Pages

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Κυπαρίσσιοι που δικαιούνται ενός τιμητικού αγάλματος

Με το γραπτό μου αυτό, θέλω να επισημάνω το έλλειμμα ενός αγάλματος που υπάρχει στην κεντρική πλατεία της ιστορικής πόλης, ώστε να κατατίθεται ένα στεφάνι στις εθνικές εορτές, κάτι που σήμερα γίνεται σε άλλους χώρους.
Του ΔΗΜHΤΡΙΟΥ Κ. ΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
τ. αντιδημάρχου Κυπαρισσίας
Εκεί που η τότε Δημοτική Αρχή Ηλία Τσίγγανου οραματιζόταν να στολίσει την πόλη με μία μαρμάρινη επιφάνεια επί της οδού 25ης Μαρτίου, στο νότιο μαντρότοιχο του ΟΣΕ, όπου θα αναγράφονταν τα ονόματα των 99 νεκρών των Βαλκανικών Πολέμων και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ως  και τους 26 του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως ένδειξη τιμής και  ευγνωμοσύνης που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, και θα αναγράφονταν οι στίχοι του ποιητή :
«Πάντα χλωρό να στέκει το χορτάρι
στον τόπο που σε πλάγιασε το βόλι παλικάρι.
Πανάλαφρος ο ύπνος σου.»
Όπως και στην οδό Αθανασίου Ιωαννίδη να τοποθετηθούν μία σειρά από προτομές, κατά το πρότυπο του Δημόσιου Σήματος της Αρχαίας Αθήνας, από Κυπαρίσσιους που ξεχώρισαν στην μακραίωνη ιστορία της.
Με τη μεταφορά των δύο προτομών των πρωταγωνιστών της Επαναστάσεως, του Μητροπολίτου Γερμανού Ζαφειρόπουλου (1760- 1821) και του Πρωτοσύγκελου Αμβροσίου Φραντζή (1771-1851) από την κεντρική πλατεία στον αύλειο χώρο του Αρχιερατικού και Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Αθανασίου. Ενός μεγαλοπρεπούς ναού που πράγματι ταιριάζει η τοποθέτησή τους εκεί, παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν.
Την εποχή εκείνη, είχε αρχίσει η διαδικασία δημιουργίας ενός νέου αγάλματος κοινής αποδοχής, ώστε να μην μείνει η πλατεία χωρίς έστω μιας προτομής. Ωστόσο, για πολλά χρόνια το θέμα έμεινε στα αζήτητα. Ο νυν Δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας, που έχει τέτοιες ευαισθησίες, είχε ξεκινήσει μια διαδικασία για την κατασκευή αγάλματος του μεγάλου Αναγεννησιακού Αρκαδινού (Κυπαρίσσιου) ζωγράφου Βελλησάριου Κορεντσή (1558-1643), γνωστού με το ιταλοποιημένο όνομα Βελλησάριος Κορέντσιος, που διέπρεψε στην Κάτω Ιταλία και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Αναγεννησιακούς ζωγράφους. Οι πληροφορίες λένε ότι είναι έτοιμο και αναμένεται η τοποθέτησή του.
Θα αναφέρω μερικά ονόματα, από τα πολλά που υπάρχουν, που κατά τη γνώμη μου αξίζουν να τιμηθούν, εκτός του προαναφερθέντος, για να αγάλλεται η ψυχή τους και να δείχνει ότι η θυσία τους αναγνωρίζεται από τις επόμενες γενιές. Με συντομία, αυτοί είναι:
Νικόλαος Πονηρόπουλος (1770-1852): πρόκριτος και Οπλαρχηγός με μεγάλη πολεμική δράση, Γερουσιαστής, Διοικητής Κυκλάδων και κατ’ επανάληψη Υπουργός. Είχε κατηγορηθεί ότι εταιρία που είχε συμφέροντα και ο ίδιος, εισήγαγε σιτάρι με αυξημένη τιμή. Αυτό θεωρήθηκε σκάνδαλο και το θέμα ήρθε στη Βουλή και αθωώθηκε. Η σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων είναι κάτι που συνεχίζεται και σήμερα.
Αθανάσιος Γρηγοριάδης (1793-1871): Από τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Η προσφορά του δεν ήταν μόνο πολεμική, αλλά και οικονομική. Διετέλεσε Βουλευτής, Διοικητής Νάξου, Γερουσιαστής, Αντιπρόεδρος της Γερουσίας και έλαβε μέρος σε πολλές μάχες. Με δικά του χρήματα κτίστηκε ο ναός του Κοιμητηρίου του Αγίου Δημητρίου σε αντικατάσταση αυτού που είχε κάψει στις 21 Μαΐου 1825 ο Ιμπραήμ της Αιγύπτου και μία πλάτη του σώζεται και σήμερα.
Μήτρος Αναστασόπουλος (1777-1858): Ο Στρατηγός της Επαναστάσεως του 1821 που έλαβε μέρος σε πολλές μάχες, και στον επιτυχή κλεφτοπόλεμο εναντίον του Ιμπραήμ της Αιγύπτου. Ο Καποδίστριας τον έκανε Συνταγματάρχη και ο Βασιλιάς Όθωνας του απένειμε το βαθμό του Υποστράτηγου και το χρυσό παράσημο των Ιπποτών. Είχε εκλεγεί βουλευτής (1847-1850), όπως και Δήμαρχος Κυπαρισσίας με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά δεν του επιτράπηκε να ασκήσει τα καθήκοντα γιατί δεν ήταν αρεστός στο καθεστώς. Η εφημερίδα της εποχής εκείνης “ΑΙΩΝ” έγραψε για το θάνατό του: “Ο Υποστράτηγος Μήτρος Αναστασόπουλος καταλιπών λύπην απαραμύθητον και μνήμην καλλίστην, ου μόνον τοις οικείοις και συμπολίτες του αλλά και άπασε τοις συνεπαρχιώτες αυτού.”
Αναστάσιος Κατσαρός (1795-1826): Οπλαρχηγός του 1821, έλαβε μέρος σε πολλές μάχες. Ο Κολοκοτρώνης σε γράμμα του προς τον Ανδρέα Ζαΐμη γράφει για αυτόν “Ο κύριος Αναστάσιος Κατσαρός εξ Αρκαδίας, του οποίου οι αρετές, τα προτερήματα και ο πατριωτισμός του τον κατέστησαν επικεφαλή των πολιτικών πραγμάτων της Επαρχίας κλπ.” Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1825 σε μία αιφνιδιαστική επιδρομή του Ιμπραήμ στην Αρκαδιά συνελήφθη αιχμάλωτος και οδηγήθηκε το φρούριο της Μεθώνης, όπου και αποκεφαλίσθηκε στις αρχές του 1826.
Τη σορό του την πέταξαν στη θάλασσα. Όπως είχε γραφτεί “Είχε εκτελέσει το χρέος του προς την πατρίδα πολιτικά, στρατιωτικά και χρηματικώς».
Αλέξιος Μανούσος (1796-): Οπλαρχηγός του 1821 που έλαβε μέρος σε πολλές μάχες. Οικονομικός παράγοντας με μεγάλη κτηματική περιουσία. Ήταν γαμπρός του Νικολάου Πονηρόπουλου.
Νικόλαος Μιχαλόπουλος-Αρκαδικός (1858-1944): Υποστράτηγος, που είχε διακριθεί στον πόλεμο του 1897 με τους Τούρκους, όπως και στους δύο Βαλκανικού Πολέμους (1912-1913) που έδωσε σκληρές μάχες εναντίον των Τούρκων, του Βουλγαρικού στρατού και των Κομιτατζήδων. Την 1η Απριλίου 1913 απελευθέρωσε τη Δράμα. Έλαβε μέρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Μικρά Ασία και διακρίθηκε στις μάχες που έλαβε μέρος. Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Δράμας, στις οποίες είχε παρευρεθεί και ο Αντιδήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Τσιγγάνος, έγινε η ονοματοδοσία κεντρικού δρόμου της πόλεως με το όνομά του. Όπως και η εντοίχιση μιας μαρμάρινης πλάκας ως ένδειξη ευγνωμοσύνης.
Ανδρέας Λαμπρόπουλος (1885-1964): Διοικητής της Αγροτικής Τραπέζης για μία δεκαετία (1935-1945), βουλευτής, Υπουργός Γεωργίας. Εκπροσώπησε τη χώρα μας σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγγραφέας, κυρίως με οικονομικά θέματα, ποιητής. Έμεινε ορφανός από πατέρα σε μικρή ηλικία και σε ένα ποίημά του γράφει:
“Εσήκωσα τα μάτια δακρυσμένα
μεσ’ τα άπειρα του ουρανού αστέρια.
Τα ρώτησα με σταυρωμένα χέρια
γιατί χαρά δεν νιώθω στην καρδιά μου.”
 Αλέξανδρος Καλαντζάκος (1887-1976): Ο ευπατρίδης πολιτικός, Γερουσιαστής, βουλευτής, Υπουργός Υγείας, δημιουργός του Κρατικού Νοσοκομείου Κυπαρισσίας το 1946. Πρόσφερε πολλά στην υγεία στις δυο Επαρχίες Τριφυλίας και Ολυμπίας. Ένας ολιγομίλητος με ξεχωριστή προσωπικότητα που προσέφερε πολλά στην Κυπαρισσία και τη Μεσσηνία. Φημιζόταν ότι ο λόγος του ήταν συμβόλαιο.
Δημήτριος Φωτιάδης (1898-1988): Πολυγραφότατος ιστορικός συγγραφέας που οι πρόγονοί του κατάγονταν από την Αρκαδιά. Με την Επανάσταση (1769-1770) των Ορλωφικών, ο Φώτης Σαράτσης, όπως και οι Αρκαδινοί μετά την επανακατάληψη της Αρκαδιάς από τους Τουρκαλβανούς, μετά από πολλές περιπέτειες εγκαταστάθηκαν στο Σεβντικιόι πλησίον της Σμύρνης. Εκεί άλλαξε το όνομά του και το έκανε Φωτιάδης, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο καταγωγής του. Με την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οικογένεια επανήλθε στην Ελλάδα. Το 1926, ο Δημ. Φωτιάδης αναζητώντας τις ρίζες του ήρθε στην Κυπαρισσία και συναντήθηκε με τους απογόνους της οικογένειας Σαράτση. Στις 29 Μαΐου 1988, ο Δήμος Κυπαρισσίας σε τιμητική εκδήλωση, τον έκανε Επίτιμο Δημότη της, όπου στον ευχαριστήριο λόγο του ζήτησε να ταφεί στον τόπο καταγωγής του. Η επιθυμία του έγινε δεκτή από το Δήμο και όταν απεβίωσε, στις 24 Οκτωβρίου 1988, η ταφή του έγινε με τιμές στο κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου και έκτοτε αναπαύεται στη γη των προγόνων του.
Κώστας Κατσαρός (1912-1982): Είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός άνθρωπος της πνευματικής Κυπαρισσίας. Με αρχαιοελληνική κατατομή, με ήθος, μετριόφρων, με τεράστιες γνώσεις, φιλικός προς όλους και με μεγάλη εκτίμηση από όλους. Ήταν ο τέλειος άνθρωπος, ο τρυφερός ποιητής και άνθρωπος. Είναι ο ποιητής που λάτρεψε την Κυπαρισσία και την ύμνησε στα ποιήματά του. Σε ένα ποίημά του λέει:
“Εδώ γελούν τα πέλαγα γλαυκά
και είναι τα χεινόπωρα γλυκά
που ξεγελούν τις λεμονιές κι ανθίζουν”
Σε ένα άλλο ποίημά του σε μεγάλη ηλικία, που άρχισε να σκέφτεται το θάνατο, έγραψε το ποίημα “Οι τόποι που αγαπήσαμε”:
“Οι τόποι που αγαπήσαμε μια μέρα θα ‘ναι ξένοι κι ούτε όνομα κι ούτε μορφή δική μας θα θυμούνται το δάκρυ μας, τα γέλια μας κι η λύρα η σπασμένη για πάντα θα κοιμούνται”.
Μιχάλης Κατσαρός (1919-1998): Αδελφός του προαναφερθέντος είναι ο ποιητής με παγκόσμια αναγνώριση, του οποίου οι ποιητικές συλλογές έχουν μεταφρασθεί σε πολλές γλώσσες και έχουν γίνει επανειλημμένες εκδόσεις, όπως “Το Μεσολόγγι”, “Οροπέδιο”. “Κατά Σαδουκαίων”, έργα γνωστά σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ο υψιπετής ποιητής, ο ασυμβίβαστος, ο προφητικός, που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή που ζούσε, ο ποιητής του “Αντισταθείτε και σε μένα που σας ιστορώ”. Όπως “Πάρτε μαζί σας νερό, το μέλλον έχει πολλή ξηρασία”. Ύμνησε την Κυπαρισσία σε πολλά έργα του. Υπήρξε και ζωγράφος και τον θυμάμαι με το καβαλέτο, το πινέλο και τις μπογιές να ζωγραφίζει τον κυμάτισμά της θάλασσας μπροστά από το παλιό εξοχικό κέντρο Σπυρ. Μαρτσέλου.
Σε ερώτησή μου σε ποιο κόμμα ανήκει, μου είπε κοιτάζοντάς με περίεργα ότι τα κόμματα ανήκουν σε αυτόν. Ο Μιχάλης Κατσαρός είναι από τους κορυφαίους πνευματικούς δημιουργούς της γενιάς του, που διαφήμισε την πόλη της Κυπαρισσίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αριστείδης Καλαντζάκος (1928-2017): Είναι ο πολιτικός που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στην πολιτική ζωή της χώρας. Το ήθος του, η μετριοπάθεια, η προσπάθειά του για το καλό της χώρας, όπως και για την Κυπαρισσία και τη Μεσσηνία, ήταν καθημερινή. Πόσοι και πόσοι δεν στήριξαν τις προσδοκίες τους, τις οικονομικές ανάγκες τους και τη λύση των προβλημάτων τους σε αυτόν. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή για το καλό των συνανθρώπων του. Αλήθεια, πόσο λείπει από την Κυπαρισσία και πόσο είναι αισθητή η απουσία του από το Νομό Μεσσηνίας. Ο Αριστείδης Καλαντζάκος ήταν ο περισσότερες φορές εκλεγείς βουλευτής της Μεσσηνίας μεταπολεμικά. Δώδεκα φορές τον είχε τιμήσει η Μεσσηνία. Είχε διατελέσει Υφυπουργός Συντονισμού, Υφυπουργός Οικονομικών, Υπουργός Εμπορίου, Υπουργός Εργασίας. Είχε εκπροσωπήσει την Ελληνική Βουλή στα Ηνωμένα Έθνη, ήταν μέλος της Συνταγματικής Επιτροπής της ΕΟΚ. Ήταν άνθρωπος με πολλές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μιλούσε άπταιστα τρεις γλώσσες, Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά. Πολλά τα έργα του στην Κυπαρισσία που θα τον θυμίζουν διαχρονικά. Ακόμη, πόσοι και πόσοι δεν σταδιοδρόμησαν με τη δική του συμβολή. Δεν πρέπει να υπάρχει ένα τιμητικό άγαλμα για αυτόν τον άνθρωπο στην Κυπαρισσία;

Καταγγελία από τον Γιώργο Λεβεντάκη για την ύδρευση στα Φιλιατρά

Πολίτες των Φιλιατρών, μετά και τη σημερινή τραγική κατάσταση σχετικά με τον τομέα της Ύδρευσης, σας καταγγέλλω και συμπαρίσταμαι στα εξής: Τη Μεγάλη Δευτέρα, τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Παρασκευή έγιναν διακοπές στον τομέα της Ύδρευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα και ώρες που λειτουργούν τακαταστήματα της περιοχής. Οι καταστηματάρχες-επιχειρηματίες της περιοχής των Φιλιατρών δε μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τις εν λόγω ημέρες οικονομικά, λόγω της δυσχέρειας στον τομέα της ύδρευσης. 
 Οι κάτοικοι και οι εκδρομείς που επισκέφτηκαν τα Φιλιατρά, δε μπόρεσαν να έχουν το απαραίτητο αγαθό «νερό» για να ασκήσουν τις ανάγκες τους. Λυπάμαι για την κατάντια του τόπου μας. Καταγγέλλω τη σημερινή Διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Τ. καθώς και τη Δημοτική Αρχή που τη διόρισε. Υπάρχει πλήρης αδιαφορία. Ας μας απαντήσουν τουλάχιστον μία φορά και ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. 
 Τριφυλία Μεσσηνίας, 26 Απριλίου 2019 Μετά τιμής, Γεώργιος Λεβεντάκης Υποψήφιος Δήμαρχος Τριφυλίας

Ξεσπά ο γιος του Κώστα Θοδωρακάκη ‑«Λίγη ανθρωπιά δεν βλάπτει»

Με αίμα «βάφτηκε» το φετινό Πάσχα από τον σαϊτοπόλεμο στην Καλαμάτα, που κόστισε τη ζωή στον Κώστα Θεοδωρακάκη, ο οποίος άφησε πίσω του δύο παιδιά, καθώς εξέπνευσε επιτόπου, την ώρα που βιντεοσκοπούσε το έθιμο την Κυριακή του Πάσχα.
Τραγικό είναι επίσης το γεγονός πως ο άνδρας βιντεοσκόπησε τον θάνατό του, που μεταδόθηκε live στο facebook και στο οποίο φαίνεται η στιγμή που η σαΐτα έρχεται προς το μέρος του και τον χτυπά.
Μετά την τραγωδία στην Καλαμάτα συνελήφθησαν 7 άτομα, δηλαδή 6 μέλη του «μπουλουκιού» που συμμετείχαν στον σαϊτοπόλεμο και από το οποίο φέρεται να έφυγε η σαΐτα, που χτύπησε τον εικονολήπτη, και ένας πρώην αντιδήμαρχος και νυν πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ.
Οι επτά συλληφθέντες κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και θα παραμείνουν εκεί μέχρι να περάσουν την Αυτόφορη διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτα αύριο στη 1 το μεσημέρι.
Επίσης, την οργή πολλών χρηστών του διαδικτύου προκάλεσε και η απάντηση του δημάρχου της πόλης, του Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος σε δηλώσεις του, υποστήριξε:
«Ο σαϊτοπόλεμος είναι καταγεγραμμένος στο DNA των Μεσσήνιων, οπότε δύσκολα μπορεί να απαγορευτεί γιατί θα υπάρξουν αντιδράσεις. Ωστόσο ο δήμος προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να λάβει μέτρα για να αποφευχθούν τέτοιου είδους περιστατικά».
Οι δηλώσεις αυτές του δημάρχου μετά τον θάνατο του εικονολήπτη από σαΐτα προκάλεσαν και την οργή του γιου του, ο οποίος έδειξε την αντίθεσή του στις δηλώσεις του με μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:
Αναλυτικά η ανάρτηση του γιου του Kώστα Θεοδωρακάκη που έχασε την ζωή του σε σαϊτοπόλεμο στην Καλαμάτα:
«Κύριε Νίκα, αυτή η δήλωση δεν σας τιμά καθόλου. Οι κορδελίτσες και τα δήθεν λυπάμαι δεν τα δέχομαι ούτε εγώ προσωπικά αλλά ούτε και η οικογένειά μου. Τη μητέρα μου τη γνωρίζετε προσωπικά καθώς ήσασταν καθηγητής της στο Λύκειο αλλά και τον πατέρα μου λόγω της σπουδαίας δημοσιογραφικής κληρονομιάς που άφησε πίσω του. Παρ’ όλα αυτά επιλέξατε τον εύκολο δρόμο και τον πολιτικό λόγο. Λίγη ανθρωπιά δε βλάπτει.
Στο DNA των Μεσσηνίων είναι και η ανθρωπιά, όχι μόνο αυτά τα έθιμα. Δηλώνω δημοσίως πως θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να οδηγηθούν οι υπαίτιοι ενώπιον της Δικαιοσύνης και αυτή θα αποφασίσει από εκεί και πέρα… Εύχομαι να μη σας συμβεί τίποτε ανάλογο διότι δεν έχετε ιδέα τι πόνο και τι θλίψη προκαλούν.
Θα μπορούσαν κάλλιστα να αποφευχθούν τέτοιου είδους περιστατικά αν είχατε σχεδιασμό και πρόγραμμα, παρόλα αυτά επιλέξατε να περιοδεύετε και να μην ενδιαφερθείτε ούτε στο ελάχιστο για την ΥΓΕΙΑ και την ΑΣΦΑΛΕΙΑ του κόσμου που παρακολουθεί αυτά τα δρώμενα. Ο πατέρας μου φεύγει χαρούμενος, έχοντας αποτρέψει δύο γυναίκες να πλησιάσουν σε αυτόν και έχοντας αποτρέψει επί της ουσίας δύο ακόμη δυστυχήματα.
Καλή επιτυχία, ‘’κύριε’’ δήμαρχε, στις προσεχείς εκλογές. Με λύπη για τις δηλώσεις σας και τη στάση σας, ο υιός του αδικοχαμένου αυτού ανθρώπου».

ΑΝΑΒΙΩΣΑΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΑ ΛΕΛΩΝΕΙΑ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

Με μεγάλη επιτυχία αναβίωσαν και φέτος τα Λελώνεια στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στα Φιλιατρά. Το βράδυ της Κυριακής τελέσθηκε Εσπερινός μετ΄Αρτοκλασία, ενώ το πρωί της Δευτέρας Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Μετά την Θεία Λειτουργία, ιππείς περιέφεραν την Σημαία που παρέλαβαν από τον πατέρα Διονύσιο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, για να την επιστρέψουν στην συνέχεια και να τιμηθούν με αναμνηστικά μετάλλια. 
Την Ιστορία για τον σημερινό Εορτασμό των Λελωνείων με τον Πανάγο Λελώνη, διηγήθηκε ο κ. Ιωάννης Σάκκουλας, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Φιλιατρών «Ο Λελώνης». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης, Στάθης Ανδρινόπουλος, Δημήτρης Δριμής κ.α και εκ μέρους της περιφέρειας ο Γιώργος Μπακούρος.

Kατηγορίες στους 7 συλληφθέντες για την τραγωδία στο Σαϊτοπόλεμο

Στην Εισαγγελία Καλαμάτα μεταφέρθηκαν προκειμένου να τους απαγγελθούν κατηγορίες, οι 7 συλληφθέντες για την τραγωδία στο Σαϊτοπόλεμο που στοίχισε τη ζωή στον 53χρονο Κώστα Θεοδωρακάκη. Οι επτά συλληφθέντες κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και θα παραμείνουν εκεί μέχρι να περάσουν την Αυτόφορη διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτα αύριο στη 1 το μεσημέρι. 
Όπως έγινε γνωστό στον καπετάνιο του μπουλουκιού ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων. Στους υπόλοιπους συλληφθέντες ασκήθηκε δίωξη για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων. Όσον αφορά τον εντεταλμένο για το σαϊτοπόλεμο δημοτικό σύμβουλο ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Οι παραπάνω κατηγορίες διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος.

ΜΕΓΑΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟ..ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Πολλά και άλυτα παραμένουν τα ζητήματα των δασικών χαρτών που ταλανίζουν τους αγρότες. Σε εκτενές άρθρο του ο πολύπειρος και έγκριτος δασολόγος Nίκος Χλύκας αναλύει τις υποπεριπτώσεις που ταλαιπωρούν τους αγρότες, απειλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τις ενισχύσεις τους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά τέσσσερις είναι οι κατηγορίες των μεγάλων πονοκεφάλων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες: 
 Οι εκτάσεις που ήταν δασικής μορφής το έτος 1945 και σήμερα είναι άλλης μορφής (ΔΑ στον δασικό χάρτη) Οι εκτάσεις που ήταν αγροτικής μορφής το 1945 και σήμερα έχουν δασική μορφή (ΑΔ στον δασικό χάρτη Οι χορτολιβαδικής μορφής εκτάσεις (ΧΧ ΧΑ ΑΧ στον δασικό χάρτη). Οι εκτάσεις που αποτελούν οικιστικές πυκνώσεις και εξαιρούνται της ανάρτησης των δασικών χαρτών Διαρκής είναι η μείωση των ΑΦΜ με προβλήματα που σχετίζονται με τους δασικούς χάρτες, δηλώνει από την πλευρά του στην «ΥΧ» ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γ. Αποστολάκης.

Μπουλούκια και Καπεταναίοι 2019 σε ένα αιματωβαμένο έθιμο

Την Κυριακή του Πάσχα, αργά το απόγευμα, διεξήχθη δυστυχώς αιματηρά φέτος σε ακατάλληλο χώρο όπως αποδείχτηκε ο Σαϊτοπόλεμος της Καλαμάτας στον χώρο του πάρκινγκ στάθμευσης απέναντι από το Μπενάκειο Δημοτικό σχολείο και την πλατεία Όθωνος. Στον φετινό πήραν μέρος 10 ομάδες Σαϊτομάχων: «Κούγκι» του Χρήστου Σαμιώτη, «Πρωτοπόροι Αγίου Σίδερη» του Κώστα Σωτηράκου, «Αγία Λαύρα» των Γιάννη και Παναγιώτη Σωτηράκου, «Το μπουλούκι της Φυτειάς» των Γιάννη Καραβλίδη και Σοφοκλή Μάρκου, «Παραδοσιακή Φυτειά» του Παύλου Κρεμμύδα , «Κρυφό Σχολειό» των Κυριάκου και Σπύρου Ζησιμάτου, «Επίλεκτοι» του Παντελή Ζησιμάτου, «Νικηταράς» του Γιάννη Βαρελά και του Δημήτρη Νίκα, «Βετεράνοι Ράχης-Κουφού ελιές» του Τάκη Παντελόπουλου και «Καλαμάτα 1821» του Θανάση Κολόζη. 
 Ο Σύλλογος Σαϊτομάχων Δήμου Καλαμάτας καλούσε  όλους τους καλαματιανούς και τους επισκέπτες της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, την Κυριακή του Πάσχα να έλθουν και να συμμετέχουν στην μέθεξη από το σπουδαίο έθιμο της πόλης μας, τον Σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας. Ένα έθιμο που στοιχειοθετήθηκε τα πρώτα χρόνια μετά την Απελευθέρωση και δομήθηκε στην σημερινή του μορφή τα ύστερα μεταπελευθερωτικά χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο τιμώνται κυρίως οι ένδοξοι απελευθερωτικοί πόλεμοι αλλά και έτσι συνεχίστηκε η «πολεμική» εκπαίδευση, καλλιεργήθηκε το πολεμικό μένος και η συνεχής εγρήγορση των ανδρών για τις ανάγκες της Πατρίδος.

Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

ΠΑΓΩΜΑΡΑ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ ΜΕ ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

ΣΕ αναμονή για την εκλογική αναμέτρηση βρίσκεται το εκλογικό σώμα στην Δυτική Μεσσηνία. Άνθρωποι του πολιτισμού, της καθημερινότητας αλλά κυρίως της βιοπάλης τηρούν στάση αναμονής καθώς εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρος προγραμματικός λόγος ιδίως σε θέματα πολιτισμού, νεολαίας, οράματος. 
Κάνοντας το ρεπορτάζ μας μιλήσαμε με αρκετό κόσμο. Ο γνωστός Τριφύλιος ποιητής Νίκος Δημογκότσης εστίασε στο πολιτισμό τονίζοντας ότι "έχω την αίσθηση ότι ο πολιτισμός αποτελεί την την εξέλιξη της ζωής οπότε λογικό είναι να μην αναφέρονται οι πολιτικοί μας ποτέ στον πραγματικό πολιτισμό που υπάρχει στον καθημερινό άνθρωπο" για να προσθέσει ότι "μας προβληματίζει ότι οι υποψήφιοι φαίνεται να μην τους αφορά ο πολιτισμός, είτε να μην γνωρίζουν το βάθος των πραγμάτων όπως θα έπρεπε εκτιμώντας κατά τους ίδιους ότι είναι υπερβολή να ασχοληθούν με την ζωγραφική, την ποίηση, την λογοτεχνία, τον χορό, την γλυπτική, την δημιουργία των νέων ανθρώπων στα σχολεία μας και κατά την ταπεινή μου γνώμη αυτό που ενδιαφέρει τους υποψήφιους είναι το πως θα εκλεγούν χωρίς αντίκρισμα ώστε να μην έχουν ευθύνες μετά καθώς θα λογοδοτήσουν αν επωμιστούν ευθύνες κατά την προεκλογική τους περίοδο" καταλήγοντας ότι "γιατί τελικά δεν έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο τομέα του πολιτισμού ώστε να τα παλέψουμε όλοι μαζί με την παραγωγή πολιτιστικού προιόντος". 
ΣΟΒΑΡΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ 
Ο Πρόεδρος των πολυτέκνων Τριφυλίας Κώστας Κωσταντόπουλος σε δηλώσεις του επικέντρωσε στην σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες. Ως κοινωνική δράση και ως θύλακας πολιτισμού εξήγησε ότι "πολιτισμός είναι η ίδια η ζωή και για να παράγεις πολιτισμός πρέπει να προσφέρεις, σήμερα η προσφορά έχει αντίτιμο οπότε δεν ασχολούνται με το αντικείμενο, επομένως όταν θέλουμε να κάνουμε πολιτισμό οφείλουμε να προσφέρουμε, είναι αλήθεια ότι ο πολιτισμός δεν θέλει καρέκλα, μπορεί να γίνει ακόμα κι όταν είσαι όρθιος". 
Υπογράμμισε ότι "υπάρχει έλλειμμα πολιτισμού στον τόπο μας, επομένως το μπροστά δεν είναι το άγνωστο είναι συγκεκριμένο κι ο πολιτισμός σε πάει μπροστά με την υλοποίηση νέων ιδεών από νέους ανθρώπους που μπορούν να γίνουν μπροστάρηδες για το μέλλον του τόπου μας". Εξήγησε ότι δυστυχώς ιστορικές περιοχές δεν έχουν καν έργα υποδομής πόσο μάλλον πολιτισμού εξηγώντας την αδιαφορία του εκλογικού σώματος. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής ελληνικής διατροφής η επιτραπέζια ελιά

Αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής ελληνικής διατροφής, ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας, αποτελεί η επιτραπέζια ελιά. Όπως επισημαίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων σε ανακοίνωσή του, ο καρπός της ελιάς για να διατεθεί στην κατανάλωση ως επιτραπέζια ελιά πρέπει πρώτα να υποστεί κατάλληλη επεξεργασία εκπίκρανσης (ξεπίκρισμα) και στη συνέχεια διατηρείται με αλάτισμα ή σε άλμη ή σε ξύδι ή σε ελαιόλαδο. Αναλόγως την ποικιλία, τις συνθήκες καλλιέργειας, την επεξεργασία της και τις συνθήκες αποθήκευσης, η επιτραπέζια ελιά μπορεί να παρουσιάσει κάποιες διαφορές στο διατροφικό της προφίλ. Γενικά, τα λιπαρά οξέα στην επιτραπέζια ελιά, απαντώνται σε ποσοστό περίπου από 13% έως 40%.
Τα κυριότερα λιπαρά οξέα στο έλαιο της ελιάς είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (~73% επί του ολικού λίπους), ενώ τα κορεσμένα λιπαρά είναι σαφώς λιγότερα (~11%-12% επί του ολικού λίπους). Υπάρχει πλήθος επιστημονικών ερευνών οι οποίες καταδεικνύουν τα οφέλη των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων στην υγεία, ειδικά όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα (π.χ. μείωση "κακής" χοληστερόλης). Η ελιά, όπως και πολλά φρούτα και λαχανικά, εκτός από τα απαραίτητα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, περιέχουν φαινολικές ενώσεις με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Σύμφωνα με τους εθνικούς διατροφικούς οδηγούς, το 50% των φαινολικών ενώσεων που περιέχονται στις ελιές και το παρθένο ελαιόλαδο είναι η υδροξυτυροσόλη και παράγωγα αυτής.

7 συλλήψεις για τον σαϊτοπόλεμο -Ανάμεσά τους και ο αντιδήμαρχος

Επτά συλλήψεις έχει κάνει η ΕΛ.ΑΣ στην Καλαμάτα μετά τον αδόκητο θάνατο του 53χρονου εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη από σαΐτα κατά τη διάρκεια του εθίμου του «σαϊτοπόλεμου».
Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχουν συλληφθεί έξι άτομα, τα οποία είναι μέλη «μπουλουκιού» που συμμετείχε στον σαϊτοπόλεμο και από το οποίο φέρεται να έφυγε η σαΐτα, που χτύπησε τον εικονολήπτη.
Επίσης, συνελήφθη και ένας δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Καλαμάτας, ο οποίος, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι ο υπεύθυνος για την εκδήλωση.
Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα, ενώ σε έρευνα που έκανε Αστυνομία σε χώρο που κατασκευάζονται τα υλικά του σαϊτοπόλεμου, βρέθηκαν 69 σαΐτες και κάποια υλικά, τα οποία θα σταλούν στα εργαστήρια της Αστυνομίας.
Οι αστυνομικοί ερευνούν το οπτικοακουστικό υλικό από τα βίντεο που έχουν δημοσιευθεί, αλλά και αυτά από κινητά, προκειμένου να εντοπίσουν με ασφάλεια το μπουλούκι από το οποίο έφυγε η σαΐτα και προκάλεσε τον θάνατο του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη.

Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία
Την ίδια ώρα, συγκλονισμένη παραμένει η τοπική κοινωνία στην Καλαμάτα από το τραγικό τέλος που βρήκε ο 53χρονος εικονολήπτης Κώστας Θεοδωρακάκης, κατά τη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου, όταν μια σαΐτα ξέφυγε από το πλήθος και «καρφώθηκε» στο κεφάλι του
Κατέγραψε live τον θάνατό του
Το βίντεο που κατέγραψε ο ίδιος και δείχνει τη στιγμή που η σαΐτα έρχεται προς το μέρος του και τον χτυπά, είναι πραγματικά σοκαριστικό.

Ήταν πατέρας δύο παιδιών Ο άτυχος 53χρονος ήταν πατέρας δύο παιδιών.
Ο Κώστας Θεοδωρακάκης είχε συνεργαστεί με μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, ενώ στο αυτό το διάστημα εργάζονταν για το messinianews.gr και διαχειριζόταν τη δική του σελίδα στο ίντερνετ Palmos Messinia.
Σύμφωνα με το διοικητή του νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργο Μπέζο, ο εικονολήπτης ήταν ήδη νεκρός όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. iefimerida- ΑΠΕ-kalamatanews.gr

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΝΕΚΡΟΣ Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ 53ΧΡΟΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΣΟΚ στην Καλαμάτα καθώς ο Σαϊτοπόλεμος μετετράπη σε τραγωδία. Ο σοβαρός τραυματισμός οπερατέρ που σημειώθηκε στη διάρκεια του Σαϊτοπολεμου στην Καλαμάτα, είχε σαν αποτέλεσμα ο άτυχος 53χρονος να μεταφερθεί σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Καλαμάτας όπου στη συνέχεια κατέληξε. Ανοικτοί οι ουρανοί ήταν σήμερα Κυριακή του Πάσχα και με μια "λάμψη» υποδέχτηκαν τον 53χρονο εικονολήπτη Κώστα...
Ο Κώστας, παντρεμένος με τη Βασιλική από το 2000,πατέρας δυο αγοριών, ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού, οπερατέρ και άλλων καναλιών αλλά και ιδιοκτήτης ιστοσελίδας, μετέδωσε επί της ουσίας τον θάνατό του σε απευθείας σύνδεση καθώς έδειχνε ζωντανά τον σαΐτοπόλεμο (ένα έθιμο που αναβιώνει 150 χρόνια στην πόλη της Καλαμάτας) 
 Ήταν 25 περίπου χρόνια επαγγελματίας εικονολήπτης και είχε συνεργαστεί και με μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα. ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ.. ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ .. ΕΚΑΝΕΣ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ ΚΩΣΤΑ.. ΕΦΥΓΕΣ ΣΑΝ ΑΣΤΡΑΠΗ.. ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ……https://www.facebook.com/messinianews/videos/351385925507230/

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΕ ΤΑ "ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ"

 Τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ είναι μια Κοινοτική Πολιτική Κίνηση απλών πολιτών. Πέρα και μακριά από τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων δημάρχων. Μια αυθεντική αντικαλλικρατική κίνηση ταυτισμένη με τις ανάγκες των πολλών. Γιατί η πόλη ανήκει στους πολλούς.
  Στόχος – σκοπός της κίνησης αυτής είναι, μέσα από μια πορεία διαρκούς συμπόρευσης με τους απλούς πολίτες των Φιλιατρών να κερδίσουν τις εκλογές στην Κοινότητα Φιλιατρών για να μπει ένα φρένο στην πορεία ελεύθερης πτώσης της πόλης. Εξελικτικά δε ν΄ αρχίσει η πορεία ανόρθωσης.
  Συντοπίτισσες, συντοπίτες. Ικανή κι αναγκαία συνθήκη για ν΄ ανακάμψει η πόλη είναι εμείς οι απλοί άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, εμείς οι απλοί άνθρωποι που μας διακατέχει η λογική να δώσουμε δύναμη στη δύναμή μας, δηλαδή στον τόπο μας.
  Τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ μιλάνε με τη γλώσσα της αλήθειας (αλήθεια είναι ότι αποδεικνύεται), ώστε κανείς Φιλιατρινός  - Φιλιατρινιά να μην πει ότι δεν ήξερε. Στα 9 χρόνια της Καλλικρατικής διοίκησης, η πόλη έχασε το αυτοδιοίκητο. Αποψιλώθηκε υπηρεσιακά. Τα ιστορικής κι αρχιτεκτονικής αξίας κτίρια της καταρρέουν. Τα μνημεία της είναι εγκαταλελειμμένα, η άριστη ρυμοτομία της αναξιοποίητη. Οι δρόμοι της (αστικό & αγροτικό δίκτυο) σε μαύρο χάλι. Το Α.Ι.Φ. (Αγροτικό Ινστιτούτο Φιλιατρών) έργο πνοής – ανάπτυξης διαλύθηκε. Ο πολιτισμός, οι ομορφιές, τα προϊόντα της πόλης δεν αναδεικνύονται. Απεναντίας τα οικειοποιούνται με τη βοήθεια της δημοτικής αρχής, άλλοι. Σε αυτό βέβαια έχουμε δείξει κι εμείς την ανάλογη αδράνεια. Το δίκτυο όμβριων υδάτων παρατημένο εντελώς, ώστε απ΄ τις βάνες του να μας πνίγουν οι δυσοσμίες. Αυτό σε συνάρτηση ότι η πόλη είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος, συν τις βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης με τα νερά να τρέχουν στους δρόμους, είναι μια υγειονομική βόμβα.
 Οι πλατείες μας είναι ρημαγμένες. Το περιβάλλον υποβαθμισμένο. Οι παραλίες και τα γραφικά λιμανάκια μας (Αγία Κυριακή – Αγρίλης) διαλύονται. Οι ελεύθεροι χώροι ψυχαγωγίας, για κλάματα. Το θερινό σινεμά στο αίθριο του Δημαρχείου το ξήλωσαν. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης μας αφημένη στο έλεος του Θεού. Τα παραπάνω και πολλά άλλα, παράγοντες υποβάθμισης που σε διώχνουν, παράγοντες σίγουρα ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ.  
    Συντοπίτισσες, συντοπίτες. Τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ θεωρούν απαραίτητο για την ανορθωτική πορεία της πόλης ότι πρέπει να διοικηθεί με σημεία αναφοράς τα εξής: διαφάνεια, αξιοσύνη – αξιοκρατία, αμεροληψία, σεβασμό στο περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους. Με λόγια απλά και καθαρά, να διοικηθεί η πόλη μας με σημείο αναφοράς το δημόσιο συμφέρον. Το συμφέρον των πολιτών. Εννέα χρόνια τώρα έχει εξαπολυθεί μια πρωτόγνωρη σε κυνισμό, σε ψέμα προπαγάνδα για να δομηθεί να δέσει η βίαιη ενσωμάτωση της πόλης στον Καλλικρατικό Δήμο Τριφυλίας. Μέσω της φίμωσης της τοπικής κοινωνίας, μέσω της κατάργησης της ίδιας της δημοκρατίας. Έτσι ήλθε συντοπίτες, η ερημοποίηση των Φιλιατρών. Μας «έπνιξαν» στην ανάπτυξη! Φτάνει πια!!!  
   Στρατηγικός στόχος των ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ είναι: η επαναφορά του αυτοδιοίκητου ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ. Γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της πόλης. Γιατί αυτό επιβάλλει η δημοκρατία. Για την επίτευξη του στρατηγικού μας στόχου δημιουργείται μια Επιτροπή από τα κάτω κι από νέους ανθρώπους, η οποία θα προωθήσει το συγκεκριμένο ζήτημα μέχρι την πραγμάτωσή του. Πέρα και μακριά από αντιπαλότητες – ανταγωνισμούς με τις όμορες πόλεις. Τονίζουμε ότι: δε μας διακατέχει κανένας τοπικός σωβινισμός, δεν είναι μέσα στα αξιακά ιδεολογικά μας θεμέλια. Αγαπάμε έμπρακτα τα Φιλιατρά. Δεν θέλουμε να ερημοποιηθούν. Δεν θέλουμε να γίνουν Αλμερία μια περιοχή της Ισπανίας, ένα θερμοκηπιακό κέντρο από τις πιο υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά, οικονομικοκοινωνικά, υγειονομικά περιοχές της Ευρώπης.
   Με θάρρος και τόλμη, ψηφίζουμε για το Κοινοτικό Συμβούλιο ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ. Δεν ήλθαμε για να φύγουμε. Ο δρόμος χαράχτηκε κι ο αγώνας ξεκίνησε.
    Στις εκλογές θα υπάρχουν δυο κάλπες: μια για το τοπικό Κοινοτικό Συμβούλιο, εκεί ψηφίζουμε ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ και μια για τον Καλλικρατικό Δήμο που η δημιουργία του είναι συνέπεια μιας κατοχικής – μνημονιακής νομολογίας που επιβλήθηκε βίαια.
     Ο τίτλος ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ δόθηκε γιατί απλά και σταθερά κρατάμε το κεφάλι ψηλά και δεν υποκύπτουμε στις πολιτικές καταστροφής των ζωών μας, στις πολιτικές ερημοποίησης των Φιλιατρών.


   ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ – ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
& ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ – ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ


Φιλιατρά, 26 Απρίλη 2019.      


                                                                   ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ
                                                                Συνδυασμός για το Συμβούλιο

                                                              Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών

Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η ομορφότερη χώρα του κόσμου

Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η ομορφότερη χώρα του κόσμου για το 2019, από τους χιλιάδες αναγνώστες του διάσημου ταξιδιωτικού περιοδικού Condé Nast Traveler, στα πλαίσια των ετήσιων Βραβείων Τουρισμού που απονέμει, έχοντας κύρια έδρα τη Νέα Υόρκη!
«Η Ελλάδα συνεχίζει να αιχμαλωτίσει τη φαντασία σας ενθουσιάζοντας σε όλους τους τομείς» γράφει στον πρόλογο των Βραβείων για την Καλύτερη Χώρα του Κόσμου 2019 το περιοδικό, εγκωμιάζοντας την πατρίδα μας, που αν και μέσα σε τεχνητή εν πολλοίς κρίση, εξακολουθεί να ακτινοβολεί, να λάμπει, να θαμπώνει, να ελκύει και να εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη γη!
Έτσι η ασύγκριτη Ελλάδα αφήνει κατά πολύ πίσω τις χώρες των «δανειστών», αλλά και όλους τους λεγόμενους «εξωτικούς προορισμούς», όπως μπορεί κανείς να δει στις 20 θέσεις κατάταξης:
1. Ελλάδα
2. Ιταλία
3. ΗΠΑ
4. Νότιος Αφρική
5. Γαλλία
6. Ισπανία
7. Ινδία
8. Αυστραλία
9. Ταϊλάνδη
10. Μεξικό
11. Νέα Ζηλανδία
12. Πορτογαλία
13. Καναδάς
14. Αργεντινή
15. Σρι Λάνκα
16. Μαρόκο
17. Ινδονησία
18. Ιρλανδία
19. Ιαπωνία
20. Βιετνάμ.

Θαν. Πετράκος: «Νεοφιλελεύθερα “πιόνια” δεν θα σας επιτρέψουμε να “σκοτώσετε” τη ΔΕΗ!»

ΜΕΤΑ την ανακοίνωση των ορκωτών λογιστών, οι οποίοι σημειώνουν ότι η ΔΕΗ παρουσιάζει μειωμένα έσοδα και υψηλές ζημίας προ φόρων, όλα τα νεοφιλελεύθερα «πιόνια», παλιά και νέα, μαλώνουν για το ποιος έχει τις ευθύνες για την κατάσταση που έχει περιέλθει η ΔΕΗ, αλλά ο σκοπός τους είναι κοινός. Η περαιτέρω απαξίωσή της, με σκοπό να την ξεπουλήσουν αντί πινακίου φακής.
Η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου, επικεφαλής της οποίας είναι ο Θανάσης Πετράκος, υποψήφιος  περιφερειάρχης Πελοποννήσου, τονίζει ότι οι αιτίες της απαξίωσης της ΔΕΗ είναι:
«1) Η απόφαση για ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας.
2) Η ακρίβεια των τιμολογίων σε συνδυασμό με τη μείωση των λαϊκών εισοδημάτων λόγω των μνημονιακών πολιτικών έχει ως συνέπεια να αδυνατούν πολλοί καταναλωτές να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
3) Τα περίφημα ΝΟΜΕ τα οποία ψήφισαν όλοι οι μνημονιακοί και τα οποία υποχρεώνουν τη ΔΕΗ να πουλάει φτηνά το 30% της παραγωγής της στους ιδιώτες, οι οποίοι στη συνέχεια το εξάγουν και κερδοσκοπούν.
4) Η υποχρεωτική μεταφορά της ΔΕΗ στους ιδιώτες παρόχους, που προωθεί η κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ.
5) Η κατάργηση της ΔΕΗ-Ανανεώσιμες.
6) Η αύξηση του τέλους που επιβαρύνει τον λιγνίτη και η άρνηση της κυβέρνησης να διεκδικήσει εξαίρεση όπως έκανε η κυβέρνηση της Πολωνίας.
7) Η απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει η ΔΕΗ τα χρέη των καταναλωτών ύψους 1,5 δισ. ευρώ στα «κοράκια» για 200 εκ. ευρώ.
8) Οι ακριβές εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος, αφού πλέον οδήγησαν οι κυβερνήσεις τη χώρα μας να μην έχει επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος και το 20% να το εισάγει πληρώνοντας ακριβά.
9) Οι διάφοροι «Μυτιλιναίοι» που αγοράζουν φτηνό ρεύμα από τη ΔΕΗ και της πουλάνε αυτό που παράγουν ακριβά.
Για όλες αυτές τις αιτίες δεν μιλούν ούτε οι νέοι ούτε οι παλιοί νεοφιλελεύθεροι

Κυριακή 28 Απριλίου 2019

ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ..ΜΟΡΙΑ!

Χριστός Ανέστη! Έψαλαν οι πιστοί που συνέρρευσαν στους Ιερούς Ναούς για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης Του Θεανθρώπου. Στιγμές κατάνυξης και στιγμές λαμπρές και στην Καλαμάτα όπου με λαμπρότητα τελέστη η Αναστάσιμη Ακολουθία....στην "Αγιά Σοφιά του Μοριά" όπως την αποκαλούν οι αρχαιολόγοι, στην Χριστιανούπολη Τριφυλίας, παρουσία πλήθος πιστών..
Εικόνες όμως έχουμε και από το όμορφο Στασιό όπου φέτος ο κόσμος συμμετείχε ενωτικά στα κοινοτικά διαμερίσματα της περιοχής μας ψήνοντας τον παραδοσιακό οβελία όπως πάντα με οικογενειακές στιγμές...

Παυλόπουλος: Να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έναντι του λαϊκισμού και ρατσισμού

Στην Καλαμάτα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για το Πάσχα. Σε μήνυμά του για την Ανάσταση ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε «Το φως της Ανάστασης να φωτίσει τον ελληνικό λαό αλλά και τους ευρωπαίους πολίτες» σε δήλωσή του μετά την Ανάσταση, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υπαπαντής του Χριστού, στην Καλαμάτα. Για τους Ευρωπαίους πολίτες ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνει την ανάγκη «ώστε με την ετυμηγορία τους να υπερασπισθούν το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα έναντι των μορφωμάτων λαϊκισμού και ρατσισμού που το επιβουλεύονται». 
 Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής: «Χριστός Ανέστη! Εύχομαι το άφατο Θαύμα και το ανέσπερο Φως της Ανάστασης του Θεανθρώπου να φωτίζει τον Λαό μας και το Έθνος μας στην πορεία μας για την εκπλήρωση της Ιστορικής μας Αποστολής. Ιδίως δε για την, υπό όρους αρραγούς ενότητας, υπεράσπιση της Πατρίδας, των Εθνικών μας Θεμάτων και των Εθνικών μας Δικαίων, καθώς και για την πρόοδο και ανάπτυξη του Τόπου, με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Εύχομαι, επίσης, το άφατο Θαύμα και το ανέσπερο Φως της Ανάστασης του Θεανθρώπου να φωτίζει τους Πολίτες της Μεγάλης Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, ώστε με την ετυμηγορία τους να υπερασπισθούν το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα έναντι των μορφωμάτων λαϊκισμού και ρατσισμού που το επιβουλεύονται, έχοντας πάντα κατά νου ότι αυτά επιβουλεύονται, κατ’ ουσίαν και κατ’ αποτέλεσμα, τον Άνθρωπο, την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Χρόνια Πολλά!»

ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΗΜΕΡΑ ΜΕ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΛΙΜΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ φως πλημμύρισε την πρωτεύουσα της Τριφυλίας με το άκουσμα του χαρμόσυνου μηνύματος στο Χριστός Ανέστη που ακούστηκε από τους 4 Ιερούς ναούς της ιστορικής πόλης, πλημμυρίζοντας τον ουρανό με βεγγαλικά, πυροτεχνήματα και άγιο φως κάνοντας την νύχτα,..μέρα σε όλη την περιοχή.
Η Ακολουθία της Ανάστασης ξεκίνησε από τον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως χοροστατούντος του Μητροπολίτη Τριφυλίας- Ολυμπίας κ.κ.Χρυσοστόμου που έψαλε το Αναστάσεως Ημέρα, παρουσία πλήθος πιστών στο περίβολο του ναού. 
Ξεχωριστή ήταν όμως η Ανάσταση σύμφωνα με το έθιμο στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας που έγινε στον προαύλιο χώρο του ναού, με τις χαρμόσυνες καμπάνες να φέρνουν το μήνυμα της νίκης πάνω στο θάνατο από τον Κύριο. 
Ο ουρανός έγινε μέρα από δεκάδες πυροτεχνήματα ενώ με λαμπάδες οι πιστοί έψαλαν το Χριστός Ανέστη, μέσα σε ενωτικό κλίμα ανταλάσσοντας ευχές, ενώ διαβάστηκε στο πασχαλινό μήνυμα του ιεράρχη της Τριφυλίας-Ολυμπίας.
Βροντές με την νίκη του Χριστού που ήρθε στη ζωή για να μας απελευθερώσει από τις αμαρτίες του κόσμου, ήχησαν στους 2 ναούς της Άνω Πόλης που σύμφωνα με το έθιμο έπεσε πολύ..μπαρούτι καθώς φωταγωγήθηκε ολόκληρη η πόλη μέχρι και μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Φέτος κατά γενική ομολογία η συμμετοχή των επισκεπτών, κατοίκων και τουριστών ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς το κλίμα ήταν παντού ιδιαίτερα εορταστικό με πληρότητα στα ξενοδοχεία...

Πολυκοσμία στην αγορά της Τριφυλίας για το Πάσχα

ΑΥΞΗΜΈΝΗ κίνηση στην αγορά της Τριφυλιας μέχρι το απόγευμα του μεγάλου Σαββάτου για το πασχαλινό τραπέζι.Οι τιμές στα αμνοερίφια σε όλα τα κρεοπωλεία διατηρούνται σε ίδια επίπεδα με περσι ενώ κοσμος προτίμησε κοντοσούβλι και κοτόπουλο.
Τσιμπημένες ωστόσο ήταν οι τιμές στα ωποροκηπευτικά λόγω του δύσκολου χειμώνα με τους καταναλωτές να αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα. 
Επάρκεια αγαθών υπήρχε παντού ενώ πολλοί προτίμησαν τον οβελία από συγγενικά τους πρόσωπα ιδίως στα κοινοτικά διαμερίσματα. Καλή ανάσταση ευχήθηκαν οι έμποροι με την ελπίδα να γεμίσει φως στις καρδιές μας. Γιάννης Μποζίκας

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Χριστός Ανέστη! Έψαλαν οι πιστοί που συνέρρευσαν στους Ιερούς Ναούς για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης Του Θεανθρώπου. Στιγμές κατάνυξης και στιγμές λαμπρές και στην Καλαμάτα όπου με λαμπρότητα τελέστη η Αναστάσιμη Ακολουθία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και πλήθους πιστών στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής.
Ο κ. Παυλόπουλος ακολούθως έστειλε το δικό του μήνυμα με έμφαση στην ελπίδα, την προσδοκία και την κοινωνική δικαιοσύνη, όπως και στα όσα ακολουθούν προς τις κρίσιμες ευρωεκλογές.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ.

 ΜΟΝΟ 20 ΗΤΑΝ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΗΜΕΡΟ

ΚΡΙΣΗ στο Πασχαλινό Τραπέζι, στις διακοπές και στην αγορά με την κίνηση να βρίσκεται σε υποτονικά επίπεδα αγγίζοντας μείωση έως και 20%. Η κίνηση στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας σύμφωνα με τους παραγωγούς παρότι οι τιμές διατηρήθηκαν σε πολύ καλό επίπεδο δεν ήταν η αναμενόμενη ποντάροντας στη σημερινή τελευταία ημέρα!
Η τουριστική κίνηση τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και κρατήσεων ήταν αυξημένη, όχι όμως στα αναμενόμενα επίπεδα!
ΙΔΙΑ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ Η ΑΦΙΞΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΤΕΛ
ktel-(1)
Τη Μεσσηνία προτίμησαν αρκετοί επισκέπτες επιλέγοντας τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ και παρότι δεν μπορούμε να μιλάμε με αριθμούς μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι σταθερά η περιοχή μας, μπορεί και προσελκύει πολλούς επισκέπτες ειδικά κατά τις γιορτινές περιόδους έχοντας να προσφέρει πολλά.
Σε σχέση μετά τα περσινά δεδομένα, η κίνηση λοιπόν ήταν στα ίδια δεδομένα και όπως εξήγησε στη «ΦΩΝΗ» ο προϊστάμενος κινήσεως του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας Γιώργος Πετρουλάκης«Έχουμε αρκετή κίνηση. Η κορύφωση της κίνησης ήταν τη Μεγάλη Πέμπτη, όπου βγαίνει και ο μεγαλύτερος αριθμός των έκτακτων λεωφορείων, είχαμε συγκεκριμένα 14 έκτακτα δρομολόγια και χθες Μ. Παρασκευή 10 έκτακτα λεωφορεία ενώ αναμένουμε για σήμερα, Μ. Σάββατο περίπου 6-7.»
Αν και η άφιξη επισκεπτών ήταν ακόμα σε εξέλιξη, οι πρώτες εκτιμήσεις του κ. Πετρουλάκη ήταν πως οι επισκέψεις στη Μεσσηνία κινήθηκαν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Δεν ήταν, όπως είπε, «μια εντυπωσιακή άνοδος!»

ΑΥΞΗΜΕΝΗ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Αυξημένη με μικρή υστέρηση στις κρατήσεις, παρουσιάζεται φέτος η τουριστική κίνηση στην Μεσσηνία και την Καλαμάτα, όπως μας δήλωσε ο εμπνευστής, ιδρυτής, υπεύθυνος του Σχολειού Τουρισμού Καλαμάτας, Κώστας Ανδριανόπουλος, φανερά προβληματισμένος αφού οι προσδοκίες ήταν σαφώς μεγαλύτερες για την περίοδο του Πάσχα.
«Αυξημένη, αλλά όχι στα αναμενόμενα επίπεδα η τουριστική κίνηση για την Καλαμάτα. Για μια ακόμη χρονιά η περιοχή δεν μπορεί να ‘εξαργυρώσει” τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της λ.χ οδική πρόσβαση, εγγύτητα στην Αθήνα, προβολή της περιοχής από την Costa Navarino κα. Ιδιαίτερα σε σχέση με την περσινή Πασχαλινή περίοδο, παρουσιάζεται μικρή υστέρηση στις κρατήσεις, κάτι που σαφώς προβληματίζει.
Ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει επιτέλους να πετάξουμε από πάνω μας το μανδύα της 12μηνης τουριστικής περιόδου (το πιο σύντομο ανέκδοτο…) και να δούμε με σοβαρότητα το θέμα  του στρατηγικού σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης.»