Pages

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

ΜΑΛΛΙΑ κουβάρια Περιφερειακό Συμβούλιο για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλοπόλη

Με εντάσεις, αλλά χωρίς …αποτέλεσμα ήταν η χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου σχετικά με το κλείσιμο των μονάδων του Λιγνιτικού Κέντρου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Πιο συγκεκριμένα, δεν υπήρξε πλειοψηφικό αποτέλεσμα και απόφαση στην εδική συνεδρίαση , η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019, στην Τρίπολη, σε κλίμα έντασης.
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος της ΔΕΗ αλλά και της διοίκησης της επιχείρησης, όπως επίσης και του Δήμου Μεγαλόπολης και φορέων της πόλης, αλλά και της Αρκαδίας. Στο σώμα παρουσιάστηκαν τρεις απόψεις, μία από τον εισηγητή Θανάση Πετράκο επικεφαλής της παράταξης “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου”, μία από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και μία από τον επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” Νίκο Γόντικα.
Αντίστοιχα, από τις πιο πάνω παρατάξεις κατατέθηκαν ισάριθμα σχέδια αποφάσεων. Κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, επί συνόλου παρόντων 38 περιφερειακών συμβούλων, το σχέδιο ψηφίσματος του εισηγητή Θ. Πετράκου έλαβε 18 ψήφους (από τις παρατάξεις “Νέα Πελοπόννησος” του Πέτρου Τατούλη, “Νέοι Δρόμοι” του Γιώργου Δέδε και από τον Δημήτρη Τζεμπετζή της παράταξης “Ελληνική Αυγή”), αυτό του περιφερειάρχη Π. Νίκα 17 (από τους συμβούλους της περιφερειακής αρχής) και αυτό του Ν. Γόντικα 2 (από τους συμβούλους της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, ενώ υπήρξε και μία αρνητική ψήφος απέναντι και στα τρία σχέδια ψηφισμάτων, από την Δήμητρα Λυμπεροπούλου της παράταξης “Πράσινη Πελοπόννησος”.

Θαν. Πετράκος: Ήττα για τον Νίκα
«Η επιλογή του κ. Νίκα εχθές στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου – παρά τις ψύχραιμες φωνές λογικής που υπήρξαν και στην παράταξή του – να θέσει τη στήριξη της κυβέρνησης πάνω από τα συμφέροντα των πολιτών της Μεγαλόπολης και όλης της Πελοποννήσου, και να μην συνταχθεί με τις ομόφωνες αποφάσεις και του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης και των εργαζομένων στο λιγνιτικό κέντρο Μεγαλόπολης, τον οδήγησε να υποστεί μία μεγάλη ήττα» υποστήριξε με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος, ο οποίος τόνισε ότι η παράταξή του «…για μια ακόμη φορά προέταξε το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα των πολιτών της Πελοποννήσου, γι’ αυτό και η πρότασή της υπερψηφίστηκε από το ΠΕΣΥ, αφού δεχθήκαμε να ενσωματωθούν θετικές προτάσεις καιαπό τον κ. Νίκα και από τον κ. Τατούλη και από τον κ. Δέδε. Ο κ. Νίκας επέλεξε μετωπική αντιπαράθεση και έχασε.

Η ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 
Το ΠΕΣΥ Πελοποννήσου συντάσσεται με την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού
Συμβουλίου Μεγαλόπολης και με την καθολική αντίθεση των εργαζομένων για πρόωρο
κλείσιμο των μονάδων το 2020 και το 2028, και δηλώνει ότι θα πρωταγωνιστήσει σε
ενωτικούς και μαζικούς αγώνες για να αλλάξει η κυβερνητική απόφαση.
Απαιτούμε:
1. Να μην κλείσει το 2020 η μονάδα 3. Ειδικά για την 3 είναι διπλό έγκλημα το κλείσιμό
της το 2020 διότι δεν έχουν ακόμη αποσβεστεί το κόστος των έργων της
περιβαλλοντικής αναβάθμισης (κατασκευή μονάδας αποθείωσης και της
τοποθέτησης των φίλτρων) και είναι συνδεδεμένη με την τηλεθέρμανση της
Μεγαλόπολης.
2. Να λειτουργήσουν και οι δύο μονάδες, με ορθολογική εκμετάλλευση των
κοιτασμάτων του λεκανοπεδίου, η μεν 3 μέχρι το 2025 και η δε 4 μέχρι την
εξάντληση των αποθεμάτων του λεκανοπεδίου το 2035.
3. Να επιστρέψει η λιγνιτική Μεγαλόπολη στη μητρική ΔΕΗ.
4. Να αποκατασταθούν τα εδάφη και να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία.
5. Να γίνει σε συνεργασία με το Δήμο Μεγαλόπολης ένα συγκροτημένο και σοβαρό
σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής για την ομαλή μετάβαση στη
μεταλιγνιτική εποχή.
6. Να υπαχθεί η περιοχή της Μεγαλόπολης στις ειδικές ρυθμίσεις πρόσθετης
ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου ώστε να αναπτυχτεί η περιοχή και να μην
καταρρεύσει.
7. Να αποδοθεί το σύνολο του οφειλόμενου στη περιοχή ΕΑΠ και να αξιοποιηθεί
αποκλειστικά για σοβαρές και ουσιαστικές παρεμβάσεις στη περιοχή της
Μεγαλόπολης
8. Να μην ισχύσει το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων της χώρας το 2028, αλλά
να λειτουργήσουν μέχρι το 2038 όπως στη Γερμανία εκτός από τις μονάδες της
Μελίτης και την Πτολεμαΐδα 5, οι οποίες πρέπει να μείνουν στο σύστημα μέχρι τη
λήξη του χρόνου ζωής τους το 2050.
9. Να προχωρήσει η αξιοποίηση της γεωθερμίας, και η κατασκευή υβριδικών και
υδροηλεκτρικών από τη ΔΕΗ, διότι μπορούν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά
καύσιμα.
10. Να αναπτύξει η ΔΕΗ και αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.
11. Να μην προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και να
παραμείνει ο ΔΕΔΔΗΕ 100% υπό δημόσιο έλεγχο.
12.Αγωνιζόμαστε για μια ανασυγκροτημένη ΔΕΗ ενιαία και 100% δημόσια.
Για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς συγκροτούμε :
Α) Αντιπροσωπευτική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα από όλες τις παρατάξεις του ΠΕΣΥ
που θέλουν να συμμετέχουν, η οποία μαζί με το Δήμο Μεγαλόπολης, την Περιφερειακή
Ένωση Δήμων, τα Σωματεία των Εργαζομένων, τους φορείς της Μεγαλόπολης, το
Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας και τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, θα προχωρήσει:
α) Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις -συγκεντρώσεις στη Μεγαλόπολη
β) Σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητώντας την ικανοποίηση των ανωτέρω
αιτημάτων μας.
Β) Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για συγκρότηση Πανελλαδικής και Διαπεριφερειακής
Επιτροπής Αγώνα με τη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τους Ενεργειακούς Δήμους,
τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας και τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, ώστε συντονισμένα να
προχωρήσουμε σε συναντήσεις , κοινές δράσεις και κινητοποιήσεις για την ανατροπή
της κυβερνητικής απόφασης και την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Δήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Συνένοχες σε αυτή την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι και οι Δημοτικές και Περιφερειακές – Νομαρχιακές Αρχές στη περιοχή, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζόμενων στη ΔΕΗ. Όχι μόνο γιατί ήταν και είναι στελέχη της Ν.Δ του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί είχαν και χρεωμένο ρόλο στη προώθηση αυτής της πολιτικής. Από κοινού οργάνωσαν δεκάδες φιέστες και ημερίδες για τα καλά της μεταλιγνιτικής περιόδου, για την πράσινη ενέργεια δηλ. τις πράσινες μπίζνες. Οι διάφοροι Έξαρχοι – Ματζαρίδηδες και Ρίζοι το 1999 ξεπούλησαν το
ασφαλιστικό των εργαζόμενων στη ΔΕΗ, ώστε καθαρή από απαιτήσεις και δικαιώματα των εργαζόμενων να μπει στη πορεία ιδιωτικοποίησης. Οι διάφοροι Φωτόπουλοι το 2010 συμφώνησαν στη τριχοτόμηση της ΔΕΗ, για να πουληθούν τα φιλέτα. Οι διάφοροι Αδαμίμηδες σήμερα καλούν σε στάση αναμονής. Προχωρούσαν πάντα σε ελεγχόμενες κινητοποιήσεις, αφού διαπραγματεύονταν κάποια αργύρια όπως δάνειο στη ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ, κάρτες σίτισης κ.α.
Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιζε και παίζει και η τοπική και περιφερειακή διοίκηση για την προώθηση αυτής της πολιτικής με τα διάφορα Σύμφωνα Συμβίωσης με τη ΔΕΗ, τα μνημόνια συνεργασίας με τη ΡΑΕ, τα δίκτυα ενεργειακών δήμων παλιότερα, τις ενεργειακές κοινότητες σήμερα. Το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που φιλοδοξούν να διαχειριστούν σήμερα, δεν είναι τίποτα άλλο από ζεστό χρήμα σε επιχειρηματικούς ομίλους, που θα επενδύσουν στη περιοχή.
Ένα στοιχείο μόνο. Τη τελευταία δεκαετία, την περίοδο της κρίσης αδειοδοτήθηκαν από τη ΡΑΕ 104 αιολικά βιομηχανικά συγκροτήματα μόνο στη Πελοπόννησο συνολικής ισχύος πάνω από 2.500 MW με πάνω από 600 MW να έχουν ήδη διασυνδεθεί στο σύστημα. Σε 29 από τα 104 αιολικά πάρκα που έχουμε στοιχεία, τώρα την περίοδο της κρίσης, με υπογραφές των υπουργών του ΠΑΣΟΚ της Ν.Δ του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν 239 εκατομμύρια ευρώ ζεστό χρήμα, επιχορήγηση. Όλα αυτά τα αιολικά πάρκα είχαν τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Την πρώτη ειδικά περίοδο 2011-2014 είχαμε 5-6 θετικές γνωμοδοτήσεις για ΜΠΕ σε ΑΠΕ σε κάθε συνεδρίαση του ΠεΣυ, που υπερψηφίζονταν από τα στελέχη της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ.
Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή ψήφιζαν κατά, στην πορεία μπροστά και στην προοπτική της ανάδειξης της πρώτης φόρας αριστεράς στη κυβέρνηση ψήφιζαν λευκό. Να γιατί λέμε λοιπόν ότι, είναι συνένοχες στο συντελούμενο έγκλημα του
κλεισίματος των μονάδων της ΔΕΗ οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου και
οι τοπικές και περιφερειακές αρχές στην περιοχή.»

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ...ΛΟΓΩ ΨΗΦΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε.Δ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-VIDEO

ΤΡΑΒΗΞΕ ξανά η διαδικασία στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας με την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, για την εκλογή αντιπροσώπων στην Περιφερειακή ένωση Δήμων Πελοποννήσου.
Παρά το γεγονός ότι η παράταξη του Δημάρχου έλαβε 8 ψήφους, του κ.Κατσίβελα 4 καθώς και του κ. Δριμή, 6 η παράταξη Παναγιωτοπούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι έγιναν νομικοί...ώστε να δουν την ποσόστωση των παρατάξεων. Τελικά η ποσόστωση κινήθηκε στον μαγικό αριθμό 1,538% και έτσι μετά από παλινωδίες αποφασίστηκε να πάρουν οι παρατάξεις από 1 έδρα. Μεταξύ τους συνεδρίαζαν εκπρόσωποι παρατάξεων, για...να υποδείξουν στο Προεδρείο πως θα κατανεμηθούν οι έδρες με αποτέλεσμα να αργοπορήσει η διαδικασία.
Πιο αναλυτικά έδρα στην Π.Ε.Δ. πήρε: Γιώργος Ασημακόπουλος από την παράταξη της δημοτικής αρχής, ο Γιάννης Μερκούρης από την παράταξη Κατσίβελα, ο Γιάννης Αδρακτάς από την παράταξη της Παναγιωτοπούλου, ο Παναγιώτης Τσιγγάνος επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες», καθώς και  Δημήτρης Δριμής επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία». Άλλη μια φορά πάντως σημειώθηκε ανακατωσούρα για την ερμηνεία της ψηφοφορίας..

ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ..ΚΩΝΟ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ

ΣΤΟΧΟΣ επίθεσης στο προηγούμενο Δ.Σ. Τριφυλίας αναφέρει με δήλωσή του ότι έγινε ο Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Κυπαρισσίας κ. Δημήτρης Τερζής με αφορμή περιστατικό με κώνους που..μετακινούνται, λέγοντας ότι δεν πρότεινε την ιδιότητά του για προσωπικό όφελος παρά μόνο για θέματα που αφορούν την πόλη. Ολόκληρη η δήλωση του κ. Τερζή ακολουθεί:
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έγινα δέκτης μιας επίθεσης -τα αίτια της οποίας- ακόμα δεν έχω καταλάβει. Όσοι με γνωρίζουν αντιλαμβάνονται ότι ποτέ δεν έκανα και δεν θα έκανα χρήση της ιδιότητας μου ως Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου (και σε τι θα μπορούσα άλλωστε) μιας και πάντα θεωρούσα πως η δουλειά όλων όσων με οποιονδήποτε τρόπο βρίσκονται «μπροστά» και διεκδικούν για τους πολλούς, οφείλει να είναι μόνο μια… δουλειά! 
 Μετά λύπης μου λοιπόν και χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης, αν και παραβρέθηκα την περασμένη εβδομάδα στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας για να ακούσω τι θα λεγόταν για το φλέγον ζήτημα του νερού (όπως είχαμε αναφέρει και σε δημοσίευση – πρόσκληση δημόσια) τόσο ο Δήμαρχος μας όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο (πλειοψηφία – μειοψηφίες) της πόλης μας, είδα φωτογραφίες από το αυτοκίνητο μου σε γιγαντοοθόνη… Βρέθηκα κατηγορούμενος και υπόλογος! Ύστερα είδα τη φωτογραφία μου και τη φωτογραφία του αυτοκινήτου μου στο διαδίκτυο και ανθρώπους από κάτω να με σχολιάζουν, να με βρίζουν, να με ειρωνεύονται και να με απειλούν! Πραγματικά δεν κατάλαβα γιατί και δεν αντιλαμβάνομαι και γιατί έπρεπε να έχω δημόσια διαπομπευτεί γιατί στη ρόδα μου βρέθηκε ένας κώνος… Ο λαός μας ο σοφός έλεγε… «από όσα ακούς να μην πιστεύεις λέξη και από όσα βλέπεις να πιστεύεις τα μισά». 
Αν είχα ρίξει τον κώνο θα ήμουν ο πρώτος που θα έβγαινα δημόσια και θα ζητούσα συγγνώμη. Αν είχα καταστρέψει δημόσια περιουσία και πάλι θα έπραττα ανάλογα. Είναι απίστευτα άδικο όμως, να παλεύεις για τους θεσμούς και τους νόμους και να σε κατηγορούν εν τέλει ότι είσαι ανακόλουθος. Όσον αφορά τη φωτογραφία και τον περιβόητο κώνο •
 Παρκάρω στο συγκεκριμένο δρόμο πάνω από 8 χρόνια • Είναι ακριβώς απέναντι από το κατάστημα που διατηρώ στην πόλη μας και δεν υπήρχε ποτέ και φυσικά δεν υπάρχει σήμανση που να δείχνει πως απαγορεύεται το παρκάρισμα 
• Αναφέρω το παραπάνω γιατί όταν είδα τη φωτογραφία του αυτοκινήτου μου ξαφνικά μπροστά μου στο Δημοτικό Συμβούλιο ρώτησα αν υπάρχει σήμανση και πήρα ως απάντηση «Ναι» και ανέφερα πως μάλλον δεν τον είδα 
• Δεν εξέφρασα ποτέ αρνητική άποψη για τα περιβόητα κολωνάκια που μπαίνουν στην πόλη μας αν και θεωρώ πως θα έπρεπε να έχει γίνει μελέτη μιας και το θέμα του κυκλοφοριακού μας έχει απασχολήσει πολλάκις και στο παρελθόν 
• Τον Αύγουστο του 2019 ζητήσαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή να τοποθετηθούν κολωνάκια στην οδό Πονηροπούλου (δρόμος που τελικά μπήκαν κολωνάκια πρόσφατα από την τωρινή Δημοτική Αρχή)
 • Κώνοι ή κολωνάκια καρφωμένοι στο εν λόγω σημείο του δρόμου δεν υπάρχουν 
• Όπως βλέπετε από τις φωτογραφίες, ο κώνος είναι ένας και πάνω στο πεζοδρόμιο (24,25,26,27/10/2019) 
• Τον εν λόγω κώνο δεν γνωρίζω ποιος τον ανεβάζει και ποιος τον κατεβάζει και γιατί, ούτε γνωρίζω την χρησιμότητα του, ούτε και το λόγο ύπαρξης του 
• Ο συγκεκριμένος κώνος δεν είναι από αυτούς που καρφώνονται στο έδαφος και για αυτό παραθέτω φωτογραφίες με τους ήδη καρφωμένους στην ευθεία του ίδιου δρόμου (Δικαστήρια Κυπαρισσίας) • Τον κώνο δεν τον πατάω στην περιβόητη φωτογραφία αλλά βρίσκεται δίπλα στη ρόδα μου, που σημαίνει πως θα μπορούσε να έχει βρεθεί εκεί από πολλές αιτίες (μπορεί για παράδειγμα κάποιος να τον κλώτσησε, ο αέρας να τον πήρε, κάποιο παιδί να έπαιζε κ.ο.κ) 
• Ο κώνος όπως φαίνεται και στη φωτογραφία είναι άθικτος Λυπάμαι πραγματικά για όσα έχω ως τώρα διαβάσει από ανθρώπους που δεν με γνωρίζουν. Πως βγήκε αυτή η φωτογραφία; Γιατί βγήκε; Και πως έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο και για ποιο λόγο; Oι στόχοι όλων μας πρέπει να είναι κοινοί! Δεν είμαι εχθρός κανενός, δεν έχω μάθει να λειτουργώ έτσι στην ζωή μου. Δεν είναι η δουλειά μου να κάνω αντιπολίτευση. Δεν με ενδιαφέρει να δημιουργήσω εντυπώσεις και έριδες, ούτε να δώσω συνέχεια. Ναι έχω φιλοδοξίες για τον τόπο που γεννήθηκα μεγάλωσα και δραστηριοποιούμαι τα τελευταία 10 χρόνια. 
 Αν και νεαρός (μικρός) ηλικιακά, είμαι πραγματικά υπερήφανος για όσα ως τώρα έχουμε επιτύχει με το διοικητικό μας συμβούλιο. Τα «όπλα» ενός συλλόγου όπως ο δικός μας για να καταφέρει να πετύχει όσα διεκδικεί είναι οι ερωτήσεις , οι απορίες, η κατάθεση ιδεών , οι συζητήσεις , η σωστή στόχευση και κυρίως οι ειλικρινείς συνεργασίες. Αν αυτά σταματήσουν να υπάρχουν σταματά αυτόματα να υπάρχει και ο λόγος ύπαρξης μας! Οι νέοι στις μικρές πόλεις της χώρας μας χρειάζονται στήριξη… υποστήριξη! Οι νέοι στις μικρές πόλεις της χώρας μας είναι κληρονομιά και οφείλουμε να τους προστατεύουμε, να τους ενισχύουμε και να τους παρέχουμε όσα θα τους κρατήσουν ώστε να δημιουργήσουν και να παλέψουν. Μόνο με ευρύτερες συναινέσεις θα κάνουμε βήματα προόδου!

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΔΑΚΟΤΚΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

H Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας – ΠΕ Μεσσηνίας, ανακοινώνει στους ελαιοκαλλιεργητές τα παρακάτω: Ολοκληρώθηκε για την περιοχή ευθύνης της διεύθυνσής μας το πρόγραμμα εκτέλεσης δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας. Σημειώνουμε ότι οι συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο είανι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του δάκου. Κατόπιν αυτού οι ελαιοπαραγωγοί ,ιδιαιτέρως αυτοί που θα καθυστερήσουν την συγκομιδή, αναλαμβάνουν αποκλειστικά την μέριμνα αντιμετώπισης του δάκου για τα ελαιοπερίβολά τους. 
 Σε ελαιώνες όπου το μικροκλίμα ευνοεί την εμφάνιση υψηλής υγρασίας, η περίοδος που διανύουμε είναι ευνοϊκή για προσβολή του ελαιοκάρπου από τις μυκητολογικές ασθένειες όπως το γλοιοσπόριο και η κερκόσπορα. Κατόπιν αυτών οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προχωρούν σε ψεκασμούς με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο (περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, παραποτάμιες, παρόχθιες περιοχές και ελαιώνες που μετά από έλεγχο εμφανίζονται στον ελαιόκαρπο αρχόμενα συμπτώματα προσβολών), σύμφωνα και με τις συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. Κατά τους ψεκασμούς θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες των σκευασμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα τελευταίας επέμβασης και ψεκασμού.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ...

Οι μακροχρόνια άνεργοι μπορούν με «επιδότηση» εισφορών έως πέντε ετών να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα χρόνια για να βγουν στη σύνταξη.
Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ προβλέπει τη δυνατότητα σε μακροχρόνια ανέργους ασφαλισμένους του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης. Το σχετικό δικαίωμα θεμελιώνεται βασικά είτε στα 62 έτη με 40 έτη ασφάλισης, είτε σε 67 έτη με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Οι μακροχρόνια άνεργοι

Όποιος μακροχρόνια άνεργος (δηλαδή άνεργος πάνω από 12 μήνες), του λείπουν έως 5 έτη ασφάλισης για να συμπληρώσει είτε τα 40 χρόνια ασφάλισης στα 62 έτη του, είτε τα 15 έτη ασφάλισης στα 67 έτη τους, μπορεί να αιτηθεί την προαιρετική ασφάλιση του για έως 5 έτη έτσι ώστε να συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης που χρειάζονται έτσι να θεμελιώσει δικαίωμα στη σύνταξη.
Βασική προϋπόθεση είναι, κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος, να μένουν έως πέντε χρόνια, προκειμένου να θεμελιώσουν το δικαίωμα αυτό.
Η καταβολή των εισφορών γίνεται από τον κλάδο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), με την επωνυμία ΛΑΕΚ («Λογαριασμός για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση»).
Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι άνδρες και οι γυναίκες ασφαλισμένοι/ες του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, πριν και μετά την 1η Ιανουαρίου 1993, δικαιούνται πλήρη σύνταξη, λόγω γήρατος:
* στο 67ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει 4.500 ημέρες ασφάλισης
* στο 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει 4.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 3.600 ημέρες σε ειδικότητες που καλύπτονται από τον «Κανονισμό περί Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων» και 1.000 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης στον ως άνω Κανονισμό, κατά την τελευταία 13ετία, πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή πριν από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση για τους παλαιούς/ες ασφαλισμένους/ες και 3.375 ημέρες σε ειδικότητες που καλύπτονται από τον «Κανονισμό περί Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων» για τους νέους/ες ασφαλισμένους/ες.

ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ

Η πλήρης αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Πελοποννήσου περιλαμβάνεται μέσα στους βασικούς στόχους του τεχνικού προγράμματος του 2020, οι προτάσεις για το οποίο από την κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα πρέπει να έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 25 Οκτωβρίου.
Αυτό τονίστηκε στην ευρεία σύσκεψη που έγινε σήμερα Τρίτη στην Τρίπολη, υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας για το 2020 ,με τη συμμετοχή των διευθυντών των Διευθύνσεων Τεχνικών Εργων από τις Π.Ε., υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και των αντιπεριφερειαρχών.
“Θα δοθεί προτεραιότητα σε εκτεταμένες συντηρήσεις στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας, μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή θα πρέπει να έχει αλλάξει όψη” επισήμανε ο Π. Νίκας, που ζήτησε παράλληλα μέχρι την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου να έχουν υποβληθεί από κάθε Π.Ε. και οι προτάσεις για τον προϋπολογισμό.
Στη σημερινή σύσκεψη έγινε αναλυτική καταγραφή των πιστώσεων που κάθε Π.Ε. προορίζει για συντηρήσεις, για μελέτες, για συνεχιζόμενα καθώς και για νέα έργα, ενώ τονίστηκε ότι υπάρχουν 6 εκατομμύρια ευρώ για μελέτες, τα οποία θα κατανεμηθούν όσο το δυνατόν πιο αναλογικά στις Περιφερειακές Ενότητες.

ΕΦΟΔΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Λίγα 24ωρα μετά την απεργία των εργαζόμενων στους δήμους και κυρίως στην καθαριότητα, το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ καταγγέλει πως "Έτοιμες να εισβάλουν στους δήμους είναι ντόπιες και ξένες ιδιωτικές εταιρείες και εργολάβοι μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την κυβέρνηση".
Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, σημειώνει:
"Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν. Δ ως βασικός εκφραστής των συμφερόντων των εταιρειών και εργολάβων ψήφισε στη βουλή το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων αντεργατικών διατάξεων περιλαμβάνει και το άρθρο που δίνει την δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών τους, να αποφασίζουν την ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες, υπηρεσιών των δήμων.
"Σήμερα με το νόμο αυτό δίνεται η δυνατότητα με μεγαλύτερη ευκολία να υπογράφουν συμβάσεις για ανάθεση υπηρεσιών καθαριότητας, πράσινου, ηλεκτροφωτισμού. Ανοίγουν το δρόμο να υλοποιήσουν τη λογική τους, ότι συμφέρει τον ιδιωτικό τομέα και αναπτύσσει την επιχειρηματικότητα και την κερδοφορία του, δεν χρειάζεται να είναι στο δημόσιο. Αυτή ήταν δέσμευση προεκλογική της Ν.Δ και σιγά, σιγά αλλά σταθερά γίνεται πράξη. Δίνουν ΓΗ και ΥΔΩΡ για το συμφέρον των εταιρειών, ντόπιων και ξένων, μεγάλων και μικρών.
"Είναι πολλά τα λεφτά που κρύβονται στα απορρίμματα και τα κέρδη που θα εξασφαλίζουν οι εταιρείες και οι εργολάβοι.
"Αλλά και από τις συμβάσεις για τη συντήρηση του πράσινου και τον ηλεκτροφωτισμό οι εταιρείες θα αποκομίσουν οικονομικά οφέλη. Ενδιαφέρονται για τα κέρδη τους και όχι για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, που θα πληρώνουν όλο και ακριβότερο το μάρμαρο.
"Με αυτή την λογική και πρακτική οικοδομείται το λεγόμενο επιτελικό κράτος της Ν.Δ, που θέλει να είναι μικρός ο αριθμός εργαζομένων, με περιορισμένα δικαιώματα και ελαστικές σχέσεις εργασίας. Οι Δήμοι να εξελίσσονται και να λειτουργούν ως επιχειρήσεις και οι δημότες ως πελάτες που βάζουν όλο και ποιο βαθιά το χέρι στην τσέπη".

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

ΔΗΜ.ΤΕΡΖΗΣ; "Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΦΤΩΧΟ ΣΥΓΓΕΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ"

Ηχηρή παρέμβαση στο kyparissianews.com και το KYPARISSIA TV, του εμπορικού συλλόγου Κυπαρισσίας για έργα που εξαγγέλλονται και ποτέ δεν γίνονται..από το υδροκέφαλο κράτος των Αθηνών κάνοντας μάλιστα αναφορά και στο γεγονός ότι στην ομιλία του Πρωθυπουργού δεν υπήρξε καμιά αναφορά στη Τριφυλία λες και δεν υπάρχει στον χάρτη..
.

2,5 κιλά κάνναβης σε τοπική κοινότητα του δήμου Οιχαλίας

Συνελήφθη, χθες (29.10.2019) και πρωινές ώρες, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, 54χρονος ημεδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. 
 Ειδικότερα, χθες (29.10.2019) και πρωινές ώρες, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, πραγματοποίησαν έρευνες σε αποθήκη και οικία του 54χρονου, όπου βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν: ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -2.381,7- γραμμαρίων, ποσότητα κλώνων και φύλλων κάνναβης, συνολικού βάρους -168-γραμμαρίων, ένα (1) γεωργικό εργαλείο-ψαλίδα, με ίχνη κάνναβης, το χρηματικό ποσό των -500- ευρώ, ως προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ζυγαριά ακριβείας και ένα (1) κινητό τηλέφωνο. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

Η ΠΑΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΕΛΑΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ '40 ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

ΤΗΝ επέτειο της αντίστασης απέναντι στον φασισμό με το Αλβανικό Έπος των ηρώων μας και το ηχηρό ΟΧΙ των Ελλήνων γιόρτασε φέτος με μεγάλη επιτυχία παρουσία δεκάδων Μεσσήνιων η Ελληνική παροικία των Μεσσήνιων στο Τορόντο του Καναδά, όπως και οι φωτογραφίες που λάβαμε.
Η παρουσία της Μεσσηνιακής ομογένειας είναι έντονη στην χώρα που πρεσβεύει την Ελευθερία με σημαντικές αναφορές στην Ελληνική ιστορία τόσο του Δημάρχου Τορόντο και κατά καιρούς ακόμα και του ίδιου του Καναδού Πρωθυπουργού.
Η παρέλαση του Παμεσσηνιακής ένωσης συλλόγων 'Παπαφλέσσα- Υπαπαντής' στο μακρινό Τορόντο πραγματοποιήθηκε στην κεντρική λεωφόρο της πόλης με κατάληξη κεντρική πλατεία όπου νέοι με ελληνικές σημαίες και μέλη του συλλόγου παρέλασαν με υπερηφάνεια -όπου αρκετά παιδιά με παραδοσιακές ενδυμασίες- αλλά κυρίως την πίστη ότι δεν λησμονούν τα ήθη και τα έθιμά τους, ενώ ενεργή είναι η συμμετοχή των Τριφύλιων στις εκδηλώσεις μνήμης. Εμείς από την πλευρά μας θα τους αφιερώσουμε τραγούδια από τον Παλμό 90,5 που ακούγεται στο εξωτερικό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΣΕ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΚΑΙ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΥΣ

Για την υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής αμπελοοινικών προϊόντων που αφορούν στην αμπελοοινική περίοδο 2019-2020 ισχύουν τα εξής:
1) Όλοι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων καταγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο, με αμπελοτεμάχια μονοκαλλιέργειας αμπέλου με οινοποιήσιμες ποικιλίες και νόμιμο δικαίωμα φύτευσης, εκτός της περίπτωσης της παραγράφου 4, υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής, σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση Καν.(ΕΕ) 2018/273 καθώς και τον εκτελεστικό Καν.(ΕΕ) 2018/274.
Διευκρινίζεται ότι στους υπόχρεους υποβολής της δήλωσης συγκομιδής περιλαμβάνονται οι κάτωθι:
α) οι οινοποιοί που είναι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων και οι οποίοι θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής.
β) οι αμπελουργοί/παραγωγοί οίνου που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή τους επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος. Οι εΑπό την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας ανακοινώνεται ότι:


Η υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr) με διάστημα  από 1η Αυγούστου 2019 έως την 30η Νοεμβρίου 2019.
ν λόγω αμπελουργοί θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής.
γ) οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου ή μέλη οργάνωσης παραγωγών αμπελοοινικού τομέα και παραδίδουν το σύνολο ή μέρος της παραγωγής τους στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο ή στο οινοποιείο στο οποίο παραδίδει η εν λόγω οργάνωση παραγωγών.
     Οι εν λόγω αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση εφόσον τα εν λόγω συνεταιριστικά οινοποιεία ή ομάδες υπέχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης παραγωγής. 

2) Oι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής στις περιπτώσεις όπου:
α) υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή και άλλων μεμονωμένων περιπτώσεων καταστροφής. 
β) κατέχουν νέους αμπελώνες που δεν είναι ακόμη παραγωγικοί.


3) Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες των οποίων το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης είναι μέχρι  και ένα(1) στρέμμα.


4) Στην περίπτωση που κατά την υποβολή της δήλωσης συγκομιδής, προκύπτει η ανάγκη τροποποίησης/ ενημέρωσης των στοιχείων της αμπελουργικής εκμετάλλευσης στο Αμπελουργικό Μητρώο, τότε προκειμένου να είναι δυνατή η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει συμπληρωματική-τροποποιητική δήλωση αμπελοκαλλιέργειας στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. με την προσκόμιση τυχόν απαιτούμενων δικαιολογητικών/ παραστατικών για την ενημέρωση του Αμπελουργικού Μητρώου, κατόπιν του απαιτούμενου ελέγχου.  


5) Σύμφωνα με το άρθρο 48 του Καν.(ΕΕ) 2018/273, στις περιπτώσεις μη υποβολής των δηλώσεων συγκομιδής εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας προκύπτουν κυρώσεις που έχουν τη μορφή χρηματικού προστίμου   και επιβάλλονται σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται στο ν. 4235/2014.
Σε περιπτώσεις καθυστέρησης άνω των δεκαπέντε ημερών ισχύει το άρθρο 48 του Καν. 2018/273.


6) Αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής έως και πέντε (5) αμπελοοινικές περιόδους θα υπόκεινται σε έλεγχο μέσω του μητρώου, για τον χαρακτηρισμό τους σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρ. 1 του στοιχείου δ) του Καν. (ΕΕ) 2018/273 ως «εγκαταλειμμένη καλλιεργούμενη έκταση».


7) Επιπλέον των κυρώσεων  που αναφέραμε, στις περιπτώσεις που δεν έχει υποβληθεί δήλωση συγκομιδής από τον υπόχρεο οι ενδιαφερόμενοι δεν επωφελούνται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων:
α)από το μέτρο των επενδύσεων σε οινοποιητικές επιχειρήσεις για το οικονομικό έτος που έπεται το έτος υποβολής της αίτησής του, 
β)από το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για ένα ή δύο οικονομικά έτη, ανάλογα με τις διαδοχικές δηλώσεις που υποβάλλει.


Είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση/πληροφορία και συνεργασία.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες:
  • Στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας στην Κυπαρισσία, 1ος όροφος, γραφεία 2 & 3, τηλ.:2761361502  και 2761361506
Στο γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Γαργαλιάνων τηλ. 27630-22510.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τριφυλίας διοργανώνει ένα ομαδικό “εργαστήριο” με την ψυχοθεραπέυτρια-αναλύτρια ομάδας, κ. Πέννυ Μηλιά, όπου μέσα από βιωματικές ασκήσεις αυτοβελτίωσης και καλλιέργειας, παιχνίδια ρόλων, λεκτικό μοίρασμα και επαφή με τα συναισθήματά μας θα εξερευνήσουμε και θα εκπαιδευτούμε σε δεξιότητες απαραίτητες για το συναρπαστικό ταξίδι από το “εγώ” στο “εμείς”.
    Η ομάδα είναι το πρώτο και πρωτεύον περιβάλλον που, και έχουμε ανάγκη για την επιβίωση και την εξέλιξή μας αλλά και απολαμβάνουμε. Η σχέση με τα αδέρφια μας, τους συγγενείς και το σχολείο αργότερα, συνεχίζει και αναδημιουργεί το αναγκαίο και οικείο πια ομαδικό περιβάλλον.
Στις συναντήσεις θα δούμε:
Πώς το μοίρασμα και η βιωματική εκπαίδευση στο “εδώ και τώρα” μέσα στην ομάδα οδηγούν στην αυθεντική συνάντηση, τη γνήσια επικοινωνία και συμπόρευση με τον “σημαντικό άλλο” στην εργασία και στη ζωή μας : τους μαθητές, τους γονείς, τους συνεργάτες μας αλλά και τη προσωπική μας ζωή.
Πώς τα σημαντικά οφέλη και εργαλεία για την διευκόλυνση και ενδυνάμωση των ανθρωπίνων σχέσεων μέσα στο περιβάλλον της αποδοχής, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του σεβασμού που συνδημιουργούμε και βιώνουμε με την ομάδα μπορούν να γίνουν “δεύτερη φύση” μας και να μας χαρίσουν αυτοπραγμάτωση και ουσιαστική εξέλιξη στην εργασία και την ζωή μας.
Η ομάδα είναι ανοιχτή σε όλους όσους ενδιαφέρονται να βιώσουν ένα ταξίδι αυτογνωσίας, ενδυνάμωσης, αλλαγής και προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης και δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη εμπειρία. Στο ομαδικό εργαστήριο μπορούν να συμμετέχουν από 5 ως 15 άτομα.
Μαζί θα βιώσουμε την δυνατή εμπειρία, την συν-κίνηση, την δυναμική και την δύναμη της συνάντησης, της ένωσης και τελικά της ομάδας που θα μας πάει από το μοναχικό “εγώ” στο πολυδύναμο “εμείς”.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
· Διάρκεια: Νοέμβριος 2019- Μάιος 2020.
· Ημέρα & Ώρα: 10 προσυμφωνημένες συναντήσεις διάρκειας 1,5 ώρας, μία ή δύο Κυριακές (ανάλογα τον μήνα) το απόγευμα( η ακριβής ώρα θα ανακοινωθεί αργότερα).
-Ημερομηνίες συναντήσεων:  3 & 24 Νοεμβρίου ,8 Δεκεμβρίου,12 Ιανουαρίου, 2& 16 Φεβρουαρίου, 8 & 29 Μαρτίου, 5 Απριλίου  και 10 Μαΐου.
-Χώρος διεξαγωγής της δράσης: Μουσείο Πάνου & Ηλία Ηλιόπουλου, Φιλιατρά
· Συνολικό κόστος: (10 συναντήσεις,10 ευρώ /συνάντηση):100 ευρώ/άτομο συνολικά.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το συνολικό κόστος των συναντήσεων(100 ευρώ) καταβάλλεται στην πρώτη συνάντηση.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 27/10/2019: α)Στυλιανού Δέσποινα, τηλ. 6972013351  β) στο mail του συλλόγου: syllogostrifylias@gmail.com γ) στο messenger, στο facebook του συλλόγου: Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Τριφυλίας

ΑΦΜ και για τα βρέφη και οι ανήλικοισχεδιάζει η κυβέρνηση

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η χορήγηση ΑΦΜ στα παιδιά από την ημέρα της γέννησής τους. Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, από του χρόνου, το 2020, αριθμό φορολογικού μητρώου θα αποκτήσουν με έκτακτη διαδικασία και όλοι οι ανήλικοι που δεν έχουν μέσω των φορολογικών δηλώσεων. Η κυβέρνηση προβλέπει τη σύνδεση του ΑΦΜ με τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό αστυνομικής ταυτότητας, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική ταυτοποίηση των πολιτών, να μειωθεί η γραφειοκρατία και να γίνονται ηλεκτρονικά πολλές διαδικασίες, οι οποίες σήμερα απαιτούν την παρουσία του πολίτη στις δημόσιες υπηρεσίες. Τέλος, θα δημιουργηθεί ένα υπερ-υπολογιστικό κέντρο του Δημοσίου στο οποίο θα μεταφερθούν τα υπολογιστικά συστήματα 17 υπουργείων ώστε να υπάρχει διαλειτουργικότητα. Mιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.
 «Δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει ούτε το όνομα του αριθμού, δεν θα είναι ΑΦΜ, δεν εννοούμε μόνο αριθμό φορολογικού ενδιαφέροντος, άλλα για την παροχή συνολικά υπηρεσιών σε όλες τις αλληλεπιδράσεις με το κράτος. Φυσικά δεν θα αντικαταστήσει τον αριθμό της ταυτότητας, γιατί αυτός είναι ο αριθμός του πιστοποιητικού, απλώς θα χρησιμοποιείται αντί της ταυτότητας σε όλες τις αλληλεπιδράσεις με το κράτος», ανέφερε ο υπουργός, με αφορμή το δημοσίευμα της Καθημερινής. Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης «είναι μια απλή ιδέα, εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες, έχουμε αυτή τη στιγμή ΑΦΜ, ΑΜΚΑ που εκδίδεται στη γέννηση, αριθμό ταυτότητας μια σειρά αριθμών, όλοι αυτοί οι αριθμοί να θα πρέπει να γίνουν ένας αριθμός για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης, θα εκδίδεται στη γέννηση όπως ο ΑΜΚΑ και θα ακολουθεί κάθε πολίτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του».

ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Ο ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Ο βουλευτής Μεσσηνίας, και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Χαρίτσης, συναντήθηκε χθες , Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, με τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, κ. Κώστα Καραμανλή. Τέθηκε το θέμα του άξονα Ριζομυλος-Καλαμάτα αλλά όχι η απόληξη της Ολυμπίας οδού με το Καλονερο-Τσακώνα,
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Χαρίτση και διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, συζητήθηκε το θέμα του έργου κατασκευής και αναβάθμισης του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος– Μεθώνη.  Οι κ.κ. Χαρίτσης και Καραμανλής συμφώνησαν ως προς τη στρατηγική σημασία του έργου για τη Μεσσηνία και την ανάγκη υλοποίησής του χωρίς καμία χρονοτριβή.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας, κ. Αλ. Χαρίτσης, δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει άμεσα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προς επιβεβαίωση της συμφωνίας που είχε συνάψει με αυτήν ως αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης σχετικά με το δημόσιο σκέλος χρηματοδότησης του έργου, ενώ από την πλευρά του ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κ. Καραμανλής, αναγνώρισε την πολύ σημαντική πρόοδο που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια στην πραγματοποίηση του πιο σημαντικού οδικού άξονα της Δυτικής Πελοποννήσου και εγγυήθηκε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα επιληφθεί την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων ώστε ο σχεδιασμός του έργου να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν.
Μεταξύ του Υπουργού και του βουλευτή Μεσσηνίας συζητήθηκε επίσης το θέμα του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Και εκεί υπήρξε μία κοινή προσέγγιση ως προς την ανάγκη η αναβάθμιση του αεροδρομίου να προχωρήσει αυτοτελώς και όχι  σε συνάρτηση με τα λοιπά περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, προκειμένου να υποστηριχθεί η αλματώδης ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια η περιοχή της Μεσσηνίας.

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΣΤΟ ΕΠΌΜΕΝΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας διεξάγεται ξανά την ερχόμενη Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019, και ώρα 18:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, στην Κυπαρισσία, με 8 θέματα ημερήσιας διάταξης.
Αναλυτικά τα θέματα:
  1. Εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη για τον Δήμο Τριφυλίας.
  2. Εκλογή   εκπροσώπων για την Γενική συνέλευση της Π.Ε.Δ
  3. Έγκριση δαπάνης για την σύνδεση ΙΝΤΕΡΝΕΤ στην Τ.Κ Σελά στην υπάρχουσα τηλεφωνική γραμμή μα αριθ.2761025463 για υπηρεσιακές ανάγκες της Κοινότητος.
  4.  Επικαιροποίηση της με αριθ.273/2018 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: έγκριση της αριθ. 26/2018 Α.Ε.Π.Ζ με θέμα: «Υποβολή αιτήματος  στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαική Ένωση για την απαλλαγή της περιοχής της Δυτικής Τριφυλίας από τις δεσμεύσεις, απαγορεύσεις και αποκλεισμούς που απορρέουν από τον χαρακτηρισμό της θαλάσσιας χελώνας caretta-  caretta, ως είδος προτεραιότητας που χρήζει αυστηρής προστασίας».
  5. Επικαιροποίηση της με αριθ.273α/2018 με θέμα: Άσκηση Αιτήσεως Ακυρώσεως του από 17-09-2018 Προεδρικού Διατάγματος με θέμα: «χαρακτηρισμός του Κυπαρισσιακού Κόλπου και της Ευρύτερης περιοχής του ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» καθορισμός χρήσεων όρων και περιορισμών δόμησης» ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  6. Έγκριση Σχεδίου Δράσης-προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων και συγκρότηση πενταμελούς Επιτροπής  επίβλεψης προγράμματος.
  7. Έγκριση πρωτοκόλλων παραλαβής υπηρεσιών.
  8. Συγκρότηση επιτροπών  του Ν.4412/2016 «Παροχή υπηρεσιών συμμόρφωσης του Δήμου Τριφυλίας με τον γενικό κανονισμό Ε/Ε679/2019 για την προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR) και υπηρεσίες υπευθύνου προστασίας δεδομένων (DPO)».

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

Εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών.

Από την ψηφοφορία θα εκλεχθεί το νέο Δ.Σ. που απαρτίζεται από τους:
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΡΙΒΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑ
ΚΟΡΟΒΙΛΑΣ ΑΓΓΕΛΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
ΛΥΓΓΟΥΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ
ΠΛΑΚΟΝΟΥΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ
ΣΤΡΙΜΠΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ
ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ
ΣΑΠΕΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ
ΕΞΕΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΓΡΙΒΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΣΤΡΙΜΠΑΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προεδρείου.