Pages

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΠΙΤΑ ΜΕ ΕΞΙ ΦΛΟΥΡΙΑ...
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους έκοψαν σήμερα το μεσημέρι, στην έδρα του Δήμου Τριφυλίας και στην αίθουσα εκδηλώσεων "Αλέκος Παπαδόπουλος", οι εργαζόμενοι του Δήμου Τριφυλίας, οι εργαζόμενοι στους φορείς του Δήμου Τριφυλίας, ήτοι: "Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Τριφυλίας, " Κοινωνικής Προστασίας - Αλληλεγγύης - Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας" και "Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας - Πολιτισμού - Αλληλεγγύης - Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ., καθώς επίσης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Τριφυλίας, παρουσία του Δημάρχου Τριφυλίας, κυρίου Γεωργίου Λεβεντάκη. Ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Λεβεντάκης, αρχικά ευχήθηκε σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία, ευημερία και πρόοδο και στη συνέχεια έκανε μία σύντομη αναδρομή των πεπραγμένων του Δήμου, κατά τους πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων του. Τόνισε επίσης, ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στο Δήμο και διαβεβαίωσε, ότι η Δημοτική Αρχή, από την πλευρά της, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει, με τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας να είναι πλέον ορατά. Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Λεβεντάκης κάλεσε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου να συνεχίσουν να εργάζονται με συνέπεια και υπευθυνότητα, έτσι ώστε να συμβάλουν τη Νέα Χρονιά, από τη μεριά τους, στην υλοποίηση του προγράμματος της Δημοτικής Αρχής και στην επίτευξη των στόχων και προσδοκιών της, προς όφελος όλων των δημοτών. Στην πίτα αντιστοιχούσαν, όχι μόνο ένα (1), αλλά έξι (6) φλουριά και τα χρηματικά ποσά που τα συνόδευαν ήταν ευγενική χορηγία των κάτωθι: 1)Ποσό (300,00) Ευρώ, προσφορά της εταιρίας "Leventakis Shipping", του κυρίου Γιάννη Λεβεντάκη,
2)Ποσό (300,00) Ευρώ, προσφορά της εταιρίας "Leventakis Shipping", του κυρίου Γιάννη Λεβεντάκη,
3)Ποσό (300,00) Ευρώ, ως εξής: α)ποσό (100,00) € προσφορά της επιχείρησης "Centro", του κυρίου Βασίλη Αγγελόπουλου, β)ποσό (50,00) €, προσφορά της επιχείρησης "Το Κορυφαίο ... Μερίστωμα", του κυρίου Κων/νου Μίχου, γ)ποσό (50,00) €, προσφορά της επιχείρησης (ελαιοτριβείο), του κυρίου Σπύρου Αυρηλιώνη, δ)ποσό (50,00) €, προσφορά της επιχείρησης (καφενείο), της κυρίας Αννέτας Αυρηλιώνη και ε)ποσό (50,00) €, προσφορά της επιχείρησης (είδη υγιεινής), του κυρίου Μπάμπη Γιαννακόπουλου,
4)Ένα (1) μπουκάλι τεσσάρων (4) ατόμων, για το live του Σαββάτου, προσφορά της επιχείρησης "Μύλος cafe-bar-restaurant", του κυρίου Γιάννη Δημητρακόπουλου,
5)Ένα (1) μπουκάλι τεσσάρων (4) ατόμων, για το live του Σαββάτου, προσφορά της επιχείρησης "Μύλος cafe-bar-restaurant", του κυρίου Γιάννη Δημητρακόπουλου και
6)Ένα (1) μπουκάλι τεσσάρων (4) ατόμων, για το live του Σαββάτου, προσφορά της επιχείρησης "Μύλος cafe-bar-restaurant", του κυρίου Γιάννη Δημητρακόπουλου. Την πίτα, καθώς επίσης και τα αναψυκτικά & νερά, προσέφερε η επιχείρηση "ΜΠΟΥΛΟΥΛΗΣ", του κυρίου Διονυσίου Μπουλουλή. Τέλος, ο Δήμαρχος Τριφυλίας χορήγησε από μία (1) ημέρα άδεια σε όλους τους τυχερούς.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΧΑΡΙΤΣΗ ΤΟ OPEN MALL ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Δελτίο τύπου βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, για την Αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή σχετικά με το Open Mall Κυπαρισσίας
Με κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης κατέθεσε την επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Οpen Mall) Κυπαρισσίας.
Το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ τον περασμένο Ιούνιο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1,7 εκατομμυρίων ευρώ προς τον δήμο Τριφυλίας. Η διαμόρφωση της πρότασης για την ένταξη του στο ΕΣΠΑ έγινε μετά από την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τον δήμο Τριφυλίας, τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Σημειώνεται ότι τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου κινούνται στον αντίποδα των μεγάλων εμπορικών κέντρων που οδηγούν σε ασφυξία τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς στοχεύουν στην πολλαπλή ενίσχυση των τελευταίων.
Το έργο θα υλοποιηθεί στο εμπορικό κέντρο της πόλης της Κυπαρισσίας και θα αφορά περίπου 100 καταστήματα εμπορικών χρήσεων, υπηρεσιών και υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αναμένεται να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης και στην βελτίωση της κινητικότητας με νέους χώρους στάθμευσης και εξυπηρέτησης.
Επίσης θα περιλαμβάνει εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας με πρόσβαση στο διαδίκτυο, έξυπνο οδοφωτισμό και σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Συνολικά, η λειτουργία του Open Mall θα ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής και θα συμβάλει στην τόνωση της εμπορικής κίνησης σε τοπικό επίπεδο.
Όπως αναφέρει η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, μετά την παρέλευση επτά μηνών από την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από πλευράς Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του.
Η Τριφυλία, περιοχή με σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και ιδιαίτερη τουριστική δυναμική, δεν διαθέτει την πολυτέλεια της απραξίας. Αναμένουμε την ενημέρωση εκ μέρους του Υπουργού Ανάπτυξης, για την υλοποίηση αυτού του κομβικού έργου.
Από τη δική μας πλευρά, σε στενή συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας και τον Δήμο Τριφυλίας, θα εξαντλήσουμε τους τρόπους παρέμβασης και πίεσης ώστε να υλοποιηθεί άμεσα το πρωτοποριακό αυτό έργο.

ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟΒΑΘΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

C:\Users\User\Desktop\ZAXARIAS\2020-01-28\DJI_0011.JPGΣυνάντηση της Δ.Ε. του Συλλόγου των κατοίκων, επαγγελματιών και αλιέων της Αποβάθρας Κυπαρισσίας
και του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας
με τον Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Γεώργιο Λεβεντάκη


Η ΔΕ του Συλλόγου των κατοίκων, επαγγελματιών και αλιέων της Αποβάθρας της Κυπαρισσίας και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Γεώργιο Λεβεντάκη, στο γραφείο του στο Δημαρχείο. Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητήσουν θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της Αποβάθρας και της ευρύτερης περιοχής της, καθώς και το μείζον θέμα της αξιοποίησης του χερσαίου χώρου του Λιμανιού της Κυπαρισσίας (MASTER PLAN). Να καταθέσουν τις σκέψεις τους, τις προτάσεις τους και να συζητήσουν για όλα αυτά τα θέματα με τον κ. Δήμαρχο.
Τα θέματα τα οποία συζήτησαν είναι τα εξής: 
  1. Να προχωρήσει η διαδικασία για την μελέτη του MASTER PLAN του Λιμένος της Κυπαρισσίας. 
  2. Μελέτη-Κατασκευή περισυλλογής των ομβρίων υδάτων και διοχέτευσή τους στο παρακείμενο ρέμα Χαμέρη, διότι δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην αποβάθρα όταν βρέχει.
  3. Εγκιβωτισμός του ρέματος Χαμέρη, που καταλήγει στην αποβάθρα, από το ύψος της οδού Γρηγοριάδη, έως το ύψος του ΟΣΕ στην Εθνική Οδό.
  4. Εντοπισμός κάποιων σημείων εντός της πόλεως, στα οποία τα όμβρια οδηγούνται στον αγωγό αποχέτευσης, αλλά και το αντίστροφο. Δηλαδή, οικιακά λύματα να πέφτουν σε αγωγούς των ομβρίων αντί στους αγωγούς αποχέτευσης.  Αυτό συμβαίνει βέβαια σε κάποια μεμονωμένα σημεία της πόλεως. Στην περιοχή της αποβάθρας το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, όταν βρέχει, διότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των λυμάτων καταλήγουν εκεί και στο λιμάνι.
  5. Ανάπλαση και αξιοποίηση της παραθαλάσσιας περιοχής, από την μαρίνα του λιμανιού έως το κάμπινγκ.


Για όλα αυτά τα προβλήματα ενημερώθηκε ο κ. Δήμαρχος, ο οποίος σε μια πολύ γόνιμη και δημιουργική συζήτηση και σε κλίμα πολύ καλής συνεργασίας έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, για την επίλυση αυτών των προβλημάτων και για την αναβάθμιση αυτής της όμορφης, ιστορικής, αλλά και παραμελημένης περιοχής της Αποβάθρας.
Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα της μελέτης για την αξιοποίηση του χερσαίου χώρου του λιμανιού. Ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, από την Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου και ιδιοκτήτης του Hotel Kyparissia Beach, αναφέρθηκε σε όλα τα προβλήματα της Αποβάθρας και στην μελέτη για το MASTER PLAN του λιμανιού.  
Πρότεινε να προχωρήσει η μελέτη και να γίνει ο χαρακτηρισμός του λιμένος της Κυπαρισσίας, ως λιμάνι τουριστικό – αλιευτικό καταφύγιο.
Αυτή ακριβώς ήταν και η πρόταση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας κ. Ζαχαρία Κανελλόπουλου, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα αυτής της μελέτης, ώστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η χερσαία ζώνη του λιμένος. Επεσήμανε ότι αυτή η μελέτη πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να είναι έτοιμη πριν την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης στο λιμάνι, δηλαδή, πριν την ολοκλήρωση της Γ’ φάσης: την επιμήκυνση του προσήνεμου μώλου. 
Για την ιστορία ενημέρωσε τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Λεβεντάκη και τα μέλη του Συλλόγου, ότι το 2016, τόσο το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, όσο ο Δήμος Τριφυλίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου με ισχυρές πλειοψηφίες των συμβουλίων τους είχαν ψηφίσει και εγκρίνει την χρηματοδότηση αυτής της μελέτης εξ’ ιδίων πόρων: 40.000 ευρώ  από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, 30.000 ευρώ από το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας και 40.000 ευρώ από τον Δήμο Τριφυλίας.
Η πρόταση προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, για την τελική έγκριση ήταν άριστα τεκμηριωμένη (Σεπτέμβριος 2016).  Δυστυχώς, το Υπουργείο Ναυτιλίας με υπουργό τον κ. Δρίτσα απέρριψε το αίτημά μας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας και του Δήμου Τριφυλίας, για MASTER PLAN στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, με το ατεκμηρίωτο και αβάσιμο επιχείρημα, ότι το λιμάνι της Κυπαρισσίας δεν είναι εθνικής και στρατηγικής σημασίας και δεν δικαιούται MASTER PLAN. Δηλαδή, πλήρης απόρριψη. Αυτό ασφαλώς δεν πρόκειται να επαναληφθεί.
Όλοι, η Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Νίκας,
ο Δήμος Τριφυλίας και ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Λεβεντάκης, το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας και ο πρόεδρος κ. Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, το Τοπικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας και οι φορείς της πόλης, ενώνουν τις δυνάμεις τους και εργάζονται πυρετωδώς, για να δώσουν στο λιμάνι της Κυπαρισσίας την θέση και την προοπτική που του αξίζει, ως λιμάνι στρατηγικής σημασίας και ανάπτυξης. Πραγματική πύλη εισόδου, στο νότιο άκρο του Ιονίου, προς την Ευρώπη.
Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Λεβεντάκης, ο οποίος έχει αποδείξει έμπρακτα το μεγάλο του ενδιαφέρον για το λιμάνι της Κυπαρισσίας, για το οποίο εξασφάλισε, ένα μήνα μετά την εκλογή του, (Ιούλιος 2019) χρηματοδότηση 2.400.000 ευρώ από το ΠΔΕ, ανέφερε τις ενέργειες και τις επαφές, τις οποίες έχει κάνει γι’ αυτό το θέμα, με την Περιφέρεια και τα αρμόδια Υπουργεία. Μάλιστα, στο άμεσο μέλλον θα έχει συνάντηση με τον κ. Νίκα και τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη.

ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΟΓΩ ΓΡΙΠΠΗΣ

Κατακόρυφη έξαρση παρουσιάζει η γρίπη στη χώρα μας και αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στην παρατεταμένη καλοκαιρία που είχαμε στη χώρα μας μέχρι τον Δεκέμβριο. Βάσει οδηγιών του ΕΟΔΥ που κοινοποιήθηκαν σε γονείς διοικήσεις σχολείων μετά από οποιαδήποτε ίωση ο μαθητής «θα πρέπει να παραμένει απύρετος στο σπίτι για 3 ημέρες»
Η γρίπη αναγκάζει το υπουργείο Παιδείας να στέλνει διευκρινιστική εγκύκλιο στα σχολεία για τις απουσίες των μαθητών. 
Σύμφωνα με πληροφορίες: 
Στη Μεσσηνία μόνο σε δύο σχολικές μονάδες έχουν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα. Κλειστά ήταν τις περασμένες μέρες και παραμένουν κλειστά ένα δημοτικό κι ένα νηπιαγωγείο στο Ασπρόχωμα.
Στη Θεσσαλονίκη, στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης αποφασίστηκε η διακοπή των μαθημάτων στο 3ο Δημοτικό Σχολείο και στα 3ο και 4ο Νηπιαγωγεία Αμπελοκήπων 27, 28 και 29 Ιανουαρίου "επειδή απουσιάζει η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών λόγω της έξαρσης της εποχικής γρίπης και των άλλων αναπνευστικών ιώσεων".

20η Διημερίδα Κλινικής Μικροβιολογίας με παρουσία Τριφύλιων

Στις 24 - 25 Ιανουαρίου , στο Αμφιθέατρο 251 του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας στην Αθήνα ,πραγματοποιήθηκε η 20η Διημερίδα Κλινικής Μικροβιολογίας από την Εταιρία Κλινικής Μικροβιολογίας και Εργαστηριακής Διαγνωστικής με θέμα : << Δημόσια Υγεία : ο ρόλος του Εργαστηρίου Κλινικής Μικροβιολογίας στη διάγνωση , θεραπεία και πρόληψη των λοιμώξεων >> Τα θέματα ήταν πολλά και ενδιαφέροντα.Μερικά από αυτά είναι τα εξής : 
Oι μυκητιακές λοιμώξεις , ως πρόβλημα δημόσιας υγείας. Σημαντικές παρασιτώσεις στην Ελλάδα , επιδημιολογία και διάγνωση : Υδατίδωση , ελονοσία , λεϊσμανίαση. Βακτηριακή μηνιγγίτιδα Legionella Λιστέρια Σύφιλη Επιδημίες ιλαράς στην Ελλάδα Διάγνωση της γρίπης και πρόληψη της διασποράς της στο Νοσοκομείο Διάγνωση και επιδημιολογία HPV Ο ρόλος του Κλινικού Μικροβιολόγου στον έλεγχο / πρόληψη των λοιμώξεων και την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών Φυματίωση και δημόσια υγεία Η αντοχή , ως πρόβλημα Δημόσιας Υγείας και προοπτικές θεραπευτικής αντιμετώπισης Δεδομένα εργαστηριακής επιτήρησης της βακτηριακής αντοχής. Συμμετείχε η Εργαστηριακή Ιατρός Βιοπαθολόγος Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη -Μαρίνη από τα Εργαστήρια , Αμβροσίου Φραντζή 19, Κυπαρισσία και Σωκράτους 16, Γαργαλιάνων Μεσσηνίας. Έγινε τέλος και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Η πίτα ΕΕΕΕΚ και Ειδικού Σχολείου Φιλιατρών



Με όμορφα μηνύματα και συμβολισμούς, για ακόμη μία χρονιά, έγινε χθες το πρωί στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Φιλιατρών η κοπή της πίτας για το νέο έτος του Συλλόγου Γονέων του ΕΕΕΕΚ και του Ειδικού Σχολείου Φιλιατρών. Στο φιλόξενο χώρο του Εργαστηρίου η γιορτή για την κοπή της πίτας ήταν όμορφη και η ατμόσφαιρα λαμπερή από το πάθος και την πίστη για καλύτερη ζωή των παιδιών, των γονιών τους και των εκπαιδευτικών τους! Στο Ειδικό Σχολείο τα παιδιά αποκτούν εφόδια για την αυτονομία τους και την κοινωνικοποίησή τους. 
Οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ διδάσκονται μαθήματα Γενικής Παιδείας, ενώ παράλληλα αποκτούν γενικές – ακαδημαϊκές δεξιότητες, κοινωνικές δεξιότητες, δεξιότητες ανεξάρτητης διαβίωσης, προεπαγγελματικές – επαγγελματικές δεξιότητες. Επιπλέον, παρακολουθούν εργαστηριακά μαθήματα. Αποφοιτώντας από το ΕΕΕΕΚ λαμβάνουν aπολυτήριο εργασιακά ισότιμο με το aπολυτήριο Γυμνασίου. Από την εκδήλωση αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η αγαστή συνεργασία που έχουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί! Παρόντες στη γιορτή ήταν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης και ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες», Παναγιώτης Τσίγγανος, με το δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του και αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Τριφυλίας, Παναγιώτη Τσαφαρά.

Άνοδος στην επισκεψιμότητα για το Ναό Επικούριου Απόλλωνα

Αυξημένη ήταν η τουριστική κίνηση στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα το 2019 με το περίφημο ναό του Ικτίνου. Αυτό αποκάλυψαν τα επίσημα στοιχεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Σε σχέση με τα επίπεδα των προηγούμενων ετών η επισκεψιμότητα στον Παρθενώνα της Πελοποννήσου, αυξήθηκε κατά περίπου 2000 – 4000 επισκέπτες.
Τα τελευταία χρόνια οι επισκέψεις κυμαίνονται μεταξύ 23.000 – 27.000 (κατά μέσο όρο) επισκεπτών κάθε ηλικίας. Τα προηγούμενα έτη υπήρχε αυξομείωση επισκεπτών. Πιο αναλυτικά:
  • Το 2014 – 27.020 άτομα
  • Το 2015 – 24.229 άτομα
  • Το 2016 – 27.255 άτομα
  • Το 2017 – 26.604 άτομα
  • Το 2018 – 28.788 άτομα
  • Το 2019 – 30.720 άτομα
Τα έσοδα από τα εισιτήρια για το 2019 άγγιξαν τις 140.000 ευρώ.

«ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΩΝ».

«ΌΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΩΝ»
Με σύνθημα «Όχι άλλο αίμα στην «εθνική καρμανιόλα» για τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων», πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η κινητοποίηση που διοργάνωσε ο Δήμος Πατρέων, με αποκλεισμό της Πατρών – Πύργου, στον κόμβο της ΒΙ.ΠΕ.
Οι εκατοντάδες συμμετέχοντες από την Αχαΐα και τη Ηλεία, φώναξαν για μια ακόμα φορά «Τέρμα στα λόγια και στις υποσχέσεις. Επιβάλλεται η άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου χωρίς διόδια».
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος Πατρέων διαχρονικά διεκδικεί από όλες τις κυβερνήσεις, την κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργο – Τσακώνα. Αυτό το έργο θα μπορούσε μέχρι σήμερα να είχε κατασκευαστεί και να το χρησιμοποιούμε με ασφάλεια χωρίς να χάνονται στην άσφαλτο ανθρώπινες ζωές. Σε μια δεκαετία, χάσαμε 130 συνανθρώπους μας.
Ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος, έπρεπε να είχε γίνει χθες και να είχε αποδοθεί για χρήση, χωρίς διόδια. Με τον αγώνα μας, είμαστε απέναντι στον ανταγωνισμό των μεγαλοεργολάβων, για το ποιος θα κερδίσει από την κατασκευή και την λειτουργία του, αλλά και απέναντι στην κυβέρνηση που βάζει τις ζωές που χάνονται απέναντι στη λογική του κόστους – οφέλους, με αποτέλεσμα να καθυστερούν το έργο επί δεκαετίες. Αυτά πρέπει να ανατρέψουμε και αυτό δεν μπορεί να γίνει με λόγια. Πρέπει να τους ασκήσουμε τέτοια πίεση, που να υποχρεωθούν να αποδεχθούν τα δίκαια αιτήματά μας.
Ταυτόχρονα παλεύουμε στην κατεύθυνση, ο δρόμος αυτός, να μην καταστρέφει τους οικισμούς από τους οποίους θα περάσει και να μην υποβαθμίσει την περιοχή μας, γι αυτό και μιλάμε για την Νότια Χάραξη, που μπορεί και θα έπρεπε να υλοποιηθεί, από την περιοχή του Μιντιλογλίου και πέραν της Κάτω Αχαΐας για να μην καταστραφεί η υπάρχουσα οικιστική δομή, να μην τριχοτομηθούν οι περιοχές από τις οποίες περνά να μην έχουμε περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση.
Στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις, στην παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, μπορούμε να επιβάλλουμε αυτό που είναι κοινή λογική και συμφέρει τον λαό. Δεν κάνουμε πίσω».
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Αχαΐας Παναγιώτης Κουνάβης, ο Αντιδήμαρχος Ερυμάνθου Γιώργος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής Δημάρχου Δήμου Πηνειού, Πάνος Θεοδωρακόπουλος, ο Χρήστος Πατούχας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πάτρας, «Ανυπότακτη Πολιτεία» και η Τασία Παπαντωνοπούλου εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων.

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΖΗΤΑ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΩΝ 2 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Ομόφωνα ψηφίστηκε τελικά η απόφαση στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας για υποβολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον υπουργό αιτήματος για επανίδρυση και επαναλειτουργία των Αστυνομικών Τμημάτων Φιλιατρών και Κοπανακίου! 
Ο κ. Λεβεντάκης σημείωσε ότι είναι για αστυνομικά τμήματα και ότι στον υπουργό έθεσαν τα προβλήματα, αλλά καλό είναι να έχουν και μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, με τον κ. Δριμή να συμπληρώνει ότι θέλει τεκμηριωμένα επιχειρήματα για την αναγκαιότητα της επανίδρυσης των αστυνομικών τμημάτων...

ΠΛΗΡΩΣΕ ΜΕ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΑΠΑΤΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Σε 12 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ καταδικάστηκε για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ένας μεγαλοεπιχειρηματίας του εξωτερικού που “έφαγε” 1 εκατ. ευρώ από έναν ξυλουργό και άλλους Κυπαρίσσιους, παίρνοντας δανεικά -κι αγύριστα όπως αποδείχτηκε- παρουσιάζοντάς τους πλαστά χαρτιά με την υπογραφή της… Κριστίν Λαγκάρντ.
Το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας έκρινε ένοχους για τις ίδιες κατηγορίες και τους δύο συνεργούς του, στους οποίους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, και τους καταδίκασε σε κάθειρξη 7 χρόνων τον καθένα. Η μια συγκατηγορούμενη του δήθεν επιχειρηματία ήταν η Αθηναία πρώην σύντροφός του, για την οποία οι μάρτυρες είπαν ότι τους προέτρεπε να δώσουν τα λεφτά κι ο σύντροφός της θα τους τα επέστρεφε. Επίσης κατηγορούμενος ήταν ένας ακόμη Αθηναίος, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Ολυμπιακής, ο οποίος δέχτηκε λεφτά σε τραπεζικό του λογαριασμό από εξαπατηθέντες και εγγυόταν για τη φερεγγυότητα του “επιχειρηματία”. Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της είχε προτείνει την ενοχή των δύο ανδρών και την αθώωση της γυναίκας.
Πρωτόδικα ο απατεώνας (ο οποίος έχει εκτίσει έτσι κι αλλιώς την ποινή του) είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ οι δύο συνεργοί του είχαν καταδικαστεί με την αναγνώριση ελαφρυντικού σε 10 χρόνια κάθειρξη. Από την εφ. 'Ελευθερία'

ΕΦΟΔΟΣ..ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΕ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Στην Καλαμάτα παρελαύνοντας κάνοντας έφοδο, συγκεντρώθηκαν τα… τρακτέρ με τους αγρότες να προχωρούν σε κινητοποίηση με μία σειρά από αιτήματα να διεκδικούν. Οι χαμηλές τιμές στο λάδι, τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά καθώς και άλλα αιτήματα βρίσκονται στο επίκεντρο τη παμμεσσηνιακής κινητοποίησης.
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Συνεχίζουμε καθημερινά να διεκδικούμε:
  1. Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα  που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα ικανό για επιβίωση .
  2. Να σταματήσει το αίσχος των ανοιχτών τιμών ,  και απαιτούμε την άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοση τους για να μπορούν να αντιμετωπιστούν τα «κανόνια» των έμπορων με την κατάθεση εγγυητικών επιστολών στην τράπεζα ώστε να έχουν το δικαίωμα στο εμπόριο την διακίνηση των προϊόντων. Κρατικός έλεγχος για της παράνομες Ελληνοποιήσεις η οποίες υποβαθμίζουν   τα αγροτικά προϊόντα.
  3. Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ και να αποσυνδεθεί ο υπολογισμός τους  από το Καθαρό φορολογητέο εισόδημα. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων , μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης , αποκλειστικά δημόσια υγεία και πρόνοια .
  4. Να μην μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα αλλά να αυξηθεί. Φορολογία σε πραγματικό εισόδημα , κατάργηση προκαταβολής φόρου και  τεκμηρίων διαβιώσεις .
  5. Κόστος  παραγωγής:
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο
  • μείωση τιμής αγροτικού     ρεύματος
  • κατασκευή αναγκαίων έργων υποδομής ( αγροτική οδοποιία , αρδευτικά , αντιπλημμυρικά )
  1. Άμεση καταβολή αποζημιώσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα . Άμεση κάλυψη των φετινών καταστροφών , αλλαγή αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ , κρατικός φορέας που θα καλύπτει το 100 % της πραγματικής ζημιάς που θα έχει υποστεί ο παραγωγός
  2. Να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις ανάρτησης των δασικών χαρτών του 1945 και αντικατάσταση τους , με νεώτερους και σύνδεση με το ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς καμιά επιβάρυνση για τους αγροτοκτηνοτρόφους .
  3. Αύξηση  ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς  , να σταματήσουν οι παρακρατήσεις για χρέη σε εφορία , ΕΦΚΑ , ΕΛΓA.Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας – χωραφιού για δάνεια αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ
  4. Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και  η ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών .”

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ OPEN MALL ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΜΕΣΣΗΝΗ

Με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη συναντήθηκε σήμερα ο Βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Περικλής Μαντάς. Ο Βουλευτής ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα την ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου του Υπουργείου Ανάπτυξης, στον τομέα πάταξης του παραεμπορίου στη Μεσσηνία. Του μετέφερε την αγωνία των εμπορικών επιχειρήσεων και τις πάγιες θέσεις του επιμελητηριακού και επιχειρηματικού κόσμου, για την προστασία της νόμιμης εμπορικής δραστηριότητας στην περιοχή μας. 
 Ο Γενικός Γραμματέας αφού ανέλυσε τις δράσεις που ήδη έχει αναλάβει το Υπουργείο Ανάπτυξης προς την κατεύθυνση αυτή, ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι το αμέσως προσεχές διάστημα, σε συνεργασία με τους τοπικούς εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια, Δήμους, Επιμελητήριο) θα οργανωθούν επιχειρήσεις ελέγχου στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μεσσηνίας, οι οποίες θα έχουν συνέχεια και περιοδικότητα. Βασικός στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης παραμένει η δυναμική υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προστασία των νόμιμων υπαίθριων λιανοπωλητών και η καταπολέμηση κάθε εστίας παραβατικότητας και φοροδιαφυγής, που εκτός των άλλων, πλήττουν την εμπορική δραστηριότητα στη χώρα μας. 
Το δεύτερο βασικό ζήτημα που αναλύθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης είναι η πορεία υλοποίησης των open mall σε Κυπαρισσία και Μεσσήνη. Ο Γενικός Γραμματέας, με εκτενή αναφορά, ενημέρωσε πως από πλευράς του Υπουργείου και της διαχειριστικής αρχής του ΕΠΑνΕΚ, έχουν υλοποιηθεί όλα τα απαραίτητα βήματα για την έγκριση και υλοποίηση των έργων. Αυτό που απαιτείται τώρα, είναι η αγαστή συνεργασία των Δήμων με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και τους οικείους Εμπορικούς Συλλόγους, ώστε να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, εντός του χρονοδιαγράμματος, που προβλέπονται από τους όρους υπαγωγής στο πρόγραμμα. Στην συνάντηση παρευρέθηκε εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, ο Πρόεδρος Δημήτρης Τερζής.

ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΘΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

«Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» αποτελεί το μακροβιότερο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου Eurobank, ο οποίος εστιάζει την κοινωνική του δράση στους τομείς της Παιδείας, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Καινοτομίας και της Νεανικής Επιχειρηματικότητας. 
 Η Παιδεία και η αναγνώριση του ρόλου της αποτελεί για την Eurobank τομέα ύψιστης σημασίας για την κοινωνία, γεγονός που πιστοποιείται από τη θεσμοθέτηση του Προγράμματος επιβράβευσης των μαθητών που αριστεύουν και δικαιώνεται από την ευρύτατη αποδοχή του από τους μαθητές, τους γονείς αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα σε όλη την Ελλάδα. Η ανταπόκριση των τοπικών κοινωνιών στο Πρόγραμμα,κάθε χρόνο, αποδεικνύει πως η Παιδεία εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή του αξιακού συστήματος της ελληνικής κοινωνίας, η οποία αναγνωρίζει στην πρόοδο των παιδιών την πραγματικά Μεγάλη Στιγμή για την προοπτική και το μέλλον τους. 
 Το Πρόγραμμα απευθύνεται στους αποφοίτους που καταφέρνουν να συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό μορίων πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -πάνω από 18.000 μόρια- σε κάθε ένα από τα 1.760 Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας. Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η επιβράβευση του κάθε αριστούχου συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ. Από την έναρξη του Προγράμματος, το 2003, έχουνβραβευθεί 17.725αριστούχοι μαθητές από όλη την Ελλάδα, ενώ μαζί με τους 861που βραβεύονται φέτος ο αριθμός ανέρχεται συνολικά σε18.586. 
 Το πρόγραμμα βραβεύσεων συνεχίζεται την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020, με εκδήλωση στην Τρίποληκαι με την βράβευση 64αριστούχων από σχολεία των Νομών Αρκαδίας, Αργολίδας, Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και Κορινθίας. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Τρίπολης, στις 6.00 μ.μ.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΝΙΚΟ ΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές αρχές υγείας για τα κρούσματα του κοροναϊού που εμφανίστηκαν από την Κίνα. Το θέμα βέβαια είναι γιατί εμφανίστηκε εκεί στη Κίνα καθώς υπάρχουν φόβοι να έχει κατασκευαστεί ή να έχει εξελιχθεί εκεί άραγε...
Σε έκτακτη συνεδρίασή του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ασχολήθηκε με το θέμα καθώς διάχυτος είναι ο παγκόσμιος φόβος για την εξάπλωση της επιδημίας που έχει στοιχίσει ως τώρα τη ζωή σε 6 ανθρώπους στην Κίνα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ περιγράφει τα περιστατικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Κίνα, Ταϊλάνδη και Ιαπωνία αλλά και τα συμπτώματα από το νέο στέλεχος του κοροναϊού.
Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πάντως πως σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.
Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ για το νέο στέλεχος του κοροναϊού
Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού. Έως τις 12 Ιανουαρίου 2020 αναφέρθηκαν 43 επιβεβαιωμένα κρούσματα πνευμονίας από το νέο στέλεχος κοροναϊού και ένας θάνατος σε άτομο με υποκείμενο νόσημα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια και οι ακτινογραφίες θώρακα έδειξαν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες. Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας εντόπισαν και παρακολουθούν 763 στενές επαφές των κρουσμάτων. Έως σήμερα δεν υπάρχουν αναφορές για μετάδοση από άτομο σε άτομο ή μετάδοση σε επαγγελματίες υγείας. Από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα είτε εργάζονται είτε επισκέπτονται συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Wuhan όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί. Η πόλη Wuhan έχει 19 εκατομμύρια πληθυσμό και είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei που ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 58 εκατομμύρια πληθυσμό.

Προτάσεις για πιο πράσινες πόλεις, από την ΚΕΔΕ

Πέντε άξονες για πιο πράσινες πόλεις παρουσίασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Τρικκαίων , Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στην ημερίδα ECOFEST. Οι πέντε άξονες είναι η παραγωγή ενέργειας φιλική στο περιβάλλον και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων με τις Μονάδες Επεξεργασίας και τα «Πράσινα σημεία», η χρησιμοποίηση της ηλεκτροκίνησης και υποδομές για ποδήλατα και προσβασιμότητα των πολιτών, αλλαγές στις παρωχημένες, όπως τόνισε, ζώνες οικιστικού ελέγχου καθώς και η διαφύλαξη των φυσικών πόρων. Ο κ. Παπαστεργίου, εξειδικεύοντας αυτούς τους πέντε πυλώνες για ένα καλύτερο περιβάλλον, στις πόλεις, αναφέρθηκε σε έργα αλλά και στη συμμετοχή και των πολιτών. Προτείνοντας παράλληλα έναν μηχανισμό ελέγχου ώστε πλέον οι πολίτες αλλά οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΚΕΔΕ, Δήμοι, κεντρική εξουσία) να ελέγχουν και να ελέγχονται για τα πεπραγμένα τους!. 

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΜΕ "ΑΔΕΙΟ" ΦΑΚΕΛΟ...Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ -VIDEO

ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΣ είναι ο φάκελος του έργου για τον βιολογικό καθαρισμό Γαργαλιάνων σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης, ο Δήμαρχος Τριφυλίας επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή.
Μάλιστα τόνισε ότι ακόμα με παράταση υποβολής για 3 μήνες το έργο δεν μπορεί να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό εργαλείο. Στο σημείο αυτό ο κ. Λεβεντάκης ενημέρωσε ότι πήραν τέσσερις μήνες παράτασης για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της πρότασης του έργου για ένταξη. Έτσι με την 1η τροποποίηση Πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» – άξονας προτεραιότητας 14: “Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος, Προαγωγή της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων (ΤΣ)», με την οποία ορίζεται ότι «η ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων από 30ή Δεκεμβρίου 2019 γίνεται 30η Απριλίου 2020».

ΛΑΚΚΟΥΒΑ ΣΤΗΝ Ε.Ο ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ-ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΕΚΛΕΙΣΕ ΜΕ...ΛΑΜΑΡΙΝΑ!

Με λαμαρίνα έχουν κλείσει μια λακκούβα στην εθνική οδό Κυπαρισσίας – Φιλιατρών στο ύψος του Εξοχικού, προκαλώντας ποικίλα σχόλια στους οδηγούς που διέρχονται και ανησυχούν για την ασφάλειά τους. Στο συγκεκριμένο σημείο ο δρόμος έχει μια τρύπα σαν κρατήρα, εδώ και πολύ καιρό. Μάλιστα παλαιότερα είχαν μπει κώνοι και φωτεινή σηματοδότηση, αλλά αποκατάσταση όπως φαίνεται δεν έγινε. 
 Τις τελευταίες ημέρες έχει μπει μια μεγάλη λαμαρίνα καρφωμένη στο οδόστρωμα, και όπως είναι φυσικό, όσοι περνούν από εκεί ξαφνιάζονται και παράλληλα ανησυχούν για το πόσο ασφαλές είναι. Στον πολύπαθο δρόμο Κυπαρισσίας – Φιλιατρών με τα πολλά προβλήματα, ο καθένας μπορεί πλέον να περιμένει να δει οτιδήποτε. Αλλά μια λακκούβα, μια τρύπα, ό,τι είναι τέλος πάντων, τόσο καιρό θα έπρεπε να έχει αποκατασταθεί όπως αναφέρει η 'Ελευθερία'.

ΜΕ 156 ΝΑΙ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πέρασε με 156 ναι η τροπολογία για το ποδόσφαιρο, καθώς ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία Βουλή. Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν η κυβέρνηση έφερε εκτάκτως τροπολογία για το ποδόσφαιρο μετά την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, με την οποία ΠΑΟΚ και Ξάνθη θα έπεφταν κατηγορία και αμέσως ξέσπασε κύμα αντιδράσεων. Η ψηφοφορία, η οποία έγινε ηλεκτρονικά και από την κυβέρνηση είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της, ενώ ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση απείχαν.

ΟΞΥΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00΄ στην Κυπαρισσία, συνήλθαν τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Β’ Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας, που εκλέχθηκαν από την εκλογική διαδικασία της 20 Δεκεμβρίου 2019, με σκοπό τη συγκρότησή τους σε Σώμα για τη διετία 2020-2022.
Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Κουκούμης Διονύσιος
Αντιπρόεδρος: Δαϊλιάνης Δημήτριος
Γενική Γραμματέας: Κουκούμη Ειρήνη
Ειδικός Γραμματέας: Καλογέρης Γαβριήλ
Ταμίας: Γκόγκα Χριστίνα
Έφορος: Γαλάνης Δημήτριος
Μέλος: Ζωγόπουλος Ιωάννης, ο οποίος είναι και μέλος της Σχολικής Επιτροπής.
Την Παρασκευή 24/1/2020 το νέο Δ.Σ. πραγματοποίησε συνάντηση με τον Διευθυντή και τον Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου, όπου εκτός της αρχικής γνωριμίας συζητήθηκαν διάφορα προβλήματα και ελλείψεις του Σχολείου, με σκοπό να συμβάλλει και ο Σύλλογος στην επίλυσή τους.
Ακολούθως μέλη του Δ.Σ. επισκέφτηκαν χώρους του σχολείου, όπου και διαπίστωσαν πολλά προβλήματα. Συγκεκριμένα στις κτιριακές εγκαταστάσεις (φθαρμένα κουφώματα, τουαλέτες μη λειτουργικές, βρύσες χαλασμένες, κάδοι απορριμμάτων κατεστραμμένοι, κ.α.), αλλά και σε ελλείψεις που αφορούν υλικοτεχνικό εξοπλισμό, φαρμακευτικό υλικό, προϊόντα καθαριότητας, κ.α.
Άμεσα έγινε γνωστοποίηση των προβλημάτων αυτών και με φωτογραφικό υλικό, στον Διευθυντή του Σχολείου, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι για πολλά από τα προβλήματα αυτά έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Υπηρεσίες.
Εν συνεχεία μέλη του Συλλόγου μας, αιτήθηκαν συνάντηση τόσο με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού κ. Φρούσο Νικόλαο, όσο και με τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας, κ. Αυρηλιώνη Χαράλαμπο, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα και συγκεκριμένα την 27/1/2020 συναντηθήκαμε μαζί τους, στους χώρους του Δημαρχείου Τριφυλίας, όπου και τους γνωστοποιήσαμε τα σοβαρά προβλήματα που υφίστανται στο Σχολείο.
Οι δύο εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής μας διαβεβαίωσαν πως θα επιλυθούν άμεσα κάποια προβλήματα και κάποια θα προγραμματιστούν για το επόμενο διάστημα με την βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Ήδη σήμερα, Τρίτη, 28/1, ο κ. Αυρηλιώνης Χαράλαμπος επισκέφτηκε και ο ίδιος το σχολείο με εκπροσώπους του Δ.Σ. του Συλλόγου μας για καταγραφή – διαπίστωση των προβλημάτων, αλλά και υδραυλικοί του Δήμου για καταγραφή των ζημιών.
Επιπλέον αιτηθήκαμε από τον Διευθυντή του Σχολείου, να συγκληθεί το Σχολικό Συμβούλιο (όπως προβλέπεται από το άρθρο 51 του Ν.1566/85 και συμπληρώθηκε με άρθρο 2 του Ν.2621/98, το οποίο Σχολικό Συμβούλιο συνεδριάζει υποχρεωτικά τρεις φορές τον χρόνο), τόσο για τα ανωτέρω σοβαρά προβλήματα, όσο και για το επίκαιρο θέμα της γρίπης, όπου πολλά παιδιά απουσιάζουν από τις σχολικές υποχρεώσεις τους.
Τέλος, εκκρεμεί συνάντηση με τον Δήμαρχο Τριφυλίας, κ. Λεβεντάκη Γεώργιο, όπου θα του γνωστοποιήσουμε τα σοβαρά προβλήματα.
Ο Σύλλογος μας θα παρακολουθεί στενά την επίλυση των θεμάτων αυτών, προκειμένου τα παιδιά μας να βρίσκονται σε ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον, χωρίς ελλείψεις και προβλήματα που εμποδίζουν το εκπαιδευτικό έργο.
Το Δ.Σ. θα ενημερώνει διαρκώς για τις ενέργειες και τις δράσεις του και ζήτα τη συμμετοχή των γονέων για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΜΕ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΝΑΡΚΟΣΥΜΜΟΡΙΑΣ

Από τον Οκτώβριο του 2019 είχαν ξεκινήσει οργανωμένα της δράση τους μέλη εγκληματικής ομάδας που με… ορμητήριο περιοχές της Λακωνίας πουλούσαν κάνναβη κύρια σε περιοχές στην Αρκαδία, Λακωνία, Αχαΐα, Αττική, Κυκλάδες και Κρήτη! Οι Αστυνομικές Δυνάμεις κινήθηκαν με άκρα μυστικότητα και κατάφεραν να στοιχειοθετήσουν τη δομή του εγκληματικού δικτύου που η αποκάλυψη των χθεσινών ερευνών έδειξε πως είχαν σκοπό να σπρώξουν τεράστιες ποσότητες όπως και αυτές αποκαλύφθηκαν με το προσδοκόμενο παράνομο όφελος να είναι πάνω από 1 εκατ. ευρώ! Συνολικά 6 συλλήψεις και 15 άτομα στη δικογραφία σε μια μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας. Αποκαλυπτικές οι δηλώσεις του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Παναγιώτη Πούπουζα.
Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου, Ταξίαρχος Παναγιώτης Πούπουζας
Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,
Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, προκειμένου να σας παρουσιάσουμε μία σημαντική υπόθεση που χειρίστηκε με μεθοδικότητα το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης, στο πλαίσιο της οποίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιείτο  στην καλλιέργεια, μεταφορά, αποθήκευση, επεξεργασία και πώληση ακατέργαστης κάνναβης.
Η αποδόμηση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένης διεισδυτικής και μεθοδικής έρευνας, κατά τη διάρκεια της οποίας, χρησιμοποιήθηκαν ειδικές τεχνικές, και επιστημονικές μέθοδοι, αξιοποιήθηκαν κατάλληλα στοιχεία και ευρήματα, διακριβώθηκε η σύνθεση και ο τρόπος δράσης των μελών της.

ΠΕΡΑΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για το μεγάλο οδικό έργο-ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, ένα από τα σημαντικότερα νέα μεγάλα έργα που μπαίνουν σε σειρά υλοποίησης. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκρίθηκαν και τα πέντε σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
 Πρόκειται για τους: Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Intrakat, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την κοινοπραξία Acciona Concesiones – Μυτιληναίος. Αναθέτουσα Αρχή είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η εκτιμώμενη αξία του έργου ανέρχεται σε 312,23εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 251,8εκατ.ευρώ). Η εκκίνηση του διαγωνισμού είχε πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου 2019. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, οι πέντε διεκδικητές θα συνεχίσουν στην Β1 φάση που είναι ο ανταγωνιστικός διάλογος. Εκεί θα προκύψει το τεχνικό αντικείμενο του έργου, θα συνταχθεί και εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη και θα συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης. 
Στην Β2 φάση θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές και θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου. Μετά από την ανακήρυξη του θα ακολουθήσει η διαδικασία ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων και η υπογραφή της σύμβασης που θα ενεργοποιήσει τους χρόνους. Η διάρκεια της σύμβασης της ΣΔΙΤ θα είναι 360 μήνες (30 χρόνια) και η χρηματοδότηση του δεν προβλέπει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αποπληρωμή του έργου θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας ή άλλες τμηματικές καταβολές, κατά την περίοδο λειτουργίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο-ΣΔΙΤ που ξεπερνά σε αξία ακόμα και εκείνο του τμήματος του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη και το οποίο συγκέντρωσε υψηλή συμμετοχή (τα ΣΔΙΤ μας έχουν συνηθίσει πλέον σε πολύ επιτυχημένους διαγωνισμούς).

Πανελλαδικές 2020 : Εγκύκλιοι τουΠαιδείας με όλες τις πληροφορίες

Όλες τις πληροφορίες που αφορούν τους μαθητές της φετινής Γ’ Λυκείου, αλλά και τους αποφοίτους παλαιότερων ετών που πρόκειται να λάβουν μέρος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις δίνει το υπουργείο Παιδείας με σημερινές εγκυκλίους του
Όπως είναι γνωστό φέτος θα εφαρμοστεί το νέο εξεταστικό σύστημα που ψηφίστηκε πέρυσι επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου.
Συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στις εγκυκλίους, οι μαθητές της τελευταίας τάξης Γενικών Λυκείων (δηλαδή Γ ́ ημερησίου, Γ ́ τριετούς εσπερινού και Δ ́ τετραετούς εσπερινού), εφόσον επιθυμούν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, συμμετέχουν υποχρεωτικά με το νέο σύστημα, ενώ οι απόφοιτοι περασμένων ετών ημερήσιου ή εσπερινού μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν αν θα συμμετάσχουν με το παλαιό ή με το νέο σύστημα. Για όσους αποφοίτους επιλέξουν το παλαιό σύστημα, εκδόθηκε η ανάλογη εγκύκλιος.
Όπως είναι γνωστό, τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι ότι φέτος η Νεοελληνική Γλώσσα και η Λογοτεχνία εξετάζονται από όλους τους υποψηφίους, η Κοινωνιολογία έχει αντικαταστήσει τα Λατινικά στις Ανθρωπιστικές Σπουδές ενώ οι υποψήφιοι για την ανώτατη εκπαίδευση μπορούν να επιλέξουν μόνο ένα επιστημονικό πεδίο.
Πάντως, τα δύο συστήματα έχουν διαφορετική εξεταστέα ύλη και τρόπο υπολογισμού των μορίων εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Όσοι απόφοιτοι δικαιούνται να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση το 2020, υποβάλλουν κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο τον Ιούνιο του 2020.
Οι σχετικές εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας παρατίθενται παρακάτω:

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΩΡΕΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ-VIDEO

ΤΗΝ ΑΓΙΟΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ με την ευκαιρία του νέου έτους, έκοψε ο Δήμαρχος Τριφυλίας στην 3η κατά σειρά συνεδρίαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου. Ευχήθηκε καλή συνεργασία, υγεία στους δημοτικούς συμβούλους εκφράζοντας το εορταστικό κλίμα εκκίνησης της συνεδρίασης.
Αμέσως μετά ακολούθησαν ερωτήσεις για διάφορα ζητήματα από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ.Κατσίβελα με αφορμή τον δρόμο Γαργαλιάνοι-Φιλιατρά, την δημοτική οδοποιία, το θέμα με την πορεία έργων και υποδομών ιδίως μετά από ορισμένες εξελίξεις. Στην συνεδρίαση αν και υπήρχε απαρτία σημειώθηκαν ορισμένες απουσίες, ενώ η συνεδρίαση κύλησε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.