Pages

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΛΕΕΙ Η Β ΕΛΜΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων προειδοποιούσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου για την Παιδεία εν μέσω πανδημίας. Η επιλογή της κας Κεραμέως να προχωρήσει, τελικά, στην κατάθεσή του, ενώ δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τις ομοσπονδίες και με τη Βουλή να υπολειτουργεί, αποτελεί μια πράξη κατάφωρα αντιδημοκρατική και μαρτυρά τη βούληση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί τις απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας για να επιβάλει ακραία αντιδραστικά μέτρα.
Το ίδιο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί το κατεπείγον της υπόθεσης, καθώς αποκαλύπτεται ότι δεν προσπαθεί να λύσει κανένα από τα σοβαρά προβλήματα της εκπαίδευσης ούτε περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία. Αντίθετα, επιδιώκει να πλήξει καίρια τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά και να επιφέρει ένα τεράστιο κτύπημα στο δημόσιο σχολείο.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται:
  • Αξιολόγηση της σχολικής μονάδας κατά την οποία δημοσιεύονται οι φορμαρισμένες εκθέσεις στην ιστοσελίδα του σχολείου και την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του ΙΕΠ, προς «αξιοποίησή» τους από την Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε. «με εστίαση κυρίως στις εκθέσεις εξωτερικής αξιολόγησης». Και όλα αυτά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες του κάθε σχολείου και του μαθητικού δυναμικού του, χωρίς να λαμβάνεται οποιαδήποτε μέριμνα για αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού και των υλικοτεχνικών υποδομών των σχολείων, χωρίς να υπάρχουν οι εγγυήσεις για έγκαιρες προσλήψεις αναπληρωτών και διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών με κίνδυνο την κατηγοριοποίηση των σχολείων. 
  • H Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την επαναφορά – από το 2021 – της τιμωρητικής ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που θα συνδεθεί με την επαγγελματική τους εξέλιξη. Η κίνηση αυτή στόχο έχει την ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών για τα προβλήματα της εκπαίδευσης, που βαραίνουν όχι τους εκπαιδευτικούς, αλλά τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές που έχουν ασκηθεί στην εκπαίδευση. 
  • Επιστροφή της τράπεζας θεμάτων χωρίς αναφορά στον τρόπο υλοποίησης και εφαρμογής της που αφήνεται σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις. Η Τράπεζα θεμάτων σε συνδυασμό με τον τρόπο προαγωγής όπως εφαρμόστηκαν το 2013-2014 πολλαπλασίασε κατακόρυφα τη σχολική αποτυχία (εξαπλασιασμός των μετεξεταστέων, από 4% σε 24%), την καταφυγή στην παραπαιδεία και την πίεση στους/στις εκπαιδευτικούς να προχωρήσουν στο εναγώνιο κυνήγι της ύλης σε βάρος του παιδαγωγικού έργου. Ταυτόχρονα, επαναφέρει τις Ομάδες Προσανατολισμού στη Β΄ Λυκείου οδηγώντας σε πρώιμη επαγγελματική επιλογή και αυξάνει τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στο Λύκειο. 
  • Σημαντική αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων στο Γυμνάσιο χωρίς την προηγούμενη και ουσιαστικότερη ενίσχυση του περιεχομένου της εκπαίδευσης και της διαμόρφωσης ενός σοβαρού συστήματος αντισταθμιστικής εκπαίδευσης. Επανάληψη της χρονιάς αν ο μαθητής έχει κάτω από 10 σε πάνω από 4 μαθήματα και υποχρεωτική επανάληψη της Γ’ Γυμνασίου για όσους δεν προάγονται.
  • Ηλικιακός περιορισμός της εγγραφής στα ημερήσια και ημερήσια απογευματινά ΕΠΑΛ τα 17 έτη – το μοναδικό μέτρο για την τεχνική εκπαίδευση – με απαράδεκτο πρόσχημα τον περιορισμό των παραβατικών συμπεριφορών. Το μέτρο καταργεί το δικαίωμα χιλιάδων μαθητών άνω των 17 ή είναι απόφοιτοι ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ και επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους επιλέγοντας τομέα η ειδικότητα στο ΕΠΑΛ, σπρώχνοντάς τους στην κατάρτιση, σε ΔΙΕΚ, ΙΙΕΚ, ΚΕΚ κ.ά. Δεδομένου ότι το 1/3 περίπου των φοιτούντων στα ΕΠΑΛ είναι ενήλικοι, η απαράδεκτη αυτή ρύθμιση θα οδηγήσει στην κατάργηση χιλιάδων τμημάτων ΕΠΑΛ ανά τη χώρα, θα επιφέρει άμεσα συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις επαγγελματικών λυκείων με τραγικές συνέπειες για τη μόρφωση των μαθητών και το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτά, αφού θα χαθούν χιλιάδες οργανικές θέσεις. 
  • Αύξηση των ποινών αποκλεισμού από τους πίνακες για τους αναπληρωτές που δεν αναλαμβάνουν προϋπηρεσία ή παραιτούνται στα δύο ή και στα τρία έτη ακόμα και αν προσλαμβάνονται στα μέσα της χρονιάς. Αντί να νομοθετούνται κίνητρα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης της διαβίωσης των αναπληρωτών εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, νομοθετούνται τιμωρίες. Την ίδια στιγμή μάλιστα που καθυστερούν αδικαιολόγητα οι διορισμοί τόσο στην ειδική αγωγή όσο και στη γενική εκπαίδευση. 
  • Αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια, ένα τελείως αναχρονιστικό μέτρο που επανέρχεται και οδηγεί στο στιγματισμό των μαθητών για όλη τη ζωή τους. 
  • Ασάφειες για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού και «τον καθηγητή εμπιστοσύνης», που προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια, τη στιγμή που η παιδαγωγική επιστήμη και η ψυχολογία τονίζουν ότι όσο πιο ανταγωνιστικό και δύσκολο είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι απορριπτικές τάσεις και τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού. Δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση των απαραίτητων υποστηρικτικών δομών του σχολείου, για τη στελέχωσή τους με το αντίστοιχο προσωπικό (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κλπ.). 
  • Σαν «όαση» σε μια δημόσια εκπαίδευση μαστιζόμενη από υποχρηματοδότηση και αποστερημένη από πολιτικές ενίσχυσής της, προβάλλεται η «αριστεία» των Προτύπων σχολείων, που οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση στην εκπαίδευση. Η κυβέρνηση προωθεί τη λεγόμενη Αριστεία σε αντίθεση με την αναγκαιότητα της εποχής μας, που είναι η ενιαία, καθολική, δημόσια και δωρεάν παιδεία, που θα εξυψώνει το μορφωτικό επίπεδο του λαού μας. Το αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας που θεσμοθετείται θα διαχυθεί συνολικά στην Εκπαίδευση και θα λειτουργήσει «πειραματικά» για την εφαρμογή της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και της σχολικής μονάδας. 
  • Ο εξοστρακισμός οποιουδήποτε γνωστικού αντικειμένου από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα δε μπορεί να γίνεται παρά με μεγάλη προσοχή και κατόπιν εμπεριστατωμένης επιστημονικής μελέτης. Στην ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών επιβάλλεται η εξέταση ενός γνωστικού αντικειμένου όπως η κοινωνιολογία παράλληλα με τα λατινικά, ανάλογα με το τμήμα ή την σχολή του 1ου επιστημονικού πεδίου που επιλέγει κάθε μαθητής. 
  • Αύξηση των μαθητών ανά τμήμα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά με αποτέλεσμα, την υποβάθμιση της διδασκαλίας, την αύξηση των κινδύνων από τον κορωνοϊό και τη μείωση των εκπαιδευτικών αναγκών που θα μειώσει τους μόνιμους διορισμούς και τις προσλήψεις αναπληρωτών. 
Ούτε ένα μέτρο δεν υπάρχει με παιδαγωγικό πρόσημο, ούτε ένα μέτρο που να δείχνει ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση αφουγκράζονται τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και της κοινωνίας, και μάλιστα σε μια εποχή πολύ δύσκολη που όλοι δοκιμαζόμαστε από την πανδημία και τις συνέπειές της σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Όλα τα μέτρα οδηγούν με βεβαιότητα στην υπονόμευση του δημόσιου σχολείου, τον αποκλεισμό ολόκληρων κοινωνικών ομάδων και την κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών.
Οι μαθητές και οι οικογένειές τους είναι οι πρώτοι που πλήττονται με την αύξηση του ανταγωνισμού και την αύξηση της παραπαιδείας, στρεφόμενοι σε μια εκπαίδευση δεξιοτήτων και όχι μόρφωσης, με ακόμα μεγαλύτερη ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση.
Η πολιτεία αδιαφορεί προκλητικά και για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στήριξαν και στηρίζουν το δημόσιο σχολείο και με αποκλειστικά δικά τους μέσα και χωρίς καμία υποστήριξη από το υπουργείο πασχίζουν να εφαρμόσουν την τηλεκπαίδευση εν μέσω υγειονομικής κρίσης.

Απορρίπτουμε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ως απαράδεκτο και αναχρονιστικό, απαιτούμε την απόσυρσή του και καταγγέλλουμε την ίδια την πολιτική επιλογή της κατάθεσής του εν μέσω πανδημίας ως βαθιά αντιδημοκρατική.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΤ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΤΗΝ μεταφορά της ΔΕΥΑ Τριφυλίας από την Κυπαρισσία στα Φιλιατρά λόγω εργασιών αποφασίστηκε με οριακή πλειοψηφία και 2 λευκά ψηφοδέλτια στο τελευταίο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε δια περιφοράς την Τετάρτη. 
Σύμφωνα με την εισήγηση του θέματος στο Σώμα τονίστηκε ότι "Επειδή η στέγαση της ΔΕΥΑΤ έχει πλέον καταστεί προβληματική και προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επισκευής των κτιρίων εισάγεται εκτάκτως και ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΤ."
Για το συγκεκριμένο θέμα πάντως η πρώτη δήλωση που τάσσεται ενάντια στη μεταφορά της υπηρεσίας αντιδρά το Τοπικό συμβούλιο Κυπαρισσίας το οποίο το πρωί της Πέμπτης εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι αποδυναμώνεται η έδρα του Δήμου, οδηγούνται υπάλληλοι σε μεταφορά σε άλλη πόλη ενώ υπάρχει πρόβλημα με την τοπική οικονομία καθώς στην έδρα του Δήμου μεταβαίνουν πολίτες για εξυπηρέτηση με ότι αυτό συνεπάγεται στην περιοχή.
Τέλος για το θέμα αυτό φαίνεται ότι οι χώροι των γραφείων θα διαμορφωθούν ώστε να ολοκληρωθεί η μεταστέγαση όλων των υπηρεσιών του Δήμου σε ένα σημείο καθώς θα παρέχονται καθολικές υπηρεσίες.
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Αποφασίστηκε η Έγκριση παραχώρησης δημοτικού ακινήτου στην Τ.Κ Σιδηροκάστρου για την ίδρυση και στέγαση Πυροσβεστικού κλιμακίου το οποίο θα λειτουργήσει κατά την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο..Επίσης ψηφίστηκε η Έγκριση αίτησης παραχώρησης ακινήτου(Ανατολικά Λαικής Κυπαρισσίας-εντός σχεδίου) ιδιοκτησίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, στον Δήμο Τριφυλίας, εμβαδού 6082,02 τ.μ για την δημιουργία αθλοπαιδιών

Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας: Η ζημιά είναι δεδομένη και μη αναστρέψιμη

Δραματική έκκληση στην Κυβέρνηση απευθύνει η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας ώστε να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες στήριξης του κλάδου, καθώς, όπως επισημαίνει ο πρόεδρός της Δημήτρης Καραλής, η “ζημιά είναι δεδομένη και μη αναστρέψιμη”. 
Ο ίδιος λαμβάνοντας και τα μηνύματα από τους ξενοδόχους δεν φαίνεται καθόλου αισιόδοξος για τη φετινή χρονιά, ενώ όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, δεν ικανοποίησαν τους ξενοδόχους, “δεν φώτισαν το διαφαινόμενο αδιέξοδο”, καθώς ο κλάδος κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, χωρίς ακόμα καμία συγκεκριμένη προϋπόθεση και με πολλά ερωτηματικά για το πώς, πότε και με ποιές προδιαγραφές, με ποιούς τουρίστες από ποιές χώρες, θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία. Χαρακτηρίζει τα μέτρα στήριξης που μέχρι σήμερα εξαγγέλθηκαν “χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο” και διαβλέπει “νέο υφεσιακό κύκλο” πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που μόλις βγήκε η χώρα μας. 
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
“Οι χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού δεν φώτισαν ιδιαίτερα το διαφαινόμενο αδιέξοδο για την επόμενη ημέρα του Τουρισμού στην Ελλάδα και η παραφιλολογία καλά κρατεί. Ο ξενοδοχειακός κόσμος καλείται να προετοιμαστεί για μια τουριστική περίοδο με απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα για το πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία και υπό ποίες προϋποθέσεις θα λειτουργήσουν. Σε αυτό το ασαφές και απροσδιόριστο επιχειρηματικό περιβάλλον καλούνται οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου να αναλάβουν το εγχείρημα επανεκκίνησης της οικονομίας. “Είναι η πρώτη φορά που, αντί να έχουμε στραμμένο το ενδιαφέρον μας στους αρμόδιους παράγοντες του τουρισμού, επαφιέμεθα στην κρίση και στις υποθέσεις που διατυπώνουν από τα Μέσα Ενημέρωσης διάφοροι Επαΐοντες και Επιδημιολόγοι” Και όλα αυτά την ώρα που τα προβλήματα και οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας για τον κλάδο των ξενοδοχείων και των λοιπών επισιτιστικών επαγγελμάτων είναι, όχι απλά ορατά, αλλά πλέον δεδομένα και αδιέξοδα. Γιατί, είναι γνωστό ότι το μερίδιο που αντιστοιχεί στα έσοδα από τον εσωτερικό τουρισμό δεν μπορεί να διαμορφώσει καθοριστικά το εθνικό ισοζύγιο. Όπως επανειλημμένως έχουμε τοποθετηθεί, με κλειστά ξενοδοχεία και χωρίς αεροπορικές συνδέσεις δεν υπάρχει Τουρισμός.

ΜΑΣΚΕΣ, ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ 11 ΜΑΙΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

“Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,
Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση που διανύουμε ανέδειξε τις δυνατότητές μας για συλλογική δράση, αλληλεγγύη και κοινωνική ευθύνη, και στο χώρο της Παιδείας.
Πρώτον, για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική αγωγή: 
Η λειτουργία των ΣΧΟΛΕΙΩΝ θα επανέλθει σταδιακά σε δύο φάσεις:
  • Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Τρίτης Λυκείου.
  • Στις 18 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Πρώτης & Δευτέρας Λυκείου, και του Γυμνασίου.
  • Προβλέπεται η επέκταση του διδακτικού έτους για Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου.
  • Η νέα διδακτική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.
Δημοτικά και Νηπιαγωγεία
  • Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας.
  • Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου, μόνο αν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά.
  • Αν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία επαναλειτουργήσουν φέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους ως τις 30 Ιουνίου.
Θα υπάρξουν δύο ζώνες λειτουργίας του σχολείου:
  • Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.
  • Εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.
  • Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.
  • Συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.
  • Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός. Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.
  • Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.
  • Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.
  • Θα είναι προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
  • Προ της έναρξης, θα σταλούν στους Διευθυντές των σχολείων οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, σχετικά με αναγκαία μέτρα προστασίας.
  • Θα υπάρχει Ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ.
  • Θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).
  • Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.
  • Θα υπάρχει πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας – Διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.
  • Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.
  • Έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
  • Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.
Λειτουργία φροντιστηρίων
  • Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ’ Λυκείου ξεκινούν στις 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου.
  • Υπάρχει ωστόσο ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση.
  • Θα ισχύουν και στα φροντιστήρια τα μέτρα πρόληψης, δηλαδή η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών, και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα.
Για τα ειδικά σχολεία και τις δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού
  • Για τα ειδικά σχολεία παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας.
  • Η επαναλειτουργία των δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού θα πραγματοποιείται βάσει απόφασης του συντονιστή εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της κάθε χώρας.
Έναρξη Πανελλαδικών Εξετάσεων
  • Ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών ορίζεται η 15η Ιουνίου 2020 για τα Γενικά Λύκεια και η 16η Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Θα εκδοθεί αναλυτικό πρόγραμμα προσεχώς.
  • Αναμένονται οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας για επιμέρους πτυχές του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων.
Επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση  
Για τα ΙΕΚ
  • Η επανέναρξη της λειτουργίας τους ορίζεται για τις 18 Μαΐου.
  • Ισχύει και εδώ ό περιορισμός των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5μ. ενδιάμεση απόσταση.
  • Προβλέπεται η εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων.
  • Ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων, η λήξη του έτους κατάρτισης θα είναι η 30η Ιουνίου ή 30η Σεπτεμβρίου.
Ημερομηνία επανέναρξης της μαθητείας και των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας ορίζεται η 18η Μαΐου.
Για το θεσμό της ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ
  • Η λήξη του έτους θα γίνει σταδιακά έως τις 15 Νοεμβρίου το αργότερο, αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου.
Για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
  • Θα επιστρέψουν στις αίθουσες μόνο οι μαθητές του Β’ κύκλου που αποφοιτούν φέτος, ξανά με το όριο των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μ. απόσταση.
  • Οι λοιποί μαθητές θα προαχθούν βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει προ αναστολής λειτουργίας.
  • Το σχολικό έτος θα λήξει στις 30 Ιουνίου.
Για την Ανώτατη Εκπαίδευση
  • Συνεχίζεται κανονικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία, και με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο.
  • Από την 25η Μαΐου, θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.
  • Επαναλειτουργία εστιών για φοιτητές κλινικών/εργαστηριακών ασκήσεων.
  • Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν. Αναμένεται έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής αναφορικά με πτυχές του τρόπου διεξαγωγής τους.
  • Το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
  • Δεν προβλέπεται για την ώρα η επαναλειτουργία τους.
Για τους χώρους λατρείας
Ευχαριστούμε θερμά την Εκκλησία της Ελλάδος, για την εξαιρετικά υπεύθυνη στάση που επέδειξε ως προς την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, ιδιαίτερα δε κατά την περίοδο του Πάσχα. Επίσης, ευχαριστούμε τους εκπροσώπους όλων των θρησκειών και δογμάτων, για την άριστη συνεργασία και τη στήριξή τους στην κοινή μας προσπάθεια.
  • Από 4 Μαΐου, οι χώροι λατρείας θα είναι ανοιχτοί για ατομική προσευχή.
  • Από 17 Μαΐου, οι λειτουργίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται με συμμετοχή πιστών.
  • Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, που θα αποσαφηνιστούν πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση
  • όσο δεν έχουν επαναλειτουργήσει οι εκπαιδευτικές μονάδες
  • για μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που για ειδικούς λόγους δεν μπορούν να έχουν φυσική παρουσία στις εκπαιδευτικές δομές.
Θα ακολουθήσουν σχετικές διατάξεις, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι που θα ορίζουν αναλυτικά όλες τις πτυχές αναφορικά με την επαναλειτουργία δομών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Κοροναϊός : Έγινε η πρώτη δοκιμή εμβολίου σε ανθρώπους

Οι δοκιμές ξεκίνησαν στην Οξφόρδη  
Δυο εθελοντές ήταν οι πρώτοι άνθρωποι στην Ευρώπη στους οποίους έγινε η πρώτη δοκιμή εμβολίου για τον κορονοϊό.
Την είδηση επιβεβαίωσε ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος δημοσιοποίησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook την πληροφορία, με δήλωση ερευνήτριας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 
Πρόκειται για την Dr. Elisa Granato, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι μια από τους δύο πρώτους εθελοντές στους οποίους έγινε ο εμβόλιο.
«Είμαι επιστήμονας, για αυτό ήθελα να υποστηρίξω την επιστημονική προσπάθεια όποτε μπορώ», είπε στο BBC. Και πρόσθεσε πως δεδομένου πως δεν μελετά ιούς και «ένιωθα αχρείαστη αυτή την περίοδο», αποφάσισε να βοηθήσει στις έρευνες ούσα εθελοντής για το εμβόλιο.
«Ένιωσα πως ήταν ένας εύκολος τρόπος να βοηθήσω, γι’ αυτό είμαι εδώ και είμαι ενθουσιασμένη», είπε.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΜΕ ΜΟΥΓΚΑ ΣΕ ΚΗΠΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΛΕΣ

Μετά το επιχειρησιακό σχέδιο «σουβλιστό αρνί», προκειμένου να αποτραπούν οι συναθροίσεις την Κυριακή του Πάσχα λόγω κορωνοϊού, η Ελληνική Αστυνομία προετοιμάζεται πυρετωδώς για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς .
Με λίγα λόγια, τα μέτρα που ελήφθησαν την Κυριακή του Πάσχα αναμένεται να εφαρμοστούν -σε ηπιότερη μορφή ωστόσο- και την Πρωτομαγιά. Συνεπώς, περίπου 3.000 αστυνομικοί θα βγουν στους δρόμους, με περίπου 150 περιπολίες ανά τομέα της Αττικής προκειμένου να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις, αλλά και να αποφευχθούν συγχρωτισμοί λόγω της πανδημίας.
Μάλιστα δεν αποκλείεται να επιστρατευτούν ακόμη και τα drones, αλλά και τα ηχογραφημένα ηχητικά μηνύματα από τα μεγάφωνα των περιπολικών.
Εντατικοί έλεγχοι σε εθνικές οδούς -Μπλόκα σε βουνά και θάλασσα
Εντατικοί θα είναι για ακόμη μία φορά οι έλεγχοι σε εθνικές οδούς, Αττική Οδό, μεγάλους οδικούς άξονες όπως Μαραθώνος, Μαρκοπούλου, Πάρνηθος, Πεντέλης, Υμηττού, Βάρης-Κορωπίου, Αθηνών-Σουνίου, Μεσογείων, Ποσειδώνος κ.λπ.
Το εν λόγω σχέδιο είναι η «Πρωτομαγιά στους κήπους», καθώς σε αστυνομικό κλοιό θα βρεθούν μεγάλοι ορεινοί όγκοι της Αττικής με «μπλόκα» σε… βουνά, πάρκα και θάλασσα. Σε «κλοιό» αναμένεται να τεθούν η Πάρνηθα, η Πεντέλη, ο Υμηττός, καθώς και η παραλιακή ζώνη και ο Πειραιάς.
Ενδέχεται να υπάρξει και πάλι αποτροπή άσκοπων μετακινήσεων από περιοχή σε περιοχή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να αποφασιστεί απαγόρευση κυκλοφορίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα -όπως είδαμε το Πάσχα- και ενεργοποίηση του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ στις περιπτώσεις άσκοπης μετακίνησης πολιτών σε άλλη περιφερειακή ενότητα.
Συνεπώς μπαίνει και πάλι «μπλόκο» σε εξόδους σε εξοχικά και μετακινήσεις σε άλλα οικογενειακά σπίτια. «Μελετάμε κάθε βήμα με τη βοήθεια των επιστημόνων. Η μετάβαση στην κανονικότητα θα πραγματοποιηθεί σε διαδοχικές φάσεις και με αποστάσεις 14 ή και παραπάνω ημερών

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Στην προσπάθεια μας να μην μένουν τα μικρά παιδιά ανεμβολίαστα με τον βασικό εμβολισμό (παιδιά κάτω των 2 χρονών) όπως χαρακτηριστικά είπε και ο κ. Τσιόδρας. Δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον κ. Μπέζο, διοικητή Ν. Μεσσηνίας, κ. Ζέρβα, διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας Ν. Μεσσηνίας, κ. Ντέντε διοικητικό διευθυντή Ν.Μ. Κυπαρισσίας, και τη σύμφωνη γνώμη της κ. Τσιγγάνου, προέδρου Επιτροπής Λοιμώξεων Ν.Μ. Κυπαρισσίας, χώρο εκτός Κλινικής και Επειγόντων Περιστατικών που θα δεχόμαστε τα μικρά παιδιά κάτω των 2 χρονών να κάνουν το βασικό τους εμβολιασμό.
Ο χώρος αυτός θα είναι στον παλιό χώρο αιμοδοσίας του νοσοκομείου με ανεξάρτητη είσοδο. Η προσέλευσή τους θα είναι αυστηρά μετά από ραντεβού και αυστηρή τήρηση της ώρας του ραντεβού.
Για να μην παρουσιαστεί συνωστισμός, αυτοί που δεν θα έρχονται στην ώρα τους θα χάνουν το ραντεβού.
Τηλέφωνο ραντεβού: 2761360210-211, από τις 9.30 π.μ. έως τις 2 μ.μ.
Τα παιδιά θα έρχονται αυστηρά με ένα συνοδό. Δεν θα πρέπει να έχουν συμπτώματα γρίπης ή πυρετό. Να είναι κάτω των 2 ετών για το βασικό εμβολιασμό ή μεγαλύτερα που δεν έχουν κάνει το βασικό εμβολισμό

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΗΜΤΟ ΟΝΝΕΔ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΑΘΟΡΥΒΑ συνεχίζει το κοινωνικό της έργο με δράσεις η Δημοτικό ομάδα και η κομματική νεολαία του γαλάζιου κόμματος στην Τριφυλίας στηρίζοντας τον συνάνθρωπο χάρη στην πρωτοβουλία και έντονη συναίσθηση της πραγματικότητας τόσο από τον Γιώργο Φωτεινό όσο και τον Νίκο Αντωνόπουλο με μέλη της οργάνωσης.
Οι νέοι της ΟΝΝΕΔ και ΔΗΜ.ΤΟ παρείχαν πιο αναλυτικά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, στα Φιλιατρά στις εγκαταστάσεις του ΚΑΦΚΑ. Μάλιστα είχαν επαφές με τους αρμόδιους του φορέα όπου συζητήθηκαν θέματα για τις λειτουργίες και την σημαντικότητα του ΚΑΦΚΑ-ΚΕΦΙΑΠ.
Η επίσκεψη στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού που προάγει σαν ΔΗΜΤΟ -Οννέδ Τριφυλίας θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΑΝΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Δύο νέους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες όρισε με σχετικές αποφάσεις του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Ειδικότερα, ορίστηκε ως αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα αθλητισμού ο Γιάννης Μαντζούνης και αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Τουρισμού η Αννα Καλογεροπούλου. Καλή θητεία..

4 Μαΐου επανέρχεται η κυκλοφορία -Καταστήματα, σχολεία, μάσκες

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των 6 υφυπουργών της κυβέρνησης, για τη σταδιακή άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την προστασία από τον κορωνοϊό.
Οι Άκης Σκέρτσος (υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ) Γιάννης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκος Παπαθανάσης (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών) έδωσαν με λεπτομέρειες το κάθε βήμα που θα γίνει για την σταδιακή άρση των μέτρων του κορωνοϊού.
Άκης Σκέρτσος: Αυτό είναι το σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης
Ο Α. Σκέρτσος ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε μέσα μεταφοράς, ταξί, κλειστούς χώρους. Εκανε ισχυρή σύσταση για τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, κατά τουλάχιστον 70%.
Επεσήμανε ότι το σχέδιο υπακούει στις βασικές αρχές σχεδίων που ακολουθούνται και σε άλλες χώρες αλλά υιοθετεί και εθνικές λύσεις, επισημαίνοντας ότι κάθε χώρα προσαρμόζει το σχέδιο εξόδου στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή, στους διαθέσιμους πόρους της, στην κουλτούρα της.
Προσδιόρισε το επόμενο δίμηνο ως εκείνο της συντονισμένης επιστροφής σε μια νέα καθημερινότητα με συνεχή επαγρύπνηση, προσωπική και συλλογική με στόχο τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής. Αυτό το δίμηνο θα είναι γεμάτο αιρεσιμότητες.
Τόνισε ότι είναι κατανοητός ο φόβος αλλά συμβούλευσε όσους φοβούνται και διστάζουν να περάσουν στην επόμενη φάση, «να εμπιστευθούν την Πολιτεία και να κατανοήσουν ότι το παρατεταμένο lockdown δημιουργεί νέα αδιέξοδα, κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά». Συμβούλευσε όμως να το ξανασκεφτούν και εκείνους που μπορεί να δείχνουν ανεύθυνη συμπεριφορά.
Υπογράμμισε επίσης ότι η απάντηση στο ερώτημα «γιατί τώρα» είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο απ’ ό,τι τον Φεβρουάριο.
Τα επτά στάδια άρσης των μέτρων στις επιχειρήσεις
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης έδωσε το σχέδιο της άρσης των μέτρων για τις επιχειρήσεις, το οποίο και διαρθρώνεται σε επτά στάδια, αρχής γενόμενης από την 4η Μαΐου.
Συγκεκριμένα την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν καταστήματα λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως βιβλιοπωλεία, καταστήματα οπτικών και αθλητικού εξοπλισμού, εταιρείας πώλησης φυτών, ενώ απελευθερώνεται και η μετακίνηση σε άλλους νομούς για τους παραγωγούς που πωλούν προϊόντα σε λαϊκές αγορές.
Επιπλέον, την 4η Μαΐου ανοίγουν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ. Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε αναλυτικά τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν και αυτοί για το λιανικό εμπόριο είναι 4741,4742, 4762, 4764, 4776. Οι αντίστοιχοι ΚΑΔ για ΚΤΕΟ είναι 7120 και για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής 9602. Επίσης, την 4η Μαΐου στο πρώτο στάδιο άρσης των μέτρων εκκινούν και πάλι τα καταστήματα μεταποίησης υποδημάτων, δηλαδή τα τσαγκαράδικα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός, περισσότεροι από 68.000 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή επανέρχονται στην εργασία, δηλαδή 10% του συνόλου εκείνων που μπήκαν σε αναστολή. Αντίστοιχο είναι το ποσοστό (26.167) και για τις επιχειρήσεις που ανοίγουν και πάλι με το πρώτο στάδιο της άρσης των μέτρων τη Δευτέρα.
Τα μέτρα προστασίας στα ανοιχτά καταστήματα
Ο Νίκος Παπαθανάσης έδωσε αναλυτικές οδηγίες και για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.
Σε κάθε επιχείρηση λιανικού εμπορίου 20τμ επιτρέπεται παρουσία συνολικά 4 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού. Για καταστήματα μεταξύ 20 και 100τμ επιτρέπονται 4 άτομα και 1 επιπλέον ανά 10τμ.
Τέλος για καταστήματα άνω των 100τμ επιτρέπονται συνολικά 12 άτομα και 1 επιπλέον ανά 15τμ πέραν των 100. Για παράδειγμα σε κατάστημα 130 τμ επιτρέπεται να βρίσκονται εντός 12 άτομα και 2 για την επιφάνεια από 100 ως 130 τμ. Συνολικά δηλαδή 14 άτομα
Για να διευκολυνθεί η κίνηση των εργαζομένων η έναρξη λειτουργίας γίνεται στις 10 με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση. Τηρείται η απόσταση 2 μέτρων από κάθε άτομο ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από προσωπικό και πελάτες.
Λιβάνιος: Τι θα γίνει με τηλεργασία, άδειες ειδικού σκοπού και συναλλαγές με Δημόσιο
Τη διατήρηση της εξ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασία), τη συνέχιση χορήγησης αδειών ειδικού σκοπού και της ειδικής άδειας απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, στο πλαίσιο των μέτρων σταδιακής χαλάρωσης έναντι της επιδημίας του κορωνοϊού.  Ο κ. Λιβάνιος προανήγγειλε σειρά νέων δράσεων σε επίπεδο ψηφιακής διακυβέρνησης, ιδίως σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο.
Όπως είπε ο κ. Λιβάνιος, «η εξ αποστάσεως εργασία στο δημόσιο συνεχίζεται, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα», ενώ πρόσθεσε ότι «συνεχίζεται και η εκ περιτροπής εργασία. Αναφερόμενος στην ασφάλεια ως προς τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο υφυπουργός Εσωτερικών συμπλήρωσε πως «από τη Δευτέρα οι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι εργάζονται σε πρωινή βάρδια, θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις: είτε στις 7, είτε στις 8 είτε στις 9 το πρωί».
«Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να φροντίσουν για την ισοκατανομή του προσωπικού σε κάθε μια από αυτές τις 3 ζώνες προσέλευσης. Αντίστοιχα, προσαρμόζεται και η ώρα αναχώρησης», τόνισε. Συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία και διατηρείται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των δομών εκπαίδευσης και της προσχολικής αγωγής. Όταν θα ανοίξουν τα γυμνάσια, τα δημοτικά και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, με εγκυκλίους που θα εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών, θα μειώνονται οι δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού. Επίσης, διατηρείται και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Δεν αλλάζει ο τρόπος εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με το Δημόσιο. Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική ή απομακρυσμένη εξυπηρέτηση – όπως για παράδειγμα μέσω της πύλης gov.gr-, αυτή συνεχίζει να γίνεται αποκλειστικά με προκαθορισμένο ραντεβού.
«Εξακολουθούμε και ενθαρρύνουμε τη χρήση των νέων δυνατοτήτων ψηφιακής διακυβέρνησης και της δυνατότητας εξυπηρέτησης όλων των πολιτών από τα ΚΕΠ, μέσω αποστολής εγγράφων με ταχυμεταφορά. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και νέες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι κάτι, που θα παραμείνει και μετά την πανδημία», συνέχισε ο κ. Λιβάνιος.
Κεφαλογιάννης: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους στα ΜΜΜ
Η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ θα είναι υποχρεωτική για εργαζόμενους και επιβάτες, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών που έχουν ληφθεί λόγω του κορωνοϊού.