Pages

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Εργασίες συντήρησης και επισκευής των γηπέδων Κυπαρισσίας και Γαργαλιάνων

EΠΙΤΕΛΟΥΣ άκουσε την φωνή των σωματείων και γονέων ο Δήμος Τριφυλίας καθώς υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο για την εκτέλεση αναβάθμισης- συντήρησης και επισκευής του συνθετικού χλοοτάπητα των γηπέδων ποδοσφαίρου Κυπαρισσίας και Γαργαλιάνων. Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την σχετική απόφαση οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στα γήπεδα δικαιοδοσίας του Δήμου: 
 -Σχολαστικός έλεγχος της επιφάνειας και των ενώσεων των γηπέδων. 
 -Συμπλήρωμα SBR (καουτσούκ 0,5-2,5) δυο (2) τόνους σε όλο το γήπεδο για την σωστή ανόρθωση της ίνας και μεγαλύτερης αντοχής του συνθετικού χλοοτάπητα στην έντονη χρήση. 
– Σκούπισμα και χτένισμα-συντήρηση με ειδικό μηχάνημα , βούρτσα, για ανόρθωη και φρεσκάρισμα της ίνας σε όλο το γήπεδο.
 -Σωστή ανακατανομή του SBR με ειδικό μηχάνημα
. -Αποσυμπίεση του καουτσούκ από την ίνα του συνθετικού χλοοτάπητα. -Κολλήματα όπου απαιτείται και αντικατάσταση του χλοοτάπητα στα δυο πέναλτι και των μικρών περιοχών των δυο τερμάτων με τον εξωτερικό χλοοτάπητα του γηπέδου.

ΗΧΟΥΝ ΚΑΜΠΑΝΕΣ...για τη δακοπροσβολή στη Μεσσηνία

Έντονοι είναι και φέτος οι κίνδυνοι για την ελαιοπαραγωγή στη Μεσσηνία, καθώς ήδη, σε πολλά χτήματα, έχει καταγραφεί υψηλή δακοπροσβολή, με την αγωνία των αγροτών έκδηλη και τους φορείς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές σε όλους τους εμπλεκόμενους και φυσικά και στους ίδιους τους αγρότες. 
Πέρυσι άλλωστε, η χρονιά για το λάδι στη Μεσσηνία, πήγε χαμένη λόγω της εξαιρετικά χαμηλής τιμής και αυτό, είναι το τελευταίο που θα ήθελαν οι παραγωγοί. Με ευτελιστικές τιμές αλλά και ένα ανύπαρκτο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης όπως λένε οι παραγωγοί το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο...

ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΤΗΚΕ ΛΟΓΩ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΑΤ Η ΔΙΠΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ-VIDEO

ΜΕ ΟΞΕΙΕΣ αντιπαραθέσεις κύλησε η απογευματινή συνεδρίαση της Δευτέρας στο Δημοτικό συμβούλιο ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ κατά την συζήτηση της έγκρισης απολογισμού ισολογισμού για το 2018. 
Μάλιστα η συνεδρίαση αναγκάστηκε να διακοπεί για λίγη ώρα μετά τις  συγκρούσεις του Δημάρχου με συμβούλους που έχουν αποστασιοποιηθεί από την πλειοψηφική παράταξη που κέρδισε πέρσι τις εκλογές. Οι εντάσεις εκτροχιάστηκαν ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο αλλά όταν ηρέμησαν τα πνεύματα η διπλή συνεδρίαση συνεχίστηκε. 
Οικονομικός απολογισμός 2018 με αστερίσκους: οι παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών έκαναν λόγο για αυξημένα έξοδα από έσοδα, ξσθβσ οι περισσότερες συναλλαγές Δήμου μέσω τράπεζας. 
Ωστόσο υπήρξαν 4 παρατηρήσεις ορκωτών λογιστών για έργα πρώην καποδιστριακών δήμων πριν το 2011 ή έργα της ΤΥΔΚ, ενώ ένταση πήρε το θέμα με τις αναθέσεις και ελλείψεις στην ΔΕΥΑΤ. 
Το νερό δεν είναι για κέρδος είπε ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ υποσχόμενος ότι στην θητεία του η ΔΕΥΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ θα καταστεί βιώσιμη και με το πλεόνασμα που θα υπάρξει θα απονεμηθεί πίσω στους δημότες για το δημόσιο αγαθό. 

Τατούλης: “Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Τρίπολης αποτελεί για εμένα και την παράταξη μου απόλυτη δικαίωση

“Η σημερινή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Τρίπολης αποτελεί για εμένα και την παράταξη μου απόλυτη δικαίωση”. Αυτό τονίζει σχολιάζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου, για την υπόθεση της μήνυσης εναντίον του, από τον τέως Αντιπεριφερειάρχη και βουλευτή Μεσσηνίας  Περικλή Μαντάς για δυσφήμηση.
Ο κ. Τατούλης επίσης υπογραμμίζει:
“Η μήνυση του τέως Αντιπεριφερειάρχη και νυν Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Περικλή Μαντά εναντίον μου, εντάσσεται σε μια «σκευωρία» πολιτικών προσώπων και Μ.Μ.Ε. που ξεκίνησε το 2018 με μοναδικό στόχο την ήττα της «Νέας Πελοποννήσου» στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και την πολιτική και προσωπική εξόντωση τη δική μου και των συνεργατών μου.
Η δήλωση μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 24.09.2018, ότι πρ. Αντιπεριφερειάρχης ήρθε στο γραφείο μου και μου ζήτησε εκ μέρους Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης «μαύρο πολιτικό χρήμα», αποδείχθηκε απολύτως αληθής και για το λόγο αυτό το Δικαστήριο οδηγήθηκε στην απαλλακτική του κρίση.
Είμαστε όρθιοι και παρόντες να αποκαλύψουμε όλους τους πρωταγωνιστές αυτής της πρωτοφανούς πολιτικής σκευωρίας, να πούμε στους πολίτες όλη την αλήθεια και να «βγάλουμε τις κουκούλες στο βρώμικο πολιτικό σύστημα», που μολύνει την κοινωνία της Πελοποννήσου”.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στο μνημείο του Κολοκοτρώνη στο Ραμοβούνι

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο μνημείο του ήρωα του 1821 Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ραμοβούνι της Τ.Κ Μίλα, μεταξύ της Δημάρχου Οιχαλίας κ.Γεωργακοπούλου, του αντιδήμαρχου Πολιτισμού κ.Παπαδόπουλου και του δημιουργού του μνημείου κ.Λεοντή Ευστάθιου.
Κατά την συνάντηση συζητήθηκε ο τρόπος της ορθής συντήρησης του μνημείου και του περιβάλλοντα χώρου, καθώς, όπως τόνισε η Δήμαρχος, η Δημοτική Αρχή είναι διατεθειμένη να δώσει ακόμη περισσότερο σημασία στην περιοχή  που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και πάντα αποτελεί σημείο αναφοράς για το Δήμο μας, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζουμε την έναρξη των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων της Επανάστασης του 1821, όπου το Ραμοβούνι θα αποτελεί την κορωνίδα των δράσεων του Δήμου Οιχαλίας.
Επίσης σημειώνουμε ότι από αύριο ξεκινάει η αποκατάσταση των μαρμάρων.

ΚΕΠΕ: Ύφεση ως 7,16% για φέτος

Στο εύρος 5,67% με 7,16% εκτιμά την ύφεση το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ, τα πρώτα δείγματα γραφής συνηγορούν στην παραπάνω υπόθεση, καθώς αντανακλώνται στην επιτυχή έξοδο της χώρας όπου δανείστηκε για 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 1,5%.
Όπως εξηγεί το κέντρο, δεν είναι η πρώτη φορά που βγήκε η χώρα στις αγορές. «Είναι όμως η πρώτη φορά κατά την οποία το κόστος δανεισμού είναι τόσο μικρό για ένα δεκαετές ομόλογο. Τον Μάρτιο του 2019, το αντίστοιχο επιτόκιο δανεισμού ήταν 3,9%. Αρα η εμπιστοσύνη είναι το άλφα και το ωμέγα στην οικονομία. Και αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα, που πρέπει να το κρατήσουμε για τους επόμενους μήνες».
Οι ξένοι επενδυτές δανείζουν στις σημερινές συνθήκες την Ελλάδα με ευνοϊκό επιτόκιο, συνεχίζει το ΚΕΠΕ, και μάλιστα σε μια περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων, όπου η Ελλάδα απειλείται από την επιθετικότητα της Τουρκίας. «Απόδειξη και αυτό του πόσο σημαντικό είναι ότι η χώρα μας είναι δεμένη με το ευρώ».
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, αν η ύφεση θα είναι πιο κοντά στο -10% ή στο -4,7%, εξαρτάται από εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες. Η ιατρική – υγειονομική πρόοδος είναι ο πρώτος καθοριστικός παράγοντας. Όσο πιο γρήγορα βρεθεί ένα αποτελεσματικό αντιιικό φάρμακο ή ακόμη καλύτερα ένα εμβόλιο απέναντι στον κορωνοϊό τόσο πιο γρήγορη θα είναι η αποκατάσταση της οικονομικής ζημιάς και μικρότερη, βέβαια, η ένταση της ύφεσης.
Πηγή:newsbreak

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών για το κατάστημα της Πειραιώς στα Φιλιατρά


Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες,
Στη συνέχεια επιστολής μας με θέμα «Αναστολή λειτουργίας υποκαταστήματος Τράπεζας Πειραιώςστα Φιλιατρά» στις 31 Μαΐου του 2020, που σας προωθήθηκε μέσω της Υπεύθυνης Καταστήματος κ. Δήμητρα Βασιλόπουλου με Αρ. Πρωτ. 38 Ημερ. Παραλαβής 02/06/2020, κάνουμε ξανά σήμερα, 26 Ιουνίου 2020, μια προσπάθεια επικοινωνίας μαζί σας γιατί κανένα από τα ερωτήματα που θέτουμε στην πρώτη επιστολή μας δεν έχει απαντηθεί.
Κανείς υπεύθυνος δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας για να δώσει απαντήσεις σχετικά με την επαναλειτουργία τού υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην περιοχή των Φιλιατρών.

Το πρόβλημα με τη μη λειτουργία τού καταστήματος είναι φανερό και στις γειτονικές πόλεις που καθημερινά έξω από την πόρτα των καταστημάτων συνωστίζονται πελάτες τής Τράπεζας, υπό υψηλές θερμοκρασίες και ήλιο, περιμένοντας να εξυπηρετηθούν.
Απαντήσεις δεν πήραμε ούτε για την επαναλειτουργία τού καταστήματος αλλά ούτε και για την αντικατάσταση του μηχανήματος ATM στην πόλη των Φιλιατρών. Ένα ΑΤΜ που λόγω της μη λειτουργίας του υποκαταστήματος, εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες πελάτες, κατοίκους κι επισκέπτες τής τράπεζας. Ένα μηχάνημα με σοβαρά προβλήματα λειτουργίας για το οποίο, σε προηγούμενες επαφές μας, έχετε δεσμευτεί για την αντικατάστασή του.
Παρακαλώ πολύ όπως πάρετε θέση και μας ενημερώσετε σχετικά με την επαναλειτουργία τού καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στα Φιλιατρά. Οι πολίτες των Φιλιατρών αξίζουν μια απάντηση κι όχι την αδιαφορία σας, γιατί όταν χρειάστηκε ήταν εκεί να στηρίξουν την Τράπεζα Πειραιώς, πράγμα που ακόμα κάνουν.
Το Δ. Σ. ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ       ΡΑΛΛΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Κατάρτιση στις έξυπνες γεωργικές τεχνολογίες στη ΤΡΙΦΥΛΙΑ

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ στα Φιλιατρά το σημαντικό πρόγραμμα κατάρτισης στις «Εξυπνες Τεχνολογίες Γεωργικής Παραγωγής», που υλοποιείται με τη συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά».
Θα διαρκέσει 15 περίπου ημέρες και συνολικά 80 ώρες (40 ώρες θεωρία και 40 ώρες πρακτική). Η θεωρία και η πρακτική θα γίνονται στα Φιλιατρά για τα υδροπονικά συστήματα και στην Κυπαρισσία για τη γεωργία ακριβείας, σε 4 τριήμερα στην κάθε πόλη, από Παρασκευή έως Κυριακή.
Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Απευθύνεται σε νέους και νέες που ασχολούνται ήδη ή πρόκειται να ασχοληθούν με την 

εφαρμογή συστημάτων και τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας.

Την έναρξη των εργασιών έκανε χθες το μεσημέρι, στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών, ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης που τόνισε ότι η περιοχή της Τριφυλίας είναι το 3ο θερμοκηπιακό κέντρο στη χώρα και συνεχώς εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, χάρη στην αγάπη και την επιστημονική γνώση του κ. Παρασκευόπουλου αλλά και στους άξιους αγρότες της περιοχής. Σήμερα, είπε, «υπάρχουν νέες μέθοδοι, η ενημέρωση, οι γεωπόνοι, οι καθηγητές είναι δίπλα στους παραγωγούς, δείχνουν τις νέες εξελίξεις. Είμαστε και εμείς εδώ να σταθούμε δίπλα στον αγροτικό κόσμο και να τον στηρίξουμε».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Θωμάς Μπαρτζάνας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μια από τις δράσεις του προγράμματος είναι η κατάρτιση, η επικαιροποίηση γνώσεων σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή. Επιλέξαμε την περιοχή ως μια από τις πιο δυναμικές στην ανάπτυξη των θερμοκηπίων και έχουμε την ευκαιρία να συνεργαζόμαστε με τον κ. Παρασκευόπουλο που είναι ένας από τους εκφραστές αυτής της πρακτικής. Στόχος είναι να δώσουμε πληροφορίες χρήσιμες, σχετικά με την κατασκευή, τον έλεγχο του περιβάλλοντος, την καλλιέργεια, τα υδροπονικά συστήματα. Καθώς ο κλάδος εξελίσσεται ταχέως και οι γνώσεις έρχονται πολύ γρήγορα, είναι αναγκαία η επικαιροποίηση των γνώσεων».
Από την πλευρά του ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος σημείωσε: «Εχουμε την τύχη να υλοποιούμε στην περιοχή ένα σεμινάριο για τη νέα γεωργία και τις νέες καλλιέργειες. Είμαστε μια περιοχή με νέους ανθρώπους και αυτό είναι το δυνατό μας χαρτί, είναι το πλεονέκτημά μας, και σε αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να δώσουμε ό,τι καινούργιο υπάρχει, με στόχο την ανάπτυξη του κλάδου. Θέλουμε να καταστήσουμε την περιοχή ένα κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης με εθνική εμβέλεια, αλλά και ευρωπαϊκή, καθώς εδώ παράγεται τεχνογνωσία με το επιστημονικό προσωπικό της περιοχής».
Τέλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Βασίλης Αθανασόπουλος τόνισε: «Εχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε ένα σεμινάριο το οποίο έχει να μας διδάξει πάρα πολλά. Θέλω να ευχαριστήσω τους καθηγητές για την παρουσία τους. Είμαστε το 3ο θερμοκηπιακό κέντρο στην Ελλάδα και ελπίζω να γίνονται συνέχεια τέτοια σεμινάρια».
Κ.Μπ.  «Ελευθερία»

Τριφυλία: “Οικονομικό έλλειμμα και κρυφά πρωτόκολλα”

ΒΑΡΙΕΣ καταγγελίες για σκιές στα οικονομικά του Δήμου Τριφυλίας εξαπέλυσε ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης, στην τελευταία αναβληθείσα συνεδρίαση του Σώματος
Αναλυτικα ο κ. Λεβεντάκης υποστήριξε ότι υπάρχει διαχειριστικό έλλειμμα το οποίο θα εξακριβωθεί μετά από εσωτερικούς ελέγχους, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι η δήλωσή του ότι ανακαλύφθηκε βιβλίο με κρυφό πρωτόκολλο, στο οποίο υπάρχουν ανεξήγητες αναφορές. 
Πρόβλεψε ότι ορισμένοι θα χάσουν τον ύπνο τους μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τους ορκωτούς λογιστές..
Παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική κατά του πρώην δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα για απευθείας αναθέσεις 220.000 ευρώ για τις οποίες θα γίνει αναλυτική αναφορά. 
Παράλληλα αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του οικοπέδου στην Κυπαρισσία που παραχωρήθηκε από την Περιφέρεια προκειμένου να υλοποιηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις καυτηριάζοντας την αδράνεια δημοτικών αρχών για χρόνια παρά τα τοπικά δημοσιεύματα.

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επιχείρηση «τουρισμός» ενόψει του «ανοίγματος» των πτήσεων εξωτερικού από την Τετάρτη, 1η Ιουλίου. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, μετά την Καλαμάτα, συνέχισε την περιοδεία του σε Κύθηρα, Χανιά και Ηράκλειο, ενώ πέρα από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, έχει ήδη επισκεφθεί Ζάκυνθο, της Κεφαλλονιά, της Κέρκυρα και Ιωάννινα, στο πλαίσιο της «επιθεώρησης» που πραγματοποιεί προκειμένου να συντονίσει όλες τις διαδικασίες ασφαλούς έναρξης λειτουργίας των αεροδρομίων, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές.
Tην Τρίτη η τελική λίστα των χωρών που παίρνουν το πράσινο φως για είσοδο στην ΕΕ
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, σε γραπτή διαδικασία τίθεται τελικά η λίστα των τρίτων χωρών, από τις οποίες οι ταξιδιώτες θα μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου
Η προθεσμία εκπνέει την Τρίτη το πρωί, οπότε και θα ανακοινωθούν επισήμως τα κράτη. Χθές βράδυ, μετά από εξάωρες διαβουλεύσεις των επικεφαλής των μόνιμων αντιπροσωπειών της Ε.Ε., είχε αποφασιστεί ηλεκτρονική ψηφοφορία και τελική ανακοίνωση σήμερα. Οι χώρες οι οποίες αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως είναι: Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τυνησία, Ταϊλάνδη, Σερβία, Γεωργία, Ουρουγουάη, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Αλγερία και Μαρόκο. Σ’ αυτές θα συμπεριληφθεί και η Κίνα υπό τον όρο να εφαρμόσει πολιτική αμοιβαιότητας, δηλαδή να ανοίξει κι εκείνη τα σύνορα για όσους εισέρχονται από την Ευρώπη.

Προστασία πρώτης κατοικίας και “κούρεμα” 11,9 εκατ. ευρώ σε δάνεια

Δάνεια ύψους 67,6 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία, έχουν ρυθμιστεί μέσω της πλατφόρμας του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο νόμος θα παύσει να ισχύει στις 31 Ιουλίου 2020 και το περιθώριο των 35 ημερών που απομένει για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να σώσουν την πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμό, με ευνοϊκή ρύθμιση του δανείου, κούρεμα της οφειλής και κρατική επιδότηση. Σημειώνεται ότι στα δάνεια των 67,6 εκατ. ευρώ που έχουν ρυθμιστεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλών, ύψους 11,9 εκατ. ευρώ. 
Παράλληλα, έχει εγκριθεί κρατική επιδότηση, μέχρι τη συνολική εξόφληση των δόσεων αποπληρωμής των δανείων που ρυθμίστηκαν, ύψους 25,6 εκατ. ευρώ. Το μέσο ποσοστό διαγραφής οφειλών ανέρχεται στο 15% των δανειακών απαιτήσεων που ρυθμίστηκαν, ενώ το μέσο ποσοστό κρατικής επιδότησης στο 37,9% της μηνιαίας δόσης. Όσο για τη μέση αξία της κύριας κατοικίας που προστατεύεται ανέρχεται στις 79,6 χιλ. ευρώ. Σε 50,4 χιλ. ευρώ ανέρχεται δε το μέσο ποσό ρύθμισης. Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιοποίησε χθες το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της τρίτης έκθεσης προόδου για την πορεία του ιδιωτικού χρέους. 
 Σημειώνεται ότι ύστερα από την τρίμηνη παράταση του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία θα εκπνεύσει στις 31 Ιουλίου, το Υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί την υλοποίηση του προγράμματος “γέφυρα”, στο οποίο το κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία. Με το πρόγραμμα αυτό θα επιβραβευτούν για πρώτη φορά οι συνεπείς δανειολήπτες.

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου χέρι χέρι με το AMBER ALERT EUROPE

To Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ενώνει τις δυνάμεις του με το AMBER ALERT EUROPE για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.

Η συνεργασία που ξεκίνησε φέτος, στις 15 Ιουνίου, έρχεται να συμπληρώσει την επιτυχημένη καμπάνια πρόληψης #DontBeAnEasyCatch στην οποία συμμετείχαν από κοινού και είχε ως στόχο την ενημέρωση των παιδιών και ειδικότερα των εφήβων, σχετικά με την διαδικτυακή αποπλάνηση.
«Η ευαισθητοποίηση για τη διαδικτυακή αποπλάνηση εξακολουθεί να απουσιάζει. Η ενημέρωση συνήθως εστιάζει στους κινδύνους του πραγματικού κόσμου, ενώ τα παιδιά θα μπορούσαν εξίσου εύκολα να διατρέχουν κίνδυνο και από την ασφάλεια του σπιτιού τους όταν συμμετέχουν σε διαδικτυακές δραστηριότητες. Επιπλέον, δεν διαθέτουν όλα τα παιδιά τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να μείνουν ασφαλή στο διαδίκτυο. Είναι λοιπόν υψίστης σημασίας να δημιουργηθούν ισχυρές συμμαχίες με οργανισμούς όπως το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου που ειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα», λέει ο Frank Hoen, Πρόεδρος και Ιδρυτής της AMBER Alert Europe.
Hoen: «Μετά την ήδη επιτυχημένη συνεργασία μας στην εκστρατεία πρόληψης #DontBeAnEasyCatch, μια επίσημη συνεργασία ήταν το επόμενο λογικό βήμα. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε μαζί μας το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και προσβλέπουμε σε κοινές δράσεις για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο τα επόμενα χρόνια.»
Η συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Παρασκευή Φραγκοπούλου, υπογραμμίζει: «Στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε, τα παιδιά συνδέονται μεταξύ τους μέσω των προσωπικών τους συσκευών και των κοινωνικών δικτύων. Ως εκ τούτου, είναι κύρια προτεραιότητά μας να τα εκπαιδεύσουμε για το πώς να κάνουν ασφαλέστερες επιλογές στο διαδίκτυο σχετικά με το ποιους εμπιστεύονται και ποιο περιεχόμενο μοιράζονται.
Η συνεργασία μας με την AMBER Alert Europe έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, καθώς μαζί μπορούμε να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση των παιδιών ώστε να προστατευθούν, ειδικά με την σημαντική αύξηση των περιστατικών διαδικτυακής αποπλάνησης τον τελευταίο καιρό.»

Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

ΠΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ αντιδημάρχου Τριφυλίας Γ. Ασημακόπουλου
Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες του Δήμου Τριφυλίας, νιώθω την ανάγκη να σπάσω την σιωπή μου, γιατί η σιωπή μου δεν είναι ενοχή, και να πω ότι μέχρι τώρα δεν έλειψα από καμία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Και όταν δεν ήμουν αντιδήμαρχος παραβρέθηκα ως ο 14ος δημοτικός σύμβουλος στην ψήφιση του προϋπολογισμού, συγκεντρώνοντας με εμένα απαρτία το δημοτικό συμβούλιο.
Προχθές λόγω ενός σοβαρού οικογενειακού μου προβλήματος δεν παραβρέθηκα στην διπλή συνεδρίαση.
Ουδέποτε συμμετείχα σε καμία κρυφή συνάντηση, ούτε προσπάθησα να μην σχηματιστεί απαρτία. Κάποιοι κακόβουλοι, ανώνυμοι, προσπαθούν να διαβάλουν εμένα και την παράταξή μας.
Δηλώνω ότι είμαι παρών για να βοηθήσω την παράταξή μας από όποιο πόστο μου έχει αναθέσει ο δήμαρχος για το καλό της Τριφυλίας και ουδέποτε υπήρξα αχάριστος!
Με εκτίμηση
Γιώργος Ασημακόπουλος
Αντιδήμαρχος Τριφυλίας

Τα ξενοδοχεία καραντίνας στην Πελοπόννησο

Μέχρι την Τρίτη 30 Ιουνίου θα έχει καλυφθεί το 78% των αναγκών σε ξενοδοχεία καραντίνας και σε 59 περιφερειακές ενότητες, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Τουρισμού.    Σύμφωνα με το Έθνος, για το υπόλοιπο 22% θα εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που προβλέπει πως τουριστικές περιοχές που δεν έχουν ακόμα ξενοδοχεία καραντίνας, θα καλύπτονται από όμορες περιοχές.   Την  Παρασκευή το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα  τη λίστα τουριστικών καταλυμάτων τα οποία θα λειτουργήσουν προσωρινά ως χώροι καραντίνας, χωρίς να αναφέρονται οι επωνυμίες τους.
Με την δημοσίευση της παρούσας αίρεται για τις οικείες Περιφερειακές Ενότητες ή νησιά, η υποχρεωτικότητα του στοιχείου Πρωτοκόλλου Κ του Παραρτήματος I της υπ’ αρ. 1881/29.05.2020 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Τουρισμού (Β’2084), όπως τροποποιήθηκε με τις υπ’αρ. 8958/15.06.2020 (Β’2370) και υπ’αρ. 9418/23.06.2020 (Β’2498) όμοιες Αποφάσεις.

Αυτά είναι τα ξενοδοχεία στην Πελοπόννησο. Στη Μεσσηνία θα υπάρχει μόνο ένα ξενοδοχείο στη Μεσσήνη, 132 κλινών κατηγορίας 5 αστέρων!

Όταν θα καλυφθούν οι ανάγκες για ξενοδοχεία καραντίνας για το σύνολο της χώρας, αίρεται η υποχρέωση των ξενοδοχείων να έχουν κενά δωμάτια για τη φιλοξενία τυχόν κρουσμάτων Covid. 

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ Πού ΄σαι ρε φούλη!!!!!*

Μια εργασία των μαθητών της Δ΄τάξης του 3ου Δημοτικού σχολείου Φιλιατρών, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης με στόχο να συγκεντρωθούν οι παλιές φιλιατρινές λέξεις
*φούλης
Μια λέξη που προέρχεται από το αδερφούλης και η οποία ακόμα χρησιμοποιείται στην περιοχή των Φιλιατρών . Η χρήση της σημαίνει ένδειξη αδελφικής αγάπης.
Η ελληνική γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου, όπως εξελίσσονται και αλλάζουν οι ομιλητές της. Προσαρμόζεται στις ιστορικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προκλήσεις και αντικατοπτρίζει τη διαφορετικότητα κάθε εποχής. Η γλώσσα είναι η ταυτότητά μας. Τίποτε άλλο δεν μας συνδέει στον ίδιο τόπο, όσο η γλώσσα.
Σύμφωνα με τον μεγάλο διδάσκαλο  του Γένους μας, Αδαμάντιο Κοραή «Η γλώσσα είναι ένα από τα πλέον αναπαλλοτρίωτα του Έθνους κτήματα». Δεν ανήκει μόνο σε μας αλλά και στις επερχόμενες γενεές.
Με οδηγό τη ρήση αυτή και την καθοδήγηση του κ. Γιάννη Αλεξανδρόπουλου, ακούραστου εμπνευστή δασκάλου και Δ/ντή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, οι μαθητές της Δ’ Τάξης της σχολικής χρονιάς 2019-2020, ετοίμασαν το εξαιρετικά ενδιαφέρον συγγραφικό έργο που έχετε στα χέρια σας, σε μια προσπάθεια καταγραφής και διαφύλαξης παλιών τοπικών λέξεων που τείνουν να χάνονται.
Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου εκπλήρωσε την επιθυμία των μαθητών να μοιραστούν το γλωσσικό μας πλούτο με τους μαθητές των σχολείων των Φιλιατρών και χρηματοδότησε την έκδοση.
Ο Δήμος Τριφυλίας δεν μπορεί παρά να επαινέσει και να επιβραβεύσει τους μικρούς συγγραφείς για την προσπάθειά τους να καταγράψουν, να διαφυλάξουν και να παραδώσουν τον τοπικό θησαυρό λέξεων σε μία όμορφη έκδοση, τιμή στον λαϊκό πολιτισμό και στην «ντοπιολαλιά» μας.
Το μαθητικό γλωσσάρι θα βρει φιλόξενο χώρο όχι μόνο στις βιβλιοθήκες των μαθητών, αλλά και σε άλλες Δημόσιες και Μαθητικές Βιβλιοθήκες.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του εμπνευσμένου και χρήσιμου αυτού έργου.
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας
&
Πρόεδρος της Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ.
Γεώργιος Λεβεντάκης
Οι μαθητές της Δ΄ΤΆΞΗΣ Σχολικό έτος 2019-2020
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΪΝΤΑΝΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΝΤΩΝΗ
ΧΑΡΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ
ΞΕΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΡΙΟΝ ΛΕΣΙ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΡΙΒΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΟΥΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ
ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΚΑΛΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΒΑ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΤΡΙΑΝΝΑ ΝΤΡΑΓΚΙΤΣΙ
ΙΣΜΑΗΛ ΜΠΑΧΙΑ
ΧΑΡΑ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΤΖΑΦΑ
ΑΛΜΠΑΝ ΤΑΜΠΑΚΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΤΚΟΒ
ΧΑΡΑ ΓΡΙΒΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΙΓΚΑΝΟΣ
Η Δασκάλα της τάξης κα Μαρία Χατζή
Δυο λόγια από τον Διευθυντή του Σχολείου και υπεύθυνο για την εκπόνηση αυτού του προγράμματος.
Τα τελευταία πενήντα χρόνια οι αλλαγές που επήλθαν στην κοινωνία μας ήταν ραγδαίες. Αλλάξαμε ήθη κι έθιμα, συνήθειες, ρυθμούς ζωής. Χάθηκαν επαγγέλματα, άλλαξε τελείως η οικιακή μας οικονομία, σκούριασαν τα παλιά εργαλεία, άλλαξε ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας, ο τρόπος που μιλάμε καθημερινά, που ντυνόμαστε, που εργαζόμαστε, που μετακινούμαστε ή που επικοινωνούμε μεταξύ μας. Ξεχάστηκε και η γλώσσα. Αφήσαμε τις λέξεις, την ντοπιολαλιά μας, τις αντικαταστήσαμε με νέες, σύγχρονες, αλλά και ξένες. Εκμοντερνιστήκαμε !
Με αυτή την προσπάθεια που κάναμε φέτος, είχαμε σκοπό να φωτίσουμε λίγο αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαμε πριν λίγα χρόνια. Στόχος μας ήταν να συγκεντρώσουμε ξεχασμένες λέξεις, να τις πούμε, να τις ακούσουμε, να μάθουμε τι σήμαιναν κι αν μπορούσαμε, αφουγκραζόμενοι τον ήχο τους και τη μουσικότητά τους, να φανταστούμε εικόνες από τα παλιά, στιγμές από τότε που οι άνθρωποι έφτιαχναν μόνοι τους, τα σπίτια τους, τα ρούχα τους, τα τρόφιμά τους, τα εργαλεία τους. Οι μαθητές της Δ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης, ήταν αποφασισμένοι να «βρουν χαμένους θησαυρούς» και να ανακαλύψουν λέξεις παίρνοντας τον ρόλο του ερευνητή. Μίλησαν με παππούδες και γιαγιάδες και κάθε εβδομάδα έφερναν «καινούριο υλικό». Καταγράφαμε τις λέξεις σε ειδικό τετράδιο, αφού πρώτα γράφαμε τις ερμηνείες τους στον πίνακα της τάξης. Σαν άσκηση έπρεπε να βάλουν τις νέες γι’ αυτούς λέξεις, σε προτάσεις της καθημερινότητάς τους. Έγραφαν και ιστορίες.
Επισκεφτήκαμε το ΚΑΠΗ της πόλης όπου οι γιαγιάδες το καταχάρηκαν. Θυμήθηκαν λέξεις και τα παιδιά έτρεχαν να τις καταγράψουν. Μία από αυτές μάς έγραψε και μια ιστορία. Τα παιδιά ένιωθαν να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι με μπρος πίσω τον χρόνο και μια σύνδεση του παρόντος με το παρελθόν. Κάποιοι μαθητές της τάξης από άλλες χώρες ανακάλυψαν λέξεις που τις λένε και στην πατρίδα τους. Είναι πολύ γοητευτικό να ακολουθείς αυτό το ταξίδι των λέξεων στον χρόνο, να μαθαίνεις πως τις λέξεις, για παράδειγμα, αγγειό ή τούμπι ή πυροστιά που έλεγε η γιαγιά σου και συ σήμερα δεν τις γνωρίζεις, τις έλεγε και ο Όμηρος. Ή τις λέξεις καπίστρι, μπαντανία ή φούρκα, τις λένε σήμερα στην Αλβανία
Καλέσαμε επίσης και τον φιλιατρινό λογοτέχνη Κώστα Κόλλια- Ερανιώτη, ο οποίος έγραψε για μας ιστορίες με υλικό αυτές τις λέξεις. Μας παρέσυρε κιόλας να γράψουμε κι εμείς. Τον ευχαριστούμε πολύ για όλα και κυρίως γιατί αγκάλιασε αυτή μας την πρωτοβουλία και επιμελήθηκε της έκδοσή της.
Βγάλαμε τέλος και αφίσα τονίζοντας πως στο σχολείο μας, μεταξύ άλλων, ανακυκλώνουμε και παλιές λέξεις. Και ήταν αρκετοί αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Αυτοί οι οποίοι μας συνάντησαν για να μας δώσουν ένα χαρτάκι με σημειωμένες λέξεις ή που μας τις έστειλαν στο σχολείο. Τους ευχαριστούμε πολύ. Όπως ευχαριστούμε και τις διάφορες «πηγές» μας απ’ όπου αντλήσαμε λέξεις. Το περιοδικό «Φιλιατρά», την εφημερίδα «Φιλιατρινές Ώρες», το βιβλίο του Στασινού Χρονόπουλου «η Μάλη», το ΚΑΠΗ Φιλιατρών, την κυρία Διονυσία Συρράκου, την κυρία Σταματούλα Στασινοπούλου, τον κύριο Ορέστη Κρεκούκια.
Φυσικά, δε θα παραλείψω να ευχαριστήσω και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας και προσωπικά τον Πρόεδρό της και Δήμαρχο κο Γεώργιο Λεβεντάκη για την ομόφωνη απόφαση να εκτυπωθεί αυτή η μικρή μας πολιτιστική εργασία και να μοιραστεί στους μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης μας.
Συγκεντρώθηκαν τόσες λέξεις και οι μαθητές φτιάχνοντας προτάσεις, ιστοριούλες, ερωτηματολόγια και σταυρόλεξα έμαθαν να χρησιμοποιούν πολλές. Δεν είμαι σίγουρος αν θα μπουν στο καθημερινό τους λεξιλόγιο. Γι’ αυτό όμως που είμαι πεπεισμένος, είναι πως έμαθαν ότι υπάρχει αυτός ο χαμένος θησαυρός και πλούτος της γλώσσας μας και πού ξέρεις, ίσως συνεχίζοντας να ψάχνουν, διατηρήσουν ζωντανή την ελπίδα της διάσωσης αυτού του μέρους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας.
Ο Διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών
Γιάννης Αλεξανδρόπουλος
ΥΓ Στείλτε μας στο email του σχολείου, mail@3dim-filiatr.mes.sch.gr όσες λέξεις θυμηθήκατε και δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την εργασία, προκειμένου να μπουν σε μια επόμενη έκδοση.

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΚΛΟΠΕΣ...ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

Με βάρκα προσέγγισαν το μικρό λιμανάκι και δεν πτοήθηκαν στην παρουσία ερασιτέχνη ψαρά Γύρω στις 5 το πρωί του Σαββάτου βάρκα με δύο επιβαίνοντες μπήκε στο λιμανάκι της Αγίας Κυριακής, οι οποίοι προξένησαν ζημιές σε άλλες βάρκες που φιλοξενούνται στο χώρο, καθώς προσπαθούσαν να ανοίξουν τα ντουλάπια. 
 Εκτός από τις ζημιές που προξένησαν, κατάφεραν να αφαιρέσουν δύο ρεζερβουάρ με βενζίνη. Παρότι στο σημείο του λιμανιού έφτασε κάποια στιγμή ερασιτέχνης ψαράς, εκείνη με περίσσιο θράσος συνέχισαν να αδιεάζουν την βενζίνη από τις βάρκες και όταν ολοκλήρωσαν το έργο τους αποχώρησαν σαν κύριοι

ΑΝΟΔΟΣ ΤΙΜΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΛΛΑ ΑΠΟ..ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Σε αυτό το περιβάλλον και στην τρέχουσα συγκυρία, οι εκτιµήσεις για την τιµή παραγωγού το προσεχές διάστηµα θέλουν σε κάθε περίπτωση την αγορά να κρατάει τουλάχιστον τα 2,50 ευρώ, µε τις πιθανότητες να συγκλίνουν σε µικρή ενίσχυση. Τουλάχιστον αυτό αναµένει µεγάλη µερίδα παραγωγών στη Λακωνία, σύµφωνα µε τα όσα εξηγεί στην Agrenda άνθρωπος που γνωρίζει καλά την εκεί αγορά.
∆ύο είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την εξέλιξη των τιµών τους καλοκαιρινούς µήνες: οι πρώτες εντυπώσεις για την επερχόµενη σοδειά, όπως αποτυπώνονται από την καρπόδεση και τη βαρύτητα την οποία θα δώσει η αγορά στα σενάρια ενός δεύτερου κύµατος της πανδηµίας από το φθινόπωρο. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις και τα δύο σενάρια θέλουν την τιµή παραγωγού να υποστηρίζεται από τα δεδοµένα που θα διαµορφωθούν σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν.
Σε ό,τι αφορά την καρπόδεση, οι ζηµιές που υπέστησαν οι ελαιώνες από τον βιαστικό καύσωνα του Μαΐου ψαλίδισαν τις αναµενόµενες ποσότητες, σε µια χρονιά που ούτως ή άλλως οι όγκοι δύσκολα θα έφταναν τα επίπεδα του 2019-2020. Από την άλλη, όσοι τελικά αποφασίσουν να «επενδύσουν» σε επιστροφή της πανδηµίας, συνεπάγεται ότι θα προχωρήσουν σε πωλήσεις για τη διαµόρφωση αποθεµάτων, ενισχύοντας έτσι τη ζήτηση.
Να σηµειωθεί ότι για ανοδικό κύκλο στις τιµές του ελαιολάδου στη χώρα µας, αλλά και διεθνώς, κάνει λόγο και το αµερικανικό υπουργείο Γεωργίας, ως αποτέλεσµα της τόνωσης της ζήτησης στην οποία οδηγούν οι νέες διατροφικές συνήθειες µετά την έλευση της πανδηµίας αλλά και της µείωσης που προβλέπεται στην παραγωγή των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, πιθανότατα πλην της Ισπανίας.

ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΣΕ σε Δήμους της Μεσσηνίας και Περιφέρειες

114,5 περίπου εκατ. ευρώ διαθέτει με δύο διαφορετικές αποφάσεις του, το υπουργείο Εσωτερικών στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, στο πλαίσιο της 6ης δόσης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών.
Σε πρώτο… πλάνο φυσικά, είναι η μισθοδοσία του προσωπικού και άλλες που επιχορηγούνται με ξεχωριστές Αποφάσεις του Υπουργείου έως την έκδοση αυτών, εφόσον υπάρχει επιτακτική ανάγκη.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου λαμβάνει τα περισσότερα χρήματα, μετά την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, παίρνοντας 624.000 ευρώ, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 480.000 ευρώ.
Η κατανομή των πόρων στους 6 Δήμους του νομού Μεσσηνίας έχει ως εξής:
  • Καλαμάτας 772.765,99 ευρώ
  • Τριφυλίας 308.139,57 ευρώ
  • Μεσσήνης 267.403,30 ευρώ
  • Πύλου – Νέστορος 917,38 ευρώ
  • Οιχαλίας 156.688,01 ευρώ και
  • Δυτική Μάνη 297,18 ευρώ
Αξίζει να σημειωθεί πως τα χρήματα που προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν είναι επιπλέον πρόσθετη επιχορήγηση του Κράτους προς τους ΟΤΑ.
Δείτε αναλυτικά τα ποσά ανά Περιφέρεια και ανά Δήμο σε όλη την Ελλάδα εδώ: KAP

Ο κορωνοϊός δεν σταμάτησε τη χρήση ναρκωτικών

26 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, με το ΚΕΘΕΑ Κύτταρο Οξυγόνο στην Πάτρα να κλείνει 18 χρόνια ζωής πλέον, βρισκόμενο πάντα στο πλευρό του ανθρώπου που ζητάει στήριξη για να απαλλαγεί από τον εφιάλτη της χρήσης.
Η πανδημία δεν σταμάτησε την προσέλευση κόσμου που ζητούσε βοήθεια στην θεραπευτική μονάδα του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο - Οξυγόνο.
Αντίθετα, ακόμα και στο διάστημα της καραντίνας τα άτομα που είχαν ανάγκη συνέχισαν να βρίσκονται σταθερά σε επαφή με τους ανθρώπους του, ενώ υπήρξαν και νέες περιπτώσεις που απευθύνονταν στην δομή, ζητώντας βοήθεια.
Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό και υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο Οξυγόνο, Ελευθερία Παππά, ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία για να διαπιστώσουμε αν σημειώθηκε μία αύξηση της προσέλευσης στο διάστημα της καραντίνας.
Ωστόσο οι δράσεις της δομής και του θεραπευτικού προγράμματος συνεχίστηκαν κανονικά. «Στην αρχή οι συνεδρίες γινόταν κυρίως δια του τηλεφώνου. Στη συνέχεια όταν τα πράγματα ηρέμησαν και η πορεία του ιού στην χώρα μας ήταν καλύτερη, ξεκινήσαμε και πάλι τις συνεδρίες από κοντά».
Η προσέλευση ήταν έτσι σταθερή και αν μπορούσε να παρατηρήσει κάποιος κάτι σε ότι έχει με το διάστημα της καραντίνας, ήταν ότι υπήρξε μία αύξηση των γονέων των εξαρτημένων ατόμων.
«Ίσως επειδή το διάστημα της καραντίνας να τους βοήθησε να δουν καλύτερα το πρόβλημα του εθισμού που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους, λόγω του εγκλεισμού στα σπίτια τους» τονίζει η κ. Παππά.
Οι συνεδρίες πάντως γίνονταν με προσοχή και όλα τα μέτρα που απαιτούνταν. «Σε όλες τις μονάδες του ΚΕΘΕΑ στην χώρα εφαρμόστηκαν με ευλάβεια η τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού σε όλες τις δομές του ΚΕΘΕΑ».

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΛΕΒΕΝΤΑΚΗ ΓΙΑ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΛΟΓΩ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΚΙΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Με την παρούσα, θα ήθελα να σας ενημερώσω και από εδώ, για ένα σοβαρό θέμα, που έχει προκύψει και έχει, ως εξής:

Ανάμεσα στα προς συζήτηση και ψήφιση θέματα, της 15ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (που αναβλήθηκε, λόγω μη απαρτίας), ήταν και το κάτωθι:


«Έγκριση προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΕΥΑ Τριφυλίας, για την υλοποίηση της πράξης “Προμήθεια, Εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Συστήματος Τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών του συστήματος ύδρευσης των ΔΔ Φιλιατρών και Γαργαλιάνων” (τροποποίηση της αριθ.21/2020 ΑΔΣ)». 


Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, ίσως το μεγαλύτερο για το Δήμο Τριφυλίας, ύψους (1.800.000€) ευρώ, το οποίο κινδυνεύει να χαθεί ολοκληρωτικά, εξαιτίας της μη συμμετοχής στο Δημοτικό Συμβούλιο, όλων εκείνων που όφειλαν να είναι παρόντες, κατά τη συζήτησή του και, είτε να το στηρίξουν, ψηφίζοντάς το, είτε να υποστηρίξουν τις τυχόν ενστάσεις και αντιρρήσεις τους. 

Και το όφειλαν, κυρίως και πρωτίστως προς εσάς, που τους τιμήσατε με την ψήφο και την εμπιστοσύνη σας, των οποίων -δυστυχώς- δε φάνηκαν αντάξιοι, όπως αποδείχθηκε, με την όλη στάση τους.


Καταγγέλλω, λοιπόν, για άλλη μια φορά την ανάρμοστη και ανεύθυνη αυτή συμπεριφορά τους, από τη θέση που εσείς τους δώσατε και θα είναι υπόλογοι, από τούδε και στο εξής, απέναντί σας, για ότι θα έχει να κάνει με την "τύχη" αυτού του έργου.


Ένα έργο, με έτοιμο και ολοκληρωμένο φάκελο, προς κατάθεση, από τον οποίο έλειπε μονάχα η απαραίτητη απόφαση του Δ.Σ. Τριφυλίας.


Κυπαρισσία 27-06-2020


Ο Δήμαρχος Τριφυλίας 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ

ΠΛΗΡΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ KYPARISSIANEWS ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Έχουμε πλέον -και επίσημα- στα χέρια μας την, δημοσιευθείσα χθες, Απόφαση του 6ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που "είδε" θετικά το θέμα το οποίο είχε προκύψει, σχετικά με το έργο της ανάπλασης της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας. 
 Η απόφαση αυτή, έρχεται να επιλύσει το πρόβλημα που είχει δημιουργηθεί εκεί και, μέσω αυτής, ανοίγει ο δρόμος έτσι ώστε -επιτέλους- να υλοποιηθεί το άνω έργο. Σε αυτήν (απόφαση), ουσιαστικά, γίνονται δεκτοί όλοι οι ισχυρισμοί του Δήμου Τριφυλίας, οι αναφερόμενοι σε σχετική ένστασή του, που είχε κατατεθεί κατά της απόφασης της επιτρόπου Μεσσηνίας, η οποία είχε να κάνει με τον προσυμβατικό έλεγχο του έργου αυτού. Το Ελεγκτικό Συνέδριο δέχθηκε τους ισχυρισμούς μας και αποφάνθηκε, αφ' ενός μεν πως δεν έγινε ο προσυμβατικός έλεγχος, λόγω συγγνωστής πλάνης, εξαιτίας της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας και αφ' ετέρου δε πως δεν υπήρχε κάποιο συμφέρον, από την πλευρά του δήμου. 
 Κατόπιν αυτής της θετικής εξέλιξης, η σύμβαση του άνω έργου νομιμοποιείται και μπορεί αυτό να συνεχιστεί κανονικά, όπως έχει δημοπρατηθεί και χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο. Είναι, λοιπόν, θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί το έργο της ανάπλασης της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας, χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Από τούδε και στο εξής, όλες οι απαιτούμενες εργασίες πρόκειται να συνεχιστούν, με γοργούς και εντατικούς ρυθμούς, ούτως ώστε να καλυφθεί άμεσα ο χαμένος χρόνος και να "παραδοθεί" η περιοχή, όσο πιο σύντομα γίνεται, στους κατοίκους και επιχειρηματίες της (που έδειξαν απίστευτη κατανόηση και υπομονή), καθώς επίσης και τους επισκέπτες της.

ΜΕΓΑΛΗ φυτεία κάνναβης σε δασική περιοχή του Δήμου Πύλου-Νέστορος

Στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και κατόπιν κατάλληλης αξιολόγησης και αξιοποίησης στοιχείων, εντοπίσθηκε σε αγροτοδασική περιοχή του Δήμου Πύλου-Νέστορος Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες (26.6.2020) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Πύλου-Νέστορος Μεσσηνίας, τρεις (3) αλλοδαποί, ηλικίας 31, 37 και 40 ετών, αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Ειδικότερα, χθες (26.6.2020) το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση και εξερεύνηση στην ανωτέρω περιοχή, κατά την οποία εντοπίστηκε, σε ειδικά διαμορφωμένο και κατάλληλα εκχερσωμένο χώρο, φυτεία κάνναβης στην οποία καλλιεργούταν συνολικά -36- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως -1,50- εκατοστών, περίπου, τα οποία εκριζώθηκαν.

Ελεύθερος ο Πακιστανός αιμοκαθαιρόμενος στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Ελεύθερος αφέθηκε τελικά από το Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας ο 35χρονος αιμοκαθαιρόμενος πακιστανικής καταγωγής, που το μεσημέρι της Τετάρτης μετά την αιμοκάθαρση είχε οδηγηθεί στο Α.Τ. καθώς δεν διέθετε άδεια παραμονής. 
Λόγω του σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει, οι αστυνομικές αρχές δεν προχώρησαν στην περαιτέρω κράτησή του και τον άφησαν ελεύθερο με διαταγή οικειοθελούς αποχώρησης από τη χώρα μας, καθώς δεν διαθέτει άδεια παραμονής. 
Σε δημόσια παρέμβασή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η διευθύντρια της ΜΤΝ του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Αγγελική Ζέρβα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η ίδια έχει ενδιαφερθεί για να πάρει άδεια παραμονής, και μάλιστα έχει επικοινωνήσει και με την πρεσβεία της χώρας του για να τον βοηθήσουν. 
Ο ίδιος ο 35χρονος για ένα τρίμηνο είχε εξαφανιστεί και ο μόνος τρόπος για να πάρει άδεια ήταν να ενημερωθεί η Αστυνομία. Σημειώνει επίσης πως δεν ενδιαφέρθηκε κανείς από αυτούς στα χωράφια των οποίων δούλευε και πως σε κάθε περίπτωση θα του παρέχουν θεραπεία. Κ.Μπ.

ΔΑΟΚ: Η ΣΥΚΟΜΙΔΗ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ...

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας ενημερώνει τους αμπελουργούς της περιοχής ευθύνης της ότι  υλοποιείται στη χώρα μας το μέτρο της πρώιμης συγκομιδής του προγράμματος στήριξης αμπελοοινικού τομέα  για το οικονομικό έτος 2019-2020, σύμφωνα με το άρθρο 47 του Καν.(Ε.Ε.)1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όπως κάθε φορά ισχύει. 
Οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στο πρόγραμμα  θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην υπηρεσία μας έως τις 30 Ιουνίου 2020 η οποία συνοδεύεται από τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α)Αντίγραφο αμπελουργικού μητρώου.
β)Αντίγραφο της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης του έτους 2020, στην οποία είναι καταγεγραμμένα τα εν δυνάμει επιλέξιμα αμπελοτεμάχια προς οικονομική στήριξη. 
γ)Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
δ)Αντίγραφο του εκκαθαριστικού της εφορίας ή της φορολογικής δήλωσης ή άλλου φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. του δικαιούχου παραγωγού.
ε)Φωτοτυπία της 1ης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης , με τν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου.


Ως  «πρώιμη συγκομιδή» νοείται η ολική καταστροφή ή απομάκρυνση των σταφυλιών που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει με επακόλουθο εκμηδενισμό της απόδοσης της σχετικής έκτασης.
Επιλέξιμες δράσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θεωρούνται  μόνο η μηχανική απομάκρυνση των σταφυλιών που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει, στο σύνολο της εκμετάλλευσης ή σε τμήμα αυτής υπό την προϋπόθεση ότι η πρώιμη συγκομιδή πραγματοποιείται σε ολόκληρα αγροτεμάχια και ότι καμία ποσότητα της συγκομιδής δεν έχει παραμείνει στον αμπελώνα πέραν της 14ης Αυγούστου 2020, έτσι ώστε η παραγωγή του εν λόγω αμπελοτεμαχίου να είναι μηδενική.   
Το  πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο σε αμπελοτεμάχια τα οποία πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) είναι φυτεμένα με τις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου που εμπεριέχονται στον Πίνακα 1 του άρθρου 9 της  αριθ.1600/163029/22-06-2020.ΥΑ.
β) είναι καταχωρισμένα στο Αμπελουργικό Μητρώο.
γ) έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς γι’ αυτά αλλά και για το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης, δηλώσεις συγκομιδής ή και δηλώσεις παραγωγής σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου αίτησης στο πρόγραμμα
δ) έχει υποβληθεί γι’ αυτά Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για το τρέχον ημερολογιακό έτος.
ε) έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις για το σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης.
στ) το μέγεθος της φυτεμένης τους έκτασης είναι ίσο ή μεγαλύτερο του ενός (1) στρέμματος, όπου φυτεμένη έκταση αμπελώνα εννοείται η έκταση βάσει του άρθρου 44 του Καν. (Ε.Ε) 1150/2016.
ζ) έχουν φυτευθεί πριν από το έτος 2017.


Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες :
  • Στη ΔΑΟΚ Τριφυλίας στην Κυπαρισσία, 1ος όροφος,
    Τηλ: 27613-61505, 61503, 61502 και 61506

  • Στο Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Γαργαλιάνων Τηλ: 27630-22510.