Τα 65 νέα κρούσματα της χθεσινής (30.07.2020) μέρας ήταν ένα σοκ. Οι λοιμωξιολόγοι «φωνάζουν» εδώ και μέρες για τη… χαλάρωση, ο πρωθυπουργός τους έδωσε «λευκή επιταγή» να κάνουν ό,τι πιστεύουν πως είναι καλύτερο κι εκείνοι επαναλαμβάνουν πως η κατάσταση συνεχιστεί, τότε υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που εξετάζονται.
Κάποια απ’ αυτά περιέγραψε ο Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (31.07.2020) στον ΣΚΑΙ. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας προανήγγειλε ουσιαστικά την παράταση της απαγόρευσης των πανηγυριών και ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, δεν απέκλεισε η Κοίμηση της Θεοτόκου να γίνει με… μάσκα.
Ο περιορισμός των ατόμων που συγκεντρώνονται σε διάφορους χώρους είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται. Ο Χαράλαμπος Γώγος είπε πως θα μπορούσε για παράδειγμα να μην υπάρχει ελεύθερη προσέλευση στον αριθμό των πολιτών που πηγαίνουν σε ένα σούπερ μάρκετ, σε ένα μπαρ, σε μια καφετέρια ή ένα κέντρο διασκέδασης. «Αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης πάνω π.χ. από 50 ή 100 άτομα», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας πως οι μάσκες είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown γιατί «σταματάνε την μετάδοση είναι σαν αυτό που κάνουμε όταν κλείνουμε κάτι». Σημείωσε επίσης ότι «η ανάγκη της μάσκας έρχεται να καλύψει την αδυναμία τήρησης των αποστάσεων που είναι ο ιδανικός τρόπος προφύλαξης από τον κορονοϊο».
Ο Χαράλαμπος Γώγος κάλεσε τους νέους να δείξουν κοινωνική ευθύνη. Η αύξηση των κρουσμάτων εντοπίζεται σε νέους ανθρώπους γιατί εκείνοι, όπως είπε, «δεν μπορούν να περιοριστούν». Γι’ αυτό και τους κάλεσε να δείξουν κοινωνική ευθύνη και να συμμορφωθούν «γιατί είναι αυτοί που μπορούν να διασπείρουν την νόσο».
Τα πάρτι
Μιλώντας για τα πάρτι που γίνονται τον τελευταίο καιρό, κυρίως στη Μύκονο, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επανέλαβε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αδύνατο να γίνει ιχνηλάτιση, αν κάποιος από τους συμμετέχοντες βρεθεί θετικός.
«Έχουμε δει ότι κάποιοι κόλλησαν σε τέτοια πάρτι και ευτυχώς συνέβη σε χώρους που ήταν ελεγχόμενη κατάσταση δηλαδή σε υπηρεσίες, σε εργοστάσια. Αν όμως έχουμε κρούσματα ορφανά, όπως αυτά που είδαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ιχνηλάτηση θα γίνει σε ανθρώπους του συγγενικού τους περιβάλλον, δεν ξέρουμε αν τα άτομα αυτά βρέθηκαν σε τέτοιους χώρους και αν βρέθηκαν δεν γίνεται ιχνηλάτηση προφανώς. Δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε ένα beach bar, είναι αδύνατο. Γι’ αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και αν γίνονται εκδηλώσεις τύπου διασκέδασης να τηρούνται όσο γίνεται καλύτερα τα μέτρα».