Pages

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ, ΦΡΕΝΟ ΣΤΑ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Τα 65 νέα κρούσματα της χθεσινής (30.07.2020) μέρας ήταν ένα σοκ. Οι λοιμωξιολόγοι «φωνάζουν» εδώ και μέρες για τη… χαλάρωση, ο πρωθυπουργός τους έδωσε «λευκή επιταγή» να κάνουν ό,τι πιστεύουν πως είναι καλύτερο κι εκείνοι επαναλαμβάνουν πως η κατάσταση συνεχιστεί, τότε υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που εξετάζονται.
Κάποια απ’ αυτά περιέγραψε ο Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (31.07.2020) στον ΣΚΑΙ. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας προανήγγειλε ουσιαστικά την παράταση της απαγόρευσης των πανηγυριών και ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, δεν απέκλεισε η Κοίμηση της Θεοτόκου να γίνει με… μάσκα.
Ο περιορισμός των ατόμων που συγκεντρώνονται σε διάφορους χώρους είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται. Ο Χαράλαμπος Γώγος είπε πως θα μπορούσε για παράδειγμα να μην υπάρχει ελεύθερη προσέλευση στον αριθμό των πολιτών που πηγαίνουν σε ένα σούπερ μάρκετ, σε ένα μπαρ, σε μια καφετέρια ή ένα κέντρο διασκέδασης. «Αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης πάνω π.χ. από 50 ή 100 άτομα», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας πως οι μάσκες είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown γιατί «σταματάνε την μετάδοση είναι σαν αυτό που κάνουμε όταν κλείνουμε κάτι». Σημείωσε επίσης ότι «η ανάγκη της μάσκας έρχεται να καλύψει την αδυναμία τήρησης των αποστάσεων που είναι ο ιδανικός τρόπος προφύλαξης από τον κορονοϊο».
Ο Χαράλαμπος Γώγος κάλεσε τους νέους να δείξουν κοινωνική ευθύνη. Η αύξηση των κρουσμάτων εντοπίζεται σε νέους ανθρώπους γιατί εκείνοι, όπως είπε, «δεν μπορούν να περιοριστούν». Γι’ αυτό και τους κάλεσε να δείξουν κοινωνική ευθύνη και να συμμορφωθούν «γιατί είναι αυτοί που μπορούν να διασπείρουν την νόσο».

Τα πάρτι

Μιλώντας για τα πάρτι που γίνονται τον τελευταίο καιρό, κυρίως στη Μύκονο, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επανέλαβε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αδύνατο να γίνει ιχνηλάτιση, αν κάποιος από τους συμμετέχοντες βρεθεί θετικός.
«Έχουμε δει ότι κάποιοι κόλλησαν σε τέτοια πάρτι και ευτυχώς συνέβη σε χώρους που ήταν ελεγχόμενη κατάσταση δηλαδή σε υπηρεσίες, σε εργοστάσια. Αν όμως έχουμε κρούσματα ορφανά, όπως αυτά που είδαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ιχνηλάτηση θα γίνει σε ανθρώπους του συγγενικού τους περιβάλλον, δεν ξέρουμε αν τα άτομα αυτά βρέθηκαν σε τέτοιους χώρους και αν βρέθηκαν δεν γίνεται ιχνηλάτηση προφανώς. Δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε ένα beach bar, είναι αδύνατο. Γι’ αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και αν γίνονται εκδηλώσεις τύπου διασκέδασης να τηρούνται όσο γίνεται καλύτερα τα μέτρα».

ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΕ 22ΧΡΟΝΗ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΗ ΜΕ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ

Θετική στον κορονοϊό ανιχνεύτηκε 22χρονη Καλαματιανή, η οποία  σύμφωνα με πληροφορίες πριν από τρεις ημέρες επέστρεψε  στην Καλαμάτα από ολιγοήμερες διακοπές σε νησί του Αργοσαρωνικού.
Η νεαρή γυναίκα εμφάνισε ήπια συμπτώματα (δέκατα) και μετέβη για εξέταση covid-19 σε ιδιωτικό μικροβιολογικό κέντρο της πόλης  με το αποτέλεσμα να βγαίνει θετικό.
Ακολουθως  μετέβη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου όμως λόγω των ήπιων συμπτωμάτων δεν χρειάστηκε νοσηλεία και μπήκε σε κατ’ οίκον περιορισμό δύο εβδομάδων, όπως προβλέπεται. Από τις υγειονομικές αρχές γίνεται η ιχνηλάτηση των επαφών της τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα...

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τις τελευταίες ημέρες έρχονται μηνύματα από την Τράπεζα Πειραιώς στα κινητά των πελατών της που διατηρούν λογαριασμούς στο υποκατάστημα Φιλιατρών που τους πληροφορούν ότι το κατάστημα μεταφέρεται στην Κυπαρισσία και ότι από τον Αύγουστο θα πρέπει να πηγαίνουν εκεί για να εξυπηρετηθούν.
Το πρόβλημα με τις τράπεζες στα Φιλιατρά είναι μακροχρόνιο. Ύστερα από το κλείσιμο των άλλων δύο τραπεζών, ήρθε και η σειρά της Πειραιώς που είχε προαναγγελθεί και όλοι το περίμεναν. Δυστυχώς η τοπική κοινωνία δεν κατόρθωσε να αποτρέψει το μοιραίο και έτσι τα Φιλιατρά δεν έχουν πλέον καμία εν λειτουργία τράπεζα.
Βέβαια οι τράπεζες ως ιδιωτικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να ελαχιστοποιήσουν τα έξοδά τους και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, αλλά επιχειρούν μέσα στη κοινωνία και πρέπει οι ανάγκες των ανθρώπων να λαμβάνονται υπόψη, κάτι που με τη βοήθεια της κυβέρνησης αποφεύγουν να το κάνουν. Έτσι οι οι Φιλιατρινοί θα πρέπει να πηγαίνουν στην Κυπαρισσία για τις τραπεζικές τους υποθέσεις και να υφίστανται ότι ταλαιπωρία συνεπάγεται αυτό. Ιδιαίτερα απάνθρωπη διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση για τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους, οι οποίοι θα δυσκολεύονται πλέον και στην ανάληψη της σύνταξής τους, αφού τα ΑΤΜ που έχουν απομείνει πολλές φορές βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Φαίνεται ότι οι «πιέσεις » που ασκήθηκαν – αν ασκήθηκαν, δεν στάθηκαν ικανές να ακυρώσουν αυτή τη δυσμενέστατη εξέλιξη για τον τόπο.
Καλούμε όλους τους Φιλιατρινούς και τους μαζικούς φορείς της πόλης να αντιδράσουν με όποιο τρόπο διαθέτουν για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη και να δραστηριοποιηθούν για να επαναλειτουργήσουν οι τραπεζικές υπηρεσίες στην πόλη.
Καλούμε τους βουλευτές του νομού να αναδείξουν το πρόβλημα της ταλαιπωρίας των Φιλιατρινών στη Βουλή και στην Κυβέρνηση και να επιδιώξουν να βρεθεί λύση.
Καλούμε την Κυβέρνηση να νομοθετεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την προστασία των αδύνατων και όχι με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ισχυρών.

Φιλιατρά 30 Ιουλίου 2020

ΠΑΡΕΛΘΟΝ όλες οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων σε Καλαμάτα και Πύλο

Ούτε με… κιάλια πρόκειται να δει φέτος η Καλαμάτα και γενικότερα η Μεσσηνία κρουαζιερόπλοιο σε λιμάνι της. Παρότι από 1η Αυγούστου ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανακοίνωσε ότι τα λιμάνια Πειραιά, Ρόδου, Ηρακλείου, Βόλου, Κέρκυρας και Κατάκολου θα μπορούν να δέχονται ως πρώτο ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοια, τα οποία στη συνέχεια θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν οποιοδήποτε άλλο λιμάνι της χώρας, η Καλαμάτα και η Πύλος έχουν μόνο ακυρώσεις σύμφωνα με το 'θάρρος'.
Από την πλευρά τους, οι ναυτικοί πράκτορες εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για αυτό το κομμάτι του τουρισμού, που άλλωστε ποτέ στη Μεσσηνία δεν άνθισε ιδιαίτερα, ενώ τα αχνά βήματα που είχε αρχίσει να κάνει τα τελευταία χρόνια κόπηκαν βίαια φέτος από τον κορωνοϊό. Ακυρώθηκαν όλα για Καλαμάτα και Πύλο 
Ο υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο επιτρέπεται στα κρουαζιερόπλοια να επισκέπτονται αυτά τα 6 λιμάνια, όταν εισέρχονται στην Ελλάδα. Μετά μπορούν να προσεγγίσουν οποιοδήποτε άλλο ελληνικό λιμάνι συμπεριλαμβάνεται στο δρομολόγιό τους. «Όλα τα κρουαζιερόπλοια είναι ευπρόσδεκτα στην Ελλάδα, για να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία σε όλους τους επιβάτες τους» ανέφερε ο κ. Χάρης Θεοχάρης. Τονίζοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται στον κλάδο της κρουαζιέρας και εισάγει πρωτόκολλα υγείας, ειδικά για αυτή τη μορφή τουρισμού. 
Οι υγειονομικές διαδικασίες οι οποίες θα εφαρμόζονται υπό την επίβλεψη των ελληνικών αρχών στα κρουαζιερόπλοια, βασίζονται στα δημοσιευμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Healthy Gateways), ενώ έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική νομοθεσία και τα εγχώρια δεδομένα». Ωστόσο, η Μεσσηνία δε θα δει –τουλάχιστον – φέτος κρουαζιερόπλοιο σε λιμάνι της...

Μάχη με τον δάκο για καλή ελαιοπαραγωγή

Αυξημένοι είναι οι πληθυσμοί του δάκου της ελιάς που καταγράφονται στις παγίδες αυτή την περίοδο, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της Πυλίας και της Μάνης. Για το λόγο αυτό, για να σωθεί η φετινή ελαιοπαραγωγή, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας πραγματοποιεί ήδη δεύτερο ψεκασμό δακοκτονίας στις συγκεκριμένες περιοχές. Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από την υπηρεσία, στις συγκεκριμένες περιοχές η υγρασία ευνοεί την εμφάνιση και την εξάπλωση του δάκου, ενώ ενισχυτικός παράγοντας είναι και ο λιγότερος καρπός που υπάρχει στα ελαιόδεντρα, μετά τις ζημιές από τον καύσωνα του Μαΐου. 
Ο πρώτος γενικός ψεκασμός σ’ όλο το νομό έχει φτάσει στο 90% και αναμένεται να ολοκληρωθεί, με βάση την εικόνα των δακοσυλλήψεων στις παγίδες, στις αρχές Αυγούστου. Στο μεταξύ, όπως μας επισημάνθηκε, από φέτος είναι λιγότερα τα φάρμακα, οι δραστικές ουσίες για την καταπολέμηση του δάκου, καθώς δύο φάρμακα απαγορεύτηκαν γιατί είχαν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

ΤΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΕ ΘΕΜΑ:
  • ΤΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΜΑΤΟΣ
Για τον Ελληνικό χώρο τα μόνα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία προέρχονταν από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ και δεν μπορούσαν να καλύψουν πολλά από τα κλινικά ερωτήματα της επιστημονικής κοινότητας. Η μελέτη αυτή είχε σαν σκοπό την καταγραφή των επιδημιολογικών στοιχείων και την κλινική εικόνα ασθενών με βαριά πνευμονία από κορωνοϊό που απαιτήθηκε να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν παρέχοντας ανώνυμα στοιχεία από τους ιατρικούς φακέλους 90 ασθενών τους οι Εντατικές Μονάδες των Νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ, Γ.Παπανικολάου και Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης αλλά και των Νοσοκομείων Λάρισας, Ρίου-Πάτρας, της Ελευσίνας, του Ευαγγελισμού και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου “Αττικόν” που ανέλαβε και τον συντονιστικό ρόλο.
Αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι και σήμερα ο συνολικός αριθμός των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει τους 190, τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να θεωρηθούν απολύτως αντιπροσωπευτικά για τον Ελληνικό Χώρο γιατί και ο αριθμός τους ήταν στατιστικά επαρκής αλλά είχε και την απαραίτητη γεωγραφική κατανομή.
Από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε ότι ο βαρέως πάσχων από κορωνοϊό στην Ελλάδα, με απόλυτη υπεροχή στους άνδρες σε ποσοστό 85%, έχει μια ενδιάμεση ηλικία 65-66 ετών με τον μεγαλύτερο να ευρίσκεται στην ηλικία των 86 ετών και τον νεότερο στα 42 έτη. Οι μεγαλύτεροι των 65 ετών αποτελούσαν το 50% των πασχόντων, ενώ οι νεότεροι των 55 ετών το 23,3% οι οποίοι όμως ήταν και οι πλέον υπέρβαροι.
Ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες που είχαν και τα περισσότερα υποκείμενα νοσήματα είχαμε βαρύτερη κλινική εικόνα στην αναπνευστική τους λειτουργία κατά την εισαγωγή, τουναντίον παρουσίαζαν βελτίωση κατά την νοσηλεία τους σε σύγκριση με την επιδείνωση που εμφάνιζαν οι νεότεροι. Η στατιστική επεξεργασία ανέδειξε ότι η ταυτόχρονη παρουσία πολλών προϋπαρχόντων χρόνιων νοσημάτων επιβάρυνε την έκβαση, τα καρδιαγγειακά όμως που τόσο έχουν ενοχοποιηθεί αλλά και η μεγάλη ηλικία, χωρίς άλλα σοβαρά νοσήματα, δεν αποτελούσαν αιτία θανάτου.
Η παχυσαρκία όμως και ο διαβήτης ήταν αιτίες θανάτου ακόμα και στις νεότερες ηλικίες χωρίς την παρουσία άλλου χρόνιου νοσήματος. Σημειώνουμε ότι η μέση ηλικία εκείνων που επιβίωσαν χωρίς παχυσαρκία ήταν σημαντικά υψηλότερη από τους παχύσαρκους που τελικά νίκησαν τον θάνατο. Επίσης από τους ασθενείς που επιβίωσαν κατά τη μελέτη κανένας δεν είχε διαβήτη, ενώ από εκείνους που τελικά δεν τα κατάφεραν είχε ο 1 στους 3.  Τέλος, ο διαβήτης αποτελούσε σταθερό εύρημα ως ανεξάρτητη αιτία θανάτου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Σημειώνεται ότι το επιστημονικό περιοδικό Diabetes Research and Clinical Practice, όπου δημοσιεύτηκε η μελέτη, είναι το επίσημο όργανο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation) στην οποία συμμετέχουν από τη Χώρα μας η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, η Συνομοσπονδία Διαβητικών ασθενών αλλά και το Υπουργείο Υγείας. Το περιοδικό αποφάσισε λόγω των σημαντικών στοιχείων που παρουσιάζονται να επιτρέπει ελεύθερα την πρόσβαση στη μελέτη για τις επόμενες 50 ημέρες ενώ η μελέτη συμπεριλήφθηκε σαν προτεινόμενη για ενημέρωση στην επίσημη ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO).
Για την ολοκλήρωση της μελέτης η Επιστημονική Ομάδα δεν έλαβε ουδεμία επιχορήγηση ή δωρεά.
Demographic and Clinical Features of Critically Ill Patients with COVID-19 in Greece: The Burden of Diabetes and Obesity.
Halvatsiotis P, Kotanidou A, Tzannis K, Jahaj E, Magira E, Theodorakopoulou M, Konstandopoulou G, Gkeka E, Pouritzaki C, Kapravelos N, Papoti S, Sileli M, Gogos C, Velissaris D, Markou N, Stefanatou E, Vlachogianni G, Aimoniotou E, Komnos A, Zafeiridis T, Koulouvaris P, Armaganidis A, Bamias A, Dimopoulos G. Diabetes Res Clin Pract. 2020 Jul 16:108331. doi: 10.1016/j.diabres.2020.108331. Online ahead of print. PMID: 32682810

Για την Επιστημονική Ομάδα ο πρώτος συγγραφέας
Παναγιώτης Χαλβατσιώτης
Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Διαβήτη
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν”
& Αντιπρόεδρος Μελών ΔΕΠ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

ΕΤΟΙΜΗ Η σύμβαση για το λιμάνι της Κυπαρισσίας

Υπογράφηκε στην Τρίπολη σήμερα Πέμπτη 30 Ιουλίου η σύμβαση για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη από θεομηνίες ο παλαιός προσήνεμος μόλος στο λιμάνι της Κυπαρισσίας καθώς και για την απομάκρυνση των προσχώσεων από την λιμενολεκάνη.
Το έργο είναι προϋπολογισμού  2.425.000 ευρώ και η σύμβαση, δαπάνης 288.508,72 ευρώ, υπογράφηκε μεταξύ του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και εκπροσώπου της ανάδοχης εταιρείας «ΕΡΤΕΚΑ» Α.Ε.
Η ολοκλήρωση των εργασιών θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 16 του ερχόμενου Οκτωβρίου.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Το θέμα της πανδημίας έχει δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στην ευρύτερη περιφέρεια της Τριφυλλίας καθώς τόσο ο μειωμένος τζίρος όσο και λίγο Μίχο χαμηλότερη προσέλευση επισκεπτών δείχνει να αποτελούν ένα από τα κύρια σημεία καθόδου της τουριστικής κίνησης φέτος στην περιφέρεια μας. 
Παρά το γεγονός ότι έστω με καθυστέρηση ολοκληρώθηκαν τα πρώτα έργα ανάπλασης στην άνω πόλη Κυπαρισσίας η ζωή εκεί προσπαθεί να βρει τους κανονικούς της καθημερινούς ρυθμούς. Αξίζει να τονίσουμε ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι το γεγονός ότι η αν έχει είναι εντατική για τη χρήση μάσκας καθώς έπαιζαν ήδη τα πρώταΒαριά πρόστιμα για την χρήση της σε καταστήματα εστίασης στην ευρύτερη περιοχή. 
Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες ίδιος από το εξωτερικό άλλη φορούσε μάσκα κι άλλοι όχι καθώς από ότι φαίνεται το καθολικό μετρό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την μη η όχι εξάπλωση της επιδημίας. Όπως και να έχουν τα πράγματα σε δύσκολους καιρούς και με χαμηλούς τζίρους τα επιπρόσθετα πρόστιμα για τη χρήση προστατευτική μάσκα δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη και επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ: ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΕ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ Ο ΛΥΔΙΩΤΗΣ

Τον Δημήτρη Σταματόπουλο απέκτησε ο ΠΑΟ Καλού Νερού. Αγωνίζεται ως εσωτερικός μέσος και στα πλάγια, είναι μία σημαντική προσθήκη που αναμένεται να βοηθήσει την «τριφυλιακή» ομάδα στην απαιτητική σεζόν που έρχεται. Έχει αγωνιστεί στα Σούρμενα, Ποσειδώνα Γλυφάδας, Αργυρούπολη και Λαύρα και έρχεται στη Κυπαρισσία λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Μετά από 22 ολόκληρα χρόνια επιστρέφει στον ΠΑΟ Καλού Νερού ο Γιώργος Λυδιώτης.
Αναλαμβάνει άμεσος συνεργάτης του κ. Παναγόπουλου αλλά και προπονητής ακαδημιών, στην ομάδα όπου είχε διετελέσει αρχηγός και έβγαλε το πρώτο του δελτίο.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «EIMAΣTE ΣTHN EYXAPIΣTH ΘEΣH META AΠO 22 XPONIA NA EΠIΣTPEΨEI ΣTHN OMAΔA MAΣ O ΓIΩPΓOΣ ΛYΔIΩTHΣ KAΘΩΣ EKEI EBΓAΛE TO ΠPΩTO TOY ΔEΛTIO..EXEI ΔIATEΛEΣEI APXHΓOΣ TOY AO KYΠAPIΣΣIAΣ ΓIA ΠOΛΛA XPONIA,EXEI ZHΣEI AMETPHTEΣ EΠITYXIEΣ ME AYTO TON ΣYΛΛOΓO,KAI ΓENIKOTEPA TO HΘOΣ TOY KAI H ΠPOΣΩΠIKOTHTA TOΣA XPONIA ΣTA MEΣΣHNIAKA ΓHΠEΔA,EINAI AΔIAMΦIΣBHTHTA.
H ΣTENH TOY ΦIΛIA ME TON TAKH ΠANAΓOΠOYΛO,AΠOTEΛEΣE MEΓAΛO ATOY ΣTO NA APXIΣEI K ΠAΛI THN ΣYMΠOPEYΣH TOY ME TON ΣYΛΛOΓO MAΣ..ANAΛAMBANEI ΛOIΠON AMEΣOΣ ΣYNEPΓATHΣ TOY KYPIOY ΠANAΓOΠOYΛOY,ΠPOΠONHTHΣ ΣTA TMHMATA YΠOΔOMHΣ,OΠOY MAZI ME TON ΓIΩPΓO MHTPOΠOYΛO KAI TON TAKH ΠANAΓOΠOYΛO ΘA ΣYNΘEΣOYN MIA TPIΠΛETA ΠOY ΘA MΠOPEI NA BOHΘHΣEI TA TAΛENTA THΣ ΠEPIOXHΣ NA EKΠΛHPΩΣOYN TA ΠOΔOΣΦAIPIKA TOYΣ ONEIPA..
H ΔIOIKHΣH TOY ΠAO KAΛONEPOY ΣYNEXIZEI NA EΠENΔYEI ΣE ANΘPΩΠOYΣ THΣ TPIΦYΛΛIAΣ,ΩΣTE NA ΦTIAΞEI KATI IΣXYPO AΠO ΠAIΔIA THΣ ΠEPIOXHΣ..ΠPOΣEXΩΣ ΠEPIΣΣOTEPA».

Περιστατικό για προσπάθεια απαγωγής 10χρονου στο Σιδηρόκαστρο;

Την καταγγελία ότι ένα αυτοκίνητο προσέγγισε 10χρονο αγόρι στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας και ο οδηγός το παρακίνησε να μπει μέσα σε αυτό, διερευνά το Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας σύμφωνα με την 'Ελευθερία'. 
Η καταγγελία έγινε από τους γονείς και τους παππούδες του παιδιού, το οποίο τους ανέφερε ότι ενώ περπατούσε στο δρόμο πέρασε από δίπλα του ένα λευκό αυτοκίνητο (τύπου κλούβας) και ο οδηγός του είπε να μπει μέσα. Το παιδί τράπηκε σε φυγή και ανέφερε το συμβάν στα συγγενικά του πρόσωπα, τα οποία προχώρησαν στην καταγγελία που διερευνάται. 
Σύμφωνα με νέες πληροφορίες που υπάρχουν, οι ίδιοι εργάζονται στο Σιδηρόκαστρο και φεύγοντας από το χωριό περνώντας δίπλα από το παιδί του μίλησαν σχολιάζοντας την μπλούζα που φόραγε, καθώς το χρώμα της έμοιαζε με αυτό ποδοσφαιρικής ομάδας, ρωτώντας το τι ομάδα είναι
και τίποτα παραπάνω. Επειδή με την μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εις βάρος τους, με προφορική εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι. Κ.Μπ. 

ΚΑΜΙΝΙ Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ..

Ανάσες δροσιάς στην παραλία αναζητούν οι πολίτες που καθημερινά βλέπουν τον υδράργυρο να ανεβαίνει! Άλλοι για ηλιοθεραπεία, άλλοι για παιχνίδια στη θάλασσα προσπαθούν να δροσιστούν απολαμβάνοντας τον ήλιο και την μαγεία της ατελείωτης παραλιακής ζώνης της μεσσηνιακής πρωτεύουσας…
Η κορύφωση του κύματος ζέστης εκτιμάται το τριήμερο Πέμπτη 30/07 – Σάββατο 01/08, οπότε συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τον υδράργυρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 40 βαθμούς. Η άνοδος της θερμοκρασίας θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στην ανατολική, κυρίως, Ελλάδα.
Ωστόσο, από την Κυριακή η θερμοκρασία αναμένεται να επανέλθει κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει εκδώσει σειρά οδηγιών για τους πολίτες σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουν.
Ειδικότερα, προτρέπει να:
  • Αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφεύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Αποφεύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Φροντίσετε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
  • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Κάνετε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Μεριμνήσετε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
  • Αποφεύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Επίδομα για την επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος

Υπουργική απόφαση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ για την παροχή εφάπαξ ειδικού βοηθήματος για την στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Κριτήρια Οι προς εξέταση δικαιούχοι του ειδικού βοηθήματος για να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια: 
1)Να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και τις 30/04/2020 και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι 
2) Η αποσύνδεση να έχει γίνει στην παροχή ρεύματος της κύριας κατοικίας του προς εξέταση δικαιούχου. 
 3) Ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια, πρέπει να έχουν οι ίδιοι και τα μέλη του νοικοκυριού τους, ετήσιο συνολικό πραγματικό (φορολογητέο, αυτοτελώς φορολογούμενο ή ειδικώς φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο φόρου) ή τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτό προκύπτει από τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής, με την επιφύλαξη προσκόμισης των δικαιολογητικών μεταβολής οποιουδήποτε εισοδηματικού ή περιουσιακού στοιχείου ή σύνθεσης νοικοκυριού,

Νέες μορφές ηλεκτρονικής απάτης -SOS στους πολίτες

H μεγάλη ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων και η εντατικοποίηση της προσπάθειας ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, έχει οδηγήσει, σε διεθνές επίπεδο, σε αύξηση των κρουσμάτων ηλεκτρονικής απάτης. Απάτες που θα πρέπει να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος σε περίπτωση που γίνει προσπάθεια να εξαπατηθούν. 
ΑΠΑΤΗ SIM SWAPPING (ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ/ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΡΤΑΣ SIM ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ) Μία μορφή ηλεκτρονικής εξαπάτησης η οποία την τελευταία χρονική περίοδο έχει εμφανισθεί διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας είναι η απάτη της μορφής SIM Swapping (αντικατάσταση/ αλλαγή κάρτας SIM κινητού τηλεφώνου). 
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Ιωάννης Tζάνος, group corporate security officer & chief information security officer της Eurobank, «οι εγκληματίες στη συγκεκριμένη μορφή απάτης στοχεύουν στην υποκλοπή και χρήση του αριθμού κινητού τηλεφώνου επειδή ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί, τράπεζες, κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τον αριθμό κινητού τηλεφώνου ως ένα από τα βασικά στοιχεία για την αξιόπιστη ταυτοποίηση του φυσικού προσώπου».
 Το κύκλωμα αυτής της απάτης αποτελείται από δύο σκέλη. Ειδικότερα όπως εξηγεί ο κ.Τζάνος προκειμένου να γίνει απόλυτα κατανοητό στον μέσο καταναλωτή «στο πρώτο σκέλος οι δράστες έχουν καταφέρει να υποκλέψουν τους κωδικούς της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του θύματος όπως, για παράδειγμα, τους κωδικούς e-Banking καθώς και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου. Αυτό συνήθως γίνεται μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος «ψαρέματος», το γνωστό «email phishing», ή μέσω κακόβουλου λογισμικού – trojan / malware – που έχουν εγκαταστήσει στον υπολογιστή του θύματος ή μέσω αγοράς από διάφορα παράνομα φόρουμ του διαδικτύου. 
Κατά το δεύτερο σκέλος της απάτης οι δράστες εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα αλλαγής κάρτας SIM, η οποία είναι μία καθόλα νόμιμη υπηρεσία που προσφέρουν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στους συνδρομητές τους. Προσποιούνται, είτε τον νόμιμο συνδρομητή ή κάποιον εξουσιοδοτημένο από αυτόν, και προσπαθούν έτσι να εξαπατήσουν τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και να αποκτήσουν νέα κάρτα SIM προς αντικατάσταση αυτής που έχει ο νόμιμος κάτοχος».

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Εργα υπογειοποιήσεων ολοκλήρωσε ο ΔΕΔΔΗΕ στην Κυπαρισσία

Εργα υπογειοποιήσεων των εναερίων δικτύων ολοκλήρωσε ο ΔΕΔΔΗΕ στην Κυπαρισσία και στη Μεσσήνη, μετά από σχετικές συμβάσεις με τους Δήμους Τριφυλίας και Μεσσήνης. 
 Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την "Ελευθερία", στην Ανω Πόλη της Κυπαρισσίας ολοκληρώθηκε το έργο αισθητικής αναβάθμισης του δικτύου με την κατασκευή του υπογείου δικτύου, την τοποθέτηση υποσταθμού compact και την αποξήλωση των εναερίων δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης. Το έργο ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτήθηκε η συνεργασία τόσο του δήμου, όσο και της Αρχαιολογίας κατά την εκτέλεσή του. 
Το έργο ήταν προϋπολογισμού 120.000 ευρώ για το οποίο υπήρξε σχετική σύμβαση του Δήμου Τριφυλίας με τον ΔΕΔΔΗΕ. Ανάλογο έργο αισθητικής αναβάθμισης του δικτύου χαμηλής τάσης έγινε στην πόλη της Μεσσήνης μετά από σχετική σύμβαση του δήμου με τον ΔΕΔΔΗΕ και εκτελέστηκε έργο προϋπολογισμού 110.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ πέραν των προβλεπόμενων έργων στις παραπάνω συμβάσεις για αισθητική αναβάθμιση, προέβη και σε συμπληρωματικά έργα βελτίωσης της εκμετάλλευσης του δικτύου. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ΔΕΔΔΗΕ στο μέλλον θα συνεχίσει τις υπογειοποιήσεις στις παραπάνω πόλεις για λόγους καλύτερης εκμετάλλευσης του δικτύου

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ αναβάθμιση του άξονα Πύργος-Καλό Νερό

Υπεγράφη το σημαντικό οδικό έργο που αφορά στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στον άξονα Πύργος-Καλό Νερό. Ανάδοχος του έργου είναι η ΟΔΟΣ ΑΤΕ με ποσοστό έκπτωσης 46,53%. Πρόκειται για διαπεριφερειακό έργο μήκους 54χλμ. που περιλαμβάνει εργασίες τόσο στον Νομό Ηλείας όσο και στον Νομό Μεσσηνίας και βελτιώνει τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου τμήματος και αυξάνει το επίπεδο της οδικής ασφάλειας. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. 
Οι υπογραφές “έπεσαν” στις 23 Ιουλίου στην έδρα του υπουργείου, στου Παπάγου. Το αρχικό κόστος του έργου έφτανε τα 19,8εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 15,96εκατ.ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου είχε πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου και η αποσφράγιση είχε γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου 2019. 
Συνολικά οκτώ σχήματα προσήλθαν και κατέθεσαν προσφορές. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 730 ημέρες δηλαδή 2 χρόνια. Με πρόχειρους υπολογισμούς τα έργα, εφόσον δεν έχουμε καθυστερήσεις κατά την κατασκευαστική περίοδο, θα ολοκληρωθούν στα μέσα του 2021 (χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν καθυστερήσεις στην κατασκευαστική περίοδο). Η χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και πιο συγκεκριμένα από το ΕΠ ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Να θυμίσουμε ότι το Πύργος-Καλό Νερό υπήρξε τμήμα της Ολυμπίας Οδού μέχρι το 2013. Τότε στο περίφημο restart, όλο το τμήμα από την Πάτρα μέχρι την Τσακώνα είχε βγει από το αντικείμενο του έργου. Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνεται και η περιοχή του Καϊάφα που έχει χαρακτηριστεί ως Natura. 
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 
Αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση βραχυπρόθεσμων επεμβάσεων, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο οδικό τμήμα της Εθνικής Οδού 9 (Ε.Ο. 9: Πάτρα – Νότια Μεσσηνία) «Πύργος – Καλό Νερό», συνολικού μήκους 54 χλμ., στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Μεσσηνίας. Στην Ηλεία υπάγονται 42χλμ και 12χλμ στην Μεσσηνία.

ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ


Με ένα απλό SMS ενημέρωθηκαν εχθές οι πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς, για το οριστικό λουκέτο στις 3 Αυγούστου του υποκαταστήματος στα Φιλιατρά. Τελικά όπως έχουμε αναφέρει υποκαταστήματα κλείνουν παντού και στη Μεσσηνία θέμα έχει η περιοχή της Χώρας και ακολουθούν κι άλλες περιοχές..
Παρά τις αντιδράσεις του Εμπορικού και του Αγροτικού Συλλόγου της πόλης μας, αλλά και τις προσπάθειες και επαφές του Δημάρχου Τριφυλίας και τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης της Τράπεζας για την συνέχιση της λειτουργίας τριών ημερών κάθε εβδομάδα, το κατάστημα κλείνει επίσημα σε λίγες ημέρες.
Την παρακάτω ενημέρωση με γραπτό μήνυμα είχαν εχθές πελάτες της περιοχής:

ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ από το lockdown στην Ελλάδα

Στο «κόκκινο» βυθίστηκαν όλοι οι κωδικοί των φορολογικών εσόδων λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα μετά τη συμπλήρωση εξαμήνου να καταγράφεται «τρύπα» 2 δισ στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Ως ήταν αναμενόμενο, οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στο ΦΠΑ, καθώς ο περιορισμός των συναλλαγών ήταν καταλυτικός. Από την άλλη, από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι αφενός ο Ιούνιος πήγε πολύ καλύτερα από το Μάιο αφετέρου οι εισπράξεις ξεπέρασαν τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, τον Ιούνιο, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2.791 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 569 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και λαμβανομένου υπόψη του ποσού των 106 εκατ. ευρώ, του οποίου η καταχώριση εκκρεμεί, ως ανωτέρω, τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα για το μήνα Ιούνιο 2020 κατά 64 εκατ. ευρώ. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν τον Ιούνιο 2020 κυρίως οι εξής βασικές κατηγορίες εσόδων:
  • α) ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών κατά 49 εκατ. ευρώ,
  • β) ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 231 εκατ. ευρώ,
  • γ) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 33 εκατ. ευρώ,
  • δ) ΕΦΚ καπνικών προϊόντων κατά 10 εκατ. ευρώ,
  • ε) ΕΦΚ λοιπών προϊόντων κατά 16 εκατ. ευρώ,
  • στ)  Λοιποί φόροι επί συγκεκριμένων υπηρεσιών κατά 77 εκατ. ευρώ,
  • ζ) Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας κατά 11 εκατ. ευρώ,
  • η) Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από Φυσικά Πρόσωπα (ΦΠ) κατά 53 εκατ. ευρώ,
  • θ) Λοιποί φόροι εισοδήματος κατά 27 εκατ. ευρώ,
  • ι) Φόροι κεφαλαίου κατά 20 εκατ. ευρώ,
  • ια) Λοιποί τρέχοντες φόροι κατά 18 εκατ. ευρώ,
  • ιβ) Μεταβιβάσεις κατά 455 εκατ. ευρώ,
  • ιγ) Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών κατά 29 εκατ. ευρώ.
Οι επιστροφές εσόδων του Ιουνίου 2020 ανήλθαν σε 487 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 199 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (288 εκατ. ευρώ).

ΨΙΧΟΥΛΑ 20-25 ευρώ το στρέμμα στους μικρούς παραγωγούς

Η πρόταση που αναμένεται να αποτελέσει οδηγός για τις διαβουλεύσεις και άλλων μεσογειακών χωρών με παρόμοια διάρθρωση της αγροτικής οικονομίας όπως είναι η Ελλάδα, και αποδέχτηκε ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Λουίς Πλάνας αναφέρει τα εξής: 
Πρώτον, ακυρώνεται η ισχύς των ιστορικών δικαιωμάτων. Δεύτερον, οι αγρότες με κλήρο μεταξύ 60 και 100 στρεμμάτων (θεωρούνται ως «μικροί» της Ισπανίας) θα λαμβάνουν φιξ ποσό 20-25 ευρώ το στρέμμα για να μην βγούνε εκτός επαγγέλματος. Τρίτον, καθιερώνεται καθεστώς «πραγματικών αγροτών» οι οποίοι θα είναι όσοι διαθέτουν αγροτικό εισόδημα στο 20-30% (δεν έχει ακόμα κλειδώσει το ποσοστό) επί του συνολικού και θα αξιώνουν όλη την παλέτα των άμεσων ενισχύσεων. 
Δηλαδή, βασική ενίσχυση με δικαιώματα, συνδεδεμένη ενίσχυση, αναδιανεμητική ενίσχυση και συμμετοχή στα οικοπρογράμματα. ΤΕΤΑΡΤΟΝ, ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΟΡΙΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΣΤΑ 100.000 ΕΥΡΩ ΜΕ «ΑΝΟΧΗ» 18.000 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΕΡΓΑΤΗ ΓΗΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ. Πέμπτον, το καθεστώς βασικής ενίσχυσης θα λάβει κονδύλια στο 60% του εθνικού φακέλου των άμεσων ενισχύσεων Έκτον, στα οικοπρογράμματα των άμεσων ενισχύσεων θα συμμετέχουν οι κτηνοτρόφοι που διαθέτουν εκτατικές εκμεταλλεύσεις και μόνιμους βοσκοτόπους, οι βιοκαλλιεργητές και όσοι αναλάβουν να μειώσουν τη χρήση φυτοπροστατευτικών και αντιβιοτικών. πηγή: www.agronews.gr

30% η απορρόφηση πόρων του ΠΕΠ Πελοποννήσου

Η απορρόφηση πόρων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Πρόγραμματος (ΠΕΠ) είναι 30% και η Περιφέρεια Πελοπόννησου αναζητά λύσεις για να την αυξήσει προωθώντας μεγάλα έργα. Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της Περιφέρειας για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Τρίπολη σχετικά με την πορεία του ΠΕΠ Πελοποννήσου όπως αναφέρει η 'Ελευθερία'
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας:
 «Στην εν λόγω σύσκεψη, με τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΥΔΕΠ) Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και το σύνολο των τεχνικών συμβούλων, εξετάστηκε η μέχρι τώρα πορεία του ΠΕΠ η οποία -όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης- κρίθηκε ότι είναι μέτρια και αναζητήθηκαν λύσεις ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες (και των πληρωμών) προκειμένου να αυξηθεί η απορροφητικότητα, που τώρα βρίσκεται περίπου στο 30%.Κατά την σύσκεψη αποφασίστηκε να μην δοθούν πλέον άλλες παρατάσεις στις προσκλήσεις που ήδη “τρέχουν”, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ότι μία από τις βασικές αιτίες των καθυστερήσεων στο ΠΕΠ είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

ΚΑΘΕΤΗ ΠΤΩΣΗ ΣΕ ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΛΟΓΩ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Χωρίς λευκή νύχτα φέτος στην Κυπαρισσία, χωρίς πανηγύρια με λιγότερους επισκέπτες αλλά κάπως αυξητική κίνηση μόνο για λίγες ημέρες είναι το αποτύπωμα της αγοράς για το φετινό καλοκαίρι της πανδημίας στις περιοχές της Κυπαρισσίας. 
Χωρίς όμως τζίρο και στα καταστήματα αφού φαίνεται ότι φέτος η παγωμάρα που υπάρχει λόγω της πανδημίας οδηγεί τους καταναλωτές μόνο στη θάλασσα για μπάνιο και λίγες διακοπές. Ενδεικτική είναι η κατάσταση που αποτυπώνεται τόσο στην εστίαση όσο και στους υπόλοιπους κλάδους του λιανεμπορίου.
 Στην εστίαση μάλιστα η μείωση φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει το 50 τοις 100 Σε κάποιες περιπτώσεις η πτώση σε ό,τι αφορά καταστήματα εστίασης είναι αισθητή καθώς φαίνεται ότι μόνο η παράδοση πακέτου στο σπίτι κυριαρχεί ενώ  η κατάσταση φαίνεται είναι καλύτερα στις καφετέριες. Στο κλάδο του λιανεμπορίου ωστόσο στην ευρύτερη περιφέρεια της Κυπαρισσίας τα πράγματα είναι δυσοίωνα και περιγράφεται με μελανά χρώματα. 
Στους κλάδους ένδυσης και υπόδησης φαίνεται ότι μείωση ξεπεράσει το 60 τοις 100 ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις υπάρχουν καταστήματα το οποία αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος δεδομένου ότι υπάρχουν μέρες χωρίς καν να χτυπήσουν ταμειακή μηχανή. Η κατάσταση βέβαια βελτιώθηκε λίγο τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου. Και θα είναι αυξητική μέχρι τα μέσα του Δεκαπενταύγουστου οπότε μέχρι τότε θα επικρατήσει τουλάχιστον το φαινόμενο του εσωτερικού εγχώριου τουρισμού στην περιοχή μας. Τα δύσκολα όμως έπονται λένε οι επαγγελματίες.
ΙΩΑΝ.ΜΠ.

ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΛΙΜΕΝΑΡΙ ΚΑΙ ΦΑΡΑΚΛΑΔΑ

Η Εκκλησία μας την Δευτέρα τλιμησε τη μνήμη του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του ιαματικού και αναργύρου. Στο Λιμενάρι - Φιλιατρών, γιορτάζει το ομώνυμο γραφικό εξωκκλήσι, που είναι αφιερωμένο στον Άγιο. 
Ως Δήμαρχος Τριφυλίας, αλλά και ως Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Λιμεναρίου - Φιλιατρών, θα ήθελα να εκφράσω σε όλους τους Τριφύλιους, αλλά κυρίως σε όσες και όσους εορτάζετε σήμερα, τις πιο εγκάρδιες ευχές μου. Χρόνια Πολλά, πρωτίστως με ψυχική και σωματική υγεία, καθώς και με τη βοήθεια και ευλογία του θαυματουργού και αναργύρου ιατρού Αγίου Παντελεήμονος, σε εσάς και τις οικογένειές σας! 
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ

ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΦΑΡΑΚΛΑΔΑ
Παράλληλα τον τοπικό πολιούχο της τίμησε και η Φαρακλάδα Κυπαρισσίας σε μια όμορφη κατανυκτική γιορτή παρότι φέτος δεν πραγματοποιήθηκε πανηγύρι όπως και σε όλες τις περιοχές της χώρας λόγω της πανδημίας, ενώ στις εκδηλώσεις παρών ήταν τοπικοί φορείς και πλήθος κόσμου...

ΠΑΓΩΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ; ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ ΠΑΝΤΟΥ...

Ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής στην πρόσφατη ολιγόωρη επίσκεψή του στην Τρίπολη μίλησε σχεδόν για όλα τα έργα της Πελοποννήσου. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, συμπολίτευση και αντιπολίτευση αναλύοντας και ερμηνεύοντας τις ανακοινώσεις θα έπρεπε να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τουλάχιστον ένα μήνα. Αντί όμως να ξεσηκωθεί ο συνήθης κουρνιαχτός δηλώσεων, ακολούθησε... παγωμάρα και σιωπή από όλες τις πλευρές, καθώς το ανοιχτό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων δεν αφήνει κανένα περιθώριο ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για κριτική.
Καθώς υπάρχει πλέον μια δεκαήμερη απόσταση από την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Τρίπολη, θα επιχειρήσω μια δεύτερη ανάγνωσή της, τονίζοντας πως είχα φύγει από τη συνέντευξη Τύπου με περισσότερες απορίες από όσες είχα πριν τις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών. Θα μου πείτε: Γιατί δεν κάνατε περισσότερες ερωτήσεις;
Δυστυχώς δεν το επέτρεπαν οι κανόνες ευγένειας, καθώς οι δημοσιογράφοι της Μεσσηνίας μονοπωλήσαμε τη συνέντευξη, ρωτώντας για έργα του νομού και βάζοντας σε δεύτερη μοίρα σχέδια που αφορούν την ανάπτυξη της Πελοποννήσου όπως η κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής. Αφού δεν ρωτήσαμε λοιπόν για το σιδηρόδρομο, ας ξεκινήσουμε την "αποκρυπτογράφηση" των δηλώσεων Καραμανλή με το άδειασμα του σάκου των προσδοκιών που είχε γεμίσει επιμελώς ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας αναφορικά με το τρένο. Με απλά λόγια, για όποιον δεν το κατάλαβε: Το υπουργείο Υποδομών δεν θα δώσει ούτε 1 ευρώ για το σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο και μόνο η Περιφέρεια θα διαθέσει 15 εκ. ευρώ για δρομολόγια του τρένου στη μετρική γραμμή Κόρινθος - Ναύπλιο. Επιστρέφουμε λοιπόν στις ταχύτητες του... Τρικούπη με μετεπιβίβαση στην Κόρινθο, κι όποιος αντέξει μπορεί να κατέβει στο σταθμό των Μυκηνών για να θαυμάσει τα κυκλώπεια τείχη που έφτιαξαν οι Δαναοί. Στα ανάκτορα του Νέστορα άραγε, υπουργέ μου, θα πηγαίνουμε νωρίτερα και ασφαλέστερα;
"Θέλουμε να ελπίζουμε ότι εντός 18 μηνών -γιατί έχει προχωρήσει ήδη η πρώτη φάση του διαγωνισμού- θα έχουμε ανάδοχο" απάντησε ο κ. Καραμανλής όταν ρωτήθηκε για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. "Ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι" ήταν το πρώτο σχόλιο που μου ήρθε στο μυαλό όταν άκουσα τον υπουργό, 12 μήνες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού, να λέει ότι ενδεχομένως θα χρειαστούν επιπλέον 18 για να έχουμε ανάδοχο. Και μπορεί να μη σχολίασα φωναχτά, υπουργέ μου, αλλά θα μου επιτρέψεις να γράψω ότι είναι τουλάχιστον αναποτελεσματική η διαγωνιστική διαδικασία που αναδεικνύει ανάδοχο (αν όλα πάνε καλά, βεβαίως βεβαίως) μετά από 2,5 χρόνια. Θα μου επιτρέψεις επίσης, υπουργέ μου, να σχολιάσω τη φράση: “Εδώ έχουμε την κλασική περίπτωση ενός έργου που ξεκίνησε στην αρχή με έναν άλλο σχεδιασμό". Και χάθηκαν καμιά 15αριά χρόνια, θα προσθέσω εγώ. Αραγε δεν φταίει κανένας για αυτόν τον λανθασμένο αρχικό σχεδιασμό; Τι έλεγαν οι υπάλληλοι και οι διευθυντές του υπουργείου; Δεν περιμένω απαντήσεις. Να πιέσετε τους υπάλληλους περιμένω, για να αναδειχτεί ανάδοχος νωρίτερα και να μην περιμένουμε 18 μήνες μέχρι να ξεκινήσουν οι απαλλοτριώσεις. Για το Καλό Νερό - Τσακώνα ο κ. Καραμανλής είπε: “Είναι έργο προϋπολογισμού 160 εκ. ευρώ και βρισκόμαστε στη διαδικασία των μελετών.
Οπως καταλαβαίνετε πρέπει να πάρουμε πρώτα την έγκριση για το Πάτρα - Πύργος. Εννοείται ότι οι μελέτες συνεχίζονται, αλλά καλό είναι να μην απλώνουν πολύ τον τραχανά. Ενα ένα τα έργα να τα σχεδιάζουμε, ένα ένα να τα τελειώνουμε". Συμφωνώ. Να μην απλώνουμε τον τραχανά. Γιατί όμως επεκτείνατε τη σύμβαση παραχώρησης μόνο για το Πάτρα - Πύργος και δεν κάνατε έστω μια προσπάθεια να επεκτείνετε και τη σύμβαση παράχωσης του "Μορέα" ή της "Ολυμπίας Οδού" προκειμένου να κατασκευαστεί και το Καλό Νερό - Τσακώνα με την ίδια μέθοδο; Δεν περιμένω απαντήσεις. Περιμένω να κατασκευαστεί σύντομα ένας ασφαλής αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας με την Αρχαία Ολυμπία. Και μιας και αναφερθήκαμε στο Αεροδρόμιο, ας δούμε τι απάντησε ο υπουργός όταν ρωτήθηκε για την παραχώρηση - αναβάθμιση του "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος". "Πολύ σύντομα θα έχουμε νέα για αυτό το έργο" είπε ο κ. Καραμανλής, αφήνοντας στον καθένα μας να ορίσει αυτός τον χρονικό ορίζοντα του... “σύντομα”. Εννοείται ότι δεν υποτιμώ τα γραφειοκρατικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός παραχώρησης του Αεροδρομίου. Ούτε αγνοώ τα εμπόδια που πρόσθεσε η πανδημία του κορονοϊού. Ομως όταν περνούν 9 ολόκληροι μήνες από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Καλαμάτα, χωρίς νέα κυβερνητική ανακοίνωση για το θέμα, μάλλον κάποιο πρόβλημα υπάρχει στην κυβερνητική λειτουργία. Συμπέρασμα απλό και αυτονόητο, που θα δυσαρεστήσει πολλούς και κυρίως τους υπόλοιπους γαλάζιους βουλευτές και τους τοπικούς άρχοντες του νομού και της Περιφέρειας:
εφ.'Ελευθερία, Θανάσης Λαγός

ΧΩΡΙΣ ΠΑΖΑΡΙ ΑΝΤΙΚΩΝ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Σε ανακοίνωση του Δήμου Τριφυλίας για την αναβολή του παζαριού αντικών στην Άνω Πόλη τονίζονται τα εξής: 
 Αγαπητοί Δημότες, Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι ο Δήμος Τριφυλίας, συνδιοργανωτής με το Σύλλογο για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας αποφάσισαν από κοινού, να μη πραγματοποιήσουμε για το φετινό καλοκαίρι το Παζάρι Αντικών που διοργανώνετε κάθε χρόνο στην Άνω Πόλη. 
Στην απόφαση μας οδηγηθήκαμε με γνώμονα τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν τις συναθροίσεις και φροντίζοντας να περιορίσουμε την εξάπλωση του covid 19 διατηρώντας την καλή υγεία όλων μας. Σας ευχαριστούμε για την στήριξη όλων των προηγούμενων ετών και σας υποσχόμαστε ότι θα βρεθούμε πάλι κοντά σας την επόμενη χρονιά, να περπατήσουμε στα καλντερίμια της Άνω Πόλης και να απολαύσουμε όλοι μαζί υγιείς, αυτή την εξαιρετική διοργάνωση. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ

Διακοπές μόνο ένας στους τρεις λόγω της πανδημίας

Αυτό αποκαλύπτει μελέτη του ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος) που υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και καταγράφει τις καταναλωτικές τάσεις για την κρίση της πανδημίας COVID-19.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το 14% των καταναλωτών εκτιμά ότι θα κάνει διακοπές όπως κάθε χρόνο, ενώ το 18% θεωρεί ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένα, γεγονός που συνδέεται είτε με την οικονομική κατάστασή του είτε με αλλαγές στις επιλογές διακοπών του (π.χ. επιλογή δωματίων αντί μονάδων). Από την άλλη, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, δηλαδή ποσοστό της τάξεως του 44%, θεωρεί βέβαιο ότι δεν θα κάνει καθόλου διακοπές φέτος, ενώ το 24% δεν γνωρίζει εάν θα κάνει διακοπές, αναμένοντας πιθανώς πώς θα εξελιχθεί η πανδημία.
Αλλαγές, όμως, επέφερε η πανδημία και στα κριτήρια των καταναλωτών για την αγορά προϊόντων. Ενας στους δύο καταναλωτές αγοράζει προϊόντα με βασικό κριτήριο τα χρήματα που δίνει, ενώ μόλις το 23% δηλώνει ότι βασικό κριτήριο είναι η ποιότητα. Βέβαια, το 10% των καταναλωτών, δηλαδή ένα υψηλό ποσοστό, αγοράζει με κριτήριο την υγιεινή και την ασφάλεια, ενώ το 6% θέτει ως προτεραιότητα την άνεση και την ευκολία κατά την αγορά προϊόντων, κάτι που σχετίζεται με τα μέτρα λειτουργίας των καταστημάτων. Εκτός από τις χαμηλές τιμές και τις προσφορές που αποτελούσαν για τους καταναλωτές βασικά κριτήρια επιλογής καταστημάτων, η καθαριότητα και η ευγένεια του προσωπικού παίζουν πλέον βασικό ρόλο.
Την επιλογή τους διαμορφώνουν επίσης και ζητούμενα όπως η τήρηση του προβλεπόμενου αριθμού ατόμων μέσα στο κατάστημα και η απολύμανση των χώρων. Τέλος, από τη μελέτη προκύπτει ότι το 46% κάνει βιαστικά τις αγορές του για να φύγει από το κατάστημα, ώστε, για παράδειγμα, να μην εκτεθεί σε κίνδυνο περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται.
πηγη: CNNGreece

ΜΕ ΕΣΠΑ Η ΦΥΛΑΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΌ..ΝΤΑΝΤΑΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ένα «κρυφό» και συχνά δυσβάσταχτο κόστος που αφορά τη φύλαξη παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας επωμίζονται χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά κάθε χρόνο. Πολλές οικογένειες δε, αναγκάζονται να μην αναζητήσουν φύλαξη, καθώς το κόστος υπερβαίνει συνήθως το πιθανό εισόδημα της εργαζόμενης μητέρας. 
 Εκτός από την προφανή ανισότητα έναντι του γυναικείου πληθυσμού, πρόκειται για ένα κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα, που συχνά δεν μπορεί να λυθεί με τη στήριξη των γιαγιάδων και των παππούδων. Μόλις πρόσφατα ωστόσο εγκρίθηκε η πιλοτική δράση «Νταντάδες της γειτονιάς», η οποία θα επιχορηγηθεί εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για μια πρώτη εφαρμογή ενός θεσμού – που ήδη υφίσταται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες- και στοχεύει στη στήριξη νοικοκυριών χαμηλών εισοδημάτων και μονογονεϊκών οικογενειών. 
 Η συγκεκριμένη δράση, ως ιδέα, είχε παρουσιαστεί από τη ΝΔ το 2018, ως πρωτοβουλία που εντασσόταν σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα στήριξης των οικογενειών και ανάσχεσης της υπογεννητικότητας στη χώρα. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σχετική πρόσκληση (την οποία θα «τρέξει» η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων) καλούνται φορείς δήμων και των περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου να σχεδιάσουν κατ’αρχάς και να αναδείξουν τους σχετικούς τοπικούς φορείς που θα αναλάβουν τη στελέχωση και τέλος την επιδοτούμενη φύλαξη παιδιών έως 12 ετών. Τα κεφάλαια που διατίθενται σε πρώτη φάση από το ΕΣΠΑ (συγχρηματοδοτούμενα κεφάλαια από την Ε.Ε. και το ελληνικό δημόσιο) ανέρχονται σε 3.069.200 ευρώ και η κατεύθυνση είναι να διατεθούν προς ημιαστικές και αστικές περιοχές, προκειμένου να απασχοληθούν γυναίκες που θέλουν να εργαστούν στη φύλαξη παιδιών, αλλά και να βοηθηθούν μητέρες, που παλεύουν να ενταχθούν στον κόσμο της εργασίας. 
 Η πρόσκληση για υποβολή σχετικών προτάσεων ανοίγει σήμερα 27 Ιουλίου 2020 με προθεσμία έως το τέλος του 2021, ενώ η διάρκεια του προγράμματος (δηλαδή η χρονική περίοδος που οι δαπάνες για το εν λόγω θα θεωρούνται επιλέξιμες και άρα πληρωτέες) είναι έως το τέλος του 2023. Σύμφωνα με ειδική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ που πραγματοποιήθηκε το 2016, τότε το 12,6% του πληθυσµού της χώρας αντιστοιχούσε σε παιδιά ηλικίας 0-12 ετών (1.343.990 παιδιά), τα οποία διαβιούσαν σε 863.315 νοικοκυριά (20,7% των νοικοκυριών της χώρας). Το 60,6% των νοικοκυριών µε ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας 0-12 ετών, δεν έκανε χρήση υπηρεσιών φύλαξης (523.453 νοικοκυριά).