Pages

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

ΑΠΟΔΟΧΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ...


Την αποδοχή χρηματοδότησης ύψους 150.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Αθλητισμού του Δήμου Τριφυλίας. Η χρηματοδότηση έχει να κάνει με την ένταξη του Φορέα στο πρόγραμμα «Επιχορήγηση των Δήμων και των Νομικών Προσώπων αυτών για προσαρμογή λειτουργούν των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 99/2017» της Πράξης: «Παρεμβάσεις σε δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Τριφυλίας για την προσαρμογή τους στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 99/2017». 
Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ...
Τέσσερις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας για τροποποίηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος κλήθηκε να εγκρίνει με μία μόνο απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο, προκαλώντας τις αντιδράσεις αρκετών συμβούλων. Μάλιστα στις τοποθετήσεις τους επισημάνθηκε πως αν και σε κάποιες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής συμφωνούσαν με την τροποποίηση, δεν συμφωνούσαν με όλες και έτσι δεν μπορούσαν να ψηφίσουν ούτε για αυτές που υπήρχε συμφωνία. Οι τροποποιήσεις του προϋπολογισμού αφορούν ενισχύσεις κωδικών ή δημιουργία νέων, από νέα έσοδα του δήμου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Κατσίβελας και Γιάννης Μερκούρης σημείωσαν ότι ψηφίζουν κατά, «διότι το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής Ιωάννης Μερκούρης δεν είχε ενημέρωση για την σκοπιμότητα της προμήθειας του αυτοκινήτου αν και τη ζήτησε και όφειλαν να του την είχαν δώσει ως μέλος της οικονομικής Επιτροπής. Για τις άλλες τρεις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής έχει δώσει θετική ψήφο».

ΤΟ ΜΥΘΙΚΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ ΣΤΟ KYPARISSIA TV

 


Η Νέδα, ένας ποταμός με θηλυκό όνομα, οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας και αποτελεί έναν ακόμη “θησαυρό” φυσικής ομορφιάς στην Πελοπόννησο.

Πελοπόννησος » Μεσσηνία » Καταρράκτες Νέδας: Ο μικρός “θησαυρός” της Πελοποννήσου

Το ποτάμι πηγάζει στα ορεινά των δυο νομών πολύ κοντά στην Ανδρίτσαινα και εκβάλλει στο Ιόνιο στις εκτεταμένες αμμουδιές του Κυπαρισσιακού κόλπου, κοντά στο χωριό Ελαία.

Στο πέρασμά της η Νέδα διασχίζει ένα πανέμορφο φαράγγι μήκους 32χλμ. με στενά περάσματα και σημεία με καταρράκτες όπου σχηματίζονται μικρές φυσικές λίμνες.

Το φαράγγι της Νέδας είναι προσπελάσιμο μόνο το καλοκαίρι καθώς η διάσχιση γίνεται μέσω του ποταμού.

Μερικά σημεία της διαδρομής έχουν ιδιαίτερα υψηλό δείκτη δυσκολίας (κολύμπι στα κρύα νερά, διάσχιση στενών σημείων μέσα από το ποτάμι, κολύμπι σε σκοτεινή φυσική σπηλιά-στοά). Γι΄ αυτό και απαιτείται καλή οργάνωση με οδηγό και εξοπλισμό.

Παρότι πρόκειται μία μοναδική εμπειρία, δεν είναι απαραίτητο να επιδοθεί κανείς σε extreme sports για να δει τις ομορφιές του ποταμού. Η Νέδα δεν κρύβει τις ομορφιές της.

Καταρράκτες Νέδας Μεσσηνία

 Η διαδρομή με αυτοκίνητο μέχρι το κοντινότερο σημείο για το μονοπάτι προς τους καταρράκτες Νέδα είναι σχετικά εύκολη, παρά τα τελευταία 5 χλμ. χωματόδρομου.Η πεζοπορία μέχρι τον πρώτο καταρράκτη είναι μόλις λίγα λεπτά.

Το μονοπάτι μέχρι τους καταρράκτες, με λίγη προσοχή και με κατάλληλα αθλητικά παπούτσια, αποτελεί έναν ωραίο περίπατο σε καταπράσινη φύση με τρεχούμενα νερά.

Οι Δήμοι Καλαμάτας, Μεσσήνης, Τριφυλίας και Πύλου Νέστορος με ζεστό χρήμα για σημεία φόρτισης ηλεκτρικών Ι.Χ.


 Τον καθορισμό 254 Δήμων ως προσωρινών δικαιούχων στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων» του χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2020», αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου, στη συνεδρίαση της 23ης Δεκεμβρίου.

Αποφάσισε επίσης τη διάθεση συνολικού ποσού μέχρι 11.552.332,15 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) για την υλοποίηση των εν λόγω προτάσεων των 254 Δήμων.

Μετά την εξέταση των υποβλητέων δικαιολογητικών, το Πράσινο Ταμείο θα προχωρήσει στον καθορισμό των Δήμων ως οριστικών δικαιούχων και στην αποδέσμευση του τελικού ποσού χρηματοδότησης.  Η ολοκλήρωση των σχεδίων και η υποβολή των δικαιολογητικών θα γίνεται εντός της προθεσμίας των 6 μηνών που προβλέπει η σχετική Υπουργική Απόφαση.

Στους 254 αυτούς Δήμους περιλαμβάνονται και οι Δήμοι Καλαμάτας, Μεσσήνης, Τριφυλίας και Πύλου Νέστορος, και χρηματοδοτούνται

Ιατροί Βιοπαθολόγοι Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη και Πέτρος Σιψάς με ευχές


Οι Εργαστηριακοί Ιατροί Βιοπαθολόγοι Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη και Πέτρος Σιψάς μαζί με όλη την Ομάδα Εργασίας

των Εργαστηρίων ANALYSIS.

ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 19-ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΚΑΙ

ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 16- ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ

Σας ευχόμαστε ολόψυχα :

« Καλές Γιορτές και το 2021 να φέρει σε όλους και στις οικογένειες μας την πολυπόθητη ΥΓΕΙΑ και ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ, ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ και ΤΙΣ ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΠΟΥ ΣΤΕΡΗΘΗΚΑΜΕ.» 

Το 2020 ήταν μια χρονιά δύσκολη, με αρκετά προβλήματα, γεμάτη φόβο από την Πανδημία που ξέσπασε σε όλο τον κόσμο. Το Εργαστήριο μας με επιμονή και ΟΡΑΜΑ , τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας και έχοντας ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΩΡΟ για τις λοιμώξεις και τις λήψεις COVID-19 για λόγους Δημόσιας Υγείας, στάθηκε δίπλα σας. Επίσης το Εργαστήριο μας έχει επιλεγεί από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και συνεργάζεται μαζί του για τον έλεγχο αντισωμάτων έναντι του κορωνοιού σε οροκυλιόμενη ερευνητική μελέτη για τον έλεγχο του πληθυσμού  που γίνεται Πανελλαδικά.

  Σας ευχαριστούμε που ανταποκρίνεστε στην προσφορά των υπηρεσιών μας. Σας υποσχόμαστε ότι θα είμαστε πάντα δίπλα σας!

Καλοτάξιδο το 2021!


Το δεύτερο lockdown θα βάλει «λουκέτο» στο 23% των επιχειρήσεων


10% του περσινού τζίρου έβγαλαν οι επιχειρήσεις με το «click away» Την ανάγκη άμεσης λήψης γενναίων μέτρων για να καταφέρουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, στη διάρκεια της κοινής τους παρουσίας στην χθεσινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1.
 Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του επιμελητηρίου στην ηλεκτρονική του σελίδα, ο κ. Σκυλακάκης, αναφερόμενος στα επιπλέον μέτρα που ενδεχομένως θα χρειαστεί να ληφθούν μέσα στο 2021 ανέφερε ότι «καθώς θα βγαίνουμε σταδιακά από την πανδημία θα έχουμε έναν διαφορετικό σχεδιασμό μέτρων, εξατομικεύοντας στις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν, συν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν έχει να κάνει η εξατομίκευση με το είδος των μέτρων, το κρίσιμο είναι τι εργαλεία εξατομίκευσης θα κάνουμε για να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε με τους περιορισμένους πόρους μας. 
Οι πεπερασμένοι πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πολύ προσεκτικά όσον αφορά και στις ενισχύσεις και στις ρυθμίσεις». Πρόταση για «κούρεμα» των οφειλών Την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στο πεδίο της επιχειρηματικότητας , όπως είπε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, αποτυπώνει η πρόσφατη έρευνα του Ε.Ε.Α. σε συνεργασία με την Opinion Poll, η οποία καταδεικνύει ότι το 86% των επιχειρήσεων έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, ενώ το 23% των επιχειρήσεων δηλώνουν ως πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσουν.

400 εκ ευρώ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου από το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027

 


Σε 388.165.465 ευρώ διαμορφώθηκε το ύψος των χρηματοδοτήσεων που η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξασφάλισε στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2021 -2027.

Αυτό προκύπτει από τo σχέδιο της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης (ΕΣΠΑ) 2021- 2027 το οποίο εστάλη από το υπουργείο Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οριστικοποίησή του.

Ας σημειωθεί ότι στο νέο ΕΣΠΑ εξασφαλίζονται για την Περιφέρεια Πελοποννήσου πάνω από 100.000.000 ευρώ περισσότερα από τον προϋπολογισμό του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2014 – 2020), στον οποίον για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είχαν εγκριθεί περί τα 284.000.000 ευρώ.

Πίστωση, ωστόσο, η οποία -μετά την αναθεώρηση του περασμένου καλοκαιριού και την κάλυψη έκτακτων αναγκών, εξ αφορμής της πανδημίας της covid-19-  διαμορφώθηκε τελικά στα 260.000.000 ευρώ.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τα 5 βασικά νέα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ είναι:

– Ψηφιακή μετάβαση (4,059 δισ. ευρώ)

– Πράσινη οικονομία (4,995 δισ. ευρώ)

– Υποδομές μεταφορών – δικτύων (2,220 δισ. ευρώ)

– Απασχόληση (6,327 δισ. ευρώ)

– Ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις και αστική ανάπτυξη (1,145 δισ. ευρώ).

Επιπλέον, υπάρχει και το ειδικό πρόγραμμα για την απολιγνιτοποίηση που ξεκινά με 1,320 δισ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας και τον Δήμο Μεγαλόπολης (ΠΕ Αρκαδίας), καθώς επίσης στις Περιφέρειες Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Βορείου Αιγαίου.

Τέλος, το σύνολο των κοινοτικών πόρων που θα διατεθούν για τεχνική βοήθεια ανέρχεται σε 758,7 εκ. ευρώ.

ΤΑ ΤΟΜΕΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

– Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία (4,116 δισ. ευρώ)

– Ψηφιακός Μετασχηματισμός (638 εκ. ευρώ)

– Περιβάλλον Ενέργεια – Κλιματική Αλλαγή (3,768 δισ. ευρώ)

– Υποδομές Μεταφορών (2,314 δισ. ευρώ)

– Πολιτική Προστασία (757,37 εκ. ευρώ)

– Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (4,410 δισ. ευρώ)

– Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (1,617 δισ. ευρώ)

– Αλιεία και Θάλασσα (468,7 εκ. Ευρώ).

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

ΜΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ο προϋπολογισμός της Κοινωφελούς Τριφυλίας για το 2021

 


Στα 790.611 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός για το 2021 της Κοινωφελούς Επιχείρησης Παιδείας, Πολιτισμού, Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος του Δήμου Τριφυλίας.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού καταρτίστηκε βάσει προβλέψεων που στηρίζονται σε οικονομικά στοιχεία μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020.
Όπως προκύπτει, οι κύριες πηγές των εσόδων είναι οι εισφορές από το δήμο ύψους 300.000 ευρώ και τα χρηματικά διαθέσιμα είναι ύψους 220.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα έξοδα, οι μεγαλύτερες δαπάνες διατίθενται για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ ένα ποσό περίπου 50.000 είναι δόση δανείου προς το δήμο.
Μάλιστα το ποσό των 100.000 € αναμένεται να χορηγηθεί για τις εκδηλώσεις από τα 200 χρόνια της επανάστασης του 1821 στην περιοχή μας.

Επισκευή κρηπιδώματος του παλιού προσήνεμου μόλου λιμένος Κυπαρισσίας


 Ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας, για το έργο «Επισκευή κρηπιδώματος του παλιού προσήνεμου μόλου λιμένος Κυπαρισσίας».

Όπως τονίστηκε στην εισήγηση, το έργο αφορά σε εργασίες στο κρηπίδωμα του παλαιού προσήνεμου μόλου για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των ζημιών του λιμένα Κυπαρισσίας και συγκεκριμένα: Ύφαλες, έξαλες καθαιρέσεις και εκσκαφές των παλαιών τμημάτων κατασκευών και προσχώσεων που εναπόκεινται στην υπό κατασκευή διατομή του νέου υπό ολοκλήρωση κρηπιδώματος. Εκσκαφή για τη διαμόρφωση της έδρασης του κρηπιδότοιχου. Κατασκευή προς ολοκλήρωση της διατομής του κρηπιδότοιχου, ήτοι: λιθορριπή έδρασης, συμπαγείς Τ.Ο., ανακουφιστικό πρίσμα, φίλτρο λιθορριπής, επιχώσεις με προϊόντα δανειοθαλάμων. Κατασκευή του χερσαίου χώρου με δάπεδο από οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι απαιτούμενες εργασίες οδοστρωσίας και ασφαλτόστρωσης της χερσαίας ζώνης του λιμένα. Εργασίες ηλεκτροφωτισμού, και ειδικότερα προβλέπεται η τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων στο υπό ολοκλήρωση τμήμα του λιμένα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτέλεσης των προβλεπόμενων της παρούσας σύμβασης ανέρχεται σε 3,5 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Οι πόροι για την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης θα προέλθουν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Σε τοποθέτησή της η δημοτική σύμβουλος Σταματία Αλεξοπούλου επισήμανε μεταξύ άλλων: «Στο σχέδιο προγραμματικής σύμβασης εκτός από τη χρηματοδότηση αναφέρεται: Η μελέτη του νέου έργου έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου από τις 19-3-2019 με την απόφαση για έγκριση
των επιμέρους μελετών του έργου με τίτλο «Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνίες του παλιού προσήνεμου μόλου λιμένος Κυπαρισσίας και απομάκρυνση προσχώσεων από λιμενολεκάνη». Στις εργολαβίες που έχουν προηγηθεί εκτελέστηκαν όλες οι προβλεπόμενες εργασίες για τις οποίες την επίβλεψη και πιστοποίηση έχει αναλάβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στο παράστημα Ι αναφέρεται διαγωνιστική διαδικασία 6 μήνες. Ο ανάδοχος θα προκύψει ύστερα από διαγωνισμό ή μετά από διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση; Η κατασκευή του έργου εκτιμάται σε 6 μήνες. Γιατί η συντήρηση του έργου μέχρι την οριστική παραλαβή - ολοκλήρωση οικονομικού αντικειμένου εκτιμάται σε 15 μήνες; Συμφωνώ με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Τριφυλίας ως αντισυμβαλλόμενο και ψηφίζω υπέρ. Για να γίνει το λιμάνι Κυπαρισσίας ασφαλές και λειτουργικό πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις του καθηγητή και τ. πρύτανη κ. Κ. Μουντζούρη που έχει μελετήσει το λιμάνι και να εκτελεστούν επιπλέον έργα. Επίσης σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο που είναι κύριος του έργου αλλά και του χώρου της χερσαίας ζώνης λιμένος πρέπει να εκπονηθεί μελέτη για τη χωροταξία εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων με αισθητική, περιβαλλοντική και λειτουργική βελτίωση και αναβάθμιση της περιοχής».

Εμβολιασμοί στα Νοσοκομεία Καλαμάτας Κυπαρισσίας από την Δευτέρα


 Ώρα… Ελευθερίας έχει σημάνει με την διαδικασία του εμβολιασμού η οποία εξελίσσεται πλέον διαδοχικά και στα νοσοκομεία της Περιφέρειας και με την 6η ΥΠΕ να έχει μπει στην εξίσωση.

Έτοιμα με βάση τον σχεδιασμό που έχει τεθεί είναι και τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας που μπαίνουν στη «μάχη» του εμβολιασμού από την προσεχή Δευτέρα 4 Ιανουαρίου. Είναι σημαντικό πως είναι ικανοποιεί το ποσοστό των υγειονομικών που έχουν μπει στη σχετική λίστα και οι οποίοι προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 400 άτομα.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η έλευση της πανδημίας στις αρχές του 2019, με τα προβλήματα που δημιούργησε, διέκοψε μία πορεία που θα μας έδειχνε εάν η οικονομία θα επέστρεφε σε μία «κανονική» κατάσταση, ή θα οδηγούνταν σε νέα «παράδοξα». Σήμερα, όμως, οι εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο, με τη δημιουργία των εμβολίων, εμφανίζονται πιο ελπιδοφόρες από ό,τι εννέα μήνες πριν. Οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν πως, αν και οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα εξακολουθήσουν να μας ταλαιπωρούν για αρκετό χρόνο μετά το πέρας της, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες πως από το δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους η διεθνής οικονομία θα αρχίσει να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα δραστηριότητας.

ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2020 ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΣΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ



Έφθασε η ώρα του απολογισμού για τις μικρές επιχειρήσεις και η Ομοσπονδία Εμπορίου και επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου Κεφαλληνίας και Ιθάκης σκιαγραφεί την αληθινή κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο του εμπορίου στη χώρα μας.

«Το 2020 ήταν ομολογουμένως μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για όλους μας. Ο ερχομός του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις που επέφερε στην κοινωνία αλλά και στις επιχειρήσεις, οδήγησε αρκετούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες σε αδιέξοδο ακόμα και σε κλείσιμο των επιχειρήσεών τους. Ζούμε 9 μήνες μια πρωτόγνωρη κατάσταση και δυστυχώς φως στο τούνελ δεν έχουμε δει ακόμα.

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, η βασική ενασχόληση της Ομοσπονδίας μας ήταν να προτείνει μέτρα προς τα αρμόδια Υπουργεία για την ασφαλή επαναλειτουργία της αγοράς αλλά και να προειδοποιεί για τον καταιγισμό λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με συνεχείς τηλεδιασκέψεις με όλους μας τους αντιπροσώπους στην Πελοπόννησο, την Νοτιοδυτική Ελλάδα, την Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, καταγράφαμε τα προβλήματα που είχαν προκύψει, πραγματοποιούσαμε δράσεις- καλέσματα και στέλναμε συνεχώς επιστολές προς την Κυβέρνηση για να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις.

Η Κυβέρνηση από την άλλη μεριά μοίραζε και μοιράζει εκατομμύρια στα κανάλια για να ενημερώνουν για τον κορωνοϊό και δεν έδειξε κανένα πραγματικό ενδιαφέρον στήριξης και κατανόησης των προβλημάτων που έχουν προκύψει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα δύο lockdown. Ακόμα και τώρα η μέθοδος του click away που αποφασίστηκε, δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στο ταμείο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρά μόνο ευνοεί τις εταιρείες ταχυμεταφορών και κυρίως τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.

Με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσια υγείας αλλά και την προάσπιση των συμφερόντων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απαιτούμε άνοιγμα του λιανεμπορίου, βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στις περιοχές που το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό και ταυτόχρονη μείωση του ενοικίου για ένα εξάμηνο. Αυτό θα έπρεπε να έχει αποφασίσει η κυβέρνηση από τις 13 Δεκεμβρίου και όχι να επιλέξει την αδοκίμαστη μέθοδο του click away προκειμένου να διασωθεί ο χριστουγεννιάτικος τζίρος.

Επίσης, κρίνουμε απαραίτητη την άμεση εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

  1. Σχεδιασμός μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής από τις Περιφέρειες ή από κάποιον άλλον Δημόσιο Φορέα, χωρίς να απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα ή οποιοδήποτε άλλο τραπεζικό κριτήριο. (Μόνο το 10% των επιχειρήσεων κατάφεραν να ενταχθούν στα προγράμματα των Περιφερειών)
  2. Να δοθεί Επιστρεπτέα Προκαταβολή χωρίς να υπάρχει υποχρεωτική πτώση τζίρου. Μετά την 10ετή κρίση πολλές επιχειρήσεις είχαν τζίρο μηδενικό αλλά για συγκυριακούς λόγους ένα τρίμηνο ή ένα εξάμηνο αυξήθηκε και έτσι δεν μπόρεσαν οι επιχειρηματίες να λάβουν την οποιαδήποτε βοήθεια.
  3. Να δοθεί εφ’ άπαξ κρατική αποζημίωση για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων που καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή καθώς και για την ανεπανόρθωτη ζημιά που έχουν υποστεί λόγω των απούλητων εμπορευμάτων τους.
  4. Διαγραφή όλων των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και την φορολογική διοίκηση.
  5. Σχεδιασμός Νέας ρύθμισης, μεγαλύτερης των 120 δόσεων, για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα ξεκινά μετά την λήξη της κρίσης της πανδημίας.
  6. Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.
  7. Άμεση θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.
  8. Ειδικές ρυθμίσεις από τις τράπεζες, με παρέμβαση της Κυβέρνησης, για διαγραφή προσαυξήσεων και επιτοκίων καθώς και ρυθμίσεις σε βάθος 40ετίας.
  • Ζητάμε σήμερα την απόσυρση του νέου πτωχευτικού κώδικα ο οποίος δεν είναι σίγουρα η δεύτερη ευκαιρία που επικαλείται η κυβέρνηση αλλά είναι ένας νόμος λαιμητόμος που οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο τους συναδέλφους μας.
  • Τέλος, ζητάμε την θεσμοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας και όχι την καταπάτησή της, όπως προωθεί η Κυβέρνηση με τον νόμο που ψήφισε, συνδέοντας το μέτρο αυτό με την καλύτερη λειτουργία του click away. Η Ομοσπονδία μας παραμένει σταθερή στην άποψή της για τη μη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές πλέον των τριών (3) τον χρόνο: 1 πριν από τα Χριστούγεννα, 1 πριν την Πρωτοχρονιά και την Κυριακή των Βαΐων.

Εισφορά αλληλεγγύης: Ποια εισοδήματα απαλλάσσονται το 2021


 Τουλάχιστον 24 διαφορετικές κατηγορίες εισοδημάτων, που λαμβάνουν τα φυσικά πρόσωπα, θα εξαιρεθούν την επόμενη χρονιά

Τουλάχιστον 24 διαφορετικές κατηγορίες εισοδημάτων που λαμβάνουν τα φυσικά πρόσωπα θα εξαιρεθούν το 2021 από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Στα εισοδήματα που θα εξαιρεθούν περιλαμβάνονται μισθοί, επιδόματα και παροχές σε είδος που θα καταβληθούν το 2021 σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Περιλαμβάνονται επίσης καθαρά κέρδη από επιχειρηματικές ή αγροτικές δραστηριότητες που αποκτώνται φέτος, οι εισπραττόμενες φέτος αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις, καθώς και τα πάσης φύσεως εισοδήματα που αποκτώνται φέτος από την εκμετάλλευση ακινήτων κι από επενδύσεις ή αποταμιεύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Η απαλλαγή από την εισφορά θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση φυσικού προσώπου κατά την οποία τα εισοδήματα των κατηγοριών αυτών μεμονωμένα ή αθροιστικά θα υπερβούν ετησίως τα 12.000 ευρώ (στο έτος 2021 αν πρόκειται για μισθούς, επιδόματα και παροχές σε είδος που καταβάλλονται από επιχειρήσεις ή φορείς του ιδιωτικού τομέα ή στο έτος 2020 αν πρόκειται για τις λοιπές κατηγορίες εξαιρουμένων εισοδημάτων). Κι αυτό διότι όσοι έχουν ατομικά ετήσια εισοδήματα συνολικού ύψους μέχρι 12.000 ευρώ απαλλάσσονται ήδη εδώ και πολλά έτη από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και ως εκ τούτου δεν επηρεάζονται καθόλου από την εφαρμογή των ρυθμίσεων της τροπολογίας.

Ετσι, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα απαλλαγούν το 2021 οι παρακάτω κατηγορίες εισοδημάτων – εφόσον, μεμονωμένα ή αθροιστικά, υπερβαίνουν σε ετήσια βάση τα 12.000 ευρώ.

1) Οι μισθοί, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και οι παροχές σε είδος καθώς και κάθε άλλου είδους αμοιβές που καταβάλλονται τακτικά από την 1η-1-2021 έως την 31η-12-2021 σε κάθε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

2) Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος, τα οποία αποκτώνται εντός του 2020.

3) Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας, που αποκτώνται εντός του 2020.

4) Τα εισπραττόμενα εντός του 2020 ενοίκια ακινήτων.

5) Τα τεκμαρτά εισοδήματα από δωρεάν παραχώρηση ή ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων, τα οποία αφορούν στο έτος 2020.

ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ έργα οδικής ασφάλειας η εθνική οδός Πατρών-Πύργου

 


Πράξη γίνεται η εξαγγελία που έκανε το περασμένο καλοκαίρι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για επείγουσες παρεμβάσεις αναβάθμισης οδικής ασφάλειας στην υφιστάμενη Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου.

Από το περασμένο καλοκαίρι ο υπουργός ΥΠΟΜΕ είχε εξαγγείλει την υλοποίηση αυτού του έργου, για να διορθωθούν, στα μέτρα του εφικτού, οι κακές συνθήκες οδήγησης στον άξονα των 85 συνολικά χιλιομέτρων.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης πως ο νέος αυτοκινητόδρομος που θα ενώνει την Πάτρα με τον Πύργο πέρα από ένα τμήμα 7 χιλιομέτρων της παλιάς Ε.Ο. που θα αναβαθμιστεί, έχει νέα χάραξη. Αυτό σημαίνει πως ότι η υφιστάμενη Πατρών-Πύργου θα παραμείνει σχεδόν ως έχει. Τα έργα βελτίωσης των χαρακτηριστικών του δρόμου είναι απολύτως απαραίτητα για την μελλοντική χρήση του δρόμου που θα περιοριστεί ως δρόμος που περισσότερο τοπικής κυκλοφορίας.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από τις 21 Σεπτεμβρίου 2020 με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μόνο τη δεκαετία 2009 – 2019 καταγράφηκαν 290 τροχαία, που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους αφήνοντας περισσότερους από 70 σοβαρά τραυματισμένους.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου αναμένεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υποδομών να ξεκινήσει να κατασκευάζεται μέσα στο 2021 και σταδιακά να παραδοθεί στην κυκλοφορία τον Ιούνιο του 2024.

Πιο συγκεκριμένα ο προγραμματισμός είναι ο ακόλουθος:

-Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 να έχει κατασκευαστεί το κομμάτι Μιντιλόγλι – Κάτω Αχαΐα,

-Μέχρι τον Μάρτιο του 2023 να είναι έτοιμο το κομμάτι Κάτω Αχαΐα – Πύργος

-Το πρώτο εξάμηνο του 2024 να έχει ολοκληρωθεί ο δρόμος.

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

ΚΟΝΔΥΛΙΑ για καταφύγια αδέσποτων ζώων σε Τριφυλία, Μεσσήνη και Καλαμάτα

 


Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των κ.κ. Μ. Βορίδη, Θ. Λιβάνιου και Θ. Σκυλακάκη, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 28η Δεκεμβρίου (Φ.Ε.Κ. Β’ 5732) καθορίστηκαν οι Δήμοι και Σύνδεσμοι Δήμων που χρηματοδοτούνται για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισής τους, καθώς και το ύψος της χρηματοδότησης για το έτος 2020.

Το αρ.1 της ΚΥΑ καθορίζει το ύψος της χρηματοδότησης σε 600.000,00 ευρώ.

Στο αρ.2 γίνεται η κατανομή της πίστωσης ως εξής:

α) Ποσοστό 19,3% για τις επιλέξιμες δαπάνες των δράσεων της βελτίωσης υφιστάμενου καταφυγίου και των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ήτοι έως 514.345,76 €.

β) Ποσοστό 10,3% για τις επιλέξιμες δαπάνες της δράσης σίτισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ήτοι έως 85.605,34 €.

Στο αρ.3 προβλέπονται τα δικαιολογητικά, στο αρ.4 η καταβολή της χρηματοδότησης, και στο αρ.5 ορίζονται οι χρηματοδοτούμενοι Δήμοι / Σύνδεσμοι Δήμων, με το ύψος χρηματοδότησης για τον καθένα.

Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, για τον Δήμο Καλαμάτας προβλέπεται το ποσό των 19.350,20 ευρώ, για τον Δήμο Μεσσήνης το ποσό των 8.203,84 ευρώ και τέλος τον Δήμο Τριφυλίας το ποσό των 11.129,62 ευρώ.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ΚΥΑ εδώ

και ειδικά τον Πίνακα με τους Δήμους / Συνδέσμους Δήμων και τα ποσά εδώ

ΕΠΟ – ΕΠΣΜ: Ξεκινά η μεταγραφική περίοδος για τους ερασιτέχνες

 


Μπορεί να βρισκόμαστε σε περίοδο αγωνιστικής απραξίας λόγω της αναστολής των αγώνων, ωστόσο η μεταγραφική περίοδος ξεκινάει σε λίγες ημέρες και θα ισχύσει κανονικά.

Για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές επίσημα η νέα μεταγραφική περίοδος θα ξεκινήσει στις 1/1/2021 και θα ολοκληρωθεί στις 1/2/2021.

Οι ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να προγραμματίσουν εκ νέου το υπόλοιπο της χρονιάς, μέσα βέβαια σε κλίμα αβεβαιότητας, καθώς δεν είναι ακόμη σίγουρο αν θα υπάρξει επανέναρξη στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον τρόπο που το κάθε σωματείο θα αποφασίσει να αντιμετωπίσει την δύσκολη κατάσταση, αν δηλαδή διατηρήσει το ρόστερ του ή αν θα προχωρήσει σε αποδεσμεύσεις. Επίσης αν υπάρξουν και «τολμηρές» μεταγραφικές κινήσεις.

Διαβάστε αναλυτικά τι ισχύει για την φετινή μεταγραφική περίοδο των ερασιτεχνών:

Οι μεταγραφική περίοδος για του επαγγελματίες ποδοσφαριστές μπορεί να ολοκληρώθηκε, πλην των ελεύθερων, όμως για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος με την προθεσμία των μεταγραφών τους να ολοκληρώνεται στις 2/11!

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση που είχε εκδόσει η ΕΠΟ σχετικά με την μεταγραφική περίοδο των ερασιτεχνών.

Αναλυτικα το τι ισχύει για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές:

– Θερινή μετεγγραφική περίοδος ερασιτεχνών 3/8-2/11/2020

– Χειμερινή μετεγγραφική περίοδος ερασιτεχνών 1/1-1/2/2021

– Θερινές επανεγγραφές ερασιτεχνών 3/8-2/11/2020

– Χειμερινές επανεγγραφές ερασιτεχνών 1/1-26/2/2021

– Θερινές μετεγγραφές ορισμένου χρόνου ερασιτεχνών (πρώην υποσχετικές/δανεισμοί ερασιτεχνών) 3/8-2/11/2020

– Χειμερινές μετεγγραφές ορισμένου χρόνου ερασιτεχνών (πρώην υποσχετικές/δανεισμοί ερασιτεχνών) 1/1-1/2/2021

– Πρώτες εγγραφές ανηλίκων ερασιτεχνών ανοιχτές όλη την ποδοσφαιρική σεζόν 3/8/2020-30/6/2021

– Θερινές πρώτες εγγραφές ενηλίκων ερασιτεχνών 3/8-2/11/2020

– Χειμερινές πρώτες εγγραφές ενηλίκων ερασιτεχνών 1/1-30/4/2021

– Ατομικές αποδεσμεύσεις ερασιτεχνών, ανοιχτές όλη την ποδοσφαιρική περίοδο 3/8/2020-30/6/2021

– Ομαδικές αποδεσμεύσεις ερασιτεχνών, ανοιχτές όλη την ποδοσφαιρική περίοδο 3/08/2020-30/06/2021

ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΣΚΥΛΟ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΨΕ ΑΠΟ ΡΕΜΑ


 Η πραγματική, βαθύτερη και πλατύτερη έννοια της λέξης ανθρωπιά βρήκε άγιες μέρες που διανύουμε την απόλυτη έκφρασή της με την ευαισθητοποίηση κατοίκου του Καλού Νερού ο οποίος κινητοποίησε τις Αρχές για τη διάσωση ενός σκύλου που είχε πέσει σε ρέμα και κινδύνευε!

Η ανθρωπιά δεν εξαντλείται μόνο ως προς την έγνοια, την καλοσύνη και την αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο αλλά έχει να κάνει με ισχυρά συναισθήματα στην καρδιά του ανθρώπου και για κάθε έμψυχο ον!

Ο Αρίστος Σιγέρης στο Καλό Νερό διαπίστωσε ότι ένας σκύλος βρισκόταν, άγνωστο πως, εγκλωβισμένος σε ρέμα παρακείμενο του εθνικού δρόμου εντός των ορίων του οικισμού και κινδύνευε η ζωή του. Άμεσα ενημέρωσε την Πυροσβεστική υπηρεσία και πριν λίγο πυροσβέστες επιχείρησαν για τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση του σκύλου. Κατέβηκαν με προσοχή στο ρέμα και έβγαλαν το τρομαγμένο, καταπονημένο κι εξαντλημένο σκυλί στο ύψος του δρόμου, σύμφωνα με το 'Θάρρος'

Στο μεταξύ είχε ειδοποιηθεί και ο δήμος Τριφυλίας από τον οποίο ενημερώθηκε φιλόζωος που έσπευσε στο σημείο για τη φροντίδα του σκύλου και τη μεταφορά του σε ασφαλές χώρο προσωρινής φιλοξενίας.

Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης των ζημιών του λιμένα Κυπαρισσίας

 Το θέμα της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου Νομού Μεσσηνίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας, για το έργο «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΣΗΝΕΜΟΥ ΜΩΛΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ», προϋπολογισμού 3.500.000€, απασχόλησε την  Οικονομική Επιτροπή Τριφυλίας κατά τη τελευταία


συνεδρίασή της.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Ο.Ε. εισηγούμενος το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης είπε: «Λόγω των εκτεταμένων ζημιών που έχουν προκληθεί στον παλαιό προσήνεμο μώλο του Λιμένα Κυπαρισσίας από ακραία καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν στην περιοχή, κρίθηκε αναγκαία η άμεση επισκευή του. Με το αριθ. πρωτ. 315751/76690/23-12-2020 έγγραφό της η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μας αποστέλλει το Σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου Νομού Μεσσηνίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας, για το έργο «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΣΗΝΕΜΟΥ ΜΩΛΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ» και ζητά να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για τη λήψη απόφασης έγκρισης της σκοπιμότηταςσύναψης της εν λόγω Προγραμματικής Σύμβασης, καθώς και των όρων της.

Το έργο αφορά σε εργασίες στο κρηπίδωμα του παλαιού προσήνεμου μώλου για την ολοκλήρωση
της αποκατάστασης των ζημιών του λιμένα Κυπαρισσίας και συγκεκριμένα:

• Ύφαλες, έξαλες καθαιρέσεις και εκσκαφές των παλαιών τμημάτων κατασκευών και προσχώσεων που εναπόκειται στην υπό κατασκευή διατομή του νέου υπό ολοκλήρωση κρηπιδώματος.

• Εκσκαφή για την διαμόρφωση της έδρασης του κρηπιδότοιχου.

• Κατασκευή προς ολοκλήρωση της διατομής του κρηπιδότοιχου, ήτοι: λιθορριπή έδρασης,
συμπαγείς Τ.Ο., ανακουφιστικό πρίσμα, φίλτρο λιθορριπής, επιχώσεις με προϊόντα
δανειοθαλάμων.

• Κατασκευή του χερσαίου χώρου με δάπεδο από οπλισμένο σκυρόδεμα.

• Οι απαιτούμενες εργασίες οδοστρωσίας και ασφαλτόστρωσης της χερσαίας ζώνης του λιμένα.

• Εργασίες ηλεκτροφωτισμού, και ειδικότερα προβλέπεται η τοποθέτηση νέων φωτιστικών
σωμάτων στο υπό ολοκλήρωση τμήμα του λιμένα.

«Παρενέργεια» της πανδημίας οι φτωχοί...φτωχότεροι και οι πλούσιοι..πλουσιότεροι!

 


Μετά από σχεδόν ένα χρόνο να πλήττεται ο πλανήτης από μία άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση, αρχίζει επιτέλους να διαφαίνεται η αρχή του τέλους της πανδημίας. Προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και η οικονομία που βίωσε βαθειά ύφεση. Με την ανάπτυξη του εμβολίου και την διανομή του στον πληθυσμό, η ανάκαμψη αρχίζει πια να γίνεται πραγματικότητα. Τα οφέλη όμως δεν αναμένεται να καρπωθούν από όλους στον ίδιο βαθμό, τονίζουν οι New York Times.

Τα πλούσια κράτη της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, αναφέρουν, έχουν εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμένων αποθεμάτων σε εμβόλια, τοποθετώντας τις χώρες τους έτοιμες για οικονομική ανάκαμψη και βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες, από την άλλη, που φιλοξενούν το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, προσπαθούν μόνες τους να εξασφαλίσουν τις δόσεις τους.

Η διανομή εμβολίων με αυτό τον τρόπο φαίνεται βέβαιο ότι θα επιδεινώσει καθοριστικά την οικονομική πραγματικότητα: Ο κόσμος που γεννιέται από αυτό το τρομακτικό κεφάλαιο στην ιστορία θα είναι πιο άνισος από ποτέ. Οι φτωχές χώρες θα συνεχίσουν να πλήττονται από την πανδημία, και θα αναγκάζονται να δαπανήσουν τους ελάχιστους πόρους τους που έχουν περιοριστεί από την αύξηση των χρεών προς τους δανειστές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Κίνα.

Η παγκόσμια οικονομία έχει από καιρό προωθήσει βαθιές ανισότητες στον πλούτο, την εκπαίδευση και την πρόσβαση σε ζωτικά στοιχεία όπως το καθαρό νερό, η ηλεκτρική ενέργεια και το διαδίκτυο.

Η πανδημία από την πλευρά της επιδείνωσε τις ανισότητες πλήττοντας ιδιαίτερα τις εθνοτικές μειονότητες, τις γυναίκες και τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Στο τέλος είναι πιθανό να διαμορφώσει ένα οικονομικός περιβάλλον με τέτοιες ανισότητες που θα μπορούσαν να επιβιώσουν για χρόνια, διαχωρίζοντας τις χώρες με πρόσβαση σε εμβόλια και στις χώρες χωρίς πρόσβαση.

«Είναι σαφές ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες, και ιδιαίτερα οι πιο φτωχές, θα αποκλειστούν για κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Richard Kozul-Wright, διευθυντής του τμήματος της παγκοσμιοποίησης και των αναπτυξιακών στρατηγικών στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη στη Γενεύη.

«Παρά την κατανόηση ότι τα εμβόλια πρέπει να θεωρηθούν παγκόσμιο αγαθό, η παροχή του παραμένει σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών στις προηγμένες οικονομίες», συνέχισε.

Διεθνείς οργανισμοί, φιλάνθρωποι και πλούσια έθνη έχουν συνενωθεί με μια υπόσχεση να διασφαλίσουν ότι όλες οι χώρες θα αποκτήσουν τα απαραίτητα εργαλεία για την καταπολέμηση της πανδημίας, όπως προστατευτικό εξοπλισμό για ιατρικές ομάδες, καθώς και εξετάσεις, θεραπείες και εμβόλια. Αλλά απέτυχαν να στηρίξουν τις διαβεβαιώσεις τους με αρκετά χρήματα, τονίζεται.

Ο μηχανισμός Covax, η κορυφαία πρωτοβουλία σύμφωνα με τους New York Times, έχει εξασφαλίσει λιγότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια, με αρχικό στόχο τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξασφαλίσει αξιώσεις για 1,5 δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνίες για σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δόσεις, αρκετές δηλαδή για να εμβολιάσουν όλους τους πολίτες τους και μερικούς ακόμα. Πολλές φτωχές χώρες, ωστόσο, θα μπορούσαν να μείνουν σε αναμονή έως το 2024 για να εμβολιάσουν πλήρως τους πληθυσμούς τους.

Η Ινδία φιλοξενεί κατασκευαστές φαρμακευτικών προϊόντων που παράγουν εμβόλια για πολυεθνικές εταιρείες, όπως της AstraZeneca, αλλά ο πληθυσμός της είναι απίθανο να εμβολιαστεί πλήρως πριν από το 2024, σύμφωνα με την TS Lombard, μια εταιρεία έρευνας επενδύσεων στο Λονδίνο. Η οικονομία της είναι πιθανό να παραμείνει ευάλωτη.

«Πρέπει να εμβολιάσεις τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας παγκοσμίως, ώστε να μπορείς να ανοίξεις ξανά τις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε η Clare Wenham, ειδικός για την πολιτική υγείας στο London School of Economics. «Εάν κάθε χώρα στον κόσμο μπορεί να πει, ”γνωρίζουμε ότι όλοι οι ευάλωτοι άνθρωποι μας έχουν εμβολιαστεί”, τότε μπορούμε να επιστρέψουμε στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα πολύ πιο γρήγορα», εξήγησε.

naftemporiki.gr

«Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. και ανοιχτά σχολεία στις 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου ημέρα Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews είναι η πρόταση που θα συζητηθεί στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας την Τρίτη. 
Η συνεδρίαση των επιστημόνων φαίνεται ότι θα βγάλει ειδήσεις για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία
Σήμερα εκτός απρόοπτου θα συνεδριάσει η επιτροπή του υπουργείου Υγείας για την εξάπλωση του κορονοϊου, με τους επιστήμονες και τους λοιμωξιολόγους να παίρνουν την απόφαση για την πρόταση τους που θα καταθέσουν στην κυβέρνηση για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Στο τραπέζι της επιτροπής θα βρεθεί το άνοιγμα των σχολείων με την ημερομηνία που θα συζητηθεί είναι αυτή της 11ης Ιανουαρίου 2020 και όχι αυτή της 8ης Ιανουαρίου, ημερομηνία λήξης του lockdown το οποίο όπως όλα δείχνουν φαίνεται να παίρνει και άλλη παράταση. Στην συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων με τα δημοτικά σε κάθε περίπτωση να ανοίγουν πρώτα.
 

Με την προκήρυξη περίπου 3.000 θέσεων μαθητείας συνεχίζεται για την περίοδο 2020-2021 η λειτουργία του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας.

Με τις κάτωθι προσκλήσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά την αποστολή σχετικής εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, καλούνται οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. να υποβάλλουν αιτήσεις από σήμερα στις 18:00 μέχρι 30/12/2020 και ώρα 
23:59  και να αναρτήσουν τα δικαιολογητικά τους ηλεκτρονικά.
Η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων υποψηφίων μαθητευόμενων (συμπεριλαμβανομένων εκείνων με δεσμευμένη θέση μαθητείας) θα γίνει μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης “Τάξης Μαθητείας” στη διεύθυνση:
https://e-mathiteia.minedu.gov.gr
Τμήματα μαθητείας προκηρύσσονται για τις παρακάτω ειδικότητες:
Αισθητικής Τέχνης
Αργυροχρυσοχοΐας
Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων
Βοηθός Νοσηλευτή
Βοηθός Οδοντοτεχνίτη
Βοηθός Φαρμακείου
Βοηθός Φυσικοθεραπευτή
Γραφικών Τεχνών
Κομμωτικής Τέχνης
Συντήρησης Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης
Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος
Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου
Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής
Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού
Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
Τεχνικός ζυθοποιίας
Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων
Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών
Τεχνικός Οχημάτων
Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού (logistics)
Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων
Η Πρόσκληση ΠΔΕ Πελοποννήσου