Pages

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Πωλ Ισαάκ Χάγουελ: Τι σημαίνει η 27η Ιανουαρίου για μένα- ΓΙΟΣ ΕΠΙΖΟΝΤΑ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ άρθρο για την θηριωδία των Ναζί


 του Πωλ Ισαάκ Χάγουελ αποκλειστικά για την εφημερίδα μας και ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ KYPARISSIANEWS.COM

paul231011@b......

27η Ιανουαρίου 1945.  Μια στιγμή στην αιωνιότητα.  Τι είναι όμως, το τέλος ή η αρχή;  Τα Ηνωμένα Έθνη επέλεξαν την ημερομηνία απελευθέρωσης του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης και Εξόντωσης Άουσσβιτς και Μπιρκενάου ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Ολοκαυτώματος είτε από γενοκτονικές εκφάνσεις είτε από φρικαλέες σφαγές και εξοντώσεις αμάχων ή αιχμαλώτων από το Μεγάλο Γερμανικό Ράιχ και τους συμμάχους και συνεργάτες του.  Ως τέτοια θύματα νοούνται στην χώρα μας οι δολοφονηθέντες κάτοικοι όπως του Διστόμου, Καλαβρύτων, Δομενικό, Κομμενό κ.α., όλοι όσοι πέθαναν από την τρομερή πείνα, και όλοι όσοι δολοφονήθηκαν με τον ένα ή άλλο τρόπο.  Επίσης οι περίπου 67000 Ιουδαίοι Έλληνες, οι μοναδικοί Έλληνες στην υπέρ πενταχιλιετή ιστορία του τόπου, οι οποίοι εκτοπίστηκαν για να δολοφονηθούν αλλού! 

Ίσως η ιστορική διαδρομή του Λεών Χάγουελ μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τα συμβάντα και το τι πρέπει (και πως) να τιμούμε την ημέρα αυτή κάθε χρόνο.  Το κυριότερο ίσως είναι τι μαθήματα ή/και παρακαταθήκες άφησε και αφήνει αενάως, ακόμη και εν τη απουσία του από τον κόσμο τούτο πλέον, αν μη τι άλλο σε εμένα τον γιό του.


Ο Λεών γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 26
η Οκτωβρίου 1912, την ημέρα που εισήλθε, απελευθερωτής, ο Ελληνικός Στρατός.  Ήταν το δεύτερο παιδί μιας οικογένειας με τέσσερα αγόρια και ένα κορίτσι, την θεία μου Ματίλντα.  Ο παππούς μου Αλμπέρτος ήταν επιπλοποιός και είχε κατασκευάσει τα έπιπλα του Στρατηγού Χατζηανέστη. 
Ο Λεών υπηρέτησε στο Στρατό για δυο χρόνια θητεία.  Είχε κάνει εμπορικές σπουδές και δούλευε ως υπάλληλος λογιστής.  Με την κήρυξη του Ιταλό Ελληνικού πολέμου επιστρατεύτηκε όπως ήταν αναμενόμενο και έλαβε μέρος στην εκστρατεία και στις μάχες στο Αλβανικό μέτωπο.  Τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από θραύσμα χειροβομβίδας.  Ήταν ένας από τους πάνω από 11000 Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικούς Ιουδαϊκής θρησκευτικής καταγωγής.  Είναι τραγικά ειρωνικό ότι, και με τη συμβολή τόσων στρατιωτών Ιουδαίων Ελλήνων, η χώρα μας κατατρόπωσε τους Ιταλούς με το γνωστό αποτέλεσμα της τελικής κατοχής της χώρας από τους Γερμανούς οι οποίοι προσέτρεξαν να βοηθήσουν τους Ιταλούς συμμάχους τους.  Η τύχη των Ιουδαίων Ελλήνων είχε σφραγιστεί.  Ο ένοχος; Η Ιταλία που επιτέθηκε στην ουδέτερη Ελλάδα.

Ο Λεών συνεχίζει και δουλεύει όσο και όπως επιτρέπουν οι συνθήκες της βάρβαρης κατοχής.  Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη το τι σήμαινε Γερμανική κατοχή της Θεσσαλονίκης, κυρίως τα πρώτα δυο χρόνια.  Στο κάλεσμα συγκέντρωσης της 11ης Ιουλίου 1942 στην Πλατεία Ελευθερίας (άλλη ειρωνεία η ονομασία της) εγγράφεται από τους πρώτους και έτσι δεν υπέστη τα ύστερα βασανιστήρια που επέβαλαν παρατρεχάμενοι Γερμανοί ναύτες και άλλοι στους συγκεντρωθέντες.  Τον μικρό του αδελφό τον Ιζακινίκο (Ισαάκ εξού και το δεύτερο όνομά μου) τον πήραν για καταναγκαστικά έργα.  Δεν είναι σίγουρο εάν πέθανε από εξάντληση στα έργα ή αργότερα τον εκτόπισαν στο Άουσσβιτς και, στην άθλια κατάσταση που ήταν, τον έστειλαν κατευθείαν για “λουτρό” στους θαλάμους αερίων.  Το αποτέλεσμα; το ίδιο.

Γύρω στο τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου τον εγκλείουν στο διαμετακομιστικό Στρατόπεδο “Βαρόνου Χιρς”.  Ακούει τα κελεύσματα του Αρχιραββίνου Κόρετζ και των άλλων “ιθυνόντων” της Ισραηλιτικής Κοινότητας ότι τα ζευγάρια παντρεμένων θα τύχουν καλύτερης μεταχείρισης στην . . . Κρακοβία όπου, υποτίθεται, θα τους έστελναν για μετεγκατάσταση.  Έτσι ο Λεών παντρεύεται την Ζαν Αρδίτι, της οποίας οι στάχτες, μερικές εβδομάδες αργότερα, διασκορπίστηκαν σε ένα δάσος από σημύδες στο Μπιρκενάου.


Γυρίζοντας λίγο πίσω, ο Λεών, η Ζάν, η έγκυος θεία μου Ματίλντα, ο μικρός εξάδελφός μου Ιακώβ, ο πατέρας του Μωΰς, ο παππούς και η γιαγιά μου φορτώθηκαν μαζί με άλλες 2800 ψυχές σε ένα συρμό την 19η Απριλίου 1943.  Ο συρμός έφτασε στο Άουσσβιτς την 26η Απριλίου.  Όλοι, εκτός του Λεών, σε λίγες ώρες δεν υπήρχαν.  Αλλά και ο Λεών έπαψε να υπάρχει.  Έγινε ο αριθμός 118633.

Το τι πέρασε συνάγεται από τις πολλές περιγραφικές μαρτυρίες άλλων εγκλείστων.  Μια ιδιαιτερότητα ήταν ότι δυο με τρεις φορές γλίτωσε τον θάλαμο αερίων από τύχη και οξυδέρκεια.  Η 27η Ιανουαρίου 1945 τον βρίσκει εξαντλημένο στο Άουσσβιτς IV.  Οι θρασύδειλοι Γερμανοί φρουροί έφυγαν τόσο γρήγορα και, έτσι, δεν τον εκτέλεσαν.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσω ότι θύματα του Ολοκαυτώματος δεν υπήρξαν μόνον Ιουδαίοι, αλλά ΟΛΟΙ οι Ιουδαίοι υπήρξαν θύματα Ολοκαυτώματος, δυστυχώς.

Για ένα έγκλημα πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμάται η μνήμη των θυμάτων, πόσο μάλλον για ένα τέτοιου μεγέθους έγκλημα, μοναδικού στην παγκόσμια ιστορία και μάλιστα με θύματα ψυχές όχι για κάτι που έκαναν εναντίον του θύτη αλλά μόνο και μόνο για αυτό που ήταν, η ταυτότητά τους.  Το Ολοκαύτωμα είναι ένα έγκλημα διαρκείας και όχι στιγμιαίο.  Η μοναδικότητά του επιβάλλει ότι η μνημόνευση και η ανάμνηση πρέπει και αυτή να είναι διαρκείας.  Η 27η Ιανουαρίου πρέπει να είναι ημέρα περισυλλογής και αναστοχασμού, αιτία και αφορμή για περαιτέρω έρευνα από ιστορικούς, υπενθύμιση για απόδοση δικαιοσύνης όπου δεν αποδόθηκε.  Δεν είναι, και δεν πρέπει να είναι, μέρα παραγωγής οίκτου, ούτε μέρα για επικοινωνιακά άσφαιρα “πυροτεχνήματα”, τα οποία, τα τελευταία χρόνια, άρχισαν να πολλαπλασιάζονται σαν το γνωστό ιό.  Η απότιση φόρου τιμής στα θύματα, κύρια την επιλεγμένη μέρα, αποτελεί ευθύνη όλης της κοινωνίας μας και όχι μόνο των ομάδων των θυμάτων που έχουν άμεση σχέση.

Η πειρασμός για υπερβατικές θεωρήσεις και ερμηνείες είναι μεγάλος αλλά δεν τεκμηριώνεται.  Τα γεγονότα όμως δεν αλλάζουν και πρέπει να “κτίσω” πάνω σε αυτά.  Το 1985, χωρίς ποτέ να έχει προηγηθεί συζήτηση, ρωτάω τον Λεών, ενώπιον του μεγάλου θείου μου Σολομών (1910 επίσης επιζώντα του Άουσσβιτς): Μπαμπά, εάν ξανάρθουν οι Γερμανοί τι πρέπει να κάνουμε; Ο μπαμπάς, ένας πράος άνθρωπος, έδειξε την μαχητικότητα που τον κράτησε ζωντανό και λέει: Τίποτε, θα πάρεις ένα μαχαίρι, θα σκοτώσεις έναν δυο, ας σε σκοτώσουν, δεν θα δεχτείς διαταγές!  Ο θείος μου έμεινε να τον κοιτάει αποσβολωμένος, δεν πίστευε τι άκουγε!  Εγώ, χωρίς να μπορώ να το εξηγήσω, άκουσα ακριβώς αυτά τα οποία περίμενα.

Τι σημαίνει η 27η Ιανουαρίου για μένα;  Είμαι περήφανος για την κληρονομιά μου, είμαι περήφανος για αυτό που είμαι, η όποια διαφορετικότητά μου είναι προσόν, είμαι τυχερός ως δέκτης δυο πολιτιστικών κληρονομιών.  Δεν ανέχομαι κηδεμονίες και πατερναλισμούς.  Δεν ανέχομαι διακρίσεις η/και προκαταλήψεις εναντίον οιουδήποτε ή οιασδήποτε ομάδας.  Οτιδήποτε αντίθετο δεν θα τιμούσε τη μνήμη αλλά και τις αρχές που με μεγάλωσε ο πατέρας μου.  Και βαθιά μέσα μου, δεν παύω να μνημονεύω τα θύματα.  Είναι κάτι το εσωτερικό δεν χρειάζεται εξωτερικευμένες ωραιοποιήσεις.  

Αποδόθηκε δικαιοσύνη;  Η Ιταλική ταυτοτική συγκρότηση ακόμη εδράζεται στο μύθο των Italiani Brava Gente και, μάλιστα, με θεμέλια πέλματα την προστασία λίγων εκατοντάδων Ιουδαίων Ιταλών και προσωρινά Ιταλών της Θεσσαλονίκης.  Όμως και αυτό είναι κομμάτι της 27ης Ιανουαρίου.

Εν τέλει η ημέρα αυτή είναι η λυδία λίθος της ανθρωπιάς των ανθρώπων.  Ρώτησαν κάποτε έναν επιζώντα εάν αναρωτήθηκε ποτέ στο Στρατόπεδο που ήταν ο Θεός.  Και εκείνος απάντησε: Όχι, αλλά αναρωτήθηκα που ήταν ο άνθρωπος!

Σας ευχαριστώ

Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2021


ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

Με τη συγκομιδή να βρίσκεται στα τελικά της στάδια και μία ελαφρά άνοδο να αποτυπώνεται στις τιμές παραγωγού, χωρίς όμως να εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για πράξεις, εγχώριοι έμποροι και τυποποιητές φαίνεται ότι στηρίζουν περισσότερο το εμπόριο του προϊόντος.

Οι συνεταιρισμοί, από την πλευρά τους, επιδιώκουν τη διασφάλιση καλύτερων τιμών από τις επικρατούσες, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας και, έως έναν βαθμό, το επιτυγχάνουν. Ωστόσο, η άρση των εμποδίων στο εμπόριο, αλλά και η όποια άνοδος των τιμών εξακολουθούν να σχετίζονται με την προσδοκία για άνοιγμα της εστίασης και έξοδο από τις τρέχουσες συνθήκες.

Στην Κρήτη, το 80% της παραγωγής εκτιμάται ότι έχει συγκομιστεί. «Είμαστε προς το τέλος, ήταν μία καλή χρονιά, μία βεντέμα με εξαιρετικά ποιοτικά ελαιόλαδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μύρος Χιλεντζάκης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι παρά τις αρχικές προσδοκίες για τιμές στα επίπεδα των 3 ευρώ και με το νησί να έχει απομακρυνθεί από την περσινή καταστροφική χρονιά, οι τρέχουσες τιμές δείχνουν γαντζωμένες στα 2,60 ευρώ μεσοσταθμικά, μετά τη μικρή αύξηση κατά δέκα λεπτά σε σύγκριση με το διάστημα πριν από τις γιορτές.

Κρατούν ποσότητες στην Ηλεία, περιμένοντας ακόμη καλύτερες τιμές

Μικρότερη παραγωγή ελαιολάδου, ακόμα και κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, αναμένουν Ηλεία και Αχαΐα, κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ανομβρίας του 2020 που επηρέασαν την ανθοφορία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΑΟΚ Ηλείας, η φετινή παραγωγή υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στους 25.000 τόνους. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί μεγάλη διαφορά στις αποδόσεις του ελαιοκάρπου, αλλά και των ελαιοδένδρων ανά περιοχή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιοχές στις οποίες η μείωση φτάνει ακόμα και το 60%. Ωστόσο, η ποιότητα κυμαίνεται σε καλά επίπεδα, γεγονός που χαροποιεί τους παραγωγούς, καθώς θα μπορούν να διαπραγματευτούν καλύτερες τιμές.

Στην Ηλεία, η τιμή διάθεσης κυμαίνεται στα 2,50-2,60 ευρώ το κιλό, με οξύτητα που δεν ξεπερνάει το 0,3. Οι παραγωγοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής για την εξέλιξη της τιμής, η οποία παρουσιάζει ανοδική πορεία. Το γεγονός αυτό, άλλωστε, έχει οδηγήσει πολλούς παραγωγούς να αποθηκεύουν το παραγόμενο ελαιόλαδο, με την ελπίδα να πετύχουν καλύτερη τιμή.

Στην Αχαΐα, η μέση τιμή φέτος στο χονδρεμπόριο φτάνει τα 2,2 ευρώ το κιλό, ελάχιστα αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Στην περιοχή, η συγκομιδή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του Γενάρη.

Ελαφρώς υψηλότερες οι τιμές σε ελαιόλαδο και Καλαμών στη Μεσσηνία

Ελαφρώς υψηλότερες τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται και οι τιμές στη Μεσσηνία, που κινούνται στα 2,60 για το έξτρα παρθένο και στα 2,70 για το ΠΟΠ, έναντι των 2,50 και 2,60 αντίστοιχα που βρίσκονταν «παγωμένες» το προηγούμενο δίμηνο.

Μια συγκράτηση εν αναμονή της άρσης των μέτρων προς την άνοιξη, οπότε και αναμένεται να κινηθεί η αγορά, αλλά και να αυξηθεί η τιμή, καθώς και μια τάση πράξεων σώρευσης σε προσιτές τιμές για να διατεθεί αργότερα το προϊόν σε καλύτερες, γίνονται αντιληπτές και από τη ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους, μεταφέρει από την περιοχή ο γεν. διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος. Με ένα 5% σχεδόν να υπολείπεται σε επίπεδο νομού για την ολοκλήρωση της συγκομιδής, οι παραγωγοί μπαίνουν πλέον σε διαδικασίες θρέψης.

Παράλληλα, και σε ό,τι αφορά τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών, κατά τον ίδιο, οι τιμές έχουν ανέβει κατά δέκα λεπτά περίπου, στα 0,70-0,75 ευρώ/κιλό για τα 200 κομμάτια, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από το 70% της φετινής σοδειάς –στην περιοχή τουλάχιστον– κατευθύνθηκε στην ελαιοποίηση, αφού τα περσινά αποθέματα δεν απορροφούνταν ή απορροφούνταν σε εξευτελιστικές τιμές, σχολίασε.

Αναμένοντας την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ κατά της απόφασης Αποστόλου την άνοιξη, φορείς της Μεσσηνίας ετοιμάζονται τις επόμενες εβδομάδες να καταθέσουν πρόταση-οδικό χάρτη στο ΥΠΑΑΤ για τη διασφάλιση και την αναβάθμιση της ζώνης ΠΟΠ και λύσεις για τις υπόλοιπες περιοχές που καλλιεργούν την ποικιλία. ypaithros

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΡΙΠΕΣΙ 1821-2021» ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ

Αγαπητοί…Συγχωριανοί και συντοπίτες, Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω τη δημιουργία της Επιτροπής «Ρίπεσι 1821-2021», η οποία συνεδρίασε χθες βράδυ, 24/1/2021, για πρώτη φορά σε ολομέλεια με


τηλεδιάσκεψη, σε κλίμα αισιοδοξίας, χαράς, αλλά και ευθύνης. Τα μέλη που απαρτίζουν την επιτροπή είναι:

• Κανελλόπουλος Περικλής, Πρόεδρος κοινότητας Κεφαλόβρυσης

• Τσουρεκά Μαριάννα, Πρόεδρος του Συλλόγου Απόδημων Κεφαλοβρυσητών,Ιδιωτική Υπάλληλος

• Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Αργυρόπουλος, (Ι.Ν. Αγιος Αιμιλιανός)

• Κωνσταντινίδης Βασίλης, Αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας ε.α.

• Αναστασόπουλος Χρήστος, Δημοτικός Σύμβουλος – Δήμος Καλαμάτας,Οικονομολόγος

• Σταθόπουλος Σταύρος, MPA ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – Τακτικός υπάλληλος στηνπροεδρία της Κυβέρνησης

• Μπάλτας Αναστάσιος, συνταξιούχος Ιδιωτικός υπάλληλος

• Λιακοπούλου Ουρανία, Ιδιωτική Υπάλληλος

• Μαρκοπούλου Ελένη, Οικονομολόγος – Εκπαιδευτικός Σύμβουλος/ Επιστημονικός Συνεργάτης:

Αθανάσιος Σταθόπουλος, Συγγραφέας Λαογράφος

Η εικόνα ίσως περιέχει: λωρίδες

Σκοπός της Επιτροπής «Ρίπεσι 1821-2021», πέρα από τον σχεδιασμό του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, είναι να συντονίσει ένα συνολικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, με στόχο να προβληθούν τα επιτεύγματα των προγόνων του τόπου μας, που δεν είναι λίγα, να αναδείξουμε τις δυνατότητες της κοινότητάς μας, αλλά και να σταθούμε σε αδυναμίες του παρελθόντος, που αν αναγνωστούν σωστά, μπορούν να εξασφαλίσουν αισιοδοξία για το μέλλον. Το πρώτο έργο της Επιτροπής θα είναι να δημιουργηθεί ένα Σχέδιο Δράσης στο οποίο θα καταγραφούν όλες οι προτάσεις για να αξιολογηθούν με βάση το χρόνο και τους διαθέσιμους πόρους σχετικά με την υλοποίησή τους. Οι ιδέες που έχουν κατατεθεί από τα μέλη της επιτροπής είναι πολλές, όμως ανυπομονούμε να ακούσουμε και τις δικές σας. Για το λόγο αυτό μπορείτε να καταθέσετε τις προτάσεις σας μέχρι 10/2/2021 στα μέλη της επιτροπής, και συγκεκριμένα:  Σε εμένα, μέσω email (kanripesi @ gmail . com ) ή τηλεφώνου (6944378439) και στην Ελένη Μαρκοπούλου (el . markopoulou @ yahoo . gr , 6946217567) αντίστοιχα.

Ανυπομονούμε για τις προτάσεις σας και σας ενημερώνουμε ότι η σύνθεση της επιτροπής είναι ανοιχτή σε όποιον/όποια από εσάς θέλει να αναλάβει δράση μαζί μας.

Με εκτίμηση,

Περικλής ΚανελλόπουλοςΠρόεδρος της Κοινότητας Κεφαλόβρυσης

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: 4 στα 10 νοικοκυριά βλέπουν το μηνιάτικό τους, να χάνεται σε 19 ημέρες!


 Το ποσοστό των νοικοκυριών με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αυξήθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες το 2020

Αποκαλυπτικά των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στην οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών, είναι τα στοιχεία της νέας έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.
Από την έρευνα προκύπτει πως τα εισοδήματα των νοικοκυριών που στηρίζονται στα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 27,2%, έναντι μείωσης 11,5% στο σύνολο των νοικοκυριών. Το στοιχείο αυτό συμβαδίζει με τη δραματική επιδείνωση των οικονομικών δεικτών των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Περισσότερα από τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά βλέπουν το μηνιαίο εισόδημά τους να εξαντλείται πριν το τέλος του μήνα. Μεσοσταθμικά για αυτά τα νοικοκυριά επαρκεί για 19 ημέρες. Τα πολυμελή νοικοκυριά, εκείνα με τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος και τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες και βρίσκονται αντιμέτωπα με το φάσμα της φτώχειας. Μάλιστα, το 10,3% των νοικοκυριών δήλωσε ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες του, εύρημα που σχετίζεται με το ποσοστό ακραίας φτώχειας που σημειώνεται στη χώρα μας.
Με εισόδημα έως 10.000 ευρώ τη «βγάζουν» ένα στα 4 νοικοκυριά
Σύμφωνα με την έρευνα, ένα μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών παραμένει σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς ένα στα τέσσερα νοικοκυριά (25,1%) δηλώνει πως διαβιεί με εισόδημα έως 10.000 ευρώ, ενώ η πανδημική κρίση δημιουργεί τάσεις διεύρυνσης των εισοδηματικών ανισοτήτων. Συγκεκριμένα, από τη μία πλευρά μειώθηκαν τα νοικοκυριά που ανήκουν στις μεσαίες εισοδηματικά κατηγορίες, ενώ από την άλλη μεριά αυξήθηκε το χάσμα μεταξύ του αριθμού των φτωχότερων και εκείνου των πλουσιότερων νοικοκυριών.
Το 2020, το ποσοστό των νοικοκυριών με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) αυξήθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, σχεδόν ένα στα τέσσερα νοικοκυριά (23%) δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ το 17,7% των νοικοκυριών δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο.
Περίπου τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά (37,5%) δήλωσαν πως το εισόδημά τους μειώθηκε, έναντι ποσοστού μόλις 8,1% που δήλωσε πως το εισόδημά του αυξήθηκε. Για περίπου τα μισά (54,3%) νοικοκυριά, πάντως, το εισόδημα παρέμεινε αμετάβλητο.

Ανοίγουν τα σχολεία Δευτεροβάθμιας – Κανονικά συνεχίζει η αγορά στην Μεσσηνία


 Στο «κίτρινο» βρίσκεται όλη η Μεσσηνία στο νέο χάρτη υγειονομικό χάρτη της χώρας που ενεργοποιείται ξανά και ξεχωρίζει τις περιοχές ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο, όπως έγινε γνωστό κατά την καθιερωμένη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοιό.

Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι τα σχολεία της Δευτέροβάθμιας ανοίγουν κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα σε όλο το νομό, με τους μαθητές και τους καθηγητές να να επιστρέφουν κανονικά στα καθήκοντά τους.

Κανονικά συνεχίζει την λειτουργία της και η αγορά, αφού κατά την ενημέρωση δεν ανακοινώθηκαν επιπλέον περιορισμοί με δεδομένο ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου (εκτός του δήμου Σπάρτης) εντάσσεται στις περιοχές του επιπέδου Α με το χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο.

Συνεπώς στην Μεσσηνία δεν θα εφαρμοστούν τα συστήματα του click away ή του click in shop, και τα καταστήματα θα λειτουργούν με τα υφιστάμενα μέτρα ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού.

Σε ότι έχει να κάνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ από τις 21.00 εως τις 05.00 το πρωί.

Δημοσκόπηση Pulse: Ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι πολίτες για τη μετάλλαξη του κορονοϊού σύμφωνα μ


ε τη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΙ.

Οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση δηλώνουν πως θα εμβολιαστούν άμεσα ενώ είναι θετικοί στο κομμάτι της άρσης κάποιων περιοριστικών μέτρων.

Στο πολιτικό σκέλος της δημοσκόπησης  τα πράγματα δείχνουν ίδια αλλά ο κόσμος έχει κουραστεί από τους πολιτικούς ταγούς με τα ίδια...

Στην ερώτηση για το πόσο ανησυχεί ο κόσμος για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού το 58% λέει πως ναι, ενώ ένα 20% όχι και μάλλον όχι.

Για το αν είναι ώρα να υπάρξει κάποια ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων το 55% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Pulse λέει ναι ενώ το 39% διαφωνεί.

Αύξηση του ποσοστό αυτών που θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού καταγράφεται καθώς το 74% λέει πως ναι ή μάλλον ναι θα το κάνει ενώ μόλις το 21% λέει όχι.

Όσον αφορά το πότε θα το κάνουν το 63% λέει πως θα εμβολιαστεί τους πρώτους μήνες, το 22% αρκετά αργότερα ενώ το 11% ισχυρίζεται πως δεν θα το κάνει ποτέ.

Για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία απαισιόδοξια για το αποτέλεσμα εμφανίζει η συντριπτική διαφορά των ερωτηθέντων. Συγκεκριμένα το 76% θεωρεί πως δεν θα έχουν αποτέλεσμα ενώ το 17% πως θα έχει κάποια θετική εξέλιξη.

Σε ερώτηση για το αν η εκλογή Μπάιντεν θα έχει θετική επιρροή για τη χώρα μας όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά το 59% λέει πως ναι θα έχει ενώ το 33% λέει όχι.


Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Ευρηματική Κρυψώνα με 60 κιλά κάνναβης σε σπηλιά στην Μάνη

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης, 38χρονος αλλοδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Σε βάρος


του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα, η οποία περιλαμβάνει ακόμη δύο αλλοδαπούς, ηλικίας 29 και 30 ετών, αντίστοιχα, που βρίσκονται ήδη έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης.
Ειδικότερα, χθες το πρωί, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, σε δύσβατη δασική περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας και εντός απόκρημνης σπηλιάς, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν -13- συσκευασίες κάνναβης, συνολικού βάρους -59.095- γραμμαρίων.
Όπως προέκυψε από την διενεργηθείσα αστυνομική έρευνα, ανωτέρω ναρκωτικές ποσότητες τις είχαν αποκρύψει στο σημείο οι παραπάνω αλλοδαποί, εκ των οποίων οι δύο, ο 29χρονος και ο 30χρονος, βρίσκονται ήδη έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης και μετά τη σύλληψή τους, τις διακινούσε στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας, ο 38χρονος αλλοδαπός.
Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, ανωτέρω αστυνομικοί, εντόπισαν και συνέλαβαν τον 38χρονο αλλοδαπό, ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, σε αποθήκη και σε αγρόκτημά του, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν, ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -1- κιλού, -1- σπάθα με μήκος λάμας -29- εκατοστών και -1- κυνηγετικό όπλο, το οποίο κατείχε παράνομα. 
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπάρτης, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Ασφάλειας Σπάρτης.

Rapid test σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας

 


Rapid test σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποίησε με επιτυχία η Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς.

Τα rapid-test ξεκίνησαν ήδη με επιτυχία από το Σάββατο 30/01/2021 στην Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας από τις 9:00 – 12:00 π.μ με σκοπό τη διασφάλιση των σχολικών μονάδων έναντι του Κορωνοϊού , πριν το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων.

Για  την προστασία της δημόσιας υγείας ,της ασφάλειας των εκπαιδευτικών καθώς επίσης των μαθητών και των οικογενειών τους η ανταπόκριση ;όφειλε να είναι καθολική. όπως σημείωνε σε ανακοίνωση η διοίκηση του ιδρύματος.


Click inside : Η νέα μέθοδος για ψώνια στην Μεσσηνία...

 


Το click away, ένας όρος που έγινε γνωστός στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των εορτών επιστρέφει από αύριο στην Αττική και ακόμα εννέα περιοχές, οι οποίες βρίσκονται -πλέον- στο «κόκκινο».

Ωστόσο, πέραν του click away, που όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ τι είναι, στη ζωή μας μπαίνει και το click inside από το πρωί του Σαββάτου.

Αυτή η μέθοδος θα ισχύει στα καταστήματα πώληση ενδυμάτων, υποδημάτων και ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου.

Τι είναι το click inside

Σε αντίθεση με το click away, όπου ο πελάτης πρέπει να έχει προπαραγγείλει το προϊόν είτε τηλεφωνικά είτε μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος και το παραλαμβάνει στον εξωτερικό χώρο του φυσικού καταστήματος ύστερα από ραντεβού, το click inside θα λειτουργεί ως εξής:

Ο καταναλωτής μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού καταστήματος ή εφαρμογής που μπορεί να διαθέτει μια εμπορική επιχείρηση θα κλείνει ραντεβού για να επισκεφθεί το κατάστημα συγκεκριμένη ημέρα και ώρα και να κάνει τις αγορές του εκεί, δοκιμάζοντας τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν.

Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση θα ισχύουν περιορισμοί ως προς τον αριθμό των ατόμων που θα βρίσκονται μέσα στο κατάστημα. 

 Τα οφέλη του click inside

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θέλει να δώσει λύση σε δύο βασικά προβλήματα: πρώτον, να αποφευχθούν ουρές απέξω, κάτι που ενδεχομένως μπορεί να παρατηρηθεί εάν επαναλειτουργήσουν τα φυσικά καταστήματα με τους αυστηρούς όρους για τον μέγιστο αριθμό ατόμων τα οποία επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα.

Δεύτερον, να λειτουργήσουν περισσότεροι κλάδοι, όπως αυτός της ένδυσης και της υπόδησης, οι οποίοι που έχουν πληγεί περισσότερο από το γεγονός ότι ο καταναλωτής δεν μπορεί να δοκιμάσει ή να δει από κοντά το προϊόν που θέλει να αγοράσει.

ΥΠΕΡ ΨΗΦΙΣΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ


Η μελέτη του έργου «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ (ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ)», προϋπολογισμού 1.430.395,26€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) εγκρίθηκε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή Τριφυλίας.

 Στην εισήγηση του θέματος, αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων και οι παρεμβάσεις αναβάθμισης του δημόσιου χώρου της περιοχής της κεντρικής αγοράς της Δ.Κ. Κυπαρισσίας του Δήμου Τριφυλίας.

Συγκεκριμένα, η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει ένα δίκτυο των πλέον εμπορικών οδών της πόλης και συγκεκριμένα:

• 25ης Μαρτίου (από οδό Αναστασοπούλου έως οδό Μελίου), μήκους 235,00 m

• Ελ. Βενιζέλου (από οδό Πονηροπούλου έως οδό Μελίου), 145,00 m

• Πονηροπούλου (από οδό Ελ. Βενιζέλου έως οδό Γ. Αλεξόπουλου), 115,00 m

• Χριστιανουπόλεως (από οδό Ελ. Βενιζέλου έως οδό Γ. Αλεξόπουλου), 115,00 m

• Ν. Καλαντζάκου (από οδό 25ης Μαρτίου έως οδό Μελίου), 75,00 m

• Μελίου (από οδό Ελ. Βενιζέλου έως οδό Γ. Αλεξόπουλου), 125,00 m

• Γ. Γκρίτζαλη (από οδό Μελίου έως Κεντρική Πλατεία), 65,00 m

• Γ. Αλεξόπουλου (από οδό Πονηροπούλου έως οδό Μελίου), 145,00 m

Κεντρικός άξονας των παρεμβάσεων είναι η οδός 25ης Μαρτίου, η οποία αποτελεί την ραχοκοκαλιά του εμπορικού κέντρου της πόλης της Κυπαρισσίας και τον άξονα που συνδέει όλα τα επιμέρους σημαντικά στοιχεία της πόλης (Δημαρχείο, Δικαστήρια, πιάτσα ΤΑΞΙ, Ε.Ο. Πύργου – Μεθώνης, Κεντρική Πλατεία, ΚΤΕΛ Μεσσηνίας). Η οδός 25ης Μαρτίου και η οδός Ν. Καλαντζάκου είναι χαρακτηρισμένοι οδοί ήπιας κυκλοφορίας στην κυκλοφοριακή μελέτη Κυπαρισσίας.  Οι οδοί 25ης Μαρτίου, Χριστιανουπόλεως, Ν. Καλαντζάκου και Πονηροπούλου, εντός της περιοχής παρέμβασης, θα αναδιαμορφωθούν πλήρως : θα δημιουργηθεί δίκτυο οδών ήπιας κυκλοφορίας πλάτους 4,00 μέτρων. Τόσο οι οδοί όσο και τα πεζοδρόμια θα επιστρωθούν με ψυχρούς κυβόλιθους. Στις συμβολές με τις υπόλοιπες οδούς θα κατασκευαστούν ζώνες προσαρμογής από κτυπητό σκυρόδεμα ενισχυμένο πλάτους 1,00 μέτρου. Στα διαπλατυσμένα πεζοδρόμια θα κατασκευαστούν ράμπες πρόσβασης και λωρίδες όδευσης ΑμεΑ και εσοχές στάθμευσης πλάτους 2,20 μέτρων για τις ανάγκες των ΑμεΑ και της τροφοδοσίας των καταστημάτων. Όλες οι παρεμβάσεις θα είναι σύμφωνες με τις προδιαγραφές των οδηγιών «Σχεδιάζοντας για όλους» του ΥΠΕΧΩΔΕ. Στη συμβολή των οδών Ν. Καλαντζάκου και 25ης Μαρτίου θα δημιουργηθεί χώρος πλατείας σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης. Θα συμπεριλαμβάνει διαμόρφωση με χλοοτάπητα και στο κέντρο του προτείνεται να φυτευτεί ένα λεμονοκυπάρισσο καθώς και χώρους διέλευσης περιμετρικά με ειδικό φωτισμό. 

Ο κύριος στόχος της επέμβασης σε αυτόν τον χώρο είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση του και η ανάδειξη του σε ένα χώρο καλαίσθητο, ευχάριστο και χρηστικό για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες. Συμπληρωματικά, οι οδοί Μελίου, Ελ. Βενιζέλου και Αλεξοπούλου αναβαθμίζονται ως προς τους κοινόχρηστους χώρους τους (ανακατασκευή τμήματος πεζοδρομίων) με ψυχρούς κυβόλιθους στις ίδιες διαστάσεις. Όλοι οι κοινόχρηστοι και ελεύθεροι δημόσιοι χώροι θα είναι προσβάσιμοι από ΑμεΑ, μέσω ραμπών πρόσβασης, λωρίδων όδευσης και ειδικού εξοπλισμού. Τέλος σε όλη την περιοχή παρέμβασης θα ανακατασκευαστούν ή θα επισκευαστούν τα δίκτυα υποδομής (ύδρευσης, αποχέτευσης ομβρίων και λυμάτων, οδοφωτισμού).


Ξεκινά το ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου

 


Δημιουργούνται 600 νέες θέσεις εργασίας στην κατασκευή και 200 μόνιμες θέσεις στη λειτουργία
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ Διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, το οποίο θα λύσει οριστικά το μείζον πρόβλημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Το έργο Σύμπραξης Δημόσιου  Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου», μεταξύ της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου, εταιρείας του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τέθηκε σήμερα σε ισχύ. Οι σχετικές συμβάσεις υπεγράφησαν από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Μανώλη Μαραγκουδάκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου κ. Γιώργο Αγραφιώτη.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, το οποίο υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, ενώ λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων.

Με αφορμή την έναρξη ισχύος του έργου, ο κ. Μανώλης Μαραγκουδάκης, δήλωσε: «Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατέχει ηγετικό ρόλο στον τομέα της πράσινης – κυκλικής οικονομίας. Η εταιρεία πρωταγωνιστεί στον κλάδο, εισάγοντας διαρκώς νέες τεχνολογίες, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και  τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Φιλοδοξούμε το έργο αυτό να είναι το καλύτερο, αποδοτικότερο και οικονομικότερο έργο ΣΔΙΤ για το κοινωνικό σύνολο και παράλληλα να αποτελέσει πόλο έλξης για την εκπαίδευση φοιτητών και μαθητών. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τόσο την πολιτική ηγεσία που μας τιμά με την παρουσία της, όσο και τους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ότι η εταιρεία μας διαθέτει την τεχνογνωσία, την εμπειρία, την οικονομική δυνατότητα και πάνω από όλα τη θέληση και την κουλτούρα για να υλοποιεί και να διαχειρίζεται άρτια έργα, που ολοκληρώνονται στην ώρα τους. 

Τέλος, επειδή ο θεσμός των ΣΔΙΤ εξ’ ορισμού προϋποθέτει την άριστη συνεργασία Αναθέτουσας Αρχής και Αναδόχου, εύχομαι σε όλους μας καλή συνεργασία και καλή δουλειά».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ


  Τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ στα πλαίσια αμεσοδημοκρατικών πρακτικών, ενημερώνουν τους/τις Φιλιατρινούς/νες ότι στις 25 Γενάρη 2021 μετά από αδράνεια πολλών μηνών, πραγματοποιήθηκε Κοινοτικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσουμε για το ζήτημα της καταπολέμησης του δάκου της ελιάς: δολωματικοί ψεκασμοί από εδάφους από τη ΔΑΟΚ ή καθολικοί ψεκασμοί από τον κάθε παραγωγό μεμονωμένα;

   Στο έγγραφο της ΔΑΟΚ Τριφυλίας προς το Δήμο Τριφυλίας, υπήρχε συγκεκριμένη χρονική προθεσμία στην απάντηση από το Δήμο. Αυτή καθοριζόταν ως η 22η Ιανουαρίου 2021, διότι εκπρόθεσμη απάντηση προς τη ΔΑΟΚ θα δημιουργούσε: «…σοβαρό πρόβλημα για την ένταξη στο πρόγραμμα δακοκτονίας των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων…».

   Το Κοινοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών έγινε στις 25/1/2021. Ποιος ήταν ο λόγος που ορίστηκε εκπρόθεσμα; Δεν θα πούμε πιο πολλά πάνω σε αυτό το ζήτημα διότι ο καθένας έχει τη δυνατότητα να κρίνει. Δεν ξεχνάμε επίσης τις διοικητικές τραγικότητες που είχαν συμβεί για τι ίδιο ζήτημα την περσινή περίοδο αν δε χρειαστεί, μπορούμε να επανέλθουμε ευχαρίστως. 

   Επανερχόμενοι στο σήμερα, του «εκπρόθεσμου» από απόψεως χρονικού περιορισμού της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Κοινοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών στις 25/1/2021, πάρθηκε απόφαση ενάντια στο δολωματικό ψεκασμό από την ΔΑΟΚ Τριφυλίας και υπέρ του ψεκασμού καλύψεως από τον καθένα παραγωγό ξεχωριστά με ψήφους 4 προς 3. Εδώ συμπολίτες/σες, τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ θα κάνουν μια αναφορά - κριτική στην ψήφο του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑ.ΣΥ.) στο Κοινοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών, κριτική εκπορευόμενη από το δικαίωμα του δημοκρατικού ελέγχου. Ο Κοινοτικός αυτός σύμβουλος, ψήφισε υπέρ του καθολικού ψεκασμού από κάθε μεμονωμένο παραγωγό και κατά συνέπεια ενάντια σε δύο βασικές ιδεολογικές θέσεις του χώρου που εκπροσωπεί:

  • Του κεντρικού σχεδιασμού δηλαδή στην περίπτωσή μας, ενάντια στον σχεδιασμό που οργανώνει το Ελληνικό κράτος διαμέσου των υπηρεσιών ΔΑΟΚ και υπέρ της αναρχοπαρέμβασης που πραγματώνεται μέσα από την ατομική πρακτική του κάθε παραγωγού

  • Ενάντια στην προώθηση - ανάδειξη της επιστημονικής άποψης που υπηρετεί τα συμφέροντα του κόσμου της παραγωγής και όχι τα συμφέροντα των πολυεθνικών των φυτοφαρμάκων. Τα φυτοφάρμακα εκείνα που χθες ήταν επιτρεπόμενα, σήμερα είναι απαγορευμένα. Τα δε φυτοφάρμακα που σήμερα είναι επιτρεπόμενα, αύριο θα είναι απαγορευμένα. Και λειτουργούν εν δυνάμει ως μια ατομική βόμβα στο περιβάλλον και σε όλους τους οργανισμούς που διαβιούν σε αυτό.

   Στο σημείο αυτό τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ επαναφέρουν στη μνήμες μας, μέσω μιας ιστορικής αναδρομής τις πρακτικές καταπολέμησης του δάκου της ελιάς στο πέρασμα των χρόνων:

  1. Ψεκασμοί από αέρος με αεροπλάνα, με αποτέλεσμα να ψεκάζονται τα πάντα: χλωρίδα, πανίδα και ανθρωπογενές περιβάλλον

  2. Δολωματικοί ψεκασμοί από εδάφους, με στόχο την αποφυγή των προβλημάτων που δημιουργούσε ο αεροψεκασμός

  3. Διακοπή των δολωματικών ψεκασμών από εδάφους κι εφαρμογή καθολικών ψεκασμών από κάθε μεμονωμένο παραγωγό, ύστερα από συλλογή 300 περίπου υπογραφών από τον τότε Δημοάρχοντα Φιλιατρών. Σημειώνουμε ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί δεν σταμάτησαν ποτέ ως σήμερα στην Κοινότητα Χαλαζωνίου, με ότι σημαίνει αυτό. Στα Φιλιατρά, οι καθολικοί ψεκασμοί απ΄τον κάθε παραγωγό χωριστά συνεχίζεται χωρίς κανένα προβληματισμό για τις αρνητικές συνέπειες τους για τις ζωές μας, μέχρι που κατατέθηκε πέρσι η άποψη - πρόταση των ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ για επαναφορά του δολωματικού ψεκασμού στα Φιλιατρά.

   Όπως προ είπαμε, η πρόταση των ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ φέτος πήρε 3 ψήφους στο Κοινοτικό Συμβούλιο της 25/1/2021, θετικό σημάδι, σημάδι ωρίμανσης, ευαισθητοποίησης, που στοχεύει τα Φιλιατρά να είναι μια πόλη μη υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά κι αυτό να γίνει αφετηρία ανάπτυξης.

   Κλείνοντας, συντοπίτες/σες, σας λέμε για άλλη μια φορά ότι τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ δεν είναι αντίθετα με οποιαδήποτε πρόταση θα συζητηθεί στο Κοινοτικό Συμβούλιο και θ΄ αναβαθμίζει την πόλη. Η απόλυτη αναβάθμισή της όμως περνάει μέσα από την επαναφορά του αυτοδιοίκητου: ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ.

 


 Φιλιατρά, 28 Γενάρη 2020                           

                                                                                                    Για τα 

                                                                                     ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ


                                                                                       Βασίλης Σπυρόπουλος

                                                                                Κοινοτικός Σύμβουλος Φιλιατρών


                                                                                        Βασίλης Σπυρόπουλος

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ: οι αιτήσεις -Τι κερδίζετε

 


Οι αιτήσεις για την ένταξη στο ΚΟΤ υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού προγράμματος της Η.ΔΙ.Κ.Α. (www.idika.gr)

Η αίτηση υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού, ή τη σύζυγό του με απαραίτητη προϋπόθεση η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να είναι ήδη στο όνομά του ή της συζύγου του.
Κάθε νοικοκυριό λαμβάνει το ΚΟΤ μόνον για την παροχή της κύρια κατοικίας.
Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός (1) μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς και της ενδεχόμενης παράτασής της, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο ΚΟΤ.
Ποιες είναι οι κατηγορίες δικαιούχων του ΚΟΤ;
α. Κατηγορία ΚΟΤ Α’: Εντάσσονται όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
β. Κατηγορία ΚΟΤ Β’: Εντάσσονται όσοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
i. Έχουν ετήσιο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτό προκύπτει από τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος, έως τα όρια του πίνακα παρακάτω:
Πίνακας εισοδηματικών ορίων:
Σύνθεση νοικοκυριού Εισοδηματικό όριο
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 9.000 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 13.500 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 15.750 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη 18.000 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη 24.750 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη 27.000 ευρώ