Pages

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΟΔΩΝ


 Με 8 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει την Τρίτη 2 Μαρτίου και ώρα 13.00, με τηλεδιάσκεψη, η Οικονομική Επιτροπή Τριφυλίας. Να σημειώσουμε ότι τα υποστηρικτικά έργα για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Κυπαρισσίας, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, ωστόσο παραμένει άγνωστο πότε θα τρέξει η συνολική χρηματοδότηση που εκκρεμεί ακόμα από την προηγούμενη κυβέρνηση......

Τα θέματα έχουν ως εξής:

  • Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη & κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» (Α.Μ. 19/2019)
  • Επικύρωση του πρακτικού κλήρωσης για την ανάδειξη Επιτροπής Διενέργειας του Συνοπτικού Διαγωνισμού «ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ»
  • Αναμόρφωση προϋπολογισμού της Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ., οικ. έτους 2021 με οικονομικά στοιχεία της 31ης-12-2020 (έγκριση της αριθ. 3/2021 απόφασης Δ.Σ. της ΚΕΠΠΑΠΕΔΗΤ)
  • Λήψη αποφάσεως επί αιτήσεως της κ. Γαραντζιώτη Ασπασίας του Παναγιώτη, σχετικά με αποζημίωση της ζημιάς ενός ελαστικού του ΙΧ αυτοκινήτου της, λόγω πτώσης σε λακκούβα
  • Επικύρωση αποτελέσματος κλήρωσης Μη.Μ.Ε.Δ. για τον ορισμό της Επιτροπής Διενέργειας του Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού «ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ»
  • Αποδοχή παραχώρησης προς χρήση ενός προωθητήρα GRATER, προς το Δήμο Τριφυλίας, για κάλυψη αναγκών του Δήμου
  • Λήψη απόφασης περί αναπροσαρμογής ή μη του Ενιαίου Τέλους Καθαριότητας και Φωτισμού για το έτος 2021 (εισήγηση προς το Δ.Σ.)
  • Καθορισμός όρων του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το έργο «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ (ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ»

2.300 τεστ σε μια εβδομάδα στη Μεσσηνία- Καλή εικόνα στην Τριφυλία

 


Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης κορονοϊού από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ αυτή την εβδομάδα στη Μεσσηνία.
Στην Τριφυλία πάντως τα τεστ φαίνεται ότι είναι αρνητικά κυρίως σε περιοχές Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών σε ό,τι αφορά σχολικά συγκροτήματα.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 11 έως και την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.300 τεστ, ράπιντ και μοριακά.
Τα τεστ από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ θα συνεχιστούν και τη νέα εβδομάδα. Το πρόγραμμα ανά ημέρα έχει ως εξής:
Δευτέρα: Μέγαρο Χορού Καλαμάτας 8:30 π.μ. - 3:30 μ.μ., Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Λεΐκων 12:30 μ.μ., Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων 8:45 π.μ.
Τρίτη: Μέγαρο Χορού Καλαμάτας 8:30 π.μ. - 3:30 μ.μ., Αεροδρόμιο Καλαμάτας 11:30 π.μ., Δημοτικό Στούπας 8:45 π.μ.
Τετάρτη: Μέγαρο Χορού Καλαμάτας 8:30 π.μ. - 3:30 μ.μ., 4ο Λύκειο Καλαμάτας 8:30 π.μ., Καλλιθέα Πυλίας 9 π.μ.
Πέμπτη: Μέγαρο Χορού Καλαμάτας 8:30 π.μ. - 3:30 μ.μ., Αεροδρόμιο Καλαμάτας 11:30 π.μ., παζάρια Αγίας Τριάδας 8 π.μ. - 2 μ.μ., κατάστημα Cosmos 8:30 π.μ. - 2 μ.μ.
Παρασκευή: Μέγαρο Χορού Καλαμάτας 8:30 π.μ. - 3:30 μ.μ., Δημαρχείο Πύλου 9 π.μ. - 2 μ.μ.

7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου δίνει το παρών πρώτη φορά ο Δήμος Τριφυλίας


Στο 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας “Kalamata olive oil awards 2021” θα συμμετέχει ο Δήμος Τριφυλίας μέσω της Κοινωφελούς του Επιχείρησης, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα από το Διοικητικό της Συμβούλιο. Όπως σημειώθηκε, στις 6 και 7 Μαρτίου 2021 στην Καλαμάτα διοργανώνεται το 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς, από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας.
 Το διήμερο περιλαμβάνει διαγωνισμό μεσσηνιακού ελαιολάδου σε συνεργασία με το ΤΕΙ Καλαμάτας. Ο διαγωνισμός θα έχει επετειακό χαρακτήρα λόγω του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πολιτισμός και η ελιά εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2019, ως κύριο πολιτισμικό αγαθό της μεσογειακής διατροφής, ενταγμένης στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, με τη σφραγίδα της UNESCO, ότι η Τριφυλία είναι ένας απέραντος ελαιώνας -περίπου 4.000.000 ελαιόδεντρα, η καλλιέργεια των οποίων αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή εσόδων των κατοίκων της-, καθώς και ότι η δράση συνδέεται με τις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την παλιγγενεσία, προτείνεται η Κοινωφελής Επιχείρηση να στηρίξει τη διοργάνωση και να συμμετέχει στο φεστιβάλ με το ποσό των 5.000 ευρώ. 
Η θεματική δράση έχει να κάνει με την ανάδειξη της σχέσης των Ελλήνων με την ελιά και το ελαιόλαδο, ως μέρος του πολιτισμού της Ελλάδας (στεφάνωση ολυμπιονικών, σύμβολο ειρήνης, προστασίας και γονιμότητας, Άγιο Μύρο, ελληνική κουζίνα κ.λπ.). Επίσης η Κοινωφελής Επιχείρηση θα συμμετέχει διά εκπροσώπου της στην οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ. Το λογότυπο του νομικού προσώπου/δήμου και αναφορά σχετική με το θέμα θα παρουσιάζεται σε όλα τα έντυπα και βίντεο του φεστιβάλ, καθώς και στην προβολή στα ΜΜΕ. Ο δήμαρχος και πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης θα απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή έναρξης. Το φεστιβάλ θα στηρίξει έκθεση/δημιουργία πάρκου ελιάς και τη γιορτή της ελιάς στο Δήμο Τριφυλίας με την παραχώρηση χρήσης μηχανημάτων παλαιών ελαιοτριβείων, με ειδικότερη λήψη απόφασης.

ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


Το ζήτημα της ανάκαμψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη συνδρομή των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων κυριάρχησε στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη με τίτλο “Ανάκαμψη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: Εργαλεία και Πηγές Χρηματοδότησης” με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 57 εμπορικά και βιοτεχνικά Επιμελητήρια και συλλογικές οργανώσεις επαγγελματιών από όλη την Ελλάδα. 
 Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ κος Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, κος Γιάννης Τσακίρης, η κα Δήμητρα Παπανδρέου, Principal Manager της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, επικεφαλής του προγράμματος Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και ο κος Μάκης Τικφέσης, εκ μέρους του Εκτελεστικού Οργανισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με ειδίκευσή στην στήριξη των ΜμΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Enterprise Europe Network».
 Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς και ο κος Γιάννης Μπρατάκος, Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Πρόεδροι περισσοτέρων από 55 Επιμελητήρια από όλη την Ελλάδα ενώ συμμετείχε και ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος αλλά και εκπρόσωποι του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου.

Παρατείνονται για έναν ακόμη μήνα οι χειμερινές εκπτώσεις


Τροπολογία για την παράταση των εκπτώσεων έως τις 31 Μαρτίου
κατέθεσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδη. Η τροπολογία κατατέθηκε την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών, για τη δυνατότητα ρύθμισης της εκπτωτικής περιόδου έτσι ώστε να δοθεί παράταση στις εκπτώσεις έως τις 31 Μαρτίου 2021. Θα ακολουθήσει σχετική Υπουργική Απόφαση με τις τελικές λεπτομέρειες.

Λεβεντάκης «Πρόθεσή μου η επέκταση της πλατείας Γαργαλιάνων και ΌΧΙ η συρρίκνωσή της»


 
Στις 15 Φεβρουαρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00 μ.μ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου, μετά από πρωτοβουλία του ίδιου, με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας των Γαργαλιάνων για να συζητηθεί το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την ανάπλαση της πλατείας των Γαργαλιάνων. Στην συνάντηση αυτή ήταν παρόντες ο Βασίλης Αγγελόπουλος (πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Γαργαλιάνων) ο Νικόλαος Αναστασόπουός (Πρόεδρος Συλλόγου Μηχανικών Τριφυλίας), Στέφανος Μαγγανάς (Μηχανικός), Μπέσυ Πλέτσα (Μηχανικός), οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται πέριξ της πλατείας Καραχούντρης Βασίλης, Μακρής Παναγιώτης, Αναγνωστόπουλος Δημήτρης, Αγγελόπουλος Παναγιώτης. Ο Δήμαρχος είχε επικοινωνήσει και με τον κύριο Ευστάθιο Ανδρινόπουλο προκειμένου να παραβρίσκεται στην συνάντηση κάτι που όμως δεν έγινε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του ίδιου.

Η συνάντηση αυτή είχε ως στόχο να παραθέσει ο Δήμαρχος τις προθέσεις του για την επικείμενη ανάπλαση της πλατείας, να δώσει διευκρινήσεις και να εξηγήσει το σκεπτικό του σε φορείς και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, καθώς το τελευταίο διάστημα τεχνηέντως έχει στηθεί ένας μηχανισμός παραπληροφόρησης των πολιτών που το μόνο που εξυπηρετεί είναι μικροπολιτικές σκοπιμότητες αυτών που δεν μπορούν να δεχτούν ότι γίνονται επί των ημερών της σημερινής Δημοτικής αρχής έργα που οι ίδιοι δεν είχαν καν φανταστεί. Οι προτάσεις του Δημάρχου ήταν οι ακόλουθες :
Διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση της οδού Ιερολοχιτών προκειμένου να διέρχονται από εκεί και όχι από την κεντρική πλατεία, τα βαρέως τύπου οχήματα (φορτηγά, λεωφορεία, τρακτέρ)
Μεταφορά της πιάτσας ταξί στον παράδρομο βόρεια του πάρκου της βιβλιοθήκης.
Μεταφορά του ΚΤΕΛ. 
Σε επικοινωνία του Δημάρχου με τον Πρόεδρο του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας έχει συζητηθεί η μεταφορά του στο κτίριο που στεγαζόταν ο ΟΤΕ.
Διαμόρφωση και χαρακτηρισμός του δρόμου περιμετρικά της πλατείας ως ήπιας κυκλοφορίας με την δημιουργία ειδικών θέσεων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των παρακείμενων καταστημάτων.
Ορισμός 2 θέσεων στάθμευσης για ΑΜΕΑ.
Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων περιμετρικά της πλατείας, προς εξυπηρέτηση των πεζών και των επιχειρήσεων.
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι πρόθεση του Δημάρχου είναι να επεκτείνει την πλατεία και σε καμία περίπτωση να την συρρικνώσει και να την καταστρέψει. Μάλιστα, στα πλαίσια του διαλόγου με την τοπική κοινωνία, παρέδωσε τα σχέδια της μελέτης στους μηχανικούς που δραστηριοποιούνται στους Γαργαλιάνους προκειμένου να προβούν σε διορθώσεις που κατά την κρίση τους χρειάζονται και ζητά η τοπική κοινωνία.
Με το τέλος της συνάντησης υπήρχε διάχυτος ενθουσιασμός καθώς οι επαγγελματίες και οι τοπικοί φορείς έλαβαν τις απαραίτητες διευκρινήσεις ενώ συμφωνήθηκε να δοθεί περιθώριο δέκα ημερών στους μηχανικούς, ώστε σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία να κατατεθούν προτάσεις βελτίωσης της πρότασης ανάπλασης της πλατείας.
Ενώ έτσι είχαν τα πράγματα, κάποιοι για πολιτικούς και προσωπικούς λόγους προσέτρεξαν να μαζέψουν υπογραφές από τη αντιπολίτευση όχι για να βοηθήσουν τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων ώστε να κατατεθεί μια βελτιωμένη πρόταση προς χρηματοδότηση, αλλά για να μπλοκάρουν το έργο και για να στερήσουν από τον Δήμο χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ακούγεται έντονα στους Γαργαλιάνους το επιχείρημα ότι ενώ υπάρχουν τόσα προβλήματα στην πόλη, γιατί ο Δήμαρχος ασχολείται με την πλατεία. Όντως οι Γαργαλιάνοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, απόρροια της εγκατάλειψης χρόνων από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή πρώτα αντιμετώπισε τα χρόνια αυτά προβλήματα και στη συνέχεια προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω στα λιγότερο άμεσα προβλήματα των Γαργαλιάνων. Έχει ήδη κατατεθεί προς ένταξη ο βιολογικός καθαρισμός, έχει κατατεθεί προς ένταξη η αλλαγή διχτύου ύδρευσης, προχωράει η αποκατάσταση του λιμανιού της Μαραθούπολης και τέλος έχει δρομολογηθεί ο περιφερειακός των Γαργαλιάνων και πολύ σύντομα θα έχετε νέα και για αυτό το μεγάλο πρόβλημα.
Είναι προφανές ότι κάποιοι της αντιπολίτευσης δεν μπορούν αν δεχτούν το γεγονός ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή παράγει έργο. Από την πρώτη στιγμή και κατά τρόπο συστηματικό προσπαθούν να μπλοκάρουν την λειτουργία του Δήμου προκειμένου να μην φανούν «λίγοι» στα μάτια του κόσμου σε σχέση με ότι αυτοί τόσα χρόνια δεν μπόρεσαν να κάνουν. Δεν επιδιώκουν ένα γόνιμο διάλογο επί τη βάσει προτάσεων για την ανάπλαση της πλατείας παρά μόνο αρκούνται σε έναν άγονο αρνητισμό για ότι θετικό γίνεται στην Τριφυλία. Ποιος θα το έλεγε ότι η αντιπολίτευση προσέρχεται στο δημοτικό συμβούλιο με αίτημα να μην κατατεθεί και χρηματοδοτηθεί έργο (!!!!).
Σε αυτό τον αγώνα βέβαια βρέθηκαν πρόθυμοι υποστηρικτές εκπρόσωποι του παλιού συστήματος που βγήκαν να διεκδικήσουν τον ρόλο του παράγοντα του τόπου. Άραγε ξέρουν προς τα πού πέφτει η πλατεία για την οποία εκφέρουν άποψη!
Η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει μέχρι τέλους την χρηματοδότηση καθώς έχει αγωνιστεί πολύ για αυτή. Πέραν αυτού ο Δήμαρχος είναι ανοιχτός στο διάλογο και περιμένει ακόμα τις προτάσεις των φορέων και των μηχανικών προκειμένου να κατατεθεί μια βελτιωμένη πρόταση. Σε διαφορετική περίπτωση καλώ την αντιπολίτευση να αναλάβει την ευθύνη προσωπικά ο καθένας, να υπογράψει ώστε να χαθεί η χρηματοδότηση για ένα έργο ύψους 520.000 ευρώ. 

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 1821: Ο Βοεβόδας πασάς, η Αρκαδιά και η Ελένη Χαμέρη που έγινε δημοτικό τραγούδι...


Χρονογράφημα  Του Παναγιώτη Αντωνόπουλου


 Η Ελένη Χαμέρη αιθέρια ανέμιζε έξω από τον οντά του στο χώρο, τόσο όσο αρκούσε για να του πυρπολεί την καλπάζουσα φαντασία του και να τον τρελαίνει. Και ο Τούρκος δεν έκανε τίποτα από το να τη γδύνει άπληστα με τα μάτια τη μέρα και τη νύχτα στα όνειρά του. 

            Βαλαντωμένος λαχταρούσε να την κάνει γυναίκα του. Της έταζε λαγούς με πετραχήλια  αλλά εκείνη κιαλάριζε τον Αυγερινό Χούντρα, νέο Έλληνα, ομοαίματο, ομόγλωσσο και ομόθρησκο. Προσπάθησε να βρει τρόπο να τον αποφύγει, το βίο της να ενώσει με τον  κομψεπίκομψο αγαπημένο της νεαρό. Έτσι μια μέρα η καλλονή Ελένη του είπε << δεν μπορούμε να παντρευτούμε γιατί είσαι τούρκος κι εγώ ρωμιά >>. Θηρίο ο ρυτιδωμένος, μακάρισε τη λεβεντιά του λόγου της και τυφλωμένος από την ομορφιά της κατέφυγε στην πονηριά. Εξασφάλισε έγκριση από το Σουλτάνο, φιρμάνι επί το λαϊκότερο, που ανέφερε υπογραμμένο φαρδιά πλατιά με τη βούλα του, πως μπορεί να παίρνει ο τούρκος τη ρωμιά και ο ρωμιός την τουρκοπούλα. 

Άνετος πια θα προσέφερε στην αντίπαλο Ελένη την πρωτοβουλία των κινήσεων και θα έμπαινε για καλά  στο χορό της κατάκτησής της. Άλλωστε θεωρούσε εαυτόν μέγιστο καβαλιέρο στο τούρκικο τσιφτετέλι και ούτε που το διανοείτο  πως θα προσγειωνόταν ανώμαλα σε μια του αέρινη φιγούρα. Έτσι φόρεσε για μια άλλη φορά στραβά το φέσι του και ανέμενε ν’ ακούσει το << ναι >> συνοδευόμενο με το μεθυστικό άρωμά της.

    Η Ελένη είχε τις αντιρρήσεις της και αρνήθηκε. Ο Αγάς την πήρε στο Σαράι, άνευ της θέλησής της, πιστεύοντας πως ο μέγας θεραπευτής και λύτης τέτοιων καταστάσεων χρόνος θα την έπειθε ν’ αλλάξει γνώμη. Απαρηγόρητη εκείνη, όσες μέρες ήταν εκεί, είχε ρίξει το κεφάλι κάτω κι έκλαιγε. Ουδεμία μεταμέλεια και ζούσε βυθισμένη στη θλίψη. Αρνιόταν, κι ας ήξερε πως θα ‘τρωγε τα μούτρα της. Ο φούφλης Βοεβόδας όταν πήρε τελικά το << όχι >> έγινε ταύρος εν υαλοπωλείω και βιαίως έπραξε. Τη βασάνισε, τη σκότωσε και πέταξε το πτώμα της έξω από το Σαράι.

   Λόγος λέει, πως εκεί στο κοιμητήρι του Αι- Δημήτρη  είναι θαμμένοι και το παλικάρι και η νέα. Προς τιμή της η οδός { καλντερίμι ] από την παζαρόβρυση ως την πλατεία του πλάτανου, ονομάζεται: οδός ΕΛΕΝΗΣ ΧΑΜΕΡΗ.

   Η λαϊκή μούσα εμπνεύστηκε τ’ όμορφο τσάμικο: << Στης Αρκαδιάς τον πλάτανο/ βγαίνει ο κατής και κρένει/. Και κρένει τους ανύπαντρους, όπου αγαπάει να παίρνει/.  Να παίρνει ο Τούρκος τη Ρωμιά, Ρωμιός την Τουρκοπούλα/. Όποιος φιλήσει τη Ρωμιά, φιλεί το καριοφίλι/. Κι όποιος φιλήσει Τούρκισσα, φιλεί το κεραμίδι/.


ELLINIKOXRONOGRAFIMA



ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΛΕΒΕΝΤΑΚΗ ΠΡΟΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ" ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

 

Από τα κοινωνικά δίκτυα η ενημέρωση του Δημάρχου Τριφυλίας:
"Με νέο, χθεσινό έγγραφό του στα τοπικά ΜΜΕ, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, θέλησε αυτή τη φορά να προβάλλει και μια άλλη ιδιότητα (κρυφό του απωθημένο, ίσως…) αυτήν, του δημοσιογράφου.

Δεν εξηγείται αλλιώς…

Μιας και σε αυτό ξεδιπλώνει (και μάλιστα σε πολλά σημεία του, με τρόπο ανορθόγραφο και ασυνάρτητο), τα τεκταινόμενα της 7ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 23.02.2021 (με τηλεδιάσκεψη).

Τουλάχιστον θα περιμέναμε από αυτόν, αν μη τι άλλο, να υπάρχει ένα ίχνος σαφήνειας στα γραφόμενά του, έτσι ώστε να μπορούν να τον καταλάβουν όλοι και να μην αναρωτιούνται:  “τι θέλει να πει ο ποιητής…;”.

Όπως και να ’χει, όμως, αλλού βρίσκεται το “resume” της υπόθεσης και αυτό δεν είναι άλλο από την ανάπλαση της πλατείας των Γαργαλιάνων, που ο ίδιος το έχει αναγάγει σε “μέγα θέμα” και την εμμονική, πλέον, στάση του απέναντί μου.

Ας του απαντήσω, λοιπόν… 

Εσύ, είσαι αυτός που βρίσκεται σε ένα διαρκές παραλήρημα κ. Κατσίβελα, από την ώρα που οι δημότες του Δήμου Τριφυλίας σε “εκθρόνισαν” και σε έστειλαν σπίτι σου. 

Γιατί άραγε… αναρωτήθηκες ποτέ;

Αυτός, που οφείλει να κοιτάξει το είδωλό του στον καθρέπτη και να κάνει τη δική του αυτοκριτική, είσαι εσύ και μόνον εσύ, ο ΠΡΩΗΝ δήμαρχος του… ΤΙΠΟΤΑ.

Το “παραμύθι” σου, βλέπεις, δεν είχε το αίσιο τέλος που περίμενες και γι’ αυτό ακόμα προσπαθείς να “χωνέψεις” την ήττα σου και το μόνο που βλέπεις μπροστά σου είναι δράκοι και φαντάσματα.

Το “εγώ” σου, είναι αυτό που προέχει και προκειμένου να το “χορτάσεις”, βάζεις στην άκρη το, όποιο, καλό του τόπου σου και του κοινωνικού συνόλου.

Ακολουθώντας τη συνήθη τακτική σου, σπέρνεις ζιζάνια και δημιουργείς εύφορη γη για αντιζηλίες, φιλονικίες, έχθρες και διχόνοιες.

Την άποψή μου και τις σκέψεις μου, σε ότι έχει να κάνει με την ανάπλαση της πλατείας των Γαργαλιάνων, τα έχω εκφράσει και διατυπώσει δημόσια και επίσημα, μέσα από δημοκρατικές προτάσεις και διαδικασίες.

Θα μπορούσα να προχωρήσω το έργο της ανάπλασης, χωρίς να σας ρωτήσω κ. Κατσίβελα και το ξέρετε πολύ καλά αυτό, αλλά δεν το έκανα.

Οπότε το: «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» το επιστρέφω σε εσάς και σε ορισμένους άλλους ακόμα, σαν εσάς.

Είμαι ανοικτός, σε κάθε καλοπροαίρετη προσέγγιση, από οπουδήποτε και οποιονδήποτε προέρχεται, προκειμένου να βρεθεί μια “χρυσή τομή” και να απολαύσουμε στο μέλλον όλοι, αλλά κυρίως οι κάτοικοι της πόλης των Γαργαλιάνων, μια όμορφη, λειτουργική και κυρίως ασφαλή πλατεία.

Συμφωνώ απόλυτα με τη θέση του κ. Ανδρινόπουλου, που ειπώθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και εννοείται πως οι επαγγελματίες της πόλης των Γαργαλιάνων, θα κάνουν χρήση της πλατείας σε τόσα τετραγωνικά μέτρα, όσα τους αναλογούν, βάσει των τετραγωνικών μέτρων των καταστημάτων τους.

Η πλατεία των Γαργαλιάνων, ανήκει σε όλους τους επαγγελματίες της και όχι σε μερικούς από αυτούς, όπως και σε όλους τους πολίτες της.

Εγώ, δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να εξυπηρετήσω προσωπικά συμφέροντα κανενός και ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ πάντα Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ.

Και στο σημείο αυτό, να ευχαριστήσω τον “Εμπορικό Σύλλογο Γαργαλιάνων”, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στις δημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, όσον αφορά στο θέμα της ανάπλασης της πλατείας, καθώς επίσης και στον υγιή διάλογο μαζί μου.

Δε δέχομαι απειλές και τραμπουκισμούς από κανέναν, κ. Κατσίβελα… αυτά, εκεί που σας παίρνει!

Ήδη, για την προκλητική και ανάρμοστη συμπεριφορά του κ. Αδρακτά, κατά το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, την οποία συνόδευαν μάλιστα και απειλές του, κατέθεσα χθες μήνυση και το λόγο, πλέον, θα έχει η δικαιοσύνη.

Δε διατίθεμαι, για χάρη δύο - τριών ατόμων, που λειτουργούν κακόβουλα, να χαθεί ένα τέτοιο έργο, το οποίο μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα, με χρηματοδότηση ύψους (520.000,00) ευρώ.

Διενεργήσατε και ψήφισμα, το οποίο συνυπογράφουν και δύο πολιτικοί μηχανικοί από την παράταξή σας, βάσει του οποίου αρνείστε το έργο για την ανάπλαση της πλατείας των Γαργαλιάνων και με θράσος το απαιτείτε κιόλας.

Γιατί άραγε…;

Προφανώς, γιατί φοβάστε πως θα φανείτε “λίγος” στα μάτια των συμπολιτών σας και συν τοις άλλοις  θα φανεί και η ανεπάρκειά σας, ως δημάρχου, εν αντιθέσει με εμένα, που έχω ήδη δώσει “δείγματα γραφής” με τα έργα μου, στο μικρό χρονικό διάστημα που είμαι δήμαρχος, και προτίθεμαι να αλλάξω, προς το καλύτερο, όχι μόνο την όψη της πόλης των Γαργαλιάνων, αλλά και ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής της

ΑΝ τελικά χαθεί το έργο αυτό, αποκλειστικοί υπαίτιοι και υπόλογοι στους πολίτες των Γαργαλιάνων και όλης της Τριφυλίας θα είστε εσύ και η “παρέα” σου, κ. Κατσίβελα, που θα έχετε αποφασίσει για όλους, ερήμην τους.

Ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος του τοπικού των Γαργαλιάνων (που δραστηριοποιείται ως επαγγελματίας στην πόλη) φρόντισε, με ανακρίβειες και ψέμματα, σε επαφές του με Προέδρους άλλων συλλόγων της πόλης και χωρίς να έχουν λάβει γνώση τα υπόλοιπα μέλη, να δημιουργήσει ένα έντονα αρνητικό κλίμα, φέρνοντας την καταστροφή. 

Και ο "νοών νοείτο" φυσικά, γιατί το έκανε... 

Σταματήστε, επιτέλους, όλοι σας την καταστροφολογία. 

Γιατί κ. Κατσίβελα, όσο και αν προσπαθείτε, εσείς και οι όμοιοί σας (κάποιοι εκ των οποίων δεν έχουν ούτε καν καταγωγή από τους Γαργαλιάνους), με απεγνωσμένες κινήσεις και παρεμβάσεις (ακόμα και σε αρμόδιες υπηρεσίες) να μου βάλετε φραγμούς και εμπόδια και να σταματήσετε χρηματοδοτήσεις έργων, θα με βρίσκετε πάντα απέναντί σας.

Εγώ εκπροσωπώ, βάσει της εντολής που μου δόθηκε από τους Τριφύλιους πολίτες, την πόλη των Γαργαλιάνων και τους πολίτες της και θα φανούν στην πορεία, όλα όσα έχω προγραμματίσει να γίνουν στην πόλη αυτή. 

Και τότε... θα κριθώ εκ του αποτελέσματος.

Θα αγωνιστώ, με όλες μου τις δυνάμεις και ΠΑΝΤΑ μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, για όλα εκείνα που μου επιτρέπεται να διεκδικήσω, από τη θέση του δημάρχου, νόμιμα, για τον τόπο μου. 

Οπότε, δεν τελειώσαμε ακόμα κ. Κατσίβελα. 

Γιατί… πάντα θα έπεται συνέχεια, από τη δική μου πλευρά!


Κυπαρισσία 26-02-2021

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ"

Η ΠΟΡΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

 Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος, στο γραφείο του στο Διοικητήριο ΠΕ Μεσσηνίας. Στην τοποθέτησή σου αναφέρθηκε στα κάτωθι θέματα:

Θέμα: ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της νέας Περιφερειακής αρχής για την υποστήριξη του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, που αποτελεί και εν του νόμου αρμοδιότητα της Περιφέρειας, πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο έργα βελτίωσης – συντήρησης και αναβάθμισης του οδικού δικτύου, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 15 εκ. €, ενώ αναμένουμε την υλοποίηση έργων τα οποία βρίσκονται είτε προς υπογραφή σύμβασης, είτε σε διαδικασία δημοπράτησης, συνολικού προϋπολογισμού 15,5 εκ. € Ενδεικτικά έργα που υλοποιούνται είναι αυτό στην 82η εθνική οδό, στο τμήμα Μεσσήνη – Ριζόμυλος - Πύλος και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ριζομύλου, όπου ολοκληρώθηκαν αυτές τις ημέρες ο

ι ασφαλτοστρώσεις με αντιολισθηρή στρώση, απομένει η διαγράμμιση, εντός του Ριζόμυλου, σε τμήμα προς

Πεταλίδι, προς Καζάρμα και προς Δάρα, βελτιώνοντας σημαντικά ένα κομβικό σημείο του οδικού δικτύου, με πολλά προβλήματα από το παρελθόν. Στον ίδιο άξονα έχει γίνει ανάλογη παρέμβαση στο τμήμα Ανάληψη – Βελίκα και στο Ριζόμυλο προς Καζάρμα. Το ίδιο έργο σήμερα ξεκίνησε τις προκαταρκτικές εργασίες, αποξίλωση ασφαλτοτάπητα, για την ασφαλτόστρωση, κατά θέσεις μήκους 2 χλμ, του τμήματος της εθνικής οδού Τσακώνα – Καλό Νερό, από την παρέμβαση που έχει ήδη υλοποιηθεί στην διασταύρωση του Λουτρού έως
το Ζευγολατιό.
Στην 9 η εθνική οδό, στο τμήμα Κυπαρισσία – Φιλιατρά, επίσης ένα δίκτυο με πολλά προβλήματα, ολοκληρώθηκε η διαχείριση των ομβρίων στην περιοχή της Τερψιθέας αλλά και η αποκατάσταση της κλίσης των στροφών λίγο πριν την είσοδο των Φιλιατρών καθώς και το έργο διευθέτησης των ομβρίων στην εν λόγω θέση.
Στο επαρχιακό δίκτυο υλοποιούνται αντίστοιχες παρεμβάσεις με πρόσφατη τις ενέργειες για την αποκατάσταση της γέφυρας στην περιοχή των Χράνων, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα στατικότητας, στην 9 η επαρχιακή. Επιπλέον έργα βελτίωσης ολοκληρώθηκαν σχεδόν στο τμήμα της 4 ης επαρχιακής Θουρία – Πολιανή αλλά και στην 3 η επαρχιακή Θουρία – Αριστομένης – Χώρα, με παρεμβάσεις ρύθμισης της απορροής των ομβρίων, βελτίωσης του
ασφαλτοτάπητα και αναβάθμισης της σήμανσης.
Αντίστοιχο έργο βελτίωσης υλοποιείται και στην 12η επαρχιακή Αγιος Ανδρέας – Λογγά – Πύλος, στην 19 η Κυπαρισσία – Περδικονέρι- Χριστιάνοι και στην 1η επαρχιακή Καλαμάτα, Κάμπος – Καρδαμύλη - Αγιος Νίκωνας.
Τέλος από τις εργολαβίες που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική τους διαδικασία, αναμένονται σημαντικές παρεμβάσεις στην 82 η εθνική οδό, που ήδη υλοποιούνται τώρα άλλες εργολαβίες, αλλά και στην εθνική οδό από Καλαμάτα, Τσακώνα, Καλό Νερό, Κυπαρισσία.
Θέμα: ΕΡΓΑ ΓΟΕΒ
Στο δίκτυο του ΓΟΕΒ, βρίσκεται σε εξέλιξη μικρή εργολαβία, προϋπολογισμού 50.000 €, για επεμβάσεις σε επιλεγμένες από τον ΓΟΕΒ θέσεις, που διευκολύνουν τις πρώιμες καλλιέργειες. Το έργο αυτό παρεμβαίνει αυτή την περίοδο στις αποστραγγιστικές τάφρους της κάτω ζώνης του ΓΟΕΒ με εργασίες καθαρισμού στην τάφρο 10Τ (περιοχή Μπούκας) και στην 2Τ(τάφρος Μάλτα). Οι παραπάνω εργασίες ξεκίνησαν από τη θάλασσα και ολοκληρώνονται στις περιοχές Μαυροματίου και Πιπερίτσας, ενώ προγραμματίζονται αντίστοιχες επεμβάσεις στις περιοχές Μακαρία, Άρης και Μικρομάνη.
Το έργο, κατά την υλοποίησή του, ενισχύεται και με την απομάκρυνση των προϊόντων εκσκαφής από τα μηχανήματα της ΠΕ Μεσσηνίας αλλά και με φορτηγά του Δήμου Μεσσήνης.
Ένα σημαντικό έργο για το ΓΟΕΒ, ποσού 1.200.000 €, αναμένετε να ξεκινήσει όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του, που βρίσκεται στο στάδιο αποσφράγισης των προσφορών, το οποίο κυρίως αφορά την αναβάθμιση αρδευτικού, αποστραγγιστικού και οδικού δικτύου. Το έργο κρίνεται πολύ σημαντικό, διότι περιλαμβάνει ένα σύνολο εργασιών για την αποκατάσταση
της λειτουργικότητας του δικτύου, μέσω επισκευής διωρύγων, καναλέτων  καθώς και καθαρισμούς αλλά και βελτιώσεις του αγροτικού οδικού δικτύου του ΓΟΕΒ.
Σημαντικό επίσης έργο για το ΓΟΕΒ αποτελεί και ο καθαρισμός ποταμού Παμίσου και Άρι, προϋπολογισμού 1.200.000 €, για το οποίο εξελίσσεται η διαγωνιστική του διαδικασία, η δε υλοποίησή του θα συμβάλει τα μέγιστα στην αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής του ΓΟΕΒ. 
Ο προγραμματισμός της ΠΕ Μεσσηνίας περιλαμβάνει ακόμα και την επισκευή- αναβάθμιση των γεωτρήσεων του ΓΟΕΒ, με ποσό 150.000 €, ενώ αντίστοιχη δαπάνη ποσού 120.000 € έχει προγραμματιστεί και για τις γεωτρήσεις Φιλιατρών.
Θέμα: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ – ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Σε εξέλιξη βρίσκονται, από τα συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας, οι καθαρισμοί των αποστραγγιστικών τάφρων και των αρδευτικών διωρύγων του ΓΟΕΒ Παμίσου καθώς και η απομάκρυνση των προϊόντων καθαρισμού για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο του ΓΟΕΒ. Αυτή την περίοδο οι εργασίες γίνονται στην περιοχή της Μακαρίας.
Τα συνεργεία μας παρεμβαίνουν και στο έργο καθαρισμών στο επαρχιακό και εθνικό μας δίκτυο, συγκεκριμένη παρέμβαση έγινε πρόσφατα με εργασίες άρσης καταπτώσεων στο δρόμο Πλατάνια – Νέδα. 
Στόχος μας, όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, των παραπάνω παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς μας αλλά και στο ΓΟΕΒ, αποτελεί η αναβάθμιση - βελτίωση της οδικής ασφάλειας....

ΟΜΗΡΟΙ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΕΤΡΑΚΟΣ


 Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Δυστυχώς η αναγκαία διαδικασία των δασικών χαρτών στη χώρα μας, συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα αφού οι πολιτικές ηγεσίες δεν επιλύουν στοιχειώδη προβλήματα και αγνοούν την ιστορία αυτού του τόπου.
Συγκεκριμένα, όπως έχει γραφτεί στον Τύπο, στην Ελλάδα  κινδυνεύουν επιδοτήσεις 2 εκατ. στρεμμάτων αφού η πολυδιαφημισμένη αναθεώρηση αποδείχθηκε εμπαιγμός.
Χιλιάδες αγρότες συνεπώς κινδυνεύουν, όχι μόνο να χάσουν τις επιδοτήσεις και να εγκαταλείψουν τις αγροτικές τους καλλιέργειες, αφού χωρίς την επιδότηση η καλλιέργεια θα είναι ασύμφορη, αλλά υπάρχει κίνδυνος να κληθούν και να επιστρέψουν επιδοτήσεις που έχουν λάβει τα προηγούμενα χρόνια, αφού η κυβέρνηση τώρα και με την περίφημη
αναθεώρηση, λέει ότι οι εκτάσεις αυτές δεν είναι αγροτικές αλλά δασικές. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόνο στη Μεσσηνία, κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις σε 140.000 καλλιεργούμενα στρέμματα, τα οποία χαρακτηρίζονται και στην αναθεωρημένη ανάρτηση των δασικών χαρτών ως δασικά.

Η κυβέρνηση στην πράξη διέψευσε όλους όσους είχαν δηλώσει ότι «θα κουμπώσει» το ελαιοκομικό μητρώο πάνω στους δασικούς χάρτες, ώστε να λυθεί τουλάχιστον το πρόβλημα με τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, τα οποία καλλιεργούνται ως ελαιοπερίβολα ή ως καλλιέργειες άλλων δενδρωδών καλλιεργειών εδώ και πολλές δεκαετίες και λαμβάνουν
επιδότηση από την Ε.Ε.
Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρούμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να επιδώσει απόφαση – ψήφισμα, με το οποίο να ζητά: 
1) Για τις εκτάσεις που αναφέρονται στον χάρτη ως Δ.Α., δηλαδή αυτές που το 1945 ήταν δασικές και σήμερα είναι αγροτικές, θα πρέπει να νομιμοποιηθούν ως αγροτικές εκτάσεις, και να αποδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες που τις καλλιεργούν δεκάδες χρόνια έναντι ενός εντελώς συμβολικού τιμήματος π.χ. 10 ευρώ το στρέμμα, φυσικά με τη δέσμευση ότι οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αλλάξουν χρήση και θα παραμείνουν μόνιμα αγροτικές (δενδρώδεις καλλιέργειες) ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο της φύσης.
2) Για τους δασωμένους αγρούς, δηλαδή τις εκτάσεις που ήταν αγροτικές το 1945 και σήμερα είναι δασικές και χαρακτηρίζονται ως Α.Δ., επιβάλλεται να ζητήσουμε να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους, με μια απλή αίτηση αν είναι λογγωμένοι αγροί ενώ αν έχει γίνει ψηλό δάσος η
πολιτεία να δίνει στον ιδιοκτήτη μια ίση έκταση, την οποία να μπορεί νόμιμα να εκχερσώσει και να καλλιεργεί. Τονίζω ότι οι εκτάσεις αυτές λόγγωσαν γιατί οι ιδιοκτήτες τους είναι λόγω του εμφυλίου είτε λόγω της μετανάστευσης έφυγαν από τα χωριά τους και σήμερα που ξαναγυρίζουν δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις αυτές.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου
Θανάσης Πετράκος
Δημοσθένης Δρούγγας

Πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία με καθυστέρηση ετών...



Πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία θεσπίζει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.

Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο εισάγεται σε όλα τα σχολεία πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

«Επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά τη φετινή χρονιά».

Οι πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι οι εξής:
Πρώτον: Αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας προς την κατεύθυνση της αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Ειδικότερα για τους ανήλικους θα προβλεφθεί ότι η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, με νέα ηλικιακά όρια. Ενώ συγκεκριμένες υποθέσεις θα εκδικάζονται πια κατά προτεραιότητα.

Δεύτερον: Εγκαινιάζεται μία κεντρική διαδικτυακή πύλη, metoo.gov.gr, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και όλες οι πολιτικές μας γύρω από αυτό το θέμα. Η καινοτομία είναι ότι στη συγκεκριμένη πύλη θα μπορούν να υποβάλλονται και καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο.

Τρίτον: Θεσπίζεται ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και με εφήβους. Σε αυτό, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, θα εγγράφονται προπονητές και εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις ή σε προσφυγικές δομές και γενικά όποιος δουλεύει με παιδιά. Το Μητρώο θα λειτουργεί σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, την ΕΛ.ΑΣ. και τις αστυνομικές αρχές.

Τέταρτον: Συγκροτείται κεντρική δομή στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αξιολόγηση αλλά κυρίως και για την εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας. Ενώ σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του ILO, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης.

Πέμπτον: Σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, θεσπίζονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν. Δίνοντας ένα σχετικό παράδειγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις λεγόμενες πολιτικές «open door» που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες. Με βάση αυτές όταν ένας υφιστάμενος μπαίνει στο γραφείο ενός προϊσταμένου, η πόρτα πρέπει να είναι ανοιχτή για λόγους ευνόητους. Δεν είναι δύσκολες παρεμβάσεις αυτές.

Έκτον: Θεσπίζεται η δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Διότι, όπως είπε, σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη. Οι παρεμβάσεις δεν θα αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Θα επεκταθεί και στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του ΕΣΥ, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθιερώνοντας ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Έβδομον: Επεκτείνεται από τον Σεπτέμβριο σε όλα τα σχολεία το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά. Γιατί, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ο σεβασμός, όχι μόνο στο άλλο φύλο αλλά και στη διαφορετικότητα, πρέπει να διδάσκεται από νωρίς.

ΓΕΛΟΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΤΟ 1821

 


Νέα ζητήματα προσπαθεί να ανοίξει η Τουρκία. Το πρώτο εξ’ αυτών είναι το ζήτημα της… γενοκτονίας των Τούρκων του Μοριά το 1821. Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν 40.000 Τούρκοι σφαγιάστηκαν από Έλληνες το 1821.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χθες, κάλεσε τον δικό μας πρέσβη στην Άγκυρα να δώσει εξηγήσεις σχετικά με ένα νεκροταφείο που βρέθηκε στη Χαλκιδική στη διάρκεια κατασκευαστικών έργων.

Ο τούρκος πρέσβης ζήτησε, μεταξύ άλλων, να ταφούν οι σωροί με τις προβλεπόμενες μουσουλμανικές τελετές, να σημανθεί ο χώρος ως μουσουλμανικό νεκροταφείο και να σταματήσουν οι εργασίες.

Παραβιάσεις

Παράλληλα, το βράδυ της Τρίτης, τουρκικά μαχητικά προσπάθησαν να αιφνιδιάσουν την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Αργά το απόγευμα, δύο ζεύγη τουρκικών μαχητικών τύπου F-16 εισήλθαν στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου.

Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 παρέμειναν στην περιοχή για περίπου 15 λεπτά. Αμέσως μετά απομακρύνθηκαν.

Όπως αναφέρεται η τουρκική πολεμική Αεροπορία έγινε αισθητή, καθώς τουρκικό μαχητικό «έσπασε» το φράγμα ήχου.

www.in.gr

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

ΤΡΙΦΥΛΙΑ: ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΩΙΜΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ-ΠΑΤΑΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ


ΤΗΝ πλήρη εικόνα των ζημιών από τον πρόσφατο παγετό έχουν οι διευθύνσεις ΔΑΟΚ καθώς σε ότι αφορά την περιοχή μας  παρατηρήθηκαν και στην περιοχή της Τριφυλίας, σύμφωνα με την ενημέρωση της αρμόδιας ΔΑΟΚ, η οποία αναφέρει ότι οι ζημιές στην καλλιέργεια πρώιμου καρπουζιού εντοπίστηκαν σε έκταση 300 περίπου στρεμμάτων, στην καλλιέργεια πατάτας έκταση 100 στρεμμάτων και σε καλλιέργειες λαχανικών και σταυρανθών ζημιές σε έκταση 80 στρεμμάτων.

Τέλος ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να επέμβει άμεσα κάνοντας  εκτίμηση των ζημιών, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να κάνουν δηλώσεις ζημιάς στον κατά τόπους ανταποκριτή του ΕΛΓΑ.

 Η ΠΕ Μεσσηνίας με ανακοίνωσή της ζητά την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ, ώστε ακριβώς να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που θα έχουν απώλειες στην ανοιξιάτικη πατάτα και όχι  μόνο

57 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΣΕ ΕΦΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ

 


Στο πλαίσιο εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες (26.2.2021) για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια 
Πελοποννήσου, συνελήφθησαν πενήντα επτά (57) άτομα, προσήχθησαν εβδομήντα εννέα (79) και έγινε έλεγχος σε εννιακόσια εξήντα τέσσερα (964), επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε εξακόσια σαράντα τέσσερα (644) οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά διακόσιες σαράντα οκτώ (248) παραβάσεις.

Η επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου. 

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε εννιακόσια εξήντα τέσσερα (964) άτομα, εκ των οποίων τα επτακόσια σαράντα τέσσερα (744) ήταν ημεδαποί και διακόσια είκοσι δύο (222) ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε εξακόσια σαράντα τέσσερα (644) οχήματα.

Επιπλέον, προσήχθησαν εβδομήντα εννέα (79) άτομα, από τα οποία σαράντα ένα (41) ήταν ημεδαποί και τριάντα οκτώ (38) ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν πενήντα επτά (57)  άτομα.

Πιο αναλυτικά συνελήφθησαν:

  • Ένας (1) ημεδαπός στην Αργολίδα, για ναρκωτικά.
  • Ένας (1) ημεδαπός και ένας (1) αλλοδαπός στην Αργολίδα, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Οχτώ (8) αλλοδαποί στην Αργολίδα, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Αρκαδία, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Αρκαδία, μη έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.
  • Τέσσερις (4) ημεδαποί στην Αρκαδία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Δύο (2) αλλοδαποί στην Αρκαδία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Δύο (2) ημεδαποί στην Κορινθία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Δύο (2) αλλοδαποί στην Κορινθία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Ένας (1) ημεδαπός στη Λακωνία, για ναρκωτικά.
  • Ένας (1) ημεδαπός στη Λακωνία, για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
  • Δύο (2) αλλοδαποί στη Λακωνία, για παράβαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.
  • Ένας (1) ημεδαπός στη Λακωνία, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Δώδεκα (12) αλλοδαποί στη Λακωνία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Ένας (1) ημεδαπός στη Μεσσηνία, για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
  • Τέσσερις (4) ημεδαποί στη Μεσσηνία, για ναρκωτικά.
  • Ένας (1) ημεδαπός στη Μεσσηνία, για κλοπή.
  • Έξι (6) ημεδαποί και δύο (2)αλλοδαποί στη Μεσσηνία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Τρεις (3) αλλοδαποί στη Μεσσηνία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ την ιχνηλάτηση κρουσμάτων με το κινητό τηλέφωνο


 Σε πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να θέσει σε λειτουργία μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία θα ενημερώνει το χρήστη αν έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού τις τελευταίες 14 ημέρες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε.Τ.», η ελληνική κυβέρνηση, ξεπερνώντας το σκόπελο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μέσα στον Μάρτιο θα ενεργοποιήσει ένα ακόμα εργαλείο, το λεγόμενο tracing app (εφαρμογή ιχνηλάτησης), για να «σπάσει» την αλυσίδα διασποράς του ιού.Η εφαρμογή, που θα είναι διαθέσιμη τόσο σε κινητά iOS όσο και Android, θα λειτουργεί με την τεχνολογία «εγγύτητας» του bluetooth. Κατεβάζοντας οι πολίτες το app στη συσκευή τους, θα ενεργοποιείται αυτόματα το bluetooth, και σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον ιό, μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας, θα εντοπίζονται όλα τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του, σε ακτίνα μικρότερη των δύο μέτρων, και θα ξεκινά η διαδικασία ιχνηλάτησης.



Μέσω του app δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού και προειδοποίησης των επαφών ώστε να περιοριστεί η διασπορά, ή ακόμα και να προληφθεί το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης. Η ειδοποίηση που θα λαμβάνει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η επαφή έχει μολυνθεί από τη νόσο Covid-19, αλλά είναι ένας απλός τρόπος για να γνωρίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να έχετε εκτεθεί στον κορονοϊό. Μέσω της εφαρμογής, οι αρμόδιες αρχές θα παρέχουν τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει η επαφή, όπως για παράδειγμα να γίνει τεστ ή να τεθεί σε αυτοαπομόνωση.
Η ενημέρωση θα γίνεται με ένα γραπτό μήνυμα (SMS) στα κινητά. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα προσωπικά δεδομένα είναι πλήρως προστατευμένα, καθώς κατά την ενημέρωση των επαφών δεν θα παρέχεται κανένα απολύτως στοιχείο για το «κρούσμα». Οι επαφές θα μαθαίνουν απλώς ότι έχουν εκτεθεί στον ιό. Δεν θα ξέρουν ούτε το όνομα του ατόμου που βρέθηκε θετικό ούτε ο χρόνος ούτε ο χώρος στον οποίο εκτέθηκαν. «Τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών προστατεύονται πλήρως. Οι πληροφορίες θα αποθηκεύονται το πολύ για 14 ημέρες και είναι πλήρως κρυπτογραφημένες», επισημαίνουν στον «Ε.Τ.» κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, για να έχει η εφαρμογή τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα πρέπει να την «κατεβάσει» περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας, εκφράζοντας έτσι τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητά της. Σε κάθε περίπτωση, διαμηνύουν ότι η χρήση του app θα είναι προαιρετική.

Επιτροπή για τα αδέσποτα στο δήμο Τριφυλίας

 


Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας για την επίβλεψη του προγράμματος των αδέσποτων ζώων συγκροτήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ως μέλη της Επιτροπής ορίστηκαν οι εξής: Μπακούρος Σωτήριος, αντιδήμαρχος Τριφυλίας, με αναπληρώτρια την κα Παναγοπούλου Μαρία, αντιδήμαρχο. Γκολφόπουλος Παντελής, διοικητικός υπάλληλος του Δήμου Τριφυλίας ως μέλος, με αναπληρωτή τον κ. Μηλιώνη Παρασκευά, γεωπόνο του Δήμου Τριφυλίας. Μαρκόπουλος Ιωάννης, ιδιώτης κτηνίατρος στο Δήμο Τριφυλίας, ως μέλος, με αναπληρωτή τον κ. Σταθάκο Πέτρο, ιδιώτη κτηνίατρο στο Δήμο Τριφυλίας. Λάππας Δημήτριος, ως μέλος, υπεύθυνος του Φιλοζωικού Τμήματος «Πολίτες σε δράση» Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, μεαναπληρωτή τον κ. Γιακουμάκη Κωνσταντίνο, εθελοντή σε φιλοζωικές δράσεις. Σταματογιαννοπούλου Έφη, ως μέλος, με αναπληρώτρια την κα Αγγελοπούλου Βασιλική , υπεύθυνη του Φιλοζωικού Συλλόγου Γαργαλιάνων «Νοιάζομαι και προστατεύω».

Η απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 19/2021.

Επιδότηση έως 5.000 ευρώ για δημιουργία eshop...


«Πρεμιέρα» έκανε τελικά το πρόγραμμα «e-λιανικό», μέσω του οποίου χιλιάδες επιχειρήσεις θα λάβουν επιδότηση για τη δημιουργία eshop. 
 Η νέα δράση έχει προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ, επιδοτεί σχετικές δαπάνες μέχρι 5.000 ευρώ και αναμένεται να καλύψει περισσότερες από 18.000 επιχειρήσεις. Δικαιούχοι της επιδότησης είναι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου, διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα από τις 18 Μαρτίου 2020 και μετά. Η διαδικασία υποβολής αίτησης για την επιδότηση θα γίνει μέσω της ειδικής πλατφόρμας openshops.gr.

ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑ FUNDS ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ!


Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σε επικοινωνία που -όπως σημειώνει σε δελτίο τύπου του- είχε ο Βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης μαζί του, στο φόντο των πολλών αντιδράσεων που έχουν προκύψει από τους αγρότες που το τελευταίο διάστημα δέχονται ιδιαίτερες πιέσεις από ξένα funds, πιέσεις που φθάνουν μέχρι και το χάσουν τις περιουσίες τους. Στους αγρότες που έχουν πληρώσει δύο και τρεις φορές το κεφάλαιο κίνησης που είχαν δανειστεί από την πρώην ΑΤΕ και τους ζητάνε “τα μαλλιά της κεφαλής τους” σε πανωτόκια, τώρα ουσιαστικά ο κ. Σταϊκούρας σηκώνει τα… χέρια ψηλά λέγοντας -σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει ο κ. Χρυσομάλλης- πως δεν μπορεί να κάνει τίποτε , με την… κυνική παραδοχή πως η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες είναι… έρμαια των funds! Μάλιστα, το… μπαλάκι ο κ. Σταϊκούρας με βάση τα όσα περιγράφει ο κ. Χρυσομάλλης το πετάει στην προηγούμενη κυβέρνηση και τις ευθύνες για τις εξελίξεις αυτές στα όσα είχαν γίνει το 2015!…

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ για πυρκαγιές σε ΤΡΙΦΥΛΙΑ-Πυλία στο Μουζάκι και Χριστιάνους


ΧΕΙΜΩΝΑ διανύουμε αλλά οι φωτιές κινητοποίησαν την Πυροσβεστικη.....

Σε 2 δήμους  έχει επέμβει από το πρωί η Πυροσβεστική για πυρκαγιές σε περιοχές της Πυλίας και της Τριφυλιας.

Σύμφωνα με ΝΕΩΤΕΡΗ ενημέρωση οι πυρκαγιές, που ελέγχθηκαν άμεσα καίγοντας μικρές εκτάσεις, εντοπίστηκαν σε Γιάλοβα, Χωματερό και Χανδρινού, και όπως όλα δείχνουν ξεκίνησαν από αγροτικές εργασίες και επεκτάθηκαν σε παρακείμενους καλαμιώνες. 
Παράλληλα αξίζει να προστεθεί ότι για την χθεσινή πυρκαγιά στα Μαύρα Λιθάρια στον Ταΰγετο συνελήφθη ένας άνδρας για εμπρησμό από αμέλεια κατά την διάρκεια εργασιών σε κτήμα ιδιοκτησίας του.
Εξάλλου σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα πυρκαγιά σε δασική έκταση ανάμεσα σε Μουζάκι και Χριστιάνους στην Τριφυλία, όπου σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεσή της.

ΣΤΑ 9,1 ΕΚ. € ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ.. ΚΑΤΑ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ!


Στα 9,1 εκατομμύρια € ανέρχεται το φετινό τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας για το 2021 που εγκρίθηκε βάση Νόμου με διαφορετικό τρόπο φέτος στην τελευταία συνεδρίαση του σώματος. Παρότι υπήρξαν δύο αναβολές το τεχνικό πρόγραμμα ουσιαστικά κατακυρώθηκε με βάση πρόσφατο νόμο του υπουργείου εσωτερικών παρά την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε με περισσότερους ψήφους κατά, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την συνέχεια υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος.

Μάλιστα για πρώτη φορά στην συνεδρίαση φαίνεται ότι το τεχνικό πρόγραμμα καταψηφίστηκε από 14 δημοτικού συμβούλους ενώ υπερψηφίστηκε από εννέα συν ένα + 1 λευκό στην συνεδρίαση του σώματος. Η εφαρμογή του προγράμματος ωστόσο πραγματοποιείται καθώς ακόμα και αν υπάρξει μειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια το τεχνικό πρόγραμμα λαμβάνει σάρκα και οστά. Να σημειώσουμε ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνει φέτος το πρόγραμμα σε θέματα ηλεκτροφωτισμού, αναπλάσεων και πλατειών, έργα τεχνικών υποδομών και πεζοδρόμιο, καθώς επίσης και έργα βελτίωσης ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Αρνητικά τελικά τα 120 τεστ στο Γυμνάσιο Φιλιατρών


Αρνητικά ήταν όλα τα ράπιντ τεστ που πραγματοποιήθηκαν στο Γυμνάσιο Φιλιατρών από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρέθηκε στο σχολείο μετά από θετικό κρούσμα σε μαθητή που είχε εντοπιστεί την προηγούμενη εβδομάδα. Συνολικά έγιναν περισσότερα από 120 τεστ σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, βοηθητικό προσωπικό και γονείς, τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου, οι οποίοι οικειοθελώς πήγαν να κάνουν τεστ, χωρίς να βρεθεί κάποιο θετικό.
Ωστόσο σημαντικό γεγονός αποτελεί η πληροφορία ότι η εμφανίστηκαν αρκετά ακούσματα στην περιοχή των Γαργαλιάνων όπου έγινε μάλιστα και αυτοψία από την πλευρά του ΕΟΔΥ.

Ιούνιο η ολοκλήρωση του θεσμού πλαισίου για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα στη Πελοπόννησο

 


Στη διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε για το θέμα αυτό η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), με επίκεντρο την δημιουργία θαλάσσιωνμ αιολικών πάρκων στη χώρα μας, συμμετείχε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ο οποίος κατά την παρέμβασή του τόνισε ότι μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο επιδιώκεται να έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας, τόσο για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, όσο και για την αποθήκευση ενέργειας.

Στην ίδια εκδήλωση το παρών έδωσε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος εξέφρασε το γεγονός ότι η περιφέρεια βλέπει, σε πρώτη φάση, θετικά την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

Την εκδήλωση εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου παρακολούθησε και ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς, ενώ συμμετείχαν επίσης με ομιλίες και παρεμβάσεις τους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων της ενέργειας στην Ελλάδα, διεθνών οργανισμών, τραπεζών και ελληνικών και διεθνών ενεργειακών επιχειρήσεων.

"ΚΟΚΚΙΝΙΖΟΥΝ" ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ- ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ


Το 45,4% των κρουσμάτων εντοπίζεται στην Αττική, με την Αττική να ακολουθεί και την Αχαΐα να συνεχίζει να γονατίζει από τον κορονοϊό. Ευρεία διασπορά του κορονοϊού μαρτυρά η έκθεση του ΕΟΔΥ, με την Αττική να συνεχίζει να καταγράφει σχεδόν τα μισά ημερήσια κρούσματα, αλλά τους αριθμούς να είναι υψηλοί και σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα. Δυστυχώς, υψηλοί αριθμοί καταγράφονται σην Κρήτη, με το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο να ξεχωρίζουν αρνητικά, ενώ και στη Λάρισα ο αριθμός είναι διψήφιος.. Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παράτασης επισφραγίστηκε από τα πλέον επίσημα χείλη.
 Η 1η Μαρτίου για άρση του lockdown αποτελεί οριστικά παρελθόν. Τα υψηλά κρούσματα επιβάλλουν τον δικό τους ρυθμό. Μόλις δυο εικοσιτετράωρα μέρα πριν την επέτειο της 26ης Φεβρουαρίου του 2020 όταν τα πρώτα ύποπτα κρούσματα ανιχνεύτηκαν στην Ελλάδα, ο κοροναϊός παραμένει απειλητικός, κυρίως χάρη στις μεταλλάξεις και επιβάλλει… όχι άρση αλλά επέκταση του lockdown. Μάλιστα, αν η παράταση ανακοινωθεί την Παρασκευή, θα είναι ακριβώς ένα χρόνο μετά την εμφάνιση των πρώτων μολύνσεων στην Ελλάδα.
Στην Πελοπόννησο είναι στο κόκκινο Ηλεία, Αρκαδία και Αχαία..

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


 Συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, στη 1 το μεσημέρι, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Οικονομική Επιτροπής Δ. Τριφυλίας προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τα πιο κάτω θέματα :

  • Έγκριση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων διαχειριστικών χρήσεων οικ. ετών 2014 έως 2019 και της απογραφής ενάρξεως 01/01/2014 του Ν.Π.Δ.Δ. «Φορέας Κοινωνικής Προστασίας-Αλληλεγγύης- Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας
  • Έγκριση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων διαχειριστικών χρήσεων οικ. ετών 2014 έως 2019 και της απογραφής ενάρξεως 01/01/2014 του ΝΠΔΔ –Σύνδεσμος Ύδρευσης «ΚΑΠΕΤΑΝ ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ»
  • Έγκριση της χρηματοοικονομικής κατάστασης διαχειριστικής χρήσης οικ. έτους 2019 της Κοινωφελούς Επιχείρησης Παιδείας Πολιτισμού Αλληλεγγύης Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας (Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ)

1 στους δέκα Ευρωπαίους θύμα σωματικής βίας την τελευταία πενταετία

 


Ένας στους δέκα πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει υποστεί σωματική βία την τελευταία πενταετία, ενώ το 41% έχει έρθει αντιμέτωπο με κάποιου είδους παρενόχληση, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα θύματα δεν καταγγέλλουν τις εμπειρίες τους και συχνά έχουν δυσκολίες πρόσβασης στα δικαιώματά τους.

Στην έρευνα, την πρώτη που διεξήχθη ποτέ σε επίπεδο ΕΕ για την εμπειρία του γενικού πληθυσμού σχετικά με εγκλήματα, καταγράφονται τα βιώματα περίπου 35.000 ανθρώπων από όλες τις χώρες της ΕΕ, τη Βρετανία και τη Βόρεια Μακεδονία, σχετικά με τη βία, την παρενόχληση, τη διάρρηξη και τις απάτες, καθώς και ο αντίκτυπός τους στα θύματα. Η έρευνα διεξήχθη από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2019. Το δείγμα στην Ελλάδα ήταν 1.001 άτομα.

Όπως προκύπτει, το 9% των πολιτών της ΕΕ είχε εμπειρία σωματικής βίας τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από την έρευνα, ενώ το ποσοστό ανά χώρα κυμαίνεται από 3% έως 18%. Στην Ελλάδα το 5% δήλωσε ότι έχει υποστεί σωματική βία την τελευταία πενταετία. Ως θύτες των εγκλημάτων σωματικής βίας οι ερωτηθέντες ανέφεραν τα άγνωστα προς αυτούς άτομα (32%), ωστόσο ακολουθούν οι γνωστοί/φίλοι/γείτονες (28%) και οι συγγενείς (20%). Τα ποσοστά στην Ελλάδα ήταν 28% για αγνώστους, 31% για γνωστούς και 33% για συγγενείς.

Το ποσοστό παρενόχλησης (από επιθετικά σχόλια κατά πρόσωπο έως απειλητικές χειρονομίας και μηνύματα που αποστέλλονται διαδικτυακά) κατά την τελευταία πενταετία ανήλθε στο 41% στην ΕΕ, ενώ κυμαίνεται από 15% έως 62% σε εθνικό επίπεδο. Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι η παρενόχληση είναι πολύ πιο διαδεδομένη από τη σωματική βία, ωστόσο ορισμένες ομάδες στην κοινωνία αντιμετωπίζουν παρενόχληση σε υψηλότερα ποσοστά. Οι θύτες παρενόχλησης ήταν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους άγνωστοι (57%) και ακολουθούν οι γνωστοί/φίλοι/συγγενείς (18%) και οι συνάδελφοι/πελάτες (16%). Στην Ελλάδα τα ποσοστά ήταν 41%, 30% και 14%, αντίστοιχα.

Το 8% των πολιτών στην ΕΕ έχει υποστεί διάρρηξη του σπιτιού ή άλλης περιουσίας του τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από την έρευνα, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό των ατόμων που βίωσε διαδικτυακή τραπεζική απάτη ή απάτη σχετική με την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα την τελευταία πενταετία. Ένας στους τέσσερις έχει έρθει αντιμέτωπος με καταναλωτική απάτη, δηλαδή εξαπάτηση ως προς την ποσότητα, ποιότητα, τιμολόγηση ή παράδοση αγαθών και υπηρεσιών που αγόρασε. Πολλά περιστατικά αυτού του είδους απάτης αφορούσαν διασυνοριακές αγορές, οπότε τα θύματα αγόρασαν προϊόντα και υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, τηλεφώνου ή ταχυδρομείου.