Pages

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

 


Την άμεση δρομολόγηση χορήγησης αποζημιώσεων για την αποκατάσταση των ζημιών στην Τριφυλία λόγω της ισχυρής χαλαζόπτωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, ζήτησαν υπηρεσιακοί παράγοντες και η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Πελοποννήσου, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησαν προκειμένου να δει από κοντά το μέγεθος της 

Έτσι κοντά στους παραγωγούς της Τριφυλίας ήταν η ΔΑΟΚ με γεωπόνους που πραγματοποίησε αυτοψία των καλλιεργειών που έχουν πληγεί. Όπως διαπίστωσαν οι ζημιές είναι εκτεταμένες, αφού φαίνεται να έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό χιλιάδες στρέμματα ελαιοκαλλιεργειών, εκατοντάδες στρέμματα με πρώιμες πατάτες και πρώιμα καρπούζια και αρκετές δεκάδες στρέμματα υπαίθριων καλλιεργειών και εσπεριδοειδών. Επίσης το φαινόμενο φαίνεται ότι ήταν αρκετά ισχυρό αφού οι καταστροφές στα φυτά και τα δένδρα είναι σημαντικές, ενώ το χαλάζι έπληξε μια αρκετά μεγάλη περιοχή της Τριφυλίας, η οποία εκτείνεται από τους Γαργαλιάνους μέχρι τη Μαραθόπολη και από τον Λαγκούβαρδο μέχρι τον Κάναλο.



ΣΟΒΑΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΚΑΙ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ- VIDEO


 Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η έντονη χαλαζόπτωση που δημιουργήθηκε στην περιοχή της Μαραθόπολης και στην ευρύτερη περιφέρεια των Γαργαλιάνων το ξημερώματα της Τετάρτης. Αμέσως την περιοχή μετέβη κλιμάκιο από την διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής Τριφυλίας μαζί με γεωπόνους. 


Ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας Αντώνης Παρασκευόπουλος μιλώντας στην ιστοσελίδα μας έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τις ζημιές οι οποίες φαίνεται ότι είναι εκτεταμένες σε κηπευτικά αλλά και σε θερμοκήπια. Μάλιστα όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες παραγωγών της περιοχής, το έστρωσε για τα καλά.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο φαίνεται ότι έχουμε σημαντικές ζημιές σε περισσότερα από 100 στρέμματα καλλιέργιες καρπουζιού τα οποία ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας, σε καλλιέργιες πατάτας και κηπευτικών σε περισσότερα από 50 στρέμματα ενώ απ’ ότι φαίνεται η έντονη χαλαζόπτωση εκτός από  καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή προξένησε ΖΗΜΙΕΣ και σε εγκαταστάσεις ανησυχώντας και κυρίως ξενυχτώντας τους παραγωγούς. Μαζί με τις καλλιέργειες τσακίστηκαν και οι προσδοκίες των παραγωγών, αφού ο απολογισμός της καταγραφής μοιάζει… δραματικός. Περισσότερα από 10.000 στρέμματα με ελιές έχουν επηρεαστεί, πάνω από 100 στρέμματα με καρπούζια, 50 στρέμματα εσπεριδοειδών, 300 στρέμματα πατάτες, και, 50 στρέμματα υπαίθριων καλλιεργειών. Αναμένεται πια να υπάρξει εξατοκίμευση και να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Ήδη ενημερώθηκε και ότι περιφερειάρχης Μεσσηνίας για την καταγραφή των ζημιών.

VIDEO: https://youtu.be/_cWQV9fTRSo

63 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ ΚΑΙ ΕΞΙΧΝΙΑΣΕΙΣ ΚΛΟΠΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

 


Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 63 ατόμων91 προσαγωγών και 983 ελέγχους. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε εξακόσια ενενήντα δύο (692) οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά διακόσιες τριάντα εννέα (239) παραβάσεις. Παράλληλα, εξιχνιάσθηκε απόπειρα κλοπής στη Μεσσηνία, ενώ κατασχέθηκαν μικροποσότητες κοκαΐνης, κάνναβης και ηρωίνης, μαχαίρια κ.ά. 

Ειδικότερα, αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν από την 17.3.2021 έως και χθες (30.3.2021), τμηματικά, στις ευρύτερες περιοχές της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας.

Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, έγιναν έλεγχοι σε εννιακόσια ογδόντα τρία (983) άτομα, εκ των οποίων επτακόσια τριάντα πέντε (735) ήταν ημεδαποί και διακόσια σαράντα οχτώ (248) ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε εξακόσια ενενήντα δύο (692) οχήματα.

Επιπλέον, προσήχθησαν ενενήντα ένα (91) άτομα, από τα οποία σαράντα πέντε (45) ήταν ημεδαποί και σαράντα έξι (46) ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν εξήντα τρία (63) άτομα.

Πιο αναλυτικά συνελήφθησαν:

  • Δύο (2) ημεδαποί στην Αργολίδα, για ναρκωτικά.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Αργολίδα, για καταδικαστικό έγγραφο.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Αργολίδα, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Δύο (2) ημεδαποί στην Αργολίδα, για μη έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.
  • Εννέα (9) αλλοδαποί στην Αργολίδα, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Αρκαδία, για καταδικαστικό έγγραφο.
  • Τέσσερις (4) ημεδαποί στην Αρκαδία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Κορινθία, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης του κ. Ανακριτή Κορίνθου, για κατάχρηση σε ασέλγεια.
  • Δύο (2) αλλοδαποί στην Κορινθία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Ένας (1) ημεδαπός και ένας (1)αλλοδαπός στη Λακωνία, για παραβάσεις νομοθεσίας για τα όπλα.
  • Ένας (1) ημεδαπός στη Λακωνία, για ναρκωτικά.
  • Ένας (1) ημεδαπός στη Λακωνία, για απόπειρα κλοπής.
  • Ένας (1) ημεδαπός στη Λακωνία, για καταδικαστικό έγγραφο.
  • Δύο (2) ημεδαποί στη Λακωνία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Δώδεκα (12) αλλοδαποί στη Λακωνία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Τρείς (3) ημεδαποί στη Μεσσηνία, για ναρκωτικά.
  • Τρείς (3) ημεδαποί στη Μεσσηνία, για κλοπή ηλεκτρονικής ενέργειας.
  • Τέσσερις (4) ημεδαποί και τρείς (3) αλλοδαποί στη Μεσσηνία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Οκτώ (8) αλλοδαποί στη Μεσσηνία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.

Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων στη Τριφυλία


 
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας ενημερώνει τους αμπελουργούς της περιοχής ευθύνης της, ότι σύμφωνα με την αριθμ. 1536/118137/24-05-2019 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στο πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων περιόδου 2021-2022 μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στη ΔΑΟΚ Τριφυλίας  μέχρι την 25η Μαΐου 2021. 

Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τα οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν άδειες αναφύτευσης ή άδειες φύτευσης από μετατροπή δικαιωμάτων αναφύτευσης) με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος. 

Επισημαίνεται ότι οι άδειες φύτευσης που χορηγήθηκαν από την 1η Αυγούστου 2016 (μέσω της ψηφιακής εφαρμογής) δεν ενισχύονται οικονομικά για καμία δράση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων. 

Οι δράσεις που καλύπτει το πρόγραμμα είναι η ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων με επαναφύτευση ή επανεμβολιασμό, η μετεγκατάσταση των αμπελώνων και οι βελτιώσεις των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων που συνδέονται  με το στόχο του προγράμματος. 

Δεν καλύπτεται η κανονική ανανέωση (η αναφύτευση του ίδιου αγροτεμαχίου με την ίδια ποικιλία σύμφωνα με το ίδιο σύστημα αμπελοκαλλιέργειας) των αμπελώνων που φτάνουν στο τέλος του κύκλου της φυσικής τους ζωής. Ως κανονική ανανέωση των αμπελώνων που προσεγγίζουν το τέλος της φυσικής τους ζωής, νοείται η αναφύτευση του ίδιου αγροτεμαχίου με την ίδια ποικιλία σύμφωνα με το ίδιο σύστημα αμπελοκαλλιέργειας. 

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο σε εκτάσεις οι οποίες πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις

α) είναι φυτεμένες με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου ταξινομημένες σύμφωνα με την αριθ. 2919/95506/13-9-2017 Υ.Α. (ΦΕΚ 3276Β’), όπως κάθε φορά ισχύει. 

β) είναι καταχωρισμένες στο Αμπελουργικό Μητρώο.

γ) έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς γι’ αυτές αλλά και για το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης, δηλώσεις συγκομιδής η΄ δηλώσεις παραγωγής σύμφωνα με την αριθμ. 1011/21054/18-02-2016 Υ.Α. σχετικά με τη διαχείριση του αμπελουργικού δυναμικού όπως κάθε φορά ισχύει και σύμφωνα με τα άρθρα 22 και 24 του Καν(Ε.Ε.)2018/274, για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στο πρόγραμμα. Οι εν λόγω δηλώσεις σε συνδυασμό με επιτόπιο έλεγχο, αποτελούν απόδειξη ότι ο οικείος αμπελώνας συντηρείται ορθά. 

δ) έχει υποβληθεί γι’ αυτές Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για το τρέχον ημερολογιακό έτος (2021). 

ε) έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις για το σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης. 

Η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμέτοχή στο πρόγραμμα ορίζεται στο μισό (0,5) στρέμμα

Η εγκατάσταση της νέας αμπελοφυτείας πραγματοποιείται: 

α) στην ίδια θέση με αυτήν που εκριζώθηκε ή σε διαφορετική τοποθεσία της ίδιας εκμετάλλευσης και σε έκταση ισοδύναμη με αυτήν που εκριζώθηκε. 

β) σύμφωνα με τα σύγχρονα συστήματα αμπελοκαλλιέργειας με υποστύλωση ή μη. 

γ) σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία (αριθμ. 2454/235853/20-9-2019 Υ.Α. όπως ισχύει) 

Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για χρονική περίοδο τουλάχιστον δέκα 10 ετών, υπολογιζόμενη από το οικονομικό έτος πληρωμής της στήριξης. Η υποχρέωση αυτή εξακολουθεί να δεσμεύει κάθε νόμιμο κάτοχο του αγροτεμαχίου.

Δεν χορηγείται στήριξη για τις εκτάσεις :

α) που αφορούν πειραματικούς αμπελώνες και μητρικές φυτείες  εμβολιοληψίας

β) που έχουν λάβει κοινοτική ή εθνική στήριξη για τα ίδια μέτρα που προβλέπονται  στο εν λόγω πρόγραμμα κατά τις δέκα(10) προηγούμενες οικονομικές περιόδους που προηγούνται της αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, υπολογιζόμενες από το οικονομικό έτος πληρωμής της στήριξης. 

γ) αμπελουργών των οποίων οι εκμεταλλεύσεις καταλαμβάνουν λιγότερο από 1 στρέμμα αμπελώνα και κανένα μέρος της συγκομιδής δεν διατέθηκε ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή  

επιπλέον

ι) Δεν χορηγείται στήριξη για τους παραγωγούς με παράνομες φυτεύσεις και αμπελουργικές εκτάσεις που έχουν φυτευτεί χωρίς την άδεια που αναφέρεται στα άρθρα 85α και 85β του κανονισμού (ΕΚ)αριθ. 479/2008 και στο άρθρο 71 του κανονισμού(ΕΕ) αριθ.1308/2013 αντίστοιχα. 

ιι)Παραγωγοί οι οποίοι μετά την οριστική έγκρισή τους αποχώρησαν οικειοθελώς, για λόγους που δεν σχετίζονται με περιπτώσεις ανωτέρας βίας, αποκλείονται για τις επόμενες δύο αμπελοοινικές περιόδους από το πρόγραμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιδοτούμενες δράσεις και τις προϋποθέσεις ένταξης, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες :

  • Στη ΔΑΟΚ Τριφυλίας στην Κυπαρισσία, 1ος όροφος, Γραφεία 2 και 3,  

               Τηλ: 27613-61502 και 506.

  • Στο Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Γαργαλιάνων Τηλ: 27630-22510.

«Παγώνουν» πλειστηριασμοί, εξώσεις και κατασχέσεις

 


Παράταση αναστολής πλειστηριασμών και προστασία των πληγέντων από την πανδημία προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τυπικά, όλοι οι πλειστηριασμοί αναστέλλονται έως τις 13 Μαΐου.

Την αναστολή των πλειστηριασμών αλλά και των εξώσεων και των κατασχέσεων που αφορούν στην πρώτη κατοικία όσων επλήγησαν (και των οικογενειών τους) από την πανδημία προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Με την ίδια τροπολογία καθορίζεται το σχέδιο λειτουργίας των δικαστηρίων από 1η Απριλίου 2021 έως και 31 Μαΐου 2021.
Σύμφωνα με την τροπολογία, τυπικά αναστέλλονται όλοι οι πλειστηριασμοί έως τις 13 Μαΐου 2021, προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία όσων επλήγησαν από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού έως τις 31 Μαΐου 2021 και παρατείνονται προθεσμίες του νόμου 4745/2020. Στην ουσία, σύμφωνα με δικηγόρους, με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και το «πάγωμα» των πλειστηριασμών τον Αύγουστο, οι πλειστηριασμοί αναστέλλονται έως την 16η Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα έναρξης του νέου δικαστικού έτους.

Τι προβλέπει η τροπολογία για πλειστηριασμούς, κατασχέσεις και εξώσεις
1. Αναστέλλονται όλοι πλειστηριασμοί έως τις 13 Μαΐου 2021.
2. Το χρονικό διάστημα από 7.11.2020 έως και τη λήξη της αναστολής των προθεσμιών, όπως αυτή θα καθοριστεί με τη σχετική ΚΥΑ, δεν υπολογίζεται στις νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών και εξώδικων πράξεων, καθώς και άλλων ενεργειών ενώπιον των δικαστηρίων, συμβολαιογράφων ως υπαλλήλων του πλειστηριασμού, υποθηκοφυλακείων, κτηματολογικών γραφείων και άλλων τρίτων προσώπων, ως και στις προθεσμίες παραγραφής των συναφών αξιώσεων. Μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, οι προθεσμίες αυτές τρέχουν για όσο χρονικό διάστημα υπολείπεται για να συμπληρωθεί η αντίστοιχη προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία και δεν συμπληρώνονται εάν δεν τρέξουν επιπλέον 10 ημέρες από την προβλεπόμενη λήξη τους.
3. Για το χρονικό διάστημα από 7.11.2020 έως και την ημερομηνία λήξης της επιβολής του μέτρου της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας δεν τρέχουν τόκοι επιδικίας και
4. Επιπροσθέτως, δίνεται παράταση επιπλέον 5 ημερών (από την ημερομηνία έναρξης της επαναλειτουργίας) για την υποβολή αιτήσεων του άρθρου 4Δ του ν. 3869/2010, για τις προθεσμίες που έληγαν την 31.1.2021, 28.2.2021 και 15.3.2021 αντίστοιχα.
Ακόμη, για τα νοικοκυριά που επλήγησαν από την πανδημία συνεχίζουν να αναστέλλονται έως 31.5.2021 όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως πλειστηριασμοί, εξώσεις, κατασχέσεις που αφορούν στην Α΄ κατοικία.

7 στους 10 θεωρούν ότι η πανδημία θα επηρεάσει την αγορά και το 2022

 


Τη μεγάλη επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού στη λειτουργία του κλάδου λιανεμπορίου και της βιομηχανίας FMCG που επηρεάζει σταθερά και την στρατηγική των επιχειρήσεων για την επόμενη διετία, καταδεικνύει νέα μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο 12 έως 23 Φεβρουαρίου 2021 με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και δείγμα 180 ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων (λιανεμπόριο-αλυσίδες σούπερ μάρκετ και προμηθευτές ταχυκίνητων προϊόντων FMCG) από τη γενική διεύθυνση και τα τμήματα marketing, πωλήσεων, αγορών, οικονομικών, πληροφορική κλπ.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις των στελεχών του κλάδου για τη διάρκεια της κρίσης, το 85% πιστεύει ότι η έκτακτη κατάσταση με τον COVIC-19 θα διαρκέσει τουλάχιστον ως το τέλος του 2021, ενώ το 97% πιστεύει ότι η αγορά και η οικονομία θα επηρεάζονται από την έκτακτη κατάσταση έως το τέλος του 2021 ή και περισσότερο και το 70% τουλάχιστον ως το καλοκαίρι του 2022.

Επίσης, ποσοστό 85% θεωρεί ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα παρατεταμένα μέτρα και το 51% ότι το προσωπικό των επιχειρήσεων έχει κουραστεί από τα συνεχιζόμενα μέτρα. Τα 2 στα 3 στελέχη θεωρούν ότι οι αλλαγές στα μέτρα, όπως οι αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ή οι επιτρεπόμενες κατηγορίες πώλησης, είναι πολύ συχνές. Παρόλα αυτά είναι κοινός τόπος ότι το κόστος από τα μέτρα περιορισμού της λειτουργίας της αγοράς είναι αποδεκτό. Μόλις το 22% θεωρεί ότι το κόστος των μέτρων είναι μεγαλύτερο του υγειονομικού οφέλους από τα μέτρα, κάτι που δείχνει ότι η πλειοψηφία, 4 στα 5 στελέχη, θεωρούν ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό το υψηλό τίμημα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Για ένα εξίσου υψηλό ποσοστό, 78%, μόνη διέξοδος από την παρούσα κατάσταση είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Η διάρκεια και η ένταση της πανδημίας επηρεάζει και την χρηματοοικονομική εικόνα των επιχειρήσεων. Σε σχέση με τη λειτουργία των επιχειρήσεων καταγράφεται μία αρκετά σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων. Μόλις το 12% των στελεχών θεωρεί ότι δεν υπάρχει αύξηση στα λειτουργικά κόστη, το 65% εκτιμά αύξηση 1-5% και το υπόλοιπο 23% πάνω από 5%. Συγκεκριμένα, οι ερωτώμενοι εκτιμούν ότι μεσοσταθμικά τα λειτουργικά τους κόστη έχουν αυξηθεί κατά 4,01%. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλότερο για τα στελέχη του λιανεμπορίου στο 4,87% και χαμηλότερο για την βιομηχανία με 3,21%.

Σύμφωνα με στοιχεία σχετικής μελέτης του ΙΕΛΚΑ, εκτιμάται ότι το συνολικό επιπλέον κόστος για το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων για το 2020 ξεπέρασε τα 160 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μερίδιο κόστους προκύπτει από το επιπλέον εργασιακό κόστος, το οποίο εκτιμάται ήδη σε 130 εκατ. ευρώ.

Η βασική πηγή αυτού του κόστους είναι οι νέες προσλήψεις που πραγματοποίησαν οι αλυσίδες σουπερμάρκετ, λόγω της επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, του ελέγχου του αριθμού ατόμων στην είσοδο των καταστημάτων, της απολύμανση κλπ, της αδειοδότησης προσωπικού λόγω προστασίας ευπαθών ομάδων, γονικών αδειών, αλλά και της αξιοποίησης νέων καναλιών πώλησης όπως π.χ. τα ηλεκτρονικά σουπερμάρκετ, τηλεφωνικές παραγγελίες, διανομή κατ’ οίκον κλπ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία κόστους αφορά την παράδοση κατ’ οίκον, η οποία εκτιμάται σε περίπου 14 εκατ. ευρώ.

Η τρίτη κατηγορία είναι τα υλικά συσκευασίας, εκτιμάται ότι αυτά ανέρχονται ήδη σε αξία σε πάνω από 12 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν μία πλειάδα από διαφορετικά κόστη, τα οποία μπορούν να αφορούν από πλεξιγκλάς για τα ταμεία, μάσκες για το προσωπικό, απολυμαντικά, μέχρι τεστ κορωνοϊού για το προσωπικό.

Τέλος, η ανάπτυξη, επέκταση και λειτουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων εκτιμάται σε ένα πρόσθετο κόστος 8 εκατ. ευρώ.

www.newmoney.gr

Νέο πακέτο στήριξης για τουρισμό και εστίαση


Δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη – Διευκρινίσεις τις επόμενες ημέρες για τα μέτρα στήριξης που θα συνεχιστούν και τον Απρίλιο

Τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021, στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί το σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος ΣκυλακάκηςΠαράλληλατις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα στήριξης που θα συνεχιστούν και τον Απρίλιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι στο νέο πακέτο στήριξης να περιλαμβάνονται και στοχευμένα μέτρα που θα αφορούν τις τουριστικές επιχειρήσεις και την εστίαση, τα οποία επίσης θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ANT1, ο Θ. Σκυλακάκης είπε ότι η κατάθεση του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης στις Βρυξέλλες θα γίνει στις αρχές Απριλίου, ενώ θα ακολουθήσει διάστημα περίπου 100 ημέρων μέχρι να αξιολογηθεί και να εγκριθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές. Αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι «Ιούλιο με Αύγουστο αναμένουμε ποσό περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά αφορούν αποκλειστικά επενδύσεις. Δεν επιτρέπουν προσλήψεις ή επαναλαμβανόμενες δαπάνες. Στις επενδύσεις περιλαμβάνονται και προγράμματα κατάρτισης του προσωπικού. Θα υπάρχουν και άλλα προγράμματα που θα είναι πιο εύκολα και πιο γρήγορα, όπως τα “ Εξοικονομώ”. Οι βαριές επενδύσεις που είναι καινούριες θα πάρουν περισσότερο χρόνο».

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για την πορεία της οικονομίας, εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι «υπάρχει ο σχεδιασμός των μέτρων επανεκκίνησης, ο συνδυασμός της αναβαλλόμενης κατανάλωσης – δεδομένου και ότι οι άνθρωποι αύξησαν τις καταθέσεις τους τον Φεβρουάριο, και έτσι έχουμε αυξημένη πιθανότητα να υπάρξει αυξημένη κατανάλωση τους επόμενους μήνες – και μαζί είναι και οι επενδύσεις που θα έρθουν από τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «Η Ελλάδα είναι αυτήν την στιγμή σε φάση πολύ δύσκολη, αλλά και πολύ αισιόδοξη για την επόμενη ημέρα. Από τους επόμενους μήνες και για τα επόμενα δύο χρόνια έχουμε ένα σημαντικό ποσό για να ξοδεύουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε τις προγραμματισμένες επενδύσεις και την διαφορά από τις καλύτερες του αναμενομένου αποδόσεις στην ανεργία και το οικονομικό πλήγμα στον Προϋπολογισμό από την πανδημία».

newmoney.gr

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΑΟΚ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ


 Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Κυπαρισσίας, υπό τον δήμαρχο Τριφυλίας, κ. Γεώργιο Λεβεντάκη, παρουσία και του διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, κ. Αντώνη Παρασκευόπουλου, ο οποίος έδωσε δυναμικό παρών στο κάλεσμα και η βοήθειά του θεωρείται πάντα πολύτιμη, ιδιαίτερα δε σε ό,τι έχει να κάνει με προβλήματα, που άπτονται της αρμοδιότητάς του.

Σκοπός της άνω σύσκεψης ήταν, να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση σε ένα μείζον και χρόνιο πρόβλημα, που ταλανίζει την περιοχή μας και που αφορά στην ορθή διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων γεωργικής χρήσης, οι ποσότητες των οποίων, στην περιοχή της Τριφυλίας, τόσο από τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, όσο και από τις καλλιέργειες χαμηλής κάλυψης, είναι μεγάλες.

Εξαιτίας του, υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής μας, καθώς ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και προκαλείται ανυπολόγιστη καταστροφή, τόσο στο φυσικό, όσο και στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, πολύ κοντά στην επίλυση αυτού του προβλήματος, για το οποίο επιβάλλεται, πρωτίστως, η ευαισθητοποίηση των ίδιων των αγροτών - καλλιεργητών – παραγωγών, που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τριφυλίας και αυτή δεν είναι άλλη από την ανακύκλωση των αποβλήτων αυτών.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν: 

α)Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της  Δ.Ε. Φιλιατρών, κ. Διονύσιος Καραβίτης,

β)Το μέλος του τοπικού συμβουλίου της Δ.Ε. Φιλιατρών, κ. Ιωάννης Λυγγουνός,

γ)Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, κ. Βασίλης Αθανασόπουλος,

δ)Ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Ευάγγελος Κοροβίλας και

ε)Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Λεύκης – Τραγάνας, κ. Γιάννης Καραχούντρης.

Επίσης, παρών ήταν και ο εκπρόσωπος της εταιρείας με την οποία συζητάμε, προκειμένου να αναλάβει την ανακύκλωση των πλαστικών αποβλήτων γεωργικής χρήσης, κ. Χριστοδούλου.

«Μοριάς ‘21»: Γνωριμία με τον τόπο που άνθισε ο σπόρος της Ελληνικής Επανάστασης


ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΠΥΛΙΑ
Ενα εξαιρετικά ενδιαφέρον ταξίδι στην Πελοπόννησο, τον τόπο όπου άναψε η φλόγα της Ελληνικής Επανάστασης  προσφέρει το πρόγραμμα «Μοριάς 21» που εμπνεύστηκαν και υλοποιούν το  Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που τελεί υπό την αιγίδα της «Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και στοχεύει στην γνωριμία του κοινού με τον τόπο αλλά και την μεγάλη ιστορία του η οποία στηρίζεται σε επιστημονικό υπόβαθρο.

Με κεντρικό μήνυμα «Κι εγώ στο Μοριά», το πρόγραμμα αποκαλύπτει στον επισκέπτη της Πελοποννήσου την οργανική σχέση του τόπου με την Επανάσταση του 1821, μέσα από θεματικές διαδρομές σε εμβληματικές πόλεις, χωριά και καστροπολιτείες, πυργόσπιτα και ταμπούρια, ιστορικές μονές και λημέρια αγωνιστών, πεδία κρίσιμων μαχών και πολιτικών αποφάσεων στην Ανατολική και Δυτική Μάνη, στην Καλαμάτα, στην Κόρινθο, στη Μονεμβασιά, στο Ναύπλιο, στην Πύλο και στην Τρίπολη, περιοχές που επιλέχθηκαν βάσει της έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άλλες γραπτές πηγές πλαισιώνουν ιστορικά αυτές τις διαδρομές, που θα έχουν διάρκεια τριών, πέντε ή επτά ημερών. Παράλληλες δράσεις θα υλοποιούνται επίσης στους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας και Τριφυλίας.

Κάνοντας τη μνήμη προορισμό και τον προορισμό εμπειρία, το συναρπαστικό ταξίδι θα συμπληρωθεί από μια σειρά δράσεων με επίκεντρο την Ιστορία, την Τέχνη, την Γαστρονομία και τη Φύση. Συγκεκριμένα με την χρήση υψηλής τεχνολογίας και σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, πίνακες Ελλήνων και ξένων δημιουργών που παραχωρήθηκαν από το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, θα ζωντανέψουν ψηφιακά σε επιλεγμένες πόλεις της Πελοποννήσου, σε συνδυασμό με την αφήγηση των γεγονότων από τους πρωταγωνιστές τους. Επίσης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση παραδοσιακών τοπικών φορεσιών της Πελοποννήσου και του Αργοσαρωνικού.

Παράλληλα, νέες και νέοι καλλιτέχνες παρεμβαίνουν στο αστικό περιβάλλον επιλεγμένων πόλεων της Πελοποννήσου, δημιουργώντας σύγχρονες τοιχογραφίες (Graffiti) με θέμα την Επανάσταση και τους Ήρωές της. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το ΙΓ’ Εργαστήριο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με εποπτεία της Προέδρου του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών δρος Ερατούς Χατζησάββα, η οποία έχει την ευθύνη της ιστορικής τεκμηρίωσης και την εικαστική επιμέλεια της εικονογράφησης.

Στο μεταξύ οι διατροφικές συνήθειες των Αγωνιστών του 1821 δίνουν την αφορμή για ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό ταξίδι στην ιστορία, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Πελοποννήσου. Εμπνευσμένο από τις γεύσεις της εποχής, με την υπογραφή του αγαπημένου chef Λευτέρη Λαζάρου και βάσει της μελέτης του Πανεπιστημίου, το μενού, αφιερωμένο στο 1821, θα είναι διαθέσιμο σε εστιατόρια της Πελοποννήσου. Επίσης, το πρόγραμμα απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα εμβληματικά εστιατόρια της χώρας, να εμπνευστούν και να εντάξουν στο μενού τους πιάτα εμπνευσμένα από την Επανάσταση, σύμφωνα με τη δική τους δημιουργική τους προσέγγιση.

Τέλος τριάντα αιωνόβια δέντρα της Πελοποννήσου αφηγούνται σημαντικές στιγμές του Αγώνα και αποκτούν ειδική σήμανση. Με αυτόν τον τρόπο, γίνονται ζωντανοί μάρτυρες των γεγονότων εκείνης της εποχής.

Το πρόγραμμα «ΜΟΡΙΑΣ ‘21» θα αναπτύξει δυναμικές συνεργασίες που θα προβάλλουν την ιστορική σημασία της Πελοποννήσου και τον κομβικό της ρόλο σε σχέση με την Επανάσταση του 1821, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα. Ήδη, το πρόγραμμα έχει την υποστήριξη της Lamda Development αλλά και των πολυκαταστημάτων attica, στο πλαίσιο της οποίας θα υλοποιηθούν σημαντικές ενέργειες.


Το καινοτόμο πρόγραμμα «ΜΟΡΙΑΣ ‘21» του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και υλοποιείται με στρατηγικούς εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και με τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021».

Η Covid-19 θα συνεχίσει να επηρεάζει την αγορά – οικονομία στη Πελοπόννησο και το 2022

 Η Covid-19 θα συνεχίσει να επηρεάζει την αγορά – οικονομία και το 2022, εκτιμούν επτά στα 10 στελέχη επιχειρήσεων των κλάδων λιανεμπορίου και βιομηχανίας, κάνοντας λόγο για κόπωση των καταναλωτών και των εργαζομένων από τα συνεχή περιοριστικά μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυλιόμερη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το 85% πιστεύει ότι η έκτακτη κατάσταση θα διαρκέσει τουλάχιστον ως το τέλος του 2021, ενώ το 97% εκτιμά ότι η αγορά και η οικονομία θα επηρεάζονται έως τουλάχιστον το τέλος του 2021. Το 70%, αντίστοιχα, θεωρεί ότι η επίδραση θα συνεχιστεί ως το καλοκαίρι του 2022.

Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, δείχνει ότι υπάρχει μια βαθιά επίδραση στη λειτουργία του κλάδου, η οποία πλέον επηρεάζει σταθερά και την στρατηγική των επιχειρήσεων για την επόμενη διετία.

epicheiriseis-poso-echei-ayxithei-to-leitoyrgiko-kostos-mesa-stin-pandimia0

Επίσης, είναι σαφής μία καταγραφή κόπωσης τόσο για το κοινό, όσο και για τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα, το 85% θεωρεί ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα παρατεταμένα μέτρα και το 51% ότι το προσωπικό των επιχειρήσεων έχει κουραστεί από τα συνεχιζόμενα μέτρα.

Δύο στα τρία στελέχη, επιπλέον, θεωρούν ότι οι αλλαγές στα μέτρα, όπως οι αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ή οι επιτρεπόμενες κατηγορίες πώλησης, είναι πολύ συχνές. Παρόλα αυτά αποτελεί κοινό τόπο το γεγονός ότι το κόστος από τα μέτρα περιορισμού της λειτουργίας της αγοράς είναι αποδεκτό. Μόλις το 22% θεωρεί ότι το κόστος των μέτρων είναι μεγαλύτερο του υγειονομικού οφέλους, κάτι που δείχνει ότι η πλειοψηφία -τέσσερα στα πέντε στελέχη- θεωρούν ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό το υψηλό τίμημα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Για ένα εξίσου υψηλό ποσοστό, 78%, μόνη διέξοδος από την παρούσα κατάσταση είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο τροφίμων σε αρκετές χώρες (π.χ. ΗΠΑ, Καναδάς) έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς ως απαραίτητο προσωπικό (essential workers) και λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης τους στον υγειονομικό κίνδυνο.

epicheiriseis-poso-echei-ayxithei-to-leitoyrgiko-kostos-mesa-stin-pandimia1

Την ίδια ώρα, η διάρκεια και η ένταση της πανδημίας επηρεάζουν την χρηματοοικονομική εικόνα των επιχειρήσεων. Σε σχέση με τη λειτουργία των επιχειρήσεων, συγκεκριμένα, καταγράφεται μια αρκετά σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους. Μόλις το 12% των στελεχών θεωρεί ότι δεν υπάρχει αύξηση στα λειτουργικά κόστη, το 65% εκτιμά αύξηση 1% έως 5% και το υπόλοιπο 23% άνω του 5%.

epicheiriseis-poso-echei-ayxithei-to-leitoyrgiko-kostos-mesa-stin-pandimia2

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, εκτιμάται ότι το συνολικό επιπλέον κόστος για το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων ξεπέρασε τα 160 εκατ. ευρώ το 2020. 


ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: « ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ 1821 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ»

 Το αληθινό νόημα της επέτειο του 1821 κρύβεται στο επίκαιρο μήνυμα ελευθερία, ανεξαρτησία, αλλά κυρίως προβληματισμό όπως τονίζει σε αποκλειστικές δηλώσεις του ο πρόεδρος των ιστορικών συγγραφέων Ελλάδας. Μάλιστα ο κύριος Στάθης Παρασκευόπουλος που είναι συμπατριώτης μας, προβαίνει σε ιστορικές αναφορές για τις θυσίες των ηρώων, τα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά διδάγματα της απελευθέρωσης στέλνοντας μήνυμα παράλληλα  στη νέα γενιά.


Ο πρόεδρος των ιστορικών συγγραφέων υπογραμμίζει ότι το αληθινό νόημα του 1821 είναι «ένας ένδοξος αγώνας που ετοιμάστηκε, με πρωτοστάτη την εκκλησία και την ορθοδοξία μας η οποία βάλλεται ακόμα και σήμερα, χάρη στις ενέργειες της φιλικής εταιρείας». Πρόσθεσε ότι η εκκλησία χθες από τον αγώνα, έδωσε μάχες με το αίμα της, ενώ παράλληλα διατήρησε την ελληνική γλώσσα.
Το άλλο μήνυμα συμφωνώ με το κ. Στάθη Παρασκευόπουλο είναι ότι «οι έλληνες ενωμένοι πετυχαίνω θαύματα, ωστόσο εκεί είναι το αγκάθι στο απάνθισμα των εποχών που είναι η διχόνοια αποτελεί ένα βάσανο που πρέπει να ξέρουμε ότι πρέπει να ξεριζωθεί ακόμα και σήμερα». Κλείνοντας για το θέμα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ομόνοιας, λέγοντας «παρότι μετά τον αγώνα κάποιοι εκτός από την απελευθέρωση ήθελαν να πάρουν και το γλυκό γάλα της εξουσίας, κάτι που σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσει ως φυλή».
ΙΩΑΝ. ΜΠ.

2,95 ευρώ έχει τσιμπήσει η τιμή του ελαιολάδου


Στον πρωτογενή τομέα τα ζητήματα είναι πολλά και σοβαρά. Στο επίκεντρο πάντα, το θέμα των τιμών με αυτή στο ελαιόλαδο να έχει παγιωθεί σε ικανοποιητικά για τα δεδομένα της εποχής επίπεδα και την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης επιτακτική και τις προοπτικές σε γενικές γραμμές, καλές. 
Οι μέσες τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ιταλία έφτασαν στα 4,8 ευρώ το κιλό, ενώ ξεπέρασαν τα 2,6 ευρώ το κιλό οι τιμές στην Ισπανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), άρχισαν να αποδίδουν τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης και ανέβηκε από τον περασμένο Δεκέμβριο η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία στα επίπεδα των 2,52 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 17,1% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές του προηγούμενου έτους. Αυξημένη είναι και η μέση τιμή του έξτρα παρθένου και στην Ιταλία, που έφτασε στα 4,8 ευρώ το κιλό. Η τιμή είναι αυξημένη κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.

Συντάξεις: «Κλείδωσαν» αναδρομικά αλλά εκκρεμούν για 450.000 συνταξιούχους χώρος αγωγές


 Συντάξεις: «Κλείδωσαν» τα αναδρομικά 11 μηνών για επικουρικές και Δώρα συντάξεων για τις διεκδικήσεις περίπου 400.000 συνταξιούχων, όπως δείχνουν οι «προδικαστικές» αποφάσεις που βγαίνουν μέχρι στιγμής και στις οποίες δικαιώνονται προσφυγές που ήταν σε εκκρεμότητα. 

Τα ποσά ξεκινούν από 980 ευρώ και ξεπερνούν τα 4.500 ευρώ. Για κάποιες περιπτώσεις, όπως προκύπτει από τις εν λόγω αποφάσεις, μπορεί να φτάνουν και τις 6.000 ευρώ.
Αυτό που καταγράφεται σε αρκετές προδικαστικές αποφάσεις που εκδίδουν τα Πρωτοδικεία από τις αρχές του 2021 είναι ότι οι περικοπές των νόμων 4051 και 4093 κρίνονται αντισυνταγματικές και στη βάση των επιστροφών 11μήνου που πληρώθηκαν στις κύριες συντάξεις, μετά την 1439/2020 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι δικαστές έρχονται τώρα και επεκτείνουν τις επιστροφές σε επικουρικές και Δώρα. Επειδή όμως οι αγωγές όταν είχαν ασκηθεί περιλάμβαναν και τις μειώσεις για τις κύριες συντάξεις στις οποίες επεστράφησαν αναδρομικά 11 μηνών, οι δικαστές ζητούν από τους συνταξιούχους και τον ΕΦΚΑ να προσκομίσουν ξεχωριστά τις μειώσεις των επικουρικών και των Δώρων για το ίδιο 11μηνο, ώσ
τε σε επόμενη τελική δίκη να προσδιοριστούν τα ποσά που θα πρέπει να πληρωθούν.
Για το λόγο αυτό οι αποφάσεις είναι προδικαστικές και η οριστική απόφαση μετατίθεται σε επόμενη δίκη, που ορίζεται εντός τριμήνου.
Τι θα γίνει με 450.000 που δεν έχουν κάνει αγωγή
Οι μεν 400.000 που έχουν αγωγές «κλειδώνουν» όπως φαίνεται το 11μηνο των αναδρομικών στις επικουρικές τους και τα Δώρα.
Υπάρχουν όμως και άλλοι 450.000 συνταξιούχοι χωρίς αγωγές και είναι πιθανό να πάρουν είτε ολόκληρο το 11μηνο αναδρομικών είτε τα αναδρομικά 5 μηνών για το διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου 2016, για το οποίο η 5ετής παραγραφή επέρχεται στο τέλος του 2021 ενώ τα αναδρομικά Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2015 έχουν παραγραφεί τον Δεκέμβριο του 2020 και δεν διεκδικούνται με νέα αγωγή.
Σε κάθε περίπτωση, το τελικό σήμα για τα αναδρομικά θα δοθεί από το ΣτΕ καθώς αναμένεται να κρίνει αν ορθώς εξαιρέθηκαν οι επικουρικές από τα αναδρομικά 11 μηνών που πληρώθηκαν για τις κύριες ή όχι. Το γεγονός όμως ότι τα δικαστήρια έρχονται να προλάβουν το ΣτΕ, λέγοντας ουσιαστικά ότι οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές, και στις επικουρικές για το ίδιο 11μηνο δείχνει μάλλον ότι προς την ίδια κατεύθυνση θα αποφασίσει και το ΣτΕ.
Αναδρομικά προκαταβολής σε 33.000 συνταξιούχους
Στη λίστα πληρωμών του Απριλίου με τα 384 ευρώ τής προκαταβολής σύνταξης και με αναδρομικά από την ημερομηνία τής αρχικής τους αίτησης έχουν μπει μέχρι στιγμής περισσότεροι από 33.000 συνταξιούχοι.
Η προθεσμία υποβολής αίτησης στον ΕΦΚΑ για την προκαταβολή και τα αναδρομικά είναι η 31η Μαρτίου 2021. Οσοι κάνουν τις αιτήσεις μέχρι αυτή την ημερομηνία θα πληρωθούν τον Απρίλιο.

ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ Ο ΜΑΡΤΙΟΣ, ΔΥΣΚΟΛΟΣ Ο ΑΠΡΙΛΙΟΣ

 


Ένα βήμα πριν την «ασφυξία» βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος, με τη νέα παράταση στην επανεκκίνηση της οικονομίας να προκαλούν εκνευρισμό στους εμπόρους, οι οποίοι «απειλούν» με κινητοποιήσεις. Ωστόσο, την ίδια στιγμή το τρίτο κύμα του κοροναϊού βρίσκεται στο πικ του, με την Ελλάδα να σημειώνει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σήμερα τα κρούσματα ξεπέρασαν και πάλι τα 3.000, ενώ και οι διασωληνωμένοι σημείωσαν ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ. Ωστόσο αυτό δεν ήταν το μοναδικό «μαύρο» ρεκόρ της ημέρας αφού οι 72 θάνατοι ήταν οι περισσότεροι σε 24 ώρες για το 2021.

Είναι λοιπόν λογικό ότι με συνεχόμενα αρνητικά ρεκόρ και τα νοσοκομεία της χώρας να πιέζονται ασφυκτικά, κάθε συζήτηση περί ανοίγματος της οικονομίας φαντάζει… ουτοπική. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής δεν ανακοινώθηκε κανένα μέτρο χαλάρωσης και οι αποφάσεις μετατέθηκαν για την επόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη εκφράσει το αίτημά του για άνοιγμα στις 5 Απριλίου, κάτι που θα γίνει πιθανότατα δεκτό κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής επιδημιολόγων την επόμενη εβδομάδα δεδομένου ότι ήδη ανακοινώθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα συνοδευτεί το άνοιγμά τους, δηλαδή η υποχρεωτική διεξαγωγή self testing σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Η είδηση αυτή προκάλεσε εκνευρισμό στον κλάδο του λιανεμπορίου, ο οποίος ασφυκτιά και ευελπιστούσε ότι θα άνοιγε στις 5 Απριλίου, τουλάχιστον για τα μικρά καταστήματα.

Πλέον οι έμποροι αναρωτιούνται αν η ημερομηνία αυτή βρίσκεται ακόμα στο σχεδιασμό ή ο κλάδος έχει… παρακαμφθεί από τα σχολεία.

«Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει άλλο»

Ενδεικτικά είναι και τα όσα είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης με δήλωσή του μετά την ενημέρωση της Παρασκευής, ο οποίος προειδοποίησε για αντιδράσεις του κλάδου στο προσεχές διάστημα εάν δεν ανοίξει η αγορά δίνοντας διορία στην κυβέρνηση έως τις 5 Απριλίου.

«Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει άλλο» τονίζει ο κ. Καφούνης.

«Εάν την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου δεν έχει αποφασισθεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τότε δυστυχώς θα βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να καλέσω τους συναδέλφους μου να εκφράσουν με απόλυτα νόμιμο τρόπο την έντονη διαμαρτυρία τους, χωρίς να  διακινδυνεύσουν έστω και ελάχιστα τη δημόσια υγεία. Επίσης θα ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμα που μπορεί να εκφράσει αυτή την δυσαρέσκεια, ιδιαίτερα όταν φημολογείται ότι μπορεί να προκριθούν άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα γίνονται ανεκτές ενέργειες που επιδεινώνουν τα υγειονομικά δεδομένα» συμπλήρωσε.

«Μέχρι τότε είναι αυταπόδεικτο ότι αναμένω να ανακοινωθούν οι οικονομικές ενισχύσεις που τεκμηριωμένα και κοστολογημένα έχουμε θέσει υπόψιν της κυβέρνησης και που πρέπει κατ’ ελάχιστον να στηρίξουν τις χειμαζόμενες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας» καταλήγει.

Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα λιανεμπορίου, σχολείων και εστίασης

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το σταδιακό ξεκλείδωμα της χώρας, καθώς στόχος είναι να αρχίσουν να ανοίγουν σιγά – σιγά οι δραστηριότητες από τις 5 Απριλίου με «κλειδί» τα self test.

Τα συγκεκριμένα τεστ κοροναϊού πρόκειται να αποτελέσουν ένα «εργαλείο» προκειμένου να τρέξει η διαδικασία ανοίγματος στο λιανεμπόριο, τα σχολεία και την εστίαση.

Κρίσιμη θεωρείται η επόμενη εβδομάδα καθώς – πιθανότατα την Τετάρτη – οι ειδικοί θα συνεδριάσουν για να βάλουν όλα αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι και να εισηγηθούν σχετικά.