Pages

Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

ΜΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ- VIDEO

 


Με θρησκευτική κατάνυξη, μεγαλοπρέπεια, αλλά κυρίως τήρηση των προβλεπόμενων υγιειονομικών μέτρων παρουσία πιστών πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά η περιφορά του Επιταφίου στους ναούς της Κυπαρισσίας.


Στο μητροπολιτικό ναό Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως Κυπαρισσίας, οι η περιφορά του Επιταφίου διεξήχθη περιμετρικά του Ναού χοροστατούντος υπό τον Σεβασμιώτατο μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. κ.  Χρυσόστομο παρουσία κλήρου αλλά και πιστών πλήθος των οποίων τήρησαν τα υγειονομικά μέτρα. ΙΩΑΝ. ΜΠ.

VIDEO: https://youtu.be/jztzuDI79wY

ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΘΡΗΝΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

 


ΜΕ μεγάφωνα, υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά κυρίως ΚΑΤΑΝΥΞΗ πραγματοποιήθηκε η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ του επιταφίου στην ΤΡΙΦΥΛΙΑ. 


Οι εικόνες προέρχονται από τον Επιτάφιο του Κυριου στον ιστορικό ναό Αγίας Τριάδας ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ, από τον Μητροπολιτικό ναό ΑΓΙΟΥ Αθανασίου με πιστούς εκτός εκκλησίας καθώς η τελετή διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών με τον προβλεπόμενο αριθμό πιστών αλλά και ο Επιτάφιος θρήνος από το Χρυσοχώρι ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ. 


Διαφορετικό, αν και καλύτερο από πέρυσι είναι το φετινό Πάσχα, αφού οι περιορισμοί, είναι ακόμη εδώ! Οι πολίτες, που έχουν περάσει ένα μεγάλο διάστημα με τήρηση των μέτρων, ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο για όλους…

ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


ΣΦΟΔΡΕΣ με κριτική για απευθείας έργα χωρίς την τήρηση διαδικασιών ήταν κατά την διάρκεια συνεδρίαση η πτέρυγα της αντιπολίτευσης στην Οικονομική επιτροπή για πολλές τροποποιήσεις έργων εκτιμώντας ότι η συνήθη διαδικασία δεν τηρήθηκε καθώς  υπάρχουν κωδικοί, στους οποίους προβλέπονται ανοικτοί ηλεκτρονικοί και συνοπτικοί διαγωνισμοί, προσεγγίζοντας στο όριο των απευθείας αναθέσεων, με απώλεια για τον Δήμο..

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Μερκούρης τοποθετήθηκε ως εξής: ««Συνάδελφοι τόσο εύκολα ξεχνάτε; Πριν λίγο αρνηθήκατε να συμμορφωθείτε με απόφαση της ΑΕΠΠ, η οποία δικαίωσε οικονομικό φορέα, επικαλούμενοι το χαμηλό ποσοστό έκπτωσης που προσέφερε. Κατατέμνετε τρεις κωδικούς, τους οποίους πριν ένα μήνα ψηφίσατε, για τους οποίους προβλέπονται ανοικτοί ηλεκτρονικοί και συνοπτικοί διαγωνισμοί και τους μετατρέπετε σε κωδικούς προμήθειας με απευθείας αναθέσεις, δηλαδή μηδενικές εκπτώσεις. Σε αυτή σας την τακτική δεν θα σας ακολουθήσω και για τους λόγους αυτούς ψηφίζω ΚΑΤΑ της πρότασης.

Τέλος, η κα. Μαρία Πανουσιοπούλου δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά στην τροποποίηση, επισημαίνοντας την άρνησή της ως προς το «σπάσιμο» ανά Δημοτική Ενότητα των κωδικών «Προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού συντήρησης Δημ. Φωτισμού και κτιρίων», «Προμήθεια οικοδομικών υλικών» και «Προμήθεια θραυστών υλικών». Τάχθηκε υπέρ της διενέργειας διαγωνισμού για τις ανωτέρω προμήθειες κι όχι της απευθείας αναθέσεώς τους, όπως θα προκύψει από την σχετική τροποποίηση προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι μόνο μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας εξασφαλίζεται έκπτωση, προς όφελος του Δήμου.

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ: Κυπαρισσία, πάνω πόλη, ο κουλοχέρης και ο τζόγος


 Χρονογράφημα του Παναγιώτη Αντωνόπουλου 

       Ημέρες δόξης βιώναμε τη δεκαετία του ’70, όσοι γυμνασιόπαιδες, αμετακλήτως αμετανόητοι νοικιάζαμε πλησίον της πλατείας της πάνω πόλης. Φτηνά ημιυπόγεια, υπόγεια, ανήλιαγα και στενά δωμάτια με αυτόνομη ή μη είσοδο, γέμιζαν από εφηβικά νιάτα, της φτωχής τάξης, αφού στην κάτω πόλη τα νοικιαζόμενα ενδιαιτήματα ήταν για γερά πορτοφόλια, που η δική μας οικονομική γύμνια μοιραίως τα είχε άδεια. 

Τότε η πλατεία έσφυζε από πεζούς, πότες, νεαρές φρεγάδες, αγαθούς και χρηστούς ανθρώπους που τους έκανε ωραίους η στέρηση, ο χορός και το τραγούδι. Πολυσύχναστος δρόμος θα ‘λεγα είχε γίνει η πλατεία, αναδουλειά τα μαγαζιά δεν είχαν, τα ταβερνάκια φίσκα, το φιλοσοφικό μειδίαμα και η κουβέντα στο φόρτε, τα κρασοπότηρα μισογεμάτα να εμπνέουν εκκωφαντικές εξάρσεις και συμπεριφορές πρωτόγνωρες. Τότε στη δεκαετία του ’70 οι υποσχέσεις του εθνοσωτήριου γκουβέρνο   πως το χαρτί του γυμνασίου ήταν ισχυρό χαρτί επαγγελματικής αποκατάστασης, έπαιζαν κάλπικες, οι έχοντες μπάρμπα στην Κορώνη προτιμούνταν και οι  << ημέτεροι >>  σε δημόσιο και σε οργανισμούς. Διακοσμώντας το τραπέζι μου με  λιτή τροφή, ότι μου έμενε από το χαρτζιλίκι μου το ξόδευα στα << φρουτάκια >> και δη στον κουλοχέρη.  Το ίδιο έκαναν κι άλλοι συμμαθητές μου και όταν το αβάσταχτο βάρος των γραμμάτων μας πίεζε, μπαίναμε λάθρα στον καφενέ που ο ιδιοκτήτης του τα χειριζόταν και παίζαμε.

      Ο καφετζής μας τα  ‘παιρνε, αλλά ξέροντας τι πανηγύρι είναι η ζωή μας έλεγε σιχτιρίζοντας τη φτώχεια μεταξύ μύστακος και οδόντων όταν τα ‘χε τσούξει: <<Το νου σας στα γράμματα! Έχουν δύναμη! Όταν μεγαλώσετε να γίνετε πρώτα άνθρωποι και μετά επιστήμονες. Ποτέ όμως φακίρηδες και κομπογιαννίτες >>. Ο κουλοχέρης όμως εχθρός άσπονδος μας ξεπουπούλιαζε και μέναμε ταπί. Και τότε νιώθαμε ντροπή, να εξαφανιστούμε θέλαμε από μπροστά του. Ν’ ανοίξουμε παντάγια για τα νησιά του Νότου / πότε το ρου θ’ ανέβουμε του ποταμού Αμαζόνα //.  Καιρός μας πια να πάψουμε να βλέπουμε μπροστά μας / των ίδιων πάντα λιμανιών τη νυσταγμένη εικόνα! // […] Σημαία να υψώσουμε την ψυχή στο πιο αψηλό κατάρτι /  δεν είναι αλήθεια ότι ήρθαμε αργά στην εποχή μας! //

     Συμμαθητής μου, πού ξέμενε από χρήμα για να μην κάνει εδαφιαίους τεμενάδες σε τοκογλύφους της πλούσιας τάξης, για να δανειστεί, επεξεργαζόταν παράνομα σχέδια αγοραπωλησίας, ξεγελώντας τον παντοπώλη. Έβαζε  σ’ ένα καλάθι από πάνω για μόστρα δυο ντομάτες κι από κάτω έκρυβε τα κορόμηλα. Τα πουλούσε  στο μπακάλη, νόμιζε πως τον ξεγελούσε και πανηγύριζε όταν εισέπραττε το ρευστό. Ούτως ή άλλως ο παντοπώλης ήξερε τι λέρες είμαστε και μας αντιμετώπιζε με γέλωτες και σπαρταριστά χαχανητά ως τ’ αυτιά όταν του σκαρώναμε αστεία παιχνιδάκια. 

  Μια φορά όμως του την έφερε άσχημα του συμμαθητή μου. Παρόντος κόσμου στο μπακάλικό του, έκανε πως του ξέφυγε το καλάθι και το άδειασε κάτω. Οι ντομάτες κύλησαν κάτω από τα τραπέζια και τα κορόμηλα σαν μπίλιες σκόρπισαν παντού. Και τότε όλοι είδαν τις ακανόνιστες τούφες των μαλλιών του << δολιοφθορέα >> να ανορθώνονται και τον ίδιο να γίνεται Λούης από την πόρτα του οινοπαντοπωλείου. Έκτοτε αποκαρδιωμένος από το απογοητευτικό θέαμα που πρόσφερε άλλαξε τακτική και συμμορφώθηκε  με τις επιταγές  της τάξης και της ηθικής. Και πάντα είχε σαν επωδό στα λόγια του όταν του μιλούσαμε για την γκάφα του και πονούσε, τους στίχους του Καρυωτάκη: << Κάνε τον πόνο σου άρπα //. Και γίνε σαν αηδόνι / και γίνε σαν λουλούδι //. Πικροί όταν έλθουν χρόνοι / κάνε τον πόνο σου άρπα / και πε τονε τραγούδι //.

    ellinkoxronografima.blog

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΟΦΟΡΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ


 Η παραχώρηση γίνεται χωρίς την καταβολή μισθώματος από πλευράς του Δήμου Τριφυλίας. Η διάρκεια της παραχώρησης θα είναι για τέσσερις (4) μήνες, από 27-04-2021 έως και 26-08-2021, ενώ ο χρόνος δύναται να παραταθεί με σχετική απόφαση. Ο χώρος εργασίας του αναφερόμενου οχήματος ορίζεται αποκλειστικά η διοικητική περιφέρεια του Δήμου Τριφυλίας. Τα καύσιμα και τα λιπαντικά, οι τυχόν βλάβες, φθορές, συντηρήσεις κι επισκευές, καθώς και τα βάρη τυχόν πρόκλησης ατυχήματος από υπαιτιότητα του οδηγού του, για όσο διάστημα διαρκεί η παραχώρησητου εν λόγω απορριμματοφόρου οχήματος θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου Τριφυλίας

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής ο Γιάννης Μερκούρης τόνισε αναλυτικά προς την δημοτική αρχή: «Προέχει η υγεία των πολιτών και αναγκαστικά θα συμφωνήσω στη δωρεάν παραχώρηση για χρήση ενός απορριμματοφόρου από το Δήμο Αθηναίων. Τίθεται όμως ένα σημαντικό ερώτημα, στο οποίο πρέπει να απαντήσετε στους δημότες. Τα ίδια
απορριμματοφόρα υπήρχαν και στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή και δεν χρειάστηκε να καταφύγει σε αυτή τη διαδικασία. Δεν καταφεύγετε στο δανεισμό τώρα λόγω του καλοκαιριού αλλά είναι η τέταρτη φορά (Δήμοι Καλαμάτας, Παλαιού Φαλήρου, Πύλου Νέστορος και Αθήνας). Έχετε απορριμματοφόρα εκτός λειτουργίας; Πως δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες της αποκομιδής όταν οι ποσότητες είναι περιορισμένες λόγω πανδημίας; Καταστήματα κλειστά, λιγότεροι μετακινούμενοι δημότες. Τα δικά μας απορριμματοφόρα είναι δεκαοκτώ χρονών, αυτό που θα μας δώσουν πόσων ετών είναι»;

43 κρούσματα στην Αχαϊα, 13 στη Μεσσηνία – 1 εξιτήριο από την κλινική COVID 19


Λιγότερα τα κρούσματα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες καταγράφονται σήμερα στην περιοχή της Αχαϊας. 43 νέες μολύνσεις δίνει ο ΕΟΔΥ, την ώρα που στη σημερινή του έκθεση η Αργολίδα δίνει 31 κρούσματα, αλλά με αστερίσκο καθώς όπως συγκεκριμένα αναφέρεται περιλαμβάνονται κρούσματα π
ροηγούμενου χρονικού διαστήματος λόγω καθυστερημένης δήλωσης στο Μητρώο Covid-19. Από κει κι έπειτα 23 κρούσματα καταγράφονται σήμερα στην Κορινθία, 19 στην Αρκαδία, 16 στην Ηλεία, 13 στη Μεσσηνία και 2 στη Λακωνία. 508 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σήμερα από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην Μεσσηνία και συνεχίζονται αύριο, Παρασκευή (30/4) στην Πλατεία Καλαμάτας από τις 11:00 έως τις 14:00 καθώς και στην Πλατεία της Μεσσήνης κατά τις ίδιες ώρες. 
 Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 4.645.215 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 3.434.476 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 55.319 δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 29 Απριλίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 1.827.386 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 38.661 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

ΦΟΒΟΙ στην οικονομία για λουκέτα και απολύσεις


Κάτι περισσότερο από έκδηλη είναι η αγωνία των επαγγελματιών για την επόμενη ημέρα, καθώς τα προβλήματα που έχουν ήδη ανακύψει στο φόντο των περιορισμών είναι πολλά και ποικίλα. Λίγο πριν την επανεκκίνηση της εστίασης και του τουρισμού, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best , στάθηκε στην ανάγκη ουσιαστικής στήριξης από την πολιτεία, αφού ο τουρισμός καλύπτει το 25% του ΑΕΠ της χώρας καθώς απασχολούνται 350.000 εργαζόμενοι, όπως και άλλοι τόσοι στην εστίαση.
 «Το 15% των επαγγελματιών δηλώνει πως δε θα κρατήσει όλο το προσωπικό, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να που τα προγράμματα αφορούν μέχρι και στις 30 Σεπτεμβρίου για να μην υπάρξουν απολύσεις», τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος στάθηκε και στα προβλήματα επαγγελματιών άλλων κλάδων, όπως στο λιανικό εμπόριο και ειδικότερα, την ένδυση και την υπόδηση. Η αισιοδοξία για τη συνέχεια, είναι τουλάχιστον συγκρατημένη, καθώς καταγράφεται υποτονικότητα στις πωλήσεις, με τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

ΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΜΟΝΟ αγροτική χρήση σε «γκρίζες» εκτάσεις

 


Δεν αλλάζει ο χαρακτήρας, αλλά η δυνατότητα χρήσης των εκτάσεων. Σε αυτή τη φράση θα μπορούσε να συνοψιστεί η προσπάθεια του υπουργείου Περιβάλλοντος να ξεπεράσει την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις αλλά και τους δασωμένους αγρούς. Οπως αποκαλύπτει στην «Καθημερινή» ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, οι ρυθμίσεις θα προβλέπουν τη δυνατότητα αποκλειστικά αγροτικής χρήσης των εκτάσεων αυτών, χωρίς τη δυνατότητα δόμησης και χωρίς να αλλάξει η απεικόνισή τους στον δασικό χάρτη. Με άλλη ρύθμιση θα αναγνωριστεί κυριότητα σε εκτάσεις (σε περιοχές όπως η Κρήτη) με βάση τίτλους που ανάγονται στην τελευταία 20ετία και όχι στο 1946 όπως ισχύει σήμερα. Τέλος, τον Ιούνιο ξεκινούν οι δηλώσεις για το νέο σύστημα με τις οικιστικές πυκνώσεις.

«Μετά το Πάσχα θα έχουμε έτοιμες τις προτάσεις μας για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις (αυτές που εμφανίζονται στον δασικό χάρτη ως ΔΑ) και τους δασωμένους αγρούς (που εμφανίζονται στον δασικό χάρτη ως ΑΔ). Θέλουμε οι αλλαγές να εγκριθούν μέσω δύο προεδρικών διαταγμάτων, ώστε να υπάρξει προδικαστικός έλεγχος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και έτσι να αποφύγουμε τα προβλήματα που είχαν οι προηγούμενες ρυθμίσεις για το ίδιο θέμα» (σ.σ. κηρύχθηκαν αντισυνταγματικές), αναφέρει στην «Κ» ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Οπως εξηγεί ο κ. Σκρέκας, οι ρυθμίσεις δεν θα μεταβάλουν τον δασικό ή άλλο χαρακτήρα των εκτάσεων, άρα και τον τρόπο απεικόνισής τους στον δασικό χάρτη, αλλά τις επιλογές για τη μελλοντική χρήση τους. «Θέλουμε και στις δύο περιπτώσεις να δοθεί η διέξοδος της αγροτικής χρήσης και μόνο. Για την πρώτη κατηγορία, πρόκειται να αποδείξουμε ότι ο λόγος που εκχερσώθηκαν με μη νόμιμο τρόπο κάποιες εκτάσεις, κυρίως τις δεκαετίες του ’60 και ’70, ήταν για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, η οποία ήταν τότε κατά βάση αγροτική. Οι άνθρωποι που καλλιέργησαν τις εκτάσεις αυτές στήριξαν την εποχή εκείνη τον πρωτογενή τομέα. Θα αναθέσουμε λοιπόν μια σοβαρή μελέτη, ώστε να αποδείξουμε ότι εξυπηρετήθηκε το δημόσιο συμφέρον, καθώς το ΣτΕ είχε εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσον αυτό είχε συμβεί με τις προηγούμενες ρυθμίσεις. Με το προεδρικό διάταγμα θα επιτρέψουμε αυτοί που σήμερα τις καλλιεργούν να διατηρήσουν τη νομή και τη χρήση τους και, σε όσες περιπτώσεις τεκμαίρεται κυριότητα προ του 1975, να κατοχυρώσουν και την ιδιοκτησία τους. Αντίστοιχα, για τις δασωμένες αγροτικές εκτάσεις θα υποστηρίξουμε μέσω της μελέτης πως αν επανέλθουν σε αγροτική χρήση θα εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον».

Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

ΜΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

 


ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Με την δέουσα θρησκευτική κατάνυξη και τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων όπως ορίστηκαν από την πολιτεία με διπλές μάσκες για πρώτη φορά εντός των ναών, ολοκληρώθηκε η ακολουθία τον Αχράντων Παθών του Κυρίου Σωτήρος Χριστού παρουσία ευσεβών χριστιανών, κλήρου και λαού στους ιερούς ναούς της Κυπαρισσίας και της ευρύτερης περιφέρειας.

Με ανοιχτούς τους ιερούς ναούς φέτος η ακολουθία των μυστηρίων της Μεγάλης Εβδομάδος αποκτά μεγάλη αξία. Στους ιερούς ναούς τηρήθηκε με θρησκευτική ευλάβεια ο οριζόμενος αριθμός των πιστών τόσο εντός όσο και εκτός των ιερών ναών με αποστάσεις, για την ακολουθία των Παθών του κυρίου. Η συγκίνηση για την κορύφωση του θείου δράματος και τον Κύριο που σήκωσε τις αμαρτίες του κόσμου επάνω στον Σταυρό αποτελεί ένα παγκόσμιο θρησκευτικό γεγονός που άλλαξε για πάντα την ιστορία. 


Αξίζει να σημειώσουμε ότι φέτος οι εκδηλώσεις του Επιταφίου και της ανάστασης θα πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους. Οι 2 φωτογραφίες που εξασφάλισε αποκλειστικά η ιστοσελίδα μας φέτος προέρχονται: η πρώτη από την ακολουθία τον Αχράντων Παθών του Κυρίου στον ιερό ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου Κυπαρισσίας και η δεύτερη από τον Ιερό ναό της Παναγίας στην Πλάτη ( Καναλουπού) Τριφυλίας. ΙΩΑΝ. ΜΠ. 

213 εκατ. ευρώ το πακέτο έργων της Περιφέρειας στη Μεσσηνία-Τριφυλία


 Συνέντευξη τύπου παραχώρησε  ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος και αναφέρθηκε στα έργα ΕΣΠΑ καθώς και στα έργα του Τεχνικού Προγράμματος της ΠΕ Μεσσηνίας, που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται αυτή την περίοδο. Το συνολικό ύψος των έργων που ανακοινώθηκαν ανέρχεται στα 212.998.232 ευρώ, με τα 80,5 εκατ. ευρώ να αφορούν αντιπλημμυρικά έργα.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα κατωτέρω:

Έργα ΕΣΠΑ ενταγμένα στο ΕΠ Πελοπόννησος 2014 – 2020

  • Βελτίωση 7ης επαρχιακής οδού Μεσσηνίας (τμήματα Μεσσήνη -Εύα και Εύα – Λάμπαινα), 8.670.000 €. Το έργοβρίσκεται στη διαδικασία προσδιορισμού του ποσού προσωρινής αποζημίωσης των παρόδιων ιδιοκτητών και αμέσως μετά την έγκριση του πίνακα των επικειμένων και των αντίστοιχων αποζημιώσεων, αναμένεται να ξεκινήσει το έργο, που εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει άμεσα.
  • Βελτίωση εθνικής οδού “Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη” τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιανοι/ οδοφωτισμός ισόπεδων κόμβων τμημάτων Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι – Ρωμανός“, 29.899.900 €. Για το έργοέχει εκδοθεί η απόφαση επίταξης, έχει εγκριθεί το πρακτικό αποζημιώσεων, γίνονται διορθώσεις και εκτιμάται ότι η καταβολή της αποζημίωσης των επιταγμένων ακινήτων στους θιγόμενους ιδιοκτήτες να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης οι εργολαβίες των κάτωθι:

  • Έργα αντιδιαβρωτικής προστασίες της παραλίας Δ.Ε. Αίπειας του δήμου Μεσσήνης, 3.500.000 €.
  • Ανάπτυξη αλιευτικού καταφυγίου Μαραθόπολης5.388.580 €.
  • Αναδιαρρύθμιση αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων, 380.000 €.
  • Τμήμα Τζάνε – Έξοδος Καλαμακίου, 15.507.673 €.
  • Προσθήκες και αναδιαρρυθμίσεις στο υφιστάμενο κτίριο του Γ.Ν. Μεσσηνίας – νοσηλευτικής μονάδας Καλαμάτας, 3.786.367 €. Για το έργο αυτό, που υλοποιείται από την Δ/νση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Μεσσηνίας, αρχές Μαΐου θα εγκριθούν οι όροι δημοπράτησης.

Επίσης πρόσφατα κατατέθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας η πρόταση, άνω των 19 εκ. ευρώ, για τη βελτίωση του τμήματος από Λάμπαινα έως Αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ την προσβασιμότητα της Αρχαίας Μεσσήνης έρχεται να συμπληρώσει και η μελέτη, που βρίσκεται σε δημοπράτηση αυτή την περίοδο, για την διάνοιξη νέου έργου από την έξοδο του αυτοκινητοδρόμου στα Αρφαρά έως την Λάμπαινα.

Έργα πολιτισμού

Υλοποιούνται από την ΕΦΑ Μεσσηνίας έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ Περιφέρειας, τα οποία είναι τα εξής:

  • Αποκατάσταση και ανάδειξη Κάστρου Μίλα Μεσσηνίας, 450.000 €
  • Συντήρηση του κεντρικού κτηρίου του Ανακτόρου του Νέστορος250.000 €
  • Αποκατάσταση βορειοδυτικού πύργου Κάστρου Ανδρούσας200.000 €
  • Αποκατάσταση του καθολικού Παναγίας Γριβιτσιανής Π.Ε. Μεσσηνίας, 300.000 €

Ακόμη, από τη Δ/νση Αναστήλωσης του Υπουργείου υλοποιείται το έργο:

  • Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας1.565.712 €

Εντάχθηκαν πρόσφατα στο ΕΣΠΑ, με φορέα υλοποίησης την ΕΦΑ Μεσσηνίας τα κάτωθι έργα:

  • Αποκατάσταση Ι.Ν. Παναγίτσας Αίπειας, Π.Ε. Μεσσηνίας, 185.000 €
  • Αποκατάσταση καθολικού και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου Ι.Μ. Ελληνικών (Παλαιοκάστρου) στην Άνθεια Μεσσηνίας, 400.000 €
  • Αποκατάσταση Ι.Ν. Ταξιάρχων Κάστρου Πολίχνης και του οχυρωματικού του περιβόλου, 800.000 €
  • Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Πηδήματος και συντήρηση τοιχογραφιών, 240.000 €

Παράλληλα, όσον αφορά τα έργα πολιτισμού, σε εξέλιξη βρίσκονται οι μελέτες για τα Κάστρα Κορώνης και Μεθώνης, ενώ δρομολογούνται και οι διαδικασίες για την ένταξη των Μουσείων Χώρας και Αρχαίας Μεσσήνης.

Έργα πολιτισμού Περιφέρειας

Στο πρόγραμμα της ΠΕ Μεσσηνίας περιλαμβάνονται και έργα πολιτισμού, που μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων, θα υλοποιηθούν από την Δ/νση Τεχνικών Έργων, όπως:

  • Αποπεράτωση και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου της Ι.Μ. Αγίου Νικήτα στην Τ.Κ. Σελλά Τριφυλίας, 245.000 €
  • Ανάπλαση προαύλιου χώρου στον Ιερό Ναό Αγ. Σωτήρος Τ.Κ. Χριστιάνων Δήμου Τριφυλίας, 625.000 €
  • Ωρίμανση μελετών για την αποκατάσταση του Πύργου Κουμουνδούρου, που βρίσκεται στη θέση Γαρμπελιά, στον Κάμπο Αβίας Π.Ε. Μεσσηνίας, 55.000 €

Οδικά έργα Περιφερειακής Ενότητας

Η ΠΕ Μεσσηνίας υλοποιεί αυτή την περίοδο έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου, εθνικού και επαρχιακού αρμοδιότητάς της, έργα αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά και αθλητικά, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ, ενώ υπό δημοπράτηση βρίσκονται έργα 4 εκ. ευρώ και υπό μελέτη έργα 5 εκ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά έργα αποτελούν:

Η βελτίωση της 82ης εθνικής οδού στο τμήμα Καλαμάτα – Σπάρτη αλλά και στο τμήμα Ασπρόχωμα – Πύλος. Ειδικότερα στο τμήμα Καλαμάτα – Σπάρτη ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση ελεύθερου πλέγματος, από εργολαβία 3 εκ. ευρώ, στα πρανή της εθνικής οδού για την αποτροπή της πτώσης βραχωδών υλικών και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας της οδού. Η εργολαβία βρίσκεται σε εξέλιξη και ο ανάδοχος έχει λάβει εντολή για τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, σήμανση και ακολουθούν οι ασφαλτικές εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου. Για το ίδιο τμήμα του οδικού δικτύου ολοκληρώθηκε η μελέτη  αντιμετώπισης των κατολισθητικών φαινομένων στο 24ο χιλιόμετρο, έχει προωθηθεί η έγκρισή της προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.

Επίσης στην 82η και στο τμήμα Ασπρόχωμα – Πύλος έχουν υλοποιηθεί κατά τμήματα ασφαλτικές παρεμβάσεις, με διάφορες εργολαβίες, στην Ανάληψη – ΒελίκαΡιζόμυλος προς Πύλο, Δάρα και Πεταλίδι, Νερόμυλος – Καζάρμα, ενώ προγραμματίζεται και η βελτίωση των στροφών από Χανδρινού προς Πύλο.

Επιπλέον στην εθνική οδό Καλαμάτα – Τσακώνα – Καλό Νερό, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ασφαλτικές εργασίες από την έξοδο του αυτοκινητοδρόμου έως διασταύρωση Ζευγολατιού, ενώ με εργολαβίας που πρόκειται άμεσα να συμβασιοποιηθούν θα συνεχιστούν οι ασφαλτοστρώσεις, όπου απαιτείται, μέχρι το Καλό Νερό, για την αποκατάσταση των φθορών του ασφαλτοτάπητα και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε θέσεις όπως Κοπανάκι, Δώριο κλπ.

Στην εθνική οδός Πύργος – Κυπαρισσία – Πύλος – Μεθώνη είναι σημαντικό το γεγονός ότι το Υπουργείο με έργο ενταγμένο στο ΥμΕΠΕΡΑΑ, υλοποιεί το τμήμα από γέφυρα Νέδας έως κόμβο Καλού Νερού για την αντιμετώπιση της οδικής ασφάλειας. Το έργο αντικαθιστά τον ασφαλτοτάπητα, βελτιώνει τον οδοφωτισμό στους κόμβους και στις σημαντικές προσβάσεις βελτιώνοντας την ποιότητα κυκλοφορίας της οδού. Για το έργο αυτό έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την επιβλέπουσα Υπηρεσία, κατόπιν αιτημάτων των προέδρων της περιοχής για ενίσχυση της κάλυψης του οδοφωτισμού από το υλοποιούμενο έργο.

Παράλληλα στο τμήμα Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος, ολοκληρώθηκε το αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή Τερψιθέας και η βελτίωση της οδοποιίας στην είσοδο των Φιλιατρών με τη διαμόρφωση κλίσεων των στροφών, ενώ με υπόλοιπες εργολαβίες βελτιώνεται το εν λόγω τμήμα κατά τμήματα και όπου απαιτείται.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις με έργα βελτίωσης υλοποιούνται και στο επαρχιακό δίκτυο, όπως για παράδειγμα:

  • 19η επαρχιακή, τμήμα Κυπαρισσία – Περδικονέρι – Χριστιάνοι
  • 8η επαρχιακή, τμήμα Ραυτόπουλο – Κυπαρισσία
  • 15η επαρχιακή Φιλατρά – Μάραθος
  • 4η επαρχικαή, τμήμα Θουρία – Πολιανή
  • 36η επαρχιακή, τμήμα Κέντρο – Τσέρια

Παράλληλα στην 1η επαρχιακή θα υλοποιηθεί άμεσα, πλέον αυτών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, έργο συντήρησης – βελτίωσης από τον κόμβο Φωτεινής έως γέφυρα Κοσκάρακας, 700.000 €, επιπλέον έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμά μας και πρόκειται να δημοπρατηθεί το έργο βελτίωσης από Στούπα έως Άγιο Νίκωνα, με ποσό άνω του 1 εκ. ευρώ.

Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΛΕΝΕ ΤΑ..."ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ"


 Τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ, ενόψει της εορτής του Πάσχα, εύχονται υγεία, καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση στους/στις Φιλιατρινούς/νες όπου κι αν βρίσκονται!

   Τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ επισημαίνουν: το ευοίωνο μέλλον της πόλης και των χωριών μας περνάει μόνο μέσα από το αυτοδιοίκητο των Φιλιατρών. Συντοπίτες/σες, στηρίζουμε τον τόπο μας αγωνιζόμενοι για την επαναφορά του αυτοδιοίκητου: ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ! 

Συντοπίτες/σες, στηρίζουμε τα μαγαζιά της περιοχής μας, τα προτιμάμε χωρίς άλλη επιλογή.

Αγωνιζόμαστε για την επανόρθωση βλαβών που υπέστει η πόλη συνέπεια του Καλλικράτη, όσο παραμένουμε στον καταστροφικό αυτό για την πόλη – πατρίδα, χωροταξικό σχεδιασμό.

   Οι πρακτικές κουκουλώματος της κατάντιας της πόλης από τον Φιλιατρινό Δημοάρχοντα με άναρχες – άτεχνες – ακαλαίσθητες φυτεύσεις εποχιακών φυτών. Με την εκρίζωση καλλωπιστικών δένδρων που φυτεύτηκαν το 2020 κι εκριζώθηκαν το 2021 για να φυτευθούν νέα καλλωπιστικά δένδρα. Με την τοποθέτηση περίεργων και κακόγουστων φωτισμών καθώς και με τα ασπρίσματα των ρείθρων. Τα Φιλιατρά δεν είναι χωριό, ούτε θα γίνουν και τέτοιου είδους πρακτικές δεν μας ξεγελάνε. Οι παραπάνω βέβαια επεμβάσεις, ας μην ξεχνάμε όλοι μας: κοστίζουν!

      Συγχαίρουμε τον Δημοάρχοντα για τις σουρεαλιστικές – σουγλιστικές παραστάσεις ροής ανθέων που τοποθετήθηκαν στον Πύργο του Αιφελ! Και πάλι, πολλά συγχαρητήρια!!!

   Κλείνουμε με ένα ερώτημα συντοπίτες/σες προς όλους σας: τί κρύβει ο αισθητικός μεταμοντερνισμός της τοποθέτησης γλαστρών στο νεοιστορικό κτίριο του Δημαρχείου Φιλιατρών και συγκεκριμένα στην πόρτα του Ρολογιού; Απαντάμε: μια σάπια πόρτα κρύβει!!!

   Ο Καλλικράτης δεν είναι φυλακή. Κι αν είναι, εμείς θα αποδράσουμε.


 Φιλιατρά, Μ. Τετάρτη 28 Απρίλη 2021                           

                                                                                                    Για τα 

                                                                                     ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ


                                                                                       Βασίλης Σπυρόπουλος

                                                                                Κοινοτικός Σύμβουλος Φιλιατρών


ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΝΑΛΥΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 Γνωρίζουμε ότι οι αναπτυξιακές ανάγκες στην χώρα μας και ειδικά στο νομό


μας, είναι μεγάλες και πρέπει επιτακτικά να καλυφθούν από τα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα.  Το εθνικό ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ύψους πάνω από 32 δις περιλαμβάνει 170 έργα με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το 2026. Στο σχέδιο που παρουσιάστηκε από την ελληνική Κυβέρνηση δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξειδίκευση για τα έργα, τόσο θεματικά όσο και χωροταξικά. Δημιουργείται λοιπόν αμφιβολία, κατά πόσο θα συμπεριληφθούν τα μεγάλα έργα του νομού μας και κατά πόσο θα αποφύγουμε τη γνωστή πρακτική της ΝΔ για τετελεσμένες αποφάσεις που θα προκύπτουν έπειτα από «κλειστές» συσκέψεις.

Επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρά τις δυσμενείς συνθήκες της ασφυκτικής επιτήρησης των θεσμών, προχωρήσαμε στη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μετά από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Διοργανώσαμε 14 περιφερειακά Συνέδρια, αλλά και σε συνεχή διάλογο με τους αρμόδιους φορείς διαμορφώσαμε ένα πρόγραμμα, που αγκαλιάστηκε από όλους. Σε συνέχεια αυτού διασφαλίσαμε τους χρηματοδοτικούς πόρους και προχωρήσαμε στην υλοποίηση των βασικών έργων.

Επί των ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ δεν υπάρχει κατατεθειμένο σχέδιο και πρόγραμμα, ενώ ακούγονται διάφορες αόριστες δεσμεύσεις, στη λογική «κατόπιν δικών μου ενεργειών».

Ζητάμε από τους εξαφανισμένους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν στους πολίτες του νομού τι γίνεται με τα παρακάτω έργα:

  • Υπόλοιπο Ολυμπίας Οδού από τον Πύργο έως της Τσακώνα: αγνοείται εντελώς από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, ενώ αποτελεί τη σύνδεση του νομού μας με τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και τους 2 αυτοκινητόδρομους μεταξύ τους
  • Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη: μέσα στη μεγάλη καθυστέρηση που παρουσιάζει δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για τη συνολική χρηματοδότηση και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλου του έργου. Ακόμα και για το τμήμα Καλαμάτα- Ριζόμυλος, για το οποίο είχαμε διασφαλίσει επί ΣΥΡΙΖΑ τη χρηματοδότησή του, δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος
  • Αεροδρόμιο Καλαμάτας: χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα για όλες τις απαραίτητες δράσεις (αναβάθμιση, επέκταση, απαλλοτριώσεις, χρηματοδότηση, αδειοδοτήσεις) έχει αφεθεί στην ελπίδα ανταπόκρισης μόνο του ιδιωτικού τομέα
  • Φιλιατρινό Φράγμα: μετά την παράλογη ολοκλήρωσή του χωρίς την υλοποίηση των κατάντι αρδευτικών δικτύων κινδυνεύει να γίνει «το γεφύρι της Άρτας» με συνεχή φθορά και αμφισβήτηση μέσα στο χρόνο.
  • Ύδρευσης ευρύτερης περιοχής Καλαμάτας: εξασφαλίσαμε επί Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τη χρηματοδότηση και καθυστερεί η έναρξη της ολοκλήρωσης του έργου.

Επειδή έχει περάσει πολύτιμος χρόνος για τα παραπάνω έργα, καλούμε τους φορείς του νομού μας και κυρίως την αυτοδιοίκηση σε επαγρύπνηση. Η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα παραπάνω έργα, αλλά και να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους. Δεν θα δεχτούμε αόριστες υποσχέσεις και τετελεσμένα γεγονότα που θα οδηγούν στην ματαίωση των έργων και στην περαιτέρω υποβάθμιση του νομού μας.

Ανακοίνωση της Επιτροπής Υποδομών και Περιβάλλοντος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μεσσηνίας

Υποτονική παραμένει η κίνηση στην αγορά της Μεσσηνίας


Οι καταναλωτές έχουν λίγες ημέρες ακόμα στη διάθεσή τους για τα τελευταία ψώνια πριν το Πάσχα. Το εορταστικό ωράριο έχει ήδη ξεκινήσει στα καταστήματα τα οποία δηλώνουν προετοιμασμένα να υποδεχθούν τους καταναλωτές, τηρώντας απόλυτα όλες τις υγειονομικές υποδείξεις και με πολύ καλές τιμές στα προϊόντα τους. Παρόλα αυτά στην αγορά της Μεσσηνίας καθώς και στις λαικές  αγορές των παραγωγών  η κίνηση παραμένει υποτονική!

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΛΓΧΟΙ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΗΤΡΩΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

 


Γιώργος Κοντονής

Σε αυτό θα εντάσσονται όλοι οι «ενεργοί γεωργοί» µε βάση τον ορισµό που θα δώσει η χώρα µας, ικανοποιώντας έτσι το αίτηµα των Βρυξελλών για στόχευση των άµεσων ενισχύσεων σε όσους πραγµατικά παράγουν χωρίς όµως να αποκλείονται οι ετεροεπαγγελµατίες. Ως εκ τούτου, όλες οι ενισχύσεις – βασική πληρωµή, συνδεδεµένες, νέο πρασίνισµα, θα περνάνε από το φίλτρο του συγκεκριµένου Μητρώου ώστε να δίνονται σε όσους µπορούν να αποδείξουν, τουλάχιστον «στα χαρτιά», αγροτική δραστηριότητα ενός επιπέδου και άνω. Βέβαια, µένει να φανεί, αν το σχέδιο αυτό της χώρας µας, θα είναι ικανό να σταµατήσει και την γνωστή υπόθεση των «µισακών» που δίνει στους ιδιοκτήτες γης το δικαίωµα να εµφανίζονται είτε ως αποκλειστικοί καλλιεργητές είτε ως συγκαλλιεργητές των κτηµάτων τους, ενώ στην ουσία νοικιάζουν τα κτήµατα σε άλλους αγρότες.

Σε βάθος τετραετίας λέει ο Οικονόµου η κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων

Όσο έχουν ωριµάσει τα πράγµατα σε σχέση µε τον «ενεργό αγρότη», τόσο ρευστά φαίνεται να είναι στο θέµα της σύγκλισης των ενισχύσεων και την τύχη των ιστορικών δικαιωµάτων. Από τη µία, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης µε δηλώσεις του σε τοπικό κανάλι της Κοµοτηνής, διαβεβαίωσε ότι σε βάθος 3ετίας-4ετίας θα υπάρξει η ολική κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων. «Με βάση µελέτες που έχουµε στα χέρια µας αυτοί που πλήττονται ή θα πληγούν από τη σύγκλιση, είναι είτε ετεροεπαγγελµατίες, είτε µεγάλοι σε ηλικία αγρότες εκεί όµως θα κάνουµε ορισµένες προσαρµογές προς όφελος του συνόλου των παραγωγών,» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόµου και πρόσθεσε πως «αν συνεχίσουµε να µην πειράζουµε τίποτα, πρέπει να είµαστε και σίγουροι ότι δεν θα αλλάξει και τίποτα προς το καλύτερο». Από την άλλη, πληροφορίες αναφέρουν ότι παίζει ακόµα το σενάριο του 85% σύγκλισης, το οποίο όµως «δεν βγαίνει» µε το φρένο µέγιστης µείωσης έως 30% στα υψηλά δικαιώµατα που ζήτησε ο κ. Λιβανός  να ισχύσει για τη νέα ΚΑΠ. «Είναι κόντρα το ένα µε το άλλο, δεν βγάζει νόηµα µαθηµατικά. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να οριοθετηθεί µέγιστη µείωση 47% στα υψηλά δικαιώµατα για να ανέβουν στο επίπεδο που απαιτείται όσοι έχουν αξία δικαιωµάτων χαµηλότερη του µέσου όρου», αναφέρουν στην Agrenda οι έχοντες πολύ καλή γνώση των διαβουλεύσεων του εθνικού φακέλου της νέας ΚΑΠ.

Στα 113 εκατ. ευρώ και ανά περιφέρεια ενίσχυσης η αναδιανεµητική

Εξελίξεις παράλληλα υπάρχουν και στο ζήτηµα του νέου καθεστώτος της αναδιανεµητικής ενίσχυσης. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, η χώρα µας σχεδιάζει να διαθέσει 113 εκατ. ευρώ ετησίως για αυτό το καθεστώς (6% του εθνικού φακέλου, εν αναµονή κιόλας και των τελικών αποφάσεων στις Βρυξέλλες για τη νέα ΚΑΠ). Αυτή τη στιγµή, έχουν γίνει µελέτες για την εφαρµογή αυτού του καθεστώτος χωρισµένο ανά περιφέρεια ενίσχυσης (βοσκοτόπια, αροτραίες, δενδρώδεις). «Κάτοχοι µεγάλων εκτάσεων µε υψηλή αξία δικαιωµάτων θα δουν µείωση των ενισχύσεων οι οποίες θα κατευθυνθούν στις µικροµεσαίες εκµεταλλεύσεις. Θα µπει και ένα ελάχιστο όριο στρεµµάτων», λένε οι ίδιες πηγές.

ΕΣΠΑ για τους ανθρώπους του τουρισμού και της εστίασης


Στην Κεφαλονιά βρέθηκε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ώστε να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του νησιού αλλά και με εκπροσώπους τοπικών τουριστικών φορέων με θέμα συζήτησης το άνοιγμα της νέας τουριστικής σεζ
όν. Την κ. Ζαχαράκη υποδέχτηκαν στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, ο βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Παναγής Καππάτος, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σταύρος Τραυλός, ο δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο δήμαρχος Ληξουρίου, Γιώργος Κατσιβέλης και ο δήμαρχος Σάμης, Μάκης Μονιάς καθώς και άλλοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες του νησιού. 
 «Για να έρθει ένας ταξιδιώτης στη Κεφαλονιά και να απολαύσει την φιλοξενία των ανθρώπων, χρειάζεται να νοιώσει ασφάλεια. Αυτό ένοιωσε πέρυσι αυτό θα νοιώσει και φέτος» δήλωσε η κ. Ζαχαράκη ενώ για την συνάντηση με τους φορείς του νησιού ανέφερε ότι «ενημέρωσα τους φορείς του νησιού για το άνοιγμα του Τουρισμού στις 15 Μαΐου, περιμένουμε και εμείς τους ταξιδιώτες, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για μια καλύτερη χρόνια. Έχουμε τον εμβολιασμό που προχωρά γρήγορα, έχουμε τα self tests, τα ξενοδοχεία covid, έχουμε και τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα από προχθές». Ακολούθως η, Ζαχαράκη, επεσήμανε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Ανάπτυξης «νέα χρηματοδοτικά εργαλεία». «Νέο ΕΣΠΑ για τους ανθρώπους του τουρισμού και της εστίασης, ώστε να πάρουν την απαραίτητη αναπνοή για να ξεκινήσουν».

Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Με…drone η εφαρμογή γεωργία ακρίβειας άρδευσης σε καλλιέργειες της Τριφυλίας

 


Είναι γεγονός ότι από την ιστοσελίδα μας παρουσιάσαμε την πρώτη φορά πριν από 7 χρόνια με τον κ. Παρασκευόπουλο όταν πραγματοποιήθηκε  η πρώτη πτήση drone  σε καλλιέργειες της Κυπαρισσίας. Τότε επρόκειτο για πιλοτικό πρόγραμμα χαρτογράφησης εφαρμογής Γεωργίας ακρίβειας σε συνεργασία με την διεύθυνση ΔΑΟΚ Τριφυλίας. Σήμερα η επιστήμη προχώρησε αρκετά και πλέον έχουμε θεαματικά αποτελέσματα.

Πλούσια είναι τα αποτελέσματα ενός καινοτόμου ερευνητικού προγράμματος με εφαρμογή στη γεωργία ακριβείας και τις νέες τεχνολογίες για την περιοχή της Τριφυλίας είναι άκρως σημαντικά όπως αποκαλύπτει και το ρεπορτάζ από το best tv. 

Με την χρήση drone αναπτύσσεται ένα καινοτόμο και οικονομικό σύστημα προγραμματισμού ακριβούς και δυναμικής άρδευσης, αλλά και επιτήρησης των καλλιεργειών προσφέροντας στους παραγωγούς αλλά και τους φορείς σημαντικές πληροφορίες.

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ η πρώτη φάση των εργασιών αποκατάστασης στο Κάστρο Κυπαρισσίας


 Ξεκίνησε η πρώτη φάση των εργασιών του έργου «Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας», με τον καθαρισμό των πρανών.

Ανάδοχος του έργου, που υλοποιείται από το υπουργείο Πολιτισμού, είναι η εταιρεία «ΟΚΤΑΝΑ Ανώνυμη Τεχνική και Εμπορική Εταιρεία - Βλασσοπούλου Μαρία του Αντωνίου», εταιρεία που εκτέλεσε και αυτές τις ημέρες ολοκληρώνει το έργο ανάπλασης της Άνω Πόλης σύμφωνα με την «Ελευθερία»
Να σημειώσουμε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 1.565.712 ευρώ με ΦΠΑ και η δαπάνη μετά την προσφορά που κατατέθηκε είναι 1.484.643,93€ με ΦΠΑ.
Το έργο αφορά τη στερέωση των βραχωδών πρανών και της θεμελίωσης των περιμετρικών τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας. Το Κάστρο είναι κηρυγμένο ως αρχαίο μνημείο σύμφωνα με το ΦΕΚ 87/Β΄/10-2-1981.

Το ερειπωμένο Κάστρο της Κυπαρισσίας είναι χτισμένο στην κορυφή απόκρημνου βραχώδους λόφου και καταλαμβάνει έκταση κατά προσέγγιση 66 στρεμμάτων. Τα τείχη του περιβόλου σώζονται σε μικρό ύψος, ενώ κυρίως στη βόρεια και την ανατολική πλευρά υπάρχουν τμήματα που δεν διατηρούνται. Η τοιχοποιία τόσο των τειχών όσο και των κτισμάτων στο εσωτερικό έχει κατασκευαστεί σε διάφορες χρονικές φάσεις, με διαδοχικές ανακατασκευές και επεμβάσεις από τους κατά καιρούς κυρίαρχους Βυζαντινούς, Φράγκους, Ενετούς
και Τούρκους.
Οι φθορές στα περιμετρικά τείχη του Κάστρου οφείλονται στη συνδυασμένη δράση πολλών παραγόντων. Χαρακτηριστικές φθορές είναι: ανάπτυξη βλάστησης και έλλειψη συνδετικού κονιάματος, αποκολλήσεις βραχωδών τεμαχίων, υποσκαφές θεμελίων, ρηγματώσεις, κατάρρευση ανωδομής.
Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι συνοπτικά οι εξής: Καθαρισμός του πρανούς και αποψίλωση του ριζικού συστήματος βλάστησης από τη βραχόμαζα και τα θεμέλια των λιθοδομών. Καθαίρεση των αποκολλημένων τεμαχίων βράχου σε ζώνη 2-3m κατάντη της έδρασης των λιθοδομών και καθαίρεση των επισφαλών λίθων των θεμελίων σε ύψος έως 1.20m. Σφράγιση των ρωγμών της βραχόμαζας με τσιμεντένεμα. Πλήρωση των κοιλοτήτων της βραχόμαζας και των θεμελίων με νέα λιθοδομή. Βαθύ αρμολόγημα των λιθοδομών θεμελίωσης σε ύψος έως 1.20m. Εισπίεση ενέματος στις λιθοδομές θεμελίωσης των τειχών. Τοποθέτηση ανοξείδωτων αγκυρίων βράχου για τη συγκράτηση επισφαλών τεμαχίων, είτε απευθείας στο βράχο είτε σε δοκό έδρασης. Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου με κείμενα (και σε γραφή Braille) και φωτογραφικό υλικό. Κιόσκι πληροφοριών με ψηφιακή εφαρμογή που θα έχει δυνατότητα εκφώνησης. Εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων (και σε γραφή Braille).