Pages

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΑΣ…

 


ΧΑΣΑΜΕ ΑΡΑΓΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ;

Πάντα μας έλεγαν ότι οι Έλληνες ήμασταν από τη φύση μας αισιόδοξος λαός. Ωστόσο σε μία πανδημία που ανέτρεψε τα δεδομένα, αλλάζοντας την κοινωνική μας στάση απέναντι στα πράγματα αλλά κυρίως απέναντι στον ίδιο δομικό ιστό της κοινωνίας. Προφανώς λόγω των πολιτικών μέτρων με δικαιολογία το αγαθό της υγείας χάσαμε ένα μέρος του εαυτού μας και απωλέσαμε τις παλιές καλές μέρες με την αισιοδοξία μας.

Χωρίς πολιτιστικό καλοκαίρι είναι αυτό του 2021 στους δήμους παρότι υποτίθεται ότι γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Χωρίς ελεύθερα γήπεδα την ώρα που η συλλογή αγωνιούν να αναμετρηθούν στο πλαίσιο της ευγενούς άμιλλας. Είναι πικρό το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πως τα σπλάχνα της έθρεψε το φωτοστέφανο του αθλητισμού και πολιτισμού, καταφέραμε τελικά να τα απεμπολήσουμε.

Σε μία κοινωνία πολλά ζει ραγδαία πως και στον τόπο μας το σίγουρο είναι που θα δούμε πολλές αλλαγές να διαμορφώνουν το σχήμα του κοινωνικού ιστού τα επόμενα χρόνια. Πολύ διαφορετικό από ότι το γνωρίζαμε. Χάσαμε το χαμόγελο μαζί με την αισιοδοξία μας, αποψιλώσαμε την κοινωνική μας ευαισθησία από αυτά που συμβαίνουν στους συνανθρώπους μας. Το κυριότερο όμως είναι να μην χάσουμε τον εαυτό μας. Πολλές φορές η αυτοκριτική κάνει θαύματα. Αλλά αυτήν μάλλον πρέπει πρώτα να την κάνουν οι πολιτικοί μας άρχοντες και μετά εμείς. Μήπως φταίμε τελικά που δεν τους το υποδεικνύουμε; Μήπως τελικά σε μια κοινωνία και ένα κόσμο που αλλάζει αφουγκραζόμαστε την πιθανότητα αν θα είμαστε μέρος.

Καλή δύναμη λοιπόν. Συμπερασματικά επειδή γιορτάζουμε μέσα μας τα 200 χρόνια της επανάστασης, η φράση που πάντοτε πρέπει να έχουμε στα χέρια μας είναι μία. Όποιος συλλογάται ελεύθερα, συλλογάται καλά. ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΣΤΗ γειτονιά των Αγγέλων η 50χρονη προϊσταμένη Τμήματος Λογιστηρίου του Δήμου Τριφυλίας


Σε θλίψη έχουν βυθιστεί υπάλληλοι και αιρετοί του Δήμου Τριφυλίας από τον πρόωρο και άδικο χαμό της 50χρονης προϊσταμένης του Τμήματος Λογιστηρίου του Δήμου, Δήμητρας Λαμπροπούλου. Η εκλιπούσα, μητέρα ενός παιδιού που φέτος τελείωσε το Λύκειο κι έδωσε Πανελλαδικές Εξετάσεις, πάλεψε για τη ζωή με
θάρρος και δύναμη. Ευσυνείδητη υπάλληλος, δραστήριος και χαρούμενος άνθρωπος, στοργική μάνα, μαχήτρια ως την τελευταία στιγμή. 
Αντίο από τους συναδέλφους της:
Αγαπητή Δήμητρα, Βαρύς ο πόνος και η θλίψη ανείπωτη. Μας εγκαταλείπεις σε μια περίοδο που ήσουν απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε. Υπήρξες άνθρωπος διακριτικός, μεστή στα λόγια, ενεργή στις πράξεις με μετρήσιμο αποτέλεσμα. Υπήρξες προσωπικότητα που τη διέκρινε η ανιδιοτέλεια, η αξιοπρέπεια, το ασυμβίβαστο ,το μαχητικό πνεύμα και η παρρησία της γνώμης σου. Αφήνεις ανεξίτηλο το αποτύπωμά σου στο Δήμο και στους συναδέλφους σου. Υπηρέτησες με αρχές και αξίες, με ήθος και ευγένεια την αυτοδιοίκηση. Λειτούργησες με χαμηλούς τόνους με σκληρή προσωπική εργασία και κατάφερες να κερδίσεις την εμπιστοσύνη και εκτίμηση των συνεργατών σου. Έδωσες λύσεις στα δύσκολα και εκεί που φάνταζαν αδιέξοδα. Ανεκτίμητη και αφειδώλευτη η προσφορά σου. 
Ταυτόχρονα πάλεψες αγόγγυστα και το πρόβλημα της υγείας σου. Μετρώντας την απώλειά σου θα καταστήσουμε με απόλυτο σεβασμό ως γνώμονα της δικής μας πορείας τις δικές σου παρακαταθήκες, οι οποίες αναδεικνύουν την αξία που έχει ο έντιμος αγώνας και η σπουδαιότητα να μάχεσαι στη ζωή με αξιοπρέπεια για τα ιδανικά σου. Θερμά συλλυπητήρια στο καμάρι σου, το γιο σου, που δεν πρόλαβες να τον καμαρώσεις όπως ονειρευόσουν, στο σύζυγό σου, στους οικείους σου και στους συναδέλφους σου. Θα μας λείπεις. Καλό ταξίδι Δήμητρα 
Αιωνία η μνήμη σου. Οι συνάδελφοί σου στο Δήμο Τριφυλίας.

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

 


Βαθαίνει η ανησυχία και μειώνονται οι ελπίδες για μια διαφορετική τουριστική σεζόν φέτος, καθώς η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα δημιουργεί νέα αρνητικά επιδημιολογικά δεδομένα, απομακρύνοντας τα θετικά σενάρια τουριστικών εισπράξεων όσο απομακρύνεται και η πιθανότητα να έρθουν στη χώρα μας μαζικά τουρίστες από Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία και άλλες αγορές. Η εκ νέου εμφάνιση της πανδημίας με τη μορφή της μετάλλαξης Δέλτα στη Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ, τη Ρωσία, όπως και τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας, αποτελούν μια νέα πηγή ανησυχίας για την εξέλιξη της σεζόν.

Το σενάριο πλέον για ταξιδιωτικά έσοδα στο επίπεδο του 50% του 2019 έχει απομακρυνθεί πολύ, καθώς η μεγάλη βοήθεια που περιμένει η χώρα μας από τη βρετανική τουριστική αγορά δεν αναμένεται, με βάση τις καλύτερες προϋποθέσεις, πριν από τις 17 Ιουλίου. Το ερώτημα είναι αν θα «πιαστεί» το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο του 40%, που σημαίνει τουριστικά έσοδα γύρω στα 7,26 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στη «Ν», απέφυγε για ακόμη μια φορά να αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα-στόχους, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τη ρευστότητα της κατάστασης και αρκέστηκε να επαναλάβει την εκτίμησή του ότι «η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή».

Στις αβεβαιότητες που γεννά η πορεία της πανδημίας  αναφέρεται και η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.  Όπως αναφέρει, «οι προβλέψεις υπόκεινται σε κινδύνους, οι οποίοι σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας σε εθνικόκαι παγκόσμιο επίπεδο. Παρά το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά, η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορονοϊού αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και τυχόν επιδείνωση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτονική τουριστική περίοδο και να καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα».

Σε άλλο σημείο, επίσης, προστίθεται ότι «η κρίση που επέφερε στον τουρισμό η πανδημία δεν επιτρέπει προβλέψεις για ανάκαμψη της ταξιδιωτικής κίνησης και δαπάνης στο επίπεδο του 2019 σε διάστημα μικρότερο των δύο έως τριών ετών. Αυτός είναι ο χρόνος που αναμένεται να χρειαστεί το ταξίδι αναψυχής, ώστε να επιστρέψει στα αυξημένα επίπεδα ζήτησης τόσο για την Ελλάδα όσο και διεθνώς».

Όσον αφορά τις εισπράξεις από τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, επισημαίνει ότι «υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η ανάκαμψη των δραστηριοτήτων του τουρισμού συναρτάται στενά με την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και ειδικότερα με την πορεία του εμβολιασμού. Οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περίπου κατά 65% σε σχέση με το 2020, αλλά και πάλι θα παραμείνουν σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το 2019».

Υπενθυμίζεται ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά το 2020 διαμορφώθηκαν στα 4.319 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 76,2% σε σύγκριση με το 2019 (18,17 δισ. ευρώ). Συνεπώς η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι τα έσοδα θα φτάσουν στα 7,12 δισ. ευρώ ή περίπου στο 39% του 2019.

Η όλη κατάσταση αβεβαιότητας επιτείνεται και από τις πρωτοβουλίες άλλων κυβερνήσεων όπως της γερμανικής, η οποία καλεί την Ε.Ε. να υψώσει «τείχος» κατά της Μεγάλης Βρετανίας. Η γερμανική κυβέρνηση  επιδιώκει ενιαίους ταξιδιωτικούς κανονισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση  σε ό,τι αφορά όσους έρχονται από περιοχές με αυξημένα κρούσματα των παραλλαγών του βασικού στελέχους του νέου κορονοϊού,  δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ  .

ΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ


 ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 

Ο Πρόεδρος εισάγοντας το 1ο θέμα εκτός της ημερήσιας διάταξης ζήτησε από την Επιτροπή την έγκριση της συζήτησής του ως του κατεπείγοντος, για την άμεση ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Η Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα τη συζήτηση του θέματος και στη συνέχεια ο Πρόεδρος είπε:

Με την αριθ.112/2021 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής ανακηρύχθηκε ως προσωρινός μειοδότης του έργου «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ (ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ)» ο οικονομικός φορέας «ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΚΕΕ», με μέση έκπτωση 52,65%, επί του προϋπολογισμού της μελέτης και τιμή προσφοράς 567.196,91€ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%).

Με την αριθ. 6762/07-06-2021 πρόσκληση του κ. Δημάρχου, ζητήθηκε από τον προσωρινό ανάδοχο όπως υποβάλλει στην Επιτροπή Διαγωνισμού, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση σχετικής ηλεκτρονικής ειδοποίησης - πρόσκλησης από τον κ. Δήμαρχο προς αυτόν, τα προβλεπόμενα στις κείμενες διατάξεις δικαιολογητικά προσωρινού αναδόχου και τα αποδεικτικά έγγραφα νομιμοποίησης, ως αποδεικτικά στοιχεία για τη μη συνδρομή των λόγων αποκλεισμού του άρθρου 22 της αριθ. 2574/03-03- 2021 διακήρυξης, καθώς και για την πλήρωση των κριτηρίων ποιοτικής επιλογής του άρθρου 23 αυτής. Τα εν λόγω δικαιολογητικά, θα έπρεπε να υποβληθούν από τον προσωρινό ανάδοχο ηλεκτρονικά, μέσω της λειτουργικότητας της «Επικοινωνίας» σε μορφή αρχείων pdf κι εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από την ηλεκτρονική υποβολή τους να προσκομισθούν υποχρεωτικά, σε έντυπη μορφή και σε σφραγισμένο φάκελο, όλα τα έγγραφα που απαιτείται να προσκομισθούν σε πρωτότυπη μορφή.

Ο προσωρινός ανάδοχος, υπέβαλε εμπρόθεσμα και ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά του στις 11-06- 2021 & 17-06-2021, ενώ υπέβαλε εμπρόθεσμα και τους αριθ. πρωτ. 7095/14-06-2021 & 7295/17-06-2021 φυσικούς φακέλους με δικαιολογητικά. Ύστερα από έλεγχο των δικαιολογητικών, η Επιτροπή Διαγωνισμού διαπίστωσε ότι πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής, σύμφωνα με την παρ.5 του άρθρου 103, του Ν.4412/2016 αλλά και την αριθ. 2574/03-03-2021 διακήρυξη, οπότε και συνέταξε το από 18-06- 2021 Πρακτικό ΙΙ ελέγχου δικαιολογητικών. Το παραπάνω πρακτικό υπεβλήθη προς έλεγχο στην Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου να γίνει και η κατακύρωση της δημοπρασίας στον ανάδοχο.

Θέτω υπόψη σας τα ανωτέρω και παρακαλώ όπως αποφασίσουμε σχετικά.

Η Οικονομική Επιτροπή, αφού άκουσε την εισήγηση του κ. Προέδρου, έλαβε υπόψη της το από 18- 06-2021 Πρακτικό ΙΙ ελέγχου των δικαιολογητικών της Επιτροπής Διενέργειας του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ (ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ)», την αριθ. 2574/03-03-2021 Διακήρυξη, την αριθ. 158/2409/26-02-2021 (ΑΔΑ ΨΜΕΙΩΗΕ- ΔΧΓ) απόφαση έγκρισης ανάληψης υποχρέωσης, την αριθ.1/2408/26-02-2021 (ΑΔΑ ΩΣ73ΩΗΕ-3ΗΟ) απόφαση έγκρισης ανάληψης πολυετούς υποχρέωσης, τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4412/2016, καθώς και τις σχετικές διατάξεις των νόμων Ν. 3463/2006 και Ν. 3852/2010, μετά από διαλογική συζήτηση,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Εγκρίνει το από 18-06-2021 Πρακτικό ΙΙ ελέγχου δικαιολογητικών της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού κι ως εκ τούτου κατακυρώνει το διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου για την εκτέλεση του έργου «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ (ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ)», στον οικονομικό φορέα «ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΚΕΕ» (ΑΦΜ 999872797), με μέση έκπτωση 52,65%, επί του προϋπολογισμού της μελέτης και τιμή προσφοράς 567.196,91€ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%).

Περισσότερα από 3.000.000 άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας

 


Περισσότερα από 3.000.000 άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό στην Ελλάδα, αποτελώντας σχεδόν το 30% (28,9%) του γενικού πληθυσμού.

Παρότι το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με το υψηλό του 2014 (36%), το πρόβλημα της φτώχειας παραμένει σημαντικό, επηρεάζοντας δυσμενώς εκατομμύρια συμπολίτες μας.

to-profil-ton-ftochon-stin-ellada0

Ας δούμε, όμως, με τη βοήθεια της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ποιο είναι το προφίλ όσων αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα.

  • Ο κίνδυνος φτώχειας ή ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι υψηλότερος στην περίπτωση των ατόμων ηλικίας 18 έως 64 ετών (31,9%).
  • Οι αλλοδαποί αποτελούν το 54% όσων είναι ηλικίας 18 έως 64 ετών και βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό. Οι Έλληνες αντιπροσωπεύουν το 27%.
  • Από τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα, είναι ηλικίας 18 έως 64 ετών και βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, το 51,2% γεννήθηκε σ’ άλλη χώρα και το 30% γεννήθηκε στην Ελλάδα.

to-profil-ton-ftochon-stin-ellada1

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ορίζεται ο πληθυσμός, ο οποίος στερείται τουλάχιστον τέσσερα από τα εννέα βασικά αγαθά – υπηρεσίες ή/και διαβιεί σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας (υποαπασχόληση, μερική απασχόληση).

Την ίδια ώρα, στο κατώφλι της σχετικής φτώχειας (δηλαδή το φτωχότερο τμήμα του πληθυσμού) ανέρχεται στο 17,7% του συνολικού πληθυσμού.

to-profil-ton-ftochon-stin-ellada2

Ως σχετική φτώχεια ορίζει το ποσοστό των ατόμων, τα οποία έχουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία – εισόδημα χαμηλότερο του 60% του εθνικού διάμεσου ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος. Από αυτό το ποσοστό, βέβαια, εξαιρούνται οι κατά τεκμήριο φτωχές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι άστεγοι, οι παράνομοι μετανάστες, οι Ρομά κ.α.

  • Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 697.590 σε σύνολο 4.115.678 νοικοκυριών και τα μέλη τους σε 1.861.963 στο σύνολο των 10.514.769 ατόμων του εκτιμώμενου πληθυσμού.
  • Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 21,4%, ενώ για τις ομάδες ηλικιών 18-64 ετών και 65 ετών και άνω ανέρχεται σε 18,5% και 13,2%, αντίστοιχα.
  • Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας το 2020 είναι ελαφρώς υψηλότερο για τις γυναίκες (17,9%) σε σχέση με τους άνδρες (17,5%).
  • Ο κίνδυνος φτώχειας των νοικοκυριών με έναν ενήλικα και τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί διαμορφώνεται σε 25,6%.
  • Οι εργαζόμενοι 18-64 ετών αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση με τους ανέργους και τους οικονομικά μη ενεργούς (νοικοκυρές κ.λπ.).
  • Για τους ανέργους ο κίνδυνος φτώχειας είναι σημαντικά μεγαλύτερος και ανέρχεται σε 45,2%, παρουσιάζοντας σημαντική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών (51,7% και 39,4% αντίστοιχα).
  • Σε πέντε περιφέρειες (Ιόνια Νησιά, Αττική, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο και Ήπειρος) καταγράφονται ποσοστά κινδύνου φτώχειας χαμηλότερα από του συνόλου της χώρας, ενώ σε οκτώ περιφέρειες (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και Δυτική Ελλάδα) είναι υψηλότερα.

to-profil-ton-ftochon-stin-ellada3

 

Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Πτήσεις 4.053 θέσεων από Βρετανία και Γερμανία

 


Πτήσεις 4.053 θέσεων από Βρετανία και Γερμανία είναι προγραμματισμένες στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας από 28 Ιουνίου μέχρι 11 Ιουλίου, σύμφωνα με το Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ.

Κανένας όμως δεν γνωρίζει αν θα πραγματοποιηθούν όλες οι βρετανικές πτήσεις 1.413 θέσεων, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να ζητεί από τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Ελλάδα να παραμένουν σε 10ήμερη καραντίνα.

Το Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ καταγράφει τις συνδέσεις αεροδρομίων και χωρών με πτήσεις περισσοτέρων των 1.000 θέσεων. Για αυτό δεν εμφανίζονται στον σχετικό πίνακα οι συνδέσεις του “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” με Ολλανδία, Πολωνία, Γαλλία, Ιταλία και Αυστρία.

Συνολικά στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με το Recovery Tracker, από τις 14 Ιουνίου μέχρι τις 11 Ιουλίου είναι προγραμματισμένες πτήσεις 2 εκ. θέσεων. Το 30,1% των θέσεων είναι διεθνείς πτήσεις για την Αθήνα, το 16,43 για το Ηράκλειο, το 10,55% για Ρόδο και μόνο το 0,20% για Καλαμάτα.

Αναλυτικά οι θέσεις προγραμματισμένων πτήσεων ανά εβδομάδα και αεροδρόμιο παρουσιάζονται στον πίνακα.

 14/6 – 20/621/6 – 27/628/6 – 4/75/7 – 11/7ΣύνολοΠοσοστό
Αθήνα126.062137.852161.245177.537602.69630,13%
Ηράκλειο58.09463.17291.090116.262328.61816,43%
Ρόδος34.99039.07459.48877.383210.93510,55%
Θεσσαλονίκη28.32134.30344.66654.064161.3548,07%
Κέρκυρα28.44034.30346.83765.463175.0438,75%
Κως18.16217.88228.65941.730106.4335,32%
Χανιά14.46016.03525.94134.20090.6364,53%
Σαντορίνη14.68014.82725.33934.00788.8534,44%
Μύκονος12.33013.86823.68231.65081.5304,08%
Ζάκυνθος15.5789.38519.76430.36275.0893,75%
Άκτιο2.8143.1775.3648.27819.6330,98%
Κεφαλλονιά4.1982.2193.8989.90820.2231,01%
Καβάλα1.8241.7942.3463.0629.0260,45%
Σάμος1.3051.3051.1341.1344.8780,24%
Άραξος1.3231.1341.3231.3235.1030,26%
Σκιάθος2.3961.0532.8907.25013.5890,68%
Καλαμάτα1.0503.0034.0530,20%
Κάρπαθος  1.0781.4442.5220,13%
Σύνολο364.977391.383545.794698.0602.000.214100,00%

Αύγουστο μαζί με τις κληρώσεις των πρωταθλημάτων και η ΓΣ της ΕΠΣ Μεσσηνίας


 Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας, για τον Αύγουστο μετατίθεται η ΓΣ της ΕΠΣ Μεσσηνίας θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα που έχουν προγραμματιστεί οι κληρώσεις των τοπικών πρωταθλημάτων.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

“Το Δ.Σ. της ΕΠΣ Μεσσηνίας ανακοινώνει ότι σε έκτακτη συνεδρίαση του αποφάσισε την εκ νέου αναβολή της ΓΣ της ΕΠΣ Μεσσηνίας για λόγους αποφυγής συνωστισμών και διασποράς της πανδημίας του COVID-19 και την πραγματοποίηση αυτής με την κλήρωση των πρωταθλημάτων και του Κυπέλλου  των τοπικών κατηγοριών, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 09/08/2021 σε τόπο και ώρα που θα γνωστοποιήσει η ΕΠΣΜ στα σωματεία της με νέα ανακοίνωση.”

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

ΕΜΠΟΡΟΙ κατά αρθρογράφου γιατί... "βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία στη Νοτιοδυτική Μεσσηνία και την Ολυμπία!"

 


• Ο αρθρογράφος κ. Γ. Παναγόπουλος βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία στη Νοτιοδυτική Μεσσηνία και την Ολυμπία!

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός δημοσίευσης άρθρου του κ. Γ. Παναγόπουλου, στον τοπικό τύπο, που ανερυθρίαστα ζητά και προτείνει ουσιαστικά να κλείσει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, αμέσως μετά τη συγκέντρωση που έκαναν υγειονομικοί και κοινωνικοί φορείς με το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου για την αγωνιστική διεκδίκηση στήριξης και αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, και όταν πολιτικοί εκπρόσωποι κινητοποιούνται και παρεμβαίνουν σε επίπεδο κοινοβουλίου και κυβέρνησης.
Αντί ο κ. Παναγόπουλος να συνταχθεί με το ομόθυμο αίτημα της κοινωνίας για ενίσχυση του Νοσοκομείου με προσωπικό γράφει ότι το Νοσοκομείο πρέπει να κλείσει με αναφορές περί οικονομικών υγείας, λες και ο ίδιος είναι ειδήμων, λες και η ανθρώπινη ζωή μετριέται με χρήμα!
Δεν σταματά εκεί, αλλά σπέρνοντας φόβο και τρόμο στους κατοίκους κι επισκέπτες της Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας και της Ολυμπίας συνεχίζει τον «οχετό» του γράφοντας ότι «Επί της ουσίας είναι εδώ και χρόνια κλειστό. Αποτελεί …άταφο σώμα το οποίο αφήνουν να κακοφορμίσει!».
Φόβος, τρόμος, απαξίωση. Για να κλονισθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας που παρέχει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας από το 1947.
Έχουμε να πούμε στον κ. Παναγόπουλο ότι παρά τις άνομες βουλές του:
- το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα συνεχίσει να σώζει ζωές όπως κάνει επί δεκαετίες.
- το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας έχει ιστορία, παρελθόν, παρόν και μέλλον.
- στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας υπηρέτησαν και υπηρετούν άξιοι ιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό, εργατοτεχνικό και λοιπό προσωπικό.
- το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας έχει στηριχθεί και στηρίζεται με δωρεές πολιτών που αναγνωρίζουν ότι σώζει ζωές και την αναγκαιότητα λειτουργίας του.
- στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας γίνονταν και γίνονται ενισχύσεις εξοπλισμού με σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μέσα.
- στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας γίνονται επεμβάσεις που δεν γίνονται ούτε καν σε μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας.
- το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα.
- το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, προς θλίψη του κ. Παναγόπουλου, δεν εκχωρείται και δεν παραχωρείται σε μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά σκοτεινών ιδιωτικών συμφερόντων, όπως ίσως να θέλει ο ίδιος.
- Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα συνεχίσει να λειτουργεί, να προσφέρει καλές υπηρεσίες υγείας και να σώζει ζωές γιατί το προστατεύουμε με την αγκαλιά μας όλοι οι κάτοικοι της Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας και της Ολυμπίας.
Στόχος όλων μας, ήταν, είναι και θα είναι, η ενίσχυση και αναβάθμισή του και όποιος διατυμπανίζει το αντίθετο, απλά είναι,
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ,
στον τόπο μας.
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ Ξ.ΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ


 ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΞΕΝΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 

Αξιότιμοι πολίτες της Τριφυλίας και της ευρύτερης περιοχής του νομού Ηλίας,, Δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι άλλων φορέων και αγαπητοί συνάδελφοι, τα μέλη του συλλόγου  εργαζομένων της Ν.Μ. Κυπαρισσίας σας Ευχαριστούμε πολύ για την ανταπόκρισή σας στο κάλεσμά μας!

 Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε, όσα με αγώνες έχουν κατακτηθεί από το εργατικό κίνημα, να ακυρωθούν. Αναφερόμαστε στα δικαιώματά μας, εργασιακά και συνδικαλιστικά. Πέρα όμως από αυτό, αντιμετωπίζουμε καθημερινά, προβλήματα που εμποδίζουν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργεία του νοσοκομείου μας αποφασίσαμε, να σας ενημερώσουμε και να ζητήσουμε τη βοήθεια σας, για να βρεθούν λύσεις, έτσι ώστε το νοσοκομείο μας να έχει τη δυνατότητα να παρέχει όσο δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες υγείας και να αντιστρέψουμε την προσπάθεια υποβάθμισης του νοσοκομείου μας.

Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να αναφέρουμε πως η διοίκηση του Γ.Ν. Μεσσηνίας, στην προσπάθειά της να ενισχύσει τη Ν.Μ. Καλαμάτας, ενισχύοντας τα υπάρχοντα τμήματα, συνεχίζει να μετακινεί γιατρούς από την ήδη υποστελεχωμένη Ν.Μ. Κυπαρισσίας, προς το Ν.Μ. Καλαμάτας. 

Συγκεκριμένα:

  1. Μετακίνησε την τελευταία μόνιμη πρόσληψη ιατρού ακτινολόγου της Ν.Μ.Κυπαρισσίας στην Ν.Μ.Καλαμάτας επ΄ αόριστον για την κάλυψη των αναγκών αυτής, χωρίς πάλι να υπολογίσει τις επιπτώσεις στους συμπολίτες μας και εννοείται δυσχεραίνοντας ακόμα πιο πολύ το  δύσκολο έργο  των λιγοστών ιατρών αφού τους αφαιρεί τα λιγοστά διαγνωστικά μέσα που διαθέτουν.

  2. Συνεχίζει να μετακινεί τους δύο μοναδικούς παιδιάτρους της Ν.Μ. Κυπαρισσίας για την κάλυψη  εφημεριών του μήνα στην Ν.Μ. Καλαμάτας. Εάν υπολογίσουμε τα ρεπό τα οποία δικαιούνται κατόπιν των εφημεριών αυτών, δεν απομένουν εφημερίες για το νοσοκομείο μας. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η παιδιατρική κλινική να μην νοσηλεύει πλέον παιδιά και να λειτουργεί, μόνο ως τακτικό εξωτερικό ιατρείο. Όμως η διοίκηση «βολεύτηκε» και αντί να προβεί σε ενέργειες για την κάλυψη των κενών θέσεων της συγκεκριμένης ειδικότητας για της ανάγκες της Ν.Μ. Καλαμάτας, εξακολουθεί να μετακινεί τους παιδιάτρους της Κυπαρισσίας.

  3. Βάση νόμου, οι υπάρχοντες παθολόγοι δεν επαρκούν αριθμητικά για καλύψουν όλες τις εφημερίες της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου μας, με αποτέλεσμα ενώ νοσηλεύονται ασθενείς καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, να μην καλύπτονται όλες οι ημέρες του μήνα από ειδικευμένο ιατρό παθολόγο και οι ασθενείς να είναι αναγκαστικά υπό την επίβλεψη ειδικευόμενου ιατρού παθολογίας. Επίσης τις ημέρες που δεν εφημερεύει ειδικευμένος ιατρός Παθολόγος, τα παθολογικά περιστατικά που εξετάζονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και χρήζουν εισαγωγής και νοσηλείας, διακομίζονται για παροχή φροντίδας στη Ν.Μ. Καλαμάτας. Αυτό έχει ως συνέπεια την απασχόληση του ΕΚΑΒ για την μεταφορά τους, καθώς και οικονομικές επιπτώσεις τόσο για τους ασθενείς και τους οικείους τους, καθώς και για την τοπική οικονομία. Βέβαια έγινε προκήρυξη για έναν Ιατρό Παθολόγο και η θέση έμεινε άγονη.   

  4. Η Μ.Τ.Ν. παρόλο που διαθέτει υπέρ σύγχρονα μηχανήματα, λόγο της πρόσφατης αντικατάστασής τους, εξυπηρετεί τρεις ημέρες την εβδομάδα τους αιμοκαθαρόμενους εφόσον υπάρχει μία μόνο Νεφρολόγος Ιατρός. Τις εφημερίες εκτός από την Νεφρολόγο, τις καλύπτει και ένας Γενικός Ιατρός. Τις άλλες τρεις παραμένει κλειστή.  Σήμερα λόγο της  θερινής περιόδου και παρόλο που υπάρχουν κενές θέσεις για την φιλοξενία ασθενών, έχουν γίνει 25 αιτήσεις  για φιλοξενία  στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Κυπαρισσίας. Αλλά λόγο ελλείψεις ιατρών δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, παρά μόνο ελάχιστες εως καθόλου.

  5. Υπάρχει μόνο μία Αναισθησιολόγος  Ιατρός, με αποτέλεσμα, πέραν των καθημερινών χειρουργείων όλες τις καθημερινές ημέρες, ξεπερνώντας το ωράριό τους, δεν μπορεί να καλύψει όλες τις εφημερίες των χειρουργών, ώστε αν συμβεί κάτι επείγον να βάλουν χειρουργείο. Αφού η προηγούμενη Διοίκηση έγκρινε την μετάθεση, της τότε μοναδικού μόνιμου αναισθησιολόγου. Εδώ τρέχει προκήρυξη για αναισθησιολόγο, να δούμε αν υπάρξει ενδιαφέρον… 

  6. Υπάρχει μόνο ένας Ιατρός Καρδιολόγος, εφόσον ο δεύτερος έχει μετακινηθεί στην Ν.Μ. Καλαμάτας. Ο οποίος δεν μπορεί να καλύψει τις εφημερίες όλου του μήνα και πολλές φορές όταν έχει ρεπό ή άδεια να υπάρχει πρόβλημα και με τα χειρουργεία. Και όλοι γνωρίζουμε πώς ένα έμφραγμα αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, αφήνει ανεπανόρθωτες βλάβες ή θα κινδυνεύσει η ζωή του ασθενούς..

  7. Η γυναικολογική κλινική δεν δουλεύει εφόσον ο Ιατρός Γυναικολόγος δεν καλύπτεται από παιδίατρο ώστε να αναλαμβάνει τοκετούς και δεν έχει συνέχεια αναισθησιολόγο.

  8. Οι τέσσερις γραμμές για τα εμβόλια δεν καλύπτονται σε γραμματειακή υποστήριξη  από διοικητικό προσωπικό αλλά από νοσηλευτές, καθώς και εδώ υπάρχει πρόβλημα κάλυψης ιατρών, με αποτέλεσμα να μετακινούν ιατρούς από το Κ.Υ. Φιλιατρών για μερικές ανάγκες.

  9. Από τους τρεις Φαρμακοποιούς που έχουμε, ο ένας έχει μετακινηθεί στην Ν.Μ. Καλαμάτας και ο δεύτερος μετακινείται κάθε Δευτέρα στην Καλαμάτα για να καλύψει της ανάγκες του ΕΟΠΥΥ.

  10. Λόγο ελλείψεις προσωπικού είναι η δεύτερη φορά ενόψει πανδημίας που η Διοίκηση έχει σταματήσει την νυχτερινή βάρδια στις καθαρίστριες.  

  11. Το ΤΕΠ καλύπτεται με αγροτικούς σε καθημερινή βάση, με την κάλυψη από ειδικευμένους από εφημερία ετοιμότητας ή μικτής και σπάνια ενεργούς. Οι οποίοι πολλές φορές συνοδεύουν τα περιστατικά σε άλλα νοσοκομεία, καθυστερώντας έτσι την διεκπεραίωση των περιστατικών αφού πίσω μένουν ελάχιστοι.

 

Συνοψίζοντας τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, προκύπτει πως ναι μεν η Ν.Μ. Καλαμάτας, έχει παραχωρήσει στην Ν.Μ. Κυπαρισσίας έναν επικουρικό χειρουργό. Αλλά και από την Ν.Μ. Κυπαρισσίας έχουν μετακινηθεί προς Καλαμάτα:  ένας επικουρικός οφθαλμίατρος, ένας επικουρικός καρδιολόγος, μία επικουρική φαρμακοποιός,  οι δύο μοναδικοί παιδίατροι  και ένας ακτινολόγος.

Κλείνοντας, Με αφορμή τη σημερινή Πανελλήνια Πανυγειονομική στάση εργασίας τασσόμαστε: 

  • υπέρ της απόσυρσης του Νομοσχεδίου που κατεδαφίζει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που με αγώνες κατακτήθηκαν,

  • κατά της κατάργησης του 8ώρου και της θέσπισης της 10ωρης και απλήρωτης υπερωριακής εργασίας υπό το πλαίσιο της ευέλικτης  εργασίας με την επιβολή ατομικών συμβάσεων από τους εργοδότες,

  • υπέρ της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, οι οποίοι κάλυψαν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εκπαιδεύτηκαν από το προσωπικό, φρόντισαν ασθενείς, υπό το κλίμα της αβεβαιότητας για το αν οι συμβάσεις τους θα ανανεωθούν, και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό και τους στηρίζουμε.

  • υπέρ της αύξησης των μισθών,

  • υπέρ της ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας, γιατί όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα σε Ποιοτική Δωρεάν Δημόσια Υγεία. 

  • υπέρ της ένταξης στα ΒΑΕ, οι καθημερινή μας επαφή, τόσα χρόνια, με πολλά λοιμώδη νοσήματα και όχι μόνο του covid-19, επιβάλει την ένταξή μας.

 

Κλείνοντας αντιλαμβανόμαστε δυστυχώς πώς η διοίκηση του Γ.Ν. Μεσσηνίας, πέραν της υποβάθμισης στην οποία μας έχει συστηματικά οδηγήσει, προκαλεί την απαξίωση της Ν.Μ. Κυπαρισσίας ακυρώνοντας την κάθε προσπάθεια που καταβάλλουμε συλλογικά, μα και ο καθένας μας προσωπικά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες με ασφάλεια και υψηλή ποιότητα στους συμπολίτες μας. 

 

Σκοπός μας είναι εκθέτοντας τα προβλήματα μας, να σας κρατήσουμε ενήμερους για την κατάστασή μας.


ΣΟΒΑΡΟ τροχαίο στο Ροντάκι Κυπαρισσίας

 


Τραυματίστηκε 80χρονη γυναίκα σε τροχαίο που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Ροντάκι Κυπαρισσίας.

Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες το Ι.Χ. αυτοκίνητο που οδηγούσε η γυναίκα και κινούνταν προς την Κυπαρισσία εξετράπη της πορείας του στα δεξιά, προσέκρουσε σε κολώνα της ΔΕΗ, ανετράπη και βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. 

Στο σημείο εκλήθησαν και επενέβησαν άμεσα άνδρες του Π.Κ. Κυπαρισσίας, περιπολικό και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. 

Μετά τον απεγκλωβισμό της γυναίκας από πυροσβέστες, διακομίσθηκε από το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί πολλά τραύματα, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει η ζωή της.
Η.Γ.