Pages

Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ


Μειωμένη είναι η καταναλωτική κίνηση στην αγορά της Τριφυλίας παρά τις πολύ χαμηλές τιμές στα εμπορικά καταστήματα. Οι θερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν πρόωρα με τους εμπόρους να ευε
λπιστούν σε αύξηση του τζίρου τους, τα στοιχεία όμως μέχρι στιγμής δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Δύο εβδομάδες μετά την ξαφνική έναρξη της θερινής περιόδου των εκπτώσεων, τα δείγματα από τα καταστήματα της αγοράς είναι μέχρι στιγμής θετικά. Μπορεί η εικόνα στους εμπορικούς δρόμους της Κυπαρισσίας να μην θυμίζει τίποτα την προ-κορωνοϊού εποχή, όμως παρά τις δύσκολες συνθήκες και τα οικονομικά, και όχι μόνο προβλήματα, που άφησαν πίσω του το δεύτερο lockdown του χειμώνα, ο κόσμος φαίνεται να κυκλοφορεί. 
Η αγορά είναι ακόμα μουδιασμένη, οι καταναλωτές κάνουν κάποιες αγορές, αλλά πιο συγκρατημένα σε σύγκριση με άλλες χρονιές και κρίνοντας από τις επιγραφές στις βιτρίνες των καταστημάτων, καταλαβαίνει κανείς ότι οι εκπτώσεις είναι πολύ καλές και δελεαστικές. Η περίοδος των εκπτώσεων που ξεκίνησε αιφνιδιαστικά στις 6 Ιουλίου, θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αύγουστου και μέχρι τότε οι καταστηματάρχες ελπίζουν σε καλύτερες μέρες.ΙΩΑΝ. ΜΠ.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ BEACH RACKET SUPER CUP 2021 στην παραλία Αη Λαγούδης Κυπαρισσίας

 


Η μαγευτική παραλία της Κυπαρισσίας φιλοξενεί σήμερα και αύριο το BEACH RACKET SUPER CUP 2021 που διοργανώνει ο Αθλητικός Όμιλος Αντισφαίρισης Ξυλορακέτας Κυπαρισσίας σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας «Η Πρόοδος»… Το BeachRacket που έκανε την εμφάνισή του την δεκαετία του ΄70 είναι ένα κατεξοχήν αερόβιο άθλημα, γιατί το χαρακτηριστικό του, είναι η παρατεταμένη χρονική διάρκεια με παρά πολύ μικρά διαλλείματα τα οποία υπάρχουν, όταν το μπαλάκι πέφτει στο έδαφος, αλλά ακόμα και εκεί, όταν το κυνηγάς για να μην χάσεις χρόνο, εξακολουθεί να είναι αερόβιο. Διαθέτει και κάποια χαρακτηριστικά άσκησης με αντιστάσεις, πρόκειται εν ολίγοις για ένα άθλημα ομαδικό και συναγωνιστικό, όχι ανταγωνιστικό, με άθροισμα θετικών πόντων και με αποφυγή των αρνητικών και ατελείωτες ώρες  διασκέδασης και άθλησης στην άμμο!

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟ KYPARISSIANEWS.COM KAI TO FREEGR.GR RADIO

Τέτοιες στιγμές προ(σ)καλεί όλους τους φίλους της ξυλορακέτας να ζήσουν στην όμορφη παραλία της Κυπαρισίας ο Αθλητικός Όμιλος Αντισφαίρισης – Ξυλορακέτας Κυπαρισσίας στο πρώτο αγωνιστικό τριήμερο του φετινού καλοκαιριού. Εκεί όπου το διήμερο 31/7-1/8 2021, στο γήπεδο Ξυλορακέτας στην παραλία Άη Λαγούδη Κυπαρισσίας, το «BEACH RACKET SUPER CUP 2021» θα διεξαχθεί στις εξής κατηγορίες αγώνων:

  • 2αδες ανδρών
  • 2αδες μικτές
  • 4αδες ανδρών

προορισμός είναι ένας… η μαγευτική παραλία της Κυπαρισσίας όπου θα φιλοξενηθεί το BEACH RACKET SUPER CUP 2021 που διοργανώνει ο Αθλητικός Όμιλος Αντισφαίρισης Ξυλορακέτας Κυπαρισσίας σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας «Η Πρόοδος».

Το BeachRacket που έκανε την εμφάνισή του την δεκαετία του ΄70 είναι ένα κατεξοχήν αερόβιο άθλημα, γιατί το χαρακτηριστικό του, είναι η παρατεταμένη χρονική διάρκεια με παρά πολύ μικρά διαλλείματα τα οποία υπάρχουν, όταν το μπαλάκι πέφτει στο έδαφος, αλλά ακόμα και εκεί, όταν το κυνηγάς για να μην χάσεις χρόνο, εξακολουθεί να είναι αερόβιο. Διαθέτει και κάποια χαρακτηριστικά άσκησης με αντιστάσεις, πρόκειται εν ολίγοις για ένα άθλημα ομαδικό και συναγωνιστικό, όχι ανταγωνιστικό, με άθροισμα θετικών πόντων και με αποφυγή των αρνητικών και ατελείωτες ώρες  διασκέδασης και άθλησης στην άμμο!

Τέτοιες στιγμές προ(σ)καλεί όλους τους φίλους της ξυλορακέτας να ζήσουν στην όμορφη παραλία της Κυπαρισίας ο Αθλητικός Όμιλος Αντισφαίρισης – Ξυλορακέτας Κυπαρισσίας στο πρώτο αγωνιστικό τριήμερο του φετινού καλοκαιριού. Εκεί όπου το διήμερο 31/7-1/8 2021, στο γήπεδο Ξυλορακέτας στην παραλία Άη Λαγούδη Κυπαρισσίας, το «BEACH RACKET SUPER CUP 2021» θα διεξαχθεί στις εξής κατηγορίες αγώνων:

  • 2αδες ανδρών
  • 2αδες μικτές
  • 4αδες ανδρών

Το πρόγραμμα αγώνων:

Σάββατο 31/7 : Μικτές δυάδες & Δυάδες ανδρών
Κυριακή 1/8: Τετράδες ανδρών.
 στην κατηγορία των μικτών δεν υπάρχει τελικός, η κατάταξη διαμορφώνεται με 1 αγώνα από την κάθε ομάδα.
Στις 2αδες & 4αδες ανδρών οι 5 καλύτερες ομάδες περνούν στους τελικούς.
  • οι ομάδες υποχρεούνται να φέρουν ίδιο χρωμα φανέλας.
  •  οι αθλητές πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό COVID test ( self test ως 24 ωρες πριν, rapid test ως 48 ωρες πριν, μοριακό τεστ ως 72 ωρες πριν ) ή βεβαίωση εμβολιασμού.
 Οι ομάδες θα αγωνιστούν με καινούργια μπαλάκια TRETORN PLUS GR τα οποία θα έχουν εξασφαλίσει οι διοργανωτές.
  •  οι ομάδες πρέπει να βρίσκονται στον χώρο του γηπέδου τουλάχιστον 30’ πριν την ώρα που αγωνίζονται ώστε να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα στη γραμματεία και να εξοφλήσουν τη συμμετοχή τους.
 Στους αθλητές θα προσφερθούν κατά την διάρκεια των αγώνων νερά , φρούτα, μπάρες δημητριακών.
  •  την Κυριακή , μετά την λήξη των αγώνων και την τελετή απονομής, θα υπάρχουν με μέριμνα των διοργανωτών πίτσα και μπίρα για όλους τους συμμετέχοντες.
Υπεύθυνος διοργάνωσης: Μπινιώρης Τ.
Επιδιαιτητής Α’ : Βαρδάκης Κ.
Επιδιαιτητής Β’ : Ροϊλού Γ.
Χειριστής MobiXeyes : Αυγουστίνος Γ.

ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ!

 


Δημήτρης Α. Δριμής,

δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας, επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας”

Οι πλατείες επιτελούν πολλαπλές λειτουργίες. Είναι τόποι συνάντησης και επικοινωνίας ανθρώπων, αναψυχής και παιχνιδιού. Είναι χώροι άσκησης εμπορικής, πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής δραστηριότητας. Είναι η ταυτότητα μιάς πόλης και ενός οικισμού, η μνήμη, η ιστορία και η υπερηφάνεια των κατοίκων.
Η δημοτικά αρχή Λεβεντάκη και συνοδοιπόρων ανέθεσε έναντι του ποσού των 24.800 ευρώ σε τεχνικό σύμβουλο την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την πλατεία Φιλιατρών, χωρίς ο δήμος μας να έχει δικαίωμα υποβολής πρότασης!
Δεν το γνώριζαν!!!! Μαθαίνουν, τουλάχιστον, ή τσάμπα πάνε τα χρήματα;
Όταν έμαθαν πως δεν είχαν δικαίωμα υποβολής άλλαξαν τροπάρι.
Έφεραν το θέμα της πλατείας των Φιλιατρών ως κατεπείγον, προ ημερήσιας διάταξης, στις 8.6.2021 στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία επικαλούμενη αναληθώς αδυναμία της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, (ενώ η αλήθεια είναι πως δεν είναι δικαιούχος ο δήμος), αποφάσισε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια, ώστε να προτείνει το έργο η Περιφέρεια Πελοποννήσου που είναι δικαιούχος.
Τι πρότεινε όμως η Οικονομική Επιτροπή;
“Γουρούνι στο σακί!!!!!”.
Ούτε μακέτα δεν είδαν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, για ένα έργο κόστους 3,2 εκατ. ευρώ!!!!!! Ουδέποτε παρουσιάστηκε μελέτη στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην τοπική Κοινότητα ή τέθηκε σε διαβούλευση στην πόλη των Φιλιατρών. Σε μια πόλη υψηλού πολιτισμού και παράδοσης. Που η πλατεία της με το βενετσιάνικο συντριβάνι του 19ου αιώνα έχει βραβευτεί.
Η δημοτική αρχή Λεβεντάκη και οι κατά καιρούς συνοδοιπόροι της ταλαιπωρούν τους δημόσιους χώρους και τους πολίτες των πόλεων και των χωριών μας.
Αδιαφορούν για την άποψη των τοπικών κοινωνιών και του δημοτικού συμβουλίου, με κορυφαίο παράδειγμα τη σχεδιαζόμενη παρέμβαση στην πλατεία των Γαργαλιάνων, παρά την εκφρασμένη αντίθεση της πόλης και της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.
Τα ερωτήματα είναι εύλογα:
Σε ποια αναγκαιότητα απαντά η παρέμβαση στο χώρο της πλατείας των Φιλιατρών; Υπάρχει και τι αναφέρει η μελέτη σκοπιμότητας του έργου; Υπάρχει αρχιτεκτονική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη και ποιες/οί τις υπογράφουν;
Γιατί δεν υπήρξε δημόσια διαβούλευση ώστε να εκφραστούν οι πολίτες, οι θεσμικοί φορείς και οι επαγγελματίες της πόλης; Τι θέλει να κρύψει και τι φοβάται η δημοτική αρχή;
Υπήρξε ιεράρχηση αναγκών και προέκυψε πλατεία; Το ότι η μονάδα του Βιολογικού των Φιλιατρών, για παράδειγμα, θέλει εκσυγχρονισμό, το γεγονός ότι δεν έχει συνδεθεί το 70% της πόλης με τα δίκτυα αποχέτευσης, το ότι μεγάλο μέρος του δικτύου ακαθάρτων είναι μικτό (ακάθαρτα και όμβρια μαζί) με ό,τι σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, είναι ασήμαντη υπόθεση;
Η δημοτική αρχή Λεβεντάκη και οι κατά καιρούς συνοδοιπόροι της ούτε θέλουν ούτε μπορούν να εκφράσουν τους δημότες και τους τόπους μας. Η μόνη τους χρησιμότητα είναι να λειτουργούν ως το αρνητικό παράδειγμα στην αυτοδιοίκηση. Να μας δείχνουν, δηλαδή, τι πρέπει να αποφεύγουμε στο παρόν και στο μέλλον.
Οι δημότες και οι αυτοδιοικητικοί θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατική λειτουργία του δήμου, την αισθητική και τη λειτουργικότητα των τόπων μας.

Ρύθμιση μαμούθ για τα κορονοχρέη με δόσεις έως το... 2028


 Στην τελική ευθεία μπαίνει η ρύθμιση για χρέη 2,5 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ταυτόχρονα η αναβίωση των ρυθμίσεων που χάθηκαν στην τελευταία διετία, με τις διατάξεις που έφερε για ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Η ρύθμιση αφορά οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 και θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους από την 1 Ιανουαρίου 2022 να τις τακτοποιήσουν με μηνιαίες δόσεις είτε άτοκα μέσα σε 3 χρόνια, είτε σε βάθος 6 χρόνων με επιτόκιο 2,5%.
Ταυτόχρονα, ο αριθμός των δικαιούχων διευρύνεται σημαντικά καθώς στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι θεωρήθηκαν πληττόμενοι και είχαν ενταχθεί στη διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ, η οποία αφορούσε τον Απρίλιο του 2020. Αυτό σημαίνει ότι στη νέα ρύθμιση θα μπορέσει να ενταχθεί σχεδόν το 80% των επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν εφόσον πληρούται ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:
εφόσον πρόκειται για οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται στη σχετική κατ’ εξουσιοδότηση απόφαση του Υπουργού Οικονομικών,
εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες:
α) είτε η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19
-είτε έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021,
-είτε εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021,
-είτε έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων “COVID-19”,
-είτε ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ρυθμίσουν σε · ·έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% ή
σε 36 δόσεις άτοκα
με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΥΣΩΝΕΣ...

 


Πολλά και σε διάφορα επίπεδα τα ζητήματα της σημερινής επικαιρότητας, την ώρα που τα πύρινα μέτωπα πληθαίνουν στην επικράτεια ξανά και ανησυχούν με χαρακτηριστικές τις εικόνες σε Σταμάτα και Ροδόπολη. Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία σκορπά -και- το παρατεταμένο κύμα καύσωνα που αναμένεται να κυριαρχήσει για το επόμενο 10ήμερο. Το καμπανάκι… χτυπά με υψηλό τον κίνδυνο στις περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου.

Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι δήμοι των περιοχών αυτών έχουν ενημερωθεί ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Όλα αυτά την ώρα που βρισκόμαστε σε μια φάση πια παρατεταμένου καύσωνα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς 30 -31 Ιουλίου 2021

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για 30 Ιουλίου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), μεταξύ άλλων, για τη Μεσσηνία.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Η αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας δεν απειλείται από την ανθρώπινη παρουσία στον Κυπαρισσιακό


Καθημερινά παρατηρείται αύξηση κατασκηνωτών και επισκεπτών στην προστατευόμενη περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου, που παραμένουν στην παραλία ωοτοκίας μετά τη δύση του ηλίου, επιδιώκοντας ένα ασταμάτητο «κυνήγι» θαλάσσιων χελωνών, με σκοπό να δουν από κοντά το προστατευόμενο εί
δος και να το φωτογραφίσουν, μη αντιλαμβανόμενοι τις συνέπειες προς το ίδιο το ζώο. 
 Τα περιστατικά αυτά καταγράφονται από τους ερευνητές στου Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ σε ολόκληρο τον πυρήνα ωοτοκίας του Νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου (Καλό Νερό – Νέδα), με τα περισσότερα από αυτά να εντοπίζονται στις περιοχές Ελαία και εκβολές του ποταμού Νέδα. Πρέπει άμεσα να σταματήσει αυτή η πρακτική και οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι με την παρουσία τους, και πιθανότατα άθελά τους, γίνονται η αιτία να στρεσαριστεί το ζώο και να επιστρέψει στη θάλασσα χωρίς να γεννήσει. Ίσως η χελώνα αργότερα το ίδιο βράδυ ή το επόμενο να κάνει μερικές ακόμα απόπειρες, αλλά αν οι συνθήκες παραμένουν κακές, τελικά θα αφήσει τα αυγά της μέσα στο νερό, όπου και θα καταστραφούν. Είναι σημαντικό: 
 α) Να αποφεύγουμε να παραμένουμε στις παραλίες ωοτοκίας μετά τη δύση του ηλίου. Αν αντιληφθεί κάποιος την παρουσία μιας θαλάσσιας χελώνας, θα πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί με ήρεμες κινήσεις, και σε καμία περίπτωση να μη χρησιμοποιήσει φακό ή να τη φωτογραφίσει χρησιμοποιώντας φλας β) Σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουμε τη χελώνα και δεν την αγγίζουμε γ) Πάντα αποφεύγουμε να βρεθούμε μπροστά στο οπτικό πεδίο της δ) Δεν ανάβουμε φωτιές και δε διοργανώνουμε πάρτυ στις παραλίες (διώκονται ποινικά από το νόμο) ε) Αν είμαστε ιδιοκτήτες σκύλων, θα πρέπει να τα έχουμε κοντά μας, δεμένα με λουρί. Οι ενήλικες θηλυκές Caretta caretta ωοτοκούν κάθε χρόνο από το Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο και οι νεοσσοί αρχίζουν να εξέρχονται από τις φωλιές τους από τα μέσα Ιουλίου έως τον Οκτώβριο. Η ανθρώπινη παρουσία, τα φώτα, οι δονήσεις και ο θόρυβος μπορούν εύκολα να τρομάξουν την ενήλικη χελώνα και κατά την περίοδο εκκόλαψης είναι πολύ πιθανό να πατήσουμε άθελά μας τους νεοσσούς. Επιπλέον και οι φωτιές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, αφού υπάρχει πιθανότητα να ανάψουμε μια φωτιά σε κάποιο σημείο που υπάρχει φωλιά η οποία δεν έχει μαρκαριστεί ή τα χελωνάκια που εκκολάπτονται να ακολουθήσουν το φως (όντας φωτοτακτικά που έλκονται από το φως) και να καούν ζωντανά. 
Για την ενημέρωση των πολιτών θα πρέπει να είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα παγκοσμίως απειλούμενο είδος, το οποίο προστατεύεται σύμφωνα με την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Γαλήνη Σαμλίδου Υπεύθυνη Προγραμμάτων Πελοποννήσου ΑΡΧΕΛΩΝ

ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ η κορύφωση του νέου κύματος

 


Σε κατάσταση πολιορκίας φαίνεται ότι βρίσκεται η χώρα μας εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα η οποία εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό δίνοντας μια πρόγευση του τέταρτου κύματος της πανδημίας το οποίο βρίσκεται προ των πυλών.

Γύρω στις 10 με 12 Αυγούστου αναμένει την κορύφωση του νέου πανδημικού κύματος ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης με εβδομαδιαίο μέσο όρο γύρω στα 3.400 κρούσματα.

Ο καθηγητής τόνισε ανάλογα και με τα τεστ που διενεργούνται ενδέχεται κάποια μέρα τα κρούσματα κοροναϊού να είναι και περισσότερα ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αυξημένο αριθμό των τεστ κι ας έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν μετράμε 3.000 κρούσματα, εκείνη την ώρα σταματάμε 3.000 αλυσίδες μετάδοσης».

Τι δείχνει το ιικό φορτίο σε Αττική, Θεσσαλονίκη, νησιά

Για την Αττική ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια τάση κάμψης της ταχύτητας αύξησης του ιικού φορτίου και ίσως η αρχή της πτώσης. Η Θεσσαλονίκη παραμένει όπως είπε σε αυξητική πορεία, ωστόσο αναμένεται από το τέλος της εβδομάδας μια κάμψη, καθώς όπως και στην Αθήνα οι πολίτες αποχωρούν από τα αστικά κέντρα.

Το αντίθετο συμβαίνει ωστόσο στα νησιά της Κρήτης (κυρίως σε Χανιά και Ηράκλειο) και μετά στη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Πάρο, τη Σαντορίνη. Ειδικά για τη Σαντορίνη ανέφερε ότι ενώ είχε παρατηρηθεί πτωτική τάση τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια αναζωπύρωση του ιικού φορτίου. «Είναι περιοχές όπου πρέπει να γίνονται πολλά τεστ για να σταματούν οι εστίες διασποράς», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης και συνέστησε σε όσους είναι διακοπές να παραμένουν όσο γίνεται με την ίδια παρέα.

Μανωλόπουλος: Δύσκολη η ανοσία τέλη Αυγούστου

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στη χώρα μας έως το τέλος Αυγούστου με τον τρέχοντα ρυθμό των εμβολιασμών.

Εξήγησε ότι από τους περίπου 70.000 εμβολιασμούς που έγιναν προχθές οι 20.000 είναι νέοι εμβολιασμοί και οι 50.000 εμβολιασμοί ολοκλήρωσης. Για να πετύχει η χώρα ανοσία οι εμβολιασμοί πρέπει να φτάσουν στα επίπεδα του Ιούνιου δηλαδή περί τις 100.000 την ημέρα. Κάλεσε όσους είναι έτοιμοι να κάνουν το εμβόλιο να το κάνουν τώρα και να μην περιμένουν έως το Σεπτέμβριο.

Για τις νοσηλείες εμβολιασμένων ο καθηγητής εξήγησε ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν 100% και αυτό το ποσοστό που υπολείπεται μπορεί όντως να βρεθεί στο νοσοκομείο. Γι αυτό το λόγο στις ΗΠΑ γίνεται συζήτηση για επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους πολίτες. Ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι όλα τα εμβόλια έχουν το ίδιο ποσοστό αποτελεσματικότητας έναντι σοβαρής νόσησης και αυτό που διαφέρει είναι η αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά τη μόλυνση με απλά συμπτωματική νόσο.

Για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, ανέφερε ότι μάλλον θα γίνει στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Για το γενικό πληθυσμό είναι κάτι που συζητείται έντονα ωστόσο πραγματική απάντηση θα έχουμε το Σεπτέμβριο, καθώς γίνονται κλινικές μελέτες σε Αγγλία και Αμερική.

Λινού: Αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν

Αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν ανέφερε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, γι’ αυτό, τόνισε, είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε άμεσα.

«Ναι μεν ο θάνατος στους ηλικιωμένους είναι πιο συχνός, αλλά και αρκετοί από τους νέους που θα νοσήσουν, θα έχουμε και εκεί θανάτους. Και δεν θα είναι αναγκαστικά θάνατοι μεταξύ ατόμων με υποκείμενο νόσημα. Αν μια κοπέλα νοσήσει ενώ είναι έγκυος, έχει τριπλάσια πιθανότητα να χάσει τη ζωή της, αν δεν ήταν έγκυος. Για αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι» σημείωσε, λέγοντας ότι το 75% των ανεμβολίαστων είναι νεότεροι άνθρωποι.

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Μπάνιο με… τους πορτοφολάδες – Προσοχή στις παραλίες της Τριφυλίας


 Οργιάζουν οι κλοπές στις παραλίες καθώς οι επιτήδειοι πορτοφολάδες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι λουόμενοι πολλές φορές πάνε για βουτιά, αφήνοντας αφύλακτα τα πράγματά τους σε ΠΑΡΑΛΙΕΣ της Τριφυλίας.

Οργιάζουν οι κλοπές στις παραλίες ​καθώς οι επιτήδειοι πορτοφολάδες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι λουόμενοι πολλές φορές πάνε για βουτιά, αφήνοντας αφύλακτα τα πράγματά τους. Ακόμα και στα αυτοκίνητα τα οποία θα πρέπει να είναι κλειδωμένα…

Κινητά τηλέφωνα, πορτοφόλια, κλειδιά σπιτιών και αυτοκινήτων, κοσμήματα, χρήματα, ακόμη και ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι τα αντικείμενα που βάζουν περισσότερο στο μάτι οι πορτοφολάδες.

Η αστυνομία δίνει χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις από τα κλεφτρόνια.

ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ- ΝΕΑΡΟ ΑΓΟΡΙ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

 


894 RAPID TEST ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΔΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Εικοσι τέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στη Μεσσηνία. Σήμερα έγιναν 894 rapid test απο τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε Καλαμάτα (“Αλ.Κουμουνδούρος και παζάρι Αγίας Τριάδας)καθώς και στην Κυπαρισσία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι νέους χτυπά η μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ένας 12χρονος σύμφωνα με πληροφορίες νοσηλεύεται ως σοβαρό περιστατικό μετά τους νέους από την περιοχή που διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό.

ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ: 14 ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ 9 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Την ίδια ώρα καλπάζει στη Μεσσηνία η μετάλλαξη “Δέλτα”, καθώς μέσα σε 9 μέρες, από τις 12 Ιουλίου έως και τις 20 του μηνός, εντοπίστηκαν 14 κρούσματα που έφεραν τη μετάλλαξη “Delta”, όπως προκύπτει και από τον πίνακα που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι σήμερα είχαμε 19 μεταλλαγμένα κρούσματα με τη μετάλλαξη Alpha, και μέσα σε ούτε δέκα μέρες 14 με τη μετάλλαξη Δέλτα, γεγονός που δείχνει και την ταχεία διάδοση του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού

ΣΚΗΝΕΣ ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ ΣΤΗ ΜΑΝΗ ΜΕ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΚΑΦΕΝΕΙΟ



Σκηνές Φαρ Ουέστ εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (28/7), στην περιοχή της Κοκκάλας στη Μάνη, όταν ένας άνδρας άρχισε να πυροβολεί ανεξέλεγκτα μέσα σε καφενείο. Για το περιστατικό αυτό συνελήφθη ένας 70χρονος με την κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Η σύλληψη έγινε σήμερα (29/7) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αρεόπολης. Σε βάρος του ηλικιωμένου άνδρα σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Η ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει ότι ο 70χρονος, ευρισκόμενος σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ως θαμώνας και ύστερα από φραστική αντιπαράθεση που είχε με παρευρισκόμενους, πυροβόλησε προς το μέρος τους, με πιστόλι που είχε στη κρυμμένο στη ζώνη του, δίχως όμως να τους τραυματίσει, καθώς ένας από τους θαμώνες πρόλαβε να τον απωθήσει.

Μετά το συμβάν ο εν λόγω άνδρας διέφυγε, ύστερα όμως από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση του Αστυνομικού Τμήματος Αρεόπολης, εντοπίστηκε το πρωί της 29ης Ιουλίου και συνελήφθη.

Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του, βρέθηκαν πιστόλι,δύο κυνηγετικά όπλα και 48 φυσίγγια, τα οποία και κατασχέθηκαν. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Αστυνομικό Τμήμα Αρεόπολης.

Πηγή 

ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑ


 ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ από το Δήμο Τριφυλίας για την ανεξέλεγκτη ρίψη γεωργικών αποβλήτων αυτή την φορά στον Μάραθο, αποτελώντας ένα ακόμα πρόβλημα για την μόλυνση του περιβάλλοντος του τόπου.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του ο δήμαρχος αναφέρει:

Δυστυχώς, το φαινόμενο της παράνομης εναπόθεσης αποβλήτων, από γεωργικές καλλιέργειες, οπουδήποτε “βολεύει” τον κάθε ασυνείδητο καλλιεργητή, τείνει να γίνει, πλέον, καθημερινό.
Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και διαμαρτυρίες μου, κάποιοι, εξ αυτών, εξακολουθούν να κωφεύουν και με προκλητικό τρόπο, να απαξιώνουν τη δημοτική αρχή, αλλά και τους συμπολίτες τους.
Αυτή τη φορά, οι εικόνες που βλέπετε και που απεικονίζουν τη θλιβερή πραγματικότητα, προέρχονται από τοποθεσία της Τ.Κ. Μαραθόπολης – Δ.Ε. Γαργαλιάνων.
Mέσω αυτών, για ακόμα μία φορά αναδεικνύεται, με ευκολία, ο “απολίτιστος” χαρακτήρας των υπαίτιων αυτής της εξοργιστικής κατάστασης, όπως και η ασυνειδησία τους.
Συνεχίζουν, αυτοί οι “νοικοκυραίοι” και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου, με εικόνες τέτοιες, να αμαυρώνουν την εικόνα του και δυσφημίζουν τον τόπο μας.
Ως εκ τούτου, καταλαβαίνετε όλοι πως και αυτή τη φορά η συνέχεια, για εμάς, είναι μονόδρομος.
Άμεση ενημέρωση των αρμόδιων αστυνομικών αρχών, προκειμένου να επιληφθούν του θέματος, καθώς επίσης και υποβολή μηνυτήριας αναφοράς, κατά παντός υπευθύνου.
Όπως επίσης και επιβολή χρηματικού προστίμου στον ή τους υπαίτιους, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθούν, ποιός ή ποιοι είναι.
Να είναι σίγουροι, γι’ αυτό…
Θα επαναλάβω, για άλλη μία φορά, πως δεν υπάρχει, πλέον, κανένα περιθώριο υπομονής, όπως και ανοχής, από μέρους μας.
Παρόμοιες παραβατικές συμπεριφορές θα είναι, πάντα, άμεσα καταγγελλόμενες και καταδικαστέες.
Γιατί…
Μόνο με υπευθυνότητα και σεβασμό στον τόπο και τους συμπολίτες μας, μπορούμε να πάμε μπροστά!
Ο δήμαρχος Τριφυλίας

Κίνδυνος «κραχ» σε εμπόριο και οικονομία


«Κάντε από τώρα τις χριστουγεννιάτικες αγορές σας. Τότε ίσως δεν θα βρίσκετε τίποτα». Αυτό συστήνει ο διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανικής Ένωσης Ενδυμάτων και Υποδημάτων, Στιβ Λαμάρ, διαπιστώνοντας τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες – στη συγκεκριμένη περίπτωση δε, ανάμεσα στις χώρες της Ασίας και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πιο πρόσφατο πρόβλημα που έχει προκύψει, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post, έχει να κάνει με την «έκρηξη» της πανδημίας σε μια σειρά ασιατικές χώρες που αποτελούν αναντικατάστατους κρίκους για την ομαλή τροφοδοσία και λειτουργία της αμερικανικής αγοράς. Έκρηξη» που οδηγεί σε νέα περιοριστικά μέτρα, τόσο στις μονάδες παραγωγής όσο και στα λιμάνια.

Για του λόγου το αληθές, τουλάχιστον δύο από τους προμηθευτές της Nike στο Βιετνάμ «πάγωσαν» ουσιαστικά την παραγωγή μετά την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων της Covid-19. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται επίσης τις τελευταίες εβδομάδες στο Μπαγκλαντές, την Καμπότζη και την Ινδονησία.

Το φαινόμενο του ντόμινο

Το νέο κύμα της πανδημίας στην Ασία, όμως, δεν αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα. Για την ακρίβεια, έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα που έχουν εκδηλωθεί από την εμφάνιση του νέου κορονοϊού, στις αρχές του 2020, που διατάραξε τις ήδη λεπτές και εύθραυστες ισορροπίες στο παγκόσμιο εμπόριο και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Πρόκειται, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, για ένα φαινόμενο ντόμινο, το πρώτο πιόνι του οποίου έπεσε όταν το Πεκίνο επέβαλε ένα αυστηρό καθεστώς lockdown το πρώτο τρίμηνο του 2020, στην προσπάθειά του να ελέγξει την επέκταση του ιού. Παρά δε το γεγονός ότι, επισήμως τουλάχιστον, τα κατάφερε σε αυτό το επίπεδο, η ζημιά που προκλήθηκε στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζεται και δεν μπορεί ακόμη να αποτιμηθεί στο σύνολό της.

Η συνέχεια αποδεικνύει την έκταση του προβλήματος. Όταν, για παράδειγμα, η κινεζική παραγωγή άρχισε να αποκαθίσταται, κλήθηκε να καλύψει όχι μόνο τα κενά που είχαν ήδη δημιουργηθεί από τις υπάρχουσες παραγγελίες, αλλά και τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης που προκάλεσε – σε ΗΠΑ, Ευρώπη και όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο – η αλλαγή του εργασιακού μοντέλου και η μαζική χρήση της τηλεεργασίας.

Πολύ γρήγορα, όπως ήταν αναπόφευκτο, οι υπάρχουσες γραμμές και εγκαταστάσεις αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για να διαχειριστούν τα χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρονταν από λιμάνι σε λιμάνι και από εκεί στην ενδοχώρα, οδικώς ή σιδηροδρομικώς. Πολύ περισσότερο καθώς η χρονική διαφορά με την οποία ο Sars-CoV-2 έπληξε τις διάφορες περιοχές του πλανήτη δεν επέτρεψε τον αναγκαίο συντονισμό για την αποκατάσταση της ισορροπίας στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Γεωπολιτικές αντιθέσεις, Σουέζ, κλιματική κρίση

Σε όλα τα παραπάνω, μάλιστα, ήρθαν να προστεθούν τρία επιπλέον στοιχεία, που έκαναν την κατάσταση κυριολεκτικά εκρηκτική: Το ένα είναι το κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ για μία εβδομάδα, εξαιτίας της προσάραξης του φορτηγού πλοίου Ever Given – ενός από τα μεγαλύτερα που κυκλοφορούν στις θάλασσες του πλανήτη.

Το δεύτερο είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και αντιπαραθέσεις, όπως ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και το Brexit, που συνεπάγονται νέες καθυστερήσεις και υψηλότερα κόστη – δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αρκετές μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις ζητούν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να αναστείλει, έστω και προσωρινά, τον «πόλεμο» των δασμών με την Κίνα.

Όσο για το τρίτο, δεν είναι άλλο από την κλιματική κρίση και την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς τα ολοένα πιο συχνά και καταστροφικά «ακραία» καιρικά φαινόμενα αναπόφευκτα θα πλήξουν και την παραγωγική διαδικασία και το εμπόριο.

Με βάση και όλα τα παραπάνω, σύντομα η απειλή άρχισε να αποκτά χαρακτηριστικά… Λερναίας Ύδρας. «Τη στιγμή που η επαναλειτουργία του λιμανιού της Γιαντιάν στη νότια Κίνα ήρθε να λύσει ένα πρόβλημα, το κλείσιμο των εργοστασίων στο Μπαγκλαντές δημιούργησαν ένα νέο πρόβλημα», διαπιστώνει η Washington Post.

Νερό στον μύλο του πληθωρισμού

Σε αυτό το φόντο, οι εκρηκτικοί ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπονται για τις οικονομίες πολλών χωρών φέτος και το 2022 – ΗΠΑ, Βρετανίας, αλλά και ΕΕ – έχουν και αρνητική πλευρά: Το σενάριο των τεράστιων ελλείψεων στην αγορά, από τους μικροεπεξεργαστές και τις πρώτες ύλες μέχρι τα ενδύματα και υποδήματα – που θα εκτροχιάσουν την παραγωγή και την κατανάλωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κι αυτό, με τη σειρά του, θα έχει άμεσες επιπτώσεις και σε άλλους τομείς, που έχουν άμεση σχέση με την οικονομία και την καθημερινή ζωή. Ένας τέτοιος είναι και ο πληθωρισμός, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι οι ελλείψεις, οι καθυστερήσεις και οι μεγάλες αυξήσεις στα κόστη μεταφοράς και αποθήκευσης θα εντείνουν τις πιέσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα το 2021 και για το περιβάλλον

 


Την αυστηροποίηση ποινών για γενετήσια εγκλήματα, αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας, αλλά και περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως είναι ο εμπρησμός δασών, προβλέπει μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Το νομοσχέδιο παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Αναλυτικά οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που προτείνονται:
Γενετήσια εγκλήματα και άλλα ιδιαίτερης απαξίας:
-Για ορισμένα αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας (π.χ. βιασμός και κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ναρκωτικά, ανθρωποκτονία, ληστεία, εκβίαση):
Απαιτείται πραγματική παραμονή σε σωφρονιστικό κατάστημα ίση με τα 3/5 της ποινής (από 2/5) που ισχύει και με ευεργετικό υπολογισμό τα 4/5 της ποινής (από 3/5). Σε περίπτωση καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη, το κατώτατο όριο παραμονής πραγματικής έκτισης στο σωφρονιστικό κατάστημα είναι 18 έτη (από 16). Δεν επιτρέπεται η απόλυση υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση (αντίθετα με σήμερα).
-Για ορισμένα αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας (π.χ. ομαδικός βιασμός, βιασμός ανηλίκου, θανατηφόρα ληστεία, ανθρωποκτονία) προβλέπεται μόνον η ποινή της ισόβιας κάθειρξης (σήμερα εναλλακτικά με πρόσκαιρη κάθειρξη).
-Για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης μεταξύ συγγενών αυστηροποίηση των ποινών σε όλες τις περιπτώσεις:
Επανέρχεται η κακουργηματική μορφή της αιμομιξίας (που με τον Ποινικό Κώδικα ΣΥΡΙΖΑ έγινε πλημμέλημα για όλους τους τρόπους τέλεσης).
-Για την προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και για την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας για τους ανηλίκους αυτεπάγγελτη δίωξη (διωκόταν κατ’ έγκληση για ενηλίκους και ανηλίκους).
-Η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας όταν τελείται στο πλαίσιο σχέσης εξάρτησης (εργασία κλπ): Διώκεται αυτεπάγγελτα (πριν με έγκληση). Τιμωρείται μόνο με φυλάκιση (πριν διαζευκτικά με χρηματική ποινή).
-Για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκου αναστέλλεται η παραγραφή έως την ενηλικίωση και για 1 έτος, εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα και 3 έτη εφόσον είναι κακούργημα (πλημμέλημα 18+1=19 ετών, κακούργημα 18+3=21 ετών).
Περιβαλλοντικά εγκλήματα
-Για περιβαλλοντικά εγκλήματα (εμπρησμός δασών, πλημμύρα, έκρηξη) αυστηροποιείται το πλαίσιο ποινών και προβλέπεται:
Διεύρυνση αξιόποινων περιπτώσεων
Πρόσκαιρη κάθειρξη έως 10 έτη στην περίπτωση που ο δράστης είχε ίδιο όφελος
Κάθειρξη σε περίπτωση εμπρησμού δάσους που είχε επιβαρυντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
-Σε ό,τι αφορά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας:
Προβλέπεται αρμοδιότητα και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διατάσσει την διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης ή επί κακουργημάτων που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ..

 


Στην προσπάθεια για να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να σπεύσουν να συμμετάσχουν– για τη δική τους προστασία- στο εμβολιαστικό πρόγραμμα κάνουν ό,τι μπορούν, σε κάθε βαθμό, και οι αυτοδιοικητικές δομές.

Καμπάνια θα τρέξει και από την Περιφέρεια, με τον Παναγιώτη Νίκα να στέκεται και στις διαστάσεις του υποχρεωτικού εμβολιασμού, στο φόντο της πίεσης που ασκείται πλέον καθημερινά στις υγειονομικές δομές. Και όλα αυτά όταν επελαύνει η νεά μετάλλαξη στην Μεσσηνία...

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Εργατικό ατύχημα στην Ανω Πόλη της Κυπαρισσίας


Ατύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών σε πέτρινο σπίτι στην Κυπαρισσία. Ένας άτυχος εργάτης τραυματίστηκε στο κεφάλι στην Άνω Πόλη κατά την διάρκεια εργασιών σε παλιό πέτρινο οίκημα με αποτέλεσμα να απαιτηθεί άμεσα βοήθεια...
Στον χώρο κλήθηκε και έσπευσε άμεσα η Πυροσβεστική για να πραγματοποιήσει τον απεγκλωβισμό του οικοδόμου που τραυματίστηκε στο κεφάλι, ενώ στην συνέχεια με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της περιοχής μας για τς πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με πληροφορίες του kyparissialive δεν υπάρχει κίνδυνος για την ζωή του....

Εγκριση σύμβασης στο Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος από την Περιφέρεια Πελοποννήσου


Η Οικονομική Επιτροπή Πελοποννήσου ενέκρινε το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και της Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας, για το έργο της ανάπλασης του προαύλειου χώρου στο Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στους Χριστιάνους Τριφυλίας. Επίσης ε
γκρίθηκαν: 
Ο έλεγχος των δικαιολογητικών του νέου προσωρινού αναδόχου του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τη συνέχιση της διαδικασίας ανάδειξης αναδόχου του έργου βελτίωσης και συντήρησης της ορεινής οδού Μηλέα - Παναγία Γιάτρισσα, προϋπολογισμού 3.545.000 ευρώ. Το πρακτικό της επιτροπής διενέργειας του συνοπτικού διαγωνισμού για την προμήθεια ελαστικών, για τις ανάγκες των υπηρεσιών και κλιμακίων του Πυροσβεστικού Σώματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. 
Η διακήρυξη ανοιχτής διαδικασίας μέσω του ΕΣΗΔΗΣ και λοιπών τευχών για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης που αφορά στο έργο επισκευής, συντήρησης και διαμόρφωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπλίου, με προϋπολογισμό μελέτης 500.000 ευρώ. Η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ “Πάρνωνας Α.Ε.” για τη μελέτη της κατασκευής του ενωσιακού γηπέδου ποδοσφαίρου της Αργολίδας. Τα δικαιολογητικά προσωρινού αναδόχου για τις εργασίες καθαρισμού σε ρέματα των περιοχών των Δήμων Κορινθίων, Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων - Περαχώρας και Νεμέας, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Το πρακτικό αποσφράγισης και αξιολόγησης προσφορών και αιτήσεων συμμετοχής για την ανάθεση του έργου συντήρησης και σήμανσης των επαρχιακών οδών Κούτσι - Στιμάγκα και Βραχάτι - Νεμέα, με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ. Οι όροι διακήρυξης του δυναμικού συστήματος αγορών για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών της Λακωνίας για τα σχολικά έτη 2021-2022, 2022-2023 και 2023-2024, συνολικού προϋπολογισμού μέχρι του ποσού των 24.065.787,69 ευρώ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Η Πρώτη Κοινωνική Μεσσηνιακή Επανάσταση στην Κυπαρισσία, η ήττα και οι εκτελέσεις

 


«Εις τούτον τον τόπον ουδεμία πράξις φιλοπατρίας δεν έμεινεν ατιμώρητος»

Εμμανουήλ Ροΐδης

Το καλοκαίρι του 1834, η κατάσταση στην απελευθερωμένη χώρα απείχε πολύ από το να μπορεί να χαρακτηρισθεί ως υποφερτή για τον μέσο πολίτη, αυτόν που πολέμησε, υπέφερε, στερήθηκε, μάτωσε, έθαψε δικούς, είδε το σπίτι του και τη σοδειά του να καταστρέφονται, όμως με επιμονή και επιμονή κατάφερε, τελικά, να διώξει τον Τούρκο δυνάστη.

Όσοι πολέμησαν και θυσίασαν στην Επανάσταση, προσωπική ζωή, υγεία, οικογένεια μαζί με το φτωχικό βιός τους, ένιωθαν στο πετσί τους τον παραγκωνισμό και την απαξίωση, καθώς στο απελευθερωμένο κομμάτι της Ελλάδας, τις θέσεις ευθύνης και τα καίρια πόστα, αλλά και τις όποιες ευκαιρίες, που τους εξασφάλιζαν άνετη και πλούσια διαβίωση, τις νέμονταν μεταξύ τους Φαναριώτες, “Φιλέλληνες”, Βαυαροί, τυχοδιώκτες και δουλοπρεπείς παρατρεχάμενοι της εξουσίας.

1 – Γιαννάκης Γκρίτζαλης: Ο ήρωας που εκτελέστηκε σαν στασιαστής.

Για να έχουμε μια πραγματική εικόνα της κατάστασης, πρέπει να γνωρίζουμε πως μόνο το 1/6 των Ελλήνων είχε δική του γη και μόνο το 1/4 δικό του ζώο. Όσοι καλλιεργούσαν εθνική γη πλήρωναν ποσοστό 15% ως ενοίκιο για τη γη και επί πλέον ένα 10% ως φόρο της δεκάτης, χωρίς να υπολογίσουμε τις αυθαιρεσίες των εισπρακτόρων.

Ο καλλιεργητής έδινε, επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό στον ιδιοκτήτη των ζώων και των εργαλείων καθώς και για τους σπόρους. Τελικά δεν του απέμενε ούτε το 30% της παραγωγής του! Αν, φυσικά, πήγαιναν όλα καλά και δεν πάθαινε σοβαρές ζημιές από τον καιρό και τις αρρώστιεςΣαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι ενέργειες του προτεστάντη Αντιβασιλέα Μάουρερ που ήταν αρμόδιος για τα εκκλησιαστικά, είχαν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις μέσα στην κοινωνία, που είχαν ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές, οι οποίες πήραν επικίνδυνες διαστάσεις, φτάνοντας στα όρια του διχασμού. Και με όλη αυτή την ερεβώδη κατάσταση να καταπλακώνει τις ψυχές και την καθημερινότητα των Ελλήνων, ήρθε και η καταδίκη “εις θάνατόν” των στρατηγών Θόδωρου Κολοκοτρώνη και Δημήτρη Πλαπούτα και ακολούθησε η από καιρού αναμενόμενη έκρηξη.

Ο ξεσηκωμός των Ντρέδων

Στις 29 Ιουλίου 1834, ημέρα Κυριακή, πεντακόσιοι Σουλιμοχωρίτες-Ντρέδες, με επικεφαλής τον καπετάνιο τους Γιαννάκη Γκρίτζαλη από το Ψάρι, αιφνιδίασαν τις αρχές της Κυπαρισσίας (Αρκαδιάς), που ήταν η πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας και αφού συνέλαβαν το Νομάρχη Δημήτριο Χρηστίδη, τον στρατιωτικό διοικητή Αντώνη Μαυρομιχάλη και τον Δημόσιο Ταμία, τους οδήγησαν στο Πάνω Ψάρι, όπου τους φυλάκισαν.

Στη θέση των αρχών που καταργήθηκαν δημιουργήθηκε μια “Πατριωτική Επιτροπή”, για να «αντιπροσωπεύσει τον λαόν της επαρχίας Τριφυλίας εις την περίστασιν ταύτην και ως πληρεξούσιοι αυτών διορίζονται να αναφέρωσιν όπως κρίνωσιν αρμοδιότερον τα παράπονα και τας ικεσίας του λαού τούτου, προς ανόρθωση των καταπατηθέντων αυτού δικαίων».

2 – Εξαθλίωση του πληθυσμού της υπαίθρου.

Την 31η Ιουλίου η “Πατριωτική Επιτροπή”, εξέδωσε δύο προκηρύξεις, μετά από δημόσια συνέλευση, από τις οποίες η πρώτη, που υπογραφόταν από έντεκα επαναστάτες, απευθυνόταν στον ελληνικό λαό, ενώ η δεύτερη απευθυνόταν στον Όθωνα και υπογραφόταν από 71 έγκριτους πολίτες όλων των τμημάτων της Επαρχίας Τριφυλίας και του Τμήματος Ζούρτσας της Επαρχίας Ολυμπίας. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από την πρώτη προκήρυξη:

«ο Λαός της Επαρχίας Τριφυλίας, αγανακτισμένος και απελπισμένος από τις καταχρήσεις των Διοικητικών και Δικαστικών Αρχών, μη δυνάμενος πλέον να υποφέρει τα υπερβολικά βάρη και τον παράνομο τρόπο της εισπράξεως του περί αποδεκατώσεως φόρου, παραδειγματιζόμενος από την παράνομον και αυθαίρετον σύλληψιν και φυλάκισιν των συμπατριωτών ημών και φοβούμενοι καθ’ εκάστην περί της ασφάλειας της προσωπικής του ελευθερίας, με αγανάκτησιν μας δε μαθόντες τον επηρεασμόν και την παράνομον επέμβασιν της εξουσίας εις το εν Ναυπλία δικαστήριον, υπό του οποίου άνθρωποι προσφιλέστατοι εις την πατρίδα δια υποθετικά και ανύπαρκτα εγκλήματα κατεδικάσθησαν εις την εσχάτην τιμωρίαν, απεφασίσαμεν να ανακτήσωμεν τα πολιτικά μας δίκαια δια της δυνάμεως, του μόνου και τελευταίου μέσου προς εδραίωσιν του καταπιεζομένου λαού. Επί τούτου λαβόντες τα όπλα εις τας χείρας, συνελάβαμε τας διοικητικάς και λοιπάς Αρχάς τας εν τη πόλει της Κυπαρισσίας, συνεννοούμενοι κατά τούτο και με τας πλησιεστέρας επαρχίας, επί σκοπώ του να ζητήσωμεν επιμόνως την ανόρθωσιν των δικαίων ημών». Παρότρυνε δε τους πληρεξουσίους της «Πατριωτικής Επιτροπής» Τριφυλίας να προωθήσουν τη συνταγματική μοναρχία.

Ο ξεσηκωμός γενικεύεται – Μεσσηνία και Αρκαδία στο πόδι

Σαν φλόγα εξαπλώθηκε η επανάσταση και στους γύρω τόπους. Έτσι, την 29η Ιουλίου, στη Γαράντζα (Άνω Μέλπεια) ο 89χρονος στρατηγός Μητροπέτροβας, (πεθερός του Γιαννάκη Γκρίτζαλη), με 96 Γαραντζαίους, έχοντας στο πλευρό του δεκαπέντε γιους και εγγόνια του κατευθύνθηκε προς την Ανδρούσα και την κατέλαβε. Προηγουμένως, έβαλε και κάψανε όλες τις θημωνιές με τα γεννήματά του, για να τονίσει ότι δεν ήταν το προσωπικό συμφέρον που τον ωθούσε να συμμετάσχει στην Επανάσταση.

3 – Οι Ντρέδες βγήκαν ξανά στο “κλαρί”.

Την ίδια μέρα, στο Ασλάναγα (Άρι) της Μεσσηνίας, ο Ανάστασης Τζαμαλής αιφνιδίασε και εξεδίωξε από το χωριό βαυαρική μονάδα αποτελούμενη από πενήντα άντρες. Οι Βαυαροί, όμως, επανήλθαν ενισχυμένοι και τον πολιόρκησαν. Προς βοήθειά του έσπευσε ο Μητροπέτροβας και λύθηκε η πολιορκία. Τζαμαλής και Μητροπέτροβας, ακολούθως, προέλασαν και κατέλαβαν το Νησί (Μεσσήνη).

Την 29η Ιουλίου, επίσης, ξεσηκώθηκε το Δερμπούνι (Λύκαιο Αρκαδίας) και οι Δερμπουνιώτες κίνησαν κατά της Μεγαλόπολης. Στις 30 Ιουλίου, ξεσηκώθηκαν τα ξαδέρφια του στρατηγού Δημητρίου Πλαπούτα, Κόλλιας και Μήτρος Πλαπούτας, στη Βάνινα και την Παλούμπα Γορτυνίας και μαζί με τον ανιψιό του Κολοκοτρώνη Νικήτα Ζερμπίνη, κατευθύνθηκαν στη Ζάχα και στο Σκληρό. Στη συνέχεια, επικεφαλής δύναμης τετρακοσίων ανδρών κατέλαβαν την Ανδρίτσαινα και ξεσήκωσαν τα γύρω χωριά.

Μόλις έγινε γνωστός ο ξεσηκωμός στο Ναύπλιο, ο πρωθυπουργός Ιωάννης Κωλέττης θέλησε να επωφεληθεί και να συνδέσει την “ανταρσία” με τους φυλακισμένους Στρατηγούς. Έτσι, έχοντας αυτό το γεγονός ως δικαιολογία, έσπευσε να υπογράψει δύο Διατάγματα. Με το πρώτο παρείχετο στη φρουρά του Παλαμηδίου, η εξουσιοδότηση να εκτελέσει τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα αν γίνονταν “ύποπτες κινήσεις” γύρω από το Παλαμήδι και με το δεύτερο να πράξει το ίδιο εάν ο Γκρίτζαλης “προχωρήσει ολίγον εμπρός”, δηλαδή προς την κατεύθυνση του Ναυπλίου.

Κακή πληροφόρηση

4 – Ο Μητροπέτροβας

Στις 4 Αυγούστου, ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης βάδισε κατά της Μεγαλόπολης, που την είχαν εγκαταλείψει οι αρχές και την κατέλαβε χωρίς μάχη. Στη συνέχεια, με δύναμη 400 ανδρών προχώρησε και κατέλαβε τη Στεμνίτσα και το Ζυγοβίτσι της Γορτυνίας και συναντήθηκε στη Ζάτουνα με τους Πλαπουταίους και τον Ζερμπίνη. Το επαναστατικό στράτευμα είχε τότε συνολική δύναμη 2.000 ανδρών και αφού δεν μπόρεσαν να καταλάβουν την Δημητσάνα, την παρέκαμψαν και κατέλαβαν τα Λαγκάδια, τη Βυτίνα και το Χρυσοβίτσι.

Μετά το Χρυσοβίτσι, επόμενος στόχος ήταν η Τρίπολη. Όμως η χαλκευμένη πληροφορία που έφτασε στον Γκρίτζαλη μιλούσε για ισχυρές κυβερνητικές δυνάμεις που ήσαν ήδη εκεί. Έτσι, αντί για την Τρίπολη κίνησε για την Καρύταινα, περιμένοντας ενισχύσεις από τα Σουλιμοχώρια.

Με αυτή την αλλαγή στο σχέδιο, η κυβέρνηση του Κωλέττη πρόλαβε και έστειλε στην Τρίπολη ισχυρή δύναμη με επικεφαλής το Βαυαρό γενικό επιθεωρητή, στρατηγό Χριστιανό Σμαλτς, μαζί με τους συνταγματάρχες Χατζή Χρήστο και Θεόδωρο Γρίβα, ενώ από τη μεριά της Γορτυνίας κινούνταν κατά των επαναστατών ο Ανδρέας Λόντος, ο Κανέλλος Δεληγιάννης και ο Σισίνης, με δύναμη άτακτων.

5 – Η Τριπολιτσά

Οι κυβερνητικοί επικρατούν

Στο χωριό Σούλου, λίγο έξω από την Μεγαλόπολη, στον δρόμο προς Καρύταινα, γράφτηκε ο στρατιωτικός επίλογος της Επανάστασης. Οι κυβερνητικές δυνάμεις, υπέρτατες αριθμητικά των εξεγερμένων (4.000 Βαυαροί στρατιώτες και 1.000 ιππείς με 30 τηλεβόλα και 3.000 μισθοφόροι), κατόρθωσαν να τους νικήσουν. Κατόπιν, μπήκαν στο Ψάρι, όπου απελευθέρωσαν τους ομήρους, συλλαμβάνοντας τον Γκρίτζαλη και ανακατέλαβαν την Ανδρίτσαινα και την Κυπαρισσία. Οι πρωτεργάτες της εξέγερσης επικηρύχθηκαν αντί του ποσού των 30.000 δραχμών ο καθένας. Αποφασίσθηκε, επίσης, ο αφοπλισμός των κατοίκων όσων χωριών πήραν μέρος στην εξέγερση.

6 – Οι Βαυαροί χτυπούν τους επαναστάτες.

Ακολούθως, ο Γρίβας συνάντησε τον Σμάλτς στους Κωνσταντίνους Μεσσηνίας και με 12000 στρατιώτες (Βαυαρούς, άτακτους και Μανιάτες υπό τους Κατσάκο, Τζανετάκη και Γιατράκο) και 35 τηλεβόλα, κινήθηκαν προς το χωριό του Τζαμαλή, το Aσλάναγα (Άρις), όπου είχαν στρατοπεδεύσει οι Μητροπέτροβας και Τζαμαλής, με δύναμη 1.600 ανδρών. Η ήττα των επαναστατών ήταν συντριπτική και το χωριό πυρπολήθηκε. Όλοι οι επαναστάτες συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν από το συνταγματάρχη Φέδερ στο Νιόκαστρο της Πύλου. Ο Μητροπέτροβας που κατέφυγε στην Γαράντζα, παρεδόθη στον Κανέλλο Δεληγιάννη.

Καταδίκη και εκτελέσεις

Μετά την ήττα τους η τύχη των πρωταιτίων εκ των επαναστατών ήταν προδιαγεγραμμένη. Συγκροτήθηκε το “κατά την Μεσσηνίαν και Καρύταιναν Έκτακτον Στρατιωτικόν Δικαστήριο”, που συνεδρίασε στην Κυπαρισσία στις 15 Σεπτεμβρίου 1834, με πρόεδρο τον Θωμά Γκόρντον, αποτελούμενο από τους Π. Γιατράκο, συνταγματάρχη, Σπυρομήλιο, αντισυνταγματάρχη και τους δικαστές Φ. Φραγκούλη και Αν. Λόντο με τον Δ. Σούτσο βασιλικό επίτροπο (εισαγγελέα). Σημειωτέον πως ο Δ. Σούτσος ήταν γαμπρός του διαβόητου υπουργού Σχινά, και ένας από τους δικαστές που είχαν καταδικάσει σε θάνατο τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα.

7 – Η μάχη του Ασλάναγα.

Ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης καταδικάσθηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε θάνατο για εσχάτη προδοσία. Η ποινή μάλιστα, εκτελέσθηκε μέσα σε δυο ώρες από την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης, γεγονός που αχρήστευε και οποιαδήποτε διαδικασία για τη χορήγηση χάρης από το Όθωνα. «Αδέλφια, άδικα πεθαίνω. Γύρεψα τα δίκια των Ελλήνων», ήταν τα τελευταία του λόγια, δίνοντας ο ίδιος το παράγγελμα «πυρ» στο εκτελεστικό απόσπασμα!

Στη γυναίκα του Γιαννάκη Γκρίτζαλη, Γιαννούλα, δεν επέτρεψαν να πάρει το σώμα του νεκρού ήρωα, από φόβο μήπως κατά την ταφή προκληθούν μεγαλύτερες ταραχές. Η τραγική γυναίκα μάζεψε τα μυαλά του νεκρού άντρα της, που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι και στη συνέχεια κέρασε, σύμφωνα με το έθιμο, το εκτελεστικό απόσπασμα. Με τη Γιαννούλα Πέτροβα, ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης ήταν λογοδοσμένος πριν το 1821 και φαίνεται ότι την παντρεύτηκε στην αρχή της επανάστασης. Είχαν δυο γιους, τον Δημήτρη και τον Γιώργη.

8 – Η εκτέλεση του ήρωα.

Στις 8 Οκτωβρίου 1834 το Στρατοδικείο, που συνεδρίασε πλέον στην Πύλο υπό άλλη σύνθεση, δίκασε τον Μητροπέτροβα και τον Αναστάση Τζαμαλή. Στην απολογία του ο Μητροπέτροβας, αγέρωχος, δήλωσε: «Λυπάμαι μονάχα που τώρα στα τελευταία μου δεν κατάφερα να ξεπαστρέψω τη λούβα και την ξένη αβδέλα που έκατσε στο σβέρκο του δυστυχισμένου ραγιά και του πίνει το αίμα». Η απόφαση ήταν “εις θάνατον”.

Ο Τζαμαλής εκτελέσθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, όπως ο Γκρίτζαλης. Η ποινή του Μητροπέτροβα μετατράπηκε, τελικά, από τον Όθωνα σε ισόβια δεσμά «ως υπέργηρου και αγωνισθέντος υπέρ της πατρίδας», λες και των υπολοίπων η συμμετοχή στον Αγώνα ήταν αμελητέα. Οι Κόλλιας και Μήτρος Πλαπούτας και ο Νικήτας Ζερμπίνης καταδικάσθηκαν σε 15 χρόνια πρόσκαιρα δεσμά και φυλακίσθηκαν στο Νιόκαστρο. Απελευθερώθηκαν, τελικά, στις 25 Μαρτίου του 1835, με τη γενική αμνηστία που εδόθη από τον Όθωνα.

Η εκ των υστέρων αναγνώριση

Για την απείθεια αυτή απέναντι στην κεντρική εξουσία, η Μεσσηνιακή Επανάσταση αφενός μεν αποσιωπήθηκε ευσχήμως από την επίσημη ιστοριογραφία –μαζί με τους εθνικούς αγώνες των Ντρέδων– αφετέρου δε έγινε μεθοδευμένη προσπάθεια να υποτιμηθεί, με τον σκωπτικό, απαξιωτικό χαρακτηρισμό “Βλαχοεπανάσταση”.

9 – Το σπίτι του Γιαννάκη Γκρίτζαλη.

Κάποτε, ο Όθωνας, αφού είχε πληροφορηθεί την όλη αλήθεια για την εξέγερση, ζήτησε να μάθει ποια χάρη θέλει να κάνει στη χήρα γυναίκα τού Γιαννάκη Γκρίτζαλη. Αυτή, τότε, του ζήτησε μια καμπάνα, που δεν είχε η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο χωριό. Η καμπάνα αυτή σώζεται, μέχρι σήμερα, με την επιγραφή “Όθων Βασιλεύς των Ελλήνων”. Προτομές του Γιαννάκη Γκρίτζαλη υπάρχουν στο Ψάρι, στην Κυπαρισσία, όπου και εκτελέστηκε και ολόσωμο μπρούτζινο άγαλμα, σε μικρό μέγεθος, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Το 2010, έστω και αργά, ο Δήμος Καλαμών, με την υπ’ αριθμ. 518 απόφασή του, μετονόμασε την οδό Μακντόναλντ σε οδό Γιαννάκη Γκρίτζαλη. Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

10 – Η δικαίωση… 176 χρόνια μετά!

Η επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834 τιμάται από τον λαό και την επίσημη Πολιτεία, κάθε χρόνο, στα τέλη Σεπτεμβρίου, με εκδηλώσεις στο Άνω Ψάρι.


Κύριες πηγές του άρθρου: Ιωάννου Αθ. Πιπιλή «Η Ζούρτσα και η Κίνησις κατά της Βαυαρικής Αντιβασιλείας», Γιάννη Κατσαμπάνη (πανηγυρικός 2004): Η Μεσσηνιακή Επανάσταση του 1834 – Η πρώτη κοινωνική Επανάσταση στη νεώτερη Ελληνική Ιστορία.