Pages

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΝΕΣΣΗΝΙΑ-ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ – ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΡΑ – ΠΥΛΟΣ – ΜΕΘΩΝΗ – ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ

 


Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα 30 Σεπτεμβρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης  Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και αναφέρθηκε στις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που υλοποιούνται αυτή την περίοδο για την αποτροπή του κινδύνου πλημμυρών, σε έργα ασφαλτόστρωσης καθώς και στις πρόσφατες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.

Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις

Περιοχή Κοινότητας Καρνασίου

Έχουν ξεκινήσει οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, μέσω εργολαβιώνκαι στο Καρνάσι, το χωριό που η πυρκαγιά πέρασε από μέσα καταστρέφοντας και σπίτια. Το ανάγλυφο της περιοχής είναι ιδιαίτερο, έχει μεγάλες κλίσεις και τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί είναι πάρα πολλά. Ο κίνδυνος πλημμύρας είναι υπαρκτός για τον οικισμόΚαρνάσι, επειδή τρία ρέματα διέρχονται από τον οικισμό και σύμφωνα με τις οδηγίες της Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Μεσσηνίας θα πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για την αποτροπή αρνητικών φαινομένων. Ειδικότερα οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν στην συμβολή των ρεμάτων με τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το χωριό. Την παρούσα χρονική στιγμή υλοποιούνται εργασίες καθαρισμού του αγροτικού δρόμουάνω του οικισμού και διευθέτησης τωνομβρίων, ώστε να οδηγηθούν εκτός του οικισμού. Επίσης δόθηκαν στην πρόεδρο της Κοινότητας 130 σάκοι άμμου, βάρους 25kg εκάστη, για να τοποθετηθούν σε επικίνδυνα σημεία, έως ότου ολοκληρωθούν  όλα τα έργα.

Περιοχή Κοινότητας Παραπουγκίου

Έχει υλοποιηθεί, μέσω υφιστάμενης εργολαβίας, ο καθαρισμός του κεντρικού ρέματος που διασχίζει τον οικισμό προερχόμενο από την καμένη περιοχή και για μήκος περίπου 600 μέτρα, μια δύσκολη εργασία η οποία απαιτούσε και τη μεταφορά των προϊόντων εκσκαφής, ενώ δεν υπήρχε παράπλευρος δρόμος στο ρέμα. Το αποτέλεσμα είναι η απόδοση μιας κοίτης ικανής να διοχετεύσει τα πλημμυρικάύδατα και να προστατεύσει τα τεχνικά έργα της περιοχής. Ο σχεδιασμός προβλέπει να συνεχιστούν οι καθαρισμοί και σε άλλο ρέμα, για μήκος περίπου 1000 μέτρα, που διασχίζει το ανατολικό μέρος του οικισμού, προερχόμενο και αυτό από την καμένη περιοχή.

Περιοχή Κοινότητας Διαβολιτσίου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκβάθυνσης της κοίτης του ρέματος Βίας, υποστηρίχθηκαν τα προχώματα, διαμορφώθηκανδύο λεκάνες ηρεμίας για την συγκράτηση φερτών υλικών, ενώ πάνω από τις γραμμές του τρένου έως τους Αγίους Θεοδώρους, διευθετήθηκε η κοίτη και καθαρίστηκαν όλοι οι αναβαθμοί. Όσον αφορά το ρέμα Ξεριάς του Διαβολιτσίου, οι προβλεπόμενες και απαραίτητες εργασίες θα υλοποιηθούν από ταμηχανημάτατης Π.Ε. Μεσσηνίας,οι οποίες θα προχωρήσουν και στα πεδινά τμήματα του Βία και Ξεριά.

Παρεμβάσεις από μηχανήματα ΠΕ Μεσσηνίας

Ολοκληρώθηκαν οι καθαρισμοί στο ρέμα Παναγιωτάκαινα, για μήκος 1200 μέτρα, από το Κεντρικό προς το Μαντζάρι παραπλέυρως της 7ης επαρχιακής με τα μηχανήματα της ΠΕ Μεσσηνίας.Προβλέπεται για το ίδιο ρέμα να καθαριστεί, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η παλαιά κοίτη του, δυτικά της 7ηςεπαρχιακής, μήκους περίπου 500 μέτρων, η οποία εκβάλει στον χείμαρο Αμφύτα.

Επίσης έχουν καθαριστεί αποστραγγιστικές τάφροι, μήκους 100 μέτρων περίπου πλησίον των κοινοτικών οδών της Κοινότητας Κεντρικού. Επιπλέον έχουν υλοποιηθεί καθαρισμού κατά τμήματα αποστραγγιστικών τάφρων ανάμεσα Κεντρικό – Διαβολίτσι για μήκος περίπου 1000 μέτρα.

Τα μηχανήματα επίσης παρεμβαίνουν στη Νέα Κορώνη στο ποταμό Έπη, με εργασίες καθαρισμού.

Άλλες  περιοχές παρεμβάσεων

Οι αντιπλημμυρικές εργολαβίες έχουν εργαστεί και σε άλλες περιοχές του νομού. Ειδικότερα για την πόλη της Καλαμάτας έχει καθαριστεί μήκος ρεμάτων περίπου 4 χιλιομέτρων (ρέματα ΠΟΛΙΤΕΙΚΟ, ΡΙΖΟΣ, ΑΛΑΦΟΓΚΡΕΜΙ, ΛΕΙΚΩΝ, ΣΦΑΓΕΙΑ, ΛΑΓΚΑΔΑ, ΚΑΡΑΜΠΟΓΙΑΣ)

Εργολαβία ΓΟΕΒ

Μέσω της εργολαβίας του ΓΟΕΒ, προϋπολογισμού 1,2 εκ ευρώ, υλοποιούνται, μεταξύ άλλων,και εργασίες καθαρισμών αποστραγγιστικών τάφρων του δικτύου ΓΟΕΒ. Ειδικότερα έχει ολοκληρωθεί εργασία για μήκος άνω των 15 χιλιομέτρων σε διάφορες θέσεις: Αγίου Νικολάου Μεσσήνης, Πέτρινο Μεσσήνης, Μακαρία, Σπερχογεία, Ασπρόχωμα, Πιπερίτσα, Μικρομάνη, ΄Αρις, Πήδημα, Αριοχώρι, εκβολές Παμίσου στην τάφρο Μάλτα.

Λοιπές αντιπλημμυρικές εργολαβίες 

Έχει ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική εργολαβία στην περιοχή Τερψιθέας, επί της εθνικής οδού η οποία κατά το παρελθόν παρουσίαζε πλημμυρικά φαινόμενα. Επίσης και στην είσοδο των Φιλιατρών ολοκληρώθηκε η διευθέτηση των ομβρίων αλλά και στο τμήμα Φιλιατρά – Αγία Κυριακή.

Εργολαβία Παμίσου – Άρι

Αναμένεται και η εργολαβία, προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ, για εργασίες καθαρισμού των ποταμών Παμίσου και Άρι αλλά και των συμβαλλόντων κλάδων, η οποία δεν έχει ακόμα ξεκινήσει λόγω δυσκολιών (προσφυγές κλπ.) στη διαγωνιστική διαδικασία.

Ασφαλτοστρώσεις οδών

Συνεχίζεται το έργο των ασφαλτοστρώσεων στην εθνική οδό Τσακώνας – Καλό Νερό με ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στον κόμβο της Καλλιρόης, στο Βασιλικό,στον κόμβο Δωρίου και στο Γλυκορίζι. Ο προγραμματισμός προβλέπει να ασφαλτοστρωθεί και ο κόμβος του Κοπανακίου.

Επίσης υλοποιείται και το έργο, «Συντήρηση-Βελτίωση 7ης Επ. Οδού (Τμήμα κάτω Μέλπεια-Στάσιμο-όρια Νομού Ηλείας)», προϋπολογισμού 460.000 € με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΚΑΠ. Έχει μέχρι στιγμής  προχωρήσει η κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου από Μέλπεια έως Διμάνδρα, ενώ ασφαλτοστρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο τμήμα Πέτρα -Νέδα – Αμπελιώνα – Άγιος Σώστης.

Τέλος, στο τμήμα Διαβολίτσι – Κεντρικό έχουν πραγματοποιηθεί ασφαλτοστρώσεις, στα πλαίσια υφιστάμενου  έργου.

Αποφάσεις οικονομικής επιτροπής

Προχωρούν τα έργα της ΠΕ Μεσσηνίας, κατόπιν και των αποφάσεωντης Οικονομικής Επιτροπής, κατά τη συνεδρίασή της στις 29 Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα εγκρίθηκαν τα πρακτικά των παρακάτω διαγωνισμών:

  • «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΣΕ ΑΣΦΑΛΤΟΤΑΠΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΤΗΣ 9ΗΣ ΕΘΝ. ΟΔΟΥ ΧΩΡΑ – ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ ΚΑΙ 3ΗΣ ΚΑΙ 10ΗΣ ΕΠ. ΟΔΟΥ ΧΩΡΑ – ΚΑΖΑΡΜΑ», π/ύ 750.000 € (1οπρακτικό)

Αφορά την εκτέλεση ασφαλτοστρώσεων και τεχνικών έργων στα τμήματα Χώρα – Γαργαλιάνοι και Χώρα – Καζάρμα για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας στα εν λόγω τμήματα.

  • «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ», π/ύ 99.839,46 € (1ο πρακτικό)

Αφορά έργο βελτίωσης της πρόσβασης προς Μοναστήρια του Δήμου Δυτικής Μάνης και συγκεκριμένα, προς την Ιερά Μονής της Παναγίας Χελμού, την Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία Κοινότητας Κέντρου και  προς το Μοναστήρι Αγίου Γεώργιου του Πεταλωτή στην Κοινότητα Αλτομιρών.

  • «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΛΥΟΜΕΝΗΣ ΚΕΡΚΙΔΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΒΑΛΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΟΥΚΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ», π/υ 60.000 €

Το έργο αυτό αφορά την προμήθεια κερκίδων 145 θέσεων με πλαστικό σταθερό κάθισμα, για τα γήπεδα Βαλύρας και Αγίου Νικολάου Μπούκας του Δήμου Μεσσήνης, με στόχο τα γήπεδα να μπορούν να φιλοξενήσουν θεατές κατά τις αθλητικές εκδηλώσεις. Το έργο υλοποιείται από την Περιφέρεια μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Μεσσήνης και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΚΑΠ 20% .

Εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης και συγκροτήθηκαν οι επιτροπές διαγωνισμού για τα παρακάτω έργα:

  • «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ 1Ης ΕΠΑΡΧ. ΟΔΟΥ (ΤΜΗΜΑ ΚΑΜΠΟΣ – ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΟ-ΠΡΟΣΗΛΙΟ) Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ», π/υ: 500.000 €

Το έργο αφορά εργασίες ασφαλτοστρώσεων, τεχνικών έργων (επενδεδυμένη τάφρος κλπ.), οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση, στο τμήμα Κάμπος – Σαυροπήγιο – Προσήλιο και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

  • «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 9ΗΣ ΟΔΟΥ (ΤΜΗΜΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙ-ΚΟΡΩΝΙ)»π/υ: 1.028.731,00ΕΥΡΩ

Το έργο αφορά εργασίες ασφαλτοστρώσεων, τεχνικών έργων, οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση, στο τμήμα Καλαμάκι – Κορώνη και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΚΑΠ Μεσσηνίας.

Τέλος εγκρίθηκε το πρακτικό του διαγωνισμού για την κατασκευή του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ έργου:

«ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ‘ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ – ΦΙΛΙΑΤΡΑ – ΠΥΛΟΣ – ΜΕΘΩΝΗ’, ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ – ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ». Ειδικότερα εγκρίθηκε το πρακτικό ανάδειξης προσωρινού αναδόχου, από το οποίο προκύπτει ότι μετά την μέση έκπτωση της εργολαβίας, σε ποσοστό 46,17 €, το συνολικό κόστος έργου ανέρχεται στο ποσό  10.762.497,30 € με Φ.Π.Α..

Απορρίφθηκε εκ νέου εισαγωγή θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δ.Σ. Τριφυλίας


Πολιτικό «ράπισμα», για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, δέχθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας η διοίκηση Λεβεντάκη, αν και ο ίδιος ήταν απών ξανά, καθώς η πλειοψηφία του Σώματος απέρριψε την εισαγωγή προς συζήτηση θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης. Τα θέματα που προτάθηκαν να εισαχθούν ως εκτός ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ από την συνάδελφο Ηλία Σ. Γιαννόπουλου, αφορούσαν: ορισμό αντιπροσώπων του Δήμου Τριφυλί
ας για τη συγκρότηση σχολικών συμβουλίων και τροποποίηση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος, την οποία μόλις το μεσημέρι της ίδιας μέρας είχε λάβει εκτός ημερήσιας διάταξης και κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή, με μείωση προβλεπόμενων εξόδων από Κ.Α. του προϋπολογισμού, συνολικού ποσού 402.400 ευρώ, ταυτόχρονη ενίσχυση υπαρχουσών πιστώσεων σε Κ.Α. του προϋπολογισμού συνολικού ποσού 402.461 και δημιουργία νέας πίστωσης ποσού 6.800 ευρώ και «απομένει αποθεματικό 6.226,57 ευρώ». 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μόνον εννέα (οι έξι έμμισθοι αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος του Σώματος και ο Γιώργος Ασημακόπουλος, καθώς και ο Θεόδωρος Αντωνόπουλος από την παράταξη «ΤΡΙΦΥΛΙΑ Πρωταγωνίστρια» της Χάιδως Παναγιωτοπούλου) τάχθηκαν υπέρ της εισαγωγής προς συζήτηση των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων, ενώ έντεκα δημοτικοί σύμβουλοι (Ευάγγελος Κοροβίλας, Παναγιώτης Αλευράς, Παναγιώτης Κατσίβελας, Γιάννης Μερκούρης, Γιάννης Κατσούλας, Χαράλαμπος Καναλουπίτης, Παναγιώτης Τσαφαράς, Στάθης Ανδρινόπουλος.

Μειωμένη παραγωγή, ικανοποιητική ποιότητα με τιμή 1,20 ευρώ για τη ντομάτα Τριφυλίας


Ξεκίνησε η συγκομιδή θερμοκηπιακής ντομάτας στην περιοχής της Τριφυλίας. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται σε καλά επίπεδα στα 1,20 ευρώ το κιλό. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλία
ς, Αντώνης Παρασκευόπουλος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «μπαίνουμε αυτές τις ημέρες στην συγκομιδή θερμοκηπιακής ντομάτας. Ο κύριος όγκος συγκομιδής θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο.
 Η ποιότητα φαίνεται ότι είναι πολύ καλή. Οι ποσότητες της παραγωγής για τις πρώιμες ντομάτες είναι μειωμένες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού (οι φυτεύσεις έγιναν Ιούλιο - Αύγουστο). Στην περιοχή καλλιεργούνται σε θερμοκήπια 1.000 - 1.100 στρέμματα. Οι τιμές είναι σε καλά επίπεδα γιατί έχουμε υψηλή ζήτηση». 
Ο κ. Γεώργιος Σεκλός, παραγωγός από την Τερψιθέα, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές αυτές τις ημέρες. Η ζήτηση και οι τιμές κυμαίνονται σε καλά επίπεδα». Ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός από τα Φιλιατρά, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «σε δύο έως τρεις ημέρες θα ξεκινήσει η συγκομιδή ντομάτας στην περιοχή. Ο ιός της καστανής ρυτίδωσης έχει ξεκινήσει από πέρσι τον Ιανουάριο να δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή. Δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στις ντομάτες και τις κάνει μη εμπορεύσιμες. Επίσης οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν σαν αποτέλεσμα να είναι μειωμένη η παραγωγή. Οι τιμές είναι σε καλά επίπεδα σε όλη την χώρα επειδή έχουμε λίγη παραγωγή και υψηλή ζήτηση».

ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΟ "AΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ" ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

 


Τοπικοί σύμβουλοι των Φιλιατρων με ανακοίνωσή τους λαμβάνουν θέση  μετά την συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου την περασμένη Τρίτη.».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση, η οποία υπογράφεται από τους Διονύση Καραβίτη (προέδρος), Παναγιώτα Ζερμπίνου και Γιάννη Λυγγουνό αναφέρει τα ακόλουθα:

Μετά την τελευταία ανακοίνωση του κ. Δημάρχου Τριφυλίας μας γεννήθηκαν μερικές απορίες :

1ον Από που προκύπτει πως για να συνεδριάσει ένα τοπικό συμβούλιο πρέπει να είναι ενήμερη η δημοτική αρχή; Αλήθεια η τελευταία καλεί ως οφείλει τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων στις δημοτικές συνεδριάσεις; Γνωρίζετε άλλωστε ότι σε θέματα των πόλεων τους δικαιούνται και ψήφο. Ως προς τι λοιπόν το παράπονο;

2ον Θέλετε να μας πείτε όσες φορές ζητήσαμε πληροφόρηση για πολλά θέματα και κυρίως για την πλατεία ποια ήταν η απάντησή σας; Θα σας πούμε εμείς. Πάντα οι “αρμόδιοι” μας έλεγαν “όταν θα έρθει η ώρα” . Αλλά τι συζητάμε; Εδώ είδαμε ότι δεν έχουν πληροφόρηση ούτε μέλη της διοίκησης σας.

3ον Έχετε την εντύπωση πως υπάρχει έστω και ένας που να ενδιαφέρεται να επιδείξει το όχημά του (δεν έχουμε άλλωστε άξια λόγου) και όχι να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία της πόλης και των επιχειρήσεων γύρω από την πλατεία; Έχετε την εντύπωση ότι την ασφάλεια των παιδιών μας θα την καλύψετε με το να μικρύνουν οι δρόμοι για να παίζουν τα παιδιά μας; Χώρος να παίζουν είναι το κέντρο της πλατείας το οποίο έχετε επιλέξει να μικρύνετε επικίνδυνα. Όχι οι δρόμοι αυτής. Όπως και η παιδική χαρά που είμαστε απόλυτα θετικοί στην ανάπλαση της.

4ον Μήπως τελικά μεγάλο μέρος του ποσού που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για αχρείαστα πράγματα που μόνο προβλήματα θα φέρουν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για άλλα έργα υποδομής στην πόλη μιας και επιτρέπεται από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης;

5ον Θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι αντιπολίτευση κάνετε εσείς στον εαυτό σας με τις επιλογές σας και με την απαξίωση προς εμάς. Όπως και με την επιλογή να μην ενημερώνετε πολίτες, φορείς και αιρετούς της πόλης. Μόνος του αποφασίζει ο καθένας μόνο στο σπίτι του και εκεί εφόσον δεν δημιουργεί προβλήματα στους γείτονες. Όχι για μια ολόκληρη πόλη η οποία μπορεί να είναι γενέτειρα σας και αποφασίσατε να την υπηρετήσετε από αυτό το πόστο, αλλά το ίδιο ισχύει και για μας με την υποσημείωση ότι εμείς και οι οικογένειες μας επιχειρούμε πολλά χρόνια τώρα.

Μια λύση υπάρχει κύριε Δήμαρχε. Να αποφασίσετε να κάτσετε να συζητήσετε και να ενημερώσετε τους πάντες. Δεν είναι κάτι που αφορά μόνο εσάς για να αποφασίζετε και να διατάζετε.

Αποδοχή όρων χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου, για «Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας Γαργαλιάνων»

 


Με την 222.2.2/2021 (ΑΔΑ 6Δ3Η46Ψ844-ΑΚΑ) Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου εντάχθηκε για χρηματοδότηση η με αριθ. πρωτ.005
260/2021 υποβληθείσα πρόταση του Δήμου μας, με τίτλο «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ», στον Άξονα Προτεραιότητας 2 (Α.Π.2) «Αστική Αναζωογόνηση & Λοιπές δράσεις Περιβαλλοντικού ΣΕΛ. 2 Ισοζυγίου» του χρηματοδοτικού προγράμματος «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ», ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2021, του Πράσινου Ταμείου, με ποσό ένταξης 328.848,00€. Οι Όροι της χρηματοδότησης αναφέρονται αναλυτικά στο Συνημμένο Σχέδιο Σύμφωνου Αποδοχής Όρων της Απόφασης Ένταξης (ΣΑΠΟ). 
 Κατόπιν των ανωτέρω ζητείται η λήψη απόφασης για την αποδοχή των όρων της χρηματοδότησης, για ποσό ένταξης 328.848,00, όπως αναλυτικά αναφέρονται στο συνημμένο Σύμφωνο αποδοχής όρων ένταξης και η εξουσιοδότηση του Δημάρχου ως νόμιμου εκπροσώπου του Δήμου, για την υπογραφή του ΣΑΠΟ, καθώς και κάθε άλλης σχετικής ενέργειας που τυχόν απαιτηθεί για αποδοχή της χρηματοδότησης. 

 Ο κ. Μερκούρης τοποθετήθηκε ως κάτωθι: «Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει τους κατοίκους της πόλης των Γαργαλιάνων και έχουν ποικιλοτρόπως εκδηλώσει –διατρανώσει την αντίθεσή τους στην πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να αναπλάσει την πλατεία της πόλης τους. Δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ψηφίσματα και ανοικτή συγκέντρωση-διαμαρτυρία στο χώρο της βιβλιοθήκης. Στη συγκέντρωση –διαμαρτυρία μάλιστα ο Δήμαρχος αναγκάστηκε να αποχωρήσει μετά τις έντονες διαμαρτυρίες. Το Δημοτικό Συμβούλιο αφουγκράστηκε το «θέλω» των κατοίκων της πόλης και με ευρεία πλειοψηφία, δεκαεννέα ψήφων έναντι οκτώ, αποφάσισε να μην κατατεθεί πρόταση χρηματοδότησης στο Πράσινο Ταμείο. Η Δημοτική Αρχή, δυστυχώς, αγνοώντας και περιφρονώντας τη βούληση των Γαργαλιανωτών και την αριθ. 25/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατέθεσε πρόταση χρηματοδότησης στο Πράσινο Ταμείο, η οποία και εγκρίθηκε!!. Είναι όμως σύννομη η απόφαση του Πράσινου Ταμείου όταν έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου; 

Η πρόταση υποβλήθηκε βασισμένη στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, παραβλέποντας την απόφαση του υπερκείμενου οργάνου. Για όλους αυτούς τους λόγους δε θα δώσω θετική ψήφο αλλά θα ψηφίσω ΚΑΤΑ στην αποδοχή της χρηματοδότησης». Η Οικονομική Επιτροπή αφού έλαβε υπόψη της την εισήγηση του κ. Προέδρου, την αριθ. 222.2.2/2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου, το ΣΑΠΟ, τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν 3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 40 του Ν. 4735/2020 (ΦΕΚ 197 τ. Α’ 12.10.2020), τις σχετικές διατάξεις του Ν. 3463/2006 (Δ.Κ.Κ.) και Ν. 4412/2016, μετά από διαλογική συζήτηση. ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΕΛ. 3 1. Αποδέχεται την αριθ. 222.2.2/2021 (ΑΔΑ 6Δ3Η46Ψ844-ΑΚΑ) Απόφαση ένταξης του έργου του Δήμου Τριφυλίας με τίτλο: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ», με ποσό χρηματοδότησης ύψους 328.848,00€, στον Άξονα Προτεραιότητας 2 (Α.Π.

2) «Αστική Αναζωογόνηση & Λοιπές δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ», ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2021, του Πράσινου Ταμείου. 2. Αποδέχεται τους όρους ένταξης, όπως αυτοί αναγράφονται στο Σύμφωνο Αποδοχής Όρων (ΣΑΠΟ), το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης, για ποσό χρηματοδότησης ύψους 328.848,00€. 

 3. Εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο Τριφυλίας, για να υπογράψει το Σύμφωνο Αποδοχής Όρων (ΣΑΠΟ) και οτιδήποτε άλλο προκύψει κατά την υλοποίηση της πράξης αυτής. 4. Ορίζει ως υπεύθυνο άτομο, για την επικοινωνία με το Πράσινο Ταμείο, την υπάλληλο κ. Γεωργίου Ευθυμία, ΠΕ Αγρονόμο–Τοπογράφο Μηχανικό, της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολιτικής Προστασίας Δ. Τριφυλίας.

Τέλος του έτους η διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου


 Την μονάδα που κατασκευάζεται στην Παλαιόχουνη από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ, στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ για την κεντρική διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας .

Ο περιφερειάρχης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη των εργασιών, οι οποίες -όπως τόνισε- “προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς”, σημειώνοντας ότι το κεντρικό κύτταρο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, όπως και του κτηρίου διοίκησης, ενώ ταχύτατη είναι και η πρόοδος στην κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού, όπως και στο έργο του συνδετήριου δρόμου προς τη μονάδα.

“Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι πριν το τέλος του φετινού χρόνου θα είναι δυνατή η παραλαβή απορριμμάτων από δήμους της Περιφέρειας που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα”.

Η εν λόγω υποδομή στην Αρκαδία αποτελεί τμήμα του ευρύτερου έργου για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με προϋπολογισμό κατασκευής 135 εκατομμύρια ευρώ. Σε πλήρη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει δύο ακόμα ανάλογες μονάδες στη Μεσσηνία και τη Λακωνία και δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που θα αναπτυχθούν στην Κορινθία και την Αργολίδα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ αλλαγές στη φορολογία από την 1η Οκτωβρίου

 



Τουλάχιστον 12 ευνοϊκές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που κατατίθεται στη Βουλή εντός της εβδομάδας. Όλα τα μέτρα έχουν άμεση ισχύ και συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου και οδηγούν στη μείωσης φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, περιορίζονται οι επιβαρύνσεις με την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για όλους τους πολίτες, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Στα ιδιαίτερα σημαντικά μέτρα είναι ο μηδενισμός του φόρου για γονικές παροχές και δωρεές για ποσά έως 800.000 ευρώ. Επίσης μειώνεται στο μισό ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου ενώ επεκτείνεται η ισχύς του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022.

1. Aύξηση του αφορολογήτου ορίου των γονικών παροχών και των δωρεών σε συγγενείς της  πρώτης κατηγορίας (συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς) από 150.000 ευρώ σε 800.000 ευρώ. Εφόσον η αξία των γονικών δωρεών ή παροχών υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%. Σήμερα, η κλίμακα γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών για συγγενείς πρώτου βαθμού έχει αφορολόγητο 150.000 ευρώ και στη συνέχεια επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 1% για τα επόμενα 150.000 ευρώ, 5% για το τμήμα από 300.000 έως 600.000 ευρώ και 10% για αξία άνω των 600.000 ευρώ. Για τις κληρονομιές οι συντελεστές παραμένουν αμετάβλητοι από 1,5% έως και 10%, με την απαλλαγή να καλύπτει μόνο τις πρώτες 150.000 ευρώ. Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αφορά τόσο ακίνητη περιουσία όσο και κινητή (μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, μετρητά).

2. Επέκταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022.

3. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από το 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

4. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%.

5. Μείωση 50% του φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίου από 1η Οκτωβρίου 2021.

7. Επέκταση του προγράμματος επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο 2021.

8. Επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τέλος του 2021.

9. Επέκταση του προγράμματος επιδότησης δόσεων δανείων νοικοκυριών “Γέφυρα 1” για τρεις μήνες με κάλυψη 40% επί των δόσεων δανείων.

10. Επέκταση του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας για άλλες 50.000 θέσεις.

11. Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος για το 4ο τρίμηνο του 2021 (μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο) για το σύνολο του πληθυσμού για τις πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 €/Mwh, με στόχο να αντισταθμισθεί σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος.

12. Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 17 εκατ. ευρώ.

capital.gr

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΟΔΥ: ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ, ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ


 ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ” ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ ΜΕΤΑ ΤΑ 4 ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΑ 42 ΔΕΙΓΜΑΤΑ


Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα το πρωί ο ΕΟΔΥ τα αναλυτικά αποτελέσματα των δωρεάν rapid test που έγιναν χθες στη Μεσσηνία. Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού έγιναν σε Καλαμάτα, Κυπαρισσία και Πύλο, με την τελευταία να φαίνεται πως αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς στα 42 τεστ που έγιναν τα 4 εντοπίστηκαν θετικά, με το ποσοστό θετικότητας να εκτινάσσεται στο 9,52%. Απογοητευτικά πήγε το drive through testing στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, με ελάχιστη συμμετοχή, καθώς μόλις 12 οδηγοί προσήλθαν.
ΠΥΛΟΣ
42 rapid test με 4 θετικά (9.52%) αφορούν σε 2 άνδρες και 2 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 45 έτη
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
138 αρνητικά rapid test
ΚΑΛΑΜΑΤΑ- ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ
12 αρνητικά rapid test
ΚΑΛΑΜΑΤΑ-“ΑΛ.ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ”
349 rapid test με 5 θετικά (1.43%) αφορούν σε 5 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 38 έτη

60ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΡΥΒΕ ΧΑΣΙΣ ΣΕ ΖΩΟΟΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΑΛΛΑ...

 



Περισσότερα από διακόσια γραμμάρια κάνναβης είχε… κρυμμένα σε συσκευασία ζωοτροφών ένας 60χρονος στη Μεσσήνη.

Κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών, ανωτέρω αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε αποθήκη ιδιοκτησίας του 60χρονου ημεδαπού, όπου βρέθηκαν κρυμμένες σε συσκευασία ζωοτροφών, ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -246- γραμμαρίων, οι οποίες κατασχέθηκαν.

Επιπλέον, στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κινητό, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων και -1- σουγιάς με μήκος λάμας -7- εκατοστά.

Η σύλληψή του έγινε χθες (28.9.2021) το πρωί από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας και σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα.

ΣΕ ΒΡΑΧΩΔΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΟ ΑΓΡΙΛΙ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΤΩΜΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ


Το πτώμα μίας γυναίκας βρέθηκε χθες σε παραθαλάσσια βραχώδη περιοχή στον Αγρίλη Φιλιατρών. Σύμφωνα με πληροφορίες δύο άτομα, που ψάρευαν είδαν στο ύψος του Κάστρου των Παραμυθιών το πτώμα της γυναίκας και ειδοποίησαν άμεσα τις Αρχές. Ανασύρθηκε από στελέχη του Λιμενικού και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις πρόκειται για μία 75χρονη από τα Φιλιατρά η οποία, όπως συχνά συνήθιζε, σήμερα το πρωί βγήκε για περπάτημα αλλά δεν γύρισε την αναμενόμενη ώρα. Η νεκροψία - νεκροτομή θα δώσει απαντήσεις για τις συνθήκες θανάτου της γυναίκας.

ΤΑ ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ


 Οι παραγωγοί που ακολουθούν το δρόμο της πρώιμης συγκομιδής, ήδη κάνουν την επιλογή των διχτυών και των ραβδιστικών με το μάζεμα να προγραμματίζεται για τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη. Αυθημερόν και η ελαιοποίηση των καρπών, με τα πρώτα αγουρέλαια της νέας εμπορικής περιόδου να βγαίνουν φέτος στην αγορά με αξιώσεις. «Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Τα 4 ευρώ είναι πολύ λίγα φέτος» αναφέρει εκ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θερμασία Δήμητρα στην Ερμιόνη Αργολίδας, ο Κωνσταντίνος Στάικος, αντιπρόεδρος αυτού του νέου και ευέλικτου σχήματος ελαιοκαλλιεργητών.

agourelaia graf 001
Μηνιαίες εξαγωγές αγουρέλαιων (πηγή:agronews.gr)

Άλλωστε εκεί οι παραγωγοί μετρούν μείωση της παραγωγής που μπορεί να αγγίξει το 50%, εξαιτίας των ζημιών από τον παγετό και στη συνέχεια τον καύσωνα και την ανομβρία. Όμως και νοτιότερα, στους Αγ. Αποστόλους της Λακωνίας τα λιόδεντρα δεν έχουν αγγίξει το μέγιστο των δυνατοτήτων τους όπως περίμεναν φέτος τα μέλη του δυναμικού συνεταιρισμού που ανοίγει κάθε χρόνο τη νέα εμπορική περίοδο με τις υψηλότερες κατά κανόνα τιμές της αγοράς.

Να σημειωθεί ότι με τις τιμές στον ηλίανθο και το καλαμπόκι στα ύψη, εξασφαλίζεται για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο ένας ακόμα παράγοντας ανόδου που έλειπε από την εξίσωση των τελευταίων δύο ετών.

agourelaia graf 002
Κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου (πηγή:agronews.gr)

Τα σπορέλαια ακολουθούν ανοδική πορεία, κάτι που παραδοσιακά παρασέρνει την τιμή των πυρηνέλαιων, τα οποία με τη σειρά τους αφήνουν περισσότερα περιθώρια στις τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου ώστε να διαμορφώσουν υψηλότερα επίπεδα.

Ήδη από τον περασμένο Αύγουστο οι οργανωμένοι παραγωγοί αναμένουν πως η χρονιά θα ξεκινήσει με τιμές υψηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές των 3,80 ευρώ το κιλό, τα οποία πληρώθηκαν τα αγουρέλαια του 2020. Άνθρωποι της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι τιμές σε ένα εύρος πέριξ των 4,50 ευρώ το κιλό με το εκρηκτικό μείγμα χαμηλής παραγωγής, υψηλής ζήτησης και ανατιμήσεων να ωθεί το εμπόριο στη διαμόρφωση νέων υψηλότερων κορυφών αντί της διόρθωσης. Υπό αυτή την έννοια, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η δυναμική ανόδου της αγοράς θα κορυφωθεί στην επόμενη εμπορική περίοδο του 2022/23, αφού η φετινή παραγωγή θα εξαντληθεί με ορίζοντα το επόμενο καλοκαίρι.

agourelaia graf 003
πηγή: agronews.gr

Ζήτηση, ελλείψεις και νεα σπίτια,oι καταλύτες ανόδου της αγοράς

Οι τελευταίες πράξεις για ελαιόλαδα της περσινής παραγωγής καθιέρωσαν ξανά την τιμή παραγωγού στη Λακωνία στα 3,50 ευρώ το κιλό, με τα διαθέσιμα αποθέματα να εξαντλούνται, όσο παράλληλα οι εκτιμήσεις για την επερχόμενη παραγωγή θέλουν μια καταλυτική μείωση της δυναμικής.

Αντίστοιχη είναι η πραγματικότητα και στα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα της Μεσογείου, με τις πληροφορίες να θέλουν τις προπωλήσεις πορτογαλικού ελαιολάδου σε Ιταλούς μεσίτες να κλείνονται με συμβόλαια των 4 ευρώ το κιλό. Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την κατακόρυφη αύξηση της τιμής στα σπορέλαια (ενδεικτικά +43% για ηλιέλαιο), οι προσδοκίες των παραγωγών για τη νέα εμπορική περίοδο είναι μεγάλες, ενώ ήδη ακούγονται συζητήσεις για 4,50 ευρώ το κιλό στα αγουρέλαια.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό ελαιόλαδο αποκτά πέρα από μια προοπτική για καλύτερες τιμές χύμα πρώτης ύλης στον παραγωγό και μια καλύτερη τιμολόγηση ως προς την αξία των εξαγωγών τυποποιημένου ελαιολάδου. Τα τελευταία στοιχεία του IOC υπολογίζουν στα 4,42 ευρώ το κιλό την τιμή εξαγωγής σε Τρίτες χώρες και στα 3,60 ευρώ το κιλό την τιμή εξαγωγής στις ευρωπαϊκές αγορές. Μάλιστα η Ελλάδα διαμορφώνει την υψηλότερη τιμή εξαγωγής σε Τρίτες χώρες, έναντι των 4,30 ευρώ το κιλό που εξάγουν οι Ιταλοί και των 3,18 ευρώ το κιλό που εξάγουν οι Ισπανοί. Βασικό ζητούμενο πλέον είναι η αύξηση του τονάζ, το οποίο περιορίζεται σε κάτι λιγότερο από 2.000 τόνους το μήνα εκτός μπλοκ.

agourelaia graf 004
πηγή: agronews.gr

Μικρή παραγωγή  και άδειες δεξαμενές

Μείον 150.000 τόνους γράφει ήδη το ισοζύγιο παραγωγής και πωλήσεων της Ισπανίας για το 2021, με τη χώρα να έχει ρίξει στην αγορά μέχρι τα τέλη Αυγούστου 1.507.000 τόνους ελαιολάδου, τη στιγμή που η παραγωγή περιορίστηκε στους 1.387.8000 τόνους. Με δεδομένο ότι η εμπορική περίοδος διανύει τον τελευταίο της μήνα και κατά κανόνα δραστήριο Σεπτέμβριο, όλοι αναμένουν ότι το κλείσιμο της χρονιάς θα δει τις πωλήσεις του ισπανικού ελαιολάδου να ξεπερνούν άνετα τους 1.520.300 τόνους της χρονιάς ρεκόρ για την Ιβηρική 2013/14. Άλλωστε ένα μέσο μηνιαίο τονάζ πωλήσεων για την Ισπανία υπερβαίνει τους 100.000 τόνων και όλα δείχνουν ότι το φετινό φθινόπωρο οι παραγγελίες θα αυξηθούν.

Ήδη η μέση τιμή παραγωγού κέρδισε 10 λεπτά τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, υπερβαίνοντας τα 3,30 ευρώ το κιλό και όλα δείχνουν ότι το νέο επίπεδο τιμών διαμορφώνει ισχυρό στήριγμα για τις διακυμάνσεις της νέας σεζόν. Να σημειωθεί ότι οι ισπανικοί συνεταιρισμοί ελαιολάδου υπολογίζουν τη νέα παραγωγή της χώρας για την περίοδο 2021/22 μειωμένη κατά 3%, κάτι που σημαίνει πως 1.345.000 τόνοι φρέσκου ελαιολάδου θα μπουν στις μισοάδειες δεξαμενές.

Πηγή: Πέτρος Γκόγκος/agronews.gr

ΕΡΗΜΩΝΟΥΝ τα χωριά της Μεσσηνίας και αδειάζουν τα Δημοτικά σχολεία

 


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ: 40 ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 2016 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Πελοποννήσου για τον αριθμό των μαθητών σε Δημοτικά Σχολεία, της επαρχίας της Μεσσηνίας, με αφορμή τον υποβιβασμό 6 σχολείων, για τον οποίο ζητήθηκε ανάκληση της απόφασης του Υπουργείου.
Στο Δημοτικό Διαβολιτσίου, από τα 89 παιδιά το 2015 σήμερα φοιτούν 61. Στον Μελιγαλά, από τα 173 παιδιά το 2016 σήμερα φοιτούν 130. Στον Κάμπο Αβίας, από τους 58 μαθητές και μαθήτριες το 2015, σήμερα φοιτούν 41. Στο Δημοτικό Φοινικούντας φέτος φοιτούν μόλις 10 παιδιά από τα 18 που είχε το 2015.


Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά, καθώς χρόνο με το χρόνο φαίνεται ότι λιγοστεύουν τα παιδιά που φοιτούν σε Δημοτικά Σχολεία σε χωριά και κωμοπόλεις της Μεσσηνίας. Μεγάλη μαθητική διαρροή που φανερώνει οτι οι οικογένειες των μαθητών αυτών μετακινήθηκαν προς άλλες αστικές περιοχές. Η ανάγκη για στήριξη της επαρχίας, των χωριών μας, είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική. Η παροχή κινήτρων σε νέα ζευγάρια και οικογένειες, η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και των παραγωγών από το κράτος στις περιοχές αυτές είναι επιτακτική, προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να παραμένουν στον
τόπο τους. Αλλιώς, σε μερικά χρόνια με μαθηματική ακρίβεια θα κλείσουν και τα σχολεία αυτά.   Μαίρη Περδικέα

Ο οδικός χάρτης για μόνιμους και συμβασιούχους για προσλήψεις στο Δημόσιο

 



Τάξη μπαίνει στον μηχανισμό προσλήψεων στο Δημόσιο, καθώς η διαδικασία που θα ακολουθείται κάθε χρόνο για τις προσλήψεις – μόνιμες και ορισμένου χρόνου – θα είναι πια συγκεκριμένη με εκκίνηση τον Σεπτέμβριο.

Με στόχο την άμεση κάλυψη κενών σε φορείς του Δημοσίου όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη και την αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού, το υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται εδώ και μήνες πάνω στα βήματα που θα πρέπει να ακολουθούνται ετησίως, προκειμένου να έχουμε τον τελικό αριθμό προσλήψεων.

Κύκλοι κινητικότητας συνδεδεμένοι με τον προγραμματισμό προσλήψεων, πανελλαδικός διαγωνισμός ΑΣΕΠ, περιγράμματα θέσεων, ψηφιακά οργανογράμματα και έγκριση προσλήψεων από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι πλέον η… ραχοκοκαλιά του μηχανισμού στελέχωσης.

Ο προγραμματισμός των προσλήψεων θα γίνει με βάση την αναλογία «1 προς 1», δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση δημοσίου υπαλλήλου.

Απο την αρχή του 2022

Αρχής γενομένης από την πρώτη μέρα του νέου έτους ξεκινά ο κύκλος κινητικότητας, όπου οι φορείς του Δημοσίου αναμένεται να υποβάλουν τα αιτήματά τους, προκειμένου να καλύψουν θέσεις και ανάγκες μέσω αποσπάσεων και μετατάξεων.

Ο πρώτος κύκλος πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου. Τον ίδιο μήνα και αφού οι φορείς έχουν εικόνα των μετακινούμενων σε αυτούς υπαλλήλους, δε, και μέχρι τον Σεπτέμβριο αρχίζει και ο προγραμματισμός των προσλήψεων, με τους φορείς να στέλνουν τα αιτήματά τους στο υπουργείο για τις προσλήψεις της επόμενης χρονιάς.

Είναι ενδεικτικό ότι τα αιτήματα που έχει στα χέρια του αυτή τη στιγμή το υπουργείο για τις αιτηθείσες προσλήψεις του 2022 φτάνουν τις 23.000.

Πηγές του υπουργείου επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» πως η κυβέρνηση, έχοντας ως εργαλεία τα περιγράμματα θέσεων, τη σύνδεση των υπαλλήλων σε αυτά και τα ψηφιακά οργανογράμματα των φορέων, γνωρίζει πλέον σε ποια υπηρεσία εργάζεται κάθε υπάλληλος και πού υπάρχει πραγματικά ανάγκη για πρόσληψη.

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο πρόκειται να κλειδώσει τις προσλήψεις της επόμενης χρονιάς, υιοθετώντας το σχέδιο του ετήσιου προγραμματισμού. Μάλιστα, για τον Σεπτέμβριο του 2022 έχει οριστεί και η πρώτη διενέργεια του γραπτού πανελλαδικού διαγωνισμού με το νέο ΑΣΕΠ.

Στο 2ο Thessaloniki Helexpo Forum, που διενεργήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης υπογράμμισε πως η θέσπιση του ετήσιου πανελλαδικού διαγωνισμού προσλήψεων που θα διενεργείται από το ΑΣΕΠ και από τον οποίο θα καλύπτονται οι θέσεις στο Δημόσιο πρόκειται να επιταχύνει τη σχετική διαδικασία.

Τόνισε, δε, ότι με το χρονοδιάγραμμα των κύκλων κινητικότητας γίνεται εφικτός ο εντοπισμός των κενών θέσεων και η κάλυψή τους, προκειμένου να αξιοποιείται το υπάρχον προσωπικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας των προσλήψεων ολοκληρώνεται με την έναρξη του δεύτερου κύκλου κινητικότητας, που θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

Για τους συμβασιούχους

Ο ετήσιος προγραμματισμός θα αφορά και τις προσλήψεις υπαλλήλων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου. Πιο συγκεκριμένα ορίζεται ειδικά για το 2022 μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσλήψεων συμβασιούχων, που υπολογίζεται πως θα είναι μειωμένος κατά 10%, συγκριτικά με τον αντίστοιχο αριθμό εγκρίσεων του 2020.

Το μοντέλο των μόνιμων προσλήψεων θα ακολουθηθεί και στις προσλήψεις συμβασιούχων που πλέον θα γίνονται κεντρικά και δεν θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε φορέα του Δημοσίου να ζητεί αποσπασματικά προσλήψεις.

Ο μηχανισμός των προσλήψεων έχει… εμπλουτιστεί και με την κατάργηση σημαντικού αριθμού παρεκκλίσεων από την κινητικότητα, η οποία συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Με τον δραστικό αυτόν περιορισμό των περιπτώσεων των δημοσίων υπαλλήλων που εξαιρούνται από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, επιχειρείται να μπει ένα τέλος στο παράδοξο κάποιοι φορείς του Δημοσίου να είναι υπερστελεχωμένοι και άλλοι υποστελεχωμένοι.

Μάλιστα, με διάταξη που συμπεριελήφθη στο ίδιο νομοσχέδιο, δίνεται πλέον η δυνατότητα σε αποσπασμένους υπαλλήλους, οι οποίοι είχαν αποσπαστεί με διάταξη που έπαψε να υφίσταται εξαιτίας της κατάργησης των παρεκκλίσεων, να επιλέξουν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τη μεταφορά της οργανικής τους θέσης στην υπηρεσία όπου απασχολούνται ως αποσπασμένοι ή την επιστροφή τους στην οργανική τους μονάδα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, πάντως, έχει κατά καιρούς δηλώσει πως το συμμάζεμα αυτό σε όλους τους φορείς πρόκειται να επιταχύνει θεαματικά τη διαδικασία προσλήψεων, οι οποίες και θα αφορούν τα αιτήματα των φορέων που υποβλήθηκαν μόλις λίγους μήνες πριν.

Μιλώντας στο κανάλι της Βουλής αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, κάνοντας γνωστό πως έως το τέλος του έτους πρόκειται να έρθει προς ψήφιση βελτιστοποίηση της αξιολογητικής διαδικασίας.

πηγη