Pages

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Πρεμιέρα με εντός έδρας ήττα για τον Δίωνα- Ο Αίολος 75-57 στην Κυπαρισσία


 Με εντός έδρας ήττα ξεκίνησε το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής ο Δίωνας Κυπαρισσίας. Η τριφυλιακή ομάδα έχασε 75-57 από τον Αίολο Αγυιάς μέσα στην Κυπαρισσία αφού βρέθηκε πίσω στο σκορ από το ξεκίνημα του ματς και παρά την προσπάθεια δεν κατάφερε να πάρει κάτι από το παιχνίδι.

Τα 10λεπτα: 12-18, 26-38 (ημ.), 45-58, 57-75.

ΔΙΩΝΑΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ (Ρουστέμης): Κωνσταντινόπουλος 6, Γιαννόπουλος 10 (1), Α. Κλεφτάκης, Μπουσιούτας, Λαμπίρης, Καμαρινός 7 (1), Τζαγισβίλι 5, Καραγιαννίδης 14 (1), Μίχος 1, Γ. Κλεφτάκης, Γιαννόπουλος 2, Ευαγγελούσης 13.

ΑΙΟΛΟΣ ΑΓΥΙΑΣ (Παπαδημητρίου): Χατζόπουλος 1, Βουρνάς 5 (1), Βαλαής, Γιαννικόπουλος 1, Κωνσταντούλας 3 (1), Θανόπουλος 12 (2), Παπαβασιλόπουλος 14 (2), Μαναβόπουλος 21 (1), Κάλλης 6, Αγγελακόπουλος 10 (3), Θεοδωρόπουλος, Γοργότσης 2.

“Υπερασπίστε το λάδι σας” το νέο σύνθημα στην Τριφυλία...




Να κρατήσουν το λάδι τους όταν η τιμή δεν είναι αντάξια του κόπου και της ποιότητάς, να φροντίζουν για την ποιότητα του λαδιού τους, να φτιάξουν αγροτικούς συλλόγους, καλεί τους παραγωγούς της περιοχής της Τριφυλίας η Τοπική Επιτροπή Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α….
Συγκεκριμένα σε παρέμβασή της υπογραμμίζει: “Η ελαιοκομική περίοδος 2021 – 2022 ξεκινά. Η Τ.Ε. ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών, εύχεται σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής μας, καλή ελαιοκομική περίοδο και ταυτόχρονα τους προτείνει:
  • να δείξουν αυτοσυγκράτηση – ψυχραιμία στο ζήτημα της πώλησης του προϊόντος
  • εάν μπορούν να προχωρήσουν σε ιδιωτική αποθεματοποίηση (αποθήκευση στο σπίτι). Έτσι καταργείται το “εμπόριο χωρίς χρήμα”
  • να τηρούν τον προβλεπόμενο χρόνο που απαιτείται από τον τελευταίο ψεκασμό μέχρι τη συγκομιδή. Εδώ τονίζεται το ενδεχόμενο “επιμολύνσεων” στο ελαιοτριβείο, αλλά και από γειτονικά χωράφια
  • να αντιστέκονται στη μείωση της τιμής κατά δέκατο οξυμέτρησης, εάν προκύψει κάτι ανάλογο
  • προτρέπουμε τους παραγωγούς να αγωνιστούν για μια τιμή για το ελαιόλαδο, έως την οξύτητα 0,8.
Επίσης, οι αγρότες της περιοχής μας δεν πρέπει να υποτιμούν το συνδικαλισμό και όπου δεν υπάρχουν Αγροτικοί Σύλλογοι να δημιουργηθούν. Όπου δε υπάρχουν, να τους οδηγήσουν σε ταξική κατεύθυνση.
Το πιο σπουδαίο μετερίζι υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, πέρα από τον Αγροτικό Σύλλογο, είναι ο Συνεταιρισμός. Όχι με τη μορφή της επιχείρησης, αλλά ως εθελούσια – ισότιμη συνεργασία φυσικών προσώπων στηριζόμενη στη δημοκρατία: μια ψήφος – μια μερίδα”.

Φιλιατρά, 26 Οκτώβρη 2021 
Τ.Ε. ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΛΜ. ΑΜΙΑΝΤΟΣΩΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ- ΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΠΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙΧΑΛΙΑ


Τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στην διαβούλευση της Περιφέρειας με τους φορείς για το νέο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027, δημοσιοποίησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου. O περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος στο νέο ΠΕΠ Πελοποννήσου σημείωσε ότι “θα τιμηθεί ο προγραμματισμός που συμ
φωνήθηκε, ανάλογα με τις διατιθέμενες πιστώσεις και τα αιτήματα των δικαιούχων φορέων”. 
Ο περιφερειάρχης υπενθύμισε την εξαντλητική δημόσια διαβούλευση με όλους τους εν δυνάμει δικαιούχους φορείς, στην οποία αποδύθηκε η περιφερειακή Αρχή το περασμένο καλοκαίρι, τηρώντας επακριβή καταγραφή των προτάσεων που διατυπώθηκαν. “
Σκοπός μας είναι ως περιφερειακή Αρχή να τιμήσουμε τα συμφωνημένα στην δημόσια διαβούλευση που προκαλέσαμε, μια διαδικασία που δεν είχε γίνει ποτέ προηγουμένως, για κανένα πρόγραμμα” τόνισε ο Π. Νίκας. Όσον αφορά στη Μεσσηνία, οι προτάσεις που την αφορούν είναι οι εξής:2.1 Διαβούλευση με ΟΤΑ Α’ βαθμού (δήμοι) 
2.1.20 Δήμος Πύλου – Νέστορος – Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας 
 Ο Δήμος Πύλου – Νέστορος έθεσε ως σημαντικά θέματα την βελτίωση των προσβάσεων από και προς την Πύλο, την αναβάθμιση του δρόμου Λαδά – Χώρα και την αναβάθμιση των υποδομών του Βιολογικού Καθαρισμού της Πύλου. 
  2.1.21 Δήμος Οιχαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας 
 Ο Δήμος Οιχαλίας ανέδειξε ως σημαντικό το ζήτημα των ΟΧΕ και προτάθηκε η αναβάθμιση και βελτίωση του δρόμου προς τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα. 
  2.1.22 Δήμος Τριφυλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας
Ο Δήμος Τριφυλίας πρότεινε την ενίσχυση των startup επιχειρήσεων, τη σύσταση θερμοκοιτίδων νεοφυούς επιχειρηματικότητας, την οργάνωση και υλοποίηση εκδηλώσεων και ημερίδων για την προώθηση του πρωτογενούς τομέα, την αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων 80 χιλιομέτρων του δικτύου Κυπαρισσίας, την αναβάθμιση γεωτρήσεων – αντλιοστασίων, τους COMPACT βιολογικούς σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, την αντικατάσταση του αστικού δικτύου μήκους 50 χιλιομέτρων και της αγροτικής οδοποιίας μήκους 100 χιλιομέτρων, την ενίσχυση του προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι, την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Φιλιατρών και την υλοποίηση – επικαιροποίηση των χωροταξικών σχεδίων Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ – ΑΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ 1-2


 Με ανατροπή ο ΑΟ Κυπαρισσίας πήρε την δύσκολη πρόκριση για το Κύπελλο Μεσσηνίας επικρατώντας με 2-1 του Αστέρα Αρφαρών εκτός έδρας.Οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν πίσω στο σκορ αλλά κατάφεραν να γυρίσουν τούμπα το ματς και να πανηγυρίσουν στο τέλος την πρόκριση. Να σημειώσουμε επίσης ότι ντεμπούτο στον αγώνα έκανε ο έμπειρος πορτιέρο Μανώλης Στεφανάκος. 

Ο Αστέρας από την άλλη, κοίταξε στα μάτια τον ισχυρό και δυνατό ΑΟΚ, προηγήθηκε στο σκορ αλλά δεν είχε τις δυνάμεις να ολοκληρώσει την έκπληξη. Στο 11′ ο Μπούρας θα κάνει το 1-0 και θα βάλει μπροστά στο σκορ την ομάδα του. Στο 45′ λίγο πριν την λήξη του ημιχρόνου ο Μαρκόπουλος θα ισοφάρισε σε 1-1. Στο 60′ τραυματίστηκε ο Σπυρόπουλος στον αριστερό ώμο και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για περαιτέρω εξετάσεις. Στο 71′ ο Ζερβάκος θα σημειώσει αυτογκόλ για το τελικό 1-2.Στο 80′ αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα ο Ανδρουτσής, αφήνοντας την ομάδα του με παίκτη λιγότερο.Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Τσουλάκος, με βοηθούς την Σ. Τσαούση και τον Μπασιλάρη. 

ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: Ψωμάρας, Μπούρας, Βανικιώτης, Κ. Καπόγλης, Δωδέκατος (68′ Ματθαίος), Γιαννακόπουλος (80′ Μαρκόπουλος), Σουλιμάς (84′ Βανικιώτης), Π. Καπόγλης, Σακκάς, Καράμπελας, Ζερβάκος.

ΑΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: Στεφανάκος, Παρασκευόπουλος, Ανδρουτσής, Μαρκόπουλος, Π. Μπουτσικάκης, Σπυρόπουλος (60′ λ.τρ. Ζαφείρης), Σκοζάι, Κύρκο (68′ Κοσμόπουλος), Ραυτόπουλος, Κωνσταντόπουλος, Κατσιώλης.


ΧΩΡΙΣ τιμή οι έμποροι για το λάδι Μαυροελιάς στη Μεσσηνία

 


Αν και έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας Μαυροελιάς στη Μεσσηνία οι έμποροι δεν φαίνεται να θέλουν να ανακοινώσουν μέχρι στιγμής τιμή παραγωγού.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Νηλέας, «φέτος οι αποδόσεις της Μαυροελιάς φαίνεται να είναι χαμηλές. Η παραγωγή ελαιολάδου από τις ελιές αυτής της ποικιλίας κυμαίνονται περίπου στους 1.500 τόνους. Φέτος η παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί από 700 έως 800 τόνους. Πέρσι το πρώτο μαυρολίσιο έφυγε προς 3,20 ευρώ ανά κιλό. Φέτος μέχρι στιγμής οι έμποροι δεν έχουν ανακοινώσει τιμές παραγωγού. Βέβαια αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η παραγωγή είναι μειωμένη και ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί η αγορά».

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδα στην Πύλο Μεσσηνίας, «μέχρι σήμερα οι έμποροι δεν έχουν ανακοινώση τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο Μαυροελιάς. Εδώ και 4 ημέρες έχουν ανοίξει τα ελαιοτριβεία και παράγουν ελαιόλαδο αλλά δεν έχει υπάρξει εμπορικό ενδιαφέρον. Η κατάσταση είναι δύσκολη γιατί οι παραγωγοί στην περιοχή της Μεσσηνίας δεν έχουν καταφέρει να πουλήσουν την κορινθιακή σταφίδα και περιμένουν μια καλή τιμή στο ελαιόλαδο».

ΤΑΛΑΝΙΖΕΙ για μικρές επιχειρήσεις και χαμηλόμισθους η πανδημία

 


Πρωτοφανείς και εκρηκτικές ήταν οι εξελίξεις στα επίπεδα παραγωγικότητας ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία διαπιστώνει ότι το 2020 η παραγωγικότητα ανά εργατοώρα ενισχύθηκε κατά 4,9%, σε υπερδιπλάσιο δηλαδή βαθμό σε σχέση με το μέσο όρο του 2,4% που καταγράφηκε μεταξύ 2005 και 2019. Η εκτόξευση της παραγωγικότητας πέρυσι, η οποία βέβαια ανατράπηκε με αιφνίδιο τρόπο το 2021, επιβάρυνε δυσανάλογα τους χαμηλόμισθους εργαζομένους, καθώς και τις επιχειρήσεις και τους κλάδους με εν γένει χαμηλή παραγωγικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η υγειονομική κρίση συρρίκνωσε το ποσοστό των χαμηλόμισθων εργαζομένων στην αγορά εργασίας σε σχέση με το 2019. Συνολικά, σε δείγμα 23 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, το ποσοστό των χαμηλόμισθων στο εργατικό σώμα μειώθηκε κατά 4.8%. Μεταξύ των 23 αυτών χωρών η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση, με τους χαμηλόμισθους να μειώνονται κατά 15% ενδεχομένως περνώντας είτε στην ανεργία είτε στην επαγγελματική αδράνεια.

ilo-varidi-gia-mikres-epicheiriseis-kai-chamilomisthoys-i-pandimia-oi-proektaseis-stin-oikonomia0

Εξίσου προβληματικά είναι τα ευρήματα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας σχετικά με τη δυσανάλογη επιβάρυνση της υγειονομικής κρίσης στις μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από 4 υπαλλήλους, όπου οι εργατοώρες μειώθηκαν κατά 12,1% και στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 υπαλλήλους κατά 11,5%. Αντιθέτως, σε δείγμα 26 χωρών, οι εταιρείες με περισσότερους από 50 εργαζομένους κατέγραψαν επίσης μείωση της παραγωγικότητας, αλλά κατά πολύ μικρότερη, της τάξης του -8,7%.

ilo-varidi-gia-mikres-epicheiriseis-kai-chamilomisthoys-i-pandimia-oi-proektaseis-stin-oikonomia1

Το αποτέλεσμα του ασύμμετρου σοκ ήταν βέβαια το λουκέτο σε έναν τεράστιο αριθμό μικρών επιχειρήσεων και η απορρόφηση μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς από μεγάλες εταιρείες, οι οποίες υπέστησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο μικρότερη ζημία από την υγειονομική κρίση.

Εμπόδια

Με βάση τις δύο αυτές διαπιστώσεις προκύπτει ότι οι προοπτικές ανάκαμψης από την υγειονομική κρίση θα βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρά εμπόδια. Αφενός, η ραγδαία και μεγάλη μείωση του αριθμού μικρών επιχειρήσεων στη διεθνή οικονομία περιορίζουν τις εργασιακές ευκαιρίες. Σύμφωνα μάλιστα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, σε πολλές χώρες, οι μικρές επιχειρήσεις παρέχουν την πλειονότητα των θέσεων εργασίας και ιδίως σε χαμηλόμισθους εργαζομένους.

Αφετέρου, αυξάνεται ο κίνδυνος για παρατεταμένη περίοδο αδράνειας ή ανεργίας για τους χαμηλόμισθους, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε υποτίμιση των εργασιακών δυνατοτήτων, θίγει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές.

ΠΗΓΗ: moneyreview.gr

Παρατηρητήριο Κοινωνικών Θεμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη φτώχεια, την ανεργία, την περιθωριοποίηση


ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Η διάσταση της κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε  στην Τρίπολη, με υπηρεσιακούς παράγοντες. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έγινε στην εν λόγω συνάντηση γνωστοποιή
θηκε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής προνοιακών δομών και φορέων σε όλες τις Ενότητες της Περιφέρειας, η οποία και θα δημοσιοποιηθεί. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι ξεκινά η διαδικασία για την δημιουργία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παρατηρητηρίου κοινωνικών θεμάτων, στο οποίο θα γίνεται επικαιροποίηση κάθε έξι μήνες παραμέτρων που αφορούν στην ανεργία, την φτώχεια, την περιθωροποίηση, τις εξαρτήσεις, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και γενικά κάθε σε είδος κοινωνικών προβλημάτων με στόχο να διαμορφώνεται και να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις διαμορφούμενες ανάγκες η κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας.
 ΤΕΒΑ: 9.926 ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ 
Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά την αποδοχή από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνιών Υποθέσεων του αιτήματός της για την αύξηση προϋπολογισμού των πράξεων του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους άπορους (ΤΕΒΑ – FEAD), διαχειρίζεται συνολικούς πόρους 9.128.382,03 ευρώ την περίοδο 2019 – 2022 για την – προμήθεια και διανομή τροφίμων (νωπών και μακράς διάρκειας) και βασικής υλικής συνδρομής (είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, παιδικά / βρεφικά είδη) στους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, – παροχή συνοδευτικών μέτρων / δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ή / και κοινωνικών έκτακτων αναγκών με πιο ενεργό και βιώσιμο τρόπο τα οποία σχεδιάζονται και υλοποιούνται σύμφωνα με τις ανάγκες των ωφελουμένων – διοικητική και διαχειριστική υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως προς τις υποχρεώσεις ως δικαιούχου των συγχρηματοδοτούμενων πράξεων (επικεφαλής εταίρου των Κοινωνικών Συμπράξεων Αργολίδας, Λακωνίας και Μεσσηνίας), καθώς και τη δυνατότητα υλοποίησης στοχευμένων δράσεων δημοσιότητας.

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Κυπαρισσιώτικες εικόνες: Κυπαρισσία, το τρένο, ο σταθμός και η εγκατάλειψη

 Του Παναγιώτη Αντωνόπουλου


 

        Άμα καλομάθεις, δύσκολα αφήνεις τον καναπέ. Για να μην κολλήσω πάνω του, μιας και είχα ρομαντική διάθεση, είπα να βολτάρω ως το Σταθμό του τρένου της πόλης. Ελάχιστοι οι περιπατητές, ολιγομελείς οι νεανικές παρέες, μετρημένα στα δάχτυλα δίκυκλα και οχήματα. Ο χριστιανός τι ήθελα που πήγαινα. Λίγα μέτρα πριν πατήσω τις σκουριασμένες γραμμές, δυο ογκωδέστατα λυκόσκυλα μου ρίχτηκαν. Μ’ έσωσε ένας ένοικος του Σταθμού, που εν γρηγόρσει  κινήθηκε εναντίον τους και με δυνατό κλοτσοσκούφι τα μάντρωσε, βρίζοντάς τα με τη λιποβαρή μόρφωσή του. 

       Η εικόνα στο σταθμό ήταν αποκαρδιωτική. Δεν ξέρω αν σε άλλη χώρα οι κυβερνήτες συναγωνίζονται σε τέτοιες εθνικές καταστροφές, με ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων, με υπογραφές και υποσχέσεις από υπουργούς και προφέσορες, που ξεσαλώνοντας στα σόσιαλ μίντια μας γεμίζουν με σοφίες, πως το κάνουν τάχατες για την ανάπτυξη! Τι να πω! Συναθροίζω όσο μπορώ κάποιους στίχους του Σεφέρη, για να αποδώσω την καταστροφή: <<Δεξιά ζερβά πάνω και κάτω/ στροβιλίζονται  σαρίδια//. Φτενοί θανατεροί καπνοί/ λύνουν τα μέλη των ανθρώπων//.  Οι ψυχές βιάζονται ν’ αποχωριστούν το σώμα/ διψούν και δε βρίσκουν νερό πουθενά//. Κολνούν εδώ, κολνούν εκεί στην τύχη/ πουλιά στις ξόβεργες/ σπαράζουν ανωφέλευτα/ όσο που δεν σηκώνουν άλλο τα φτερά τους//.Φυραίνει ο τόπος ολοένα/ χωμάτινο σταμνί//.

      Ακούμπησα σε μια σταθμευμένη ατμομηχανή.  Όσοι τη βλέπουν  περιβάλλονται από αισθήματα λύπης και μνήμης. Καθότι τυγχάνω νοσταλγός περασμένων και θρυλικών εποχών, ενθρόνισα μπρος μου το συμμαθητή μου, Αριστείδη, τον  << καπιτάνο με το νούμερο 11 >> που έπαιζε καλό αριστερό εξτρέμ  αλλά και  εντρυφούσε στους αρχαίους κλασικούς της Αθήνας του Περικλή με απεριόριστη ευλάβεια.  Από αγροτική οικογένεια, εύπορος, χωρίς τον τίτλο του βουτυρομπεμπέ και του μαμάκια, μας κήρυττε δικανικούς λόγους  και μας απήγγειλε ρητά και αποφθέγματα, ων ουκ έστιν αριθμός, τείνοντας τα χέρια ως νομικός.

    Ηττημένος ολοσχερώς από τον έρωτα εξαιτίας της άρνησης μιας συμμαθήτριάς μας, καθηλωμένοι μαζί στη θέση του τρένου, επιστρέφοντες από εκδρομή στα Ολύμπια, του συνέβη το εξής απερίγραπτο: Η λεγάμενη πέρασε δίπλα του, χωρίς να τον προσέξει κι αυτό του την έδωσε. Παρήγγειλε ούζο από το μπαρ του τρένου και μέχρι να έρθει, μου απήγγειλε  με φαλτσαριστά συγκινησιακά φτερουγίσματα: <<… εκεί που μένουμε τώρα ανυπόστατοι λυγίζοντας/ σαν τα κλωνάρια της φτωχής ιτιάς/ σωριασμένοι μέσα στη διάρκεια της απελπισίας/ ενώ το ρέμα κίτρινο κατεβάζει αργά/ βούρλα ξεριζωμένα μες στο βούρκο/ εικόνα μορφής που μαρμάρωσε με την απόφαση μιας πίκρας παντοτινής…/   Ακολούθησε παύση, ησυχία, σιωπή και μετά κατέβασε το ούζο μονορούφι, ανέρωτο. Πνίγηκε, μάτωσε το πρόσωπό του, έβγαλε άναρθρες κραυγές και φάνηκε πως θα έσβηνε. Έπεσα πάνω του, του πρόσφερα τις πρώτες βοήθειες και τον συνέφερα εν μέσω πανικού και αναστεναγμών. Με κοίταξε με φιλοσοφικό μειδίαμα και φανερά τρακαρισμένος μου υπέδειξε με το βλέμμα την καραμπινάτη γκόμενα στο βάθος του τρένου, που εξαιτίας της ήρθε και η κατάρρευσής του.

     Ριψάσπιδες οι πολιτικοί εγκαταλείπουν τα έργα. Απώλεσαν το ενδιαφέρον τους για το λαό, βολεύονται σε θώκους με χρυσοφόρες αμοιβές, εν πλήρη συγχύσει φορτώνουν στο πόπολο ανία, φτώχεια και κατάθλιψη. Άριστα μελετημένο το σχέδιο τους, κόπτονται μόνο για τις απαγορεύσεις των απεργιών, τη φίμωση της έκφρασης, τη μείωση του μισθού και ότι επιφέρει την πλήρη διάλυσή του.  Μειοψηφία πάντα οι κυβερνώντες, τυραννούν με το χειρότερο τρόπο την πλειοψηφία. 

     Όσο  για τα τρένα, εκεί θα σκουριάζουν σταματημένα στις γραμμές, φωλιές για τα νυχτοπούλια τ’  ουρανού, θα ‘ναι οι γκρεμισμένοι τους σταθμοί.

      ellinikoxronografima.blogpot.gr

     

«ΚΟΚΚΙΝΗΣΕ» Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕ 207 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΑ 48ΩΡΟ

 


Την ανοδική τους πορεία συνεχίζουν και σήμερα τα κρούσματα του κορωνοϊου στη χώρα μας. Όντας για πολλοστή ημέρα σταθερά πάνω από 3.000 καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 3.643 νέες μολύνσεις, 55 θανάτους και 392 διασωληνωμένους.

Το Σάββατο η Μεσσηνία: 

107 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 24ΩΡΟ

Είναι μια μέρα δύσκολη, καθώς καταρρίφθηκε το προηγούμενο ρεκόρ με τα 4.696 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ένα ρεκόρ που «κρατούσε» από τις 24 Αυγούστου του 2021, όταν είχαμε 4.608 νέες μολύνσεις σε μόλις 24 ώρες…

Εκτός από την Θεσσαλονίκη και την Αττική, πέντε ακόμα περιοχές καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων μεταξύ των οποίων και η Μεσσηνία την Παρασκευή με 100 νέες μολύνσεις, μαζί με Λάρισα με 246, Μαγνησία με 148, Αχαΐα με 107. Στα όρια του το Νοσοκομείο Μεσσηνίας που σήμανε συναγερμός...

Στις άλλες περιοχές εντοπίζονται 25 νέες μολύνσεις στη Κορινθία, 16 στην Αργολίδα, 42 στην Αρκαδία, 16 στη Λακωνία και 16 στην Ηλεία.

Αναλυτικά:

ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ο Επικούριος Απόλλωνας, Νέδα, και Ναός του Πανός


 ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ των αρμοδίων παραμένει , η ιστορικη και αρχαιολογική  περιοχή του Επικούριου Απόλλωνα, του ποταμού της Νέδας, του Ναού του Πανός και του Λυκαίου, σύμφωνα με τα παράπονα που εκφράστηκαν στην συνάντηση φορέων με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλο, που είχαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας «Ο Επικούριος Απόλλων». 
Η συνάντηση έγινε την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου  στην Καλαμάτα με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας. Την Ομοσπονδία εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Καράμπελας Κώστας, ο αντιπρόεδρος Αγγελόπουλος Γιάννης και ο γραμματέας Τζώρτζης Θύμιος.

Στη συνάντηση παρευρέθη και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Καπέλιος.
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας έθεσαν στον αντιπεριφερειάρχη τα παρακάτω τέσσερα σοβαρά θέματα της περιοχής της Ορεινής Βόρειας Μεσσηνίας:

«1. Βελτίωση 7ης επαρχιακής οδού από Μέλπεια έως όρια νομού

2. Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) Νέδας

3. Επικαιροποίηση μελετών περιοχής Νέδας και εφαρμογή τους

4. Αντιπυρική προστασία της περιοχής μας

Για το θέμα της 7ης επαρχιακής οδού έγινε αναλυτική συζήτηση. Αφού ενημερώσαμε για μια ακόμα φορά για το μέγεθος των ζημιών της, για τη σημασία της, αφού συνδέει την Μεσσηνία με το Ναό του Επικουρίου Απόλλωνος, είπαμε ότι οι φετινές εργασίες για την επισκευή της από την εργολαβία των 460.000 ευρώ κάλυψαν μικρό μέρος της. Στη συνέχεια προτείναμε για να λυθεί το πρόβλημα της 7ης επαρχιακής οδού να μπει στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου του 2022 ποσό 2.500.000 ευρώ για το τμήμα Μέλπεια – Επικούριος Απόλλων. Προτείναμε, επίσης, να βρεθεί χρηματοδότηση ώστε να γίνει ο δρόμος Διμάνδρα –Αγία Θεοδώρα για τον οποίο υπάρχει μελέτη.

Για το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) Νέδας ζητήσαμε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε στο επόμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ Πελοποννήσου 2021-2027 να ενταχθεί η ΟΧΕ Νέδας.

Οι ΟΧΕ αποτελούν εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης μιας περιοχής, για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να αντιμετωπισθούν με συνολικό τρόπο τα προβλήματά τους.

Η ΟΧΕ Νέδας θα γίνει μέσω συνεργασίας των Δήμων της Μεσσηνίας και Ηλείας που περνάει η Νέδα, καθώς και των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Τα προγράμματα ΟΧΕ χρηματοδοτούν δημόσια και ιδιωτικά έργα. Προτείναμε την επικαιροποίηση των μελετών για την περιοχή της Νέδας και να γίνει προσπάθεια για χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν τα έργα, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της περιοχής.

Πριν από 10 χρόνια και πλέον, η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας εκπόνησε πολλές μελέτες, μεταξύ των οποίων η σύνταξη σχεδίου δράσεων βελτίωσης ανάδειξης- σήμανσης δικτύου μονοπατιών περιοχής Νέδας Μεσσηνίας-έργα αναψυχής, η σύνταξη σχεδίων δράσεις τριών κέντρων ενημέρωσης(Καρυές Βασιλικό-Στάσιμο), η σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων ανάπλασης των 9 σημαντικότερων δημοτικών διαμερισμάτων της περιοχής Νέδας Μεσσηνίας, η σύνταξη οριστικών σχεδίων ανάπλασης κεντρικών χώρων τριών χωριών περιοχής Νέδας.

Για το θέμα της αντιπυρικής προστασίας αναφέραμε την αγωνία των συμπατριωτών μας, για τον κίνδυνο μεγάλης καταστροφής σε περίπτωση πυρκαϊάς, λόγω της πυκνής βλάστησης στα χωριά μας και ζητήσαμε να υπάρξει σχέδιο αντιμετώπισης, με δεξαμενές νερού, αντιπυρικές ζώνες, και σε κάθε χωριό να υπάρχει σημείο όπου οι κάτοικοι θα είναι ασφαλείς.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης και ευελπιστούμε ότι οι αρμόδιοι παράγοντες της Περιφέρειας θα αποδείξουν το ενδιαφέρον τους για τις Τοπικές μας Κοινότητες και τους κατοίκους τους. Για τα επιμέρους προβλήματα θέλουμε να πιστεύουμε ότι και η Δημοτική Αρχή, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι Οιχαλίας, θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και υποσχέσεις τους.

Περιμένουμε να δούμε στα τεχνικά προγράμματα και τους προϋπολογισμούς του 2022, της Περιφέρειας και του Δήμου Οιχαλίας, να περιλαμβάνονται οι προτάσεις της Ομοσπονδίας, των Συλλόγων και των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων.

Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να υποστηρίζει, στο πλαίσιο της θεσμικής της δυνατότητας, τα εύλογα και τεκμηριωμένα αιτήματα των συλλόγων μελών της, αλλά και των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων.

Η Ομοσπονδία προωθεί θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής μας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην πολιτιστική προβολή, καθώς και στην ανάδειξη επιχειρηματικών ευκαιριών για τους ενδιαφερόμενους συμπατριώτες».

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Η 82χρονη βρέθηκε την Τετάρτη στην περιοχή της Χαμοστέρνας και είναι καλά στην υγεία της. Σύμφωνα με πληροφορίες του elefth

eriaonline.gr, η ηλικιωμένη γυναίκα είχε πάρει ταξί από την Κυπαρισσία για να πάει στη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα. Αφού αποβιβάστηκε από το ταξί και μέχρι ο οδηγός του να το παρκάρει και να πάνε μαζί στο κτήριο της πρεσβείας, αυτή χάθηκε. 
Ο οδηγός του ταξί ενημέρωσε τους οικείους της, οι οποίοι με τη σειρά τους απευθύνθηκαν στο ΑΤ Τριφυλίας, από όπου και ξεκίνησαν ενέργειες για τον εντοπισμό της. Τελικά βρέθηκε από αστυνομικούς στην περιοχή της Χαμοστέρνας στην Αθήνα και είναι καλά στην υγεία της. Σύμφωνα με πληροφορίες πάσχει από άνοια.

Rapid test ανεμβολίαστων εργαζομένων στην ΕΡΓΑΝΗ

 


Πρεμιέρα για τις υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Ξεκίνησε η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργοδότες που απασχολούν ανεμβολίαστους εργαζόμενους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Ειδικότερα το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» θα ανοίξει για την πρώτη υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α’ 75) με τίτλο η «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19», σήμερα Τρίτη 26/10/2021, προκειμένου να έχει συμπληρωθεί η πρώτη εβδομάδα μετά την δημοσίευση της ως άνω ΚΥΑ. Η υπεύθυνη δήλωση αυτή θα αφορά την εβδομάδα από τις 18/10/2021 έως τις 24/10/2021 και θα μπορεί να υποβληθεί από την Τρίτη 26/10/2021 μέχρι και την Παρασκευή 05/11/2021.

Οι επόμενες δηλώσεις, σε εβδομαδιαία βάση, θα υποβάλλονται από Τρίτη έως Παρασκευή για την προηγούμενη εβδομάδα αναφοράς.

Ποιοι είναι υπόχρεοι για διενέργεια rapid tests και ποιοι εξαιρούνται

1. Υποχρέωση για διενέργεια rapid tests για να προσέλθουν στην εργασία τους έχουν:

α) Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση

β) Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κλπ.

γ) Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.

2. ΔΕΝ υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test oι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί (και είναι κάτοχοι του σχετικού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού), ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο (και έχουν Πιστοποιητικό Νόσησης).

3. Εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ:

α) Οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται με φυσική παρουσία, για τους οποίους ισχύει άλλη Υπουργική Απόφαση.

Το ίδιο ισχύει και για τους ναυτικούς-μέλη πληρωμάτων πλοίων.

β) Οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο πεδίο των υποχρεωτικών εμβολιασμών (υγειονομικοί, εργαζόμενοι προνοιακών δομών) και δεν έχουν απαλλαγεί από τον εμβολιασμό για τους συγκεκριμένους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο.

ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ: Στον Αστέρα Τρίπολης ο νεαρός Άγγελος Ντζουβάρας

 


Στον Αστέρα Τρίπολης ο Άγγελος Ντζουβάρας. Ο 12χρονος ταλαντούχος μεσοεπιθετικός άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στις δοκιμές στον Αστέρα Τρίπολης και έτσι πήρε μεταγραφή για την ομάδα της Αρκαδίας.

Προϊόν της ακαδημίας του ΠΑΟ Καλού Νερού και των προπονητών κ. Παναγόπουλου και Μητροπούλου συνεχίζοντας την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στην περιοχή Τριφυλίας καθώς έχουν μία μηχανή ταλέντων που απαρτίζεται από 70 παιδιά.

Η διοίκηση του ΠΑΟ Καλού Νερού και οι προπονητές του, του εύχονται καλή σταδιοδρομία και πολλές επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα.

Στον αστερα τριπολης ο αγγελος ντζουβαρας…ο 12 χρονος ταλαντουχος μεσοεπιθετικος,αφησε πολυ καλες εντυπωσεις,στις δοκιμες στον αστερα τριπολης και ετσι πηρε μετεγγραφη για την ομαδα της αρκαδιας..προιον της ακαδημιας του παο καλονερου,των κυριων παναγοπουλου και μητροπουλου συνεχιζοντας την πολυ καλη δουλεια που γινεται,στην περιοχη της τριφυλλιας,καθως εχουν μια μηχανη ταλεντων που απαρτιζεται απο 70 παιδια…η διοικηση του παο καλονερου και οι προπονητες του,του ευχονται καλη σταδιοδρομια και πολλες επιτυχιες σε ολα τα επιπεδα…

ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ στα υγειονομικά πρωτόκολλα ζητούν οι ξενοδόχοι


Να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με επιστολή που έστειλε προς τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, και η οποία κοινοποιείται στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, μετά τις αλλαγές που έγιναν στους όρους λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης πρέπει να γίνουν οι εξής αλλαγές:
 
-Οι χώροι στους οποίους διεξάγονται συνέδρια να λειτουργούν και αυτοί στο 100% της δυναμικότητας τους. Οι ξενοδόχοι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «από τη στιγμή που η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες είναι παράλογο η πληρότητα να ανέρχεται στο 80%, ενώ στα κέντρα διασκέδασης στο 100%» 
-Να επιτραπεί η έναρξη λειτουργίας των εσωτερικών κολυμβητικών δεξαμενών. «Έχουμε υποβάλει το συγκεκριμένο αίτημα αμέτρητες φορές και ιδίως μετά τις πρόσφατες αλλαγές αδυνατούμε να αντιληφθούμε, γιατί ακόμα δεν έχει επιτραπεί η λειτουργία τους», σημειώνει η Ομοσπονδία. -Να παρέχεται η δυνατότητα και στα ξενοδοχεία που διαθέτουν μόνο ένα χώρο εστίασης να τον ορίσουν ως χώρο μόνο για εμβολιασμένους- νοσήσαντες (για διαμένοντες και εξωτερικούς πελάτες). «Η άμεση επίλυση των ζητημάτων αυτών είναι ζωτικής σημασίας για τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία στα αστικά κέντρα, στους ορεινούς προορισμούς κ.λπ., που τώρα επί της ουσίας ξεκινούν σταδιακά τη λειτουργία τους», καταλήγει η επιστολή της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ « ΜΟΡΕΑ» ΥΠΑΡΧΟΥΝ- ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ ΩΣ ΤΣΑΚΩΝΑ ΟΜΩΣ;


ΜΕ ΠΑΧΥΛΕΣ
επιδοτήσεις λειτουργίας, οι οποίες προβλέπονται από την τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης, ύψους άνω των 33.500.000 ευρώ, εγκρίθηκαν για τον Μορέα, παραχωρησιούχος του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας και Λεύκτρου-Σπάρτης, με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή…

Ωστόσο παρότι υπάρχουν λεφτά για το Μωρέα που έχει έσοδα από τα διόδια μαζί με την κρατική χρηματοδότηση ως επιδότηση, δυστυχώς φαίνεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τον δρόμο καλό νερό Τσάκωνα από τον κρατικό κορβανά να με τις οποίες παρέμβασης να γίνονται για την ασφάλεια του δρόμου  από την περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας.

Πρόκειται για Επιδότηση Λειτουργίας 13.452.912,52 ευρώ που σκοπό έχει να καλυφθεί το έλλειμμα από τη μειωμένη κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο κατά το εξάμηνο από 3 Μάρτη 2021 έως 2 Σεπτέμβρη 2021. Καθώς επίσης για Πρόσθετη Επιδότηση Λειτουργίας ύψους 20.102.511,11 ευρώ για την αποπληρωμή των λειτουργικών δαπανών του παραχωρησιούχου.

Αυτές οι επιδοτήσεις, που καταβάλλονται κάθε εξάμηνο ή ανά Τρέχουσα Περίοδο Υπολογισμού, έχουν γίνει αιτία άσκησης κριτικής ότι η παραχώρηση του συγκεκριμένου έργου έγινε με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προς τον παραχωρησιούχο ότι δεν πρόκειται να χάσει από τη συγκεκριμένη επένδυση.

Εν τω μεταξύ έχει προκύψει θέμα με τα έσοδα που έχει απωλέσει ο παραχωρησιούχος από τα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε το κράτος στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο παραχωρησιούχος ζήτησε η απώλεια εσόδων να καλυφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά το υπουργείο Υποδομών απάντησε ότι η συγκεκριμένη απώλεια καλύπτεται από τους ασφαλιστές του παραχωρησιούχου. Ο Μορέας απευθύνθηκε στους ασφαλιστές του, οι οποίοι από την πλευρά τους απάντησαν ότι δεν καλύπτεται η συγκεκριμένη απώλεια εσόδων. Ωστόσο ο Μορέας θα προσφύγει δικαστικά διεκδικώντας την αποζημίωση από τους ασφαλιστές του, επιφυλασσόμενος όμως ρητά όλων των δικαιωμάτων του από τη Σύμβαση Παραχώρησης και το νόμο. Από την πλευρά του το υπουργείο σημειώνει ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα στηρίξει την προσφυγή του Μορέα για την αποζημίωσή του από τους ασφαλιστές του και ότι εάν η δικαιοσύνη δικαιώσει τον παραχωρησιούχο τότε η αποζημίωση θα σημάνει την ισόποση αύξηση του Λογαριασμού Εσόδων του παραχωρησιούχου, κάτι που πιθανόν σημαίνει ότι η αποζημίωση αυτή θα προκαλέσει μειωμένη Πρόσθετη Επιδότηση Λειτουργίας στο μέλλον από το Ελληνικό Δημόσιο.

Έλλειψη εργαζομένων παρά τα εκατομμύρια θέσεις εργασίας

 



Η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει αντίκτυπο μονάχα στην παγκόσμια δημόσια υγεία αλλά και στη διεθνή οικονομία, προκαλώντας διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και ελλείψεις εργατικού δυναμικού, αποτελώντας μεγάλο “πονοκέφαλο” για τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

Οι αλλαγές που έχουν λάβει χώρα στην αγορά εργασίας γίνονται πιο έντονες, με πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείπουν οικειοθελώς τις θέσεις τους καθώς η ζήτηση για εργαζόμενους αυξάνεται όσο ανοίγουν εκ νέου οι οικονομίες.

Σύμφωνα με το CNBC, οικονομολόγοι λένε ότι η αλλαγή δημογραφικών στοιχείων όπως η γήρανση και η συνταξιοδότηση των εργαζομένων, οι έλεγχοι στα σύνορα και οι περιορισμοί στη μετανάστευση, καθώς και οι απαιτήσεις για καλύτερες αμοιβές και ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις, αποτελούν παράγοντες πίσω από την έλλειψη.

Τα τελευταία εργασιακά στοιχεία από τις ΗΠΑ, για παράδειγμα, δείχνουν ότι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι πρόθυμοι να φύγουν από τη δουλειά τους ή να αλλάξουν χώρο εργασίας. Η πρόσφατη μηνιαία έρευνα για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι υπήρχαν 10,4 εκατ. θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, ενώ ο αριθμός των ατόμων που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους αυξήθηκε στους 4,3 εκατ., στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2000.

Οι κλάδοι που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τους εργαζομένους που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους ήταν οι υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων, το χονδρικό εμπόριο και η εκπαίδευση.

Το πρόβλημα αυτό όμως δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ, καθώς πολλές χώρες ανά τον όλο τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπες με έλλειψη εργαζομένων. Αυτό έχει σημασία επειδή η έλλειψη επιδεινώνει τις διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού διεθνώς, με τις σημαντικότερες βιομηχανίες να προσπαθούν να ανακτήσουν τη δυναμική τους εν μέσω έλλειψης εργαζομένων ή πρώτων υλών.

Αυτό διαταράσσει τόσο τα τοπικά όσο και τα παγκόσμια δίκτυα παραγωγής και εφοδιασμού, εμποδίζοντας την οικονομική ανάπτυξη και προκαλώντας ελλείψεις προϊόντων και υπηρεσιών για τους καταναλωτές.

Οικονομολόγοι τονίζουν ότι ενώ η πανδημία έχει παίξει τον ρόλο της στην έλλειψη εργατικού δυναμικού, η “ρίζα” σε αυτά τα προβλήματα βρίσκεται στην περίοδο προ-πανδημίας.

“Η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων δεν αποτελεί απλά ένα ακόμη σύμπτωμα των μετά την πανδημία οικονομιών αλλά αποτελεί και αποτέλεσμα πιο θεμελιωδών εξελίξεων στις ΗΠΑ, την ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο”, σημειώνουν οι οικονομολόγοι της ING, Carsten Brzeski, James Knightley, Bert Colijn και James Smith.

ΜΙΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΠΑΝΑΚΙ, ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΤΡΑ

 


Η Συνεδρίαση θα είναι μικτή (τηλεδιάσκεψη και διά ζώσης)

Με 7 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας.

Η συνεδρίαση θα γίνει στις 6 το απόγευμα και θα συζητηθούν τα παρακάτω θέματα:

1. Τροποποίηση Προυπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος έτους 2021(Σχ.235-238-254/2021 ΑΟΕ).
2. Έγκριση κανονισμού-έναρξης λειτουργίας ζωαγοράς Κοπανακίου.
3. Έγκριση δαπάνης για την παραλλαγή δικτύου έμπροσθεν του Γυμνασίου Λυκείου Φιλιατρών.
4. Έγκριση δαπάνης για την μετακίνηση ιστού στην περιοχή πανηγυρίστρα Κυπαρισσίας.
5. Παραχώρηση κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Σιδηροκάστρου στον Εξωραϊστικό λαογραφικό Σύλλογο Σιδηροκάστρου «ΔΗΜΟΣΘΕΣΗΣ ΚΑΚΚΑΒΑΣ» για μεταστέγαση του ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου.
6. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΑΛ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ».
7. Λήψη απόφασης για την σύναψη σύμβασης υπηρεσιών πληρωμών (διατραπεζικών εισπράξεων)με την ανώνυμη τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία «Τράπεζα Eurobank Ανώνυμη Εταιρεία» και παροχή εξουσιοδοτήσεων.

Δριμής: «Η προχειρότητα αποκαλύπτεται και ο δήμαρχος εκτίθεται!»


«Η προχειρότητα αποκαλύπτεται και ο δήμαρχος εκτίθεται!» σημειώνει ο Δημήτρης Δριμής για την πλατεία των Φιλιατρών, μετά τη μη έγκριση της μελέτης ανάπλασης από το υπουργείο Πολιτισμού. 
Χαρακτηριστικά ο κ. Δριμής αναφέρει: «Σε κείμενό μου με τίτλο “Προχειρότητες και μεθοδεύσεις για την πλατεία Φιλιατρών” (29/7/2021) μεταξύ άλλων ανέφερα: “"Γουρούνι στο σακί!". Ούτε μακέτα δεν είδαν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπή για ένα έργο κόστους 3,2 εκατ. ευρώ! Ουδέποτε παρουσιάστηκε μελέτη στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην τοπική κοινότητα ή τέθηκε σε διαβούλευση στην πόλη των Φιλιατρών. Σε μια πόλη υψηλού πολιτισμού και παράδοσης. Που η πλατεία της με το βενετσιάνικο σιντριβάνι του 19ου αιώνα έχει βραβευτεί. 
 Η δημοτική αρχή Λεβεντάκη και οι κατά καιρούς συνοδοιπόροι της ταλαιπωρούν τους δημόσιους χώρους και τους πολίτες των πόλεων και των χωριών μας…”. Είχα ζητήσει, όπως δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι της πόλης, αλλά και τοπικές συλλογικότητες και ενεργοί πολίτες να συζητηθεί το θέμα της μελέτης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι «μόνο εμείς μπορούμε και δεν ακούμε» απέφευγαν τη συζήτηση στο Δ.Σ. όπως ο διάβολος το λιβάνι. Αντιμετώπιζαν δε με επιθετικότητα και αλαζονεία όποιον εξέφραζε άλλη άποψη. Δεν το συζητάμε με κανέναν, έχουμε τα χαρτιά, έχουμε τη νομιμότητα, δήλωναν. 
 Τα τελευταία γεγονότα αποκάλυψαν τη διοικητική ανεπάρκεια και προχειρότητα του δημάρχου και των συνοδοιπόρων του, αλλά και του στρατού των έμμισθων συνεργατών τους. Έπληξαν το κύρος του δήμου και εξέθεσαν το δήμαρχο. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τμήμα Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων και Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών (ΑΔΑ: 973Φ4653Π4-ΡΨ6, 22/10/2021), αποφάσισε: "Τη μη έγκριση της μελέτης «Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών (πλατεία Καποδιστρίου)» Δ.Ε. Φιλιατρών, προκειμένου να κατατεθεί νέα μελέτη στην υπηρεσία μας, η οποία θα στοχεύει στη διαφύλαξη της ιστορικότητας της πλατείας, θα δημιουργεί αρμονικό περιβάλλον με τα περιμετρικά αυτής νεότερα μνημεία αλλά και θα διασφαλίζει τη γεωμετρία της κάτοψης της πλατείας και τον περιβάλλοντα χώρο της…". Άκυρον στην υπάρχουσα μελέτη από το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού! Πού είναι τώρα τα χαρτιά και η νομιμότητα, κύριοι της δημοτικής αρχής; Δεν γνωρίζατε τι είχατε ή παραπλανούσατε ακόμα και τους δημότες των Φιλιατρών; 
 Τι ακριβώς παραλάβατε και πληρώσατε για ωρίμανση και υποβολή φακέλου; Έχετε καταλάβει τι σημαίνει η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για «τη μη έγκριση της μελέτης»; Είναι σε όλους πια γνωστό πως δεν γνωρίζουν. Δεν έχουν μάθει όμως και να ακούνε τις θετικές παραινέσεις που συνεχώς τους κάνουμε για το καλό της αυτοδιοίκησης, του δήμου και των δημοτών. Φαίνεται πως έχουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Δεν γνωρίζουν τις λέξεις: δημόσιος χώρος, αρχιτεκτονική μελέτη και διαγωνισμός, κοινότητα, δημοκρατία, διάλογος, συναινέσεις, κοινωνική γαλήνη, σεβασμός στην άλλη άποψη, θεσμική λειτουργία. Αντιμετωπίζουν όλα τα θέματα “στο πόδι”. Αποτελούν ήδη αρνητική παρένθεση».

ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ καρμανιόλα της Πατρών – Πύργου

 


Η υπογραφή του έργου εκτιμάται ότι θα συμβεί μέχρι τα τέλη του έτους. Στόχος είναι η ολοκλήρωση του μέχρι τον Οκτώβριο του 2022. Προχωρά ο διαγωνισμός για το έργο οδικής ασφάλειας της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου. Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των προσφορών, ανάδοχος αναδείχθηκε η ΑΚΤΩΡ με ποσοστό έκπτωσης 47,59%. Να θυμίσουμε πως αρχικά είχε μειοδοτήσει η εταιρεία ΟΔΟΣ ΑΤΕ.

Η υπογραφή του έργου εκτιμάται ότι θα συμβεί μέχρι τα τέλη του έτους. Στόχος είναι η ολοκλήρωση του μέχρι τον Οκτώβριο του 2022. Τα έργα αφορούν την υφιστάμενη εθνική οδό που συνδέει Πάτρα και Πύργο η οποία θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω των αμέτρητων ισόπεδων αφύλαχτων κόμβων και των κακών χαρακτηριστικών που έχει.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, φιλοδοξεί να λύσει το πρόβλημα του συγκεκριμένου δρόμου και παράλληλα τρέχει την υλοποίηση ενός νέου αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει τις δύο μεγάλες πόλεις της Αχαϊας και της Ηλείας.

Οι εργασίες αναβάθμισης

Ο υφιστάμενος οδικός άξονας Πάτρα – Πύργος, από το τέλος της παράκαμψης Πατρών μέχρι την αρχή της παράκαμψης Πύργου (πριν από το αστικό τμήμα Πύργου), έχει μήκος περί τα 80 χλμ.

Το αρχικό τμήμα μήκους 12,80 χλμ. είναι κοινό με τον μελλοντικό αυτοκινητόδρομο, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της οδού μέχρι το αστικοποιημένο τμήμα του Πύργου με τις διαμορφωμένες παράπλευρες οδούς έχει μήκος 66,70 χλμ..

Τα έργα που αποτελούν αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας, είναι τα ακόλουθα:

– κλαδοκοπές και φυτοκοπές της παράπλευρης βλάστησης και καθαρισμός των τάφρων κατά μήκος της οδού,

– εκσκαφή – φρεαζάρισμα υφιστάμενου οδοστρώματος σε πάχος 0,01μ έως 0,06μ σε όλο το μήκος της οδού,

– διάστρωση αντιολισθηρής στρώσης σε όλο το μήκος της οδού,

– διαγράμμιση του οδοστρώματος σε όλο το μήκος της οδού,

– διαχωρισμός κατευθύνσεων κυκλοφορίας με εύκαμπτα πλαστικά κολωνάκια σήμανσης,

– αντικατάσταση / συμπλήρωση πινακίδων,

– τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας σε μήκος περίπου 45 χλμ., συνολικά και στις 2 κατευθύνσεις κυκλοφορίας,

– φωτεινή σηματοδότηση σε 18 υφιστάμενους κόμβους,

– κατασκευή οδοφωτισμού σε 7 υφιστάμενους κόμβους,

– κατασκευή 5 διαβάσεων πεζών,

– λειτουργία του έργου κατά τον χρόνο συντήρησής.

πηγη

Στην Τριφυλία η καλλιέργεια του αγγουριού οδηγεί τις εξαγωγές

 



Στην Τριφυλία η καλλιέργεια του αγγουριού γίνεται σε δύο περιόδους, η πρώτη έχει διάρκεια από Ιανουάριο έως Ιούλιο και η δεύτερη από Ιούλιο έως ∆εκέµβριο. Η συνολική έκταση και στις δύο περιόδους ανέρχεται σε 1.800 στρέµµατα και σύµφωνα µε τον Αντώνη Παρασκευόπουλο, ∆ιευθυντή ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, η εφαρµογή ολοκληρωµένης αντιµετώπισης ξεκίνησε το 1985 από την ∆ιεύθυνση µε επιτυχία και υλοποιείτο σε λίγες εκτάσεις. Ακολούθησε µια συνεχής αύξηση της εφαρµογής της µε ιδιαίτερη όµως προσοχή.

Θρίπας και αλευρώδης, δύσκολη η αντιµετώπισή τους µε συµβατικά µέσα

Οι παραγωγοί για να αντιµετωπίσουν θρίπα και αλευρώδη αναγκάστηκαν να εφαρµόσουν προγράµµατα ολοκληρωµένης αντιµετώπισης. Όµως αυτό έγινε γρήγορα χωρίς τη σωστή ενηµέρωση και πληροφόρηση µε αποτέλεσµα να υπάρξουν αστοχίες και µη επιτυχής εφαρµογή των προγραµµάτων αυτών.

Συνεχής παρουσία στο θερµοκήπιο και γνώση από τον επιβλέποντα γεωπόνο

Στην καλλιέργεια του αγγουριού η υλοποίηση της ολοκληρωµένης αντιµετώπισης είναι πιο δύσκολη από την καλλιέργεια της πιπεριάς και της ντοµάτας. Η επιτυχής εφαρµογή των προγραµµάτων απαιτεί συνεχή παρουσία στο θερµοκήπιο και γνώση από τον επιβλέποντα γεωπόνο.  Σηµειώνεται ότι η συγκοµιδή των αγγουριών γίνεται κάθε δυο τρεις µέρες, γι’ αυτό είναι αδύνατη η χρήση µόνο φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τα οποία δίνουν λύση κάτω από συγκεκριµένες συνθήκες.

Σε διαδικασία εκσυγχρονισµού  οι µονάδες παραγωγής της περιοχής

Στην Τριφυλία κατασκευάζονται νέα θερµοκήπια και εκσυγχρονίζονται τα ήδη υπάρχοντα. Οι γεωπόνοι σύµβουλοι των παραγωγών τόσο του ιδιωτικού τοµέα όσο και της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας, σύµφωνα µε τον κ. Παρασκευόπουλο, είναι ενήµεροι και έχουν γνώση και εµπειρία από την εφαρµογή τέτοιων προγραµµάτων, ενώ το ίδιο συµβαίνει και µε τους προοδευτικούς παραγωγούς της περιοχής, που είναι έτοιµοι να ξαναδούν τέτοια προγράµµατα στην καλλιέργεια της αγγουριάς, αρκεί να µην γίνονται λανθασµένες επιλογές. Γνωρίζουν άλλωστε ότι για την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων,  η υλοποίηση των προγραµµάτων αυτών είναι µονόδροµος.

www.agronews.gr