Pages

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

ΖΗΜΙΕΣ λογω της κακοκαιρίας σε ΚΑΛΟΝΕΡΟ και ΜΑΡΑΘΟ Τριφυλίας

 


Προβλήματα από την κακοκαιρία με πλημμύρες σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της Τριφυλίας. Η αποτίμηση είναι ιδιαίτερα εμφανής με αφορμή τις ζημιές τόσο στο λιμάνι Κυπαρισσίας όσο και στο κλειστό γυμναστήριο της Τριφυλιακής πρωτεύουσας.




Ωστόσο προβλήματα υπήρξαν στο λιμάνι του Μαράθου λόγω των έντονων κυματισμών με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές αλιευτικά σκάφη στην περιοχή, ενώ χρόνια είχα να δουν οι κάτοικοι πλημμυρικά φαινόμενα στον παραλιακό δρόμο στο Καλονερό όπου γέμισε από φερτά υλικά και λάσπες. Ο κεντρικός δρόμος πλημμύρισε ενώ ζημιές υπέστη εξέπεσα σε παραλιακή επιχείρηση. Απαιτήθηκε βέβαια η επέμβαση μηχανημάτων του δήμου για την αποκατάσταση του οδοστρώματος και ευτυχώς δεν υπέστησαν ζημιές οι παρακείμενες επιχειρήσεις στην παραλιακή ζώνη του καλού νερού.ΙΩΑΝ.ΜΠ.

ΖΗΜΙΕΣ από την κακοκαιρία και στο Κλειστό Γυμναστήριο Κυπαρισσίας


Σημαντικές ζημιές εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και της κακοκαιρίας υπέστη το Κλειστό Γυμναστήριο Κυπαρισσίας από τον δυνατό αέρα που έπληξε τις βραδινές ώρες την περιοχή της Τριφυλίας.
 Συγκεκριμένα στη μια πλευρά του κτηρίου έχει αποκολληθεί ένα μεγάλο κομμάτι, "ξεγυμνώνοντας" ουσιαστικά το Κλειστό Γυμναστήριο, που σημειωτέον χθες διεξήχθη αγώνας μπάσκετ μεταξύ του Δίωνα Κυπαρισσίας και του Εργοτέλη. Από νωρίς το πρωί συνεργεία του Δήμου Τριφυλίας  είχαν σπεύσει στο σημείο με γερανοφόρα οχήματα για την αποκατάσταση των ζημιών.

Έσπασε τμήμα του προσήνεμου μώλου στο Λιμάνι Κυπαρισσίας- Τα κύματα έβγαλαν σκάφη στη στεριά


Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ δεν άφησε αλώβητο ξανά το λιμάνι της Κυπαρισσίας πριν καλά καλά ξεκινήσουν τα νέα έργα αποκατάστασης λόγω της...γραφειοκρατίας.
Έντονα δυστυχώς προβλήματα προκάλεσε τις νυχτερινές ώρες η κακοκαιρία στην Κυπαρισσία, όπου για μία ακόμα φορά τα κύματα έριξαν τμήμα του προσήνεμου μώλου το οποίο υποχώρησε. 

Παράλληλα λόγω των ισχυρών ανέμων και των κυμάτων, που δημιουργήθηκαν δύο αλιευτικά σκάφη βγήκαν στη ξηρά, ενώ βούλιαξαν και αρκετές βάρκες, με αποτέλεσμα οι αλιείς να προτιμήσουν να βγάλουν στην στεριά την περιουσία τους πριν έρθει για τα καλά ο χειμώνας

Τεχνίτης του ΔΕΔΔΗΕ έπαθε σοκ από ηλεκτρικό ρεύμα στην Αγία Κυριακή Φιλιατρών


Τραγωδία παραλίγο να σημειωθεί στην Αγία Κυριακή Φιλιατρών το μεσημέρι της Κυριακής, όταν τεχνίτης του ΔΕΔΔΗΕ χτυπήθηκε από το ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη διάρκεια αποκατάστασης ζημιάς. Το ευτύχημα ήταν ο τεχνίτης από τους Γαργαλιάνους τραυματίστηκε και δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.
 Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, το ατύχημα προήλθε από παράνομη γεννήτρια σε θερμοκήπιο. 
Ο τεχνίτης που χτυπήθηκε από το ρεύμα, μεταφέρθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για περαιτέρω εξετάσεις. Με βάση την ενημέρωσή μας, σώθηκε επειδή είχε λάβει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας (άρβυλα, γάντια) και γιατί ήταν στο καλαθοφόρο και όχι στο έδαφος ή πάνω σε βρεγμένη κολόνα. Το περιστατικό έγινε γύρω στις 2.45 την Κυριακή, όταν συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ εργαζόταν στην Αγία Κυριακή Φιλιατρών σε δίκτυο μέσης τάσης που ήταν εκτός λειτουργίας. Ο τεχνίτης που ήταν σε καλαθοφόρο όχημα ξαφνικά χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα. 
ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ 
Οπως διαπιστώθηκε, η γραμμή πήρε ρεύμα από παράνομη γεννήτρια από παρακείμενο θερμοκήπιο. Η γεννήτρια δεν είχε άδεια και τέτοιες παράνομες γεννήτριες εγκυμονούν κινδύνους για τους ιδιοκτήτες τους, κατά τη λειτουργία τους και κυρίως για τους τεχνίτες του ΔΕΔΔΗΕ, που εργάζονται στην αποκατάσταση ζημιών. Η νόμιμη γεννήτρια πρέπει να δηλωθεί, να ελεγχθεί και να πάρει έγκριση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Ο έλεγχος και η έγκριση αφορούν κυρίως την προϋπόθεση η γεννήτρια κατά τη λειτουργία της να έχει ειδικούς τετραγωνικούς διακόπτες (διπλής ενέργειας), που να κάνουν μεταγωγή του ρεύματος, να το απομονώνουν και να μην επιστρέφει στο δίκτυο. Κάτι τέτοιο δεν είχε η συγκεκριμένη γεννήτρια που προκάλεσε το ατύχημα. Οπως ενημερωθήκαμε, σε τέτοιες περιπτώσεις το ρεύμα από 400 βολτ που έχει στο θερμοκήπιο μπαίνει στο δίκτυο που έχει 20.000 βολτ, γι’ αυτό και είναι μεγάλος ο κίνδυνος δυστυχήματος και απώλειας ανθρώπινης ζωής. Γ.Σ. (Φωτογραφία αρχείου)  εφ. "Ελευθερία"

ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ S.O.S ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ


 Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμαρχος:

“ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ S.O.S.”
Αισθήματα θυμού, αγανάκτησης και αποτροπιασμού, είναι εκείνα που με κατακλύζουν, εξαιτίας της σημερινής ανάρμοστης και ανήθικης συμπεριφοράς, μιας ομάδας μεταναστών, στην κεντρική πλατεία της πόλης των Φιλιατρών και συγκεκριμένα στο Ηρώο.

Δείτε προσεκτικά, στην πρώτη φωτογραφία, ποια “ανάγκη” του ικανοποιεί, ο εν λόγω “κύριος” στο Μνημείο των Πεσόντων και θα καταλάβετε και το μέγεθος της απρέπειας.
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς αυτό το αίσχος και τη βεβήλωση ενός ιερού χώρου, από ανθρώπους που απέδειξαν, με τον πιο ανήθικο τρόπο, ότι δε σέβονται τα ιερά και όσιά μας.
Και δεν είναι η πρώτη φορά…
Τις προάλλες, θυμάστε όλοι πως, κάποιοι από αυτούς, προσπάθησαν να κατεβάσουν, από το ίδιο σημείο, και το σύμβολο της πατρίδας μας, την Ελληνική Σημαία.
Παράλληλα, σήμερα προέβησαν και σε μια σειρά από άλλες υλικές καταστροφές (μεταξύ των οποίων άνοιγμα καφαο, για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων), εντός του χώρου της πλατείας.
Και ό,τι άφησαν πίσω τους, είναι καλώδια (ακόμα και ρεύματος) αφημένα κυριολεκτικά στην τύχη τους, με ό,τι κίνδυνο αυτό ελλοχεύει, κυρίως για τα μικρά παιδιά.
Άλλωστε, το φωτογραφικό υλικό αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Καθημερινά, γινόμαστε αποδέκτες παρόμοιων συμπεριφορών, με την κατάσταση να έχει ξεφύγει και να έχει φτάσει στο απροχώρητο, όσον αφορά στα κρούσματα παραβατικότητας, στην πόλη των Φιλιατρών.
Και είναι δεκάδες οι καταγγελίες, προς εμένα, από αγανακτισμένους πολίτες, οι οποίοι παρακαλούν για βοήθεια.
Για το λόγο αυτό, ΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ να αφουγκραστείτε τα προβλήματά μας, να πάρετε θέση, σε όλο αυτό που συμβαίνει, και να φροντίσετε γι’ αυτή την πόλη που κινδυνεύει, δίχως αστυνόμευση.
Κρίνεται επιτακτική και άμεση η συνάντηση, όλων μας, με τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, προκειμένου να δεσμευτεί για την εξεύρεση λύσης και ΑΜΕΣΑ.
Γιατί, ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ…
Η υπομονή μας τελείωσε και το ποτήρι ξεχείλισε, μετά και τα σημερινά ντροπιαστικά γεγονότα.
Κανένας κάτοικος, αυτής της πόλης, δεν αισθάνεται πια ασφαλής.
Ο φόβος περισσεύει…
Οι γονείς, φοβούνται να πάνε τα παιδιά τους στην παιδική χαρά, για να παίξουν.
Οι έφηβοι, φοβούνται να κυκλοφορήσουν τις βραδινές ώρες στην πλατεία και τους γύρω δρόμους.
Και γιατί, μια πόλη που ζει υπό το καθεστώς του φόβου και της ανασφάλειας.
Ουσιαστικά, ΔΕΝ ΖΕΙ…
Κι εμείς, κύριε υπουργέ και κύριοι βουλευτές, θέλουμε τις ζωές και την καθημερινότητά μας πίσω!
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 28-11-2021
Ο δήμαρχος Τριφυλίας

Τέλος του χρόνου παρατείνεται η προθεσμία αίτησης για μετάκληση εποχικών εργατών γης


Παρατείνεται έως 31.12.2021 η προθεσμία αίτησης για μετάκληση εποχικών εργατών γης διάρκειας 30 έως 90 ημερών – Παράταση της βραχείας διαμονής τους για επιπλέον 90 ημέρες. Τροπολογία κατέθεσε ο 
υΠΑΑΤ μετά από συνεργασία με τους συναρμόδιους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη,  και με στόχο τη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους σε εργατικά χέρια, κατέθεσε τροπολογία που προβλέπει:

Παράταση της ισχύος της διάταξης που ψηφίστηκε το Μάρτιο 2021 κατά παρέκκλιση της σχετικής πρόβλεψης του Κώδικα Μετανάστευσης, με την οποία διευκολύνθηκε ιδιαίτερα η διαδικασία μετάκλησης και λειτούργησε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κατατέθηκε τροπολογία του ΥΠΑΑΤ, με την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για την μετάκληση των εργατών γης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, δεδομένου ότι η προθεσμία αυτή έληξε στις 30.09.2021.

Η διαμονή τους θα αφορά χρονικό διάστημα από 30 έως 90 ημέρες με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 90 ημέρες, δηλαδή, συνολικά θα μπορούν οι εργάτες γης να παραμείνουν στη χώρα για συνολικά 6 μήνες, εφόσον θα απασχοληθούν στις αγροτικές εργασίες.

ΠΑΓΙΔΕΣ πίσω από τις κλήσεις 0035, 0040, 0044 και 0049 σε θύματα πολίτες


ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ...

Πρόκειται για μια νέας μορφής fishing («τηλεφωνικού ψαρέματος») η οποία εμφανίστηκε και στην Ελλάδα, εν μέσω πανδημίας, παράλληλα με τις υπόλοιπες μορφές ηλεκτρονικής εξαπάτησης.
Θεωρείται δε ιδιαιτέρως επικίνδυνη διότι το bitcoin διαπραγματεύεται όντως σε διεθνείς αγορές, εμφανίζει αλματώδεις αυξομοιώσεις, έχει τιμή αγοράς χιλιάδων ευρώ και είναι ελκυστικό ως «μέσο» πιθανού αιφνίδιου πλουτισμού.
«Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην απαντούν καθόλου» δηλώνει στα Dnews, η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ) Παναγιώτα Καλαποθαράκου, καθώς «οι συνήθεις μορφές τηλεφωνικής εξαπάτησης έχουν ως σκοπό την γνωστοποίηση προσωπικών στοιχείων των πολιτών και την υποκλοπή κωδικών με σκοπό την αφαίρεση χρηματικών ποσών».
Στην απάτη με τους 4ψηφιους κωδικούς, το υποψήφιο θύμα δέχεται κλήση μία φορά στο κινητό από αριθμούς του εξωτερικού (π.χ. 0035, 0040, 0044 και 0049). Στη συνέχεια ο χρήστης επανακαλεί τον αριθμό, με συνέπεια να χρεώνεται πανάκριβα ενώ οι δράστες του ζητούν να εγκαταστήσουν λογισμικό στο τηλέφωνο του υπό το πρόσχημα προστασίας της συσκευής.
«Δεν θα πρέπει οι πολίτες να δίνουν τα προσωπικά και οικονομικά τους δεδομένα σε άγνωστα άτομα, όπως και περαιτέρω πληροφορίες όπως π.χ. πρόσβαση σε τραπεζικό τους λογαριασμό», συνεχίζει η κ. Καλαποθαράκου. Μόνο στην ΕΚΠΟΙΖΩ σε διάστημα 3μηνου έχουν καταγγελθεί 15 τέτοιες περιπτώσεις υποκλοπών με σκοπό την αφαίρεση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς (το τελευταίο τρίμηνο γύρω στις 15).
Πλέον του συλλογικού φορέα τους, οι πολίτες όταν αντιλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να απευθύνονται στον πάροχο ηλεκτρονικών επικοινωνιών, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, την ΕΕΤΤ, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και τον Συνήγορο του Καταναλωτή.
Παράλληλα, να ενημερώνουν τους ανθρώπους του οικογενειακού και φιλικού του περιβάλλοντος, ιδίως όταν βρίσκονται στην ομάδα των ευάλωτων πολιτών, όπως υπερήλικες
και παιδιά.

ΝΕΕΣ περιπτώσεις απάτης εξιχνιάσθηκαν στην Καλαμάτα

 


Σε άνθιση βρίσκονται οι ηλεκτρονικές απάτες και παρά την ένταση της ενημέρωσης από την Αστυνομία, αλλά και από άλλους φορείς, οι απατεώνες καταφέρνουν να ρίχνουν «στα δίχτυα τους» θύματα και να τους αποσπούν σημαντικά ποσά.

Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η ποικολομορφία της μεθοδολογίας για μια ηλεκτρονική απάτη και η άγνοια πολλές φορές των πολιτών για τους τρόπους προστασίας και ασφάλειάς τους στο διαδίκτυο.
Χθες από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας εξιχνιάσθηκαν άλλες δύο περιπτώσεις ηλεκτρονικής εξαπάτησης Μεσσηνίων που είχαν ως αποτέλεσμα να τους αποσπάσουν σημαντικά χρηματικά ποσά.
Του πήρε λεφτά από το ebanking
Η πρώτη περίπτωση απάτης έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου σε βάρος 38χρονου, ο οποίος κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας ότι με άγνωστο τρόπο μέσω ebanking αφαιρέθηκαν 6.011 ευρώ με τη μορφή εμβάσματος και αποδέκτη έναν 22χρονο Αλβανό, κάτοικο Αθήνας.
Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Ασφάλεια Γαλατσίου, πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του 22χρονου Αλβανού, όπου βρέθηκαν 4.650 ευρώ, τα οποία κατασχέθηκαν και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη με υπολογιστή.
Ψεύτικη πώληση
Η δεύτερη περίπτωση απάτης συνέβη στις 9 Μαΐου σε βάρος 58χρονου στην Καλαμάτα. Ο δράστης είχε αναρτήσει στο facebook ψεύτικη αγγελία πώλησης ενός γεωργικού ελκυστήρα. Ο 58χρονος επικοινώνησε μαζί του και αφού συμφώνησαν για την πώληση, ο δράστης, ένας 58χρονος από περιοχή της Αχαΐας, τον έπεισε να του καταθέσει 150 ευρώ ως προκαταβολή. Ακολούθως, ο δράστης έπεισε το θύμα ότι πρέπει να εκδοθεί τιμολόγιο πώλησης και αποστολής για τη μεταφορά του τρακτέρ, κι αφού του απέστειλε πλαστά παραστατικά, τον έπεισε να του καταβάλει άλλες δύο φορές χρήματα, αποσπώντας συνολικά 3.360 ευρώ.
"Θάρρος"

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ επαρχιακή οδό Κυπαρισσία – Ραφτόπουλο – Αριστομένη – Μεσσήνη


 
Σοβαρός και ορατός δια γυμνού οφθαλμού είναι ο κίνδυνος διακοπής της συγκοινωνίας,  που θα έχει ως συνέπεια την απομόνωση του Ραφτόπουλου και άλλων Κοινοτήτων, από τα νερά του πλημμυρισμένου ρέματος «Δάφνες» πριν από την είσοδο του χωριού, από Κυπαρισσία, στην 8η επαρχιακή οδό Κυπαρισσία – Ραφτόπουλο – Αριστομένη – Μεσσήνη.

Προχθές, έπειτα από βροχόπτωση – όχι πολύωρη ή και με ιδιαίτερη ένταση – από τα νερά του ρέματος (τα οποία χρόνια τώρα «περνάνε» πάνω στο δρόμο αφού μέχρι σήμερα καμία Αρχή, Δημοτική, Νομαρχιακή, Περιφερειακή, δεν αξιώθηκε να προβεί σε απαιτούμενη παρέμβαση εκτέλεσης τεχνικού έργου για να «περνάνε» κάτω από το οδόστρωμα), η διέλευση οχημάτων από το σημείο ήταν αρχικά αδύνατη και στη συνέχεια με δυσκολία, ενώ οριακά πέρασε λεωφορείο του ΚΤΕΛ. 

Δυστυχώς, παρά τις εκκλήσεις του προέδρου της Κοινότητας, Γιώργου Μανωλόπουλου, κατοίκων του Ραφτόπουλου και άλλων Κοινοτήτων στην περιοχή της Δ.Ε. Τριπύλης, καθώς και του Συλλόγου των Απανταχού Ραφτοπουλαίων, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, παρά τις διαβεβαιώσεις που δίδονταν, και την Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου. Φοβούνται, δε, για τα χειρότερα καθώς ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά…

Κοινωνοί του σοβαρού προβλήματος και κινδύνου έχουν γίνει οι βουλευτές Μεσσηνίας και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, με τις ελπίδες όλων πλέον να είναι στραμμένες σε αυτούς για κατανόηση και προώθηση των απαιτούμενων διαδικασιών εκτέλεσης τεχνικού έργου στο ρέμα «Δάφνες» πριν από την είσοδο στο Ραφτόπουλο από Κυπαρισσία.

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών για τον υπολογισμό του Τ.Α.Π στην Τριφυλία

 


Με 8 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει την Τρίτη και ώρα 13.00, με τηλεδιάσκεψη, η Οικονομική Επιτροπή Τριφυλίας.

Τα θέματα έχουν ως εξής:

-Έγκριση Πρακτικού ΙΙΙ ελέγχου δικαιολογητικών των προσωρινών αναδόχων της ανοικτής ηλεκτρονικής διαγωνιστικής διαδικασίας άνω των ορίων «Προμήθεια Απορριμματοφόρων, Οχημάτων και Μηχανημάτων Έργου του Δήμου Τριφυλίας»

-Αποδοχή δωρεάς της τράπεζας EUROBANK προς το Δήμο Τριφυλίας

-Αποδοχή έκτακτης επιχορήγησης, ποσού 285.622,30€ του Υπουργείου Εσωτερικών προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών του Δήμου και κατά προτεραιότητα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους ή εκκρεμών υποχρεώσεων προς τρίτους προκειμένου να μην καταστούν ληξιπρόθεσμες

-Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών για τον υπολογισμό του Τ.Α.Π. από 01-01-2022 (εισήγηση προς το Δ.Σ.)

-Έγκριση παροχής νομικής υποστήριξης από το Δήμο Τριφυλίας στον δημοτικό υπάλληλο Γκόνη Γεώργιο

-Απόδοση λογαριασμού του αριθ.759/2021 χρηματικού εντάλματος προπληρωμής, με υπόλογο τον Πανταζέλο Αργύριο του Αρίστου

-Χορήγηση παράτασης απόδοσης του αριθ. 883/2021 χρηματικού εντάλματος προπληρωμής, με υπόλογο την Ανδρινοπούλου Γεωργία

-Τροποποίηση Προϋπολογισμού Δήμου Τριφυλίας, οικ. έτους 2021 (εισήγηση προς το Δ.Σ.)

Η Παγκόσμια Ημέρα της Ελιάς είναι μία ακόμη ευκαιρία για την Μεσσηνία

 


Η Παγκόσμια Ημέρα της Ελιάς είναι μία ακόμη ευκαιρία για την τοπική κοινωνία, να κατανοήσει ότι τα τοπικά τρόφιμα αποτελούν το βασικό κίνητρο του γαστρονομικού τουρισμού. Η 26η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε από την Unesco και την Διεθνή Επιτροπή Ελιάς, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιολάδου, προκειμένου να ενισχυθεί η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Ελιάς είναι μία ακόμη ευκαιρία για την τοπική κοινωνία, να κατανοήσει ότι τα τοπικά τρόφιμα αποτελούν το βασικό κίνητρο του γαστρονομικού τουρισμού και συνδέονται με πολλά οφέλη μεταξύ των οποίων, η αύξηση των αγροτικών εισοδημάτων, οι δραστηριότητες εδαφικής ανάπλασης, η ενίσχυση και η προστασία των παραδοσιακών δραστηριοτήτων και η συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού.

Ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς είναι να ενθαρρύνει την προστασία της ελιάς και των αξιών που ενσωματώνει, προκειμένου ο κόσμος να εκτιμήσει τη σημαντική κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική της σημασία για την ανθρωπότητα.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας αναφέρει:

«Το ελαιόδεντρο, το ευλογημένο αυτό δέντρο, έχει τις ρίζες του στη Μεσόγειο και αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και αρμονίας. Διαδεδομένο πλέον και στις πέντε ηπείρους, συμβάλλει σε πολλές χώρες στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή τους και στη διατήρηση των φυσικών τους πόρων.

Έχει ιδιαίτερη αξία ο φετινός εορτασμός. Δεδομένου, ότι ο μαύρος χρυσός, η ελιά Καλαμών, όπως παρατηρείτε θα πάει στη θέση που του ανήκει, δηλαδή στην πρώτη!

Ο καρπός της ελιάς, έχει την ευλογία να καλλιεργείται σε όλη την επικράτεια του Δήμου Πύλου – Νέστορος. Είναι ένα σύμβολο ειρήνης και δημοκρατίας! Πρόκειται για ένα μοναδικό προϊόν που καταναλώνεται από τον άνθρωπο και έχει ευεργετικά συστατικά για την υγεία του. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό! Εύχομαι η ελιά, κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, να αποτελεί εσαεί για όλο τον κόσμο πηγή υγείας και ειδικά για τους συνδημότες μου, οικονομικής ευμάρειας».

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΙΟΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ


 Φίλε οδηγέ..

- Φίλε αγρότη, φίλε εργάτη γης, φίλε οδηγέ αγροτικών μηχανημάτων τώρα που η συλλογή ελαιοκάρπου είναι στην κορύφωση της μετακινήσου με ασφάλεια, προστάτεψε εσένα και τους υπόλοιπους οδηγούς γύρω σου. Χρησιμοποίησε φώτα τόσο στο όχημα σου αλλά και στο ρυμουλκούμενο σου, φάρο, αντανακλαστικό τρίγωνο προειδοποίησης όπως επίσης και οποιοδήποτε άλλο μέσο θα σε κάνει πιο "ευδιάκριτο" όπως π.χ. αντανακλαστικές ταινίες και πρόσθετα φώτα στην καρότσα.

- Φίλε οδηγέ Ι.Χ. που κυκλοφορείς και εσύ στο εθνικό και αγροτικό δίκτυο του τόπου μας σκέψου και εσύ ότι αυτήν την εποχή κυκλοφορεί πληθώρα αγροτικών μηχανημάτων τα οποία μεταφέρουν βαρύ φορτίο κάνοντας έτσι την οδήγηση του οχήματος δύσκολη.Βοήθησε και εσύ, δώσε προτεραιότητα σε ένα τρακτέρ όπου χρειάζεται, οδήγησε αμυντικά προστατεύοντας έτσι τον εαυτό σου.

- Δυστυχώς όλοι μας βλέπουμε στο επαρχιακό αλλά και στο εθνικό οδικό δίκτυο αρκετές περιπτώσεις οδηγών που δεν τηρούν ούτε την στοιχειώδη πρόληψη είτε μη έχοντας π.χ. φώτα σε τρακτέρ με καρότσα ακόμα και τις βραδινές ώρες είτε Ι.Χ. που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες σε στενούς επαρχιακούς ακόμα και όταν "συναντούν" τρακτέρ.

- Φίλε οδηγέ αγροτικού μηχανήματος γίνε όσο περισσότερο μπορείς ευδιάκριτος!

- Φίλε οδηγέ Ι.Χ. προστάτεψε τον εαυτό σου, μην αναπτύσσεις μεγάλες ταχύτητες ιδίως σε στενούς επαρχιακούς δρόμους, απέφυγε την προσπέραση σε φορτωμένα τρακτέρ στους στενούς δρόμους και όταν προσπερνάς, σκέψου ότι ο οδηγός του δεν σε βλέπει, δεν το ξέρει, προειδοποίησε τον χρησιμοποιώντας κόρνα, βοηθώντας έτσι και τους δυο σας.

- Χορτάσαμε από ατυχήματα και δυστυχήματα στην άσφαλτο λόγω της μη πρόληψης, της κακής οδηγικής συμπεριφοράς και της απροσεξίας.

- Ας συμβάλουμε όλοι ο καθένας από την μεριά του έτσι ώστε να μην έχουμε άλλα θύματα στην άσφαλτο.

Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας

H πανδημία εκτόξευσε τον αριθμό των τερματικών για συναλλαγές με κάρτες

 


H πανδημία εκτόξευσε τον αριθμό των τερματικών για συναλλαγές με κάρτες. Με δεδομένη την αυξανόμενη δημοτικότητα των πληρωμών με κάρτα ή άλλων εναλλακτικών μεθόδων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο αριθμός των τερματικών POS στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 17% την περίοδο 2018-2020. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 116.000 νέα τερματικά για συναλλαγές με κάρτες, με την προσθήκη νέων POS στην αγορά να κορυφώνεται το 2020.

Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη κατανομή POS ανά κάτοικο ανάμεσα σε 14 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία τεχνολογίας Printec, σε 14 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα έχει την υψηλότερη κατανομή POS ανά κάτοικο μεταξύ των 14 αυτών κρατών.

Συγκεκριμένα, η η κατανομή POS στην Ελλάδα αυπολογίζεται σε 76.132 ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ χαμηλότερα στην κλίμακα κατανομής βρίσκονται η Αλβανία (4.228 POSs ανά εκατομμύριο κατοίκων) και το Κόσοβο (7.561 POSs ανά εκατομμύριο κατοίκων).

Συνολικά στις 14 χώρες ο αριθμός των POS έχει αυξηθεί κατά 20% (περίπου 376.000 τερματικά) από το 2018 έως το 2020. Εκτιμάται πως η κατανομή των POSs έχει διαμορφωθεί σε περίπου 18.142 μονάδες ανά εκατομμύριο κατοίκων για το 2020, από ~14.800 που ήταν το 2018. Για το σύνολο των χωρών, ο αριθμός POS από το 2018 έως το 2020 έχει αυξηθεί, με την Τσεχία (49%), την Αλβανία (40%), την Ουκρανία (31%) και τη Ρουμανία (25%) να καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση.

Συναλλαγές χωρίς μετρητά

«Τα τερματικά POS, που χρησιμοποιούνται για την αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών, έχουν καταγράψει σημαντική ζήτηση τα τελευταία χρόνια λόγω της ευκολίας χρήσης τους, της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών, της βελτιωμένης απόδοσης επένδυσης και σε κάποιες περιπτώσεις λόγω νομοθετικών υποχρεώσεων», αναφέρει η μελέτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών χωρίς μετρητά εντός της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 3,7% – ποσοστό που αντιστοιχεί σε 101,6 δισεκατομμύρια συναλλαγές το 2020 – σε σύγκριση με το 2019, ενώ η έκδοση καρτών πληρωμών αυξήθηκε κατά 6,5% – ποσοστό που αντιστοιχεί σε 609 εκατομμύρια κάρτες.

Σταθερά τα ATMs

Και ενώ ο αριθμός των POS αυξάνεται, αυτός των ΑΤΜs παραμένει σταθερός. Σύμφωνα με την έρευνα, ο συνολικός αριθμός των ΑΤΜs που έχουν εγκατασταθεί στις χώρες, όπου δραστηριοποιείται η Printec, παρέμεινε σχεδόν σταθερός, περίπου στις 60.000 μονάδες κατά την περίοδο 2018-2020, σημειώνοντας μια πολύ μικρή πτώση (-0,4%) από το 2018 έως το 2020. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ATMs την περίοδο 2018-2020 αυξήθηκε κατά 2%, φτάνοντας τα 5.740 ATMs το 2020.

Η κατά μέσο όρο κατανομή των ΑΤΜs στις χώρες της Printec το 2020 υπολογίζεται στις 505 μονάδες ανά εκατομμύριο κατοίκων, με την Ελλάδα να βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο (551 ATMs ανά εκατομμύριο κατοίκων). Στο πιο χαμηλό μέρος της κλίμακας βρίσκεται η Αλβανία (257 ATMs ανά εκατομμύριο κατοίκων) και στο υψηλότερο η Κροατία (1.193 ATMs ανά εκατομμύριο κατοίκων).

ΕΞΑΝΕΜΙΖΟΝΤΑΙ οι προσδοκίες των επαγγελματιών τουρισμού για τα Χριστούγεννα

 


Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας επηρεάζουν άμεσα και τον τουρισμό.

Η ομαλή επαναφορά στα προ πανδημική κρίσης επίπεδα απειλείται από τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Οι φόβοι για μια δύσκολη χειμερινή σεζόν γίνονται εντονότεροι μετά και την εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους, η οποία δυσχεραίνει τα ήδη επιβαρυμένα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας καθώς και αυτά των χειμερινών προορισμών.

Η κατάσταση στην Μεσσηνία παραμένει ίδια με χαμηλά επίπεδα κρατήσεων προς το παρόν και αποδεικνύει ότι υπάρχει θέμα....

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου παρατείνεται η δυνατότητα ηλεκτρονική αυτοαπογραφή

 


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, η οποία διενεργείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε ολόκληρη τη χώρα, με ημερομηνία αναφοράς την 22α Οκτωβρίου 2021. Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής είναι μεγάλη. Προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος σε όσους παρέλαβαν τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής με καθυστέρηση, αλλά και σε όσους από τους υπόλοιπους επιθυμούν να απογραφούν ηλεκτρονικά, δίνεται γενική παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της δυνατότητας ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής μέχρι και την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021.

Μέσω της Απογραφής γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή στην Απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. 

Τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα όπως καταυλισμοί, στρατόπεδα, μοναστήρια, Δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκοι ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιών νοσημάτων, Δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς Απογραφείς, με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Οι Γενικές Απογραφές διενεργούνται λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας της νόσου του Κορωνοϊού COVID-19 και βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και προδιαγραφών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ενωσιακό δίκαιο (Κανονισμός ΕΚ 763/2008) καθώς και στο Νόμο 4772/2021 (Α’ 17).

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι περίπου 60.000 Απογραφείς και οι 12.500 Τομεάρχες της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Τέλος, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του Κορωνοϊού COVID-19.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί της διαδικασίας της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό: 211 12 12 032 ή να απευθύνονται στο e-mail: census2021@statistics.gr.

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

ΤΗΣ ΛΑΚΟΥΒΑΣ… ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΣΤΑΣΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

 

ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ το επαρχιακό ΟΔΙΚΟ δίκτυο στα χωριά της Κυπαρισσίας όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες αναγνώστη μας ζητώντας την παρέμβαση του Δήμου καθώς το πρόβλημα υπάρχει κατα μήκος του δρόμου Κυπαρισσία- ΦΑΡΑΚΛΑΔΑ.

Προσοχή στις λακούβες 

Στο τμήμα του επαρχιακού δρόμου από το Ροντάκι(Νταμάρι) μέχρι την διασταυρωση του Στασιού. 



Μικρές σε έκταση μεγάλο βάθος.

Όταν οι επιδιορθώσεις γίνονται επιφανειακά μόνο να φαίνεται νέα άσφαλτος. Αυτά γινονταιι.!!! 

Χωρίς αποψίλωση τμήματος της παλαιάς ασφάλτου. Μάλιστα όπως σχολιάζουν αναγνώστες οδηγοί χωρίς το προβλεπόμενο πάχος της νέας και  κυρίως χωρίς την κατασκευή καναλιών απορροής των ομβρίων υδάτων. ...ΙΩΑΝ.ΜΠ.

Εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης διαγωνισμού για την ανάδειξη περιβάλλοντος χώρου του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστιάνων


Εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, οι όροι διακήρυξης του διαγωνισμού του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και προβλέπει την διαμόρφωση – ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου του βυζαντινού μνημείου της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
, καθώς και την αποκατάσταση του μικρού μονόχωρου νεότερου ναούτης Μεταμόρφωσης που εντάσσεται στον περιβάλλοντα χώρο. 
Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης, μεταξύ Υπ. Πολιτισμού, Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιεράς Μητρόπολης Τριφυλίας & Ολυμπίαςκαι Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.

ΔΙΑΧΥΤΗ ελαιοπαραγωγών της Τριφυλίας για ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους


Ανησυχία επικρατεί στους ελαιοπαραγωγούς της Τριφυλίας για καρπόπτωση, από τους ισχυρούς ανέμους που έπληξαν χθες την περιοχή από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρ
ι. Οι ριπές του ανέμου κατά διαστήματα ήταν πολύ ισχυρές, και όπως μας επισήμανε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, φαίνεται ότι υπάρχει μια μικρή καρπόπτωση, που θα την παρακολουθήσουν και τις επόμενες ημέρες για να δουν το μέγεθός της. 
Πάντως σε ό,τι αφορά τα καιρικά φαινόμενα, η Τριφυλία τα είχε όλα χθες: αρχικά ισχυρούς ανέμους και το μεσημέρι πολύ έντονη καταιγίδα που μετέτρεψε σε ποτάμια απροσπέλαστα τους δρόμους, τόσο των πόλεων όσο και του υπόλοιπου δικτύου. Το ευτύχημα είναι ότι δεν είχε πολύ μεγάλη διάρκεια. Και ακολούθησε στη συνέχεια ήλιος. Κ.Μπ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ: "ΕΧΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ"

 


ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Μετά από αρκετό καιρό ένα ακόμα όνειρο φιλόδοξων ανθρώπων της πόλης μας παίρνει μορφή με την δημιουργία του νέου συλλόγου φίλων της Νοσηλευτικής μονάδας Κυπαρισσίας.
Το εγχείρημα φιλόδοξο με σκοπό να αποτελέσει το βήμα διαλόγου, διεκδίκησης της αυτονομίας του, αλλά και συνεισφοράς στο τεράστιο έργο που διεξάγει όλο το προσωπικό του νοσοκομείου Κυπαρισσίας στο οποίο ανταποκρινόμαστε κι εμείς ως ενεργοί πολίτες καθώς πάντοτε στη διάρκεια της ζωή μας χρειαζόμαστε πολλές φορές τις υπηρεσίες του. 
Αυτές οι υπηρεσίες επιτελούνται όχι μόνο άψογα στο ακέραιο αλλά κυρίως με την ανθρώπινη φροντίδα τόσο των γιατρών, νοσηλευτικού και ΙΑΤΡΙΚΟΥ προσωπικού αλλά και των εργαζομενων που δίνουν μάχη καθημερινά. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να τους απευθύνουμε και ένα μεγάλο δημόσια ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αγκαλιάσουμε αυτή την προσπάθεια του νέου συλλόγου φίλων τις νοσηλευτικής μονάδας Κυπαρισσίας, στο νέο της διοικητικό συμβούλιο στο οποίο θέτω ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΓΤΑ στο πρωτο Διοικητικό συμβούλιο του ΣΥΛΛΟΓΟΥ μας στις εκλογές της Κυριακής αλλά και τον εαυτό μου στις υπηρεσίες αυτής της συλλογικής ανθρώπινης προσπάθειας για το καλό του τόπου μας. Οι εκλογές της Κυριακής είναι μία υπενθύμιση ότι το νοσοκομείο Κυπαρισσίας αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και θα το διαφυλάξουμε με κάθε τίμημα. Σας ευχαριστώ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
Κυπαρισσία 25/11/2021

Μεγάλη καταστροφή στην Κορώνη και πλημμύρες στην Δυτική Μεσσηνία

 


Μετά από μια μικρή ανάπαυλα ηλιοφάνειας, ένα νέο κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Στην Πελοπόννησο και στην Στερεά τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά, ενώ στα δυτικά και νότια τμήματα της Πελοποννήσου υπάρχει πιθανότητα για τοπικές χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο οι άνεμοι πιθανώς πρόσκαιρα να σημειώσουν σημαντική ενίσχυση. Λιγότερα και πιο τοπικά τα φαινόμενα στα νότια-νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα.

Η κακοκαιρία δείχνει εδώ και ώρες για τα καλά τα δόντια της και στη Μεσσηνία, όπου δέκα…. δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για να προκαλέσουν μεγάλη καταστροφη στην περιοχή της Κορώνης!

 

Στην Κορώνη περίπου μια ώρα νωρίτερα η επέλαση της κακοκαρίας και ενός ανεμοστρόβιλου άφησε πίσω της πολλά δέντρα πεσμένα, ζημιές σε ΙΧ αυτοκίνητα ενώ δρόμοι έκλεισαν…

Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας από Windy:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να πλήξουν τη χώρα, καθώς ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο θα επηρεάσει τη χώρα μας.

Η κακοκαιρία θα διατηρηθεί μέχρι και την Τρίτη.

Το πρωί της Κυριακής τα φαινόμενα θα είναι πιο ήπια, ωστόσο από το μεσημέρι θα ενταθούν και πάλι από τα δυτικά και θα επεκταθούν ανατολικότερα κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στα νότια νησιωτικά τμήματα και θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 13-14 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 0 έως 15-16, στην Ήπειρο από 2 έως 14, στη Θεσσαλία από 1 έως 17, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 19-20 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 16-17 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 9 έως 22-24 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη από νότιες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 Μποφόρ.