Pages

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

ΗΡΘΕ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ


Από τα νεότερα δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ προκύπτει ότι έχουν εμφανιστεί στη Μεσσηνία 4 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρο
ν μέχρι στιγμής. Πέρα από την Όμικρον έχουν εμφανιστεί 356 της μετάλλαξης Delta, 21 της μετάλλαξης Variant E484K και 3 της μετάλλαξης Beta. 
Δεν αποκλείεται κρούσμα της νέας μετάλλαξης να έχει μεταφερθεί και στην περιοχή της Τριφυλίας ιδίως αν αναλογιστούμε ότι έκλεισαν μέχρι καφετέριες μετά την άφιξη  ετεροδημοτών, λόγω κρουσμάτων στο προσωπικό τους.

ΕΚΠΕΜΠΕΙ πολιτισμό με εκθέματα και από την Τριφυλία το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ανακοινώνει ότι το πωλητήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας ανανεώθηκε και εμπλουτίστηκε: σύγχρονα χρηστικά αντικείμενα συνομιλούν με πρωτότυπες δημιουργίες και πιστά εκμαγεία αρχαίων μουσειακών εκθεμάτων
 Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε γλυπτά, βιβλία, υφασμάτινες δημιουργίες, γκραβούρες, καρτ-ποστάλ, εκμαγεία αρχαίων αντικειμένων (αντίγραφα μικρογραφικών αγγείων, αναθηματικών αναγλύφων, ειδωλίων και γλυπτών), σύγχρονα έργα τέχνης εμπνευσμένα από αντίστοιχα αρχαία (πυξίδες και άλλα κεραμικά σκεύη) αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως θήκες γυαλιών, σελιδοδείκτες, μπρελόκ, σουβέρ, μαγνήτες, καθρεφτάκια, καπέλα και τσάντες, φιλοτεχνημένα από ευρηματικούς καλλιτέχνες. Ειδική κατηγορία αποτελούν οι αρχαιολογικοί οδηγοί με έμφαση στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας (Αρχαία Μεσσήνη, Πύλος, Μάνη, Τριφυλία)
 Στα προς πώληση αντικείμενα περιλαμβάνονται πλέον και αυτά της επετειακής συλλογής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 (τετράδια, στυλό, μολύβια και σημειωματάρια) ενώ μια σειρά από υφασμάτινες μάσκες προστασίας, σε διάφορα μοτίβα και χρώματα, συμπληρώνουν την συλλογή. 
 Οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της πόλης μπορούν είτε να κάνουν ανεξάρτητα τις αγορές τους στο πωλητήριο είτε να τις συνδυάσουν με μια μοναδική περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, ανακαλύπτοντας το ιστορικό και μνημειακό παρελθόν της Μεσσηνίας. Με τις καλύτερες ευχές μας για Καλά Χριστούγεννα και για μια νέα χρονιά, με υγεία, δύναμη, αισιοδοξία και αλληλεγγύη.

ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ


Με ευρεία πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας που συμμετείχαν στην 43η έκτακτη μικτή – δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη – συνεδρίαση του Σώματος χθες στις 11.00 το πρωί δεν εγκρίθηκε η διεξαγωγή της! Η πλειοψηφία του Σώματος αποφάνθηκε αρνητικά γ
ια το κατεπείγον των θεμάτων. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο δήμαρχος Τριφυλίας, ο οποίος ωστόσο ήταν στο γραφείο του, λίγα μέτρα μόλις από την αίθουσα συνεδριάσεων, και προέβη σε δηλώσεις σε ΜΜΕ, με βολές προς την αντιπολίτευση. 
 Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου απεστάλη πρόσκληση για την 41η έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ. με 4 θέματα στην ημερήσια διάταξη: 
1. Έγκριση έκτακτης συνεδρίασης την 28η/12/2021. 2. Τροποποίηση Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος έτους 2021 (Σχ.328/2021 ΑΟΕ). 3. Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών για τον υπολογισμό του ΤΑΠ από 01-01-2022 (Σχ.288/2021 ΑΟΕ). 4. Δακοκτονία έτους 2022. Η συνεδρίαση το πρωί της Τρίτης αναβλήθηκε λόγω μη απαρτίας. Στις 11:59 π.μ. της Τρίτης απεστάλη πρόσκληση (2η ίδια πρόσκληση) για την 42η/2021 έκτακτη συνεδρίαση το απόγευμα της ίδιας μέρας και ώρα 19.00. Και αυτή η συνεδρίαση αναβλήθηκε λόγω μη απαρτίας. Στις 7:32 μ.μ. της Τρίτης απεστάλη πρόσκληση (3η ίδια πρόσκληση) για την 43η/2021 έκτακτη συνεδρίαση για χθες, Τετάρτη, και ώρα 11.00 π.μ. 
Χθες η συνεδρίαση είχε απαρτία, καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δια ζώσης έλαβαν μέρος 14 δημοτικοί σύμβουλοι και με τηλεδιάσκεψη οκτώ, ενώ πέντε ήταν απόντες. Για αρκετή ώρα από την αντιπολίτευση έψεξαν τον πρόεδρο και τη Δημοτική Αρχή, διότι δεν έχουν εξασφαλίσει τα τεχνικά μέσα και τις κατάλληλες συνθήκες της τηλεδιάσκεψης – γεγονός που θέτουν κατ’ επανάληψη στις συνεδριάσεις – με συνέπεια οι συμμετέχοντες με τηλεδιάσκεψη να μη μπορούν να συμμετάσχουν κανονικά με τους παριστάμενους στην αίθουσα, καθώς είτε δε συνδέονταν εύκολα ή για άγνωστο λόγο αποσυνδέονταν, είτε δεν μπορούσαν να ακούσουν και να ακουστούν ανά διαστήματα. 
Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η «Έγκριση έκτακτης συνεδρίασης την 28η/12/2021» και στην, μετ’ εμποδίων, ψηφοφορία που έγινε εννέα (έξι δια ζώσης και τρεις με τηλεδιάσκεψη) ψήφισαν υπέρ και 13 (οκτώ δια ζώσης και πέντε με τηλεδιάσκεψη) κατά. Από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου εξαπέλυσαν βολές στην αντιπολίτευση ότι όλο αυτό με τις αναβολές των συνεδριάσεων είναι σκηνοθετημένο κ.τ.λ., ενώ από την αντιπολίτευση μέμφθηκαν τη Δημοτική Αρχή Λεβεντάκη για τη διοίκηση που ασκεί, τονίζοντας ότι τα θέματα δεν προέκυψαν αίφνης αυτές τις μέρες. Άρα δεν είναι έκτακτα και όφειλε η Δημοτική Αρχή να τα είχε ως θέματα σε τακτική συνεδρίαση του Σώματος, με συγκεκριμένη εισήγηση για το καθένα. 
 Του Ηλία Γιαννόπουλου από το 'Θάρρος'

Ράλι στις πρώτες ύλες αλλά και στα αγροτικά προϊόντα σε λαικές της Τριφυλίας

 


Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν στις «εκρηκτικές» αυξήσεις στην Ενέργεια, ωστόσο τα νοικοκυριά, αλλά και οι επιχειρήσεις, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες.

Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αντικατοπτρίζουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, με ηπιότερο, όμως, ρυθμό το 2022 και να επιδεινώνονται από τις στενές παγκόσμιες προμήθειες και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, με την άνοδο του δολαρίου να λειτουργεί επιπλέον επιβαρυντικά των τιμών τους.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι τα κόστη για τη βιομηχανία τροφίμων θα παραμείνουν υψηλά και ο συνδυασμός με την ακριβή ενέργεια, θα είναι «εκρηκτικός».

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού στο economistas.gr.

Β. Ξυγκώρος: Καταρρέει η οικονομία -Μπροστά σε τριπλή κρίση


Δεν υπάρχουν… λόγια για να περιγραφεί η κατάσταση στην οποία μπαίνουν οι επιχειρήσεις που κάθε άλλο παρά κανονικότητα βιώνουν. Το… δράμα είναι μπροστά και τους επόμενους μήνες με μια τριπλή κρίση να τις απειλεί συθέμελα και τον επιχειρηματικό κ
όσμο να κάνει έκκληση υψώνοντας κραυγή αγωνίας. Κραυγή αγωνίας ύψωσε παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος ο οποίος εκτίμησε πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης της τοπικής οικονομίας, μετά τις γιορτές θα έρθουν λουκέτα. 
«Στο πλαίσιο της πανδημικής, ενεργειακής και οικονομικής κρίσης πάμε ξεκάθαρα για κατάρρευση», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως τα λουκέτα θα διαδέχονται το ένα μετά το άλλο και η ανεργία θα εκτιναχθεί. 
 Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, καυτηρίασε παράλληλα τη λήψη των νέων μέτρων, τονίζοντας πως στην πραγματικότητα οι επιχειρήσεις είναι υπό το καθεστώς ενός ιδιότυπου lockdown χωρίς κανείς να μεριμνά για όλους όσοι βάλλονται. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να μην κλείσει τα καταστήματα γιατί θα έπρεπε να λάβει αντίστοιχα μέτρα», ανέφερε ο κ. Ξυγκώρος που στάθηκε ειδικά στα κέντρα διασκέδασης που για το επόμενο διάστημα θα είναι στην πραγματικότητα κλειστά και κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς να λάβουν μέτρα, αφού τα επαγγέλματα που θα βιώσουν τις παράπλευρες απώλειες είναι πάρα πολλά και η συνέχεια αναμένεται τουλάχιστον δύσκολη. 
 «Πίσω από την εστίαση και τη διασκέδαση υπάρχουν πάρα πολλά επαγγέλματα», ανέφερε χαρακτηριστικά λέγοντας πως έπρεπε ήδη να ενεργοποιηθούν τα ανάλογα εργαλεία όπως και το 2020. «Δυστυχώς δεν έγινε τίποτε ενώ τρέχουν οι υποχρεώσεις», σημείωσε ο Βαγγέλης Ξυγκώρος φέροντας στην επιφάνεια το μείζον ζήτημα της διαγραφής χρεών.

ΦΙΛΙΑΤΡΑ: ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΦΩΣ!


 Ενόψει των Αγίων ημερών που διερχόμαστε τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ εύχονται στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα: υγεία, καλές γιορτές και καλή χρονιά!

   Λόγω ότι τα  ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ γνωρίζουν πως οι “Θεοί” δεν λυγίζουν με τις ευχές, προτρέπουν τον κ. Περιφερειάρχη: στο 2022 να αρχίσει τις ενέργειες για το αρδευτικό δίκτυο του Φιλιατρινού Φράγματος. Γιατί αυτό συμφέρει την πόλη των Φιλιαυτρών και κατά συνέπεια τους παραγωγούς της, την οικονομία της Περιφέρειας, καθώς και την Εθνική οικονομία. Το συγκεκριμένο έργο έχει μελετηθεί κι είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή, οπότε δυσκολίες δεν υπάρχουν. Όσο για τη διαχείριση των υδάτων, τα  ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ σίγουρα δεν θα δεχθούν – αποδεχθούν την εκχώρηση διαχείρισης αυυτών σε οποιοδήποτε “μεγάλο πορτοφόλι”. 

   Τέλος, τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ βροντοφωνάζουν:  ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ. Είναι χαρακτηριστικό ταυτότητας της πόλης.


ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ: ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ.



 Φιλιατρά,                          

                                                                                                    Για τα 

                                                                                     ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ


                                                                                       Βασίλης Σπυρόπουλος

                                                                                Κοινοτικός Σύμβουλος Φιλιατρών


Τον προπονητή του Αθλητικού Συλλόγου ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ τίμησε ο Δήμος Τριφυλίας

Επειτα απο πρόσκληση του Δημάρχου τριφυλιας και με την Παρουσία του ΔΣ του ΑΣ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ, τιμήθηκε ο προπονητής του συλλόγου κ. Παναγιώτης Αλεξόπουλος για τη συμβολή του στο άθλημα και τη συνολική προσφορά του, στην εξέλιξη των αθλητών και του αθλητισμού γενικότερα, απο τον δήμαρχο Τριφυλίας.

Ο Κος Λεβεντακης συνομιλώντας με τους αθλητες δηλωσε περήφανος που Μεσσήνιοι αθλητες όχι μόνο συμμετεχουν σε υψηλού επιπέδου πανελλήνιες διοργανωσεις αλλά διακρίνονται κιόλας κατακτώντας αρκετά μεταλλια, φέρνοντας ως παράδειγμα τα τελευταια 6 μεταλλια που κατέκτησε ο συλλογος μας στο πανελλήνιο κύπελλο που έγινε αρχές Δεκεμβρίου ( 2 χρυσά: Γκορος χαραλαμπος & Παναγιωτοπουλος Δημητριος, 2 ασημένια Σπυροπουλου Φραντζέσκα & Ανδρουτση Ιωάννα και 2 χάλκινα Κωνστσντοπουλος Αδαμ & Γεωργιοπουλος Κωνσταντινος)προτρέποντας τους να μην σταματούν να προσπαθούν και να κυνηγούν τα όνειρα τους παρόλο την δύσκολια των ημερών. Ευχηθηκε επισης στο ΔΣ του συλλόγου να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και να επιτύχει και τη νέα χρονιά σημαντικότερες διακρίσεις, τόσο σε πανελλήνια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όσο και σε διεθνείς διοργανώσεις, καθώς επίσης ότι θα είναι δίπλα στον σύλλογο για οτιδήποτε χρειαστεί. Αλεξοπουλος Παναγιωτης: Αυτή η τιμητική βράβευση ανήκει κατά το ημιση στους αθλητες του συλλόγου όπου αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές, και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες δούλεψαν σκληρά έθεσαν στόχους και τους κυνήγησαν με όλη την δυναμη τις ψυχης τους. 
 Ο ρόλος ο δικός μου είναι να τους αποδεικνύω συνεχώς τις δυνατότητες που έχουν όταν πιστεύουν στον ευαυτο τους, να είμαι δίπλα τους και να τους καθοδηγώ στην επιτυχία. Τέλος αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα ειναι οτι ο συλλογος μας έχει μια διαχρονικότητα στις επιτυχίες, πρωτοστατεί ανάμεσα σε μεγάλους συλλόγους και κατακτά μετάλλια τόσο σε εθνικό επίπεδο όπως ειναι τα πανελλήνια πρωταθλήματα, όσο και σε διεθνές επίπεδο όπως ειναι το ασημένιο ευρωπαϊκό μετάλλιο που κατέκτησε η αθλήτρια Γιακουμοπουλου Αννα. Στην βράβευση παρεβρέθησαν η πρόεδρος του συλλόγου Γαραντζιωτη Ασπασια, ο αντιπρόεδρος Μπουκαλης Νικόλαος, η Γεν. Γραμματέας Θεοδωροπουλου Χρυσά, και ο Γκορος Θεόδωρος.

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΕ ΕΣΤΙΑΣΗ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ DELIVERY ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ


Ένας δύσκολος χειμώνας ακρίβειας και πανδημίας περιμένει τις επιχειρήσεις τις εστίασης καθώς τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με τους επαγγελματίες εστίασης να παραμένουν στα κάγκελα, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown
Η ανησυχία είναι διάχυτη στον Κυπαρισσιακό κόλπο καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης εργάζονται με μειωμένο προσωπικό αλλά οι περισσότερες πλέον έχουν αυξήσει την παράδοση κατ οίκον με το delivery να αποτελεί ορόσημο για τους περισσότερους.
 Ο κλάδος αυτή τη φορά δεν φαίνεται να μένει με σταυρωμένα τα χέρια, θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, ενώ την Δευτέρα αναμένεται συνάντηση του κλάδου , προκειμένου να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Οι επαγγελματίες της εστίασης ζητούν: Την μετάθεση αποπληρωμής των επιστρεπτέων ακόμη και τη διαγραφή για κάποιες επιχειρήσεις η οποία θα είναι σωτήρια για όλους. Μείωση των ενοικίων απαραίτητη για επιχειρήσεις που υπολειτουργούν. 
 Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών ή προγράμματα στήριξης της απασχόλησης θα βοηθήσουν στην ρευστότητα μας. Δυνατότητα άντλησης νέων κεφαλαίων από ΕΣΠΑ για στήριξη του κλάδου. Μη επιστρεπτέα για επιχειρήσεις που έχουν πτώση. Πάντως ο μειωμένος τζίρος στην Τριφυλία αλλά και η αρνητική ψυχολογία λόγω των νέων μέτρων επηρεάζουν αρνητικά τους καταναλωτές καθώς οι κατ οικον παραδόσεις αποτελούν το 60% πολλές φορές του τζίρου στην εστίαση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Απατεώνες υποδύονται υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ… και εξαπατούν αγρότες της Μεσσηνίας

 


Δεν έχουν το… θεό τους οι επιτήδειοι και ψάχνονται για να… αρπάξουν χρήματα ακόμη και από τους αγρότες και ανυποψίαστους πολίτες. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Α.Σ. “Ένωση Μεσσηνίας” σημειώθηκαν απόπειρες τηλεφωνικής εξαπάτησης από κάποιους οι οποίοι εμφανίζονταν ως… υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ:

Ενημερωθήκαμε σήμερα από παραγωγούς της Μεσσηνίας ότι παρατηρήθηκαν φαινόμενα κατά τα οποία άτομα υποστηρίζοντας ότι είναι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ (αναφέροντας κάποιο όνομα) τους ενημέρωσαν τηλεφωνικά πως προκειμένου να τους καταβάλλουν χρήματα επιδοτήσεων χρειάζονται τα στοιχεία της τραπεζικής κάρτας ανάληψης χρημάτων. (Αριθμό κάρτας, ονοματεπώνυμο, ημερομηνία λήξης, τριψήφιο κωδικό ασφαλείας κτλ).

Εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους παραγωγούς πως πρόκειται για τηλεφωνική απάτη και να ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ – ΚΑΡΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.

Έχουν ενημερωθεί οι διωκτικές αρχές και ο αρμόδιος Φορέας για περαιτέρω ενέργειες.

ΝΕΑ παράταση παράδοσης απορριμματοφόρων και φορτηγών στην Τριφυλια


«Χορήγηση 3ης παράτασης του συμβατικού χρόνου παράδοσης της προμήθειας “Προμήθεια Μηχανημάτων έργου, οχημάτων και συνοδευτικού εξοπλισμού” (Α.Μ. 40/2020), σύμφωνα με το άρθρο 206, παρ.4 του Ν. 4412/2016» αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή Τριφυλίας
.
 Θυμίζεται ότι δύο μεταχειρισμένα απορριμματοφόρα οχήματα με συμπιεστή απορριμμάτων τύπου πρέσας με σύστημα ανύψωσης κάδων, καινούργιο όχημα πλύσης κάδων και τρία μεταχειρισμένα ανατρεπόμενα οχήματα (φορτηγά) αφίχθηκαν στην Τριφυλία το μεσημέρι του Σαββάτου 2 Οκτωβρίου και μαζί με ένα ακόμη απορριμματοφόρο που επισκευάστηκε και το γεωργικό ελκυστήρα με καταστροφέα που είχε αφιχθεί το προηγούμενο διάστημα, έκαναν «τουρ» σε πομπή, με προπομπό περιπολικό, και κορναρίσματα από το Καλό Νερό, στην Κυπαρισσία, τα Φιλιατρά, τη Μαραθόπολη και τους Γαργαλιάνους και επιστροφή στην Κυπαρισσία. 
Έκτοτε τα απορριμματοφόρα, τα φορτηγά, το όχημα πλύσης κάδων και ο γεωργικός ελκυστήρας είναι σταθμευμένα δίπλα στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας. Στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Τριφυλίας, εκτός ημερήσιας διάταξης, ελήφθη απόφαση για 3η παράταση του συμβατικού χρόνου παράδοσης οχημάτων και μηχανημάτων της ως άνω προμήθειας. Στην απόφαση με ΑΔΑ: 91ΗΨΩΗΕ-823, αναγράφεται, μάλιστα, μεταξύ άλλων: Η Οικονομική Επιτροπή εγκρίνει την παράταση, έως τις 31/1/2022, χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου, του συμβατικού χρόνου παράδοσης της προμήθειας “Προμήθεια Μηχανημάτων έργου, οχημάτων και συνοδευτικού εξοπλισμού” (Α.Μ. 40/2020), προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της έγκρισης τύπου και της ταξινόμησης των οχημάτων – 2 απορριμματοφόρα, 3 ανατρεπόμενα οχήματα και 1 όχημα πλύσης κάδων. Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 324/2021». 
του Ηλία Γιαννόπουλου από το  'Θάρρος'

Μεσσηνία –ΡΕΚΟΡ με 266 νέες μολύνσεις και ένας θάνατος στη ΜΕΘ COVID

 


Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων σε όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ. Στη Μεσσηνία σήμερα οι νέες μολύνσεις ανέρχονται σε 266, 97 περισσότερες από χθες (169) ενώ σοκ προκαλούν οι αριθμοί για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Η Αργολίδα “δίνει” 175, η Λακωνία 267, η Αρκαδία 308, η Κορινθία 313. Το παζλ συμπληρώνουν η Ηλείαμε 296 και η Αχαϊα που εκτοξεύτηκε στις 679 νέες μολύνσεις.

Η ανησηχυτική εικόνα δεν έχει τέλος και οι λυπηρές ειδήσεις καθημερινά προκαλούν θλίψη, καθώς και σήμερα το Νοσοκομείο της Καλαμάτας ανακοίνωσε την απώλεια ενός ακόμη συνανθρώπου μας.

Στην ενημέρωση που παρείχε νωρίτερα το Γενικό Νοσοκομείο, στην κλινική COVID 19 κατά τη σημερινή ημέρα νοσηλεύονται τριάντα δύο (32) ασθενείς, το τελευταίο 24ωρο έγιναν πέντε (5) εισαγωγές, δόθηκαν δώδεκα (12) εξιτήρια.

Κοντά στα όριά της και τη σημερινή ημέρα η ΜΕΘ COVID όπου νοσηλεύονται πέντε (5) ασθενείς διασωληνωμένοι, ενώ καταγράφηκε ένας (1) θάνατος (άνδρας, 75 ετών).

Στη 28/12/2021 αξιολογήθηκαν δέκα επτά (17) επιβεβαιωμένα κρούσματα

Περιφέρεια Πελοποννήσου: ΠΕΔΙΟ πολιτικής μάχης… η συζήτηση για τον προϋπολογισμό




Στην «καρδιά» της Περιφέρειας Πελοποννήσου «κόκκινο» χτύπησε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικά όσα σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος έκανε ξεκάθαρο το στίγμα του, μίλησε με σκληρή γλώσσα κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και της απόφασης για την απλή αναλογική και τόνισε πως θα είναι ξανά «παρών» στις εκλογές του 2023. 
Πέρασε ο προϋπολογισμός και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το νέο έτος. Ο νέος προϋπολογισμός, ανέρχεται στα 193,8 εκατ. ευρώ, είναι ισοσκελισμένος και αυξημένος κατά 10 % σε σχέση με αυτόν του 2021.

Μέσα στον προϋπολογισμό, είναι και το εγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα. Όπως δήλωσε ο εισηγητής, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, οι προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού θα οριστικοποιηθούν τον Φεβρουάριο, αφού τότε θα γνωστοποιηθεί το ταμειακό υπόλοιπο του 2021.

ΑΓΑΣΤΗ συνεργασία του Νοσοκομείου Μεσσηνίας με το ΓΝΑ Ελπίς



ΣΕ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ, ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΝΟΙΓΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΥΛΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Mια στενή συνεργασία σε πολλά επίπεδα ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, παρουσία της προσωρινής Διοικήτριας του ΓΝΑ Ελπίς της Αθήνας Φωτεινής Θειακού καθώς και του ιατρού και Προέδρου του ΔΣ του ΓΝΑ Ελπίς Παναγιώτη Χαλβατσιώτη.

Όπως ανακοινώθηκε τα δυο Νοσοκομεία θα ανταλλάξουν τις εμπειρίες και τις τεχνογνωσία τους και θα δρομολογηθούν νέα θέματα συνεργασίας και ζητήματα ποιότητας.

Έτος «κλιματικής κατάρρευσης» το 2021: Πλημμύρες, τυφώνες και ξηρασία

 

Από τον καταστροφικό τυφώνα Άιντα στις ΗΠΑ μέχρι τις πλημμύρες στην Κίνα και την Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή προκάλεσε καταστροφές με οικονομικό κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο το 2021, πλήττοντας σκληρά τόσο τους φτωχούς όσο και τους πλούσιους, όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ερευνητές.

Οι πλημμύρες, οι καταιγίδεςκαι η ξηρασίαστοίχισαν τη ζωή και απομάκρυναν από τις εστίες τους εκατομμύρια ανθρώπους σε μερικές από τις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη, γεγονός που δίνει έμφαση στην κλιμακούμενη αδικία των συνεπειών καθώς η γη υπερθερμαίνεται, σύμφωνα με έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Christian Aid.

«Το κόστος της κλιματικής αλλαγής ήταν βαρύ αυτή τη χρονιά» δήλωσε η Κατ Κρέιμερ που ηγείται της πολιτικής για το κλίμα στην Christian Aid και είναι συντάκτρια της έκθεσης «Υπολογίζοντας το κόστος για το 2021: ένα έτος κλιματικής κατάρρευσης».

«Παρά το γεγονός ότι ήταν καλό που είδαμε κάποια πρόοδο στη διάσκεψη του ΟΗΕ COP26, είναι ξεκάθαρο ότι δεν βρισκόμαστε σε μία πορεία που να διασφαλίζει έναν ασφαλή κόσμο που ευημερεί» πρόσθεσε η ίδια.

Η ίδια έκθεση προσδιόρισε 15 από τις πιο μεγάλες κλιματικές καταστροφές που έγιναν μέσα στο 2021, συμπεριλαμβανομένων 10, η καθεμία εκ των οποίων προκάλεσε ζημιές μεγαλύτερες του 1,5 δισεκατ. δολαρίων, με τις καταστροφές από τις ακραίες καιρικές συνθήκες να γίνονται αισθητές παντού, από την Αυστραλία μέχρι την Ινδία και από το Νότιο Σουδάν μέχρι τον Καναδά.

Το κόστος της κλιματικής αλλαγής σε οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, εκτός και αν οι κυβερνήσεις επιταχύνουν τις προσπάθειες τους για τη μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων, συγκρατώντας την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Οι αυξανόμενες εκκλήσεις από τις πιο ευάλωτες χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο για τη συγκρότηση ενός νέου ταμείου που θα βοηθάει στην κάλυψη του κόστους «των απωλειών και της καταστροφής» σε έναν πιο θερμό κόσμο πρέπει να γίνουν μία «παγκόσμια προτεραιότητα» για το 2022, δήλωσε η Νουσράτ Τσοουντχαρί, σύμβουλος για την κλιματική δικαιοσύνη στο Μπαγκλαντές.

Ο Μοχάμεντ Αντοού, διευθυντής του ινστιτούτου Power Shift Africa, που έχει την έδρα του στο Ναϊρόμπι, επεσήμανε ότι στην Αφρική καταγράφηκαν μερικές από τις πιο καταστροφικές συνέπειες -και ίσως από αυτές με το μεγαλύτερο οικονομικό κόστος- μέσα στο 2021, από τις καταρρακτώδεις βροχές μέχρι την ξηρασία.

«Το 2022 είναι αναγκαίο να γίνει το έτος της πραγματικής οικονομικής υποστήριξης για αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης» πρόσθεσε ο ίδιος.

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Τσουνάμι Λουκέτων στην αγορά και συσσωρευμένα χρέη προβλέπει ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπόρων Πελοποννήσου και Ιονίων νήσων


 Την μεγαλύτερη δοκιμασία των τελευταίων δεκαετιών με κρίση και ακρίβεια διαρκείας θα περάσει η αγορά αλλά και οι τοπικές οικονομίες λόγω της πανδημίας και της καραντίνας όπως εκτίμησε ο πρόεδρος των εμπόρων Πελοποννήσου και Ιονίων νήσων μιλώντας στην ιστοσελίδα μας και στον Παλμό 90,5 στην πρωινή εκπομπή του Ιωάννη Μποζίκα.


Ο πρόεδρος της ο ομοσπονδίας εμπόρων Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Γιώργος Βαγενάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι ακόμα “αυτή την περίοδο που είναι ανοιχτά τα καταστήματα ο εμπορικός κόσμος τηρεί με ακρίβεια όλα τα υγειονομικά μέτρα και επομένως δεν υπάρχει δικαιολογία από κανέναν ότι το εμπόριο ευθύνεται για το θέμα της πανδημίας αλλά δυστυχώς η αγορά δοκιμάζεται σε μεγάλο βαθμό, εξάλλου οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου επιβεβαιώνουν ότι το λιανεμπόριο δεν ευθύνεται για την εξάπλωση του κορονοϊού και επομένως είναι απορίας άξιον πως αυτή την εποχή βρίσκεται υπό διωγμών με τα νέα μέτρα”.

“Ακόμα μία φορά θα πληρώσουμε το μάρμαρο” επεσήμανε ο κύριος Βαγενάς λέγοντας ότι υπήρξε ένα χειρότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών και οδηγούμαστε σε γιορτές χωρίς τζίρο και το χειρότερο με μία ημιτελή μέθοδο η οποία δεν βοηθάει καν τα καταστήματα σε ό,τι αφορά τις αγορές. Παράλληλα όπως εξήγησε ο κ. Βαγενάς ζητούμε μέτρα στήριξης αλλά χωρίς καμία απάντηση ενώ υπογράμμισε ότι οι έμποροι δεν πήραν ούτε καν μία βοήθεια από την πολιτεία εκφράζοντας την μεγάλη του απορία για το γεγονός ότι μόνο οι έμποροι σε σύγκριση με άλλους επαγγελματίες δεν έχουν το προνόμιο του ακατάσχετου λογαριασμού.

Επίσης ο κύριος Βαγενάς υπερτόνισε ότι όλα τα προβλήματα που αφορούν τον κλάδο θα διογκωθούν “μαζί με τα συσσωρευμένα χρέη που θα έρθουν το 2022 για τους εμπόρους” ενώ υπενθύμισε ότι “δυστυχώς υπάρχουν ιθύνοντες της Πολιτείας που υλοποιούν τα μέτρα αλλά δυστυχώς δεν έχουν κάτσει πίσω από τον γκισέ των καταστημάτων για να δουν πως βγαίνει το μεροκάματο και ο μόχθος για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις και την τοπική οικονομία” ενώ προέβλεψε ότι θα υπάρξει τσουνάμι λουκέτων στην αγορά μέσα στο επόμενο έτος.

IΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

KYPARISSIA TV VIDEO https://youtu.be/fFFB4jqryio

ΣΟΒΑΡΟΣ κίνδυνος κατάρρευσης μανδρότοιχου στο 2ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας


Άκρως επικίνδυνη κλίση έχει λάβει ο μεγάλος πετρόχτιστος μανδρότοιχος στο 2ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας. Ο μανδρότοιχος υψώνεται στη δεξιά πλευρά στο καλντερίμι της ιστορικής πηγής “Πηγαδούλι” με την πετρόχτιστη κρήνη που έχει εντοιχισμένη παλαιοχριστιανική επιγραφή, στη γειτονιά «Πούρκος» στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτό
κου. 
Είναι δε το μοναδικό σημείο από όπου περνούν καθημερινά μικρά παιδιά με τους γονείς τους από και προς το 2ο Νηπιαγωγείο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας, όπως και κάτοικοι της γειτονιάς και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και επισκέπτες που απολαμβάνουν τις βόλτες τους, αλλά και πιστοί για θρησκευτικές τελετές στον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου. Μάλιστα, στο μανδρότοιχο υπάρχει και κάγκελο – «κουπαστή» για να γίνεται πιο εύκολο το περπάτημα στο καλντερίμι, ιδίως για τους ηλικιωμένους που εκκλησιάζονται στον Ιερό Ναό. Ανήμερα τα Χριστούγεννα, μετά το πέρας του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, πιστοί έθεσαν υπόψη μας τον κίνδυνο κατάρρευσης του μανδρότοιχου. 
Όπως δε επισήμαναν, εξ όσων γνωρίζουν, έχει ενημερωθεί αρμοδίως η Δημοτική Αρχή, τονίζοντας πως απαιτείται άμεσα παρέμβαση με μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης και εκτέλεση εργασιών για άρση της επικινδυνότητας και αποκατάσταση του προβλήματος, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα από τυχόν κατάρρευση του μανδρότοιχου… του Ηλία Γιαννόπουλου από την εφημερίδα 'Θάρρος'

ΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΕ καφενείο στη Θουρία και μπαρ στα Φιλιατρά και έπεσαν πρόστιμα


Ένα καφενείο στη Θουρία και ένα μπαρ στα Φιλιατρά σφράγισε η Αστυνομία τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων και για 15 ημέρες, εν
ώ επιβλήθηκε και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στο καθένα από τα καταστήματα. Πιο αναλυτικά, σε ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού, αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι δύο πελάτες του καφενείου στη Θουρία δεν είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, γι’ αυτό και τους επιβλήθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο. Στην άλλη περίπτωση, που αφορά το μπαρ στα Φιλιατρά, το πρόστιμο των 5.000 ευρώ και η δεκαπενθήμερη αναστολή λειτουργίας επιβλήθηκαν για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών.
Σημειώνουμε ότι έλεγχοι διεξάγονται και σε άλλες περιοχές της Τριφυλίας για τυχόν παραβάσεις ενώ υπάρχουν υγειονομικά καταστήματα που παραμένουν κλειστά λόγω κρουσμάτων στο προσωπικό τους.

169 κρούσματα στη Μεσσηνία -Φουλ από covid 19 η Καλαμάτα και η Κυπαρισσία

 


Οι φόβοι επιστημόνων και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας επιβεβαιώθηκαν, καθώς σήμερα  τα κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ έφτασαν τα 21657! ΣΟΚ από το “μαύρο” ρεκόρ με 169 στη Μεσσηνία.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 21.657, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.105.885 (ημερήσια μεταβολή +2.0%), εκ των οποίων 50.4% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 195 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.644 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων). 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 60, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.557 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 635 (60.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 540 (85.04%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 95 (14.96%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.734 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 340 (ημερήσια μεταβολή +17.65%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 324 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).  

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση. 

ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΕΣΤΕ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

 


Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να πληρωθούν το επίδομα θέρμανσης οι νέοι δικαιούχοι που έχουν κάνει τις αιτήσεις.

Ακόμη, εντός της επόμενης εβδομάδας θα εξοφληθεί και η διαφορά που τυχόν προκύπτει μετά την προκαταβολή την οποία εισέπραξαν οι παλαιοί δικαιούχοι.

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται υπό τον όρο ότι ο δικαιούχος θα έχει πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2022 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από την 15η Οκτωβρίου 2021.

Κατ’ εξαίρεση, για τα καυσόξυλα, το επίδομα θέρμανσης χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2022. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ορίου αυτού, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.


Οι όροι και η διαδικασία για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και στους ανασφάλιστους υπερηλίκους πριν από το τέλος του έτους προβλέπονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους χαμηλοσυνταξιούχους προβλέπεται ότι:

  1. Δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι κατά τον Νοέμβριο 2021 έλαβαν:
  2. Οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.
  3. Προσυνταξιοδοτική παροχή.
  4. Αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ).
  5. Περιλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες κ.λπ.).

Yποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων με Πελοποννήσιους από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος


 Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας -κακουργηματικού χαρακτήρα- σε βάρος ημεδαπού, καθώς και δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος έτερου ημεδαπού για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.

Στην πρώτη υπόθεση, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προληπτικών δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα εντοπίστηκαν, εντός της ελληνικής επικράτειας, χρήστες οι οποίοι, κάνοντας χρήση συγκεκριμένων ηλεκτρονικών ιχνών,  απέκτησαν πρόσβαση σε διάφορους ιστοτόπους – εφαρμογές και είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό πλήθος αρχείων με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Αναφορικά με τη δεύτερη υπόθεση, προηγήθηκε καταγγελία πατέρα ανήλικης, σύμφωνα με την οποία, χρήστης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, την προσέγγισε συναισθηματικά με τη μέθοδο της διαδικτυακής αποπλάνησης «grooming» και απέσπασε φωτογραφίες και βίντεο σε προσωπικές της στιγμές, ενώ παράλληλα, επιχείρησε να τη συναντήσει δια ζώσης.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκαν σχετικά βουλεύματα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των εμπλεκόμενων ατόμων και προέκυψε ο τόπος κατοικίας τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, κλιμάκια αστυνομικών διενήργησαν έρευνες στις οικίες των ημεδαπών, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δεκατρείς (13) συσκευές κινητών τηλεφώνων, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, τέσσερις (4) εσωτερικοί σκληροί δίσκοι Η/Υ και πέντε (5) κάρτες μνήμης, τύπου microSD.

Από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια του εμπλεκόμενου στην πρώτη υπόθεση εντοπίστηκε πλήθος αρχείων με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων και ως εκ τούτου συνελήφθη. Για το δεύτερο άτομο ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του πλην όμως δεν συνελήφθη, καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα όπου παραπέμφθηκε σε Ανακριτή και ακολούθως προφυλακίστηκε, ενώ η δικογραφία για τον δεύτερο κατηγορούμενο υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω twitter: @CyberAlertGR
  • Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας (https://portal.astynomia.gr )
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

4 στους 10 δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε 500 ευρώ χρέος στην Εφορία

 


Χρέη που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ έχουν στην εφορία πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι ή σχεδόν τέσσερις στους δέκα οφειλέτες του Δημοσίου με τον αριθμό τους να αυξάνεται μήνα με το μήνα. Τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και να εκπληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Η επεξεργασία των στοιχείων της ΑΑΔΕ από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δείχνει ότι εν μέσω πανδημίας αυξήθηκαν οι οφειλέτες του 500αρικου.  Μέσα σε ένα χρόνο,  οι φορολογούμενοι που  χρωστούν έως 500 ευρώ αυξήθηκαν κατά 88.346 άτομα. Στα τέλη Οκτωβρίου ο  αριθμός τους έφθασε στα 1.581.878 ΑΦΜ σε σύνολο 4.292.632 οφειλετών (37%) όταν τον Οκτώβριο του 2020  οι πολύ μικροί οφειλέτες ανέρχονταν σε 1.493.532 ΑΦΜ.

Και ενώ οι οφειλέτες του 500αρικου χρωστούν συνολικά 321,1 εκατ. ευρώ, στην  απέναντι όχθη βρίσκονται 8.622 φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν αφήσει «φέσι» στην Εφορία ύψους 87,8  δις. ευρώ ή το 80% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών με τον καθένα να χρωστάει πάνω από 10 εκατ. Ευρώ. 

Μάλιστα η συγκεκριμένη ομάδα αύξησε τα χρέη της κατά 2,2 δις. ευρώ τον Οκτώβριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι με την πλειονότητα να αποτελούν οι επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή:

–   Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές  στο τέλος του Οκτωβρίου του 2021, διαμορφώθηκαν στα 109,8 δις ευρώ και είναι αυξημένες κατά 3,1 δις ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020.

–    Από το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο ύψους 109,8 δις ευρώ ποσοστό 22,8% που αντιστοιχεί σε 25 δις ευρώ αφορά σε οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Κατά συνέπεια το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή το συνολικό υπόλοιπο μετά την αφαίρεση του ανεπίδεκτου είσπραξης υπολοίπου ανέρχεται στα 84,8 δις ευρώ την 1/11/2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,2 δις ευρώ σε ετήσια βάση.

– Καταγράφεται μείωση κατά 74.242 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) στο συνολικό αριθμό των οφειλετών που διαμορφώθηκαν στους 4.292.632 λόγω της συρρίκνωσης του πλήθους των φορολογούμενων με οφειλή μέχρι 50 ευρώ.

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ για μεταβιβάσεις ακινήτων πριν τις νέες αντικειμενικές στην ΤΡΙΦΥΛΙΑ


Οι επικείμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες αλλά και τα νέα βάρη που φέρνει σε ιδιοκτήτες η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων έχει οδηγήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες στο να ξεκινήσουν διαδικασίες μεταβιβάσεων και γονικών παροχών για ακίνητα που διαθέτουν, επωφελούμενοι βέβαια και του νέου αυξημένου αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ που ισχύει εδώ και μερικές εβδομάδες. 
Αυξημένη είναι και στην ΤΡΙΦΥΛΙΑ κατα 20% περίπου από τις αρχές του μήνα η κίνηση σε συμβολαιογραφικά γραφεία, υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία Δήμους (όπου εκδίδεται η βεβαίωση για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας –ΤΑΠ) αλλά και σε υπηρεσίες των ΔΟΥ έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες αιτήσεις των ενδιαφερομένων που προσπαθούν να προλάβουν προθεσμίες. Το θέμα είναι ότι αρκετοί πολίτες είχαν προνοήσει να προβούν σε μεταβιβάσεις εδώ και καιρό ώστε να εξασφαλίσουν τα παιδιά τους. 

Χριστούγεννα με κορωνοϊό στη Μεσσηνία και κρούσματα στη Τριφυλία σε καταστήματα εστίασης


Η Μεσσηνία ανήμερα Χριστούγεννα είχε 44 νέα κρούσματα και 57 την επόμενη, ενώ η Αχαΐα παραμένει σε τριψήφιο αριθμό καθώς δίνει 158 νέα κρούσματα, 20 η Αρκαδία, 35 η Αργολίδα, 32 η Λακωνία, 68 η Κορινθία και 30 η Ηλεία.

Την ίδια  ώρα στο νοσοκομείο Καλαμάτας στην κλινική COVID 19 νοσηλεύονται τριάντα οκτώ (38) ασθενείς.

Έγινε τρεις (3) εισαγωγές. Δόθηκαν πέντε (5) εξιτήρια.

Στη ΜΕΘ COVID νοσηλεύονται έξι (6) ασθενείς διασωληνωμένοι.

Στη 24/12/2021 αξιολογήθηκαν δέκα τρία (13) επιβεβαιωμένα κρούσματα.

ΤΗΝ ίδια ώρα δυσκολίες διέρχεται ο κλάδος της εστίασης καθώς η κάθοδος ετεροδημοτών φαίνεται να επιβαρύνει το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή της Κυπαρισσίας. Και τούτο διότι καταγράφηκαν 3 κρούσματα σε καφέ της περιοχής με αποτέλεσμα να επικρατεί ανησυχία για την εξάπλωση της νόσου, ενώ σε άλλο κατάστημα εστίασης στην Τριφυλία που  παραμένει κλειστό οφείλεται κυρίως λόγω κρουσμάτων που είχαν παρατηρηθεί στο προσωπικό κάτι που μαρτυρά ότι θα περάσουμε δύσκολο χειμώνα...


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΗΣ ΤΕΜΕΣ

 


Την Τετάρτη 22/12/2021 αντιπροσωπεία του συνδικάτου μας με επικεφαλή τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Παναγιώτη Καράμπελα, παραβρέθηκε στο εργοτάξιο της ΤΕΜΕΣ στο Ρωμανού για επίβλεψη και ενημέρωση με αφορμή το πρόσφατο σοβαρό εργατικό ατύχημα εργαζόμενου εκεί.

Με αφορμή αυτό, θέλουμε να τονίσουμε ότι για εμάς τους εργαζόμενους στις κατασκευές δεν υπάρχουν ερωτήματα του τύπου, «γιατί συνέβη»;   

Ζούμε την κατάσταση καθημερινά στους χώρους δουλειάς όπου σακατεύονται εργάτες. Αρκετές φορές αφήνουν ακόμη και την τελευταία τους πνοή.

Δεν είναι «η κακιά η ώρα και η στιγμή» που φταίει όπως ακούμε χρόνια τώρα. Αυτές οι απόψεις μας βρίσκουν αντίθετους.

Αντιθετα είμαστε οι ίδιοι μάρτυρες του προβλήματος!

Η αιτία βρίσκεται στην εντατικοποίηση της δουλειάς με τα ωράρια λάστιχο κατά πως βολεύει την εργοδοσία, στο να τρέξουμε την δουλειά γιατί πρέπει να παραδοθεί συγκεκριμένη μέρα ,χωρίς να υπολογίζονται οι καθυστερήσεις από φυσικά φαινόμενα και άλλοι παράγοντες. Τα μη επαρκή μέτρα ασφαλείας και η μη τήρηση τους, που πολλές φορές αφήνονται στην αντίληψη του καθενός. 

Η δουλειά στις κατασκευές δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και με ασφάλεια όταν ο εργαζόμενος δεν έχει τις αναγκαίες μέρες και ώρες  ανάπαυσης και  ξεκούρασης. Με λίγα λόγια όταν η ξεκούραση του εργαζόμενου έχει καταντήσει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, τότε δεν αργεί να έρθει το άσχημο συμβάν στα αμέσως επόμενα επεισόδια.

Απαιτούμε τώρα εντατικούς ελέγχους από το Σ.Ε.Π.Ε. και όχι την ακόμα περαιτέρω υπολειτουργία του, με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που το μεταλλάσει  σε ανεξάρτητη αρχή.

Να αναλάβει τις ευθύνες του το εργατικό κέντρο Καλαμάτας που έχει επιτροπή ασφαλείας και υγιεινής η οποία δεν έχει πάρει ποτέ την πρωτοβουλία να κάνει επίβλεψη σε ένα έργο.

Επειγόντως απαιτούμε ανθρώπινο ,για την ειδικότητά αυτή, ωράριο. Σε αυτό πρωτοστατεί και το Συνδικάτο καλώντας τους συναδέλφους να καταργήσουμε όλοι μαζί στην πράξη το νέο απάνθρωπο και αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης της Ν.Δ. 

 

Φαίνονται από τώρα ποια είναι τα αποτελέσματα της κατάργησης του 8ώρου. Μας θέλουν ήλιο με ήλιο στη δουλειά με αποτέλεσμα περισσότερους σακατεμένους συναδέλφους.

 

Απαντάμε ενωμένοι συνεχίζοντας τον αγώνα για 7ήμερο 5θήμερο 35ώρο, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κάθε μέρα και ένσημο, αυξήσεις στα μεροκάματα .