Pages

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Δήμος Τριφυλίας: Πρόγραμμα επανασύνδεσης στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος

Ο Δήμος Τριφυλίας ενημερώνει τους καταναλωτές, που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας ότι έχει δοθεί νέα παράταση στο πρόγραμμα επανασύνδεσης στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με  νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Οικονομικών (ΦΕΚ 6302/29.12.2021).

Οι  δυνητικά δικαιούχοι του ειδικού βοηθήματος για να υποβάλουν αίτηση στο Δήμο θα πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

α. Βασική προϋπόθεση: Να είναι αποσυνδεδεμένοι από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και τις 31.12.2021 ή να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο μέχρι τις 15.02.2022 και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

β. Η αποσύνδεση να έχει γίνει στην παροχή ρεύματος της κύριας κατοικίας του.

γ. Να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια (εισοδηματικό όριο) όπως:

-Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 9.000,00 €

-Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα τέκνα ή μογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 13.500,00 €

-Δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 15.750,00 €

-Τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη 18.000,00 €

-Τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη 24.750,00 €

-Τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη 27.000,00 €.

Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται 4.500,00€ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος 2.250,00€, με ανώτατο όριο τα 31.500,00€.

Αν στο νοικοκυριό περιλαμβάνεται άτομο ή άτομα 67% και άνω τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά 8.000€ ,  αν υπάρχει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή του, τα όρια αυξάνονται κατά 15.000,00€.

Περιουσιακά κριτήρια

-Η αξία της ακίνητης περιουσίας (με τον υπολογισμό για τον ΕΝΦΙΑ) δεν πρέπει να ξεπερνά τα 120.000,00 € για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό , συν 15.000,00 € για κάθε μέλος με ανώτατο όριο τα 180.000,00 € .

-Τα μέλη του νοικοκυριού να μην εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Διαδικασία

Αίτηση, που επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 ως προς τα δηλωθέντα στοιχεία και υποβάλλεται  μαζί με τα ακόλουθα δικαιολογητικά

Μεσσηνία: Πού θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test και στην ΤΡΙΦΥΛΙΑ



Σε 164 σημεία της χώρας θα βρίσκονται σήμερα Δευτέρα οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, οι οποίες θα πραγματοποιούν δωρεάν rapid test στους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι, η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης αποτελέσματος για τους διαγνωστικούς ελέγχους κορωνοϊού γίνεται από το gov.gr, στην υπηρεσία «Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19». Η σύνδεση με τη συγκεκριμένη υπηρεσία απαιτεί τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Για τους μη εμβολιασμένους πολίτες η ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από το gov.gr είναι διαθέσιμη μόνον εφόσον ο έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. null

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου του ΕΟΔΥ για Covid-19 στη Μεσσηνία:

  • Μεσσηνία, Καλαμάτα, Αίθουσα “Α. Κουμουνδούρος”, 08:30 – 15:30
  • Μεσσηνία, Καλαμάτα, Είσοδος Μεγάρου Χορού (Εκπαιδευτικοί/Μαθητές), 08:30 – 19:30
  • Μεσσηνία, Μεσσήνη, Δασκαρόλειο Πολιτιστικό Κέντρο, 08:30 -15:00
  • Μεσσηνία, Κυπαρισσία, Isobox Νοσοκομείου, 09:30 – 14:30
  • Μεσσηνία, Στενωσιά, Κοινοτικό Ιατρείο, 09:00 – 10:00
  • Μεσσηνία, Χανδρινός, Κοινοτικό Γραφείο, 10:15 – 11:30
  • Μεσσηνία, Σουληνάρι, Πνευματικό Κέντρο, 12:00 – 13:00
  • Μεσσηνία, Βλαχόπουλο, Κοινοτικό Γραφείο, 13:30 – 15:00

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΜΟΥΡΙΑΤΑΔΑ – ΜΕΜΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

  


ΔΡΑΣΗ 4.3.4: «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις», αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή Τριφυλίας.

Το έργο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΜΟΥΡΙΑΤΑΔΑ – ΜΕΜΙ» περιλαμβάνει τη βελτίωση της βατότητας της αγροτικής οδού Μουριατάδα – Μεμί που εξυπηρετεί τις μετακινήσεις των κατοίκων των όμορων οικισμών και ειδικότερα τη πρόσβαση σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, δραστηριότητες με τις οποίες ασχολείται η πλειοψηφία του πληθυσμού του Δήμου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Οι εργασίες περιλαμβάνουν:
• διάνοιξη και επένδυση με σκυρόδεμα τάφρων απορροής των ομβρίων,
• βελτίωση και επέκταση των υφιστάμενων τεχνικών απορροής των ομβρίων
• κατασκευή παράπλευρων προσβάσεων σε καλλιέργειες
• ασφαλτόστρωση

Η οδός είναι πλήρως διανοιγμένη σε όλο το μήκος της και έχει τεθεί σε κοινή χρήση πολλές δεκαετίες. Είναι μη ασφαλτοστρωμένη με αποτέλεσμα τη φθορά του καταστρώματος κάθε έτος κατά τη χειμερινή περίοδο και τη δυσκολία στη πρόσβαση σε πλήθος γεωργικών καλλιεργειών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Το συνολικό μήκος του υφιστάμενου δρόμου είναι 6.767,43 μ. και το πλάτος του είναι 4,50 μ. Αρχή του έργου είναι η Βόρεια είσοδος της Μουριατάδας και τέλος του η συμβολή του με την Εθνική οδό Πύργου – Κυπαρισσίας. Η υποβαλλόμενη αριθ. 1/2022 Μελέτη είναι οριστική και έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις εγκεκριμένες Οδηγίες Μελετών Οδικών Έργων και τηρεί τις εγκυκλίους 41/18- 11-2005 (αρ. πρωτ. ΔΜΕΟ/α/ο/2006) και Ε14-2007 (α.π. ΔΜΕΟ/οικ/3856/23-5-2007) του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Μερκούρης με κριτική στη ΤΡΙΦΥΛΙΑ για το ΣΜΑ και τα προγράμματα απορριμ,άτων


 Σε τελευταία ανακοίνωσή του για το θέμα αυτό, αλλά και για τη χωροθέτηση του ΣΜΑ ο κ. Μερκούρης σημειώνει τα εξής:

Και όμως έτρεξαν πολλές ……

Κύριε Δήμαρχε
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 22-01-2022, μιας συνεδρίασης με υπαναχωρήσεις από την πλευρά σας, αναφέρθηκα σε προγράμματα χρηματοδότησης που έτρεξαν κατά τη διάρκεια της θητείας σας και δεν αξιοποιήσατε κανένα από αυτά. Ο λόγος που τα αγνοήσατε είναι προφανής:η εξεύρεση χώρου,οι αδειοδοτήσεις και η εξασφάλιση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων είναι διαδικασίες δύσκολες και χρονοβόρες, ενώ δύο και πλέον χρόνια Δήμαρχος δεν ασχοληθήκατε με το σοβαρό αυτό θέμα. Η κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ),στο χώρο του Βιολογικού Κυπαρισσίας ήταν και είναι η εύκολη και γρήγορη λύση στο «σχεδιασμό» σας (χώρος ιδιοκτησίας Δήμου, ρεύμα, νερό και εύκολη πρόσβαση).
Αυτοί είναι οι λόγοι που δεν εξετάζετε καν το ενδεχόμενο δημιουργίας ΣΜΑ και στην άλλη προτεινόμενη θέση στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου. Οι ισχυρισμοί ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει αποκατασταθεί είναι ανίσχυροι και έωλοι. Η χωματερή του Αλιμακίου έχει αποκατασταθεί και όμως εκεί ο Δήμος εξακολουθεί να εναποθέτει τα απορρίμματα!!! Όπου μας εξυπηρετεί επικαλούμαστε το Τοπικό Σχέδιο, όπου όχι το αγνοούμε. Στο ΤΟΣΔΑ προτείνονται πολλές δράσεις και προμήθειες για τις οποίες δεν έχετε πράξει το ελάχιστο!!!
Αρκεστήκατε στην παρουσίαση κάποιων ΣΜΑ άλλων Δήμων,τελείως όμως διαφορετικούς από αυτόν που χρειάζεται ο Δήμος μας, προβάλλοντας βίντεο του 2013!! Επιμελώς όμως αποφύγατε να προγραμματίσετε και να σχεδιάσετε μία ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου μας. Είναι προφανής πλέον σε όλους η αδικαιολόγητη καθυστέρηση αντιμετώπισης του προβλήματος. Το μόνο ερώτημα είναι αν αυτή υπηρετεί και κάποια σκοπιμότητα.
Παραθέτω,ενδεικτικά,τέσσερις (τουλάχιστον) προσκλήσεις που ήταν ενεργές επί ημερών σας και αφορούσαν στο ΕΣΠΑ 2014-2020 / Ε.Π.Υ.Μ.Ε.ΠΕ.Ρ.Α.Α:
1. Ωρίμανση έργων διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων ΟΠΣ 3984: από 1-6-2020 μέχρι 2-7-2021.
2. Δράσεις διαχείρισης βιοαποβλήτων ΟΠΣ 3658:από 2-9-2020 μέχρι 2-8-2021, τέσσερις παρατάσεις.
3.Δημιουργία ΣΜΑ ΟΠΣ 4099: από 30-4-2020 μέχρι 2-8-2021 (δύο παρατάσεις).
4. Δημιουργία πράσινων Σημείων ΟΠΣ 4115: από 30-6-2020 μέχρι 2-8-2021,δύο παρατάσεις.
Τέσσερις προσκλήσεις χρηματοδότησης, που αν είχατε ενδιαφερθεί, όπως τόσοι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα, θα είχε εξασφαλίσει ο Δήμος μας όλες τι αναγκαίες Υποδομές και Εξοπλισμό για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων του.
Στις προσκλήσεις του ΥΜΕΠΕΡΑΑ δεν ανταποκριθήκατε!! Στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΊΤΣΗΣ» και τα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου(2019-2021) υπήρχαν δυνατότητες για προτάσεις ανακύκλωσης,διαλογής στην πηγή,πράσινα σημεία,κομποστοποίηση, που πολλοί Δήμου αξιοποίησαν, αλλά εσείς προτιμήσατε άσκοπες αναπλάσεις.
Άνοιξαν και έτρεξαν επίσης και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως LIFE και ΗORIZON που είχαν σχετικές προσκλήσεις. Ασχοληθήκατε περισσότερο με τις πλατείες και όχι με την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Δεν αξιοποιήσατε, τέλος,τη δυνατότητα συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να αναπτύξουν ΚΔΑΥ,δίκτυο συλλογής,εγκαταστάσεις, εξοπλισμό,απορριμματοφόρα,κάδους και υποστήριξη για ανάπτυξη πλήρους δικτύου ανακύκλωσης.

Κύριε Δήμαρχε
Στη συνεδρίαση της 22-1-2022 του Δημοτικού Συμβουλίου καμία απόφαση δεν πάρθηκε και αναρωτιέμαι προς τι η έκτακτη συνεδρίαση; Οφείλετε να φέρετε το θέμα στο σώμα, το οποίο να αποφασίσει για την επικαιροποίηση του ΦΟΣΔΑ ή την τροποποίηση αυτού.Οφείλετε να καταθέσετε ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Τριφυλίας, ώστε κι εμείς, αλλά και η τοπική κοινωνία να ενημερωθεί. Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και δυστυχώς δεν το αντιμετωπίζετε έτσι, ούτε λύνεται με το «αποφασίζουμε και εκτελούμε μονομερώς». Ως Δημοτική Αρχή,οφείλετε να πάρετε πρωτοβουλίες και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει. Η αναζήτηση δασικού χώρου έρχεται πολύ όψιμα και μάλλον εντυπώσεις θέλετε να δημιουργήσετε μετά τις αντιδράσεις.

ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΣΕ ΘΕΡΜΠΟΚΗΠΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ


ΣΕ σχετική ενημέρωση προέβη και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, σε συνέντευξή του, την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου. Ειδικότερα σημείωσε ότι σε μεγαλύτερη ένταση διαπιστώθηκαν ζημιές από τον παγετό στην Αργολίδα, σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών, όπως και στις ανάλογες καλλιέργειες στη Λακωνία και την Κορινθία, ενώ για τη Μεσσηνία ανέφερε ότι διαπιστώθηκαν ζημιές σε καλλιέργεια πρώιμης πατάτας καθώς και σε θερμοκήπια στην περιοχή της Τριφυλίας. Πρόσθεσε δε ότι ειδικά στην Κορινθία ζημιές παρατηρήθηκαν επίσης σε ελαιοκαλλιέργειες και κηπευτικά

Λαμπρόπουλος στη Μ. Γκάγκα για τα προβλήματα στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας


 Δείτε τι αναφέρει δελτίο τύπου του Βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ

Σήμερα, 28/01/2022, επισκέφθηκα το Υπουργείο Υγείας και συναντήθηκα με την Αναπληρώτρια Υπουργό κ. Μίνα Γκάγκα, με την οποία συζητήσαμε τα προβλήματα, που υπάρχουν στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, καθώς και την αναβάθμιση και καλύτερη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων του Νομού Μεσσηνίας.
Κατόπιν ενημέρωσης, που είχα ζητήσει και έλαβα, από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας κ. Ελένη Αλειφέρη και τον Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, κ. Δημήτρη Λαμπρόπουλο, έθεσα υπόψη της Κυρίας Υπουργού τα θέματα των δυο Νοσοκομείων και ζήτησα την άμεση επίλυσή τους, με παράλληλη επίσπευση των διαδικασιών.
Συγκεκριμένα για το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για προσλήψεις: Δυο Πνευμονολόγων, Τριών Παθολόγων, Εντατικολόγων αλλά και υλοποίηση των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί, για πρόσληψη επικουρικού ιατρικού προσωπικού και νοσηλευτικού, με επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης.
Αντίστοιχα, τα αιτήματα που αφορούν το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας είναι:
Η πρόσληψη λοιπού επικουρικού προσωπικού, λόγω έκτακτων αναγκών.
Η τροποποίηση απόφασης σχετικά με την αλλαγή σκοπού οικονομικής ενίσχυσης, για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.
Η επίσπευση των διαδικασιών, για την πρόσληψη μονίμων ιατρών, μέσω των προκηρύξεων, που είναι σε εκκρεμότητα.
Η επέκταση του υφιστάμενου Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, με νέο κτήριο εμβαδού περίπου 1000τμ, μέσω ΕΣΠΑ 2021-2027, επειδή όλες οι Διοικητικές Υπηρεσίες είναι εκτός της Μονάδας και πολλές στεγάζονται σε isobox.
Στο πρόσωπο της Κυρίας Υπουργού, που είναι διακεκριμένη Πνευμονολόγος, ευχαρίστησα όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές των Νοσοκομείων μας, για την ανθρωπιά τους, για την μάχη ζωής, που δίνουν νύχτα-μέρα δίπλα στους πολίτες, που νοσούν και ιδιαίτερα τα δυο τελευταία δύσκολα χρόνια της πανδημίας.
Η Κυρία Γκάγκα, έδειξε το ενδιαφέρον της και την απόφασή της, να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την αναβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας στον Νομό μας, συμπεριλαμβανομένων των Κέντρων Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων.
Τέλος, την ευχαρίστησα, για την τόσο χρήσιμη και αποτελεσματική συζήτηση που είχαμε και της ευχήθηκα καλή δύναμη στο έργο της.

Χειρότερη χρονιά δεκαετίας η φετινή περίοδος των εκπτώσεων


Κάτι περισσότερο από μεγάλες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε ότι αφορά στην αγοραστική τους δύναμη οι καταναλωτές, οι οποίες αποτυπώνονται έντονα αυτήν την περίοδο στα εμπορικά καταστήματα. Παρά τις εκπτώσεις οι περισσότεροι, έχουν μόλις για τα απαραίτητα και αυτά, με δυσκολία.

Tην ώρα που η χώρα βρίσκεται στη κατάψυξη και αρκετές γειτονιές και περιοχές ολόκληρες έμειναν χωρίς ρεύμα για πάνω από 24 ώρες, η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τραβά τον ανήφορο καθώς σήμερα βρίσκεται στα 293,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα με τη μέγιστη τιμή σήμερα να αγγίζει τα 377,40 ευρώ. Το περασμένο Σάββατο, η χονδρική τιμή διαμορφωνόταν στα 206,46 ευρώ ενώ την Παρασκευή στα 227 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Β ΤΟΠΙΚΟ: ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ – ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥ 0-3


 Χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα ο Ατρόμητος Πλατύ πέρασε από την έδρα της Κυπαρισσίας επικρατώντας του Κυπάρισσου Τριφυλίας με σκορ 0-3.

Μόλις στο 1′ ο Βουγιουκλής έκανε το 0-1.

Στο 9′ ο Δημέας με σουτ το 0-2.

Στο 52′ ο Βουγιουκλής και πάλι το τελικό σκορ (0-3).

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Η. Μπουρίκας με βοηθούς τους Τοτάκη και Μπαρδή.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ: Α. Αντωνόπουλος, Σπανός (27′ λ.τρ. Νικολόπουλος), Π. Αντωνόπουλος, Αλεξόπουλος (85′ Ταχταμπάς), Μαντζούνης (69′ Παπαγεωργίου), Γεωργομήτρος, Ζουρτσάνος, Παναγούλιας, Κίζηλης, Καζάκος, Π. Αντωνόπουλος (69′ Γιαννόπουλος).

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥ: Δουβίκας, Κοντόπουλος, Τζεμόπουλος (67′ Βέργης), Λίνας, Μπότης, Λογκαράκης, Βουγιουκλής (90′ Δάρρας), Βαλσαμάκης, Μουλιάτος (63′ Μιχάλακας), Γιαννακόπουλος, Δημέας.

Κυπαρισσιώτικες εικόνες- Κυπαρισσία, τα Εισόδια, το γυμναστήριο και το αεροσκάφος

                    


 ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ-   Του Παναγιώτη  Αντωνόπουλου

            Απέναντι απ’ το σπίτι μου  και στις υπώρειες του κάστρου της Αρκαδιάς,  εντός μιας μικρής λάκκας, ο ναός των Εισοδίων, μέλπει ενίοτε χερουβικούς ψαλμούς. Ρόδινα ή γκρίζα τα επουράνια τους δέχονται, με το μουσικό τους κοχλία ύστερα στο σύμπαν τους σκορπίζουν με διατεταγμένες νότες, τη συντριβή του κακού να επιζητούν. Σύντροφος  της μουσικής τα δειλινά και τα πρωινά, μια βαρκούλα με σηκωμένα πανιά, στο λιμένα της πόλης, βόλτες κόβει, βόλτες αφήνει,  πότε νότια και πότε δυτικά. Γύρω μου στους κήπους, πουλιά στήνουν χορούς, συναυλίες χαρμόσυνες σε  μείζονα φα ακούγονται, εξόχως εγωιστής ένας σπουργίτης, το κάγκελο δε λέει ν’ αφήσει του μπαλκονιού. Οι προσπάθειές μου επίμονες, όσο το γυμναστήριο βλέπω, τις μνήμες να τις δαμάσω, όμως δεν μπορώ, κι όλο θυμάμαι.

  Θυμάμαι την εφηβεία μου,  τότε που σε εποχή υλικής ένδειας, ήμουν μέλος  του  μαθητόκοσμου   του    γυμνασίου  Κυπαρισσίας   και  είχα << στρατοπεδεύσει >>  εκεί γύρω ως << έποικος >> εκ Μουριατάδας και με ρέοντα ελληνικό ρεαλισμό ονειρευόμουν να γίνω μάστορας σε αριστεία αρχαιοελληνικού διαφωτισμού. Όμως ο φιλόλογος, με ενέπαιζε, με προσφωνούσε, τεμπέλη και με βάπτισε << αγράμματο Δημοσθένη >>. Ο αρχαιόγλωσσος αυτός σπιθαμιαίος θαυμαστής του Ομήρου όταν άνοιγε το βιβλίο δεν κρατιόταν με τίποτα. Λες και ήταν ηνίοχος σε άρμα απάγγειλε μεγαλοπρεπώς και με οίστρο: <<Μήνιν άειδε, θεά, πηληϊάδεω Αχιλήος ουλομένην, η μυρί Αχαιοίς άλγε΄ έθηκε… >> και γέμιζε τον πίνακα ασκήσεις γραμματικής και συντακτικού για εμπέδωση κατ’ οίκον.

    Καταπονημένος μετά τις επίμονες προσπάθειες να τις  επεξεργασθώ, κατέφευγα στο γυμναστήριο των Εισοδίων προς επικουρία του δοκιμασμένου πνεύματος. Το γυμναστήριο αυτό προ ετών ήτο κήπος με δέντρα, άνθη και οπώρας, φροντισμένο υπό της μητρόπολης Χριστιανουπόλεως, που εν καιρώ εγκαταλείφθηκε και απόμεινε άγονος τόπος αναψυχής και ψυχαγωγίας. Εκεί τα απογευματινά μας, εκεί και τα σκασιαρχεία μας. Όταν ο βίος μας στην αίθουσα γινόταν αβίωτος σε μια άκρη του στήναμε μαθητικό γκουβέρνο και δικάζαμε την κακή καθηγητική σύγκλητο. Ακόμη για να αποφεύγουμε τους φωστήρες καθηγητές μας και να μην τους συναντάμε στους δρόμους και τις ρίμες της πόλης, πηγαίναμε στο γυμναστήριο τις ώρες της σχόλης και μονάζοντες, οργανώναμε φιέστες παιχνιδιών, ερωτικές συναντήσεις συμμαθητριών και ανοίγαμε επίμαχες συζητήσεις περί παντός επιστητού. Το αυταρχικό κράτος εκείνης της εποχής μάς είχε << γραμμένους >> ως ανυπότακτους και φαύλους.  Έχοντάς το κι εμείς <<γραμμένο>>, σύσσωμη η μαθητική ομάδα αποφάσιζε << πως ουδεμία παραχώρηση θα κάναμε προς αυτό και πως ποτέ δε θα το βλέπαμε ως φίλο και προστάτη>>.

     Εκεί και ο Αντώνης, φιλαράκι και συμμαθητής. Του άρεσε η φυσική και ο αιθέρας. Σφυρηλατημένος κι αυτός στην ένδεια, μπόρεσε και μπήκε στη σχολή Ικάρων, είκοσι δύο όμως χρονών η Άτροπος του έκοψε το νήμα, όταν το αεροσκάφος  τον πρόδωσε και συντρίφτηκε στην άγονη λάκκα του γυμναστηρίου. Λευκή στήλη από μάρμαρο δυτικά, τη στιγμή θυμίζει που καιόμενος εγκατέλειψε τα εγκόσμια και ταξίδεψε για τις ουράνιες μονές. Στη μνήμη του το απόσπασμα του Αλμπέρτο Αϊνστάιν που τόσο του άρεσε και το συζητούσαμε λύνοντας ασκήσεις φυσικής..  << Κρατούσα αυτόν τον ιστό αράχνης και σκεφτόμουν πόσο τέλειο μουσικό όργανο είναι. Οι μεταξωτές κλωστές σχηματίζουν μια πανάρχαια άρπα με συμπαθητικές χορδές και το μικρό αρθρόποδο τις τεντώνει στη συχνότητα που υπαγορεύει η βαρύτητα. [… ] ‘Όταν αποσύρεται το θήραμά του, καθώς περνά ανάλαφρα ο άνεμος μέσα απ΄ αυτό το κόσκινο, από αυτές τις κυψέλες τις διατεταγμένες σε γεωμετρία κοχλία, το έγχορδο γίνεται με μιας πνευστό, ένας σχεδόν άυλος αυλός. Κι όταν η πεταλούδα πέσει πάνω στο νεκρικό της σάβανο, μετασχηματίζεται σε μεμβρανοειδές τύμπανο του θανάτου. […]  Είναι το τελειότερο όργανο στο σύμπαν επειδή είναι έγχορδο, πνευστό και κρουστό συγχρόνως και περιγράφει τη δημιουργία της ζωής και τη συντριβή του θανάτου >>.

  ellinikoxronografima

ΡΕΚΟΡ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ COVID 19

 

Ένα σοκ ήταν αυτό το ρεκόρ των κρουσμάτων που σημειώθηκε στη Μεσσηνία με 319 το τελευταίο 24ωρο. Παρά τις αναφορές για σταθεροποίηση της κατάστασης, η εικόνα στα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το νομό ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί τελευταία.

ΣΤΟΥΣ 883 ΟΙ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ – 78 ΟΙ ΝΕΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.275 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 583 (60.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 83.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 464 (79.59%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 119 (20.41%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.033 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 427 (ημερήσια μεταβολή -9.53%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 433 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

319 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ 24ΩΡΟ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Από τα 19.584 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν συνολικά σε όλη την Ελλάδα, τα 7.095 είναι στην Αττική και τα 1.829 στη Θεσσαλονίκη. Εκτός όμως από αυτές τις δύο περιοχές, ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην Αχαΐα (560), στο Ηράκλειο (738), στη Λάρισα (521) και στα Χανιά (519).

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑ


 Αναλυτικά περιοχές της Τριφυλίας

Διακοπές ρεύματος σε περιοχές και χωριά για να εκτελεστούν οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αφορά στις περιοχές:

31/1/2022 8:30:00 πμ31/1/2022 10:30:00 πμΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΠΟΝΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΩΣ ΓΕΩΠΟΝΕΙΟ ΚΑΤΣΑΡΕΛΑ – ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΗ ΕΩΣ ΧΡΩΜΑΤΟΠΩΛΕΙΟ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ32Κατασκευές
31/1/2022 8:30:00 πμ31/1/2022 3:00:00 μμΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ33Λειτουργία
31/1/2022 11:00:00 πμ31/1/2022 1:30:00 μμΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΜΕΡΟΛΙΘΙ (ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΛΥΓΓΟΥΝΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ)34Κατασκευές
31/1/2022 1:30:00 μμ31/1/2022 3:00:00 μμΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ – ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ35Κατασκευές

Ξεκίνησε η καταγραφή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου από την κακοκαιρία στη Μεσσηνία


Μεσσηνία: Η κακοκαιρία έπληξε τον πρωτογενή τομέα – Ξεκίνησε η καταγραφή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου (video) Στη Μεσσηνία μπορεί να μην χιόνισε, όμως οι ισχυροί άνεμοι και η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, ήταν ικανά για να δημιουργήσουν τις πρώτες ζημιές στα χωράφια των αγροτών. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται σε άμεση καταγραφή των ζημιών σε συνεννόηση με όλους τους διευθυντές ΔΑΟ και παραμένουν σε επιφυλακή. 
“Ο παγετός φαίνεται ότι εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα για την Αργολίδαι και άλλες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου” σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Π.Ε. Αργολίδας, στο Ναύπλιο, σήμερα Πέμπτη 27 Ιανουαρίου.

Οπως τονίστηκε στη σημερινή σύσκεψη ειδικότερα, όσον αφορά στην Αργολίδα οι ζημιές από τον πάγο -που ακολούθησε την σφοδρή χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα- είναι εξαιρετικά μεγάλες στις καλλιέργειες, τόσο των εσπεριδοειδών, όσο και των κηπευτικών.

ΣΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ το έργο ΣΔΙΤ των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο


Στην τελική ευθεία βρισκόμαστε για το μεγάλο έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων, καθώς ολοκληρώθηκαν και τα τυπικά και έτσι η διαδικασία μπαίνει μπροστά για τη λειτουργία του έργου της στην Πελοπόννησο. Μέσα στο εξάμηνο μάλιστα αναμένεται να έχουν δρομολογηθεί τα έργα και σε Μεσσηνία και Λακωνία και έτσι πέρα από τη μεταβατική διαχείριση, στην επόμενη φάση να τρέξει και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.
Το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα και μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις αυτήν τη στιγμή στην Πελοπόννησο. Στη διάρκεια της περιόδου κατασκευής του έργου δημιουργούνται 860 νέες θέσεις εργασίας, ενώ στην περίοδο λειτουργίας του προβλέπεται να δημιουργηθούν επιπλέον 260 μόνιμες θέσεις, χωρίς να συνυπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις απασχόλησης στους τομείς των μεταφορών, της εμπορίας και της διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο αποτελεί μείζον περιβαλλοντικό και οικονομικό ζήτημα, καθώς στην Ελλάδα επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ επηρεάζεται και ο τουρισμός στην περιοχή.

ΑΠΟ ΤΟ 2024 Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

 


Μικρή διαφορά έκανε στην παγκόσμια βιομηχανία τουρισμού η άρση των μέτρων πέρυσι, αφού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), οι αφίξεις διεθνών επισκεπτών αυξήθηκαν κατά μόλις 4% σε ετήσια βάση και παρέμειναν 72% χαμηλότερες σε σχέση με το 2019. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε τουλάχιστον 1 δισ. τουρίστες λιγότερους σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας.

Μέχρι την επέλαση του κορωνοϊού, η τουριστική βιομηχανία διογκωνόταν με σχεδόν σταθερούς ρυθμούς από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Μάλιστα οι μετακινήσεις διεθνών τουριστών έφτασαν σχεδόν το 1,5 δισ. το 2019, από 277 εκατ. το 1980. Μόνο σε δύο περιόδους έκτοτε υπήρξε πλήγμα στον τουρισμό και η ζημία που προκλήθηκε ήταν σαφώς μικρότερη σε σχέση με την πανδημία:  το πρώτο πλήγμα, που άφησε κενό 2 εκατ. τουριστών, σημειώθηκε το 2003 κατά την επιδημία του SARS και το ξέσπασμα της κρίσης το 2009, όποτε και οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 37 εκατ.

Με την επέλαση του κορωνοϊού όμως, η βιομηχανία είδε μείωση 1,1 δισ. αφίξεων, προτού ξεκινήσει να ανακάμπτει ελαφρώς. Σύμφωνα με τα πιθανά σενάρια για φέτος, ο UNWTO προβλέπει ότι οι αφίξεις διεθνών τουριστών ενδέχεται να αυξηθούν μεταξύ 30 και 78% σε σχέση με το 2021. Παρότι όμως φαίνεται εκ πρώτης όψεως ως σημαντική ανάκαμψη, ενδέχεται να παραμείνει τουλάχιστον 50% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

simadia-vradeias-anakampsis-ston-toyrismo-senaria-gia-meta-to-20240

Ενδεχομένως ακόμη πιο ανησυχητικό είναι και το σενάριο πλήρους ανάκαμψης μόνο μετά το 2024. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση της UNWTO σε ειδικούς του κλάδου, το 2024 η παγκόσμια βιομηχανία τουρισμού θα έχει ανακτήσει μόλις το 63% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

moneyreview.gr

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο


Μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε -και χθες- η παρουσία του υπό κυπριακή σημαία ερευνητικού σκάφους “SW Cook” που βρίσκεται στο Ιόνιο και φέρεται να εκτελεί σεισμικές έρευνες στο Τεμάχιο 10 της ελληνικής ΑΟΖ (οριοθετημένη μετά την σχετική συμφωνία Ελλάδος-Ιταλίας), που ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια. 
Το ερευνητικό σκάφος από νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Μαραθόπολης. Πάντως, περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ζητήσει ενημέρωση από το ΥΠΕΝ και τα ΕΛΠΕ για τις σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό κόλπο.
Μάλιστα, σε κοινή επιστολή τους αναφέρουν: «Με έκπληξη και ανησυχία ενημερωθήκαμε για την παρουσία ερευνητικού σκάφους που διεξάγει σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, σε σημεία εντός της περιοχής “οικόπεδο 10”, που έχει παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ για εκμετάλλευση. 
Σήμερα αποστείλαμε επιστολή από κοινού με την WWF Ελλάς στην εταιρεία καλώντας τη να μας ενημερώσει για την εξέλιξη αυτή, με δεδομένο ότι δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών σε ένα τόσο εύθραυστο οικοσύστημα, που προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα από το 2018». Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επικαλούνται τη NAVTEX “ZCZC PA77”, σύμφωνα με την οποία το ειδικό ερευνητικό σκάφος “SW Cook” φαίνεται να διενεργεί σεισμική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ανοιχτά της προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής «Κόλπος Κυπαρισσίας», σε σημεία εντός της περιοχής «Οικόπεδο 10 – Κυπαρισσιακός»

ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ ΚΑΝΤΟΥΝΙΩΝ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ



Ξεκίνησαν με εντατικούς ρυθμούς εργασίες στο πλαίσιο υλοποίηση του έργου «Πλακόστρωση καντουνιών Φιλιατρών» με ανάδοχο τον οικονομικό φορέα «Λεωνίδας Σιώρης & ΣΙΑ Ε.Ε.».
Ο ανάδοχος αναδείχθηκε προσφέροντας ποσοστό έκπτωσης 14,10%, επί του προϋπολογισμού της μελέτης και τιμή προσφοράς 122.371,77 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%).
Σύμφωνα με τη διακήρυξη, «το εν λόγω έργο αφορά στις εργασίες πλακοστρώσεων καντουνιών και ηλεκτροφωτισμού αυτών στη Δ.Κ. Φιλιατρών στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου, της Παναγίας και του Αγίου Νικολάου.
Η συνολική επιφάνεια ανέρχεται σε περίπου 1.643,0μ2 συνολικά. Η μελέτη περιλαμβάνει χωματουργικές εργασίες καθαίρεσης των επιφανειών, τοποθέτηση δικτύου αποχέτευσης όπου απαιτείται, σύνδεση των νέων παροχών και τοποθέτηση πλήρους δικτύου ηλεκτροφωτισμού.
Ακολουθεί η επίχωση με άμμο λατομείου για τον εγκιβωτισμό των σωλήνων αποχέτευσης και η επίχωση με προϊόντα εκσκαφής για τη διαμόρφωση της σκάφης. Ακολουθεί διάστρωση 10 εκ με θραυστό υλικό λατομείου και συμπίεση αυτού. Η τσιμεντόστρωση της επιφάνειας θα γίνει σε πάχος 15 εκ με C12/15.

    
  

Στις περιπτώσεις διάστρωσης έγχρωμου σκυροδέματος, επιλογή χρώματος από την Υπηρεσία, θα χρησιμοποιηθεί σκυρόδεμα C16/20. Η τοποθέτηση των κυβόλιθων θα γίνει σε υπόστρωμα άμμου σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές. Επίσης περιλαμβάνονται όλες οι εργασίες επισκευής/αποκατάστασης φρεατίων. Οι παραπάνω εργασίες θα εκτελεστούν σύμφωνα με τις Εθνικές Τεχνικές Προδιαγραφές.
Αντικείμενο της παρούσας ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης και οδοφωτισμού είναι η εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων αστικού φωτισμού και η φωταγώγηση του προς ανάπλαση χώρου. Για το σκοπό αυτό προτείνεται η τοποθέτηση φωτιστικών αστικού φωτισμού ύψους 3,00 έως 3,50 μέτρων, τα οποία θα τροφοδοτούνται μέσω υπογείου καλωδίου από κεντρικό πίνακα πίλαρ».  Του Ηλία Γιαννόπουλου tharros

ΣΩΣΣΩΡΕΥΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ σύμφωνα με το Συνδικάτου Επισιτισμού και τουρισμού Μεσσηνίας




ΣΟΒΑΡΑ αλλά κυρίως συσσωρευμένα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό. Τα συσσωρευμένα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων έθιξε η Πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού και τουρισμού Μεσσηνίας στον ΙΩΑΝΝΗ Μποζίκα στον ραδιοσταθμό ΠΑΛΜΟΣ 90,5. 

Από πέρσι πάντως υπάρχει συμπαράσταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό με τα σωματεία ανά την Ελλάδα να κάνουν παρόμοιες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Η παρουσία των εργαζομένων στον κλάδο που έχει υποστεί μεγάλες και σοβαρές συνέπειες από την υγειονομική κρίση, έγινε με την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας του covid-19.

Η Πρόεδρος του συνδικάτου κ. Χρύσα Καντουτσή εκτός από θέματα που αφορούν τις συνθήκες εργασίες αλλά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στάθηκε περισσότερο στην δυνατότητα συνδικαλισμού των μελών τους καθώς με αφορμή το νέο ξεκίνημα το φθινόπωρο ου 2021 έχουν καταγραφεί σωρεία παραπόνων σε χώρους εργασίας, ενώ επέμεινε στην απουσία ενδιαφέροντος από θεσμικούς φορείς προκειμένου να τηρηθεί τόσο η νομοθεσία όσο και η ισονομία στον κλάδο. Ακόμα τόνισε ότι σαν να μην έφτανε αυτό ο Ν. 4690/2020 που ψηφίστηκε πρόσφατα και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις 13.6.2020,όχι μόνο δεν προβλέπει λύση στα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία και η απόφαση των εργοδοτών να μη λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά βάζουν όλους μας μπροστά σε νέα αδιέξοδα από τώρα μέχρι και τον επόμενο χειμώνα.

KYPARISSIA TV VIDEOhttps://youtu.be/fymDztGAL3g

ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ Η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


 Πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία της Ένωσης ξενοδόχων και ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων Τριφυλίας στο Νοσοκομείο Κυπαρισσιας με επιτυχία στις 28/1/22. Παραβρέθησαν αρκετά μέλη της ένωσης αλλα συνέδραμαν και εθελοντές σε άλλα νοσοκομεία . 


Ευχαριστούμε όπως αναφέρει η πρόεδρος Γεωργία Χριστοδούλου πολύ το προσωπικό της αιμοδοσίας για την άψογη συνεργασία στο ασφαλές περιβάλλον του νοσοκομείου Κυπαρισσιας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του διοικητή του νοσοκομείου κ Λαμπροπούλου . Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η αντιδήμαρχος τουρισμού του δημου Τριφυλιας κα Παναγοπούλου . Μέλη μας θα προσέλθουν για εθελοντική αιμοδοσία και την επόμενη εβδομάδα ! Η ανάγκη για εθελοντική αιμοδοσια συνεχίζει να είναι επιτακτική γιαυτο ας συνδράμουμε όλοι ! 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΔΑΟΚ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ




Συνάντηση εργασίας, μέσω τηλεδιάσκεψης, πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 25 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ. Στάθη Αναστασόπουλου, με τους Διευθυντές και τους Προϊσταμένους των τμημάτων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
 Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται, κατ’ αρχήν, με τη λειτουργία των υπηρεσιών, ενώ επιπλέον, συζητήθηκαν διεξοδικά τα εγγειοβελτιωτικά έργα ανά Περιφερειακή Ενότητα, καθώς επίσης και τα τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται, κατά τη λειτουργία τους. 
Συζητήθηκαν επίσης θέματα ώριμων μελετητικά έργων, υπό σχεδιασμό ή υπό κατασκευή διαφόρων κατηγοριών αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά, φράγματα, λιμνοδεξαμενές, αναδασμοί κλπ. Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τις υπηρεσίες να εντείνουν τις προσπάθειες αξιοποίησης όλων των δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) του Υπουργείου, με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών του γεωργικού τομέα και κατ΄επέκταση την βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος. 
Επίσης ζήτησε σχετικό υπόμνημα από τις υπηρεσίες με έμφαση σε σημαντικά ζητήματα, προκειμένου να τεθεί υπόψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιου Λιβανού, σε προγραμματισμένη συνάντηση την προσεχή Πέμπτη 27 Ιανουαρίου. Θέμα: «Αυτοψία σε καλλιέργειες πατάτας» Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, συνοδευόμενος από τη Δ/ντρια ΔΑΟΚ Μεσσηνίας κ. Γεωργακοπούλου, επισκέφθηκε στην περιοχή Μπουρνιά και Μπούκα Μεσσήνης, κυρίως καλλιέργειες πατάτας, προκειμένου να διαπιστωθούν πιθανές ζημιές από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Προς το παρόν δεν διαπιστώθηκαν ζητήματα παγετού, επειδή όμως το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη οι παραγωγοί παραμένουν σε επιφυλακή και βρίσκονται σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και το ΓΟΕΒ, ενώ δήλωσε ότι έχει ληφθεί μέριμνα για την επάρκεια νερού προς παγοπροστασία. 

Στα όριά τους οι πολίτες στο φόντο της πανδημία και την οικονομική κρίση


Σε απόγνωση έχει περιέλθει η πλειονότητα των πολιτών η οποία βιώνει με το χειρότερο τρόπο τα αποτελέσματα μιας διπλής, τουλάχιστον, κρίσης. Πανδημία, ύφεση και ακρίβεια παντού, είναι μερικά μόνο από εκείνα που απασχολούν τον κόσμο ο οποίος εκτός ορίων ζητά το αυτονόητο από τον κοινωνικό κράτος, που μοιάζει να είναι… απών.
 
Κάτι περισσότερο από μεγάλες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε ότι αφορά στην αγοραστική τους δύναμη οι καταναλωτές, οι οποίες αποτυπώνονται έντονα αυτήν την περίοδο στα εμπορικά καταστήματα. Παρά τις εκπτώσεις οι περισσότεροι, έχουν μόλις για τα απαραίτητα και αυτά, με δυσκολία

Το ψηφιακό άλμα της Αυτοδιοίκησης είναι στοίχημα για το μέλλον


 Γράφει ο  Δημήτρης Καφαντάρης

Το μοντέλο των «Έξυπνων πόλεων», είναι το πρώτο βήμα, για τον μετασχηματισμό της Αυτοδιοίκησης,σε Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση.

Η ανάγκη αντιμετώπισης της νέας πραγματικότητας που βιώνουμε, οικονομική και υγειονομική  κρίση,έθεσε σε προτεραιότητα την ανάγκη χρηματοδότησης των ψηφιακών δράσεων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ψηφιακών εφαρμογών.

Η Αυτοδιοίκηση ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο άλμα, στην ψηφιακή εποχή.

Η «Έξυπνη πόλη», με ιστορία πάνω από είκοσι χρόνων, επιτάχυνε σε σημαντικό βαθμό την ψηφιοποίηση πολλών δραστηριοτήτων της Αυτοδιοίκησης, μείωσε δραστικά γραφειοκρατικά εμπόδια και προετοίμασε το έδαφος για το ψηφιακό άλμα που έχει ανάγκη το σύνολο των αυτοδιοικητικών θεσμών.

Ήδη, αρκετοί Δήμοι, πραγματοποίησαν τις πρώτες  άριστες ψηφιακές δράσεις όπως ασύρματο δίκτυο ελεύθερης ευρυζωνικής πρόσβασης, στο διαδίκτυο σε κοινόχρηστους χώρους και δημοτικά κτίρια, εξοικονόμηση ενέργειας με αλλαγή λαμπτήρων, ηλεκτρονικό εξοπλισμό του Δήμου και εκπαίδευση των χειριστών και πολλές ακόμη δράσεις της «Έξυπνης πόλης».

Η Κ.Ε.Δ.Ε αναλαμβάνει τη δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης των Δήμων, για την ισότιμη ανάπτυξη και  υλοποίηση έργων, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς «Δημοτικό Ψηφιακό Αναλφαβητισμό».

Για να επιτευχθεί η νέα ψηφιακή πορεία της Αυτοδιοίκησης, είναι αναγκαία η επίτευξη της ύπαρξης οράματος από τις Δημοτικές Αρχές ,η στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό και εξωστρέφεια για συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιχειρήσεις και ομάδες κοινού.

Στη Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, οι Δήμοι μπορούν να ενημερωθούν για τις δράσεις μετασχηματισμού των πόλεων.

Από έργα και δράσεις Έξυπνων Πόλεων, Αγροτικών Περιοχών, χωριών μέχρι και προειδοποιήσεις ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων και με τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις.

Το «Μοντέλο των Έξυπνων Πόλεων» θα χρηματοδοτηθεί από αναπτυξιακά προγράμματα στα οποία θα συμμετέχει και η Κ.Ε.Δ.Ε.

Όπως ήδη ανακοινώθηκε από τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προγραμματίζεται η χρηματοδότηση των Δήμων για ψηφιακές δράσεις με 90 εκατ. € από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και με 230 εκατ. € από το εθνικό σκέλος του ΕΣΠΑ 2021–2027.

Οι επιλέξιμοι Τομείς είναι οι ακόλουθοι: Κινητικότητα, Ασφάλεια, Υγεία, Ενέργεια, Πολιτική προστασία & Περιβάλλον, Υδάτινοι πόροι, Διαχείριση απορριμμάτων, Οικονομική ανάπτυξη και δόμηση, Συμμετοχικότητα, Συνδεσιμότητα, Οριζόντιες δράσεις.

Το στοίχημα της επόμενης προγραμματικής περιόδου είναι ο επιτελικός συντονισμός όλων των εργαλείων χρηματοδότησης των ψηφιακών δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η διασφάλιση της βιωσιμότητας των ψηφιακών εφαρμογών, για να μην καταλήξουμε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη 20ετία. Εκτιμούμε ότι το πρώτο βήμα έγινε με το ανωτέρω «Μοντέλο των Έξυπνων Πόλεων».

Ο ψηφιακός συντονισμός των Δήμων, είναι πλέον άμεση προτεραιότητα και αποτελεί κοινή στόχευση όλων των εμπλεκομένων μερών, της Πολιτείας και των Δήμων.

Η ψηφιακή Αυτοδιοίκηση είναι πλέον πραγματικότητα.

Είναι το αναγκαίο “αύριο” για την Ευρωπαϊκή μετεξέλιξη της Αυτοδιοίκησης.

 

Ο Δημήτρης Καφαντάρης είναι Γενικός  Γραμματέας της ΚΕΔΕ