Pages

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

 


Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού ανακήρυξε ομόφωνα το φάρο της Σαπιέντζας διατηρητέο μνημείο.

Ο φάρος, ένα μνημείο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, κατασκευάστηκε την περίοδο 1880 – 1885 και η φωταψία του έγινε την 1η Σεπτεμβρίου 1885.Έχει ανεγερθεί σε υψηλό σημείο του νησιού σε μια θέση με καθηλωτική θέα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης ανακοινώνει με ικανοποίηση το γεγονός ότι οι συστηματικές και επίμονος προσπάθειές του που ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2019 είχαν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.  Εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες τον τόσο προς τη Δ/νση Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου για την προετοιμασία του φακέλου και την υποστήριξη της πρότασης όσο και προς την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου για το θετικό και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της πρότασής.

Με την προσθήκη του φάρου η Μεθώνη διαθέτει πλέον 17 ανακηρυγμένα μνημεία τα οποία αναφέρονται σε χρονική περίοδο 39 αιώνων.  Διαθέτει επίσης άλλα 16 τα οποία δεν είναι ανακηρυγμένα αλλά προστατεύονται αυτοδικαίως από τον αρχαιολογικό νόμο 3028/2002.  Στην περιοχή υπάρχουν ακόμη 2 περιοχές ΝΑΤURΑ 2000 (χερσαίες και θαλάσσιες) όπως και ένα ανακηρυγμένο διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Ο ΣΦΚΜ θα συνεχίσει την προσπάθειά του για την αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος και του φυσικού κάλλους της ευρύτερης περιοχής με την ισχυρή πεποίθηση ότι μπορεί να στηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξή της.

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας ο οικονομικός απολογισμός – ισολογισμός του Δήμου για το οικονομικό έτος 2020, εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων σύμφωνα με ρεπορτάζ από την Έλευθερία'. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στάθηκαν στο γεγονός ότι οι παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια εξακολουθούν να συνοδεύουν την τελική τους έκθεση. Παρατηρήσεις για τις οποίες όπως είπαν ο δήμαρχος στην αρχή της θητείας του κατηγορούσε την προηγούμενη διοίκηση και έλεγε ότι θα τους στείλει όλους στη δικαιοσύνη.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης υποστήριξε πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχει μπει τάξη και η προσπάθεια συνεχίζεται με όσες δυνατότητες έχει ο δήμος. Συμπληρώνοντας επίσης ότι οι παρατηρήσεις των ορκωτών έχουν μειωθεί, αλλά και ότι πλέον υπάρχει σειρά και ότι γίνεται γίνεται με πρωτόκολλο.
Στις τοποθετήσεις που έγιναν ο Σωτήρης Μπακούρος επισήμανε ότι υπάρχουν παρατηρήσεις που έρχονται από παλιά οι οποίες πρέπει να διορθωθούν, όλες αυτές τις ολιγωρίες και αμέλειες είπε προσπαθούμε να τις συντάξουμε για να έχουμε μια κανονικότητα.
Ο Γιάννης Μερκούρης σημείωσε πως δεν έχει αλλάξει κάτι στις παρατηρήσεις και αναρωτήθηκε τι θα αλλάξει την επόμενη χρονιά που θα είναι οικονομική χρονιά της δημοτικής αρχής, ενώ κάλεσε το δήμαρχο να σταματήσει το παραμυθάκι όπως είπε, ότι βάζει από την τσέπη του, αν θέλει να βάλει να έρθει στην Οικονομική Επιτροπή να το καταθέσει τόνισε, έτσι γίνεται.
Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου σημείωσε πως προέκυψαν 7 παρατηρήσεις και το θέμα είναι αν έγινε κάτι να επιλυθούν. Είναι υπό επιφύλαξη όλος ο απολογισμός και για αυτές τις επιφυλάξεις ο δήμαρχος είχε εγκαλέσει δημοσίως μέλη του συνδυασμού, για τις ίδιες επιφυλάξεις που υπάρχουν και σήμερα, για αυτό και εμείς δεν τον ψηφίζουμε.
Ο Δημήτρης Δριμής σημείωσε ότι τον καταψηφίζει και τόνισε πως θα πρέπει και οι αντιδήμαρχοι που στοιχίζουν 25.000 ευρώ κάθε χρόνο να κάνουν απολογισμό της δράσης τους.
Ο Σαράντος Κουκούμης τόνισε ότι οι παρατηρήσεις είναι σοβαρές και εγκαλούσε ο δήμαρχος την προηγούμενη δημοτική αρχή για αυτές αλλά τι έκανε για να τις εξαλείψει, σημειώνοντας ότι ψηφίζει κατά.
ΖΗΤΗΣΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Μπαλάκι έχει γίνει η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Τριφυλία, καθώς η δημοτική αρχή ζητά από τις άλλες παρατάξεις να φέρουν προτάσεις με προτεινόμενες θέσεις. Η ίδια φαίνεται ότι έχει κατασταλάξει στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας, αφού όπως είπε και ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης είναι ο μοναδικός ιδιόκτητος χώρος που έχει ο δήμος. Ενώ για τις δύο θέσεις (δασικές) που ήδη έχουν προταθεί από την Χάιδω Παναγιωτοπούλου τόνισε ότι η μια αποκλείστηκε, να κοιτάξουμε τη δεύτερη και αν μας πει ΟΚ ο ΦΟΣΔΑ προχωράμε.
Από ό,τι φάνηκε στην συζήτηση που έγινε η πρώτη πρόταση –που όπως είπε ο δήμαρχος απορρίπτεται– είναι λίγο μετά την γέφυρα στο Φιλιατρινό ποτάμι και η δεύτερη που έχει μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και εξετάζεται προσδιορίστηκε κάπου κοντά στα Διπόταμα.
Πάντως η κ. Παναγιωτοπούλου υποστήριξε πως η διαδικασία της έγκρισης αφορά ένα διάστημα 2-3 μηνών αν το θέλουμε και τηρούνται οι προϋποθέσεις. Συμπλήρωσε δε πως για την πρώτη δασική έκταση που έχει προτείνει σε επικοινωνία με το ΦΟΣΔΑ της είπαν ότι είναι κατάλληλη, απορώ είπε γιατί λέει ο δήμαρχος ακατάλληλη.
Αφού ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση ο δήμαρχος σημείωσε πως δεν έχει καταλήξει κάπου, φέρτε προτάσεις, συμπληρώνοντας πως δεν εγκαταλείπουν την ιδέα του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας, είναι το μόνο οικόπεδο που έχει ο δήμος. Δεν θα βγω είπε να ψάχνω θέσεις, δεν έχω μηχανικούς για αυτές τις δουλειές. Για να συμπληρώσει πως αυτή που είναι κοντά στο ποτάμι των Φιλιατρών την ξεχνάμε, την επόμενη την έχω δώσει για αξιολόγηση. Με τον αντιδήμαρχο τεχνικής υπηρεσίας να επισημαίνει πως και η πρόταση αυτή έχει πρόβλημα γιατί δεν έχει δρόμο.
Τέλος η κ. Παναγιωτοπούλου ζήτησε να γίνει ένα συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα όπου να κατατεθούν προτάσεις για να συζητήσουν το θέμα της θέσης.
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Το εναλλακτικό σχέδιο Τεχνικού Προγράμματος που προτάθηκε από την αντιπολίτευση και όχι αυτό που κατέθεσε η δημοτική αρχή ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας. Η συνεδρίαση ήταν επεισοδιακή με εντάσεις και έντονους λεκτικούς διαπληκτισμούς, με τον δήμαρχο Γιώργο Λεβεντάκη να έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την πρώην αντιδήμαρχό του -από συνεργαζόμενη παράταξη- Χάιδω Παναγιωτοπούλου.
Μάλιστα κατατέθηκαν δύο εναλλακτικά σχέδια, ένα από τους δημοτικούς συμβούλους Ιωάννη Μερκούρη, Χάιδω Παναγιωτοπούλου, Ευστάθιο Ανδρινόπουλο, Μαρία Πανουσιοπούλου, Θεόδωρο Αντωνόπουλο, Ιωάννη Αδρακτά και Παναγιώτη Αλευρά, και ένα από τους Δημήτρη Δριμή, Ιωάννη Παρασκευόπουλο, με μικρές όμως μεταξύ τους διαφορές. Με την παράταξη του κ. Δριμή να δηλώνει πως προκειμένου να συμπληρωθεί το 50 συν ένα των συμβούλων ψηφίζουν την πρώτη εναλλακτική πρόταση.
Οι βασικές διαφοροποιήσεις των εναλλακτικών προτάσεων σε σχέση με αυτή της δημοτικής αρχής έχει να κάνει με την ενοποίηση κωδικών που ήταν στα όρια της απευθείας ανάθεσης, αλλά και με το έργο της πλατείας των Γαργαλιάνων που αφαιρούν το ποσό συμμετοχής του δήμου καθώς όπως τονίζουν δεν υπάρχει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με το συγκεκριμένο ποσό ενισχύουν άλλους κωδικούς, ενώ υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις σε άλλους κωδικούς με μειώσεις ή αυξήσεις ποσών.
Στην εισήγηση της πρώτης εναλλακτικής πρότασης τονίζεται:
«Όσον αφορά το έργο της πλατείας Γαργαλιάνων σχετικές είναι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου: 1. Η 25/21 με την οποία αποφάσισε, με συντριπτική πλειοψηφία, να μην υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης του έργου στο Πράσινο Ταμείο. 2. Η 160/21 με την οποία τάχτηκε υπέρ της εναλλακτικής πρότασης και δεν αποφάσισε την έγκριση της τροποποίησης του προϋπολογισμού για την εξασφάλιση του απαιτούμενου ποσού για το εν λόγω έργο. 3.Κατά της απόφασης του Συντονιστή έχει υποβληθεί προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152 του 3463/2006. 4. Υπάρχει, επομένως, εκκρεμότητα για την οποία οφείλουμε να περιμένουμε. 5. Με το ποσό των 219.232 ευρώ του ΚΑ 30.7322.001 “Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων” ενισχύθηκαν οι ΚΑ Σχολική στέγη και κτίριο ΕΤΕ Κυπαρισσίας.
Προτείνεται η δημιουργία ΚΑ για Δημοτική οδοποιία Τριπύλας, ενισχύονται οι ΚΑ Δημοτική Οδοποιία Κυπαρισσίας, Αυλώνας και κτίριο ΕΤΕ από μειώσεις των ΚΑ προμήθεια σκυροδέματος και οικοδομικών υλικών. Το σχέδιο εναλλακτικής πρότασης είναι ισοσκελισμένο, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του δήμου».
Στη δεύτερη εναλλακτική σημειώνεται:
«Η εναλλακτική μας πρόταση, συνοπτικά, αφορά: α) Στην ενοποίηση πολλών ΚΑ για τον περιορισμό των κατατμήσεων και των απευθείας αναθέσεων με μηδενική έκπτωση, που έχει γίνει επιστήμη από τη δημοτική αρχή και στην προάσπιση των οικονομικών του δήμου και τη διαφάνεια. Έτσι, ομοειδή έργα ή προμήθειες, όπως αντιπυρική προστασία, προμήθεια οικοδομικών υλικών και πολλά άλλα, που η πρόταση της δημοτικής αρχής τα έφερνε στα όρια της απευθείας ανάθεσης τα ενοποιήσαμε, για να υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία ή έστω πρόσκληση για τρεις οικονομικές προσφορές και δημοσιότητα. β) Στην αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης και της νομιμότητας καθώς μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο έχει το δικαίωμα εγγραφής στον Προϋπολογισμό πόρων του δήμου και ουδείς άλλος. Γι` αυτό αφαιρούμε από το έργο της Ανάπλασης της Πλατείας των Γαργαλιάνων το ποσό των 219.232,00 ευρώ από ΙΠ, το οποίο κακώς έχει γραφτεί. Το ποσό αυτό των δημοτικών χρημάτων ουδέποτε ψήφισε και ενέγραψε στον προϋπολογισμό και στο Τεχνικό Πρόγραμμα το Δημοτικό Συμβούλιο. Το αντίθετο μάλιστα. Οι αποφάσεις δε του Δημοτικού Συμβουλίου είτε ακυρώνονται είτε επικυρώνονται κατά τον έλεγχο νομιμότητας της αποκεντρωμένης διοίκησης. Απόπειρα διόρθωσης των αποφάσεων του Δ.Σ. και υποκατάστασής του από άλλα όργανα παραπέμπει αλλού.
γ) Στην ενίσχυση και δημιουργία Κωδικών Αριθμών για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας και της συντήρησης – επισκευής σχολικών κτηρίων, για την μελέτη του εμβληματικού κτηρίου ΕΤΕ στην Κυπαρισσία, για την επισκευή του κτιρίου ωρολογιού Φιλιατρών, για τη δημοτική οδοποιία ΔΕ Τριπύλας και Αυλώνος κ.α.».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης σημείωσε πως όλα αυτά είναι για να μπουν εμπόδια στο έργο της δημοτικής αρχής, κάτι που δεν θα το καταφέρουν όμως, καθώς ο κόσμος βλέπει και κρίνει.
Ο Γιάννης Μερκούρης σημείωσε πως το τεχνικό πρόγραμμα έχει έργα 4 εκ. από την προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν έχετε προγραμματίσει κανένα έργο ανέφερε. Ζητάμε είπε να ενοποιηθούν κωδικοί για να σας προστατέψουμε.
Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου τόνισε πως η τοπική αυτοδιοίκηση διέπεται από κάποιες αρχές από τις οποίες πρέπει να έχει και το τεχνικό πρόγραμμα, αυτό κάνουμε σημείωσε. Στάθηκε στο πολύ μικρό ποσό που είχε προβλεφθεί για μελέτες που όπως είπε δείχνει ότι δεν έχετε όραμα, δεν έχετε πρόγραμμα. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν 3 κωδικοί για ειδικούς συμβούλους, όταν ο δήμαρχος έχει πάρει ήδη έξι, δεν σας βοηθάνε αναρωτήθηκε τι σας προσφέρουν; Σημείωσε επίσης πως από τα 6 εκ. το 1,5 εκ. είναι στα όρια της απευθείας ανάθεσης. Για να καταλήξει λέγοντας πως προστατεύουν τη νομιμότητα με την πρότασή τους.
Ο Δημήτρης Δριμής πέρα από την εισηγητική πρόταση σημείωσε επίσης ότι δεν ζήτησαν την γνώμη των τοπικών κοινοτήτων και αυτό είπε είναι έλλειμμα δημοκρατίας.
Ο Σωτήρης Μπακούρος επισήμανε πως όλα αυτά (οι εναλλακτικές προτάσεις) είναι για να ροκανίζουν χρόνο για να αντιμετωπίζει προβλήματα η δημοτική αρχή. Ο ίδιος ο νομοθέτης είπε ότι έχει θεσπίσει την απευθείας ανάθεση. Δεν έχω διαπιστώσει είπε να γίνεται καμία μεροληψία, γίνεται ροτέισον στις αναθέσεις.
Ο Σαράντος Κουκούμης επισήμανε πως για αυτό που κατήγγειλε ο δήμαρχος τους προηγούμενους με τις απευθείας αναθέσεις τώρα το κάνει ο ίδιος, εκφράζοντας παράλληλα τη ριζική του διαφωνία με το τεχνικό πρόγραμμα καθώς επισήμανε πως δεν δίνεται έμφαση σε έργα που έχουν να κάνουν με πραγματικές ανάγκες.  

 ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Ανυπότακτα Φιλιατρά για την πλατεία Φιλιατρών: “Ο λαός λέει: «για την κουτάλα πάνε όλοι»!”

 


ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΤΑΛΑ
λέει ο λαός…

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας, ευχήθηκε ανήμερα του εορτασμού του Πολιούχου των Φιλιατρών Αγίου Χαραλάμπους στους Τριφύλιους – Μεσσήνιους λέγοντας: «η χαρά να λάμπει στις καρδιές τους…», καταλήγοντας στην υπενθύμιση ότι θα ανακατασκευάσει μαζί με τον Δήμαρχο την πλατεία Καποδιστρίου Φιλιατρών, κάτω από τις οδηγίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ τονίζουν στον κ. Νίκα πως τούτη τη φορά, κάνει την ανάγκη φιλότιμο και δηλώνει πως θα συνεργαστεί με το Υπουργείο Πολιτισμού. Την προηγούμενη φορά ο κ. Περιφερειάρχης –για να μην ξεχνιόμαστε- είχε γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε φτάσαμε με τις γνωστές διαδικασίες στην ΑΚΥΡΩΣΗ της μελέτης. Για άλλη μια φορά δηλώνουμε στον κ. Νίκα και στον κ. Δημοάρχοντα, πως η πλατεία των Φιλιατρών δεν χρειάζεται ανακατασκευή ώστε να σπαταληθούν 3.300.000 ευρώ, μέσα από ένα έργο βιτρίνας και όχι ουσίας! 

Να καταστραφεί εκ τούτου η πλατεία με τη σημερινή της μορφή, η οποία βασίζεται στην περίφημη βραβευμένη μελέτη (2ο βραβείο Bienalle της Σόφιας 1982). Η οποία βεβαίως και δεν έχει ολοκληρωθεί, ας όψονται οι σκοταδιστές γι΄ αυτό! Παραμένει όμως ως ένας οραματικός στόχος που αναβαθμίζει την πόλη, το Δήμο, την Περιφέρεια και όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν ανάλογα βραβεία πουθενά κ. Νίκα! Η συμβατικότητα του λόγου σας και η λογικοφάνεια των επιχειρημάτων σας απέχουν παρασάγγας από αυτό που συμφέρει τα Φιλιατρά και όλη την Ελλάδα, σχετικά με την πλατεία Καποδιστρίου.
Η κεντρική πλατεία Φιλιατρών είναι χώρο-στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Την δε πολιτιστική κληρονομιά μας οφείλουμε να τη συντηρούμε, να την αναδεικνύουμε προσαρμοσμένη ως έχει στις σύγχρονες ανάγκες και πάντως ΔΕΝ την ανακατασκευάζουμε ώστε να καταστραφούν τα στοιχεία της, που συνδέουν το παρόν με το παρελθόν και το μέλλον.
κ. Περιφερειάρχη, μη νομίζετε ότι μας διακατέχει μια στείρα άρνηση σχετικά με το συγκεκριμένο έργο. Αυτό αν ισχύει θα είναι μια απόλυτα συμβατική λογική και αυτού του είδους οι λογικές μας πάνε πίσω. Σήμερα, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι πολίτες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που επιβάλλει η δημοτική αρχή Τριφυλίας. Τα δυσβάστακτα τιμολόγια ύδρευσης καθώς και τις υπερτιμημένες αντιμισθίες (μισθούς) αυτοδιοίκητων. Οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν καν τους υπέρογκους λογαριασμούς της ενέργειας, τις τραγικές αυξήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς. Ο κόσμος υποσιτίζεται κι αν όχι αυτό, διατρέφεται με σκουπίδια.
Μην ξεχνάτε κ. Νίκα ότι το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ κι εσείς επιμένετε να παρθεί δάνειο! Χωρίς μάλιστα να γνωστοποιείτε στην κοινωνία, τους όρους δανεισμού. Δηλαδή εμμένετε να βάλετε ένα ακόμα τεράστιο οικονομικό βαρίδι στις πλάτες των πολιτών και σε υποθήκη: τις πλατείες, τα πεζοδρόμια και τα πάρκα μας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με ποιο σκοπό; Μήπως για την προεκλογική σας ρεκλάμα;
Τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ, μιλώντας σταθερά με τη γλώσσα της ευθύνης, της ηθικής, της αλήθειας και κατά συνέπεια του συμφέροντος της ρημαγμένης πόλης των Φιλιατρών, δηλώνουν με παρρησία ότι ο αγώνας ενάντια στην ανακατασκευή – καταστροφή της πλατείας Καποδιστρίου ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ!
Τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ, ακόμα και εάν αποδεχθούν ότι υπάρχουν παρεμβάσεις «άνωθεν», δηλώνουν με πίστη ότι η Ελλάδα, η πατρίδα μας, είναι μια ευνομούμενη χώρα. Και οι «άνωθεν» παρεμβάσεις – εάν υπάρξουν – θα είναι αναποτελεσματικές. Αυτά σχετικά με τα ΦΕΚ που καθορίζουν την ιστορική πλατεία Καποδιστρίου και τον περιβάλλοντα χώρο αυτής ως σημεία αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής. Τέλος, τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ σας επισημαίνουν ότι οι δυνάμεις Επιτροπείας της χώρας μας (δυστυχώς υπάρχουν κι αυτές), έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Και λένε: σταματήστε τις σπατάλες! Η ανακατασκευή – καταστροφή της πλατείας Φιλιατρών αποτελεί για την χώρα μας, μια τεράστια σπατάλη!
Ο λαός κ. Περιφερειάρχη λέει: «για την κουτάλα πάνε όλοι»! Ας αποδείξουμε λοιπόν ότι δε πάμε για την «κουτάλα» και είμαστε η φωτεινή εξαίρεση.

Φιλιατρά, 27 Φλεβάρη 2022
Για τα
ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

Βασίλης Σπυρόπουλος
Κοινοτικός Σύμβουλος

Διαμαρτυρίες στην Κυπαρισσία για κλείσιμο πεζοδρομίου από το κιόσκι της νέας πιάτσας

 


ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ τις τελευταίες ημέρες οι διαμαρτυρίες κατοίκων της οδού Νοσοκομείου, όπου μετακινήθηκε η πιάτσα των ταξί, για το κλείσιμο του πεζοδρομίου από τον προκάτ οικίσκο που τοποθετήθηκε στο σημείο στις αρχές του μήνα από το Δήμο Τριφυλίας.

Μάλιστα οι κάτοικοι απορούν για διγλωσσίας του Δήμου όταν από την μια ομιλούν για ανάπλαση των πεζοδρομίων και την ίδια στιγμή οι ίδιοι της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας έφεραν και τοποθέτησαν τον προκάτ οικίσκο που…σφράγισε ολόκληρο το πεζοδρόμιο στο συγκεκριμένο σημείο.
Αναρωτιούνται επίσης αν τους ενδιαφέρει πού θα πηγαίνουν και πώς θα περνάνε οι πεζοί, τα ΑμεΑ, οι μητέρες με καροτσάκια, ηλικιωμένοι με ψώνια. Υπάρχουν, αναρωτιούνται, απόφαση, έγκριση και άδεια για να τοποθετηθεί ο προκάτ οικίσκος στο σημείο και ποιες Αρχές και υπηρεσίες αποφάσισαν, συμφώνησαν, ενέκριναν και αδειοδότησαν την τοποθέτησή του κλείνοντας το πεζοδρόμιο;
Τελικά, ακόμη και η μετακίνηση της πιάτσας στην οδό Νοσοκομείου είναι νόμιμη ή πάσχει νομιμότητας;
ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

7 ΣΤΑ 10 ΦΤΩΧΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

 


Το 71% των φτωχών νοικοκυριών δεν κατάφερε να τα βγάλει πέρα με το μηνιαίο εισόδημα του, σύμφωνα με την Αναφορά του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας (Poverty Watch 2021). Το «κατώφλι» της φτώχειας τοποθετείται στις 5.266 ευρώ και τα στοιχεία που εξετάστηκαν αντλήθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν το 2020.

«Το 45% των φτωχών νοικοκυριών στερήθηκε τη σωστή διατροφή» ανέφερε κατά την παρουσίαση ο Σπύρος Ψύχας, μέλος του ΔΣ του ΕΔΚΦ. «Το 19% των ανηλίκων στερήθηκαν βασικά αγαθά. Δώδεκα χρόνια πριν το ποσοστό αυτό ήταν στο 12%, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Το 2020 το 28,9% του πληθυσμού κινδύνεψε λόγω φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτό παραμένει σταθερό για 13 χρόνια», συμπλήρωσε ο Σπ. Ψύχας.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε πως: «Έχουμε βγάλει δυο νέα επιδόματα έτσι ώστε να βοηθούμε τον ωφελούμενο πολίτη να αντιμετωπίσει νέες ανάγκες οι οποίες προκύπτουν και συμβαδίζουν με τους στόχους της κοινωνικής πρόνοιας. Δηλαδή, τον στόχο της ανεξάρτητης  διαβίωσης και το στόχο της αποϊδρυματοποίησης. Μιλώ συγκεκριμένα για το επίδομα αναδοχής και το επίδομα γέννησης που έχει δημογραφικούς σκοπούς.  Επιπλέον ενισχύσαμε τα επιδόματα εκεί που υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη.  Δηλαδή, εμείς βρήκαμε το εξής παράλογο για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού: ότι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη, δηλαδή οι άστεγοι και οι κακοποιημένες γυναίκες οι οποίες διαμένουν σε ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας, να μην εντάσσονται ως δικαιούχοι στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, η αδικία είναι πάρα πολύ μεγάλη, οπότε το διορθώσαμε».

Πολυτέλεια η στέγαση;

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 44,5% δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιο ενώ τα φτωχά νοικοκυριά τα οποία δεν είχαν τη δυνατότητα θέρμανσης ήταν στο 19%.  Στον  γενικό πληθυσμό δυσκολίες θέρμανσης αντιμετώπισε το 12%.

«Αρκετές φορές οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος έλαβαν επιπλέον επίδομα αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης και προσέθεσε: «Για τη νέα προγραμματική περίοδο που έχει να κάνει με το Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας διεκδικήσαμε ένα αρκετά μεγάλο ποσό το οποίο θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον των 430 εκατ. ευρώ που αφορά τις κοινοπραξίες για τη διάθεση της επισιτιστικής βοήθειας στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Πάνω από το 88% των ωφελούμενων τουλάχιστον του εγγυημένου εισοδήματος, αντλούν τις υπηρεσίες του Ταμείου Επισιτιστικής Βοήθειας».

Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Θεανώ Φωτίου επισήμανε: «Οι επάλληλες κρίσεις που βιώνουμε τα τελευταία 20 χρόνια, χρηματοπιστωτικές, κλιματικές και υγειονομικές και οι οποίες δυστυχώς θα είναι η πραγματικότητα του μέλλοντός μας δεν θα υπάρχει η επιστροφή στην κανονικότητα που ξέραμε. Αυτό πρέπει να το πούμε, να προετοιμαστούμε. Αυτές οι επάλληλες κρίσεις ενίσχυσαν τις κοινωνικές ανισότητες και απέδειξαν ότι, χωρίς παρεμβάσεις, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός θα οξύνονται συνεχώς. Είναι εγκληματικό να εστιάζει κανείς στην ακραία φτώχεια όπως κάνουν φιλελεύθερες και νεοφιλελεύθερες πολιτικές και κυβερνήσεις, θεωρώντας τις ανισότητες φυσική κατάσταση. Η ανάπτυξη από μόνη της δεν αρκεί να καταπολεμήσει τη φτώχεια και τις οικονομικές ανισότητες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – ot.gr

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


Ξανά στους δρόμους οι εργαζόμενοι της Μεσσηνίας για το χαμένο εισόδημα, τις ανατιμήσεις σε ενέργεια και βασικά αγαθά και την υγεία
Συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής 25 Φλεβάρη σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τα ζητήματα που αφορούν το εισόδημα, τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και σε βασικά αγαθά και την υγεία των εργαζομένων. 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου με αφορμή την
 απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα πλαίσια των ανταγωνισμών των μονοπωλίων για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Είναι η τυπική έναρξη ενός πολέμου που προετοιμαζόταν για καιρό στο έδαφος της συσσωρευμένης έντασης και του σκληρού ανταγωνισμού ΗΠΑ/ΝΑΤΟ- ΕΕ- Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο. Έναν σκληρό ανταγωνισμό που οδηγεί σε ένα ακόμη ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ευρώπη, 23 χρόνια μετά τη Γιουγκοσλαβία.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: «Να απορρίψουμε κάθε είδους ρατσισμό, ξενοφοβία και απομονωτισμό»


 ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ εργασιών για το Διεθνές Συνέδριο για το Ολοκαύτωμα, τις Γενοκτονίες και τις Μαζικές Θηριωδίες, το οποίο πραγματοποιείται στην πόλη της Καλαμάτας.

Κεντρικός ομιλητής ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ομίλησε με θέμα: «Το ήθος της Ορθοδοξίας έναντι του Ολοκαυτώματος και της Γενοκτονίας». Ο Μητροπολίτης στην εμπεριστατωμένη ομιλία του, κάνει λόγο για έλλειψη μιας αποτελεσματικής δράσης, ικανής να εμπνεύσει ουσιαστικά τον τρόπο διαχείρισης της ίδιας της ζωής, η οποία καθιστά την κοινωνία ηθικά ελλειμματική γι’ αυτό και συνεχίζονται τα Ολοκαυτώματα και οι Γενοκτονίες. 

Συνάμα υποστηρίζει ότι η Ορθοδοξία μπορεί να προσφέρει πολλά και η επιτυχία της έγκειται στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη λειτουργία των θεσμών, με σκοπό την πραγμάτωση ενός βιώσιμου μοντέλου μιας κοινωνίας εμποτισμένης από τις αρχές του ήθους της.

Τέλος, σημειώνει ότι τα Ολοκαυτώματα και οι Γενοκτονίες θα πάψουν να υπάρχουν όταν απορρίψουμε έμπρακτα κάθε είδους ρατσισμό, ξενοφοβία και απομονωτισμό, στοιχεία ξένα προς το ήθος της Ορθοδοξίας και προς κάθε υγιή θρησκευτικό πολιτισμό.

Η σημερινή ημέρα εργασιών είναι αφιερωμένη στην ανθρωπογεωγραφία του Ολοκαυτώματος και των Γενοκτονιών, καθώς και στη μνήμη και διαμόρφωση του μέλλοντος, με συντονίστριες τις κυρίες Φωτεινή Τομαή, πρέσβη Ε.Τ. και Ελπίδα Οικονομίδη, δημοσιογράφο.

Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες ενδιαφέρουσες ομιλίες από διακεκριμένες προσωπικότητες.

Παρέστησαν ο Βουλευτής Μεσσηνίας Π. Μαντάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, οι Αντιπεριφερειάρχες Ευστ. Αναστασόπουλος και Α. Καλογεροπούλου, οι Δήμαρχοι Καλαμάτας Αθ. Βασιλόπουλος και Πύλου-Νέστορος Π. Καρβέλας, καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΟ ΧΡΕΟΣ


 Ένα ανεξόφλητο χρέος

 

του Στάθη Παρασκευόπουλου

 

Κάθε επέτειος, έγραφε ο Πύργιος λογοτέχνης Τάκης Δόξας, είναι μια πρόκληση στη Μνήμη. Και η Μνήμη ερεθισμένη από το ωραίο αγκάθι που τρυπάει κι ανοίγει τη φλέβα της, ξαναφέρνει μπρος στα μάτια της ψυχής πρόσωπα και γεγονότα που έμειναν βυθισμένα, ασάλευτα και σιωπηρά στο παρελθόν.

 

27 του Φλεβάρη του 2022 φέτος. 27 του Φλεβάρη του 1943 τότε. Εβδομήντα επτά χρόνια κύλησαν στο αυλάκι του χρόνου από τη θλιβερή εκείνη μέρα της Κατοχής που έκλεινε για πάντα τα στοχαστικά του μάτια, τα κουρνιασμένα κάτω απ’ τα βαθίσκιωτα φρύδια του, ο εθνικός μας βάρδος, ο Κωστής Παλαμάς. Δεν ξέρω πόσων Νεοελλήνων η μνήμη θα ανέσυρε στο φως του θαυμασμού το μεγάλο μας ποιητή, που στο φέρετρό του εκείνη την ημέρα «ακουμπ(ούσε) η Ελλάδα», όπως μεγαλόστομα το βροντοφώναξε με το δικό του Παιάνα ο ιδαλγός της Δελφικής ιδέας Άγγελος Σικελιανός.

Θα ‘πρεπε το μνημονικό μας-το δυστυχώς, απ’ την τηλεοπτική λοβοτομή, ταραγμένο-να πισωστρίβει με αφορμή τέτοιες επετείους και να θυμάται τέτοια πρόσωπα και σχετικά γεγονότα, που χάραξαν, με ανεξίτηλα γράμματα, την πορεία της φυλής μας.

 

Ο υπογραφόμενος, λάτρης του Παλαμά, κάθε χρόνο τέτοια μέρα θυμάται τον ογκόλιθο των νεοελληνικών μας γραμμάτων και για έναν ακόμα πρόσθετο λόγο. Για το λόγο, και δεν ξέρω αν πολλοί το γνωρίζουν, ότι ο Μεσολογγίτης ποιητής (γεννημένος στην Πάτρα) κατέβηκε και έζησε για ένα χρόνο στην Κυπαρισσία (1881-1882), κοντά στον αδερφό του, έπαρχο Τριφυλίας Χρηστάκη Παλαμά. Ήταν τότε που ’χε γραφτεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να σπουδάσει Νομικά, αλλά στη συνέχεια, όπως έγραψε ο αείμνηστος λογοτέχνης Μιχάλης Περάνθης: «Εγκατέλειψε τη Θέμιδα για να υπηρετήσει τις Μούσες». Δεν κατέβηκε στην Κυπαρισσία για λόγους αναψυχής, βέβαια, αλλά σπρωγμένος από οικονομική ανέχεια. Μην ξεχνάμε πως είχε χτυπηθεί από εμοιρόσταλτη σαΐτα, που του φόρεσε από νωρίς τη «μαύρη της ορφάνιας φορεσιά», για να περάσει κοντά στον αδερφό του μια δύσκολη χρονιά.

 

Κι ήταν αυτό για την Κυπαρισσία μια ευλογημένη συγκυρία, αφού ο ποιητής του «Δωδεκάλογου του Γύφτου» δεν είχε την ευκαιρία να πολυταξιδέψει και να γνωρίσει την Ελλάδα, όπως διακαώς επιθυμούσε. Θυμίζω τα λόγια του, που είναι τω όντι εξομολογητικά: «Ποτέ άνθρωπος δεν λαχτάρισε τόσο σαν εμένα τους μακρόσυρτους δρόμους, τους ατελείωτους περιπάτους κάτω από τους ανοιχτούς ουρανούς. Και ποτέ άνθρωπος δεν κουνήθηκε και δεν ταξίδεψε τόσο λίγο σαν εμένα».

Είδε την Κυπαρισσία, απόλαυσε περιπάτους, χάρηκε ηλιοβασιλέματα στο Ιόνιο – αυτά που πυρπολούν, κάθε δειλινό, τα δυσμικά ακροούρανα –, έζησε το πανηγύρι του Σταυρού με τη «γυφτουργιά», που του ‘δωσε εικόνες, έγραψε στον πατριάρχη της δημοσιογραφίας Βλάση Γαβριηλίδη και του ‘στειλε ανταποκρίσεις γι’ αυτό (υπογράφοντας απ’ τον Αϊ – Λαγούδη). Έγραψε ακόμα και το πρωτόλειο ποίημά του «Λουλούδι της Ροϊδιάς». Γράφτηκε, μας λέει, σε μια πόλη- είναι η Κυπαρισσία- που βρέθηκα να ζήσω λίγους μήνες με μόνη μου απολαβή κάθε δειλινό ένα από τα ωραιότερα ηλιογέρματα που μου δόθηκε να χαρώ κι ακόμα αγνάντια μου μ’ ένα περιβόλι, δηλαδή μ’ ένα κομμάτι χέρσας γης, που είχε γνώρισμά της μονάκριβο μια ολόανθη ροδιά. 

Και γέννησε μ’ εκείνη… το «Λουλούδι της Ροϊδιάς».

Το σπίτι που φιλοξένησε «της Ρωμιοσύνης τ’ αηδόνι, το μαγικό πουλί, (τ)η νεραϊδένια φλογέρα», όπως τον χαρακτήρισε ο RomainRolland, το Επαρχείο δηλαδή, βρίσκεται απέναντι απ’ την ανατολική πλευρά του κάστρου της Αρκαδιάς και πίσω απ’ τον χιλιοτραγουδισμένο πλάτανό της. Ευτυχώς, ανακαινίσθηκε τα τελευταία χρόνια απ’ τον τότε Δήμο Κυπαρισσίας και μια πινακίδα μας το «συστήνει» ως «Λαογραφικό Μουσείο». Παραμένει – δυστυχώς-  άδειο, ενώ θα ‘πρεπε να προοριστεί για «Μουσείο Τέχνης και Γραμμάτων» και να ονομαστεί «Μουσείο Κωστή Παλαμά», αφού στον κήπο που ήταν η ροδιά – και γίνονται τα καλοκαίρια πολιτιστικές εκδηλώσεις – θα ‘πρεπε να ‘χει φυτευτεί μια ροδιά. Να ’χει στηθεί μια προτομή του και να ’χει χαραχτεί σε μαρμάρινη πλάκα όλο το ποίημα το «Λουλούδι της Ροϊδιάς».

Ο Παλαμάς, αναντίλογα, έζησε στην Κυπαρισσία – την τότε Αρκαδιά – μια δύσκολη χρονιά και οι άνθρωποί της δεν μπόρεσαν να τον καταλάβουν: «Είμαι ποιητής εν μέσω των άλλων αναισθητούντων, μόνος υπεραισθανόμενος την κακομοιρίαν του τόπου των, εν μέσω αυτών, δρώντων εν τοις έργοις των, μόνος πάσχων εν τη απομονώσει…».

Δυστυχώς, θλίβομαι που το γράφω, και πάρα τις προσπάθειες που, κατά καιρούς, κατέβαλα με τον «πτωχόν κάλαμόν» μου [βιβλίο μου  «Η Κυπαρισσία (Αρκαδιά) και ο Κωστής Παλαμάς», εκδόσεις Συλλόγου Φιλοπροόδων Κυπαρισσίας, 1974) και με άρθρα μου στις εφημερίδες και στα περιοδικά, αλλά και με ομιλία στην πόλη μου, δεν υπήρξε ανταπόκριση για να γίνουν όσα έπρεπε για τον Παλαμά και να διαφημιστεί το πέρασμά του απ’ την πόλη, πέρασμα – που πιστεύω - θα ζήλευαν και άλλοι τόποι, αν είχαν την τύχη να περάσει απ’ τα χώματά τους ο Παλαμάς.

Ευτυχώς, όμως, που αρκετά παιδιά της Κυπαρισσίας ακολούθησαν το δρόμο που ακολούθησε στη βιωτή του ο μεγάλος μας ψάλτης και έγραψαν και γράφουν για να μην αφήνουν έωλη τη δάδα του πνεύματος και να την κρατούν ψηλά, για να φωτίζει και να θερμαίνει με το ακτινοβόλο φως της τους γκρίζους ορίζοντες των χαλασμένων καιρών μας.

Η Κυπαρισσία οφείλει πολλά στον Παλαμά (μερικά αναφέρθηκαν στη ροή του κειμένου). Και να ξέρει πως τιμώντας τον θα πάρει τιμή και η ίδια. Και «ο νοών νοείτω».  

ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ – ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ 2-1 ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΤΕΛΛΟ ΑΓΡΑ


 Απίστευτος Κώστας Βλαχόπουλος στο νικηφόρο παιχνίδι Καλό Νερό – Εράνη Φιλιατρών. Ο έμπειρος παίκτης με δύο προσωπικά του γκολ, “πλήγωσε” την πρώην ομάδα του, που ήθελε σήμερα πάση θυσία το τρίποντο για να “καπαρώσει” την 2η θέση.

Οι γηπεδούχοι για πολλούς έκαναν την έκπληξη, επικράτησαν με 2-1 σε ένα παιχνίδι με πολλές φάσεις, ένταση, δύο τραυματισμούς και μία αποβολή.

Η Εράνη πλέον βρίσκεται με την πλάτη στο τοίχο όσον αφορά τα πλέι οφ καθώς την τελευταία αγωνιστική πρέπει να νικήσει αρχικά την Κορώνη και να γνωρίσει την ήττα παράλληλα ο Άγρας από το Καλό Νερό καθώς διαφορετικό αποτέλεσμα σημαίνει εκτός μπαράζ ανόδου.

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Στο 8′ ο Σπυρόπουλος έκανε το πλασέ η μπάλα άουτ.

Στο 25′ σέντρα του Παπαδημητρίου, απέκρουσε με το κεφάλι ο Γκότσης, η μπάλα στον Βλαχόπουλο που με πλάσε την έστειλε στα δίχτυα για το 1-0.

Στο 34′ φοβερό φάουλ του Μπάρκα στο δοκάρι του Κυριακόπουλου.

Στο 37′ ο Μαλισόβας αντίκρισε την 2η κίτρινη κάρτα, αφήνοντας την ομάδα του με παίκτη λιγότερο.

Στο 41′ προβολή του Κόλλια, απέκρουσε εντυπωσιακά ο Κυριακόπουλος.

Στο 56′  σέντρα του Α’ Γεωργιόπουλου, κεφαλιά του Πέππα για το 1-1.

Στο 64′ φοβερή μπαλιά του Βλαχόπουλου για τον Καραχάλιο που έκανε το σουτ, η μπάλα λίγο άουτ.

Στο 68’ο Βλαχόπουλος από αριστερά για τον Καραχάλιο που και πάλι έστειλε την μπάλα άουτ.

Στο 71′ ο Κόλλιας το σουτ μέσα από την περιοχή, απέκρουσε ο Κυριακόπουλος.

Στο 76′ φάουλ του Μπάρκα, η μπάλα ελάχιστα άουτ.

Στο 80′ ο Βλαχόπουλος στην αντεπίθεση, σουτ του Καραχάλιου η μπάλα στο δοκάρι και στην γραμμή θα διώξει ο Κουμπαρούλης.

Στο 83′ ο Παπαδημητρίου από δεξία, έκοψε την μπάλα για τον Βλαχόπουλο που απέφυγε τον αντίπαλο και με πλάσε έγραψε το 2-1.

Στη συνέχεια όπως ήταν λογικό η Εράνη πίεσε για την ισοφάριση και είχε χαμένες ευκαιρίες με Κόλλια, Σπυρόπουλο και Α. Γεωργιόπουλο.

Στο 87′ ο Παπαδημητρίου τραυματίστηκε στην κλείδα, αποχώρησε τραυματίας και οι γηπεδούχοι ολοκλήρωσαν τον αγώνα με 9 παίκτες.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Ρέκκας με βοηθούς τους Βανικιώτη και Γ. Μιχαλόπουλο.

ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ: Κυριακόπουλος, Παπαδημητρίου, Ντιόπ, Κουντάνης, Οικονομόπουλος, Μαλισόβας, Vasilev, Κυριακούλης (63′ Ναστάτος), Βλαχόπουλος, Καραχάλιος, Δαλκαφούκης (56′ Κουρούβανης).

ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ: Κουμπαρούλης, Δ. Γεωργιόπουλος, Νικολακόπουλος (83′ Λεβεντάκης), Γκότσης, Τσόπελας, Γκεβόρι (20′ λ.τρ. Χάρμπας) (83′ Διονυσόπουλος), Κρίστακ (30′ Κόλλιας), Σπυρόπουλος, Α. Γεωργιόπουλος, Μπάρκας.

ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ Δ. Σ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ- ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΥΤΑΛΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ…

 


ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΤΗΚΕ το κλίμα με βαριές εκφράσεις που δεν κοσμούν αυτοδιοικητικούς στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας με αφορμή τη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος, όταν η κόντρα μεταξύ του Ιωάννη Μερκούρη για μια φράση πήρε άσχημη τροπή με τον  Αντιδήμαρχο Σωτήρη Μπακούρο να εκφυλίζει δια μικροφώνου την συνεδρίαση απαντώντας στον σύμβουλο της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα την ίδια ώρα να αποχωρεί προσωρινά από τα έδρανα ο Σαράντος Κουκούμης.

Ο κ. Μερκούρης διακόπτοντας τον κ. Μπακούρο, του είπε “άξιος ο μισθός σας κ. Μπακούρο, άξιος”.

Με τον κ. Μπακούρο να του απαντά, “Ποιος μισθός ρε, τον γράφω στα @ρ….@ μου τον μισθό. Ποιο μισθό, σε εμένα τα λες αυτά;”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές όπως και στην τελευταία συνεδρίαση  ο δημοτικός σύμβουλος Σαράντος Κουκούμης έχει επισημάνει ότι δεν μπορεί να εκτροχιάζεται η κατάσταση στο δημοτικό συμβούλιο, μιλώντας ξεκάθαρα για “έσχατο εκφυλισμό του δημοτικού συμβουλίου και θεσμική εκτροπή”.

Ο Δήμαρχος κ. Λεβεντάκης ανεπιτυχώς θέλησε μετά το επεισόδιο να ηρεμήσει τους συμβούλους, προτρέποντας ή καλύτερα μαλώνοντας τον κύριο Μπακούρο προκειμένου να αποφύγει στο μέλλον ανάλογες εκφράσεις , δεδομένου ότι αρκετοί σύμβουλοι αλλά και γυναίκες να αποσυρθούν από την συνεδρίαση.

KYPARISSIA TV VIDEO: https://youtu.be/SM29LwD1H18


ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ 18.000 ευρώ από επαγγελματία στην Κυπαρισσία


Ποσό 18.000 ευρώ περίπου κατάφεραν να αποσπάσουν απατεώνες από επαγγελματία της Κυπαρισσίας, μέσω τηλεφωνικής απάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απατεώνες, κάνοντας μια παραγγελία προϊόντων τηλεφωνικά από το μαγαζί του, ζήτησαν να πληρώσουν ηλεκτρονικά μέσω e banki
ng, πείθοντας τον επαγγελματία να μπει στο δικό του e-banking. Εξαπατώντας τον με μηνύματα που του έστελναν στο κινητό τηλέφωνο και που φαίνονταν να έρχονται από την τράπεζά του, τον παρέσυραν ότι τάχα πρέπει να βάλει κάποιον κωδικό. 
Έβαλε τότε τον συγκεκριμένο “κωδικό”, που όμως αντιστοιχούσε σε χρηματικό ποσό το οποίο και του απέσπασαν. Στην συνέχεια κατάλαβε το λάθος του, αλλά ήταν αργά κι έτσι κατέφυγε στην Αστυνομία όπου κατέθεσε μήνυση. Το γεγονός είναι ότι όλοι θα πρέπει να είναι καχύποπτοι σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς οι απατεώνες σκαρφίζονται συνεχώς νέες μεθόδους και κόλπα, ενώ παρουσιάζονται ιδιαίτερα πειστικοί στις απάτες που στήνουν. Κ.Μπούρας

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ-ΤΣΑΚΩΝΑ


Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας την Παρασκευή για το δρόμο Καλό Νερό – Τσακώνα, που έχει προκαλέσει μεγάλες παμμεσηνιακές διαστάσεις για αδράνεια της Κυβέρνησης, ήρθε ως κερασάκι στην τούρτα  ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Μίλτος Χρυσομάλλης, ο οποίος στο Δημοτικό συμβούλιο υπέβαλλε πρόταση «να ανοίξει» συζήτηση για περιμετρικό στην Κυπαρισσία, στο πλαίσιο οδικού άξονα ο οποίος θα συνδέσει το Καλό Νερό με την Πύλο. 
Συγκεκριμένα ο άξονας αυτός θα είναι συνδεδεμένος και προέκταση των δύο αυτοκινητόδρομων της Πελοποννήσου στη Μεσσηνία, φτάνοντας μέχρι την Πύλο, ενώ εκεί θα συνδέεται με το νέο αυτοκινητόδρομο Καλαμάτα – Μεθώνη, ως συνδετήριος άξονας και του ενδομεσσηνιακού δικτύου.
 Ο κ. Χρυσομάλλης εκτίμησε τη χρησιμότητα να ξεκινήσει μια κουβέντα για αυτό τον άξονα, που θα «κουμπώνει» μελλοντικά και με τους δύο αυτοκινητοδρόμους της Πελοποννήσου, αλλά και θα «συγκλίνει» το οδικό δίκτυο εντός του νομού!
Θυμίζουμε ότι επί δημάρχου Σαμπαζιώτη υπήρξε ανάλογη πρόταση για περιμετρικό δρόμο πριν την είσοδο της πόλης κοντά στον ΟΣΕ Κυπαρισσίας για αποφόρτιση του κυκλοφοριακού με τα φορτηγά να διοχετεύονται στην παραλιακή οδό προς Ευαγγελίστρια αλλά ποτέ δεν προχώρησε...

ΣΟΚ ΟΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟΙ θάνατοι από γεννήσεις σχεδόν σε όλη τη χώρα

 


Η δημογραφική «ατονία» της χώρας μας χαρακτηρίζει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, το σύνολο πλέον του ελληνικού χώρου και όχι μόνον κάποια τμήματά του, αποκαλύπτει νέα έρευνα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, την τελευταία δεκαετία, από τους 325 δήμους της χώρας μας οι 56 μόνον είχαν θετικά Φυσικά Ισοζύγια (περισσότερες γεννήσεις από θανάτους), ενώ σε 1 στους 3 η υπεροχή αυτή ως ποσοστό του πληθυσμού τους το 2011 ήταν ασήμαντη (μικρότερη του 1%).

Στον αντίποδα, από τους υπολοίπους 269 δήμους με περισσοτέρους θανάτους από γεννήσεις, σε 50 από αυτούς τα Φυσικά τους Ισοζύγια υπερβαίνουν το 10%, και σε 139 το 5% του πληθυσμού τους. Επομένως, με βάση πάντοτε τον δείκτη αυτό, αν τα Μεταναστευτικά τους ισοζύγια (είσοδοι –έξοδοι) ήταν μηδενικά, τότε περισσότεροι από τους μισούς αυτούς «γερασμένους» δήμους (139 στους 269) θα έχαναν σε μια και μόνον δεκαετία το 5 έως 20% του απογραφόμενου το 2011 πληθυσμού τους.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν αποτελέσματα έρευνας των καθηγητών Βύρωνα Κοτζαμάνη και Βασίλη Παππά και παρατίθενται στο τελευταίο ψηφιακό τεύχος της σειράς «FlashNews» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το ΕΛΙΔΕΚ (και υλοποιούμενου από τον ΕΛΚΕ του Παν. Θεσσαλίας) Προγράμματος «Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα».

Απαισιοδοξία

Οι δυο ερευνητές, στη δημοσίευση αυτή με θέμα «Τα Φυσικά Ισοζυγία σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο την δεκαετία 2011-20 και η συμβολή τους στη μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας», αναφερόμενοι και στις προοπτικές δεν είναι αισιόδοξοι καθώς εκτιμούν ότι οι θάνατοι θα συνεχίσουν να είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις και τις δυο επόμενες δεκαετίες, ενώ τα Φυσικά Ισοζύγια δεν αναμένεται να αλλάξουν πρόσημο παραμένοντας αρνητικά.

Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους Β. Κοτζαμάνη και Β.Παππά, σε δυο κυρίως λόγους: 1) οι θάνατοι, μετά από μια πρώτη μείωσή τους τα επόμενα της πανδημίας έτη, θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της δημογραφικής γήρανσης (της αύξησης δηλαδή του πλήθους και του ποσοστού των 65 ετών και άνω στον συνολικό πληθυσμό), και 2) οι γεννήσεις δεν αναμένεται να ανακάμψουν, ακόμη και αν οι νεότερες γενεές σταματήσουν να κάνουν λιγότερα παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία καθώς η μείωση των σε αναπαραγωγική ηλικία γυναικών – που έχει αρχίσει από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 στη χώρα μας–θα συνεχισθεί (οι 20-49 ετών από 2,35 εκατομμύρια το 2010, μειώθηκαν στα 1,95 το 2021 και δεν θα υπερβούν τα 1,7 εκατομμύρια το 2041).

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, με βάση τα αναφερόμενα στην ίδια δημοσίευση, οι θάνατοι της περιόδου 2021-40 σε εθνικό επίπεδο να είναι κατά περίπου 950.000 περισσότεροι από τις γεννήσεις, ενώ το σύνολο σχεδόν των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Δήμων μας θα έχει τις δυο επόμενες δεκαετίες αρνητικά Φυσικά Ισοζύγια. Κατ’ επέκταση εν απουσία συνταρακτικών ανατροπών (νέου κύματος μαζικής μετανάστευσης αλλοδαπών και δευτερευόντως ανακοπής της φυγής των νέων μας), οι ρυθμοί μείωσης του πληθυσμού μας δεν πρόκειται να ανακοπούν.

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κοτζαμάνης, γήρανση και χαμηλή γονιμότητα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην περαιτέρω μείωση του πληθυσμού μας που έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία, ενώ η μετανάστευση δεν είναι δυνατόν να την αποτρέψει, απλώς θα την επιβραδύνει.

Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι αφενός η γήρανση είναι μη αναστρέψιμη (και επομένως θα έχουμε αυξανόμενο αριθμό θανάτων) και αφετέρου το πλήθος των ατόμων που έρχονται σε ηλικία να κάνουν παιδιά είναι όλο και μικρότερο, το μόνον εφικτό είναι η λήψη μέτρων που θα κρατήσουν τους νέους στη χώρα μας δίδοντάς τους ταυτόχρονα την δυνατότητα να κάνουν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν αλλά δεν μπορούν να κάνουν, ανακόπτοντας σε μια πρώτη περίοδο την περαιτέρω μείωση των γεννήσεων, και, σε μια δεύτερη δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την αύξησή τους.

Πηγή: cnn.gr 

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ


Αισθητά βελτιωμένη καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες η εικόνα στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, το οποίο σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας, μοιάζει να ακολουθεί το δρόμο της αποκλιμάκωσης. Η κατάσταση ωστόσο δεν είναι ακόμη σταθερή με τους ειδικούς να εφιστούν σε όλους την προσοχή και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους άνω των 60 ετών.

11.883 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. 425 διασωληνώσεις, 51 θάνατοι συμπολιτών μας από κορωνοϊό. Στη Μεσσηνία για πρώτη φορά τα κρούσματα είναι κάτω από 200, ανέρχονται σε 183 το τελευταίο 24ωρο.

Ο διεθνούς φήμης συνθέτης από την Καλαμάτα, που γράφει μουσική χωρίς να ξέρει νότες

 


Ο Yanni, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Γιάννης Χρυσομάλλης, γεννήθηκε το 1954 στην Καλαμάτα. Αν και είχε κλήση στην κολύμβηση και κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 50 μέτρα ελεύθερο σε ηλικία 14 ετών, το όνειρό του ήταν ένα και αδιαπραγμάτευτο. Να γίνει μουσικός.

Το «φαινόμενο» Yanni. Ο διεθνούς φήμης συνθέτης από την Καλαμάτα, που γράφει μουσική χωρίς να ξέρει νότες.

Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου αλλά τα παράτησε πολύ σύντομα. Δεν τον ενδιέφεραν οι νότες πάνω στις παρτιτούρες. Το μόνο που ήθελε ήταν να μπορεί να παίζει στο πιάνο τις μελωδίες που άκουγε και τους άρεσαν. Αυτό ήταν και το ταλέντο του. Τελικά έμαθε να παίζει πιάνο και να γράφει μουσική μόνος του.

Το «φαινόμενο» Yanni. Ο διεθνούς φήμης συνθέτης από την Καλαμάτα, που γράφει μουσική χωρίς να ξέρει νότες.

Η μετακόμιση στη Μινεσότα για σπουδές και η ενασχόληση με τη μουσική.

Το 1972, με την παρότρυνση των γονιών του πήγε στη Μινεσότα των ΗΠΑ για να σπουδάσει Ψυχολογία. Παράλληλα με τη φοίτηση στο Πανεπιστήμιο εξελισσόταν και καλλιτεχνικά. Εντάχθηκε στο ροκ μουσικό συγκρότημα Chameleon και έπαιζε πλήκτρα, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά εφέ. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, επέλεξε να ασχοληθεί ολοκληρωτικά με τη σύνθεση. Το επάγγελμα του ψυχολόγου δεν το εξάσκησε ποτέ. Το 1980 ο Γιάννης Χρυσομάλλης κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Optimistique».

Το «φαινόμενο» Yanni. Ο διεθνούς φήμης συνθέτης από την Καλαμάτα, που γράφει μουσική χωρίς να ξέρει νότες.

Κοινό και κριτικοί ενθουσιάστηκαν, ενώ από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως «φαινόμενο». Λίγα χρόνια αργότερα, η δημοτικότητα του είχε εκτοξευτεί στα ύψη. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Ντάλλας τον συνόδευσε σε συναυλία, ενώ η αεροπορική εταιρεία »British Airways’’ χρησιμοποίησε ένα από τα κομμάτια του για τη διαφημιστική της καμπάνια. Τη δεκαετία του 1990 κυκλοφόρησε τα μουσικά άλμπουμ «In Celebration of Life», «In My Life» και «Dare to Dream», για τα οποία απέσπασε και υποψηφιότητες για βραβεία Grammy. Το περίφημο «Reflections of Passion» πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και έγινε πλατινένιο.

Το «φαινόμενο» Yanni. Ο διεθνούς φήμης συνθέτης από την Καλαμάτα, που γράφει μουσική χωρίς να ξέρει νότες.

Οι πρώτες περιοδείες και η συναυλία στην Ακρόπολη

Από το 1993, o Yanni ξεκίνησε περιοδείες σε Ιαπωνία, Βρετανία και Ινδία. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 25 Σεπτεμβρίου 1993. Η συναυλία είχε τίτλο «Yanni in Concert: Live at the Acropolis». Ο Yanni έπαιξε στο πιάνο γνωστές και πετυχημένες συνθέσεις του, μεταξύ των οποίων τα κομμάτια «Nostalgia» και «Santorini», τα οποία εμπνεύστηκε από τα παιδικά του χρόνια στην Ελλάδα. Καταχειροκροτήθηκε από 2.000 θεατές.

Δείτε το βίντεο με απόσπασμα της συναυλίας του Yanni στην Ακρόπολη το 1993 και το κομμάτι «Santorini»:

Το συμβόλαιο με τη Virgin Records και η πετυχημένη πορεία

Ο μουσικός δεν απασχόλησε ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας με την προσωπική του ζωή. Το μόνο γνωστό γεγονός ήταν η σχέση του με τη γνωστή ηθοποιό Λίντα Έβανς, η οποία διήρκεσε μια δεκαετία. Το 1997 υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρεία Virgin Records και μετά κυκλοφόρησε το μουσικό δίσκο «Tribute», τον οποίο είχε ηχογραφήσει ζωντανά σε συναυλίες στην Κίνα και την Ινδία. Το 2003, εξέδωσε την αυτοβιογραφία του «Yanni In Words», η οποία έγινε best celler στην Αμερική και κυκλοφόρησε και το μουσικό δίσκο «Ethnicity». Το 2011 ο Yanni πραγματοποίησε συναυλίες σε Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή.

Το «φαινόμενο» Yanni. Ο διεθνούς φήμης συνθέτης από την Καλαμάτα, που γράφει μουσική χωρίς να ξέρει νότες.

Σήμερα ο μουσικοσυνθέτης είναι 62 ετών. Αν και εμφανισιακά δεν θυμίζει σε τίποτα τον άνδρα με τα μακριά καστανά μαλλιά και το μουστάκι, που έπαιζε με ένταση πιάνο, δεν έχει πάψει να ασχολείται με τη μεγάλη του λατρεία, τη μουσική. Συνεχίζει και εντυπωσιάζει με το πηγαίο ταλέντο του και τη μουσική του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, έχει συγκεντρώσει 37 χρυσούς και πλατινένιους δίσκους οι πωλήσεις των οποίων έχουν αγγίξει τα 20 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το «φαινόμενο» Yanni. Ο διεθνούς φήμης συνθέτης από την Καλαμάτα, που γράφει μουσική χωρίς να ξέρει νότες.

Δείτε το βίντεο με απόσπασμα από τη συναυλία του Yanni στο Royal Albert Hall και το κομμάτι «Nostalgia»: