Pages

Σάββατο 30 Απριλίου 2022

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΣΕ ΧΑΣΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ


 Συνελήφθη, σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο χθες το απόγευμα, στα Φιλιατρά από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

Όπως αναφέρεται πρόκειται για 74χρονο ημεδαπό, γιατί σε έρευνα που έγινε σε οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -7,8- γραμμαρίων, τσιγαριλίκι κάνναβης και -2- δενδρύλλια κάνναβης σε πλαστικές γλάστρες, ύψους έως -15- εκατοστών. Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης. 

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ- ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΩ ΠΟΛΗ

     


                                              KΥΠΑΡΙΣΣΙΩΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ- Του Παναγιώτη Αντωνόπουλου                                                                                  

                    Στη νέα μου γειτονιά, το παλιό τριώροφο αρχοντικό στις νότιες υπώρειες του κάστρου, με τα κόκκινα κεραμίδια, τα τοξωτά παράθυρα,  τις ορτανσίες στο μπαλκόνι, με μάγεψε. Μαθητής λυκείου, μετά το διάβασμα πεζοπορώντας ανατολικά στο καλντερίμι για την παζαρόβρυση, το θαύμαζα έτσι κομψό, ωραίο και μεγαλόπρεπο που έστεκε στη θέση του.  Μου άρεσε να βλέπω τον ήλιο που  πηγαίνοντας να βουτήξει στο Ιόνιο, το έβαφε με ροζ, κόκκινα και χρυσαφένια χρώματα, Τα τζάμια του ν΄ αντανακλούν σκιές, αχτιδωτές γραμμές, πρόσωπα ακαθόριστα, φευγαλέα, θαμπά. Από όσα παράθυρα ήταν ανοικτά, κόκκινες λουρίδες φωτός έμπαιναν στα δωμάτια, από τα κλειστά εκχέονταν μέσα  από τις γρίλιες, που έχασκαν σαν κακογραμμένα  << ι >> του αλφάβητου.

    Γενάρης, μύριζε πρώιμο καλοκαιράκι, όταν οι ξελογιάστρες Αλκυονίδες του φόρεσαν πανωφόρι και ζεστός να υποδεχτεί μια ένοικο. Ακατοίκητο και εγκαταλειμμένο το σπίτι, βρέθηκε σ’ ένα αιφνίδιο μπουρίνι με το ερχομό της γυναίκας. Ο θυμόσοφος λαός της γειτονιάς εξωραϊζοντας υπερβολικά τα κουτσομπολιά του και τι δεν είπε για την άφιξη της επισκέπτριας. Όμως με τον καιρό οι συκοφάντες  έπεσαν έξω, και αποφάνθηκαν: << Είναι σημαντική γυναίκα, απείρου κάλλους και ομορφιάς, που ως εικαστικός βάζει σε αρμονία τα χρώματα και ήρθε στην πόλη μας να κατακτήσει  το  δυναμισμό της φύσης με την τέχνη της >>.

    Αμύητος στην τέχνη, το δαιμόνιο της επιθυμίας ξύπνησε εντός μου να την επισκεφτώ, να δω τα έργα της και να σπουδάσω με το βλέμμα το θαύμα του χρωστήρα της. Ιδιαζόντως επιρρεπής  σε αιφνιδιασμούς και σε απρόοπτα, αποφάσισα μια Κυριακή απόγευμα να παραβιάσω την εξώπορτά της. Ενθαρρυμένος από την ησυχία του κήπου, πλησίασα την τζαμόπορτα και κοίταξα μέσα. Την είδα να ζωγραφίζει δυο φλαμίνγκο σ’ ένα βραχάκι. Καθόταν σε σκαμνί, δεξιά της είχε ένα τραπέζι στρογγυλό, πάνω του  μπογιές, στην αριστερή του άκρη ένα ποτήρι μπύρα και στη τσιγαροθήκη η γόπα να καίει. Μεσόκοπη, με απολλώνιο φως  γύρω από το πρόσωπό της, με έκφραση ψυχωτική που ζητούσε ν’ απαλλαγεί από τη μοναξιά και τους δαίμονες που την στοίχειωναν. Σε λίγο αντικατέστησε τα πουλιά με άλλον πίνακα, μια τοπιογραφία, δάσος, δέντρα,  φωτεινά χρώματα και ιδιαίτερη τεχνική. Ο καμβάς απεικόνιζε ένα ζευγάρι ερωτευμένων με άσπρα ρούχα που περπατούν πιασμένοι χέρι-  χέρι δίπλα σ’ ένα παλιό νερόμυλο. Πίσω από την ξύλινη περίφραξη μια πλαγιά με ζωηρά χρώματα, εντείνει την τοπιογραφία και στο φόντο ο ουρανός φωτεινός έδινε την αίσθηση της κίνησης να απογειώνει όλο το σκηνικό.

    Εντυπωσιασμένος έφυγα. Στο σπίτι σκεφτόμουν κι άλλες τέτοιες αποδράσεις  στο εργαστήριό της, έστω κι έξωθεν για να ανατραπεί άρδην το τοπίο της ατεχνίας μου. Κι όλο τη φανταζόμουν, ντυμένη στα ροζ να ζωγραφίζει, τα μαλλιά  της σκόρπια, ριγμένα στους ώμους, να φεγγίζουν χυτά, με τον ήλιο του Ιονίου να της καίει άσβηστο το καντήλι του. Πολλή ώρα στην ίδια θέση με το πινέλο στα χέρι, το βλέμμα της στραμμένο προς τα έξω, να ψάχνει τα φιλήδονα χείλη της τέχνης στη σκόνη των πραγμάτων.

    Φλύαρος ο καιρός, τον Ιούνιο αποχαιρέτησα την Κυπαρισσία, στο κλεινό άστυ ασμένως έφτασα τις σπουδές μου ν’ αρχίσω. Επέστρεψα γραμματοδιδάσκαλος, με θέση οργανική σε σχολείο, τους μαθητές μου μάθαινα  το << ευ πράττειν >> με τη συνοδεία των ασωμάτων αγγέλων. Περνώντας απ’ το αρχοντικό, τη θυμήθηκα, στάθηκα στο καλντερίμι, χάζεψα στο μπαλκόνι με τους δυο φιλοτεχνημένους ερωδιούς, την αναζήτησή της ως ίαση εναγωνίως επεδίωξα. Έτρεξα στη Σταθιώ, χαρτομάντισσα και καφετζού, ενήμερη για όλα τα σημάδια που είχαν ανοίξει οι σφαίρες στους ταπεινούς γειτόνους.  Λόγια ουσίας όσα μου είπε η υψηλή κύρους χαρτορίχτρα, ανεξίτηλα τα ασφάλισα στη μνήμη, μια τελευταία της εικόνα να έχω. << Έφυγε. Τελευταία δεν έβγαινε στην αυλή  και τα μάτια της είχαν δυο σύννεφα βροχής. Τις νύχτες έμενε άυπνη, κάπνιζε πολύ και μεθούσε. Ασήμωσαν οι κρόταφοι της, το σώμα της γέρασε, τα όνειρά της έγιναν νεκρά όστρακα. Είχε τρελαθεί. Πριν ένα χρόνο, άφηνε το σπίτι, πήγαινε στο κάστρο και ζωγράφιζε. Στην άκρη της ντάπιας, έπαιζε με τα σκοτεινά αγκαλιάσματα των καθημερινών πραγμάτων. Από έρωτα είπαν τα  ‘κανε αυτά. Το σαπισμένο του υλικό την κατάντησε έτσι. Ποιον αγαπούσε; Ποιος αναδυόταν στη ρωγμή της ζωής της, κανείς δεν το ‘μαθε ποτέ >>.

      ellinikoxronografima

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΙΑΤΣΑΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ


«Έγκριση στην παρανομία σας δε δίνουμε» Καταψηφίστηκε το θέμα «Έγκριση της με αριθ. 24/2021 ΑΕΠΖ με θέμα “Μετακίνηση έδρας στάθμευσης των ταξί (πιάτσα) σχ. 43/2021 ΑΔΚΚ) στην Κυπαρισσία» στη συνεδρίαση – χάβρα του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας το βράδυ της Τετάρτης, απόντος του δημάρχου Γ. Λεβεντάκη, επειδή, όπως τονίστηκε κατ’ επανάληψη, η μετακίνηση της πιάτσας έγινε παράνομα
Κι έγινε παράνομα, γιατί, όπως ελέχθη, δεν τηρήθηκε ο νόμος 4663/2020 (ΦΕΚ 30/Α/12-02-2020) για τον καθορισμό της θέσης με βάση μελέτη που έπρεπε να έχει προηγουμένως εκπονηθεί. Επίσης, δεν τηρήθηκε η απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών με αρ. 41911/2021 (ΦΕΚ 753/Β/25-02-2021) «Καθορισμός κριτηρίων χωροθέτησης των θέσεων στάσης/στάθμευσης (πιάτσες) των επιβατικών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης (ΤΑΞΙ)», με κύρια και αποκλειστική ευθύνη του κ. Λεβεντάκη και της Δημοτικής Αρχής που- σημειώθηκε- αναγκάστηκαν λόγω των εργασιών του έργου του “OPEN MALL” να μετακινήσουν την πιάτσα κι επειδή αναγκάστηκαν, πουλάνε υποχρέωση στους ιδιοκτήτες ταξί, τους παραπλανούν και τους κοροϊδεύουν.

 Η συζήτηση του θέματος διεξήχθη σε έντονα φορτισμένο κλίμα, όπου κυριάρχησαν οι σφοδρές αντεγκλήσεις, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις ξέφυγαν τελείως, μεταξύ δημοτικών συμβούλων της διοίκησης και συμβούλων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ενώ, όπως διεφάνη, διοίκηση και αντιπολίτευση βρίσκονται σε… παράλληλα σύμπαντα. Ούτε καν τα αυτονόητα, τα οποία εκφράζονταν στην ελληνική γλώσσα, δε γίνονταν αντιληπτά και, ως εκ τούτου, δεν κατέστη εφικτό να συνεννοηθούν! Από σύσσωμη την αντιπολίτευση επισημάνθηκε ότι η Δημοτική Αρχή έκανε παράνομα τη μετακίνηση της πιάτσας, ενώ είχε δυόμισι χρόνια – από Σεπτέμβριο 2019 έως Φεβρουάριο 2022 – να πράξει νόμιμα, με εκπόνηση μελέτης, όπως επιβάλλει ο νόμος για χωροθέτηση πιάτσας και με βάση τα κριτήρια της υπουργικής απόφασης, διαβούλευση και αποφάσεις των αρμόδιων θεσμικών οργάνων του Δήμου. 
Πολλοί, δε, ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι δε διαφωνούν με την επιλογή της θέσης και ότι, προσωπικά, τους αρέσει, όμως δεν είναι θέμα συζήτησης η θέση, αλλά η παρανομία που επέλεξε και εφάρμοσε η Δημοτική Αρχή μη τηρώντας κι εφαρμόζοντας το νόμο. 
Η συζήτηση του θέματος προτάχθηκε, ύστερα από πρόταση του κ. Μπακούρου, και από τρίτο στην ημερήσια διάταξη συζητήθηκε πρώτο. Κατόπιν πρότασης της κας Παναγιωτοπούλου αρχικά τοποθετήθηκε η νομική εκπρόσωπος του κ. Παναγιώτη Χήναρη, που είναι ιδιοκτήτης οικίας και εκμισθωτής ακινήτων στην οδό Νοσοκομείου, όπου παράνομα μετακινήθηκε η πιάτσα, καθώς και της κας Χαρούλας Παπαγεωργίου, μισθώτριας ακινήτου που λειτουργούσε ως Κ.Υ.Ε., δικηγόρος Κυπαρισσίας Τίνα Λέφα. 
Η κα Λέφα αναφέρθηκε στις προσπάθειες του κ. Χήναρη να επικοινωνήσει με τον κ. Λεβεντάκη για να τους εκθέσει τις απόψεις και τη διαφωνία του με τη μετακίνηση και στην έγγραφη διαμαρτυρία 31 κατοίκων από τις 21 Δεκεμβρίου, για την οποία ποτέ δεν έλαβαν απάντηση. Επίσης, αναφέρθηκε σε όλες τις παρανομίες που έχουν γίνει στην οδό Νοσοκομείου, από τη μετακίνηση της πιάτσας χωρίς μελέτη όπως απαιτεί ο νόμος, το κουβούκλιο που καταλαμβάνει όλο το χώρο του πεζοδρομίου, τις παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια, που δε γνωρίζει εάν γι’ αυτές υπάρχουν μελέτες, εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, καθώς και τα απαγορευτικά εισόδου οχημάτων στο τμήμα της οδού, στάθμευσης αλλά και στάσης εκατέρωθεν του δρόμου, με συνέπεια ο δρόμος να είναι κλειστός για όλους, για ασθενοφόρα που βγαίνουν από την πλαϊνή είσοδο-έξοδο του νοσοκομείου και για τους κατοίκους, πλην ταξί. «Όλες οι ενέργειες του κ. Χήναρη αφορούν στη νομιμότητα», είπε και ζήτησε να μην προχωρήσουν στην έγκριση της απόφασης της Ε.Π.Ζ. Ακολούθως και έπειτα από εντάσεις μεταξύ συμβούλων, ο λόγος εδόθη στον πρώην πρόεδρο των ιδιοκτητών ταξί, Κώστα Κάππο, ο οποίος είπε ότι από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή πάρθηκε η απόφαση για το “OPEN MALL” χωρίς να τους ρωτήσει κανείς πού θα πάνε τα ταξί. 
Εξεπλάγη με τη σημερινή Δημοτική Αρχή όταν ο κ. Λεβεντάκης πήγε σε αυτόν τρεις φορές για να του πουν οι ιδιοκτήτες ταξί πού θέλουν να πάνε, γιατί έπρεπε να φύγουν από την πιάτσα που ήταν με προβλήματα δεκαετίες. Του πρότειναν την οδό Νοσοκομείου και είπε ότι εξεπλάγη βλέποντας εργασίες, κουβούκλιο, πεζοδρόμια, λουλούδια, παρτέρια, φωτισμό, κατάλληλες συνθήκες για γ να εργαστούν. «Κι ερχόμαστε εδώ τι να λέμε; Αφήστε τα νομικά…», είπε, συμπληρώνοντας: «Πάρτε μια απόφαση να τελειώνει».
ΗΛ.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


 Μειώσεις των ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού πρότεινε η αντιπολίτευση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος «Αναπροσαρμογή ή μη του ενιαίου τέλους καθαριότητος για το έτος 2022».Κι ενώ 14 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν κατά της εισήγησης, που ήταν η απόφαση της Ο.Ε. για μη αναπροσαρμογή σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης Λεβεντάκη, και μόνο 8 υπέρ, τελικά «πέρασε» η μη αναπροσαρμογή ελέω ερμηνείας του νόμου με τα γνωστά Θεοδωρικάκεια τερτίπια που έχουν κριθεί, ως γνωστόν, αντισυνταγματικά στο Γ’ Τμήμα του ΣτΕ και στις 6 Μαΐου συζητούνται στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Όπως αναγράφεται στην απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: 6ΜΡ2ΩΗΕ-Π0Ω:

«-Οι δημοτικοί σύμβουλοι Κατσίβελας-Μερκούρης-Κατσούλας-Καναλουπίτης κατέθεσαν ότι προτείνουν τη μείωση των δημοτικών τελών και ψηφίζουν κατά.

-Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς κατέθεσε: “Ψηφίζω όχι στην εισήγηση. Να επανέλθει το θέμα με μείωση των δημοτικών τελών εφόσον υπάρχει πλεόνασμα.

-Ο δημοτικός σύμβουλος Αγγελής Κοροβίλας κατέθεσε: «Ψηφίζω όχι και να γίνει μείωση εφόσον υπάρχει πλεόνασμα”.

-Η δημοτική σύμβουλος Χάιδω Παναγιωτοπούλου κατέθεσε ότι ψηφίζει κατά.

-Ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Αδρακτάς κατέθεσε: “Ψηφίζω όχι στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής και ψηφίζω τη μείωση των δημοτικών τελών στο βαθμό που δύναται σύμφωνα και με τα στοιχεία που μας προσκομίστηκαν από την οικονομική υπηρεσία”.

-Η δημοτική σύμβουλος Σταματία Αλεξοπούλου κατέθεσε: “Με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική συγκυρία, την αύξηση τιμών σε προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες, την αύξηση του κόστους ενέργειας, αλλά και την αύξηση των φορολογητέων επιφανειών θεωρώ ότι είναι δίκαιη και λογική για το 2022 μείωση των συντελεστών υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών και προτείνω περίπου τα ίδια που είχα προτείνει για το έτος 2021: μείωση κατά ποσοστό 10% για τις κατοικίες και κατά 15% για τα καταστήματα, μείωση τουλάχιστον 50% για τους βοηθητικούς χώρους των κατοικιών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων, γιατί οι βοηθητικοί χώροι δεν παράγουν όγκο απορριμμάτων ίδιου μεγέθους με τις κύριες χρήσεις, μείωση σε ποσοστό που θα αποφασίσει το Δ.Σ. περί καταβολής τελών όλων των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί και πλήττονται από την πανδημία, απαλλαγή πολυτέκνων με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ, μείωση κατά 50% σε πολύτεκνους με συνολικό ετήσιο εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ, μείωση κατά 50% σε τρίτεκνους με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ, μείωση κατά 35% σε τρίτεκνους με συνολικό ετήσιο εισόδημα από 25.000 έως 35.000 ευρώ, μείωση κατά 60% σε μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ, απαλλαγή όσων έχουν αναπηρία ίση με 67% και άνω καθώς και των οικογένειών τους που τους φροντίζουν ως προστατευόμενα μέλη. Ψηφίζω υπέρ της πρότασης για μειώσεις στα τέλη και κατά της εισήγησης.

-Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρινόπουλος, Καμπύλη-Ανδρινοπούλου κατέθεσαν ότι “ψηφίζουμε κατά της πρότασης της Δημοτικής Αρχής και προτείνουμε τη μείωση των τελών, αφού ληφθούν υπόψη τα επιπλέον έσοδα από την αύξηση των δηλωθέντων τετραγωνικών”».

Επίσης, αναγράφεται ότι ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτριος Δριμής κατέθεσε σχετικά με το θέμα: «Όχι στην εισήγηση του πρώτου θέματος. Τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί ως έσοδα του Δήμου, αλλά και ως επιβάρυνση των δημοτών λόγω της αύξησης των τ.μ. των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν. Υπάρχει χρηματικό πλεόνασμα στους πίνακες, ενώ απαγορεύεται να υποκρύπτεται φορολογία στα ανταποδοτικά τέλη. Έχουν γίνει επενδύσεις σε μηχανήματα με κρατικά και δημοτικά χρήματα στο Δήμο, που θα πρέπει να μειώσουν το κόστος των υπηρεσιών. Ψηφίζω όχι στην εισήγηση και προτείνω την επανεισαγωγή του θέματος με συνοδεία οικονομοτεχνικής μελέτης και μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 30% περίπου, ώστε να είναι πραγματικά ανταποδοτικά».

Ακολούθως «ο δημοτικός σύμβουλος Σαράντος Κουκούμης κατέθεσε ότι ψηφίζει κατά και προτείνει την μείωση των εν λόγω τελών».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ασημακόπουλος Γεώργιος-Βλάχος Αντώνιος-Φρούσος Νικόλαος Στριμπάκος Δημήτριος-Αυρηλιώνης Χαράλαμπος-Κουτρουμπής Αλέξανδρος-Μπακούρος Σωτήριος – Παναγοπούλου Μαρία ψήφισαν υπέρ της με αριθ. 90/2022 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας: «Δεδομένου ότι δεν κατατέθηκε πριν από τη συνεδρίαση καμία εναλλακτική πρόταση, που να συνοδεύεται από εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, αποφασίζουν: Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ασημακόπουλος Γεώργιος -Βλάχος Αντώνιος-Φρούσος Νικόλαος-Στριμπάκος Δημήτριος-Αυρηλιώνης Χαράλαμπος-Κουτρουμπής Αλέξανδρος-Μπακούρος Σωτήριος-Παναγοπούλου Μαρία (8-οκτώ)που ψηφίζουν υπέρ του εν λόγω θέματος. Εγκρίνουν την με αριθ. 90/2022 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας με θέμα “Λήψη απόφασης περί αναπροσαρμογής ή μη του ενιαίου τέλους καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2022” ως έχει», και παρατίθενται πίνακες με τους συντελεστές.

Του Ηλία Γιαννόπουλου

ΑΓΓΙΞΕ τους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στη Μεσσηνία-ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΜΩΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

 


Ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία την Πέμπτη 28/04, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Η υψηλότερη μέγιστη σημειώθηκε στα Αρφαρά και ήταν ίση με 30.2 βαθμούς Κελσίου. Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί που κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες το μεσημέρι της Πέμπτης 28/04 αλλά και την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Σύντομα όμως από την Κυριακή ο καιρός αλλάζει...

πηγή: http://meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2233

1.195 έλεγχοι, 91 συλλήψεις, 143 προσαγωγές σε ένα 24ωρο στην Πελοπόννησο


Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Συνελήφθησαν ενενήντα ένα (91) άτομα, προσήχθησαν εκατόν σαράντα τρία (143) και έγινε έλεγχος σε χίλια εκατόν ενενήντα πέντε (1.195), επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε οκτακόσια πέντε (805) οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά διακόσιες ογδόντα πέντε (285) παραβάσεις. Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, δενδρύλλια κάνναβης, σπόροι κάνναβης και ναρκωτικά δισκία,οι αστυνομικοί έλεγχοι στοχεύουν στην πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, αλλά και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκε χθες (29.4.2022), εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε χίλια εκατόν ενενήντα πέντε (1.195) άτομα, εκ των οποίων τα οκτακόσια τριάντα οκτώ (838) ήταν ημεδαποί και τριακόσια πενήντα επτά (357) ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε οκτακόσια πέντε (805) οχήματα.

Επιπλέον, προσήχθησαν εκατόν σαράντα τρία (143) άτομα, από τα οποία ογδόντα (80) ήταν ημεδαποί και εξήντα τρία (63) ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν ενενήντα ένα (91)  άτομα.

Πιο αναλυτικά συνελήφθησαν:

  • Δύο (2) ημεδαποί στην Αργολίδα, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Ένας (1) αλλοδαπός στην Αργολίδα, για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Αργολίδα, για μη έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.
  • Έξι (6) ημεδαποί και δύο (2) αλλοδαποί στην Αργολίδα, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Δέκα (10) αλλοδαποί στην Αργολίδα, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Τρεις (3) ημεδαποί στην Αρκαδία, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Αρκαδία, για κλοπή.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Αρκαδία, για ναρκωτικά.
  • Πέντε (5) ημεδαποί και ένας (1) αλλοδαπός στην Αρκαδία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Δύο (2) αλλοδαποί στην Αρκαδία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Κορινθία, για ναρκωτικά.
  • Ένας (1) αλλοδαπός στην Κορινθία, για καταδικαστικό έγγραφο.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Κορινθία, για ανυποταξία στο εσωτερικό.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Κορινθία, για μη έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.
  • Επτά (7) ημεδαποί στην Κορινθία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Οκτώ (8) αλλοδαποί στην Κορινθία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Τρεις (3) ημεδαποί στη Λακωνία, για ναρκωτικά.
  • Δύο (2) ημεδαποί στη Λακωνία, για παράβαση Υγειονομικού Κανονισμού.
  • Τρεις (3) ημεδαποί στη Λακωνία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Οκτώ (8) αλλοδαποί στη Λακωνία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Έξι (6) ημεδαποί στη Μεσσηνία, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Τρεις (3) ημεδαποί στη Μεσσηνία, για ναρκωτικά.
  • Ένας (1) ημεδαπός στη Μεσσηνία, για ανυποταξία στο εσωτερικό.
  • Ένας (1) ημεδαπός στη Μεσσηνία, για παράνομο υπαίθριο εμπόριο.
  • Τέσσερις (4) ημεδαποί και ένας (1) αλλοδαπός στη Μεσσηνία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Πέντε (5) αλλοδαποί στη Μεσσηνία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΜΕ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ


 Μέχρι το τέλος της προσεχούς εβδομάδας αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ, από όπου με τη χρήση των κωδικών του Τaxisnet, 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες μπορούν να τα αναζητήσουν.

Βέβαια ο φετινός φόρο ακινήτων έχει “αναδομηθεί” και προβλέπονται νέες κλίμακες και μειωμένοι συντελεστές φόρου για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 4.000 ευρώ. Ειδικότερα ο ΕΝΦΙΑ θα είναι:

  • χαμηλότερος για 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων
  • ίδιος με πέρυσι για το 14% των ιδιοκτητών ακινήτων
  • μεγαλύτερος για το 6%

Όσο για την πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 10 δόσεις και ξεκινήσει από το τέλος Μαΐου. Ολοκληρώνεται, δε, στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Βασικά χαρακτηριστικά

Ο νέος ΕΝΦΙΑ έχει ως βασικά χαρακτηριστικά να είναι τα εξής:

  • Μειώνονται οι συντελεστές του κύριου φόρου και ενοποιούνται κλιμάκια, για μικρές και μεσαίες τιμές ζώνης στα κτίσματα. Παράλληλα, μειώνονται οι συντελεστές σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού φόρου των οικοπέδων. Οι αλλαγές αυτές αφορούν και τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα.
  • Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και ενσωματώνεται στον κύριο φόρο. Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογιζόταν με τα παλιά δεδομένα στη συνολική αξία της περιουσίας, εφόσον αυτή υπερέβαινε τα 250.000 ευρώ. Πλέον, ο φόρος αυτός για τα φυσικά πρόσωπα καταργείται και επιβάλλεται, πλέον, επιπλέον φόρος -υπό μορφή προσαύξησης του κύριου φόρου- ξεχωριστά επί της αξίας κάθε ακινήτου, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ακινήτου αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ στο οποίο υπάρχει συνιδιοκτησία ή υπάρχουν περισσότερα από ένα εμπράγματα δικαιώματα κατανεμημένα σε περισσότερα του ενός πρόσωπα (π.χ. ο πατέρας έχει την επικαρπία και το τέκνο την ψιλή κυριότητα) ο επιπλέον φόρος θα υπολογίζεται στο 100% της αξίας της πλήρους κυριότητας του ακινήτου και εν συνεχεία θα επιμερίζεται στο κάθε πρόσωπο ανάλογα με το ποσοστό της αξίας που κατέχει.
  • Επέρχεται αύξηση των συντελεστών έκπτωσης του φόρου των φυσικών προσώπων για τη μικρομεσαία ιδιοκτησία. Συγκεκριμένα η έκπτωση διαμορφώνεται σε 30% για περιουσία συνολικής αξίας έως 100.000 ευρώ, αντί για περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, και σε 25% για περιουσία αξίας πάνω από 100.000 ευρώ και μέχρι 150.000 ευρώ, αντί για 20% που ισχύει σήμερα.
  • Η καταβολή του φόρου προβλέπεται να γίνει τμηματικά, σε δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2023.

Κερδισμένοι

Μεγάλοι κερδισμένοι του νέου ΕΝΦΙΑ είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν πολλά ακίνητα αλλά η αντικειμενική αξία του καθενός από αυτά δεν υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ ώστε να μπει συμπληρωματικός φόρος. Αυτοί “γλιτώνουν” ένα βάρος που με την παλαιά δομή ήταν δυσβάσταχτο.

Έτσι:

  • Ιδιοκτήτης με 4 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ το καθένα πληρώνει σήμερα συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 10.425 ευρώ. Με το νέο καθεστώς που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης δεν θα πληρώνει συμπληρωματικό φόρο.
  • Ιδιοκτήτης με 7 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο του αντικειμενικής αξίας 180.00 ευρώ το καθένα πληρώνει συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 8.085 ευρώ, ενώ για το 2022 ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης δεν θα πληρώσει συμπληρωματικό φόρο.

Συνολικά, πάντως, το 80% των πολιτών, δηλαδή 8 στους 10 φορολογούμενους, θα δει μείωση του ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά του. Οι ωφελούμενοι θα είναι περίπου 5 εκατομμύρια. 2.200.000 απ’ αυτούς θα δουν μείωση άνω του 20% και ειδικότερα 900.000 θα δουν μείωση πάνω από 30%. Ειδικότερα περιουσίες ως 100.000 ευρώ έχουν μείωση του φόρου κατά 30%, με άμεσα ωφελούμενους πάνω από 730.000 φορολογούμενους. Βέβαια ειδικά οι μικρές περιουσίες θα έχουν σε απόλυτο αριθμό μείωση που αν και καλοδεχούμενη δεν αλλάζει σημαντικά το “στατους” των επιβαρύνσεων που αντιμετωπίζουν.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ οι συσκευές - «βαμπίρ» που καταναλώνουν πολύ ρεύμα


 Μπορεί να είναι βολικό να αφήνετε την τηλεόραση σε κατάσταση αναμονής και να την  
ανοίγετε με το πάτημα ενός κουμπιού στο τηλεχειριστήριο, αλλά αυτό μπορεί να κοστίσει ακριβά....

Τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν κατά μέσο όρο 147 λίρες ετησίως απενεργοποιώντας τις λεγόμενες συσκευές-βαμπίρ, σύμφωνα με έρευνα της British Gas, που δημοσιεύει το BBC.
Και μπορεί οι τιμές που σχετίζονται με μεμονωμένες συσκευές να εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως το μοντέλο, η λειτουργικότητα και η ατομική χρήση, ωστόσο υπάρχουν πρακτικά πράγματα που μπορούν να κάνουν όλοι οι καταναλωτές.
«Αν κάτι δεν χρειάζεται να είναι αναμμένο, τότε θα πρέπει να το απενεργοποιήσετε ή να το βγάλετε από την πρίζα», σημειώνει ο Μπράιαν Χορν, αναλυτής του Energy Saving Trust.
«Για όλα τα άλλα, απλά προσπαθήστε να το κάνετε όσο το δυνατόν πιο εύκολο να κλείσουν. Όσο οι συσκευές είναι συνδεδεμένες στην πρίζα, καταναλώνουν σιγά σιγά ενέργεια».
Η British Gas χρησιμοποίησε για τον υπολογισμό των στοιχείων της το μέσο κόστος της ισχύος από τα μέσα μοντέλα διαφόρων κατασκευαστών όταν μένουν σε κατάσταση αναμονής.
Διαπίστωσε πως μια τηλεόραση κοστίζει 24,61 λίρες ετησίως, ενώ ένας αποκωδικοποιητής μπορεί να επιβαρύνει με 23,10 λίρες.
Η British Gas λέει ότι οι κονσόλες παιχνιδιών που μένουν σε κατάσταση αναμονής κοστίζουν κατά μέσο όρο 12,17 λίρες, ενώ οι υπολογιστές μπορεί να κοστίσουν περίπου 11,22 λίρες.
Και υπάρχουν και άλλα:
  • Φούρνος μικροκυμάτων: 16,37 λίρες
  • Πλυντήριο ρούχων: 4,73 λίρες
  • Εκτυπωτής: 3,81 λίρες
  • Φορτιστής τηλεφώνου: 1,26 λίρες
Τα στοιχεία της British Gas συμφωνούν με εκείνα του EST όσον αφορά το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται από «συσκευές-βαμπίρ».
Σύμφωνα με το EST, μάλιστα, μεταξύ 9% και 16% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στα σπίτια χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία συσκευών όταν αυτές βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.
Η έρευνα της British Gas βασίζεται σε 13 τυποποιημένες συσκευές, αλλά το μέσο νοικοκυριό διαθέτει 41 ηλεκτρικές συσκευές, οπότε το κόστος μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο από ό,τι εκτιμάται.
Σημειώνεται πως οι νεότερες συσκευές είναι ενεργειακά αποδοτικότερες από τις παλαιότερες - οι νεότερες τηλεοράσεις πρέπει, για παράδειγμα, να συμμορφώνονται με τα πρότυπα της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση.
Τρεις ακόμη προτάσεις για να κάνετε οικονομία
  • Προσπαθήστε να μην υπερφορτίζετε άσκοπα το κινητό σας τηλέφωνο και τον φορητό σας υπολογιστή.
  • Μόλις η συσκευή σας φορτιστεί, προσπαθήστε να συνηθίσετε να την αποσυνδέετε από την πρίζα.
  • Η οικιακή οθόνη ενός έξυπνου μετρητή μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε πόση ενέργεια χρησιμοποιείται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, ώστε να μπορείτε να δείτε πού σπαταλιέται ενέργεια.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΗΤΡΑ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ

 

Στο ανοιχτό κάλεσμα του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας για κοινό μέτωπο κατά της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής ανταποκρίθηκαν επαγγελματικοί σύλλογοι και κοινωνικοί φορείς της Μεσσηνίας, που ταλανίζονται από την κρίση ακρίβειας και τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, που είναι καταφανώς δυσανάλογοι με την κατανάλωση ρεύματος. Όλοι τους στις τοποθετήσεις τους κινήθηκαν στην ίδια γραμμή, καθώς οι λογαριασμοί “στραγγαλίζουν” τους επαγγελματικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους, οδηγώντας σε αδιέξοδο ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις. Όλοι τους εξουσιοδότησαν τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας να προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες και προσφυγές προκειμένου να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Τι ανέφερε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης ανέφερε:

Μαργέλης: “Να μην διακοπεί σε κανένα ‘Έλληνα πολίτη το ρεύμα μέχρις ότου τα Δικαστήρια αποφασίσουν επί της νομιμότητας της ρήτρας”

“Είναι τιμητική για τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας η παρουσία σας στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Είναι ένα σημαντικό γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τον Νομό μας, ημέρα κατά την οποία συστρατεύονται επιστημονικοί Σύλλογοι, επαγγελματικοί σύλλογοι και κοινωνικοί φορείς με σκοπό να αναδειχθεί ένα σοβαρό θέμα που δεν αφορά μόνο τα μέλη μας αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία, θέμα το οποίο πέραν από την νομική του διάσταση, το αντιμετωπίζουμε με την επιβαλλόμενη κοινωνική ευαισθησία.

Αυτό που καταλαβαίνει ο κόσμος που δεν ξέρει νομικά, είναι ότι βλέπει έναν λογαριασμό που έρχεται περίπου ίδιος σε ότι αφορά την κατανάλωση ρεύματος και παρόλα αυτά το κόστος της κατανάλωσης σε συνδυασμό με την ρήτρα αναπροσαρμογής, του αυξάνει τον λογαριασμό 2 και 3 φορές και τότε πραγματικά τρελαίνεται.

Όλοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ ενδιαφερόμαστε για τους συμπολίτες μας, που δεν άφησαν ποτέ λογαριασμό απλήρωτο τόσα χρόνια, αλλά αυτή την στιγμή δεν έχουν την δυνατότητα να τον εξοφλήσουν και σε περίπτωση που γίνουν διακοπές ρεύματος, είναι βέβαιο ότι θα βρεθούμε μπροστά σε ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο.

Οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής ταλανίζει το σύνολο των πολιτών και έχει εκτροχιάσει τους οικογενειακούς και επαγγελματικούς προϋπολογισμούς.

“Η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά και των παράνομων πράξεων των εταιρειών ενέργειας, οι οποίες «σπάνε» μονομερώς υπογεγραμμένα συμβόλαια με σταθερό τιμολόγιο εκμεταλλευόμενες τα ψιλά γράμματα”

Ήδη ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας έχει αναλάβει μαζί με την Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων, την προετοιμασία άμεσων δικαστικών ενεργειών για το ζήτημα της συμβατότητας της σχετικής ρήτρας αναπροσαρμογής με το δίκαιο της προστασίας του καταναλωτή.

Είναι ξεκάθαρη και σταθερή η απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, σε συνεργασία πάντα με τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους συμπολίτες μας γενικότερα για να αντιμετωπίσουν και σε νομικό επίπεδο την τεράστια αύξηση των τιμολογίων ενέργειας. Τονίζω ότι σύμφωνα με το άρθρο 90 του Κώδικα Περί Δικηγόρων, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν δικαίωμα να ασκούν παρεμβάσεις ενώπιον δικαστηρίων και κάθε αρχής για κάθε ζήτημα εθνικού κοινωνικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος.

Ενδεικτικά και μόνο προσκαλούνται, εκτός των άλλων,

1/ Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

2/ Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Μεσσηνίας

3/ Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

4/ Νομαρχιακή Επιτροπή ΤΕΕ Πελοποννήσου

5/ Ο Εμπορικός Σύλλογος Μεσσηνίας

6/ Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας

7/ Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας

8/ Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας

9/ Ο Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας

10/ Ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών

11/ Ο Σύλλογος Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων

ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΓΕΛΟΥΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ


 Η Ορθόδοξη Ελληνική εκκλησία τιμά σήμερα την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής! Γιορτάζει το ξωκλήσι της Παναγίας Γελουδά («Γελουδιώτισσα» ή και «Αγγελουδιώτισσα»), ψηλά στην Πάνω Πόλη Κυπαρισσίας! Σ’ έναν τόπο με ιστορική σημασία και αξία καθώς στην πλαγιά του βουνού, πιο πάνω από το ξωκλήσι, έγινε η «Mάχη της Καργιούτας». Τόπο ιερό και με ιδιαίτερη συναισθηματική προσωπική αξία και ξεχωριστές, όμορφες στιγμές και γλυκές αναμνήσεις για μένα! Καταπράσινο τόπο με απέραντη θέα στον Κυπαρισσιακό κόλπο, όπου το μπλε του Ιουνίου σμίγει με το γαλάζιο τ’ ουρανού στον ορίζοντα! Αγαλλίαση ψυχής! 


Χρόνια πολλά Ζωή!

Χρόνια πολλά σε εορτάζουσες και εορτάζοντες! Χρόνια πολλά στους Απανωπολίτες! Χρόνια πολλά στους Κυπαρίσσιους όπου γης! Χρόνια Πολλά, με υγεία, σε όλο τον κόσμο!

Το κείμενο είναι του Ηλία Σωτ. Γιαννόπουλου

ΡΟΥΚΕΤΕΣ....ΔΡΙΜΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ/ΕΝΣΤΑΣΗ,

ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ (1):
Ο Πρόεδρος και το Προεδρείο, για άλλη μια φορά, δεν φρόντισαν, για την προετοιμασία και ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης. Από τα 22 παρόντα στη συνεδρίαση μέλη, 17 έλαβαν μέρος με φυσική παρουσία και 5 με τηλεδιάσκεψη.

Οι συμμετέχοντες με τηλεδιάσκεψη (5 τον αριθμό) κληθήκαμε, για άλλη μια φορά, να βρισκόμαστε επί ώρες μπροστά σε μια βουβή και χωρίς εικόνα


οθόνη υπολογιστή και να στείλουμε με την επόμενη της συνεδρίασης ημέρα τις τοποθετήσεις και προτάσεις μας με email.
Η τηλεδιάσκεψη, για άλλη μια φορά, με αποκλειστική ευθύνη του Προέδρου, δεν λειτούργησε με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενιαία διαβούλευση του σώματος. Πρόκειται για πρωτοφανή περιφρόνηση των δημοκρατικών διαδικασιών και παρωδία συνεδρίασης, καθώς η τεχνολογία καθιστά εφικτό και επιτρέπει το ενιαίο της συνεδρίασης. Με τηλεδιάσκεψη, ως ενιαίο σώμα λειτουργούν όλοι οι δήμοι και τα διοικητικά συμβούλια πλην του δήμου Τριφυλίας.
Οι (5) σύμβουλοι δεν ακούγαμε τα λεγόμενα από τους δια ζώσης συμμετέχοντες, δεν συμμετείχαμε στο διάλογο, στη συγκρότηση προτάσεων, στις ψηφοφορίες. Ο λόγος μας δόθηκε μόνο στο 3ο θέμα (που συζητήθηκε πρώτο) και πέραν τούτου ουδέν. (Παρακολουθούσαμε, όσοι παρακολουθούσαμε, τη συνεδρίαση στην οποία υποτίθεται συμμετείχαμε ζωντανά από αναμετάδοση του gargalianoionline).
Επειδή:
Για άλλη μια φορά, δεν έγινε δυνατή η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους συμβούλους, η διαβούλευση και αλληλεπίδραση και δεν υπήρξε ενιαία ψηφοφορία η 18η /2022 συνεδρίαση έχει υπονομευτεί και πάσχει ακυρότητας.
Για άλλη μια φορά δεν κλήθηκαν οι πρόεδροι των Κοινοτήτων μας να πάρουν μέρος στη συνεδρίαση, αλλά και στις ψηφοφορίες στα θέματα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν στις Κοινότητές τους.
Ενίσταμαι ως προς τη νομιμότητα της 18ης/2022 συνεδρίασης του Δ.Σ. Τριφυλίας, για τους παραπάνω λόγους και ζητώ την ακύρωσή της.
(1)Υπενθυμίζω πως ανάλογες παρατηρήσεις και ενστάσεις, ζητώντας να καταχωρηθούν στα πρακτικά, έχω καταθέσει και για άλλες συνεδριάσεις, όπως για παράδειγμα τη 12η συνεδρίαση της 21ης-3-2022), όπου χαρακτηριστικά ανέφερα: «Ο Πρόεδρος και το Προεδρείο για άλλη μια φορά δεν φρόντισαν, για την προετοιμασία και ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης. Από τα παρόντα στη συνεδρίαση μέλη (12) έλαβαν μέρος με φυσική παρουσία και (8) με τηλεδιάσκεψη. Η τηλεδιάσκεψη όμως δεν λειτούργησε. Όπως και με sms σας ανέφερα και καλά γνωρίζετε οι (8) σύμβουλοι ούτε ακούγαμε, ούτε ακουγόμαστε. Δεν συμμετείχαμε ουσιαστικά στο ΔΣ. Δεν ακούγαμε τα λεγόμενα ούτε μας δόθηκε λόγος ώστε να ακουστούμε. Δεν υπήρξε διάλογος πριν τις ψηφοφορίες και τις αποφάσεις. Οι συμμετέχοντες με τηλεδιάσκεψη (8 τον αριθμό) κληθήκαμε, για άλλη μια φορά, να στείλουμε με το πέρας της συνεδρίασης τις τοποθετήσεις και προτάσεις μας με email. Από τη στιγμή που, για άλλη μια φορά, δεν έγινε δυνατή η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους συμβούλους και δεν υπήρξε ενιαία ψηφοφορία η συνεδρίαση έχει υπονομευτεί και πάσχει ακυρότητας. Ενίσταμαι ως προς τη νομιμότητα της συνεδρίασης, για τους παραπάνω λόγους.»

Τοποθέτηση του Δημήτρη Δριμή
στην 18η τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. (27-4-2022)
ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ 18ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ 27η/4/2022 (με τη σειρά που αναγράφονται στην πρόσκληση) ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ.
1. Όχι στην εισήγηση του πρώτου θέματος. Τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί ως έσοδα του δήμου, αλλά και ως επιβάρυνση των δημοτών λόγω της αύξησης των τ.μ. των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν. Υπάρχει χρηματικό πλεόνασμα στους πίνακες, ενώ απαγορεύεται να υποκρύπτεται φορολογία στα ανταποδοτικά τέλη. Έχουν γίνει επενδύσεις σε μηχανήματα με κρατικά και δημοτικά χρήματα στο δήμο, που θα πρέπει να μειώσουν το κόστος των υπηρεσιών. Ψηφίζω όχι στην εισήγηση και προτείνω την επανεισαγωγή του θέματος με συνοδεία οικονομοτεχνικής μελέτης και μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 30% περίπου, ώστε να είναι πραγματικά ανταποδοτικά.
2. Ως προς το δεύτερο θέμα η εισήγηση είναι ελλιπής και ασαφής. Δεν μας έχει προσκομιστεί η πράξη αναλογισμού, ώστε να την δούμε στο σύνολό της και δεν αναφέρεται στην εισήγηση ποιες ενέργειες προτείνονται στο σώμα, ώστε να δώσει την έγκρισή του. Ο δήμος έχει, δυστυχώς, παρέμβει αυθαίρετα στην ιδιοκτησία, ενώ θα έπρεπε να γνωρίζει πως οι ιδιοκτησίες προστατεύονται. Ο δήμος οφείλει να τηρεί τη νομιμότητα, να μην φέρνει τα θέματα εκ των υστέρων στο ΔΣ, να έχει καθαρές και σαφείς προτάσεις. Όχι στην ασαφή και ελλιπή εισήγηση, λοιπόν. Προτείνω τη διάνοιξη της οδού που θα λύσει προβλήματα κατοίκων, αφού πρώτα και σύντομα όμως αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες, όπως ο νόμος ορίζει.
3. Ως προς το τρίτο θέμα της πιάτσας ταξί στην Κυπαρισσία. Αυθαίρετα: μεταφέρατε την πιάτσα και διαμορφώσατε το χώρο. Απαγορεύσατε την κυκλοφορία οχημάτων πλην ταξί στο συγκεκριμένο δρόμο. Κλείσατε το πεζοδρόμιο με το κιόσκι/κουβούκλιο. Ακυρώσατε εν τοις πράγμασι την ελεύθερη ζώνη πεζών και ενώ ανακατασκευάσατε το πεζοδρόμιο δεν προβλέψατε ζώνη όδευσης τυφλών. Επιδείξατε απαράδεκτη συμπεριφορά έναντι των κατοίκων και επαγγελματιών του τετραγώνου, οι οποίοι σας προσκόμισαν μέχρι και μελέτες. Φέρνετε σε αντιπαράθεση κατοίκους με επαγγελματίες ταξί χωρίς λόγο και συναίσθηση. Κατόπιν εορτής και αφού εκθέσατε το δήμο στους πολίτες και τις αρχές έρχεστε στο δημοτικό συμβούλιο απροετοίμαστοι και με μοναδικό σκοπό να μεταφέρετε τις δικές σας ευθύνες στο σώμα. Παραβιάζετε αυθαίρετα και συστηματικά την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και την εγκεκριμένη και δημοσιευμένη σε ΦΕΚ κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης και σε πολλά σημεία της πόλης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικινδυνότητες, για τις οποίες είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι. Όχι στην εισήγηση. Να επανεισαχθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, όπως προβλέπεται και αφού ληφθούν υπόψη: το ΦΕΚ/753Β`/2021, όπου ρητά ορίζεται πως: «για τη χωροθέτηση θέσης στάθμευσης ΤΑΧΙ (πιάτσα) απαιτείται η εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης». Το ΦΕΚ/1776Β`/2017, που αφορά στην εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης, το άρθρο 52 του Κ.Ο.Κ., το νόμο για την κυκλοφορία πεζών και ατόμων με αναπηρία στα πεζοδρόμια και την 221252/2021 οδηγία της Αποκεντρωμένης διοίκησης για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Είναι ντροπή για το δήμο τέτοιας σοβαρότητας θέματα να αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα και προχειρότητα.
4. Ως προς τα άλλα θέματα, 4-6-7, ναι εφόσον υπάρχουν γραπτές εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου. Διαφορετικά λευκό. Στο 5 σύμφωνα με τις αποφάσεις των συμβουλίων των τοπικών Κοινοτήτων

«Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Υδραγωγείου Συνδέσμου Ύδρευσης “Καπετάν Τέλος Άγρας”»


ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΟΡΟΥΣ Η «Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Υδραγωγείου Συνδέσμου Ύδρευσης “Καπετάν Τέλος Άγρας”» 

 Ειδικότερα, στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της Ο.Ε. είπε: Με την αριθ. 29/2022 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η αριθ.66/2021 Μελέτη και καταρτίστηκαν οι όροι της διακήρυξης της ανοικτής ηλεκτρονικής διαγωνιστικής διαδικασίας άνω των ορίων «Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Υδραγωγείου Συνδέσμου Ύδρευσης “Καπετάν Τέλος Άγρας”». 

Κατά της αριθ. 1728/15-02-2022 Διακήρυξης του εν λόγω διαγωνισμού κατατέθηκε η με ΓΑΚ ΑΕΠΠ 393/11-03-2022 Προδικαστική Προσφυγή, οπότε και λήφθηκε η αριθ.78/2022 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής, περί ματαίωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας κι επαναδημοπράτησης του έργο, λαμβάνοντας υπόψη και τις επισημάνσεις της υποβληθείας προσφυγής. Σύμφωνα με το αριθ. 46/13-04-2022 Πρακτικό της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, η υποβληθείσα προσφυγή τέθηκε στο αρχείο της Α.Ε.Π.Π.. Κατόπιν ηλεκτρονικής επικοινωνίας με το Γραφείο Δημάρχου, μας υποβλήθηκαν οι νέοι όροι δημοπράτησης του έργου «Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Υδραγωγείου Συνδέσμου Ύδρευσης “Καπετάν Τέλος Άγρας”». Σας θυμίζω ότι το εν λόγω έργο αφορά στην αντικατάσταση των αγωγών του δικτύου μεταφοράς πόσιμου νερού του Συνδέσμου Ύδρευσης “Καπετάν Τέλος Άγρας” και ειδικότερα στην αντικατάσταση του συνόλου των μεταφορικών αγωγών του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του Συνδέσμου καθώς και στην προσθήκη φρεατίων ελέγχου του δικτύου (φρεάτια πιεζόθραυσης, φρεάτια ελέγχου παροχής, εξαερισμού, εκκένωσης κ.λ.π.). Η συνολική του δαπάνη είναι 8.470.000,00€ […] Η ανάδειξη αναδόχου θα γίνει με ανοικτή ηλεκτρονική διαγωνιστική διαδικασίας άνω των ορίων (διεθνή διαγωνισμό), με κριτήριο κατακύρωσης την βέλτιστη σχέση ποιότητας – τιμής. Η σταθμισμένη βαθμολογία του κάθε κριτηρίου θα προκύπτει από το γινόμενο του επιμέρους συντελεστή βαρύτητας επί τη βαθμολογία του, η δε συνολική βαθμολογία της προσφοράς θα προκύπτει από το άθροισμα των σταθμισμένων βαθμολογιών όλων των κριτηρίων. Με την παρούσα απόφαση πρέπει να αποφασίσουμε τον καθορισμό εκ νέου των όρων του εν λόγω διαγωνισμού.

Ο κ. Μερκούρης τοποθετήθηκε ως κάτωθι: «Στη διακήρυξη του έργου του Συνδέσμου που εισάγετε σήμερα για ψήφιση στην Ο.Ε. προκύπτει και μάλιστα πολύ σοβαρό το εξής θέμα: όχι μόνο ως δημοτική αρχή δεν πήρατε κανένα μήνυμα από τα πολλά παθήματα των ακυρώσεων διαγωνισμών και της ζημίας που υφίσταται ο Δήμος από τις συνεχείς ακυρώσεις, αναβολές και καθυστερήσεις διαγωνισμών και συμβάσεων, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι πλέον ακολουθείτε συστηματικά την τακτική χρησιμοποίησης μεθόδων για την φωτογράφιση και κατά συνέπεια την προεπιλογή των αναδόχων των έργων, για προφανείς σε όλους σκοπούς. Παρά το γεγονός ότι:
– για την διακήρυξη του συγκεκριμένου έργου υποβλήθηκαν δύο προδικαστικές προσφυγές,
– για τη δημοπράτηση του έργου δεν τηρήθηκαν οι τύποι αλλά και ούτε και η ουσία του νόμου,
– η ΑΕΠΠ αποφάσισε την αναστολή του προηγούμενου διαγωνισμού (πλατεία Γαργαλιάνων),η οποία
περιείχε πολλά κοινά στοιχεία με αυτή που συζητείται
– η εν λόγω διακήρυξη έφτασε να αποτελεί θέμα εξέτασης των πανελλήνιων εργοληπτικών οργανώσεων
και των αρμοδίων υπηρεσιών των δημοσίων συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ, ΓΓΥ),
Η δημοτική αρχή ματαίωσε την προηγούμενη διαδικασία για να φέρει πάλι την ίδια διακήρυξη!!! Αν και οι
προσφυγές που είχαν κατατεθεί αναδείκνυαν δεκάδες λόγους ακύρωσής της, η δημοτική αρχή μόνο πέντε
λέξεις διόρθωσε. Όλα τα υπόλοιπα (φωτογραφικές απαιτήσεις, καταχρηστικά κριτήρια επιλογής, ασαφή και
αυθαίρετα κριτήρια ανάθεσης), έχουν παραμείνει ως είχαν!!!!
Για άλλη μία φορά δυστυχώς η διακήρυξη βρίθει λαθών και ασαφειών (φαίνεται ότι ο συντάκτης του κειμένου
δεν γνωρίζει ούτε το πως γράφεται ο Δήμος Τριφυλίας). Ορισμένα από τα λάθη της δε, αποτελούν, ως είχαν
διαπιστώσει και οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς στις προσφυγές τους, λόγους ακύρωσής της. Είναι
χαρακτηριστικό ότι χρησιμοποιούνται λάθος διατάξεις του Ν.4412/2016 σε όλο το κείμενο της διακήρυξης!
– Με την ίδια σπουδή δημοπρατείτε ένα σύνηθες τεχνικό έργο με κριτήριο ανάθεσης την πλέον
συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, όχι βάσει τιμής αλλά βάσει της βέλτιστης σχέσης
ποιότητας-τιμής βασισμένη σε ορισμένα κριτήρια αξιολόγησης. Πρόκειται για μία ειδική διαδικασία
που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν τεκμηριώνεται από το είδος της σύμβασης, ενώ τα οριζόμενα
κριτήρια βαθμολόγησης και τα λοιπά κριτήρια επιλογής δεν συνδέονται άμεσα με το αντικείμενο της
συγκεκριμένης σύμβασης και επιπλέον είναι σκόπιμα ασαφή και αόριστα με σκοπό τον αποκλεισμό του
ανταγωνισμού, δεδομένου ότι δεν ορίζεται σαφώς ο τρόπος συμμόρφωσης σε αυτά, παρά μόνο
γενικόλογες περιγραφές.
– Ζητούνται από τους συμμετέχοντες τεχνικές μελέτες, τεχνικές εκθέσεις και έρευνες, χωρίς πουθενά να
προσδιορίζεται τι πρέπει να περιλαμβάνουν και με ποιες προδιαγραφές θα συνταχθούν. Ορισμένα δε
από αυτά τα κριτήρια είναι τόσο αόριστα (εκτίμηση κινδύνων κατά την κατασκευή του έργου!), που
είναι σχεδόν βέβαιη η ακύρωση της διαδικασίας σε περίπτωση προσφυγής.
– Το ίδιο ισχύει και με την απαίτηση για έξι (6) διαφορετικά πιστοποιητικά ISO, μερικά από τα οποία
δεν έχουν καμία σχέση με το σκοπό της συγκεκριμένης σύμβασης (κοινωνική και εταιρική
υπευθυνότητα!). Είναι χαρακτηριστικό ότι, για κάποια από αυτά τα πιστοποιητικά (μεταξύ άλλων),
ακυρώθηκε από την ΑΕΠΠ η διακήρυξη της Πλατείας των Γαργαλιάνων
– Εξακολουθούν να υπάρχουν λάθη στις ημερομηνίες και τις προθεσμίες, ενώ δεν έχει ληφθεί υπ’ όψη
το γεγονός ότι πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό άνω των ορίων.
– Δεν έχει επικαιροποιηθεί η νομοθεσία με τις τελευταίες σημαντικές τροποποιήσεις της.
ΨΗΦΙΖΩ ΟΧΙ ».

ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


 Τοποθέτηση – πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Πε. Συ. 18-4-2022, για τον δρόμο Καλαμάτα-Ριζόμυλος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για έναν σημαντικό οδικό άξονα που θα έπρεπε να είχε κατασκευαστεί εδώ και χρόνια. Όλη η κουβέντα το προηγούμενο διάστημα, η διαφωνία μεταξύ των παρατάξεων του Πε.Συ., μεταξύ δημοτικών αρχών και βουλευτών, για τη παραλιακή ή όχι χάραξη, για το δρόμο σύνδεσης με την Καλαμάτα ή για τους ανισόπεδους κόμβους στη Μεσσήνη, τώρα με την παράκαμψη ή όχι της Πύλου, που να διευκρινίσουμε ότι είναι δίκαιο αίτημα και πρέπει να γίνει, όμως όλα αυτά πέρα από τοπικιστικά-ψηφοθηρικά ζητήματα, ουσιαστικά κρύβουν αντικρουόμενα τοπικά συμφέροντα, ενώ χάνεται το κύριο που έχετε όλοι σας συμφωνήσει:
Ότι και αυτός ο μεγάλος οδικός άξονας όπως και οι υπόλοιποι, έχει ήδη παραδοθεί στο μεγάλο κεφάλαιο. Ότι για ένα έργο 200 εκατομμυρίων ευρώ θα πληρώσει ο λαός και για την κατασκευή και για την χρήση του. Λέτε ψέματα όσοι ισχυρίζεστε ότι θα γίνει με ΣΔΙΤ ο δρόμος και δεν θα επιβαρυνθεί ο λαός αφού δεν θα μπουν διόδια. Οι καπιταλιστές (ο Άκτωρας, ο Μπόμπολας, ο Μωρέας κλπ) δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Και εδώ πρέπει μας απαντήσετε, γιατί δεν βλέπουμε να απασχολεί και τον εισηγητή, που θα βρεθούν τα χρήματα για να πληρωθεί το ΣΔΙΤ για την κατασκευή του έργου και την λειτουργία του, χωρίς να επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα; Έχετε αναρωτηθεί; Μήπως άραγε με επέκταση χρονικά της αρχικής σύμβασης παραχώρησης; Με αυξήσεις στα ήδη υπάρχοντα διόδια; Με 25 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για συντήρηση και λειτουργία του δρόμου για 30 χρόνια; με αύξηση της φορολογίας; κ.α.;
Δεν διαφωνείτε λοιπόν στο να παραδοθεί και αυτός ο δρόμος στο μεγάλο κεφάλαιο αφού συμφωνείτε με το ΣΔΙΤ και αυτό είναι το κύριο. Βέβαια διαφωνείτε και «σκοτώνεστε» στα επιμέρους κάθε φορά και εδώ και στα Δημοτικά Συμβούλια και οι βουλευτές ακόμα και του ίδιου κόμματος.
Δεν είναι στο σκεπτικό σας ένας σύγχρονος και ασφαλής δρόμος, για τους εργαζόμενους τους αγρότες και μικροεπαγγελματίες των πόλεων και των χωριών του Νομού Μεσσηνίας, που χρησιμοποιούν καθημερινά το οδικό δίκτυο και πρέπει να πηγαίνουν γρήγορα και με ασφάλεια στη δουλειά τους, αλλά το πώς θα εξυπηρετηθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα κέρδη της κατασκευάστριας εταιρείας.
Από αυτή την άποψη ήταν ψεύτικος ο «καυγάς» για παραλιακή ή όχι χάραξη, γιατί το κριτήριο δεν ήταν τα τοπικά χαρακτηριστικά, οι λαϊκές ανάγκες και παρατηρήσεις κατοίκων αλλά τα «θέλω» και οι προτεραιότητες του μερίδων του τουριστικού και ενεργειακού κεφαλαίου και ότι όλα αυτά υποτάσσονται τελικά στους κανόνες του εργολάβου και του κέρδους.
Με τον δικό σας δρόμο, που τα πάντα όλα τα αναθέτετε στο κεφάλαιο, πληρώνει μια φορά ο λαός για την μελέτη και κατασκευή των έργων, πληρώνει για τις αστοχίες όπως αποκαλείτε τις βυθίσεις των δρόμων κ.λπ. και ξαναπληρώνει για την χρήση τους μέσα από τα υπέρογκα διόδια, τα τέλη κυκλοφορίας, την υπέρογκη φορολογία στα καύσιμα αλλά και τα πανωπροίκια της εγγυημένης κερδοφορίας των καπιταλιστών μέσα από την Επιδότηση Λειτουργίας και την Πρόσθετη Επιδότηση λειτουργίας των δρόμων.
Εμείς βάζουμε την εξής πρόταση:
Ο οδικός άξονας να κατασκευαστεί με πλήρη κρατική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, χωρίς πρόσθετη φορολογία, διόδια και παραχωρήσεις σε ιδιώτες (ΣΔΙΤ), να είναι σύγχρονος και ασφαλής, με όλα τα συνωδά έργα (παρακάμψεις, αντιπλημμυρικά έργα κλπ), που να εντάσσεται σε έναν συνολικό ολοκληρωμένο -όχι αποσπασματικό- σχεδιασμό, έξω από τη λογική κόστους – οφέλους, για ένα ασφαλές, ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν οδικό δίκτυο σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου
Και ξαναδιατυπώνουμε τις πάγιες θέσεις μας:
Τα μεγάλα έργα, τα έργα υποδομών (όπως και το συγκεκριμένο), να κατασκευάζονται από ενιαίο Δημόσιο Κρατικό Φορέα Κατασκευών, που θα κατέχει τα υλικά (αδρανή, σίδηρο, μπετόν) τα μηχανήματα, θα κατανέμει σχεδιασμένα το πλούσιο και έμπειρο εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, που διαθέτει η χώρα μας, σε όλα τα στάδια από την μελέτη και κατασκευή του έργου, ως την συντήρηση και λειτουργία. Μόνο τότε θα έχουμε φθηνά και ποιοτικά έργα, για την ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση των λαϊκών στρωμάτων.
Κατάργηση όλων των ΣΔΙΤ.
Κατάργηση όλων των διοδίων.