Pages

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

O ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ ΜΕ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023


Στην διάψευση της φημολογίας περί ενδεχόμενης παράτασης της ημερομηνίας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, προχώρησε χθες από την Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας τόνισε πως “η τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και ουδέποτε εξετάστηκε κάποιο θέμα μετάθεσης του χρόνου των αυτοδιοικητικών εκλογών”. 
Ο ίδιος υπογράμμισε πως “ισχύει ο νόμος 4804/2021, όπου στο άρθρο 5 παρ. 2, προβλέπει ότι οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται την δεύτερη Κυριακή του μηνός Οκτωβρίου, του πέμπτου έτους κάθε δημοτικής περιόδου” και “στην παράγραφο 2 του άρθρου 43 του ίδιου νόμου, ορίζεται ότι οι περιφερειακές εκλογές, γίνονται την ίδια ημέρα με την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών. ‘Αρα, οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023”. Παράλληλα, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι αυτά τα έχει αναφέρει και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με την ΚΕΔΕ, στις 18 Μαΐου 2022 και εκδόθηκε σχετικό δελτίο Τύπου που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Ένωσης.

ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΙΠΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ



ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ στα κοινωνικά δίκτυα η ανάρτηση της βουλευτού Φωτεινή Πιπιλή για τόσην αποκατάσταση μνημείων και κρηνών στο χώρο του κάστρου της Κυπαρισσίας. Ωστόσο στα κοινωνικά δίκτυα παρατηρήθηκε ότι η πρώτη φωτό που αναρτήθηκε -κι όχι αυτή που δημοσιεύουμε αυτούσια- ήταν παλιότερων ετών προκαλώντας σχόλια. Διαβάστε τι σχολίασε η βουλευτής για την συντήρηση που απαιτούνται στα μνημεία της περιοχής μας

 "Απ' τα καλύτερά μου  ως βουλευτής που αγωνίζεται για τον Πολιτισμό της Καθημερινοτητας σε όλη την Ελλάδα 

Το "ξεφωνητό" μου  στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την κακοποίηση των ιστορικών ,οθωμανικών κρηνών του Κάστρου της Κυπαρισσίας δια χειρός της δημοτικής αρχής ! Δηλαδή της Δημοτικής κοινότητας Κυπαρισσίας του Δήμου Τριφυλίας. Έφριξε και αυτή με τις φωτογραφίες που της έστειλα και τώρα θα χαλάσουμε χρήματα για να αποκατασταθούν τα μνημεία ,να φύγει ο ασβέστης και να αποκαλυφθούν οι υπέροχοι μεγάλοι,λαξευτοί  πωρόλιθοι  για να γυρίσουν τα πέτρινα κοσμήματα στην εποχή τους-16 ο αι-έτσι όπως της περιέγραψε στο βιβλίο του ο Τούρκος περιηγητής Εβλιά Τσελεμπή που, χάρις σ'αυτόν έχουμε τα σπουδαιότερα στοιχεία για τα Οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα.

   Πολύ θα χαιρόμουν αν το Υπουργείο Πολιτισμού δια της τοπικής Εφορείας θα χρέωνε τις εργασίες αποκατάστασης στον Δήμο ή αν του έριχνε ένα γερό πρόστιμο .

Το ψάχνω αν αυτό γίνεται."


25ος Γύρος της Πόλεως στην Κυπαρισσία - Σάββατο 11 Ιουνίου 2022


 25ος Γύρος της Πόλεως στην Κυπαρισσία - Σάββατο 11 Ιουνίου 2022


Ο ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ διοργανώνει τον 25ο Γύρο της Πόλεως στην Κυπαρισσία το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022  με αφετηρία και τερματισμό την κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας.   Η συμμετοχή είναι ελεύθερη – ΔΩΡΕΑΝ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ: 

18:10    100 μ. για παιδιά Νηπιαγωγείου. 

 

18:20     1000 μ. για παιδιά Δημοτικών Σχολείων. 

(3 κατηγορίες αγοριών και 3 κοριτσιών)


18:50     4000 μ. για παιδιά Γυμνασίου, Λυκείου Ενήλικες & Βετεράνους.


19:00   10χλμ (9.800 μ). για αθλητές από 18 ετών και πάνω 


19:00    5.000 μ. Δυναμικό Βάδισμα για αθλητές όλων των ηλικιών.


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ


Δηλώσεις Συμμετοχής για τα 10.000 μ  τα 4.000 μ και τα 1000 μ θα πρέπει να έχουν σταλεί το αργότερο μέχρι Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022  στην φόρμα επικοινωνίας 

https://goo.gl/forms/rGlKK0dsGOa84SEY2 . 

(Για να καταχωρηθούν οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν αναλυτικά τα στοιχεία του αθλητή : ΟΝΟΜΑ – ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ - ΤΗΛΕΦΩΝΟ )

Περιορισμένες δηλώσεις συμμετοχής θα μπορέσουν να γίνουν και την ημέρα του αγώνα στη Γραμματεία. Για νέες εγγραφές η γραμματεία θα κλείνει 30 λεπτά πριν την έναρξη κάθε αγώνα.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας και για την εξασφάλιση των παροχών της διοργάνωσης παρακαλούμε για την έγκαιρη δήλωση της συμμετοχής σας.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να παραλάβουν τον αριθμό τους 1 ώρα πριν την έναρξη του αγώνα από την γραμματεία στην κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας. Μόνο για την παραλαβή των αριθμών και για την εξυπηρέτηση των αθλητών η γραμματεία θα είναι ανοικτή από τις 16:00 μ.μ. στην κεντρική  πλατεία.


Οι αγώνες των 10χλμ ,των 4 χλμ αλλά και των 1000 μ. θα χρονομετρηθούν  ηλεκτρονικά και για την εξασφάλιση της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων κατά-μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν ηλεκτρονικά σημεία ελέγχου (readers).  

Για την παραλαβή των αγωνιστικών αριθμών θα πρέπει υποχρεωτικά όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν  αποδεχτεί τους όρους  και την υπεύθυνη δήλωση υγείες  στην φόρμα επικοινωνίας https://goo.gl/forms/rGlKK0dsGOa84SEY2 η να  υπογράψουν στην γραμματεία υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν εξεταστεί από γιατρό και ότι τρέχουν με δική τους ευθύνη και οι ανήλικοι με ευθύνη των γονιών τους.     

Δυναμικό Βάδισμα 

Για  το Δυναμικό Βάδισμα δηλώσεις συμμετοχής και παραλαβή αριθμού 1 ώρα πριν την έναρξη του  αγώνα.

Ο αγώνας δυναμικού βαδίσματος μήκους 5000 μ. γίνεται με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους λάτρεις της άσκησης, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου ή αθλητικών ικανοτήτων, να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή του αθλητισμού και να χαρούν τη μοναδική εμπειρία ενός αγώνα. Για το λόγο αυτό δεν θα υπάρχει αξιολόγηση , κατηγορίες και κατάταξη. Σε αυτόν τον αγώνα όλοι θα είναι νικητές! 

Θα δοθεί ταυτόχρονη εκκίνηση με τον αγώνα δρόμου των 10.000 μ. και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδρομή μόνο που βαδίζοντας θα τερματίσει ο αγώνας αφού συμπληρωθεί ένας κύκλος 5.000 μ. ως την πλατεία.


ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΘΕΙ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟ.

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥΣ .

ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑΤΡΟΣ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Λεπτομέρειες σχετικά με τους αγώνες, φωτογραφίες, χάρτης και περιγραφή της διαδρομής και άλλες πληροφορίες στη σελίδα  www.facebook.com/kyparissiasports 

 & E-Mail : kyparissiasports@yahoo.gr 


ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ


 Την πρόσληψη εποχικού προσωπικού για την πυρασφάλεια με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου έως τέσσερις μήνες, αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας.

Έτσι θα προσληφθούν 4 εργάτες πυροπροστασίας ΥΕ για το χρονικό διάστημα από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο, για τη φύλαξη των επικίνδυνων ορεινών περιοχών σε όλη την έκταση του Δήμου Τριφυλίας.
Όπως τονίζεται στη σχετική απόφαση, η πρόσληψη κρίνεται αναγκαία καθώς κατά τη θερινή περίοδο αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών. Ως εκ τούτου, απαιτείται να γίνεται φύλαξη των επικίνδυνων ορεινών περιοχών, σε όλη την έκταση του Δήμου Τριφυλίας, στα πλαίσια της δασοπροστασίας - πυροπροστασίας, για την ασφάλεια των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
Επίσης η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε τον καθορισμό των όρων διακήρυξης τηςδημοπρασίας για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου στην Τ.Κ. Στασιού της Δ.Ε. Κυπαρισσίας. Η δημοπρασία θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, την Παρασκευή 10 Ιουνίου (12 µ. έως 12:15 µ.µ.) ενώπιον της επιτροπής διενέργειας δημοπρασιών για εκποίηση ή εκμίσθωση πραγμάτων του δήμου, θα είναι δε φανερή, προφορική και πλειοδοτική. Ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς μηνιαίου μισθώματος ορίζεται το ποσό των 50 ευρώ. Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι πέντε έτη, αρχής γενομένης από την ημερομηνία υπογραφής του σχετικού συμφωνητικού μίσθωσης ακινήτου.    Κ.Μπ.

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΛΘΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑ από την Εφορεία Αρχαιοτήτων


 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ - ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Με σκοπό την ευαισθητοποίηση νέων και μεγάλων για την προστασία του περιβάλλοντος και των αρχαιολογικών χώρων και στο πλαίσιο της δράσης “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές” η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας διοργάνωσε με επιτυχία γ την Κυριακή επίσκεψη-ξενάγηση στην Ακρόπολη και το θολωτό τάφο της Μάλθης και στη συνέχεια στο Κάστρο του Μίλα…
Η επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», όπως σημειώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, “συντονίζεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.Α., στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, διοργανώνοντας και συμμετέχοντας στην παρακάτω δράση:
ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ Κυριακή 29 Μαΐου 2022 και ώρα 10.00-12.00 π.μ.:
  • Περιήγηση στην Ακρόπολη και το θολωτό τάφο της Μάλθης και
  • επίσκεψη στο μεσαιωνικό κάστρο του Μίλα Δήμου Οιχαλίας».
Η δράση αφορά παιδιά και ενήλικες. 
Πρόκειται για επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Μάλθης (συνδυασμός πεζοπορικής διαδρομής και μετακίνησης με αυτοκίνητο ή λεωφορείο) που περιλαμβάνει χωμάτινη διαδρομή από και προς την Ακρόπολη και το θολωτό μυκηναϊκό τάφο της Μάλθης. Στη συνέχεια θα γίνει επίσκεψη και ξενάγηση στο μεσαιωνικό κάστρο του Μίλα.
Η εκδήλωση θα γίνει σε συνεργασία με διάφορους εθελοντές, ομάδες και συλλόγους της Μεσσηνίας που έχουν σχέση με την πεζοπορία, την άθληση και τη φύση.
Η διαδρομή αναδεικνύει την διαχρονική σχέση των σημερινών οικισμών με τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των μνημείων, καθώς θα υλοποιηθεί σε τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους, με πλούσιο ιστορικό και αρχαιολογικό παρελθόν. Η ξενάγηση στα μνημεία (Ακρόπολη - θολωτό τάφο Μάλθης και Κάστρο Μίλα) θα πραγματοποιηθεί από αρχαιολόγους της Εφορείας.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:
27210 22534, 27210 63100 (Σ. Α. Φριτζίλας - Κ. Γερολύμου)
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: efames@culture.gr
Σημείο και ώρα συνάντησης: 
9:30 π.μ. Αρχαιολογικός χώρος Μάλθης
11.30 π.μ. Κάστρο Μίλα”.

ΨΗΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

 


Mέσα στην επόμενη τριετία προβλέπεται με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εκπονηθούν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, οι μελέτες για την καταγραφή και αναγνώριση οδών που θα συμπεριλάβουν το υπάρχον οδικό δίκτυο ανά δημοτική ενότητα, προκειμένου στη συνέχεια να αναγνωριστούν και να χαρακτηριστούν ως «κοινόχρηστο δημοτικό οδικό δίκτυο» ανοίγοντας το δρόμο για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Με άλλη απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, και υπογράφουν ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και Νίκος Ταγαράς, θεσπίζονται οι λεπτομέρειες για την εκπόνηση των μελετών οριοθέτησης οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων και ορίζουν ως αναθέτουσα αρχή επίσης το ΤΕΕ.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.protothema.gr πατώντας εδώ

8 ΣΤΟΥΣ 10 ΜΕ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ


Η συνθήκη που προκαλείται στην οικονομία θυμίζει εκείνην της δεκαετούς κρίσης, ωστόσο έχει πολύ μεγαλύτερη και άμεση επίδραση. Για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, πολλοί αξιολογούν στο τι θα αφήσουν απλήρωτο. Πόσο φθάνει αυτό το ποσοστό; Εκτινάχθηκε στο 80%.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, προφανώς δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές ή μπαταχτσήδες, σε πολλές δε περιπτώσεις οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος είναι διπλάσιοι από τον μισθό του καταναλωτή, σημείωσε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος ΑδαμίδηςΣύμφωνα με τον ίδιο, η Ρήτρα Αναπροσαρμογής, με βάση τους κώδικες προμήθειας, προϋποθέτει σαφή και ενδελεχή ενημέρωση του καταναλωτή, για το τι ακριβώς είναι και πώς επηρεάζει το τελικό ποσό που καλείται να πληρώσει. Αυτό δεν έχει συμβεί σε καμία φάση της λειτουργίας του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας από την 1η Νοεμβρίου του 2020 που ισχύει η Ρήτρα Αναπροσαρμογής.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

"ΞΕΣΠΑΣΕ" Η ΧΑΙΔΩ ΠΑΑΝΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ "ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΦΑΡΑΩ" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ


«Βλέπουμε τις δέκα πληγές του Φαραώ στην Τριφυλία μετά τρία χρόνια της δημαρχοντίας Λεβεντάκη! Και στον αντίλογο όλων αυτών έχουμε… άποψη μηδέν! Τίποτα. Και ενέργεια καμία», τόνισε η επικεφαλής της παράταξης «Τριφυλία Πρωταγωνίστρια», Χάιδω Παναγιωτοπούλου, π
ρο ημερήσιας διάταξης, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας το βράδυ της Τρίτης, απόντος του κ. Λεβεντάκη. Η κα Παναγιωτοπούλου έθεσε σοβαρά θέματα που απασχολούν την κοινωνία της Τριφυλίας τις τελευταίες μέρες και συγκεκριμένα: τη διακοπή ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσια εξαιτίας ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΥΑ Τριφυλίας με συνέπεια τη διακοπή υδροδότησης σε Κοινότητες, τα σκουπίδια στο Αγροκήπιο Φιλιατρών, καθώς και τις επάλληλες φωτιές στο Αλιμάκι, τις ακυρώσεις αποφάσεων που αφορούν διαγωνιστικές διαδικασίες από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, τα αδέσποτα και τον καθαρισμό των παραλιών και των δρόμων που οδηγούν σε αυτές. 
 Με χειμαρρώδη λόγο καταλόγισε ευθύνες στον ίδιο τον κ. Λεβεντάκη και τη Δημοτική Αρχή για τα θέματα που έθεσε, αλλά και ευρύτερα για τη λειτουργία του Δήμου, την ασκούμενη διοίκηση και την οικονομική διαχείριση στη ΔΕΥΑ Τριφυλίας. «Κάνω κριτική και σε εσάς και στον κ. Λεβεντάκη που τόσα προβλήματα ταλανίζουν το Δήμο» επισήμανε στον πρόεδρο του Δ.Σ. Τριφυλίας και πρόεδρο της ΔΕΥΑ Τριφυλίας, Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, όταν της είπε ότι κάνει πολιτική. Ο κ. Αυρηλιώνης τής αντέτεινε πως «ευτυχώς που είναι ο Λεβεντάκης, γιατί αν ήταν άλλος δε θα υπήρχε νερό πουθενά να πιείτε», με την κα Παναγιωτοπούλου να παρεμβαίνει λέγοντας «ευτυχώς;» και τον κ. Αυρηλιώνη να επιμένει σημειώνοντας: «Μια διαλυμένη κατάσταση βρήκαμε… Ευτυχώς που τον έστειλε ο Θεός και υπάρχει παντού νερό». Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Χάιδως Παναγιωτοπούλου, που σχολίασε: «Ευτυχώς που τον έστειλε ο Θεός και κόβεται το ρεύμα και δεν έχουμε νερό. Δηλαδή έλεος! Έχουμε ένα τόσο σοβαρό θέμα που απασχολεί την κοινωνία μας και απουσιάζει ο κ. Λεβεντάκης. Απαξίωσε, δεν καταδέχτηκε εδώ να ’ναι εδώ σήμερα… Γιατί ήταν πρόεδρος στη ΔΕΥΑΤ. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει, να κόβεται η υδροδότηση λόγω χρεών στη ΔΕΗ. Και αύριο θα κοπεί και το φως; Ο δημοτικός φωτισμός; Τι θα γίνει δηλαδή; Και τι είναι αυτά που μας λέτε; Λύση δε μας είπατε. Τι σχεδιάζετε να κάνετε;». 
 Η ίδια συνέχισε τονίζοντας: «Μετά τρία χρόνια αποδεικνύεται το τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε. Θλίβομαι γιατί μετά τρία χρόνια βλέπουμε μια κατάντια του Δήμου μας. Λυπάμαι ειλικρινά και ανησυχώ ιδιαίτερα για το τι μέλλει γενέσθαι. 
Βλέπουμε διακοπές υδροδότησης, βλέπουμε ακυρώσεις αποφάσεων συνεχόμενες και επάλληλες, βλέπουμε τα αδέσποτα να μην μπορούν να τα διαχειριστούν από τη Δημοτική Αρχή, τα οποία είναι αρμοδιότητα του Δήμου να τα διαχειριστεί, βλέπουμε παραλίες – Ιούνιο μήνα – στα χάλια τους τα μαύρα, βλέπουμε γραφείο της ΔΕΗ να κλείνει και να το φέρουμε εμείς, η αντιπολίτευση (σ.σ. έθεσε το θέμα προ ημερήσιας διάταξης ο δημοτικός σύμβουλος της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας ”Γιάννης Παρασκευόπουλος), ως θέμα και όχι η Δημοτική Αρχή, και βλέπουμε τις δέκα πληγές του Φαραώ στην Τριφυλία μετά τρία χρόνια της δημαρχοντίας Λεβεντάκη! Και στον αντίλογο όλων αυτών έχουμε… άποψη μηδέν! Τίποτα. Και ενέργεια καμία… […] 
Ο Δήμος πάει ευθεία στα βράχια και έχουμε εσάς να μας λέτε “μόνο εμείς μπορούμε” και “ευτυχώς που είναι αυτή η Δημοτική Αρχή”. Ε, όχι! Ο κόσμος θαμπώνεται προσωρινά με τα λουλούδια και τη βιτρίνα, αλλά όταν του κόβεται το νερό – κι όταν θα του κοπεί και το φως στους δρόμους – να έρθω να δω τι θα πείτε». Παρεμβαίνοντας ο αντιδήμαρχος Αντώνιος Βλάχος τής είπε: «Το καράβι δεν πάει στα βράχια γιατί έχουμε καλό καπετάνιο», με την κα Παναγιωτοπούλου να του απαντά πως «επειδή έχετε καλό καπετάνιο, λοιπόν, γι’ αυτό συμβαίνουν όλα αυτά που σας προανέφερα, αυτά τα χάλια. Αυτά τα χάλια. Κάνατε δύο πράγματα βιτρίνας, κι εκείνα παράνομα…». Του Ηλία Γιαννόπουλου από το 'Θάρρος'

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ με 2,5 ευρώ το λίτρο και στη Μεσσηνία


Οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται καθημερινά, παρασύροντας κι εκείνες μιας σειράς αγαθών και υπηρεσιών. Δυστυχώς, η προοπτική δεν αναμένεται καλή καθώς οι αυξήσεις είναι αλληλοδιαδεχόμενες και ο κίνδυνος να φτάσει και στη Μεσσηνία η τιμή της αμόλυβδης τα 2,5 ευρώ, κάτι περισσότερο από ορατός.
Ίδιες τιμές με αυξητική τάση παρατηρούνται στη Τριφυλία οπου οι τιμές σκαρφάλωσαν κοντά στα 2.25 ευρώ το λίτρο σε λίγα 24ΩΡΑ με ελάχιστες εξαιρέσεις πρατηρίων. Οι τιμές εμφανίζονται κυρίως αυξημένες στο εθνικό οδικό δίκτυο προς Πύργο και Καλαμάτα. 

ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

 


Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας την επόμενη εβδομάδα (από 30 Μαΐου 2022 έως 5 Ιουνίου 2022) θα είναι τα ακόλουθα:

  • Δευτέρα (30.5.2022) απογευματινές ώρες: Καλαμάτα – Πρόδρομος – Αγαλιανή – Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Χριστιανούπολη – Πλάτη – Περδικονέρι – Στασιό – Ξηρόκαμπος – Αρμενίοι – Βρύσες – Μουριατάδα – Σέλλα – Αετός
  • Τρίτη (31.5.2022) απογευματινές ώρες: Καλαμάτα – Εξωχώρι- Σαϊδόνα – Καστάνια – Καρυοβούνι – Μηλέα – Πλάτσα – Νομιτσί – Θαλάμες – Λαγκάδα – Άγιος Νίκωνας
  • Τετάρτη (1.6.2022) απογευματινές ώρες: Καλαμάτα – Βασιλικό – Κόκλα – Κοπανάκι – Άγιος Γεώργιος – Ψάρι – Δώριο
  • Πέμπτη (2.6.2022) πρωινές ώρες: Καλαμάτα – Νέδουσα – Αλαγονία – Πηγές – Αρτεμισία – Λαδάς – Άνω Καρβέλι – Κάτω Καρβέλι – Περιβολάκια – Ελαιοχώριο
  • Παρασκευή (3.6.2022) πρωινές ώρες: Καλαμάτα – Καρνάσι – Δασοχώρι – Άνω Μέλπεια – (οικ. Διμάνδρα) – Σύρριζο – Στάσιμο – Κακαλέτρι- οικ. Μαρίνα (επιστροφή Διμάνδρα) – Ψάρι – Χρυσοχώρι – Χαλκιάς – Κούβελα
  • Κυριακή (5.6.2022) πρωινές ώρες: Καλαμάτα – Φλεσιάδα – Ποταμιά – Παλαιό Λουτρό – Κάτω Βούταινα – Βούταινα – Μάκραινα – Παλαιά Βρύση – Κουλκάδα – Κεφαλόβρυσο – Τριπύλα – Ραπτόπουλο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑΥΓΟΣΩΣΤΗ ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ


Με απόφασή του ο δήμαρχος Τριφυλίας κ. Λεβεντάκης προκηρύσσει Δημόσιο Ανοικτό Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης της υπηρεσίας «Υπηρεσίες Ναυαγοσωστικής Κάλυψης πολυσύχναστων παραλιών Δήμου Τριφυλίας, έτους 2022»,
προϋπολογισμού 54.614,05 €, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α 24%. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η Ναυαγοσωστική Κάλυψη πολυσύχναστων παραλιών Δήμου Τριφυλίας, έτους 2022.
 Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε τέσσερις (04) μήνες, ήτοι από 01/06/2022 έως 30/09/2022. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσιών Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ). Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η 8η/06/2022, ημέρα Τετάρτηκαι ώρα 23:59. Η Ηλεκτρονική Αποσφράγιση των (υπό)φακέλων «Δικαιολογητικά Συμμετοχής-Τεχνική Προσφορά» και «Οικονομική Προσφορά», θα πραγματοποιηθεί την 10η/ 06 /2022, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00π.μ.

31 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ


 Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκε χθες (26.5.2022), εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε χίλια διακόσια ενενήντα ένα (1.291) άτομα, εκ των οποίων τα χίλια είκοσι εννέα (1.029) ήταν ημεδαποί και διακόσια εξήντα δύο (262) ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε οκτακόσια εξήντα δύο (862) οχήματα.

Επιπλέον, προσήχθησαν εκατόν πενήντα δύο (152) άτομα, από τα οποία ενενήντα τρία (93) ήταν ημεδαποί και πενήντα εννέα (59) ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν εκατό (100) άτομα.

Πιο αναλυτικά συνελήφθησαν:

  • Τρεις (3) ημεδαποί στην Αργολίδα, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Δύο (2) ημεδαποί στην Αργολίδα, για μη έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.
  • Έξι (6) ημεδαποί και δύο (2) αλλοδαποί στην Αργολίδα, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Δώδεκα (12) αλλοδαποί στην Αργολίδα, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Αρκαδία, για μη έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.
  • Τρεις (3) ημεδαποί στην Αρκαδία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Έξι (6) αλλοδαποί στην Αρκαδία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Μία (1) ημεδαπή και μία (1) αλλοδαπή στη Κορινθία, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Κορινθία, για παράνομο υπαίθριο εμπόριο.
  • Έντεκα (11) ημεδαποί και τέσσερις (4) αλλοδαποί στην Κορινθία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Ένας (1) αλλοδαπός στην Κορινθία, ο οποίος διέμενε παράνομα στη χώρα και σε βάρος του θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής του.
  • Δύο (2) ημεδαποί στη Λακωνία, για ναρκωτικά.
  • Πέντε (5) ημεδαποί και ένας (1) αλλοδαπός στη Λακωνία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Επτά (7) αλλοδαποί στη Λακωνία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους .
  • Πέντε (5) ημεδαποί στη Μεσσηνία, για ναρκωτικά.
  • Πέντε (5) ημεδαποί στη Μεσσηνία, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Ένας (1) ημεδαπός στη Μεσσηνία, για μη έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.
  • Ένας (1) αλλοδαπός στη Μεσσηνία, για παράνομο υπαίθριο εμπόριο.
  • Εννέα (9) ημεδαποί και δύο (2) αλλοδαποί στη Μεσσηνία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Οχτώ (8) αλλοδαποί στη Μεσσηνία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.

Εξιχνιάστηκαν:

  • από το Αστυνομικό Τμήμα Ευρώτα, μία (1) περίπτωση κλοπής σε κατάστημα ημεδαπής, που έγινε την 14/15.5.2022. Για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 38χρονου ημεδαπού, για κλοπή, ενώ αφαιρεθέν αντικείμενο βρέθηκε και αποδόθηκε.
  • από το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης, μία (1) περίπτωση κλοπής σε οικία ημεδαπού, που έγινε την 12.5.2022. Για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο (2) ημεδαπών, ηλικίας 17 και 19 ετών, αντίστοιχα, για κλοπή. Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται 37χρονη ημεδαπή, μητέρα του ανωτέρω ανήλικου, για παραμέληση της εποπτείας του.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, βεβαιώθηκαν συνολικά διακόσιες ενενήντα (290) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ κατασχέθηκαν:

  • -28- μέτρα καλωδίου, στην Αργολίδα,
  • προϊόντα παραεμπορίου, στην Κορινθία,
  • ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -10,93- γραμμαρίων, στη Λακωνία,
  • -6- δενδρύλλια κάνναβης, -25- ναρκωτικά δισκία, ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -5,5- γραμμαρίων, -8- γραμμάρια σπόρων κάνναβης, -1- τσιγαριλίκι κάνναβης και προϊόντα παραεμπορίου, στη Μεσσηνία.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους κατά τόπο Εισαγγελείς.

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ


Η μεγαλύτερη μάστιγα της εποχής ακούει στο όνομα της οικονομίας! Τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει πάρει ξέφρενη πορεία, με τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη, ενέργεια και καύσιμα να χτυπούν «κόκκινο», οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί συρρικνώνονται και η υπόθεση επιβίωση, καθίσταται κάτι περισσότερο από δύσκολη..
 Αυξήσεις τιµών ακόµη και κατά 30% βλέπουν πλέον οι καταναλωτές σε βασικά είδη σούπερ μάρκετ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι σήμερα. Οι ανατιμήσεις μάλιστα δεν εντοπίζονται μόνο σε προϊόντα που έχουν άμεση σχέση με τις εισαγωγές πρώτων υλών από Ρωσία και Ουκρανία, όπως είναι το αλεύρι και το ηλιέλαιο, αλλά πλέον αφορούν σειρά αγαθών που επηρεάζονται από τη δραστική αύξηση του κόστους παραγωγής, όπως είναι για παράδειγμα το γάλα και εν γένει τα γαλακτοκομικά προϊόντα. 
Με τον κ. Αριστοτέλη Παντελιάδη, επικεφαλής της METRO AEBE, να εκτιμά ότι «ακόμη δεν έχουμε δει το “ταβάνι’” στις ανατιμήσεις», η συνέχεια κάθε άλλο παρά προμηνύεται ευχάριστη για τους καταναλωτές και το είσοδημά τους. Η συνέχιση των αυξήσεων στα είδη διατροφής που στην Ελλάδα υστέρησε χρονικά σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η εκτόξευση των τιμών των καυσίμων σε δυσθεώρητα ύψη αναμένεται να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε πολύ υψηλά επίπεδα και τον Μάιο. Μια πρώτη γεύση θα δώσει η Eurostat την προσεχή Τρίτη με την εκτίμησή της για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ τα στοιχεία για τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαΐου θα ανακοινωθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 9 Ιουνίου.

ΤΟ mySynigoroslive για τον προγραμματισμό ραντεβού με τον Συνήγορο του Πολίτη


 Σε παραγωγική λειτουργία τέθηκε από την Τρίτη η πλατφόρμα mySynigoroslive, μέσω της οποίας οι πολίτες – φυσικά πρόσωπα και νόμιμοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων – μπορούν να επικοινωνούν εύκολα και γρήγορα με το Συνήγορο του Πολίτη και να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως για θέματα αρμοδιότητας της Ανεξάρτητης Αρχής. Με τη νέα πλατφόρμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δίνεται στους πολίτες η δυνατότητα να απευθύνονται στον Συνήγορο του Πολίτη με στοχευμένο και αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας τους.

Το mySynigoroslive αποτελεί το επόμενο βήμα στην ψηφιοποίηση της λειτουργίας του Συνηγόρου του Πολίτη, καθώς είναι διαθέσιμη εδώ και χρόνια η δυνατότητα υποβολής ερωτημάτων μέσω e-mail (press@synigoros.gr) και αναφορών ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Αρχής. Ενδεικτικά, μέσα στο 2021 ο Συνήγορος του Πολίτη δέχθηκε 18.802 αναφορές, ενώ πολλαπλάσια ήταν τα ερωτήματα ή τα αιτήματα που δεν αφορούσαν αρμοδιότητες του ΣτΠ. Έτσι, η πλατφόρμα θα λειτουργήσει ως προέκταση των υφιστάμενων τρόπων πληροφόρησης και θα διευκολύνει σημαντικά τους ενδιαφερόμενους, καθώς:

  1. δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να επικοινωνήσουν εξ αποστάσεως με τον Συνήγορο του Πολίτη για θέματα που τους απασχολούν, χωρίς να απαιτηθεί η μετακίνηση τους, εξοικονομώντας χρόνο και κόστος·
  2. επιτυγχάνεται η διευκόλυνση των πολιτών καθώς επιλέγουν οι ίδιοι την επιθυμητή ημέρα και ώρα για την τηλεφωνική τους επικοινωνία με στελέχη της Αρχής, ή την φυσική τους παρουσία στα γραφεία της· και
  3. οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν μία πιο στοχευμένη και ουσιαστική πληροφόρηση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και χρειάζονται για αυτό τη συμβολή του Συνηγόρου του Πολίτη, ανατρέχοντας στη λίστα των προσφερόμενων θεματικών ενοτήτων.


Η πλατφόρμα σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε ο Συνήγορος του Πολίτη. Η λειτουργία της βασίζεται στα πρότυπα άλλων αντίστοιχων υπηρεσιών ψηφιακών ραντεβού που έχει υλοποιήσει και λειτουργεί για άλλους φορείς του Δημοσίου όπως ο ΟΑΕΔ, η ΑΑΔΕ, τα ΚΕΠ, το Υπουργείο Εξωτερικών, ο e-ΕΦΚΑ και το Κτηματολόγιο.
 

Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή. Αρχικά ο πολίτης εισέρχεται στον ιστότοπο mySynigoros.live.gov.gr και καταχωρίζει τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην οποία επιθυμεί να λάβει τον σύνδεσμο (link) για την είσοδο στην πλατφόρμα κράτησης. Μόλις λάβει το e-mail και κάνει κλικ τον σύνδεσμο που βρίσκεται στο μήνυμα, καλείται να επιλέξει τον τρόπο εξυπηρέτησης (φυσική παρουσία, τηλεδιάσκεψη ή τηλεφωνική επικοινωνία), τη θεματική ενότητα στην οποία υπάγεται η υπόθεσή του και την ημερομηνία και ώρα που επιθυμεί να εξυπηρετηθεί.
 

Η διαδικασία κλεισίματος του ψηφιακού ραντεβού μπορεί να γίνει είτε για το ίδιο πρόσωπο που υποβάλλει την αίτηση, είτε για τρίτο πρόσωπο. Ωστόσο, στο ραντεβού πρέπει να παρουσιαστεί το ίδιο το ενδιαφερόμενο πρόσωπο, τα στοιχεία του οποίου είναι και αυτά που συμπληρώνονται στην φόρμα της κράτησης.
 

Σημειώνεται ότι οι θεματικές ενότητες που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη είναι οι ακόλουθες:

  1. Κοινωνική Ασφάλιση
  2. Κοινωνική Πρόνοια
  3. Υγεία
  4. Διαχείριση Υδάτων
  5. Ενέργεια
  6. Περιβάλλον (Φυσικό/Πολιτιστικό)
  7. Περιβάλλον (Πολεοδομία/Χωροταξία)
  8. Δεσποζόμενα/Αδέσποτα Ζώα
  9. Μετανάστες/Πρόσφυγες/Αιτούντες Άσυλο
  10. Αστυνομία/Φυλακές
  11. Τριτοβάθμια Εκπαίδευση/Επαγγελματικά Δικαιώματα
  12. Ληξιαρχεία/Ταυτότητες/Στρατολογία
  13. Φορολογικά/Τελωνειακά/Ενισχύσεις Επιχειρήσεων COVID
  14. Μεταφορές/Οχήματα/ΕΛΤΑ
  15. ΤΑΠ/Δημοτικά Τέλη
  16. Προσλήψεις Εκτός ΑΣΕΠ/Θέματα Εκπαιδευτών
  17. Επιδοτήσεις/Δημόσιες Συμβάσεις
  18. ΟΑΕΔ/Δάνεια ΟΕΚ
  19. Ίση Μεταχείριση/Διακρίσεις
  20. Δικαιώματα Παιδιού
  21. Πρωτοβάθμια/Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
  22. Περιστατικά Αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ- Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΜΕ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΙΚΗ ΘΕΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΡΙΣΜΟΣ


Όμορφος κόσμος με πανοραμικές εικόνες της ιστορικής πόλης του Ομήρου, την Κυπαρισσία όπως την αποτύπωσαν οι συνεργάτες μας φωτογράφοι της όποιος ευχαριστούμε θερμά.



ΓΙΑΤΙ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ 

Παραθαλάσσια κωμόπολη με λιμάνι στη δυτική ακτογραμμή της Μεσσηνίας, η Κυπαρισσία, έδρα του Δήμου Τριφυλίας, προσφέρει όμορφη θέα στο βαθυγάλανο χρώμα του Ιονίου και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Ο σύγχρονος οικισμός, η Κάτω Πόλη, συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση στην κεντρική πλατεία με το σιντριβάνι, τους φοίνικες, τα καφέ και τα εστιατόρια, καθώς και στην πολυσύχναστη παραλία της. Η Άνω (Παλαιά) Πόλη, διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, γοητεύει τους επισκέπτες με το κάστρο, τα παλαιά σπίτια και αρχοντικά, τις κρήνες, τις σκάλες και τα καλντερίμια.



Κατοικημένη από τους Προϊστορικούς Χρόνους, η Kυπαρισσία εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο ως επίνειο της Αρχαίας Mεσσήνης. Στο λιμάνι της Κυπαρισσίας έχουν εντοπιστεί λείψανα αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων, ενώ κοντά στο τουριστικό περίπτερο βρίσκεται πηγή που ταυτίζεται με την αρχαία πηγή Διονυσιάδα, την οποία, κατά τον Παυσανία, είχε δημιουργήσει ο Διόνυσος, χτυπώντας τη γη με το θύρσο του.

Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους η Κυπαρισσία ονομαζόταν Aρκαδιά, πιθανώς από τους πολλούς Aρκάδες που είχαν εγκατασταθεί εδώ.

ΦΩΤΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΛΟΥΛΗΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΜΟΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


 Τον μετασχηματισμό του πρωτογενή τομέα προκειμένου να αντιμετωπίσει την μεγάλη ενέργεια εκεί και οικονομική κρίση που έρχεται για την περιοχή μας επεσήμανε ο διευθυντής της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής Τριφυλίας στην εκπομπή ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ που μεταδίδεται κάθε Παρασκευή πρωί στο Πρωινό Δρομολόγιο 8-9 από τον ΠΑΛΜΟ 90,5 με συντονιστή τον Ιωάννη Μποζίκα.

Αρχικά εγώ Αντώνης Παρασκευόπουλος στάθηκε στο γεγονός της επισιτιστικής κρίσης η οποία μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας σε δύσκολες εποχές, αναγνωρίζοντας ότι τα παλιότερα χρόνια η περιοχή της Τριφυλίας είχε αρκετές έκταση σιταριού οι οποίες δυστυχώς εγκαταλείφθηκαν. Απόδειξη γι’ αυτό αποτελούν οι μύλοι που υπάρχουν και αποτελούν σήμερα στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή. Πρόσθεσε ωστόσο ότι με βάση ήταν εργαλεία θα μπορούσανε οι αγρότες να ασχοληθούν και με τα σιτηρά μαζί με άλλες καλλιέργιες σε μέγεθος εκτάσεων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες υπολογίζοντας όμως και το αυξημένο κόστος καλλιέργειας το οποίο δυστυχώς είναι δυσθεώρητο για τα ελληνικά δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά το νέο μοντέλο ορθής γεωργικής πρακτικής ο κύριος Παρασκευόπουλος επεσήμανε ότι πλέον η περιοχή μας γενικότερα η πλούσια γη στην Τριφυλία πρέπει να ξεφύγει από το μοντέλο της μονοκαλλιέργειας και να αδράξει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην κατεύθυνση με την αειφορία του πρωτογενούς τομέα , αρκεί όμως να υπάρχει και ανάλογη στήριξη από την πολιτεία προκειμένου να μη βιώσουμε κάποια επισιτιστική κρίση στο άμεσο μέλλον.

KYPARISSIA TV VIDEO: https://youtu.be/OXtpv6NhZj8

ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΥΝΕΔΡΩΝ ΤΗΣ Μ.Κ.Ο CIOFF ΣΤΑ ΠΑΡΚΟ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

 


Στο πλαίσιο των εργασιών της Εαρινής Συνάντησης του Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης, που πραγματοποιείται στον Δήμο Τριφυλίας, από 26 έως και 30 Μαΐου 2022, υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), με την συμμετοχή 70 συνέδρων, από 16 χώρες της Νότιας Ευρώπης, φιλοξενήθηκαν οι σύνεδροί του, το βράδυ της Παρασκευής, στο Πάρκο της Βλαχέρνας Φιλιατρών, όπου τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Τριφυλίας, κ. Γεώργιος Λεβεντάκης.

Παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί, από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών και του Λυκείου Ελληνίδων Πάτρας και οι φιλοξενούμενοι περιηγήθηκαν στις εκθέσεις, που λειτουργούν στον χώρο του Πάρκου.
Η Εαρινή Συνάντηση του Τομέα CIOFF® αποτελεί σημαντική διοργάνωση και η επιλογή του Δήμου μας, ως τόπου πραγμοτοποίησής της, μόνο σημαντικά οφέλη μπορεί να προσφέρει στον τόπο μας.

    

ΠΑΝΔΗΜΟ ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ

 


Πάνδημο είναι πλέον το αίτημα να προχωρήσει και να κατασκευαστεί επιτέλους ο δρόμος Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα αφού αυτοδιοικητικοί, φορείς και επαγγελματίες ενώνουν τις δυνάμεις τους με μοναδικό σκοπό την ολοκλήρωση του οδικού Δυτικού Βαλκανικού Άξονα.

Οι 8 εμπορικοί Σύλλογοι Μεσσηνίας και Ηλείας καθώς και οι επαγγελματίες εστίασης, και τουριστικών καταλυμάτων έχουν ήδη συγκροτήσει κοινό μέτωπο αγώνα για να προχωρήσει επιτέλους η κατασκευή του οδικού δικτύου.

Οι επαγγελματίες μάλιστα την περασμένη Τετάρτη έκαναν ήδη μια πρώτη συνάντηση  στην Καλαμάτα και αναμένεται και δεύτερη διευρυμένη στις 5 Ιουνίου στην Κυπαρισσία για τις περαιτέρω κινήσεις τους, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι ο δρόμος πρέπει να γίνει αφενός για την ασφάλεια της κυκλοφορίας και αφετέρου για την ανάπτυξη των περιοχών τόσο της Ηλείας όσο και της Μεσσηνίας.

Για την προχθεσινή συνάντηση αλλά και την επερχόμενη διευρυμένη συνεδρίαση εξέδωσε χθες ανακοίνωση ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, η οποία συνυπογράφεται και από τους Εμπορικούς Συλλόγους Πύργου, Ζαχάρως, Κρέστενας, Καλαμάτας, Μεσσήνης, Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας , τον Σύλλογο Επαγγελματιών Κορώνης και την Ένωση ξενοδόχων και ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων Τριφυλίας στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Συνάντηση πραγματοποίησε την Τετάρτη 25/05/2022, το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας με το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, στην Καλαμάτα.

Αποκλειστικό θέμα συζητήσεως ήταν το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των Εμπορικών Συλλόγων Πύργου, Κρεστένων, Ζαχάρως, Κυπαρισσίας, Μεσσήνης, Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Κορώνης, της Ένωσης ξενοδόχων και ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων Τριφυλίας και του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας για την διεκδίκηση του αυτονόητου, την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα.

Και με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμάτας υπήρχε πλήρη ταύτιση απόψεων για την υλοποίηση κατασκευής του αυτοκινητόδρομου, και έτσι και αυτός ο σύλλογος συμμετέχει στο κοινό μας μέτωπο διεκδίκησης.
Μετά και από αυτήν την συνάντηση ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος επαφών με αντικείμενο το κλείσιμο του δαχτυλιδιού, και έτσι πλέον την Κυριακή 05/06, στις 18:30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δήμου Τριφυλίας, στην Κυπαρισσία, θα διεξαχθεί διευρυμένη συνεδρίαση των προεδρείων των μετεχόντων Συλλόγων, στο κοινό μας μέτωπο, ώστε να συναποφασιστούν οι μετέπειτα κινήσεις μας.

Μπροστάρηδες οι Δήμαρχοι Πύργου και Καλαμάτας

Καλαμάτα, Πύργος και λοιποί δήμοι της ευρύτερης περιοχής πρέπει να συνεργαστούν και να ενώσουν δυνάμεις ώστε να προωθηθεί η υλοποίηση του δρόμου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, συμφώνησαν οι Δήμαρχοι Καλαμάτας και Πύργου, Θανάσης Βασιλόπουλος και Παναγιώτης Αντωνακόπουλος κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησής τους στο δημαρχείο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Ενημερώνοντας τον κ. Βασιλόπουλο, ο Δήμαρχος Πύργου ανέφερε ότι με τα τωρινά δεδομένα το τμήμα Πάτρα-Πύργος θα φτάσει τρία χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Πύργου, αλλά με πρόσθετη χρηματοδότηση θα γίνει δυνατή η προσέγγιση στην δυτική είσοδο του Πύργου.

Οι Δήμαρχοι στη συζήτησή τους τόνισαν ότι το υπόλοιπο τμήμα, Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, αποτελεί το δυτικό κομμάτι του Βαλκανικού Άξονα που ξεκινά από την Καλαμάτα και φτάνει μέχρι την Τεργέστη της Ιταλίας και είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι η ολοκλήρωσή του θα αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα των δύο νομών.

Παν. Αντωνακόπουλος: «Θα συνδράμει με ένα μεγάλο αριθμό εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών»

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Πύργου Παν. Αντωνακόπουλος: «Εκφράζουμε την κοινή βούληση για την απαραίτητη ολοκλήρωση του οδικού Δυτικού Βαλκανικού Άξονα με τον δρόμο Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα – Καλαμάτα.

Ένας άξονας ο οποίος δεν είναι ένας απλός νέος δρόμος αλλά αλλάζει όλη τη φυσιογνωμία των μεταφορών σε όλη τη Δυτική Ελλάδα καθώς κι ευρύτερα στη χώρα και ως εκ τούτου αναβαθμίζονται και τα υπόλοιπα έργα μεταφοράς.

Συνολικά, σε όλες τις περιοχές που διασχίζει θα δώσει αναπτυξιακές προοπτικές αφού με την βελτίωση των υποδομών και του οδικού δικτύου, θα συνδράμει με ένα μεγάλο αριθμό εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών.

Για τον Δήμο μας υπάρχει κι η παρουσία του Κατακόλου που είναι τουριστικό λιμάνι και οι περιοχές που έχουν τουριστικό ενδιαφέρον σαφώς αναβαθμίζονται όταν οι υποδομές συγκοινωνίας βελτιώνονται. Κάτι που ισχύει και για την ανάπτυξη γειτονικών λιμανιών και αεροδρομίων που ουσιαστικά λειτουργούν ως πύλες μεταφοράς επισκεπτών, ειδικά όταν οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές και διέπονται από σύγχρονο οδικό δίκτυο».

Όσον αφορά στο τμήμα του Καΐάφα που δημιουργεί τεχνικές δυσκολίες και απαιτεί μεγάλα ποσά για την αντιμετώπισή τους, οι Δήμαρχοι εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να προκριθεί η μηδενική λύση. «Ας μείνει ως έχει αυτό το κομμάτι, δεν χάθηκε ο κόσμος για 3 χιλιόμετρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνακόπουλος.

Επίσης, συζήτηση μεταξύ των Δημάρχων αναπτύχθηκε και για την υπόθεση του σιδηροδρόμου.
Οι Δήμαρχοι συμφώνησαν συνολικά να συντονίσουν τις ενέργειές τους ώστε να ενωθούν δυνάμεις που θα βοηθήσουν στην διεκδίκηση τόσο του δρόμου, που είναι και το κυρίαρχο, όσο και ευρύτερων παρεμβάσεων για την ανάπτυξη των δύο περιοχών.

– O κ. Βασιλόπουλος προσέφερε στον συνάδελφό του την έκδοση του Δήμου Καλαμάτας για το 1821 και το επετειακό αναμνηστικό μετάλλιο, ενώ ο κ. Αντωνακόπουλος ανταπέδωσε με αναμνηστικό κλαδί ελιάς «που συμβολίζει όχι την παραγωγή αλλά την ειρήνη», όπως είπε χαρακτηριστικά και την έκδοση του Δήμου Πύργου «Γεγονότα και άγνωστες πτυχές που σημάδεψαν την Ηλεία κατά την Επανάσταση του 1821».
Στη συνάντηση, συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, καθώς και οι πρόεδροι των Λιμενικών Ταμείων Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος και Πύργου, Κώστας Καραγιάννης, οι οποίοι στη συνέχεια μετέβησαν στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας όπου συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Θυμίζουμε ότι βρισκόμαστε εν αναμονή και της καθόδου του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή στην Τρίπολη, όπως είχε δηλώσει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, προκειμένου να προβεί σε ανακοινώσεις για θέματα υποδομών που αφορούν ολόκληρη την Πελοπόννησο, μέσα στα οποία θα εντάσσεται και το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο.

Ηλίας Ξανθούλης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

«Μόνο ενωμένοι και όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε»
«Ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία αυτή που πάρθηκε για να ενωθούμε όλοι και να διεκδικήσουμε το τελείωμα του «δαχτυλιδιού της Πελοποννήσου». Όλα αυτά που έχει βιώσει ο νόμος τόσα χρόνια με αυτό το έκτρωμα της Ε.Ο. Πύργου – Πατρών και όλη τη διαδρομή που είχε το έργο με εντάξεις και απεντάξεις, μας έκανε να συμμετέχουμε σε αυτό το σχήμα για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε να κλείσει επιτέλους το «δαχτυλίδι» αυτό που είναι αναπτυξιακό. Έχουμε τόσο ωραίες παραλίες, τα αγροτικά μας προϊόντα πρέπει να μεταφέρονται τάχιστα και με ασφάλεια για να φύγουν στην Ευρώπη, καθώς επίσης και για να έρθει νέος κόσμος και τουρίστες, με την Καλαμάτα να αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα αφού αναπτύχθηκε σύντομα με όλες τις υποδομές.

Επιπλέον με την τελευταία απογραφή είδαμε πτώση του πληθυσμού, κάτι που καθιστά αναγκαίο το να πείσουμε τους νέους να μείνουν στον τόπο. Αλλά πως θα γίνει αυτό αν δεν υπάρχει κάτι αναπτυξιακό; Η συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας είναι να διεκδικήσουμε και το σιδηρόδρομο. Αν δεν μπορεί να γίνει από την Πάτρα λόγω του έργου με τις υπογειοποιήσεις, τουλάχιστον ας μας έρθει από την αντίθετη κατεύθυνση, αυτή της Καλαμάτας. Επιτέλους πρέπει να τελειώσει όλο αυτό. Είναι επιτακτικό τώρα και με την φυγή των σχολών, αφού δεν υπάρχει από πουθενά αλλού ανάπτυξη για την περιοχή. Μόνο ενωμένοι και όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε».

Tάσος Καρνάρος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων


«Μοχλός ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής μας»

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Κρεστένων σε συνεργασία με τους Ε.Σ. Ζαχάρως και Πύργου, υπό τη σκέπη της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ηλείας, ως άμεσα ενδιαφερόμενοι για την συνέχιση της οδού Πύργος- Καλό Νερό – Τσακώνα και με την συνεργασία των αντίστοιχων φορέων – συλλόγων της Μεσσηνίας με πρωτεργάτη τον ΕΣ Κυπαρισσίας συνέβαλλαν στη δημιουργία αρραγούς μετώπου δίχως αντιπαλότητες – με μόνο κοινό σκοπό την ολοκλήρωση της οδού Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα. Ο δρόμος αυτός είναι πλέον ένας έξοχος μοχλός ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής μας, καθότι παρουσιάζουμε ποικίλη επιχειρηματική δραστηριότητα :στον πρωτογενή και μεταποιητικό τομέα, στον τουρισμό ακόμη και στη δημιουργία “συγκοινωνούντων δοχείων” ανάμεσα στις πόλεις που θα ενώνει. Στις 5 Ιουνίου 2022 θα επιχειρηθεί μια πρώτη επαφή όλων των φορέων αυτών στην Κυπαρισσία όπου θα αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις μας. Ήδη μετά από επικοινωνία με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστα Νικολούτσο προτάθηκε μια ημερίδα στη Ζαχάρω όπου θα συμμετέχουν γνώστες της μέχρι τώρα πορείας του συγκεκριμένου δρόμου μέσα από προηγούμενες εκπονημένες μελέτες».

Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως

«Δεν νοείτε ανάπτυξη και τουρισμός χωρίς σύγχρονο δρόμο»
«Όπως έχουμε τονίσει και άλλες φορές, το … δαχτυλίδι πρέπει να κλείσει. Ο δρόμος πρέπει να ενωθεί, αφού δεν νοείτε ανάπτυξη και τουρισμός αν δεν υπάρχει ένας σύγχρονος δρόμος. Επίσης έχουμε τα τροχαία ατυχήματα. Κάθε εβδομάδα έχουμε και από ένα τροχαίο ατύχημα στην περιοχή. Ο σύλλογος μας λοιπόν σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συλλόγους έχουμε κάνει κάποιες συναντήσεις και θα υπάρχουν και περεταίρω κινητοποιήσεις. Σίγουρα άμεσες εξελίξεις αποκλείεται να έχουμε. Πρέπει όμως όλοι οι φορείς να σταματήσουμε να είμαστε θεατές στην υποβάθμιση που έχουμε κάθε χρόνο στον τόπο μας. Όσο μπορούμε θα διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν σαν περιοχή και πιστεύω ότι θα δικαιωθούμε». patrisnews.com