Pages

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΤΕΛΛΕΙΜΜΕΝΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

 


ΕΥΣΤΟΧΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ Αναγνώστη μας για τα εγκαταλελειμμένα ζώα συντροφιάς που άφησαν αυτές τις μέρες κάποια ασυνείδητοι επισκέπτες. Το φαινόμενο δυστυχώς παρουσιάζεται έντονα σε ορισμένες περιοχές της Τριφυλίας ιδίως το καλοκαίρι που μας εγκαταλείπει αλλά και παλιότερα σε γιορτινές περιόδους με λιγότερη ίσως ένταση του φαινομένου.
Πριν διαβάσετε το σχετικό σχόλιο που αποτυπώνεται και με φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα, το σημαντικότερο είναι ότι τα ζώα συντροφιάς δεν είναι πιθανόν αγνώστου ιδιοκτήτη αφού κάποια έφεραν περιλαίμιο, το δεύτερο είναι ότι εγκατάλειψη αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα με βάση τον Ευρωπαικό και ελληνικό Νόμο: 

« Χθές βράδυ έξω από το νοσοκομείο!!!

Το έκαναν πάλι το θαύμα τους κάποιοι. 

Άφησαν τα σκυλιά ( είναι με περιλαίμιο) και έφυγαν για την Αθήνα πιθανόν!!! Ι.Κ.» Χωρίς σχόλια βεβαίως, βεβαίως...

ΜΕ ΕΥΛΑΒΕΙΑ Η ΕΟΡΤΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ


Με θρησκευτική ευλάβεια γιορτάστηκε φέτος στο φερώνυμου Ιερό ναού η Κατάθεση Τίμια ζώνης Θεοτόκου, στο όμορφο εκκλησάκι που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της νοσηλευτικής μονάδας Κυπαρισσίας. Χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Mητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσοστόμου τελέστηκε θεία λειτουργία μετά αρτοκλασίας.

Παράλληλα τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ των σημαντικών ευεργετών, δωρητών, ανακαινιστών και αρωγών της νοσηλευτικής μονάδας της Κυπαρισσίας παρουσία των εκπροσώπων του ιατρικού και επιστημονικού κόσμου του ιδρύματος, με τις ευχές του ιεράρχη για υγεία να είναι διαχρονικές όσο ποτέ. Η εορτή αυτή ολοκληρώνει ένα ακόμα εκκλησιαστικό έτος καθώς 1 Σεπτεμβρίου ξεκινάει καινούργιο, με τις ευχές για το μεγάλο αγαθό της υγείας να είναι καθολικές.

KYPARISSIA TV VIDEO: https://youtu.be/6uNEcWIQvMg

55.000 ΣΤΕΜΜΑΤΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΑΡΤΕΣ

 


Στην κύρωση του 90% των δασικών χαρτών σχεδιάζει να προχωρήσει έως τα τέλη Οκτωβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για τα κομμάτια εκείνα για τα οποία δεν έχουν κατατεθεί αντιρρήσεις από πολίτες και είναι «ελεύθερα» να οριστικοποιηθούν. Η επόμενη πρόκληση θα είναι να εξεταστούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα οι σχεδόν 332.000 αντιρρήσεις που κατατέθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Η περίοδος υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες έληξε σταδιακά (από περιοχή σε περιοχή) μέσα στο καλοκαίρι. Πλέον οι αντιρρήσεις έχουν συλλεγεί από το Εθνικό Κτηματολόγιο και έχει ξεκινήσει η επεξεργασία τους.
«Στόχος μας είναι εντός δύο μηνών να ξεκινήσει η κύρωση των δασικών χαρτών, στα κομμάτια τους που δεν έχουν αντιρρήσεις», λέει σε ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην «Καθημερινή» ο γενικός γραμματέας Δασών, Κωνσταντίνος Αραβώσης.
«Είναι υποχρέωσή μας έναντι των θεσμών να κυρώσουμε περί το 90% μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Χάρη στη ρύθμιση που εντάχθηκε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο (Ν. 4964-2022) οι δασικές υπηρεσίες θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις στο δασικό χάρτη ακόμη και αφού αυτός έχει κυρωθεί, προκειμένου να αποκαθίστανται σφάλματα».
Τι γίνεται, όμως, με το υπόλοιπο 10% των δασικών χαρτών, αυτό για το οποίο έχουν κατατεθεί αντιρρήσεις; «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Έχουμε αρκετά προβλήματα με τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων. Πρόσφατα θέσαμε ένα πλαφόν ανά επιτροπή, ότι αν δεν εξετάσουν 100 αντιρρήσεις σε ένα μήνα, δε θα μπορούν τα μέλη της να πληρωθούν. Με αυτό τον τρόπο θα πιέσουμε για την επίσπευση. Περαιτέρω, θα συστήσουμε νέες επιτροπές ανά περιοχή (σήμερα είναι περί τις 100 σε όλη τη χώρα)».
Το υπουργείο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της “Καθημερινής”, εκτιμά ότι ενάμισι έτος θα ήταν ένας αξιοπρεπής χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξέτασης των αντιρρήσεων. Ωστόσο κανείς δεν επιθυμεί να δεσμευτεί. «Δε θα ήθελα να μιλήσω για χρονοδιαγράμματα πριν να έχουμε αναλυτικά στοιχεία για τις αντιρρήσεις», καταλήγει ο κ. Αραβώσης.
Πόσες είναι τελικά οι αντιρρήσεις; Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικό Κτηματολόγιο, επί των αναρτημένων δασικών χαρτών κατατέθηκαν 331.874 αντιρρήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε 2.552.218 στρέμματα (περίπου το 1,9% της χώρας). Ωστόσο, ο αριθμός τους ποικίλλει ανά περιοχή. Αντιρρήσεις για 55.000 στρέμματα κατατέθηκαν στη Μεσσηνία.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, θα προσπαθήσει κατά το επόμενο διάστημα να μειώσει περαιτέρω τον αριθμό των αντιρρήσεων, καταθέτοντας ρύθμιση για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις. «Μέσα στο Σεπτέμβριο η ρύθμιση θα λάβει την τελική της μορφή. Με τη ρύθμιση αυτή θα επιχειρηθεί να δοθεί λύση σε όσες εκχερσωμένες εκτάσεις καλλιεργούνταν και λάμβαναν επιδότηση», λέει ο κ. Αραβώσης.
Να σημειωθεί, πάντα σύμφωνα με την “Καθημερινή”, ότι οι εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις καταλαμβάνουν 2.025.743 στρέμματα σε όλη τη χώρα – το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναθέσει μελέτη που αφορά στις οικονομικές επιπτώσεις που εκτιμάται ότι θα έχει στην αγροτική παραγωγή η αποβολή γεωργών και κτηνοτρόφων από τις δασικές εκτάσεις που (κατά κανόνα) καταπάτησαν και αποψίλωσαν.

ΑΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: Φιλική νίκη με 3-1 επί του Τέλλου Άγρα

 


Δεύτερο φιλικό προετοιμασίας σήμερα για ΑΟ Κυπαρισσίας και Τέλλο Άγρα. Οι δύο ομάδες είχαν δώσει και την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ τους αγώνα που είχε λήξει με νίκη του ΑΟΚ με σκορ 3-0.

Στο σημερινό φιλικό που διεξήχθη στο γήπεδο Κυπαρισσίας, το συγκρότημα του Γιώργου Καλόμαλου επικράτησε με 3-1. Οι δύο προπονητές Γιώργος Καλόμαλος και Δημήτρης Λίτσας χρησιμοποίησαν διάφορα πρόσωπα και σχήματα, βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα.

Για τους “κυανόλευκους” τα γκολ πέτυχαν οι Χρήστος Μπουτσικάκης (2) και Κωνσταντόπουλος (προηγήθηκε 3-0) ενώ για τον Άγρα ο Σούλα (για το τελικό 3-1).

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑ ΣΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΝΔΕΣ ΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

 


Σε τηλεδιάσκεψη με τους 5 χωρικούς αντιπεριφερειάρχες προήδρευσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Στη σύσκεψη, με τη συμμετοχή και των διευθυντών Τεχνικών Εργων των 5 Π.Ε., συζητήθηκε η επικείμενη δημοπράτηση των έργων οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για τα οποία έχει εγκριθεί πίστωση 71.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα εστάλη στην Περιφέρεια και η σχετική μελέτη από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στην οποία διαπιστώθηκε ότι ορισμένα από τα προτεινόμενα σε αυτή έργα έχουν ήδη υλοποιηθεί από την Περιφέρεια και ως εκ τούτου χρειάζεται να προκριθούν παρεμβάσεις σε άλλα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου -χρειάζεται επομένως μια σχετική επικαιροποίησή της.

Σημειώνεται ότι για το εν λόγω έργο θα γίνει μία μία δημοπράτηση κεντρικά, η οποία θα αφορά και στις 5 Π.Ε.

“ΞΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ”

Στην ίδια σύσκεψη σήμερα, εξ άλλου, συζητήθηκε επίσης η καθαίρεση όλων των διαφημιστικών πινακίδων που είναι αναρτημένες εκατέρωθεν των οδικών αξόνων στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Ίκλαινα ΠΥΛΙΑΣ: Οι «Μυκήνες» της Μεσσηνίας έρχονται στο φως


 
Μαζί με τα κατάλοιπα οικισμών ανασκάπτουν τη χαμένη γραμμή του αρχαίου χρόνου και λίγο λίγο ψηλαφούν τη χιμαιρική ροή του· ιχνηλατούν τις ακατάπαυστες, ενίοτε βίαιες αλλαγές, αλλά και τον χρόνο πέρα από τον χρόνο, την αιωνιότητα της ανθρώπινης φύσης, εκείνη την αστείρευτη δύναμη που γεννά και καταστρέφει κόσμους. Με τσάπες, κασμάδες, κασμαδάκια, φτυάρια, μυστριά, ξύστρες, σπάτουλες, σκούπες, πινέλα, ζεμπίλια, καρότσια, καλέμια, σφυριά, μετροταινίες, σπάγκους, σφουγγάρια, ψεκαστήρες, παχύμετρα, αλφάδια, χωροβάτες, drones, ημερολόγια, τάμπλετ, λάπτοπ, ανατρέπουν την ψευδή αντίληψη του χώρου που είχε σχηματίσει η λήθη· ξαναχτίζουν το ανεπίστρεπτο με σχολαστικότητα και αβρότητα απέναντι στα ίχνη της Ιστορίας.

Ίκλαινα: Οι «Μυκήνες» της Μεσσηνίας έρχονται στο φως-1
Στο τέλος των εργασιών, κάθε μέρα, drones φωτογραφίζουν από αέρος τα σκάμματα. 

Μία μέρα σε μια αρχαιολογική ανασκαφή είναι σαν μια βουτιά σ’ ένα εκτενές ποίημα, σ’ ένα έπος, σε μια Ιλιάδα, μια Οδύσσεια, μια Μαχαμπαράτα, ένα Γκιλγκαμές, και μαζί το πιο εποικοδομητικό βιωματικό μάθημα ακριβούς προσέγγισης του μακρινού παρελθόντος. Βρεθήκαμε στην ανασκαφή της Ίκλαινας στην Πύλο, με ξεναγό τον ενορχηστρωτή και μαέστρο της, Μιχάλη Κοσμόπουλο, καθηγητή Αρχαιολογίας και κάτοχο της Διακεκριμένης Έδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, στο Σεντ Λούις. Ένα μαγευτικό οροπέδιο με θέα το Ιόνιο Πέλαγος, όπου μεταξύ 1600 και 1100 π.Χ. πιθανολογείται ότι αναπτύχθηκε το πρώτο ομοσπονδιακό κράτος του δυτικού κόσμου. Από τα χαράματα, μόλις ο ήλιος έσκασε γλυκά, μακραίνοντας μυστηριακά τις σκιές, ως το πλήρες μεσουράνημα, ο κ. Κοσμόπουλος διέστειλε το βλέμμα και το πνεύμα μας στις πληθωρικές διαστάσεις της αναδυθείσας από την αρχαιολογική σκαπάνη πρωτεύουσας ενός ισχυρότατου μυκηναϊκού κρατιδίου, της πόλης της Ίκλαινας, με τα κυκλώπεια κτίρια, τα τεράστια οικοδομήματα και την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της.

Ίκλαινα: Οι «Μυκήνες» της Μεσσηνίας έρχονται στο φως-2
Ο Μιχάλης Κοσμόπουλος στο Κυκλώπειο Άνδηρο, που στήριζε ένα διώροφο ή τριώροφο ανάκτορο, με θέα την καταπράσινη μεσσηνιακή γη και το Ιόνιο Πέλαγος. 

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Οι βάσεις των δύο τμημάτων της πόλης, του λαμπρού διοικητικού κέντρου και των σπιτιών –μικρών μεγάρων με κεντρικές εστίες– και των εργαστηρίων, αναδύονται μέσα από το κοκκινόχωμα στο χρυσαφί φως. Περνάμε τους μεγάλους γωνιόλιθους της πύλης προς το διοικητικό κέντρο, πατώντας πάνω στον φαρδύ, άριστα διατηρημένο πλακόστρωτο δρόμο, που τώρα είναι καλυμμένος με ειδικά υλικά τα οποία τον προστατεύουν από τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας. Σταματάμε έξω από τα κατάλοιπα ενός μνημειώδους κτιρίου, μοναδικού στη μυκηναϊκή αρχιτεκτονική, όπως αποκαλύπτουν οι ορθοστάτες και οι ισόδομοι λίθοι του. Συναντάμε τα υπολείμματα άλλων δύο κτιρίων.

Ίκλαινα: Οι «Μυκήνες» της Μεσσηνίας έρχονται στο φως-3
Στο εσωτερικό του ανακτόρου βρέθηκαν περισσότερα από 2.000 σπαράγματα τοιχογραφιών με ναυτικές σκηνές (όπως αυτή στο εικονιζόμενο θραύσμα, που συντηρήθηκε και φωτογραφήθηκε από τον Γ. Τσαΐρη), σκηνές κυνηγιού, κυριών της αυλής σε πομπή κ.ά.

«Τα κτίρια ήταν σχεδόν επιφανειακά, πολλά δεν καλύφθηκαν ποτέ και για αιώνες οι κάτοικοι της περιοχής εύρισκαν εδώ έτοιμο οικοδομικό υλικό· αρχαίες πέτρες βρίσκονται σε σπίτια, σε πηγάδια, σε εκκλησίες. Έτσι στον αρχαιολογικό χώρο έχουμε κτίρια που σταματούν απότομα, βλέπεις εδώ τη γωνία ενός μυκηναϊκού κτιρίου, μια άλλη εκεί, και το υπόλοιπο έχει εξαφανιστεί για πάντα», εξηγεί ο κ. Κοσμόπουλος. Διασχίζουμε την πλακόστρωτη πλατεία, από την οποία ένας δεύτερος πλακόστρωτος δρόμος οδηγεί στο υπαίθριο ιερό. Στο πλάι, ένας σχεδόν ακέραιος πετρόκτιστος υπόνομος μαρτυρά τις προηγμένες αστικές υποδομές – «η πόλη διέθετε, από τόσο νωρίς, κεντρικό αποχετευτικό σύστημα με χτιστούς υπονόμους και δίκτυο ύδρευσης με πήλινους αγωγούς».

Η είσοδος στην πηλόκτιστη αυλή του ανακτορικού συγκροτήματος μικραίνει αυτόματα τις διαστάσεις μας. Μπροστά μας ορθώνεται μια γιγαντιαία πλατφόρμα, κατασκευασμένη από ογκόλιθους βάρους 4 έως 6 τόνων ο καθένας, το λεγόμενο Κυκλώπειο Άνδηρο. Ύψος 4 μέτρα (τα θεμέλια συνεχίζουν για 2 ακόμη μέτρα μέχρι τον φυσικό βράχο), μήκος 25 μ. και πλάτος 8 μ. Σε σημεία διατηρούνται ύστερα από 3.500 χρόνια τμήματα λευκού σοβά με ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος. «Στήριζε ένα διώροφο ή τριώροφο κτίριο με εντυπωσιακές τοιχογραφίες στο εσωτερικό του (βρέθηκαν περισσότερα από 2.000 σπαράγματα τοιχογραφιών με ναυτικές σκηνές, σκηνές κυνηγιού, κυριών της αυλής σε πομπή, αρχιτεκτονικών μελών κ.ά.), αλλά και βοηθητικά διαμερίσματα στο πλάι. Στοιχεία όπως ο μνημειώδης χαρακτήρας και η μοναδική αρχιτεκτονική μορφή του συγκροτήματος, καθώς και οι εξαιρετικής ποιότητας τοιχογραφίες, είναι συμβατά με τη χρήση του ως του ανακτόρου του ηγεμόνα», σημειώνει ο κ. Κοσμόπουλος.

Ίκλαινα: Οι «Μυκήνες» της Μεσσηνίας έρχονται στο φως-4
Η αρχαιότερη πινακίδα Γραμμικής Β, άριστο δείγμα της μυκηναϊκής γραφειοκρατίας, δημοσιευμένη στα Πρακτικά της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών.

ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Μπροστά μας ο μαγνήτης της μεσσηνιακής γης και θάλασσας. «Στη μέση του χειμώνα, στην Αμερική, κλείνω τα μάτια και βλέπω αυτό το τοπίο», λέει ο διαπρεπής καθηγητής. Οι γύρω λόφοι, μια ήρεμη αρμονία από γραμμές και χρώμα, βαθυπράσινο και ασημοπράσινο, που χαμηλώνει και βυθίζεται μέσα στο ατέλειωτο πέλαγο. «Υπήρχε οπτική επαφή με τα ανάκτορα του Νέστορα. Για μεγάλο μέρος της μυκηναϊκής περιόδου φαίνεται ότι ήταν αντίπαλοι, αλλά έβλεπαν ο ένας τον άλλο». Η Ίκλαινα ήταν ανεξάρτητο κρατίδιο, όπως επιβεβαιώνει ο εντοπισμός της αρχαιότερης πινακίδας Γραμμικής Β (1300 με 1350 π.Χ.), άριστο δείγμα της μυκηναϊκής γραφειοκρατίας, η οποία είναι 100 με 150 χρόνια πρωιμότερη από εκείνες που βρέθηκαν στο Ανάκτορο του Νέστορα (1200 π.Χ.). «Η υπόθεση εργασίας μας είναι ότι για το μεγαλύτερο μέρος της μυκηναϊκής περιόδου η Μεσσηνία ήταν διαιρεμένη σε ανεξάρτητα κρατίδια – ένα από αυτά ήταν η Ίκλαινα και ένα άλλο το Ανάκτορο του Νέστορα. Γύρω στο 1250 π.Χ., ο ηγεμόνας του Ανακτόρου του Νέστορα άρχισε να καταλαμβάνει τα γειτονικά κρατίδια, δημιουργώντας το μυκηναϊκό κράτος της Πύλου. Δεκαέξι κρατίδια (εννέα στο δυτικό τμήμα του βασιλείου και επτά στο ανατολικό) μετατρέπονται σε επαρχίες που βασιλείου –αναφέρονται στις πινακίδες Γραμμικής Β από το Ανάκτορο του Νέστορα–, όμως διατηρώντας μέρος της αυτονομίας τους. Καθώς η κάθε επαρχία είχε τη δική της πρωτεύουσα, κυβέρνηση και διοικητικό κέντρο, αλλά όλες υπάγονταν στην κεντρική εξουσία του Ανακτόρου, φαίνεται ότι έχουμε την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση δύο επιπέδων διακυβέρνησης στον δυτικό πολιτισμό. Αυτό υποδηλώνουν τα στοιχεία που έρχονται στο φως στην Ίκλαινα, τη μόνη μυκηναϊκή πρωτεύουσα που ανασκάπτεται συστηματικά. Φαίνεται ότι οι νέοι κυρίαρχοι της θέσης, με τη βίαιη κατάληψή της και την καταστροφή μνημειωδών κτιρίων, εξαφάνισαν όλα τα σημάδια της προηγούμενης πολιτικής εξουσίας και υποβίβασαν την Ίκλαινα σε βιοτεχνικό κέντρο.

Εργαστήρια και αποθήκες εξακολούθησαν να χρησιμοποιούνται για 50 ακόμη χρόνια και εγκαταλείφθηκαν με την καταστροφή του κράτους της Πύλου, γύρω στο 1200 π.Χ.».

Η Ίκλαινα ήταν ένα τόσο ακτινοβόλο μυκηναϊκό κέντρο, που η μνήμη της φαίνεται ότι επιζεί τουλάχιστον για τέσσερις αιώνες μετά την εγκατάλειψή της και αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ταυτίζεται με το ομηρικό Αιπύ, μία από τις εννέα πόλεις του Νέστορα στη ραψωδία Β της Ιλιάδας, οι οποίες, όπως μυθολογείται, έστειλαν πλοία στον Τρωικό πόλεμο. «Μέχρι τον Όμηρο είχε επιβιώσει η μνήμη του κραταιού Ανακτόρου του Νέστορα και των κρατιδίων του, των εννέα στη δυτική και των επτά στην ανατολική επαρχία», αναφέρει ο κ. Κοσμόπουλος.

Ίκλαινα: Οι «Μυκήνες» της Μεσσηνίας έρχονται στο φως-5
Μετά την ανασκαφή, οι Αμερικανοί φοιτητές θα ξεκουραστούν και το απόγευμα θα παρακολουθήσουν μαθήματα.

«Πιστεύω ότι η διατήρηση της ανάμνησης του μεγαλειώδους βασιλείου της Πύλου στους τοπικούς πληθυσμούς κατέστη δυνατή μέσω διαδικασιών κοινωνικής μνήμης. Κτίρια που δεν καλύπτονται ποτέ λειτουργούν ως τόποι μνήμης και, σε συνδυασμό με την προφορική παράδοση, συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης». Η πόλη της αρχαίας Ίκλαινας, που υπολογίζεται ότι αριθμούσε 5.000 με 6.000 κατοίκους, καταλαμβάνει μεγάλη έκταση. Όμως, ό,τι έχει αποκαλυφθεί, ιχνογραφεί τη γέννηση, την εξέλιξη και τη βίαιη καταστροφή της, και μαζί τους άφθαρτους μηχανισμούς ανάπτυξης των ανθρώπινων κοινωνιών. Πίσω μας κείτονται στοιβαγμένοι περισσότεροι από 130 κυκλώπειοι λίθοι, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στη θέση τους κατά την αναστήλωση της πόλης. «Όταν ολοκληρωθεί η αναστήλωση με ό,τι υλικά έχουν βρεθεί στον χώρο, θα δημιουργηθούν και δύο διαδρομές, μία μέσα από την περίφραξη, που θα ακολουθεί την πορεία της κυκλοφορίας του αρχαίου οικισμού, και μία υπερυψωμένη έξω από αυτόν, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να δουν τον χώρο και όταν αυτός είναι κλειστός. Με μια εφαρμογή στο κινητό θα στοχεύουν σε σημεία της αναστηλωμένης πόλης και θα ταξιδεύουν στον χρόνο». Η θέση ερευνήθηκε για πρώτη φορά από τον Σπύρο Μαρινάτο κατά τη διάρκεια τετραήμερης ανασκαφής το 1955, αλλά ξεχάστηκε μέχρι τη δεκαετία του 1990, όταν ο Γ. Κορρές την ενέταξε στον κατάλογο παλαιών σημαντικών ανασκαφών του Μαρινάτου.

Ίκλαινα: Οι «Μυκήνες» της Μεσσηνίας έρχονται στο φως-6
Αρχαιολόγοι, ειδικοί επιστήμονες, βοηθοί αρχαιολόγοι, φοιτητές και εργάτες δουλεύουν με άκρα προσοχή και επαγγελματισμό μέσα και έξω από τα επτά ενεργά σκάμματα.

Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ

Η ομάδα των δεκάδων αρχαιολόγων, ειδικών επιστημόνων, βοηθών αρχαιολόγων, φοιτητών και Ικλαινιωτών εργατών, που δουλεύει μπροστά μας με άκρα προσοχή και επαγγελματισμό μέσα και έξω από τα επτά ενεργά σκάμματα στην περιοχή των οικιών και των εργαστηρίων της προϊστορικής πόλης, αποκαλύπτει το μάκρος του χρόνου, το μέγεθος του μόχθου, το βάθος της γνώσης, την πολυεπίπεδη επιστημονική συνέργεια που απαιτούνται για να ανασυντεθεί με απόλυτη ακρίβεια το κομμάτι αυτό του παρελθόντος. Πάνω σε δεκαπέντε στρέμματα γης αναπτύσσεται μια άρτια οργανωμένη, υποδειγματική ανασκαφή, με όλους τους κρίκους της ερευνητικής αλυσίδας. Πριν προσεγγίσουμε το πολύχρωμο μελίσσι στα σκάμματα, περνάμε από τη μηχανή επίπλευσης, την οποία χειρίζεται σε μια σκιερή γωνιά ο βοτανολόγος Σίμος Γκινούδης. Νερό σε συνεχή ροή ξεπλένει το χώμα που συλλέγεται συστηματικά από τα σκάμματα, «αφήνοντας να επιπλέουν στην επιφάνεια σπόροι, βοτανικά κατάλοιπα, απανθρακωμένα οργανικά στοιχεία. Θα συλλεγούν και με τους κωδικούς τους θα οδεύσουν για ραδιοχρονολόγηση και μελέτη κάτω από το μικροσκόπιο», εξηγεί ο κ. Γκινούδης. «Αλλά και το εναπομείναν μείγμα από λάσπη και πετραδάκια συλλέγεται και μεταφέρεται στο εργαστήριο που λειτουργεί στην Πύλο για τον εντοπισμό μικροαντικειμένων», αναφέρει ο κ. Κοσμόπουλος. «Έχουμε βρει μικροσκοπική αιχμή δόρατος, σπονδυλάκια αργαλειού, κ.ά. Ένας καθηγητής μού έλεγε ότι η ανασκαφή είναι σαν βιβλίο. Κάθε σελίδα που διαβάζεις τη σκίζεις και την πετάς. Πρέπει να κρατήσεις τα κατά το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, αλλιώς χάνονται».

Ο ήλιος ψηλώνει, όμως όλοι, οι 45 από τους συνολικά 60 συμμετέχοντες στο αρχαιολογικό πρόγραμμα της Ίκλαινας (οι υπόλοιποι 15 απασχολούνται στο Εργαστήριο στην Πύλο, που επιβλέπει η σύζυγος του κ. Κοσμόπουλου, ζωοαρχαιολόγος δρ Ντέμπορα Ρουσίλο), δουλεύουν μεθοδικά μέσα στα χώματα.

Φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μιζούρι και άλλων αμερικανικών και καναδικών πανεπιστημίων, Έλληνες, Ελληνοαμερικανοί και Αμερικανοί αρχαιολόγοι και ειδικοί επιστήμονες σκάβουν, μετρούν, καταγράφουν. Ο Ματ Στερν, ψηφιακός σχεδιαστής, κατασκευάζει την τρισδιάστατη αποτύπωση της ανασκαφής με τη χρήση 3.000 φωτογραφιών και χειρίζεται τους γεωδαιτικούς σταθμούς που εντοπίζουν με μεγάλη ακρίβεια τις συντεταγμένες της θέσης των ευρημάτων.

Ίκλαινα: Οι «Μυκήνες» της Μεσσηνίας έρχονται στο φως-7
Η Αμερικανίδα καθηγήτρια Αρχαιολογίας Ελίζαμπεθ Φίσερ κατά τη διαδικασία ακριβούς εντοπισμού των συντεταγμένων συγκεκριμένου σημείου εντός του σκάμματος. 

Drones αποτυπώνουν από αέρος το κάθε σκάμμα ξεχωριστά και όλα τα σκάμματα μαζί, ώστε να έχει όλο το επιστημονικό προσωπικό άμεση πρόσβαση στην πληροφορία την ίδια μέρα, όπως λέει η αρχαιολόγος Μαίρη Τσουλάκου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, που θυσίασε την άδειά της, όπως και η αρχαιολόγος Ηρώ Βαλσαμάκη, για να συμμετάσχει στην ανασκαφή. Οι αρχαιολόγοι Σταυρούλα Δρακοπούλου και Τζένιφερ Γκλόμπιους είναι επιφορτισμένες με την επιτήρηση των τομέων. Η καθηγήτρια αρχαιολογίας Ελίζαμπεθ Φίσερ και η νεαρή Ελληνοαμερικανίδα αρχαιολόγος Πωλίνα Μάκκου, όπως και οι άλλοι αρχαιολόγοι υπεύθυνοι των σκαμμάτων, δεν κρατούν πλέον χειρόγραφα ημερολόγια, αλλά καταγράφουν τα πάντα σε τάμπλετ και καταχωρίζουν άμεσα όλα τα στοιχεία και τα ευρήματα στη βάση δεδομένων. Από τους δύο αρχιτέκτονες της ανασκαφής, ο Στίβεν Κλαρκ μελετά τις τομές και ο Μάικ Νέλσον διενεργεί τη γενική αρχιτεκτονική μελέτη. Ο επιστάτης ανασκαφής Γιάννης Κυριακόπουλος έχει όλη τη φροντίδα του χώρου.

Πλησιάζει 1.30 μ.μ. και οι εργασίες σταματούν. Οι φοιτητές θα ξεκουραστούν στο ξενοδοχείο ή θα πάνε για μπάνιο στη Βοϊδοκοιλιά ή στη Φοινικούντα – τις Κυριακές θα επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους. Το απόγευμα θα παρακολουθήσουν το δίωρο μάθημα που παραδίδουν καθημερινά ο κ. Κοσμόπουλος –ο οποίος έχει βραβευτεί επανειλημμένα για τον εξαίρετο τρόπο διδασκαλίας του σε Καναδά και ΗΠΑ– και άλλοι ειδικοί. Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος, μέλος τεσσάρων Ακαδημιών και ιδρυτής δύο σπουδαίων Κέντρων Ελληνικού Πολιτισμού, στη Μανιτόμπα του Καναδά και στο Μιζούρι των ΗΠΑ, οργανωτής προγραμμάτων σπουδών στην Ελλάδα για ξένους φοιτητές, έχει πάθος με την Ελλάδα και τους νέους. Μυεί τον καθένα φοιτητή ξεχωριστά στη μαγεία των ελληνικών πραγμάτων. «Κι έτσι δένονται με τον τόπο, τον ερωτεύονται και, όταν αποχωρούν, ομολογούν ότι νιώθουν homesick, επιλέγουν μια λέξη που χρησιμοποιεί κάποιος για την πατρίδα του. Είναι οι αυριανοί φιλέλληνες».

Ίκλαινα: Οι «Μυκήνες» της Μεσσηνίας έρχονται στο φως-8
Στην αποθήκη-εργαστήριο τα ευρήματα πλένονται, καταλογογραφούνται, αποκαθίστανται, αποτυπώνονται, ταξινομούνται. 

ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Μαζί με τα συλλεγέντα δείγματα και ευρήματα φτάνουμε στην πολύ καλά οργανωμένη αποθήκη-εργαστήριο, που στεγάζεται σε παραχωρηθέντα από τον Δήμο Πύλου-Νέστορος χώρο, στην Πύλο. Τις συστάσεις με το επιστημονικό προσωπικό κάνει η δρ Ντέμπορα Ρουσίλο. Η Λέτη Σαρντόν πλένει και καταλογογραφεί ό,τι μπαίνει στην αποθήκη. Φοιτητές χωρίζουν τα όστρακα σε κατηγορίες, ανάλογα με τον τύπο, το χρώμα, τον πηλό, το πάχος, και προσπαθούν να βρουν συνδέσεις. «Το υλικό είναι τεράστιο, μισό τόνο κεραμικής περισυλλέγουμε κάθε χρόνο», λέει η κ. Ρουσίλο. Η κεραμολόγος Τζοάν Γκουλίτσιο αναγνωρίζει τα όστρακα και τα χρονολογεί, τους δίνει κωδικό, τα εισάγει με την περιγραφή τους στη βάση δεδομένων. Τα πακετάρει σε ομάδες με ταμπελίτσες και τα αρχειοθετεί. Η Μαράια Λίστον μελετά ανθρώπινους σκελετούς ή τα υπολείμματά τους.

Ίκλαινα: Οι «Μυκήνες» της Μεσσηνίας έρχονται στο φως-9
Ο Γιάννης Νάκας σχεδιάζει την αποκατεστημένη πλευρά και την τομή ευρήματος.

Η συντηρήτρια Στεφανία Βελδεμίρη καθαρίζει τα κομμάτια που ταιριάζουν και τα κολλάει, ανασυνθέτοντας το μέρος ή το όλον του αντικειμένου. Δουλεύει με κινήσεις ανάλαφρες, προσεκτικές. Συντηρημένο από την ίδια σπάραγμα τοιχογραφίας με καραβάκι έγινε γραμματόσημο όταν η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ. Ο Γιάννης Νάκας, με διδακτορικό στην ενάλια αρχαιολογία και ειδικός στο αρχαιολογικό σχέδιο, αποτυπώνει με μολύβι πάνω σ’ ένα φύλλο χαρτί την αποκατεστημένη πλευρά και την τομή σημαντικών ευρημάτων. Τα σχέδια στη συνέχεια θα ψηφιοποιηθούν και θα εισαχθούν με τον κωδικό τους στη βάση δεδομένων. «Βοηθάει πολύ τους κεραμολόγους στην τυπολογία και τη χρονολόγηση», λέει. Παράλληλα, μυεί τους φοιτητές στο αρχαιολογικό σχέδιο. Ο Γιώργος Βδοκάκης φωτογραφίζει τα ευρήματα μετά τη συντήρηση και τον σχεδιασμό τους, αποτυπώνοντας με απόλυτη ακρίβεια τις λεπτομέρειες και τα χρώματα. Η Αλεξάνδρα Κατεβαίνη οργανώνει τη βάση δεδομένων. Ο κεραμολόγος Πατ Τόμσον ελέγχει αν όλα τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί είναι σωστά.

«Είμαστε πολύ δεμένη ομάδα. Και η δυνατή αγάπη για τη δουλειά επεκτείνεται μετά και στους άλλους τομείς της ζωής μας», λέει η κ. Βελδεμίρη. «Ανασκαφή και  εργαστήριο λειτουργούν ρολόι. Χαιρόμαστε να δουλεύουμε εδώ», λέει ο κ. Νάκας. Ο Μιχάλης Κοσμόπουλος, πολυπράγμων, δυναμικός, καινοτόμος, ταχύς, οικείος, διευθύνει με συγκινητική πραότητα και ευγένεια το πολυεπίπεδο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο. Φροντίζει αθόρυβα όχι μόνο όλοι να δουλεύουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, αλλά και να περνούν καλά. Να είναι χορτάτοι χειρώνακτες μιας ακόμη ημέρας δημιουργίας.

→ Info

Η ανασκαφή διενεργείται υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών και με την άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Μιζούρι-Σεντ Λούις, το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ και το Ινστιτούτο Προϊστορίας του Αιγαίου.
Η προστασία και η συντήρηση του χώρου χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

→ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Η αναστήλωση της μυκηναϊκής πόλης, το Διαδραστικό Κέντρο για την ανασκαφή στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο της Ίκλαινας, που τώρα ανακαινίζεται χάρη στην πρωτοβουλία των κατοίκων του ιστορικού και φιλόξενου χωριού, και η κατασκευή του δρόμου που οδηγεί στην ανασκαφή, που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αποτελούν ένα τρίπτυχο που παύει να είναι μόνο στα χαρτιά.

πηγή: www.kathimerini.gr

ΑΝΟΔΙΚΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΜΕ ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΓΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ


Σε ανοδική πορεία βρίσκονται ξανά οι τιμές των καυσίμων, προσθέτοντας άλλο ένα βάρος στις πλάτες των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν τα έξοδά τους να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι υψηλές τιμές στη βενζίνη έχουν επιφέρει αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, με πιο σημαντική τον περιορισμό των μετακινήσεων και των χιλιομετρικών αποστάσεων, αλλά και την εξυπηρέτηση περισσότερων επιβατών ανά όχημα.
Νέα επιταγή ακρίβειας ύψους 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτους σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση τα προσεχή Χριστούγεννα. Το μέτρο θα «κλειδώσει» όταν κοστολογηθούν οι παροχές, τόσο αυτές που θα εξαγγελθούν στη ΔΕΘ όσο και αυτές που θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες ανάλογα με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

ΑΝΑΖΗΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜΕΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

 Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά την δημόσια πρόσκληση Νο 12/2017 με Αρ. πρωτ. 64795/20.09.2017 και ΑΔΑ: ΨΟΒΑ4691 Ω2-04Α με τις ακόλουθες τροποποιήσεις : 1 η Τροποποίηση : 4130/15.07.2020 με ΑΔΑ: ΩΣΠΙ4691 Ω2-ΕΟ2 , 2η Τροποποίηση : 13770/2021 με ΑΔΑ : ΨΒΑΧ4691 Ω2-Λ19 , 3η Τροποποίηση : 40245/2021 με ΑΔΑ : 60Η54691 Ω2-7ΡΗ , 4η Τροποποίηση : 146734/2021 με ΑΔΑ : Ψ


7ΚΓ4691 Ω2-ΝΟΔ. 5η Τροποποίηση: 16164/1-2-2022 με ΑΔΑ: 6ΚΡ44691 Ω2-=2Γ. Το προσλαμβανόμενο προσωπικό δεν υποβάλλει αίτηση στο ν.π. Η πρόσληψη γίνεται με υπόδειξη/ συστατικό σημείωμα από την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ.

Διάρκεια Προγράμματος (κεφάλαιο 8.1) : Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους δώδεκα (12) μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους δώδεκα (12) μήνες ύστερα από αίτηση που Θα υποβάλει οΦορέας εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών πριν από τη λήξη του δωδεκάμηνου (12μηνου) απασχόλησης. Στη περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν αιτηθούν την επέκταση του προγράμματος, η δέσμευση της διατήρησης του προσωπικού για άλλους τρεις (3) μήνες χωρίς επιχορήγηση παραμένει στο πρώτο 12μηνο απασχόλησης (12+3=15 μήνες)

Επιχορήγηση (κεφάλαιο 8.2) : Η επιχορήγηση για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους, ανέρχεται στο 90% του μισθολογικού και μη κόστους και μέχρι του ποσού των 800 ευρώ μηνιαίως. Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι εισφορές.

Η επιχορήγηση υπολογίζεται για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομισθίους, το ανώτερο μέχρι είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης.
Οι αποδοχές και η ασφάλιση των εργαζομένων καθορίζονται από την κείμενη εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Το πρόγραμμα είναι επιδοτούμενο απολογιστικά, ωστόσο, ανάλογες πιστώσεις θα προβλεφθούν στον πρ/σμό του ν.π. οικ. έτους 2022 και στον πρ/σμό του κάθε επόμενου έτους, ανάλογα με τη διάρκεια και επιμήκυνση της συμμετοχής του φορέα στο πρόγραμμα.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΑΙΩΝΙΑ ΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ...


 Στην Κυπαρισσία, ξέρετε, του Νομού Μεσσηνίας, αυτή την όμορφη επαρχιακή πόλη, υπάρχει μία αληθινή εστία πολιτισμού. Λέγεται Τρενοτεχνείο, την έφτιαξε και την «τρέχει» ο γνωστός ηθοποιός (και όχι μόνο) Νίκος Καλογερόπουλος, ο οποίος έλκει άλλωστε την καταγωγή του από την πόλη.

Τι έκανε ο Καλογερόπουλος («Μάθε παιδί μου γράμματα», «Ρεμπέτικο», «Λούφα και παραλλαγή» κ.ά.); Νοίκιασε κάποιες παλιές αποθήκες του ΟΣΕ που είχαν καταντήσει σκουπιδότοπος, τις αναμόρφωσε κι έστησε εκεί τον δικό του χώρο πολιτισμού. Συναυλίες, θεατρικά, ρεμπέτικες βραδιές, προβολές, συζητήσεις κ.ο.κ.

Μόνος του ρε φίλε όλα ετούτα, ολομόναχος τα τελευταία χρόνια, χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά και σίγουρα όχι από τον Δήμο Κυπαρισσίας (που πλέον λέγεται Τριφυλίας).

Είμαι Κυπαρισσία αυτές τις μέρες, εξ ου και το κόλλημα, για να μην πω θυμός. Είδα πολλές φορές παραστάσεις του που παρουσίασε και στην Αθήνα και πληροφορήθηκα τα καθέκαστα για την ορμή πολιτισμού που τον κατέχει.

«Κάλεσα όλη τη δημοτική αρχή στην πρεμιέρα του έργου και δεν ήρθε ούτε ένας» έλεγε τότε το 2016 και το είπε από σκηνής ο Καλογερόπουλος, όχι με παράπονο όμως, μη νομίζετε, με σαρκαστική διάθεση περισσότερο. Αλλωστε τι να χάσει πλέον, το χρέος του στην πόλη το έχει εκπληρώσει και με το παραπάνω.

Θα μου πείτε, περιμένεις από μία δημοτική αρχή, από έναν δήμαρχο, να προάγει τον πολιτισμό; (Το σχόλιο αφορά την εποχή του 2016 και 2017 αλλά τελικά ίσως είναι επίκαιρο γιατί πολιτιστικές εκδηλώσεις ουσίας δεν είδαμε καν φέτος)

Από τον πολιτισμό ξεκινούν όλα. Είναι όμως η Κυπαρισσία η πρώτη επαρχιακή πόλη με δημοτική εξουσία που τα όρια του πολιτισμού της φτάνουν μέχρι κάποιους παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία (μέχρι και μπουζούκια);

Οχι φυσικά, δυστυχώς είναι πολλές. Αλλά ρε γαμώτο περιμένεις από την πόλη σου, τους άρχοντές της και τον κόσμο της να μην... ξύνουν τον πάτο. Προσδοκάς κάτι περισσότερο. «Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία», όπως έγραφε και ο Κυπαρίσσιος Μιχάλης Κατσαρός. Αναδημοσίευση από παλιό αλλά επίκαιρο άρθρο με σημειώσεις δικές μας από την Εφημερίδας των Συντακτών

ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ


Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας την επόμενη εβδομάδα (από 29 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου 2022), θα είναι τα ακόλουθα:

  • Δευτέρα (29.8.2022) χθες απογευματινές ώρες περιόδευσαν σε : Καλαμάτα – Πρόδρομος – Αγαλιανή – Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Χριστιανούπολη – Πλάτη – Περδικονέρι – Στασιό – Ξηρόκαμπος – Αρμενίοι – Βρύσες – Μουριατάδα – ΣΕΛΛΆ – Αετός
  • Τρίτη (30.8.2022) απογευματινές ώρες: Καλαμάτα – Νέδουσα – Αλαγονία – Πηγές – Αρτεμισία – Λαδάς – Άνω Καρβέλι – Κάτω Καρβέλι – Περιβολάκια – Ελαιοχώριο
  • Τετάρτη (31.8.2022) απογευματινές ώρες: Καλαμάτα – Εξωχώρι- Σαϊδόνα – Καστάνια – Καρυοβούνι – Μηλέα – Πλάτσα – Νομιτσί – Θαλάμες – Λαγκάδα – Άγιος Νίκωνας
  • Πέμπτη (1.9.2022) πρωινές ώρες:Καλαμάτα – Καρνάσι – Δασοχώρι – Άνω Μέλπεια – (οικ. Διμάνδρα) – Σύρριζο – Στάσιμο – Κακαλέτρι- οικ. Μαρίνα (επιστροφή Διμάνδρα) – Ψάρι – Χρυσοχώρι – Χαλκιάς – Κούβελα
  • Παρασκευή (2.9.2022) πρωινές ώρες: Καλαμάτα – Αχλαδοχώρι – Μαθία – Λύκισσα – Γαμβριά – Κόκκινο – Άνω Αμπελόκηποι – Κάτω Αμπελόκηποι – Εξοχικό – Ζιζάνι – Καπλάνι – Υάμεια
  • Κυριακή (4.9.2022) πρωινές ώρες:Καλαμάτα – Φλεσσιάδα – Ποταμιά – Παλαιό Λουτρό- Κάτω Βούταινα- Βούταινα –Μάκραινα – Παλαιά Βρύση –Κουλκάδα  -Κεφαλόβρυσο- Τριπύλα- Ραπτόπουλο

Η ΝΕΔΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΚΑΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣΤΗΣ


 Η νέα κάμερα τοποθετήθηκε με ενέργειες των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Φιγαλείας Ηλείας και θα επιβλέπεται σε συνεργασία με την Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Μεσσηνίας ( Ο.Α.Κ. 4Χ4 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ). Ο σκοπός της κάμερας είναι η παρατήρηση των μετεωρολογικών συνθηκών αλλά και φαινόμενα δασικών πυρκαγιών.

Νέα μετεωρολογική κάμερα στη Νέδα Μεσσηνίας

Η κάμερα βλέπει δυτικά έχει τοποθετηθεί σε υψόμετρο 800μ, περιοχή που αποτελεί πηγές του ποταμού Νέδα, σύνορα Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, με θέαση την οροσειρά Λύκαιο – Τετράζιο, στα αριστερά της κάμερας διακρίνεται η Κορυφή του όρους Τετράζιο με υψόμετρο ~1.400μ.

Στο βάθος, κάτω δεξιά, της κάμερας διακρίνεται ο Οικισμός Πέτρα Μεσσηνίας.

Νέα μετεωρολογική κάμερα στη Νέδα Μεσσηνίας

Μπορείτε να την βλέπετε στο: http://meteo.camera/neda

Νέα μετεωρολογική κάμερα στη Νέδα Μεσσηνίας

ΝΕΣΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΧΑΣΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ


Συνελήφθη, στισ (28.8.2022) το μεσημέρι, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, 33χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε μικροποσότητα κάνναβης, η οποία κατασχέθηκε. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας. Την ίδια μέρα το βράδυ συνελήφθη σε τοπική κοινότητα του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, 25χρονη ημεδαπή, γιατί κατείχε ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -6,9- γραμμαρίων, η οποία κατασχέθηκε. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας.

«ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ!» ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΔΡΙΜΗΣ

 


ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ!

Δημήτρης Α. Δριμής

Οι δημοτικές υποδομές θα πρέπει να συντηρούνται τακτικά.

Η απουσία συντήρησης καθιστά το δημόσιο χώρο μη λειτουργικό, αντιαισθητικό, αφιλόξενο και εχθρικό προς τους πολίτες κάθε ηλικίας.

Η δημοτική αρχή Λεβεντάκη και συνοδοιπόρων δεν έχει αντίληψη δημόσιου χώρου.

Μοναδική τους ενασχόληση και προσφορά είναι οι αυθαίρετες παρεμβάσεις και η εγκατάλειψη.

Οι εικόνες ντροπής από τον πεζόδρομο των Φιλιατρών, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, είναι ενδεικτικές.

Η περίφραξη του παρτεριού είναι διαλυμένη, ενώ η βάση του σπασμένου φωτιστικού σώματος, (προσοχή! δεν είναι κάδος απορριμμάτων), έχει περιτυλιχθεί με ταινία από τους κατοίκους για λόγους ασφάλειας. Το φωτιστικό σώμα στέκει ακέφαλο και το καθιστικό ασυντήρητο. Τα φρεάτια απορροής ομβρίων παραμένουν ακαθάριστα. Έχουν μετατραπεί σε εστίες δυσοσμίας και κουνουπιών. Τα στάσιμα νερά και η βλάστηση που έχει αναπτυχθεί μέσα σε αυτά είναι ορατά. Θα καθαριστούν, κάποτε;

Κάθε σχολιασμός περιττεύει.


Το νέο πρόγραμμα για δωρεάν rapid test στη ΤΡΙΦΥΛΙΑ μέχρι 2 Σεπτεμβρίου

 


ΚΟμΥ Μεσσηνίας – Πρόγραμμα Δράσεων 27.08.22 – 02.09.22

ΔΕΥΤΕΡΑ 29/08

• Καλαμάτα, Αίθουσα “Α. Κουμουνδούρος”, 08:30-19:30
• Μεσσήνη, Δασκαρόλειο Πολιτιστικό Κέντρο, 09:00-14:00
• Κυπαρισσία, Isobox Νοσοκομείου, 09:30-13:30
• Πύλος, Isobox Κέντρου Υγείας, 09:30-13:30

ΤΡΙΤΗ 30/08

• Καλαμάτα, Αίθουσα “Α. Κουμουνδούρος”, 08:30-15:30
• Μεσσήνη, Δασκαρόλειο Πολιτιστικό Κέντρο, 09:00-14:00
• Καρδαμύλη, Πρώην Δημοτικό Σχολείο, 09:30-13:30
• Μελιγαλάς, Isobox Κέντρου Υγείας, 09:00-14:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 31/08

• Καλαμάτα, Αίθουσα “Α. Κουμουνδούρος”, 08:30-15:30
• Καλαμάτα, Κεντρική Αγορά, 08:30-13:30
• Μεσσήνη, Δασκαρόλειο Πολιτιστικό Κέντρο, 09:00-14:00
• Κυπαρισσία, Isobox Νοσοκομείου, 09:30-13:30
• Πύλος, Isobox Κέντρου Υγείας, 09:30-13:30

ΠΕΜΠΤΗ 01/09

• Καλαμάτα, Αίθουσα “Α. Κουμουνδούρος”, 08:30-15:30
• Μεσσήνη, Δασκαρόλειο Πολιτιστικό Κέντρο, 09:00-14:00
• Μελιγαλάς, Isobox Κέντρου Υγείας, 09:00-14:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02/09

• Καλαμάτα, Αίθουσα “Α. Κουμουνδούρος”, 08:30-15:30
• Μεσσήνη, Δασκαρόλειο Πολιτιστικό Κέντρο, 09:00-14:00
• Κυπαρισσία, Isobox Νοσοκομείου, 09:30-13:30
• Πύλος, Isobox Κέντρου Υγείας, 09:30-13:30

ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΡΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΗΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 


Καλά και κακά νέα φέρνει για την ελληνική οικονομία το φθηνό ευρώ καθώς ναι μεν αυξάνει την ανταγωνιστικότητα, από την άλλη ωστόσο αυξάνει τον πληθωρισμό. Η πτώση ευνοεί τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες εκτός ενιαίου νομίσματος ενώ επιδρά θετικά στην προσέλκυση τουριστών εκτός ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή όμως ασκεί σημαντικές πιέσεις στο κόστος ενέργειας και κυρίως στις εισαγωγές πετρελαίου, καθώς αποτιμάται σε αμερικανικό νόμισμα.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.in.gr πατώντας εδώ

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΜΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

 


Με σημερινή απόφασή του Δημάρχου Τριφυλίας, Γιώργου Λεβεντάκη, ανανεώνεται η θητεία των Αντιδημάρχων, μέχρι τη λήξη της θητείας της Δημοτικής Αρχής και συγκεκριμένα από 5 Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023.

Α. Ορίζει τον κ. Βλάχο Αντώνιο του Θεμιστοκλέους, Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας και Τμήματος Πολεοδομίας (Υπηρεσία Δόμησης) και του μεταβιβάζει την αρμοδιότητα εποπτείας και ευθύνης:
• των αντίστοιχων οργανικών μονάδων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας καθώς και του τμήματος Πολεοδομίας (Υπηρεσία Δόμησης)
• της διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και των εν γένει θεμάτων που συνδέονται με χρηματοδοτήσεις στα πλαίσια προγραμμάτων χρηματοδότησης.
• σε θέματα διαφάνειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους τομείς της αρμοδιότητάς του.
• Προεδρεύει της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Τριφυλίας.
• Ορίζεται μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας.
Β. Ορίζει τον κ. Στριμπάκο Δημήτριο του Γεωργίου, Αντιδήμαρχο Διοικητικού, Οικονομικού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και του μεταβιβάζει την αρμοδιότητα εποπτείας και ευθύνης:
• της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών.
• της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών καθώς και της υπογραφής όλων των εγγράφων, αποφάσεων, δικαιολογητικών και πράξεων που αφορούν στην εν λόγω Υπηρεσία.
• της Οργάνωσης υπηρεσιών Δήμου και Επιχειρήσεων.
• της διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και των εν γένει θεμάτων που συνδέονται με χρηματοδοτήσεις στα πλαίσια προγραμμάτων χρηματοδότησης.
• σε θέματα διαφάνειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους τομείς της αρμοδιότητάς του.
• Προεδρεύει της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας.
• Ορίζεται μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Τριφυλίας.
Γ. Ορίζει τον κ. Κουτρουμπή Αλέξανδροτου Ηλία, Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου και μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες εποπτείας και ευθύνης, όπως παρακάτω:
• της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου και συγκεκριμένα:
– την ευθύνη του τομέα Ανάπτυξης, Οικολογίας, Ενέργειας και εναλλακτικών μορφών ενέργειας, έρευνας και τεχνολογίας.
– αρμοδιότητες συντήρησης πρασίνου και περιβαλλοντικής προστασίας – σχεδιασμού και εποπτείας
– αρμοδιότητες συντήρησης πρασίνου
– αρμοδιότητες εξοικονόμησης ενέργειας
– αρμοδιότητες κοιμητηρίων
– την επίβλεψη μελετών, προμηθειών και έργων προστασίας περιβάλλοντος και Πρασίνου
• της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα:
– Τις αρμοδιότητες του γραφείου Ζωικής παραγωγής και Αλιείας του τμήματος Αγροτικής Παραγωγής και Αγροτικής Ανάπτυξης.
• Για τις ανωτέρω αρμοδιότητες εξουσιοδοτείται για τη χορήγηση και υπογραφή αδειών, πιστοποιητικών, την έκδοση αποφάσεων, την επιβολή προστίμων καθώς και την ευθύνη
λειτουργίας και εποπτείας των αρμόδιων φορέων και την ευθύνη λειτουργίας των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του Δήμου.
• Ορίζεται μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Τριφυλίας.
• Ορίζεται μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας.
3
Δ. Ορίζει τον κ. Μπακούρο Σωτήριο του Γεωργίου, Αντιδήμαρχο Αγροτικής Παραγωγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και του μεταβιβάζει την αρμοδιότητα εποπτείας και ευθύνης, όπως παρακάτω:
• Τις αρμοδιότητες του γραφείου Φυτικής παραγωγής και του γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του τμήματος Αγροτικής Παραγωγής και Αγροτικής Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης
• σε θέματα διαφάνειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους τομείς της αρμοδιότητάς της.
• Για τις ανωτέρω αρμοδιότητες εξουσιοδοτείται για τη χορήγηση και υπογραφή αδειών, πιστοποιητικών, την έκδοση αποφάσεων, την επιβολή προστίμων καθώς και την ευθύνη λειτουργίας και εποπτείας των αρμόδιων φορέων και την ευθύνη λειτουργίας των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του Δήμου.
Ε. Ορίζει τον κ. Φρούσο Νικόλαο του Αποστόλου, Αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού και του μεταβιβάζει την αρμοδιότητα εποπτείας και ευθύνης του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής προστασίας, Δημόσιας Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγκεκριμένα την εποπτεία και ευθύνη των διοικητικών ενοτήτων:
• του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων
• του Γραφείου Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας
• του Γραφείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού – Αθλητισμού
• του Γραφείου «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
• σε θέματα διαφάνειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους τομείς της αρμοδιότητάς του.
• Για τις ανωτέρω αρμοδιότητες εξουσιοδοτείται για τη χορήγηση και υπογραφή αδειών, την έκδοση αποφάσεων καθώς και την ευθύνη λειτουργίας και εποπτείας των αρμόδιων φορέων και την ευθύνη λειτουργίας των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του Δήμου.
ΣΤ. Ορίζει την Παναγοπούλου Μαρία του Γεωργίου, Αντιδήμαρχο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, και της μεταβιβάζει την αρμοδιότητα εποπτείας και ευθύνης, όπως παρακάτω:
• του Τμήματος Τουριστικής Ανάπτυξης & Απασχόλησης της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης.
• του Τμήματος αδειοδοτήσεων και ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης
• σε θέματα διαφάνειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους τομείς της αρμοδιότητάς της.
• Για τις ανωτέρω αρμοδιότητες εξουσιοδοτείται για τη χορήγηση και υπογραφή αδειών, την έκδοση αποφάσεων καθώς και την ευθύνη λειτουργίας και εποπτείας των αρμόδιων φορέων και την ευθύνη λειτουργίας των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του Δήμου.
Ζ. Ορίζει άμισθο Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας και ΚαθαριότηταςΑσημακόπουλο Γεώργιο του Ιωάννη και μεταβιβάζει την αρμοδιότητα εποπτείας και ευθύνης, όπως παρακάτω:
• της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου και συγκεκριμένα:
-Την ευθύνη της καθαριότητας όλων των κοινόχρηστων χώρων της εδαφικής περιφέρειας του Δήμου, της αποκομιδής και διαχείρισης των αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών και της οργάνωσης και διάθεσης των μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού που απαιτούνται κάθε φορά σε κεντρικό επίπεδο.
Για τις ανωτέρω αρμοδιότητες εξουσιοδοτείται για τη χορήγηση και υπογραφή αδειών, πιστοποιητικών, την έκδοση αποφάσεων, την επιβολή προστίμων καθώς και την ευθύνη
λειτουργίας και εποπτείας των αρμόδιων φορέων και την ευθύνη λειτουργίας των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του Δήμου.
4
2. • Τις αρμοδιότητες του Αντιδημάρχου κ. Βλάχου Αντωνίου που απουσιάζει ή κωλύεται ασκεί ο Αντιδήμαρχος κ. Φρούσος Νικόλαος ενώ τις αρμοδιότητες του Αντιδημάρχου κ. Φρούσου Νικολάου που απουσιάζει ή κωλύεται, τις ασκεί ο Αντιδήμαρχος κ. Βλάχος Δημήτριος • Τις αρμοδιότητες του Αντιδημάρχου κ. Στριμπάκου Δημητρίου που απουσιάζει ή κωλύεται ασκεί ο Αντιδήμαρχος κ. Κουτρουμπής Αλέξανδρος, ενώ τις αρμοδιότητες του Αντιδημάρχου κ. Κουτρουμπή Αλεξάνδρου που απουσιάζει ή κωλύεται, τις ασκεί ο Αντιδήμαρχος κ. Στριμπάκος Δημήτριος • Τις αρμοδιότητες του Αντιδημάρχου κ. Μπακούρου Σωτηρίου που απουσιάζει ή κωλύεται ασκεί η Αντιδήμαρχος κα Παναγοπούλου Μαρία, ενώ τις αρμοδιότητες της Αντιδημάρχου κας Παναγοπούλου Μαρίας που απουσιάζει ή κωλύεται, τις ασκεί ο Αντιδήμαρχος κ. Μπακούρος Σωτήριος
3. Όταν ο Δήμαρχος απουσιάζει ή κωλύεται, τα καθήκοντά του ορίζεται να ασκεί ο Αντιδήμαρχος κ. Βλάχος Αντώνιος, που αναπληρώνει το Δήμαρχο, και όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται τα καθήκοντα του Δημάρχου θα ασκούνται από τον Αντιδήμαρχο κ. Στριμπάκο Δημήτριο.
4. Οι τελέσεις των πολιτικών γάμων αναθέτονται εναλλακτικά με τον Δήμαρχο σε όλους τους Αντιδημάρχους.

ΔΙΠΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ…ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ!


 Διπλή συνεδρίαση για το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας σήμερα Δευτέρα 29 Αυγούστου, στις 8 και τις 8.30 ώρα το βράδυ αντίστοιχα, η οποία θα είναι δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη.

Η πρώτη συνεδρίαση στις 8 ώρα αφορά τα θέματα της προηγούμενης πρόσκλησης που ήταν για την 1η Αυγούστου όπου δεν συγκροτήθηκε απαρτία στο συμβούλιο. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τροποποίηση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος Δήμου Τριφυλίας έτους 2022 και η Έγκριση Απολογισμού έτους 2021 της Σχολικής επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Τριφυλίας.

Στη 2η συνεδρίαση το θέμα που θα συζητηθεί είναι η Λήψη Απόφασης για Ίδρυση Λαϊκών Αγορών Δήμου Τριφυλίας.


ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ


 Στη σύλληψη 6 Τούρκων διακινητών προχώρησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, αργά χθες το βράδυ, ύστερα από πολύωρη ανάκριση, μετά την διάσωση συνολικά 69 ανθρώπων, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν εξέπεμψε σήμα κινδύνου μεταξύ Ζακύνθου και Κατάκολου αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Αφού μεταφέρθηκαν όλοι σώοι με σκάφος του Λιμενικού στο Λιμάνι της Καλαμάτας διαπιστώθηκε ότι 6 Τούρκοι άνδρες, ηλικίας 32, 39, 48, 51,  31 και 37 ετών αντίστοιχα ήταν οι διακινητές των μεταναστών.

Κρατούνται στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας και θα οδηγηθούν ενώπιον των εισαγγελικών αρχών της Καλαμάτα, όπου θα τους απαγγελθούν κατηγορίες και το πιθανότερο είναι να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν, καθώς και να τους οριστεί δικηγόρος.

Οι υπόλοιποι 63 μετανάστες (61 Ιρανοί και 2 Αφγανοί) μεταξύ των οποίων και 5 νήπια, παραμένουν «φιλοξενούμενοι» στο χώρο των αποθηκών στο Λιμάνι της Καλαμάτας και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποχωρήσουν με προορισμό κάποιο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη χώρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του λιμενικού Σώματος:

«Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες την 26-08-2022, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ότι, Ι/Φ σκάφος πλέει ακυβέρνητο και αιτεί βοήθεια σε θαλάσσια περιοχή 26 ν.μ. ΝΔ ν. Ζακύνθου, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Υπό το συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, το παραπλέον Φ/Γ πλοίο «HC JANA ROSA» σημαίας Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, με την παρουσία περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην διάσωση εξήντα εννέα αλλοδαπών, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει πρώτες πρωινές ώρες την 22/08/2022 από άγνωστο σημείο τουρκικών ακτών πλησίον Σμύρνης, με προορισμό την Ιταλία. Το εν λόγω Φ/Γ πλοίο κατέπλευσε στη ράδα Καλαμάτας πρωινές ώρες την 27-08-2022 με τη συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., από όπου οι ανωτέρω αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν στην Ε/Γ – Λάντζα ¨ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ¨ Ν.Κ. 301 και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Καλαμάτας. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν έξι (06) εκ των ανωτέρω αλλοδαπών, για παράνομη είσοδο στη χώρα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών κατά παράβαση του Ν. 3386/05 και του Ν. 4251/2014 όπως ισχύουν καθώς και των άρθρων 187 (Εγκληματική οργάνωση) και του άρθρου 306 Π.Κ. (Έκθεση ζωής σε κίνδυνο)».