Pages

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΗΡΑ: ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

 


@Στο ίδιο έργο θεατές οι πολίτες της Μεσσηνίας κε Πρωθυπουργέ. Αντί άλλης απάντησης στις υποσχέσεις κυβερνητικών στελεχών και την περσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Καλαμάτα αλλά και στην Κυπαρισσία για λίγο βεβαίως, βεβαίως, παραθέτουμε στους Μεσσήνιους συμπολίτες μας αποσπάσματα των ομιλιών του κ.Πρωθυπουργού για τα μεγάλα έργα του νομού μας, κατά την διάρκεια των επισκέψεων του στην Μεσσηνία με …3 χρόνια διαφορά!

 @Ανύπαρκτο το έργο της Κυβέρνησης για την Τριφυλία πέρα από παχιά λόγια, υποσχέσεις και δελτία τύπου για εσωτερική κατανάλωση....Για να θυμηθούμε τι είχε λεχθεί από το 2019 καθώς διανύουμε ήδη προεκλογική περιόδο...

 @ 21/10/2019  Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

“…όσον αφορά στο ζήτημα του αεροδρομίου της Καλαμάτας, πολύ σύντομα θα πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις και μέσα από ένα σχήμα σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα, το αεροδρόμιο, μόνο του, ανεξάρτητο, θα μπορέσει να γίνει αντικείμενο μια καινούργιας διαδικασίας, μιας σύμβασης παραχώρησης αντίστοιχης με αυτή που υπεγράφη για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Επομένως πολύ σύντομα θα αναμένετε ειδήσεις και για το ζήτημα του αεροδρομίου της Καλαμάτας

16/6/2022   Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«…Ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει δρομολογήσει τη διαδικασία για τη σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου Καλαμάτας, ως ανεξάρτητο έργο. Και αν δει κανείς πόσο επιτυχημένες ήταν οι παρεμβάσεις που έγιναν στα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια, τα 14 τα οποία αυτή τη στιγμή τα διαχειρίζεται η Fraport, μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας για την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής

 @ 21/10/2019  Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ-ΠΥΛΟΣ-ΜΕΘΩΝΗ

«…θα ολοκληρωθεί ο δρόμος εντός του χρονοδιαγράμματος, διότι είναι μία επένδυση η οποία θα συνδέσει ακόμα πιο ουσιαστικά τη δυτική Μεσσηνία με την Καλαμάτα και να προσδώσει ακόμα μεγαλύτερο δυναμισμό σε μια πόλη η οποία ήδη διακρίνεται, αναβαθμίζεται και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το πως μια δυναμική πόλη της περιφέρειας μπορεί να δημιουργήσει πλούτο, ευημερία, θέσεις απασχόλησης για τους δημότες της.»

16/6/2022  ΓΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ-ΠΥΛΟΣ-ΜΕΘΩΝΗ

«… για τον δρόμο έχουμε ήδη μιλήσει, πόσο σημαντικό είναι να συνδεθεί η Καλαμάτα με το Ριζόμυλο, με την Πύλο, με τη Μεθώνη, να γίνει και η σχετική παράκαμψη έτσι ώστε να μπορούμε να φτάνουμε πιο εύκολα στην Κορώνη. Είναι ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο το οποίο έχει ήδη προσωρινό ανάδοχο, ένα έργο το οποίο μετά βεβαιότητας πια δρομολογείται…»

 

21/10/2019 Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΞΑΓΓΕΛΕΙ ΤΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

16/6/2022  Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΞΑΓΓΕΛΕΙ ΞΑΝΑ ΤΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

 @Κατά τα άλλα…μιλάμε για ανάπτυξη χαμηλού επιπέδου στην Μεσσηνία

·         Τα αντιπλημμυρικά θα τα συζητήσει με τον Δήμαρχο…Οχι, δεν κάνουμε ούτε θέλουμε αντιπολίτευση. Απλά χρόνια τώρα, τα έργα που δεν έγιναν απλά δεν ξεκίνησαν ακόμα....και ίσως τα δούμε κάποια στιγμή στο μέλλον...

·         Για τον δρόμο Καλό Νερό-Τσακώνα, ούτε ως σκέψη…παρά τις εξαγγελίες...

 Πολίτες της Μεσσηνίας τα συμπεράσματα δικά σας…Γ.Μ.

ΤΡΥΠΕΣ...ΜΕ ΑΣΦΑΛΤΟ ΚΑΙ ΛΑΚΟΥΒΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ!


Επικίνδυνη τρύπα έχει ανοίξει, όπως μας είπαν, από τις αρχές Σεπτεμβρίου στη διασταύρωση των οδών Αθ. Γρηγοριάδου και Θ. Κολοκοτρώνη στην Κυπαρισσία. Η τρύπα είναι στο κέντρο της διασταύρωσης και, σύμφωνα με κατοίκους,
άνοιξε τις μέρες της εμποροπανήγυρης, οπότε και είχαν γίνει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και όλη η κίνηση για έξοδο από την πόλη είχε εκτραπεί στην οδό Αθ. Γρηγοριάδου. Για αρκετό διάστημα είχε τοποθετηθεί στην τρύπα, ως… “προειδοποίηση”, ένας κώνος, αλλά πλέον δεν υπάρχει. 
Η τρύπα δεν έχει πολύ μεγάλη διάμετρο, αλλά έχει βάθος και όπως φαίνεται, το σημείο έχει «κουφώσει» και έχει υποστεί καθίζηση το οδόστρωμα. Οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι του Δήμου Τριφυλίας θα πρέπει αμέσως να λάβουν μέτρα πριν συμβεί ατύχημα, καθώς, εκτός των κατοίκων της περιοχής, η Θ. Κολοκοτρώνη είναι δρόμος προς την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και το συγκρότημα των 1ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟ Γ.Ε.Σ. ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


 Το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας Πολιτισμού Αλληλεγγύης Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας (Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ.) συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης με θέμα :

«Μικρασιατική Εκστρατεία: 100 Χρόνια Μετά»

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν :

Έκθεση φωτογραφικού υλικού και τεκμηρίων εποχής στο κτήριο Σπέντζα στην Κεντρική Πλατεία Φιλιατρών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου ώρα 18.00.

Η έκθεση ακολουθεί την διαδρομή από την άφιξη του Ελληνικού Στρατού στις 2 Μαΐου 1919 στην Σμύρνη, τις επιχειρήσεις στην Μ. Ασία, μέχρι την αποχώρηση του τον Σεπτέμβριο του 1922, μέσα από  σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το φωτογραφικό αρχείο του Πολεμικού Μουσείου και του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Συνοδεύεται από κειμήλια και έγγραφα που αφορούν την περίοδο αυτή, από ιδιωτικές συλλογές και μουσεία.

Επιμέλεια της έκθεσης : Λγος Νικόλαος Ρούσσος – Συντηρητής & Εκτιμητής Έργων Τέχνης & Έργων Ζωγραφικής.

Την ίδια ημέρα και ώρα 19.00 θα ακολουθήσουν ομιλίες στο Βορρέειον Πνευματικό Κέντρο στο Πάρκο της Παναγίας Βλαχέρνας στα Φιλιατρά.

Ομιλητές :

  • Φλωρεντία Ρήγα, Διδάκτωρ Φιλόλογος και Συγγραφέας
  • Δημήτριος Πανομήτρος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΣΣΕ
  • Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως και τις 20 Νοεμβρίου 2022.

Ώρες λειτουργίας 10.00 – 13.00 & 18.00 – 20.30

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες:

ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΝΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΑΠΟ ΚΙΚΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Αποκλεισμό του καταγγέλλει ο Νίκας από την κάθοδο Κικίλια στην Καλαμάτα-“Απαράδεκτη η συμπεριφορά του Επιμελητηρίου”

Την έντονη δυσαρέσκειά του διότι ουδέποτε εκλήθη να συμμετάσχει στην ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας παρουσία Κικίλια και Σαμαρά αλλά και στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας εξέφρασε μιλώντας στο MessiniaLive ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

“Δεν καλούν σε εκδήλωση της Κυβέρνησης τον Περιφερειάρχη; Τους πόρους από τα προγράμματα αυτά από τον νόμο τα δίνει η Περιφέρεια. Και δεν καλούν τον περιφερειάρχη; Η περιφέρεια είναι ο κύριος εκφραστής της τουριστικής πολιτικής και διαχειριστής των χρημάτων . Και δεν επισκέπτεται ο Υπουργός Τουρισμού το Διοικητήριο; Να μην ξανάρθει!”

Νίκας: “Το Επιμελητήριο δεν σέβεται τους θεσμούς-Απαράδεκτη συμπεριφορά”

Από τα πυρά Νίκα δεν γλίτωσε ούτε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και ο πρόεδρος του Βαγγέλης Ξυγκώρος για τον οποίο είπε χαρακτηριστικά οτι σε οποιαδήποτε αρωγή και συνδρομή ζητήθηκε απο την Περιφέρεια ο περιφερειάρχης  ήταν “κερί αναμμένο”, πάντα ανταποκρινόμενος στα αιτήματα. Αντιθέτως, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Επιμελητήριου και του προέδρου του ως “απαράδεκτη” που δεν κάλεσαν την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη να συμμετέχει, ενώ άφησε αιχμές για τη σκοπιμότητα της εκδήλωσης στο Επιμελητήριο.

“Αν θέλουν να κάνουν επί της ουσίας συζήτηση και όχι επικοινωνιακού τύπου, θα έπρεπε να κληθεί και η Περιφέρεια”

 

Τη δυσαρέσκεια του όμως εξέφρασε και για την παράλειψη της οποιαδήποτε αναφοράς στη δική του συμβολή στο Εκθετήριο Μεσσηνιακών Προϊόντων, που δημιουργήθηκε επί των ημέρων του ως Δήμαρχος Καλαμάτας το 2018. “Δεν ήξερε ο Υπουργός που πήγαινε; Ότι αυτά είχαν γίνει επί Νίκα;” διερωτήθηκε συμπληρώνοντας οτι αυτά έγιναν επί των δικών του ημερών στο Δήμο Καλαμάτας.

Προσωπικές έριδες και πολιτικοί ρεβανσισμοί δεν θα ωφελήσουν μακροπρόθεσμα τη ΝΔ

Το βέβαιο είναι ότι η παράλειψη κλήσης του Περιφερειάρχη στην κάθοδο του Υπουργού Τουρισμού, σε μια εκδήλωση της Κυβέρνησης, που θεσμικά έπρεπε να παρευρίσκεται ο Περιφερειάρχης,  δείχνει και την προσπάθεια κάποιων να τον απομονώσουν πολιτικά. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε οτι, ο Παναγιώτης Νίκας, είναι προσωπική πολιτική επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,  στηρίζεται απο την Κυβέρνηση, και κινήσεις περιθωριοποίησης, απομόνωσης ή διχασμού είναι βέβαιο ότι δεν θα ωφελήσουν μακροπρόθεσμα την παράταξη της ΝΔ. Οι προσωπικές έριδες και διαμάχες και οι πολιτικοί ρεβανσισμοί μόνο εμπόδια και προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και στην Κυβέρνηση,  με ο,τι αυτό συνεπάγεται ειδικά στην παρούσα δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Ένα χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές δεν είναι και ο,τι καλύτερο αυτή η εσωκομματική αναταραχή στην παράταξη της ΝΔ, με αποκλεισμούς, επικοινωνιακά σόου,  προσωπικές αντιπαραθέσεις και παρασκηνιακά “μαχαιρώματα” για θέσεις και καρέκλες, και ενδεχομένως χρειαστεί πρωθυπουργική παρέμβαση για να κατευνάσει το “καζάνι που βράζει”.

ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ Γ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΔΙΩΝΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΜΕ 69-66


 
Οι γηπεδούχοι βρέθηκαν στο +18(68-50) στα μέσα της τέταρτης περιόδου, όμως η ομάδα της Καισαριανής πραγματοποίησε σπουδαία αντεπίθεση και είχε δύο ευκαιρίες να φέρει το παιχνίδι στα ίσα. Οι προσπάθειες της βρήκαν στόχο και ο φωτεινός πίνακα του γηπέδου έγραφε 69-66 μετά το σφύριγμα της λήξης.

Σε ένα ματς που πήγαινε πόντο πόντο από την αρχή ως το τέλος ο Γλαύκος πέρασε από την έδρα του Προμηθέα με σκορ 59-64 και με ρεκόρ 3-1 θα βρεθεί προσωρινά στην κορυφή της βαθμολογίας μαζί με την Καλαμάτα. Παραμένει χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα της Γ Εθνικής η ομάδα του Νίκου Αρβανίτη.

Στην Πάτρα, η Παναχαϊκή επικράτησε εύκολα του Πήγασου με 79-54, με τη διαφορά να φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα στο δεύτερο ημίχρονο.

Η γηπεδούχος ομάδα πήρε τη νίκη και στην Αργολίδα με την Ερμιονίδα να μην συναντά ιδιαίτερες δυσκολίες κόντρα στη Γαλήνη και να κάμπτει την αντίσταση της με σκορ 71-64

Γ’ Εθνική

1ος όμιλος

4η αγωνιστική

Τα αποτελέσματα:

ΑΟ Καλαμάτα 1980-ΣΚ Καλαμάτα 59-47

30/10/22

ΓΑΕΤ Δίων ο Κυπαρισσεύς-ΑΟ Νηαρ Ηστ 69-66

ΕΑ Προμηθέας 2014-ΑΕ Γλαύκου Έσπερου 59-64

ΚΑΟ Κορίνθου Παλαίμων-ΚΑΠ

Παναχαϊκή ΓΕ-ΑΟ Πήγασος Θυρέας 79-54

ΑΟ Ερμιονίδας-ΑΟ Αχαΐας «Η Γαλήνη» 71-64

Τα φύλλα αγώνα:

Προμηθέας 2014-ΑΕ Γλαύκου Έσπερου 59-64

Τα δεκάλεπτα: 19-21, 38-42, 50-51, 59-64

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2014 (Αρβανίτης): Νικολόπουλος 2, Σοϊλεμετζίδης 4 (1), Καλλιακούδας 8 (1), Χρυσανθόπουλος, Γρυλλής 11 (1), Βλάσσης 1, Βασιλείου 17 (3), Πρέκας 3 (1), Διαμαντίδης, Καναβός 2, Παρασκευόπουλος 11 (2).

ΑΕ ΓΛΑΥΚΟΥ ΕΣΠΕΡΟΥ ΑΟΠΑ ΠΑΤΡΑΣ (Γκοργκόλης): Σακελλαρόπουλος 12 (1), Θωμόπουλος 10 (1), Σταθόπουλος 3 (1), Ροκανάς 5, Σταμούλης, Αγγελόπουλος 3, Καραγγελής 1, Δενδής 2, Αργυρόπουλος Χρ. 2, Μπόγρης 16, Κρέμιτς 10.

πηγη basketa.gr

ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

 


Αλυσιδωτές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των γενικότερων αυξήσεων που καταγράφονται στον χώρο των ελαιοτριβείων.

Στη Λακωνία, οι ελαιοτριβείς, έχοντας ως δεδομένο τα προβλήματα που ήδη έχουν δημιουργηθεί και τις οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις τους, συγκεντρώθηκαν και άνοιξαν έναν διάλογο, με μοναδικό στόχο την έξοδο από την κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις.

Όπως τονίζει ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου, Νίκος Κουμανταράκης, «οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις στην ενέργεια, αλλά και σε όλα τα υλικά που έχουν σχέση με τις επιχειρήσεις μας οδηγούν σε αδιέξοδα. Η ενέργεια και το εργατικό αποτελούν προβλήματα. Η ενέργεια έχει ανέβει έξι φορές πάνω, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί το εργατικό μεροκάματο, χωρίς βέβαια να βρίσκουμε και άτομα που θέλουν να εργαστούν. Συνολικά, το κόστος ανέβηκε μέσα σε έναν χρόνο κατά 50% περίπου».

Μάλιστα, όπως προσθέτει, «η συγκέντρωση, που έγινε, είχε στόχο τη λήψη αποφάσεων που θα οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι η ανάγκη στήριξης των ελαιοτριβείων από την κυβέρνηση. Επιδιώκουμε τη συνεργασία με τα τρία Επιμελητήρια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας – Ηλείας – Αιτωλοακαρνανίας) και θα στηρίξουμε τις αποφάσεις τους».

Αιτήματα

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κουμανταράκης, «τα ελαιοτριβεία βρίσκονται μπροστά στο εξής δίλημμα: να αυξήσουν το δικαίωμα ή να σταματήσουν να λειτουργούν, γεγονός που θα επιβαρύνει τον παραγωγό που ήδη αντιμετωπίζει αυξημένο κόστος καλλιέργειας και συγκομιδής. Κανένας μας δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, καθώς αυτό με τη σειρά του θα φέρει αυξήσεις στον καταναλωτή και θα δημιουργήσει ένα μη ανταγωνιστικό προϊόν».

Τα βασικά αιτήματα των ιδιοκτητών ελαιοτριβείων είναι:

✱ Να δοθεί επιδότηση ρεύματος ανάλογη με εκείνη των βιομηχανιών άρτου και των αρτοποιείων.

✱ Να διευκολυνθούν στο άμεσο μέλλον οι ελαιοτριβείς στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, ούτως ώστε να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

✱ Να ενταχθούν τα ελαιοτριβεία στους κατά προτεραιότητα τροφοδοτούμενους καταναλωτές, ώστε να μην υφίστανται καταστροφικές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος τόσο για τις μονάδες παραγωγής όσο και για την ποιότητα της ελαιοποίησης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ



Στα όρια της φτώχειας κινδυνεύουν να βρεθούν στο μέλλον οι συντάξεις των αυτοαπασχολούμενων που θα επιμείνουν να πληρώνουν την ελάχιστη επιτρεπτή ασφαλιστική εισφορά καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, αν τα χρόνια ασφάλισης είναι περιορισμένα, η μηνιαία σύνταξη μπορεί να προκύπτει και κάτω από τα 600-700 ευρώ τον μήνα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, (ειδικά αυτοί που βρίσκονται λίγο πριν τη σύνταξη) ακόμη και αν επιλέξουν ανώτερη ασφαλιστική κλάση, η βελτίωση των τελικών συντάξιμων αποδοχών δεν θα είναι πολύ μεγάλη ώστε να δικαιολογεί την καταβολή των επιπλέον ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό οφείλεται στην «ανισορροπία» ανάμεσα στην εθνική σύνταξη (την οποία εξασφαλίζουν όλοι με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης) αλλά και στην «ανταποδοτική», η οποία χτίζεται μήνα με τον μήνα με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση για το ύψος των συντάξεων των αυτοαπασχολούμενων ανοίγει και πάλι εξαιτίας της επικείμενης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τον πληθωρισμό. Ο νόμος προβλέπει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές πρέπει να αυξάνονται με βάση τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό. Ωστόσο, το ποσοστό του πληθωρισμού φαίνεται να εκτινάσσεται πάνω από το 9% και πάνω από 1,3 εκατ. αυτοαπασχολούμενοι αντιδρούν επειδή θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.

Τι θα συμβεί λοιπόν με τη σύνταξη του αυτοαπασχολουμένου, όταν αυτός επιμένει να καταβάλλει τις λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές; Οι συντάξιμες αποδοχές διατηρούνται πολύ χαμηλά και χρόνο με τον χρόνο «χτίζει» μια σύνταξη που έρχεται ολοένα και πιο κοντά στο ελάχιστο ποσό της εθνικής σύνταξης.

Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος αυτοαπασχολούμενος που επιλέγει να καταβάλλει κάθε χρόνο το ελάχιστο ποσό, «κλειδώνει» ετήσιες αποδοχές της τάξεως των 9.300 ευρώ. Με αυτές τις ετήσιες αποδοχές και με το δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια ο πληθωρισμός θα έχει και πάλι μεγάλα σκαμπανεβάσματα, ο ασφαλισμένος που θα επέμενε μέχρι τέλους να πληρώνει το ελάχιστο θα έπαιρνε την ακόλουθη σύνταξη:

  • 480 ευρώ μεικτά με 15 χρόνια ασφάλισης.
  • 566 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης.
  • 613 ευρώ με 25 χρόνια ασφάλισης.
  • 669 ευρώ με 30 χρόνια ασφάλισης και
  • 900 ευρώ με 40 χρόνια ασφάλισης.

Έτσι ακόμα και μετά από 40 ολόκληρα χρόνια εργασίας, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές κατά τη συνταξιοδότηση δεν πλησιάζουν καν τα 1.000 ευρώ, ενώ με τα λίγα χρόνια ασφάλισης, ο ασφαλισμένος ουσιαστικά λαμβάνει χρήματα λίγο πάνω από την εθνική σύνταξη (από 1/1/2023 θα είναι 369 ευρώ στα 15 χρόνια και 411 ευρώ στα 20 χρόνια).

ΦΟΒΕΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟΥ- ΤΣΑΚΩΝΑΣ


Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε το απόγευμα αργά της Κυριακής στον δρόμο Καλό Νερό - Τσακώνα στο ύψος του Κακορέματος. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν μετωπικά με αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι επιβαινόντων, τριών από κάθε όχημα. Οι πέντε έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και ο ένας στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Στο σημείο έφτασαν πυροσβέστες από το Κλιμάκιο Κυπαρισσίας και αστυνομικοί από το Τμήμα Τριφυλίας. Στο σημείο είχαν δημιουργηθεί μεγάλες ουρές οχημάτων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ έσπευσαν 3 ασθενοφόρα για την παραλαβή τραυματιών. 

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ “ΜΕΛΙΝΑ” ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΙΝΙΩΡΗ



 ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΜΠΙΝΙΩΡΗ 
Υδατογραφίες σε χαρτί 2 – 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ “ΜΕΛΙΝΑ” 

Το ΕΕΤΕ διοργανώνει έκθεση έργων της, προς τιμήν της, για την προσφορά της στο ΕΕΤΕ 

Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ την λησμόνησε αλλά η Αθήνα την τιμά καθώς το ΕΕΤΕ ετοίμασε την έκθεση έργων της, τη ζωγράφο Βασιλική Μπινιώρη για το έργο της, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» , Ηρακλειδών 66 στο Θησείο (μετρό Κεραμεικός), 2 – 29 Νοεμβρίου 2022.  

Η Βασιλική Μπινιώρη, γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1930 και έφυγε από τη ζωή  το 2010 στην Αθήνα σε ηλικία 80 ετών τιμήθηκε στο παρελθόν αλλά δεν είχε την πρέπουσα αναγνώριση.  

Έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Καταπιάστηκε κυρίως με την ακουαρέλα. Έργα της πρωτοπαρουσίασε το 1961 στην Α΄ Πανελλαδική Έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Έκτοτε παρουσίαζε τη δουλειά της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Παρουσίασε τη ζωγραφική της σε συνολικά 17 ατομικές εκθέσεις σύμφωνα με το kyparissianews.com. Έλαβε μέρος σε 5  πανελλήνιες εκθέσεις (Ζ΄, Θ΄, Ι΄, ΙΑ΄, ΙΒ΄). Έργα της βρίσκονται: στην Εθνική Πινακοθήκη, στα υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού, στους Δήμους Αθηναίων και Νίκαιας, στην Εθνική Τράπεζα, στα Προξενεία Γιοχάνεσμπουργκ και Παρισιού, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Κριτική για το έργο της έχουν γράψει οι Ελ. Βακαλό, Αχ. Μαμάκης, Αλ. Δράκος, Γ. Λαμψίδης, Στ. Παναγιωτόπουλος, Τ. Τσιρμπίνος, Β. Κουντουρίδης, Ντόρα Ρογκάν Ηλιοπούλου κ.α. 

Πέραν της προσφορά της στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου, η Βασιλική Μπινιώρη ενδιαφέρθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης των καλλιτεχνών και επέδειξε γενικότερη κοινωνική ευαισθησία, που εκφράστηκε με τον τρόπο που μετά τον θάνατο της διέθεσε τα περιουσιακά της στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό κληροδότησε στο Ε.Ε.Τ.Ε. ένα παραθαλάσσιο κτίριο που βρίσκεται στο Πόρτο Ράφτη και το οποίο σύμφωνα με την επιθυμία της χρησιμοποιείται για την φιλοξενία καλλιτεχνών και την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Επίσης κληροδότησε στον δήμο 

Αθηναίων μια πολυώροφη πολυκατοικία στον Νέο Κόσμο, που χρησιμοποιείται ως  Κοινωνική Πολυκατοικία για τη φιλοξενία αστέγων συνανθρώπων μας, καθώς και δώρισε πλήθος έργων της στο Δήμο της γενέτειράς της, της Κυπαρισσίας όπως έχει αναφέρει και η τοπική εφημερίδα "Κυπαρισσία'. 

Η έκθεση αυτή συμπίπτει με την έναρξη λειτουργίας του κτιρίου του ΕΕΤΕ, σύμφωνα με την επιθυμία της ζωγράφου Βασιλικής Μπινιώρη, το οποίο πήρε πλέον το όνομά της: «Κτίριο Μπινιώρη».  Δυστυχώς τα έργα που δώρισε στο Δήμο Κυπαρισσία δεν είχαν την τύχη που τους αξίζει να στεγαστούν σε ειδικό χώρο μέχρι σήμερα..

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Από Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-19:00. Σάββατο και Κυριακή 10:00-15:00. Δευτέρα κλειστά. 

ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΥΛΟΓΗ ΤΟΝΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ


 Όπως τονίστηκε στη σημερινή σύσκεψη, η πιο πάνω διαδικασία -η οποία, σε κάθε περίπτωση, βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια των δήμων– θα γίνει βάσει προγραμματικών συμβάσεων που θα συναφθούν μαζί τους, ενώ θα υπάρξει και η έκδοση σχετικής ΚΥΑ. Στο πλαίσιο αυτό, εξυπακούεται ότι οι όποιοι ΧΑΔΑ ή άλλοι ημιπαράνομοι χώροι διαχείρισης λειτουργούν ακόμα στη Μεσσηνία, θα κλείσουν.

Ωστόσο, στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι ο εν λόγω σχεδιασμός είναι προσωρινός, καθώς σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση και στη Μεσσηνία -όπως και στους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας που υπάγονται επίσης στην διαχειριστική ενότητα την οποία θα εξυπηρετεί, μαζί με τη Μεσσηνία, η μονάδα της Καλλιρρόης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε επίσης και το θέμα των περίπου 400 τόνων πλαστικών απορριμμάτων στην περιοχή του Δήμου Τριφυλίας. Για το ζήτημα αυτό έγινε γνωστό ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει επεξεργασία τρόπων αντιμετώπισης και στη συνέχεια θα υπάρξει πρόταση προς τον δήμο ως προς την διαχείρισή τους.

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΩΝ Κ.Ε.Π. ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


Ειδικότερα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξέδωσε την με αριθ. πρωτ. ΥΨΗΔ ΓΔΟΔΥ 497/25-10-2022 πρόσκληση υποβολής δράσεων στο πλαίσιο του Έργου «Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ» από τους Δήμους της χώρας σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Με την ανωτέρω πρόσκληση σχεδιάζεται η αναβάθμιση των υποδομών των ΚΕΠ σε δύο βασικά επίπεδα: 
 1. Την ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών των ΚΕΠ μέσω αντίστοιχων εργασιών (ανακαινίσεις δαπέδων, φωτιστικών σωμάτων, εγκατάσταση επιγραφών κ.α). 2. Την προμήθεια tablets για την χρήση της εφαρμογής gov.gr wallet για τον έλεγχο ηλεκτρονικών εγγράφων που προσκομίζουν οι πολίτες στα ΚΕΠ καθώς και δράσεις εκσυγχρονισμού των πληροφοριακών υποδομών τω ΚΕΠ που περιλαμβάνουν: 
α. Προμήθεια μηχανογραφικού εξοπλισμού (Η/Υ, Εκτυπωτών, tablets για την χρήση της εφαρμογής gov.gr wallet) για τους χρήστες των ΚΕΠ. 
 β. Υλοποίηση Συστήματος διαχείρισης επισκεπτών σε 200 ΚΕΠ με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Το Σύστημα θα αποτελείται από το σύστημα εκτύπωσης του αριθμού προτεραιότητας καθώς και από τη μονάδα ενημέρωσης του πολίτη για τη σειρά προτεραιότητας. Μέσω web based εφαρμογής η οποία θα είναι hosted στο G-cloud θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να κλείνουν ραντεβού στα επιλεγμένα ΚΕΠ και να παίρνουν αριθμό προτεραιότητας για την εξυπηρέτηση τους.  Από την ίδια εφαρμογή θα μπορούν να ενημερώνονται τα στελέχη των ΚΕΠ για τα προγραμματισμένα ραντεβού. Η ίδια λειτουργικότητα θα διατίθεται και για τους πολίτες που επισκέπτονται τα ΚΕΠ χωρίς ραντεβού. 
γ. Προμήθεια tablets μέσω των οποίων θα διατίθεται εφαρμογή για την υπογραφή εγγράφων από τους εξυπηρετούμενους πολίτες καθώς και εφαρμογή αξιολόγησης από αυτούς των παρεχόμενων υπηρεσιών.

ΑΚΡΙΒΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ

 


ΑΠΟΥΣΑ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ

Το πόσο έξω έχουν πέσει τα χρονοδιαγράμματα για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων της Μεσσηνίας αποκαλύπτει η πρόταση που έκανε χθες η Περιφέρεια Πελοποννήσου στους Δήμους του Νομού, εκτός της Καλαμάτας, ο δήμαρχος της οποίας, Θανάσης Βασιλόπουλος, απουσίασε, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ο λόγος. Σύμφωνα με την πρόταση της Περιφέρειας, οι Δήμοι από την 1/1/2023 θα μπορούν, αν θέλουν, να μεταφέρουν τα σκουπίδια στην Καλλιρρόη. Από εκεί η εταιρία της κεντρικής διαχείρισης θα παίρνει τα σκουπίδια, θα τα πηγαίνει στο εργοστάσιο της Παλαιόχουνης για επεξεργασία και μετά θα τα επιστρέφει για εναπόθεση στην Καλλιρρόη!
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σημειώνει ότι στη σύσκεψη χθες του περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, με τους δημάρχους της Μεσσηνίας, είχαν προσκληθεί εγγράφως όλοι. Επισημαίνει όμως ότι απουσίασε ο δήμαρχος της Καλαμάτας ή εκπρόσωπός του. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει αποφασίσει ακόμη την αύξηση των δημοτικών τελών, ώστε να καλυφθεί το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών στην Καλλιρρόη και το κόστος της επεξεργασίας. Μια εξήγηση που δίνεται, η οποία όμως μένει να επιβεβαιωθεί, είναι ότι η δημοτική αρχή του Θανάση Βασιλόπουλου δεν θέλει προεκλογικά να αυξήσει τα δημοτικά τέλη, γι’ αυτό και θα προσπαθήσει να συνεχίσει να διαχειρίζεται μέχρι τις εκλογές τα απορρίμματα στη Μαραθόλακκα, όσο και αν είναι ασφυκτική η κατάσταση σε αυτή. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για τη συνέχιση της επεξεργασίας των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα έχει διάρκεια ενός έτους.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε για τη σύσκεψη χθες του περιφερειάρχη με τους πέντε από τους έξι Δήμους της Μεσσηνίας (Μεσσήνης, Τριφυλίας, Πύλου-Νέστορος, Οιχαλίας, Δυτικής Μάνης): “Από την 1η του ερχόμενου χρόνου είναι δυνατόν να ξεκινήσει, για όσους δήμους της Μεσσηνίας το επιθυμούν, η διαχείριση των απορριμμμάτων τους στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας το μεσημέρι σήμερα, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, στην Τρίπολη, στη συνάντηση που -μετά από σχετική έγγραφη πρόσκληση της Περιφέρειας προς το σύνολο των δήμων της Μεσσηνίας- είχε με τους 5 από τους 6 δημάρχους της εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας, καθώς ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας δεν μετείχε με εκπρόσωπό του.
Οπως αναφέρθηκε στη σημερινή σύσκεψη, η πιο πάνω δυνατότητα -με δεδομένο ότι ορισμένοι από τους δήμους της Μεσσηνίας έχουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα, όπως της Μεσσήνης και της Τριφυλίας- θα γίνει συνδυαστικά, αξιοποιώντας και το κύτταρο στην Καλλιρρόη, το οποίο θα λειτουργήσει με όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις που προβλέπει η σύμβαση.
Δηλαδή, η επεξεργασία των απορριμμάτων θα γίνεται στην Παλαιόχουνη και το υπόλειμμα θα επιστρέφει στην πιο πάνω περιοχή του Δήμου Οιχαλίας.
Ειδικότερα, οι δήμοι της Μεσσηνίας θα μεταφέρουν τα απορρίμματα στην Καλλιρρόη απ’ όπου θα τα παραλαμβάνει η διαχειρίστρια εταιρεία, θα τα προωθεί για επεξεργασία στην Παλαιόχουνη και θα επιστρέφει το υπόλειμμα στην Καλλιρρόη.
Η επιβάρυνση των μεσσηνιακών δήμων θα αφορά μόνο στην μεταφορά των απορριμμάτων ως την Καλλιρρόη και στην διαχείριση, ωστόσο για διάστημα ενός μηνός, ενδεχομένως και μεγαλύτερο, η μοναδική επιβάρυνση των δήμων θα είναι η μεταφορά μέχρι την πιο πάνω περιοχή.
Οπως τονίστηκε στη σημερινή σύσκεψη, η πιο πάνω διαδικασία -η οποία, σε κάθε περίπτωση, βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια των δήμων- θα γίνει βάσει προγραμματικών συμβάσεων που θα συναφθούν μαζί τους, ενώ θα υπάρξει και η έκδοση σχετικής ΚΥΑ. Στο πλαίσιο αυτό, εξυπακούεται ότι οι όποιοι ΧΑΔΑ ή άλλοι ημιπαράνομοι χώροι διαχείρισης λειτουργούν ακόμα στη Μεσσηνία, θα κλείσουν.
Ωστόσο, στη σημερινή συνάντηση επισημάνθηκε ότι ο εν λόγω σχεδιασμός είναι προσωρινός, καθώς σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση και στη Μεσσηνία  στην διαχειριστική ενότητα την οποία θα εξυπηρετεί, μαζί με τη Μεσσηνία, η μονάδα της Καλλιρρόης.-όπως και στους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας που υπάγονται επίσης

ΠΑΣ ΡΑΧΗΣ – ΑΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ 0-0. -Χ-ωρίς νικητή ο αγώνας στο Π. Μπαχράμης


 Ισόπαλο με σκορ 0-0 έληξε το σημερινό παιχνίδι στο Π. Μπαχράμης ανάμεσα στον ΠΑΣ Ράχης και τον ΑΟ Κυπαρισσίας.

Οι δύο ομάδες, είχαν τις ευκαιρίες για να πετύχουν κάποιο τέρμα αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν δίχτυα και έτσι έμειναν να μοιράζονται από έναν βαθμό, στην λήξη του παιχνιδιού.

Ο ένας πόντος για τους γηπεδούχους είναι πολύ σημαντικός εάν αναλογιστεί κανείς τις ανακατατάξεις που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα με αποχωρήσεις προπονητή και παικτών. Χαμένη ευκαιρία με Τσουλάκο στις αρχές του δευτέρου ημίχρονου.

Από την άλλη, ο ΑΟΚ δεν μπόρεσε να πάρει το διπλό σε μία δύσκολη έδρα, είχε όμως τις ευκαιρίες με Κατσιώλη, Κωνσταντόπουλο και Μπουτσικάκη.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Ψηλοπαναγιώτης με βοηθούς τους Ταβουλαρέα και Πανόπουλο.

ΠΑΣ ΡΑΧΗΣ: Μ. Τσέλα, Κιόρρι, Παυλής, Λιόλιος, Μπέγκα, Κράκουλι, Πιλάτης (91′ Α. Τσέλα), Αβράμης (90′ Κωστέας), Τσουλάκος, Ζωγόπουλος, Σκοπέτος (65′ Καραχάλιος).

ΑΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: Δασκαλόπουλος, Ανδρουτσής (78′ Κύρκο), Γεωργιόπουλος, Μιτρόφ, Π. Μπουτσικάκης, Δημάκης, Μπακατσέλος (89′ Βλάχος), Σπυρόπουλος, Χ. Μπουτσικάκης, Κωνσταντόπουλος, Κατσιώλης.

ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΗΣ ΟΠΚΕ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ


 Μέσα σε δέκα ημέρες είχε φτιάξει την… προίκα του ένας 25χρονος Έλληνας διαρρήκτης, ο οποίος είχε καταφέρει να εισβάλει σε οκτώ καταστήματα στην Καλαμάτα από τις 17 Οκτωβρίου ως την περασμένη Τετάρτη και να κλέψει χρήματα, ρολόγια, ηλεκτρονικές συσκευές και είδη ρουχισμού, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά το ποσό των 3.500 ευρώ!

Στο πλαίσιο της προανάκρισης και μετά από συνδυαστική αξιολόγηση των στοιχείων που είχαν συγκεντρωθεί από την έρευνα της Ασφάλειας, οι διαρρήξεις στα καταστήματα εξιχνιάστηκαν και προέκυψε ότι ο δράστης ήταν ο συγκεκριμένος νεαρός, ο οποίος εντοπίστηκε το πρωί της Πέμπτης στο σπίτι του σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας.

Ο 25χρονος συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε από την Ασφάλεια δικογραφία για κλοπές κατά συρροή, με την οποία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας. Ο δράστης κρατείται ώσπου να απολογηθεί στον ανακριτή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να εξακριβωθεί αν τυχόν εμπλέκεται και σε άλλες διαρρήξεις.

Συνελήφθη, χθες (28.10.2022) το απόγευμα, στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, 46χρονος αλλοδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσαν α) Διάταξη του κου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρικάλων και β) απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, για ληστεία, σύσταση και συμμορία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Ακόμα, συνελήφθη, χθες (28.10.2022) το απόγευμα, στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, 30χρονος ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας, για επικίνδυνες σωματικές βλάβες

Η ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΣΙΤΗΡΑ ΦΕΡΝΕΙ ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

 


Σε ανοδική τροχιά επιστρέφουν οι διεθνείς τιμές των βασικών αγροτικών προϊόντων, αναζωπυρώνοντας την ανησυχία καταναλωτών και κυβερνήσεων για ένα νέο κύκλο ανατιμήσεων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει περάσει σε νέα φάση, με αβέβαιη εξέλιξη και η πρόθεση της Μόσχας να επανεξετάσει τους όρους της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά, δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη την αγορά. Έτσι, μετά από μια μάλλον σύντομη περίοδο ηρεμίας, τα νέφη άρχισαν πάλι να πυκνώνουν.

Αναλύοντας τους δείκτες και τα στοιχεία από τα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, το ειδικό τμήμα μελετών της Τράπεζας Πειραιώς εστιάζει αφενός στις ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση του Ρωσοουκρανικού πολέμου, αφετέρου στις καιρικές συνθήκες, που αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τις τιμές στα σιτηρά (σιτάρι, καλαμπόκι), παρά τη μειωμένη ζήτηση από την Κίνα και τον περιορισμό των αμερικανικών εξαγωγών, λόγω του ακριβού δολαρίου.

διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ του Γ. Παππού στο www.iefimerida.gr πατώντας εδώ

ΤΕΛΟΣ ΤΑ Ι.Χ ΜΕ ΡΥΠΟΥΣ- ΑΠΟ ΤΟ 2035 ΙΣΧΥΕΙ ΝΕΟΣ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη νύχτα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, σύμφωνα με την οποία όλα τα καινούργια αυτοκίνητα και ημιφορτηγά που ταξινομούνται στην Ευρώπη θα έχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2035.

Ως ενδιάμεσο βήμα προς την επίτευξη μηδενικών εκπομπών, τα νέα πρότυπα CO2 θα απαιτήσουν επίσης μείωση των μέσων εκπομπών των καινούργιων αυτοκινήτων κατά 55 % έως το 2030 και των καινούργιων ημιφορτηγών κατά 50 % έως το 2030. Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για την έγκριση των νομοθετικών προτάσεων της δέσμης «Fit for 55» που υπέβαλε η Επιτροπή τον Ιούλιο του 2021 και δείχνει με ποιο τρόπο η ΕΕ θα εφαρμόσει στο εσωτερικό της, πριν από την COP27, τις διεθνείς δεσμεύσεις της για το κλίμα.

«Ισχυρό μήνυμα»

Ο κ. Φρανς Τίμερμανς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δήλωσε: «Η συμφωνία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στη βιομηχανία και τους καταναλωτές: η Ευρώπη ενστερνίζεται τη μετάβαση στην κινητικότητα με μηδενικές εκπομπές. Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων αποδεικνύουν ήδη ότι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στην πρόκληση αυτή, αφού στην αγορά διατίθενται όλα και περισσότερα και πιο προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η ταχύτητα με την οποία σημειώθηκε αυτή η αλλαγή τα τελευταία χρόνια είναι αξιοσημείωτη. Δεν είναι να απορεί κανείς που αυτό το θέμα είναι το πρώτο στη σειρά των μέτρων «προσαρμογής στον στόχο του 55 %», για το οποίο τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε τελική συμφωνία.»

Αυτό το σαφές μήνυμα προς τους κατασκευαστές και τους πολίτες θα επιταχύνει την παραγωγή και την πώληση οχημάτων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών και θα θέσει τις οδικές μεταφορές σε σταθερή πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Η νέα αυτή νομοθεσία θα καταστήσει το σύστημα μεταφορών της ΕΕ πιο βιώσιμο, θα εξασφαλίσει καθαρότερο αέρα για τους Ευρωπαίους και θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Δείχνει σαφώς τη δέσμευση της ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της για το κλίμα, καθώς και ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν επιβραδύνει τη μετάβασή μας σε καθαρές μορφές ενέργειας, αλλά μάλλον επιταχύνει τις εργασίες μας, ώστε η Ευρώπη να επιτύχει ταχύτερα τον στόχο της πρώτης κλιματικά ουδέτερης ηπείρου στον κόσμο έως το 2050.

Επόμενα στάδια

Η σημερινή προσωρινή συμφωνία απαιτεί πλέον επίσημη έγκριση από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, η νέα νομοθεσία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ.

Ιστορικό

Η αναθεώρηση των προτύπων εκπομπών CO2 για τα αυτοκίνητα και τα ημιφορτηγά είναι μία από τις προτάσεις «προσαρμογής στον στόχο του 55 %» (Fit for 55) που υπέβαλε η Επιτροπή τον Ιούλιο του 2021 για να καταστούν οι πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα, την ενέργεια, τη χρήση γης, τις μεταφορές και τη φορολογία κατάλληλες για τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Η επίτευξη μιας τέτοιας μείωσης των εκπομπών κατά την επόμενη δεκαετία είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου, αφενός, η Ευρώπη να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050 και, αφετέρου, να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Τα νομοθετικά εργαλεία έχουν σχεδιαστεί για την επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν στο ευρωπαϊκό νoμοθέτημα για το κλίμα και για τον ριζικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας μας με στόχο ένα μέλλον που θα εδράζεται στη δικαιοσύνη, την ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: ot.gr