Pages

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΟΡΕΙΝΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΟΔΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ


 Επιστολή διαμαρτυρίας ΠΡΟΕΔΡΩΝ 

Προς : Δήμαρχο Τριφυλίας, κ. Λεβεντάκη

            Αντιδήμαρχο τεχνικών έργων, κ. Βλάχο Αντώνη
            Αντιδήμαρχο, κ. Κουτρουμπή Αλέξανδρο  

Επιστολή διαμαρτυρίας 

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την απαράδεκτη κατάσταση του δρόμου , στην έξοδο του Κοπανάκιου προς τα χωριά μας (φώτο). 
Ο δρόμος αυτός είναι ένας κεντρικός οδικός άξονας, αφού εξυπηρετεί πέντε χωριά του Δήμου Τριφυλίας (Σιτοχώρι, Κεφαλόβρυση, Αυλώνα, Καλίτσαινα, Πλατάνια ),και πολλά χωριά της ορεινής Ηλείας.
Να σημειωθεί επίσης ότι είναι και ένας δρόμος τουριστικού προορισμού με χιλιάδες επισκέπτες ετησίως ( Καταρράκτες Νέδας, Αρχαία Φιγαλεία, Ναός Επικούρειου Απόλλωνα ). 
Η πολυετής κατάσταση του δρόμου έχει αγανακτήσει τους κατοίκους των παραπάνω χωριών και τους επισκέπτες.
Το καλοκαίρι που ασφαλτοστρώθηκαν κάποιοι δρόμοι στο Κοπανάκι, και ένα μικρό κομμάτι του εν λόγου δρόμου σταμάτησαν οι εργασίες ξαφνικά ,ενώ είχε γίνει η προεργασία (ξύσιμο).
 Με τον ερχομό του Χειμώνα η κατάσταση θα επιδεινωθεί και ο δρόμος θα γίνει απροσπέλαστος. 
 Πιστεύουμε ότι πρέπει άμεσα να επέμβει ο Δήμος, έστω με δικά του μέσα για να διατηρηθεί ο δρόμος έστω προσπελάσιμος .
 
Επ' ευκαιρίας θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε και πάλι για τον σκουπιδότοπο που έχει δημιουργηθεί με την ανοχή του Δήμου, στη θέση Σπαρτέζα ! 
Το καθημερινό μας πέρασμα από το σημείο, νομίζουμε υποτιμά την αισθητική μας αλλά και την υγιεινή μας . Προφανώς είναι το "καλωσόρισμα" του Δήμου μας στους χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής μας (φώτο)

   

Οι Πρόεδροι των κοινοτήτων
    
   Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Κοπανάκι)
   Αθανασία Βαβούρη (Σιτοχώρι)
   Περικλής Κανελλόπουλος (Κεφαλόβρυση)
   Βασίλης Βουδούρης (Αυλώνα)
   Σωτήρης Κολοσκόπης  (Καλίτσαινα)
   Τάκης Καραγιάννης (Πλατάνια) 

ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2023 ΟΙ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ


Έρχεται η σειρά της Helleniq Energy να διενεργήσει σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ιόνιο Πέλαγος και συγκεκριμένα στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις “Ιόνιο” και “Περιοχή 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος”. 
 Όπως αναφέρει το capital.gr, τις εργασίες αναλαμβάνει η νορβηγική PGS και το σκάφος που θα χρησιμοποιήσει είναι το Ramform Hyperion, το οποίο αυτές τις μέρες ολοκληρώνει τις σεισμικές στην “Περιοχή 2” που βρίσκεται στα όρια της ΑΟΖ με την Ιταλία. Πρόκειται για το block που έχει παραχωρηθεί στην Energean. 
 Στις παραχωρήσεις “Ιόνιο” και “Περιοχή 10” θα διενεργηθούν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες και χρονικά έρχονται πολύ κοντά με τις δισδιάστατες που πραγματοποιήθηκαν από την Helleniq Energy στα ίδια blocks και συγκεκριμένα τον περασμένο Φεβρουάριο. Η εξέλιξη αυτή φανερώνει και την πρόθεση του ενεργειακού ομίλου να επισπεύσει το πρόγραμμα ερευνών στο πλαίσιο και των σχετικών αποφάσεων του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιτάχυνση των διαδικασιών εξερεύνησης του ορυκτού πλούτου της χώρας.

ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΑΝ. ΝΙΚΑ

 


Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας συναντήθηκε χθες, Τρίτη 29 Νοεμβρίου, στην Τρίπολη, με τον δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη.

Προς τον περιφερειάρχη, ο δήμαρχος επέδωσε μελέτες του δήμου για αθλητικά έργα και έργα που αφορούν στην βελτίωση του οδικού του δικτύου. Θυμίζουμε ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου επιταχύνει το έργο για το Φιλιατρά-Γαργαλιάνοι ως φορέας εκτέλεσης αλά και ορισμένα άλλα έργα υποδομών στην περιοχή.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ


Στις θέσεις τους επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί μετά την απόφαση του ΣτΕ και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνος Πλεύρης αυτό θα γίνει από 1η Ιανουαρίου του 2023. 
Με βάση την συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να επιστρέψουν με το νέο έτος 18 υγειονομικοί στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και άλλοι 27 στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, τηρουμένων όμως όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
 Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα επιστρέψουν αλλά με μέτρα και είπε χαρακτηριστικά: «Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, που επανεξέτασε το μέτρο, έκρινε ότι η παράταση του μέτρου υπερβαίνει την αρχή της αναλογικότητας. Ήδη έχουμε λάβει την απόφαση για να δούμε πως θα εφαρμοστεί η απόφαση». Συνέχισε λέγοντας πως: «Θα εφαρμοστεί, παρόλο που θεωρώ ότι είναι μία επικίνδυνη απόφαση για τη δημόσια υγεία. Το μέτρο θα εφαρμοστεί αφού λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει ένα αυστηρό πρωτόκολλο για την προστασία της δημόσιας υγείας». 

22 ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ-ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ Κ.Ο.Κ.


 
Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκαν από την 16.11.2022 έως και χθες (29.11.2022), ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις, τμηματικά, στις ευρύτερες περιοχές της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας.

Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, έγιναν έλεγχοι σε -1.015- άτομα, εκ των οποίων -789- ήταν ημεδαποί και -226- ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε -652- οχήματα.

Επιπλέον, προσήχθησαν -109- άτομα, από τα οποία -63- ήταν ημεδαποί και -46- ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν -69- άτομα.

Πιο αναλυτικά συνελήφθησαν:

στην Αργολίδα:

  • Τρεις (3) ημεδαποί, για ναρκωτικά.
  • Ένας (1) ημεδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης.

  • Μία (1) αλλοδαπή, για καταδικαστικό έγγραφο.
  • Μία (1) ημεδαπή, για παράβαση του Υγειονομικού Κανονισμού.

  • Πέντε (5) ημεδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Δέκα (10) αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.

στην Αρκαδία:

  • Ένας (1) ημεδαπός, για καταδικαστικά έγγραφα.
  • Μία (1) ημεδαπή, για μη έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.

  • Δύο (2) ημεδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Ένας (1) αλλοδαπός, ο οποίος διέμενε παράνομα στη χώρα και σε βάρος του θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής του.

στην Κορινθία:

  • Ένας (1) αλλοδαπός, για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα.
  • Πέντε (5) ημεδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

στη Λακωνία:

  • Δύο (2) ημεδαποί, για ναρκωτικά.
  • Δύο (2) ημεδαποί, για καταδικαστικά έγγραφα.
  • Τέσσερις (4) ημεδαποί και ένας (1) αλλοδαπός, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Έξι (6) αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους .

στη Μεσσηνία:

  • Δύο (2) ημεδαποί, για ναρκωτικά.
  • Μία (1) αλλοδαπή, για διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτων χωρών.
  • Τρεις (3) ημεδαποί, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας και μη έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.
  • Ένας (1) ημεδαπός, για μη έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.

  • Οχτώ (8) ημεδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Επτά (7) αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους .

ΟΛΟΣΧΕΡΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ


Ολοσχερώς καταστράφηκε μία διώροφη πέτρινη μονοκατοικία στα Φιλιατρά από πυρκαγιά. Το κτίσμα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βορείου Ηπείρου και Δημάρχου Θεοδωρακόπουλου και η πυρκαγιά φα
ίνεται να ξεκίνησε από θερμαντικό σώμα που είχε σε λειτουργία ο ηλικιωμένος ένοικος, ο οποίος ευτυχώς απομακρύνθηκε εγκαίρως με τη βοήθεια γειτόνων πριν κινδυνεύσει. Η φωτιά πήρε διαστάσεις, διότι εντός του σπιτιού υπήρχαν ξύλινα πατώματα, ενώ κατέρρευσε και η ξύλινη σκεπή.

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ


 Την Τετάρτη 23 Νοέμβριου 2022 έγινε η πρώτη συνάντηση – γνωριμία των Δ.Σ. των Αγροτικών συλλόγων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών.

Όπως ήταν αναμενόμενο  οι δυο σύλλογοι ενώθηκαν κάτω από την ομπρέλα των κοινών προβλημάτων που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο.

Αποκύημα αυτής της πρώτης συνάντησης ήταν  η διαπίστωση και καταγραφή των κυριάρχων ζητημάτων που μας απασχολούν όλους, τα όποια σας τα παραθέτουμε όπως αυτά αποτυπωθήκαν:

  • Με αφορμή την πρόσφατη χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές της Τριφυλίας απαιτούμε την άμεση και ακριβή καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ καθώς και την άμεση και χωρίς προσκόμματα αποζημίωση των πληγέντων παραγώγων.
  • Άμεση ελάφρυνση στο δυσβάστακτο κόστος παράγωγης (φυτοφάρμακα , ηλεκτρικό ρεύμα , Πετρέλαιο κίνησης αγροτικών μηχανημάτων, ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές).
  • Να δοθεί ουσιαστική ενίσχυση για τη λίπανση των καλλιεργειών.
  • Ως φλέγον θέμα αναδέχθηκε για άλλη μια φορά η έλλειψη εργατών γης που οδηγεί μαζί με όλα τα προηγούμενα σε πραγματική απελπισία  τους καλλιεργητές.

Τονίζουμε δε ότι οι προσπάθειες και των δυο συλλόγων το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθούν στην επικοινωνία με άλλους αγροτικούς συλλόγους της Μεσσηνίας αλλά και εκτός αυτής, με στόχο την κοινή μας δράση.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ για τον ΟΔΙΚΌ άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη

 


Το μεγάλο βήμα ετοιμάζεται να κάνει μέσα στον Δεκέμβριο ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για τον οδικό άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές του μήνα θα οριστικοποιηθεί ο προσωρινός ανάδοχος και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης της σύμβασης και αποστολής της προς έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο οδικό έργο στην νότια Πελοπόννησο και το δεύτερο μεγαλύτερο για την ευρύτερη περιοχή, πίσω από το Πάτρα-Πύργος. Εφόσον δεν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις, η σύμβαση ΣΔΙΤ μπορεί να υπογραφεί το πρώτο τετράμηνο του 2023.

Το ανάδοχο σχήμα είναι ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ που κατάφερε να επικρατήσει στον σχετικό διαγωνισμό. Υπενθυμίζεται πως η δημοπράτηση του έργου ξεκίνησε στις 19 Ιουνίου 2019 με την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Η διάρκεια του ορίστηκε σε 30 χρόνια, τέσσερα εκ των οποίων αφορούν την περίοδο κατασκευής. Το κόστος του έργου με τον αναλογούντα ΦΠΑ στο σύνολο της περιόδου εκτιμήθηκε σε 312,23 εκατ. ευρώ.

Η διάρκεια της σύμβασης της ΣΔΙΤ θα είναι 360 μήνες (30 χρόνια). Η αποπληρωμή του έργου θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας ή άλλες τμηματικές καταβολές, κατά την περίοδο λειτουργίας.

Σημειώνεται ότι, το έργο περιλαμβάνει:
Τη βελτίωση και αναβάθμιση περίπου 20 χλμ υφιστάμενων οδών,
Την κατασκευή νέας αρτηρίας σε ένα μήκος περίπου 30 χλμ,
Την προσαρμογή και βελτίωση 7 χλμ κάθετου οδικού δικτύου,
Την κατασκευή νέου παράπλευρου οδικού δικτύου 40 χλμ,
Την κατασκευή 12 γεφυρών
Πολλά συνοδευτικά τεχνικά έργα όπως ισόπεδους κόμβους, υδραυλικά έργα, τοίχους αντιστήριξης κ.α.
Κατασκευή 15 χλμ. τοπικών οδών πρόσβασης.

Τι θα κατασκευαστεί

Ο οδικός άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη έχει μήκος 49 χιλιομέτρων και έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως τμήμα του Δευτερεύοντος Εθνικού Δικτύου της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα το τμήμα Πύλος-Μεθώνη υπάγεται στην Εθνική Οδό Νο 9, Καλό Νερό-Πύλος-Μεθώνη και το τμήμα Πύλος-Καλαμάτα στην Εθνική Οδό 82, Σπάρτη-Καλαμάτα-Μεσσήνη-Βελίκα-Χατζή-Πύλος.

ΑΚΡΙΒΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

 


Πιο προσεκτικοί εμφανίζονται οι καταναλωτές τα φετινά Χριστούγεννα, εξαιτίας του αυξημένου κόστους ζωής, αλλά και των ανησυχιών για το περιβάλλον.

Αυτό σύμφωνα με την 11η έκδοση της παγκόσμιας έρευνας της ΕΥ, Future Consumer Index (FCI), η οποία διεξήχθη μεταξύ 23 Σεπτεμβρίου και 14 Οκτωβρίου 2022, με δείγμα πάνω από 21.000 καταναλωτών.

Οι δύο ισχυρές ομάδες καταναλωτών
Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι δύο ισχυρότερες ομάδες καταναλωτών είναι αυτοί οι οποίοι, κατά τις αγορές τους, τοποθετούν πρώτα την προσιτή τιμή (Affordability first) και τον πλανήτη (Planet first), καθώς αντιπροσωπεύουν, η κάθε μια, το 25% του συνόλου των συμμετεχόντων. Παρά το γεγονός ότι το ζήτημα της ακρίβειας και του κόστους ζωής κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα παγκοσμίως, η έρευνα διαπιστώνει ότι πολλοί από τους ερωτηθέντες προσεγγίζουν την περίοδο των εορτών με διάθεση να ζήσουν μια πιο βιώσιμη ή υγιή ζωή, ή να ζήσουν εμπειρίες που τους ανταμείβουν.

Εορταστικό ωράριο Χριστουγέννων: Πότε ξεκινά, πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα
Συνολικά, οι καταναλωτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για το μέλλον, ενώ το 74% ανυπομονούν να «επιστρέψουν στην κανονικότητα», μετά από την αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19. Ενώ 58% των ερωτηθέντων ανησυχούν πολύ για το αυξανόμενο κόστος ζωής, 59% αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο της ζωής τους και είναι πρόθυμοι να καλύψουν τις εμπειρίες που έχασαν λόγω της πανδημίας (53%).

Τρόποι μείωσης της κατανάλωσης
Με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες να αυξάνονται, οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους μείωσης της κατανάλωσης. Το 37% θα αγοράσουν λιγότερα τρόφιμα για εορταστικά γεύματα, για να αποφύγουν τη σπατάλη αυτή την εορταστική περίοδο, ενώ το 44% σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν λιγότερο εορταστικό φωτισμό και διακόσμηση στο σπίτι. Το 67% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόβλημα να επισκευάζουν τα υπάρχοντά τους αντί να αγοράζουν καινούργια, με το 45% να δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για τη χρησιμότητα των προϊόντων που αγοράζουν. Την ίδια ώρα, το 63% των ερωτηθέντων παγκοσμίως δεν αισθάνονται την ανάγκη να παρακολουθούν τις τελευταίες τάσεις της μόδας.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την οικονομία εξακολουθούν να κυριαρχούν για πολλούς καταναλωτές. Το 92% των ερωτηθέντων ανησυχούν πολύ ή μέτρια για την οικονομία της χώρας τους, ενώ το 87% ανησυχούν για τα προσωπικά οικονομικά τους. Το 89% δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ξοδέψουν λιγότερα ή να μην αυξήσουν τις δαπάνες τους για τις οικογένειές τους αυτές τις γιορτές, ενώ το 41% θα ξοδέψουν λιγότερα σε δώρα για φίλους. Μόνο το 10% δε θα αλλάξουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες επειδή επιμένουν στις παραδόσεις, ενώ το 39% θα ξοδέψουν λιγότερα σε ταξίδια την περίοδο των εορτών. Αισθητή μείωση αναμένεται, επίσης, στις δαπάνες των νοικοκυριών για παραλαβή (take out) και παράδοση έτοιμου φαγητού από έξω (delivery), καθώς το 42% των ερωτηθέντων σχεδιάζουν να ξοδέψουν λιγότερα στους επόμενους τρεις έως τέσσερις μήνες.

Γιορτές στο σπίτι σχεδιάζουν οι καταναλωτές
Με τα προβλήματα του κόστους διαβίωσης να παραμένουν έντονα, οι συμμετέχοντες που προτάσσουν το κόστος, δηλαδή τα μέλη της ομάδας που τοποθετούν πρώτα την προσιτή τιμή (Affordability first), ανησυχούν πολύ για την αύξηση του κόστους ζωής (62%). Καθώς το 59% αυτής της ομάδας αγοράζει μόνο τα απαραίτητα, οι γιορτινές τους δαπάνες δε θα αφορούν δώρα που είναι «της μόδας», αλλά δώρα που πιστεύουν ότι είναι χρήσιμα. Το 60% των καταναλωτών αυτής της ομάδας ξοδεύουν λιγότερα για είδη μόδας και καλλυντικά, σε σύγκριση με το 49% των άλλων ομάδων που προτάσσουν τον πλανήτη, την εμπειρία, την υγεία και την κοινωνία. Πολλοί καταναλωτές που ανησυχούν για το κόστος σχεδιάζουν να γιορτάσουν στο σπίτι φέτος, με το 50% από αυτούς να σκοπεύουν να ξοδέψουν λιγότερα αυτή την εορταστική περίοδο, μειώνοντας τις εξόδους και περιορίζοντας τις δαπάνες για φαγητό και ποτό.

Οι καταναλωτές της ομάδας που τοποθετούν πρώτα τον πλανήτη (Planet first) έχουν λιγότερες οικονομικές ανησυχίες και είναι λιγότερο πιθανό να περικόψουν τις δαπάνες τους, παρά μόνο στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να ζήσουν πιο βιώσιμα, με το 41% να σκοπεύουν να αγοράσουν λιγότερα αγαθά για περιβαλλοντικούς λόγους. Το 40% θα κάνουν βιώσιμες διατροφικές επιλογές για τα εορταστικά τους γεύματα φέτος, σε σύγκριση με μόλις 28% των άλλων ομάδων συμμετεχόντων. Το 37% των ερωτηθέντων από την ομάδα που τοποθετούν πρώτα τον πλανήτη θα επιδιώξουν να αγοράσουν δώρα που έχουν παραχθεί τοπικά, ενώ το 40% θα αγοράσουν λιγότερα τρόφιμα σε μια προσπάθεια να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων.

Η έρευνα διαπιστώνει, επίσης, ότι οι ερωτηθέντες που δίνουν προτεραιότητα σε κοινωνικά ζητήματα (Society first) νοιάζονται και για το περιβάλλον. Το 70% ανησυχούν βαθιά για τους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη και βλέπουν την περίοδο των εορτών ως μια σημαντική ευκαιρία για να εκφράσουν με θετικό τρόπο τις κοινωνικές τους αξίες, ως προς το τι αγοράζουν και πώς φέρνουν κοντά τους ανθρώπους. Τα μέλη της ομάδας που δίνουν προτεραιότητα στην υγεία (Health first) θα προτιμήσουν να αποφύγουν τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις στη διάρκεια των εορτών, με το 74% από αυτούς να δηλώνουν ότι είναι πιο ενήμεροι και προσεκτικοί για τη σωματική τους υγεία, σε σύγκριση με το 67% των μελών των άλλων ομάδων.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ Ή ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΈΣ ΑΠΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΎ!


 Δήθεν επιστροφή φόρου υπόσχεται νέα απάτη μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας  ακόμα και τηλεφωνικά προσποιούμενοι συνεργάτες του λογιστής σας , προσπαθούν επιτήδιοι με την ΑΑΔΕ μάλιστα να εκδίδει ανακοίνωση προειδοποίησης για τους φορολογούμενους. Τηλεφωνικά κρούσματα μάλιστα έχουν παρουσιαστεί στην ΤΡΙΦΥΛΙΑ σύμφωνα με αναγνώστες μας οι οποίοι ευτυχώς γνωρίζουν από το λογιστή τους τι δικαιούνται και πότε. Μάλιστα οι επιτήδειοι φαίνεται να είναι πειστικοί μέχρι να εκμαιεύσουν τα προσωπικά σας στοιχεία, δήθεν για επιβεβαίωση.

Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για το κακόβουλο λογισμικό 

«Αγαπητή Κυρία/Αγαπητέ Κύριε,

Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι συνεχίζονται οι κακόβουλες ενέργειες παραπλανητικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, με παραποίηση λογοτύπων της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, που αναγράφουν ότι η Εφορία σας ενημερώνει πως δικαιούστε επιστροφή φόρου και σας προτρέπουν «να κάνετε κλικ για να υποβάλετε αίτηση επιστροφής».

Εφιστούμε εκ νέου την ιδιαίτερη προσοχή σας, καθώς πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης μέσω παραποίησης εικόνας και στοιχείων.

Για την προστασία σας:

1. ΜΗΝ επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)

2. ΜΗΝ ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος

3. Διαγράψετε ΑΜΕΣΩΣ το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.

Χαρακτηριστικό της απόπειρας εξαπάτησης είναι η παραλλαγή των μηνυμάτων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανή λάθη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας.

Επίσης, στις περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω mail, ενώ το μήνυμα φαίνεται να αποστέλλεται από κρατική υπηρεσία (πχ. από @aade.gr ή @gov.gr), ο πραγματικός αποστολέας είναι άγνωστη ηλεκτρονική διεύθυνση, συνήθως στην αλλοδαπή.

Συνιστούμε να είστε επιφυλακτικοί και να ελέγχετε με πολλή προσοχή παρόμοια παραπλανητικά μηνύματα ή sms που τυχόν λάβετε στο μέλλον.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο και τη συνεργασία σας.

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων».

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΟΣ ΔΩΡΙΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ


O Σύλλογος Κυπαρισσίων «Η Αρκαδιά»  δια της Προέδρου του κ. Τσατσάκου – Θεοδωροπούλου Θεοδώρας παρέδωσε στον  Δήμαρχο Τριφυλίας και Πρόεδρο της  Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας,  την σημαντική ιστορική για τον τόπο μας δωρεά του Κυπαρίσσιου συμπατριώτη μας κ. Διονυσίου Μαυρογένη, ως μοναδικό τεκμήριο της σχολικής ζωής με τον τίτλο “Βιβλίον Πρακτικών του Εν Κυπαρισσία Ελληνικού Σχολείου αρχόμενον από του Σχολικού Έτους 1884–85”, με σκοπό την έκθεσή του στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας «Κωστής Παλαμάς».

Την περίοδο αναφοράς του σχολικού βιβλίου έπαρχος και σχολάρχης ήταν ο Χρηστάκης Παλαμάς, αδελφός του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά, του οποίου η υπογραφή φαίνεται στο πρακτικό του σχολικού έτους 1884 στην τρίτη φωτογραφία.

Η επιθυμία και η ευχή του συμπατριώτη μας είναι να παραμείνει το χειρόγραφο αυτό για πάντα στη μνήμη μας ως μέρος και συνέχεια της ατομικής και συλλογικής ταυτότητας του τόπου μας.

ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ- ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΙΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΥΡΓΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

 


Διερεύνηση του φαινομένου, ζητήθηκαν στοιχεία από Περιφέρεια και Δήμο Τριφυλίας

Η αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων την περασμένη εβδομάδα σήμανε συναγερμό στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ύστερα από ενημέρωση του Κ.Υ.

Τα κρούσματα, 46 στον αριθμό, είναι μόνιμοι κάτοικοι Πύργου Τριφυλίας, κάθε ηλικίας, και εξ αυτών βρέφος δύο μηνών διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, απέστειλε την Παρασκευή επείγον έγγραφο προς τη  Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου -Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Μεσσηνίας -Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής ΠΕ Μεσσηνίας, το Δήμο Τριφυλίας (Υπόψη Δημάρχου), με κοινοποίηση στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων (υπόψη διευθυντή), με θέμα «Ενημέρωση για αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων ΠΕ Μεσσηνίας».

Στο έγγραφο αναγράφεται: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στις 24/11/2022 το Τμήμα Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ ενημερώθηκε από το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Γαργαλιάνων της ΠΕ Μεσσηνίας για αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας. Από τα συμπληρωμένα δελτία καταγραφής ασθενών που απέστειλε το ΚΥ και την τηλεφωνική επικοινωνία με το διευθυντή του, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα 21/11/2022-24/11/2022 επισκέφθηκαν το ΚΥ 46 άτομα με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Ως κυρίαρχα συμπτώματα αναφέρονται οι διάρροιες και οι έμετοι, ενώ η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι κατά προσέγγιση δύο ημέρες. Ένα βρέφος ηλικίας 2 μηνών διακομίστηκε στο ΓΝ Καλαμάτας. Οι ημερομηνίες έναρξης συμπτωμάτων των κρουσμάτων κυμαίνονται εντός του προαναφερόμενου διαστήματος.

Πρόκειται για μόνιμους κατοίκους της περιοχής Πύργος Τριφυλίας (πληθυσμός Πύργου κατά την απογραφή του 2011: 768 άτομα). Δεν αναφέρεται συμμετοχή των κρουσμάτων σε κοινή δραστηριότητα, γεύμα ή άλλος κοινός παράγοντας.  Αναφέρθηκαν βροχοπτώσεις κατά την εβδομάδα που προηγήθηκε του φαινομένου.

Το Τμήμα Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων έχει ζητήσει από το ΚΥ τη συμπλήρωση του δελτίου καταγραφής κρουσμάτων με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μέχρι την ολοκλήρωση του φαινομένου.

Επίσης, δόθηκε σύσταση για λήψη κλινικών δειγμάτων από τους ασθενείς, ώστε να σταλούν για εργαστηριακό έλεγχο. Στο πλαίσιο της περαιτέρω διερεύνησης της εμφάνισης κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην περιοχή, παρακαλούμε όπως: (α) μας αποστείλετε χαρτογράφηση του δικτύου ύδρευσης της περιοχής όπου έχουν σημειωθεί κρούσματα γαστρεντερίτιδας και των διακλαδώσεών του στο Δήμο Τριφυλίας και τους όμορους Δήμους/Κοινότητες-με έμφαση στις περιοχές στις οποίες παρατηρούνται κρούσματα γαστρεντερίτιδας- καθώς και μια συνοπτική περιγραφή του δικτύου, (β) μας ενημερώσετε για τυχόν έργα/βλάβες που καταγράφηκαν στο δίκτυο τον τελευταίο μήνα πριν από την εμφάνιση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, (γ) μας αποστείλετε αρχείο χλωριοσυγκρίσεων για τους τελευταίους δύο μήνες πριν από το φαινόμενο, (δ) μας αποστείλετε τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών, που πραγματοποιήθηκαν στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής τους δύο τελευταίους μήνες πριν από την εμφάνιση των κρουσμάτων καθώς και μετά την εμφάνισή τους, (ε) προβείτε σε λήψη δειγμάτων ύδατος για εργαστηριακό έλεγχο και στ) μας αποστείλετε τα αποτελέσματα υγειονομικού ελέγχου του συστήματος ύδρευσης.

Παρακαλούμε όπως μας κοινοποιήσετε εγγράφως τα αποτελέσματα των ενεργειών σας, καθώς και οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία κρίνετε σκόπιμη. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση».

Του Ηλία Γιαννόπουλου

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 


ΝΕΟΤΕΡΗ 
απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

Θέμα: «Ολοκληρωμένη αστική ανάπλαση – αναζωογόνηση Φιλιατρών»

Ιστορικό:

Για ενάμιση χρόνο η πόλη μας είναι αναστατωμένη από μια μελέτη, (την 6/2021, με τον Φαραωνικό προϋπολογισμό των 3.286.000 ευρώ, για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Φιλιατρών), που συνάντησε την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, του Κοινοτικού και του Δημοτικού Συμβουλίου και απορρίφθηκε δύο φορές από την αρμόδια υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.

Μετά την εκ νέου απόρριψη από το ΥΠ.ΠΟ της 6/2021 μελέτης του Δήμου Τριφυλίας, η Περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου ανέθεσε στον αναπτυξιακό οργανισμό ΜΟΡΙΑΣ τη σύνταξη νέας μελέτης, ώστε να κατασκευαστεί το έργο «ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών προϋπολογισμού 3.286.000 ευρώ».

Παρατηρήσεις:

Δεν υπάρχει καμία δημόσια διαβούλευση, ούτε αποφάσεις συλλογικών οργάνων (Κοινοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών, Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας) για το έργο.

Η Προγραμματική Σύμβαση του 2021, μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, αναφέρεται στην υλοποίηση της άκυρης πλέον μελέτης με αριθμό 6/2021 της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τριφυλίας.

Αρμοδιότητα σύνταξης νέας μελέτης από την Περιφέρεια, προϋποθέτει νέα προγραμματική σύμβαση επ΄ αυτού.

Στο ΣτΕ έχει οριστεί δικάσιμος μετά από προσφυγή αιρετών και ενεργών πολιτών της τοπικής κοινωνίας των Φιλιατρών.

Η πόλη μας έχει ανάγκη λειτουργικών και αισθητικών παρεμβάσεων στον αστικό της ιστό, που είναι συμβατές και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης καθώς και ήπιων παρεμβάσεων στο χώρο της πλατείας.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ/ΖΗΤΑΜΕ

Α) Τον προσδιορισμό του φυσικού αντικειμένου του έργου, ως εξής: “Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπλαση – Αναζωογόνηση του κέντρου των Φιλιατρών”, όπως αναφέρει και η σχετική πρόσκληση του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” ΑΤ.Ο6. (ενδεικτικά: ήπιες παρεμβάσεις στην Κεντρική Πλατεία (Καποδιστρίου) Φιλιατρών, Συντήρηση – ανάδειξη Φλωρεντιανού σιντριβανιού Πλατείας Καποδιστρίο. Δίκτυο διαδρομών ποδηλάτου- πεζοδρόμια και πεζοδρομήσεις. Ανακαίνιση ιστορικών κτιρίων: Δημαρχείο – Ρολόϊ, Παλαιό Λύκειο, Παλιά Δεξαμενή. Ανακαίνιση και λειτουργία εργαστηρίου Αγροτικού Ινστιτούτου Φιλιατρών (ΑΙΦ) – Αναβάθμιση χώρου Αγροκηπίου και δημιουργία πάρκου φυσικής ιστορίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, )

Β) Νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Τριφυλίας και Περιφέρειας Πελοποννήσου με βάση τα παραπάνω.

Γ) Την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για την συζήτηση και αποδοχή της πρότασής μας.

Δ) Την αποδοχή της πρότασής μας από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον Περιφερειάρχη, καθώς αυτή έχει την αποδοχή της πόλης μας και των θεσμικών της οργάνων, απαντάει σε πραγματικά προβλήματα και δίνει προοπτικές στα Φιλιατρά.

Η παρούσα να κοινοποιηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Στα γραφεία Δημάρχου και Περιφερειάρχη.

Φιλιατρά, 28/11/2022. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών

Νεκρός 61χρονος σε τροχαίο στην ΑΝΩ ΜΕΣΣΗΝΙΑ


Στην Επαρχιακή Οδό Μεσσήνη-Μελιγαλάς, δίκυκλο μοτοποδήλατο, το οποίο οδηγούσε 61χρονος ημεδαπός, συγκρούστηκε με Ι.Χ. επιβατηγό όχημα, που οδηγούσε 31χρονη ημεδαπή, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 61χρονου. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης. 
Στο σημείο έσπευσε το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον απεγκλωβισμό του



ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΝ. ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΕ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΓΗΠΕΔΟ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

 


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ, ΤΗΣ Π.Ε ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Από την ανάληψη των καθηκόντων μου τον περασμένο Σεπτέμβριο ως προπονητής πετοσφαίρισης του ΑΣ Τριφυλιας , διαπίστωσα τη μεγάλη ζήτηση χρήσης του μοναδικού κλειστού δημοτικού γυμναστηρίου Κυπαρισσίας και την αντίστοιχη έλλειψη ωρών για την κάλυψη άθλησης του αθλητικού κόσμου της πόλης μας. Συγκεκριμένα στο κλειστό Γυμναστήριο της Κυπαρισσίας, στεγάζονται δύο σύλλογοι με αρκετά τμήματα ο καθένας (πετοσφαίρισης και καλαθοσφαίρισης) καθώς και με ένα δίωρο το Σάββατο το TAEKWODO. Ως αποτέλεσμα αυτού είναι ότι τα τμήματα έχουν ελάχιστες ώρες προπονήσεων έως καθόλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύλλογός μας, στο άθλημα που με αφορά, της πετοσφαίρισης, είχε συμμετοχή από αθλούμενες ώστε να κατεβάσει τρία τμήματα (Παγκορασίδων, Κορασίδων και Γυναικών). Όμως οι ώρες που μας δόθηκαν,( χωρίς αυτή τη στιγμή να εξετάζω ή να είμαι ο αρμόδιος να εξετάσω, αν μας αναλογούσαν μόνο αυτές ή περισσότερες) ήταν τόσο περιορισμένες, που αναγκαστήκαμε να αποσύρουμε τα δύο από τα τρία τμήματα και να συνεχίσουμε μόνο με το τμήμα των παγκορασίδων. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσω ότι το νεοσύστατο τμήμα παγκορασίδων αποτελείται από 22 αθλήτριες, οι οποίες προπονούνται όλες μαζί και οι ώρες προπονήσεων τους είναι Δευτέρα 15.00 – 16.00 και Τετάρτη 21.00 – 23.00 που όπως καταλαβαίνουμε όλοι είναι πολύ αργά, συνεπώς όχι μόνο δεν είναι λειτουργικό, αλλά είναι και αποτρεπτικό για παιδιά του γυμνασίου. Παρόμοιες δυσκολίες όμως αντιμετωπίζουν όλα τα τμήματα και των δύο συλλόγων. Βεβαίως και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και άλλα συλλογικά ή ατομικά αθλήματα, τμήματα και δημότες που δεν έχουν καθόλου ώρες και είναι παντελώς αποκλεισμένοι από το κλειστό γυμναστήριο Κυπαρισσίας διότι οι ώρες δεν επαρκούν. Συνεπώς κρίνεται αναγκαία και επιτακτική ανάγκη δημιουργίας κλειστού προπονητικού κέντρου τόσο στην Κυπαρισσία όσο και στα Φιλιατρά τα οποία είναι ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ το έτος 2022 να μην διαθέτουν κανένα κλειστό προπονητήριο. Πολλοί δήμοι ανά την Ελλάδα, δημιουργούν κλειστά προπονητικά κέντρα, χρησιμοποιώντας παλαιά μεγάλα κτίρια ή φτιάχνοντας το λεγόμενο «ΜΠΑΛΟΝΙ», το οποίο έχει και χαμηλό κόστος. Αξίζει να σημειωθεί για παράδειγμα ότι ο Δήμος Παπάγου κατασκεύασε μπαλόνι με δύο γήπεδα καλαθοσφαίρισης, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, όπως και ο Δήμος Γλυφάδας. Τα παραπάνω θεωρούνται ΑΜΕΛΗΤΕΟ ΠΟΣΑ για προϋπολογισμό ενός Δήμου, ακόμα και αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση και συνεργασία με την Περιφέρεια και το αρμόδιο Υπουργείο για θέματα αθλητισμού! Σας επισυνάπτω στην παρούσα επιστολή μου φωτογραφίες όπου απεικονίζονται εσωτερικά και εξωτερικά τέτοιες κατασκευές γηπέδων «ΜΠΑΛΟΝΙ».

Όσον αφορά την πόλη της Κυπαρισσία, όπου κατοικώ μόνιμα και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά ως προπονητής και γυμναστης, λύσεις που μπορούν να αξιολογηθούν από τη δημοτική αρχή είναι :

  1. Ενοικίαση αποθηκών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας ή

  2. Χρήση του οικοπέδου που παραχωρήθηκε από την περιφέρεια στο Δήμο και το ποσό των 200.000 ευρώ που έχει προαναγγείλει ο περιφερειάρχης ότι παραχωρεί στο Δήμο , όπου μπορεί να κατασκευαστεί κλειστό αθλητικό κέντρο (κατασκευή Μπαλονιού) ή

  3. Κατασκευή Μπαλονιού στο χώρο της παραλίας της Κυπαρισσίας που προορίζεται από το σχέδιο πόλης για αθλοπαιδιές (στη θέση που βρίσκεται το παραλιακό νηπιαγωγείο)

Οι εναλλακτικές αυτές προτάσεις ή κάποια άλλη πρόταση, θα έχει ως αποτέλεσμα με μικρό οικονομικό κόστος, ο Δήμος να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες για άθληση των δημοτών (ώρες κοινού) αλλά και των σωματείων πετοσφαίρισης, καλαθοσφαίρισης, αντισφαίρισης και άλλων αθλημάτων συλλογικών ή ατομικών, που θα προκύψουν αν βρουν χώρο και χρόνο για προπονήσεις!

Κλείνοντας θέλω να πω ότι :

Για να προάγουμε τον αθλητισμό στον τόπο μας

Για να αναδείξουμε τα ταλέντα του τόπου μας

Για να αναδείξουμε μέσα από τον αθλητισμό και τον τόπο μας

Θέλουμε παιδιά και μεγάλους στα γήπεδα!

Θέλουμε ο αθλητισμός να μας ενώνει και όχι να μας διχάζει!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ Α.Σ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

 


Θλίψη και αποτροπιασμός με τις εικόνες εγκατάλειψης

Θλίψη και αποτροπιασμό αισθάνεται κανείς αντικρίζοντας το ιστορικό Λύκειο των Φιλιατρών, εγκαταλελειμμένο από τους αρμοδίους, να ρημάζει.

Το εμβληματικό, νεοκλασικό κτήριο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κατασκευάστηκε το 1926 με χρήματα των ίδιων των Φιλιατρινών πολιτών εκείνης της εποχής. Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του χρησιμοποιήθηκε και ως Γυμνάσιο, ενώ το 1964 χρειάστηκε να αναπαλαιωθεί – ανακαινιστεί.

Είναι δε άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, τον πολιτισμό και, βεβαίως, την παιδεία στην πόλη.

Δυστυχώς, δεν έχει τύχει του ενδιαφέροντος και της φροντίδας που του αξίζει, τουλάχιστον για την προστασία του από το πέρασμα του αδυσώπητου χρόνου και… «εισβολείς».

Σημειώνεται πως η μετεγκατάσταση από το παλιό στο νέο κτήριο του Λυκείου Φιλιατρών έγινε το Δεκέμβριο του 2012 και το πρώτο κουδούνι του 2013, στις 8 Ιανουαρίου, χτύπησε στο νέο κτήριο, με το ιστορικό Λύκειο να μένει σχεδόν άδειο και μόνο, αλλά πάντα στις καρδιές των Φιλιατρινών με αναμνήσεις από τη μαθητική ζωή, τα παιχνίδια και τα σκιρτήματα από τα εφηβικά χτυποκάρδια!

Την προηγούμενη δημοτική περίοδο έγιναν παρεμβάσεις στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Επισκευή Παλαιού Λυκείου Φιλιατρών», που αφορούσαν κυρίως αντικατάσταση κουφωμάτων σε αίθουσες, διαδρόμους, χώρους υγιεινής κ.τ.λ.

Ωστόσο, πόρτες και παράθυρα το χρονικό διάστημα που ακολούθησε παραβιάστηκαν. Η «δημόσια ενημέρωση-έκκληση του Συλλόγου Μονίμων Καθηγητών του Γυμνασίου Φιλιατρών για την κατάσταση στο παλαιό Λύκειο» προς το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και το Συμβούλιο Κοινότητας Φιλιατρών, την οποία παρέδωσαν τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών, είναι καμπανάκι αφύπνισης για ενεργοποίηση και δράση για την προστασία και τη σωτηρία του παλιού Λυκείου Φιλιατρών.

Κι όμως, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, ουδείς από τη Δημοτική Αρχή ψέλλισε έστω το παραμικρό για την επιστολή των καθηγητών. Ίσως τους διέφυγε, ίσως έχουν άλλες προτεραιότητες που τους απασχολούν, ωστόσο αφού η επιστολή απευθύνεται και προς το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, πρέπει να τεθεί ως θέμα και να γίνει συζήτηση επ’ αυτής.

Οι εικόνες από το εσωτερικό του ιστορικού Λυκείου Φιλιατρών, που εστάλησαν στο «Θ», αποτυπώνουν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αποκαλύπτοντας την εγκατάλειψή του…

Του Ηλία Γιαννόπουλου