Pages

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ – 61χρονος εκπαιδευτικός κατηγορείται για ασέλγεια της 12χρονης κόρης του


Σοκ προκαλεί στην τοπική κοινωνία η είδηση περί ασέλγειας σε βάρος μιας 12χρονης από τον ίδιο της τον πατέρα! Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο φερόμενος ως δράστης, είναι κάτοικος γειτονικού νομού με καταγωγή από την περιοχή, και επισκέφθηκε την Καλαμάτα μαζί με την κόρη του για τις γιορτές. Το συμβάν έλαβε χώρα το προηγούμενο 24ωρο όταν σε κεντρικό σημείο της Καλαμάτας, διερχόμενο άτομο παρατήρησε τη συμπεριφορά του πατέρα και την πατρική του αγκαλιά προς την 12χρονη. 
Σύμφωνα με το άτομο αυτό η συμπεριφορά του 61χρονου φάνηκε ύποπτη και αυτή ήταν που οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη. Το άτομο ενημέρωσε άμεσα τις αρχές, με τον 61χρονο, εκπαιδευτικό στο επάγγελμα, να αρνείται τις κατηγορίες. Ο άνδρας κατηγορείται για αποπλάνηση ανηλίκου καθώς και γενετήσια πράξη μεταξύ συγγενών. Συνελήφθη χθες και κρατείται στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Καλαμάτας, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα όπου ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου.

ΣΟΚ- ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 5.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

 


Η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε σήμερα Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού- κατοικιών 2021.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 9.716.889 άτομα.

Σε ό,τι αφορά στη Μεσσηνία και ειδικότερα την Τριφυλία μας:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 161.953

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 66.202

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 57.692

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΟΣ 1.995

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΦΑΡΩΝ 3.011

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΟΥΡΙΑΣ 3.504


ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ 7.126

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΤΡΟΥ 4.459

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΒΙΑΣ 2.667


ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 27.875

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 11.985

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΠΕΙΑΣ 1.994

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ 2.744

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ 2.773

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΥΦΡΑΔΩΝ 1.344

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΘΩΜΗΣ 2.302

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ 3.865

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ 868


ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ 13.236

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΙΓΑΛΑ 3.902

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΔΑΝΙΑΣ 2.709

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΩΡΙΟΥ 2.685

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΡΑΣ 600


ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ 20.949

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΥΛΟΥ 5.791

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΡΩΝΗΣ 4.594

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΘΩΝΗΣ 2.238

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΕΣΤΟΡΟΣ 4.150

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ 1.462

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΙΛΙΟΧΩΡΙΩΝ 2.714


ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ 26.565

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ 8.277

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΕΤΟΥ 2.461

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΥΛΩΝΟΣ 1.994

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ 7.082

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΠΥΛΗΣ 589

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ 6.162

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΤΙΚΑ-Το διδακτικό προσωπικό του Γυμνασίου Κυπαρισσίας το 1936-1937 και ο συγγενής Προέδρου Δημοκρατίας!


 ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΜΑΣ ΔΗΜ. ΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ


Όπως και άλλες φορές έχω γράψει, ο τόπος και οι πρόγονοί μας είναι θέματα που με συγκινούν. Ξεσκονίζω την ιστορία της Κυπαρισσίας και επαναφέρω στη μνήμη ανθρώπους και γεγονότα περασμένων χρόνων, ανασύρω από το βασίλειο της λήθης το χαμένο παρελθόν της.

Στο γράφημά μου αυτό θα μεταφέρω από το βιβλίο πρακτικών του Γυμνασίου το διδακτικό προσωπικό του σχολικού έτους 1936-1937, όπως και την παράδοση του Γυμνασίου από τον αποχωρούντα λόγω προαγωγής σε Γενικό Επιθεωρητή Ιωάννη Γεωργ. Παπούλια στο νέο γυμνασιάρχη Θεοδόση Κυριακόπουλο.

 

Σχολικό έτος 1936-1937

Διδακτικό προσωπικό από 12ης/10-1936

 

1.     Παπούλιας Ιωάννης Γεωργίου, Γυμνασιάρχης προαχθής Γενικός Επιθεωρητής

2.     Κυριακόπουλος Θεοδόσης Δημητρίου, Γυμνασιάρχης

3.     Γκότσης Ταξίαρχος Γεωργίου, Υποδιευθυντής Θεολόγος

4.     Καρακίτσος Ηλίας, Α’ Καθηγητής Φιλόλογος

5.     Πανουσόπουλος Παναγιώτης, Α’ Καθηγητής Φιλόλογος

6.     Χριστόπουλος Γεώργιος, Α’ Καθηγητής Φιλόλογος

7.     Μανούσου Αναστασία Φωτίου, Α’ Καθηγήτρια Φιλόλογος

8.     Μπούτου Κλεοπάτρα Ιωάννου, Β’ Καθηγήτρια Φιλόλογος

9.     Φωτόπουλος Ηλίας, Β’ Καθηγητής Φιλόλογος

10.            Σταματογιαννόπουλος Ιωάννης Γεωργίου, Β’ Καθηγητής Φιλόλογος (εισαγωγικού παραλίας)

11.            Δρακόπουλος Νικόλαος, Α’ Καθηγητής Φυσικός

12.            Τριφωνόπουλος Γεώργιος, Α’ Καθηγητής Μαθηματικός

13.            Γεροντικός Αρσένιος, Β’ Καθηγητής Μαθηματικός

14.            Καραμίχαλος Φώτιος, Β’ Καθηγητής Φυσικός

15.            Ράμμος Αθανάσιος, Διδάσκαλος Τεχνικών

16.            Βλάχος Φώτιος Αποστόλου, Διδάσκαλος Γυμναστικής

17.            Τσατσάκου Δήμητρα, Διδάσκαλος Γυμναστικής

18.            Ρηγόπουλος Κωνσταντίνος, Διδάσκαλος Γυμναστικής

 

Μετά από 14 ημέρες ο Σύλλογος καθηγητών του Γυμνασίου συνεδριάζει για την παράδοση και παραλαβή του Γυμνασίου.

 

Πράξης 22η

 

            Εν Κυπαρισσία και εν τω γραφείω του Γυμνασίου σήμερον την 24η εικοστή τετάρτη Οκτωβρίου 1936 και ώρα 10 π.μ. ο υπογεγραμμένος Δημ. Παπούλιας παράδωσε κατόπιν του υπ’ αριθ. 69361 της 20ης Οκτωβρίου μεταθέσεως γυμνασιάρχου Θ. Κυριακόπουλου εκ του γυμνασίου Μεγαλουπόλεως εις το γυμνάσιο Κυπαρισσίας παρέδωσα εις τον Γυμνασιάρχην Θεοδόσιο Κυριακόπουλο το αρχείο και υλικό του σχολείου ως και σχετικό βιβλίον αναγράφεται, ω συνετάγη η παρούσα και υπογράφεται ως έπεται.

 

Ο παραδούς                                                            Ο παραλαβών

   Ιωάν.Παπούλιας                                         Θ.Κυριακόπουλος

Πέρασαν πολλές 10ετίες από την καταγραφή στο βιβλίο των πρακτικών του γυμνασίου το διδακτικό και η παράδοση και παραλαβή του γυμνασίου, μεσολάβησαν συγκλονιστικά γεγονότα στην πόλη και τη χώρα, και όμως η μνήμη των καθηγητών αυτών είναι άσβεστη, οι μαθητές τους έχουν πάντα ένα καλό λόγο να πουν και κάτι ν’ αφηγηθούν. Τους καθηγητές της εποχής εκείνης μπορείς να τους χαρακτηρίσεις ήρωες γιατί δίδασκαν χωρίς εποπτικά μέσα και εν μέσω πολλών δυσκολιών και κινδύνων, κυρίως την δεκαετία 1940-1950. Πιστοί όμως στο καθήκον επιτελούσαν το ιερό τους χρέος, μεταδίδοντας γνώσεις στους μαθητές τους, με αυταπάρνηση και αγάπη. Πολλοί από τους μαθητές τους τιμήθηκαν με αξιώματα και υψηλές δημόσιες θέσεις.

Η γενιά των μαθητών της εποχής εκείνης, του Γυμνασίου Κυπαρισσίας, όπως και όλης της χώρας, είναι αυτή που επωμίστηκε το βάρος της ανασυγκρότησης από τα ερείπια που άφησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και οι εμφύλιοι, και τα κατάφερε.

Δεν θα αναφέρω ονόματα των μαθητών του Γυμνασίου Κυπαρισσίας της εποχής εκείνης, από τον φόβο μην παραλείψω κάποιους. Μια εξαίρεση ωστόσο θα κάνω για τον Διπλωμάτη Γεώργιο Παπούλια, γιο του Γυμνασιάρχη Ιωάννη Παπούλια, πρέσβη της χώρας μας στη σημαντικότερη πρεσβεία διεθνώς, της Νέας Υόρκης Η.Π.Α., για πολλά χρόνια κ.α. από τους σημαντικότερους Διπλωμάτες της πατρίδας μας. Όταν δε μετά από πολλά χρόνια παρέα με τον φίλο τον τέως υπουργό Αριστείδη Καλαντζάκο επισκέφθηκε την πόλη των μαθητικών του χρόνων του εκμυστηρεύτηκε ότι ένιωσε μεγάλη συγκίνηση, και ότι η Κυπαρισσία με τα στενοσόκακα, τα καλντερίμια, το κάστρο, τον πλάτανο και τους θρύλους της, είναι πάντα στη σκέψη του.

Κανένας από τους μαθητές που διαδοχικά πέρασαν από το γυμνάσιο Κυπαρισσίας δεν ξεχνά το γυμνασιάρχη Θεοδόση Κυριακόπουλο τον επικαλούμενο από τους μαθητές και τις μαθήτριες «Δία», λόγω της γαλήνιας, ευγενικής και επιβλητικής μορφής του ήταν και ιδιαίτερα αγαπητός.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των μαθητών του γυμνασίου την εποχή εκείνη ήταν πολύ μεγάλος, εκτός από την Κυπαρισσία και τα χωριά της, την βόρεια και ορεινή Τριφυλία, φοιτούσαν και μαθητές από μεγάλο μέρος της Ολυμπίας, ελείψει άλλων γυμνασίων, το δε έτος 1948 έφθαναν τους 1700. Θα πρέπει ακόμη να σημειώσουμε ότι το διδακτικό προσωπικό έχαιρε εκτιμήσεως, σεβασμού και αγάπης.

Το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας έως το 1945 λειτουργούσε στην Άνω Πόλη και στεγάζετο στο παλαιό ξενοδοχείο «ΜΟΡΦΕΥΣ» και ορισμένες τάξεις του στο κτίριο του παλιού Δημάρχου Κανάρη Γυαλιά, απέναντι από το Ηρώο, και σε άλλες αίθουσες πλησίον των προαναφερθέντων. Η ιστορία και οι μνήμες ρέουν σαν το νερό, γι’ αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο τέως αυτό ξενοδοχείο είχαν φιλοξενηθεί από τον τότε Δήμαρχο Κανάρη Γυαλιά μεγάλες προσωπικότητες, όπως οι διατελέσαντες Πρόεδροι της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζωρζ Κλεμανσώ, που στις 23-4-1904 ανακυρήχθη Επίτιμος Δημότης Κυπαρισσίας, και ο Εδουάρδος Εριώ.

Με αφορμή άγριο ξυλοδαρμό μαθητή από την αντιστασιακή οργάνωση Ε.Π.Ο.Ν. για την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών, μετεφέρθει το Γυμνάσιο στην Κάτω Πόλη και στο κτίριο Κανελλόπουλου ή Λαμπαδονούρη, που προηγουμένως εστεγάζετο η Διοίκηση Χωροφυλακής Τριφυλίας και Ολυμπίας, η οποία είχε μεταφερθεί στο κέντρο της αγοράς στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιο» του Γ. Αλεξοπούλου που είχε πάψει να λειτουργεί σαν ξενοδοχείο λόγω του πολέμου του 1940. Μερικές από τις τάξεις του γυμνασίου λειτουργούσαν τις απογευματινές ώρες στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο (Παλιοθόδωρου). Εντύπωση είχε προκαλέσει ότι η μεταφορά των θρανίων και του σχολικού υλικού έγινε από τους μαθητές, στους ώμους τους, με μια τεράστια φάλαγγα περνώντας από την κεντρική αγορά. Το γυμνάσιο στο κτίριο αυτό (Κανελλόπουλου) θα λειτουργήσει μέχρι το 1957, οπότε θα μεταφερθεί στο νεόκτιστο κρατικό γυμνάσιο που λειτουργεί και σήμερον (2014).

 

Δημ. Κ. Στρατικόπουλος

Υπογειοποίηση δικτύου ομβρίων υδάτων Γαργαλιάνων από τον Δήμο

«Ξεκίνησαν και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για την υπογειοποίηση του δικτύου ομβρίων υδάτων στην περιοχή πλησίον του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου, της πόλης των Γαργαλιάνων, σε μια προσπάθεια “θωράκισης” της περιοχής, από τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα», αναγράφεται σε ενημερωτική επιστολή του δημάρχου Τριφυλίας, η οποία δημοσιεύθηκε, συνοδεία φωτογραφιών, χθες στο Facebook. 

 Στην επιστολή συμπληρώνεται: «Έχει μπει σε εφαρμογή συγκεκριμένο πλάνο για την επίλυση των προβλημάτων τα οποία κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί και η υπογειοποίηση του δικτύου γίνεται μετά την καταγραφή τους, με σκοπό να επιτευχθεί η ομαλή παροχετευτικότητα των αγωγών, μέσω των οποίων μεταφέρονται τα όμβρια ύδατα. Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου επιλύουμε ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της πόλης των Γαργαλιάνων και κάνουμε πράξη άλλη μία προεκλογική μας δέσμευση. Με μεγάλη φροντίδα, πολλή δουλειά και, φυσικά, αγάπη για τον τόπο μας, αλλάζουμε αυτόν τον τόπο. Και συνεχίζουμε…».

Η παρατεταμένη καλοκαιρία προκαλεί ζημιές στις ελιές!

 


Τι αναφέρει ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Γιάννης Λαμπρόπουλος

Σε επικοινωνία που είχα με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ,κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, του έκανα γνωστό το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε στον ελαιόκαρπο και ιδιαίτερα στις ελιές ποικιλίας Καλαμών από τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων λόγω της μεγάλης υγρασίας και της χαμηλής θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και της υψηλής θερμοκρασίας, με ηλιοφάνεια, την ημέρα, σε συνδυασμό με την προσβολή από τον δάκο και το γλοιοσπόριο.
Ζήτησα από τον Πρόεδρο να αποστείλει κλιμάκιο Γεωπόνων για τη διαπίστωση της ζημιάς που έχει προξενηθεί. Ο κ. Λυκουρέντζος μου υποσχέθηκε ότι την ερχόμενη Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2023 και σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ. Στάθη Αναστασόπουλο, θα επισκεφθούν τον Νομό μας Γεωπόνοι με επικεφαλής τον Προϊστάμενο της Τρίπολης κ. Γιάννη Ασσιούρα, για τη διαπίστωση της έκτασης της ζημίας, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να υπάρξει αίτημα κρατικής βοήθειας στους ζημιωθέντες παραγωγούς .

ΟΙ αστυνομικές Υπηρεσίες της Πελοποννήσου μοίρασαν αγάπη σε Ιερές Μητροπόλεις και Ναούς

 


Στο πλαίσιο του εορτασμού των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, οι αστυνομικές Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, συγκέντρωσαν εθελοντικά είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία προσφέρθηκαν σε Ιερές Μητροπόλεις και Ναούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, προγραμμάτισε και υλοποίησε πανελλήνια εθελοντική συγκέντρωση ειδών από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, για την ενίσχυση φορέων και ιδρυμάτων, προσφέροντας έμπρακτα σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό προσωπικό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου και των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, προσέφεραν συγκεντρωθέντα είδη (τρόφιμα, είδη ένδυσης κ.α.) σε Ιερές Μητροπόλεις και Ναούς, ως μια συμβολική χειρονομία αλληλεγγύης, συμπαράστασης και αναγνώρισης της προσφοράς και του έργου τους.

  

Ειδικότερα, τα συγκεντρωθέντα είδη δόθηκαν ως εξής:

  • Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αργολίδας, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου.
  • Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αρκαδίας, στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.
  • Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Κορινθίας, στην Τράπεζα τροφίμων και ενδυμάτων «ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», της Ιεράς Μητρόπολης Κορίνθου.
  • Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας, στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης και στην Ιερά Μητρόπολη Μάνης.
  • Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, στο Φιλόπτωχο Ταμείο του Ιερού Ναού της Αναλήψεως Καλαμάτας.

Εκπρόσωποι των παραπάνω Ιερών Μητροπόλεων και Ναών αφού εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες για την ευγενική προσφορά, απέστειλαν με την σειρά τους τις ανάλογες ευχές προς το αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό και τις οικογένειες τους.

Καλάθι του νοικοκυριού: Σταθερές αυξομοιώσεις αλλά μόνο σε μη επώνυμα προιόντα

 


Σταθερότητα ή ελαφρά μείωση παρατηρείται στο ελάχιστο κόστος του καλαθιού του νοικοκυριού για την πλειονότητα των αλυσίδων, σύμφωνα με ανάλυση της Inesis. Η ένταση της προσπάθειας που καταβάλουν οι περισσότερες αλυσίδες φαίνεται να μην μπορεί να σπάσει το φράγμα των 170€ (χαμηλότερο κόστος καλαθιού/τιμή ανά μονάδα προϊόντος).  Τα περισσότερα προιόντα πάντως στο καλάθι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ Ή ΕΛΛΗΝΙΚΆ.

Όπως και τις προηγούμενες εβδομάδες οι περισσότερες αλυσίδες εντείνουν τις προσπάθειες  να προσφέρουν στον τελικό καταναλωτή ένα περιορισμένου κόστους καλάθι. Για 4η συνεχή βδομάδα το μέσο ελάχιστο κόστος του καλαθιού ανά μονάδα προϊόντος μειώνεται αν και με μικρότερο ρυθμό από τις προηγούμενες (-0.77%). Ειδικότερα, στο 57% των αλυσίδων(10/17 αλυσίδες) μεταξύ 8ης και 9ης εβδομάδας, το ελάχιστο κόστος του καλαθιού ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε. Παράλληλα,  για 2 αλυσίδες το ελάχιστο κόστος του καλαθιού ανά μονάδα προϊόντος παρέμεινε αμετάβλητο καθώς δεν υπήρξε καμία μεταβολή στη σύνθεση του καλαθιού και στις τιμές των προϊόντων των 51 κατηγοριών.

Καλάθι του νοικοκυριού: Δεν σπάει το «φράγμα» των 170 ευρώ – Οι συγκρίσεις-1

Μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων φαίνεται να προσφέρει για ακόμη μια εβδομάδα  το MarketIn (112), ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην κατάταξη των αλυσίδων σε σχέση με  το ελάχιστο κόστος καλαθιού (τιμή πώλησης) όπου και αυτή την βδομάδα ο Σκλαβενίτης εξακολουθεί να προσφέρει το φθηνότερο καλάθι με ελάχιστο κόστος 109.38 € (σχεδόν ίδιο με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας), ακολουθεί το καλάθι του ΑΒ Βασιλόπουλου  με ελάχιστο κόστος 110.89 € και του BAZAAR με 111.09 €.

Καλάθι του νοικοκυριού: Δεν σπάει το «φράγμα» των 170 ευρώ – Οι συγκρίσεις-2

Λαμβάνοντας υπόψη την τιμή ανά μονάδα προϊόντος  τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται ελαφρώς. Ο  Κρητικός με  175.64 € φαίνεται να προσφέρει το πιο «συμφέρον» καλάθι ενώ ακολουθεί ο Μασούτης με ελάχιστο κόστος 189.58,  το Lidl με 191.01 € και οι Σκλαβενίτης και ΑΒ Βασιλόπουλος με ελάχιστο κόστη καλαθιού ανά μονάδα τα 191.35 και 192.54 €, αντίστοιχα.  Παράλληλα ο Κρητικός φαίνεται να προσφέρει και το  «βαρύτερο», ενώ ακολουθούν το καλάθι του Μασούτη και του Lidl.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

ΡΕΠΟΡΤΑΖ- ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΣΕ ΕΝΔΥΣΗ-ΥΠΟΔΗΣΗ (VIDEO)

 


ΜΕΙΩΜΕΝΟΙ ΡΥΘΜΟΙ από την αρχή του φθινοπώρου προκαλείται λόγ  της κρίσης στο κλάδο της ένδυσης και υπόδησης με χαμηλούς τζίρους στην αγορά της Τριφυλίας.
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο κλάδο η μείωση της κίνηση έχει ξεπεράσει το 50 τοις 100 τα τελευταία χρόνια, ενώ ο επιχειρηματίας Κώστας Γκότσης όποιος κάνει και πανελλαδική εκπροσώπηση ελληνικής βιοτεχνίας τονίζει ότι η στήριξη των τοπικών καταστημάτων ενισχύει την τοπική οικονομία και οι έμποροι ως

 καταναλωτές βιώνουν την κρίση που διερχόμαστε.
Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί στις εορτές εφόσον πέσουν στην αγορά χρήματα από την παραγωγή ελαιολάδου καθώς οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τα πάντα στις αγορές τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το λειτουργικό κόστος των μαγαζιών είναι αυξημένο καθώς αρκετοί ισχυρίζονται ότι μετά τις γιορτές δύσκολα θα περάσουν τον χειμώνα που έρχεται. Η κίνηση πάντως τις 3 τελευταίες ημέρες του χρόνου εμφανίζεται αυξημένη κι αυτό λόγω του ανοιξιάτικου...καιρού!
KYPARISSIA TV VIDEO https://youtu.be/u9CJgge80uM

ΞΑΝΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ!

 


ΠΑΛΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ Γ.Ε.Φ. ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ!

Τα Φιλιατρά της Μεσσηνίας μέχρι πρόσφατα ήταν η 2η σε πληθυσμό πόλη στο Νομό, μετά την πρωτεύουσα Καλαμάτα. Είναι μια παραγωγική πόλη το 3ο θερμοκηπιακό κέντρο στην Ελλάδα μετά την Ιεράπετρα και τη Μεσαρά της Κρήτης. Συνεπώς προσφέρουν τα μέγιστα στην εθνική οικονομία με την πλούσια παραγωγή τους σε οπωροκηπευτικά προϊόντα, ελαιόλαδο κλπ παραγωγές που ανέρχονται σε τζίρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Τα Φιλιατρά, ενώ αποτέλεσαν έναν από τους πρώτους Δήμους που συστάθηκαν από ιδρύσεως του Νεοελληνικού κράτους, κατά το έτος 2011 με την εφαρμογή του νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση «Καλλικράτης» έχασαν το αυτεξούσιό τους και βαθμιαία αποτέλεσαν μια υποβαθμισμένη Κοινότητα του διευρυμένου Δήμου Τριφυλίας, μαζί με τις πόλεις των Γαργαλιάνων και της Κυπαρισσίας. Τα Φιλιατρά δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από τις όμορες πόλεις τους, αλλά από τη στιγμή που έχασαν την αυτονομία τους, άρχισε σταδιακά η υποβάθμισή τους. Αν και γεωγραφικά τα Φιλιατρά είναι στο κέντρο του Δήμου Τριφυλίας, αποψιλώθηκαν από τις δημόσιες υπηρεσίες (ΙΚΑ, Αστυνομικό Τμήμα, ΕΛΤΑ) και από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Τράπεζες, που έκλεισαν τα υποκαταστήματά τους στα Φιλιατρά, ενώ διατηρήθηκαν στις όμορες πόλεις. Οι μόνες υπηρεσίες που έχουν μείνει στην πόλη των Φιλιατρών είναι το ΚΕΠ Φιλιατρών, το Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων Φιλιατρών (Γ.Ε.Φ.), τα δυο σχολεία Ειδικής αγωγής, καθώς και οι υποβαθμισμένες δομές υγείας: Κέντρο Υγείας Φιλιατρών και ΚΕΦΙΑΠ Φιλιατρών. Οι Φιλιατρινοί παλεύουν ώστε να διατηρήσουν τις υπηρεσιακές δομές που απέμειναν, στην πόλη τους.
Τώρα, όσον αφορά τη λειτουργία του Γ.Ε.Φ. Φιλιατρών, τον τελευταίο καιρό και μάλιστα μετά την αλλαγή της Διεύθυνσης στη Δ.Ο.Υ. Καλαμάτας, παρατηρείται το εξής παράδοξο φαινόμενο: όταν ο μοναδικός υπάλληλος του Γ.Ε.Φ. Φιλιατρών απουσιάζει (λόγω άδειας, ασθένειας κτλ) το Γ.Ε.Φ. Φιλιατρών μένει κλειστό χωρίς να αναπληρώνεται η απουσία του υπαλλήλου του. Όταν επίσης η υπάλληλος του Γ.Ε.Φ. Κυπαρισσίας απουσιάζει λόγω άδειας, ασθενείας κτλ, το Γ.Ε.Φ. Φιλιατρών πάλι παραμένει κλειστό, καθώς ο μοναδικός του υπάλληλος μετακινείται στο Γ.Ε.Φ. Κυπαρισσίας για να συνεχίσει αυτό απρόσκοπτα τη λειτουργία του. Να σημειωθεί δε ότι στη ΔΟΥ Καλαμάτας εκτός από την υπάλληλο του Γ.Ε.Φ. Κυπαρισσίας - που είναι και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος Τριφυλίας και θα έπρεπε να μεριμνά και να ενδιαφέρεται για την ισότιμη αντιμετώπιση των όμορων πόλεων - υπηρετούν άλλοι δύο υπάλληλοι, μόνιμοι κάτοικοι Κυπαρισσίας, οι οποίοι πριν την αλλαγή της Διεύθυνσης στη ΔΟΥ, λειτουργούσαν κι αυτοί εκ περιτροπής το Γ.Ε.Φ. Κυπαρισσίας.
Εμείς ως Φιλιατρινοί, δεν γνωρίζουμε τι «παιγνίδια» και εσωτερικές διεργασίες παίζονται στην ΔΟΥ Καλαμάτας, ούτε τι πολιτικές σκοπιμότητες εξυπηρετούνται, αλλά απαιτούμε όπως το Γ.Ε.Φ. Φιλιατρών λειτουργεί απρόσκοπτα για τις ανάγκες των Φιλιατρινών πολιτών, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν είναι πολίτες β΄ κατηγορίας! Δικαιολογίες του τύπου: αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες και ότι η Κυπαρισσία είναι η «πρωτεύουσα του Δήμου», δεν γίνονται σε καμία περίπτωση αποδεκτές, αντιθέτως βαθαίνουν το ρήγμα στις σχέσεις αυτών των πόλεων και προτάσσουμε το καλό και συμφέρον της πόλης μας! Επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ενέργειες, προς κάθε κατεύθυνση.
ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών

ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΔΡΙΜΗΣ


 Τοποθέτηση του Δημήτρη Δριμή στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 28 Δεκεμβρίου

  1. Όχι στο έκτακτο της συνεδρίασης.

  2. Ενιστάμεθα και ψηφίζουμε Όχι στην εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, ΓΙΑΤΙ: σύμφωνα με την 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκαν, οριστικά και αμετάκλητα, αντισυνταγματικές οι κυβερνητικές ρυθμίσεις που αφορούν: α) στον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και β) στη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, και μάλιστα δεσμευτικών, από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ, για άλλη μια φορά,: α) να καλέσετε σε συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα: «Επανασυγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής, σύμφωνα με την 2377/2022 απόφαση Ολομέλειας του ΣτΕ» και β) να ασκήσει το Δημοτικό Συμβούλιο τις αρμοδιότητες, που αντισυνταγματικά του αφαιρέθηκαν, σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση του ΣτΕ.

Ισχυρή σεισμική δόνηση σε περιοχές της Λακωνίας και της Μεσσηνίας.


 Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 11:11 μ.μ. σε περιοχές της Λακωνίας και της Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 38 χιλιόμετρα δυτικά, νοτιοδυτικά του Γερολιμένα Λακωνίας.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 43 χιλιόμετρα, νότια, νοτιοανατολικά της Κορώνης Μεσσηνίας.

Λίγο αργότερα γύρω στις 11.54 μ.μ. και στις 12.07 μ.μ. σημειώθηκαν ακόμη δύο σεισμοί: ο ένας 2,2 Ρίχτερ με επίκεντρο 42 χλμ δυτικά, νοτιοδυτικά του Γερολιμένα Λακωνίας και ο άλλος 2,2 Ρίχτερ με επίκεντρο 37 χλμ δυτικά, νοτιοδυτικά του Γερολιμένα.


Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη: Κατεπείγουσα αναγκαστική απαλλοτρίωση

 «Κατεπείγουσα» κήρυξε το υπουργείο Υποδομών την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων που απαιτούνται για το έργο Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη. Η απόφαση αφορά το υποτμήμα Πύλος – Μεθώνη (χ.θ. 0+000 έως χ.θ. 7+900)» και η προϋπολογιζόμενη δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 2.500.000 ευρώ.


Συγκεκριμένα, σε σχετική απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου σημειώνεται:

Κηρύσσουμε, ως κατεπείγουσα, την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων που απαιτούνται για το έργο: «Οδικός Άξονας Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, υποτμήμα 6: Πύλος – Μεθώνη (χ.θ. 0+000 έως χ.θ. 7+900)», συνολικής έκτασης 313.229,21 m2 που εικονίζεται σε κλίμακα 1:1000 στα από Αύγουστο του 2022 διαγράμματα οριζοντιογραφίας επί ορθοφωτοχάρτη, τα οποία συντάχθηκαν από τον τεχνικό σύμβουλο Αντώνιο Κουτρουμπή, θεωρήθηκαν από την Ε.Υ.Δ.Ε. – Κ.Σ.Ε.Σ.Π. και θεωρήθηκαν ως προς το νομότυπο στις 29.09.2022 από τη Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων Τοπογραφήσεων και Γεωπληροφορικής, του Υπουργείου Yποδομών και Μεταφορών. Η απαλλοτρίωση κηρύσσεται υπέρ του Υπουργείου Yποδομών και Μεταφορών και με δαπάνες αυτού και των παρόδιων ωφελουμένων ιδιοκτητών. Η προϋπολογιζόμενη δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 2.500.000,00 ευρώ και θα βαρύνει τις πιστώσεις του ενάριθμου έργου 2021ΣΕ07100002 της ΣΑΕ 071.

Μεγάλη κίνηση ετοιμάζει ο Δίωνας Κυπαρισσίας

 


Μεγάλη κίνηση ετοιμάζει ο Δίωνας Κυπαρισσίας, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στο να συμφωνήσει με τον Μιχάλη Πελεκάνο (1,98 – 41 ετών).

Ο 41χρονος διεθνής φόργουορντ μετά το τέλος της συνεργασίας του με τον Αλμυρό, αναμένεται να προσθέσει μια ακόμη ομάδα του πλούσιο βιογραφικό του, και να τεθεί υπό τις οδηγίες του Γιώργου Διαμαντόπουλου.

Ο έμπειρος αθλητής επιστρέφει στην Πελοπόννησο όπου και αγωνίστηκε σε Ερμιονίδα και Οίακα Ναυπλίου, ενώ εκτός από το εθνόσημο το οποίο έχει τιμήσει 31 φορές, έχει αγωνιστεί σε ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, η Ρεάλ Μαδρίτης, ο Άρης, η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος, το Περιστέρι, το Μαρούσι, ο Πανελλήνιος, ο Ήφαιστος Λήμνου, αλλά και η Πλοϊέστι στη Ρουμανία.

Μάλιστα, το 2012 υπήρξε μέλος του Ολυμπιακού που κέρδισε την Ευρωλίγκα.

Πηγή:basketa.gr

ΜΕ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς


Πιο φτωχικό από κάθε προηγούμενο έτος, φαίνεται πως θα είναι το φετινό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, αφού οι καταναλωτές δυσκολεύονται ακόμη και για τα απαραίτητα. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στην αγορά, με τους περισσότερους να επιλέγουν τα προϊόντα με βάση τη χαμηλότερη τιμή, περιορίζοντας φυσικά και τις ποσότητες.

«Χρυσό» θα πληρώσει το φλουρί της βασιλόπιτας η ελληνική οικογένεια, αφού η τιμή της έχει εκτοξευτεί ακόμη και στα 20 ευρώ το κιλό.

Το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι απειλεί να τινάξει τον οικογενειακό προϋπολογισμό στον αέρα, με την τιμή του κρέατος να έχει εκτιναχθεί και να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα ακόμη κι από τα Χριστούγεννα.

Ενδεικτικό είναι ότι το κατσικάκι που παραμονές Χριστουγέννων στη Βαρβάκειο αγορά κόστιζε 7 ευρώ το κιλό, σήμερα οι καταναλωτές το βρήκαν 10 ευρώ το κιλό.

«Υπάρχει έλλειψη σε αρνιά και κατσίκια γιατί σφάζουν συνεχώς και σφάξανε και πολλά για το εξωτερικό, οπότε δεν υπάρχουν τώρα», λένε οι κρεοπώλες.

Η επιλογή για το φετινό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι είναι ποικιλία αλλά σε μικρές ποσότητες.

«Κότα γεμιστή. Γαλοπούλα ίσως. Ένα μικρό κομμάτι χοιρινό. Από όλα».
«Χρυσό» το φλουρί του Αγίου Βασίλη

ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ-ΑΡΑ ΜΕΙΟΝ 1 ΕΔΡΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ;


 
Απολύτως ξεκάθαρος, σχετικά με τα πληθυσμιακά δεδομένα που θα αποτελέσουν τη βάση για τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο εάν θα ισχύσουν τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής ή οι εκλογές θα γίνουν με βάση την απογραφή του 2011, σημείωσε:  

«Η τελευταία απογραφική πράξη έγινε τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου. Το Σύνταγμα λέει έναν χρόνο μετά από την τελευταία απογραφική πράξη μπορούν να γίνουν εκλογές με τους νέους εκλογικούς λόγους. Η ΕΛΣΤΑΤ ετοιμάζει το Προεδρικό Διάταγμα. Αν βγει μέσα στο 2022, η Κυβέρνηση έχει ένα δίμηνο δυνητικά για να αποφασίσει εάν θα γίνουν εκλογές με τους παλιούς ή με τους νέους καταλόγους. Εγώ, για να το τελειώνουμε, σας λέω ότι οι εκλογές θα γίνουν με τους νέους εκλογικούς καταλόγους, βάσει της νέας απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ».

Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους νομούς, τους οποίους φάνηκε αρχικά ότι επηρεάζει η μείωση του πληθυσμού που καταγράφηκε στην τελευταία απογραφή, είναι και η Μεσσηνία. Ο Νομός, σύμφωνα με στοιχεία της απογραφής που δημοσιεύθηκαν το προηγούμενο διάστημα, είναι πιθανό να «χάσει» μια βουλευτική έδρα και από 5 να εκλέγονται 4 βουλευτές.

Ωστόσο, παρότι η αρνητική μεταβολή του πληθυσμού του Νομού ισχύει, οι τελευταίες πληροφορίες σημειώνουν ότι από την τελική επεξεργασία των στοιχείων της απογραφής είναι εξαιρετικά πιθανό να μην προκύψουν αλλαγές στη Μεσσηνία και να παραμείνει ο αριθμός των βουλευτικών εδρών στις 5.

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΜΕ ΤΡΕΝΑΚΙ ΚΑΙ ΣΤΟΛΙΣΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ




Γιορτινή ατμόσφαιρα για τις ημέρες των Χριστουγέννων στην Κυπαρισσία. Το τρενάκι του Δήμου Τριφυλίας αποτελεί ξεχωριστή νότα κάνοντας βόλτες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Μαζί με το δέντρο φωταγωγήθηκε και ο υπόλοιπος εορταστικός διάκοσμος, δημιουργώντας χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Τον καλύτερο όμως στολισμό με δικά τους έξοδα έκαναν τα καταστήματα δεδομένου ότι ο εορταστικός διάκοσμος από την πλευρά του Δήμου απουσιάζει από τις 2 κεντρικές λεωφόρους της πόλης μας.

Φόλες σε αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα σε χωριά της Τριφυλίας

ΟΡΓΗ

και αγανάκτηση στην τοπική κοινωνία προκαλούν οι φόλες που έχουν λάβει διαστάσεις τον τελευταίο μήνα με πρόφατο παράδειγμα περιστατικό που έκαναν ασυνείδητοι στους Αρμενιούς Τριφυλίας, ακόμη και σε αυλές σπιτιών, με θύματα αδέσποτα αλλά και δεσποζόμενα ζώα. Γλαφυρή εξάλλου είναι η χθεσινή δημοσίευση
κατοίκου στα social media με το ποτήρι της οργής να ξεχειλίζει: 
«Χρόνια πολλά! Απλά και λιτά! Εάν οι άνθρωποι σταύρωσαν τον Χριστό, κανείς δε νιώθει την ανάγκη εξιλέωσης από το χωριό μας για τα θύματα δεσποζόμενων σκύλων και αδέσποτων, που με τα παρανοϊκά χέρια τους οδηγούν σε φρικτό θάνατο το ζώο! Δεύτερη φόλα βρέθηκε λοιπόν στους Αρμενιούς, στον κήπο μας! Όταν πριν από ένα μήνα είχαν δολοφονήσει το ένα από τα δύο σκυλιά της πεθεράς μου! Ευτυχώς αυτό το σκυλί στάθηκε τυχερό, διότι βρήκαμε τη φόλα πριν τη φάει! Να ξέρετε, αγαπητοί μου, ότι αυτό που πράττει αυτός που ρίχνει φόλα δεν τον χαρακτηρίζει ΕΞΥΠΝΟ! 
Αντιθέτως, τον θεωρώ ανεγκέφαλο, απαίδευτο, που απλά και μόνο σέρνει το κουφάρι της μίζερης ζωής του από εδώ και εκεί, απλά για να υπάρχει! Κακό, διότι η ηλιθιότητα του δεν του επιτρέπει να καταλάβει το μέγιστο πόνο που προκαλεί η φόλα σε ένα ζώο! Φρικτό πόνο, πολύ φρικτό, με σπασμούς, μυϊκούς τρόμους και άλλα πολλά που δεν μπορεί να φανταστεί! Ας πούμε ότι σε αυτόν που ρίχνει φόλα, είναι σαν να του βάζουμε με το ζόρι μέσα στο στόμα ένα μπουκάλι ξύδι, χλωρίνη, αρσενικό, ψευδάργυρο, στρυχνίνη και μια σειρά από γεωργικά φάρμακα! Τι να πω τώρα για το χωριό μας! ΝΤΡΟΠΗ! Ντρέπομαι που αποτελώ μέρος αυτού του όμορφου τόπου! Ντρέπομαι διότι οι συντοπίτες πράττουν ποινικό αδίκημα! Δυστυχώς! Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ομολογήσει αυτή την πράξη και να το πει ευθέως; Γιατί φοβάται; Ας βγει να πει δεν αγαπώ τα ζώα! Γιατί κινείται ύπουλα; Και τι δουλειά έχει να πετά σε αλλουνού χώρο τέτοια πράγματα; Αυθαίρετα και ύπουλα και βρώμικα όπως η ψυχή του! Ήμαρτον, Παναγία μου!».

ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΟΙ ΚΛΟΠΕΣ ΜΕ ΣΑΚΙΑ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΑΥΞΗΤΙΚΕΣ παρουσιάζονται στην Τριφυλία οι κλοπές με σακιά ελαιοκάρπο με περιστατικά ορισμένες φορές να καταγγέλλονται στις αρχές, ενώ άλλες φορές οι παραγωγοί προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν.
Αυτή την φορά πιάστηκε από τις αρχές μετά από καταγγελία ένας νεαρός 34χρονος αλλοδαπός Αλβανός ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης διότι αφαίρεσε 15 τσουβάλια με ελιές από αγρόκτημα στο Λαγκούβαρδο των Γαργαλιάνων. 
 Ο δράστης συνελήφθη μετά από την παρατηρητικότητα αγρότη από διπλανό ελαιοπερίβολο όταν φόρτωνε τα κλοπιμαία σακιά σε Ι.Χ. αυτοκίνητο!  Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο εργάτης ήταν απασχολούμενος με την συγκομιδή ελαιοκάρπου στο χωράφι ενώ οι αστυνομικοί του Α.Τ. Γαργαλιάνων όπως ήταν φυσικό κατάσχεσαν τόσο τα σακιά όσο και το Ι.Χ που χρησιμοποιήθηκε για την κλοπή ενώ ο δράστης αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.
Ανάλογο περιστατικό σημειώνεται ότι είχε παρουσιαστεί προ ημερών στην περιοχή των Φιλιατρών ενώ συνήθως τα περιστατικά όπως τονίσαμε δεν καταγγέλλονται στις αρχές όπως παλιά..

Δεν είναι προεκλογική εξαγγελία λέει ο Νίκας για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου

 


Με δηλώσεις του  στην Καλαμάτα και τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας στη πρώην Σχολή Παπαφλέσσα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, σημείωσε για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου σε όλο το μήκος της γραμμής ότι “οι προοπτικές είναι καλές και δεν είναι μια προεκλογική εξαγγελία”.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι είναι ήδη ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο 55.000.000 ευρώ στο τμήμα Κάτω Αχαΐα-Ολυμπία και υπάρχει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το τμήμα Κόρινθος-Ναύπλιο. Ο περιφερειάρχης κ. Νίκας είπε ότι η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου σε όλο το V της Πελοποννήσου θα υποστηριχθεί, σε ό,τι αφορά το λειτουργικό κόστος, από την Περιφέρεια, ενώ πρόσθεσε θα πρέπει να στηριχθεί με μέρος από τα 50.000.000 ευρώ που διαθέτει το κράτος για τη λειτουργία των άγονων σιδηροδρομικών γραμμών, όπως, επισήμανε, στα Καλάβρυτα, στο Πήλιο και αλλού.
Ο περιφερειάρχης είπε ότι σκοπός της επαναλειτουργίας του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο είναι η προστασία των περιουσιακών στοιχείων του κράτους, όπως οι σταθμοί, που έχουν βανδαλιστεί. Είναι ακόμη η μετάβαση, σταδιακά, στην κανονικοποίηση του εύρους της μετρικής σήμερα γραμμής. Επίσης ο σκοπός είναι οικονομικός-εμπορικός και μάλιστα ο κ. Νίκας επισήμανε ότι βιομήχανος στην Τρίπολη το πρώτο που ζήτησε από την Περιφέρεια είναι να επαναλειτουργήσει το τρένο για να μειωθεί το μεταφορικό κόστος. Τέλος ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι η επαναλειτουργία του τρένου θα ανταποκρίνεται ανταποκρίνεται στην επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη των μαζικών μεταφορών και ακόμη θα στηρίξει την τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι στον προγραμματισμό μπαίνει η αξιοποίηση ολόκληρου του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου, με μόνη πιθανόν μη ένταξη του τμήματος Καλαμάτας-Μεσσήνης (το τμήμα αυτό τέμνεται αλλεπάλληλες φορές από τη νέα χάραξη του δρόμου Καλαμάτας-Μεσσήνης)"