Pages

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων “έξυπνης πόλης” στον Open Mall Κυπαρισσίας


Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας στη συνεδρίαση α της, που έγινε με τηλεδιάσκεψη στις 11 το πρωί, ενέκρινε με καθυστέρηση το πρακτικό ΙΙ σχετικά με τον έλεγχο των δικαιολογητικών κατακύρωσης του προσωρινού αναδόχου του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, για το συγκεκριμένο υποέργο
4 του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία, που αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων “έξυπνης πόλης” (σύστημα ασύρματης πρόσβασης – WiFi στο Διαδίκτυο – σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων). Τα υπόλοιπα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής: Έγκριση ή μη εξώδικου συμβιβασμού μεταξύ του Δήμου Τριφυλίας και της κοινοπραξίας με την επωνυμία «Κ/Ξ Γ. Σκόνδρας – Κ.Τζινας». 
 Έγκριση πρακτικού Ι σχετικά με τον έλεγχο των δικαιολογητικών συμμετοχής, της τεχνικής και της οικονομικής προσφοράς των συμμετεχόντων στον ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό «Εργασίες ανακαίνισης ΚΕΠ». Έγκριση ή μη του πρακτικού Ι του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το έργο «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες». Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για σύναψη σύμβασης με πιστωτικό ίδρυμα που θα προσφέρει την πιο συμφέρουσα για το δήμο προσφορά, για την τήρηση των χρηματικών αποθεμάτων του Δήμου Τριφυλίας. Απόδοση λογαριασμού των αριθ. 1044/2022 και αριθ. 1058/2022 χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής.

Την κάθοδό του με τον Π. Τατούλη ανακοίνωσε ο Τριφύλιος ιατρός Παναγιώτης Γιαννόπουλος


 Πέτρος Τατούλης: «Η Νέα Πελοπόννησος υποδέχεται με χαρά και τιμή τον σπουδαίο γιατρό και άξιο άνθρωπο Παναγιώτη Γιαννόπουλο»

Παναγιώτης Γιαννόπουλος: «Συστρατεύομαι με την Νέα Πελοπόννησο και τον Πέτρο Τατούλη για μια πιο Ισχυρή και Ανθρώπινη Πελοπόννησο»

Την κάθοδό του με την περιφερειακή παράταξη του Πέτρου Τατούλη ανακοίνωσε ο χειρουργός Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρει ότι: «Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή μου να συστρατευτώ με την Νέα Πελοπόννησο και τον Πέτρο Τατούλη σε αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα που έχει εκκινήσει. Πιστεύω ακράδαντα ότι η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να ποδηγετείται κομματικά, αλλά επίσης και ότι η άσκηση πολιτικής δεν μπορεί να προκρίνει τα συμφέροντα των ιδιοτελών και όχι τους πολίτες και τον τόπο μας. Οι επιλογές που έχω κάνει διαχρονικά έχουν στο κέντρο τους τον άνθρωπο. Από την θέση του γιατρού, του χειρουργού, του αντιδημάρχου Καλαμάτας, του αντιπροέδρου του Ιατρικού Συλλόγου. Ως γονιός κατ΄αρχήν και ως ενεργός πολίτης θεωρώ χρέος μου να παραδώσουμε την Πελοπόννησο πιο ισχυρή και πιο ανθρώπινη στην επόμενη γενιά. Με αυτές τις σκέψεις, αποφάσισα να δώσω αυτήν την μάχη στο πλευρό του Πέτρου Τατούλη, ενός ξεχωριστού πολιτικού που έχει προσφέρει στην χώρα και στην Πελοπόννησο πολλά, μαζί με τους άξιους ανθρώπους της «Νέας Πελοποννήσου».

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ..ΝΕΟΣ μόνιμος χειρούργος ενισχύει το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας


Την περασμένη εβδομάδα ρκίστηκε και ανέλαβε υπηρεσία στην Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας ο κ. Διονύσιος Παναγόπουλος, ως μόνιμος ιατρός Ε.Σ.Υ. ειδικότητας Χειρουργικής με βαθμό Επιμελητή Β΄ για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών του Γ.Ν ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ- Ν.Μ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ . Η παρουσία ενός ακόμα χειρουργού στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα βοηθήσει τα μέγιστα στην εφημεριακή κάλυψη του Νοσοκομείου, στην ποσοτική αλλά και ποιοτική αναβάθμιση των χειρουργείων ενώ θα αναβαθμίσει πλήρως τις δυνατότητες ανταπόκρισης των επειγόντων περιστατικών. 
 Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου, το οποίο υπογράφει ο Δημήτριος Λαμπρόπουλος, Αναπληρωτής Διοικητής Γ.Ν. Μεσσηνίας – Ν.Μ. Κυπαρισσίας, “Καλωσορίζουμε τον κύριο Διονύσιο Παναγόπουλο, τον ευχαριστούμε για την επιλογή του να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον τόπο μας και του ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο του”.

ΗΜΕΡΙΔΑ επαφών Προέδρων Κοινοτήτων της Τριφυλίας στην Κυπαρισσία


Προχωρά τις συναντήσεις και τις συζητήσεις με προέδρους και εκπροσώπους τοπικών κοινοτήτων η Συντονιστική Επιτροπή Προέδρων Τριφυλίας. Για τις 6 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση όλων των προέδρων και των κοινοτικών συμβούλων του Δήμου Τριφυλίας στην αίθουσ
α του Δημοτικού Συμβουλίου στην Κυπαρισσία. Την περασμένη Δευτέρα η επιτροπή είχε συνάντηση στα Φιλιατρά με τον πρόεδρο Φιλιατρών Διονύση Καραβίτη, τον πρόεδρο Γαργαλιάνων Βασίλη Αγγελόπουλο και τον αντιπρόεδρο Κυπαρισσίας Γιώργο Κωνσταντόπουλο, ενώ παρών ήταν και ο κοινοτικός σύμβουλος Φιλιατρών Ιωάννης Λυγγούνος. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση: 
«Το κλίμα ήταν συναινετικό και κοινή η πεποίθηση της αναγκαιότητας της συνεργασίας των προέδρων για την επίλυση των κοινών προβλημάτων. Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε να γίνει στην Κυπαρισσία (έδρα του δήμου μας) συγκέντρωση όλων των προέδρων και κοινοτικών συμβούλων στις 6/2 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης διευρύνθηκε και η συντονιστική επιτροπή με μέλη τους παρευρισκόμενους προέδρους από τις δημοτικές κοινότητες του δήμου μας. Τα υπόλοιπα μέλη της συντονιστικής επιτροπής που παραβρέθηκαν ήταν: Βουδούρης Τάσος (Γλυκορίζι), Γαλάνης Γιάννης (Καλό Νερό), Κανελλόπουλος Περικλής (Ρίπεσι), Καραγιάννης Τάκης (Πλατάνια)».

Δήμος Τριφυλίας: Υπερψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα της Αντιπολίτευσης!

 


Το τεχνικό πρόγραμμα που κατέθεσαν οι αντιπολιτεύσεις μέσα από την εναλλακτική τους πρόταση υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, έναντι της πρότασης της Δημοτικής Αρχής.
Πάνω σε αυτό το μοτίβο με φόντο το τελευταίο τεχνικό πρόγραμμα που θα υλοποιήσει η σημερινή Δημοτική Αρχή κοντραρίστηκαν η συμπολίτευση με τις αντιπολιτεύσεις.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης επισήμανε πως δεν περίμενε τίποτα διαφορετικό από την κατάθεση εναλλακτικής πρότασης, βλέπουμε είπε μια από τα ίδια όπως τα προηγούμενα χρόνια, ,αντιρρήσεις, αρνήσεις, εμμονές και επιμονές. Δεν θέλει η αντιπολίτευση να δει την πραγματικότητα , αυτά που γίνονται στη Τριφυλία τα οποία και αναγνωρίζει ο περισσότερος κόσμος. Εσείς, είπε, προσπαθείτε να δικαιολογήσετε αυτό που δεν καταφέρατε αυτό που βλέπεται τώρα να γίνεται πραγματικότητας. Εγώ, συνέχισε, με τους λίγους άξιους συνεργάτες μου τα καταφέραμε και θα κρίνει ο λαός μεθαύριο αν τα καταφέραμε.
Από εκεί και πέρα ο κ. Λεβεντάκης αναφέρθηκε σε έργα που έχει τρέξει η Δημοτική Αρχή, όπως ο βιολογικός των Γαργαλιάνων , ο αγωγός στο Αλικοντούζι, ο δρόμος Μεμί – Μουριατάδα, η πλατεία Γαργαλιάνων παρά τις 10 προσφυγές, είπε, που απορρίφθηκαν όλες, ακολουθεί η πλατεία Φιλιατρών, έργα όμβριων στους Γαργαλιάνους, η υπογειοποίηση του δικτύου στην Κυπαρισσία, τελειώνει η μελέτη του Περιφερειακού των Γαργαλιάνων, ανέφερε μεταξύ άλλων. Τόνισε επίσης ότι εκμεταλλεύτηκε όλα τα προγράμματα που υπήρξαν. Ενώ στοιχημάτισε ότι αυτός θα είναι και πάλι δήμαρχος με πλειοψηφία.
Από τις αντιπολιτεύσεις ο Γιάννης Μερκούρης επισήμανε μεταξύ άλλων και αφού είχε έντονους διαλόγους με το Δήμαρχο σχετικά με το τι έχει πράξει η Δημοτική Αρχή, ότι είναι τυχεροί γιατί αυτή την τριετία άνοιξαν πολλά προγράμματα και είναι εποχή παχιών αγελάδων. Ενώ σχετικά με την κατάθεση της εναλλακτικής πρότασης τόνισε ότι ουσιαστικά τους εξυπηρετούν και τους βοηθούν, μειώνουμε είπε μόνο κάποιους κωδικούς που του θεωρούν υπερβολικούς. Ενώ καταλόγισε στη Δημοτική Αρχή ότι μετακινεί τα χρήματα από τον έναν χρόνο στον επόμενο.
Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου επισήμανε ότι η Δημοτική Αρχή μηδενίζει όλους τους προηγούμενους και για αυτά είπε που λέτε ότι καταφέρατε υπήρχαν οι βάσεις από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Πείτε όμως τόνισε ένα έργο που οραματιστήκατε εσείς και τι έχετε κάνει για αυτό. Καταλόγισε επίσης στη Δημοτική Αρχή ότι και πάλι με καθυστέρηση έφερε το τεχνικό πρόγραμμα τέλος Ιανουαρίου και πως από το περσινό δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα. Συμπλήρωσε πως ενώ φέρνουν με καθυστέρηση το τεχνικό πρόγραμμα, κάνουν προπαγάνδα στον κόσμο να αναλάβουμε εμείς τις δικές σας ευθύνες. Έχετε αδυναμία διαχείρισης και διοίκησης του Δήμου. Συνεργαστήκαμε δύο παρατάξεις μαζί σας, σας δώσαμε την ευκαιρία να διοικήσετε αποδειχτήκατε παντελώς ανίκανοι και αδιάφοροι εγκλωβισμένοι στην αλαζονεία σας.
Ο Παναγιώτης Τσαφαράς
 επισήμανε πως δεν μπορεί πάντα να φταίει η αντιπολίτευση, το πώς εκτελούνται τα έργα και αν υπάρχει καθυστέρηση ευθύνη έχει η Δημοτική αρχή. Η αντιπολίτευση βλέπει, κρίνει και κάνει προτάσεις.
Ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος επισήμανε πως η Δημοτική Αρχή με καθυστέρηση 4 μηνών έφερε ένα τεχνικό πρόγραμμα που ούτε αυτή δεν το πιστεύει και αυτό θα φανεί από την σειρά τροποποιήσεων που θα φέρει στη συνέχεια.
Ο Δημήτρης Δριμής ανέφερε πως η Εκτελεστική Επιτροπή έπρεπε να καλέσει τους προέδρους των κοινοτήτων να καταθέσουν προτάσεις , ουδείς πρόεδρος κατέθεσε πρόταση. Επίσης το 30% του προγράμματος πρέπει να πάει με πληθυσμιακά κριτήρια πρέπει να πάει στις κοινότητες αυτό δεν ισχύει. Ζήτησε να αποσυρθεί και να έρθει με προτάσεις των προέδρων διαφορετικά θα υπερψηφίσουν την εναλλακτική πρόταση.
Ο Σωτήρης Μπακούρος σημείωσε πως η εναλλακτική πρόταση κατατέθηκε για να παρεμποδίσει το έργο της ΔΑ και το ότι κατατέθηκε οφείλετε στη στρέβλωση του νόμου που δίνει πλειοψηφία στις μειοψηφίες. Από εκεί και πέρα σημείωσε ότι κάλεσαν όλους τους προέδρους και των 52 κοινοτήτων και εξέφρασαν τις απόψεις τους.
Ο Σαράντος Κουκούμης τόνισε πως και οι δύο προτάσεις τεχνικού προγράμματος , δεν αξιοποιούν και δεν αναπτύσσουν το εργατοτεχνικό προσωπικό του Δήμου. Σε λίγα χρόνια είπε οι Δήμοι θα είναι ντίλερ των εργολάβων. Ενώ παρατήρησε πως κάποια έργα έρχονται συνεχώς 5 και 6 χρόνια και δεν υλοποιούνται. Ψηφίζοντας κατά και των δύο προτάσεων.
Σε τοποθετήσεις τους, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Παρασκευόπουλος σημείωσε πως ο Δήμο σταματά στο ποτάμι του Καλού Νερού, οι 3 μεγάλες πόλεις και 3-4 χωριά παίρνουν την μερίδα του λέοντος και οι υπόλοιπο τίποτα.
Ο Γιάννης Αδρακτάς τόνισε πως δεν μπορεί οι αναθέσεις και τα εντέλεσθε να είναι οι κανόνας, αλλά οι εξαιρέσεις και κάλεσε τη ΔΑ να μην απαξιώνει την τεχνική υπηρεσία του Δήμου , την οποία είπε δεν την έχει εκμεταλλευτεί, καθώς το προσωπικό της και γνώση και άποψη έχει και ικανούς ανθρώπους που ζουν, αγαπούν τον τόπους και θέλουν να προσφέρουν.   Κ.Μπ.

ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ οι επιστρεπτέες προκαταβολές για αγρότες Τριφυλίας- Μεσσηνίας

 



Οι ανισότητες και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με την αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών των αγροτών, αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο της συνάντησης με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελο Σημανδράκο των βουλευτών Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλου, Ημαθίας Τάσο Μπαρτζώκα και Πέλλας Λάκη Βασιλειάδη.

Κατά τη συνάντηση οι τέσσερεις βουλευτές είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν διεξοδικά με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το θέμα των αδικιών σε βεβαιώσεις οφειλών σε αγρότες, δικαιούχους κρατικών ενισχύσεων και επιστρεπτέας προκαταβολής. Όπως σημείωσαν οι βουλευτές, το ζήτημα επικεντρώνεται σε πολλούς αγρότες σε ολόκληρη την χώρα οι οποίοι έλαβαν ενισχύσεις είτε λόγω της πανδημικής κρίσης είτε εξαιτίας άλλων λόγων, αλλά στη συνέχεια τους αφαιρέθηκε μέρος της ενίσχυσης προκειμένου να γίνει αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής που είχαν λάβει σε προηγούμενο χρόνο, μέσω της διαδικασίας του συμψηφισμού.

Πέραν αυτού του γεγονότος και παρά την έμμεση τακτοποίηση της εκκρεμότητας, οι ίδιοι αγρότες έχουν κληθεί στη συνέχεια να πληρώσουν εκ νέου για την επιστρεπτέα προκαταβολή, με αποτέλεσμα τη χαμηλότερη επί της ουσίας ενίσχυσή τους, κάτι που φυσικά δεν ισχύει για όσους έλαβαν ενισχύσεις χωρίς όμως να συμμετάσχουν στους κύκλους επιστρεπτέων προκαταβολών. Σε αυτό το πλαίσιο οι τέσσερεις βουλευτές ζήτησαν την παρέμβαση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ανισότητα και να διαγραφούν αυτές οι βεβαιωμένες οφειλές, καθώς και να τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα με όσο το δυνατόν πιο δίκαιο τρόπο για τους αγρότες.

Από την πλευρά του ο κ. Σημανδράκος διαβεβαίωσε τους τέσσερεις βουλευτές ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναγνωρίζει το πρόβλημα, καθώς και ότι πρόκειται να δρομολογηθεί ο σχετικός επανέλεγχος των στοιχείων ώστε να εντοπισθούν οι αστοχίες και να διευθετηθεί το ζήτημα. Στη συζήτηση επίσης τέθηκαν επιπλέον επίκαιρα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, όπως οι εξισωτικές αποζημιώσεις, για τα οποία ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε την περαιτέρω συνεργασία των βουλευτών, δεδομένου ότι ενδεχομένως διαθέτουν καλύτερη εικόνα λόγω των επαφών τους και της δραστηριότητας τους στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Η ελληνική Ριβιέρα βρίσκεται στη Πελοπόννησο σαν όνειρο

 


Η Daily Mail και άλλα διεθνή Μέσα έχουν πολλές φορές ασχοληθεί με αυτόν τον επίγειο παράδεισο.

Ο Άγιος Αιμιλιανός, περί ου ο λόγος, βρίσκεται ένα τσιγάρο δρόμο (ok, ένα πακέτο δρόμο) μακριά από την Αθήνα και είναι το…καταφύγιο της αφάν γκατέ του επιχειρηματικού κόσμου.

Βρίσκεται απέναντι από τις Σπέτσες, δίπλα στο Πόρτο Χέλι και εκεί θα βρεις τις πιο ακριβές βίλες στην Ελλάδα.

Η μαγεία του μέρους καθώς και το γεγονός ότι βρίσκεται τόσο κοντά στην πρωτεύουσα καθιστούν τον Άγιο Αιμιλιανό έναν πραγματικό παράδεισο για τα πιο βαριά πορτοφόλια της χώρας, καθώς εκεί έχουν χτίσει τις πολυτελείς βίλες τους.

Αν δεις φωτογραφίες και βίντεο της περιοχής και δεν γνωρίζεις περί τίνος πρόκειται θα στοιχημάτιζες ότι βλέπεις κάποιο νησάκι στον Άγιο Δομήνικο.

Ο μαγευτικός αυτός οικισμός έχει χτιστεί σε έναν τόπο όπου η θάλασσα γίνεται ένα με το πράσινο, καθώς τα δέντρα φτάνουν κυριολεκτικά ως την παραλία αγκαλιάζοντας τα καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά της.

Ακόμα και οι λέξεις είναι πολύ φτωχές για να αποδώσουν την ομορφιά του μέρους.

Πτώση Φάντομ στην Ανδραβίδα: «Φεύγω νωρίς γιατί το πρωί πετάω» οι τελευταίες λέξεις του υποσμηναγού

 


Απαρηγόρητος ο πατέρας του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα που έχασε τη ζωή του μετά από τη συντριβή στη θάλασσα του F-4 Φάντομ της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο πατέρας του ήρωα υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ αναφέρθηκε στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον γιό του την Κυριακή το μεσημέρι. «Ήρθε χθες το Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι έφυγε. Μας χαιρέτισε κανονικά… «γιατί φεύγεις νωρίς του λέω», «φεύγω, γιατί το πρωί πετάω». Πέταξε και τέλος», ανέφερα/

«Του έλεγα εγώ «κάνε το δικό μου επάγγελμα, θα βρεις έτοιμη δουλειά να δουλέψεις, δεν θα ταλαιπωρηθείς στη ζωή σου». «Όχι πατέρα, μου λέει, θα δηλώσω την Ικάρων πρώτη». Τη δήλωσε πρώτη και πέθανε 29 χρονών… Και καταστραφήκαμε όλοι».

Η επίσημη ανακοίνωση για τον θάνατο του 29χρονου υποσμηναγού

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας με επίσημη ανακοίνωση έκανε γνωστό τον θάνατο του υποσμηναγού μετά την πτωση του Φάντομ σε θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια της Ανδραβίδας.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ: «Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών».

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

ΔΙΑΡΚΗ ΑΓΩΝΑ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

 


Με επιτυχία για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του συλλόγου έγινε κοπή της βασιλόπιτας για το σύλλογο φίλων νοσηλευτικής μονάδας Κυπαρισσίας σε κεντρικό καφέ της πλατείας της πόλης.


Τα χαμόγελα περίσσευαν τόσο από το διοικητικό συμβούλιο όσο και από τους φίλους του συλλόγου παρουσία της προέδρου Χάιδώς Παναγιωτοπούλου, τον εκλεκτό μελών του διοικητικού συμβουλίου όπως τον Κωσταντίνο Αντωνόπουλο αλλά και το κοινό που ευχήθηκε. 
Παρών ήταν εκπρόσωποι της περιφέρειας Πελοποννήσου, φορείς καθώς και εκπρόσωπος της Ένωσης Ανεξάρτητων Φοιτητών Μεσσηνίας.
Η προσπάθεια του συλλόγου επικεντρώνεται όχι μόνο στην συνολική αναβάθμιση το νοσοκομείο Κυπαρισσίας αλλά και στην διεκδίκηση παγίων αιτημάτων του τα οποία εδραιώνουν τις παροχές υγείας σε χιλιάδες πολίτες στην δυτική Μεσσηνία δίνοντας την υπόσχεση για διαρκή αγώνα αναβάθμισης του ιδρύματος....

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ συντρίμμια του F-4 ανοιχτά του Κυπαρισσιακού κόλπου-Θρίλερ για τους πιλότους


 Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολεμική Αεροπορία όταν μαχητικό αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) που ανήκει στην 338 Μοίρα της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε το πρωί της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας. Το διθέσιο F-4 συνοδευτόταν από ακόμη ένα Phantom.

Λίγο πριν από τις 12.25 έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν τα πρώτα συντρίμμια ανοιχτά του Κυπαρισσιακού κόλπου.

Οι πληροφορίες πως δόθηκε σήμα εκτίναξης από τους πιλότους δεν επιβεβαιώνονται και πλέον το επικρατέστερο είναι ότι ο σμηναγός και ο επισμηναγός που επέβαιναν, δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το μαχητικό. Οι πιλότοι έκαναν πτήση «χαμηλής ναυτιλίας», δηλαδή πετούσαν σε πολύ χαμηλό ύψος- με κατώτατο τα 300 πόδια. Για την πτώση του μαχητικού ενημέρωσε το δεύτερο αεροσκάφος που εκτελούσαν ως ζεύγος την εκπαιδευτική άσκηση. Σημειώνεται ότι στο σημείο της πτώσης του αεροσκάφους το βάθος της θάλασσας φθάνει τα 1.000 μέτρα.

Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό των πιλότων

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με πλωτά και εναέρια μέσα νοτια των Στροφάδων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και συγκεκριμένα 8 ναυτικά μίλια, δυτικά του Κατάκολου. Για την αναζήτηση των δύο χειριστών έχουν σπεύσει στην περιοχή δύο ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται ένα αεροσκάφος C-130.

Το σημείο των ερευνών:

Χάρτης

Η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

«Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας»

ΜΕ ΤΡΑΚΤΕΡ ΚΑΙ κινητοποιήσεις οι αγρότες στη Μεσσηνία και Τριφυλία τον Φεβρουάριο


 Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Το ΔΣ του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης ανταποκρινόμενο στις αποφάσεις που πήραν πάνω από 140 αγροτικοί, κτηνοτροφικοί σύλλογοι και Ομοσπονδίες που συμμετείχαν στην Πανελλαδική Σύσκεψη που πραγματοποίησε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στην Νίκαια της Λάρισας την Κυριακή 8 Γενάρη, καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να συμμετέχουν στην Πανπελοποννησιακή διαμαρτυρία που διοργάνωσε η ΟΑΣΠΠ στην Τρίπολη την Τετάρτη 25 Γενάρη στις 11 το πρωί.

 Σε συντονισμό με τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα προχωράμε σε διαμαρτυρία στην έδρα της περιφέρειας στην Τρίπολη στις 25 Γενάρη, στη συνέχεια πιο δυναμικά διεκδικούμε  επιβίωση και αξιοπρεπή ζωή συγκεντρώθηλαμ  τα τρακτέρ μας στο σταθμό της Μεσσήνης από Πέμπτη 26 Γενάρη στις 11 το πρωί! Θα ακολουθήσουν περιοδείες του συλλόγου για ενημέρωση των αγροτών και γενικές συνελεύσεις που θα αποφασιστεί η μορφή κλιμάκωσης του αγώνα μας.

“Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι δεν μπορούμε να είμαστε σε αναμονή περιμένοντας τον «ΘΑΝΑΤΟ ΜΑΣ», από τις πολιτικές που μας εξοντώνουν καθημερινά. Ούτε να ελπίζουμε στον επόμενο «ΜΕΣΣΙΑ» που θα αναδείξουν οι εκλογές”

 Έχουμε εμπειρία, απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο με την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων που μπορούν να δώσουν ανάσες επιβίωσης.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών ή λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ – ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΣΤΙΣ 9.30.

Δολοφονία "Αμερικάνου" στην Καλαμάτα: Η εκτέλεση ξετύλιξε το κουβάρι από τη “χαλασμένη” κοκαΐνη

 


Ένα αλισβερίσι κοκαΐνης που… χάλασε, γιατί ο “Αμερικάνος” κορόιδεψε τον 38χρονο Αλβανό, φαίνεται να είναι το κίνητρο πίσω από τη δολοφονία, του 47χρονου “Αμερικάνου” ή “Gus”, το πρωί της 20ης Ιανουαρίου στη συμβολή των οδών Υδρας και Σόλωνος, στην Καλαμάτα.

Ο 38χρονος Αλβανός δολοφόνος οδηγήθηκε το Σάββατο ενώπιον της ανακρίτριας Καλαμάτας και υποστήριξε ότι δεν ήθελε να σκοτώσει τον 47χρονο Ελληνομερικανό, αλλά ήθελε να του ζητήσει εξηγήσεις γιατί ο “Αμερικάνος” του είχε πουλήσει 5 γραμ. “χαλασμένη” κοκαΐνη και τον έστειλε στο νοσοκομείο.
Μετά την απολογία του κρίθηκε από την εισαγγελέα και την ανακρίτρια προσωρινά κρατούμενος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία. Ένας 22χρονος αλβανικής καταγωγής και φερόμενος ως συνεργός στο έγκλημα έδωσε εξηγήσεις στην ανακρίτρια για τη δολοφονία την περασμένη Τετάρτη και οδηγήθηκε στις φυλακές, καθώς κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.
Ο ΚΑΒΓΑΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΚΑΙ Η ΚΟΚΑΪΝΗ… ΔΩΡΟ
Στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε ο Αλβανός δολοφόνος στην ανακρίτρια φέρεται να πήρε πάνω του τη δολοφονία του “Αμερικάνου”, και ισχυρίστηκε ότι ο 22χρονος κατηγορούμενος ως συνεργός του απλά ήθελε να αγοράσει 2 γραμ. κοκαΐνη από το θύμα κι αφού ήταν παρέα “εκμεταλλεύτηκε” το ραντεβού. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του 38χρονου, με τον “Αμερικάνο” είχαν διαφορές γιατί “ψώνιζε” από αυτόν κοκαΐνη και πέρυσι το Σεπτέμβριο κατέληξε στο νοσοκομείο. Όταν βγήκε από το νοσοκομείο διέδωσε στην Καλαμάτα ότι ο “Αμερικάνος” πουλάει “χαλασμένη” κοκαΐνη κι ένα βράδυ προς τα τέλη Οκτωβρίου, έξω από ένα νυχτερινό μαγαζί, βουτήχτηκαν στα χέρια και ο “Αμερικάνος” τον βάρεσε. Εν καιρώ δόθηκαν ωστόσο κάποιες αμοιβαίες εξηγήσεις, και το θύμα -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δολοφόνου του- παραδέχτηκε ότι του πούλησε νοθευμένη κοκαΐνη. Και του έταξε, για να εξιλεωθεί απέναντί του, να του δώσει ρεγάλο 10 γραμ. κοκαΐνης.
ΚΟΥΒΑΛΟΥΣΕ ΠΑΝΤΟΥ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ
Την… κοκαΐνη δώρο όμως όλο κι ανέβαλε να του τη δώσει ο “Αμερικάνος”, γιατί υποτίθεται ότι δεν είχε, και όταν έκλεισε το ραντεβού με τον 22χρονο για τα 2 γραμ., ο κατηγορούμενος ως δολοφόνος φέρεται να επικαλέστηκε πως βρήκε την ευκαιρία για να τον ξεμπροστιάσει και να πάρει ότι του ΄χε τάξει. Το εννιάρι πιστόλι με το οποίο σκότωσε το θύμα του (σ.σ. και μετά εξαφάνισε πετώντας το στη θάλασσα) πυροβολώντας το μια φορά στην κνήμη του αριστερού του ποδιού, ισχυρίστηκε πως το κουβαλούσε πάντα μαζί του. Φέρεται μάλιστα να ισχυρίστηκε πως αν ήθελε να σκοτώσει τον “Αμερικάνο” δεν θα τον πυροβολούσε στο πόδι πρωινή ώρα και στο κέντρο της Καλαμάτας, αλλά με καλυμμένα χαρακτηριστικά και νύχτα θα έστηνε καρτέρι έξω από το σπίτι του.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ
Ενώπιον της ανακρίτριας βρέθηκε το Σάββατο και ένας 34χρονος Βούλγαρος, ο οποίος νοίκιαζε το δωμάτιο σε επιχείρηση Ενοικιαζόμενων στο Ακρογιάλι Αβίας, όπου κρυβόταν ο 38χρονος Αλβανός. Ο Βούλγαρος συνελήφθη μαζί του στο δωμάτιο και ήδη καταδικάστηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή για την υπόθαλψη εγκληματία, ενώ το Σάββατο απολογήθηκε στην ανακρίτρια για την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών, καθώς στο δωμάτιο οι αστυνομικοί βρήκαν 80 γραμ. χασίς. Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος από την εισαγγελέα και την ανακρίτρια με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του.     
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ
Ο συνήγορος του 38χρονου Αλβανού κατηγορουμένου Χαράλαμπος Λυκούδης δήλωσε μετά το πέρας της διαδικασίας: “Από τις περιστάσεις τελέσεως της πράξης και το σύνολο του αποδεικτικού υλικού καταδεικνύεται η έλλειψη ανθρωποκτόνου δόλου. Ο τόπος που είναι ένα πολυσύχναστο σημείο, ο χρόνος που είναι ώρα αιχμής, η μετάβαση με το αυτοκίνητό του, η αποφυγή κάθε μέσου κάλυψης των χαρακτηριστικών του, ο ένας και μοναδικός πυροβολισμός με κατεύθυνση προς το έδαφος παρόλο που ήταν σε απόσταση 2-3 μέτρων και θα μπορούσε, εάν ήθελε, να τον πυροβολήσει σε ευπαθές σημείο, είναι βασικοί ενδείκτες που οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ο εντολέας μου δεν είχε σκοπό να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή. Είμαι βέβαιος ότι στην πορεία της υπόθεσης θα αλλάξει ο νομικός χαρακτηρισμός της πράξης”.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ δωρεάν πραγματοποίηση rapid tests στη Μεσσηνία

 


Ανακοινώθηκε τo πρόγραμμα των ΚΟμΥ για το προσεχές διάστημα αναφορικά με την δωρεάν πραγματοποίηση rapid tests στη Μεσσηνία.

Αναλυτικά:

ΚΥΡΙΑΚΗ 29/01

• Καλαμάτα, Isobox Κεντρικής Αγοράς, 08:30-14:30
ΔΕΥΤΕΡΑ 30/01
• Καλαμάτα, Μέγαρο Χορού, 08:00-15:00
 Καλαμάτα, Isobox Κεντρικής Αγοράς, 08:30-14:30
• Καλαμάτα, Isobox Κέντρου Υγείας, 08:30-13:00
• Μεσσήνη, Δασκαρόλειο Πολιτιστικό Κέντρο, 09:00-14:00
• Κυπαρισσία, Isobox Νοσοκομείου,  09:30-13:30
• Πύλος, Isobox Κέντρου Υγείας, 09:30-13:00
ΤΡΙΤΗ 31/01
• Καλαμάτα, Μέγαρο Χορού, 08:00-15:00
 Καλαμάτα, Isobox Κεντρικής Αγοράς, 08:30-14:30
• Καλαμάτα, Isobox Κέντρου Υγείας, 08:30-13:00
• Μεσσήνη, Δασκαρόλειο Πολιτιστικό Κέντρο, 09:00-14:00
• Καρδαμύλη, Πρώην Δημοτικό Σχολείο, 09:30 – 13:00
• Μελιγαλάς, Κέντρο Υγείας, 09:30-14:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 01/02

• Καλαμάτα, Μέγαρο Χορού, 08:00-15:00
 Καλαμάτα, Isobox Κεντρικής Αγοράς, 08:30-14:30
• Καλαμάτα, Isobox Κέντρου Υγείας, 08:30-13:00
• Μεσσήνη, Δασκαρόλειο Πολιτιστικό Κέντρο, 09:00-14:00
• Κυπαρισσία, Isobox Νοσοκομείου,  09:30-13:30
• Πύλος, Isobox Κέντρου Υγείας, 09:30-13:00

ΠΕΜΠΤΗ 02/02

 Καλαμάτα, Isobox Κεντρικής Αγοράς, 08:30-14:30
• Μεσσήνη, Δασκαρόλειο Πολιτιστικό Κέντρο, 09:00-14:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03/02

• Καλαμάτα, Μέγαρο Χορού, 08:00-15:00
 Καλαμάτα, Isobox Κεντρικής Αγοράς, 08:30-14:30
• Καλαμάτα, Isobox Κέντρου Υγείας, 08:30-13:00
• Μεσσήνη, Δασκαρόλειο Πολιτιστικό Κέντρο, 09:00-14:00
• Κυπαρισσία, Isobox Νοσοκομείου,  09:30-13:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 04/02
• Καλαμάτα, Isobox Κεντρικής Αγοράς, 08:30-14:30
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 05/02
• Καλαμάτα, Isobox Κεντρικής Αγοράς, 08:30-14:30

Διαμαρτυρίες από Φιλιατρά και Γαργαλιάνους για νέους αγρότες εκτός προγράμματος


Εκτός προγραμμάτων νέων αγροτών έμειναν αρκετοί νέοι στην Τριφυλία που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων Φιλιατρών και Γαργαλιάνων. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, παρά τις υποσχέσεις που υπή
ρχαν για επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος, αυτή δεν έγινε και σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι απορριφθέντες θα έχουν κατ’ εξαίρεση τη δυνατότητα συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Ένα θέμα που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο το τελευταίο έτος είναι το πρόγραμμα νέων αγροτών. 
Υποψήφιοι και δυνητικά ωφελούμενοι, που είχαν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν, απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Αιωρούντο υποσχέσεις των αρμοδίων, που αναπτέρωναν τις ελπίδες, ότι θα εξοικονομηθούν κονδύλια για να ενταχθούν και αυτοί ως επιλαχόντες. Η νέα διάθεση πίστωσης θα αποδείκνυε τη στήριξη των νέων στην πράξη να βρουν στη γεωργία διέξοδο στην επιχειρηματική και εργασιακή τους αναζήτηση, ώστε η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα να αποτελέσει επιλογή και όχι ανάγκη για επιβίωση. 
 Αντί αυτού ο κ. Γ. Γεωργαντάς, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα και ότι κατ’ εξαίρεση θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα 2023. Δηλαδή θα πρέπει να περιμένουν όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι που έκαναν όνειρα να δραστηριοποιηθούν στην ύπαιθρο και να αποκατασταθούν επαγγελματικά, δύο τουλάχιστον ακόμα χρόνια και να επιβαρυνθούν με το κόστος νέων μελετών. Στην ουσία βλέπουν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται και εμείς να διαπιστώνουμε άλλη μια φορά την αδιαφορία των αρμοδίων για τον πρωτογενή τομέα, την αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών με ό,τι αυτό συνεπάγεται -επισιτιστική κρίση, συρρίκνωση αγροτικού εισοδήματος κ.λπ. Εμείς δηλώνουμε ότι αδυνατούμε να κοιτάξουμε αυτά τα νέα παιδιά στα μάτια και να δώσουμε πειστικές απαντήσεις. Εσείς άραγε μπορείτε;».

Κατασχέσεις στους Δήμους που χρωστούν για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτωνύν στην Πελοπόννησο


Θα κατάσχονται, από την κρατική επιχορήγηση που δικαιούνται, τα χρήματα που χρωστούν οι Δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην εταιρία στην οποία έχει ανατεθεί η κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό ανακοίνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η πρόδρομη κεντρική διαχείριση έχει ξεκινήσει έναν χρόνο περίπου και μόνο στους τρεις από τους πέντε Νομούς της Περιφέρειας, ωστόσο η οφειλή των Δήμων έφτασε κιόλας τα 3.000.000 ευρώ, σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου… Πιο συγκεκριμένα η Περιφέρεια ανακοίνωσε τα εξής:
 “Νομοθετικά ρυθμίζεται το θέμα των οφειλών που έχουν ορισμένοι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς την εταιρεία η οποία έχει αναλάβει, στο πλαίσιο της σχετικής ΣΔΙΤ, την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό έγινε γνωστό στην υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα σύσκεψη η οποία έλαβε χώρα την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, στα γραφεία της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Η εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης, η οποία προβλέπει παρακράτηση από τους ΚΑΠ όσων δήμων χρωστούν στην διαχειρίστρια εταιρεία, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Φεβρουαρίου, όπως ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας μετά από σχετική επικοινωνία που είχε τόσο με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, όσο και με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση. Το σύνολο της οφειλής ανέρχεται περίπου σε 3 εκ ευρώ, ενώ όπως έγινε γνωστό το μεγαλύτερο ποσοστό της προέρχεται κυρίως από μεγάλους δήμους, ενώ οι μικρότεροι εμφανίζονται πιο συνεπείς στις υποχρεώσεις τους

6 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

 


Με στόχο να αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε συνεργασία με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, ανακοινώνει μια δέσμη έξι προτάσεων, η οποία θα συμβάλλει σημαντικά στη στήριξη της γεννητικότητας, μέσω κατάλληλων κινήτρων και παροχών.

Οι προτάσεις είναι οι εξής:

1) Να ορισθεί το όριο φτώχειας ως αφορολόγητο ποσό εισοδήματος για τις οικογένειες με τρία παιδιά και άνω, με τις ανάλογες προσαυξήσεις.

Η αύξηση των δημοσίων εσόδων από τις δύο αυτές παρεμβάσεις θα είναι καταλυτικής σημασίας για την ελάφρυνση των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Το αφορολόγητο ποσό πρέπει να οριστεί με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, δεδομένου ότι είναι λογικό να μη φορολογούνται εισοδήματα, που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.

Για αυτό προτείνουμε, σύμφωνα με τα όρια της φτώχειας της ΕΛΣΤΑΤ, να καθορίζονται τα ποσά εισοδήματος που θα είναι αφορολόγητα για τις πολύτεκνες και τις τρίτεκνες οικογένειες, με αρχική εφαρμογή στις πολύτεκνες οικογένειες.

Για παράδειγμα, το όριο της φτώχειας-αφορολόγητο όριο πρέπει να υπολογίζεται στις δύο κάτωθι συγκεκριμένες περιπτώσεις ως εξής:

  1. του εγγάμου με τρία (3) προστατευόμενα τέκνα κάτω των 14 ετών: 12.603 ευρώ,
  2. του πολυτέκνου με τέσσερα (4) προστατευόμενα τέκνα κάτω των 14 ετών: 14.178 ευρώ.

Ειδικά για τις πολύτεκνες οικογένειες, λόγω ειδικής φροντίδας που οφείλει το Κράτος σε αυτές, θα πρέπει να φορολογούνται με εφαρμογή της κλίμακας από το αρχικό κλιμάκιο στο υπερβάλλον του αφορολογήτου ποσού εισοδήματος.

2) Να υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ σε συνάρτηση με τις πραγματικές ανάγκες στέγασης μιας οικογένειας με παιδιά.

Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ πρέπει να εξαιρεί τα ελάχιστα τ.μ. που είναι αναγκαία για την αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών με παιδιά. Στην κατεύθυνση της κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης και της αξιοπρεπούς διαβίωσης προτείνουμε,

  • για τις τρίτεκνες οικογένειες (δύο γονείς και τρία εξαρτώμενα παιδιά), τα πρώτα 100 τ.μ. να υπολογίζονται με 50% μειωμένο ΕΝΦΙΑ.
  • για τις πολύτεκνες οικογένειες, τα πρώτα 100 τ.μ. να υπολογίζονται με 75% μειωμένο ΕΝΦΙΑ.

 

3) Άρση κριτηρίων πολυτελούς διαβίωσης για τις πολύτεκνες οικογένειες σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα (θέρμανσης, στεγαστικού, ενοικίου κ.α.). 

Ορισμένες από τις πολύτεκνες οικογένειες διαθέτουν «μεγάλο» σπίτι ή «μεγάλου» κυβισμού αυτοκίνητο για τις αντικειμενικές ανάγκες τους και όχι εξαιτίας πολυτελούς διαβίωσης. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι θα ήταν ορθή η άρση των κριτηρίων πολυτελούς διαβίωσης για τις πολύτεκνες οικογένειες.

4) Στεγαστική πολιτική

Το Κράτος οφείλει να ασκήσει ισχυρή πολιτική κοινωνικής στέγασης για να δώσει ώθηση στις οικογένειες με παιδιά. Προτείνουμε

  • Με την απόκτηση του 4ου παιδιού, μείωση του κεφαλαίου του στεγαστικού δανείου κατά 20% για υπάρχοντα δάνεια και επιδότηση των δόσεων για δύο έτη για τα νέα στεγαστικά δάνεια, που υπογράφονται μετά την απόκτηση του 4ου παιδιού.
  • Με την απόκτηση του 5ου παιδιού, μείωση του κεφαλαίου του στεγαστικού δανείου κατά 30% για υπάρχοντα δάνεια και επιδότηση των δόσεων για τρία έτη για τα νέα στεγαστικά δάνεια, που υπογράφονται μετά την απόκτηση του 5ου παιδιού.
  • Άτοκα στεγαστικά δάνεια για τρίτεκνους – πολύτεκνους, (δέσμευση κυβέρνησης). Ας σημειωθεί άλλωστε ότι ισχύει ακόμη (δεν έχει καταργηθεί) αλλά, δυστυχώς, δεν εφαρμόστηκε ποτέ η διάταξη του άρθρου 52 του Ν. 2082/1992 περί άμεσης στεγαστικής συνδρομής των πολυτέκνων που αποκτούν το έβδομο (7ο) παιδί.
  • Βελτιώσεις στον Νόμο 5006/2022:
  • Για το σύνολο των οικογενειών με παιδιά, το είδος του ακινήτου που μπορεί να αγοραστεί με το χαμηλότοκο δάνειο, να μην είναι υποχρεωτικά επί οικοδομής και μόνο, αλλά να αφεθεί ελεύθερο, ώστε να περιλαμβάνει οποιαδήποτε κατηγορία ακινήτου που μπορεί να καλύψει στεγαστικές ανάγκες.
  • Να αφαιρεθούν τα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια για τους πολυτέκνους, σύμφωνα με πάγια νομολογία του ΣτΕ, τόσο για τα στεγαστικά δάνεια όσο και για την διάθεση ακινήτων του δημοσίου έναντι ελεγχόμενου μισθώματος, ενώ για την διάθεση ακινήτων του δημοσίου οι πολύτεκνοι θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως ευάλωτη κοινωνική ομάδα.
  • Να ενταχθούν στις διατάξεις του νομοσχεδίου οι πολύτεκνοι, που έχουν ήδη στεγαστικά δάνεια.

5) Κοινωνικό μέρισμα – να λαμβάνεται πρόνοια για τις πολύτεκνες οικογένειες

Από το εκάστοτε κοινωνικό μέρισμα που προκύπτει ως θετικό πλεόνασμα από την ετήσια εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, θα πρέπει να ενισχύονται καθολικά και οι γονείς που έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα, χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια, αναλογικά ως προς το πλήθος των παιδιών τους .

6) Εξαίρεση από το τεκμαρτό εισόδημα των προστατευόμενων τέκνων κάθε οικογένειας

Η περιστασιακή αμοιβή των προστατευόμενων τέκνων μιας οικογένειας, με ταυτόχρονη υπαγωγή τους στο τεκμαρτό εισόδημα, δημιουργεί πλασματικό εισόδημα τόσο για τα τέκνα όσο και για την οικογένεια, με αποτέλεσμα την υπέρμετρη φορολογική τους επιβάρυνση, με συνέπεια τη δημιουργία κινήτρων για φοροδιαφυγή. Το εισόδημα των προστατευόμενων τέκνων (18ο έτος ή 25ο εφόσον σπουδάζουν) θα πρέπει να εξαιρείται από την προσμέτρηση στο τεκμαρτό εισόδημα για τα τέκνα ατομικά και την οικογένεια συνολικά.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, “Η φορολογική πολιτική οφείλει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη το δημογραφικό πρόβλημα που έχει προκύψει στη χώρα μας, κυρίως εξαιτίας της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τα προτεινόμενα μέτρα θα δημιουργήσουν ένα ελάχιστο αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, επιβραβεύοντας τις πολύτεκνες οικογένειες και παρέχοντας πολύτιμα κίνητρα στις οικογένειες, που θέλουν να αυξήσουν τα μέλη τους. Μόνο μέσω εξατομικευμένων παροχών προς τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους ως εν δυνάμει πολύτεκνους, θα μπορέσουμε να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα στις γεννήσεις και να αναπτυχθούμε. Οι προτάσεις μας δεν εκτροχιάζουν τα δημόσια οικονομικά, απλά προσφέρουν μια περαιτέρω στήριξη και επιβράβευση στις πολύτεκνες οικογένειες, διότι το έμμεσο και άμεσο όφελος για την οικονομία θα είναι πολλαπλάσιο”.

Ο Πρόεδρος της ΑΣΠΕ Βασίλειος Θεοτοκάτος δήλωσε: “Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το ΟΕΕ είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε σήμερα το αποτέλεσμα της κοινής μας μελέτης που κατέληξε σε μία δέσμη μέτρων φορολογικής πολιτικής τα οποία ελπίζουμε να υιοθετήσει άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών. Διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις διεθνώς σχετικά με την φιλικότητα της φορολογικής πολιτικής προς τις οικογένειες με παιδιά. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη συνεχή επιδείνωση των δημογραφικών δεικτών της χώρας, οδήγησε τους δύο φορείς να εκπονήσουμε σχετική κοινή μελέτη και να προτείνουμε μέτρα που αφορούν τις οικογένειες με παιδιά με έμφαση στις τρίτεκνες και στις πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Οι προτάσεις μας κινούνται στην κατεύθυνση συμμόρφωσης προς τη Συνταγματική υποχρέωση του νομοθέτη για ειδική μέριμνα του Κράτους προς τις πολύτεκνες οικογένειες, αλλά καλύπτουν αναλογικά και τις ανάγκες των λοιπών οικογενειών. Εφόσον νομοθετηθούν, τα μέτρα αυτά μπορούν να προσφέρουν μια πρώτη ενίσχυση στις οικογένειες με παιδιά, με σαφές θετικό πρόσημο σε επίπεδο δημογραφικών και οικογενειακών πολιτικών. Η συνεργασία της ΑΣΠΕ με το ΟΕΕ θα συνεχιστεί παράγοντας προτάσεις οικονομικής πολιτικής φιλικές προς την οικογένεια, καθώς η ανάσχεση της μείωσης του πληθυσμού της χώρας είναι βασικός παράγοντας οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.”

Δείτε ολόκληρη την πρόταση εδώ, η οποία θα αποσταλεί στην Κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΕΣ ΖΥΜΩΣΕΙΣ...ΜΕ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


ΜΑΧΗ για την νέα χρονιά εκλογών θα δώσουν οι συνδυασμοί στη Τριφυλία παρά το γεγονός ότι μειώνονται κατά 2 οι έδρες στο Δημοτικό συμβούλιο.

4 ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΟΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ..ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΖΑΡΙ

Προς το παρόν δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα της Χάιδω Παναγιωτόπουλου από την Κυπαρισσία και του πρώην Δημάρχου Άκη Κατρίτση από τους Γαργαλιάνους, όπως και αυτή του Σαράντου Κουκούμη με την Λαική συσπείρωση. Η παράταξη του νύν Δημάρχου κ. Λεβεντάκη δεν έχει συνεδριάσει καν ωστόσο η υποψηφιότητά του θεωρείται δεδομένη ανεβάζοντας σε 4 τα κεντρικά πρόσωπα της εκλογικής σκηνής. Το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις υπόλοιπες παρατάξεις καθώς τα περιθώρια στενεύουν τόσο για την εύρεση υποψηφίων συμβούλων όσο και τον προγραμματικό λόγο.
ΔΕΔΟΜΕΝΗ ήδη θεωρείται η υποψηφιότητα ανοίγοντας πρώτη την κούρσα των εκλογών η Κυπαρισσία στην καταγωγή Χάιδω Παναγιωτοπούλου επιχειρώντας να αλλάξει σελίδα η περιοχή. Η μάχη θα κορυφωθεί προς τον Μάρτιο και μετά τις εθνικές εκλογές καθώς εκτός από την υποψηφιότητα του νυν Δημάρχου, το ενδιαφέρον για την θώκο αποκτά η κινητικότητα του πρώην Δημάρχου Γαργαλιάνων Ακη Κατρίτση, ενώ δεδομένη θεωρείται και η υποψηφιότητα του Σαράντου Κουκούμη που θα ανακοινωθεί επίσημα πριν τις εκλογές. 
ΟΙ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ.... 
Το όνομα γνωστού Κυπαρίσσιου πολίτη που έχει καταξιωμένο όνομα στην τοπική κοινωνία μαζί με ονόματα από το χώρο της αγοράς αλλά και γνωστού δημότη που ασχολείται με τα media έχοντας σπουδές στην επικοινωνία αλλά κι ένα ακόμα πρόσωπο από το χώρο της Ιατρικής, ακούγεται έντονα για το δήμο Τριφυλίας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, έχουν ήδη ξεκινήσει ήδη επαφές με πρόσωπα του προοδευτικού και φιλελεύθερου χώρου της περιοχής, προκειμένου να συγκροτηθεί δημοτικό ψηφοδέλτιο.

Στην πρώτη περίπτωση σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η συγκρότηση ενός ευρύτερου συνδυασμού ώστε να αποκτήσει συλλογική φωνή ο δημότης με πρόσωπα αναγνωρισμένα από την τοπική κοινωνία, τα οποία δεν έχουν όμως εκλεγεί ώστε να είναι δέσμιοι πολιτικών ή κομματικών τζακιών καθώς η σκέψη είναι να εκφράζονται όλες οι τάσεις στη Τριφυλία έξω από την ταυτότητα του καθενός.

Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ

Στο δεύτερο σχήμα που ετοιμάζεται σύμφωνα με στέλεχος της αγοράς, που μπορεί να εκφραστεί μέσα από ενεργούς πολίτες όπως διατείνεται ο ίδιος είναι “η προτεραιότητα να απεγκλωβιστούν δυνάμεις της Τριφυλίας που μαστίζεται από την υπογεννητικότητα, την πληθυσμιακή καθίζηση και την απομόνωση σε σχέση με άλλες περιοχές της Μεσσηνίας”.

Η δράση νέων προσώπων είναι δεδομένη καθώς εκτός από το πλούσιο βιογραφικό τους αποτελούν άνθρωποι της αγοράς, της κοινωνίας, της αλληλεγγύης με απώτερο στόχο να προχωρήσει η Τριφυλία που φέρεται να είναι εγκλωβισμένη χωρίς να αξιοποιεί τις παραγωγικές και υγιείς δυνάμεις του τόπου μας…Επιτέλους η ΤΡΙΦΥΛΙΑ πρέπει να γυρίσει σελίδα και να αλλάξει πριν είναι αργά...

Από το κύριο θέμα της έντυπης εφημερίδας "KYΠΑΡΙΣΣΙΑ"

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ