Pages

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

ΥΨΗΛΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ τέλη στη ΤΡΙΦΥΛΙΑ «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς ρεύματος


 Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να παραμένουν τα δημοτικά τέλη στην περιοχή της Τριφυλίας όπως έχουμε αποδείξει όπου ρεπορτάζ χωρίς να υπάρχει εξορθολογισμός σε σχέση με άλλες προνομιούχες περιοχές της χώρας.

Για παράδειγμα αναφέρουμε την σύγκριση δημοτικών τελών μεταξύ του Δήμου νέα Σμύρνης και του Δήμου Τριφυλίας σε ό,τι αφορά τα τετραγωνικά μέτρα που φαίνεται ξεκάθαρα η τιμή ζώνης να είναι ακριβότερη αν συγκρίνουμε το μέγεθος των τετραγωνικών σε κάθε περιοχή. Μάλιστα υπάρχει και το ποσοστό του δημοτικού φόρου που είναι ενσωματωμένο στις χρεώσεις  μαζί και το τέλος που καταβάλλεται για την ΕΡΤ το οποίο θεωρείται κι αυτό αρκετά υψηλό φουσκώνοντας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. 

Προφανώς το πρόβλημα υπάρχει και σε πολλές λοιπές χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος που συνολικά οδηγούνται με φόρους αλλοιώνοντας την πραγματική εικόνα κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε ένα νοικοκυριό, όταν στην Τριφυλία φαίνεται ότι βάζουμε ακόμα βαθιά το χέρι στην τσέπη και αυτό δεν απασχολεί καν το δημοτικό συμβούλιο. ΙΩΑΝ. ΜΠ.

KYPARISSIA newsroom

ΑΠΑΙΤΟΥΝ συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού

 


 Συζήτηση και Λήψη απόφασης για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Δικτύου Δημοτικού Φωτισμού με εξοικονόμηση ενέργειας, την επιλογή του οικονομικότερου και καλύτερου τρόπου χρηματοδότησης του έργου και την έγκριση της προετοιμασίας για τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού και εκτέλεσης της Σύμβασης – Ανάκληση της 317/2022 Απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, κατέθεσαν σήμερα 17 δημοτικοί σύμβουλοι.

Όπως αναφέρουν στο αίτημα που κατέθεσαν στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου:

Έχοντας υπόψη:

Το ν. 3852/2010, άρθρο 67, «Σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου»,

Το ν. 3852/2010, άρθρο 72, «Αρμοδιότητες Οικονομικής Επιτροπής»,

Τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου,

Ζητάμε

Τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα:

«Συζήτηση και Λήψη απόφασης για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Δικτύου Δημοτικού Φωτισμού με εξοικονόμηση ενέργειας, την επιλογή του οικονομικότερου και καλύτερου τρόπου χρηματοδότησης του έργου και την έγκριση της προετοιμασίας για τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού και εκτέλεσης της Σύμβασης – Ανάκληση της 317/2022 Απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής»

Κύριε Πρόεδρε,

Η Οικονομική Επιτροπή αναρμοδίως, (η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο), και μάλιστα χωρίς εισήγηση των υπηρεσιών, έλαβε την 317/2022 απόφαση. Η απόφαση αυτή πλήττει τα συμφέροντα του Δήμου και πρέπει να ανακληθεί, καθώς δεσμεύει ανταποδοτικά χρήματα των Δημοτών (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού), ύψους 6 εκατ. Ευρώ περίπου, που επιχειρείται να εκχωρηθούν σε ιδιώτη για 12 έτη και με συγκεκριμένη για 12 έτη τεχνολογία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να ασκήσει το ίδιο αρμοδιότητες της παρ. 1 του άρθρου 72, εφόσον κρίνει, και εμείς κρίνουμε, πως το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

Η ενεργειακή αναβάθμιση και η επιλογή του τρόπου χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου κρίνονται και είναι ιδιαίτερα σοβαρά τόσο για το δήμο και την υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού, όσο και για το περιβάλλον, την εξοικονόμηση των ανταποδοτικών χρημάτων καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού των δημοτών (μέσω της μείωσης των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης του δημοτικού φωτισμού) και τα πολλά χρόνια δέσμευσης δημοτικών πόρων.

Οι δυνατότητες χρηματοδότησης και υλοποίησης ενός τέτοιου έργου είναι δυνατές: είτε με χρηματοδότηση από χρηματοδοτικά προγράμματα, είτε με χρήση ίδιων πόρων, είτε με δανεισμό, είτε με συνδυασμό των τριών παραπάνω, είτε με σύμβαση εκχώρησης σε ιδιώτη, με επωφελείς για το Δήμο όρους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως έχει την αρμοδιότητα και το κύρος, θα συζητήσει και αποφασίσει το ίδιο τρόπο και εναλλακτικές δυνατότητες χρηματοδότησης και υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού έργου, όπως είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Φωτισμού.

Στην απόφασή του θα λάβει υπόψη και σχετική πρόταση/εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών, Τεχνικής και Οικονομικής, του Δήμου, με συγκριτική αξιολόγηση τόσο οικονομική όσο και τεχνική των μεθόδων υλοποίησης.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:

  1. Αδρακτάς Ιωάννης

2. Αλεξοπούλου Σταματία

  1. Αλευράς Παναγιώτης

4. Ανδρινόπουλος Ευστάθιος

5. Ανδρινοπούλου-Καμπύλη Μαγδαληνή

6. Αντωνόπουλος Θεόδωρος

7. Δριμής Δημήτριος

8. Καναλουπίτης Χαράλαμπος

9. Κατσίβελας Παναγιώτης

10. Κατσούλας Ιωάννης

11. Κοροβίλας Αγγελής

12. Κουκούμης Σαράντος

13. Μερκούρης Ιωάννης

14. Παναγιωτοπούλου Χάιδω

15.Πανουσιοπούλου Μαρία

16. Παρασκευόπουλος Ιωάννης

17.Τσαφαράς Παναγιώτης

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: ΔΡΙΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΥΡΑΣ.

Στην Καλαμάτα η πρώτη προεκλογική ομιλία Τσίπρα με Μεσσηνιακές αναφορές

 


Στον νομό Αργολίδας, αλλά και την πόλη της Καλαμάτας, παραδοσιακό «γαλάζιο» προπύργιο, επέλεξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας για να εκκινήσει τον κύκλο των κατεξοχήν προεκλογικών του ομιλιών, μετά τον ορισμό της 21ης Μάϊου ως της ημερομηνίας των φετινών εθνικών εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναφορές γίνονται και σε Μεσσηνιακά θέματα με έργα που έμειναν στα χαρτιά από την απραξία της διακυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας θα περιοδεύσει σήμερα το πρωί στην αγορά του Άργους, ενώ νωρίς το μεσημέρι θα επισκεφθεί εργοστάσιο κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων στην περιοχή, σε μια περισσότερο συμβολική κίνηση, όταν ο πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος βρίσκονται στην προμετωπίδα της προεκλογικής του ρητορικής.
Η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και οι ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά αναμένεται να επανέλθουν και την σημερινή του ομιλία στην Καλαμάτα, πρώτο σταθμό σε ένα μακρύ προεκλογικό πρόγραμμα για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος καλείται να δώσει έναν αισιόδοξο και πραγματιστικό συνάμα τόνο στις πολιτικές του εξαγγελίες. Από τον προεκλογικό λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, δεν θα απουσιάζει η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, την οποία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χαρακτήρισε χθες «μεγάλη πληγή», μιλώντας στη Βουλή.

Με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να επανέρχονται στην κοινοβουλευτική κανονικότητα, για να υπερψηφίσουν τα μέτρα στήριξης στις οικογένειες των θυμάτων, «το πάνδημο πένθος, με το πέρασμα των ημερών, μετατρέπεται σε πάνδημη οργή και πάνδημη απαίτηση για αλήθεια και για δικαιοσύνη» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, καθώς «υπάρχουν συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές που άφησαν σε πλήρη απαξίωση το σιδηροδρομικό δίκτυο για να φτάσουμε τελικά στο αδιανόητο δύο τρένα επί 12 περίπου λεπτά να κατευθύνονται στην ίδια γραμμή, το ένα απέναντι στο άλλο», όπως υποστήριξε.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της ανάδειξης της αλήθειας γύρω από τα αίτια της τραγωδίας, εγκαλώντας παράλληλα την κυβέρνηση για επιλεκτική άγνοια και συγκάλυψη. Ακόμη, ο Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έθεσε την ασφάλεια ως απαραίτητο όρο «για να νιώσει ξανά ασφάλεια» ο πολίτης, ενώ περιέγραψε για την στάση του κόμματός του πως «δεν κάναμε το δυστύχημα αρένα αντιπαράθεσης, αλλά αναλάβαμε το χρέος που μας αναλογεί στο να κάνουμε ό,τι χρειαστεί ως πολιτεία για να μην ξαναζήσουμε τέτοια φρίκη». Ο φόβος της επανάληψης, άλλωστε, των Τεμπών συνιστά κατά τον κ. Τσίπρα τον κατεξοχήν λόγο για την πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της πολύνεκρης τραγωδίας.
Από την κριτική του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν εξαιρέθηκε ούτε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς «τέσσερα χρόνια τώρα σε όλα τα δύσκολα, είναι ότι δεν έχει ευθύνη, είναι ότι δεν ξέρει τα κρίσιμα γεγονότα, δεν ήξερε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «όλοι καταλαβαίνουν πλέον ότι πίσω από τα διαρκή «δεν ήξερα» κρύβεται ο φόβος απέναντι στην ευθύνη». Παράλληλα, κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου ότι «επιλέγει παντού, σε όλα τα κρίσιμα, τη συγκάλυψη», εξηγώντας από μέρους του πως «δεν είναι θέμα εκδίκησης το να μάθουμε την αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες, είναι προϋπόθεση για να μην ξαναζήσουμε παρόμοια τραγωδία».

Στην κατεύθυνση αυτή, εξαπέλυσε μετωπική επίθεση κατά της κυβέρνησης αναφορικά με το ακαταδίωκτο της τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα Τέμπη, συμπεραίνοντας πως «το κρίσιμο νομίζω που έχει αλλάξει στην ελληνική κοινωνία τις τελευταίες μέρες είναι ότι πλέον το έχει καταλάβει ο κόσμος και γι’ αυτό το πένθος έγινε οργή και αγανάκτηση». «Ο δρόμος της συγκάλυψης τελείωσε στα Τέμπη», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανάγοντας τη σιδηροδρομική τραγωδία σε διαιρετική τομή για το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Ταυτόχρονα με το δριμύ κατηγορώ προς την κυβέρνηση, η Κουμουνδούρου επιταχύνει την προεκλογική της προετοιμασία, με πρώτο σταθμό την οριστικοποίηση των ψηφοδελτίων του κόμματος. Αυτή υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις 8-9 Απριλίου, οπότε και θα οριστικοποιηθούν οι εκλογικές λίστες του κόμματος, ενώ προηγουμένως θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Σε ένα παράλληλο επίπεδο, στις περίπου 50 ημέρες που απομένουν μέχρι τις εθνικές εκλογές, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα βρίσκεται σε καθημερινή σχεδόν βάση σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιώντας επισκέψεις και περιοδείες, σε συνδυασμό με ανοιχτές ομιλίες σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών.
Για την προεκλογική τακτική της Κουμουνδούρου, άλλωστε, η προσέλευση στις κάλπες την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής, η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας κατά το ίδιο βράδυ, αν αναδειχθεί νικητής, αλλά και η δεξαμενή των αναποφάσιστων αναμένεται να κρίνουν σε καθοριστικό βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα, όταν η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων κυμαινόταν το τελευταίο χρονικό διάστημα στα όρια του στατιστικού λάθους στις δημοσκοπήσεις.
Αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος, η Κουμουνδούρου επιχειρεί ταυτόχρονα να αναδείξει μια θετική ατζέντα, αλλά και δεξιότητες κυβερνησιμότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες η αξιωματική αντιπολίτευση θα διοργανώσει σειρά θεματικών εκδηλώσεων με πυρήνα το κυβερνητικό της πρόγραμμα, αρχής γενομένης από την πρότασή της για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και τα «κόκκινα δάνεια», ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες θεματικές, όπως μια εκδήλωση αφιερωμένη στις αλλαγές που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο κράτος, οι οποίες θα υλοποιηθούν αν και εφόσον τερματίσει πρώτος στην κάλπη της απλής αναλογικής, οπότε και θα επιχειρήσει να βρει συγκλίσεις με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις.

πηγή: www.protothema.gr

Εκδήλωση για την επέτειο γέννησης του ήρωα της Επανάστασης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

 


Την Κυριακή 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας, η εκδήλωση για την επέτειο της γέννησης του αρχιστράτηγου και ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (3/4/1770).

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
• 11.00: Τέλεση τρισαγίου προ του ανδριάντος του Ήρωα από τον Σεβασμιώτατο
Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο
.
• Εκφώνηση πανηγυρικού της Ημέρας από τον Διευθυντή Γενικού Λυκείου Μελιγαλά
κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο.
• Κατάθεση στεφάνων.
• Απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων Δήμου
Οιχαλίας.
• Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του εθνικού Ήρωα.
• Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
• Παραδοσιακοί χοροί από τον Σύλλογο Γυναικών Δωρίου «ΔΩΡΙΕΙΣ», τον Πολιτιστικό
Σύλλογο Καλαμάτας «Αγ. Τριάδα» και από τον Σύλλογο Πελοποννησίων Ελευσίνας.

ΤΑΙΠΕΔ: Παραχώρηση της Μαρίνας Πύλου στον Κωνσταντακόπουλο με 1,5 εκ .ευρώ


 Το σχήμα που αποτελείται από τις εταιρείες D MARINAS HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.- ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ανακηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ως προτιμητέος επενδυτής για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Πύλου για 40 έτη. Η εταιρία ανήκει στον όμιλο Κωσταντακόπουλου.

Η συνολική αξία της συμφωνίας για την αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει εφάπαξ καταβλητέο ποσό 550.000 ευρώ κατά την έναρξη της παραχώρησης συν ποσοστό επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας.

Εκτιμάται ότι ο νέος παραχωρησιούχος θα υλοποιήσει τα επόμενα έτη επενδύσεις της τάξης των 15 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών και της επιχειρησιακής ικανότητας της μαρίνας.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, ενώ τα κείμενα της συναλλαγής θα υπογραφούν μετά την έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η μαρίνα Πύλου βρίσκεται στο κεντρικό και βορειανατολικό τμήμα της παραλιακής ζώνης της πόλης της Πύλου, με δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 130 τουριστικών σκαφών με μήκος από 8 έως 30 μέτρα.

Διαγωνισμός για τεχνικά έργα αγροτικής οδοποιίας στην Τριφυλία


 Η Οικονομική Επιτροπή Τριφυλίας στη χθεσινή συνεδρίασή της ενέκρινε την με αριθ. 5/2023 Τεχνική Μελέτη και καθόρισε τους όρους δημοπράτησης του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού του έργου: «Τεχνικά έργα Αγροτικής Οδοποιίας» του Δήμου Τριφυλίας, εκτιμώμενης αξίας 281.290,33 Ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24 % ).

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης με την μορφή του οπλισμένου σκυροδέματος, του άοπλου σκυροδέματος (τοιχία βαρύτητας) και των 23 συρματοκιβωτίων ώστε να αντιμετωπιστούν οι κατολισθήσεις δρόμων. Επίσης περιλαμβάνονται τα απαιτούμενα τεχνικά για την συλλογή και διοχέτευση των ομβρίων , καθώς και η αποκατάσταση της οδοποιίας σε σημεία που έχει διαβρωθεί από εσφαλμένη διοχέτευση των ομβρίων υδάτων.

Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 25/04/2023, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00. Ως ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 28/04/2023, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε πέντε (5) μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης

Απλήρωτοι παραμένουν κτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας για την ενίσχυση των ζωοτροφών

 


«Πόσα αμνοερίφια έχουν εισαχθεί ζωντανά και πόσα σφαγμένα;»

Απλήρωτοι παραμένουν κτηνοτρόφοι για την ενίσχυση των ζωοτροφών

Τον προβληματισμό της για την αργοπορία πληρωμής της ενίσχυσης των ζωοτροφών (μέτρο 22) εκφράζει η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Παράλληλα, όσο οδεύουμε προς το Πάσχα, οι κτηνοτρόφοι εφιστούν την προσοχή στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για τα εισαγόμενα αμνοερίφια, ρωτώντας πόσα έχουν εισαχθεί ζωντανά και πόσα σφαγμένα μέχρι τώρα.

Παραμένουν απλήρωτοι

Είναι γεγονός πως μετά από τόσο καιρό και παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των αρμοδίων πως θα λάβουν την ενίσχυση όλοι οι κτηνοτρόφοι, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, «υπάρχουν ακόμη συνάδελφοι που παραμένουν απλήρωτοι και μάλιστα χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σε σχέση με τα κριτήρια που είχαν θεσπιστεί». 

Έτσι, ζητούν την άμεση πληρωμή όλων των κτηνοτρόφων του μέτρου 22 καθώς και την σύντομη πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυση αιγοπρόβειου και βοοειδών.

Γίνονται έλεγχοι;

Ακόμη, πλησιάζοντας το Πάσχα οι κτηνοτρόφοι θέλουν να εφιστήσουν την προσοχή των αρμοδίων για ελέγχους στα εισαγόμενα αμνοερίφια.

«Οι καιροί είναι πονηροί και οι επιτήδειοι ακόμη περισσότερο όπως έχει αποδειχτεί πολλάκις», τονίζουν, υπογραμμίζοντας:  «Ρωτάμε, γίνονται έλεγχοι; Ξέρουμε πόσα αμνοερίφια έχουν εισαχθεί ζωντανά και πόσα σφαγμένα μέχρι τώρα; Έχει γίνει καταγραφή των αποθεμάτων;».

Τέλος καλούν τους καταναλωτές να προτιμήσουν και φέτος όσο μπορούν το ελληνικό αρνάκι και κατσικάκι στηρίζοντας έτσι τους Έλληνες κτηνοτρόφους και την ελληνική οικονομία.

ΥΠΕΝ: Με παλιές άδειες χτίζονται ακίνητα σε δασικές εκτάσεις

 


Εντολή στις Δασικές Υπηρεσίες να εξαιρούν από τη δασική νομοθεσία και από τον δασικό χάρτη όσα ακίνητα διαθέτουν παλιά οικοδομική άδεια, ακόμη και εάν είναι χαρακτηρισμένα ως δασικά, έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Σύμφωνα με νέα οδηγία που εξέδωσε, ο Γενικός Γραμματέας διευκρινίζει ότι, εφόσον έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια πριν από τις 25 Νοεμβρίου 2011 (δηλαδή πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος  4030/2011 για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών) και εφόσον αυτή δεν έχει ακυρωθεί ή ανακληθεί,  τότε αυτά τα ακίνητα εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας,  σβήνονται πρόστιμα και κυρώσεις και μπορούν να χτιστούν, ή εάν έχουν ήδη δομηθεί να μεταβιβαστούν, να πωληθούν κλπ.

Η οδηγία

Ο κ. Αραβώσης στο έγγραφο που απέστειλε στις Διευθύνσεις Δασών, διευκρινίζει ότι οι σχετικές  διατάξεις (του παλιού δασικού νόμου 998/1979 όπως άλλαξε με τον ν. 4685/2020), προβλέπουν εξαίρεση από τη δασική νομοθεσία της απολύτως αναγκαίας έκτασης για την εφαρμογή   οικοδομικής αδείας ,  η οποία  είχε εκδοθεί πριν την ισχύ του ν. 4030/2011,  εφόσον αυτή παραμένει ισχυρή.

Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας Δασών κάνει αναφορά στις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας  (υπ’ αριθμ. 1364 και 1365/2021) με τις οποίες  είχε κριθεί  ότι η εν λόγω ρύθμιση, η οποία υπαγορεύεται από λόγους προστασίας της ασφάλειας δικαίου, « … δεν αντίκειται σε καμία συνταγματική διάταξη …. Δεν προσκρούει, ειδικότερα, στο άρθρο 117 παρ. 3 του Συντάγματος, το οποίο επιβάλλει την κήρυξη ως αναδασωτέων των δασικού χαρακτήρα εκχερσωθεισών εκτάσεων, διότι η εν λόγω συνταγματική διάταξη δεν απαγγέλλει, κατά την έννοιά της, γενική κάμψη του τεκμηρίου νομιμότητας διοικητικών πράξεων που αφορούν σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, ούτε επιτάσσει τον, κατά πάντα χρόνο, παρεμπίπτοντα έλεγχο του κύρους διοικητικών πράξεων από την άποψη της τήρησης των ορισμών της δασικής νομοθεσίας»

Οικοδομικές άδειες

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Αραβώση, η αναγκαία επιφάνεια για την εφαρμογή οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί πριν το 2011 και δεν έχουν ανακληθεί ή ακυρωθεί εξαιρείται από τη δασική νομοθεσία. Και αυτό ανεξαρτήτως εάν η έκδοση των συγκεκριμένων οικοδομικών αδειών έγιναν κατ’ ακολουθίαν σχετικής Βεβαίωσης της Δασικής Υπηρεσίας περί του χαρακτήρα της έκτασης. Παραπέμπει μάλιστα, σε απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας του 2020, στην οποία καθορίζονται τα σχετικά δικαιολογητικά τα οποία  καλούνται να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να επιτύχουν την   εξαίρεση της έκτασης όπου θα χτίσουν από τη δασική νομοθεσία. Στη λίστα των δικαιολογητικών δεν  περιλαμβάνεται  η Βεβαίωση της Δασικής Υπηρεσίας περί του χαρακτήρα της έκτασης.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, η έκδοση της συγκεκριμένης οδηγίας ήταν απαραίτητη διότι σε πολλές περιοχές της χώρας παλιές οικοδομικές άδειες είχαν «παγώσει» και το υπουργείο είχε δεχθεί πληθώρα ερωτημάτων   σχετικά με περιπτώσεις αναμόρφωσης του οικείου δασικού χάρτη, κατ’ επίκληση οικοδομικής αδείας που είχε εκδοθεί πριν από τον νόμο 4030/2011.

πηγη  ot.gr

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΑ;;; ΚΑΥΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

 


ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΑ;;;

Δημήτρης Δριμής
Το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού και τον σκανδαλώδη τρόπο, με τον οποίο επιχειρεί η δημοτική αρχή Λεβεντάκη και συνοδοιπόρων να επιλύσει έθεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21ης Μαρτίου.

Το ανέδειξα και με κείμενό μου στα τοπικά μέσα με τίτλο: «Επιχειρούν να εκχωρήσουν ανταποδοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού για 12 χρόνια». Η Δημοτική αρχή σφυρίζει αδιάφορα. Προσπαθούν να λύσουν το θέμα του φωτισμού στο σκοτάδι. Ερήμην του Συμβουλίου και της κοινωνίας.
Κατέθεσα στο πρωτόκολλο του Δήμου την, με ημερομηνία 27-3-2023, θεσμική μου πρόταση, για να έρθει το θέμα στο ΔΣ.
Σε συνεργασία, τέλος, με το συνάδελφο Μερκούρη έχουμε απευθυνθεί στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης για τη συγκέντρωση αριθμού υπογραφών με αίτημα να έρθει, και με αυτόν τον τρόπο, το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν θα αποφύγουν το διάλογο. Τα ανταποδοτικά χρήματα των δημοτών “θα πιάσουν τόπο”.

Επισυνάπτεται η με ημερομηνία 27-3-2023 πρόταση που κατέθεσα στο Δήμο για το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης.

Τριφυλία, 27 Μαρτίου 2023
ΠΡΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Κοινοποίηση:
Διευθυντές Τεχνικής, Οικονομικής, Διοικητικής υπηρεσίας του Δήμου Τριφυλίας.
Έχοντας υπόψη:
Α) Το ν. 3852/2010, άρθρο 67, «Σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου», «7. Ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. (….) Οι σύμβουλοι επικεφαλής δημοτικής παράταξης έχουν το δικαίωμα δύο (2) μέρες προ της δημοσίευσης της πρόσκλησης της παρ. 4 να προτείνουν τη συμπλήρωση της ημερήσιας διάταξης με επείγοντα θέματα, τα οποία ο πρόεδρος δύναται να εντάξει στα προς συζήτηση θέματα της ημερήσιας διάταξης. Αν ο πρόεδρος δεν εγκρίνει την ένταξη των θεμάτων αυτών, το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του, που λαμβάνεται από την πλειοψηφία των παρόντων μελών του μετά από το πέρας της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης μπορεί είτε να λάβει απόφαση συζήτησης και λήψης απόφασης επί των θεμάτων αυτών είτε να αναβάλει τη συζήτηση αυτών για ειδική συνεδρίαση, η οποία διεξάγεται εντός των δεκαπέντε (15) επόμενων ημερών από την ολοκλήρωση της τακτικής του συνεδρίασης. (…).».
Β) Το ν. 3852/2010, άρθρο 72, «Αρμοδιότητες Οικονομικής Επιτροπής»,
Γ) Τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου,
Ζητώ
Να ενταχθεί ως Επείγον, σύμφωνα με την παρ. 7, άρθρο 67 ν. 3852/2010, το θέμα:
«Συζήτηση και Λήψη απόφασης για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Δικτύου Δημοτικού Φωτισμού με εξοικονόμηση ενέργειας, την επιλογή του συμφερότερου και καλύτερου τρόπου χρηματοδότησης του έργου και την έγκριση της προετοιμασίας για τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού και εκτέλεσης της Σύμβασης – Ανάκληση της 317/2022 Απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής»
Κύριε Πρόεδρε,
Η Οικονομική Επιτροπή αναρμοδίως, (η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο), και μάλιστα χωρίς εισήγηση των υπηρεσιών, έλαβε την 317/2022 απόφασή της. Η απόφαση αυτή πλήττει τα συμφέροντα του Δήμου και πρέπει να ανακληθεί, καθώς δεσμεύει ανταποδοτικά χρήματα των Δημοτών (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού), ύψους 6 εκατ. Ευρώ περίπου, που επιχειρείται να εκχωρηθούν σε ιδιώτη για 12 έτη και με συγκεκριμένη για 12 έτη τεχνολογία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να ασκήσει το ίδιο αρμοδιότητες της παρ. 1 του άρθρου 72, εφόσον κρίνει, και εμείς κρίνουμε, πως το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό.
Η ενεργειακή αναβάθμιση και η επιλογή του τρόπου χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου κρίνονται και είναι ιδιαίτερα σοβαρά τόσο για το δήμο και την υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού, όσο και για το περιβάλλον, την εξοικονόμηση των ανταποδοτικών χρημάτων καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού των δημοτών (μέσω της μείωσης των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης του δημοτικού φωτισμού) και τα πολλά χρόνια δέσμευσης δημοτικών πόρων.
Οι δυνατότητες χρηματοδότησης και υλοποίησης ενός τέτοιου έργου είναι αρκετές: είτε με χρηματοδότηση από χρηματοδοτικά προγράμματα, είτε με χρήση ίδιων πόρων, είτε με δανεισμό, είτε με συνδυασμό των τριών παραπάνω, είτε με σύμβαση εκχώρησης σε ιδιώτη, με επωφελείς για το Δήμο όρους.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως έχει την αρμοδιότητα και το κύρος, θα συζητήσει και αποφασίσει το ίδιο τρόπο και εναλλακτικές δυνατότητες χρηματοδότησης και υλοποίησης ενός τέτοιου σημαντικού έργου έργου, όπως είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Φωτισμού.
Στην απόφασή του θα λάβει υπόψη και σχετική πρόταση/εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών, Τεχνικής και Οικονομικής, του Δήμου, με συγκριτική αξιολόγηση τόσο οικονομική όσο και τεχνική των μεθόδων υλοποίησης.
Το Επείγον του θέματος τεκμηριώνεται, ακόμα, από το γεγονός ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τα συμφέροντα του Δήμου και τον Δημοτών από πιθανές πράξεις των οργάνων της διοίκησης σε εφαρμογή της 317/2022 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής.
Δημήτριος Α. Δριμής
Δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας».

Ο Γιάννης Μερκούρης με κριτική για τα έργα αγροτικής οδοποιίας στη Τριφυλία


 Στη τελευταίασυνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Τριφυλίας το δεύτερο θέμα τη ημερήσιας διάταξης αφορούσε τα «Έργα Αγροτικής Οδοποιίας» στο Δήμο Τριφυλίας.

Ο κ. Μερκούρης ψήφισε υπέρ στο θέμα, με τις παρατηρήσεις που ακολουθούν:

Οι διακόσιες χιλιάδες ευρώ είναι χρηματοδότηση που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή το Μάιο του 2019. Τέσσερα χρόνια τα χρήματα στο ταμείο του Δήμου κοιμούνται και δεν καταφέρατε να αντιμετωπίσετε επείγουσες και επιτακτικές ανάγκες(κατολίσθηση Καρυών και Σιτοχωρίου,αγροτική οδός περιοχής Ραχών,Βρυσών, Μυραίικων,Πύργου,Φλόκα, κ.ά, ). Οι άλλες 148.000 ευρώ είναι επιχορήγηση του ΥΠΕΣ από το 2021, για αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών από θεομηνίες. Πέντε χρόνια αδιαφορούσατε και φέρνετε το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Πόσες φορές σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είχε τεθεί το θέμα των κατολισθήσεων; Σταματήστε να κατηγορείτε την αντιπολίτευση ότι εμποδίζει την υλοποίηση των έργων. Αυτό που σίγουρα καταφέρατε με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση είναι να γίνουν τα μισά έργα εξαιτίας των ανατιμήσεων που προέκυψαν. Σχετική η μελέτη 38/2019 με το ποσό των 200.000 ευρώ, η οποία περιελάμβανε δεκαπέντε παρεμβάσεις.

Αρκετά από τα υποέργα που περιγράφονται στη μελέτη 5/2023 είναι παρεμβάσεις εντός οικισμών, δεν είναι δηλαδή έργα αγροτικής οδοποιίας. Μέσα από το έργο της αγροτικής οδοποιίας θυμηθήκατε και τα προβλήματα των ξεχασμένων οικισμών;

Γιατί δεν εξαντλήσατε όλο το ποσό του ΚΑ για Έργα Αγροτικής Οδοποιίας; Γιατί δεν αξιοποιείτε και τις άλλες 74.400 ευρώ ; Δεν υπάρχουν ανάγκες; Δεν σας έχουν αναφερθεί από τους Εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων; Αυτά που η Τεχνική Υπηρεσία είχε συμπεριλάβει στην 38/19 μελέτη τι απέγιναν; Σίγουρα είναι σε εκκρεμότητα.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ- Αυτοδυναμία; Συνεργασία κομμάτων; ή… εξαγορές;


 Παρακολουθώντας την «προσωπογραφία» του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ξέπλυμα που επιχειρήθηκε στους «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη, μου έκανε εντύπωση η παραδοχή του απερχόμενου  Πρωθυπουργού, πως έχει μείνει… μόνος, τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του, η ΝΔ. Όσο φυσικά θα είναι αυτός ο αρχηγός της.

Δηλαδή, παραδέχθηκε ευθέως πως η πολυπόθητη (γι’ αυτόν) αυτοδυναμία τελείωσε οριστικά και παράλληλα όσο και αν ψάχνει, δεν βρίσκει κόμμα για να συνεργαστεί μετά τις εκλογές.

Όχι πως δεν του αρέσει κανένα. Απλά κανένα κόμμα δεν τον θέλει!

Ωστόσο, έδειξε πως δεν έχουν τελειώσει όλα για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Το να… ξαναγίνει πρωθυπουργός.

Ευλόγως κάποιος θα αναρωτηθεί.

Πως γίνεται να περάσει από τον εφιάλτη στο… όνειρο;

Ένας μόνο τρόπος υπάρχει να γίνει αυτό.

Ο τρόπος που του κληροδότησε ο πατήρ Μητσοτάκης.

Την ΕΞΑΓΟΡΑ βουλευτών.

Το 1990, έγιναν εκλογές και ο Μητσοτάκης βρήκε την μια (1) έδρα που του έλειπε στην προσχώρηση του μοναδικού βουλευτή που εξέλεξε η ΔΗ.ΑΝΑ, του μετέπειτα προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου( ο Κατσίκης στο Υπόλοιπο Αττικής).

Όλοι τότε μιλούσαν για καθαρή εξαγορά του βουλευτή (όχι κατ´ ανάγκη μόνο χρηματισμός, διότι προηγήθηκαν και οι υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που είχαν ξεσηκώσει την κοινωνία τότε). Πολλά είχαν ειπωθεί. Ακόμη και πως υπήρξε και συμφωνία μεταξύ Μητσοτάκη-Στεφανόπουλου, που όμως δεν πίστεψε κανένας.

Στις εκλογές του 1990 είχαμε τα εξής αποτελέσματα:

Πρώτο κόμμα ήλθε η Νέα Δημοκρατία με 46,89% και 150 έδρες, δεύτερο κόμμα το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα με 38,61% και 123 έδρες, τρίτο κόμμα ο Συνασπισμός (Η Αριστερά με επικεφαλής τον Χαρίλαο Φλωράκη)  με 10,28% και 19 έδρες. Τέταρτο ο Συνδυασμός ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμού (κοινοί υποψήφιοι στις μονοεδρικές περιφέρειες) με 1,02% και 4 έδρες, πέμπτο οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί με 0,77% και 1 έδρα, έκτο η Εμπιστοσύνη Πεπρωμένο με 0,70% 2 έδρες, έβδομο και τελευταίο η Δημοκρατική Ανανέωση με 0,67% και 1 έδρα.

Συμπερασματικά λοιπόν, γίνεται φανερό πως δεν είναι οι μοναδικές λύσεις για να σχηματιστεί Κυβέρνηση μετά τις εκλογές,  η αυτοδυναμία ή η συνεργασία.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για το μητσοτακεϊκο.

Το θέμα είναι αν υπάρχουν πρόθυμοι βουλευτές να αποστατήσουν!

(Είτε με το… καλό, είτε με το κακό)

ΔΕΝ θα μάθουμε ποτέ. 

Κι αυτό επειδή η επόμενη Κυβέρνηση θα σχηματιστεί από τις προοδευτικές δυνάμεις με επικεφαλής το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Φυσικά Κυβέρνηση νικητών και όχι… ηττημένων.



Του Παναγιώτη Στέφανου.

ΟΙΚΟΝΟΝΜΟΛΟΓΟΣ – MASTER

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Υποψηφίου Βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Μείωση πίεσης με νέες διακοπές νερού σήμερα στην Κυπαρισσία


Μείωση της πίεσης του δικτύου υδροδότησης και παροδικές διακοπές θα σημειωθούν σήμερα στην Κάτω Πόλη Κυπαρισσίας λόγω βλάβη
ς σε αγωγό και μικροβλαβών σε διάφορα τμήματα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Τριφυλίας. Όπως αναγράφεται: «Η ΔΕΥΑΤ σας ενημερώνει ότι λόγω βλάβης σε αγωγό ύδρευσης και μικροβλαβών σε διάφορα τμήματα της πόλης θα υπάρξει μείωση στην πίεση του δικτύου υδροδότησης και παροδικές διακοπές σε κάποια σημεία της Κάτω Πόλης Κυπαρισσίας, την Πέμπτη 30/3/2023 από 8.30 π.μ. έως το μεσημέρι».

ΜΕΤΡΑ χωρίς παχιά λόγια για στήριξη της τομάτας ζητούν αγρότες της Τριφυλίας

 


ΜΕΤΡΑ στην πράξη χωρίς παχαιά λόγια από την πλευρά της πολιτείας ζητούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων και Φλιατρών, στη Μεσσηνία, προκειμένου να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών στις πιο πάνω περιοχές, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές στην καλλιέργεια τομάτας από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας.

Την σχετική επιστολή των δύο πιο πάνω συλλόγων προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορείτε να δείτε εδώ καθώς έχει κοινοποιηθεί σε πολλούς φορείς:

ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΜΑΤΑ

ΚΚΕ: Να καλυφθούνοι ανάγκες σε αναισθησιολόγους στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας και Κυπαρισσίας

 


Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες σε αναισθησιολόγους στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας, σύμφωνα και με τα αιτήματα του Σωματείου ειδικευμένων γιατρών νόμου Μεσσηνίας. Ζητούν από τον Υπουργό Υγείας με ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ Καραθανασόπουλος Νίκος, Λαμπρούλης Γιώργος και Παπαναστάσης
Νίκος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες σε αναισθησιολόγους στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας

Με απόφαση της Διοικήτριας του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, στο οποίο υπάγονται δύο νοσηλευτικές μονάδες (Καλαμάτας και Κυπαρισσίας), μετακινούνται οι Αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας για 3 ημέρες στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, προκειμένου να χορηγήσουν Αναισθησία σε τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Στην απόφασή της αυτή, η διοικήτρια, κάνει λόγο για έκτακτες και επιτακτικές ανάγκες που θα πρέπει να καλύψουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι.

Ωστόσο δεν πρόκειται για έκτακτη ανάγκη αφού η αύξηση του χρόνου αναμονής των ασθενών για τακτικό χειρουργείο είναι αποτέλεσμα της μόνιμης υποστελέχωσης του Αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Καλαμάτας (νευραλγικού τμήματος για την ανάπτυξη των χειρουργικών αιθουσών), η οποία τον τελευταίο χρόνο, το 2022, επιδεινώθηκε. Η διοίκηση, όπως προκύπτει από επανειλημμένες έγγραφες ενημερώσεις του Διευθυντή του Αναισθησιολογικό τμήματος του Νοσοκομείου Καλαμάτας, γνώριζε πολύ καλά το πρόβλημα και δεν μερίμνησε ουδέποτε για τις επιτακτικές αυτές ανάγκες.

 Επίσης οι Αναισθησιολόγοι της Κυπαρισσίας, που είναι 2, βρίσκονται ήδη σε υπερεργασία, καθώς εκτελούν αυξημένο αριθμό εφημεριών και παρόλα αυτά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της εφημερίας του Νοσοκομείου της Κυπαρισσίας. Η επιπλέον επιβάρυνση τους και η μετακίνηση τους στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας ενέχουν κινδύνους τόσο για τους ίδιους όσο και για την ασφάλεια της ιατρικής τους πράξης.

Οι τραγικές αυτές ελλείψεις, παρόλο που ήταν γνωστές στην διοίκηση του νοσοκομείου Μεσσηνίας, στην 6η ΥΠΕ, αλλά και στο Υπουργείο Υγείας στην τρέχουσα προκήρυξη για διορισμό μόνιμων γιατρών ΕΣΥ δεν περιλαμβάνεται καμία θέση αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο Μεσσηνίας.

 Δεν είναι πρωτοφανές να μετακινείται προσωπικό από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να καλύπτονται κενά όπως – όπως, θέτοντας σε κίνδυνο και τους εργαζόμενους και τους ασθενείς, αντί να προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες. Το ίδιο έχει συμβεί και στην παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου και σε άλλες περιπτώσεις.

 Η απόφαση αυτή είναι συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν προβαίνουν σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με αποτέλεσμα η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπως και κάθε διοίκηση πανελλαδικά, να προσπαθεί με μπαλώματα να «καλύπτει» επείγουσες ανάγκες, αδιαφορώντας ουσιαστικά για τις περαιτέρω επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, στην κάλυψη των εφημεριών αλλά και στον προγραμματισμό της ζωής των ίδιων των εργαζομένων. Επίσης η αναγκαστική αυτή μετακίνηση δεν καλύπτει ουσιαστικά τις ελλείψεις στο νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, αφού τέτοιου είδους μετακινήσεις, επί της ουσίας, διαιωνίζουν το πρόβλημα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να ανακληθεί η απόφαση της διοικήτριας του νοσοκομείου Μεσσηνίας για μετακινήσεις αναισθησιολόγων από την Κυπαρισσία στην Καλαμάτα,

 – Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες σε αναισθησιολόγους στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας, σύμφωνα και με τα αιτήματα του Σωματείου ειδικευμένων γιατρών νόμου Μεσσηνίας.

                                                                            Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Λαμπρούλης Γιώργος

Παπαναστάσης Νίκο