Pages

Κυριακή 30 Απριλίου 2023

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ στην Τριφυλία για το καρπούζι μέσα Μαίου-Μάχη για την Μεσσηνιακή φέτα


Αισιοδοξία στην Τριφυλία για ντομάτα και καρπούζι Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από την καλλιέργεια του καρπουζιού στην Τριφυλία με βάση τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν μέχρι τώρα. Ωστόσο, η έλλειψη ερ
γατικών χεριών συνεχίζει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την αύξηση της καλλιέργειας. 
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, «τα καρπούζια φέτος είναι λίγο μειωμένα σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
 Οι παραγωγοί φοβήθηκαν τις πιθανές ζημιές από την έλλειψη εργατικών χεριών, αφού είναι ένα προϊόν ιδιαίτερα ευαίσθητο και, φυσικά, έλαβαν υπόψη τους το αυξημένο κόστος καλλιέργειας που αυξάνει το ρίσκο. Όλα αυτά έφεραν τη μείωση της καλλιέργειας κατά 10%». Στην Τριφυλία, καλλιεργούνται 5.000 στρέμματα και η συγκομιδή αρχίζει από τα μέσα Μαΐου, ενώ η αναμενόμενη παραγωγή είναι 38.000-40.000 τόνοι και έχουν φυτευτεί πολλές ποικιλίες.
Παράλληλα προέβη σε σχόλιο για την μάχη που δίνει στην Ευρώπη η ελληνική και κατ επέκταση Μεσσηνιακή φέτα, επεξηγώντας ότι η πολιτεία οφείλει με την στήριξη των κτηνοτρόφων να θωρακίσει τα αγνά επώνυμα προιόντα που παράγονται στην περιοχή μας...
KYPARISSIA TV VIDEO https://youtu.be/bDJ68mZd1y8

ΙΣΤΟΡΙΚΑ- Ο τεράστιος στην αρχαιότητα Ναός του Διός στις Μπάμπες Τριφυλίας

 


Κάτω από την τεράστια ακτινοβολία του μεγάλου πανελλήνιου ιερού της Ολυμπίας τα μικρότερα τοπικά ιερά της Τριφυλίας δεν έχουν γίνει ως τώρα, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις, αντικείμενο μιας συνολικότερης μελέτης. Όμως κυρίως σ’ αυτά τα λιγότερο φημισμένα ιερά αντικατοπτρίζονται οι παλαιότερες λατρείες που κυριαρχούσαν στην περιοχή πριν από την ακμή της Ολυμπίας και την καταξίωσή της ως πανελλήνιου ιερού και διαφαίνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια η φυσιογνωμία αυτού του κατ’ εξοχήν αγροτικού χώρου που, ιδιαίτερα κατά την αρχαϊκή και κλασική εποχή, κλυδωνίζεται από τις έριδες μεταξύ Ηλείων, Πισατών και Τριφυλίων. 

Δεύτερος χώρος μετά την Ολυμπία σε συχνότητα ευρημάτων ανάγλυφης κεραμικής είναι ή περιοχή του ιερού στις Μπάμπες Μακρυσίων στα νότια του Αλφειού, σε απόσταση δέκα περίπου χιλιομέτρων από την Ολυμπία.


Εδώ ανέσκαψε, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50, ο τότε έφορος αρχαιοτήτων Ν. Γιαλούρης, στην κορυφή ενός λοφίσκου επονομαζόμενου Αρνοκατάρραχο, ένα σχετικά μικρό (8,36 χ 4,55 μ.) δωρικό ναό από ντόπιο κογχυλιάτη λίθο.
 Μέσα στο σηκό του ναού βρέθηκε ένας λίθος ακανόνιστου σχήματος από φαιό σκληρό ασβεστόλιθο με την επιγραφή TODIOS που αποτελεί και τη μοναδική ένδειξη για την ταύτιση της θεότητας που λατρευόταν εδώ. Σύμφωνα με το σχήμα των γραμμάτων της τοποθετείται στα τέλη του -6ου με αρχές του -5ου αι.


Μπάμπες Τριφυλίας: Ο ναός του Διός

Στις υπώρειες του λόφου απλώνεται ένα ευρύ οροπέδιο πάνω στο οποίο ο Ν. Γιαλούρης διαπίστωσε την ύπαρξη οικοδομικών λειψάνων και ανέσκαψε τρία κτιριακά συγκροτήματα τα οποία ερμήνευσε ως κατοικίες, τμήματα ενός μεγαλύτερου οικισμού. Ως πιθανή χρονολόγηση των κτισμάτων πρότεινε το β' ήμισυ του -5ου αι. ενώ από την πληθώρα των ευρημάτων που εν μέρει ανάγονται ως τον -7ο αι. οδηγήθηκε στο συμπέρασμα πως ο χώρος πρέπει να ήταν σε χρήση ήδη από παλαιότερες εποχές.
 Στα ευρήματα από τις Μπάμπες συγκαταλέγονται και αρκετά θραύσματα ανάγλυφης κεραμικής κυρίως από περιρραντήρια. Είναι κατασκευασμένα από ντόπιο μαλακό υποκίτρινο ή καστανέρυθρο πηλό που είναι γνωστός και από τη συχνή χρήση του σε κεραμώσεις και πήλινα γλυπτά από τη γειτονική Ολυμπία.


Μπάμπες Τριφυλίας: Άποψη του λόφου όπου υπήρχε το ιερό του Διός. Το ιερό είχε οπτική επαφή με την ακρόπολη του Σαμικού όπου υπήρχε οχυρωμένη Τριφυλιακή πόλη στα Κλασικά- Ελληνιστικά χρόνια

Από τα πολυάριθμα θραύσματα που προέρχονται κυρίως από το κτίριο Γ στις Μπάμπες στάθηκε δυνατό να ανασυγκροτηθεί ένα περιρραντήριο το οποίο εκτίθεται στην αρχαϊκή αίθουσα Γ του Νέου Μουσείου Ολυμπίας και αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο παράδειγμα περιρραντηρίου από την Ηλεία. Στο κυλινδρικό του πόδι απεικονίζονται δύο παράλληλες σειρές με ιππείς και ρόδακες. Οι δύο αυτές ζώνες, με ύψος 5,5 εκ. η κάθε μία, χωρίζονται μεταξύ τους με τη βοήθεια τεσσάρων πλαστικών ζωνών. Τα άλογα διακρίνονται για τα εξαιρετικά ψηλόλιγνα πόδια και τη λυγερόκορμη μορφή τους. Όπως και οι ιππείς, είναι αρκετά επίπεδα χωρίς ιδιαίτερη πλαστικότητα. Από την κίνηση του δεξιού τους χεριού που απεικονίζεται με δύο παραλλαγές συμπεραίνεται πως δύο τουλάχιστον διαφορετικές σφραγίδες χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των μορφών. Η λεκάνη αντίθετα δεν παρουσιάζει ίχνη διακόσμησης. Το ύψος του περιρραντηρίου φθάνει τα 54 εκ.
Χαρακτηριστικό μορφολογικό στοιχείο του περιρραντηρίου από τις Μπόμπες είναι τα ορθογώνια ανοίγματα που υπάρχουν στο κιονωτό του πόδι: παρατηρούμε δύο ζεύγη αντωπών ορθογώνιων οπών, ένα περίπου στο μέσο και ένα στο ύψος της βάσης. Η ερμηνεία ότι οι οπές αυτές οφείλονται σε λόγους κατασκευαστικούς που έχουν σχέση με την όπτηση δεν πείθει, αφού πολυάριθμα άλλα περιρραντήρια του ίδιου τύπου δεν έχουν τέτοια ανοίγματα. Ίσως λοιπόν να πρέπει να αναζητηθεί αλλού η πιθανή χρήση των ανοιγμάτων αυτών, όπως π.χ. στη διευκόλυνση κατά τη μεταφορά τους ίσως κατά τη διάρκεια λατρευτικών τελετών.
Κάπου ανάμεσα, πάντως ακόμα μέσα στον -7ο αι., ίσως στο τελευταίο του τέταρτο, θα πρέπει να τοποθετηθεί το περιρραντήριο από τις Μπάμπες αποτελώντας ένα σημαντικό τεκμήριο για την ύπαρξη εργαστηρίων γι’ αυτή την πρώιμη και όχι αρκετά γνωστή εποχή.

Περιρραντήριο από το ιερό του Διός στις Μπάμπες

Στον 6ο πλέον αιώνα ανήκουν περιρραντήρια των οποίων το υποστήριγμα είναι διαμορφωμένο ως δωρικός κίονας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τις Μπάμπες (εικ.4) διατηρεί ένα αρκετά μεγάλο μέρος του εξαιρετικά επίπεδου άβακα με το περίγραμμα των ραβδώσεων καθώς και ένα μεγάλο τμήμα του εχίνου που είναι συμφυής με τη λεκάνη και κοσμείται με εγχάρακτο πλοχμό. Ακόμη και αν δεχθούμε ότι το πήλινο κιονόκρανο μιμείται την εξέλιξη των λίθινων, θα πρέπει να χρονολογηθεί περίπου στα μέσα του -6ου αι. Οπωσδήποτε όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως πρόκειται για δημιούργημα εργαστηρίου πηλοπλαστικής και καμιά σχέση δεν έχει με την καθαυτό αρχιτεκτονική. Αρκετά ακόμη θραύσματα με ραβδώσεις δωρικών κιόνων πιστοποιούν την ύπαρξη περαιτέρω περιρραντηρίων του τύπου αυτού και στα δύο ιερά για τα οποία δεν μπορεί να γίνει εδώ ειδική μνεία. Στην κατηγορία των κιονωτών υποστηριγμάτων ανήκουν και θραύσματα με λοξές ραβδώσεις, όπως π,χ. σε ένα παράδειγμα επίσης από τις Μπάμπες με συγγενέστερο παράλληλο στην Ισθμια. Χρονολογούνται περίπου στα μέσα του -6ου αι. Κατά τη διάρκεια του 5ου αι. η παράδοση συνεχίζεται και με κίονες ιωνικού ρυθμού, ενώ ένα παράδειγμα από την Ολυμπία, όπως έδειξε ο Α. Μallwitz, περιέχει στοιχεία και του μετέπειτα κορινθιακού κιονοκράνου.

Από το στάδιο της Ολυμπίας φαίνεται ο λόφος όπου υπήρχε ο ναός του Διός στις Μπάμπες

Όπως διαπιστώθηκε, οι κυριότεροι χώροι εύρεσης της ανάγλυφης κεραμικής τοποθετούνται στην περιοχή της Πισάτιδας και βόρειας Τριφυλίας ενώ από την περιοχή της αρχαίας Ηλείας, τη λεγάμενη Κοίλη Ήλιδα, τα παραδείγματα είναι έως τώρα μεμονωμένα. Οι πολλαπλές αναφορές αντίθετα ανάμεσα στα ευρήματα από την Ολυμπία και τις Μπάμπες φανερώνουν τις στενές σχέσεις ανάμεσα στα δύο ιερά. Οπωσδήποτε θα ήταν παρακινδυνευμένο από την παρουσία και ομοιότητα της ανάγλυφης κεραμικής και μόνο να οδηγηθεί κανείς σε συμπεράσματα που αφορούν το χαρακτήρα των ιερών αυτών μια ματιά όμως και στα υπόλοιπα ευρήματα από τις Μπάμπες, χάλκινα και πήλινα, δείχνει πως, παρά τη γειτνίαση, το πανελλήνιο ιερό δεν φαίνεται να απορροφά με την τεράστια ακτινοβολία του το δεύτερο. Η παραλληλία, έστω και σε πολύ μικρότερη κλίμακα, των αφιερωμάτων υποδηλώνει επίσης πως στην ταραγμένη για την περιοχή εποχή του -7ου και -6ου αι. το ιερό στις Μπάμπες μοιάζει να ακολουθεί κατά κάποιο τρόπο την εξέλιξη του μεγάλου ιερού, ίσως δε να μην είναι τυχαίο ότι περίπου την ίδια εποχή, όταν στην Ολυμπία κτίζεται ο ναός του Δία, οικοδομείται στις Μπάμπες σε περίοπτη θέση ο δωρικός ναΐσκος που είναι αφιερωμένος στην ίδια θεότητα. Κάτω από αυτό το πρίσμα η ταύτιση της μέχρι τώρα άγνωστης πόλης στις Μπόμπες, η οποία εκτείνεται στις υπώρειες του λόφου, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ποια ακριβώς ιστορικά γεγονότα αντανακλώνται στη σχέση του ιερού των Μπαμπών με το πανελλήνιο ιερό και ποιος ο ενδεχόμενος ρόλος μεταξύ αυτού και των μικρότερων αγροτικών ιερών στην περιοχή της Τριφυλίας, μόνο η συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας στο χώρο θα μπορούσε ίσως να πιστοποιήσει.

Αλίκη Μουστάκα: " Πρώιμη ανάγλυφη κεραμική από την Ηλεία"

Από τα κεραμικά ευρήματα στις Μπάμπες: Παράσταση ιππέων
Από τα κεραμικά ευρήματα στις Μπάμπες: Τμήμα λαβής λατρευτικού σκεύους


ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΟΛΟΙ ΣΟΥ ΧΡΩΣΤΑΜΕ!

 


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η συνείδησή μου είναι καθαρή, μέσα σε έναν καθημερινό ψεύτικο κόσμο που προσπαθούν ορισμένοι να μας φτιάξουν. Αλλάζουν γύρω μας τα πάντα και εμείς στάσιμοι, μην παίρνοντας είδηση τις αλλαγές που συντελούνται. Ασθμαίνοντας, αδιαφορούμε για τις δυσωδίες και τις αναθυμιάσεις που έχουν κατακλύσει τα πάντα στην Τριφυλίας μας. Εξουσιοφρένεια επικρατεί και δυστυχώς, θεραπαινίδες μερικοί από τους συμπολίτες μας, που αδιαφορώντας για τα τεκταινόμενα και τα κοινά, το μόνο που επιζητούν είναι γίνουν τέκνα μιας άναρχης Αρχής. Τσαρλατανισμοί συνεχώς, έχει καταπέσει το επίπεδο και η αξιοπρέπεια των Πολιτών και του Δήμου μας.

Η αδιαφορία συμπολιτών μας, δυναμώνει ανθρώπους, κενούς από ιδέες και αντιλήψεις. Με την όπισθεν η αυτοδιοίκηση, μια μετάλλαξη απίστευτη και αδιανόητη. Κατακρεούργηση ιδεών, στον αστερισμό του ατομικισμού, αγόμενοι και φερόμενοι σύμφωνα με τα κελεύσματα και ερεθίσματα της αυταπάτης ολίγων. Το ψέμα, η υποκρισία και η προπαγάνδα σε άκρατους πανηγυρισμούς. Η στοιχειώδης λογική, καταδικασμένη σε αναπηρία, ψεύτικα προσωπεία παντού, οι λίγες φωνές αντίστασης και αλήθειας στα πυροβολαρχία εκτέλεσης. Οι άξιοι και ευγενείς χάθηκαν, άφησαν τα άμπαλα να κυριεύσουν τα πάντα.

Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ απούσα,  μια απίστευτη πνευματική ξηρασία έχει κυριεύσει τα πάντα. Μια φαυλότητα οδηγεί το Δήμο, στη χώρα του ποτέ. Η αυτοδιοίκηση είναι λειτούργημα, δεν είναι επάγγελμα, είναι η ασπίδα των αδύναμων πολιτών στην ισονομία, την ισοτιμία και τη δικαιοσύνη. Η εξουσία είναι το υπέρτατο αφροδισιακό και αναλόγως της διαχείρισής της, είναι ενδεικτική για την διαπαιδαγώγηση και τη συμπεριφορά των πολιτών. Μια εξευτελιστική παράνοια, έχει κυριεύσει τα πάντα, μια παρακμή αξιών, αξιοπρέπειας, μια απαξίωση θεσμών. Παγιδευμένοι σε ανούσια πράγματα, μη βλέποντας την αλήθεια υπνωτισμένοι βαθιά. Σάπια διδάγματα και αξίες προσπαθούν να διαπεράσουν από άκρη σε άκρη την Τριφυλίας μας. 

Το κάλλος της Τριφυλίας έχει παραδοθεί στις μύγες, με περιττώματα αυτών παντού. Ο σεβασμός αρχών, θεσμών και πολιτισμού είναι η δύναμη των πολιτών. Αν τα αγαπάς αυτά, αγωνίζεσαι γι  αυτά. Οδηγούν τυφλοί την Τριφυλίας μας, στη χώρα του ποτέ. Το μέλλον θέλει οραματιστές, με αρχές, αξίες και ιδέες, να αγαπούν τον τόπο, να πονούν τον τόπο, με συναίνεση και συνεννόηση χωρίς διχασμούς και άναρθρες κραυγές. Δεν θέλει διχασμένους πολίτες, για να πετύχουμε υποταγμένους πολίτες, ούτε αδελφοκτόνες πόλεις, φέρνοντας διχόνοια και σπέρνοντας ζιζάνια με απρόβλεπτες διαστάσεις στο μέλλον. Ας μάθουμε όλοι μας να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε, για αυτά που πρέπει και θέλουμε, αλλιώς ας μάθουμε να χάνουμε. Ζούμε σε ένα κόσμο κραυγών, από πολύχρωμους παπαγάλους, τελάληδες του ψεύδους και της υποκρισίας. Αν δεν αλλάξουμε τους εαυτούς μας, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα. Άραγε γιατί να πρωτομιλήσω. Για την γη της επαγγελίας, την Τριφυλίας μας, που διώχνει τα παιδιά της γιατί δεν μπορούν να μείνουν, δίνοντάς τους πιστοποιητικά μετανάστευσης, για να βρουν τα χαμένα, μπερδεμένα όνειρά τους; Για τον πληθυσμό της Τριφυλίας που μειώθηκε τραγικά ; Ενώ κάποτε έσφυζε από ζωή; Ίσως φταίμε όλοι και ιδίως αυτοί που δεν έχουν ιδέες και καθημερινά κομπάζουν και μας οδηγούν σε λάθος δρόμους. 

Θα ομιλώ όμως πάντα σε μια έκρηξη οργής, για τους μπάσταρδους και αηδιαστικούς, για αυτούς τους άθλιους, που κρυβόμενοι πίσω από τις αναθυμιάσεις και τις μπόχες τους, βγάζουν άθλια βιντεάκια που προσβάλλουν τη γενετήσια αξιοπρέπεια, για να επιδείξουν την ψεύτικη φαλλοκρατική μαγκιά  της αλαζονείας και της έπαρσής τους, μιας ξεπερασμένης εποχής. Ένα αίσχος, μια ντροπή, μη δεχόμενοι ότι μια γυναίκα διεκδικεί το αξίωμα του Δημάρχου Τριφυλίας. Ουαί και αλλοίμονο, αν κάποιοι άνανδροι θέλουν να εκφυλίσουν τα πάντα για να υποτιμήσουν τον αντίπαλο, για να κερδίσουν αγώνες με βρώμικους τρόπους, θεωρώντας ότι το αξίωμα αυτό, είναι αποκλειστικό δικαίωμα των ανδρών, υποτιμώντας με τον τρόπο αυτό όλες τις γυναίκες. Ξεχνούν ότι κάθε γυναίκα είναι η ίδια η ζωή, αυτή που φέρνει τη ζωή, ένας μικρός θεός, ένας ναός προσκυνήματος και τιμής. Χλευασμός και υποτίμηση στους ναούς είναι Ύβρις. Και ακολουθεί η Νέμεσις.

Ήρθε η στιγμή με άρωμα μιας εξαιρετικής γυναίκας, να δώσουμε πνοή και ελπίδα. Ανάμεσα σε τόσες ΆΞΙΕΣ γυναίκες της Τριφυλίας, είχα την τιμή να γνωρίσω μια εξαιρετική γυναίκα και να συνεργαστώ μαζί της. Διέκρινα το άψογο και το ακέραιο του χαρακτήρα της, το ήθος και την εργατικότητά της, την ευγένειά της, την προσφορά της ανθρωπιάς της. Την αγάπη της και τη φλόγα της, όταν μιλάει για το όραμά της για την Τριφυλία. Δεν έχει πάθος για την εξουσία έχει πάθος για την Τριφυλία.

Δικηγόρος με σπουδαία διαδρομή, αγωνίστρια ζωής, αυτοδημιούργητη. ΧΑΪΔΩ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ,με υπερηφάνεια, πιστός στις αρχές μου, με ταπεινότητα, με επίγνωση και αίσθημα βαθιάς ευθύνης, έχω την τιμή από σήμερα, να είμαι απλός στρατιώτης δίπλα σου, στο ξεκίνημα του ταξιδιού μιας νέας εποχής για την Τριφυλίας μας, με αισιοδοξία και πίστη για καλύτερες ημέρες. Ναι στην φως και την ευημερία, μαζί ενάντια στα σκοτάδια. Τριφυλία δεν χρωστάς σε κανέναν τίποτα, όλοι σου χρωστάμε. Ήρθε η ώρα να σε ξεπληρώσουμε. Θα επανέλθω…...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ


Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου παράγει δικό του λάδι από τους φοιτητές Γεωπονίας Καλαμάτας

 


Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει πλέον το δικό του εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο! Τα περίπου 600 κιλά εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που εμφιαλώθηκε σε μπουκάλια του ενός λίτρου, είναι ο καρπός της δουλειάς φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον Αντικάλαμο.

Οι φοιτητές και φοιτήτριες  του τμήματος μαζί με τους καθηγητές τους μάζεψαν τον περασμένο Νοέμβριο τις ελιές από το κτήμα του Πανεπιστημίου στον Αντικάλαμο. Όπως μάς επισήμανε ο αναπληρωτής Καθηγητής Λαχανοκομίας, Τάσος Κώτσιρας, η συγκομιδή έγινε από 400 περίπου ελαιόδεντρα, με την ποιότητα του ελαιολάδου εξαιρετική, ενώ η έκθλιψη, παραγωγή και εμφιάλωση του ελαιολάδου έγινε στο ελαιοτριβείο του Στάθη Κοντόπουλου στην Ανδρούσα. Περίπου 600 κιλά ελαιόλαδο παρήχθησαν με 0,4 οξύτητα, από κτήμα 30 στρεμμάτων δίπλα στο Πανεπιστήμιο.

Έτσι πέρα από τη θεωρητική κατάρτιση, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είχαν την ευκαιρία και δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη όσα διδάσκονται. Με ιδιαίτερη φροντίδα λοιπόν το ελαιόλαδο μπήκε σε μπουκάλια και μοιράστηκε στους φοιτητές, αλλά και σε κοινωνικές δομές της Καλαμάτας. Πλέον, από φέτος καθιερώνεται κάθε χρόνο οι φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου όχι μόνο να μαζεύουν τις ελιές αλλά να ασχολούνται με την πλήρη φροντίδα των ελαιόδεντρων κατά τη διάρκεια του χρόνου. Έτσι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν το κλάδεμα των ελαιόδεντρων.

Να σημειωθεί οτι στο κτήμα των 30 στρεμμάτων του Πανεπιστημίου εκτός από ελαιόδεντρα υπάρχουν μηλιές, αχλαδιές,  αμπελώνας, καθώς και  ένας λαχανόκηπος, ενώ το Πανεπιστήμιο έχει πιστοποιηθεί ως φορέας διατήρησης παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων, και συγκεκριμένα της χοντροκατσαρής ντομάτας. Μάλιστα, μετά το Μάιο ετοιμάζεται στην Καλαμάτα και μια ημερίδα για τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων.

Πανελλαδικό Μαθητικό Συνέδριο “Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου” με σχολείο των Γαργαλιανων


 Το Γυμνάσιο Γαργαλιάνων το Σάββατο 29 Απριλίου 2023 συμμετέχει στο Πανελλαδικό Μαθητικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας  με θεματικό άξονα:  «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου» το οποίο συντονίζει το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών, με τη συμμετοχή 82 σχολικών μονάδων από όλη την Ελλάδα.

Οι σχολικές μονάδες αντιμετώπισαν πολυεδρικά το θέμα, εκπονώντας ερευνητικές εργασίες, έργα δημιουργικής γραφής, εικαστικά, δρώμενα, ψηφιακές αφηγήσεις, μουσικές παραγωγές, βιωματικά εργαστήρια, πάνω στις εξής υποενότητες της βασικής θεματικής:

α) Τοπική ιστορία και εθιμικές τοπικές συνήθειες

β) Μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι

γ)  Τοπική Λογοτεχνία/ Συνδεδεμένοι με τον τόπο λογοτέχνες

δ) Τέχνες και  αρχιτεκτονική

ε) Τοπική  ιδιομορφία: φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον

στ) Οικονομική ζωή/ εμπορική δραστηριότητα

ζ) Εξέχουσες μορφές του τόπου.

Το παραγόμενο αποτέλεσμα του Δικτύου, που ανέρχεται στις 146 εργασίες, τις οποίες εκπόνησαν 1150 συμμετέχοντες μαθητές με τους 287 επιβλέποντες καθηγητές τους,  θα παρουσιαστεί στο  ομώνυμο Πανελλαδικό Μαθητικό Υβριδικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί στο Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών διαδικτυακά την Πέμπτη 27/4/23 και την Παρασκευή 28/4/23 και δια ζώσης το Σάββατο 29/4/23 για τις σχολικές μονάδες που θα μετακινηθούν στην Πάτρα για αυτό τον σκοπό.

Το Γυμνάσιο Γαργαλιάνων συμμετέχει στο συνέδριο δια ζώσης το Σάββατο 29 Απριλίου 2023 με τη δημιουργία και παρουσίαση 14λεπτου ντοκιμαντέρ για την περιοχή μας. Οι 20 μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν, συγκέντρωσαν και δημιούργησαν ψηφιακό υλικό από σημεία ενδιαφέροντος του τόπου μας. Κατέγραψαν πλάνα, ηχογράφησαν αφηγήσεις, πήραν συνεντεύξεις, συγκέντρωσαν υλικό από το διαδίκτυο. Όλα τα παραπάνω συντέθηκαν σε ένα βίντεο και θα παρουσιαστούν στο Πανελλαδικό Μαθητικό Συνέδριο  με θεματικό άξονα:  «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου»

«Δυτικός Διάδρομος» ρεύματος στην Πελοπόννησο -Μετά από σχεδόν 4 χρόνια καθυστέρησης

 


Την ολοκλήρωση του «Δυτικού Διαδρόμου» μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησο πρόκειται να ανακοινώσει το επόμενο διάστημα ο ΑΔΜΗΕ καθώς τελείωσαν οι εργασίες για την εγκατάσταση και των τελευταίων πυλώνων που απέμεναν για τη θέση του έργου σε λειτουργία.

Πρόκειται για τη διασύνδεση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης με την υφιστάμενη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Αχελώου-Διστόμου η οποία αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την ανάπτυξη του συστήματος και την ενίσχυση των συνθηκών ασφαλούς ασφάλειας λειτουργίας του, ιδίως σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του Ανατολικού Διαδρόμου (Μεγαλόπολη – Κόρινθος και Κόρινθος – Κουμουνδούρος).

Το έργο καθυστέρησε σχεδόν 4 χρόνια
Η ολοκλήρωση του δυτικού διαδρόμου καθυστέρησε σχεδόν 4 χρόνια εξαιτίας τοπικών αντιδράσεων που εμπόδισαν την εγκατάσταση των τελευταίων 2 πυλώνων που απέμεναν για την ηλέκτρισή του. Ύστερα από προσφυγές και δικαστική διαμάχη, άλλαξε η χάραξη του έργου και εγκαταστάθηκαν 7 νέοι πυλώνες για την ολοκλήρωση της γραμμής.

Η ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εγκατάσταση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που απαιτούνται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχει θέσει η ΕΕ.

Ολοκληρώνεται και η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας
Πέρα από τον δυτικό διάδρομο, τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας (Ν. Σάντα – Maritsa East), που αποτελεί και έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος καθώς θα αυξήσει τρόπο διασυνοριακό εμπόριο και την ευστάθεια της περιφερειακής αγοράς (η Ελλάδα συνδέεται ήδη με το Βουλγαρικό σύστημα η Ελλάδα συνδέεται μέσω της γραμμής 400 kV Θεσσαλονίκης – Blagoevgrad).

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, κατά την παρουσίαση του τελευταίου δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης 2024-2033 «Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αλβανία αλλά και τα νέα έργα αναβάθμισης του εγχώριου ηλεκτρικού Συστήματος, θα υποστηρίξουν σημαντικά τη διείσδυση πράσινης ενέργειας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και θα προωθήσουν τους ευρωπαϊκούς στόχους για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας».

Για την αποτροπή κινδύνων ευστάθειας στο σύστημα από την υψηλή συμμετοχή ΑΠΕ χωρίς αποθήκευση στο σύστημα, ο ΑΔΜΗΕ έχει προτείνει την υποχρεωτική προσθήκη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας σε όλες τις νέες ΑΠΕ στο εξής αλλά και τη χορήγηση χρηματοδοτικών κινήτρων και σε όσες επενδύσεις βρίσκονται σε φάση υλοποίησης προκειμένου επίσης να πλαισιωθούν με μπαταρίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr

Αριστέα Καζάκου Κυπαρισσία υποψήφια με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ: Το όραμά μου για τη Μεσσηνία και την Ελλάδα


 Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και… οδηγό τα επιτεύγματα του παρελθόντος, το ΠΑΣΟΚ πορεύεται δυναμικά στις εκλογές της 21ης Μαΐου με κυρίαρχο ρόλο να διαδραματίζουν τα νέα στελέχη του, τα οποία με όραμα, στοχοπροσήλωση και την ελπίδα για ένα καλύτερο «αύριο», άσβεστη, ρίχνονται στη μάχη που πλησιάζει, με αξιώσεις. Ένα από αυτά τα στελέχη, είναι η Αριστέα Καζάκου, η οποία είναι υποψήφια βουλευτής στη Μεσσηνία και σε μια μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποίησε στην πόλη της Καλαμάτας, σε μια πραγματικά κατάμεστη αίθουσα, ξεδίπλωσε τους δικούς της στόχους.

Συγκινημένη η Αριστέα Καζάκου από την παρουσία του κόσμου, στάθηκε ειδικά στους φίλους και συνοδοιπόρους του αείμνηστου πατέρα που ξεκίνησαν με όραμα -κάποιοι ακόμα από το 1974 – και οικοδόμησαν την μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. «Το ΠΑΣΟΚ της αλλαγής που σηματοδοτεί σε μια εποχή για τη χώρα έννοιες, όπως κράτος δικαίου και κοινωνική ισότητα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κόμμα μας», ανέφερε η κα Καζάκου, η οποία στάθηκε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις όπως εκείνη αναφορικά με το ΕΣΥ, το ΑΣΕΠ τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών του Σταύρου Μπένου, που ήταν παρών στην εκδήλωση, του Νόμου «Κατσέλη», το open.gov, τη διαύγεια και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. «Μεταρρυθμίσεις που έφεραν τον πολίτη στο προσκήνιο και έθεσαν τις βάσεις για ένα κράτος που έχει ως κύριο στόχο τον άνθρωπο και όχι τους μηχανισμούς.  Σήμερα, με οδηγό τις τομές που έφερε το ΠΑΣΟΚ στη χώρα και έχοντας μάθει από τα λάθη μας και φυσικά έχοντας κάνει την αυτοκριτική μας, ερχόμαστε αναγεννημένοι με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις για την νέα μορφή του κράτους, για το πολιτικό σύστημα που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα και να την οδηγήσει στην υπέρβαση», σημείωση η κα Καζάκου που μίλησε για αναγέννηση και την αναμόρφωση των θεσμών, για μία άλλη δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση  και για μία διαφορετική λειτουργία της δικαιοσύνης.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Σε πρώτο πλάνο η Αριστέα Καζάκου, έθεσε το ζήτημα της Δημοκρατίας παρατηρώντας πως τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας υπάρχει πρόβλημα, καθώς όπως σημείωσε, ζούμε μια βαθιά κρίση των κοινοβουλευτικών και γενικότερα των αντιπροσωπευτικών θεσμών. «Ζούμε μια κρίση του κράτους δικαίου,  της εγκυρότητας,  της αποτελεσματικότητας και του ανεπηρέαστου της δικαιοσύνης.  Χρειαζόμαστε μία μεγάλη εθνική πολιτική και θεσμική συμφωνία για μια νέα πολιτεία. πρέπει να περάσουμε από την δημοκρατία της πλειοψηφίας σε μια δημοκρατία της συναίνεσης. Εμείς πιστεύουμε στα ανοιχτά θεσμικά  δημοκρατικά κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία να αλλάξει ριζικά τον εαυτό του και να θέσει προτεραιότητες που υπηρετούν το όραμα του για την Ελλάδα», ανέφερε η υποψήφια βουλευτής, η οποία ανέλυσε τις προτεραιότητές της.

 

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΤΗΝ
ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

  • Με τολμηρά κίνητρα για μία αξιοπρεπή δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για επαγγελματικές και επιχειρηματικές διακρίσεις.
  • Με την εφαρμογή των πρωτοπόρων προτάσεων μας για τις κοινωνικές κατοικίες που θα δώσουν λύση στο οξύ πρόβλημα της αύξησης των ενοικίων.

«Θέλουμε οι νέοι να μείνουν και να επιστρέψουν στον τόπο τους και να μην καταφεύγουν στο εξωτερικό η σε μεγαλουπόλεις προς αναζήτηση εργασίας.  Η αποκέντρωση οφείλει να είναι προτεραιότητα μας και για να συμβεί αυτό πρέπει να εξασφαλίσουμε την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και των εργασιών στα νέα παιδιά», τόνισε η υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Αριστέα Καζάκου αναλύοντας τις προτεραιότητές της.

ΜΕΙΩΣΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΔΙΚΑΙΗ
ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

  • με μόνιμες και ουσιαστικές παρεμβάσεις και όχι προσωρινά επιδόματα,
  • με μείωση των φόρων στην εργασία,
  • με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.
  • με την δραστική μείωση του απαράδεκτα υψηλού ορίου αφορολόγητων γονικών παροχών που αφορά μόνο τους έχοντες.

Και τέλος με την έκτακτη φορολόγηση των προκλητικών υπερκερδών  των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, των τραπεζών, των μεγάλων επιχειρήσεων που εκμεταλλεύτηκαν την κρίση.

ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ
ΗΠΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ.

Προμετωπίδα μας, όπως το ελληνικό ποιοτικό προϊόν. ΤΟ MADE IN GREECE.

ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ

 

Νέες ρυθμίσεις και κανόνες για τις νέες μορφές εργασίας.

  • αξιοπρεπές επίπεδο αμοιβών στο δημόσιο τομέα με την παράλληλη ύπαρξη ενός αξιοκρατικού συστήματος της μισθολογικής επιβράβευσης της προσπάθειάς τους.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΕΣΥ ΜΕ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ
ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Το σύστημα υγείας μας και τα Δίκτυα υγείας και πρόνοιας να αναβαθμιστούν σε τέτοιο βαθμό που η βοήθεια για περίθαλψη να μπορεί να φτάσει και μέχρι το τελευταίο σπίτι. Τα δημοσιά νοσοκομεία μας να είναι Πρότυπο διοίκησης με αξιοπρεπώς αμειβόμενο ανθρώπινο δυναμικό.

ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Οι νέοι μας είναι το μέλλον. Ίσες ευκαιρίες και δημιουργία πρότυπων σχολικών δομών με υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης για ένα υγιές σχολικό περιβάλλον ανθεκτικό στα φαινόμενα της βίας

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Με καθιέρωση ενός νέου ΕΚΑΣ, όπως πρότεινε το ΠΑΣΟΚ κίνημα αλλαγής, για 350.000 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχος

  • με στήριξη εισοδήματος των συνταξιούχων
  • με προώθηση των επαγγελματικών ταμείων.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

  • με καθαρισμό χαμηλότερων δόσεων και σταθερό, χαμηλά επιτόκια για τις ρυθμίσεις δανείων,
  • με επιδότηση από το Δημόσιο των δόσεων αποπληρωμής για αποδεδειγμένα αδύναμους δανειολήπτες
  • με προστασία της αγροτικής γης.

ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ

Όπως θέσπισε  το ΠΑΣΟΚ, με δημόσια διοίκηση χωρίς κομματικές παρεμβάσεις, στηριγμένη στην αξιοκρατία και την αξιολόγηση με όλες τις προσλήψεις να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ με μείωση και όχι ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας, με αποκέντρωση του κράτους μέσα από την μεταφορά στην αυτοδιοίκηση εκτέλεση των αρμοδιοτήτων και αποτελεσματικό σύστημα αναρτήσεις των διοικήσεων των ΟΤΑ .

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ  ΑΡΧΩΝ

Με αλλαγή πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ, βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με ουσιαστικό έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ
ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

«Δεν υπάρχει όμως μόνο η κεντρική πολιτική σκηνή ούτε μόνο η μεγάλη εικόνα.

Υπάρχει φυσικά και ο τόπος μας, η πατρίδα μας, η  Μεσσηνία», σημείωσε η κα Καζάκου που έκανε εκτενή αναφορά στο νομό, στον οποίο και θέτει υποψηφιότητα.

«Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο με φυσικό πλούτο, παράδοση και τρομερές δυνατότητες. Όσα σκέφτομαι και ονειρεύομαι για τη Μεσσηνία ίσως ακουστούν ουτοπικά ή λόγια που λέγονται για πολιτικούς σκοπούς. Πιστέψτε  με όμως, ούτε κενά νοήματος είναι ούτε στη σφαίρα του αδύνατου άπτονται στα μάτια  τα δικά μου.

Αν αναρωτηθούμε ποιο είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν ακούει για την περιοχή της Μεσσηνίας πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα καταλήξουμε σε μια λέξη. Το ελαιόλαδο! Πράγμα που αμέσως παραπέμπει στον Αγροδιατροφικό τομέα.

ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Ο στόχος μας  είναι ο αγροδιατροφικός τουρισμός της Μεσσηνίας να γίνει βασικός πυλώνας αναγέννησης της περιοχής. Τα προϊόντα της αγροδιατροφής να μπορέσουν και να αποκτήσουν ταυτότητα, ποιότητα και πρόσβαση σε νέες αγορές προς όφελος τόσο των παραγωγών όσο και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

 Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή όλων των ειδών των επιχειρήσεων της περιοχής που θα ενσωματώσουν στην πολιτική και την λειτουργία τους στοιχεία της τοπικής ταυτότητας και θα προβάλουν και  θα προωθούν τα τοπικά προϊόντα μέσω της κουλτούρας της συλλογικής περιουσίας.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η δεύτερη λέξη στο άκουσμα της Μεσσηνίας φύση, -πράσινο- πολιτισμός. Η Μεσσηνία  έχει ενα πλούσιο απόθεμα φύσης και πολιτισμού.  Η μεγάλη πρόκληση είναι τα μνημεία μας να είναι βιώσιμα.

τα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού πρέπει να μπουν στο κέντρο της ζωής και της οικονομίας μας.

Άλλωστε έχουμε την τύχη να είμαστε δίπλα στην αρχαία Μεσσήνη, το παράδειγμα της οποίας θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο προορισμός της Μεσσηνίας είναι ένας από τους πιο δυναμικούς περιορισμούς της χώρας. Η Μεσσηνία οφείλει και πρεπει να  επανεκκινήσει το θέμα του Branding της καθώς συνδυάζει το τρίπτυχο αγροδιατροφή πολιτισμό Τουρισμό.

Χρειάζεται η υποστήριξη της περιφέρειας με μία ενιαία γραμμή που θα φέρει στο κέντρο το θέμα των τοπικών προϊόντων του πλούσιου φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος και των δραστηριοτήτων που συνδυάζει η περιοχή ούτως ώστε να γίνει η Μεσσηνία προορισμός όλο το χρόνο και όχι μόνο 2-3 μηνών. Σημαντικό είναι να μπουν οι επιχειρήσεις της Μεσσηνίας σε μία ελληνική φιλοσοφία ανάδειξης του  προορισμού!

Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε όλες τις ψηφίδες τις Μεσσηνίας όπως η Καλαμάτα πρέπει να αναδείξει και να αξιοποιήσει όλο το Παραλιακό της μέτωπο από την Ανατολή μέχρι τη Δύση.

Όλα αυτά, οι σκέψεις,  οι ιδέες, δεν μπορούν να υλοποιηθούν μακριά και έξω από όλους εσάς. Είτε σε κεντρικό είτε σε τοπικό επίπεδο, οι πολίτες και όχι μόνον οι πολιτικοί κάνουν τη διαφορά.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη το λαό,  τους πολίτες γιατί και η χώρα έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στον φιλελεύθερο ελιτισμό της νέας Δημοκρατίας και το καιροσκοπικό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη δύναμη ευθύνης και προοπτικής για τον ελληνικό λαό.

«Μόνο αν πείσουμε τους εαυτούς μας είμαστε σε θέση  να πείσουμε τους άλλους. Καθετί ξεκινά από τον καθένα μας ξεχωριστά και μπορεί να καταλήξει σε όλους μας, αρκεί να το πιστέψουμε. Σας καλώ να κάνετε ακριβώς αυτό. Πιστέψτε το», είπε καταληκτικά η κα Καζάκου, την οποία προλόγισε με τον καλύτερο τρόπο, ο Σταύρος Μπένος.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΚΑΖΑΚΟΥ
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ 

Στο πλευρό της Αριστέας Καζάκου ήταν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πολύς κόσμος, με χαρακτηριστική την παρουσία του πρώην δημάρχου Καλαμάτας και πρώην υπουργού Σταύρου Μπένου, ο οποίος με λόγια συγκίνησης αναφέρθηκε στον άνθρωπο Αριστέα Καζάκου, το στέλεχος και τη γυναίκα πολιτικό με όραμα για ένα μέλλον αντάξιο όλων μας, η οποία διεκδικεί δυναμικά την ψήφο των πολιτών. Παράλληλα, στάθηκε  στο ιστορικό, βαθύ ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκείνο το νέο, που ξεδιπλώνεται μπροστά μας, το οποίο θα συνεχίσει την πορεία που χαράκτηκε πριν χρόνια. Ο Σταύρος Μπένος αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις, τη συγκρότηση της μεσαίας τάξης, την αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τα Σχέδια «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης» και τη βαριά όπως τη χαρακτήρισε ιστορία του Κινήματος που ίδρυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), τα οικογενειακά δικαιώματα, τους περιβαλλοντικούς Νόμους και άλλες πολλές κατακτήσεις, κάνοντας ειδική μνεία στις θυσίες του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του για το καλό του τόπου.

Έγκαιρα έσβησε πυρκαγιά κοντά στην Ελαία Τριφυλίας

 


Πυρκαγιά σημειώθηκε αργά το μεσημέρι του Σαββάτου στην παραποτάμια περιοχή της Νέδας μεταξύ Ελαίας και της κοινότητας Καρυών κοντά σε χερσαία περιοχή.

Η φωτιά ευτυχώς δεν επεκτάθηκε καθώς ζημιές υπέστησαν μόνο ελάχιστα στρέμματα με χαμηλή βλάστηση με θάμνους και ξερά καλάμια.

Η κατάσβεσή της ήταν επιτυχής μετά από ενέργειες πεζοπόρου τμήματος με την ΣΥΝΔΡΟΜΗ των πυροσβεστικών δυνάμεων από Γαργαλιάνους και Κυπαρισσία ενώ ο απολογισμός είναι ευτυχώς μικρός.

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Καταγγελία: Σκότωσαν και κρέμασαν σκυλιά στο Αγρίλη Μεσσηνίας σύμφωνα με πολίτες

 


Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε αναγνώστρια της «Ζούγκλας» για μια κτηνωδία με θύματα δέκα σκύλους που έλαβε χώρα τις προηγούμενες μέρες στο Αγρίλη Μεσσηνίας.

Η ίδια σημειώνει ότι παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2019, χωρίς ωστόσο όπως καταγγέλλει να παρενέβη ΤΝ οι αρχές .

Σας παραθέτουμε αυτούσια την καταγγελία της:

«Καλησπέρα σας αποστέλνω μερικές από τις φωτογραφίες (όσες μπόρεσα να βρω υπάρχουν κι άλλα ζωάκια απλώς δεν έχω καταφέρει να βρω φωτογραφίες , δεν τράβηξαν όλοι) από τις σωρούς των σκυλιών ,απ' την κτηνωδία  που έλαβε χώρα στο Δήμο Τριφυλίας στο χωριό Αγρίλη με αποτέλεσμα το θάνατο 10 σκυλιών  στις 24 και 25 Απριλίου και παρακάτω φωτογραφίες και βίντεο από περιστατικό που έλαβε χώρα ξανά στον Αγρίλη τον Οκτώβριο του 2019 ώρα 19:01 μμ. χωρίς αποτέλεσμα ! 

Υστερόγραφο: Στη φωτογραφία σοκπου φαίνεται κρεμασμένο το σκυλί υπάρχουν άλλα δύο από κάτω .


 

 

 

 ΠΗΓΗ: zougla.gr