Pages

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

ΜΕ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΕΟΡΤΗ ΤΙΜΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

 


Παρουσία πλήθος πιστών πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, η εορτή καταθέσεις της Τιμίας ζώνης Θεοτόκου στο όμορφο εκκλησάκι που βρίσκεται στο προαύλιο του νοσοκομείου της Κυπαρισσίας.

Αρχικά τελέστηκε η αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου μητροπολίτη ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ και  Ολυμπίας κ.κ. Χρυσοστόμου, με αρτοκλασία αλλά και μνημόσυνο υπέρ των δωρητών και ευεργετών της νοσηλευτικής μονάδας της πόλης. Στην όμορφη θρησκευτική εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων η διοικήτρια του νοσοκομείου Μεσσηνίας Ελένη Αλιφέρη, ο αναπληρωτής διοικητής στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας κ. Λαμπρόπουλος, αλλά και ο οικονομικός διευθυντής Θεόδωρος Ντέντες.

NOTOS TV VIDEO https://youtu.be/jeHIUX5GvcU?si=baDJ64fn98OzTnqs

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ!


ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΜΟΝΟΜΙΑΣ 120 ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ 

Το παιχνίδι των εντυπώσεων φαίνεται ότι αναλώνεται στην ανακοίνωση όνομα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων με τους τέσσερις συνδυασμούς που θα διεκδικήσουν την δημαρχιακή καρέκλα στις εκλογές του Δήμου Τριφυλίας. Ωστόσο όμως κατά γενική ομολογία αυτό που απουσιάζει λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές είναι ο πραγματικός λόγος και οι θέσεις για καυτά ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας.

Τα υπόλοιπα στοιχεία σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που στελεχώνουν τους ενδοιασμούς που ήδη κλειδώνουν, ως θετικό καταγράφεται το γεγονός η παρουσία νέων προσώπων που δεν έχουν ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση και ωστόσο θα πρέπει να έχουν κάποιες γνώσεις γύρω από τα αντικείμενα που αφορούν την περιοχή της Τριφυλίας. Διότι η τοπική αυτοδιοίκηση απαιτεί ικανότητες, εξωστρέφεια, κοινωνική καταξίωση.

Το αρνητικό όμως σε αυτή την περίπτωση είναι το γεγονός ότι με την μείωση των δημοτικών συμβούλων χωρισμένο πρόσωπα μπαίνω στο ψηφοδέλτιο προκειμένου να συμπληρώσουν τους συνδυασμούς, ενώ κάποια άλλη και για λόγους δημοσιότητας επέλεξαν ακόμα και να επικοινωνήσουν με επικεφαλής παρατάξεων για να είναι εντός των ψηφοδελτίων. Το σίγουρο είναι πάντως ότι έχουμε μικρό δρόμο ακόμα για την Τριφυλία ως τις εκλογές που αποτελούν την τελευταία της ευκαιρία προκειμένου να απεγκλωβίσει δημιουργικές δυνάμεις.  Αρκετές από τις οποίες ωστόσο δεν περιλαμβάνονται στους υπάρχοντες συνδυασμούς παρά τις προσπάθειες που κυοφορήθηκαν από δύο νέα πολιτικά σχήματα καθώς πολλοί εκτιμούν ότι εκλογές είναι ένα πολιτικό αλισβερίσι με..»Δούναι και λαβείν». kyparissianews.com Newsroom

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: Oi Εκλογές στις κοινότητες της Τριφυλίας..

 


Άλλα ντ'άλλων με τις υποψηφιότητες στις δημοτικές κοινότητες! Απορίας άξιον το πισωγύρισμα στον τρόπο εκλογής των τοπικών προέδρων. Αλήθεια αισθάνονται περήφανοι αυτοί που επανέφεραν το σύστημα αυτό εκλογής τοπικών αντιπροσώπων (προέδρων); 

Έρημα χωριά με πληθώρα υποψηφίων, χωρικοί χωρίς καμία κοινωνικότητα υποψήφιοι μετά από πιέσεις! Αδέρφια υποψήφιοι σε ξεχωριστούς συνδυασμούς! Υποψήφιοι σε χωριά που όχι μόνο δεν διαμένουν αλλά κι όπου δεν ψηφίζουν κιόλας! Το διαίρει και βασίλευε στα χωριά με την βοήθεια των υποψηφίων δημάρχων.

Προεκλογικά τα χωριά στο προσκήνιο με ημερομηνία λήξεως τις εκλογές! Παζάρια για την θητεία των προέδρων λες και μιλάμε για μια θέση στο δημόσιο! Μιλάμε για κατάργηση ή μάλλον για καταπάτηση της έννοιας της προσφοράς στα κοινά και της δημοκρατίας!  

Γιατί ισοπεδώνουν έναν θεσμό εκ των προτέρων; Είναι δυνατόν να τον σεβαστούν μετά;

Αφού αντιλαμβάνονται όλοι την αναγκαιότητα του θεσμού! Ακόμα και ο νομοθέτης, γιατί αφήνει-επιτρέπει το ουσιαστικό να γίνει τυπικό!!! 

Ας καταργήσει την αντιμησθεία (έξοδα κίνησης) των προέδρων και ας δώσει ταυτοχρόνως αρμοδιότητες, έτσι ώστε να εμπλακούν αυτοί που πραγματικά έχουν ικανότητα και θέλουν να προσφέρουν! 

Προφανώς δεν τους "καίγεται καρφί" ! Θέλουν να απαξιώσουν το θεσμό σε βαθμό τέτοιο που θα είναι εύκολη και η κατάργηση του!!! 

Δεν τους απασχολεί η ερημοποίηση της επαρχίας! Είναι ο στόχος τους!!! 

Μήπως εμείς οι κάτοικοι των χωριών πρέπει να σκεφτούμε αλλιώς... και όχι να αφήσουμε αυτούς να σκεφτούν για εμάς!!! 


Καλή επιτυχία 

στους υποψήφιους "κοινοτάρχες", 


Αλλά όχι σε όλους!!!


Σημ. Και αυτό που γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κάθε δημοσιοποίηση υποψηφίου να εύχονται όλοι σε όλους "καλή επιτυχία" ανεξαρτήτως συνδυασμού...  είναι Πολιτικός Πολιτισμός ή σχετική υποκρισία! 

Και για να μην ξεχνιόμαστε αγαπητοί συνδημότες, πέρα από τις ευχές σας και τα like περιμένουμε και την ψήφο σας... 


Κανελλόπουλος Περικλής

Κοινότητα Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι)

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

 


Συνεδρίασε το πρωί της Τρίτης 29 Αυγούστου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη -υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα-, το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.

Από τις πλέον σημαντικές αποφάσεις της συνεδρίασης αποτέλεσε η έγκριση σύναψης προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων Βόρειας Κυνουρίας, Μονεμβασίας, Ανατολικής Μάνης και Τριφυλίας -στην τελευταία θα μετέχει και το κρατικό Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας.

Αντικείμενο των συμβάσεων αυτών θα αποτελεί η συγκρότηση –με δαπάνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου– των απαιτούμενων φακέλων για την προώθηση της διαδικασίας δημιουργίας υδατοδρομίων στο Άστρος, στην Μονεμβασιά, στο Γύθειο και στην Κυπαρισσία.

Ακόμα, στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που αφορά στην συγκέντρωσης πολυφαινολών στο ελαιόλαδο.

AΝΤΩΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ-VIDEO


Οι τελευταίες μεγάλες περιβαλλοντικές αλλαγές που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Μεσογειακή λεκάνη, δημιουργούν σημαντικές εξελίξεις στην περαιτέρω ανάπτυξη και διαχείριση του τουρισμού όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Χιλιάδες τουρίστες πλέον αρχίζουν και προτιμούν να ταξιδεύουν πιο βόρεια καθώς δεν αντέχουν τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες. H κλιματική κρίση πλέον δείχνει να επηρεάζει όλο και πιο πολύ μια από τις πιο βασικές πηγές εσόδων της Ισπανίας, τον τουρισμό. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και σε άλλες χώρες με αντίστοιχες κλιματολογικές συνθήκες.
ΓΙΑ τα αγροτικά προιόντα της Τριφυλίας που πρέπει να θωρακιστούν απέναντι σε αυτή την κρίση έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Αντώνης Παρασκευόπουλος από την ΔΑΟΚ Τριφυλίας, αποτελώντας μάλιστα και το κύριο αντικείμενο των ομιλιών της υπηρεσίας στην αγροτική έκθεση των Φιλιατρών. ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

“Ωδή στον ουρανίσκο με μεσσηνιακό καρπούζι και τσίπουρο!” - Φεστιβάλ Γαστρονομίας στην Κυπαρισσία


FOOD STORIES ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 

Ως “μια ωδή στον ουρανίσκο με βάση το μεσσηνιακό καρπούζι και το τσίπουρο!” περιγράφουν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Γαστρονομίας “Food Stories”, που διοργανώνει στην Πάνω Πόλη της Κυπαρισσίας, το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη συνεργασία του Δήμου Τριφυλίας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Στο Φεστιβάλ σεφ θα αναγεννήσουν με πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο και με αγαπημένες πρώτες ύλες, γεύσεις από τα παλιά, προκαλώντας μια αυθεντική γαστρονομική εμπειρία. 

Θα συμμετέχουν παραγωγοί και τυποποιητές τοπικών προϊόντων από όλη τη Μεσσηνία, ενώ οι επισκέπτες θα μπορέσουν να κάνουν γευσιγνωστικές δοκιμές. Θα προσφερθούν επίσης παραδοσιακά κεράσματα από γυναίκες-μέλη πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής. Ακόμη θα πραγματοποιηθεί γευσιγνωσία οίνου και ελαιολάδου, από τοπικές ποικιλίες και τοπικούς παραγωγούς. 

Επιπλέον στο πλαίσιο του Φεστιβάλ παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε γαστρονομικές δράσεις. 

Μουσική θα παίξουν οι South Vibes. 

Τέλος, οι γευσιγνώστες του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου θα πραγματοποιήσουν διαγωνισμό επιτραπέζιας ελιάς και θα βραβεύσουν τις πιο νόστιμες παραδοσιακές συνταγές ελιών. 

3 νέες υποψήφιες με το συνδυασμό του Άκη Κατρίτση στα Φιλιατρά

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ακόμα τρεις υποψηφιότητες στη Δημοτική Κοινότητα Φιλιατρών

Συμπατριώτισσες & Συμπατριώτες της Τριφυλίας μας, φίλες & φίλοι,

Η Τριφυλία του μέλλοντος είναι ο στόχος που εμπνέει, κινητοποιεί και ενώνει δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης. Ανθρώπους με δυναμισμό και ανθρωπιά. Γυναίκες και άνδρες που ξέρουν να δουλεύουν συλλογικά και να παράγουν έργο.

Τα Φιλιατρά αξίζουν καλύτερα και ενωμένοι μπορούμε!

Με χαρά και τιμή ανακοινώνουμε σήμερα ακόμα τρεις υποψήφιες με το συνδυασμό μας «ΤΡΙΦΥΛIA ΕΝΩΜΕΝΟΙ» στη Δημοτική Κοινότητα Φιλιατρών. Τρεις γυναίκες δυναμικές, που πιστεύουν στην ενότητα, τη σύνθεση και τη συνεργασία.

Την Ελένη Αντωνοπούλου του Αντωνίου. Αγρότισσα. Μητέρα δύο παιδιών.

Την Αθανασία (Νάσια) Βενετσανάκου του Κωνσταντίνου. Ιδ. υπάλληλο.

Τη Μαριάννα Καυκά του Σπύρου. Τελειόφοιτη στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ. Ερασιτέχνιδα συγγραφέας, γνωρίζοντας την Αγγλική, τη Γερμανική και τη Γαλλική γλώσσα και μελετώντας ενεργά Κορεατικά και Μανδαρινικά Κινεζικά.

Γυναίκες δυναμικές, δραστήριες και με αυτοπεποίθηση. Ευγενικές και καλοσυνάτες. Θέλουν ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας και πιστεύουν ότι ενωμένοι μπορούμε!

Τις ευχαριστώ από την καρδιά μου για την αποδοχή, την εμπιστοσύνη και την τιμή.

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία στην Μεσσηνία


Δεν είναι λίγα τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία που συγχωνεύονται, ενώ αρκετά είναι και εκείνα που κλείνουν τελείως τις πόρτες τους στους μαθητές. Υπάρχουν νέα σχολεία που ιδρύονται, αλλά είναι πο
λύ λιγότερα σε αριθμό σε σχέση με εκείνα που κλείνουν. Συγκεκριμένα, 10 είναι τα σχολεία που ιδρύονται και 36 τα σχολεία που καταργούνται. Επίσης, περισσότερα από 60 σχολεία συγχωνεύονται. Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τις ιδρύσεις, τις καταργήσεις, τις συγχωνεύσεις, τους υποβιβασμούς και τις προαγωγές Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων 2023-2024. 
 ΠΟΙΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ Μεσσηνία 
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε, για τη Μεσσηνία τη νέα σχολική χρονιά θα ισχύσουν τα εξής: Καταργείται το Νηπιαγωγείο Τρικόρφου, ενώ συγχωνεύονται τα 1ο, 2ο και 5ο Νηπιαγωγεία Μεσσήνης, αλλά και τα 1ο και 2ο Νηπιαγωγεία Πύλου.

ΑΚΡΙΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ- Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος

 


«Ευθύνη της κυβέρνησης η προστασία των καταναλωτών και των αρτοποιών από την αισχροκέρδεια στις τιμές αλεύρων, πρώτων υλών και καυσίμων»

“Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών και ιδιαίτερα στα άλευρα, που αμφισβητεί τη βιωσιμότητα των αρτοποιείων και δημιουργεί κίνδυνο αυξήσεων στην τιμή του ψωμιού. Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα και ευθύνη της κυβέρνησης και των ελεγκτικών υπηρεσιών για τις νέες αυξήσεις σε άλευρα, λοιπές πρώτες ύλες (έλαια, βούτυρα, γαλακτοκομικά), στο ρεύμα και στα καύσιμα. Σε συνέχεια των συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα με την Ομοσπονδία των αρτοποιών το Μάρτιο και τον Οκτώβριο του 2022 είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε το νέο ράλι αυξήσεων και την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την πολιτεία. Οι νέες αυξήσεις πιέζουν περαιτέρω τον πληθωρισμό και μειώνουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών απειλώντας τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών αλλά και των αρτοποιείων” τόνισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος (ΟΑΕ) σήμερα στη Βουλή. Στην συνάντηση συμμετείχαν, πέρα από τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλο, ο Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και π.Υπουργός Αλέξης Χαρίτσης και ο Διονύσης Καλαματιανός, γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Ηλείας.

Όπως τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος “το πρόβλημα της εκτίναξης των τιμών στα άλευρα που σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών ανέρχεται μέχρι και το 10% μας ανησυχεί και συμμεριζόμαστε την άποψη της Ομοσπονδίας ότι η πολιτεία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οφείλουν να παρέμβουν άμεσα, εφόσον δεν αντιστοιχεί η αύξηση αυτή και στις τιμές αρχικής προμήθειας των σιτηρών. Ο έλεγχος πρέπει να αφορά σε όλη την αλυσίδα των καταναλωτικών προϊόντων και όχι μόνο στο τελικό σημείο πώλησης στον καταναλωτή”.

“Τον Ιούλιο στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή είχαμε αύξηση 12,3% στον δείκτη –Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά (ΕΛΣΤΑΤ) λόγω αυξήσεων κυρίως σε ψωμί, δημητριακά, έλαια, λίπη, γαλακτοκομικά, λαχανικά. Από την άλλη η Ελλάδα είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις ακρίβειας καυσίμων στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και αυτό επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές, νοικοκυριά και οικονομία”.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της της ΟΑΕ, ενημέρωσαν πλήρως την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα θέματα της ακρίβειας στις πρώτες ύλες, το κόστος για τον καταναλωτή, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις αλυσίδες λιανικής πώλησης και τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου τους. Αναφέρθηκαν στην πτώση της κατανάλωσης και σε κίνδυνο λουκέτων στο 30% των επαγγελματιών λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Όπως ανέφεραν ο κλάδος παρουσιάζει μικρότερο τζίρο, μικρότερο όγκο πωλήσεων και ζημίες σε αντίθεση με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που ενισχύονται και από τα μέτρα της κυβέρνησης (market pass και καλάθι του νοικοκυριού). Δεσμεύτηκαν όμως ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να μην περάσουν οι αυξήσεις στους καταναλωτές αλλά ανησυχούν για νέες αυξήσεις στις βασικές πρώτες ύλες.

Από μεριά της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην οποία συμμετείχαν, πέρα από τον Πρόεδρο της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλο, οι Διονύσης Καλαματιανός, γραμματέας της ΚΟ και Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής και πρώην Υπουργός τέθηκαν ερωτήματα για το πως θα προληφθούν οι ανατιμήσεις στο ψωμί και νέα λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα φέρουν και απώλειες σε θέσεις εργασίας

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να ληφθούν πρωτοβουλίες από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και να συνεχιστεί η συνεργασία με τις κάτωθι κοινές προτάσεις:

– έλεγχοι από την πολιτεία για τον περιορισμό των αυξήσεων στις πρώτες ύλες ώστε να στηριχθεί η βιωσιμότητα των αρτοποιείων χωρίς επίπτωση στις τιμές καταναλωτή,

– αντιμετώπιση της κυριαρχίας των ολιγοπωλίων και καρτελοποίησης της αγοράς στα τρόφιμα,

– αντιμετώπιση της παραπλάνησης των καταναλωτών και του αθέμιτου ανταγωνισμού στο κατεψυγμένο και τυποποιημένο άρτο, και

– μηδενισμός του ΦΠΑ στο ψωμί.

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος (ΟΑΕ) συμμετείχαν οι Μούσιος Μιχάλης του Δημητρίου, Πρόεδρος, Κουκουμέρια Ελισσάβετ Α΄ Αντιπρόεδρος, Τσουκαλάς Προκόπης Β΄ Αντιπρόεδρος, Κεβρεκίδης Κωνσταντίνος Γενικός Γραμματέας, Σίνδρος Θεόδωρος, Αν. Γενικός Γραμματέας και Κωτούζας Αχιλλέας, Ταμίας της ΟΑΕ.

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου: Το Σάββατο (02/09) στην Κυπαρισσία


 Το προσεχές Σάββατο (02/09) θα διεξαχθεί στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας το Φεστιβάλ Γαστρονομίας που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τον Δήμο Τριφυλίας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Αγαπημένες πρώτες ύλες με γεύση από τα παλιά θα αναγεννηθούν με τον πιο πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο που θα μεταφέρει μια αυθεντική γαστρονομική εμπειρία μέσα από αρώματα της ντόπιας γαστρονομικής κουλτούρας.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν παραγωγοί - τυποποιητές τοπικών προϊόντων απ’ όλη τη Μεσσηνία και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επιδοθούν σε γευσιγνωστικές δοκιμές.

Θα υπάρξουν επίσης τα παραδοσιακά κεράσματα από γυναίκες – μέλη πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, ενώ η “γευσιγνωσία Οίνου και Ελαιόλαδου” θα προσφέρει μία μοναδική περιήγηση στις τοπικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στη μεσσηνιακή γη και παρασκευάζονται με μεράκι και αγάπη από τους παραγωγούς της. Την τιμητική τους, ωστόσο, δε θα έχουν μόνο οι ενήλικες καθώς το μενού περιλαμβάνει και γαστρονομικές δράσεις για τα μικρά παιδιά.

Όλα αυτά υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής από τους South Vibes που σκοπεύουν να μετατρέψουν τη γιορτή σε γλέντι με τραγούδια και χορούς.

Η βραδιά, θα έχει και Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς από έμπειρους γευσιγνώστες του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας οι οποίοι θα βραβεύσουν τις πιο νόστιμες παραδοσιακές συνταγές ελιών που θα έχουν ετοιμάσει γυναίκες απ’ όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας.

Λαγκούβαρδος: Η «χρυσή» αμμώδης παραλία της μοναδικής Τριφυλίας

 


Ο Λαγκούβαρδος (παλαιότερες ονομασίες: Λαγκουβάρδος, Κρυσταλλοπηγή) είναι παραθαλάσσιος οικισμός κοντά στα Φιλιατρά και στους Γαργαλιάνους και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Τριφυλίας, του Νομού Μεσσηνίας.

Πολύ γνωστή και δημοφιλής, κυρίως στους κατοίκους της περιοχής, είναι η παραλία του οικισμού, γνωστή ως η Παραλία του Λαγκουβάρδου. Το ποτάμι του Λαγκουβάρδου, από το οποίο πήρε το όνομα της και η γνωστή παραλία, εκβάλλει στη βόρεια πλευρά της παραλίας, αφού πρώτα διασχίσει το δαιδαλώδες ομώνυμο φαράγγι του Λαγκουβάρδου, το οποίο είναι καταπράσινο από την πυκνή βλάστηση.

Η «χρυσή» αμμώδης παραλία εκτείνεται σε μήκος 2 χιλιομέτρων και δεξιά και αριστερά περικλείεται από βράχια. Μάλιστα, τα καταγάλανα νερά της προσδίδουν στο τοπίο μία εξωτική ομορφιά. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην παραλία λειτουργεί καντίνα με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Πρόκειται για μια παραλία απαράμιλλης ομορφιάς που τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δημοφιλής στους απανταχού λάτρεις του surf και των άλλων θαλάσσιων σπορ, αφού θεωρείται ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη συχνότητα κυμάτων, ενώ την ίδια στιγμή είναι ασφαλής χωρίς δυνατά ρεύματα.

Δείτε το βίντεο του Michael Miller:

 

ΑΜΕΣΗ δημοπράτηση αδρευτικών δικτύων στο Φιλιατρινό φράγμα απαιτεί ο Αγροτικός Σύλλογος

 


ΝΕΑ ΗΧΗΡΗ ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών

ΘΕΜΑ: Φιλιατρινό φράγμα, ένα έργο πνοής σε πλήρη αδράνεια

Το Φιλιατρινό φράγμα κατασκευάστηκε με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αγροτικών αναγκών του κάμπου των Φιλιατρών, μιας περιοχής με έντονη αγροτική δραστηριότητα ελαιοπαραγωγική θερμοκηπιακή αλλά και υπαίθρια. Παρότι όμως κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί την τοπική αγροτική παραγωγή, από μεγαλόπνοο έργο πρωταγωνιστικής σημασίας για την περιοχή έχει καταντήσει απλό σκηνικό για φωτογραφίες περαστικών ταξιδιωτών.

Το συγκεκριμένο έργο έχει όλες τις προδιαγραφές για να εξυπηρετήσει τις αγροτικές ανάγκες της περιοχής, καθώς ο όγκος του ταμιευτήρα του Φιλιατρινού φράγματος είναι 7.810.000 κ.μ. νερού ετήσιος διαθέσιμος όγκος νερού για κατανάλωση 9.000.000 κ.μ. και εκτιμώμενη έκταση άρδευσης 30 εκτ. μ. γης. Κατά την ολοκλήρωση του έργου το έτος 2017, εκπονήθηκαν μελέτες για την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων και η οριστική παραλαβή του έργου έγινε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Δεκέμβριο του 2019Τότε και εντάχθηκε το έργο των αρδευτικών δικτύων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 45.880.000 ευρώ

Τέσσερα ολόκληρα έτη έχουν περάσει από την ένταξη του έργου Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 και έως σήμερα στο Οι παραγωγοί περιμένουν το νερό να φτάσει στις καλλιέργειες τους Ελαιοπερίβολα καρπουζοχώραφα θερμοκήπια υπαίθριες καλλιέργειες εν μέσω καλοκαιριού, με υψηλές θερμοκρασίες, μένουν χωρίς επαρκή άρδευση γεγονός που οδηγεί σε καταστροφή καλλιεργειών και σε μειωμένη παραγωγή Δυστυχώς όλα αυτά τα έτη εμείς οι αγρότες έχουμε λάβει μόνο υποσχέσεις περί ολοκλήρωσης του έργου, την οποία δεν την έχουμε ακόμα δει.

Ωραίες είναι οι φωτογραφίες των τουριστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με θέα την λίμνη του ταμιευτήρα και με τον «καταρράκτη» που σχηματίζουν τα νερά της υπερχείλισης-χιλιάδες κυβικά νερού «πολύτιμα» καταλήγουν στην θάλασσα- πολύ «ωραίος» ο βούρκος και ο καλαμιώνας που έχει σχηματισθεί γύρω από τον καταρράκτη, αλλά υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες με ρωγμές σε στηθαία, σε έργο μόλις έξι ετών! Δηλαδή, υπάρχουν ήδη εικόνες εγκατάλειψης και μάλιστα πρόσφατα έγινε επικίνδυνη κατολίσθηση

του πρανούς προς το φράγμα, στο νέο τμήμα του δρόμου Φιλιατρών –Χριστιάνων. Το φράγμα όμως, δεν κατασκευάστηκε ούτε για αξιοθέατο, ούτε για να αυξηθεί η πανίδα και η χλωρίδα της περιοχής, αλλά για συγκεκριμένο σκοπό που έξι έτη μετά την ολοκλήρωση του δεν επιτελεί

Ο κυριότερος κίνδυνος όμως που ελλοχεύει είναι ένας και είναι πολύ σοβαρός. Η ραγδαία κλιματική αλλαγή, που οδηγεί σε ακραία καιρικά, με αποτέλεσμα αγροτικές περιοχές δοκιμάζονται από καύσωνες και ξηρασίες μεγάλης έντασης. Πρόσφατο παράδειγμα έντονων καιρικών φαινομένων, η πρώτη παγκοσμίως ελαιοπαραγωγική χώρα , η Ισπανία , η οποία εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας για τα επόμενα τρία έτη δεν πρόκειται να έχει συγκομιδή ελαιόκαρπου. Αυτό θα είναι και το μέλλον της περιοχής μας, εάν δεν γίνει άμεσα η κατασκευή του έργου των αρδευτικών δικτύων και η σύνδεση τους με το φράγμα. Δεν θα υπάρχει τα επόμενα έτη αγροτική παραγωγή. Αυτό επιθυμεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Το ελαιόλαδο αυτή την χρονική περίοδο, έχει τιμή χονδρικής πώλησης 7 ευρώ και τα καρπούζια της περιοχής πωλούνται 50 λεπτά το κιλό, του χρόνου εάν όμως δεν υπάρξουν επαρκείς βροχοπτώσεις, δεν έχουμε παραγωγή. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ενάντια στο πρόβλημα κλιματικής αλλαγής, για να συνεχίσουμε να παράγουμε προϊόντα, προϊόντα ανταγωνιστικά που εξάγονται σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Επειδή η περιοχή των Φιλιατρών είναι η δεύτερη σε θερμοκηπιακή κάλυψη στην Ελλάδα, παράγει ετησίως 80.000 τόνους κηπευτικών, 15.000 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου, 40.000 τόνους πρώιμου καρπουζιού κ.λ.π., δηλαδή είναι μια περιοχή με έντονη αγροτική παραγωγική δραστηριότητα και με ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά στην πανελλήνια αγροτική εξαγωγική δύναμη της χώρας μας, πρέπει άμεσα να υπάρξει :

 

1./ Χρονοδιάγραμμα περάτωσης των διαδικασιών απαλλοτριώσεων.

 

2./ Δημοπρασία του έργου των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού Φράγματος.

Εκ του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου,

ο Πρόεδρος Ευάγγελος Κοροβίλας

ο Γραμματέας Αναστάσιος Γαβρίλης

    

Ηλίας Μπουντουβάς για τις μεγάλες ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων

 


Του Ηλία Μπουντουβά*

Θεωρώ απαράδεκτο και υποτιμητικό για την ευρύτερη περιοχή των Γαργαλιάνων, μετά από 35 μέρες από την μετάθεση του Γενικού ιατρού από το κέντρο υγείας Γαργαλιάνων, να μην έχει έρθει ακόμα αντικατάσταση του Γενικού ιατρού.

Ο επικεφαλής της παράταξης Πελοπόννησος πρώτα Μανώλης Μάκαρης επισκέφτηκε την 6 ΥΠΕ και του μεταφέρθηκε από τον διοικητή, ότι δεν έχει γιατρό να μας στείλει.
Ξέρουμε όμως ότι πολλά κέντρα υγείας της Μεσσηνίας λειτουργούν με πλεόνασμα γενικών ιατρών.
Στο θέμα αυτό δεν γίνεται να υπάρχουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και θα πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι.
Καλώ λοιπόν όλους τους υποψηφίους συνδυασμούς τόσο για τον δήμο όσο και για την περιφέρεια σε κοινό βηματισμό και αγώνα.
Περιμένουμε σαν κάτοικοι της Δ.Ε. Γαργαλιάνων την τοποθέτηση τους.
*Μπουντουβας Ηλίας υπ. Περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη πρώτα η Πελοπόννησος με επικεφαλής των Μανώλη Μάκαρη, ιατρό διευθυντή καρδιολογικής κλινικής Νοσοκομείου Καλαμάτας.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ- ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

 




Χριστιανούπολη Μεσσηνίας! Στον επαρχιακό δρόμο Φιλιατρά Χριστιανούπολης, δυστυχώς αυτά είναι τα χάλια στην Ελλάδα! Εδώ και ένα χρόνο κόπηκε κοντύλι από την περιφέρεια Πελοποννήσου 400 λιάδες ευρώ να Πλατύνη  ο δρόμος 200 m ο εργολάβος έκανε ένα μονοπλόκ λες και είναι ο δρόμος ο παλιός στην κακιά σκάλα που πάμε για Αθήνα, είχε δώσει προσφορά με έκπτωση δεν έφτασαν τα χρήματα όπως συνήθως και τώρα ζητάει άλλα Να ολοκληρωθεί το έργο, ο δρόμος έμεινε επικίνδυνος με μία τρύπα μέσα στη μέση και πολλές φορές έχουν γίνει εμπλοκές με μικροτρακαρίσματα, δηλαδή πρέπει να Θρηνήσουμε άτομα για να φτιαχτεί ο δρόμος; 
Δεύτερον γεφύρι βυθισμένο που βρίσκουν τα αυτοκίνητα, επικίνδυνο να βουλιάξει με μεγάλα αυτοκίνητα φορτηγά ακόμα και το λεωφορείο το σχολικό που μεταφέρει τους μαθητές στο σχολείο! Τρίτον Aπολωτριομένο  χωράφι με κοντύλι του φράγματος επικίνδυνη στροφή στην διασταύρωση Παλιό με καινούριο δρόμου!  Ενώ λήγεις μας προσέχουν το χωριό μας την χριστιανούπολη Γιατί έχουμε το καμάρι της Τριφυλίας και της Πελοποννήσου ολόκληρης, το μεγαλύτερο αρχαίο και βυζαντινό ναό την μεταμόρφωση του Σωτήρος!
 Την Αγία Σοφιά του Μοριά!  που μας έχει απομείνει γιατί και Αυτόν τον ναό κάποτε τον είχαν κάψει οι τούρκοι ο Ιμπραήμ που πέρασε από την Ελλάδα το 1850.. Με τη πρόσβαση να έρθει ο κόσμος να δει αυτό το Αξιοθέατο μνημείο; Και κάτι άλλο! Για όσους δεν ξέρουν και ειδικά σε αυτούς που πολιτεύονται υπάρχει επαρχιακός δρόμος στον Ημιορεινό άξονα 25 km που συνδέει εφτά χωριά του Δήμου μας από Κυπαρισσία Αρμενοί Περδικονέρι πλάτη Χριστιανούπολη Μουζάκι με πύργος Τριφυλλίας 21 km είναι άσφαλτος και 4 km χωματόδρομος να παίρνουν μόνο τρακτέρ,  έλεος αλλού φτιάχνουν ιδιωτικές μαΐστρες με λεφτά του κράτους, δεν Μπορούν να ολοκληρώσουν τα 4 km να επικοινωνούν αυτά τα χωριά Που είναι απομονωμένα! 
Και τώρα που έρχονται οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές να έρθουν οι κύριοι υποψήφιοι που ήταν εκλεγμένοι τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια να τους αγκαλιάσουμε Να τους ξαναψηφίσουμε και να τους κάνουμε και τραπέζι για να τους ξαναδούμε μετά από τέσσερα χρόνια όπως μας είχαν υποσχεθεί!!

ΝΕΟΣ υποψήφιος στη Δ.Κ. Κοπανακίου με τον Άκη Κατρίτση


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Και ο Νίκος Πανουσάκης υποψήφιος στη Δ.Κ. Κοπανακίου

Συμπατριώτισσες & Συμπατριώτες της Τριφυλίας μας, φίλες & φίλοι,

Η Τριφυλία του μέλλοντος είναι ο στόχος που εμπνέει, κινητοποιεί και ενώνει δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης. Ανθρώπους δυναμικούς που ξέρουν να δουλεύουν συλλογικά και να πετυχαίνουν τους στόχους που θέτουν για το κοινό καλό, για την πρόοδο και την ευημερία.

Με χαρά και τιμή ανακοινώνουμε σήμερα και την υποψηφιότητα του Νίκου Πανουσάκη του Παναγιώτη με το συνδυασμό μας «ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ» στη Δημοτική Κοινότητα Κοπανακίου.

Ο Νίκος Πανουσάκης είναι αγρότης – επιχειρηματίας. Πατέρας τριών παιδιών. Είναι άνθρωπος δυνατός και δημιουργικός. Με ικανότητες και διάθεση για δουλειά και προσφορά για ένα καλύτερο αύριο.

Τον ευχαριστώ από την καρδιά μου για την αποδοχή, την εμπιστοσύνη και την τιμή.

ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ! Κερδίζουμε το μέλλον!

Το ΠΑΣΟΚ θα "ξηλώσει" τα στελέχη που δεν θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Κουτσούλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου!


 Ξεκάθαρο μήνυμα προς όλα τα στελέχη του κόμματος που δεν θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Κουτσούλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (και αντιστοίχως τα πρόσωπα που έχει στηρίξει το κόμμα και στις άλλες περιφέρειες) δίνει απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΟ ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου έχει ήδη ανακοινώσει τη στήριξή του στους υποψήφιους Περιφερειάρχες της Χώρας, σηματοδοτώντας την αυτόνομη και ανοδική πορεία του και στην Αυτοδιοίκηση, όπως καταγράφηκε στις εθνικές εκλογές του Μαϊου και του Ιουνίου αντίστοιχα.

Με δεδομένο ότι  το διακύβευμα των Περιφερειακών, ιδιαίτερα,  εκλογών είναι και πολιτικό, έχοντας βέβαια και τοπικά χαρακτηριστικά, οι υποψηφιότητες που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής   είναι αυτές, μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί η ουσιαστική αποκέντρωση του κράτους με Αυτοδιοίκηση με δικούς της πόρους και αρμοδιότητες, ικανή να λειτουργήσει ως μοχλός για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη .

Η ΕΔΕΚΑΠ, κατόπιν της συνεδρίασής της, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών,  απευθύνει  ισχυρή σύσταση   στα μέλη των οργάνων όλων των βαθμίδων  του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής να πλαισιώσουν τόσο με την υποψηφιότητά τους όσο με τις δημόσιες τοποθετήσεις και δράσεις τους τους υποψηφίους Περιφερειάρχες,  στους οποίους το Κίνημά μας  έχει δώσει στήριξη, συστρατευόμενοι στον κοινό μας αγώνα για ισχυρό ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής  και στην Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα εξάλλου και με την ιδιότητά τους ως μέλη των οργάνων του Κινήματος.

Επισημαίνεται δε ότι εάν μέλος οργάνου του Κινήματός μας θέσει υποψηφιότητα ή/και στηρίξει με δημόσιες τοποθετήσεις του υποψήφιο που έχει λάβει στήριξη από άλλον πολιτικό φορέα, ενώ στην Περιφέρειά του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει δώσει στήριξη σε συγκεκριμένο υποψήφιο, τότε με την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του θα εκπέσει της ιδιότητας του μέλους  του οργάνου στο οποίο είχε εκλεγεί και θα αντικατασταθεί από αναπληρωματικό μέλος.

Η ιδιότητα του μέλους των οργάνων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συνεπάγεται την προαγωγή και υλοποίηση των πολιτικών και αποφάσεων του φορέα και οποιαδήποτε άλλη προσωπική επιλογή δεν μπορεί να συνυπάρχει με την ιδιότητα του μέλους οργάνου του Κινήματός μας.     

Για την ΕΔΕΚΑΠ

Η Πρόεδρος

Νανά Βρυώνη    

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ...ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

 


Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις δαπάνες των νοικοκυριών και τις επιλογές τους μπροστά στο ράφι

Οταν ένα ταψί μπριάμ κοστίζει όσο ένα μαγειρευτό χοιρινό ή γεμιστές πιπεριές με τυρί φέτα όσο το μοσχάρι και ένα κιλό φασολάκια όσο μισό κοτόπουλο, οι αλλαγές στο καθημερινό τραπέζι είναι αναπόφευκτες ειδικά στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τιμή των χονδρών πιπεριών που είναι όσο περίπου η τιμή του χοιρινού το 2020 (περίπου 2,40 ευρώ το κιλό) ή όσο το μισό κιλό κατσικίσιου κρέατος σήμερα.

Ερευνες που δημοσιεύονται κατά καιρούς καταγράφουν ότι περίπου επτά στους 10 καταναλωτές δηλώνουν μείωση των δαπανών ακόμα και στα βασικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση μειώνεται κατά 70% ή οι μειώσεις αφορούν όλα τα τρόφιμα ή προϊόντα. Στις μελέτες αυτές δεν υπάρχει μεγαλύτερη λεπτομέρεια για περικοπές ανά κατηγορία προϊόντων ή ανά προϊόν.

«ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ανέλυσαν τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν τον υπολογισμό του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Η μέθοδος είναι προσεγγιστική, καθώς αποπληθωρίσαμε την επίπτωση που έχει η βαρύτητα κάθε προϊόντος στο «καλάθι» του πληθωρισμού. Θα ήταν πιο ακριβής εάν υπήρχε η ίδια ταξινόμηση σε κάθε χρονική περίοδο και ανάλυση ανά προϊόν (π.χ. φέτα).  Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

Από το 2021, όταν ξεκίνησε η ανηφόρα των τιμών μέχρι σήμερα, τα είδη διατροφής έχουν αυξηθεί κατά περίπου 37%, ενώ η μείωση της δαπάνης (σε όγκο) υπολογίζεται σε περίπου 10%. Αλλά το ποσοστό ποικίλλει με την κατηγορία του τροφίμου. Για παράδειγμα, οι αγορές σε φρούτα μειώθηκαν κατά 12%, σε λαχανικά κατά 11%, σε όσπρια κατά 15% και σε ελαιόλαδο κατά 10%.

Οι αγορές έτοιμων γευμάτων αυξήθηκαν κατά 23% το 2022 σε σύγκριση με το 2021, όπως μας ανέφεραν εκπρόσωποι σουπερμάρκετ και εταιρειών ερευνών. Η αύξηση αυτή αφορούσε όλες τις κατηγορίες έτοιμων γευμάτων, με τα κατεψυγμένα γεύματα να καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση, με 29%.

Στην περίοδο Ιουλίου 2022 – Ιουλίου 2023, ο σωρευτικός πληθωρισμός στα είδη διατροφής ήταν 29,9% που φαίνεται ότι οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης κατά 8%. Με την ίδια μέθοδο διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση στο ψωμί, τα κρέατα, τα ψάρια, το γάλα, τα αβγά, τα λάδια, τα λαχανικά και τα φρούτα. 

Σε όλα διαπιστώνεται μείωση κατανάλωσης, πλην των λαχανικών και φρούτων. Ισως αυτό ισχύει διότι οι καταναλωτές για να μειώσουν τις δαπάνες αντικαθιστούν ακριβότερα προϊόντα (ανά τεμάχιο ή ανά κιλό) με φθηνότερα. Δηλαδή μπορεί να αντικαταστάθηκε κάποια ποσότητα κρέατος με φρούτα και λαχανικά. Ενδεχομένως να περιλαμβάνεται και αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες.

Εξάλλου, γνωρίζουμε από τα οικονομικά ότι υπάρχουν τα προϊόντα gini, τα οποία δεν υπακούουν στον νόμο προσφοράς και ζήτησης ή, καλύτερα, στην ελαστικότητα (όσο αυξάνεται η τιμή τόσο μειώνεται η ζήτηση). Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ψωμί ή οι περίοδοι πολέμου, όπου αυξάνεται η κατανάλωση ψωμιού και άλλων φθηνών τροφών, ώστε να μεγιστοποιηθεί η χρήση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Στην τριετία, δηλαδή την περίοδο Ιουλίου 2021 – Ιουλίου 2023, οι συνολικές ανατιμήσεις είναι μεγαλύτερες και φτάνουν το 50%, αλλά ο υπολογισμός της δαπάνης σε όγκο δεν ήταν δυνατός λόγω αλλαγής στην ομαδοποίηση των προϊόντων που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ. Τον Ιούλιο του 2021, η μεταβολή τιμής και η επίπτωση στον πληθωρισμό για το ελαιόλαδο (σε ετήσια βάση) ήταν διακριτή, ενώ από τον Ιούλιο του 2022 περιλαμβάνεται στην ομάδα έλαια. Ετσι, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν, για παράδειγμα, το ελαιόλαδο ή μέρος του αντικαταστάθηκε από κάποιο άλλο έλαιο, όπως ηλιέλαιο. Το ίδιο συνέβη στα γαλακτοκομικά κ.α.