Pages

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Ελεύθερο Πανεπιστήμιο με 12 χώρες στο 1ο διεθνές συνέδριο «Γλώσσα και Ελευθερία» στην ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ


 Από 10 έως 16 Σεπτεμβρίου, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο πραγματοποίησε το πρώτο του διεθνές συνέδριο «Γλώσσα και Ελευθερία» στην ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ.

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, στο Εργαστήρι Φιλοσοφίας και Θρησκευτικών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, αρχίσαμε να συζητάμε την ιδέα και τη μορφή ενός διεπιστημονικού συνεδρίου - και τώρα το καταφέραμε! 32 συμμετέχοντες από 12 χώρες (Βραζιλία, Λετονία, Λιθουανία, Νότια Αφρική, Μεγάλη Βρετανία, Ισραήλ, Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Σλοβακία, ΗΠΑ, Γαλλία) μπόρεσαν να έρθουν στη φιλόξενη γη της Πελοποννήσου για να μοιραστούν την έρευνά τους για τη σχέση μεταξύ γλώσσας και ελευθερίας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν φιλόσοφοι και φιλόλογοι, ιστορικοί και σλαβιστές, νομικοί και ερευνητές της σύγχρονης τέχνης.

Το μεγαλύτερο μέρος των εκθέσεων που παρουσιάστηκαν ομαδοποιήθηκαν γύρω από τρία οριζόντια θέματα:

Ιστορική και πολιτιστική εξέλιξη της έννοιας της ελευθερίας,

Σημασιολογία της ελευθερίας στις γλώσσες του δικαίου και της ηθικής

Γλώσσες ανελευθερίας (προπαγάνδα, ιμπεριαλισμός, διπλή σκέψη) εναντίον γλωσσικής αντίστασης.

Είμαστε πεπεισμένοι για τη σημασία και την αναγκαιότητα της κατανόησης της τραγικής εμπειρίας που βιώνουν σήμερα τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία - φυσικά, τη βιώνουν διαφορετικά. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί για αυτήν την εμπειρία, ούτε να μιλήσουμε γι' αυτήν. Επομένως, σχεδόν κάθε ομιλία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αντιμετώπιζε τα τερατώδη γεγονότα που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η πολιτική καταστολή εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η ανεξέλεγκτη προπαγάνδα στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι γλωσσικές πολιτικές και οι πρακτικές λόγου που υποστηρίζουν όλα αυτά πρέπει να αναλυθούν και να αξιολογηθούν ώστε αυτό που συμβαίνει να μην επαναληφθεί ποτέ.

Ένα από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του συνεδρίου είναι η απόφαση για ανάπτυξη επαφών με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (Βραζιλία), το Πανεπιστήμιο Northwestern (Νότια Αφρική) και το Κολλέγιο Dartmouth (ΗΠΑ).

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο ευχαριστεί το Ίδρυμα Science at Risk (Γερμανία), τον πολιτιστικό σύλλογο ΜΕΣΚ, το δημαρχείο Τριφυλίας, καθώς και προσωπικά τη Σόνιας Τουρκολιά, Φωτεινή Στυλιανού, Άννα Ζουμπούλη, Μαρία Καπίρη, Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, Rula Fotena, Christina Fildisi, Giorgi Beloyani, και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό τον δήμαρχο της Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη για τη βοήθειά τους στη διοργάνωση του συνεδρίου μας.

Σας ευχαριστούμε για το γενναιόδωρο καλωσόρισμα, το ενδιαφέρον πολιτιστικό πρόγραμμα που καταφέραμε να χωρέσουμε στο σύντομο χρονικό διάστημα που βρεθήκαμε όλοι στην Ελλάδα (επίσκεψη στο μουσείο τοπικής ιστορίας Κυπαρισσίας, ανασκαφές μυκηναϊκών τάφων στην Περιστέρια, της Αρχαίας Μεσσηνίας).

Σε Υπηρεσίες, Νοσοκομείο και καταστήματα της Κυπαρισσίας ο Άκης Κατρίτσης

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε Υπηρεσίες, Νοσοκομείο και καταστήματα της Κυπαρισσίας ο Άκης Κατρίτσης

«Η Τριφυλία αξίζει καλύτερα! Ενωμένοι κερδίζουμε το μέλλον που αξίζουμε!»

Την Παρασκευή από το πρωί έως το μεσημέρι ο υπ. Δήμαρχος Τριφυλίας Άκης Κατρίτσης με υποψήφιους του συνδυασμού «ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ» επισκέφθηκαν Δημόσιες και Δημοτικές Υπηρεσίες, το Νοσοκομείο και καταστήματα στην Κυπαρισσία. Συζήτησαν με υπηρεσιακούς παράγοντες, με κατοίκους, εμπόρους κι επαγγελματίες για θέματα των Υπηρεσιών, του Νοσοκομείου, της Κυπαρισσίας και της Τριφυλίας ενημερώνοντάς τους για τις προγραμματικές θέσεις και προτεραιότητες του συνδυασμού για τη νέα πενταετία στον Δήμο Τριφυλίας. Άκουσαν ενδιαφέρουσες ιδέες, απόψεις και προτάσεις και συζήτησαν για την περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του Νοσοκομείου, για βελτίωση της καθημερινότητας, κάλυψη των αναγκών, αποκατάσταση προβλημάτων και δημιουργία συνθηκών και υποδομών για ένα καλύτερο αύριο. Για περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, για την ανάπτυξη του τουρισμού, για την προώθηση και προβολή των τοπικών προϊόντων, των αρχαιολογικών και θρησκευτικών μνημείων, των παραλιών και του ορεινού όγκου. Κοινός τόπος και στόχος η Τριφυλία του μέλλοντος! Με ενότητα, διάλογο, σύνθεση και συνεργασία μπορούμε καλύτερα. Η Τριφυλία αξίζει καλύτερα! Ενωμένοι κερδίζουμε το μέλλον που αξίζουμε!

      

Αντιπαραθέσεις με φόντο τις εκλογές στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

 


Αντιπαραθέσεις υπήρξαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές που είναι σε δέκα ημέρες.

Από τις δύο συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκε η μία, καθώς στη δεύτερη δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία.
«Μη ρίχνετε λάσπη στον ανεμιστήρα, ο λαός της Τριφυλίας δεν τρώει λωτούς» τόνισε από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Τσαφαράς απευθυνόμενος προς τη δημοτική αρχή και μιλώντας για σειρά έργων για τα οποία καταλογίζουν ευθύνες στην αντιπολίτευση ότι δεν έχουν γίνει: «Εσείς φταίτε (η αντιπολίτευση)» απάντησε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Αντώνης Βλάχος.
Χαρακτηριστικά ο κ. Τσαφαράς επισήμανε για το αθλητικό κέντρο Κυπαρισσίας πως δεν υπάρχει στη μελέτη και πως η Περιφέρεια είχε δώσει μόνο το ποσό των 300.000 από το 1,3 εκ. ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός. Για την ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού επισήμανε πως η ενημέρωση στο Δ.Σ. έγινε αφού την προκάλεσε η αντιπολίτευση και αφού είχε περάσει από την Οικονομική Επιτροπή και πως πρότασή τους ήταν να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Για τη μεταφορά της ΔΕΥΑΤ στα Φιλιατρά τόνισε πως και ο ίδιος ψήφισε και πάρθηκε απόφαση να πάει, αλλά η δημοτική αρχή δεν την υλοποίησε. Για την κατάργηση του πεζόδρομου στα Φιλιατρά τόνισε ότι ψηφίστηκε αλλά δεν υλοποιήθηκε, ενώ για την πλατεία των Φιλιατρών ρώτησε αφού ήταν έτοιμη η μελέτη γιατί δεν πέρασε από τις υπηρεσίες και τώρα ανακοινώθηκε ότι την ενέκριναν. Επίσης αναρωτήθηκε αν η αντιπολίτευση φταίει που δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο στη Δεκατεσσάρων, το ταρτάν στο γήπεδο και που δεν λειτουργούν τα φίλτρα στην Πλάτη.
Απαντώντας ο κ. Βλάχος επισήμανε πως η αντιπολίτευση φταίει και το κυριότερο είναι που δεν ψήφιζε τον προϋπολογισμό και σκόπιμα δημιουργούσε εμπόδια.
Από την άλλη το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών έθιξε από την πλευρά της αντιπολίτευσης τόσο ο Σαράντος Κουκούμης όσο και Γιάννης Μερκούρης. Ο κ. Κουκούμης είπε πως κανείς δεν μιλάει για το κόστος της διαχείρισης από την ΤΕΡΝΑ -«υπάρχουν πολλοί τρόποι διαχείρισης αλλά δε λέτε κουβέντα, ούτε μειώνετε τον όγκο με διαλογή και ανακύκλωση» τόνισε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας ο κ. Μερκούρης τόνισε πως πρέπει να ενημερωθεί ο τριφυλιακός λαός για το τι θα κληθεί να πληρώσει, καθώς τους 3 τελευταίους μήνες έχουν πάει 3.500 τόνοι σκουπιδιών που αντιστοιχούν σε 350.000 ευρώ, και αναρωτήθηκε αν θα αυξηθούν τα τέλη.
Απαντώντας ο κ. Βλάχος σημείωσε πως τα σκουπίδια αναγκαστικά πήγαν στην ΤΕΡΝΑ αφού ήταν απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, η οποία δεν αξιοποίησε τα χρήματα για τη δημιουργία εργοστασίου στους Γαργαλιάνους. Παρεμβαίνοντας ο κ. Μερκούρης τόνισε πως άλλαξε ο εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση και δεν μπορούσε να γίνει και ρώτησε τι έχει κάνει η δημοτική αρχή για τον περιορισμό των απορριμμάτων. Κ.Μπ.

“Ανυπότακτα Φιλιατρά” καταρρίπτουν με ανακοίνωση τις εξαγγελίες του δημάρχου για τα Φιλιατρά


 ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

Αναφορικά με τις εξαγγελίες του Δημάρχου Τριφυλίας για την πόλη των Φιλιατρών, όπως εκφράστηκαν κατά την διάρκεια των εγκαινίων στα Φιλιατρά και με τη πιθανότητα ότι δεν πρόκειται να πει τίποτε περισσότερο προγραμματικά στην Κεντρική του ομιλία, τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ στέκονται κυρίως σε δύο ζητήματα:

  • έργο ανάπλασης ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ. Αποτελεί ένδειξη πολιτικής ασέβειας – ανεντιμότητας, η δια στόματος δημάρχου ανακοίνωση ότι “εγκρίθηκε η πλατεία των Φιλιατρών 3.300.000 ευρώ”….. “περνώντας από την αρχαιολογική και από τη νεοτέρων και από αλλού”. Από κοινού και για τρίτη συνεχόμενη φορά, με τρίτη συνεχόμενη νέα μελέτη Δήμαρχος και Περιφερειάρχης με την ίδια ΕΜΜΟΝΗ αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες της πόλης, επιδιώκουν να πραγματοποιηθεί ΕΝΑ και μοναδικό έργο στα Φιλιατρά τεράστιου προυπολογισμού. Έργο που έχουν απορρίψει με τις αποφάσεις τους το Κοινοτικό συμβούλιο Φιλιατρών, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Κ. Δήμαρχε υπάρχει αντιπρόταση στην χρηματοδότηση Α. Τρίτσης με άλλα έργα ψηφισμένα από όλα τα συμβούλια την οποία εσείς δεν αποδέχεστε. Διότι αν τελικά ενστερνιζόσασταν την πρόταση “Ολοκληρωμένων αστικών αναπλάσεων Φιλιατρών” σήμερα θα είχατε ανακηρυχθεί ήρωας και θα βρισκόσασταν πολύ ψηλά στην εκτίμηση όλων μας!

  • Αντιθέτως δρομολογείτε τα πράγματα, ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ. Έτσι λοιπόν τώρα σας λέμε ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ να προχωρήσετε σε οποιαδήποτε δεσμευτική ενέργεια πχ δημοπρασία ή σύμβαση, γιατί θα μας βρείτε απέναντί σας. ΚΑΝΤΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ! Να δοθούν η μελέτη και τα αρχιτεκτονικά σχέδια στη δημοσιότητα. Είναι καταγεγραμμένη άλλωστε, η ρητή δέσμευση για διαβούλευση, του κ. Περιφερειάρχη προς την τοπική κοινωνία. Δείξτε μας δημόσια και όχι μυστικά, τι έχετε φτιάξει για άλλη μια φορά ερήμην μας!

Εν προκειμένω, επί του θέματος αυτού καλούνται να τοποθετηθούν όλες οι υπόλοιπες υποψήφιες παρατάξεις στον Δήμο Τριφυλίας. Μην κωφεύετε, ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ ΞΕΚΑΘΑΡΗ για το ζήτημα της ανάπλασης της πλατείας, είναι πολύ σοβαρό!

  • Περί αυτοδιοίκητου. Ο δήμαρχος επί λέξη είπε: “είτε το θέλουνε είτε όχι, τελειώσαμε! Έχει γίνει μια ενοποίηση και λέγεται Τριφυλία. Πρέπει όλοι μαζί ν΄ αγαπηθούμε και να συνεργαστούμε για το καλύτερο του τόπου μας”. Λοιπόν, αυτά κ. Δήμαρχε είναι πολύ φτηνά και παρωχημένα επιχειρήματα, τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιος δήμαρχος στην αρχή του Καλλικρατικού θεσμού. Πλέον, μετά τα 13 ολόκληρα χρόνια ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ καταποντισμού, εγκατάλειψης, παρακμής και αποψίλωσης των Φιλιατρών αλλά και των υπόλοιπων περιχώρων και δημοτικών ενοτήτων, είναι εμφανές ότι το εγχείρημα “Καλλικρατική Τριφυλία” ΑΠΕΤΥΧΕ!

Φιλιατρινοί/ες, ακούσατε τον “Φιλιατρινό” δήμαρχο μας; Θεωρεί τελειωμένη υπόθεση την επαναφορά στο αυτοδιοίκητο ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ! Την μοναδική λυτρωτική και οριστική λύση των βασάνων που ταλανίζουν αυτή την πόλη! Την μοναδική ελπίδα που όλοι μας φανερά αλλά κι ενδόμυχα προσδοκούμε. Πετάξτε τους εφιάλτες στον Καιάδα της πολιτικής!

Κλείνοντας, δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε τη σπουδή, κυριολεκτικά στο παρά πέντε (10 μόλις μέρες πριν τις εκλογές) του καθαρισμού του χάντακα και της επισκευής στο Φλωρεντιανό σιντριβάνι της πλατείας Καποδιστρίου!

Κυρίες και κύριοι της δημοτικής αρχής Ανόδου κτλ συνεργατών προκειμένου να κάνετε έργα, ευχής έργον θα είναι, να γίνονται κάθε 10 μέρες εκλογές!

Φιλιατρινοί/ες, οι εκλογές θα τελειώσουν.

Δεν θα τελειώσει η διεκδίκηση του δίκαιου αιτήματος της κοινωνίας μας:

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ: ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

Φιλιατρά, 29 Σεπτέμβρη 2023

Κείμενο μελών

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

ME ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου υποψήφιου Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού

 


ΜΕΓΑΛΗ συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του κόσμου στην αποψινή εκδήλωση για τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Δημήτρη Πτωχού στην Καλαμάτα. Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών επισφράγισε το… αγκάλιασμα στην πρόταση του υποψηφίου περιφερειάρχη, ο οποίος μπορεί και δεσμεύτηκε πως θα το κάνει, να πάει μαζί με τους συνεργάτες του, την Πελοπόννησο μπροστά.

Ο κ. Πτωχός, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και μοιράστηκε με τον κόσμο την εμπειρία αυτών των δύο τελευταίων δύο μηνών, απ’ όταν και ανακοινώθηκε η στήριξη της ΝΔ στο πρόσωπό του. Δύο μήνες, που επικυρώνουν την ανάγκη των Πελοποννησίων να αλλάξουν σελίδα και να δουν τον τόπο τους να εξελίσσεται. Ο Δημήτρης Πτωχός στάθηκε ειδικά στην ανάπτυξη και την ανάγκη να είναι ο τόπος ελκυστικός για όλους και κυρίως για τους νέους που δεν μπορεί να συνεχίσουν να εγκαταλείπουν τις ιδιαίτερες πατρίδες και τις οικογένειές τους, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Δυναμικό ήταν το παρόν του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είναι από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Δημήτρη Πτωχού, αλλά και των βουλευτών του κόμματος στη Μεσσηνία, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων και φυσικά, του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον υποψήφιο περιφερειάρχη και τα κοινά τους γνωρίσματα. Ως ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, νοιάζονται κυρίως για το αποτέλεσμα και ο κ. Παπαστεργίου το απέδειξε ως δήμαρχος, κάνοντας τα Τρίκαλα πόλη… πρότυπο. Χαρακτηριστικά ήταν όσα είπε για τα 4 «ο» που δίνουν το στίγμα και της υποψηφιότητας του Δημήτρη Πτωχού. «Όραμα. Ομάδα. Ορμή. Όρεξη». Αυτό είναι το τετράπτυχο με το οποίο ανάγλυφα χαρακτήρισε όσα σηματοδοτούν τη δυναμική του συνδυασμού και του ίδιου του Δημήτρη Πτωχού, ο Δημήτρης Παπαστεργίου.

 

            

Κατρίτσης σε χωριά της Τριφυλίας: «Οριστικά τέλος στην αλαζονεία, την έπαρση, τον εμπαιγμό»


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΚΗΣ ΚΑΤΡΙΤΣΗΣ: «Βάζουμε οριστικά τέλος στην αλαζονεία, την έπαρση, τον εμπαιγμό»
«Τέλος στο μαρασμό και στην αδιαφορία. Τέλος στα ψέματα και την κοροϊδία»

«Στις 8 Οκτωβρίου βάζουμε οριστικά τέλος στην αλαζονεία, την έπαρση, τον εμπαιγμό. Τέλος στο μαρασμό και στην αδιαφορία. Τέλος στα ψέματα και την κοροϊδία» τόνισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Τριφυλίας Άκης Κατρίτσης την Πέμπτη το απόγευμα κατά τις επισκέψεις του σε Ξηρόκαμπο, Στασιό, Σπηλιά, Περδικονέρι, Πλάτη, Χαλαζόνι, Εξοχικό, Φαρακλάδα και Αρμενιούς. Πρόεδροι, πρώην πρόεδροι, πρόεδροι και μέλη τοπικών συλλόγων και κάτοικοι υποδέχθηκαν θερμά τον κ. Κατρίτση και τους υποψήφιους του συνδυασμού «ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ» στα χωριά τους για τα οποία τους ενημέρωσαν για τα προβλήματα λέγοντας με αγανάκτηση ότι είναι εγκαταλελειμμένα από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή η οποία δεν ανταποκρίνεται ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της και ούτε καν ακούει τα προβλήματα και τα αιτήματά τους. Σημείωσαν μάλιστα χαρακτηριστικά ότι έχουν να δουν τον απερχόμενο Δήμαρχο στα χωριά τους από την προεκλογική περίοδο του 2019. Ο κ. Κατρίτσης συζήτησε αιτήματα και προτάσεις τους και επανέλαβε τη δέσμευσή του να είναι και «συμπρόεδρος» σε κάθε Κοινότητα. Δεσμεύθηκε ξανά για ενεργό ρόλο των Προέδρων των Κοινοτήτων και για απόδοση της νομοθετημένης πάγιας προκαταβολής. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Τριφυλίας Άκης Κατρίτσης τόνισε ότι στο συνδυασμό του πιστεύουν στην ενότητα, τη σύνθεση, τη συνεργασία, στις αρχές του Κοινοτισμού, της τοπικής αποκεντρωμένης Δημοκρατίας και με αυτές τις αρχές από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα λειτουργεί η νέα Δημοτική Αρχή, με τους κατοίκους να δέχονται με ικανοποίηση και χαρά τις δεσμεύσεις του και να αποδέχονται τις προγραμματικές του αρχές για ένα καλύτερο αύριο. Στη Φαρακλάδα συναντήθηκε και με τον βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ., Περικλή Μαντά, ο οποίος δειπνούσε στην ιδιαιτέρα του πατρίδα.

    

Λαϊκή Συσπείρωση: Ψηφίζουν ομόφωνα πανωπροίκια σε εργολάβους στην Τριφυλία και «τσακώνονται» για τις προεκλογικές ανάγκες

 


Δελτίο Τύπου

Μπορεί να «τσακώνονται» τα στελέχη της Ν.Δ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, στο νυν Περιφερειακό Συμβούλιο και εκ νέου υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τον κ. Πτωχό και τον κ. Τατούλη για τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου, όμως στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου χθες στις 26-9-2023 ψήφισαν ομόφωνα την έγκριση του 4ου ΑΠΕ στο έργο «Βελτίωση της Ε.Ο. Φιλιατρά-Γαργαλιάνοι» με υπέρβαση κατά 1.034.872 ευρώ.

Είχε προηγηθεί η έγκριση του 2ου ΑΠΕ με υπέρβαση 1.611.873 ευρώ πριν από λίγους μήνες.

Δηλαδή πανωπροίκια στον εργολάβο ύψους 2.646.745 ευρώ.

Όπως πάνε θα καταντήσουν και αυτό το έργο και οικονομικά «αμαρτωλό» αφού τεχνικά είναι απαράδεκτο και έχουν δίκιο οι κάτοικοι και οι αγρότες της περιοχής, που έχουν ξεσηκωθεί γιατί βλέπουν να κινδυνεύουν τα χωράφια τους, οι περιουσίες τους από την έλλειψη τεχνικών έργων για τα όμβρια νερά, σε ένα καινούριο ουσιαστικά έργο.

Είναι τυχαία που ο ανάδοχος είναι ο ίδιος εργολάβος με το αμαρτωλό έργο Τζάνε-Καλαμάκι, όπου εκτός από τις παλιές αμαρτίες, πριν ένα χρόνο ψήφισαν από κοινού οι τέως και οι νυν, πανωπροίκι 2 εκατ. ευρώ για ανύπαρκτο επιπλέον μεταφορικό έργο 100.000m3 αδρανών από λατομείο της Μεγαλόπολης στο χώρο του έργου Τζάνε-Καλαμάκι;

Αυτά είναι τα αποτελέσματα ανάθεσης της κατασκευής-συντήρησης και λειτουργίας των εθνικών οδών στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αυτά να γίνουν κριτήριο ψήφου για τα λαϊκά στρώματα στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Επιτραπέζια ελιά: 1 στους τρεις θα αποφύγει να πάει στα χωράφια να μαζέψει

 


Η συγκομιδή του πράσινου καρπού έχει ξεκινήσει στα ελαιοπαραγωγικά κέντρα, σε μία χρονιά που όμοιά της, σύμφωνα με τους παλαιότερους, δεν έχει υπάρξει τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα. Κι αυτό λόγω της μεγάλης μείωσης που επισημαίνεται στο σύνολο σχεδόν των παραγωγικών κέντρων.

Οι πρώτοι τιμοκατάλογοι ήδη έχουν βγει για την ποικιλία Χαλκιδικής, με επικρατέστερα τα 2 ευρώ για όλα τα μεγέθη, ενώ σε υψηλό επίπεδο φημολογείται ότι θα κινηθεί και η πράσινη Κονσερβολιά, σύμφωνα με τους συνομιλητές. Οι παραγωγοί φέτος δεν αναμένεται να «βγάλουν τα σπασμένα» παρά το επίπεδο τιμών, εκτιμούν, δεδομένων των δραματικών μειώσεων στις ποσότητες.

Επιπλέον, υπάρχει κι ένας προβληματισμός ως προς την ανταπόκριση της αγοράς στην τιμή, με τις εξαγωγικές ανάγκες της χώρας, παράλληλα, να μην καλύπτονται, λόγω της ελλιπούς παραγωγής, όπως εκτιμά ο κλάδος.

Απρόβλεπτο το επίπεδο μειώσεων

Στη Στυλίδα, η συγκομιδή εξελίσσεται μετά τη διακοπή που μεσολάβησε λόγω των βροχοπτώσεων. «Στην Κονσερβολιά Στυλίδας η παραγωγή θα είναι στο 2% μιας καλής χρονιάς», εκτιμά ο πρόεδρος του ΑΕΣ Στυλίδας, Γιώργος Πλιάτσικας, συμπληρώνοντας ότι το ποσοστό ανεβαίνει στο περίπου 5%, αν συμπεριληφθούν και οι άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή.

«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά τέτοια χρονιά», υπογραμμίζει, αναφέροντας ότι υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που δεν συμφέρει να μαζέψουν τον καρπό, ενώ και η συγκομιδή θα ολοκληρωθεί σαφώς πιο γρήγορα, δεδομένων των ελάχιστων ποσοτήτων, αλλά και της απειλής του δάκου.

Αναφέροντας τους ίδιους προβληματισμούς για την Αιτωλοακαρνανία, ενδεικτική είναι η εικόνα που μεταφέρει από το Καινούργιο ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Περικλής Παπασάικας. «Στην Κονσερβολιά είμαστε 90% μείον, μην πω και 95%, γιατί κι αυτές που έχουμε έχουν προσβληθεί από πρώιμο δάκο. Στις Καλαμών η ακαρπία είναι στο 80%, θα μαζέψουμε κάποιες». Ο ίδιος εξηγεί ότι στην περιοχή του υπάρχει μία αναλογία 40%-40% στις δύο επιτραπέζιες ποικιλίες και ένα 20% ελαιοποιήσιμες. «Περιμέναμε φέτος μειωμένη παραγωγή, δηλαδή 50% κάτω, αλλά θα υπήρχε γιατί είναι πολλά τα δέντρα, όμως δεν υπάρχει τίποτα», τονίζει.

Ένα 20% της περσινής παραγωγής, κι αυτό με επιφύλαξη, εκτιμάται ότι υπάρχει διάσπαρτο στα δέντρα και στον ελαιώνα της Άμφισσας, αφού οι δυσμενείς για την καλλιέργεια καιρικές συνθήκες που προηγήθηκαν και η παρενιαυτοφορία φέρνουν τις φετινές ποσότητες χαμηλότερα και από τις αρχικές προβλέψεις. «Θα ήταν το 40% της περσινής, ενώ τώρα έχει το 20% και αν», εξηγεί από τη ΔΑΟΚ ο προϊστάμενος γεωπόνος, Νίκος Σιδηρόπουλος, αναφέροντας ότι η συγκομιδή έχει ξεκινήσει από τα ποτιστικά κτήματα.

Πήλιο: Ζήτημα επιβίωσης και για τις οργανώσεις

Μικρή σοδειά εκτιμάται και για το Πήλιο, με τους παραγωγούς να μπαίνουν δειλά στις πρώτες συγκομιδές, όπου αυτές είναι εφικτές, δεδομένων των σημαντικών δυσκολιών ακόμη στην πρόσβαση στους ελαιώνες, που προκάλεσε η φονική κακοκαιρία Daniel. Την παραλαβή ελιών ξεκίνησε αυτές τις μέρες και ο ΑΣ Πηλίου-Βορείων Σποράδων.

Εν αναμονή και της ανακοίνωσης των τιμών το προσεχές διάστημα, «εκείνο που έχουμε ανακοινώσει είναι ότι στις τιμές που θα ισχύσουν στην αγορά θα υπάρχει μία προσαύξηση μέχρι 10 λεπτά» εξηγεί ο διευθυντής της οργάνωσης, Αναστάσιος Ψοφογιώργος, για τις ποσότητες που θα παραλάβει ο συνεταιρισμός. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι φέτος θα προκύψει πρόβλημα για την κάλυψη των απαιτήσεων των πελατών, λόγω της μικρής σοδειάς, άρα και ζήτημα επιβίωσης της οργάνωσης, ενώ και για την απασχόληση του προσωπικού θα πρέπει να υπάρξει κάποια στήριξη.

Χαλκιδική: Δεν αλλάζει το εισόδημα όσο κι αν αλλάξουν οι τιμές

Ολοκλήρωση της συγκομιδής με το τέλος του μήνα, νωρίτερα κατά πολύ από άλλες χρονιές, αλλά και ένα 30%-40% παραγωγών που δεν θα συγκομίσουν καθόλου, εκτιμά από τη Χαλκιδική ο Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Αγίου Μάμα.

Ο ίδιος κάνει λόγο για μία τραγική παραγωγή φέτος, με τους παραγωγούς να έχουν κάνει όλα τα έξοδα που έπρεπε για τη φροντίδα της καλλιέργειας η οποία φέτος δεν ανταμείβει τους κόπους στερώντας πολύτιμο εισόδημα για την περιοχή, καθώς η ακαρπία ξεπερνά και το 90%.

Με τους πρώτους τιμοκαταλόγους να έχουν ήδη κυκλοφορήσει για την ποικιλία, η τιμή που κυριαρχεί προσώρας είναι στα 2 ευρώ για όλες τις κατηγορίες. «Ό,τι και να αλλάξει στην τιμή, δεν θα αλλάξει κάτι στο εισόδημα, γιατί δεν υπάρχουν ποσότητες», υπογραμμίζει.

Το προϊόν χρειάζεται στήριξη, επισημαίνει η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ

Διευκρινίζοντας ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει μόλις μαζευτεί τελικά ο καρπός, ο πρόεδρος της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ, Γιώργος Ντούτσιας, κάνει λόγο για μια χρονιά με πάρα πολύ μειωμένη έως και μηδενική παραγωγή, ειδικότερα στις ποικιλίες των πράσινων ελιών, που όμοιά της «δεν έχει ξανατύχει στην Ελλάδα τα τελευταία 60 χρόνια», αφού οι μειώσεις αφορούν όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ηρτημένη σοδειά είναι κάτω των 10.000 τόνων για την ποικιλία Αμφίσσης/Κονσερβολιά, στους 50.000 τόνους υπολογίζεται η ποικιλία Χαλκιδικής, λόγω της κάπως καλύτερης εικόνας που εμφανίζει η Καβάλα, ενώ στο ίδιο επίπεδο εκτιμάται και η ποικιλία Καλαμών/Καλαμάτα που έρχεται αργότερα.

Ποσότητες που κινούνται μακριά πια από το περσινό ρεκόρ. Η καλή περσινή χρονιά είχε ως αποτέλεσμα 95.000 τόνους προϊόντος που κατευθύνθηκαν στην επιτραπέζια χρήση για την Κονσερβολιά/Αμφίσσης, 180.000 τόνους για τη Χαλκιδικής και 145.000 τόνους για την Καλαμών/Καλαμάτα, ανέφερε, επαναλαμβάνοντας τον προβληματισμό που επικρατεί σε όλο τον κλάδο.

Κατά τον ίδιο, το προϊόν χρειάζεται στήριξη, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση που διατυπώθηκε πρόσφατα στην ανακοίνωση της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ για την ανάγκη ύπαρξης μίας διεπαγγελματικής συμφωνίας στον κλάδο, που θα εδράζεται σε «σταθερές» ως προς το αντικειμενικό κόστος παραγωγής και ως προς τη σύσταση μητρώου των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, για την υλοποίηση των οποίων θα πρέπει να συνδράμει το υπουργείο.

ypaithros.gr

Ανταρσία στο Μωριά: Δεν στηρίζουμε καμία από τις παρατάξεις που κατεβαίνουν στις εκλογές για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

 


Με ανακοίνωσή της η παράταξη «Ανταρσία στο Μωριά – Συμπόρευση για την Ανατροπή» επισημαίνει ότι δεν στηρίζει καμία από τις παρατάξεις που κατεβαίνουν στις εκλογές για την Περιφέρεια Πελοποννήσου…

«Μαυρίζουμε τους υποψηφίους της κυβέρνησης και της πολιτικής κεφαλαίου-ΕΕ (Πτωχός-Τατούλης) που ακολουθούν σταθερά την ίδια αντιλαϊκή πολιτική στην περιφέρεια Πελοποννήσου δεκαετίες τώρα. Μαυρίζουμε και τους υποψηφίους της συναινετικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ (Μάκαρης-Κουτσούλης-Λυμπεροπούλου). Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μια «φιλολαϊκή» κυβερνητική διαχείριση στο πλαίσιο του ευρώ, της ΕΕ και του συστήματος ούτε για προτάσεις βελτιωτικές εντός των ορίων του, αλλά και διαφωνώντας με την ήπια κριτική στην Ε.Ε. και τις πολιτικές της δεν μπορούμε να στηρίξουμε ούτε την παράταξη των MΕΡΑ 25-ΛΑΕ (Αγωνιστική Συνεργασία). Η καθυπόταξη των πάντων στην κακώς εννοούμενη λογική της ηγεμονίας του ΚΚΕ και των παρατάξεων της Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά και τα πενιχρά αποτελέσματα στους δήμους που σε πολλές περιπτώσεις διαχειρίστηκε εντός του πλαισίου του συστήματος, προφανώς και δεν αφήνουν περιθώρια στήριξης της παράταξης της Λα. Συ. Πόσο μάλλον που ενδεχόμενη ενίσχυσή της θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα επιβεβαίωσης της τακτικής που ακολουθεί για περιχαρακωμένους αγώνες χωρίς να αμφισβητούνται οι «κόκκινες γραμμές» του συστήματος.

 

Σε όσους νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν μαζί μας δηλώνουμε ότι: Η φωνή μας δε θα σωπάσει, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε δίπλα και μαζί με την κοινωνική πλειοψηφία. Τώρα πιο πολύ από άλλοτε. Δεν αποδεχόμαστε την αντικειμενικοποίηση των καταστροφών οι οποίες είναι καθαρά σχεδιασμένη πολιτικά και επεξεργασμένη μιντιακά για να καλυφθούν ή να μετριαστούν οι εγκληματικές πολιτικές ευθύνες τους. Από τον covid μέχρι τις φωτιές και τις πλημμύρες, την άνοδο της τιμής των καυσίμων και των τρόφιμων, όλα βαφτίζονται πρωτόγνωρα! Εμείς ξέρουμε ότι αυτό που φταίει είναι η πολιτική, που θεωρεί πως οι κοινωνικές δαπάνες, η πρόληψη και οι υποδομές για την προστασία της ζωής του λαού και της φύσης, οι δαπάνες για σχολεία, νοσοκομεία, κοινωνικές υπηρεσίες και έργα χρήσιμα για το λαό είναι «περιττό κόστος». Τώρα που για να πιάσει η κυβέρνηση την «επενδυτική βαθμίδα», γι’ αυτήν έχουν αξία τα αποτελεσματικά δημοσιοοικονομικά μέτρα και όχι η ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μπουν οι ζωές μας και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε ότι η καπιταλιστική εκμετάλλευση-καταστροφή της φύσης οδηγεί σε καταστάσεις-καταστροφές μεγάλης κλίμακας και έντασης.

Εν κατακλείδι, η ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ-Συμπόρευση για την Ανατροπή δε στηρίζει καμία από τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις που κατεβαίνουν στις περιφερειακές εκλογές του Οκτώβρη στην Πελοπόννησο. Συντάσσεται με τις αριστερές, ριζοσπαστικές, αντικαπιταλιστικές κινήσεις σε Δήμους – Περιφέρειες σε όλη τη χώρα.

Θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους

Τα όνειρά μας θα γίνουν οι εφιάλτες τους».

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ- ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


  ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ- ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ 

Δύο απευθείας αναθέσεις στον οικονομικό φορέα «Κων. Μπαλάσκας – Σ. Σωτηροπούλου Ο.Ε.» με έδρα το Περιστέρι, για συντήρηση και επισκευή δύο σιντριβανιών, συνολικού ποσού 36.797 ευρώ, υπέγραψε προχθές ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γεώργιος Λεβεντάκης,  

Πρόκειται για τα έργα: «Συντήρηση και επισκευή σιντριβανιού στην Κυπαρισσία-θέση Δασαρχείο», αντί 10.385 ευρώ (με ΦΠΑ 24%) και «Συντήρηση και επισκευή σιντριβανιού στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών» αντί 26.412 ευρώ (με ΦΠΑ 24%).

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Χάιδω Παναγιωτοπούλου: “ΚΑΥΤΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ για το δήθεν αθλητικό κέντρο στην Κυπαρισσία – Λάσπη από την Δημοτική Αρχή”

 


ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ανακοίνωσε η υποψήφια δήμαρχος Τριφυλίας Χάιδω Παναγιωτόπουλου

Φίλοι μου και συνδημότες μου σχετικά με τη λάσπη από την Δημοτική Αρχή για τη δημιουργία δήθεν αθλητικού κέντρου στην Κυπαρισσία και ότι δήθεν εγώ δεν άφησα να γίνει το έργο, σας λέω λοιπόν ότι αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Διότι δεν υπήρχε τέτοιο έργο, δεν υπήρχε αντίστοιχη χρηματοδότηση και είναι άλλο ένα προεκλογικό τερτίπι της Δημοτικής Αρχής. Η συγκεκριμένη μελέτη ΒΑΦΤΙΣΤΗΚΕ ως αθλητικό κέντρο παραπλανητικά από τη δημοτική αρχή. Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για αθλητικό κέντρο, διότι δεν περιλάμβανε ούτε ένα κλειστό γήπεδο, ούτε στίβο, ούτε κερκίδες, ούτε αποδυτήρια ούτε πολλά άλλα που θα έπρεπε για να χαρακτηριστεί και να είναι στην πραγματικότητα αθλητικό κέντρο. Στην ουσία επρόκειτο για μια ανάπλαση του οικοπέδου της περιφέρειας πάνω από τη λαϊκή αγορά της Κυπαρισσίας, σε χώρους αναψυχής και 2 ανοιχτά γηπεδάκια για τα παιδιά της γειτονιάς,! Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν στο ποσό των 1.345.695 ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση που προσέφερε ο απερχόμενος Περιφερειάρχης κ. Νίκας ανερχόταν μόνο, στο ποσό των 317.000 ευρώ. Για να μας παραπλανήσουν δε, είχαν σπάσει τη μελέτη σε δύο έργα, το ένα στο ποσό των 317.000 ευρώ που έφθανε μόνο για τις εκσκαφές, τα μπετά και τα χαλίκια, και αφορούσε τη χρηματοδότηση που θα λαμβάναμε, και το άλλο στο ποσό του 1.028.288 ευρώ που αφορούσε την ολοκλήρωση του έργου, αλλά το ποσό αυτό, ούτε το είχαμε ποτέ, ούτε είχαμε εξασφαλίσει εγγράφως ότι θα το λαμβάναμε τουλάχιστον στο μέλλον από τον κ. Νίκα. Με το δεδομένο δε ότι ο κ. Νίκας δεν είναι καν υποψήφιος περιφερειάρχης, καταλαβαίνουμε όλοι ότι το έργο αυτό οριστικά θα έμενε ως άλλο ένα ανάθεμα στην Κυπαρισσία, όπως πολλά άλλα και ενδεικτικά : όπως έμεινε η πηγή του Άη Λαγούδη, η περίφραξη του γηπέδου, το πεζοδρόμιο στο Ροντάκι, η σπασμένη δημοτική οδοποιία, το υδρευτικό δίκτυο του αμύαντου στην Κυπαρισσία, η πλατεία του Καλού Νερού, ο επικίνδυνος και βυθισμένος δρόμος στις Καρυές, όπως τα αρδευτικά δίκτυα και οι συνδέσεις του φράγματος στους Χριστιάνους και άλλα που όλοι γνωρίζουμε και θα μπορούσα να απαριθμώ αρκετή ώρα. Γι΄ αυτή την προχειρότητα και την ανευθυνότητα διαφώνησα με τη δημοτική αρχή αλλά ΑΝΤΙΠΡΟΤΕΙΝΑ με το ποσό των 317.000 ευρώ που μας έδινε η περιφέρεια, στο χώρο αυτό να αγοράσουμε και να τοποθετήσουμε ένα κλειστό γήπεδο μπαλόνι, που λιγότερο από αυτά τα χρήματα κοστίζει, και που μέσα σε έξι μήνες το πολύ, θα ήταν έτοιμο, και θα εξυπηρετούνταν και οι ανάγκες των αθλητικών συλλόγων! Βεβαίως και δεν εισακούστηκα, αλλά η δημοτική αρχή για άλλη μια φορά, γα να καλύψει την προχειρότητα, την ανευθυνότητα και την ανικανότητά της κατά την προσφιλή τακτική της πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα!!!!

Εάν ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε για περισσότερες λεπτομέρειες, σας παραθέτω την γραπτή τοποθέτησή μου επί του θέματος που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Φεβρουάριο του έτους 2023, και βεβαία είναι καταχωρημένη στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τριφυλίας, η οποία είναι στη διάθεση του κάθε πολίτη να την λάβει και να τη διαβάσει. Το ίδιο στη διάθεση του καθενός είναι και η μελέτη αυτή ώστε να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι τα λεγόμενά μου και ποιος λέει την αλήθεια και ποιος το ψέμα! Η τοποθέτησή μου δε αυτή έχει ως εξής :

«Το οικόπεδο πάνω από τη Λαϊκή Αγορά της Κυπαρισσίας αγοράστηκε από την περιφέρεια προ 18αετίας περίπου, με σκοπό την ανέγερση κτηρίου – Διοικητηρίου, προκειμένου να στεγαστούν υπηρεσίες, σκοπός που απεμπολείται με την αλλαγή της χρήσης του. Όμως σε κάθε περίπτωση και βλέποντας το θέμα όσο το δυνατόν με την καλύτερη προαίρεση και καλή θέληση, επειδή αυτό ανήκει στην αρμοδιότητα της περιφέρειας και στην πολιτική βούληση της εκάστοτε περιφερειακής αρχής και εφόσον η περιφερειακή αρχή πρότεινε να δημιουργηθούν στο χώρο αυτό γηπεδάκια και προσφέρει το ποσό των 317.000 ευρώ για το σκοπό αυτό, να το συζητήσουμε. Όπως όλοι γνωρίζουμε βασικό μέρος της εκπαίδευσης αποτελεί η άθληση . Από την αρχαιότητα οι Έλληνες έδιναν βαρύτητα στην άθληση ως μέρος της αγωγής και της εκπαίδευσης. Επισκεπτόμαστε τους αρχαιολογικούς χώρους και βλέπουμε τα ερείπια των γυμνασίων, τα οποία δεν έχουν βέβαια την σημερινή έννοια, αλλά τα γυμνάσια τότε, ήταν οι καθιερωμένοι χώροι άθλησης των πολιτών, δεν υπήρχαν πόλεις χωρίς γυμνάσια και οικισμός χωρίς παλαίστρα. Και σήμερα το έτος 2023 βρισκόμαστε στην Τριφυλία και δεν έχουμε καν βασικές αθλητικές υποδομές!!! Και κανένα όραμα γι΄ αυτές. Τα δύο κλειστά γήπεδα μπάσκετ στην Τριφυλία της Κυπαρισσίας και των Γαργαλιάνων έχουν κτηριακά προβλήματα και παρακαλάνε οι σύλλογοι για επισκευές, τα αποδυτήριά τους δε, είναι σε άθλια κατάσταση, όπου τα παιδιά αλλάζουν και κάνουν μπάνιο με κίνδυνο να κολλήσουν μικρόβια! Οι αθλητικοί σύλλογοι επίσης, διχάζονται μεταξύ τους γιατί δεν τους φθάνουν οι ώρες για τις προπονήσεις τους. Με τα δεδομένα αυτά έρχεται η δημοτική αρχή και βαφτίζει το έργο αυτό ως «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ» ενώ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Αθλητικό Κέντρο και δεν περιέχει κανένα κλειστό γήπεδο, ούτε στίβο!. Διάβασα τη μελέτη πολύ προσεκτικά και βλέπω ότι προβλέπεται μια γενική ανάπλαση του χώρου με τη δημιουργία παιδικής χαράς, χώρο εφήβων με δυναμικά όργανα και υπαίθρια παιχνίδια, γηπεδάκι ποδοσφαίρου 5χ5, ανοιχτό γηπεδάκι καλαθοσφαίρισης που δεν προφέρεται ούτε για αγώνες ούτε για προπόνηση αθλητικών συλλόγων, δεν έχει ούτε καν κερκίδες, χώρο υπαίθριας εκγύμνασης με λιγοστά όργανα γυμναστικής και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους αναψυχής π.χ χώρους συνάθροισης κοινού, και τα αναφέρω όπως ακριβώς αναγράφονται στη μελέτη. Πρόκειται για μια μελέτη ολοκληρωμένη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου μας, προϋπολογισμού 1.345.695 ευρώ. Όμως η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την περιφέρεια ανέρχεται στο ποσό των 317.407 ευρώ! Για να ολοκληρωθεί το έργο μας λείπει το 1.028.288 ευρώ! Το ποσό των 317.407 ευρώ καλύπτει τα χωματουργικά, τα χαλίκια και τα μπετά της μελέτης. Και για το σκοπό αυτό έχετε σπάσει την μελέτη στο υποέργο 1 και στο υποέργο 2. Το υποέργο 1 λοιπόν που καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε περιλαμβάνει μόνο το ποσό των 317.407 ευρώ το οποίο καλύπτει τα χωματουργικά, τα χαλίκια και τα μπετά της μελέτης. Που θα τα βρείτε τα υπόλοιπα χρήματα να ολοκληρωθεί το έργο σύμφωνα με τη μελέτη ; Προφανώς δεν σας ενδιαφέρει να ολοκληρωθεί το έργο!!! Δηλαδή κύριοι για να εξυπηρετήσετε τον προεκλογικό σας αγώνα ξεκινάτε να δημιουργήσετε ένα ακόμα «ανάθεμα» στην πόλη της Κυπαρισσίας ! Γιατί δεν εξασφαλίζετε όλη τη χρηματοδότηση του έργου και να έρθετε μετά να κάνετε την προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια ; και να το συζητήσουμε σοβαρά; Και να το ψηφίσουμε ; Γιατί ;;; Γιατί θέλετε προεκλογικά να δείξετε ότι κάτι δήθεν κάνετε και μετά να το παρατήσετε στα χαλίκια και στα μπετά ! Και να έχετε καταστρέψει την οποιαδήποτε άλλη αξιοποίηση του χώρου ! Θα μπορούσε η δημοτική αρχή αφού η περιφέρεια μας χρηματοδοτεί με το ποσό των 317.407 ευρώ, να κάνει τουλάχιστον ένα κλειστό γήπεδο μπαλόνι που μέσα σε έξι μήνες το πολύ, θα ήταν έτοιμο και να εξυπηρετηθούν και οι ανάγκες των αθλητικών συλλόγων!

Πρόκειται λοιπόν για άλλο ένα «ΑΝΑΘΕΜΑ» που ήθελε να παρουσιάσει για έργο εξυπηρετώντας προεκλογικούς σκοπούς η Δημοτική Αρχή!»

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΚΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ- VIDEO

 


ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ο ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ
Κόκκινες γραμμές για το θέμα της υγείας έθεσε σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα μας ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Μανώλης Μάρκαρης με αφορμή την περιοδεία του στην δυτική Μεσσηνία. 
Ο κ. Μάκαρης εστίασε περισσότερο στο θέμα της υποστελέχωσης των δύο νοσηλευτικών μονάδων στο Νομό αλλά και στο κέντρα υγείας για τα οποία υπάρχουν καθολικές διαμαρτυρίας από την πλευρά γιατρών, νοσηλευτών αλλά και προσωπικού. Υπενθύμιση ωστόσο ότι υπάρχει κόκκινη γραμμή σε ότι αφορά την αυτονόητη αναβάθμιση για το νοσοκομείο ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ. 

Ζήτησε την άμεση στελέχωση του ιδρύματος στις κενές οργανικές θέσεις των γιατρών, την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την προμήθεια και εγκατάσταση αξονικού τομογράφου λόγω των πολλών τροχαίων δυστυχημάτων στην δυτική Μεσσηνία. Παράλληλα προέβη σε σημαντικές αναφορές για τα κέντρα υγείας Φιλιατρών και Γαργαλιάνων μετά τις αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν με τις ελλείψεις σε προσωπικό.

Βροχή με το “τσουβάλι” στην Πύλο και τα Φιλιατρά ευτυχώς χωρίς πλημμύρες

 


Πολύ νερό έπεσε το τελευταίο 24ωρο στην Πύλο με τα όρια της Νότιας Τριφυλίας, με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να καταγράφει 62 χιλιοστά νερού, δηλαδή 62 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Πρόκειται για μια από τις υψηλότερες βροχοπτώσεις σήμερα πανελλαδικά, μετά τις περιοχές της Εύβοιας. Αρκετά καλή βροχή είχαμε και στα Φιλιατρά με 18 χιλιοστά, ενώ και ο Ταΰγετος δέχτηκε αρκετό νερό με 10 χιλιοστά να καταγράφονται από τον Σταθμό στην Αλαγονία. Στην Καλαμάτα η βροχή μέχρι τώρα είναι ελάχιστη, μόλις 1,8 χιλιοστά.

Στο ίδιο μοτίβο και αύριο Παρασκευή ο καιρός στη Μεσσηνία, με βροχές και καταιγίδες τις απογευματινές ώρες

Πρόγνωση καιρού για το επόμενο 24ωρο