Pages

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού σε Κυπαρισσία, Μεσσήνη, Μελιγαλά, Πύλο και Καλαμάτα


Με αφορμή τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού πραγματοποιήθηκαν δράσεις ενημέρωσης του γυναικείου πληθυσμού της Μεσσηνίας, με την συνεργασία των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, των Δήμων, των Κέντρων Υγείας αλλά και φορέων.

Εξειδικευμένο ιατρικό (γυναικολόγοι/μαιευτήρες του Γ.Ν.Μεσσηνίας) και νοσηλευτικό προσωπικό, μαίες και επισκέπτριες υγείας, των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του Νομού ενημέρωναν για τους τρόπους πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού και την αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου.

Συγκεκριμένα οι δράσεις έλαβαν χώρα:

την Δευτέρα 30/10/2023 στην Κυπαρισσία στην κεντρική  ΠΛΑΤΕΙΑ της πόλης , στην Μεσσήνη, στο Μελιγαλά και στη Πύλο και την

την Τρίτη 31/10/2023 στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και στα Φιλιατρά.

ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΗ Η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ-VIDEO

 


Την απογοήτευσή τους εκφράζουν οι ξενοδόχοι Μεσσηνίας αναλύοντας σε ανακοίνωσή τους τους παράγοντες που κρατούν πίσω τον τουρισμό στη Μεσσηνία, που λειτουργούν υπογείως υπονομεύοντας τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, που επιφέρουν τελικά τουριστική κίνηση μικρότερη του αναμενόμενου παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στην αρχή του έτους. Σε δηλώσεις του στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του Ιωάννη Μποζικα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας  Δημήτρης Καραλής
 αναφέρει με μελανά χρώματα την κατάσταση του κλάδου

“Η φετινή τουριστική χρονιά δεν ανταποκρίνεται στις ευοίωνες προβλέψεις που είχαν καλλιεργηθεί στην αρχή του έτους, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων τη στιγμή που έρχονται επί πλέον επιβαρύνσεις από την αύξηση των λειτουργικών εξόδων, την ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους των προμηθειών της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τις Τράπεζες” σημειώνει ενώ ασκεί δριμεία κριτική για τους νέους φόρους στα ξενοδοχεία, τα έργα στο αεροδρόμιο καθώς και τους...πλειστηριασμούς ξενοδοχειακών μονάδων. 

Διάλεξη για την ιστορία και την πορεία της γλώσσα μας στη ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ


ΟΜΟΡΦΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 
  "Πολλοί τυχεροί όλοι όσοι παρακολουθήσαμε πρόσφατα στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων την διάλεξη της αξιότιμης Μαρίας Ευθυμιου στην Κυπαρισσία , που διοργάνωσε ο ΜΕΣΚ και το Γενικό Λύκειο Κυπαρισσιας . Επιστημονοκός λόγος που έρρεε σαν χείμαρρος ασταματητα επι δυόμιση ώρες , με απλοτητητα  , αμεσότητα και χιούμορ χωρίς να βαρεθεί το ακροατήριο . 
Προσωπικά αισθάνθηκα υπερήφανη που είμαι Ελληνιδα αλλα τρόμαξα  παράλληλα με την σημερινή κατάντια της ελληνικής γλώσσας που κινδυνεύει να χαθεί αν δεν αναλαβουμε τις ευθύνες μας ως πολιτεία , εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και ο καθένας μας προσωπικά "…σχολίασε μεταξύ άλλων μετά την εκδήλωση η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας Γεωργία Χριστοδούλου στα κοινωνικά δίκτυα για την όμορφη διεαπφή με το κοινό.

5 ισόπεδοι κόμβοι και 2 Cut and Cover στο έργο παράκαμψης της Γιάλοβας

 


Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου δρόμου

Αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου έργου για την κατασκευή της ενιαίας παράκαμψης Γιάλοβας – Πύλου της εθνικής οδού Κυπαρισσίας – Φιλιατρών – Πύλου παρουσιάζονται σε τροποποίηση και κωδικοποίηση των περιβαλλοντικών όρων του δρόμου που υπέγραψε πρόσφατα ο γενικός διευθυντής Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου.

Οι νέοι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι έχουν ισχύ έως 11 Ιουνίου του 2030.

Τι προβλέπεται
Το έργο αφορά χάραξη περίπου 3,5 χλμ. βελτίωσης γεωμετρικών χαρακτηριστικών της υφιστάμενης 9ης εθνικής οδού, όπως και περίπου 4,5 χλμ. χάραξη νέου δρόμου, παράπλευρου και εγκάρσιου οδικού δικτύου περίπου 10,7 χλμ., καθώς και των απαιτούμενων ισόπεδων κόμβων για την ασφαλή σύνδεση της αρτηρίας με το υφιστάμενο τοπικό οδικό δίκτυο.

Επίσης, θα περιλαμβάνει δύο τεχνικά «Cut & Cover» σε δύο θέσεις υψηλών ορυγμάτων.

Η αφετηρία του οδικού άξονα χωροθετείται στο τέλος του πρόσφατα κατασκευασμένου οδικού τμήματος Γαργαλιάνοι – Ρωμανός. Για την κατασκευή του δρόμου προτείνεται η εφαρμογή δίιχνης τυπικής διατομής.

Σύμφωνα με αυτή, προβλέπεται: Συνολικό εύρος οδοστρώματος 11 μ. Μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3,75 μ. Διαγράμμιση πλάτους 0,25 μ. ανά κατεύθυνση και μία λωρίδα πολλαπλών χρήσεων ανά κατεύθυνση πλάτους 1,50 μ.

Οι προσβάσεις από και προς τη νέα οδό θα εξασφαλίζονται μέσω πέντε ισόπεδων κυκλικών κόμβων, μέσω των υφιστάμενων οδών και των νέων υπό μελέτη παράπλευρων οδών.

Τεχνικά έργα
Τα τεχνικά έργα που προβλέπονται να κατασκευαστούν είναι:

-Νέα γέφυρα (κιβωτοειδής οχετός)

-Νέος τοίχος αντιστήριξης, ο οποίος απαιτείται για τον περιορισμό του εύρους κατάληψης της κύριας οδού και τη χωροθέτηση της δεξιάς παράπλευρης οδού εξυπηρέτησης. Στο σημείο αυτό η χάραξη θα κινείται στο ίχνος της υφιστάμενης εθνικής οδού με παρόδια κτίσματα. Ο τοίχος εφαρμόζεται από τη Χ.Θ. 1+920 έως τη Χ.Θ. 2+060 για τον περιορισμό της απαλλοτρίωσης έμπροσθεν των παρόδιων κτισμάτων

-Τεχνικό άνω διάβασης υφιστάμενης οδού προς Ελαιόφυτο

-Νέο τεχνικό γεφύρωσης του ρέματος Γιαννούζαγα

-Τεχνικό Cut and Cover μήκους 133,3 μ. από τη Χ.Θ. 5+649.39 έως τη Χ.Θ. 5+782.69

-Τεχνικό Cut and Cover μήκους 62,30 μ. από τη Χ.Θ. 5+923.39 έως τη Χ.Θ. 5+985.69.

-Δίδυμο τεχνικό γεφύρωσης του ρέματος Ξεριά και Κάτω Διάβασης υφιστάμενης αγροτικής οδού στη Χ.Θ. 7+517.25.Στην απόφαση τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι τμήμα του έργου εφάπτεται με την περιοχή του δικτύου NATURA 2000 («Λιμνοθάλασσα Πύλου (Διβάρι) και νήσος Σφακτηρία, Άγιος Δημήτριος). Το τμήμα αυτό αποτελεί υφιστάμενη οδό, στο οποίο και θα εκτελεστούν εργασίες βελτίωσης και όχι νέας χάραξης. ΠΗΓΗ

Άσκηση καταπολέμησης θαλάσσιας ρύπανσης με επιτυχία στο λιμάνι της Πύλου

 


Την Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2023 διενεργήθηκε στoν Λιμένα Πύλου γενική άσκηση καταπολέμησης θαλάσσιας ρύπανσης, προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας των εμπλεκομένων φορέων, αλλά και η αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά τις επιμέρους λειτουργίες του Τοπικού Σχεδίου Καταπολέμησης Ρύπανσης της Υπηρεσίας (Local Contingency Plan), στους τομείς της ενεργοποίησης του, στη λήψη των αποφάσεων, στην επιχείρηση καταπολέμησης, στη συντήρηση του εξοπλισμού, κλπ.

Στην άσκηση έλαβαν μέρος ο Δήμος Πύλου- Νέστορος, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύλου, το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πύλου. Η άσκηση διεξήχθη σύμφωνα με το καταρτισθέν σενάριο και τα αποτελέσματα αυτής κρίνονται ικανοποιητικά. Όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν επισημάνθηκαν στους συμμετέχοντες φορείς με σκοπό την ενημέρωσή τους. Κατά τη διεξαγωγή της άσκησης έγινε ενημέρωση – εκπαίδευση του προσωπικού του Λ.Σ στα θέματα χειρισμού του εξοπλισμού και των μέσων απορρύπανσης. 

Απογοήτευση για το «ψαλίδι» στις επιδοτήσεις – ΑΓΡΟΤΕΣ ζητούν παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ

 


Πως και πως περίμεναν οι αγρότες να πάνε στις τράπεζες, όμως βλέποντας τα χρήματα που μπήκαν για τις επιδοτήσεις, κυριάρχησε η απογοήτευση.

Αρχικά γιατί η προκαταβολή της φετινής ενιαίας ενίσχυσης που άρχισε να καταβάλλεται στους δικαιούχους από την περασμένη Παρασκευή ήταν αρκετά μειωμένη, με βάση τις προβλέψεις της νέας ΚΑΠ, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν και αρκετά σοβαρά προβλήματα στις πληρωμές.

Οι παραπάνω δύο λόγοι ήταν και η αφορμή που σήμερα το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πέρα από τα πρόσφατα σοβαρά προβλήματα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα υπήρχε έντονη δυσαρέσκεια στο αρμόδιο υπουργείο για επιλογές του ΟΠΕΚΕΠΕ και για σοβαρά λάθη στον χειρισμό υποθέσεων, τα οποία εκθέτουν τον Οργανισμό – και κατ’ επέκταση τη χώρα – εντός κι εκτός συνόρων.

Βέβαια, αιχμές κατά της ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε αφήσει στα μέσα Οκτωβρίου ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος  δήλωνε στο πλαίσιο επίσκεψής του στα γραφεία της ΕΑΣ Δράμας, ότι «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Δεν είναι κράτος αυτόνομο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά ένας οργανισμός που εποπτεύεται από το ΥπΑΑΤ και πρέπει να λειτουργεί για το καλό των αγροτών και μόνο».

“Και τώρα μπορείτε να…παραιτηθείτε”…Αυτό – σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές – λένε τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού τέτοια “σφαγή” επιδοτήσεων, όπως τη φετινή, δεν έχει προηγούμενο!

ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ – ΑΟ ΦΥΤΕΙΑΣ 0-0. Ισοπαλία στο γήπεδο της Κυπαρισσίας (ΦΩΤΟ)

 Χωρίς σκορ έληξε η σημερινή αναμέτρηση στο γήπεδο της Κυπαρισσίας ανάμεσα στον Κυπάρισσο Τριφυλίας και τον ΑΟ Φυτειάς, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Γ’ Τοπικής.

Οι δύο ομάδες είχαν ευκαιρίες για γκολ, το οποίο όμως δεν ήρθε και έτσι μοιράστηκαν από έναν βαθμό. Μάλιστα, οι φιλοξενούμενοι σημείωσαν δύο γκολ τα οποία ακυρώθηκαν με τους Μπεσσή και Φαληρέα. Η διοίκηση ευχαριστεί τον Κυπάρισσο Τριφυλίας για την άψογη φιλοξενία.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Γεωργαντάς, με βοηθούς την Καραγιάννη και τον Αντωνόπουλο.


ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
: Αλεξόπουλος, Μπίτσικας, Γεωργομήτρος, Κοσμόπουλος, Κουτσούλης, Βασιλόπουλος, Γιαννόπουλος (70′ Μαρίνης), Παναγούλιας, Λυμπέρης, Γεωργακόπουλος, Τσακάλι (87′ Αντωνόπουλος).

ΑΟ ΦΥΤΕΙΑΣ: Μακρής, Ταβουλαρέας, Γρ. Μάρκου, Φαληρέας, Πετρόγιαννης, Τόσβης, Αδαμόπουλος, Μπεσσής, Κουτσουδάκης, Σωτηρόπουλος, Ρηγανάκος (90′ Νικολακόπουλος).

ΜΕ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ προχωρά η διαδικασία δημοπράτησης στο έργο για το Φράγμα Φιλιατρών

 


Η απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσιου Σταμενίτη στην ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου σχετικά με την ολοκλήρωση των έργων που αφορούν στην κατασκευή του φράγματος των Φιλιατρών και ειδικότερα για το χρονοδιάγραμμα περάτωσης των διαδικασιών απαλλοτριώσεων, που αφορούν στα σχετιζόμενα με το φράγμα των Φιλιατρών έργα, καθώς και τη δημοπρασία του έργου των αρδευτικών δικτύων.

Αναλυτικά:

Απάντηση στην υπ’ αριθ. 665/11-9-2023 Ερώτηση

Όσον αφορά στην υλοποίηση των αναγκαίων αρδευτικών δικτύων ώστε να λειτουργήσει το Φιλιατρινό Φράγμα, καθώς και στην ανάγκη δημοπράτησης των δικτύων του εν λόγω φράγματος, σημειώνεται ότι η Πράξη με τίτλο «ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΥ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ» εντάχθηκε τον Ιούλιο του 2019 στη Δράση 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» του Π.Α.Α. 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 45.880.000,00 €.

Πριν από τη δημοπράτηση του εν λόγω έργου, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία (ν. 4412/2016, όπως ισχύει) για τις δημόσιες συμβάσεις έργων, απαιτείται η υλοποίηση των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων. Προς τούτο, έχει εγκριθεί προϋπολογισμός, ύψους 5.700.000,00 €, για το Υποέργο των Απαλλοτριώσεων.

Για την επίσπευση του Υποέργου των Απαλλοτριώσεων έχει ήδη εκδοθεί η αριθ. 12 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της 29-4-2020 (ΦΕΚ 215/Α’/2020), με την οποία, μεταξύ άλλων, το εν λόγω έργο έχει υπαχθεί στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. Το έργο έχει λάβει παράταση ανάληψης κύριας νομικής δέσμευσης έως 30-04-2024.

Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, απέστειλε προς την Εθνική Αρχή Συντονισμού, Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού της Εφαρμογής το με αρ. πρωτ. 6431/01-10-19 έγγραφο, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το άρθρο 7Α του ν. 2882/2001 για την επίσπευση των απαλλοτριώσεων και την εξασφάλιση της απαιτούμενης γης, προκειμένου:

να μην υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης των έργων,

να αποφευχθεί ο κίνδυνος μη έγκαιρης απορρόφησης συγχρηματοδοτούμενων πόρων και

να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου και των πληρωμών μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας δαπανών του Προγράμματος.

Στη συνέχεια, εκδόθηκε η αριθ. 12 (29-4-2020) Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ Δ’ 215), «Υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων και παροχή εξουσιοδότησης στα αρμόδια όργανα για την κήρυξη απαλλοτριώσεων», όπου, σύμφωνα με το άρθρο 3, εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ή το αρμόδιο για την κήρυξη των απαλλοτριώσεων όργανο να προβεί στην κήρυξη των απαλλοτριώσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων έργων, και το εν λόγω έργο «Αρδευτικά δίκτυα αξιοποίησης φράγματος λεκάνης Φιλιατρινού», υπάγοντας αυτές στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.

Η Αναθέτουσα Αρχή (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών του ΥΠΑΑΤ που πλέον με το ΠΔ 77/2023 ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών), μετά την έγκριση των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων, απέστειλε αυτά στις συναρμόδιες υπηρεσίες τον Μάιο και Ιούνιο του 2022 και δόθηκε άμεσα η σύμφωνη γνώμη από τις περισσότερες, είναι όμως σε εκκρεμότητα η απαιτούμενη σύμφωνη γνώμη από το Δασαρχείο Κυπαρισσίας.

Μετά τη χορήγηση της σύμφωνης γνώμης, θα ακολουθήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες έκδοσης της απόφασης κήρυξης της απαλλοτρίωσης και δημοσίευσής της σε ΦΕΚ, η ολοκλήρωση της έκθεσης του ανεξάρτητου πιστοποιημένου εκτιμητή, η διεξαγωγή του διαγωνισμού και η τελική επιλογή αναδόχου.

Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων του ΥΠΑΑΤ, κατόπιν των ανωτέρω και προκειμένου να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση του έργου στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020, εξέδωσε τη με αρ. πρωτ. 1786/26-05-2023 (ΑΔΑ: 6ΟΝΞ4653ΠΓ-Ο5Θ) σχετική απόφαση τροποποίησης της απόφασης ένταξης, με την οποία ως καταληκτική ημερομηνία ανάληψης της κύριας νομικής δέσμευσης ορίζεται η 30η Απριλίου 2024 και ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών, δηλαδή της ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, η 31η Δεκεμβρίου 2025.

ΠΗΓΗ ypodomes

Παράταση για την λειτουργία του Γραφείου ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) στα Φιλιατρά!

 


Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας η ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Τριφυλίας και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) για το 2024, με σκοπό τη συνέχιση της λειτουργίας του Γραφείου Ανταποκριτή στα Φιλιατρά για την εξυπηρέτηση των δημοτών και κατοίκων του Δήμου Τριφυλίας.

Σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. 12976/19-10-2023 Έκθεση – Απολογιστικά στοιχεία, του ανταποκριτή της Δ.ΥΠ.Α. του Δήμου Τριφυλίας, για το παρελθόν έτος 2022, τα στοιχεία δραστηριοτήτων του έχουν ως εξής:
1. Έχουν εκδοθεί 293 εγγραφές ανέργων
2. Για το επίδομα τακτικής ανεργίας έχουν γίνει 190 αιτήσεις
3. Έχουν εκδοθεί 30 βεβαιώσεις χρόνου ανεργίας
4. Επίδομα μητρότητας 12 αιτήσεις
5. Για απόδοση κωδικών ( κλειδάριθμος ) 32 αιτήσεις

Εκτός των παραπάνω δραστηριοτήτων που καταχωρίζονται ηλεκτρονικά, το Γραφείο Ανταποκριτή ΟΑΕΔ του δήμου καθημερινά εξυπηρετεί και ενημερώνει πολλούς συνδημότες για θέματα ΟΑΕΔ, είτε τηλεφωνικά είτε ηλεκτρονικά (με email).

Όπως τονίστηκε στη σχετική εισήγηση του θέματος: «Όλη η παραπάνω δραστηριότητα και ενημέρωση εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό δημοτών μας, που δεν είναι πλέον αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στα γραφεία ΟΑΕΔ στην ΚΠΑ2 Καλαμάτας, εξοικονομώντας χρόνο και κόστος και αποφεύγοντας την ταλαιπωρία της μετακίνησης».

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

ΜΕ παλμό οι συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό σε Φιλιατρά και Καλαμάτα

 


Μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και πορεία στους δρόμους της Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 29 Οκτώβρη, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας και Εργατικών σωματείων της Πόλης.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν να σταματήσει άμεσα η θηριωδία του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ, που με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αιματοκυλά τον παλαιστινιακό λαό και να αποκτήσει ο τελευταίος την ελευθερία του.

 

Παράλληλα απαίτησαν:

 

·         Να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή.

·         Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα Ψαρά από τη Μέση Ανατολή

·    Να σταματήσει η συμφωνία με το Ισραήλ και η Νατοϊκή εκπαίδευση  πιλότων στο αεροδρόμιο της Μεσσήνης.

·         Τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967.

·         Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

·         Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές


DSC_0750.JPGDSC_0722.JPGDSC_0717.JPGDSC_0690.JPGDSC_0687.JPGDSC_0677.JPG

DSC_0650.JPGDSC_0633.JPGDSC_0624.JPGDSC_0621.JPG


Το σύνθημα "Λευτεριά στην Παλαιστίνη" ήχησε και στα Φιλιατρά

Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Πλατεία των Φιλιατρών, μετά από κάλεσμα του Παραρτήματος Τριφυλίας του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας, της ομάδας γυναικών Τριφυλίας (Μέλος της ΟΓΕ) και του παραρτήματος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Μεσσηνίας.


IMG-5888c395bee3d95b7d1fbacde10ad2dd-V.jpgIMG-5e38def55433fddd438a231670dff5a5-V.jpgIMG-500567611b12445debc2ef487a30210d-V.jpg

Τίμησαν την Ελληνίδα Μητέρα του Έπους του ’40 Ελένη Ιωαννίδου στην Κυπαρισσία


Το «σύμβολο της Ελληνίδας μητέρας του Έπους του 1940», Ελένη Ιωαννίδου, τίμησαν χθες το πρωί στην Κυπαρισσία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 83η εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940! Η πολύτεκνη Ε. Ι. Ιωαννίδου, με καταγωγή από τους Αρμενιούς Κυπαρισσία
ς, είχε 5 γιους στο μέτωπο και άλλους 4 που ήταν μικρότερης ηλικίας. Όταν πληροφορήθηκε ότι ένα από τα παιδιά της, ο Βαγγέλης, έπεσε στην Κλεισούρα, τον Ιανουάριο του 1941, τηλεγράφησε (2/2/1941), στον πρωθυπουργό Αλ. Κορυζή, τα εξής:
 «Ο υιός μου Ευάγγελος Ιω. Ιωαννίδης απωλέσθη εις τας επιχειρήσεις της Κλεισούρας. Παρήγγειλα εις τους τέσσαρας ήδη υπηρετούντας, Χρήστον, Κώσταν, Γεώργιον και Νίκον Ιω. Ιωαννίδην, να εκδικηθώσι τον θάνατον του αδελφού των. Κρατώ εις εφεδρείαν άλλους τέσσαρας, Πάνον, Αθανάσιον, Γρηγόριον και Μενέλαον Ιω. Ιωαννίδην, κλάσεων 1917 και νεωτέρων. Παρακαλώ κληθώσιν ονομαστικώς και ούτοι εις πάσαν περίπτωσιν ανάγκης της Πατρίδος ή τυχόν απωλείας ετέρου τέκνου μου προς εκδίκησιν εχθρού. Γνωρίσατε Βασιλέα μας ότι ύστατον επιφώνημά μου θέλει είναι: Ζήτω η Πατρίς, Ελένη Ιω. Ιωαννίδου, Κυπαρισσία». Το 2009, η Ελληνική Πολιτεία, η ΤΕΔΚ Αττικής και η Κυπαρισσία, απέδωσαν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην Μάνα του Έπους του ’40, Ελένη Ιωαννίδου. Στο τέρμα της οδού Αθανασίου Ιωαννίδη, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματός της, από τον τότε α’ αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Γεώργιο Σούρλα, καθώς και της μαρμάρινης πλάκας στη μνήμη των γυναικών Ειρήνης Ντούφα, Νικολέτας Φρούσου, Μαριγώς Λιακοπούλου και Παναγιώτας Καρδίτσα, θύματα των βομβαρδισμών του φασιστικού καθεστώτος της Ιταλίας στις 3 Μαρτίου 1941 στην Κυπαρισσία. 
 Έκτοτε, κάθε χρόνο, παραμονές της 28ης Οκτωβρίου, το 2ο Δημοτικό Σχολείο με τους οικείους της τελούν δέηση στη μνήμη της Ελένης Ιωαννίδου και καταθέτουν στεφάνια στο άγαλμά της! Χθες το πρωί, ύστερα από την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον της Άνω Πόλης, έμπροσθεν του αγάλματος της Ελένης Ιωαννίδου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθως κατέθεσαν στεφάνια ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γεώργιος Λεβεντάκης, τα τρισέγγονα της Ελένης Ιωαννίδου, Παύλος και Φωτεινή, και μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Τιμές απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική Κυπαρισσίας. ΠΗΓΗ Του Ηλία Γιαννόπουλου 

ΟΔΗΓΟΣ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΠΌ ΤΗΝ ΔΑΟΚ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

 


Εν όψει της επικείμενης έναρξης συγκομιδής του ελαιόκαρπου στην περιοχή αρμοδιότητάς της και προκειμένου να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητα του ελαιόλαδου, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας ΠΕ Μεσσηνίας, ενημερώνει του ελαιοκαλλιεργητές και τους ελαιοτριβείς για τα παρακάτω:

 

Οι ελαιοκαλλιεργητές, καθώς και τα ελαιοτριβεία που έχουν ήδη ή προτίθενται να ενταχθούν στο Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης του AGROCERT για την παραγωγή “εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» - ΠΟΠ” θα πρέπει να τηρούν με προσοχή τις προϋποθέσεις, σε όλα τα στάδια παραγωγής, ώστε να εξασφαλίζονται οι προδιαγραφές του παραγόμενου προϊόντος.


Για την παραγωγή συμβατικού, εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου θα πρέπει: 


ΣΤΟΝ ΑΓΡΟ


  1. Εφόσον απαιτηθεί χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, με σκοπό την αποφυγή παρουσίας υπολειμμάτων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, οι ελαιοκαλλιεργητές θα πρέπει να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τις επεμβάσεις και να τηρούν με ακρίβεια τα οριζόμενα στην ετικέτα ή τη συσκευασία αυτών, όσον αφορά στη δόση, στο χρόνο εφαρμογής, στο χρονικό διάστημα μεταξύ της τελευταίας επέμβασης και της συγκομιδής, κ.α.

  2. Η ελαιοσυλλογή θα πρέπει να προγραμματίζεται να γίνεται στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας του καρπού της κάθε ποικιλίας, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι βέλτιστες συνθήκες ποιότητας (οργανοληπτικά και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά) και απόδοσης ελαιολάδου.

  3. Να αποφεύγεται κάθε είδους τραυματισμός του καρπού (χτυπήματα, πατήματα) και οι επιμολύνσεις από το έδαφος κατά τη συγκομιδή.

  4. Κατά τη συγκομιδή να χρησιμοποιούνται δίχτυα συλλογής, ελαιόπανα και πλαστικά εξαρτήματα των ελαιοραβδιστικών που πληρούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία όρια για τα υλικά σε επαφή με τρόφιμα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους πλαστικοποιητές (φθαλικοί εστέρες).

  5. Να δίνεται προσοχή στην απομάκρυνση πλαστικών εξαρτημάτων ή τμημάτων αυτών (π.χ. δακτύλιοι) των ελαιοραβδιστικών, από τον ελαιόκαρπο, ενώ στα ελαιοτριβεία να τοποθετείται κατάλληλη σίτα μετά το πλυντήριο και πριν τον σπαστήρα ώστε αυτά να «παγιδεύονται».

  6. ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα αλυσοπρίονα και οι ελαιοσυλλεκτικές μηχανές πρέπει να λιπαίνονται με κατάλληλα λιπαντικά φυτικής προέλευσης (food grade). Τα συμβατικά λιπαντικά ορυκτέλαια πετρελαίου είναι πιθανό να επιμολύνουν τον ελαιόκαρπο με υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOSH-MOAH) και να καταστήσουν το παραγόμενο ελαιόλαδο ακατάλληλο προς βρώση. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται διαρροή λιπαντικών και πιθανή επαφή τους με τον ελαιόκαρπο, τα δίχτυα ελαιοσυλλογής και τα σακιά.

  7. Μετά τη συγκομιδή, ο ελαιόκαρπος πρέπει να τοποθετείται σε καθαρά διάτρητα πλαστικά τελάρα, στα οποία δεν τραυματίζεται, ενώ παράλληλα διευκολύνεται ο αερισμός του και αποφεύγεται η αύξηση της θερμοκρασίας. Εάν χρησιμοποιούνται σακιά, να είναι πλεκτά, αεροπερατά και κατάλληλα για επαφή με τρόφιμα.

Συνιστάται η αποφυγή χρήσης σακιών καθόσον ο ελαιόκαρπος δεν αερίζεται και υφίσταται επιβλαβείς για την ποιότητα του ελαιόλαδου ζυμώσεις με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του, γεγονός που επιδεινώνεται και με το στοίβαγμα των σακιών αυτών στο χωράφι και κατά τη μεταφορά.


  1. Η μεταφορά του ελαιόκαρπου από το χωράφι στο ελαιουργείο πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό, διότι η παραμονή του σε θερμό και υγρό περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί σημαντική υποβάθμιση του ελαιόλαδου. Τα οχήματα μεταφοράς (π.χ. αυτοκίνητα, τρακτέρ) πρέπει να είναι καθαρά και απαλλαγμένα από υπολείμματα λιπασμάτων ή γεωργικών φαρμάκων.

  2. Να αποφεύγεται το κάψιμο των ελαιοκλαδεμάτων εντός των ελαιώνων. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να αποφευχθεί (καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών ελιάς), να πραγματοποιείται όταν τα δέντρα δεν έχουν καρπό.

ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΠΟ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟ


Οι εγκαταστάσεις και οι πρακτικές που εφαρμόζονται από το προσωπικό στο ελαιουργείο επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου.

Α. Κατά την παραλαβή συνιστάται:


  1. Η παραλαβή του ελαιόκαρπου να γίνεται εκτός του χώρου του ελαιουργείου. Τα οχήματα μεταφοράς ελαιόκαρπου να μην προσεγγίζουν το χώρο παραγωγής ελαιολάδου, διότι τα καυσαέριά τους περιέχουν ουσίες που απορροφώνται από το ελαιόλαδο και το επιμολύνουν.

  2. Ο χώρος παραμονής του ελαιόκαρπου να είναι καθαρός, ψυχρός, ξηρός και αεριζόμενος. Ο ελαιόκαρπος να μην έρχεται σε επαφή με οξειδωμένα μεταλλικά σκεύη ή τμήματα μηχανημάτων, ούτε με γράσα ή ορυκτέλαια μηχανής, διότι το παραγόμενο ελαιόλαδο επιμολύνεται.

  3. Η παρτίδα κάθε παραγωγού θα πρέπει να καταγράφεται στο Ημερολόγιο Παραλαβής Ελαιοκάρπου, να σημαίνεται και να τοποθετείται ξεχωριστά. Τυχόν σακιά να τοποθετούνται πάνω σε ξύλινες παλέτες, όχι περισσότερα από τρία καθ΄ ύψος. Η παραμονή του ελαιόκαρπου μέχρι την έκθλιψη δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μία ημέρα.

  4. Η τροφοδοσία του ελαιόκαρπου, στη γραμμή παραγωγής, να γίνεται με τη χρήση μεταφορικής ταινίας για την αποφυγή τραυματισμών.

  5. Για τον έλεγχο της ποιότητας του ελαιόκαρπου, να γίνεται προσεκτική επιλογή διαδοχής των παρτίδων ελαιόκαρπου προς έκθλιψη, ώστε να διαδέχονται στα ίδια μηχανήματα παρόμοιες ποιότητες.

  6. Το πλύσιμο του ελαιόκαρπου να γίνεται με άφθονο, πόσιμο νερό, το οποίο να αλλάζει τακτικά.


Β. Κατά την άλεση του ελαιοκάρπου συνιστάται:

  1. Προσθήκη πόσιμου νερού.


  1. Καθαρισμός του εξοπλισμού σε περίπτωση που έχει διακοπεί η λειτουργία του για περισσότερο από 4 ώρες και πριν την έναρξη παραγωγής.

Γ. Κατά τη μάλαξη συνιστάται:

  1. Χρήση πόσιμου νερού και έλεγχος της θερμοκρασίας στη μάζα η οποία ποτέ δε θα πρέπει να ξεπερνάει τους 35°C.

  2. Κατά τη διαδικασία έκθλιψης, θα πρέπει η θερμοκρασία στα επί μέρους στάδια, να διατηρείται στο κατάλληλο επίπεδο. Επισημαίνεται ότι υψηλές θερμοκρασίες υποβαθμίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου.

  3. Η θερμοκρασία της ελαιοζύμης κατά την μάλαξη να μην ξεπερνά τους 27ο C γιατί καταστρέφονται τα πτητικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου στα οποία οφείλεται το χαρακτηριστικό του άρωμα και αυξάνεται η περιεκτικότητά του σε κηρούς. Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο πλημμελής καθαρισμός του διαχωριστήρα οδηγούν στην υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου.

  4. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος των χώρων αποθήκευσης ελαιολάδου πάντα εντός ανοξείδωτων περιεκτών, δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 24ο C.

  5. Η διάρκεια της μάλαξης να μην ξεπερνά τα 30 λεπτά.


  1. Η ταχύτητα περιστροφής των πτερυγίων του μαλακτήρα να είναι μικρότερη από 19 στροφές το λεπτό γιατί στις υψηλές στροφές υποβαθμίζεται η ποιότητα.

  2. Να πραγματοποιείται έλεγχος της θερμοκρασίας, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και διόρθωση της θερμοκρασίας στην περίπτωση που υπερβαίνει την επιθυμητή τιμή.

  3. Στα κλασσικά (πιεστικά) ελαιουργεία η κατανομή της ελαιοζύμης να είναι ομοιόμορφη για ομοιόμορφη εξάντληση της μάζας. Οι ελαιοσπυρίδες ή τα ελαιόπανα να τυχαίνουν ιδιαίτερης φροντίδας και καθαρισμού, διαφορετικά προσδίδονται στο παραγόμενο ελαιόλαδο δυσάρεστοι οργανοληπτικοί χαρακτήρες.



Δ. Στον διαχωριστήρα συνιστάται:

Απομάκρυνση του ελαιοπυρήνα και της πάστας που παραμένουν μετά τη συμπίεση και καθημερινός διεξοδικός καθαρισμός ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ζύμωση.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο πλημμελής καθαρισμός του διαχωριστήρα οδηγούν στην υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ


  1. Να απομακρύνεται η μούργα με μετάγγιση και φιλτράρισμα.


  1. Κατά τη μετάγγιση, το ελαιόλαδο να προφυλάσσεται από το φως και τον αέρα και να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση αντλιών που ενσωματώνουν αέρα στη μάζα του ελαιόλαδου και σχηματίζουν γαλακτώματα. Η μούργα να αφαιρείται με μία στρόφιγγα από τον πυθμένα του δοχείου ή της δεξαμενής και η εκροή του ελαιόλαδου να γίνεται από τον πυθμένα της καθαρής δεξαμενής και όχι από πάνω.

  2. Ο χώρος αποθήκευσης να έχει θερμοκρασία χαμηλότερη των 20°C, να είναι σκιερός, καθαρός, απαλλαγμένος από οσμές, έντομα και τρωκτικά.

  3. Οι δεξαμενές αποθήκευσης πρέπει να είναι ανοξείδωτες και κλειστές. Στον κενό χώρο που δημιουργείται κατά το γέμισμα η άδειασμά τους, πρέπει να διοχετεύεται αδρανές αέριο (άζωτο), ώστε να προστατεύεται το ελαιόλαδο από την οξειδωτική αλλοίωση, που οφείλεται στο οξυγόνο του αέρα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ


  1. Το ελαιόλαδο πολύ εύκολα απορροφά και κατακρατεί δύσοσμες ουσίες που αναδύονται στο χώρο και για το λόγο αυτό πρέπει να διατηρούνται όλοι οι χώροι καθαροί με σχολαστικότητα και αυστηρότητα.

  2. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο χώρο της παραγωγής, παρά μόνο στο προσωπικό της επιχείρησης.

  3. Υλικά (π.χ λιπαντικά, πλαστικά) που δε χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία θα πρέπει να απομακρύνονται από τον χώρο της παραγωγής και να τοποθετούνται σε ξεχωριστό χώρο.

  4. Να υπάρχει και να τηρείται πρόγραμμα Μυοκτονίας – Εντομοκτονίας.


  1. Να υπάρχει και να τηρείται πρόγραμμα Καθαρισμού και Απολύμανσης. Τα σκευάσματα (για καθαρισμό/απολύμανση) που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

  2. Το νερό που χρησιμοποιείται στα ελαιουργεία πρέπει να είναι πόσιμο, εκτός των περιπτώσεων που χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς (π.χ. λέβητες). Όταν υπάρχει νερό από ιδιωτική ύδρευση (γεώτρηση, πηγάδι), θα πρέπει να ελέγχεται ως προς την ποιότητα και την υγιεινή του.

  3. Οι καυστήρες για την παραγωγή ζεστού νερού να βρίσκονται σε κλειστό και απομακρυσμένο χώρο, μακριά από τον χώρο παραγωγής του ελαιόλαδου και με την καπνοδόχο όσο το δυνατό ψηλότερα και σε τέτοια θέση ώστε η κατεύθυνση των επικρατέστερων τοπικών ανέμων κατά το χειμώνα να οδηγούν τους καπνούς μακριά από το χώρο ελαιοποίησης.

  4. Η δεξαμενή συλλογής των απόνερων να διαχωρίζεται από τον χώρο παραγωγής.


  1. Τα λιπαντικά του μηχανολογικού εξοπλισμού πρέπει να είναι κατάλληλα για επιχειρήσεις τροφίμων (food grade).

  2. Να μην επιτρέπονται κράματα χαλκού σε τμήματα του μηχανολογικού εξοπλισμού, σε διάφορες θέσεις της παραγωγικής διαδικασίας και της διαδικασίας του φιλτραρίσματος του ελαιόλαδου (π.χ. σύνδεσμοι αντλιών, σύνδεσμοι των σωλήνων μεταφοράς ελαιόλαδου).

  3. Να μην επιτρέπεται η είσοδος πετρελαιοκίνητων κλάρκ, το κάπνισμα και εστίες καύσης (π.χ. τζάκι) εντός του ελαιουργείου.

  4. Να λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία του ελαιοπυρήνα από φυσικούς κινδύνους και οποιαδήποτε χημική επιμόλυνση κατά τη συγκέντρωσή του, εφόσον αποτελέσει πρώτη ύλη για την παραγωγή πυρηνέλαιου.

  5. Συμμόρφωση με την υφιστάμενη νομοθεσία αναφορικά με τα υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα. Αυτό αφορά:

α) Στα πλαστικά, με κυριότερο κίνδυνο τη μετανάστευση των φθαλικών εστέρων στο ελαιόλαδο. Όταν χρησιμοποιούνται εύκαμπτοι σωλήνες μεταφοράς ελαιόλαδου, περιέκτες (βαρέλια, δοχεία) και υλικά συσκευασίας-παρεμβύσματα από πλαστικά, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κατέχουν τις σχετικές δηλώσεις συμμόρφωσης.

β) Στα δοχεία και στις δεξαμενές, οι οποίες κατά προτίμηση θα πρέπει να είναι από ανοξείδωτο χάλυβα για να προφυλάσσεται το ελαιόλαδο από το φως και τον αέρα.

  1. Εκπαίδευση προσωπικού: Το προσωπικό, αν και εποχιακό, θα πρέπει να εκπαιδεύεται σε θέματα υγιεινής (κατάλληλος ιματισμός, πλύσιμο χεριών, χειρισμοί που διενεργεί στο χώρο παραγωγής) και ασφάλειας στην εργασία.

Η τήρηση αρχείου εισροών- εκροών (ημερομηνία, στοιχεία παραγωγών, ποσότητες εισερχόμενου ελαιόκαρπου και στοιχεία αποδεκτών και ποσοτήτων παραγόμενου ελαιόλαδου) είναι υποχρεωτική και απαραίτητη για τον εντοπισμό μιας παρτίδας που τυχόν προκάλεσε πρόβλημα.