Pages

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Κλέφτες ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ με ηλεκτρικά πριόνια αδειάζουν ελαιώνες στη Μεσσηνία

 


Πληθαίνουν αυτή την φοράτα περιστατικά κλοπής οπωσ έχουμε δει ιδίως στη Μεσσηνία στους ελαιώνες αφού οι επιτήδειοι γνωρίζουν  την υψηλή τιμή που έχει αγγίξει το ελαιόλαδο.

Αυτή την φορά οι κλέφτες σύμφωνα με καταγγελίες βρίσκουν απίστευτους τρόπους να αφαιρέσουν ελαιόκαρπο χώρισα την άδεια του ιδιοκτήτη ακόμα και σε περιφραγμένους χώρους με ελαιοπερίβολα, δρώντας κυρίως νύχτα, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Ανάστατοι οι ιδιοκτήτες αντικρίζουν το επόμενο πρωινό τους ελαιώνες χωρίς ελαιόκαρπο ενώ φαίνεται ότι οι κλέφτες τώρα χρησιμοποιούν ακόμα και ηλεκτρικά πριόνια για να κάνουν δουλειά τους ή να συλλέξουν καρπό με ομάδες ατόμων με νέα ραβδιστικά μηχανήματα ώστε να φορτώνουν νύχτα τα σακιά με καρπό.

Δράσεις φιλαναγνωσίας στην Τριφυλία για δεκάδες μαθητές


 
Συνεχίζοντας τις δράσεις φιλαναγνωσίας «Αγκαλιά μ’ ένα βιβλίο, η βιβλιοθήκη πάει σχολείο» η Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη Καλαμάτας πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη, μαζί με τη συγγραφέα Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη, δύο διαδραστικές παρουσιάσεις του νέου της βιβλίου «Η Κρυψώνα», με θέμα την αλληλεγγύη, τη γενναιοδωρία και τη φιλαναγνωσία.

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Τριφυλία και η διακεκριμένη συγγραφέας παρουσίασε διαδραστικά το βιβλίο της στην κατάμεστη αίθουσα του παραρτήματος. Συγκεκριμένα, την εκδήλωση παρακολούθησαν 110 παιδιά, μαθητές του 1ου και 3ου Νηπιαγωγείου Φιλιατρών, του 3ου Νηπιαγωγείου Κυπαρισσίας και του 2ου Δημοτικού Γαργαλιάνων.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε η δεύτερη παρουσίαση στην αίθουσα εκδηλώσεων του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας,

ΟΔΗΓΟΥΣΕ στο αντίθετο ρεύμα στον άξονα Τρίπολης-Καλαμάτας -Συνελήφθη από τις Αρχές

 


Αναστάτωση προκάλεσε χθες (29/11) λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ ένας 61χρονος άνδρας στον νέο αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Τρίπολης-Καλαμάτας ο οποίος αποφάσισε να οδηγήσει στο αντίθετο ρεύμα, βάζοντας σε κίνδυνο τόσο την ίδια του τη ζωή, όσο και των υπολοίπων οδηγών που ξαφνιάστηκαν από την ενέργειά του.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το ΙΧ που οδηγούσε ο 61χρονος εισήλθε από τον κόμβο Τσακώνας στον νέο αυτοκινητόδρομο και κινούνταν ανενόχλητος στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Καλαμάτα για κάποια χιλιόμετρα, διαταράσσοντας την ασφάλεια. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό εάν ο 61χρονος εισήλθε εσκεμμένα στο αντίθετο ρεύμα ή όχι.

Τελικά, ο άνδρας εντοπίστηκε από αστυνομικούς και συνελήφθη με την κατηγορία της επικίνδυνης οδήγησης.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Παρατείνονται τα μέτρα κυκλοφορίας στον οδικό άξονα Ελαία – Καλό Νερό


Νέα παράταση δόθηκε στις προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν από πέρυσι στο δρόμο Ελαία – Καλό Νερό για τη συνέχιση εκτέλεσης του έργου «Επεμβάσεις βελτίωσης οδικής ασφάλειας στον οδικό άξονα Πύργος – Καλό Νερό
», που αποτελεί τμήμα της 9ης Εθνικής Οδού Πάτρα – Νότια Μεσσηνία. Σύμφωνα με νεώτερη απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης, η ισχύς των μέτρων παρατείνεται έως 20 Δεκεμβρίου 2023, ενώ θα γίνεται προσωρινή ή ολική διακοπή κυκλοφορίας από την Ελαία έως το Καλό Νερό, σε μια λωρίδα κυκλοφορίας και σε τμήμα όχι μεγαλύτερου μήκους από ένα χιλιόμετρο.

Σχολικές υποδομές και οδοποιία στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας


 Η λήψη απόφασης για την έγκριση σχετικά με την εκταμίευση χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για το Πρόγραμμα: «Πρόγραμμα Βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο» θα συζητηθεί μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας την ερχόμενη Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 2.30 το μεσημέρι, και τα υπόλοιπα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής:

  1. Έγκριση 5ΟΥ ΑΠΕ του έργου ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ (ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ) με ΑΜ 1/2021.

  2. Έγκριση χορήγησης 3ης παράτασης της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΔΕ ΑΥΛΩΝΑΣ» με ΑΜ.35/2022.

  3. Τροποποίηση Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος έτους 2023(Σχ.229/2023 ΑΟΕ)

  4. Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχ. έτος 2024-2025.

  5. Χορήγηση 7ης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Πλακόστρωση Καντουνιών Φιλιατρών».

  6. Έγκριση παράτασης-ανανέωσης μίσθωσης του ακινήτου (κληροδότημα Κοκκώνη) στον κ.Ανδρώνη Λυκούργο.

Σε αφανισμό οδηγείται η κτηνοτροφία – Μείωση κοπαδιών και εγκατάλειψη


 Τα χρόνια προβλήματα της κτηνοτροφίας, καθώς και η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές σε Έβρο, Φθιώτιδα και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, απασχόλησαν τη συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Παράλληλα, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για τις τιμές του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος στη νέα σεζόν, με τους κτηνοτρόφους να τονίζουν ότι αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές, βιώσιμες συμφωνίες, «κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου αφανισμού της  ελληνικής κτηνοτροφίας, με μείωση του ζωικού κεφαλαίου και παύση δραστηριότητας».

Έντονος προβληματισμός για τις τιμές του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος στη νέα σεζόν

Η κτηνοτροφία σήμερα

Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα χρόνια προβλήματα του κλάδου, όπως η υπεροφορολόγηση, η υπερχρέωση, η έλλειψη  ρευστότητας, το υψηλό κόστος παραγωγής, η  έλλειψη εργατών, το τεράστιο πρόβλημα της επάρκειας και του κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας, που οξύνεται συνεχώς  και σε συνδυασμό με την απειλή των τραπεζικών χρεών που δημιουργήθηκαν ή επιδεινώθηκαν στην περίοδο της κρίσης, δημιουργείται κατάσταση ασφυξίας σε όλο τον πρωτογενή τομέα.

Χρόνια τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας

Το ΔΣ του ΣΕΚ  ζητά ουσιαστική στήριξη για τους πληγέντες κτηνοτρόφους, σύμφωνα με τα μέτρα που έχει προτείνει στα αρμόδια υπουργεία και στην πολιτική ηγεσία. Τονίζεται ότι, είναι θέμα επιβίωσης πλέον,  όταν δεν έχουν αποδοθεί, σε όλους τους δικαιούχους κτηνοτρόφους, οι προκαταβολές των αποζημιώσεων καθώς  και η  ενίσχυση των 6.000 € για την κύρια κατοικία (επισκευή ή  αντικατάσταση οικοσκευής) και κάλυψης  των πρώτων αναγκών (600 ευρώ).

Για την κατασκευή των στάβλων στις πληγείσες περιοχές και την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου,  σύμφωνα με  τις ανακοινώσεις που έγιναν από το ΥπΑΑΤ,  προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Μέτρο 5.2 προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε πότε το συγκεκριμένο μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΚ ζητάει οι αποζημιώσεις για τα απολεσθέντα ζώα να είναι τέτοιες που να μπορούν οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζώα τους να αποζημιωθούν τουλάχιστον με:

  • 250 ευρώ, ανά αρσενικό και θηλυκό αιγοπρόβατο άνω του έτους και 120 ευρώ για κάτω του έτους.
  • Για τα απολεσθέντα χοιρινά, για τις χοιρομητέρες 500 ευρώ (minimum), για τα χοιρίδια 200 ευρώ (Μ.Ο. μικρά και μεγάλα) και για τους κάπρους 3.500 ευρώ ανά κάπρο.
  • Για τα απολεσθέντα βοοειδή, 1.500 ευρώ (Μ.Ο.) ανά βοοειδές.

Για τις τιμές γάλακτος

Έντονος προβληματισμός εκφράστηκε την τακτική πίεσης  των βιομηχανιών μείωσης των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα  και καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων  για την υπογραφή συμβολαίων για τη νέα σεζόν. Οι βιομηχανίες προμηθεύονται γάλα δίχως να γνωρίζει ο κτηνοτρόφος την τιμή με την οποία θα πληρωθεί.

Επίσης, αναφέρουν τη συνεχιζόμενη τάση μείωσης των τιμών παραγωγού αγελαδινού γάλακτος, ενώ αντίθετα συνεχίζεται η αύξηση της τιμής που αυτό διατίθεται στο «ράφι» των Σούπερ Μάρκετ.

Επισημαίνεται από το ΔΣ ότι «αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές, βιώσιμες συμφωνίες, κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου αφανισμού της  ελληνικής κτηνοτροφίας, με μείωση του ζωικού κεφαλαίου και παύση δραστηριότητας».

Οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν οι τιμές  πώλησης για την περίοδο 2023-2024 να είναι:  για το  πρόβειο γάλα 1,70 €/κιλό  τουλάχιστον,  για το γίδινο γάλα 1,15 €/κιλό  τουλάχιστον και για το αγελαδινό γάλα 0,60 € /κιλό τουλάχιστον.

Καθυστερήσεις στην υπογραφή συμβολαίων για τη νέα γαλακτοκομική σεζόν

Οι νέες συνδεδεμένες στην κτηνοτροφία

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουν ενημερωθεί έγκαιρα οι κτηνοτρόφοι και δεν έχει ολοκληρωθεί η έκδοση όλων των απαραίτητων αποφάσεων και εφαρμοστικών οδηγιών, έχουμε προτείνει έγκαιρα, από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους,  το έτος 2023 να είναι μεταβατικός χρόνος και να λάβουν οι κτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις που έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια», επισημαίνει ο ΣΕΚ.

Έτσι, για τη συνδεδεμένη ενίσχυση προτείνει:

Για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο  να διαμορφωθούν:

– για την Κρήτη – νησιά : 30€/θηλυκό ζώο,

– για τις ορεινές, μειονεκτικές περιοχές :25€/θηλυκό ζώο,

– για τις υπόλοιπες  περιοχές: 20€/θηλυκό ζώο,

– για τις αρνάδες αναπαραγωγής: 10 €/αρνάδα.

Για τον τομέα της βοοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο να διαμορφωθούν:

– για τις αγελάδες : 200€ /ζώο.

– για τα μοσχάρια ηλικίας έως 14 μηνών: 100€/ζώο.

– για τα μοσχάρια ηλικίας 14 έως 24 μηνών 150€ /ζώο.

– για τις μοσχίδες αναπαραγωγής :500€ /ζώο.

Φιλιατρά: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου


 Το Παράρτημα Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας προγραμματίζει παρουσίαση του νέου βιβλίου του φιλιατρινού συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, «Το φάντασμα της βιβλιοθήκης» σε εικονογράφηση Απόστολου Βέττα από τις εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 στις 11.30 στον χώρο του παραρτήματος στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών.

Η εκδήλωση θα γίνει σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ και με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚI.

Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει η υπεύθυνη του παραρτήματος Γαρυφαλιά Τεριζάκη. Στο τέλος της εκδήλωσης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον συγγραφέα και να υπογράψει βιβλία.

Σημειώνεται ότι το βιβλίο θα ανοίξει για πρώτη φορά τα φτερά του στο Παράρτημα Τριφυλίας της ΔΗΚΕΒΙ Καλαμάτας στα Φιλιατρά, γενέτειρα πόλη του συγγραφέα.

Η εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Παν. Νίκας: “Στόχος του αυτοδιοικητικού δεν αποτελεί η επανεκλογή, αλλά η προσφορά”


 “Ως αυτοδιοικητικοί εκπροσωπούμε τον κόσμο μας, τον κόσμο που μας ψήφισε -στηρίζουμε και υπηρετούμε τα συμφέροντά του. Προφανώς ο καθένας μας έχει την ιδεολογία του, αλλά δεν είμαστε κομματικά στελέχη, δεν μεταφέρουμε απόψεις κομμάτων”.

Τα πιο πάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας,, στην Αθήνα, στην έναρξη της ενημερωτικής διημερίδας για τους νέους δημάρχους των Περιφερειών Πελοποννήσου και Αττικής, την οποία διοργανώνει η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ, με στόχο την έγκυρη πληροφόρηση των δημάρχων που αναδείχθηκαν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Ο Π. Νίκας εξέφρασε ευχές για “καλή θητεία” στους εκλεγέντες δημάρχους, ενώ επανέλαβε τη δήλωση -που είχε κάνει και στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΝΠΕ- πως εμπιστεύεται τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να βοηθήσει στο αναγκαίο, όπως είπε, μεταρρυθμιστικό έργο: “Θεωρώ πως και η καταξίωση αυτής της κυβέρνησης περνά ευθέως μέσα από το μεταρρυθμιστικό έργο. Ως χώρα, όχι απλώς θα προοδεύσουμε αλλά κυριολεκτικά θα υπάρξουμε, αν προχωρήσουμε παντού σε μεταρρυθμίσεις” τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

“ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΟΧΙ Η ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ”

Απευθυνόμενος δε προς τους εκλεγμένους δημάρχους σημείωσε πως “τα πρώτα από τα στοιχεία που πρέπει να προσέχει ο κάθε δήμαρχος είναι η δικαιοσύνη ως προς την άσκηση διοίκησης, η καλή διαχείριση των πόρων, η σωστή γενικότερη συμπεριφορά στην πόλη και στον δήμο. Στόχος δεν πρέπει να είναι η επανεκλογή, αλλά η προσφορά” υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.

Συνεχίζοντας, ο Π. Νίκας επισήμανε ότι μεταφέρει την εμπειρία που αποκόμισε από τις τρεις συνεχόμενες θητείες ως δήμαρχος στην Καλαμάτα -ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων-, κι ακόμα ως πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, αλλά και από την θητεία του ως περιφερειάρχης Πελοποννήσου, “θητεία που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, για λόγους που νομίζω ότι γνωρίζει πλέον το πανελλήνιο” όπως δήλωσε.

“ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ”

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας υπογράμμισε πως ένας δήμαρχος δεν είναι μόνο παραγωγός έργων, αλλά “αποτελεί το παράδειγμα και τον καθοδηγητή μιας ολόκληρης κοινωνίας, με τον λόγο και με την πράξη του -είναι το φωτεινό παράδειγμα. Είναι εξαιρετική υπόθεση το να είσαι δήμαρχος και από την δράση και τη στάση σου καταξιώνεσαι ή όχι” σημείωσε ο Π. Νίκας, τονίζοντας πως αυτό είναι το χαρακτηριστικό στο οποίο οι δήμαρχοι θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα. Και συνέχισε:

“Η δικαιοσύνη ως προς την άσκηση διοίκησης, η καλή διαχείριση των πόρων, η σωστή γενικότερη συμπεριφορά στην πόλη και στον δήμο, αυτά είναι τα πρώτα από τα στοιχεία που πρέπει να προσέχει ο κάθε δήμαρχος. Στόχος δεν πρέπει να είναι η επανεκλογή, αλλά η προσφορά” τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

“Ο δήμαρχος είναι για τη φτώχεια, είναι για τον αδύνατο, για αυτόν που περνά δύσκολα. Οι υπόλοιποι, οι έχοντες και κατέχοντες, δεν μας έχουν ανάγκη. Η εμπειρία μου λέει ότι το 80% των κατοίκων θέλουν το κοινό καλό και από αυτό μας κρίνουν. Μόνο ένα μικρό ποσοστό τους επιδιώκει να επωφεληθεί υλικά από τον δήμαρχο -και βεβαίως πάντοτε το ξεχνά”.

ΣΕ ΚΡΙΣΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Εμφαση εδωσε ο περιφερειάρχης Π. Νϊκας στην ιδιαιτερότητα που υπάρχει σε κάθε δήμο στην ελληνική περιφέρεια, “όλοι οι δήμοι είναι ξεχωριστοί, κάθε δήμος -ειδικά στην ελληνική περιφέρεια- έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την δική του ιστορία, τον δικό του πολιτισμό, τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και σε όλα αυτά θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος” παρατήρησε.

Οπως σημείωσε ο Π. Νίκας, η ελληνική περιφέρεια διέρχεται σοβαρή κρίση, μέσα από την γήρανση του πληθυσμού και την ερήμωσή της, την μετανάστευση των παραγωγικών ηλικιών σε αστικά κέντρα, εστιάζοντας ο περιφερειάρχης το φαινόμενο αυτό ιδιαίτερα στις ορεινές αλλά και τις νησιωτικές περιοχές -“εκεί πρέπει να δοθεί βάρος και από την ΚΕΔΕ, και από τις Περιφέρειες, αλλά και από την πολιτική μας ηγεσία. Γιατί η Ελλάδα πεθαίνει σε αυτές τις περιοχές”.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε, επίσης, στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο ως προς τις περιπτώσεις ακραίων φαινομένων και φυσικών καταστροφών, τονίζοντας την απόλυτη αναγκαιότητα για διάκριση των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών, και μιλώντας -μια φορά ακόμα- για αυτοδιοικητικούς “αυτοφωράκηδες”.

Μετέφερε δε την προσωπική του εμπειρία από τις πλημμύρες του 2016 στην Καλαμάτα -“ο δήμαρχος, στελέχη της τότε δημοτικής Αρχής βρεθήκαμε κατηγορούμενοι. Αθωώθηκα δύο φορές, αλλά ποιος το ξέρει;” αναρωτήθηκε ο Π. Νίκας, επαναλαμβάνοντας πως θα πρέπει να αλλάξει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ώστε να υπάρξει μια σχετική προστασία των αυτοδιοικητικών αιρετών.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΟΡΩΝ

Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό για την πορεία προς μια αυτοδύναμη και ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συνεργασία Περιφερειών και δήμων:

“Δεν είμαστε αντίπαλοι, είναι αναγκαία η συνεργασία ανάμεσα στις Περιφέρειες και την ΚΕΔΕ, τόσο για τους ΚΑΠ και την ΣΑΤΑ -τους βασικούς πόρους της αυτοδιοίκησης-, όσο και για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τους πόρους από άλλες πηγές, ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη στην κατανομή των πιστώσεων” είπε ο Π Νίκας.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και ορισμένα ζητήματα που κρατούν πίσω την αυτοδιοίκηση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

“Με ενοχλεί πάρα πολύ ο ‘μπάρμπας στην Κορώνη’, όπως με ενοχλούσε πάρα πολύ να ‘σερνόμαστε’ στις πόρτες των υπουργών και των γενικών γραμματέων για να ζητάμε το κάτι παραπάνω. Οχι αυτό που γίνεται, όχι όποιος έχει ‘μπάρμπα στην Κορώνη’ -όποιος προλάβει, δηλαδή-, να μπορέσει να πάρει τα περισσότερα και να βγαίνουν και ανακοινώσεις ότι… ‘κατόπιν ενεργειών’ κάποιου προέκυψε κάποια χρηματοδότηση για το ένα ή το άλλο έργο. Είναι προσβολή για την αυτοδιοίκηση αυτές οι ανακοινώσεις, είναι ντροπή αυτό και δεν πρέπει να γίνεται” σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, για να καταλήξει παρατηρώντας:

“Ως αυτοδιοικητικοί εκπροσωπούμε τον κόσμο μας, τον κόσμο που μας ψήφισε -στηρίζουμε και υπηρετούμε τα συμφέροντά του. Προφανώς ο καθένας μας έχει την ιδεολογία του, αλλά δεν είμαστε κομματικά στελέχη, δεν μεταφέρουμε απόψεις κομμάτων”.

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ ξεκινούν με δηλώσεις

 


Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης-δήλωσης – Τι ισχύει για τους υποψηφίους του 10%

Ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις 2024 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση-δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής από σήμερα 29 Νοεμβρίου 2023 και μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2023.

Για τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, η προθεσμία υποβολής Αίτησης – Δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2024 ξεκινά σήμερα Τετάρτη
29-11-2023 ενώ καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η Παρασκευή 15-12-2023. Η προθεσμία είναι αποκλειστική.

Τις Αιτήσεις-Δηλώσεις μπορούν να παραλάβουν οι υποψήφιοι είτε από το Λύκειο, στο οποίο φοιτούν, είτε από το διαδίκτυο. Η συμπλήρωση γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του εντύπου και στη συνέχεια, προσέρχονται στο Λύκειο, προκειμένου να γίνει η οριστική ηλεκτρονική υποβολή της. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στο σύνδεσμο με την ένδειξη ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr πληροφορίες για κάθε στάδιο της διαδικασίας, για όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά ανά κατηγορία υποψηφίου ενώ υπάρχουν και υποδείγματα Αίτησης-Δήλωσης. Παράλληλα, τα Λύκεια έχουν ήδη στη διάθεσή τους όχι μόνο τις εγκυκλίους αλλά και τα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης.

Ειδικότερα, για τους υποψήφιους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίοι υποβάλλονται σε προφορικές ή γραπτές εξετάσεις κατά περίπτωση, εκδίδεται συγκεκριμένη εγκύκλιος σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Οι υποψήφιοι για τα Μουσικά Τμήματα και τα Τμήματα των Ένστολων

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα 5 Μουσικά Τμήματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, εκτός της Αίτησης-Δήλωσης για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει να υποβληθεί και η σχετική Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση, όπως ορίζεται στην ειδική διαδικασία εισαγωγής για τα συγκεκριμένα Μουσικά Τμήματα.

Αντίστοιχα, οι ενδιαφερόμενοι για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει επιπλέον να υποβάλουν αίτηση απευθείας στα Σώματα αυτά, από τα οποία θα διατίθενται στη συνέχεια, οι σχετικές προκηρύξεις. Οι προκαταρκτικές εξετάσεις των υποψηφίων θα λάβουν χώρα, όπως προγραμματίζονται, μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2024.

Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ, θα πρέπει υποχρεωτικά να το δηλώσουν, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής και στις πρακτικές δοκιμασίες – στην υγειονομική εξέταση και τα αγωνίσματα.

Σχετικά με τους υποψηφίους του 10%

Δεν θα υποβάλλουν αίτηση-δήλωση όσοι είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δηλαδή εκείνοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις το 2022 ή το 2023.

Η συγκεκριμένη ομάδα υποψηφίων θα υποβάλλει απευθείας μηχανογραφικό δελτίο. Σε περίπτωση που επιθυμούν να εισαχθούν στους ένστολους – Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΑΕΝ – θα υποβάλλουν την αίτηση, που απαιτείται στο αρμόδιο υπουργείου και θα λάβουν μέρος κανονικά στις προκαταρκτικές εξετάσεις το Μάρτιο- Απρίλιο 2024.

Ανάλογα με τη χρονιά που εξετάστηκαν στις Πανελλαδικές – δηλαδή το 2022 ή το 2023 – οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, θα αξιολογηθούν με βάση την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία ίσχυε τη χρονιά που συμμετείχαν στις εξετάσεις.

Σχετικά με τους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι, οι οποίοι ανήκουν στην ειδική κατηγορία του 5% των θέσεων εισακτέων, οι οποίοι εισάγονται χωρίς εξετάσεις, επειδή είναι πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, είναι απαραίτητο να αποκτήσουν πιστοποιητικό για την πάθησή τους από την αρμόδια επταμελή επιτροπή του νοσοκομείου. Όσοι υποψήφιοι είναι πάσχοντες και δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2024, δεν θα υποβάλλουν την Αίτηση-Δήλωση τώρα αλλά θα προχωρήσουν απευθείας στην κατάθεση μηχανογραφικού, όταν ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας οι αντίστοιχες ημερομηνίες.

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Το Λιμάνι της Μαραθούπολης και της Κυπαρισσίας προτεραιότητα της Περιφέρειας δηλώνει ο Νίκας

 


Αυτοψία τις επόμενες ημέρες στο χτυπημένο από την κακοκαιρία λιμάνι της Μαραθούπολης- "Θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των όποιων ζημιών χωρίς επιβάρυνση του Δημοσίου, το έργο είναι ασφαλισμένο", διαβεβαιώνει ο Νίκας

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει από υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου αυτοψία στο έργο κατασκευής του λιμανιού στη Μαραθούπολη, για να διαπιστωθεί η έκταση των ζημιών που προκάλεσαν τα κύματα σε τμήμα του προσήνεμου μόλου λόγω των θυελλωδών ανέμων της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Αυτό δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος σημείωσε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των όποιων ζημιών χωρίς επιβάρυνση του Δημοσίου ή της Περιφέρειας, με τη σχετική δαπάνη να καλύπτεται από την ασφάλεια, καθώς το έργο είναι ασφαλισμένο

Προβλήματα και διαμαρτυρίες για τις συχνές διακοπές υδροδότησης στην Κυπαρισσία


 Σοβαρά προβλήματα σε επιχειρήσεις και οικίες προκαλούνται από τις συχνές, ιδίως το τελευταίο χρονικό διάστημα, διακοπές υδροδότησης. Διακοπές που από τη ΔΕΥΑ Τριφυλίας αποδίδονται σε βλάβες αγωγών ύδρευσης, οι οποίες ωστόσο δε «δικαιολογούν» την έλλειψη νερού σε διάφορες περιοχές, αφού εκείνες δε σχετίζονται άμεσα, όπως ισχυρίζονται κάτοικοι, με το σημείο της βλάβης.

«Η ΔΕΥΑΤ σας ενημερώνει ότι λόγω βλάβης σε αγωγό ύδρευσης θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης σε τμήμα της κάτω πόλης Κυπαρισσίας (ανατολικά) σήμερα Δευτέρα 27/11/23, από τις 9.30 έως την αποκατάσταση της βλάβης», ανέφερε ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Τριφυλίας το πρωί της Δευτέρας. Ωστόσο, από νωρίς το μεσημέρι έμεινε χωρίς νερό μεγάλο τμήμα της πόλης και οικισμών που δεν έχουν καμία σχέση με την Κάτω Πόλη. Αργά το βράδυ της Δευτέρας σε οικισμούς, όπως οι Μύλοι, ίσα που έτρεχε σε κάποιες βρύσες οικιών νερό.

Χθες το πρωί εκδόθηκε ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Τριφυλίας, στην οποίa αναγραφόταν: «Η ΔΕΥΑΤ σας ενημερώνει ότι λόγω βλάβης σε αγωγό ύδρευσης θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης σε τμήμα της κάτω πόλης Κυπαρισσίας (ανατολικά) σήμερα Τρίτη 28/11/23 από τις 10.00 έως την αποκατάσταση της βλάβης».

Κι όμως, χωρίς νερό έμειναν κι άλλες περιοχές της πόλης και οικισμοί, όπως οι Μύλοι ξανά.

Κάτοικοι του οικισμού επικοινώνησαν με τη ΔΕΥΑΤ ενημερώνοντας για συγκεκριμένο σημείο του δικτύου που «τρέχει» νερό και προφανώς εκεί έχει προκληθεί βλάβη. Παράλληλα, διαμαρτύρονται έντονα, τονίζοντας πως από τη στιγμή που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΥΑ Τριφυλίας, αυτή οφείλει να τους εξασφαλίζει το δικαίωμά τους να έχουν νερό ύδρευσης σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Σημαντική παρέμβαση πολίτη για τη νέα μελέτη της πλατείας Φιλιατρών

 


Άρθρο Του Παναγιώτη Μιχαλακόπουλου

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ. ενέκρινε, με το υπ. αριθμ. 455557/03-10-2023 έγγραφό της, τη νέα μελέτη ανάπλασης – ανάδειξης της πλατείας των Φιλιατρών που εκπόνησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η ίδια υπηρεσία είχε απορρίψει προηγούμενη μελέτη που είχε εκπονήσει ιδιωτικό μελετητικό γραφείο με ανάθεση του Δήμου Τριφυλίας.

Η νέα μελέτη είναι σαφώς καλύτερη από την προηγούμενη, αφού λήφθηκαν υπόψη οι παρατηρήσεις της υπηρεσίας του ΥΠ.ΠΟ., με αποτέλεσμα το νέο σχέδιο να είναι πιο συμμετρικό από το απορριφθέν, να διατηρεί την ποικιλία του υπάρχοντος πρασίνου και να το εμπλουτίζει και να συνδέει οπτικά την πλατεία με την πλατεία δημαρχείου. Στην ουσία το νέο σχέδιο δεν αλλάζει δραματικά την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά σε πολλά σημεία τη βελτιώνει. Το νέο που φέρνει είναι η στρώση με κυβόλιθους από πέτρα όλου του νότιου και ανατολικού δρόμου, του γάμα δηλ. από το σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη έως το βορειοανατολικό περίπτερο και η μετατροπή του σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.

Το νέο που δε φέρνει όμως, και που προέβλεπε η απορριφθείσα μελέτη, είναι η διαπλάτυνση όλων των πεζοδρομίων περιμετρικά της πλατείας. Τελικά γίνεται διαπλάτυνση μόνο του ανατολικού πεζοδρομίου, από το κινέζικο κατάστημα έως την καφετέρια Τράπεζα, και αυτό στην πλατεία δημαρχείου. Αυτό είναι μια αρνητική έκπληξη που πραγματικά απογοήτευσε πολύ κόσμο και κυρίως τους επαγγελματίες της πλατείας, αφού δε συμβαδίζει με την εποχή μας και τις σημερινές ανάγκες. Η παγκόσμια τάση είναι ο περιορισμός των αυτοκινήτων στα κέντρα των πόλεων και η απόδοση του δημόσιου χώρου στους πεζούς. Είναι πραγματικά πολύ κρίμα να δαπανηθούν τόσα λεφτά (3.286.000 ευρώ) και η πλατεία μας να παραμείνει ένα απέραντο πάρκινγκ! Χρειαζόταν εδώ περισσότερη τόλμη και λιγότερος συμβιβασμός με παγιωμένες αντιλήψεις που επιμένουν στη χρήση του αυτοκινήτου για ψύλλου πήδημα.

Εκτός απ΄ αυτό όμως το νέο σχέδιο φέρνει κι ένα νέο πρόβλημα. Δεν προβλέπει χώρο για τραπεζοκαθίσματα εκεί που τώρα έχουν οι καφετέριες Κουόρε, Λόμπι, Τράπεζα, Βέσπερ και το ψητοπωλείο Μ΄ άλλη Γεύση! Τον χώρο που τώρα χρησιμοποιούν και που καθόμαστε όλοι, καταλαμβάνει ένας πλατύς διάδρομος αποκλειστικής διέλευσης πεζών και εσωτερικά γκαζόν στα βορειοανατολικά και παιδική χαρά νοτιοανατολικά. Σε συνδυασμό με την απαγόρευση από την αστυνομία της κατάληψης του βόρειου πεζοδρομίου μπροστά από Λόμπι, Κουόρε, Μαντείο, Καπρίτσιο και Αρχαίο που ήδη τους επιβλήθηκε πρόστιμο 200 ευρώ και ακολούθησε προ ημερών έγγραφο για απόσυρση των τραπεζοκαθισμάτων τους, καταλαβαίνει κανείς ότι μετατρέπει αυτά τα μαγαζιά αποκλειστικά σε εσωτερικού χώρου και τα οδηγεί στο κλείσιμο και τη χρεοκοπία! Ποιος αποκλείει μάλιστα ότι και τα μαγαζιά της δυτικής πλευράς δε θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα αφού κανείς δεν εμποδίζει αυτόν που έκανε την καταγγελία για κατάληψη του βόρειου πεζοδρομίου ή κάποιον άλλον, να κάνει καταγγελία και για το δυτικό. Η μελέτη δηλ., παρά το μεγάλο ποσό που θα δαπανηθεί, δε δίνει λύση στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί με την κατάληψη των πεζοδρομίων που εμποδίζουν τους πεζούς αλλά συγχρόνως εξυπηρετούν τους πελάτες των μαγαζιών.

Κάτι ακόμα που είναι υποβάθμιση σχετικά με το προηγούμενο σχέδιο είναι η αντικατάσταση των πέτρινων ρυθροκράσπεδων περιμετρικά της πλατείας με τσιμεντένια μήκους 90 εκ. κι όχι με μαρμάρινα που προβλεπόταν, όπως έγινε στην πλατεία της Καλαμάτας. Έτσι τα πεζοδρόμια θα έχουν πέτρινα και η πλατεία τσιμεντένια! Αν δε μπορούν να αντικατασταθούν όλα με μαρμάρινα που είναι κι αυτό ένα διαχρονικό υλικό καλύτερα να μείνουν τα πέτρινα όπως είναι.

Το πιθανότερο για τα αρνητικά της νέας μελέτης είναι η αιτία να είναι οικονομική. Μάλλον δηλ. δε φτάνουν τα χρήματα, αφού οι τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν ανέβει πολύ και συγχρόνως προβλέπεται δαπανηρή επίστρωση με πέτρινους κυβόλιθους 5χ5 και 10χ10 εκ. στην πλατεία δημαρχείου και στις δύο οδούς επί της πλατείας που συνδέουν την ανατολική πλευρά με τη δυτική.

Ας ελπίσουμε, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο και βέβαια η Περιφέρεια Πελοποννήσου που θα πραγματοποιήσει το έργο, να λάβουν υπόψη τους τις παραπάνω παρατηρήσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του μεγάλου ποσού που κατάφεραν να εξασφαλίσουν. Επίσης θα ήταν ευχάριστο να κατατεθούν κι άλλες παρατηρήσεις και προτάσεις ώστε να προκύψει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Αγία Κυριακή Φιλιατρών 28-11-2023 Μιχαλακόπουλος Παναγιώτης

Δάσκαλος

Υ.Γ. Το περίπτερο – βιβλιοθήκη του Ομίλου Δράσεων & Πολιτισμού

δε χωρούσε κάπου;

Ελαιόλαδο: Οι διακυμάνσεις στις τιμές του προιόντος στην Πελοπόννησο


 Σημάδια αποσυμπίεσης της τιμής του ελαιόλαδου εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα, βάζοντας φρένο στο ράλι ανόδου, που μέχρι πρότινος και επί σειρά μηνών κατέγραφε, καθώς οι νέες πράξεις έκλεισαν στα 7,5 με 7,8 ευρώ/κιλό.

Πώς η νέα σοδειά «κόβει» το ράλι ανόδου στις τιμές

Η είσοδος των ποσοτήτων της νέας σοδειάς, αλλά και η περιορισμένη ζήτηση λόγω των συνεχόμενων ανατιμήσεων, φαίνεται να σταμάτησε – προς ώρας τουλάχιστον – τη «φρενίτιδα» και στις τιμές παραγωγού, οι οποίες έχουν μειωθεί.

Σε αυτό συνέβαλε και η περιορισμένη ζήτηση από τους εμπόρους, οι οποίοι από την πλευρά τους, ασκούν πιέσεις ώστε οι τιμές να κινηθούν προς τα κάτω. Από την άλλη πλευρά, οι παραγωγοί, οι οποίοι αν και είναι ικανοποιημένοι βλέποντας ότι το προϊόν τους εξελίσσεται σε… χρυσάφι, κρατούν στάση αναμονής, αποθηκεύοντας και ευελπιστώντας σε ακόμα καλύτερες τιμές.

Το ζητούμενο όμως, είναι το πότε και αν, αυτή η μείωση θα μεταφερθεί και στο ράφι, καθώς το ελαιόλαδο έχει μετατραπεί σε είδος πολυτελείας για τον καταναλωτή, ο οποίος αδυνατώντας να αγοράσει σε υψηλές τιμές, αναγκαστικά στρέφεται σε φθηνές εναλλακτικές λύσεις, όπως τα σπορέλαια.

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, καταγράφεται πτώση στις πωλήσεις στο ράφι, οι οποίες μειώθηκαν από τους 25.000 τόνους σε 18.000 τόνους.

Ήδη η παγκόσμια κατανάλωση έχει παρουσιάσει σημαντική πτώση φτάνοντας έως το 40%, με την Ισπανία, την μεγαλύτερη παραγωγό χώρα, να παρουσιάζει μείωση κατά 17%, ενώ σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου το ελαιόλαδο δεν είναι ενταγμένο στην διατροφική τους κουλτούρα, πιθανόν οι μειώσεις να είναι μεγαλύτερες.

Πάντως, οι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις λένε ότι ο καταναλωτής είναι πιθανό να δει μια μείωση στην τιμή το επόμενο δίμηνο, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση που θα υπάρξει από το εξωτερικό.

Οι διακυμάνσεις

«Στο ξεκίνημα είχαμε τιμές 8,5 και 9 ευρώ/κιλό αυτή την στιγμή είναι στα 7,5 – 7,8 ευρώ/κιλό. Βέβαια αυτό συσχετίζεται και με πάρα πολλά ποιοτικά προβλήματα που είχε η φετινή χρονιά. Το καλό λάδι, το έξτρα παρθένο, το οποίο όμως είναι ελάχιστο φέτος, θα πληρωθεί ακριβότερα», σχολιάζει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου Εμμανουήλ Γιαννούλης.

«Οι τιμές των 9,2 ευρώ/κιλό, που καταγράφηκαν στο τέλος της προηγούμενης περιόδου πλέον δεν υπάρχουν. Σε τελευταίο διαγωνισμό, συνεταιρισμός πούλησε με 7,7 ευρώ/κιλό», συμπληρώνει στον ΟΤ, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ Γιώργος Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι δεν είναι εύκολες οι προβλέψεις για το πού θα κυμανθεί η τιμή, «ήδη υπάρχει μια κάμψη της κατανάλωσης στις διεθνείς αγορές, οπότε η μειωμένη ζήτηση συμπιέζει και την προσφορά σε επίπεδο παραγωγού και άρα μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα σταθεροποιηθεί λίγο η κατάσταση γύρω στα 7 με 7,5 για τα πολύ καλά λάδια».

Στην παρούσα φάση πάντως, κανείς δεν μπορεί να ρισκάρει μια πρόβλεψη για το πού τελικά θα φτάσει η τιμή, καθώς η συγκομιδή είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις τελικές ποσότητες του προϊόντος. «Κάθε μέρα που περνάει και για τον επόμενο μήνα τουλάχιστον, που θα είμαστε στην παραγωγή, θα διαμορφώνεται όλο και πιο καθαρά η εικόνα. Πάντως αν επαληθευθούν τα νούμερα της χαμηλής παραγωγής σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, πιθανόν να δούμε τις τιμές να τσιμπάνε και πάλι στα 8 με 9 ευρώ/κιλό. Εκτιμώ όμως, ότι δεν υπάρχει περιθώριο να ανέβει η τιμή, γιατί τότε ποιος θα το αγοράσει;», σημειώνει ο κ. Γιαννούλης.

Την ίδια στιγμή, το εμπόριο ευελπιστεί σε μια καλή ανθοφορία στην Ισπανία, η οποία αναμένεται να φανεί τον Φεβρουάριο – Μάρτιο. Όπως εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Οικονόμου, αν τελικά η ισπανική παραγωγή αυξηθεί, τότε οι τιμές παραγωγού θα αποκλιμακωθούν και θα υπάρχει μια κανονικότητα στην αγορά.

Προβλήματα στην ποιότητα – Εκτιμήσεις για την παραγωγή

Η φετινή ελληνική ελαιοαραγωγή μπορεί να είναι μειωμένη (εκτίμηση για 160.000 τόνους) συγκριτικά με την περσινή «χρυσή» χρονιά που έφτασε τους 350.000 τόνους, όμως παρόλα αυτά είναι πλεονασματική, καθώς οι ανάγκες της χώρας (περίπου 100.000 τόνους) καλύπτονται.

 

 

Όμως, το πρόβλημα στην φετινή παραγωγή εμφανίζεται τόσο στην ποιότητα όσο και στα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνόησε την εμφάνιση του δάκου στην ελιά.

Καλύτερες αποδόσεις συγκριτικά με άλλες παραγωγικές περιοχής της χώρας μας αναμένονται, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΣΕΒΙΤΕΛ, σε Ηράκλειο, Μεσσηνία, Τριφυλία, Ηλεία, Χανιά και Λακωνία.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του USDA (υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών), η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου, αναμένεται να ανέλθει σε 3 εκατ. τόνους, σχεδόν ίσο με την κατανάλωση.

Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 15-16% σε σύγκριση με τους 2,5 εκατ. τόνους της τελευταίες ελαιοκομικής περιόδου 2022/2023, η οποία περνά στην ιστορία ως η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 10 ετών.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με το USDA, η παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% των ελαιώνων παγκοσμίως, αναμένεται να φθάσει τους 1,8 εκατ. τόνους ελαιόλαδου για την ελαιοκομική περίοδο 2023/2024, ποσότητα αυξημένη συγκριτικά με τους 1,4 εκατ. τόνους της προηγούμενης περιόδου.

Πηγή: ΟΤ

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε 493 οικογένειες στην Τριφυλία


 Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα «στρώσει» η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας σε συνεργασία με το δήμο για τουλάχιστον 493 οικογένειες που έχουν ανάγκη στήριξης.

Την απόφαση αυτή πήρε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης εγκρίνοντας σχετική δαπάνη 18.598,30 ευρώ για την προμήθεια τροφίμων.
Στη σχετική απόφαση τονίζεται μεταξύ άλλων: «Η Κοινωφελής Επιχείρηση όπως κάθε χρόνο αλλά επιπροσθέτως λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχει προγραμματιστεί διανομή τροφίμων του προγράμματος ΤΕΒΑ έως το τέλος του έτους για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη στήριξης, θα οργανώσει δράση αλληλεγγύης τα Χριστούγεννα 2023 για 493 οικογένειες με 1-6 μέλη, που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια ως δικαιούχοι του Ελάχιστα Εγγυημένου Εισοδήματος (σύμφωνα με τις εκδοθείσες καταστάσεις όπως διαμορφώθηκαν στις 15/11/2023), προσφέροντας τρόφιμα για το γιορτινό τραπέζι: κοτόπουλο νωπό, βασιλόπιτα, φέτα, μυζήθρα και κρασί. Όλα τα είδη θα είναι ελληνικής προέλευσης και α’ ποιότητας. Τη δαπάνη προμήθειας των λοιπών ειδών (μακαρόνια, κριθαράκι και τοματοχυμό) θα αναλάβει ο δήμος.
Η διανομή θα γίνει: Τρίτη 19/12, Τετάρτη 20/12 και Πέμπτη 21/12.2023.
Στην περίπτωση μη παραλαβής όλων των ποσοτήτων και ειδών τα υπόλοιπα θα διανεμηθούν σε οικογένειες ανεξαρτήτως αριθμού μελών που κατοικούν στο δήμο μας, με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα έως 5.000 ευρώ με την προσκόμιση του τελευταίου εκκαθαριστικού, από το οποίο θα προκύπτει και η διεύθυνση κατοικίας».

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Αυτοψία μετά την κακοκαιρία στο λιμάνι της Μαραθούπολης τις επόμενες μέρες


 
Τις επόμενες ημέρες θα γίνει από υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου αυτοψία στο έργο κατασκευής του λιμανιού στη Μαραθούπολη, για να διαπιστωθεί η έκταση των ζημιών που προκάλεσαν τα κύματα σε τμήμα του προσήνεμου μόλου λόγω των θυελλωδών ανέμων της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Αυτό δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος σημείωσε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των όποιων ζημιών χωρίς επιβάρυνση του Δημοσίου ή της Περιφέρειας, με τη σχετική δαπάνη να καλύπτεται από την ασφάλεια, καθώς το έργο είναι ασφαλισμένο.

Κίνδυνος θάνατος οι δρόμοι καρμανιόλες της Πελοποννήσου

 


Γράφει ο Γιάννης Σιάτος

Τα στοιχεία της eurostat ήρθαν να επιβεβαιώσουν, αυτό που κάθε πολίτης γνωρίζει. Ότι οι δρόμοι της Πελοποννήσου είναι άκρως επικίνδυνοι. Δρόμοι καρμανιόλες που γίνονται συνεχώς ατυχήματα. Δυστυχώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πρωταθλήτρια στα θανατηφόρα ατυχήματα στην Ελλάδα, ενώ είναι, μέσα στις 20 πιο επικίνδυνες Περιφέρειες της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχειά της eurostat που δημοσιεύτηκαν στις 11 Νοεμβρίου του 2023 η Πελοπόννησος έχει  109 θανάτους (*τα στοιχεία είναι ανα εκατομμύριο) . Το πραγματικό νούμερο σε συνάρτηση με τον πραγματικό πληθυσμό της Πελοποννήσου είναι 62 άτυχοι συμπολίτες μας. Αν δε, κάποιος ρίξει μια ματιά στα στοιχεία της eurostat για τις προηγούμενες χρονιές θα διαπιστώσει πως δεν υπάρχει καμία βελτίωση της κατάστασης σε αντίθεση ότι γίνεται σε άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας.  Για παράδειγμα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχαμε 73 θανάτους το 2017, 64 το 2018, 58 το 2019, 58 το 2020 και 39 το 2021.

Με λίγα λόγια στη Δυτική Ελλάδα όπως και σε άλλες Περιφέρεις της Ελλάδας οι θάνατοι έπεσαν στο μισό τα τελευταία χρόνια. Πχ Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 30 θανατηφόρα ατυχήματα το 2017, μόλις 15 το 2021.

Αντίθετα στη Πελοπόννησο είχαμε 65 θανάτους το 2017, 62 το 2018 , 61 το 2019 και 62 το 2021. Δείγμα πως δεν υπάρχει καμία βελτίωση της κατάστασης. Υπερβολικά πολλοί είναι και οι σοβαροί τραυματισμοί συμπολιτών μας από τροχαία ατυχήματα στην Πελοπόννησο.

Αμφιβάλλω αν οι αρμόδιοι στην Περιφέρεια έχουν καταγράψει τα σημεία που γίνονται τα περισσότερα ατυχήματα για να λάβουν τα μέτρα τους.

Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι δρόμοι που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία 10 χρόνια είναι επικίνδυνες καρμανιόλες και όχι δρόμοι που αρμόζουν σε σύγχρονο Ευρωπαίο κράτος. Δρόμοι, που η ανθρώπινη ζωή κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή.

Η παράταξη Πρώτα η Πελοπόννησος  έχει επισημάνει πολλές φορές τους δρόμους που χρήζουν επισκευής. Καλούμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου να συνεργαστεί με την τροχαία και τους κατοίκους της Πελοποννήσου και να καταγράψει άμεσα (αν δεν το έχει κάνει) τα σημεία που γίνονται συνεχώς ατυχήματα . Στη συνέχεια να προβεί, τάχιστα, στα απαραίτητα έργα.

Δεν είναι δυνατόν εν έτη 2023 η Πελοπόννησος να έχει αυτή την αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη και να μην γίνεται το παραμικρό.

Γιάννης Σιάτος νεοεκλεγμένος Περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου Περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με τον συνδυασμό Πρώτα η Πελοπόννησος του γιατρού Μανώλη Μάκαρη.