Pages

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΗΡΑ: Πολιτικός αχταρμάς στη ΤΡΙΦΥΛΙΑ-Δεν παραμένει ενωμένη για να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις

 


ΧΩΡΙΣ ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗ Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΣΕ 3 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Κάνοντας τον απολογισμό του 2023 συμπεραίνεται ότι η Τριφυλία ανάγεται σε ένα ιδιότυπο πολιτικό αχταρμά μετά τις εκλογές τουλάχιστον με τα όσα συνέβησαν- και πολλά από αυτά δε γράφονται- στην προεκλογική περίοδο. Ο κατακερματισμός των γαλάζιων δυνάμεων καθώς οι τρεις υποψήφιοι προέρχονταν από τον ίδιο πολιτικό χώρο, αναδεικνύει και το διαμελισμό της πολιτικής ουσίας  σε ό,τι αφορά τα αυτοδιοικητικά δεδομένα της Τριφυλίας.

Στο πολιτικό μενού πέρα από την αλλαγή στο δημοτικό συμβούλιο με νέα πρόσωπα που θα ανανεώσουν ριζικά τη μορφή της αυτοδιοίκησης, τουλάχιστον έτσι ελπίζεται, αλλάζει τα δεδομένα στο δήμο που γυρνάει και χάνει τη δύναμη του ολοένα και περισσότερο. Απλά ελπίζει σε μια...Άνοδο χωρίς να είναι Ενωμένη και φυσικά κυρίως δεν Πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις

ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Οι δύο παρατάξεις που προέρχονται από τον ίδιο ζωτικό γαλάζιο πολιτικό χώρο συγκρούστηκαν μετωπικά χωρίς να αναδείξουν τα πραγματικά προβλήματα της περιοχής με τους συνδυασμούς απλώς να συμπληρώνουν πρόσωπα χωρίς όμως ουσία πολιτικού λόγου. Έτσι  οι χαμένοι των εκλογών όπως διεαφάνη για την  παράταξη της Παναγιωτοπούλου και του Κατρίτση, οι οποίες στηρίχθηκαν σε λάθος επικοινωνιακή τακτική, σε εκδηλώσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν πάντα στην πραγματικότητα αλλά κυρίως επέλεξαν ευθεία σύγκρουση με την νυν δημοτική αρχή κι όχι τα πραγματικά προβλήματα των δημοτών. Δεν αφουγκράστηκαν το λαϊκό αίσθημα όπως και όσο θα έπρεπε δείχνοντας ότι πλέον η Τριφυλία όχι μόνο δεν πρωταγωνιστεί αλλά κυρίως δεν είναι καν ενωμένη μετά τον διαμελισμό των πολιτικών δυνάμεων της.

ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ 

Κερδισμένοι των εκλογών είναι η παράταξη του νυν δημάρχου η οποία αύξησε την δύναμη της έχοντας πλέον την πλειοψηφία στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, επιχειρώντας μία επικοινωνιακή τακτική η οποία είχε λαϊκό αντίκτυπο ίδιος σε στρώματα της κοινωνίας που υποφέρουν περισσότερο. Κερδισμένοι όμως και η παράταξη της λαϊκής Συσπείρωσης με την κα Τσιγκάνου η οποία κατόρθωσε να αφουγκραστεί τα λαϊκά στρώματα και παράλληλα να αυξήσει την εκλογική της δύναμη διεκδικώντας μέχρι 2η έδρα.

Είναι γεγονός ότι έγιναν πολλά έκτροπα, αλλά κυρίως ευτράπεζα επεισόδια, μαζί με εξίσου σοβαρά καταφράφηκαν κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τα οποία η δημοσιογραφική δεοντολογία δεν επιτρέπει να απαραιθμήσουμε. Ωστόσο φαίνεται ότι οι πολιτικοί μας εκπροσωπεί δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος των πραγματικών προβλημάτων και τον εγκλωβισμό δυνάμεων σε μια αποδυναμωμένη επαρχία η οποία δυστυχώς οδηγείται σε πλήρη απαξίωση εκτός από την πληθυσμιακή καθίζηση που την διαμελιζει. ΙΩΑΝ. ΜΠ.

Επιστολή διαμαρτυρίας συλλόγων Τριφυλίας καιτης Μεσσηνίας για την αναγκαιότητα συντήρησης του Θολωτού τάφου στην Μάλθη

 


Στην αναγκαιότητα επισκευής και συντήρησης του Μυκηναϊκού Θολωτού τάφου στην Ακρόπολη – Μάλθης Μεσσηνίας, εστιάζουν τρείς σύλλογοι από την περιοχή καλώντας σε επιστολή τους προς το Υπουργείου Πολιτιστιμού, την Λίνα Μενδώνη να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την προστασία και συντήρηση του συγκεκριμένου πολιτιστικού μνημείου.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κυρία Υπουργέ.

Σας αποστέλλουμε διαμαρτυρία – παράκληση τριών Συλλόγων Μεσσηνίας (Σύλλογος Ακρόπολης Μάλθης, Εξωραϊστικός Σύλλογος Κόκλας, Σύλλογος Βασιλικού), για την επισκευή και συντήρηση του Μυκηναϊκού Θολωτού τάφου στην Ακρόπολη – Μάλθης Μεσσηνίας.

Στην περιοχή της Μάλθης Μεσσηνίας εντοπίστηκαν, ανασκάφθηκαν και αποκαλύφθηκαν δύο Θολωτοί τάφοι της Μεσοελλαδικής εποχής (2050 – 1680 π.Χ.), από τον Σουηδό αρχαιολόγο Mattias Natan Valmin από το 1926 έως 1936. Αυτοί οι Θολωτοί τάφοι είναι οι πρωϊμότεροι ταφικοί τύμβοι της ηπειρωτικής χώρας, που αποτελούν τους πρόδρομους των γνωστών Θολωτών Μυκηναϊκών τάφων.

Ο ένας Θολωτός τάφος βυθίστηκε λόγω αδιαφορίας της πολιτείας που δεν φρόντισε να συντηρηθεί. Ο δεύτερος χρειάζεται συντήρηση διότι κινδυνεύει να βυθιστεί και αυτός.

Ο εν λόγω τάφος είναι 3.000 χρόνων περίπου, μοναδικός στην ηπειρωτική Ελλάδα και οφείλει η πολιτεία να τον διασώσει άμεσα και να τον καταστήσει επισκέψιμο και ακίνδυνο.

Αμέλεια, αδιαφορία, ολιγωρία της πολιτείας θα είναι έγκλημα και προσβολή των προγόνων μας.

Ο Σύλλογός μας (Ακρόπολη – Μάλθης) και με τη συνδρομή της Μεσσηνιακής Αυτοδιοίκησης τίμησε τον Αρχαιολόγο, Ανασκαφέα Σουηδό Mattias Natan Valmin (1898 – 1967), τοποθετώντας την προτομή του πλησίον του μνημείου, για να καμαρώνει την ανασκαφική του επιτυχία.

Πριν κλείσουμε το κείμενο της παρούσας διαμαρτυρίας μας και παράκλησής μας, επιτρέψτε μας να τονίσουμε και τα εξής αδιαμφισβήτητα:

(α) Οι διατάξεις του άρθρου 24 παρ. 1 και 6 του ισχύοντος Συντάγματός μας, όπως ισχύει μετά την αναθεώρηση του έτους 2001 [παρ. 1. «Η προστασία του ……. και πολιτιστικού

περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. …» παρ. 6. «Τα μνημεία, οι παραδοσιακές περιοχές και τα παραδοσιακά στοιχεία προστατεύονται από το Κράτος. …»!], καθιερώνουν την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος, δηλαδή των μνημείων και λοιπών στοιχείων που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και συνθέτουν την ιστορική, καλλιτεχνική, τεχνολογική και εν γένει πολιτιστική κληρονομιά της Χώρας.

Η προστασία αυτή περιλαμβάνει τη διατήρηση στο διηνεκές των εν λόγω πολιτιστικών στοιχείων, ακόμα κι αν, όπως έχει εξαρθεί από τη νομολογία του Ανωτάτου Ακυρωτικού της Χώρας μας (ΣτΕ), καίτοι προβλέπεται από την τελευταία συνταγματική διάταξη η έκδοση ειδικού νόμου, δεν υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση, οπότε γεννάται ευθεία από το Σύνταγμα υποχρέωση της Διοίκησης να εξασφαλίζει διηνεκώς την προστασία αυτή του κάθε μνημείου (βλ. αντί πολλών πρόσφατα την ΣτΕ Τμ. Ε’ 441/2023 κ.α.).

(β) Ωστόσο ήδη από το έτος 2002 υπάρχει και ρητή πλέον νομοθετική πρόβλεψη στις διατάξεις του Ν.3028/2002 (ΦΕΚ Α΄ 153/28-6-2002) «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.», που ορίζουν στα άρθρα 1, 3, 41 και 43.

(γ) Μέσα λοιπόν, και στο θετό πλέον νομοθετικό πλαίσιο του τυπικού Νόμου (εκτός των Συνταγματικών Διατάξεων), είναι πρόδηλη και καταφανής η υποχρέωση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Σας Πολιτισμού να λάβει ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και συντήρησης του δεύτερου και σωζομένου ακόμα Θολωτού τάφου και είμαστε πέραν από πεπεισμένοι ότι, τόσο Εσείς Αξιότιμη κα Υπουργέ, όσο και ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ του Υπουργείου Σας, θα επιδείξετε και σε αυτήν την περίπτωση την ιδιαίτερη ευαισθησία και μεγαλοσύνη και μεγαλοθυμία που Σας διακρίνει, ώστε να ληφθούν ΑΜΕΣΑ και ΣΥΝΤΟΜΟΤΑΤΑ όλα τα ενδεδειγμένα και λυσιτελή μέτρα για την προστασία και συντήρηση του συγκεκριμένου Θολωτού τάφου χάριν της παρούσας και των μελλοντικών γενεών και για την πρόδηλη αναβάθμιση του πολιτιστικού μας περιβάλλοντος.

Διατελούμε Μετά Μεγίστης Τιμής και Σεβασμού.

Ακρόπολη Τριφυλίας, την 29-12-2023

Πρόεδρος Ακρόπολης                    Πρόεδρος Κόκλας                       Πρόεδρος Βασιλικού

Παναγιώτης Μίντζιας               Παναγιώτης Γιαννακόπουλος          Λεωνίδας Τασόπουλος

Αυξημένη κίνηση στις λαϊκές αγορές Τριφυλίας-Προβληματισμός καταναλωτών για την ακρίβεια-VIDEO

 


Στην Λαϊκή Αγορά ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ και σήμερα στο Κυριακάτικο παζάρι στο Κοπανάκι σήμερα η κίνηση ήταν αρκετά αυξημένη αφού ο κόσμος έσπευσε για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Τα τοπικά προιόντα σε επάρκεια αλλά οι πολίτες καταναλώνουν τα απολύτως απαραίτητα...

Οι επιλογές είναι για όλα τα βαλάντια και παρά την οικονομική ασφυξία που αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό οι καταναλωτές, η διάθεση ήταν καλή και οι περισσότεροι επέλεξαν να γεμίσουν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι με όλα τα απαραίτητα. Ωστόσο ο προβληματισμός για την ακρίβεια είναι διάχυτος...

Η πόλη της Τριφυλίας που κατοικείται από τη Λίθινη Εποχή με μοναδικό Πύργο του Άιφελ


 Στο δυτικό άκρο της Μεσσηνιακής ακτογραμμής, ανάμεσα στους Γαργαλιάνους και την Κυπαρισσία θα συναντήσει κανείς τα όμορφα Φιλιατρά. Τα Φιλιατρά, χτισμένα σε υψόμετρο 70 μέτρων είναι μια από τις νεότερες και ομορφότερες πόλεις της Δυτικής Μεσσηνίας.

Το όνομά της η πόλη το οφείλει κατά μία εκδοχή στον Φράγκο Βαρόνο Ντε Φιλιάτρ, ενώ σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή στα πολλά πηγάδια της περιοχής. Δηλαδή από την εξέλιξη της λέξεως φρέαρ φρήαρ – φρηρ – φλητρόν – φλεατρόν – φιλιατρόν. Και στον πληθυντικό Φιλιατρά.

Ίχνη ζωής από τη Λίθινη Εποχή

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, έχουν παρατηρηθεί ίχνη ζωής στη περιοχή των Φιλιατρών από τη Λίθινη Εποχή. Αυτό μαρτυρούν οι λίθινοι πέλεκεις και διάφορα εργαλεία που έχουν ανασκαφεί κατά μήκος του ποταμού Κρουνοί. Στην περιοχή της Αγίας Κυριακής υπήρχε οικισμός με το όνομα Εράνα.

Το ιερό της πόλης αυτής ήταν αφιερωμένο στον Ποσειδώνα ενώ πάνω στα ερείπια του χτίστηκε παλαιοχριστιανική βασιλική. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών εκτίθενται 345 νομίσματα από την περιοχή.

Φιλιατρά
Φώτο: Wikipedia (C messier)

Η νεότερη πόλη μετά τον καταστροφικό σεισμό

Η σημερινή μορφή της όμορφης πόλης οφείλεται στην μεγάλη ανοικοδόμηση που υπέστη μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1886. Ο ποιητής Γιώργος Κατσαρός είπε «τα Φιλιατρά είναι μία Πλατεία…».

Η φράση αυτή επιβεβαιώνεται όταν ο επισκέπτης φτάσει στα Φιλιατρά και αντικρίσει την κεντρική πλατεία της πόλης. Μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες πλατείες των ελληνικών κωμοπόλεων η οποία αποτελεί το κέντρο γύρω από το οποίο περιστρέφεται η ζωή των Φιλιατρινών όλων των ηλικιών. Η πλατεία Καποδιστρίου με το Βενετσιάνικο σιντριβάνι και το περίφημο ρολόι στο Δημαρχείο μαζί με νεοκλασικά κτήρια της πόλης μαρτυρούν την οικονομική ανάπτυξη της πόλης το 19ο αιώνα. Το σιντριβάνι και το ρολόι της πόλης κατασκευάστηκαν με έξοδα των ίδιων των Φιλιατρινών.

Ένας καφές κάτω από τις ξύλινες πέργκολες της πλατείας με θέα το σιντριβάνι θα αποζημιώσει τους επισκέπτες μετά το ταξίδι για τα Φιλιατρά.

Φιλιατρά
Φώτο: Wikipedia (C messier)

Ο Ελληνικός Πύργος του Άιφελ

Στην είσοδο της πόλης αν δείτε μία μινιατούρα του Πύργου του Άιφελ μην μπερδευτείτε, ούτε στο Παρίσι είστε ούτε παραισθήσεις έχετε από το ταξίδι. Πρόκειται για ένα ομοίωμα μικρών διαστάσεων (26μ.), που φιλοτεχνήθηκε από τον καταγόμενο από τα Φιλιατρά γλύπτη, Χάρυ Φουρνιέ.

Ο μικρός Πύργος του Άιφελ στα Φιλιατρά υπέστη ανακατασκευή από το δήμο το 2007 και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, τους κατοίκους και τα τουριστικά γκρουπ, που επισκέπτονται την περιοχή.

Ένα κάστρο βγαλμένο από τα παραμύθια

Ένα άλλο εντυπωσιακό αξιοθέατο είναι το Κάστρο των Παραμυθιών το οποίο κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο με το ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ και αποτελεί, επίσης, δωρεά του γιατρού Φουρναράκη. Το ιδιόρρυθμο Κάστρο βρίσκεται στην όμορφη παραλία του Αγρίλη, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Φιλιατρά και είναι αυτό που λέει και το όνομά του. Ένα κάστρο βγαλμένο από τα παραμύθια το οποίο συνδυάζει αταίριαστες τοπικά και χρονικά ιστορικές περιόδους.

Ο επισκέπτης θα δει να δεσπόζει στην περιοχή το παραμυθένιο Κάστρο και δίπλα του να στέκει ο τεράστιος Δούρειος Ίππος που στο εσωτερικό του, παλιά, είχε βιβλιοθήκη. Παραδίπλα, είναι οι μεγάλες κι επιβλητικές φιγούρες της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, αλλά και ιππότες και ήρωες της Επανάστασης του 1821.

Βίντεο: nikos.tsiak

Τα Φιλιατρά και το Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον

Από τα Φιλιατρά καταγόταν ο Σταύρος Μπρουμίδης, πατέρας του μεγάλου ζωγράφου Κωνσταντίνου Μπρουμίδη (προτομή του βρίσκεται στο χώρο του Δημαρχείου), που είχε αποκληθεί «Μιχαήλ Άγγελος του Καπιτωλίου» και αυτό επειδή οι τοιχογραφίες που κοσμούν το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι έργο του.

Βυζαντινά μνημεία

Στην περιοχή των Φιλιατρών σώζονται αρκετά μεσαιωνικά και ιδίως βυζαντινά μνημεία. Η μονή του Αγίου Χριστοφόρου, ο ιστορικός ναός της Παναγίας Βλαχέρνας, ο Άγιος Διονύσιος Μόραινας, ο ναός της Αναλήψεως, που είναι ο αρχαιότερος σταυρεπίστεγος, ναός του κόσμου (120ς αι.) και η Ιερά μονή Ευαγγελίστριας.

Φιλιατρά Μεσσηνίας (2)
Φώτο: anagnostis

Το επίνειο των Φιλιατρών

Σε απόσταση μόλις 1 χιλιόμετρο από τα Φιλιατρά βρίσκεται το Λιμενάρι, το οποίο αποτελεί το επίνειο των Φιλιατρών.

Στο Λιμενάρι αξίζει να δει κανείς τη «Μπανιέρα», ένα πολύ μικρό κολπίσκο που εισχωρεί σε πανύψηλα βράχια ενώ αν μείνετε μέχρι το δειλινό η δύση του ηλίου στον θαλασσινό ορίζοντα θα σας χαρίσει ένα απίστευτο μενεξεδένιο ηλιοβασίλεμα, που κάθε εποχή του χρόνου έχει την δική του χάρη.

Πώς φαίνονται τα Φιλιατρά από ψηλά

Στην περιοχή υπάρχουν τα τελευταία χρόνια έχουν ανθίσει πολλές strong>υποδομές, που μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις και προσφέρουν όλες τις προδιαγραφές για να κάνετε άνετα τις αποδράσεις σας στις κοντινές -ή και πιο μακρινές- ομορφιές της περιοχής.

Μία γεύση από την πόλη των Φιλιατρών στο παρακάτω drone video:

Βίντεο: nikos.tsiak

Ζάκυνθος - Κυπαρισσιακός Kόλπος: Επιμένουν οικολογικές οργανώσεις για περιβαλλοντικά μέτρα

 


Ένα απίστευτο μωσαϊκό πολλαπλώνδραστηριοτήτων έχουν να επιδείξουν οι αναφορές και οι αυτοψίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων MEDASSET και ΑΡΧΕΛΩΝ για τις προστατευόμενες παραλίες και τον θαλάσσιο χώρο της Ζακύνθου και του Κυπαρισσιακού Κόλπου που είναι οι δύο σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.

Πριν από λίγες μέρες το θέμα της προστασίας των περιοχών αυτών βρέθηκε και πάλι στο μικροσκόπιο της Μόνιμης Επιτροπής της Σύμβασης της Βέρνης. Εκεί η οργάνωση η MEDASSET/Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών παρουσίασε τα αποτελέσματα από τις αυτοψίες που πραγματοποίησε το περασμένο καλοκαίρι. 

Η Σύμβαση της Βέρνης υπογράφηκε από τη χώρα μας το 1979 και τέθηκε σε ισχύ το 1983. Πρόκειται για ένα υποχρεωτικό δεσμευτικό πλαίσιο για την προστασία των πληθυσμών της άγριας χλωρίδας και πανίδας που δίνει ιδιαίτερο βάρος στα ευάλωτα είδη και σε όσα κινδυνεύουν με εξαφάνιση: «Το βασικό συμπέρασμα από τις φετινές αποφάσεις της Μόνιμης Επιτροπής της Σύμβασης της Βέρνης είναι ότι οι κύριες παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα δεν προστατεύονται αποτελεσματικά, παρόλο που αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια προστατευόμενες περιοχές», υποστηρίζουν από τη MEDASSET. 

Η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πριν από έναν μήνα επειδή δεν αποκατέστησε τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) στη Ζάκυνθο, ο οποίος λειτουργούσε μέχρι το 2017 μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura.

Η οργάνωση εξηγεί ότι τόσο ο Κόλπος του Λαγανά στη Ζάκυνθο όσο και ο Κυπαρισσιακός αντιμετωπίζουν τεράστιες πιέσεις εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που επί σειρά ετών δεν ελέγχονται επαρκώς. Η γκάμα των παραβάσεων είναι μεγάλη: «Η άναρχη θαλάσσια δραστηριότητα από σκάφη, η λειτουργία παράνομων επιχειρήσεων, η ανθρώπινη παρουσία σε απαγορευμένες περιοχές ή σε απαγορευμένες ώρες αλλά και η παράνομη οδοποιία απειλούν τον βιότοπο του Κόλπου του Λαγανά», λένε από την οργάνωση ΜΕDASSET. 

Νάντια Ανδρεανίδου, υπεύθυνη προγραμμάτων της ΜΕDASSET, λέει στη LiFO ότι «ο Κόλπος του Λαγανά φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας στη Μεσόγειο, κατά μέσο όρο με 1.200 φωλιές κάθε χρόνο». Υποστηρίζει ότι «έχει μεγάλη σημασία να διατηρηθούν όσο το δυνατό αλώβητες». Ωστόσο, οι αυτοψίες της οργάνωσης κατά τη θερινή περίοδο δείχνουν ότι στην περιοχή υπάρχουν τεράστιες πιέσεις λόγω της έντονης τουριστικής δραστηριότητας – και όχι μόνο.

Χαρακτηριστική, όπως λένε από τη MEDASSET, είναι η περίπτωση ενός παράνομα κατασκευασμένου δρόμου μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκου Ζακύνθου. Για την παράνομη διάνοιξη επιβλήθηκε το 2018 πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ από Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Το πρόστιμο αυτό, όμως, μειώθηκε τον Μάιο του 2022 σε 10.000 ευρώ. Η ΜEDASSET και το WWF Ελλάς άσκησαν αγωγή κατά της τροποποίησης του προστίμου, αλλά η ακροαματική διαδικασία εκκρεμεί. 

Οι συστηματικές παραβάσεις του προστατευτικού πλαισίου για την περιοχή συντελούνται με την ανοχή των τοπικών αρχών αλλά και την απροθυμία τοπικών επιχειρήσεων να συμμορφωθούν με τους κανόνες προστασίας που υπάρχουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ/Σύλλογος Προστασίας για τη Θαλάσσια Χελώνα στην ετήσια αναφορά της για το 2022 καταγράφει ότι «παραβιάζονται οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος σε καθημερινή βάση»

Η εικόνα για το 2023 δεν θα είναι πολύ διαφορετική, λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, συντονίστρια νομικών και θεσμικών θεμάτων στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Αν και σήμερα, όπως υποστηρίζει, σε σχέση με τις περασμένες δεκαετίες η πλειονότητα των τουριστών είναι ενήμερη και ευαισθητοποιημένη ως προς το τι σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη και πώς μπορούμε να κάνουμε τουρισμό σε μια περιοχή χωρίς να παραβιάζουμε τα οικολογικά της στάνταρ, φαίνεται ότι αυτό δεν αρκεί.

Κύριο μέρος φωλιάσματος στο Βουνάκι, 6 Ιουλίου 2023. Ίχνη (με κίτρινη γραμμή) αυτοκινήτων και οχημάτων που κινούνται στην παραλία ωοτοκίας. Φωλιές σε κόκκινους κύκλους. (Κυπαρισσιακός Κόλπος) @MEDASSET Νάντια Ανδρεανίδου

Πολλά από τα ειδικά μέτρα προστασίας που προβλέπουν οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου καταπατώνται. Ανάμεσα στις παραβάσεις που καταγράφηκαν στις παραλίες ωοτοκίας είναι αυτή που αφορά τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό από ξαπλώστρες που μπορούν να τοποθετηθούν στις παραλίες για να μην παρεμποδίζεται η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών και για να μην καταστρέφονται οι φωλιές τους. Κατά τη διάρκεια της αυξημένης τουριστικής περιόδου ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψε 177 ξαπλώστρες στον Γέρακα, αντί για τις επιτρεπόμενες 120, και 610 ξαπλώστρες στο Καλαμάκι και τον Ανατολικό Λαγανά, αντί για τις επιτρεπόμενες 300. Επιπλέον, σε καθημερινή βάση παρατηρούνταν ιδιωτικές ομπρέλες στο Καλαμάκι και στον Ανατολικό Λαγανά, παρά τη σχετική απαγόρευση, οι οποίες μάλιστα τοποθετούνται στο πίσω μέρος της παραλίας, στη ζώνη φωλεοποίησης. Παρά την υποχρέωση απομάκρυνσης κατά τη διάρκεια τη νύχτας, ώστε να μη μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος για φωλεοποίηση, ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε 150 ημέρες παρακολούθησης κατέγραψε 87.070 παραβάσεις σε Καλαμάκι και Λαγανάς – αυτός ο αριθμός δείχνει πόσες ξαπλώστρες παρέμειναν συνολικά στις παραλίες μετά τη δύση του ηλίου.

Η οργάνωση κατέγραψε 1.628 περιστατικά ανθρώπινης παρουσίας και άλλα 2.481 με κανό και θαλάσσια ποδήλατα που παρέμειναν στην παραλία ωοτοκίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, 68 περιστατικά οδήγησης οχημάτων και 125 ιππασίας. Από την οργάνωση σημειώνεται ότι η παραλία Σεκάνια είναι περιοχή απόλυτα προστατευόμενη και δεν επιτρέπεται η ανθρώπινη παρουσία, παρ' όλα αυτά υπήρξαν επισκέπτες που την προσέγγισαν τόσο από ξηρά όσο και από θάλασσα

Την περίοδο ωοτοκίας, το 2022 καταγράφηκαν και αρκετές παραβάσεις της νομοθεσίας τόσο στο χερσαίο όσο και στον θαλάσσιο χώρο. Στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή που είναι περιοχή προστασίας της φύσης (Ζώνη Α), ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψε 1.803 περιστατικά υπέρβασης ορίου ταχύτητας των 6 κόμβων. Αναφέρει ακόμη ότι σημειώθηκαν 39 περιστατικά πλοήγησης σκαφών εντός της Ζώνης Α, δηλαδή εκεί όπου το καθεστώς προστασίας είναι πολύ αυστηρό. Η  Ζώνη Α συνορεύει με τις παραλίες Γέρακας, Δάφνη και Σεκάνια, όπου δεν επιτρέπεται καμία δραστηριότητα σκαφών από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου. Εντός της Ζώνης Β, παρόλο που απαγορεύονται οι αγκυροβολήσεις σκαφών, η οργάνωση μέτρησε 78 περιστατικά αγκυροβόλησης.

ΧΥΤΑ μέσα σε Natura

Η περιβαλλοντική οργάνωση MEDASSET αναφέρει ότι οι τελευταίες αποφάσεις της Μόνιμης Επιτροπής της Βέρνης ανακοινώθηκαν στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει για δεύτερη φορά την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της Ζακύνθου. Η παραπομπή έγινε πριν από έναν μήνα επειδή δεν αποκαταστάθηκε ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) στη Ζάκυνθο, ο οποίος λειτουργούσε μέχρι το 2017 μέσα σε προστατευόμενη περιοχής Natura. «Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί γι’ αυτή την υπόθεση το 2014, μια δεύτερη καταδίκη θα οδηγήσει στην επιβολή προστίμου», αναφέρεται από τη MEDASSET. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, που ισχυρίζεται ότι έχει μόνο συντονιστικό ρόλο στο θέμα, υποστηρίζει ότι ο χώρος δεν έχει αποκατασταθεί γιατί δεν έχει εγκριθεί ακόμα η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η μελέτη αυτή, μολονότι είναι έτοιμη εδώ και δύο χρόνια, βρίσκεται σε μια γραφειοκρατική εμπλοκή.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιονίων Νήσων (ΦΟΔΣΑ). Όπως, όμως, αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος, υπήρξαν σημαντικές παρατηρήσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου στη λύση που πρότεινε ο ΦΟΔΣΑ: «Παράλληλα, τέθηκε και ζήτημα αν τελικά η αδειοδοτούσα αρχή πρέπει να είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή η Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τελικά, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποδέχθηκε ένα πλαίσιο λύσης με επιφύλαξη εν αναμονή της οριστικής λύσης. Για να συνταχθεί η πρόταση οριστικής λύσης, έπρεπε να αναθέσει ο ΦΟΔΣΑ δύο μελέτες, μία γεωτεχνική και μία για την επικαιροποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ανατεθεί»

Κυπαρισσιακός Κόλπος το μέγα αίνιγμα

Η οργάνωση MEDDASET αναφέρει ότι σε «παρόμοιο μήκος κύματος» κινείται και ο Κυπαρισσιακός Κόλπος που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό από φωλιές της χελώνας caretta caretta στη Μεσόγειο. «Οι απειλές που καταγράφηκαν περιλαμβάνουν συνεχιζόμενες κατασκευές παράνομων κτισμάτων κατά μήκος της ακτογραμμής, συνεχιζόμενη φύτευση και καλλιέργεια ξενικών ειδών στις παραλίες ωοτοκίας και στις αμμοθίνες, παράκτια αλιεία, ανεμπόδιστη πρόσβαση οχημάτων στις παραλίες ωοτοκίας, έλλειψη διαχείρισης επίπλων παραλίας και φωτορρύπανση». 

«Οι αποφάσεις της Σύμβασης της Βέρνης δικαίωσαν πλήρως τις αναφορές μας προς τη Σύμβαση (με τη συνεργασία των οργανώσεων ΑΡΧΕΛΩΝ και WWF Ελλάς) για μη επαρκή προστασία των πιο σημαντικών βιοτόπων της Χελώνας Καρέττα σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι Ελλάδα και Τουρκία μαζί φιλοξενούν περίπου το 80% των φωλιών στη Μεσόγειο. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, τη σημασία τού να προστατευθούν οι βιότοποι για την επιβίωση του είδους. Το MEDASSET θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο σε συνεργασία και με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις», λέει o Γιώργος Σαμψών, διευθυντής του MEDASSET.

Για την υπόθεση του Κυπαρισσιακού Κόλπου η οργάνωση υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί το 2016 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράβαση της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Η συγκεκριμένη οδηγία αφορά την παράλειψη αναγκαίων μέτρων ώστε να αποφευχθούν οι ανθρωπογενείς πιέσεις στις θαλάσσιες χελώνες του βιότοπου. Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε νέα τελική προειδοποίηση προς την Ελλάδα να εφαρμόσει άμεσα τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2016, διαφορετικά μπορεί να αναπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να ζητήσει την επιβολή προστίμου.

 Παραλία Ζακύνθου, 4 Ιουλίου 2023. Δεν αφαιρέθηκαν οι ξαπλώστρες από τις παραλίες ωοτοκίας τη νύχτα, μειώνοντας τον χώρο που είχαν διαθέσιμο τα θηλυκά για να φωλιάσουν. @MEDASSET Νάντια Ανδρεανίδου

Η αναφορά του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2022 δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική ούτε ως προς το τι συμβαίνει στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Στις απειλές που κατέγραψε και σχετίζονται με την παράβαση των προστατευτικών διατάξεων στον συγκεκριμένο κόλπο συμπεριλαμβάνονται η εκτεταμένη φωτορύπανση αλλά και το ότι δεν απομακρύνονται οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες κατά τις νυχτερινές ώρες από την παραλία ωοτοκίας. Το αποτέλεσμα αυτή της πρακτικής, όπως υποστηρίζει, είναι η μείωση του διαθέσιμου χώρου για φωλεοποίηση και η δημιουργία εμποδίων στα ενήλικα θηλυκά άτομα που προσπαθούν να κάνουν τις φωλιές τους. Για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο ο ΑΡΧΕΛΩΝ καταγράφει την εκτεταμένη κίνηση οχημάτων πίσω από την παραλία ωοτοκίας με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των οικοτόπων των αμμοθινών αλλά και πάνω σ' αυτή, γεγονός που δημιουργεί άμεσο κίνδυνο στις φωλιές. Ο σύλλογος αναφέρει ακόμη περιστατικά καθαρισμού της παραλίας ωοτοκίας με βαρέα οχήματα. Κατά τη γνώμη του προβλήματα δημιουργεί και το ελεύθερο κάμπινγκ στο παράκτιο δάσος πίσω από την παραλία ωοτοκίας. Υποστηρίζει ότι η αυξημένη ανθρώπινη παρουσία στην παραλία κατά τις νυχτερινές ώρες δημιουργεί όχληση στις ενήλικες θηλυκές χελώνες που εγκαταλείπουν την προσπάθεια φωλιάσματος αλλά και κίνδυνο ποδοπάτησης των νεοσσών. Καταγράφει ακόμα την έντονη ηχορρύπανση και φωτορύπανση κατά την ευαίσθητη περίοδο εκκόλαψης των νεοσσών που δημιουργήθηκε λόγω των τοπικών πανηγυριών στην περιοχή Καλό Νερό την περίοδο της αναφοράς. 

Από τις παραβάσεις που παρατίθενται συμπεραίνει κανείς ότι στην περιοχή «επιτρέπονται» όλα αυτά που απαγορεύονται: ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναφέρει γεωργικές δραστηριότητες στη ζώνη των αμμοθινών αλλά και εξοχικές κατοικίες μέσα στις περιοχές Προστασίας της Φύσης, όπως λέγεται το ειδικό καθεστώς προστασίας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Σύμφωνα με την οργάνωση, στην περιοχή παραμένουν παράνομες κατασκευές από παραλιακές επιχειρήσεις, παρά την ύπαρξη σχετικών πρωτοκόλλων κατεδάφισης. Λειτουργούν, επίσης, καντίνες στη ζώνη αμμοθινών, ενώ παρατηρήθηκε ανεξέλεγκτη άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας που δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο εγκλωβισμού και τραυματισμού των ενήλικων θηλυκών χελωνών από στατικά δίχτυα.

Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι απειλές και οι περιβαλλοντικές πιέσεις που δέχονται οι δύο περιοχές θα αντιμετωπιστούν με τη θεσμοθέτηση των περιβαλλοντικών μελετών και των σχεδίων διαχείρισης, τα οποία έχει υποχρέωση να εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για όλες τις περιοχές Natura 2000. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο εντοπίζονται μεγάλες καθυστερήσεις. Για τη Ζάκυνθο οι μελέτες αυτές βρίσκονται εδώ και μερικούς μήνες στη διαδικασία της διαβούλευσης, ενώ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο ακόμη δεν έχει προχωρήσει τίποτα

Η έγκαιρη κινητοποίηση οδήγησε στον εντοπισμό του 76χρονου αγνοούμενου στη Τριφυλία

 

Για μια ακόμη φορά η δημιουργία μιας “αλυσίδας” επικοινωνίας και συνεργασίας απέδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα και αυτή τη φορά πρόκειται για τον εντοπισμό ενός ηλικιωμένου που πάσχει από άνοια για περίπου δυο ημέρες αγνοείτο, με τις Αρχές και την αρωγή της εθελοντικής ομάδας 4Χ4 Μεσσηνίας και η έγκαιρη κινητοποίησή τους ήταν το σημείο κλειδί για την εύρεσή του. Σε αυτά τα δυο πολύ σημαντικά εστιάζει ο επικεφαλής της μεσσηνιακής εθελοντικής ομάδας κ. Βλαχονικολός καταθέτοντας επίσης πρόταση για τοποθέτηση συστήματος GPS σε οχήματα ανθρώπων που πάσχουν από άνοια, που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΑΚ 4Χ4 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Την Πέμπτη 28/12 και περί ώρας 22:00 στην εθελοντική μας Ομάδα δηλώθηκε η εξαφάνιση του κ. Γιαννουσόπουλου Θεόδωρου κάτοικου Μεσσήνης από οικείους του.

Η συνδρομή της Ο.Α.Κ. ακυρώθηκε διότι βρέθηκε επικοινωνία μαζί του λίγο αργότερα.

Την επόμενη ημέρα 29/12 και περί ώρα 11:30 π.μ. μας δηλώθηκε πάλι η εξαφάνιση του από τους Οικείους του, καθώς και από το τμήμα Ασφάλειας Καλαμάτας. Άμεσα ενεργοποιήθηκε το τμήμα Έρευνας – Διάσωσης της Ο.Α.Κ. όπου με κλιμάκιο 6 εθελοντών 2 οχημάτων και 1 Drone μετέβησαν στην περιοχή της Τριφυλίας όπου υπήρχαν πληροφορίες για τα ίχνη του. Ο Αγνοούμενος ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών μετακινόταν συνεχώς έχοντας φτάσει ήδη στον Νομό Ηλείας 2 φορές.

Χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση των Μ.Μ.Ε. των νομών Μεσσηνίας – Ηλείας – Αχαΐας ,του αυτοκινητοδρόμου ΜΟΡΕΑΣ , της Ελληνικής Αστυνομίας ( Τμήμα Ασφάλειας Καλαμάτας , Α/Τ Τριφυλίας Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων ) καθώς και του Επιμελητήριου Μεσσηνίας όπου μέσω αυτού ενημερώθηκαν οι Βενζινοπώλες των περιοχών, ο αγνοούμενος εντοπίστηκε πρωινές ώρες της 30/12 αφού είχε κινηθεί προηγουμένως από την Ηλεία με κατεύθυνση προς Μεσσηνία μέσω του ΜΟΡΕΑ.

Ευχαριστούμε όλους τους ανωτέρω φορείς για την άψογη συνεργασία και προτρέπουμε σε ανάλογες περιπτώσεις την τοποθέτηση συστήματος εντοπισμού θέσης ( GPS)  στα οχήματα ανθρώπων που πάσχουν από άνοια.

Για την Ο.Α.Κ. 4Χ4 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ο Επικεφαλής

Κωνσταντίνος Βλαχονικολός

Ανοίγει τα χαρτιά του ο Δημήτρης Πτωχός: Την Τρίτη το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο – Εκλογή Προεδρείου και μελών της Περιφερειακής Επιτροπής


 Τις τελικές του αποφάσεις, σχετικά με την κάλυψη θέσεων ευθύνης στην περιφέρεια Πελοποννήσου, καλείται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός.

Οι πρώτες αποφάσεις του κ. Πτωχού, σχετικά με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν κρίσιμες θέσεις στο πλευρό του, θα επισημοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την εκλογή Προεδρείου του Συμβουλίου, αλλά και μελών της Περιφερειακής Επιτροπής.

Από την παράταξη του κ. Πτωχού θα προκύψει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και τα 5 από τα 8 μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής Προεδρείου και μελών της Περιφερειακής Επιτροπής ο κ. Πτωχός τις επόμενες μέρες θα κληθεί να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις των χωρικών και των θεματικών αντιπεριφερειαρχών, καθώς και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις υπόλοιπες δομές της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών οι θέσεις αντιπεριφερειαρχών στην περιφέρεια Πελοποννήσου είναι 16 (5 χωρικοί και έως 11 θεματικοί). Από τους 11 θεματικούς αντιπεριφερειάρχες έως 8 λαμβάνουν αντιμισθία, ενώ έως 3 είναι άμισθοι.


Ο άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη στα 28 μεγάλα έργα με σύμβαση το 2023

 


Το 2023 αν μη τι άλλο ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες χρονιές για τον χώρο των υποδομών. Η ραγδαία άνοδος του ανεκτέλεστου των μεγάλων Ομίλων του χώρου αλλά και γενικά των τεχνικών εταιρειών, δείχνει ένα κλάδο ο οποίος έχει αυξανόμενη δραστηριότητα.

Το ypodomes.com συνεχίζοντας την Ανασκόπηση του 2023, κατέγραψε την υπογραφή 28 μεγάλων έργων, πολλά εκ των οποίων φέρουν τον τίτλο του “εμβληματικού έργου”. Μερικά από τα έργα που θα διαβάσετε πιο κάτω είναι πολυσυζητημένα, άλλα ήταν για χρόνια στα χαρτιά, αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι πως “γέμισαν” το portfolio του τεχνικού κόσμου της χώρας.

Το μεγαλύτερο έργο που ξεκίνησε η κατασκευή του ήρθε ακριβώς με την εκπνοή του έτους, στις 22 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την ανάπτυξη του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος (IRC) με καζίνο στο Ελληνικό. Όπως αναφέρθηκε το συνολικό κόστος της επένδυσης αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ ενώ η κατασκευή του ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Η επένδυση πραγματοποιείται από το σχήμα HARD ROCK-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και θα απασχολήσει 3.000 άτομα κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και περίπου 3.000 άτομα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, κάνοντας το ένα από τα πιο επιδραστικά έργα για την ελληνική οικονομία όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεύτερο μεγαλύτερο έργο είναι το project του ΑΔΜΗΕ για την Δ` Φάση Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει την σύνδεση των νησιών της Σερίφου, Μήλου, Σαντορίνης, Φολεγάνδρου και νέο καλώδιο μεταξύ Νάξου-Σαντορίνης αλλά και τους Υποσταθμούς.Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 540 εκατ. ευρώ και έχει πολλαπλούς αναδόχους: Hellenic Cables, Prysmian, ΤΕΡΝΑ, Siemens, Fulgor κ.α.

Τρίτο μεγάλο έργο στο οποίο ξεκίνησε η κατασκευή του είναι η μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο ελληνικό σύστημα υγείας. Τον Αύγουστο του 2023, το ΙΣΝ υπέγραψε με την ΑΒΑΞ την σύμβαση για την κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων σε Κομοτηνή και Σπάρτη και το πρώτο παιδιατρικό νοσοκομείο για τη Θεσσαλονίκη. Το συμβασιοποιημένο κόστος φτάνει τα 442 εκατ. ευρώ με τα έργα να απαιτούν περίπου 30 μήνες για να ολοκληρωθούν.

Τέταρτο μεγαλύτερο έργο είναι αυτό για το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Μπορεί το έργο να υπεγράφη στην εκπνοή του 2022 αλλά οι κατασκευές ξεκινήσαν τον Νοέμβριο του 2023. Το έργο αυτό έχει ως στόχο την αύξηση της χωρητικότητας της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει 4 χρόνια (2027). Το σχήμα ΑΒΑΞ-ΜYTILINEOS ανέλαβε το έργο-ΣΔΙΤ και μαζί την συντήρηση για όλη την Περιφερειακή Θεσσαλονίκης. Το κόστος του έργου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών φτάνει τα 462 εκατ. ευρώ.

Πέμπτο μεγαλύτερο έργο είναι το τμήμα του ΒΟΑΚ, Χερσόνησος-Νεάπολη. Η σύμβαση-ΣΔΙΤ υπεγράφη στις 23 Απριλίου 2023 και δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για την υλοποίηση του έργου. Το κόστος ανέρχεται σε 359,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τα έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν εντός του 2024 από το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ.

Έκτο μεγαλύτερο έργο που συμβασιοποιήθηκε το 2023 που υπεγράφη μέσα στο 2023 είναι ο άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη. Το έργο ύψους 312,23 εκατ. ευρώ υπεγράφη με την μέθοδο ΣΔΙΤ στις 21 Απριλίου 2023. Ανάδοχο είναι το σχήμα ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ και η διάρκεια των έργων είναι 48 μήνες. Οι κατασκευές αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες και να ολοκληρωθούν το 2028. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ.

Έβδομο μεγάλο έργο είναι ο Riviera Tower ο παράκτιος πύργος που αναπτύσσεται στην περιοχή του Ελληνικού από την Lamda Development. Το κόστος του ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ και η κατασκευή ξεκίνησε το 2023. Το έργο ανέλαβε το σχήμα Bouygues-Intrakat και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Θα είναι το υψηλότερο κτίσμα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στη λεκάνη της Μεσογείου.

Όγδοο είναι το οδικό έργο Μπράλος-Άμφισσα από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Το έργο ύψους 285,5 εκατ. ευρώ υπεγράφη στις 16 Φεβρουαρίου 2023 με ανάδοχο την ΑΒΑΞ. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 54 μήνες και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2027.

Ένατο κατά σειρά έργο είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο 550 MW στην Πτολεμαϊδα από την ΔΕΗΑΝ με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ. Το έργο ύψους 216 εκατ. ευρώ εντάσσεται στην προσπάθεια μετάβασης σε μια πιο πράσινη ενεργειακά χώρα με λιγότερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Υπεγράφη τον Ιούλιο του 2023 και έχει διάρκεια κατασκευής 22 μήνες. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Δέκατο είναι το οδικό έργο για την Παράκαμψη Χαλκίδας. Το έργο του υπουργείου ΥΠΟΜΕ ανέλαβε η ΜΕΤΚΑ και είναι κόστους 210 εκατ. ευρώ. Είναι διάρκειας 48 μηνών και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. Είναι το πρώτο μεγάλο οδικό έργο που εκτελείται στην περιοχή της Εύβοιας.

Ενδέκατο μεγάλο έργο είναι η κατασκευή του νέου ποσοδφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Το έργο υλοποιείται από τον Δήμο Αθηναίων στα πλαίσια της Διπλής Ανάπλασης. Έχει κόστος 123 εκατ. ευρώ και το ανέλαβε το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Η σύμβαση υπεγράφη στις 22 Μαίου 2023 και έχει διάρκεια 36 μήνες. Στόχος είναι να λειτουργήσει την ποδοσφαιρική σεζόν 2026-2027.