Pages

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Άνοιξη θυμίζει στη Μεσσηνία: Εκτινάχτηκε στους 23°C η θερμοκρασία στην Κυπαρισσία και 24 στη Ζαχάρω

 


Με ανοιξιάτικες μέρες μάς αποχαιρετά ο Φεβρουάριος-Αλλαγή καιρού από το βράδυ της Πέμπτης

Ξεπέρασε τους 23 βαθμούς Κελσίου το θερμόμετρο σήμερα στην Κυπαρισσία. Συγκεκριμένα, o υδράργυρος έφτασε στους 23,1°C στις 14:30 το μεσημέρι, και είναι η υψηλότερη στη Μεσσηνία, αλλά και από τις υψηλότερες στη χώρα για σήμερα, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Άνοιξη σήμερα στη Μεσσηνία: Τους 21 βαθμούς Κελσίου ξεπέρασε ο υδράργυρος σε Καλαμάτα (21,8°C), Φιλιατρά (21,7°C), Καρδαμύλη (21,4°C) και Σκάλα (21,3°C)

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι από τους 10,9 °C λίγο μετά τα μεσάνυχτα(00:20) στην Κυπαρισσία, μέχρι το μεσημέρι ο υδράργυρος σκαρφάλωσε πάνω από 12 βαθμούς, φτάνοντας τους 23,1

Επιδείνωση του καιρού τη νύχτα της Πέμπτης- Κακοκαιρία express με βροχές και καταιγίδες και στη Μεσσηνία

Το ανοιξιάτικο σκηνικό αλλάζει την Παρασκευή 1 Μαρτίου, με τον Μάρτιο να μας υποδέχεται με βροχές και καταιγίδες λόγω του βαρομετρικού χαμηλού που σχηματίζεται στην κεντρική Μεσόγειο  και αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας αργά το βράδυ της Πέμπτης με βροχές και καταιγίδες έως και το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr. Χαρακτηριστική θα είναι και η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή, με τον υδράργυρο όμως να επανέρχεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα από το Σάββατο.

Πρόγνωση καιρού ανά τρίωρο

Λογοδοσία στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο από τη δημοτική αρχή Τριφυλίας απόψε


 Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Τριφυλίας διεξάγεται αποψε στις 29 Φεβρουαρίου 2024 στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην Κυπαρισσία κατά την οποία η δημοτική αρχή Τριφυλίας θα λογοδοτήσει για το έργο και τη δράση της.

Οι προσκαλούμενοι (Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι Κοινοτήτων) μπορούν να υποβάλλουν ένα θέμα ο καθένας προς συζήτηση, μέχρι το αργότερο την 26η Φεβρουαρίου 2024. Πρόκειται για νέα υποχρεωτική δράση των Δήμων, ωστόσο ουδείς γνωρίζει αν έχει τα ανάλογα αποτελέσματα.

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης εγγράφονται υποχρεωτικά τα θέματα που επιθυμεί να θέσει κάθε δημοτικός σύμβουλος, τα οποία αφορούν στο έργο της δημοτικής αρχής, εφόσον έχουν κατατεθεί εγγράφως στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου τρεις (3) ημέρες πριν από τη συνεδρίαση. Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να θέσει έως ένα (1) θέμα. Εφόσον έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από δέκα (10) θέματα, διενεργείται δημόσια κλήρωση από το προεδρείο για τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν και τα οποία εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη εγγράφονται έως τρία (3) θέματα που προτείνονται από συμβούλους της πλειοψηφίας. Επιπλέον των ανωτέρω δέκα (10) θεμάτων, έως δύο (2) θέματα μπορούν να συζητούνται εφόσον τα έχουν θέσει οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων. Αν έχουν υποβληθεί πάνω από δύο (2) θέματα από τους προέδρους δημοτικών κοινοτήτων, τότε διενεργείται κλήρωση. Η παρουσία του δημάρχου, του αρμόδιου αντιδημάρχου, του εντεταλμένου συμβούλου ή του πρόεδρου νομικού προσώπου στη συνεδρίαση είναι υποχρεωτική, εφόσον έχει εγγραφεί θέμα της αρμοδιότητάς τους στην ημερήσια διάταξη. Σε περίπτωση κωλύματος, ορίζεται από τον δήμαρχο ο ίδιος ή άλλος αντιδήμαρχος ή εντεταλμένος σύμβουλος για να συμμετάσχει στη συζήτηση του εν λόγω θέματος.

3.Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ενημερώνει, δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση, τους δημοτικούς συμβούλους για την ημερομηνία, τον τόπο συνεδρίασης, καθώς και για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των θεμάτων.

4.Απαγορεύεται η συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέματος κατά τη συνεδρίαση αυτή, καθώς και η λήψη οποιαδήποτε απόφασης.

5.Θέματα διεξαγωγής της συνεδρίασης αυτής δύνανται να περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.

6.Για τη συνεδρίαση αυτή δεν εφαρμόζεται η παρ. 10 του άρθρου 67, περί απαρτίας του δημοτικού συμβουλίου.

7.Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το άρθρο 67“.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω παρακαλείσθε όπως αποστέλλεται σε ηλεκτρονική μορφή (pan.lampropoulos@hotmail.com) ή καταθέσετε στο γραφείο του Δημοτικού Συμβουλίου τρεις (3) ημέρες προ της συνεδρίασης τα θέματα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΜΑΣ: Η παραβατικότητα των νέων εκτοξεύτηκε προκαλώντας συναγερμό στις οικογένειες

 


Ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε στην ιστοσελίδα μας αλλά και στην ραδιοφωνική μας εκπομπή Πρωινό δρομολόγιο για την παραβατικότητα των νέων, ο συμπατριώτης μας Γιώργος Κορμάς.

Ο επικεφαλής του ελληνικού κέντρο ασφαλούς διαδικτύου που πρόσφατα μίλησε σε ημερίδα στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, αναφέρθηκε στον Ιωάννη Μποζίκα στις κύριες αιτίες παραβατικότητας των νέων που παρουσιάζουν αύξηση στη Μεσσηνία, αλλά κυρίως στην αντιμετώπιση τέτοιων κοινωνικών φαινομένων με τρόπους εξομάλυνσης μέσα από το σχολικό περιβάλλον και κυρίως την ελληνική οικογένεια.

Κατέγραψε μάλιστα το γεγονός ότι η αύξηση των κρουσμάτων παραβατικότητας βρίσκεται στο 37% ενώ οι ενδογενείς παράγοντες με τις κύριες αιτίες εμφάνισης του φαινομένου βρίσκονται στις ρίζες των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες αλλά κυρίως και σε θέματα που αφορούν την παιδεία, την καθημερινότητα, αλλά και τις επιδράσεις από τα κοινωνικά δίκτυα.

Δήμος Τριφυλίας: Βαριά σκιά το μεγάλο χρέος 323.183,18 ευρώ για την διαχείριση απορριμμάτων

 


Έγγραφο του ΦΟΔΣΑ παρουσίασε ο Άκης Κατρίτσης στη συνεδρίαση της Παρασκευής

Χρέος συνολικού ποσού 323.183,18 ευρώ έχει στο ΦΟΔΣΑ για τη διαχείριση απορριμμάτων ο Δήμος Τριφυλίας, σύμφωνα με έγγραφο του ΦΟΔΣΑ που παρουσίασε ο επικεφαλής της παράταξης «Τριφυλία Ενωμένοι», Κυριαζής (Άκης) Κατρίτσης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή.

Προ ημερήσιας διάταξης, ο κ. Κατρίτσης θύμισε ότι μόλις την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη, στη συνεδρίαση για τα δημοτικά τέλη, ρώτησε εάν ο Δήμος χρωστάει για τη διαχείριση απορριμμάτων στο ΦΟΔΣΑ για την ΤΕΡΝΑ και ποιο είναι το χρέος και ο δήμαρχος, συνεπικουρία των αντιδημάρχων Βλάχου και Μπακούρου, απάντησε: «Όχι. Δεν υπάρχει χρέος».

Ακολούθως ο κ. Κατρίτσης είπε πως «σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) απευθύνθηκα στο ΦΟΔΣΑ και μου έστειλε επιστολή – απάντηση ότι ο Δήμος χρωστάει 250.000 ευρώ στις 31/12/2023. Εάν, λοιπόν, το δεύτερο μήνα που ξεκινάμε Δημοτικό Συμβούλιο της νέας περιόδου αρχίζουμε με τέτοια “μαργαριτάρια”, καταλαβαίνετε ότι ούτε ο θεσμός βοηθιέται ούτε η μεταξύ μας συνεργασία. Γιατί το να υπάρχει χρέος στο Δήμο, ούτε ο πρώτος είναι ούτε ο τελευταίος. Ποιος ο λόγος να το κρύψουμε; Εδώ, λοιπόν, μου απαντάει ο ΦΟΔΣΑ ότι στις 31/12/2023 έχει 250.000 χρέος. Και είναι από τους μεγαλοοφειλέτες ο Δήμος Τριφυλίας. Μέχρι σήμερα είναι και 72.000 ευρώ του 2024».

Παρεμβαίνοντας ο κ. Μπακούρος ρώτησε αν το γράφει ο ΦΟΔΣΑ ότι ο Δήμος είναι από τους μεγαλοοφειλέτες, με τον κ. Κατρίτση να απαντά: «Δεν το γράφει, αλλά ζήτησα εγώ “πόσοι είναι πάνω από 200.000 ευρώ” και μου λέει “τρεις”…». Συνεχίζοντας ο Άκης Κατρίτσης τόνισε: «Δεν μπορεί εδώ μέσα να λέμε ψέματα και ανακρίβειες. Και μάλιστα ο δήμαρχος. Κι εσείς από κάτω οι αντιδήμαρχοι, που ξέρετε την αλήθεια και εκτίθεστε. Είναι σοβαρά τα θέματα αυτά και χάνεται η εμπιστοσύνη. Δηλαδή, όλη την ημέρα θα πρέπει να ψάχνουμε τι είναι αλήθεια και τι ψέματα…».

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος, Αντώνιος Βλάχος, είπε: «Παίζετε ένα θέατρο εδώ και μας λέτε ότι είμαστε ψεύτες. Και οι δύο που απαντήσαμε και ο δήμαρχος. Εσείς πήγατε στο ΦΟΔΣΑ. Στην Οικονομική πήγατε να δείτε αν χρωστάμε; Στου Δήμου την Οικονομική πήγατε;», με τον κ. Κατρίτση να του απαντά: «Όχι, δεν πήγα. Δηλαδή, άλλα θα λέει ο ΦΟΔΣΑ και άλλο η Οικονομική Υπηρεσία;».

Τότε ο κ. Βλάχος σημείωσε: «Ωραία, ευχαριστώ πολύ, με καλύψατε, καθίστε εκεί, το θέατρο σταματήστε το». Απαντώντας ο κ. Κατρίτσης είπε πως «το θέατρο δεν είναι προσόν δικό μου. Εγώ έχω έγγραφο του ΦΟΔΣΑ που λέει 250.000 ευρώ 31/12ου/2023. […] Πείτε μας τι ισχύει», με τον κ. Βλάχο να λέει: «Όλο το ποσό για την ΤΕΡΝΑ είναι πληρωμένο. Δεν οφείλουμε τίποτα. Να ρωτήσετε την Οικονομική. Λέτε ψέματα. Παίζετε θέατρο…».

Ο κ. Κατρίτσης τόνισε εκ νέου: «Έχω χαρτί. Είναι επίσημο έγγραφο», με τον κ. Βλάχο να μιλά για «θέατρο εντυπωσιασμού».

Παρεμβαίνοντας ο Παναγιώτης Τσαφαράς τόνισε πως τίθεται ένα θέμα αξιοπιστίας που είναι πάρα πολύ σοβαρό.

Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου ρώτησε τον κ. Κατρίτση σε τι ακριβώς αναφέρεται το έγγραφο του ΦΟΔΣΑ, με εκείνον να της απαντά ότι ζήτησε να μάθει τι χρέος είχε ο Δήμος Τριφυλίας στις 31/12/2023 και τις 22/2/2024 «και μου έδωσαν δύο νούμερα».

Σημειώνεται πως στο έγγραφο της απάντησης που έλαβε ο κ. Κατρίτσης από τον ΦΟΔΣΑ αναγράφεται σχετικά ότι «ο Δήμος Τριφυλίας έχει συνολική οφειλή έως και 31/12/2023, 250,806,36 ευρώ. Και για το μήνα Ιανουάριο 2024, με ημερομηνία εξόφλησης έως και 15/3-2024, έχει οφειλή 72.376,82 ευρώ».

Του Ηλία Γιαννόπουλου

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Δ.Κ. Κυπαρισσίας σήμερα

 


Διακοπές ρεύματος σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ θα πραγματοποιηθούν ΣΉΜΕΡΑ Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου σε περιοχές της Δ.Κ. Κυπαρισσίας, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ υλοποιεί έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων.

Αναλυτικά οι περιοχές:

29/2/2024 8:00:00 πμ29/2/2024 4:00:00 μμΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
ΑΡΜΕΝΙΟΙ46Λειτουργία
29/2/2024 12:00:00 μμ29/2/2024 5:00:00 μμΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
ΚΑΡΤΕΛΑ – ΦΑΡΜΑΚΑ – ΑΡΑΔΑΡΙΕΣ47Λειτουργία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για ακρίβεια και περίθαλψη στο Εργατικό Κέντρο Κυπαρισσίας


Η Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, όπως και το Παράρτημα Οικοδόμων Τριφυλίας του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας στο Εργατικό Κέντρο Κυπαρισσίας στους δρόμους και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Τι δήλωσε στην δημόσια ομιλία της η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Τριφυλίας, Κατερίνα Τσιγκάνου:

Συναγωνίστριες κ Συναγωνιστές

 Έναν χρόνο πριν, υποσχεθήκαμε στις περσινές διαδηλώσεις ,ότι το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί .

Την καταδίκη των υπευθύνων την δίνουμε εμείς, μέσα στη σκέψη μας ,μέσα στις καρδιές μας κ πιο πολύ μέσα στους αγώνες μας. Είναι απόλυτα καταδικασμένοι στη συνείδηση μας και οι άμεσα υπεύθυνοι και η πολιτική που υπηρετούν .

Είναι ανατριχιαστική η έκτακτη είδηση ,μια μέρα πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου του εγκλήματος των 57 παιδιών στα Τέμπη ,ότι απέπλευσε η φρεγάτα Ύδρα, από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για την Ερυθρά θάλασσα, στέλνοντας τα παιδιά του λαού μας στο « στόμα του λύκου» κυριολεκτικά, για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ κ της ΕΕ. Θα μείνουν στην Ιστορία τα προδοτικά λόγια του Υπουργού Άμυνας Δένδια προς το πλήρωμα, ότι «με τη συμμετοχή τους στην πολεμική επιχείρηση Ασπίδες δεν κάνουν μόνον προβολή της Ελληνικής κ Ευρωπαϊκής Σημαίας αλλά υπηρετούν το καθαρό Εθνικό συμφέρον»

Και ρωτάμε με θυμό: Θα κάνουν τα παιδιά του λαού μας- και όχι τα δικά τους παιδιά- προβολή της Ευρωπαϊκής σημαίας στο «στόμα του λύκου»; Τι συμφέρον εθνικό έχει ο λαός μας 3.500 μίλια μακριά από τη χώρα του κ πρέπει να δώσει το αίμα των παιδιών του στο βωμό των ανταγωνισμών ΗΠΑ Κίνας; Δεν τους έχουν φτάσει τόσα φέρετρα από την επικίνδυνη πολιτική τους; Θα θρηνήσουμε και άλλα;

Αποφασίζουν χωρίς την έγκριση μας !Σήμερα κι εδώ και σ όλη τη χώρα, οι γυναίκες συμμετέχουμε ενεργά στις απεργιακές συγκεντρώσεις κ δίνουμε την απάντηση μας : Δεν συμβιβαζόμαστε καθόλου με την απόφαση να ηγείται η χώρα μας κ να στηρίζει ενεργά στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος άλλων λαών Και στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη κ τώρα στην Υεμένη .

Δεν δεχόμαστε και την αντιπαλεύουμε αυτή την πολιτική.

Είναι η πολιτική της ΕΕ -που την ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση -και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που μπροστά στο κέρδος τους δεν διστάζουν σε τίποτα. Αυτή η πολιτική που στέλνει τα παιδιά μας με τη  φρεγάτα Ύδρα είναι η ίδια που ιδιωτικοποίησε τα τρένα ,τώρα τα πανεπιστήμια, τις υπηρεσίες υγείας.

Είναι η πολιτική, που θεωρεί κόστος την ασφάλεια μας και μας στερεί όλα όσα μας εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες ζωής.

Είναι η ίδια πολιτική που ευθύνεται και για την ακρίβεια.

Την ίδια ώρα που η κερδοφορία σε τραπεζίτες εφοπλιστές κ μεγαλέμπορους σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι γυναίκες κ οι οικογένειές μας δεν ξέρουμε που θα βρούμε χρήματα για να γεμίσουμε το καλάθι με τα απολύτως απαραίτητα, πως να πληρώσουμε το νοίκι , η πως να γλυτώσουμε το σπίτι μας από τα χρέη κ τον εφιάλτη των πλειστηριασμών .

Είναι η πολιτική που μας στερεί τα δικαιώματα μας στην εργασία ,στην προστασία της μητρότητας κ του γυναικείου οργανισμού. Είμαστε αναγκασμένες να πληρώνουμε ακριβά για τον προγεννητικό έλεγχο ,για την γέννα για τη φροντίδα του παιδιού.

Συναγωνίστριες ,Θερίζει ο καρκίνος του μαστού τις γυναίκες κ συζητάμε ότι δεν έχει οικολόγο το Νοσοκομείο του Νομού!

Αυτή η πολιτική είναι που  γεννά κ αναπαράγει τη βία σε κάθε πλευρά της ζωής μας ,που διαιωνίζει τη γυναικεία ανισοτιμια, που διαμορφώνει κοινωνίες του άκρατου ατομισμού κ ανταγωνισμού και αφήνει τα παιδιά μας έκθετα σε πρότυπα σκουπίδια.

Σήμερα ,οι γυναίκες, ενώνουμε τη φωνή μας με τα σωματεία.

Μέσα από την κοινή ,την συλλογική κ οργανωμένη μας δράση διεκδικούμε όλα όσα είναι αναγκαία για μια ανθρώπινη ζωή με αξιοπρέπεια . Αυτά που δικαιούμαστε Αυτά που μας αξίζουν .

Δεν ξεχνάμε ,δεν υποχωρούμε .

Είμαστε ταυτισμένες με τους συγγενείς των θυμάτων γιατί νιώθουμε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς κ τα παιδιά μας σε αυτό το τρένο, η αύριο να είμαστε σ ένα ίδιο τρένο ,

Απαιτούμε το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί.

Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα γιατί μόνον έτσι κερδίζει η ζωή .

  

Πελοπόννησος: Η Αστυνομία «πέρασε από κόσκινο» πάνω από 1000 άτομα - Αρκετές συλλήψεις


 
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκε στις 22.2.2024, εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε 1.062 άτομα, εκ των οποίων τα -855- ήταν ημεδαποί και 207 ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε 803 οχήματα. Επιπλέον, προσήχθησαν 87 άτομα, από τα οποία 60 ήταν ημεδαποί και 27 ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν 58 άτομα.

Πιο αναλυτικά συνελήφθησαν:

Αργολίδα

  • Δύο (2) ημεδαποί και επτά (7) αλλοδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Έξι (6) αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.

Αρκαδία

  • Ένας (1) ημεδαπός, για ναρκωτικά.
  • Δύο (2) ημεδαποί, για καταδικαστικά έγγραφα.
  • Ένας (1) ημεδαπός, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Κορινθία

  • Δύο (2) ημεδαποί, για ναρκωτικά.
  • Ένας (1) αλλοδαπός, για καταδικαστικό έγγραφο.
  • Ένας (1) ημεδαπός, για στέρηση δελτίου ταυτότητας.
  • Δύο (2) ημεδαποί, για παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού.
  • Πέντε (5) ημεδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Λακωνία

  • Τέσσερις (4) ημεδαποί, για ναρκωτικά.
  • Δύο (2) αλλοδαποί, για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
  • Δύο (2) ημεδαποί και δύο (2) αλλοδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Ένας (1) αλλοδαπός, ο οποίος διέμενε παράνομα στη χώρα και σε βάρος του θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής του.

Μεσσηνία

  • Δύο (2) ημεδαποί, για ναρκωτικά.
  • Δύο (2) ημεδαποί, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Τέσσερις (4) ημεδαποί, για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
  • Έξι (6) ημεδαποί και δύο (2) αλλοδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Ένας (1) αλλοδαπός, ο οποίος διέμενε παράνομα στη χώρα και σε βάρος του θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής του.

Εξιχνιάστηκαν

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, -1- περίπτωση κλοπής σε όχημα, που είχε γίνει την 11.2.2024, σε τοπική κοινότητα του δήμου Καλαμάτας. Για την υπόθεση αυτή, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 40χρονου ημεδαπού για κλοπή.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, -1- περίπτωση κλοπής σε κατάστημα, που είχε γίνει την 2.2.2024 στην Καλαμάτα. Για την υπόθεση αυτή, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος -3- ημεδαπών, ηλικίας 41, 35 και 61 ετών, αντίστοιχα, για κλοπή.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, -1- περίπτωση απάτης σε βάρος ημεδαπού, που είχε γίνει την 28.7.2023 στην Καλαμάτα. Για την υπόθεση αυτή, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος -2- αλλοδαπών, 57χρονης και 35χρονου, αντίστοιχα, για απάτη.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, βεβαιώθηκαν συνολικά -276- παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ κατασχέθηκαν:

  • μικροποσότητα κάνναβης, στην Αρκαδία.
  • μικροποσότητες κάνναβης, στη Λακωνία,
  • μικροποσότητες κάνναβης, 1 τσιγαριλίκι, μικροποσότητα MDMA, σιδερογροθιά και μαχαίρι, με μήκος λάμας 9 εκατοστά, στη Λακωνία.
  • μικροποσότητα κοκαΐνης, ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους 11,8 γραμμαρίων, 1 τσιγαριλίκι και 4 κυνηγετικά όπλα, στη Μεσσηνία.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους κατά τόπο Εισαγγελείς. Οι δράσεις αυτές είναι στοχευμένες και αποσκοπούν τόσο στην πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, όσο και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ελληνικό Ηλεκτρικό ρομπότ – αγρότης δουλεύει μόνο του στις ελιές και τα αμπέλια!

 


Το ρομπότ της Agroverse που φτιάχνεται στη Σίνδο, δοκιμάζεται στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ενώ ανάμεσα στους πρώτους πελάτες του είναι οινοποιεία στη Βόρεια Ελλάδα, όπως το Κτήμα Κυρ Γιάννη, το Κτήμα Παυλίδη στη Δράμα, καθώς και η ομάδα οινοπαραγωγών Εύφορη Γη στη Γουμένισσα

Ενα ηλεκτρικό ρομπότ-αγρότη που έχει τη μορφή… τανκ και λειτουργεί με τρόπο που θυμίζει την παραγγελία ενός οχήματος ταξί από εφαρμογές σαν την Uber έχει δημιουργήσει από το μηχανουργείο της στη Σίνδο η νεοφυής εταιρεία Agroverse. «Είναι ένα uber για τον αγρότη», σημειώνει ο συνιδρυτής και CEO της εταιρείας Δημήτρης Κούτρας, περιγράφοντας αδρομερώς το εγχείρημά του, το οποίο αναπτύσσει με τους Γιώργο Μπόντζιο και Νίκο Δαγκαλάκη. «Οπως κάποιος παραγγέλνει ένα όχημα, μέσω εφαρμογών όπως η Uber, για να φτάσει στον προορισμό του, έτσι και στη δική μας περίπτωση, ένας παραγωγός μπορεί να παραγγείλει, απ’ όπου και εάν βρίσκεται, το ρομπότ μας και να αναλάβει αντί εκείνου εργασίες όπως η κοπή των χόρτων αλλά και ο ψεκασμός της καλλιέργειας».

Το ρομπότ ζυγίζει περίπου ένα τόνο και έχει τη δυνατότητα να κάνει σχεδόν ό,τι ακριβώς και ο αγρότης, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρέμβαση ή ακόμη και η φυσική παρουσία του τελευταίου. «Οι περισσότεροι παραγωγοί ενδιαφέρονται για τη συγκομιδή, εργασία που το ρομπότ δεν μπορεί τώρα να εκτελέσει γιατί δεν έχει ακόμη μηχανικά χέρια. Ωστόσο, είναι στο πλάνο μας να εντάξουμε αυτή την υπηρεσία το επόμενο διάστημα», αναφέρει, προσθέτοντας πως «τώρα το ηλεκτρικό ρομπότ αντικαθιστά σχεδόν το 70% των εργασιών του αγρότη».

Οπως εξηγεί, αυτό που διαφοροποιεί την εταιρεία είναι η δημιουργία μιας «φωλιάς», μιας εγκατάστασης φόρτισης από την οποία το ρομπότ μεταβαίνει στην καλλιέργεια, που βρίσκεται σε απόσταση έως 5 χλμ. «Αυτή τοποθετείται σε χωράφια όπου υπάρχει ρεύμα και, μέσω της εφαρμογής μας, ο παραγωγός μπορεί να παραγγέλνει την εργασία που αναλαμβάνει το ρομπότ στο χωράφι του. Αυτό εκτελεί την εργασία του και ύστερα επιστρέφει στον ίδιο χώρο για να φορτίσει και να χρησιμοποιηθεί από τον επόμενο». Ακόμη το ρομπότ δεν έχει αποκτήσει απόλυτη αυτονομία, αφού η ομάδα της Agroverse παρεμβαίνει εξ αποστάσεως και σε πραγματικό χρόνο, εάν διαπιστωθεί πως έρχεται αντιμέτωπο με κατάσταση που δεν μπορεί να διαχειριστεί. Ποια είναι αυτή;

«Εάν διασχίζει τον αγροτικό δρόμο και συναντήσει κάποιο αυτοκίνητο ή και κάποιο ζώο, θα σταματήσει και εμείς θα αναλάβουμε να αποφύγουμε το εμπόδιο, ώστε να συνεχίσει την πορεία του», εξηγεί. «Στόχος μας είναι να αποκτήσει σταδιακά πλήρη αυτονομία ώστε να μην παρεμβαίνουμε καθόλου», λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Κούτρας, τονίζοντας πως το όχημα αναλαμβάνει, προς τον παρόν, καθήκοντα παραγωγού για ελιές και αμπέλια, ενώ είναι ικανό να προσαρμοστεί σε δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως οι ροδακινιές. «Ζυγίζει 1 τόνο, έχει ύψος περίπου 1,20 μ., πλάτος 1,30 μ. και 2 μέτρα μήκος, ενώ έχει δυνατότητα να σέρνει φορτία έως και 3 τόνους, όπως είναι για παράδειγμα τα ραντιστικά που ψεκάζουν τις καλλιέργειες. Επίσης, είναι πάρα πολύ ανθεκτικά στην κακοκαιρία». Το ηλεκτρικό ρομπότ, όπως λέει, είναι Made in Greece αλλά και… Made for Greece, αφού για την ώρα απευθύνεται στην ελληνική αγορά. «Μετά και την επένδυση που εξασφαλίσαμε ύψους 200.000 ευρώ από το ελληνικό venture capital, TECS Capital, αναπτύξαμε δύο τέτοια οχήματα, τα οποία ο πελάτης-παραγωγός τα μισθώνει. Οπως πληρώνει δηλαδή κάποιος ένα όχημα στην uber με βάση το χιλιόμετρο, έτσι και στη δική μας περίπτωση πληρωνόμαστε με βάση το στρέμμα εργασίας που εκτελεί το ρομπότ». Το σύστημα «τεστάρεται» στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ενώ ανάμεσα στους πρώτους πελάτες του είναι οινοποιεία στη Βόρεια Ελλάδα, όπως το Κτήμα Κυρ Γιάννη, το Κτήμα Παυλίδη στη Δράμα καθώς και η ομάδα οινοπαραγωγών Εύφορη Γη, στη Γουμένισσα.

Η κάθοδος των τρακτέρ στους δρόμους της Αθήνας στις αρχές της εβδομάδας κατέδειξε πως μεγάλο «αγκάθι» και για τον συγκεκριμένο κλάδο, σύμφωνα και με τον κ. Κούτρα, εξακολουθεί να είναι το κόστος παραγωγής. «Οι αγρότες θέλουν τη δική μας τεχνολογία γιατί έρχονται αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις σε εργατικά χέρια, κάτι που αυξάνει το κόστος παραγωγής. Πρόκειται για κλάδο με ήδη συμπιεσμένα κέρδη», λέει, προσθέτοντας πως «αυτή απελευθερώνει χρόνο από τους αγρότες, ώστε να ασχοληθούν με άλλα κομμάτια της δουλειάς τους, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα σε νέες αγορές». Παράλληλα, ο ίδιος στέκεται και στο υψηλό ενεργειακό κόστος που αποτελεί άλλον ένα «βραχνά» για τον πρωτογενή τομέα. Μεγαλωμένος στην Κάριανη Καβάλας, αναγνωρίζει τα προβλήματα του κλάδου, αφού, λόγω του πατέρα του, που είναι παραγωγός σταφυλιού και ελιάς, ασχολείται από νεαρή ηλικία με τα χωράφια. «Εμείς παράγουμε βρώσιμα σταφύλια. Είναι λοιπόν πιθανόν να χρειαστεί να μπούμε στο χωράφι τουλάχιστον 20 φορές για να φροντίσουμε την καλλιέργεια. Βέβαια, το τρακτέρ είναι πολύ ενεργοβόρο, σε αντίθεση με το ρομπότ μας, που είναι ηλεκτρικό, οικονομικότερο και πιο φιλικό στο περιβάλλον».

Ο Δημήτρης Κούτρας έχει σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης, απ’ όπου τώρα ολοκληρώνει το διδακτορικό του στη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη. «Με τον πατέρα μου αναζητούσαμε ρομποτικά μηχανήματα που θα μπορούσαν να εκτελέσουν ανθρώπινες εργασίες στο χωράφι. Διαπιστώσαμε όμως πως το κόστος των υφιστάμενων λύσεων είναι απαγορευτικό. Παράλληλα, δεν έχουν πλήρη αυτονομία καθώς πρόκειται για συστήματα plug and play», τα οποία καταλήγουν να είναι plug and… pray», σχολιάζει σκωπτικά, προσθέτοντας πως «υπάρχει δυσκολία στη ρύθμιση και διαχείρισή τους. Δυσκολεύομαι ακόμη και εγώ που έχω διδακτορικό».

Στο μεταξύ, η εταιρεία έχει προσελκύσει επενδυτές με σκοπό να σηκώσει έως και 500.000 ευρώ, για να αναπτύξει το επόμενο διάστημα 10 ηλεκτρικά ρομπότ, τα οποία θα μπορούν να εγκατασταθούν –με τα κοντέινερ– σε 10 χωριά της Βόρειας Ελλάδας. «Σε πρώτη φάση στοχεύουμε στην Ελλάδα και κοιτάζουμε αγορές όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία».

Πηγή: kathimerini.gr

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Ακρίβεια και Τέμπη κατέβασαν κόσμο στη μαζική συμμετοχή φορέων και σωματείων σε Καλαμάτα και Τριφυλία


 


Ακρίβεια, περίθαλψη, επιδόματα, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις στις αναφορές των συμμετεχόντων – Ένας χρόνος από τα Τέμπη με τη Δικαιοσύνη να διερευνά ακόμα την υπόθεση που συγκλόνισε τη χώρα...


Μια από τις πολυπληθέστερες και με παλμό απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον πεζόδρομο της Αριστομένους, μπροστά από το Ιστορικό Δημαρχείο στην Καλαμάτα στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας κατά της ακρίβειας, που συνέπεσε με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία στα Τέμπη που είχε ως αποτέλεσμα τον άδικο και πρόωρο θάνατο 57 συνανθρώπων μας.


Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Εργατικό Κέντρο Τριφυλίας από τα σωματεία Οικοδόμων, εργαζομένων και γυναικών με μια δυναμική κινητοποίηση που είχε ως επίκεντρο την ακρίβεια μαζί με τα χαράτσια στο Δήμο Τριφυλίας. 

Άγριες «κόντρες» για «αντικατάσταση» έκπτωτων προέδρων Κοινοτήτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

 


Η ΔΕΥΑΤ θα ανακαλέσει απόφαση για γνωμοδότηση της ΕΔΕΥΑ (;)

«Κόντρες» μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης σημειώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας κατά τη διάρκεια συζήτησης του 5ου θέματος της ημερήσιας διάταξης «Ορισμός δημοτικών συμβούλων για εκτέλεση χρεών προέδρου στις Κοινότητες του Δήμου Τριφυλίας (Βρυσών-Τριπύλας-Κρυονερίου-Προδρόμου)».

Το θέμα, ουσιαστικά και τυπικά, αφορούσε σε «αντικατάσταση» τριών (3) προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων (σ.σ. Βρυσών, Τριπύλας και Κρυονερίου) που κηρύχθηκαν έκπτωτοι με διαπιστωτική πράξη του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, καθώς και του αποβιώσαντος προέδρου της Δ.Κ. Προδρόμου.

Για τον Πρόδρομο ελήφθη ομόφωνη απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, και εκτελών χρέη προέδρου ορίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του δημάρχου στη Δ.Ε. Αυλώνος, Γιάννης Φιλντίσης.

Για τις τρεις Δημοτικές Κοινότητες, ωστόσο, που εξέπεσαν του αξιώματός τους οι πρόεδροι, λόγω οφειλών άνω των 300 ευρώ στη ΔΕΥΑ Τριφυλίας, υπήρξαν διαφωνίες και σημειώθηκαν λεκτικές αντιπαραθέσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο των Βρυσών.

Για τις Βρύσες, η Χάιδω Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι υπάρχει νομικό θέμα και ρώτησε τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΤ, Γιάννη Φιλντίση, αν έχει σταλεί στην ΕΔΕΥΑ το ερώτημα που αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης για την περίπτωση του προέδρου, όπως και αν έχει αποσταλεί στη ΔΕΥΑΤ η γνωμοδότηση της ΕΔΕΥΑ. Η κα Παναγιωτοπούλου τόνισε ότι έχει αδίκως και παρανόμως καταχωρηθεί στον κατάλογο οφειλετών ο εκλεγμένος πρόεδρος, γιατί δεν αφορούν στον ίδιο, αλλά «ακόμη κι αν πρόκειται για τον ίδιο, οφειλές του 2016 και του 2017 είναι παραγεγραμμένες». Επανέλαβε δε, πως πρόκειται για νομικό θέμα, το οποίο με αίτησή του ο πρόεδρος των Βρυσών και η ίδια, ως μέλος της ΔΕΥΑΤ, έχουν θέσει στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ από τις 26 Ιανουαρίου, έχουν πάρει ομόφωνη απόφαση και αναμένουν απάντηση – γνωμοδότηση από την ΕΔΕΥΑ.

Επίσης, ο πρόεδρος – ο οποίος κηρύχθηκε έκπτωτος – έχει ζητήσει ανάκληση εγγράφου της ΔΕΥΑΤ που τον εμφανίζει ως οφειλέτη.

Ο κ. Φιλντίσης υπεραμύνθηκε της εγκυρότητας του εγγράφου της ΔΕΥΑΤ και απευθυνόμενος στην κα Παναγιωτοπούλου άφησε σαφέστατη «μομφή», λέγοντας «μήπως τον αφήσατε να εκπέσει;», με τον Κυριαζή (Άκη) Κατρίτση να παρεμβαίνει, λέγοντας: «Μήπως εσείς αφήσατε τον Κουτρουμπή (σ.σ. ήταν αντιδήμαρχος την προηγούμενη δημοτική περίοδο και εξελέγη σύμβουλος Δ.Ε. Αετού με το συνδυασμό Λεβεντάκη, αλλά κηρύχθηκε έκπτωτος) να εκπέσει; Δε θέλατε τον Κουτρουμπή;».

Η Κατερίνα Τσιγκάνου, ως μέλος και η ίδια της ΔΕΥΑΤ, ανέφερε ότι «υπάρχει χρέος που αμφισβητείται» και «είναι θέμα απλό. Είναι άδικο να χάσει κάποιος τη θέση του που εξελέγη», ζητώντας «να πάρουμε την απάντηση της ΕΔΕΥΑ που ομόφωνα, και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ, συμφωνήσαμε και αποφασίσαμε στο συμβούλιο της ΔΕΥΑΤ».

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ, Γιάννης Φιλντίσης, σημείωσε ότι «θα ακυρώσουμε την απόφαση» (δηλαδή την 9/2024 απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ, με ΑΔΑ: 609Ξ465ΘΠ4-ΨΨ2, «Επί αιτήσεως του κ. Θ. Π. με θέμα “Ανάκληση του με αριθ. πρωτ. 51/09-01-2024 εγγράφου του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Οικονομικού της ΔΕΥΑ Τριφυλίας”» με την οποία ομόφωνα το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ αποφάσισε ότι «εγκρίνει την υποβολή αιτήματος για γνωμοδότηση στην ΕΔΕΥΑ για τη διευθέτηση του θέματος του κ. Θ. Π.»).

Από την πλευρά της, η κα Παναγιωτοπούλου τόνισε τις συνέπειες εάν έχουν κηρυχθεί έκπτωτοι με παραγεγραμμένα χρέη.

Παίρνοντας το λόγο ο Κυριαζής (Άκης) Κατρίτσης επισήμανε πως το θέμα της έκπτωσης εκλεγμένων προέδρων δεν είναι απλό και δεν μπορούν έτσι απλά να ακυρώνουν ανθρώπους με προσφορά που τίμησε και εξέλεξε ο λαός, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΤ και θυμίζοντας ότι μόλις πρόσφατα η επιχείρηση ενημέρωσε ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό, μετά δύο τρίμηνα που δεν πληρώνονται, κόβεται η παροχή.

«Εάν εσείς (σ.σ. είναι η ίδια Δημοτική Αρχή με την προηγούμενη) τα είχατε εφαρμόσει, ένας σύμβουλος και τρεις πρόεδροι εκλεγμένοι θα ήταν εδώ σήμερα», σχολίασε.

Ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος σημείωσε πως κανέναν δε χαροποιεί ότι κάποιοι εκλεγμένοι εξέπεσαν, γιατί τις εκλογές τής εκφράζει η κάλπη, η κοινωνία.

Η συμπολίτευση επέμεινε στον ορισμό δημοτικών συμβούλων στις τρεις Δ.Κ. και η αντιπολίτευση ζήτησε αναβολή μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα από τη ΔΕΥΑΤ έπειτα από τη γνωμοδότηση της ΕΔΕΥΑ, κάτι που απέρριψε η πρώτη.

Τελικά, το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και το Σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία, σύμφωνα με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, ότι εκτελών χρέη προέδρου στην Κοινότητα Βρυσών ορίζεται ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνιος Βλάχος, στην Κοινότητα Τριπύλας ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Τζαβέλας, και στην Κοινότητα Κρυονερίου ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλειος Τζανέτος, μειοψηφούσης σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Του Ηλία Γιαννόπουλου 

Με επιτυχία εκδήλωση για την βία και την παραβατικότητα των νέων στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας

 



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Διδασκόντων του Γυμνασίου Κυπαρισσίας για τους μαθητές, Γονείς και Κηδεμόνες με θέματα "Φαινόμενα Βίας και παραβατικότητας Ανηλίκων
", "Κοινωνική ζωή και Διαδίκτυο" με εισηγήτρια την εκπαιδευτικό φιλολογο κα Δήμητρα Παπαντωνοπούλου και ομιλητές την κα Αγγελική Ρουμελιώτου, Κοινωνική Λειτουργό, επιμελήτρια Ανηλίκων Δικαστηρίου Καλαμάτας, και τον κο Γιώργο Κορμά, ιατρό, υπεύθυνο της γραμμής βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύο.

Με τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των εξαίρετων ομιλητών και το διάλογο με τους παρευρισκόμενους γονείς και μαθητές στον οποίο εκφράστηκαν οι προβληματισμοί σχετικά με το θέμα, προσεγγίστηκε η νεανική παραβατικότητα στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον και ο ρόλος του Διαδικτύου στην κοινωνική ζωή των εφήβων.