Pages

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Άρωμα καλοκαιριού στη Τριφυλία με υψηλές θερμοκρασίες σε Κοπανάκι,Φιλιατρά, Κυπαρισσία

 


Τα πρώτα μπάνια στη θάλασσα-“Γεύση” καλοκαιριού σήμερα στη Μεσσηνία


Πρόβα καλοκαιριού η σημερινή ημέρα για την Τριφυλία, με πλήθος κόσμου να επισκέπτεται την παραλία είτε για φαγητό και καφέ είτε για μπάνιο. Ήδη από τις 12 και μετά τα καταστήματα εστίασης γέμισαν κόσμο, ενώ την πρώτη τους βουτιά στη δροσερή ακόμα θάλασσα έριξαν ορισμένοι.

Άλλοι απόλαυσαν μόνο ηλιοθεραπεία αφού ο καιρός ήταν περισσότερο καλοκαιρινός, ενώ μικροί και μεγάλοι χάρηκαν τη μέρα με βόλτες στην παραλιακή με ποδήλατα αλλά και παιχνίδια στην άμμο, ενώ την τιμητική τους είχαν οι ρακέτες.

Ο Μάρτιος μάς αποχαιρετά με καλοκαιρινό καιρό, ενώ και η πρώτη  εβδομάδα του Απριλίου αναμένεται να είναι εξίσου ζεστή και καλοκαιρινή. Να σημειωθεί ότι η Καλαμάτα είναι προορισμός αυτή την εποχή και για σχολικές εκδρομές από διάφορες περιοχές της χώρας, με πολλούς μαθητές να κάνουν την εμφάνισή τους και στην παραλία της πόλης.

Τα καταστήματα εστίασης ήδη ετοιμάζονται για το Πάσχα, όπου η Καλαμάτα αναμένεται να δεχτεί χιλιάδες επισκέπτες. Πάντως, το Σαββατοκύριακο που διανύουμε, η άνοδος της θερμοκρασίας και η ηλιοφάνεια που θύμιζε καλοκαίρι, ήταν μια πρόβα τζενεράλε για τη θερινή σεζόν που ακολουθεί.

Oι υψηλότερες θερμοκρασίες σήμερα, Κυριακή, στη Μεσσηνία και την ευρύτερη περιοχή-Ξεχωρίζει η δυτική Μεσσηνία, με τη θερμοκρασία στην Κυπαρισσία να φτάνει τους 25,8 βαθμούς Κελσίου, στους 25,7 στο Κοπανάκι, και στους 25,6 στα Φιλιατρά.

Στροφάδες: Τα νησιά των ανεμοστρόβιλων με το καστρομονάστηρο με πολλά μυστικά

 


Ένα από το πιο απόμακρα και μυστηριώδη σημεία που θα πρέπει να επισκεφτούν όσοι επιθυμούν να κάνουν ταξίδι στο χρόνο και να θαυμάσουν την άγρια ομορφιά της Ελλάδας είναι οι νήσοι Στροφάδες. Έρχονται στη δημοσιότητα όποτε βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο κάποιου ισχυρού σεισμού ή κάποιου ναυαγίου.

Κι όμως πρόκειται για ένα από τα πλέον άγρια και συνάμα όμορφα σημεία όπου ακόμα και η επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο είναι περιορισμένη. Τόπος προορισμού κυνηγών τις περιόδους που ταξιδεύουν τα αποδημητικά πτηνά από βορά προς νότο και αντίστροφα και όσων επιθυμούν να εγκαταλείψουν τον πολιτισμό και να μην τον βρίσκουν ούτε στα κινητά τηλέφωνα.
Σεισμοί 7 Ρίχτερ
Μοναδική συντροφιά τις νύχτες είναι το σταθερό πέρασμα της δέσμης φωτός του επιβλητικού φάρου που βρίσκεται στη Σταμφάνη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο από τα δύο νησιά που είναι χτισμένο και το Καστρομονάστηρο του Σωτήρος το οποίο συμπληρώνει 800 χρόνια ζωής. Σε αυτούς τους 8 αιώνες έχει αντέξει πολλούς μεγάλους σεισμούς. Τα τελευταία χρόνια μεγάλες καταστροφές προξενήθηκαν από τα 7 Ρίχτερ στις 18 Νοεμβρίου 1997. Ακολούθησαν μεγάλοι σεισμοί το 2008, το 2012, 26η Οκτωβρίου 2018, ενώ συχνά γίνεται ένας σεισμός κοντά στα 6 Ρίχτερ.
40 ναυτικά μίλια από το κοντινό λιμάνι
Οι Στροφάδες ή Στροφάδια απέχουν 27 ναυτικά μίλια νότια από το ακρωτήρι Γεράκι της Ζακύνθου και άλλο τόσο από τη νησίδα Πρώτη στις Δυτικές ακτές της Πελοποννήσου. Η πραγματική απόσταση με τα λιμάνια της Ζακύνθου και της Πελοποννήσου είναι στα 40 ναυτικά μίλια δηλαδή απόσταση λίγο μεγαλύτερη από αυτή μεταξύ του λιμανιού του Πειραιά και της Ύδρας.

Μια κουκίδα γης αριστερά της Πελοποννήσου και νότια της Ζακύνθου είναι οι νήσοι Στροφάδες

Δεν είναι παιχνίδι το ταξίδι
Με άλλα λόγια η επίσκεψη στα Στροφάδια δεν είναι παιχνίδι. Γίνεται μόνο με ιδιωτικό σκάφος και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερη προετοιμασία. Ειδικά με ισχυρό νοτιά ή δυνατό βοριά το νότιο Ιόνιο γίνεται απροσπέλαστο για κάθε σκαρί. Μόνο με μπουνάτσα ένα καλό ταχύπλοο μπορεί να καλύψει την απόσταση σε περίπου 2.30 με 3 ώρες. Τα νησιά έχουν συνολική έκταση περίπου 2,6 τ.χλμ.
Η Σταμφάνη με το καστρομονάστηρο και τον φάρο
Η Σταμφάνη έχει μήκος περίπου ενός χλμ. που από μακριά μοιάζει με «κρέμα καραμελέ» καθώς το μέγιστο ύψος είναι 20 μέτρα και είναι επίπεδο με μικρή έκταση που καλλιεργούσαν παλαιότερα οι μοναχοί που ζούσαν στο καστρομονάστηρο.
Κήποι, νερά και κέδροι
Το εντυπωσιακό είναι πως στο παρελθόν τα νησιά θεωρούνταν από τα πιο εύφορα στην Ελλάδα. Σώζονται ακόμα κήποι με φρούτα και λαχανικά. Το χώμα είναι σκούρο, σχεδόν μαύρο και πολύ εύφορο. Στα νησιά υπάρχουν και αρκετοί κέδροι. Υπάρχουν διάσπαρτα κάποια παλιά τροχόσπιτα των κυνηγών.
Θαμμένες φυλακές
Το μικρότερο νησί ονομάζεται Άρπυια και φαίνεται πως στα βάθη των αιώνων χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Ακόμα και σήμερα σώζονται κελιά που πλέον είναι χωμένα μέσα στην παχιά άμμο. Όποιος επισκέπτης επιχειρήσει να επισκεφθεί πεζός το νησί ή ακόμα χειρότερα αποφασίσει να διανυκτερεύσει θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός καθώς στο νησί κυριαρχούν τεράστιοι αρουραίοι που οι ντόπιοι ονομάζουν «ποντικοκούνελα».
Τα νησιά των ανεμοστρόβιλων
Η Άρπυια χωρίζεται από τη Σταμφάνη με επικίνδυνα αβαθή, σκοπέλους και υφάλους που κρατούν μακριά τα τουριστικά σκάφη. Μάλιστα στα νησιά επικρατούσαν και επικρατούν σε ορισμένες εποχές θυελλώδεις άνεμοι με τη μορφή ανεμοστρόβιλου, τους οποίους οι αρχαίοι προσδιόριζαν με τη φράση «στροφάδες άελλαι».

O φάρος των Στροφάδων φωτογραφία Robert McCabe από το βιβλίο 
«Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου». Εκδόσεις Πατάκη

Αδύνατη η πρόσβαση
Η πρόσβαση είναι σχεδόν αδύνατη για ιστιοπλοϊκά και για μεγάλα σκαριά καθώς περιμετρικά των δύο νησιών και σε μεγάλη έκταση υπάρχουν επικίνδυνοι ύφαλοι. Έτσι τα νησιά έχουν κρατήσει τα μυστικά τους στα βάθη των αιώνων.
Η προσέγγιση στο μοναδικό σημείο που υπάρχει ένας ταλαιπωρημένος ντόκος γίνεται από συγκεκριμένη «διαδρομή» που την γνωρίζουν οι έμπειροι καπεταναίοι και φυσικά την «αποκαλύπτουν» τα βυθόμετρα, τα GPS και οι ηλεκτρονικοί χάρτες. Ο μεγάλος τσιμεντένιος ντόκος έχει κοπεί πολλές φορές λόγω των σεισμών και των κυμάτων.
Δύσκολη η μεταφορά αγαθών
H μεταφορά τροφίμων ή υλικών εφοδιασμού ή ακόμα και οικοδομικών υλικών για τη συντήρηση του καστρομονάστηρου είναι δύσκολη και κοστοβόρα υπόθεση. Nερό υπάρχει στο νησί από διάσπαρτες μικρές πηγές παρότι μετά τους σεισμούς του 1886 χάθηκε η ορμή του νερού που στο παρελθόν ανάβλυζε με δύναμη.

T
Τo Kαστρομονάστηρο φωτογραφία 

Γίνονται εργασίες συντήρησης
Αυτή την περίοδο υπάρχει συνεργείο με τεχνήτες που επιχειρούν έργα συντήρησης στο καστρομονάστηρο και από θαύμα δεν είχαμε κάποιο τραυματισμό μετά τα 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής 29 Μαρτίου. Η περιοχή στο παρελθόν έχει δώσει σεισμούς ακόμα και 7 Ρίχτερ.
Τους προστάτευε από τους πειρατές
Το Καστρομονάστηρο είναι μοναδικό στο είδος του και είναι ορατό από μίλια μακριά. Έχει ύψους 25 μέτρα, δηλαδή, περίπου όσο μία οικοδομή 6-7 ορόφων. Για να ανέβει κανείς στην οροφή θα πρέπει να σκαρφαλώσει στην ξύλινη καταπακτή που υπάρχει εσωτερικά που έχει πρόσβαση στην ταράτσα αλλά πλέον έχει υποστεί πλέον μεγάλες φθορές. Η ταράτσα του καστρομονάστηρου και το μεγάλο ύψος προστάτευε τους μοναχούς από τους πειρατές αφού το να ανέβει ή να κατέβει κανείς ήταν και είναι απαγορευτικό.
Σύμφωνα με την παράδοση το καστρομονάστηρο χτίστηκε το 1241 από την αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ειρήνη η οποία λέγεται πως ναυάγησε στα νησιά και κατάφερε να σωθεί.

Το μοναστήρι του Σωτήρος στις Στροφάδες, χαλκογραφία του Andre Grasset Saint Sauver 
από το βιβλίο «Voyage historique» Παρίσι 18ος αι.

Στην Παναγία και στον Άγιο Διονύσιο
Είναι αφιερωμένο στη Παναγία της «των πάντων χαράς» και στον Άγιο Διονύσιο. Υπάρχει κενοτάφιο του Αγίου Διονυσίου ο οποίος έζησε στο Καστρομονάστηρο. Η Κοίμηση του Αγίου σε ηλικία 75 ετών, καταγράφηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1622, με τελευταία του επιθυμία να ταφεί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Στροφάδων.
Η συμφορά του 1717
Το 1717 το μοναστήρι λεηλατήθηκε από μουσουλμάνους πειρατές. Μερικά κειμήλιά του βρέθηκαν στη Μικρά Ασία να πωλούνται στα παζάρια. Καραβοκύρηδες από την Πάτμο αγόρασαν την τιμώμενη εικόνα της Παναγίας «Πάντων Χαρά» κι αφού τη μετέφεραν στην Πάτμο, κάλεσαν έναν αγιογράφο να την απεικονίσει σε τοιχογραφία μέσα στο ναό του Αγ. Βασιλείου. Στην συνέχεια την απέστειλαν στις Στροφάδες.
Η ανάγλυφη καμπάνα
Πάνω στις καμπάνες του μοναστηριού είναι ανάγλυφη η Παναγία και σκηνές από τη μοναστική ζωή.
Το μακάβριο μυστικό της ταράτσας
Ένα από τα μακάβρια μυστικά που κρατάει εδώ και δεκαετίες το Καστρομονάστηρο είναι τα μηνύματα που έγραψαν Ιταλοί στρατιώτες την περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Παρότι πολλά από αυτά έχουν αλλοιωθεί από τον ήλιο και τον άνεμο σώζονται ακόμα και σήμερα στην οροφή του μοναστηριού. Σύμφωνα με τους μοναχούς είναι οι τελευταίες επιθυμίες ή τα ονόματα Ιταλών αιχμαλώτων που μαρτύρησαν στην οροφή του καστρομονάστηρου. Τους συνέλαβαν οι Γερμανοί το Φθινόπωρο του 1943 (όταν Γερμανία και Ιταλία ήρθαν σε ρήξη για την εξέλιξη του πολέμου) και τους κλείδωσαν στην οροφή του καστρομονάστηρου.

Ιταλοί αιχμάλωτοι το Φθινόπωρο του 1943 που μαρτύρησαν στα χέρια των Γερμανών

Δεκάδες Ιταλοί στρατιώτες βρήκαν μαρτυρικό θάνατο
Τους άφησαν εκεί για ημέρες χωρίς τροφή και νερό και δεκάδες από αυτούς βρήκαν μαρτυρικό θάνατο. Πριν ξεψυχήσουν έγραψαν μηνύματα και ποιήματα στους συγγενείς τους. Τα συγκινητικά απομεινάρια της τραγωδίας θα πρέπει να σωθούν, να καταγραφούν και να ερευνηθούν είναι ένα ντοκουμέντο της θηριωδίας των Γερμανών κατά των Ιταλών. Ήταν η ίδια περίοδος που στην Κεφαλλονιά εκτελέστηκαν από τη Βέρμαχτ με συνοπτικές διαδικασίες 5.200 Ιταλοί στρατιώτες. Τα γεγονότα ενέπνευσαν τους δημιουργούς της κινηματογραφικής ταινίας «Το μαντολίνο του λογαχού Κορέλι»
.

Σεισμός στον Κυπαρισσιακό κόλπο: Τι δείχνουν οι πρώτοι έλεγχοι κτηρίων στην Μεσσηνία


 Aπό το σεισμό 5,7 Ρίχτερ στον Κυπαρισσιακό κόλπο το πρωί της Παρασκευής (29/3), δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα στην περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του τοπικού συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας.

Σεισμός στον Κυπαρισσιακό κόλπο: Διαρκείς έλεγχοι και το Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, κλιμάκια των δήμων επισκέφθηκαν τις σχολικές μονάδες στην Μεσσηνία χωρίς να διαπιστώσουν σοβαρά ζητήματα από τον σεισμό, ενώ όπως ειπώθηκε κατά την συνεδρίαση, κλιμάκια μηχανικών θα συνεχίσουν τους ελέγχους και κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ώστε να μην υπάρχουν εκκρεμότητες μέχρι την προσεχή Δευτέρα, όταν θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.

Επίσης, κλιμάκια της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας, πραγματοποίησαν ελέγχους, χωρίς να αναφερθούν ιδιαίτερα προβλήματα. Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σχετικά με την συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, «καταγράφηκε η ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων με βάση τις αρμοδιότητες τους και θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή για το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό παρουσιασθεί»

Συνεχίζεται και τον Απρίλιο η Καθολική αποχή των Δικηγόρων της Κυπαρισσίας για το Πρωτοδικείο

 


ΑΠΟΦΑΣΗ     12  /2024

      Το  Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας συνεδρίασε  σήμερα  29Η  Μαρτίου  2024  ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00 π.μ. έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου και παρευρέθησαν οι Αθανάσιος Πετρόπουλος  Πρόεδρος, Σοφία Σταθοπούλου Γ. Γραμματέας,  Ευστρατία Λέφα  Ταμίας, Αντώνιος Μαρίνης   και Χάϊδω Παναγιωτοπούλου, Σύμβουλοι, με  θέμα την ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΧΗ  των μελών του Συλλόγου από τα καθήκοντά τους  για τους κάτωθι λόγους : 


         1ον) Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, για το ψηφισθέν νομοσχέδιο-έκτρωμα,  Π.Κ. και Κ.Π.Δ, που εκτός των άλλων ενέχει σοβαρούς κινδύνους παραβίασης βασικών όρων προστασίας ατομικών δικαιωμάτων και δη της προσωπικής ελευθερίας καθώς και συρρίκνωση των εγγυήσεων ορθής απονομής της ποινικής δικαιοσύνης.

         2ονΩς ένδειξη διαμαρτυρίας, δια την επαπειλούμενη δια του νέου δικαστικού χάρτη κατάργηση του  Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και Ειρηνοδικείου Πλαταμώδους. Η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχει πολλάκις ομόφωνα εκφράσει την αντίθεσή της στην κατάργηση ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ Εφετείου ή Πρωτοδικείου της Χώρας, όπως λειτουργούν μέχρι σήμερα και 

        3ον) Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, για το ψηφισθέν φορολογικό νομοσχέδιο, και την δι΄ αυτού  φορολογική επίθεση σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των Δικηγόρων δια της εισαγωγής τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, που στόχο έχει τον αφανισμό των δικηγόρων και όχι την δίκαιη φορολόγησή τους .  

    Ο Πρόεδρος ανέπτυξε  τα πιο πάνω θέματα  και ΠΡΟΤΕΙΝΕ  ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, από Δευτέρα 01 Απριλίου   2024  μέχρι και Τρίτη 30 Απριλίου 2024 .Συζητήσεως  γενομένης,  το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ως μέσον καταδείξεως της αντίθεσης του στους νέους ποινικούς κώδικες, στην φορολογική επίθεση σε βάρος των Δικηγόρων αλλά και στην κατάργηση δικαστικών δομών, αποφάσισε  ΟΜΟΦΩΝΑ την ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΧΗ των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, από τα ακροατήρια των Δικαστηρίων  όλης της Ελληνικής Επικράτειας, από την Δευτέρα  01  Απριλίου 2024 μέχρι και την Τρίτη 30  Απριλίου 2024.  


Τοπικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου: Τα αποτελέσματα των αγώνων-Σήμερα ο Α.Ο.Κ. με Ηρακλή

 


Τα αποτελέσματα των αγώνων του Σαββάτου (30/3) στα τοπικά πρωταθλήματα Μεσσηνίας.

B’ τοπική

Αστέρας Αρφαρών – Θύελλα Μερόπης 1-0

Φοινικούντα– Μεσσηνιακός 1-0

Αστέρας Βαλύρας – Παναθηναϊκός Καλαμάτας 1-1

Ομόνοια – Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου 4-2

Γ’ τοπική

Κυπάρισσος – Δώριο 2-0

Τιτάνες – ΑΕΚ Καλαμάτας 1-0

Αίαντας – Παπαφλέσσας Χώρας 0-5

Α.Ο. Φυτειάς – Λέικα 0-3

ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ Π. ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ Κυριακή 31/03/24 18:30 ΠΛΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ Δ., ΤΣΟΠΑΝΑΚΗΣ Χ., ΓΑΙΤΑΝΗΣ Π.

Καταπλακώθηκε 48χρονος στην Άνω Μεσσηνία από το τρακτέρ που οδηγούσε

 




ΑΛΛΟ ένα ακόμα αγροτικό ατύχημα στοίχισε την ζωή ενός αγρότη όταν ο γεωργικός ελκυστήρας εξετράπη της πορείας του και ανετράπη με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του άνδρα

Πιο αναλυτικά το περιστατικό συνέβη, το πρωί του Σαββάτου στη Σκάλα Οιχαλίας, όταν ο άτυχος άνδρας για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους έχασε τον έλεγχο του τρακτέρ που οδηγούσε, το οποίο εξετράπη της πορείας του και ανετράπη.

Ως αποτέλεσμα, ο 48χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα από τον γεωργικό ελκυστήρα που τον καταπλάκωσε. Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Α.Τ. Οιχαλίας.

«Ξύπνησαν» μνήμες στην Τριφυλία από τον χορό των Ρίχτερ-Ζημιές στη Ζαχάρω


 Γ. Παπαδόπουλος: Εικόνα αρκετά φυσιολογικής μετασεισμικής εξέλιξης

Μιλώντας το μεσημέρι στο Naftemporiki TV, ο Δρ. Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ήταν ένας δυνατός σεισμός που έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές. Ωστόσο, όπως τόνισε, το επίκεντρο βρίσκεται σε υποθαλάσσιο χώρο, κάτι που δημιουργεί μία απόσταση ασφαλείας μεταξύ της εστίας και των κοντινότερων οικισμών, γι’ αυτό και δεν υπήρξαν αναφορές για βλάβες.

Σημείωσε ότι ακολούθησαν αρκετοί (10-12) μικρότεροι σεισμοί μεγέθους κάτω των 4 Ρίχτερ, οι οποίοι έχουν αρχίσει να δίνουν μια εικόνα αρκετά φυσιολογικής μετασεισμικής εξέλιξης. «Ίσως αρχίσουν να δείχνουν το δρόμο ότι τα 5,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, αν και αυτό δεν είναι ακόμη βέβαιο», πρόσθεσε.

«Θα περιμένουμε ένα με δύο 24ωρα για να δούμε την πλήρη εξέλιξη και να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία» συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει ιστορικό στην ευρύτερη περιοχή, υπενθυμίζοντας ότι ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός έγινε το 2018 με μέγεθος 6,8 Ρίχτερ. Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι παρακολουθείται το φαινόμενο.

Παράλληλα, σε ανάρτησή του ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «το θρίλερ με τον δήθεν διπλό σεισμό στο θαλάσσιο χώρο του Κυπαρισσιακού κόλπου έληξε. Αρχικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο ανακοίνωσε 2 σεισμούς μεγεθών 5,6 και 5,7. Τελικά, μετά μισή ώρα ανακοίνωσε 4,5 και 5,7. Τέτοια σφάλματα έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Πρέπει να εξαλειφθούν. Δημιουργούν σύγχυση και δυσκολεύουν την αξιολόγηση».

«Ως προς την ουσία, προς το παρόν δεν είμαστε βέβαιοι αν ο 5,7 ήταν ο κύριος σεισμός. Η περιοχή έχει κάνει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν. Θα επανέλθω όταν συλλεγούν περισσότερα δεδομένα» συμπλήρωσε.

Σε νεότερη ανάρτησή του, επισήμανε ότι η σεισμική δράση συνεχίζεται στον Κυπαρισσιακό κόλπο, με σεισμούς μικρότερους του μεγέθους 4 που γίνονται μετά τον πρωινό 5,7. «Ήδη γνωρίζουμε ότι το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι οριζόντιας ολίσθησης με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. Πριν από χρόνια μελετήσαμε και δημοσιεύσαμε λεπτομερείς έρευνες τόσο για την πρόσφατη όσο και για την ιστορική σεισμικότητα της ευρύτερης περιοχής» πρόσθεσε.

Καραστάθης: Μακριά από τις ακτές ο σεισμός
Από την πλευρά του, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Βασίλης Καραστάθης, ανέφερε ότι προηγήθηκε μία σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, ενώ σχεδόν ένα λεπτό αργότερα, στις 09.12, ακολούθησε η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7.

«Η δόνηση αυτή λόγω του μεγάλου μεγέθους που είχε έγινε αισθητή σε μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρο και δημιούργησε μία ανησυχία αρκετά μεγάλη στις περιοχές αυτές. Δεχτήκαμε κλήσεις όχι μόνο από τη Μεσσηνία, αλλά από το Γύθειο, τη Ζάκυνθο, από την Ηλεία. Αλλά το θέμα είναι ότι ο σεισμός αυτός ήταν μακριά από τις ακτές, γεγονός που περιόρισε και τις επιπτώσεις του» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καραστάθης και πρόσθεσε ότι ακόμη είναι πολύ δύσκολο να γίνει εκτίμηση αν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

«Θα περιμένουμε να δούμε και την ακολουθία του. Έχουμε καλό δίκτυο στην περιοχή, καταγράφουμε τη σεισμικότητα, από εκεί και πέρα τις επόμενες ώρες, μετά ένα 24ωρο τουλάχιστον, θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή είναι οι πρώτες ώρες δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια. Αυτό που περιορίζει την ανησυχία είναι η έκταση από τις ακτές», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι ζημιές είναι απειροελάχιστες.

Λέκκας: Δεν υπάρχει ανησυχία
Ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, επισήμανε ότι πρόκειται για μία σεισμογενή περιοχή, ενώ ο σεισμός ήταν σε θαλάσσιο χώρο, γι’ αυτό και δεν υπάρχει ανησυχία. Πρόσθεσε ότι μικρές ζημιές εντοπίζονται στο μοναστήρι των Στροφάδων.

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, καθώς ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε μακριά από κατοικημένες περιοχές. Όπως τόνισε, η δόνηση των 5,7 Ρίχτερ έγινε εντονότατα αισθητή σε μια μεγάλη περιοχή στη Δυτική Ελλάδα, το Ιόνιο και την Πελοπόννησο.

«Δε μας δημιουργεί καμία απολύτως ανησυχία δεδομένου ότι είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας. Είπε, επίσης, ότι δεν έχει νόημα αν είναι διπλός ή μονός σεισμός, καθώς σημειώθηκε στον ίδιο χώρο εντός ολίγων δευτερολέπτων.

Σεισμοί μικρότερου μεγέθους μετά τα 5,7 Ρίχτερ
«Καταγράφονται σεισμοί μικρότερου μεγέθους μετά τα 5,7 Ρίχτερ. Αυτό είναι θετικό σημάδι εκτόνωσης αυτή τη στιγμή που είναι νωρίς για συμπεράσματα» σχολίασε από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Τσελέντης: Κατά μεγάλη πιθανότητα ο κύριος σεισμός
Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης ανέφερε ότι το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 14 χλμ. ανατολικά των Στροφάδων. «Η περιοχή αυτή σεισμοτεκτονικά χαρακτηρίζεται από το ελληνικό τόξο, δηλ. τη σύγκρουση της αφρικανικής πλάκας με την πλάκα του Αιγαίου και τη βύθισή της από κάτω της. Το δυτικό τμήμα του τόξου τερματίζεται ΒΔ της Ζακύνθου και ο σεισμός έγινε σε ένα μικρό ρήγμα κάθετο προς τη ζώνη καταβύθισης με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. Το ρήγμα αυτό είναι πάνω από τη βυθιζόμενη πλάκα, για αυτό είχαμε και μικρό εστιακό βάθος».

Ο κ. Τσελέντης επισήμανε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλες αποστάσεις, ακόμα και μέχρι τα Χανιά, επειδή η σεισμική ενέργεια διαδόθηκε κατά μήκος της συμπαγούς βυθιζόμενης πλάκας που φτάνει μέχρι τη Ρόδο. «Μισό λεπτό πριν είχαμε ένα προσεισμό 4,5R. Η μετασεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες, ακόμα και εβδομάδες, αρκετά μεσαίου μεγέθους γεγονότα. Κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κυρίως σεισμός, αλλά και λίγο μεγαλύτερος αν γίνει, λόγω της θέσης του επικέντρου, δε θα έχει επιπτώσεις. Και το 1982 είχαμε 5,7R στην ίδια περιοχή» σημείωσε.

Διευκρίνισε, δε, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο σημερινός σεισμός να ενεργοποιήσει το ρήγμα της Καλαμάτας.

Υλικές ζημιές σε μοναστήρι στις Στροφάδες
Σύμφωνα με πηγές από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το σεισμό αποκολλήθηκαν και έπεσαν τέσσερις πέτρες από το ταβάνι στο καστρομονάστηρο στις Στροφάδες, χωρίς να προκληθούν περαιτέρω ζημιές.

Στο χώρο υπήρχαν εργάτες, οι οποίοι εργάζονται για την αναστήλωση του μοναστηριού. Μετά το σεισμό οι εργάτες απομακρύνθηκαν και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Ζημιές στη Ζαχάρω
Μικρές υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί στη Ζαχάρω Ηλείας μετά το σεισμό των 5,7 Ρίχτερ στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Μητρόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στη φάση της καταγραφής των ζημιών. Υπάρχουν κάποια θέματα». Έκανε, δε, λόγο για μικρές υλικές ζημιές, μεταξύ άλλων στο δημοτικό στάδιο και σε μάντρες.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Αυτοψίες στη Μεσσηνία
Αυτοψίες σε κτήρια και σχολικές μονάδες των Δήμων Τριφυλίας και Πύλου – Νέστορος για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ζημιές από τους σεισμούς πραγματοποιούν κλιμάκια μηχανικών, όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ευστάθιος Αναστασόπουλος.

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «υπάρχουν αναφορές για κάποιες ζημιές σε παλιά κτήρια, αλλά αυτό θα διαπιστωθεί μετά τους ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, κλειστά θα παραμείνουν για προληπτικούς λόγους σήμερα τα σχολεία του Δήμου Τριφυλίας, καθώς και σχολεία του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στη Μεσσηνία, ιδιαίτερα στις δυτικές περιοχές, ενώ στη 1.00 μετά το μεσημέρι συνεδρίασε το συντονιστικό τοπικό όργανο πολιτικής προστασίας.

Η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού για τον προσεισμό και το τσουνάμι
Αναλυτική ανακοίνωση για τον ισχυρό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ ανατολικά των Στροφάδων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο εξέδωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως αναφέρει: «Την 29η Μαρτίου 2024 και ώρα 09:12:48.74 είχαμε ανατολικά των Στροφάδων πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.7 στην κλίμακα Richter. Πριν από το σεισμό αυτό και ώρα 09:11:54.78, δηλαδή πριν από 53.96 δευτερόλεπτα, σημειώθηκε προσεισμός στην ίδια περιοχή. Το αυτόματο σύστημα εντόπισε άμεσα και σωστά την ύπαρξη δύο σεισμών και μάλιστα υπολόγισε και τα επίκεντρα στη σωστή θέση. Ωστόσο, ενώ το μέγεθος του δεύτερου ισχυρού σεισμού υπολογίστηκε σωστά, ο προσεισμός εμφανίστηκε με λάθος μέγεθος στην αυτόματη λύση.

Ο λόγος ήταν ότι για όλα τα αυτόματα συστήματα ο υπολογισμός του μεγέθους βασίζεται τυπικά σε ένα διάστημα (παράθυρο) καταγραφής 120 δευτερολέπτων για τον κάθε σεισμό. Αυτό γίνεται, ώστε η μέτρηση να περιλαμβάνει ικανό αριθμό σταθμών στους υπολογισμούς, ακόμα και για την περιοχή του ελληνικού τόξου, αλλά και τις συνοριακές περιοχές της Ελλάδας.

Στην εν λόγω περίπτωση, το αυτόματο σύστημα για τον υπολογισμό του μεγέθους του προσεισμού χρησιμοποίησε παράθυρο στο οποίο είχε ήδη εισέλθει ο μεγάλος σεισμός και έτσι επηρεάστηκε.

Η βάρδια Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ ταυτοποίησε άμεσα την ύπαρξη του λάθους στο μέγεθος, ωστόσο έπρεπε να στείλει άμεσα την επείγουσα προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι, αφού το μέγεθος του σεισμού ήταν Μ 5.7 (άνω του Μ 5.5). Η προειδοποίηση τσουνάμι ολοκληρώθηκε σε ελάχιστο χρόνο και συγκεκριμένα μόλις σε 6 λεπτά (9:18).

Αμέσως μετά, στις 9:21:28 (3 λεπτά μετά) είχε ολοκληρωθεί η λεπτομερής λύση του ισχυρού σεισμού και στις 09:23:17 (1 λεπτό και 49 δευτερόλεπτα μετά) διορθώθηκαν και τα στοιχεία του προσεισμού».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ αντέδρασε ψύχραιμα και υπεύθυνα, ακόμα και σε αυτή την πολύ δύσκολη περίπτωση σεισμού (προσεισμός με διαφορά δευτερολέπτων και ανάγκη προειδοποίησης τσουνάμι), και ανακοίνωσε τις ορθές λύσεις στον ελάχιστο δυνατό χρόνο».

Με άδειο καλάθι και χωρίς δεσμεύσεις στη Πελοπόννήσο απήλθε ο υπουργός Υγείας

 


Στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την Τρίπολη, βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Ωστόσο ήρθε και απήλθε με άδειο καλάθι χωρίς να ανακοινώνει τίποτα, ενώ παρότι ενημερώθηκε πολλές φορές για τις ελλείψεις δεν προέβη σε δεσμεύσεις.

Κατά την επίσκεψή του στην πόλη, ο κ. Γεωργιάδης επισκέφθηκε το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάση, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό, και τον διοικητή του νοσοκομείου Αναστάσιο Τζανή. Κατά την παραμονή του στο χώρο, ο υπουργός Υγείας ενημερώθηκε για τις ανάγκες και τις ελλείψεις του νοσοκομείου.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης βρέθηκε στη βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης, εκεί όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή δύο μεγάλων συγκροτημάτων φαρμακοβιομηχανίας για λογαριασμό της ΝΤΕΜΟ και ELPEN.

Σημειώνεται δε, ότι στην ξενάγηση στη ΒΙ.ΠΕ. βρέθηκε, μεταξύ άλλων, και η γενική γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, Βίκυ Λοίζου.

Eurostat: Σταθερά πρώτη στην αιγοτροφία και τρίτη στην προβατοτροφία η Ελλάδα

 


Τις προβλέψεις της για την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων το δεύτερο εξάμηνο του 2024 δημοσίευσε η Eurostat. Σύμφωνα με αυτές, η Ισπανία θα είναι η κορυφαία παραγωγός χοίρων και προβάτων, η Γαλλία βοοειδών και η Ελλάδα αιγών, με τη χώρα μας να βρίσκεται επίσης στην τρίτη θέση όσον αφορά τα πρόβατα.

Αναλυτικά, η Γαλλία προβλέπεται να παραμείνει η μεγαλύτερη παραγωγός βόειου κρέατος και το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με προβλεπόμενη παραγωγή 2,7 εκατομμυρίων κεφαλιών, μπροστά από τη Γερμανία (2 εκατομμύρια), την Ισπανία (1,3 εκατομμύρια) και την Ιρλανδία (1 εκατομμύριο). Από την άλλη, η Ισπανία αναμένεται να εκθρέψει 13,6 εκατομμύρια κεφάλια χοίρων το τέταρτο τρίμηνο του 2024, γεγονός που θα τη φέρει στην πρώτη θέση της ΕΕ όσον αφορά την παραγωγή χοιρινού. Από απόσταση αναμένεται να ακολουθήσουν η Γερμανία (8,8 εκατ.) και η Δανία (7,3 εκατ.).

Η χώρα της Ιβηρικής πρόκειται να κερδίσει την κούρσα στο πρόβειο, με παραγωγή περισσότερων από 4,5 εκατομμύρια κεφαλιών το δεύτερο εξάμηνο του έτους που διανύουμε, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (2,6 εκατομμύρια) και την Ελλάδα (2,1 εκατομμύρια).

Τέλος, η χώρα μας θα βρεθεί στην κορυφή όσον αφορά το αίγειο κρέας, παράγοντας 1 εκατομμύριο κεφάλια το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η Ισπανία αναμένεται να παράγει 0,5 εκατομμύρια κεφάλια, μπροστά από τη Ρουμανία (0,4 εκατομμύρια κεφάλια).

Προβλέψεις

Το δεύτερο εξάμηνο του 2024, η ακαθάριστη εγχώρια παραγωγή (GIP) βοοειδών που παράγονται στην ΕΕ προβλέπεται να φθάσει τα 12,1 εκατομμύρια. Αυτό υποδηλώνει μείωση 1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023, όταν παρήχθησαν 12,2 εκατομμύρια βοοειδή.

Η παραγωγή προβάτων προβλέπεται να μειωθεί κατά 7%, φθάνοντας στα 15,6 εκατομμύρια κεφάλια την ίδια περίοδο, ενώ η παραγωγή αιγών εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 9%, στα 2,4 εκατομμύρια κεφάλια.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2024, η παραγωγή χοίρων προβλέπεται να μειωθεί κατά 1% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τα 57,7 εκατομμύρια κεφάλια.

ypaithros.gr

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Απελευθέρωσαν θαλάσσιες χελώνες από δίχτυα στο ΛΙΜΑΝΙ της Κυπαρισσίας

 


ΕΝΑ ευχάριστο γεγονός μας μεταφέρουν αναγνώστες που αγαπούν το λιμάνι ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί. Όμως αυτή τη φορά αναγνώστρια μας μεταφέρει μια είδηση για την αρωγή των αρχών στις θαλάσσιες χελώνες που τέτοια εποχή βρίσκονται στην περιοχή σύμφωνα με το kyparissianews.com
Όπως αναλυτικά αναφέρει: "Ευτυχώς με τη βοηθεια του λιμενικου σώματος της  Κυπαρισσίας απελευθερωθηκαν απο το μπλεγμένο σκοινί οι ερωτευμένες χελωνίτσες!!!" Φυσικά η βοήθεια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μας ευχαριστεί κυρίως λόγω της ευαισθησίας της τοπικής Λιμενικής Αρχής στον τόπο μας...

Συνωστισμός με 8 υποψηφιότητες για την θέση Διοικητή στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

 


Συνωστισμός υποψηφίων για την θέση του Διοικητή στα Νοσοκομεία Κυπαρισσίας και Καλαμάτα καθώς οι υποψήφιοι περνούν... από εξετάσεις από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα νοσοκομεία της χώρας σε ένα πολιτικό τεστ δεξιοτήτων που διοργανώνει το ΑΣΕΠ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το eleftheriaonline.gr οι εξετάσεις, διάρκειας 2 ωρών, θα πραγματοποιηθούν σε γκρουπ με αλφαβητική σειρά. Ανάμεσα στους υποψηφίους διοικητές είναι η παρούσα διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αγγελος Χρονάς και η πολιτικός μηχανικός Νατάσα Κυριακοπούλου από την Πολεοδομία του Δήμου Καλαμάτας. Δεν περιλαμβάνονται στη λίστα ο γιατρός καθηγητής Παθολογίας Παναγιώτης Χαλβατσιώτης και ο πρώην διοικητής Γιώργος Μπέζος.

Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, οι υποψήφιοι είναι 8, αλλά δεν περιλαμβάνεται ο παρών διοικητής Δημήτρης Λαμπρόπουλος.

Αρχικά θα επιλεγούν 7 υποψήφιοι, οι οποίοι θα υποβληθούν σε συνέντευξη, και μετά θα προκριθούν 3 από αυτούς. Η τελική επιλογή θα γίνει από επιτροπή του υπουργείου Υγείας, υπό την εποπτεία του υπουργού. Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τους διοικητές των ΥΠΕ και των νοσοκομείων της Αθήνας και στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε περιφερειακά ιατρεία.

Προσεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτίρια της Τριφυλίας επιμένει η Κατερίνα Τσιγκάνου


Χθες μετά την σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 Ριχτερ η οποία  ανησύχησε όλη την Τριφυλία καθώς και τις γειτονικές περιοχές ,ευτυχώς χωρίς σοβαρές ζημιές, αφού το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή της Ζακύνθου ,επανερχόμαστε στο αίτημά μας που είναι αίτημα  όλων των φορέων του  Δήμου μας και που επανειλημμένα έχουμε θέσει :

ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ,ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ,ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ .

ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΑ ΟΣΑ ΚΤΙΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΦΘΟΡΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΣ .

ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΟΥΤΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ !

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ !

Η πρόγνωση του συγκεκριμένου σεισμού δεν είναι δυνατή .

Η καλύτερη πρόγνωση είναι η πρόληψη .

Η πρόληψη στα υπάρχοντα κτίρια επιτυγχάνεται αρχικά με τον προσεισμικό ελεγχο ο οποίος δείχνει αν το κτίριο χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο ή επισκευή .

Για την Λαϊκή Συσπείρωση, η αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων και των δημοσίων κτιρίων καθώς και των δημοσίων υποδομών (γέφυρες π.χ) είναι έργο πρώτης προτεραιότητας που πρέπει να έχει ο Δήμος ,διότι από αυτήν εξαρτάται η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων .

Κατερίνα Τσιγκάνου ,δημοτική σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση

ΝΑ ΓΙ


Συνάντηση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Τριφυλίας με το Δήμαρχο

 


ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 27/3, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου κ. Γιώργου Λεβεντάκη και μελών της προσωρινής Διοίκησης της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Τριφυλίας.
Ο κ. Δήμαρχος επικρότησε την πρωτοβουλία και την προσπάθεια δημιουργίας Ένωσης
Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων στον Δήμο μας και μας διαβεβαίωσε πως θα είναι
σύμμαχος στις προσπάθειες ανάδειξης, αλλά και επίλυσης των προβλημάτων που
αντιμετωπίζουν οι περισσότερες σχολικές μονάδες του Δήμου μας, λόγω και της
σημαντικά μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης.
Ο κ. Δήμαρχος, μας ενημέρωσε πως πρόκειται άμεσα να δρομολογηθεί ο απαραίτητος
προ-σεισμικός έλεγχος στις σχολικές μονάδες του Δήμου και ότι θα πραγματοποιηθούν
άμεσα επισκευές και συντηρήσεις πολλών σχολείων. Επιπλέον, του επισημάναμε το
μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στα σχολεία και αφορά την έλλειψη προσωπικού
καθαριότητας και που συνεπάγεται την ανεπαρκή καθαριότητα των σχολείων, ώστε από τη νέα σχολική χρονιά να έχει προβλεφθεί και να μην υφίσταται πλέον το συγκεκριμένο
σοβαρό πρόβλημα.
Τέλος του προτείναμε με την λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς να
πραγματοποιηθεί συνάντηση του Δημάρχου, των αρμόδιων Αντιδημάρχων και της
Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά και όλων των Συλλόγων Γονέων του Δήμου μας και των
Διευθυντών των Σχολείων, μέχρι στην Ένωσή μας μέσα από τις προσεχείς εκλογές των
Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων εκπροσωπηθούν και άλλοι Σύλλογοι Γονέων του Δήμου
μας, με σκοπό να αναδειχθούν τα σημαντικά προβλήματα και οι ελλείψεις που
υπάρχουν, ώστε να επιλυθούν κατά το νέο σχολικό έτος.
Καλούμε όλους τους γονείς του Δήμου μας να δυναμώσουν την δράση των Συλλόγων
τους, γιατί μόνο με τη συμμετοχή μας και μέσα από την συλλογική διεκδίκηση μπορούμε
να βελτιώσουμε την κατάσταση των σχολείων και συνολικά της εκπαίδευσης.
Ακόμα και σήμερα, μετά από τον αρκετά ισχυρό σεισμό στην περιοχή μας,
καταλαβαίνουμε όλοι, την μεγάλη αναγκαιότητα που υπάρχει για άμεσες παρεμβάσεις
στις υποδομές των σχολικών κτιρίων, στον έλεγχο και συντήρηση αυτών.