Pages

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

"Σουλάτσο" λόγω ΝΑΤΟ στο Ιόνιο και Κυπαρισσιακό έκανε το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu

 


Ενάμισι χρόνο πριν η παρουσία στολίσκου τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Ιόνιο και μάλιστα με επικεφαλής αυτού το τουρκικό ελικοπτεροφόρο TCG Anadolu δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Σε αυτή τη φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ωστόσο, που οι δύο πλευρές έχουν αποφασίσει να αγοράσουν χρόνο ηρεμίας, η συμμετοχή τουρκικών πλοίων σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο ανακοινώνονται και από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο «Χ» το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu, συνοδευόμενο από τις φρεγάτες Salihreis και Buyukada βρέθηκε στο Ιόνιο Πέλαγος στις 26 Απριλίου, όπου συμμετείχε σε εκπαίδευση του ΝΑΤΟ. Η παρουσία του ελικοπτεροφόρου Anadolu ήταν στο πλαίσιο της άσκησης Neptune Strike 24.1, στην οποία λαμβάνει μέρος από τις 26-30 Απριλίου.

Τι αναφέρει το ΝΑΤΟ

Στην Neptune Strike 24.1 σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ συμμετέχουνπλοία και αεροσκάφη από 11 χώρες της Συμμαχίας «σε επιχειρήσεις πολλαπλών τομέων μέσω της ενσωμάτωσης δυνατοτήτων ναυτικού πολέμου υψηλού επιπέδου».

Στην Neptune Strike 24.1 συμμετέχουν μεταξύ άλλων, το ιταλικό αεροπλανοφόρο ITS Cavour, το ισπανικό ελικοπτεροφόρο ESP Juan Carlos και το γαλλικό αεροπλανοφόρο FS Charles De Gaulle, με τα συνοδευτικά τους.

Ως ιστορική στιγμή χαρακτηρίζει η ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ την ανάπτυξη του γαλλικού αεροπλανοφόρου, FS Charles de Gaulle, υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ και τη συνεκπαίδευση του μα το ITS Cavour και το ESP Juan Carlos I. Υπογραμμίζεται ακόμα στην ίδια ιστοσελίδα ότι αυτή είναι η παρθενική συμμετοχή του TCG Anadolu σε ΝΑΤΟική άσκηση.Στην άσκηση με δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, πεζοναύτες και ειδικές δυνάμεις συμμετείχε και η Ελλάδα.

Η άσκηση καλύπτει και εξελίσσεται στη Νοτιανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Πηγή:www.in.gr

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΤΗΝ Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

     



Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 1η Μάη και ώρα 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Κυπαρισσίας, απευθύνουν το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Μεσσηνίας – Παράρτημα Κυπαρισσίας, και η Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας (μέλος Ο.Γ.Ε.).

Στα δύο καλέσματα αναγράφονται τα εξής:

ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΟΥΤΕ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ

Η καρδιά των συνταξιούχων θα χτυπήσει αγωνιστικά ,σε όλη τη χώρα ,την 1η Μάη ,τιμώντας τους αγώνες της Εργατικής Τάξης και τους νεκρούς της .Συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα Μεσσηνίας

Οι συνταξιούχοι θα βροντοφωνάξουν :

Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Η ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Είναι εδώ οι ατέλειωτες περικοπές των συντάξιμων αποδοχών οι περικοπές των δώρων μας ,του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας ,η αύξηση κρατήσεων για την Υγεία κατά 6% και από την κύρια και από την επικουρική 6% και 6% ακόμη και από τους πεθαμένους (μέσω των συντάξεων χηρείας)

Είναι εδώ το άρπαγμα δεκάδων δισεκατομμυρίων από τα ασφαλιστικά ταμεία, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Είναι εδώ οι περικοπές στις συντάξεις μας ,μέσω της ακρίβειας και της προσωπικής διαφοράς, του νόμου Κατρούγκαλου . Παρά τις διακηρύξεις για κατάργηση, από την κυβέρνηση της Ν.Δ ,ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Και όλα μαζί, τα σαρώνει η άνοδος του πληθωρισμού και της ακρίβειας, που έχουν καταντήσει τις συντάξεις πενιχρά επιδόματα.

Σας καλούμε την 1η Μάη στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία των εργαζομένων που κήρυξαν τα Συνδικάτα Μεσσηνίας .

Θα είμαστε εδώ:

Τετάρτη 1η Μάη ,Εργατικό Κέντρο Κυπαρισσίας ώρα 11:00 π.μ

ΠΑΙΔΕΙΑ –ΥΓΕΙΑ –ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ –ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΕΦΚΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ —–ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

 

………………….

Εργαζόμενη, νέα μητέρα, αυτοαπασχολούμενη, αγρότισσα, 

Η Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) σε καλούμε

να τιμήσουμε και φέτος αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά.

Εμπνεόμαστε από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και με τη συμμετοχή των γυναικών!

Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!

ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΗ 2024 ,ώρα 11:00 π.μ

ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε. Με τη συλλογική μας οργάνωση μπορούμε να αντιπαλέψουμε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων που την ακολουθούν, που λογαριάζει τις ζωές μας με τη λογική του “κόστους” για το κράτος και με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

Καθημερινά βιώνουμε τη σύγχρονη βαρβαρότητα, την πολύπλευρη βία:

  • Την εργασιακή ανασφάλεια, τη δουλειά με ημερομηνία λήξης, τους μισθούς ψίχουλα, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που κάνουν θραύση κυρίως στους κλάδους με μεγάλη γυναικεία συμμετοχή, όπως στον επισιτισμό-τουρισμό, το εμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες,

  • την ακρίβεια που εξανεμίζει τα εισοδήματα μας,
  • την εμπορευματοποίηση της Υγείας, την έλλειψη προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας, την απόκτηση παιδιού να αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα για τα νέα ζευγάρια,

  • την εμπορευματοποίηση της παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της,

  • τον εφιάλτη των πλειστηριασμών και των εξώσεων,
  • την έλλειψη των απαραίτητων δομών και υπηρεσιών για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, την αστυνομική αυθαιρεσία,

  • τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την πολύπλευρη εμπλοκή της χώρας μας που την καθιστά συνένοχο στο έγκλημα και την καθιστά πιθανό στόχο αντιποίνων.

ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ (μέλος ΟΓΕ)

Συγκίνησε η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ Κυπαρισσίας στα πλαίσια Επετείου της Εξόδου του Μεσολογγίου-VIDEO

 


Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η φετινή συμμετοχή συλλόγων στην πομπή του Σαββάτου στα πλαίσια της Επετείου της Εξόδου του Μεσολογγίου.

Περισσότεροι από 170 σύλλογοι και 25 φιλαρμονικές συμμετείχαν στην πομπή, η οποία ξεκίνησε από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και κατέληξε στον Κήπο των Ηρώων, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες επισκέπτες και ντόπιοι.

Δύο ώρες ωστόσο πρίν ξεκινήσει η πομπή, ένα "μελίσσι' από όργανα και μουσικούς πέρασε το ένα μετά το άλλο χτες από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατεύθυνση την αφετηρία της πομπής.

Στη πρωτοεμφανιζόμενη λεωφόρο των φιλαρμονικών έδωσαν το παρών δεκάδες μπάντες που ήρθαν στο Μεσολόγγι για να επιδείξουν τις μουσικές τους ικανότητες και συμμετείχαν σε αυτό τη νέα εκδήλωση που συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα των Γιορτών Εξόδου.

Με αφετηρία την Πύλη και κεφαλή την δημοτική φιλαρμονική, μπάντες από την Αμφιλοχία, τη Ναύπακτο, το Αντίρριο, την Κυπαρισσία, τους Γαργαλιάνους, την Πάτρα, το Περιστέρι, την Ερμιονίδα, τη Λευκάδα, τη Νεμέα, την Τρίπολη, την Αιγείρα, την Ανατολική Μάνη, τα Λεχαινά, τη Μονεμβασιά και φυσικά την Φιλαρμονική "Ιωσήφ Ρωγών" και τον "Δ. Σολωμό" έκαναν εντυπωσιακή εμφάνιση και κέρδισαν τις εντυπώσεις.

Το ραντεβού ανανεώνεται για του χρόνου με μεγαλύτερη συμμετοχή και νέα μουσικά ακούσματα.

Μετατροπή του πεζόδρομου Φιλιατρών σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας στο Δ.Σ. Τριφυλίας

 


Κατά πλειοψηφία απόφαση, ερωτηματικό η απαίτηση ύπαρξης εγκεκριμένης οριστικής κυκλοφοριακής μελέτης

Την κατάργηση του πεζόδρομου Φιλιατρών και τη διάνοιξή του σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας αποφάσισε κατά πλειοψηφία, με 13 θετικές ψήφους της συμπολίτευσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας στην τελευταία του συνεδρίαση. Σοβαρό ερωτηματικό αποτέλεσε, ωστόσο, η απαίτηση ή όχι ύπαρξης εγκεκριμένης οριστικής κυκλοφοριακής μελέτης.

Το 7ο θέμα της συνεδρίασης του Σώματος ήταν «Έγκριση της με αριθ.64/2024 ΑΔΕ με θέμα “Γνωμοδότηση σχετικά με την απόφαση με αριθ.5/2024 του Συμβουλίου της Κοινότητος Φιλιατρών με θέμα: Πρόταση για διάνοιξη του πεζοδρόμου Φιλιατρών».

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Δ.Κ. Φιλιατρών, Νικόλαος Στριμπάκος, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της πόλης, πλην μιας μικρής μειοψηφίας, θέλει να γίνει διάνοιξη του πεζόδρομου και μετατροπή σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Επίσης, ότι το θέμα έχει περάσει ομόφωνα τόσο από το Τοπικό Συμβούλιο όσο και από τη Δημοτική Επιτροπή, τονίζοντας ότι η πεζοδρόμηση έγινε σε λανθασμένο μέρος και δεν πέτυχε. Λόγω δε του πεζόδρομου η περιοχή εκεί ερημοποιήθηκε.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Γεώργιος Λεβεντάκης, σημείωσε ότι τα μαγαζιά «μείνανε έρμα και με σπασμένες τζαμαρίες», ενώ συμπλήρωσε πως εκπονούνται κυκλοφοριακές μελέτες και για τα Φιλιατρά και για την Κυπαρισσία, αναφέροντας ακόμη ότι «στο σχέδιο πόλης των Φιλιατρών το τμήμα του πεζόδρομου ήταν και είναι δρόμος, δεν άλλαξε αυτό όταν έγινε πεζόδρομος, αλλά έγινε μόνο με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς μελέτη». Επίσης, είπε ότι θα γίνει μονός δρόμος ήπιας κυκλοφορίας με ίδιες πλάκες με εκείνες της πλατείας.

Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου θύμισε ότι η προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κατάργηση του πεζόδρομου ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση επειδή δεν υπήρχε κυκλοφοριακή μελέτη, με τον κ. Λεβεντάκη να της απαντά ότι έκανε λάθος η Αποκεντρωμένη και δε χρειάζεται μελέτη, γιατί εκεί ήταν δρόμος, αλλά κάνουν μελέτες τώρα.

Από την πλευρά του ο Κυριαζής (Άκης) Κατρίτσης ρώτησε εάν υπάρχει κάποια εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, με τον αντιδήμαρχο Αντώνιο Βλάχο να απαντά: «Μετά θα έρθει. Πρώτα προτείνει το Τοπικό και μετά εξετάζει η Τεχνική Υπηρεσία». Τότε ο κ. Κατρίτσης αναρωτήθηκε: «Δηλαδή, εμείς θα ψηφίσουμε. Τι κόστος έχει, κε Βλάχο, ο δρόμος; 100.000 ευρώ; 200.000 ευρώ; 300.000 ευρώ; Υπάρχουν τα λεφτά;», με τον αντιδήμαρχο να ανταπαντά: «Άμα δεν ψηφίσουμε του Τοπικού την πρόταση, τι να σας πω;».

Σε παρέμβασή του ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος επισήμανε: «Είναι πολιτική η απόφαση», με τον κ. Κατρίτση να λέει: «Η πολιτική απόφαση έχει και οικονομική διάσταση…» και να συμπληρώνει πως δεν πιστεύει ότι ο δρόμος ήπιας κυκλοφορίας θα βοηθήσει και αναζωογονήσει την περιοχή.

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Τσιγκάνου σημείωσε ότι επί δημαρχίας του κ. Σωτηρόπουλου η ίδια, ως εργολάβος, κατασκεύασε αυτό τον πεζόδρομο και ξέρει την ιστορία του καλά, προσθέτοντας πως δεν είναι αλήθεια αυτό που είπε ο πρόεδρος της Δ.Κ. Φιλιατρών ότι τα Φιλιατρά δε θέλουν τον πεζόδρομο. Και ρώτησε: «Πού έχουμε στοιχεία ότι το γεγονός ότι εγκαταλείφθηκε η αγορά οφείλεται στον πεζόδρομο;», ενώ σε άλλο σημείο ρώτησε τον πρόεδρο του Συμβουλίου Δ.Κ. Φιλιατρών: «Θεωρείτε ότι αυτό ήταν το σημαντικότερο πρόβλημα των Φιλιατρών;», λέγοντας ότι καταψηφίζει.

Μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Τσαφαράς είπε ότι «εάν ο πεζόδρομος είναι και μπορεί να υπάρξει ως πεζόδρομος, να υπάρξει πεζόδρομος. Από τη στιγμή που δεν μπορεί, να πάμε στην αρχική μορφή», προτείνοντας «είτε να παραμείνει πεζόδρομος είτε να διανοιχθεί όπως ήταν πριν», δηλαδή κανονικός δρόμος και όχι ήπιας κυκλοφορίας.

Αίσθηση προκάλεσε παρέμβαση του κ. Μπακούρου: «Όταν το 1974 έγινε η πρώτη πεζοδρόμηση στην Ελλάδα, της Βουκουρεστίου, αναστατώθηκε όλος ο κόσμος. Και τελικά, προϊόντος του χρόνου, κατέληξε η Βουκουρεστίου να είναι ο ακριβότερος δρόμος της Αθήνας. Δηλαδή, δεν υποβαθμίστηκε η περιοχή εκεί γιατί υπάρχει πεζόδρομος».

Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου τόνισε πως από τη στιγμή που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε την προηγούμενη απόφαση γιατί δεν υπήρχε κυκλοφοριακή μελέτη και η Δημοτική Αρχή δεν πήγε στο Συμβούλιο εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη, δεν μπορεί να το ψηφίσει και καταψήφισε.

Την πρόταση Τσαφαρά ψήφισαν οι 4 της παράταξης Κατρίτση.

Του Ηλία Γιαννόπουλου

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Τριφυλίας την Μεγάλη Τρίτη

 


Διακοπές ρεύματος σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ θα πραγματοποιηθούν σήμεραΜεγάλη Τρίτη, σε περιοχές της Τριφυλίας, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ υλοποιεί έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύω
ν.

Αναλυτικά οι περιοχές:

30/4/2024 8:00:00 πμ30/4/2024 1:00:00 μμΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
ΑΡΜΑΚΑΔΙΑ – ΒΡΥΣΕΣ – ΣΤΕΦΑΝΙ ΑΓ.ΚΥΡΙΑΚΗΣ – ΜΥΡΙΤΟΒΑ – ΓΙΟΛΑΚΑ128Λειτουργία
30/4/2024 8:00:00 πμ30/4/2024 4:00:00 μμΜΕΣΣΗΝΗΣΣτον Αγ. Αυγουστίνο και στα αρδευτικά Βελίκας, του Δήμου Μεσσήνης , από ώρα 08:00 έως 16:00.Κατασκευές
30/4/2024 11:00:00 πμ30/4/2024 4:00:00 μμΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
ΣΠΗΛΙΑ129Λειτουργία

Η ΔΕΥΑ Τριφυλίας για τα δικαιολογητικά δικαιούχων δημοτών από το Κοινωνικό Τιμολόγιο

 


Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Τριφυλίας (Δ.Ε.Υ.Α.Τ.) υπενθυμίζει  στους καταναλωτές που ωφελούνται από το Κοινωνικό Τιμολόγιο ότι είναι απαραίτητη η άμεση υποβολή δικαιολογητικών για την επιβεβαίωση της συνέχισης της ένταξης τους στο πρόγραμμα.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι δεν προχωρήσουν στην υποβολή των σχετικών εγγράφων εγκαίρως, θα διαγραφούν αυτόματα από το σύστημα.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ :

–         ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ

–         ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ

–         ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

–         ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΙΣΗ Ή ΆΝΩ ΤΟΥ 67%

Λεπτομέρειες: https://www.deyatrif.gr/koinoniko-timologio

  • ΣΗΜ.:

– Οι αιτήσεις πρέπει να γίνονται μέσα στον πρώτο μήνα κάθε έτους.

–  Ενημερωθείτε από τη Δ.Ε.Υ.Α.Τ. για τα κριτήρια  ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Σε αδιέξοδο χιλιάδες μετανάστες, αλλά και παραγωγοί για νόμιμους εργάτες γης


 Η προϋπόθεση για την ύπαρξη σύμβασης εργασίας προκειμένου να ανανεωθεί η άδεια διαμονής των νόμιμων μεταναστών, που έχει επιβάλει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, θα οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες μετανάστες, αλλά και αγρότες. Τη στιγμή που οι ελλείψεις σε εργάτες γης είναι μεγάλες, τα κενά θα αυξηθούν, καθώς πολλοί θα αδυνατούν να ανανεώσουν την άδεια διαμονής τους.

Η άδεια διαμονής κατόπιν μετάκλησης (άρθρο 7 της υπουργικής απόφασης 95391/20-03-2024) είναι η πλέον δημοφιλής άδεια διαμονής για τους αλλοδαπούς που εργάζονται στον αγροτικό τομέα. Οι περισσότεροι αλλοδαποί που εργάζονται στις καλλιέργειες αμείβονται με εργόσημο, καθώς οι ανάγκες δεν είναι ίδιες όλες τις εποχές του έτους, αλλά και για όλες τις καλλιέργειες.

Έτσι, είναι πολύ πιθανό κάποιος να απασχολείται σε περισσότερους από έναν εργοδότες, να κάνει δηλαδή μεροκάματα, ενώ σαφώς δεν μπορεί να έχει σίγουρη καθημερινή εργασία. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει δέσμευση για ετήσια σύμβαση με εργάτες γης. Όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, ζητώντας να τροποποιήσει τη διάταξη, το ζήτημα αφορά την πρόσφατη έναρξη εφαρμογής του νέου Κώδικα Μετανάστευσης και την έκδοση της υπ. Αριθμ. 95391/2024 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με θέμα: «Καθορισμός των ειδικών δικαιολογητικών, ανά κατηγορία εθνικής θεώρησης εισόδου, και των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη χορήγηση και την ανανέωση των αδειών διαμονής, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.  5038/2023 (Α’ 81)».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου πρόσθεσε την υποχρέωση υποβολής σύμβασης εργασίας κατά τη φάση της ανανέωσης της άδειας διαμονής που αφορά τη «Μισθωτή απασχόληση και παροχή υπηρεσιών ή έργου».

«Από το 2014, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και απλοποίησης των διαδικασιών που επέφερε ο προηγούμενος Κώδικας Μετανάστευσης, ο νομοθέτης όρισε πως η ανανέωση των σχετικών αδειών εξαρτάται από την εκπλήρωση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ενώ ύπαρξη σύμβασης αναζητάται μόνο κατά τη φάση αρχικής χορήγησης της άδειας διαμονής», διευκρινίζει.

Η υποχρέωση των εργαζόμενων μεταναστών ποτέ δεν ήταν να εργάζονται αδιαλείπτως, ενώ υπάρχουν κατηγορίες απασχόλησης στις οποίες ο νόμος δεν προβλέπει τη σύναψη συμβάσεων (εργόσημο). Ας σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2023 ψηφίστηκε διάταξη για τους μετανάστες εργάτες γης που ήδη απασχολούνται παράνομα στην Ελλάδα και οι οποίοι θα μπορούν, πλέον, να εργαστούν νόμιμα, βγάζοντας χαρτιά. Πρακτικά, όμως, η προϋπόθεση της σύμβασης εργασίας που προβλέπεται στην υπουργική απόφαση η οποία εκδόθηκε πριν από δύο εβδομάδες θα οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους που ζουν και εργάζονται για χρόνια στη χώρα σε αδυναμία ανανέωσης των αδειών διαμονής τους.

Αιτήσεις παραμονής αλλοδαπών με το νέο καθεστώς 

Συνολικά, έχουν υποβληθεί 14.000 αιτήσεις για άδεια παραμονής στην Ελλάδα για εργασία με βάση τη σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες. Πάντως, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εκτιμά ότι συνολικά θα κατατεθούν περισσότερες από 30.000 αιτήσεις, ενώ σχεδιάζεται και η επέκταση της άδειας παραμονής στη χώρα μας, από τρία σε πέντε χρόνια. Προς το παρόν, έχουν εγκριθεί οι άδειες διαμονής για εργασία 4.500 αλλοδαπών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, η επέκταση της άδειας παραμονής στη χώρα μας από τα τρία στα πέντε χρόνια εξετάζεται προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε βάθος χρόνου, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά καινούργια διαδικασία. Παράλληλα, προβλέπεται και η ενίσχυση των προξενείων με προσωπικό, ώστε να μειωθεί ο χρόνος και η γραφειοκρατία στη διαδικασία μετάκλησης.

Αντίστοιχη στήριξη σχεδιάζεται και στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι οποίες θα συνεργάζονται με τις αντίστοιχες υπηρεσίες Ασύλου, ώστε να βγαίνουν πιο άμεσα οι άδειες εργασίας. Προτάσεις για την επίσπευση των διαδικασιών αναμένεται να συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο που προετοιμάζει το υπουργείο Μετανάστευσης.

Ήδη, έχουν υπογραφεί διακρατικές συμφωνίες με Αίγυπτο και Μπαγκλαντές, ώστε να πραγματοποιηθούν μετακλήσεις εργατικού δυναμικού, ενώ, σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί, γίνεται προσπάθεια να υπάρξουν ανάλογες συμφωνίες και με άλλες χώρες, όπως η Ινδία, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες και η Μολδαβία.

«Τρύπα» 80.000 εργατών ενόψει καλλιεργητικής περιόδου

Πάντως, από την πλευρά του αγροτικού κόσμου αναφέρεται ότι οι ελλείψεις συνεχίζονται και επιτείνονται ενόψει των αυξημένων αναγκών της καλλιεργητικής περιόδου, καθώς, όπως υπολογίζεται, λείπουν περίπου 80.000 εργάτες γης, κυρίως σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Μακεδονία.

ypaithros.gr

Πελοπόννησος: Στα σκαριά να ιδρυθεί Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων

 


Τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων στην Πελοπόννησο, γνωστοποίησε, σε ομιλία του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, μιλώντας σε συνέδριο που έγινε στην Καλαμάτα και αφορούσε την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας.

Όπως ανέφερε, η Περιφέρεια, βρίσκεται σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να εκπονηθεί το master plan της διαχείρισης υδάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο θα αφορά τη διαχείριση του νερού, τα εγγειοβελτιωτικά έργα και την αντιπλημμυρική προστασία.

Στην ομιλία του στο εν λόγω συνέδριο, ο Δημήτρης Πτωχός, στάθηκε και στο θέμα της αξιοποίησης των πόρων της δίκαιης μετάβασης, αλλά και στο brand της Πελοποννήσου, πάνω στα εμβληματικά γεωργικά προιόντα.

Στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, το οποίο συνέπεσε με την ολοκλήρωση 10 χρόνων δραστηριοποίησης της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, στον πρωτογενή και ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα της χώρας, συμμετείχαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Σπυρίδωνας Ζαχαριάς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής ευρωπαϊκών προγραμμάτων και καινοτομίας, Μάρκος Λέγγας, ενώ το παρακολούθησαν, Αντιπεριφερειάρχες, Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Ετοιμάζεται να ιδρυθεί στην Πελοπόννησο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων

Επίτιμος Ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός, Βουλευτής Μεσσηνίας, Αντώνης Σαμαράς και κεντρικός εισηγητής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Κατά την ολομέλεια έναρξης του συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυναν η Δ’ Αντιπρόεδρος ΒτΕ και Βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όλγα Γεροβασίλη, ο Βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς και Βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) Jaime Lillo López και ο Αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ε.Ε. Leonardo Pofferi.

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

"Φωτιά" από τις ξεκάθαρες δηλώσεις Κουτσούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου σε παρατάξεις της αντιπολίτευσης

 


Βολή κατά βολή  από τον επικεφαλής της παράταξης “Πελοπόννησος Αφετηρία Ζωής” από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου σε σχέση με τα όσα μεταφέρθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε ανακοινώσεις μετά και τις… εξελίξεις της συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής Υγείας.

«Επειδή θεωρώ και δεν θα κρυφτούμε πίσω από το πληκτρολόγιο, ότι οι παρεμβάσεις προσβάλλουν το Σώμα, προσβάλουν τη λειτουργία του θεσμού της Περιφέρειας όπως ακριβώς εδόθησαν στην δημοσιότητα» με αυτά τα λόγια και μέσω της θεσμικής του θέσης ο κ. Κουτσούλης απήντησε στους υπαινιγμούς περί συνεργασίας της παράταξής του με εκείνη του κου Πτωχού και «υπογείων διαδρομών».

Η παράταξη Τατούλη σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο μεταξύ άλλων για εξαργύρωση πολιτικών γραμματίων «που οφείλει σε συγκεκριμένους δήθεν κεντροαριστερούς παράγοντες»  η παράταξη Πτωχού, κάνοντας αναφορές σε «πάρα φύσιν» συμμαχίες, αναφέροντας:«Γιατί άραγε όλοι οι σύμβουλοι του κ. Πτωχού επέλεξαν να ψηφίσουν ως Αντιπρόεδρο τον κ. Κουτσούλη και όχι τους εκπροσώπους της Μείζονος  και της πρώτης Ελάσσονος μειοψηφίας; Δηλαδή τον κ. Γιαννακούρα ή τον κ. Μάκαρη; Επειδή η αποκάλυψη αυτή, της πολιτικής συναλλαγής, καταγγέλθηκε έντονα δημόσια από τον κ. Μάκαρη και τον κ. Γιαννακούρα, ο κ. Κουτσούλης πάνω στον πανικό του οδηγήθηκε σε ένα απαράδεκτο πολιτικό λάθος. Θεώρησε, ότι ο επικεφαλής και τα μέλη της παράταξης της “Νέας Πελοποννήσου” θα φοβηθούν από τον εκφοβισμό και τις λεκτικές απειλές που δέχθηκε το μέλος της παράταξης μας, κ. Βαγγέλης Γιαννακούρας, από συγγενικό του πρόσωπο, το οποίο μάλιστα χρησιμοποίησε και την επαγγελματική του ιδιότητα.»

Ενώ η παράταξη του Μανώλη Μάκαρη σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η στάση της παράταξης του ΠΑΣΟΚ όλους αυτούς τους μήνες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Χαμηλοί τόνοι, αντιπολίτευση που στην καλύτερη των περιπτώσεων χαρακτηρίζεται υποτονική και ανοχή, αν όχι υποστήριξη, στην παράταξη Πτωχού. Όμως πλέον, οι εντυπώσεις μετατράπηκαν σε αντικειμενικά γεγονότα. Στην πρώτη Συνεδρίαση της επιτροπής Υγείας ο κ. Κουτσούλης επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στο Περιφερειακό Συμβούλιο στηρίχθηκε και ψηφίστηκε ως αντιπρόεδρος από την παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία… …Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι ότι οι παρατάξεις Πτωχού και Κουτσούλη , δηλαδή οι παρατάξεις που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε συνεννόηση και έχουν συνεργασία.»

Ο Δημήτρης Κουτσούλης λαμβάνοντας σήμερα τον λόγο στη συνεδρίαση του  ΠΕ.ΣΥ.Π. κατηγόρησε όσους μίλησαν για συνδιαλλαγή και συνεργασία μεταφέροντας στο Σώμα το πως έχουν οι καταστάσεις και μιλώντας και με … ονόματα για τα όσα έχουν γίνει. Χαρακτηριστικές οι αναφορές του πως προεκλογικά για εκείνους που του ζήτησαν να μην κατέβει με το ΠΑΣΟΚ αλλά με την παράταξη Τατούλη.

«Στο διαδίκτυο υπήρξαν λιβελλογραφήματα σχετικά με μια συνεργασία η παράταξη του κου Πτωχού με την παράταξη του κου Κουτσούλη και εδώ φάνηκαν -είπαν – οι συνδιαλλαγές για τη νίκη του κου Πτωχού στις εκλογές και ότι προηγήθηκε. Πραγματικά εάν είχα τη δύναμη να κουνάω τη μισή Πελοπόννησο σήμερα αυτή τη στιγμή θα ήμουν Περιφερειάρχης! Ειπώθηκε ότι ήταν πολιτικός πολιτισμός να ψηφιστεί ο κ. Γιαννακούρας. Δηλαδή είμαστε απολίτιστοι εάν δεν ψηφίσουμε κάποιον ο οποίος θέλει να εκλεγεί» σημείωσε.

Απευθυνόμενος στην κα Νικολάκου η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος είπε «Εάν δεν κάνω λάθος είστε αντιπρόεδρος βγήκατε με τις ψήφους της πλειοψηφίας; Και με τις ψήφους της πλειοψηφίας. Διότι έτσι κι αλλιώς πρέπει να υπάρχουν και οι ψήφοι της πλειοψηφίας για να εκλεγεί κάποιος αφού αναγκαστικά – απλά μαθηματικά- υπάρχουν αυτές οι δομές και η πλειοψηφία έχει το 60%. Και στην επιτροπή αυτή θα μπορούσαμε να έχουμε θέσει (σ.σ υποψηφιότητα), εγώ θεώρησα ότι στον τομέα της υγείας γνωρίζω τα πράγματα και είχα κάθε δικαίωμα να θέσω υποψηφιότητα. Μιλήσαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων για συνδιαλλαγή και για συνεργασία. Τους καλώ ανοικτά να πουν για ποια συνδιαλλαγή και ποια συνεργασία μιλάνε, θεσμικά και όχι να κρυφτούν πίσω από το πληκτρολόγιο ως είθισται.»

Σε άλλο σημείο είπε: «Με χαρακτηρίσατε πολιτικό βρέφος! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ διότι το βρέφος είναι αναμάρτητο! Πότε πρόλαβε λοιπόν να συνδιαλλαγεί; Να σας θυμίσω όμως ότι το πολιτικό αυτό βρέφος το 2019 το παρακαλάγατε να βγει υποψήφιο στην παράταξή σας και τον Αύγουστο μόλις τώρα, στις εκλογές, πριν κατατεθούν τα ψηφοδέλτια, μου λέγατε έλα μαζί μας και μην κατέβεις με το ΠΑΣΟΚ υποψήφιος. Το κινητό μου είναι στη διάθεση οποιοδήποτε θέλει για να αποδείξει αυτά, τα οποία λέω! Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείτε να διαχειριστεί την ήττα όμως πραγματικά σεβαστείτε τουλάχιστον την πορεία μου.  Ναι, είμαι πολιτικό βρέφος γιατί δεν ήθελα να γίνω πολιτικός μαθουσάλας και δεν θέλω».

Ακολούθως τον λόγο πήρε η Ντίνα Νικολάκου, που σημείωσε πως η υποψηφιότητα Κουτσούλη δεν ήταν επιλογή νίκης, αλλά ήττας Τατούλη. «Το ΠΑΣΟΚ που εκπροσωπεί σήμερα ο κ. Κουτσούλης έκανε ένα μοιραίο πολιτικό λάθος το 2019 κατεβάζοντας τον κ. Μπουντρούκα ο οποίος έγινε έμμισθος σύμβουλος του κου Νίκα και ήταν απών απ’ όλες τις συνεδριάσεις. Και βεβαίως το 2023 αναμέναμε να κάνει μια πολιτική κίνηση για να «πάρει» την Περιφέρεια Πελοποννήσου όχι για να χάσει ο Πέτρος Τατούλης και τα στελέχη του».

Ενώ ο Μανώλης Μάκαρης τον κάλεσε να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση. «Ποτέ δεν σας είπα εγώ για συνδιαλλαγές. Συνεργασία φαίνεται από το αποτέλεσμα…» είπε και κατέληξε «Πραγματικά εάν ήξερα ότι θα δημιουργήσει τέτοιο αναβρασμό ψυχής στον κ. Κουτσούλη, για λόγους υγείας και μόνο, δεν θα έκανα αυτή τη δήλωση

Σε έντονο ύφος τη δική του απάντηση έδωσε ο κ. Γιαννακούρας «Ειλικρινά δεν θα είχα τα «μούτρα» εάν ήμουν εγώ στη θέση του κου Κουτσούλη να απαιτούσα να γίνω αντιπρόεδρος.  Δεν θα το έκανα ποτέ. Σέβομαι την ιεραρχία και την ψήφο των Πελοποννησίων πολιτών… Κι αν πραγματικά ήξερα ότι θα απαιτούσε να γίνει αντιπρόεδρος δεν θα έβαζα, πραγματικά, καθόλου», για να σημειώσει κλείνοντας ότι «για να ψηφίσουν και οι δέκα κάτι σημαίνει! Όταν με παίρνει η αδερφή και με λέει εάν δεν το καταβάσεις θα σου κάνω μήνυμα και το τελευταίο επειδή μίλησα αγαπητέ κ. Κουτσούλη, δεν συνηθίζω να πάω στα δικαστήρια εγώ σε ένα πολιτικό όργανο μιλάω πολιτικά…».

«Έχουμε ζήσει αντίστοιχες και παρόμοιες αντιπαραθέσεις και στο παρελθόν» είπε ο κ. Κελλάρης για να θυμίσει «Όλοι εσείς που «σκοτώνεστε» σήμερα εδώ πέρα, τα αντιΝίκα μέτωπα που είχαμε στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, που πηγαίνατε χεράκι – χεράκι σε αυτή την αντιπαράθεση την κάλπικη που βέβαια τα αντιΝίκα μέτωπα γίνανε στο τέλος αγάπες για να πάμε στις εκλογές και να πετύχουμε τον σκοπό μας. Αντιπαραθέσεις και κοκορομαχίες που δεν αφορούν σε καμία περίπτωση τα προβλήματα του κόσμου της Πελοποννήσου που θα έπρεπε να ασχολούμαστε σαν Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου».