Pages

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕ3 ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΕΚΤΙΜΆ ΟΤΙ ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

 


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα, για τον ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ και ζητούμενο πολλών ετών, για τους κατοίκους της πόλης της Κυπαρισσίας, προχωρά και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τη χρονική αυτή περίοδο.
Πρόκειται για το ΕΡΓΟ, που αφορά στην «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕ3 ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ» (παραλιακό κομμάτι) και συνεχίζονται με εντατικότατους ρυθμούς, οι εργασίες διαμόρφωσης των οικοδομικών τετραγώνων, των δρόμων και των πεζοδρομίων αυτού.
Η εξεύρεση οικονομικών πόρων (συμπληρωματική χρηματοδότηση), για την πραγματοποίηση και των εργασιών διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, της περιοχής αυτής, είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας.
Στόχος μας είναι, με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, να έχει επιτευχθεί η, αισθητικά και λειτουργικά, αναβάθμιση του αστικού τοπίου, στην περιοχή και να της έχει δοθεί η δυνατότητα, να αποκτήσει νέα ταυτότητα και νέες προοπτικές.
Και συνεχίζουμε…
Την προσπάθεια αναβάθμισης του Δήμου Τριφυλίας, με έργα υποδομών και άλλα, που αποτελούν προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής και μέσα από αυτά επιζητούμε την ανάπτυξη του τόπου μας και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών.
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 31-07-2024
Ο δήμαρχος Τριφυλίας

Μεσσηνία: Χειροπέδες σε 3 άτομα που έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς και έκαναν κλοπές


 Συνελήφθησαν, χθες Τρίτη 30 Ιουλίου το απόγευμα, σε τοπική

κοινότητα του δήμου Πύλου-Νέστορος, από αστυνομικούς
του Αστυνομικού Τμήματος Πύλου-Νέστορος, 2
ημεδαποί, ηλικίας 33 και 52 ετών, αντίστοιχα, μαζί με έναν
40χρονο ημεδαπό, ο οποίος αναζητείται.

Οι αστυνομικοί έκαναν σήμα σε όχημα που οδηγούσαν, για τη
διενέργεια ελέγχου, οι δράστες όμως δεν συμμορφώθηκαν πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς.

Επιπλέον, όπως προέκυψε, οι ανωτέρω, πρωινές ώρες της 30.7.2024 είχαν διαπράξει 2 περιπτώσεις αποπειρών κλοπής και 1 περίπτωση κλοπής σε οχήματα, όπου αφαίρεσαν κινητό τηλέφωνο, χρήματα, είδη ένδυσης, τραπεζικές κάρτες και προσωπικά αντικείμενα, μέρος των οποίων βρέθηκε και αποδόθηκε.

Τέλος, κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Κοινό μέτωπο Μεσσηνίας και Ηλείας με οργή λαού για το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα

 


Το σοκαριστικό δυστύχημα στην Ελαία, με τον τραγικό απολογισμό των τεσσάρων νεκρών και των πέντε σοβαρά τραυματισμένων έφερε με τον πιο άκομψο και μακάβριο τρόπο ξανά στην επιφάνεια την ανάγκη κατασκευής του οδικού άξονα Πύργος -Καλό Νερό – Τσακώνα, του οποίου η τύχη, αγνοείται από τον περασμένο Ιανουάριο.

Γιατί μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις, ένα τροχαίο να εμπεριέχει και τον ανθρώπινο παράγοντα, ωστόσο αποτελεί χρέος και ύψιστο καθήκον της Πολιτείας, να εξασφαλίσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις έτσι ώστε οι κίνδυνοι στον δρόμο να μειωθούν και αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με σύγχρονα οδικά δίκτυα τα οποία δυστυχώς εν έτει 2024 στην Ηλεία εκλείπουν.

Και αυτό διότι, μπορεί ο αυτοκινητόδρομος της Πατρών – Πύργου να οδεύει προς την ολοκλήρωσή του και την παράδοσή του στην κυκλοφορία εντός του 2025, ωστόσο για το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, εδώ και αρκετούς μήνες δεν υπάρχει τίποτα νεότερο.

Τελευταίο σημείο… αυτό των προμελετών οι οποίες έχουν παραδοθεί από την παραχωρησιούχο εταιρεία στο Υπουργείο Υποδομών από τον περασμένο Γενάρη. Τις προμελέτες πραγματοποίησε η Ολυμπία Οδός μέσω υπουργικής απόφασης του 2022.

Οι προτάσεις έχουν ήδη υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η οποία θα αναλάβει ανάλογα με την λύση που θα επιλεγεί την περιβαλλοντική έγκριση του τμήματος, χωρίς ωστόσο από τότε να υπάρχει ουδεμία ενημέρωση.

Η λύση η οποία θα προκριθεί θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του Ανεξάρτητου Μηχανικού του έργου και κατόπιν θα πρέπει να εξεταστούν οι προϋποθέσεις εκτέλεσης του έργου και βέβαια να ξεπεραστεί ο σκόπελος της χρηματοδότησης. Η διαδικασία χρηματοδότησης είναι μια επίπονη διαδικασία καθώς τα οδικά έργα για να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πετυχαίνουν αρκετά κριτήρια μεταξύ των οποίων και οι ημερήσιοι φόρτοι.

Kαι όλα αυτά, όπως έχει γίνει γνωστό προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος των περίπου 21 χιλιομέτρων στην περιοχή του Καϊάφα λόγω των περιορισμών που θέτει ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως NATURA. Προβλήματα ωστόσο, τα οποία αν υπάρχει θέληση και πολιτική βούληση για την υλοποίηση του έργου, μπορούν να ξεπεραστούν.

Υπάρχει όμως;

Αυτοδιοικητικοί  και φορείς της Ηλείας μιλούν σήμερα στην εφ. «Πατρίς» και τονίζουν την ανάγκη κατασκευής του εν λόγω οδικού άξονα, συντάσσοντας τον αγώνα με τους Μεσσήνιους οι οποίοι από την περασμένη Κυριακή βρίσκονται στα… «κάγκελα».

Νίκος Κοροβέσης, αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

«Βασική μας επιδίωξη η κατασκευή του δρόμου»

«Μετά την Πατρών – Πύργου, η ολοκλήρωση του ‘’δαχτυλιδιού’’ της Πελοποννήσου με την κατασκευή του οδικού άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και επιδίωξη.

Είναι πρωτίστως ζήτημα ασφάλειας τόσο για τις τοπικές κοινωνίες της Ηλείας και της Μεσσηνίας που διασχίζουν καθημερινά τον δρόμο αυτόν αλλά και για τους πολλούς επισκέπτες της περιοχής ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Είναι όμως και ζήτημα ανάπτυξης. Η Ηλεία του πολιτισμού, της τόσης ομορφιάς και των μεγάλων αναπτυξιακών δυνατοτήτων πρέπει επιτέλους να συνδεθεί με την Μεσσηνία με έναν υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο ο οποίος θα φέρει πιο κοντά τις Περιφέρειές Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου και θα τις κάνει να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Έχουμε κάνει παρεμβάσεις, διεκδικούμε και θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να διεκδικούμε την κατασκευή του Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα  γιατί μόνο τότε και μετά την παράδοση της Πατρών – Πύργου το 2025, θα μπορούμε να πούμε ότι η Ηλεία θα έχει συνολικά το οδικό δίκτυο που της αξίζει».

Στάθης Καννής, δήμαρχος Πύργου

«Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε το οδικό δίκτυο που μας αξίζει»

«Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε το οδικό δίκτυο που μας αξίζει, που να ενώνει με ασφάλεια την Ηλεία με ολόκληρη την Πελοπόννησο και κυρίως με τη Μεσσηνία και γενικότερα τις δύο περιφέρειες. Άλλωστε και οι μετακινήσεις των Πυργιωτών προς τη νότια Ηλεία και τη γειτονική Μεσσηνία είναι καθημερινές.

Η κατασκευή και η ολοκλήρωση του δρόμου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα αποτελεί πάγιο αίτημα της δημοτικής μας αρχής και είναι πιο αναγκαία πλέον από ποτέ η ολοκλήρωση του δρόμου, του «δαχτυλιδιού» του οδικού δικτύου της Πελοποννήσου.

Οι διαβεβαιώσεις είναι διαχρονικές και περιμένουμε άμεσα, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή τεσσάρων συνανθρώπων μας, την υλοποίηση όλων των υποσχέσεων. Γιατί αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια».

Kώστας Νικολούτσος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας

«Πάγια θέση μας η ολοκλήρωση του δακτυλίου»

«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το 2011 διεκδικούμε την ολοκλήρωση του δακτυλίου, την ολοκλήρωση του Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα. Παρά τις όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει κατά καιρούς, παρατηρούνται πολύ σοβαρά ατυχήματα λόγω του περιορισμένου οδοστρώματος και απότομων μεταβολών του.

Νομίζω ότι έχει φτάσει η στιγμή να ολοκληρωθεί ο δρόμος που ξεκινά από την Πάτρα, τόσο όσον αφορά την παράκαμψη του Πύργου και την σύνδεσή του με την Αρχαία Ολυμπία όσο και προς την Νότια Ηλεία. Και αυτό είναι η πάγια και διαχρονική θέση του Επιμελητηρίου Ηλείας.

Για να φέρει πραγματική ανάπτυξη ένα τέτοιο έργο απαιτείται να έχει ολοκληρωμένη μορφή. Νομίζω η στιγμή είναι κατάλληλη να θέσουμε πάλι το αίτημά μας για έναν ολοκληρωμένο αυτοκινητόδρομο που δεν θα επιτρέπει πλέον σοβαρά ατυχήματα και θα έχουμε μία άλλη προοπτική για τον τόπο. Οι αντίστοιχες προμελέτες έχουν συνταχθεί, άρα πλέον το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και πρέπει επιτέλους να αποφασιστεί η κατασκευή του».

Σάκης Μπαλιούκος, δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

«Ευχόμαστε η πολιτεία να μην φανεί ανειλικρινής»

«Είναι η μεγάλη εκκρεμότητα του Πελοποννησιακού πετάλου. Αναμένουμε άμεσα τη σχετική μελέτη και στη συνέχεια την ανάθεση του έργου για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, ένα κομμάτι πολύ επικίνδυνο, ένα κομμάτι που δίνει ακόμα νεκρούς, όπως πρόσφατα που είχαμε την τραγωδία με τους τέσσερις νεκρούς, ανάμεσά τους και δύο μικρά παιδιά. Ήταν ένα τραγικό γεγονός που προκάλεσε την θλίψη όλων και ευχόμαστε ποτέ ξανά να μην ξανασυμβεί μία τέτοια τραγωδία. Διεκδικούμε αυτό το μεγάλο έργο, που θα αναβαθμίσει όχι μόνο τη δική μας περιοχή, αλλά όλο το νομό Ηλείας, δημιουργώντας έναν σύγχρονο και ασφαλή δρόμο, όπου δεν θα έχουμε πλέον τέτοια τραγικά δυστυχήματα. Ευχόμαστε λοιπόν η πολιτεία να μην φανεί για μία ακόμα φορά ανειλικρινής, διότι έχει πει ότι είναι στις προτεραιότητές της αυτό το έργο, αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει όπως θα όφειλε».

Kώστας Μητρόπουλος, δήμαρχος Ζαχάρως

«Μέχρι να ληφθεί η απόφαση δεν μπορούμε να παραμείνουμε άπραγοι»

«Η κατασκευή του οδικού άξονα Πύργου – Τσακώνα αναντίρρητα θα ελαχιστοποιούσε τα προβλήματα, προλαμβάνοντας τυχόν ατυχήματα στην Εθνική Οδό που διαπερνά τον Δήμο μας. Ωστόσο, πρόκειται για μια κατασκευή, η οποία, τα τελευταία χρόνια, συνεχώς ακούμε πως εξετάζεται. Ας είμαστε, λοιπόν, ρεαλιστές: πρόκειται για ένα μεγάλο έργο με σημαντικές δυσκολίες, τεράστιο κόστος και με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα υλοποίησης από τη στιγμή που θα ληφθεί η απόφαση. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να παραμείνουμε άπραγοι.

Θεωρώ απαραίτητο, οι αρμόδιες υπηρεσίες να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ειδικά προγράμματα σχετικά με την Οδηγική Συμπεριφορά και να βοηθήσουν Δήμους, όπως τον δικό μας, που με δικά μας μέσα και πρωτοβουλίες υλοποιούμε Πρόγραμμα Ασφαλούς Οδηγικής Συμπεριφοράς στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου μας από την αρχή της θητείας μας. Θεωρώ, επίσης, απαραίτητο να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν παρεμβάσεις μείωσης της ταχύτητας εισόδου σε οικισμούς, όπως οι ανισόπεδοι κόμβοι. Θα πρέπει να γίνει σαφές και να επιβληθεί τελικά σε όλους, πως στα χαρτιά μιλάμε για Εθνική Οδό, αλλά στην πράξη για μια πολυσύχναστη – ιδιαίτερα κατά το καλοκαίρι και την περίοδο των εορτών – επαρχιακή οδό που διέρχεται πλήθος οικισμών».

Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας: «Όχι άλλο αίμα, ασφάλεια στους δρόμους»

Μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στην Ελαία Μεσσηνίας αυτό που ζητά η κοινωνία είναι «Όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο!» να μην χαθούν άδικα άλλες ζωές… Με ένα σοκαριστικό βίντεο, με ηχηρά μηνύματα που διαδέχονται το ένα το άλλο, ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει, να προβληματίσει και να αφυπνίσει την κοινωνία ολόκληρη, αλλά το βασικότερο τους κυβερνώντες του τόπου, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή του δρόμου Πύργος-Καλό Νερό- Τσακώνα.

«Απαιτούμε την άμεση κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς αυτή την υποδομή, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές μας και των αγαπημένων μας. Η ασφάλεια στους δρόμους είναι δικαίωμα όλων μας και δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Ενωθείτε μαζί μας και στείλτε το μήνυμα δυνατά:» αναφέρουν στο μήνυμά τους και καλούν όλο τον κόσμο να γίνει κοινωνός αυτής της προσπάθειας ώστε επιτέλους τα λόγια να γίνουν πράξεις…».

Δημήτρης Τερζής, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας

«Διαπιστώνουμε ότι όλα γίνονται προεκλογικά και μετά εξαφανίζονται»

«Υπάρχει μια δικαιολογία για την περιοχή του Καϊάφα, που με κάνει να πιστεύω ότι δεν υπάρχει θέληση για την υλοποίηση του έργου. Εμείς σαν κοινωνία, νιώθουμε μόνοι μας γιατί κανείς δεν ήταν μαζί μας στις κινητοποιήσεις.

Σπασμωδικά εμφανίστηκαν κάποιοι πολιτικοί που μας διαβεβαίωσαν ότι το 2024 θα έχουμε τη μελέτη και θα αναζητήσουμε και εργαλεία χρηματοδότησης. Οδεύουμε για τον 8ο του 2024 και πάλι ακούσαμε κάτι τις προηγούμενες ημέρες ότι καθυστερήσαμε και πάμε για 3η χάραξη στον Καϊάφα.

Αν υπάρχει πραγματική θέληση, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε ανάποδα. Από την Τσακώνα προς τον Πύργο και να χωριστεί ο δρόμος σε δύο κομμάτια. Διαπιστώνουμε μια αδιαφορία και ότι όλα γίνονται προεκλογικά και μετά εξαφανίζονται».

Γιώτα Γεωργακοπούλου, Δήμαρχος Οιχαλίας

«Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα»

«Ο Δήμος Οιχαλίας ενώνει τη δική του κραυγή αγωνίας με εκείνη που εύλογα υψώνει ο Δήμος Τριφυλίας και φορείς της Μεσσηνίας οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο, ζητώντας επιτακτικά, εδώ και καιρό, να φτάσει μέχρι την Τσακώνα, ο δρόμος Πάτρα – Πύργος. Ο οδικός άξονας Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, καθώς ο φόρος αίματος είναι κάτι περισσότερο από βαρύς ως σήμερα, με χαρακτηριστικό το τελευταίο δυστύχημα όπου ξεκληρίστηκαν δύο οικογένειες, καθώς ντεραπάρισε νταλίκα καταπλακώνοντας δύο αυτοκίνητα που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα. Τέσσερις άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο και ένας ακόμη τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, αφού εν έτει 2024 δεν έχουν ολοκληρωθεί αρκετοί οδικοί άξονες που εγκυμονούν κινδύνους, όπως αυτός από τον Πύργο στο Καλό Νερό και μέχρι την Τσακώνα.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης για την οποία γίνεται πολύς λόγος, της προώθησης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα της Τριφυλίας που πρωτοπορεί στον κλάδο, της ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Οιχαλίας που διεκδικεί την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, αλλά και επενδυτών στο φόντο της απολιγνιτοποίησης, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να ολοκληρωθεί ένας δρόμος που θα διασφαλίσει το αυτονόητο για όλους του διερχόμενους οδηγούς. Την ασφάλειά τους».

Ένωση Ανεξάρτητων Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

 «Οι θυσίες στον δρόμο Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα αποτελούν ντροπή για την Ελλάδα»

«Με αφορμή όπως έχουμε τονίσει και σε παλιότερο Δελτίο τύπου το 2023 για το πολύνεκρο τροχαίο στην Ελαία Τριφυλία, ως μέλος της Επιτροπής Αγώνα της Τριφυλίας ενώνουμε άλλη μια φορά την φωνή μας για ενεργοποίηση του οργάνου που θέσπισε ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας ώστε να προβεί σε άμεσες κινητοποιήσεις.
Δυστυχώς περισσότεροι από 30 συνάνθρωποί μας στην πλειοψηφία τους νέοι έχουν χάσει την ζωή τους τα τελευταία 8 χρόνια και δεκάδες είναι οι τραυματίες. Για ένα δρόμο που εξαγγέλλεται εδώ και 30 χρόνια στην περιοχή, όπου έχουν σπαταληθεί εκ. ευρώ για μελέτες αλλά χωρίς ΚΑΝΕΝΑ αποτέλεσμα.

Οι ανθρωποθυσίες δυστυχώς ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΕΔΩ, όσο δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την υλοποίηση με σαφέστατο χρονοδιάγραμμα του έργου. Το χειρότερο είναι ότι πολλά θανατηφόρα ατυχήματα έχουν συμβεί κατά την διάρκεια της ημέρας.
ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΟΣ μάρτυρας τα δεκάδες εικονοστάσια κατά μήκος του δρόμου. Και ερωτούμε τους αρμόδιους: Μέχρι πότε θα κοστολογούν την ανθρώπινη ζωή για ένα δρόμο που έπρεπε να είχε γίνει χθες; Μέχρι πότε η στροφή, η απουσία φωτισμού, η μηδενική ορατότητα θα στέλνει στον τάφο νέους ανθρώπους;», καταλήγει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ένωσης Ανεξάρτητων Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Γιώργος Λεβεντάκης, δήμαρχος Τριφυλίας

«Όχι άλλες καθυστερήσεις στο θέμα κατασκευής του δρόμου»

«Ο δήμαρχος Τριφυλίας, δηλώνει ‘’παρών’’ και έμπρακτα και ποτέ δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του, αναλαμβάνοντας, κάποιες φορές, ακόμα και ευθύνες που δεν του αναλογούν.

Και απευθύνει:

Ένα ηχηρό ‘’ΟΧΙ’’, σε όσους μας θέλουν, συνυπεύθυνους και συνένοχους στο δικό τους έγκλημα.

ΟΧΙ άλλη κοροϊδία και εμπαιγμός, για τους πολίτες.

ΟΧΙ άλλες ανθρωποθυσίες, στην άσφαλτο.

ΟΧΙ άλλες καθυστερήσεις, στο θέμα κατασκευής του δρόμου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα».

«Τέλος η Ανοχή: Απαιτούμε Άμεσα την Κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα»

  • Κοινή ανακοίνωση από εμπορικούς συλλόγους, φορείς και επαγγελματίες Μεσσηνίας και Ηλείας

Σε κοινή ανακοίνωση με την οποία ζητούν άμεσα την κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα προχώρησαν χθες οι: Εμπορικός Σύλλογος Πύργου, Εμπορικός Σύλλογος Κρεστένων, Εμπορικός Σύλλογος Ζαχάρως, Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, Ένωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Εμπορικός Σύλλογος Μεσσήνης, Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών, Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Σύλλογος Επαγγελματιών Κορώνης και Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας.

ΑΑΔΕ: «Λουκέτο» σε εστιατόριο στη Τριφυλία – Δεν είχε εκδώσει 11 αποδείξεις

 


Στο κλείσιμο δύο ακόμα επιχειρήσεων, σε παραλία της Ρόδου και γνωστό εστιατόριο στην Γιάλοβα, για 48 ώρες, προχώρησαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΑΑΔΕ, το πρώτο λουκέτο αφορά σε πολύ γνωστό εστιατόριο στη Γιάλοβα Μεσσηνίας. Εκεί, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι η επιχείρηση δεν είχε εκδώσει 11 αποδείξεις, καθαρής αξίας άνω των 2.900 ευρώ. Εκτός από τη σφράγιση, επιβλήθηκαν τα πρόστιμα που αναλογούν, ενώ άρχισε η σε βάθος ετών έρευνα στα φορολογικά στοιχεία της εταιρείας.

Ενώ, σε γνωστή παραλία στη Ρόδο, οι ομπρέλες beach bar είναι κλειστές και δεμένες για 48 ώρες. Για αυτό το διάστημα, η επιχείρηση δεν θα λειτουργεί, αφού διαπιστώθηκε να μην έχει εκδώσει περισσότερες από 45 αποδείξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ομογενείς φοιτητές του Θερινού Σχολείου ξεναγήθηκαν στο Δήμο Τριφυλίας

 


Ομογενείς φοιτητές (34) και (6) συνοδοί του Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής & Καναδά και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εκδρομών τους, επισκέφθηκαν στις 29 Ιουλίου και ξεναγήθηκαν στο Δήμο Τριφυλίας.

Σκοπός του Θερινού Σχολείου είναι κυρίως η σωστή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η γνωριμία των μαθητών με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, η κοινωνικοποίηση των νέων σε αμιγές ελληνικό περιβάλλον και η ενίσχυση της ελληνικής τους ταυτότητας και συνείδησης.

Οι μαθητές του Θερινού Σχολείου απόλαυσαν τη θάλασσα στο Σανί, ξεναγήθηκαν στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας και στη συνέχεια φιλοξενήθηκαν στην “Αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος”.
Τους προσφέρθηκε λιτό κέρασμα, έγινε η εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων και διδασκαλία ελληνικών χορών από τους χορευτές του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας.

Οι φοιτητές πραγματικά απόλαυσαν τη φιλοξενία και μας περιμένουν στην επίσημη τελετή λήξης του 16ου Θερινού Σχολείου στην Καλαμάτα στις 3 Αυγούστου, να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για του χρόνου.


Συνεδριάζει για την λειψυδρία και το πανηγύρι της Κυπαρισσίας το ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

 


Έπειτα από αίτηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης

Στην 20ή τακτική συνεδρίαση συγκαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας την Τετάρτη, 31 Ιουλίου, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξης το νερό, έπειτα από σχετική αίτηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Τα δε δύο θέματα της ημερήσιας διάταξης έχουν ως εξής:

1. Επί αιτήσεως δέκα δημοτικών συμβούλων με θέμα «Ύδρευση στην Τριφυλία. Σοβαρά προβλήματα σε κατοίκους, παραθεριστές, καταστήματα-επιχειρήσεις και παραλίες από τις συνεχείς διακοπές υδροδότησης και την έλλειψη νερού. Συζήτηση και προτάσεις για λύσεις»

2. Λειτουργία εμποροπανήγυρης Κυπαρισσίας 2024 – ορισμός πενταμελούς επιτροπής.
Η.Γ.

Μάκαρης : Ο δρόμος καρμανιόλα “Πύργος – Καλό Νερό -Τσακώνα” μας εξοργίζει

 


Για να υλοποιηθεί ένα έργο θα πρέπει να είναι ενταγμένο στο προγραμματισμό της κυβέρνησης ή της αντίστοιχης περιφέρειας, να υπάρχει η δέουσα πολιτική βούληση και να ανευρεθεί η πηγή χρηματοδότησης. Το 2019 είχαν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις και είχε επιτευχθεί η προέγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Δυστυχώς αυτή η προέγκριση δεν αξιοποιήθηκε και η κατασκευή του συγκεκριμένου αυτοκινητοδρόμου βρίσκεται στην σφαίρα των ευχολογίων και έχει παραπεμφθεί στις “ελληνικές καλένδες”.

Συγκεκριμένα το ΠΕΠ Πελοποννήσου (2021-2025) θεωρεί αυτοκινητόδρομο τον δρόμο καρμανιόλα “Πύργος -Καλό Νερό -Τσακώνα” και δεν αναφέρει πουθενά οποιαδήποτε αναγκαιότητα για οποιαδήποτε αναβάθμισή του.

Το 2022 ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό κο Μητσοτάκη παρουσία του τότε περιφερειάρχη κ.Νίκα το πρόγραμμα Πελοπόννησος 2030 στο οποίο ΔΕΝ περιελάμβανε το έργο “Πύργος -Καλό Νερό -Τσακώνα”.

Πρόσφατα μάλιστα τον Μάιο του 2024 δημοσιεύματα φέρουν τον κο Μητσοτάκη να σκέφτεται για την αναγκαιότητα για την κατασκευή του “Πύργος – Καλό Νερό”. Συγκεκριμένα είπε σε προεκλογική συγκέντρωση στον Πύργο: «Σκεφτόμαστε την επέκταση της Ολυμπίας Οδού προς την Τσακώνα» .

Η τωρινή κατάσταση είναι πραγματικά δραματική. Ο δρόμος αυτός έχει εκατέρωθεν εικονοστάσια αψευδείς μάρτυρες των ανθρώπινων δραμάτων που έχουν εκτυλιχθεί.

Η περιφερειακή αρχή λοιπόν παρόλο που ποτέ δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα μας στέλνει στις 11μμ της Παρασκευής ως τακτικό θέμα τον συγκεκριμένο δρόμο χωρίς καμία εισήγηση απλά και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους έτσι ώστε να προλάβει τις εύλογες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης μετά το πρόσφατο πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα.

Είναι δυνατόν να έχουμε αυτό τον επικίνδυνο δρόμο ως εθνική οδό που ενώνει την Μεσσηνία με την Ηλεία , την Περιφέρεια Πελοποννήσου με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας;

Ποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει έτσι ώστε να υπάρχει στοιχειώδης οδική ασφάλεια σε αυτόν τον δρόμο (όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση πλαστικών κολονακίων , η τοποθέτηση ραντάρ ταχύτητας κλπ).

Η παράταξή μας έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα το σοβαρό θέμα οδικής ασφάλειας στους δρόμους της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με την Eurostat “η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πρωταθλήτρια στα θανατηφόρα ατυχήματα στην Ελλάδα, ενώ είναι, μέσα στις 20 πιο επικίνδυνες Περιφέρειες της Ευρώπης”.

Αυτό που χρειάζεται ο λαός της Πελοποννήσου είναι ασφαλείς δρόμοι και θα πρέπει να υιοθετήσουμε την στρατηγική των μηδενικών ατυχημάτων γιατί κανένα ατύχημα δεν μπορεί να είναι αποδεκτό κανένας θάνατος στην άσφαλτο δεν μπορεί να είναι αποδεκτός .

Σημαντικό θέμα επίσης είναι που πηγαίνουν τα κονδύλια τα προοριζόμενα για την οδική ασφάλεια; Μήπως σε άχρηστα έργα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και χρησιμότητας όπως οι ηλεκτρονικές πινακίδες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου;

Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα :

1.Εξασφάλιση των προϋποθέσεων ασφάλειας του υπάρχοντος δρόμου μέχρι την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου

2.Όχι άλλα πισωγυρίσματα για τον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας καταρχάς για την ασφάλεια των πολιτών αλλά και για την τοπική ανάπτυξη. Επείγει λοιπόν η ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης ή στο ΠΕΠ Πελοποννήσου ή στο ΠΔΕ. Απαραίτητο επίσης και ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.

Όχι άλλοι νεκροί στην άσφαλτο!

Μανώλης Μάκαρης

Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Πρώτα η Πελοπόννησος”

Οι επιπτώσεις του καύσωνα στην ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας


 Μια εμπειρική προσέγγιση

Κάτω από τα νέα κλιματικά δεδομένα, εύλογη είναι η ανησυχία για μια πιθανή μείωση της παραγωγικότητας των ελαιώνων, που θα οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Μια επιστημονική προσέγγιση θα ήταν, η εφαρμογή δεδομένων σε ένα αξιόπιστο αναπτυγμένο μοντέλο, ώστε να παραχθεί μια σχετική πρόγνωση. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και συνεπώς οι πιθανές προγνώσεις στηρίζονται μόνο στη μακροχρόνια εμπειρία.

Η προσωπική μου εμπειρία αφορά την Ανατολική Πελοπόννησο, το κλίμα της οποίας διαφέρει αρκετά από αυτό της Δυτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο παραδοσιακός ελαιώνας της Ανατολικής αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από δένδρα των ποικιλιών Μανάκι-Αγουρομάνακο και Μεγαρίτικη, ενώ λείπει η Κορωνέικη.

Με δεδομένο ότι, ο παραδοσιακός ελαιώνας για πολλούς αιώνες δεν αρδεύεται, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι δυο αυτές ποικιλίες επικράτησαν λόγω της ανθεκτικότητάς τους στην ξηρασία των καλοκαιρινών μηνών και στην δυνατότητά τους να ανακάμπτουν με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχοπτώσεις.

στα ξηροθερμικά κλίματα ολόκληρο το οικοσύστημα έχει «συνηθίσει» να επιβιώνει σε συνθήκες 6 μηνών βροχοπτώσεων και 6 μηνών ανομβρίας

Γύρω στα μέσα του Ιουνίου, μετά δηλαδή το ευαίσθητο και ασταθές πλέον, στάδιο της ανθοφορίας-καρπόδεσης, η ηρτημένη παραγωγή είναι λίγο-πολύ εμφανής, αφού έχει ολοκληρωθεί και η αναμενόμενη, πολυπαραγοντική, αρχική καρπόπτωση.

Τους επόμενους δύο μήνες, η θερμική επιβάρυνση ( stress) αναμένεται να είναι υψηλή.

Η θερμοκρασία πλέον ξεπερνά τακτικά τις συνθήκες καύσωνα ( > 37° Κελσίου), αλλά και η ημερήσια ηλιοφάνεια είναι η μεγαλύτερη του έτους.

Παρόλαυτά, η επίδραση στην τελική παραγωγή δεν φαίνεται να είναι σημαντική, αφού η ελιά διαθέτει, γενικά, αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα. Γενικά, στα ξηροθερμικά κλίματα ολόκληρο το οικοσύστημα έχει «συνηθίσει» να επιβιώνει σε συνθήκες 6 μηνών βροχοπτώσεων και 6 μηνών ανομβρίας.

Παρατεταμένες, αλλά όχι ακραίες, συνθήκες καύσωνα, μπορούν να επηρεάσουν θετικά την τελική ποσότητα και ποιότητα ελαιολάδου, αφού δρούν αρνητικά στην δακοπληξία και μάλλον τροποποιούν την βιοσύνθεση ουσιών.

μεγαλύτερη επίδραση στη φύση και στα καλλιεργούμενα φυτά έχει η μείωση του λεγόμενου « Πράσινου Νερού»

Είναι ήδη καταγεγραμμένο στα IPCC reports ( Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή), ότι αναμένεται, λόγω της κλιματικής αλλαγής, προοδευτικά να αλλάξουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά όλων των παραγόμενων τροφίμων, αφού θα διαφοροποιηθεί η βιοσύνθεση.

Είναι σήμερα κατανοητό, αλλά όχι επαρκώς μελετημένο ότι, μεγαλύτερη επίδραση στη φύση και στα καλλιεργούμενα φυτά έχει η μείωση του λεγόμενου « Πράσινου Νερού», παρά η αύξηση της θερμοκρασίας.

Πράσινο Νερό καλείται η συνολική ποσότητα νερού, που βρίσκεται στη διάθεση των φυτών. Δυστυχώς μειώνεται σταθερά, παγκοσμίως.

δεν θεωρώ ότι η αύξηση της θερινής θερμοκρασίας είναι επαρκής αιτία, από μόνη της, για να μειώσει σημαντικά την απόδοση ελαιώνων με υγιή και εύρωστα δένδρα, καλά προσαρμοσμένα στη φύση, που δέχονται προσεκτικούς χειρισμούς και καίρια δόση άρδευσης

Η ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων και ειδικότερα  των ελαιώνων μας εξαρτάται άμεσα από το πράσινο νερό, που συνδέεται άμεσα με το φαινόμενο της ερημοποίησης των εδαφών.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του ερημοποιημένου εδάφους είναι η αδυναμία του να συγκρατήσει επαρκείς ποσότητες νερού, ώστε να τραφούν τα φυτά.

Δηλαδή το διαθέσιμο στα φυτά νερό δεν μειώνεται απλά από την έλλειψη επαρκών βροχοπτώσεων, αλλά και από την αδυναμία συγκράτησής του. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα, αφού δεν μπορούμε να προκαλέσουμε βροχή.

Ο νους και οι πρακτικές των καλλιεργητών θα πρέπει οπωσδήποτε να στραφούν προς την ανάπτυξη και διατήρηση υγιούς εδάφους, πλούσιου σε οργανική ουσία και τη μέγιστη δυνατή υδατοχωρητικότητα. Ετσι τα δένδρα, εκτός από νερό, θα αποκτήσουν και άλλες αμυντικές δυνάμεις, απέναντι στις βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι, η άρδευση δεν αντικαθιστά  την βροχόπτωση, αλλά τη συμπληρώνει. Η άρδευση της ελιάς είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, αναφορικά με την αναγκαιότητα της, τις ποσότητες νερού, τη συχνότητα, τις τεχνικές εφαρμογής κλπ.

Βέβαια, η άρδευση γενικά αυξάνει την ανθεκτικότητα και την παραγωγικότητα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί τέχνη και μάλιστα δύσκολη! Είναι εύκολο να ξεφύγει κανείς από τον αρχικό στόχο, που είναι κυρίως η αύξηση του εισοδήματος και όχι απλά μια ακριβοπληρωμένη αύξηση της παραγωγής.

Προσωπικά,  δεν θεωρώ ότι η αύξηση της θερινής θερμοκρασίας είναι επαρκής αιτία, από μόνη της, για να μειώσει σημαντικά την απόδοση ελαιώνων με υγιή και εύρωστα δένδρα, καλά προσαρμοσμένα στη φύση, που δέχονται προσεκτικούς χειρισμούς και καίρια δόση άρδευσης.

Δρ Μιχάλης Αϊνατζόγλου, μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε)

φωτό © olivenews.gr olivenews.gr

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

ΧΩΡΙΣ πολιτική βούληση για το Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα -Στις καλένδρες... του Υπουργείου Υποδομών οι προμελέτες

 


Καμία ουσιαστική εξέλιξη δεν υπάρχει για την… τύχη του δρόμου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, όπως δεν υπάρχει και καμία ουσιαστική δέσμευση που να καταδεικνύει πως η υλοποίησή του αποτελεί έστω πολιτική επιλογή. Κατά καιρούς… ψελλίσματα, απλά και μόνο για την πολιτική… κατανάλωση, και, μόνο… συμπόνοια στην αιματοχυσία που συνεχίζεται στην άσφαλτο, με το τελευταίο πολύνεκρο να έχει σοκάρει το πανελλήνιο.

Τελευταίο σημείο… αυτό των προμελετών οι οποίες έχουν παραδοθεί από την παραχωρησιούχο εταιρεία στο Υπουργείο Υποδομών από τον περασμένο Γενάρη. Τις προμελέτες πραγματοποίησε η Ολυμπία Οδός μέσω υπουργικής απόφασης του 2022. Οι προτάσεις έχουν ήδη υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η οποία θα αναλάβει ανάλογα με την λύση που θα επιλεγεί την περιβαλλοντική έγκριση του τμήματος.

«Η λύση η οποία θα προκριθεί θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του Ανεξάρτητου Μηχανικού του έργου και κατόπιν θα πρέπει να εξεταστούν οι προϋποθέσεις εκτέλεσης του έργου και βέβαια να ξεπεραστεί ο σκόπελος της χρηματοδότησης. Η διαδικασία χρηματοδότησης είναι μια επίπονη διαδικασία καθώς τα οδικά έργα για να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πετυχαίνουν αρκετά κριτήρια μεταξύ των οποίων και οι ημερήσιοι φόρτοι», γράφει το www.ypodomes.comκαταδεικνύοντας το αρχικό σημείο στο οποίο βρισκόμαστε.

Και μην ξεχνάμε -πως ακόμη και τώρα- συζητάμε για τις εναλλακτικές χαράξεις στη διέλευση από τον Καϊάφα. Δηλαδή, πράγματα που δεν έχουν ούτε καν οσμή… εξελίξεων. Όλα στο… άγνωστο και χωρίς αποφάσεις.

Την στιγμή που εάν υπήρχε πολιτική βούληση θα μπορούσαν να είχαν ξεκινήσει από τα έτοιμα τμήματα -ώριμο για παράδειγμα και έτοιμο μελετητικά είναι το Καλό Νερό – Τσακώνα- και να οδεύει σταδιακά η υλοποίηση του έργου. Και μην πει κανείς δεν γίνεται…

Μην ξεχνάμε πως το αρχικό τμήμα Πάτρα-Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα επανεντάχθηκε από την παραχώρηση και ακολούθως για το τμήμα Πάτρα-Πύργος εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση και ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τον Μάρτιο του 2022. Συνεπώς ακόμη και η τμηματική υλοποίηση μπορεί να συμβεί. Αλλά που να βρεθεί πολιτική και αυτοδιοικητική βούληση για να γίνει κάτι τέτοιο;

“Άναψαν τα αίματα” στη Βουλή για το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών με πυρά Φάμελλου κατά Γεωργιάδη


 Το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών, του οποίου το κόστος της ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης του οποίου, ύψους 1.755.000 ευρώ, κατήγγειλε προ ημερών ο αποπεμφθείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, μετά την στάση του απέναντι σε συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, άναψε και πάλι τα αίματα σήμερα Δευτέρα (29/7/24), στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Υγείας, για την «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος που χαρακτήρισε «έκτρωμα» το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, ζητώντας την απόσυρση του, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ζήτησε απάντηση για το μεγάλο κόστος της ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης του Κέντρου Υγείας Φιλιατρών, για να πάρει την απάντηση από τον υπουργό Υγείας.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ο κ. Γεωργιάδης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο κ. Μητσοτάκης και η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας που κατεδαφίζει και τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία και την ευημερία των πολιτών», είπε ο κ. Φάμελλος και συνέχισε: «Υπάρχει μία ευθεία προσβολή του ήθους και της δημοκρατίας. Βλέπουμε απαράδεκτες συμπεριφορές από την πλευρά του υπουργείου Υγείας και ταυτόχρονα πολλά σκάνδαλα, τα οποία αποκαλύπτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Τομέας Υγείας και ο Τομέας Διαφάνειας. Και εδώ θέλω να υπενθυμίσω ότι η θέση εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Παύλου του Πολάκη δεν αναιρεί την πολιτική κριτική που ορθώς είχε κάνει στην Ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ταυτόχρονα την καταστροφική πολιτική με τα σκάνδαλα που αποκάλυψε. Και θα αναφερθώ στη συνέχεια γιατί περιμένουμε μία απάντηση».

Όπως ανέφερε ο κ. Φάμελλος, «δεν πρόκειται να αφήσουμε την κυβέρνηση να κρύψει όλες αυτές τις επιπτώσεις. Αλλά κ. Γεωργιάδη δεν έχετε εσείς τι δυνατότητα να μας ασκείτε κριτική για συμπεριφορά και ηθική. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε δηλώσεις σας κατά υγειονομικών. Δεν μπορούμε να τις ξεχάσουμε, στη Μυτιλήνη, αν δεν κάνω λάθος, ήτανε. “Ανθρωπάκια ασήμαντα”, “κάφρους”, μπορούμε να ξεχάσουμε; Μήπως την απαράδεκτη φρασεολογία τη δική σας εδώ σε επιτροπή της βουλής κατά του Παύλου Πολάκη; Βέβαια, εκεί το προεδρείο της Επιτροπής και της Βουλής δεν άκουσε τίποτα. έψαχνε να βρει τα πρακτικά. Δεν μπορείτε να διώξετε κανέναν! Ήταν απαράδεκτη φράση η οποία αναφέρατε όσο κι αν εκ των υστέρων προσπαθήσατε να το καλύψετε. Δεν διορθώνονται αυτά έτσι, γιατί δείχνουν τον χαρακτήρα και τη στάση απέναντι στην ανθρώπινη δικαιώματα και στην προσωπικότητα των ανθρώπων. Δύο μέτρα και δύο σταθμά όμως και από τη βουλή. Αλλά και από τα άλλα κόμματα. Διότι εμείς, ο Στέφανος ο Κασσελάκης, τον σεβασμό στην προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου τον έδειξε άμεσα την Πέμπτη. Εμείς για τις δικές σας δηλώσεις, για τις δηλώσεις του ομοφοβικού βουλευτή σας, για τις δηλώσεις του κ. Κυρανάκη δεν έχουμε δει την ίδια ευαισθησία από τον Κ. Μητσοτάκη. Να τα λέμε όλα ξεκάθαρα. Εμείς θέλουμε την ιδιά ευαισθησία λοιπόν απέναντι στην προσωπικότητα και στο ήθος και η Νέα Δημοκρατία δεν την επιδεικνύει. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά και τις αφετηρίες των πολιτικών. Μην κρυβόμαστε, είναι ψέμα ότι και εσείς και ο κ. Πλεύρης ήσασταν στο ΛΑΟΣ υπό τον κ. Καρατζαφέρη; Μπορεί να ξεχάσουμε την ιστορία ή τις δηλώσεις που είτε κάνει κατά καιρούς για πολιτικά ζητήματα; Δεν μπορεί να κρύψουμε την αλήθεια και την ιστορία από τους Έλληνες πολίτες. Η πραγματικότητα κ. Γεωργιάδη που αφορά την κριτική που σας κάνουμε σήμερα είναι ότι η τοποθέτησή σας στο υπουργείο Υγείας οδήγησε στην κατεδάφιση της δημόσιας υγείας και τώρα βάζετε την ταφόπλακα στο σύστημα στο δημόσιο σύστημα ψυχικής υγείας.

Σε αποστροφή της ομιλίας του o κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών: «Υπάρχουν και σοβαρές καταγγελίες και θα ήθελα να πάρουμε μία απάντηση. Θα πάρετε το λόγο θα ’ναι εδώ και ο τομεάρχης μας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος… Τι αλήθεια γίνεται με το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών; Είναι γεγονός ότι εκεί υπάρχει ένα κονδύλι 1.755.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση: Και πώς εξηγείτε τις καταγγελίες για σοβαρό πρόβλημα σκανδάλου».

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε: «Με τις πολιτικές σας κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης οι ανισότητες ενισχύονται και διευρύνονται το ΕΣΥ απαξιώνεται μέρα με τη μέρα και τώρα έρχεστε να καταρρακώσετε το δημόσιο σύστημα ψυχικής υγείας και δυστυχώς βάζετε στο μάτι και τις δομές απεξάρτησης και όλα αυτά σε βάρος των αναγκών της κοινωνίας. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Να αποσύρετε αυτό το έκτρωμα».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΔΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης, αμέσως μετά πήρε το λόγο και απάντησε στις κατηγορίες του προέδρου της Κ.Ο του κόμματος Σωκράτη Φάμελλου, για το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών αναφερόμενος και στον Παύλο Πολάκη:

«Με τον κ. Πολάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ συμβαίνει το εξής οξύμωρο. Εφευρίσκει ο κ. Πολάκης ένα μεγάλο δήθεν σκάνδαλο, το λέει, οι διαδικτυακοί του φίλοι σπεύδουν να το αποθεώσουν – χωρίς να έχουν ιδέα για τι μιλάμε – και στη συνέχεια εσείς, φοβούμενοι τους διαδικτυακούς τους φίλους, κάνετε αυτό που έκανε ο κ. Φάμελος και προχθές ο κ. Κασελάκης.

Είναι προφανές ότι με τη διαγραφή του κ. Πολάκη από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ μπλέξατε πάρα πολύ άσχημα. Διότι στην πραγματικότητα ο κ. Κασσελάκης, δεν θέλει να διαγράψει, δεν μπορεί να τον διαγράψει. Αποτέλεσμα, οι μισοί να θέλετε ολόκληρη διαγραφή και οι άλλοι μισοί να μην ξέρετε τι να πείτε για να μην βρεθείτε σε δύσκολη θέση και ο Πολάκης να κάνει πάρτι. Εγώ βλέπω αν συνεχιστεί αυτό, να γίνεται αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κανονικά και όχι μόνο τύποις».

Εστιάζοντας στις κατηγορίες για το Κέντρο Υγείας στα Φιλιατρά, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «τους διαγωνισμούς δεν τους ορίζει το υπουργείο Υγείας» και πρόσθεσε: «Το υπουργείο Υγείας έχει αναθέσει όλη την εκτέλεση του κτιριολογικού προγράμματος αναβάθμισης του Ταμείου Ανάκαμψης, στο ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό κάνει όλους τους διαγωνισμούς και όχι το υπουργείο Υγείας. Εγώ δηλαδή από το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησα να μάθω τι είναι αυτά που λέει ο κ. Πολάκης. Το συγκεκριμένο έργο που εντάσσεται σε ένα πολύ μεγαλύτερο και είναι η ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση και ανακαίνιση Κέντρων Υγείας Ανδρίτσαινας, Κρέστενων, Φιλιατρών και Κρανιδίου, ύψους 5.566.219 ευρώ, έχει δοθεί κατόπιν διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού, έχει περάσει από το σύστημα που επιβάλλει η ΕΕ έχει περάσει και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο έκρινε ότι όλες οι προσφορές είναι συμφέρουσες για το ελληνικό Δημόσιο και έχει τηρηθεί η διαδικασία όπως ακριβώς προβλέπεται για τις δημόσιες διεθνείς συμβάσεις.

Κατά συνέπεια όσα είπε ο κ. Πολάκης για το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών, δεν πρόκειται για κάποιον κρυφό διαγωνισμό. Πρόκειται για δημόσιο διεθνή διαγωνισμό με έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «όταν έχουμε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό δεν αντιδικούμε για την τιμή, γιατί αν ήταν η τιμή υψηλή, κάποιος θα πήγαινε να δώσει χαμηλότερη για να πάρει το έργο. Από την ώρα που δεν πήγε κανένας να δώσει χαμηλότερη τιμή, πάει να πει πολύ απλά, βάση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι αυτό είναι το κόστος αυτού του έργου. Για το έργο που έχουμε παραγγείλει για κέντρο υγείας που δεν έχει αλλάξει ούτε βίδα τα τελευταία 30 χρόνια, από τότε που πρωτοφτιάχτηκε».

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο επεισόδιο με τον κ. Πολάκη που είχε στη Βουλή κατά το οποίο του είπε «ουστ» αναγνώρισε ότι «ξέφυγε η συμπεριφορά του απέναντι στον κ. Πολάκη στη Βουλή». Είπε ότι «πράγματι και εγώ το αναγνώρισα μόνος μου την επομένη και ζήτησα συγνώμη από το Σώμα, γιατί ανθρώπινα, μετά από 10 λεπτά που με εξύβριζε και 15 λεπτά που με διέκοπτε, μου ξέφυγε μια φράση που δεν έπρεπε να μου έχει ξεφύγει».