Pages

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Ψήφισμα Δημόσιας Συνέλευσης στη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας από το Σιδηρόκαστρο-Αιχμές κατά Γιάννη Φιλντίση για το τέως Δημαρχείο

 


Ψήφισμα της Δημόσιας Συνέλευσης της Δημοτικής Κοινότητας Σιδηροκάστρου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Αυγούστου, παραδόθηκε στον αντιδήμαρχο Σωτήριο Μπακούρο, για τη Δημοτική Αρχή και το δήμαρχο Τριφυλίας, με κυρίαρχο ζήτημα την παραχώρηση της κλειστής αίθουσας του τέως Δημαρχείου Αυλώνος στο Σιδηρόκαστρο για πολιτιστική χρήση.

Στο ψήφισμα αναγράφεται: «Σε δημόσια συγκέντρωση ήρθαν οι κάτοικοι τη Δευτέρα 12 Αυγούστου και ώρα 20.15, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Αθαν. Κυριαζή, με παρόντα 98 άτομα, βάσει της σχετικής κατάστασης ονομάτων που υπάρχει στα πρακτικά. Πρόεδρος της συνέλευσης εκλέχθηκε δια βοής ο Γεώργιος Κασίμης και γραμματέας η κα Πανουσοπούλου Δώρα. Παρόντες και οι τρεις σύλλογοι: 1) Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας δια της προέδρου Λιακάκη Μαρίας, 2) Σύλλογος Γυναικών “Εστία” δια της προέδρου Πανουσοπούλου Δώρας, 3) Εξωραϊστικός Λαογραφικός Σύλλογος “Δημοσθένης Κάκκαβας” δια του γενικού γραμματέα Κακκάση Κανέλλου. Στην αρχή της συζήτησης το λόγο είχε ο πρόεδρος της Κοινότητας, που παρουσίασε και τοποθετήθηκε σχετικά με την πορεία της Κοινότητας και τις σχετικές ενέργειες που έχουν γίνει.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι κάτοικοι, ενώ τοποθετήθηκαν σε προβλήματα, σκέψεις και προτάσεις για την ομαλή και αποδοτική πορεία της Κοινότητας. Στο τέλος η συνέλευση κατέληξε ομόφωνα στο εξής ψήφισμα, που θα σταλεί στο Δήμο, με τρία κορυφαία ζητήματα:

1. Να παραχωρηθεί από το Δήμο η κλειστή αίθουσα του τέως Δημαρχείου, η οποία θα συμβάλει στην πολιτιστική προσφορά, χρήση από τη νεολαία για απασχόλησή τους, όπως σκάκι – βιβλιοθήκη, παρακολούθηση εκπαιδευτικών ταινιών και, φυσικά, διοργάνωση εκδηλώσεων – συγκεντρώσεων εκθέσεων και κάθε τι που θα συμβάλει στην καλή και αποδοτική ανάπτυξη της Κοινότητάς μας. Θα παραμείνει το υπόλοιπο μισό κτήριο για χρήση από το Δήμο, όπου υπάρχουν ντουλάπες- γραφεία για κάθε γραμματειακή χρήση και τοποθέτηση αρχείων. Η διαμόρφωση της αίθουσας και αντικατάσταση σάπιας πόρτας θα γίνει με συνδρομή όλων των κατοίκων και δωρεά του Βένου Κάκκαβα

2. Αντιμετώπιση της κατεστραμμένης κατά 80% εσωτερικής οδοποιίας

3. Αντιμετώπιση της προβληματικής απροσπέλαστης αγροτικής οδοποιίας. Εν όψει της ελαιοκομικής περιόδου υπάρχει ήδη πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών προσέγγισης των χωραφιών. 

Το παρόν ψήφισμα, εκπροσωπώντας τους 98 παρόντες κατοίκους, θα επιδοθεί από επιτροπή στο γραφείο του δημάρχου. Παραδόθηκε στις 27/8/2024 από τους κατοίκους: Κυριαζή Αθανάσιο-πρόεδρο Κοινότητας, Λιακάκη Μαρία-πρόεδρος Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών, Χαραλαμποπούλου Αναστασία, Λιακάκη Ευσταθία, Θανασά Παναγιώτη, Γεωργακοπούλου Χαρά, Κασίμη Δημήτρη, Κασίμη Γεώργιο».

Σύμφωνα δε με τους κατοίκους: «Την παραχώρηση της αίθουσας του τέως Δημαρχείου στο Σιδηρόκαστρο επίμονα αρνείται ο εντεταλμένος σύμβουλος Αυλώνος, Γιάννης Φιλντίσης. Το ψήφισμα παρέλαβε και έκανε διάλογο με τους κατοίκους, ακούγοντας όλες τις πλευρές των θεμάτων, ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος, ο οποίος αναφέρθηκε θετικά στο δίκαιο αίτημα του προέδρου και, κατ’ επέκταση, των κατοίκων, και θα εισηγηθεί λεπτομερώς στο δήμαρχο για τις σχετικές αποφάσεις».

2o Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στην Κυπαρισσία από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Λετονίας


 
Στην Κυπαρισσία διεξάγεται και φέτος το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Γλώσσα και Ελευθερία» από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Λετονίας και κύριους διοργανωτές πρώην καθηγητές από τη Ρωσία που έφυγαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία λόγω διώξεων ή σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία. Συνδιοργανωτής είναι ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ), ενώ το συνέδριο υποστηρίζει ο Δήμος Τριφυλίας. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν κορυφαίοι ειδικοί στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες, από την Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, εστιάζοντας στο πώς οι συγκρούσεις σε αυτές τις περιοχές αντιμετωπίζονται από επιστήμονες και εκπαιδευτικούς.

Μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτυχθούν είναι η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, η υποστήριξη της αποκεντρωμένης επιστήμης εν μέσω περιφερειακών πιέσεων σε επιστήμονες και εκπαιδευτικούς, η προστασία και βοήθεια των επιστημόνων από συγκεκριμένα καταστατικά (συντάγματα) διακυβέρνησης κ.ά.

Εκπρόσωποι των διοργανωτών και συμμετέχοντες αναμένεται να παραμείνουν στην Τριφυλία έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Οι κεντρικές εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στην Κυπαρισσία από την 1η έως την 6η Σεπτεμβρίου, ενώ στο πλαίσιό του θα διεξαχθούν παράλληλες δράσεις με πολιτιστικό πρόγραμμα (προβολές ταινιών και δημόσιες ομιλίες), καθώς και επισκέψεις – περιηγήσεις σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος της Τριφυλίας και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Δήμος Τριφυλίας θα προσφέρει κέρασμα φιλοξενίας στους συμμετέχοντες στις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ στην 38η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής ελήφθη ομόφωνη απόφαση στο θέμα «Εξειδίκευση πίστωσης και έγκριση δαπάνης για συμμετοχή στη διοργάνωση του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου “Γλώσσα & Ελευθερία” του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Λετονίας».

Στην απόφαση με ΑΔΑ: 9Τ69ΩΗΕ-ΩΛΡ αναγράφεται: «Ο πρόεδρος, εισηγούμενος το 3ο θέμα εκτός της ημερήσιας διάταξης, είπε: Το εν λόγω θέμα εισάγεται ως κατεπείγον, καθώς πρέπει να γίνουν άμεσα οι διαδικασίες πριν από τις 6 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία του κεράσματος φιλοξενίας.

Τα μέλη, αφού έλαβαν υπόψη το άρθρο 75, παρ.3 του Ν. 3852/2010, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 77 του Ν. 4555/2018, αποφάσισαν ομόφωνα το χαρακτηρισμό του θέματος ως κατεπείγοντος και συζητητέου.

Το Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης & Τουρισμού Δήμου Τριφυλίας μάς υπέβαλε την εισήγηση του με θέμα: Συμμετοχή στη διοργάνωση του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου “Γλώσσα & Ελευθερία” του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Λετονίας – Εξειδίκευση πίστωσης και έγκριση πρωτογενούς αιτήματος δαπάνης», στην οποία αναφέρονται τα κάτωθι: Στην Κυπαρισσία από 25 Αυγούστου – 14 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Τριφυλίας και το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας (Μ.Ε.Σ.Κ.) το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο “Γλώσσα & Ελευθερία” του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Λετονίας. Το συνέδριο λαμβάνει χώρα στο Δήμο μας για 2η χρονιά. Οι σύνεδροι στο χρόνο παραμονής τους στην πόλη θα ξεναγηθούν στους αρχαιολογικούς χώρους και τα αξιοθέατα του Δήμου μας.

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο έχει καταθέσει, τα ακόλουθα έγγραφα επίσημα μεταφρασμένα: 1. Καταστατικό λειτουργίας. 2. Πρόγραμμα του συνεδρίου και 3. Λίστα προτεινόμενων συμμετεχόντων στο συνέδριο.

Προτείνεται ένα κέρασμα φιλοξενίας την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, για λόγους εθιμοτυπίας, στους συνέδρους -περίπου 70 άτομα- που διαμένουν στην Κυπαρισσία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου».

Ακολούθως παρατίθεται πίνακας του προϋπολογισμού που ανέρχεται σε 949,20 ευρώ (70 σύνεδροι + 5 άτομα – εκπρόσωποι του Δήμου) και προστίθεται: «Τις λοιπές δαπάνες του συνεδρίου θα αναλάβει ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας. Το όφελος για το Δήμο μας είναι η διεθνής προβολή του, συγχρόνως η στήριξη της τοπικής οικονομίας με τη διαμονή και κίνηση των συνέδρων για 21 ημέρες στην Τριφυλία».

ΛΑΜΠΡΗ ΕΟΡΤΗ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ- ΑΛΗΘΙΝΑ ΘΕΑΡΕΣΤΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΣ- VIDEO

 


ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ- ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΜΕ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε από τι χριστεπώνυμο πλήρωμα άλλη μία χρονιά η Λαμπρή Εορτή Καταθέσης της Τιμίας Ζώνη της Θεοτόκου ολοκληρώνοντας το εκκλησιαστικό έτος, στο γραφικό εκκλησάκι στο προαύλιο χώρο του νοσοκομείο της Κυπαρισσίας. Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε τόσο στην θεία λειτουργία όσο και στην επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος Υπέρ των ευεργετών, ανακαινιστών, δωρητών της νοσηλευτικής μονάδας της πόλης.

Ο διαφωτιστικός ξεκάθαρος λόγος του τοπικού Ιεράρχη ήταν αρκετά συγκινητικός φέτος δεδομένου ότι έκανε ευθεία αναφορά στην τεράστια προσφορά και λειτουργία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας το οποίο καλύπτει τουλάχιστον δύο νομούς, κάνοντας μνεία για την σύγχρονη ανάγκη της αποκατάστασης της υγείας μαζί με την εναρμόνιση της πνευματικής υγείας. Τις εορταστικές εκδηλώσεις παρακολούθησαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της διοίκησης του νοσοκομείου. Παρόν μεταξύ άλλων ο οικονομικός διευθυντής του ιδρύματος Θεόδωρος Ντέντες καθώς επίσης και αρκετοί πιστοί.

Ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα στην Πελοπόννησο-Βροχές και καταιγίδες λέει το 112 στη Μεσσηνία

 


3η μέρα αστάθειας: Ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα στην Πελοπόννησο το Σάββατο 31 Αυγούστου

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται το Σάββατο 31/08, τρίτη ημέρα της καιρικής αστάθειας που ενισχύεται από την παρουσία ψυχρής λίμνης, το κέντρο της οποίας εντοπίζεται πλέον στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας μας. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, το Βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη.

Στην Πελοπόννησο και στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Συνιστάται προσοχή σε ακτές και παραλίες λόγω της πιθανότητας εκδήλωσης «μπουρινιών» κυρίως στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο. Βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπονται και για τους νομούς Θεσσαλονίκης και Αττικής. Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο υετός που αναμένεται το μεσημέρι και το απόγευμα του Σαββάτου 31/08.

Χάρτης 1. Ο υετός που αναμένεται το μεσημέρι (12:00 – 15:00) του Σαββάτου 31/08

Χάρτης 2. Ο υετός που αναμένεται το απόγευμα (15:00 – 18:00) της Σαββάτου 31/08

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 31-33 °C στα ηπειρωτικά και τους 29-32 °C στις νησιωτικές περιοχές ενώ οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 4-5 μποφόρ. Σημειώνεται όμως ότι κατά τις ώρες εκδηλώσεις καταιγίδων οι άνεμοι θα συνοδεύονται ενδεχομένως από ισχυρές ριπές.

πηγή: meteo.gr

Διακοπές ρεύματος στην Τριφυλία το Σαββατοκύριακο από τον ΔΕΔΔΗΕ


Διακοπές στην παροχή ρεύματος που ηλεκτροδοτεί περιοχές στην Τριφυλία θα σημειωθούν τις επόμενες μέρες. Ειδικότερα: Αύριο Σάββατο από 8.00 έως 16.00 στον Αγρίλη, από Α5 έως Α18 και από Α14 έως Αγία Μαρίνα. Την ίδια μέρα από 8.00 έως 13.00 σε Λιθαρορίξι – Διπόταμα – Μπούκα – Αγρίλη – Βατόλακα. Τη Δευτέρα από 11.00 έως 18.00 στην περιοχή Αλεξανδροπουλαίικα στην Αγία Κυριακή Φιλιατρών.

Υψηλές αφίξεις πλουσίων και χλιδάτων για τον γάμο του Γιάννη Αντετοκούνμπο στη Δυτική Μεσσηνία

 


ΚΑΛΕΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ

Η στιγμή μοναδική για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την αγαπημένη του Μαράια. Οι δυο τους ενώνονται πλέον και με τη γαμήλια τελετή που αναμένεται να εξελιχθεί την Κυριακή στο πολυτελές ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ξενοδοχείο της Δυτικής Μεσσηνίας. Ωστόσο εντύπωση προκάλεσε γιατί προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό καθώς ο γάμος...μάλλον αποκτά πολιτικό χρώμα...

To πρώτο μέρος των όσων συμβαίνουν με τους 200 και πλέον προσκεκλημένους και με τους 30 VVIP -ανάμεσά τους κορυφαία ονόματα του μαγικού κόσμου του NBA όπως ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο All Star Κρις Μίντλετον που έφθασε αργά το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας με έναν εκ των ιδιοκτητών των Μιλγουόκι Μπακς και φυσικά πολλοί άλλοι celebrities-εξελίχθηκε απόψε στο W με το θεματικό white party.

Ντυμένοι στα λευκά ο κορυφαίος Έλληνας παίκτης έφθασε με την Μαράια από τον όρμο του Ναβαρίνου με ένα σκάφος, με το τοπίο να είναι σαγηνευτικό. Το πάρτυ συνεχίστηκε με όλους να εύχονται τα καλύτερα και φυσικά την Ελλάδα και τη Μεσσηνία να αποτελούν σημείο παγκόσμιας αναφοράς.

Δασαρχείο Ολυμπίας: Θωρακίστηκαν εγκαίρως ευαίσθητες περιοχές σε Ζαχάρω, Φιγαλεία, Κρέστενα και Ανδρίτσαινα

 


Ολοκληρώθηκαν δασικοί δρόμοι και αντιπυρικές λωρίδες

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Σε τέσσερις Δημοτικές Ενότητες που έχουν ένα δυσάρεστο και βεβαρημένο παρελθόν πυρκαγιών ολοκληρώθηκαν έγκαιρα και εμπρόθεσμα σημαντικά έργα αντιπυρικής προστασίας. Συγκεκριμένα, το Δασαρχείο Ολυμπίας ολοκλήρωσε εργασίες βελτίωσης και συντήρησης δασικών δρόμων και αντιπυρικών λωρίδων στις Δ.Ε. Ζαχάρως και Φιγαλείας, του Δήμου Ζαχάρως καθώς και στις Δ.Ε. Ανδρίτσαινας και Αλιφείρας, του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων.

Οι εργασίες έγιναν εγκαίρως με στόχο την όσο δυνατόν καλύτερη θωράκιση των περιοχών, καθώς όπως τονίζει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Ολυμπίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, το δεύτερο 15θήμερο του Αυγούστου και το πρώτο μέρος του Σεπτεμβρίου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδος για την περιοχή.

«Οι περιοχές έχουν θωρακιστεί στο μέτρο του δυνατού, γιατί πάντα υπάρχει το απρόοπτο που πολλές φορές δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Είμαστε σε καλό δρόμο. Εναι τέλος Αυγούστου και για την Ηλεία, και ειδικά την περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Ολυμπίας είναι μια επικίνδυνη περίοδος. Προλάβαμε όμως όλες τις εργασίες και τους καθαρισμούς, εμπρόθεσμα και έγκαιρα. Οι δρόμοι είναι καθαροί και καλά συντηρημένοι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπυρική ζώνη που δημιουργήθηκε στην κορυφογραμμή Σμέρνα Πλατιάνα, έχει μήκος 6,5 χλμ και πλάτος περίπου 250 μ. Στο σημείο έγινε τριπλή αντιπυρική ζώνη με ένα τμήμα 30-40 μέτρων να είναι η καθαρή αντιπυρική ζώνη, περί τα 50 μ. εκατέρωθεν θα γίνει αναδάσωση με μη εύφλεκτα είδη όπως δρυς και χαρουπιές ενώ σε άλλα 50μ εκατέρωθεν υπάρχει στεγασμένη αντιπυρική λωρίδα.

Οι αναδασώσεις προγραμματίζονται για τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Παραίτηση «βόμβα» από κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ της Πελοπόννήσου-"Δεν υπάρχει η ΝΔ του Εθνάρχη" αφήνοντας αιχμές



Σαν «βόμβα» έσκασε στη ΝΔ η απόφαση του πρώην γραμματέα Οργανωτικού του κόμματος και μέλους της Πολιτικής Επιτροπής – επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά – Κωνσταντίνου Κόλλια, να ζητήσει με επιστολή του προς την γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Μαρία Συρεγγέλα, τη διαγραφή του από το μητρώο των μελών της «γαλάζιας» παράταξης.

«Παρακαλώ, όπως διαγραφώ από το αρχείο μελών της ΝΔ», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, με ένα λιτό mail προς την Μαρία Συρεγγέλα, το οποίο και δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Facebook, γράφοντας χαρακτηριστικά «Ένας κύκλος έκλεισε σήμερα…», χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις

Και παρότι ο κ. Κόλλιας δεν δημοσιοποίησε τους λόγους της πρωτόγνωρης για τα χρονικά του κυβερνώντος κόμματος απόφασής του να ζητά εγγράφως τη διαγραφή του από το μητρώο μελών της ΝΔ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σχόλια που έγιναν κάτω από την ανάρτηση του πρώην γραμματέα Οργανωτικού από κομματικά στελέχη, φίλους και ψηφοφόρους της παράταξης.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως οι περισσότεροι τον συγχαίρουν για την απόφασή του και δείχνουν να κατανοούν απολύτως την επιλογή του.

Ιδού τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια

«Οι ιδέες και οι αξίες σας δεν συνάδουν με το μόρφωμα που έχει δημιουργήσει ο κ. Μητσοτάκης. Η απόφαση σας είναι ολόσωστη».

«Ούτως η άλλως η ΝΔ που ίδρυσε ο Κ.Καραμανλης δεν υπάρχει πλέον.Το σημερινό μόρφωμα εμένα τουλάχιστον δεν με εκφράζει. Σωστα επραξες». «Συγχαρητήρια. Να δούμε τώρα πού και πώς θα ανασυνταχθούμε. Έχουμε άλλα 4 χρόνια καταστροφικής πολιτικής μπροστά μας με ανύπαρκτη αντιπολίτευση… με ώτα ερμητικά κλειστά».

«Σωστότατη επιλογή! Η ΝΔ που εμπιστευτήκαμε μας πρόδωσε όλους, καταλήγοντας να είναι ένα τμήμα του ευρύτερου συριζοπασοκ».

«Εγώ δεν έφυγα από την ΝΔ!!! Η σημερινή ΝΔ έφυγε από εμένα όπως έχω γράψει εδώ και μήνες στο fb!!! Άρα δεν τους έδωσα το δικαίωμα να με διαγράψουν, γιατί τους διέγραψα ΕΓΩ ΑΔΕΛΦΈ!!!!». Με πληροφορίες από την "Πελοπόννησος"

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για το πρώτο κουδούνι στη Τριφυλία με ελλειψεις


Λίγες μέρες απομένουν για να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι με τις προετοιμασίες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση να κορυφώνονται. Ήδη έχουν μονιμοποιηθεί 69 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων ενώ οι κενές θέσεις αναπληρωτών συμπληρώνονται μέρα με την ημέρα. 
 Παράλληλα όμως έχουμε και την αναστολή λειτουργίας Δημοτικών σχολείων στην Μεσσηνία καθώς όπως αναφέρει η διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης οι εγγραφές ήταν ελάχιστες. Ωστόσο κενά υπάρχουν σε περιοχές με μικρότερο πληθυσμό, ενώ έκλεισαν τα τελευταία χρόνια πολλά Δημοτικά σχολεία.
Μάλιστα στην Κυπαρισσία υποβαθμίζεται από οργανικές θέσεις το ιστορικό 1ο Δημοτικό σχολείο Κυπαρισσίας με αποτέλεσμα οι γονείς να διαμαρτύρονται όπως αποκάλυψε το kyparissianews.com με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον....

Μπαράζ διαρρήξεων στην περιοχή των Φιλιατρών αναστατώνει γειτονιές


Μπαράζ διαρρήξεων σημειώθηκε χθες το πρωί στην περιοχή των Φιλιατρών
, όπου άγνωστοι άνοιξαν τουλάχιστον 7 σπίτια ψάχνοντας για χρήματα και κοσμήματα. Συγκεκριμένα διέρρηξαν 4 σπίτια στην περιοχή Γιόλακα και άλλα 3 στην Αγία Κυριακή ως επί το πλείστον εξοχικές κατοικίες, απ’ όπου οι ιδιοκτήτες τους έλειπαν ή απουσίαζαν για λίγη ώρα. Μάλιστα σε μία περίπτωση στην Αγία Κυριακή, οι ιδιοκτήτες έλειψαν μόλις για 2 ώρες, από τις 8.30 μέχρι τις 10.30 το πρωί και επιστρέφοντας βρήκαν το σπίτι τους ανοιγμένο και τα πάντα πεταμένα, ενώ την ίδια ώρα είχαν χτυπήσει ακόμη δύο γειτονικά σπίτια. 
Οι διαρρήκτες -που όπως όλα δείχνουν έκαναν συντονισμένη επίθεση χθες στην περιοχή- κατάφεραν να μπουν στα σπίτια παραβιάζοντας πόρτες και παράθυρα, ενώ έδρασαν αστραπιαία. Όπως είναι φυσικό υπάρχει κλίμα ανησυχίας και αγανάκτησης στην περιοχή, καθώς βλέπουν ότι οι διαρρήξεις δεν έχουν τέλος και έχουν γίνει μόνιμο φαινόμενο, με το αίσθημα ασφάλειας να είναι το ζητούμενο. 

Το Φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί το μεγάλο οδικό έργο Φιλιατρά-Γαργαλιάνοι

 


Σε φάση ολοκλήρωσης εισέρχεται το έργο τη βελτίωση του οδικού τμήματος Φιλιατρά-Γαργαλιάνοι. Σύμφωνα με πληροφορίες του  ypodomes.com με την παράταση που δόθηκε η ημερομηνία ολοκλήρωσης της εν θέματι εργολαβίας είναι για τις 24 Σεπτεμβρίου 2024.  Το τμήμα αυτό εντάσσεται στην Εθνική Οδό «Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη». Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ανάδοχος του έργου είναι η Γ.Πετρής η οποία έχει ανάλαβει το έργο με σύμβαση που υπεγράφη στις 24 Ιανουαρίου του 2022 με αρχική ολοκλήρωση στις 24 Ιανουαρίου φέτος. Η Γ.Πετρής έχει αναλάβει το έργο με ποσοστό έκπτωσης 46,17%.

Το αρχικό κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε σχεδόν 20 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 16,12 εκατ.ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου είχε πραγματοποιηθεί στις 2 Νοεμβρίου 2020 και στις 6 του ίδιου μήνα έγινε η αποσφράγιση των προσφορών.

Η χρηματοδότηση του έργου «Βελτίωση της Εθνικής Οδού “Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη”, τμήμα “Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι” — Οδοφωτισμός ισόπεδων κόμβων τμημάτων “Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι” και “Γαργαλιάνοι – Ρωμανός”», είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014 – 2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και από εθνικούς πόρους.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Βελτίωση και αναβάθμιση του οδικού τμήματος «Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι», στο πλαίσιο βελτίωσης και αναβάθμισης τού κύριου οδικού άξονα της Ε.Ο. «Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη», η οποία με τη σειρά της αποτελεί μέρος του κύριου οδικού άξονα από την Πάτρα έως τη Μεθώνη, χαρακτηριζόμενου ως Ε.Ο. υπ’ αριθ. 9. Το οδικό έργο είναι συνολικού μήκους 8,836 χλμ. και άρχεται με τη σύνδεση τής Επ. Ο. Φιλιατρών – Κορυφασίου, μέσω ισόπεδου κυκλικού κόμβου.

\Ακολούθως, βελτιώνεται και αναβαθμίζεται η συνέχεια τής υφισταμένης Ε.Ο. έως την είσοδο των Γαργαλιάνων, ολοκληρώνοντας έτσι το τμήμα «Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι» και τη συνέχεια τού έργου με το επόμενο κατασκευασμένο τμήμα «Γαργαλιάνοι – Ρωμανός». Περιλαμβάνονται εργασίες χωματουργικών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών, τεχνικά έργα, σήμανση – ασφάλιση, διαγράμμιση των λωρίδων κυκλοφορίας και του άξονα, τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας στο σύνολο της οδού, έργα πρασίνου, καθώς και έργα υποδομής οδοφωτισμού.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 


Σήμερα ορκίστηκαν και ανέλαβαν υπηρεσία στην Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας ως μόνιμο προσωπικό 2 νοσηλευτές της κατηγορίας ΤΕ του κλάδου Νοσηλευτικής και εκκρεμεί η ορκωμοσία ακόμα 2 νοσηλευτών μετά την ολοκλήρωση των προσλήψεων από την  προκήρυξη 7Κ/2022.

Επίσης αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης τεσσάρων ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών, που στο σύνολό τους θα ενισχύσουν περαιτέρω τη νοσηλευτική υπηρεσία του Νοσοκομείο μας. 

Οι νοσηλευτές αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες, πάνω στον οποίο στηρίζεται  κάθε σύστημα υγείας,  είναι κοντά στον άνθρωπο κάθε στιγμή για όλο το 24ωρο, κοντά στον πόνο, τη σωματική και ψυχική ασθένεια.

Ο Διοικητής κ. Λαμπρόπουλος Δημήτριος καθώς και η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κ. Αλεξοπούλου Σταματία τους καλωσορίζουν στην οικογένεια της Ν.Μ. Κυπαρισσίας-Γ.Ν. Μεσσηνίας, τους εύχονται υγεία, καλή συνεργασία και  καλή δύναμη στο έργο τους.


                                                                                                     Δημήτριος Λαμπρόπουλος


                 Αναπληρωτής Διοικητής

    Γ.Ν. Μεσσηνίας – Ν.Μ. Κυπαρισσία


Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας στις άγονες περιοχές τύπου Β- Κοροιδία η απουσία για άγονο Α΄όπως της Καλαμάτας


 Ένταξη της Κυπαρισσίας στην κατηγορία των «άγονων και προβληματικών περιοχών Β’ κατηγορίας» προβλέπει νέα ΚΥΑ του υπουργείου Υγείας που μόλις υπογράφηκε και αναμένεται σύντομα να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Ουσιαστικά ήταν σε αυτό το καθεστώς αλλά τώρα κατοχυρώνεται τυπικά.
Όμως τα ερωτηματικά παραμένουν. Το θετικό αφοράτην παροχή επιπλέον κινήτρων προς ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό πρόβλημα με τις άγονες προκηρύξεις θέσεων σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, φαινόμενο το οποίο πλήττει έντονα και το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας.

Ωστόσο δεν εντάσσεται σε κατηγορία Α' με αυξημένα κίνητα όπως της Καλαμάτας.

 Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται, στις περιοχές όπου διαπιστώνεται η κήρυξη διαδοχικών άγονων προσκλήσεων, τότε η περιοχή θα εντάσσεται στις «άγονες και προβληματικές περιοχές» τύπου Α’ ή Β’ ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα για την παροχή επιπλέον οικονομικών κινήτρων για την πλήρωση των θέσεων. Ειδικότερα για τις περιοχές Β’ κατηγορίας όπως θα είναι πλέον η Κυπαρισσία, το ισχύον πλαίσιο προβλέπει την παροχή επιδόματος επιπλέον του μισθού της θέσης ύψους 2.400 ευρώ μεικτά κατ’ έτος, ενώ στην περίπτωση ειδικότητας όπου εντοπίζονται μεγάλες ελλείψεις (Εσωτερικής Παθολογίας, Αναισθησιολογίας, Νεφρολογίας, Παθολογικής, Ανατομικής Ακτινολογίας, Εργαστηριακής Ιατρικής), τότε το επίδομα διπλασιάζεται φθάνοντας τα 4.800 ευρώ μεικτά κατ’ έτος. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις θα αφορούν και τους ιατρούς που ήδη υπηρετούν στις άγονες περιοχές, καθώς και ότι σύντομα αναμένεται επαναπροκήρυξη όλων των θέσεων όπου έχουν εντοπιστεί κενά.

Εξοργισμένοι οι αλιείς Τριφυλίας- Μεσσηνία με το νέο φόρο στις βάρκες, από 100 έως 200 ευρώ ετησίως

 


Ότι κινείται (και δεν κινείται) φορολογείται από αυτή την κυβέρνηση.

Έτσι φόρο επέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών σε όλα τα ερασιτεχνικά σκάφη αλιείας. Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για φορολογούμενους φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ιδιωτικά ερασιτεχνικά σκάφη αναψυχής (απλές βάρκες, φουσκωτά, ταχύπλοα κ.λ.π.).

Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, την υποχρέωση να πληρώσουν φόρο πλοίων β’ κατηγορίας, από 100 έως 200 ευρώ, έχουν περίπου 100.000 ιδιοκτήτες ερασιτεχνικών σκαφών αναψυχής μικρού και μεσαίου μεγέθους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 27/1975.

Ο φόρος έχει αναδρομική ισχύ από το 2023, με αποτέλεσμα αθροιστικά και για το 2024, οι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών (έως 7 μέτρα) να οφείλουν 200 ευρώ.

Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 27/1975, φόρος πλοίων Β’ κατηγορίας, σύμφωνα με το άρθρο 46 του νόμου 5036/23, που όπως κωδικοποιήθηκε με το νόμο 5104/24 συμπεριλαμβάνει τα ερασιτεχνικά σκάφη και βάζει φόρο 100 € για τα μικρά σκάφη έως 7 μέτρα και 200 € για σκάφη έως 12 μέτρα.

Για τη βεβαίωση και την πληρωμή του φόρου, κάθε ιδιοκτήτης σκάφους οφείλει να έχει υποβάλει δήλωση φόρου πλοίων β’ κατηγορίας σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet.

Ο φόρος, αφού βεβαιωθεί, πρέπει να πληρωθεί είτε σε δύο δόσεις είτε εφάπαξ.

Με δεδομένο όμως ότι πολλοί εκ των ιδιοκτητών των σκαφών δεν γνώριζαν την υποχρέωση αυτή και έχασαν φέτος την προθεσμία, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρ. Δήμα, η προθεσμία των συγκεκριμένων δηλώσεων παρατάθηκε έως 26 Σεπτεμβρίου.

Από το 2025, η δήλωση φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας για την βεβαίωση του φόρου των 100 ή των 200 ευρώ πρέπει να υποβάλλεται κάθε μήνα Μάρτιο.

Η πρώτη δόση πρέπει να καταβάλλεται μέχρι τέλος Απριλίου και η δεύτερη δόση μέχρι τέλος Ιουνίου.

agrotypos.gr

Πύργος: Αντιδράσεις για την επιλογή διεξαγωγής των εκλογών της ΔΟΕ στη Μεσσηνία


Ο Δήμαρχος Πύργου, κ. Στάθης Καννής, με επιστολή του στις 21 Αυγούστου 2024 προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), κ. Σπύρο Καπράλο, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση αυτή...

Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να εξετάσει τη Μεσσηνία ως πιθανή τοποθεσία για τη διεξαγωγή των εκλογών του νέου Προέδρου της έχει προκαλέσει αναστάτωση στον Πύργο και ιδιαίτερα στην Αρχαία Ολυμπία, την ιστορική κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Δήμαρχος Πύργου, κ. Στάθης Καννής, με επιστολή του στις 21 Αυγούστου 2024 προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), κ. Σπύρο Καπράλο, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση αυτή, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της Αρχαίας Ολυμπίας στη διαχρονική σχέση της με το Ολυμπιακό κίνημα.

Η Απάντηση του Προέδρου της ΕΟΕ

Ο κ. Καπράλος, απαντώντας στην επιστολή του Δημάρχου, τόνισε ότι η ΕΟΕ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη ΔΟΕ για το ζήτημα, αναγνωρίζοντας την ανησυχία που έχει προκληθεί σε τοπικό επίπεδο. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι αρμόδιοι της ΔΟΕ έχουν ήδη πραγματοποιήσει επισκέψεις τόσο στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας όσο και σε άλλους πιθανούς χώρους, όπως το Costa Navarino στη Μεσσηνία, με στόχο την εξεύρεση του καταλληλότερου χώρου για τη διεξαγωγή της Συνόδου.

Στην επιστολή του, ο κ. Καπράλος επεσήμανε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Οκτώβριο, μετά τη λήξη των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι και την ανακοίνωση των υποψήφιων Προέδρων στις 16 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο Πύργου ότι η ΕΟΕ δεν θα επιτρέψει ποτέ να υποβαθμιστεί η σημασία της Αρχαίας Ολυμπίας στο παγκόσμιο Ολυμπιακό κίνημα. Αντιθέτως, θεωρεί βέβαιο ότι ένα σημαντικό μέρος των εκδηλώσεων της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί στον ιερό αυτό τόπο, ενισχύοντας την παγκόσμια αίγλη της περιοχής.

Ενδεχόμενες Εκδηλώσεις στην Αρχαία Ολυμπία

Ο κ. Καπράλος πρότεινε επίσης στον κ. Καννή να εξετάσει την υποβολή προτάσεων για εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να διοργανωθούν στην Αρχαία Ολυμπία κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη προβολή στην περιοχή και να ενισχύσει τον ρόλο της στο παγκόσμιο Ολυμπιακό γίγνεσθαι.

Το Μέλλον της Αρχαίας Ολυμπίας στο Ολυμπιακό Κίνημα

Η εξέλιξη αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση τον διαχρονικό ρόλο της Αρχαίας Ολυμπίας ως το φυσικό κέντρο του Ολυμπιακού κινήματος, με την τοπική κοινωνία να εκφράζει την ανησυχία της για την μελλοντική προβολή και αξιοποίηση του ιστορικού χώρου. Ο Δήμαρχος Πύργου, σε συνεργασία με την ΕΟΕ, αναμένεται να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η Αρχαία Ολυμπία να παραμείνει στο επίκεντρο των παγκόσμιων Ολυμπιακών εξελίξεων, διασφαλίζοντας τον σεβασμό και την αναγνώριση που αρμόζει στον τόπο όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Οι Δήμοι και στη Μεσσηνία εκπέμπουν SOS για την οικονομική τους κατάσταση


 Την άμεση καταβολή δυο έκτακτων δόσεων ΚΑΠ προς όλους τους Δήμους ζήτα η ΚΕΔΕ με εισήγηση του Προέδρου της Λάζαρου Κυρίζογλου

Η συνάντηση της Διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα.

Στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος της και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ανέδειξε τα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και τα οποία απαιτούν άμεση και αποφασιστική παρέμβαση της Πολιτείας για την επίλυσή τους.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του νέου Γενικού Γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, πρώην Δημάρχου Κατερίνης και μέλους του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Σάββα Χιονίδη.

Οικονομικά των Δήμων: Αντιμετώπιση της Οικονομικής Ασφυξίας με άμεση καταβολή μιας έκτακτης δόσης ΚΑΠ μέσα στο Σεπτέμβριο και μίας ακόμη τον Οκτώβριο.

Το ζήτημα των οικονομικών των Δήμων βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της ΚΕΔΕ.
Παρά την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) κατά τα έτη 2023 – 2024 και το νέο σύστημα κατανομής τους, οι Δήμοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η αύξηση του μισθολογικού κόστους, η μη αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους και η επιβολή του τέλους ταφής έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση οικονομικής ασφυξίας σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό στο σημερινό Δ.Σ. λήφθηκε απόφαση πέραν των πάγιων διεκδικήσεων που έχουν διατυπωθεί, να ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών η άμεση καταβολή μιας έκτακτης δόσης ΚΑΠ προς όλους τους Δήμους, μέσα στον Σεπτέμβριο και μίας δόσης τον Οκτώβριο, προκειμένου να μπορέσουν οι Δήμοι να καλύψουν τα λειτουργικά τους κόστη και να προχωρήσουν στην κατάρτιση των προϋπολογισμών του 2025.

Η οικονομική σταθερότητα των Δήμων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Δήμοι είναι οι πρώτοι φορείς που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες και οι πρώτοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά τους προβλήματα. Εάν δεν εξασφαλιστεί η οικονομική τους βιωσιμότητα, τότε θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της κοινωνίας.

Η ΚΕΔΕ ζητά την άμεση άρση της αναστολής των προσλήψεων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των Δήμων. Χωρίς την απαραίτητη στελέχωση οι Δήμοι αδυνατούν να παρέχουν τις βασικές υπηρεσίες που απαιτούν οι πολίτες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον βασικό πυλώνα της καθημερινής λειτουργίας του κράτους και η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της.

Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων 55+: Άμεση συνέχιση του προγράμματος κι όχι από το 2025.

Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκε και το ζήτημα της συνέχισης του προγράμματος που αφορά την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55+, με χρηματοδότηση από τη ΔΥΠΑ. Η ΚΕΔΕ ζητά τη συνέχιση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55+. Για την αυτοδιοίκηση το πρόγραμμα αυτό δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των Δήμων αλλά έχει και έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, αφού οι πολίτες ηλικίας 55+ βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση στην αγορά εργασίας, καθώς δυσκολεύονται να βρουν απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Μέσω του προγράμματος αυτού, τους δίνεται η δυνατότητα να καλύψουν τα συνταξιοδοτικά τους έτη, ενώ παράλληλα ενισχύουν κρίσιμες και σημαντικές υπηρεσίες των Δήμων. Η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της ΔΥΠΑ, χωρίς να διακοπεί ούτε μια μέρα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το Σώμα ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου και μια σειρά ακόμη ζητήματα τα οποία ο ίδιος έθεσε στον Πρωθυπουργό κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, παραδίδοντας του και σχετικό υπόμνημα.

Ανάμεσα στα ζητήματα αυτά περιλαμβάνεται

• Το θέμα που αφορά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους. Η αναστολή προσλήψεων τα προηγούμενα χρόνια έχει δημιουργήσει σοβαρά κενά στο ανθρώπινο δυναμικό των Δήμων, ενώ οι συνταξιοδοτήσεις, η κινητικότητα και η αύξηση του ορίου ηλικίας των εργαζομένων επιδεινώνουν το πρόβλημα.

• Η Διαχείριση Υδάτινων Πόρων, που είναι ένα θέμα που αφορά άμεσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την παροχή νερού στους πολίτες και τη διαχείριση των υδάτινων υποδομών. Η ΚΕΔΕ ζητά τη στενή συνεργασία με την κυβέρνηση για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου που θα διασφαλίζει την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

O ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ στα ενεργά ρήγματα της Ελλάδας σύμφωνα με τον Ψηφιακό χάρτη

 


Στον «αέρα» βρίσκεται πλέον ψηφιακός χάρτης με όλα τα ρήγματα της Ελλάδας και τα χαρακτηριστικά τους, που προετοίμαζε τα τελευταία δύο χρόνια η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, τα Πανεπιστήμια Αθηνών, ΑΠΘ και Πάτρας και το ΕΛΚΕΘΕ, υπό την εποπτεία/συντονισμό του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας).

Ο Κυπαρισσιακός κόλπος με περιοχές του Ιονίου καθώς και σημεία της Τριφυλίας μέχρι την Καλαμάτα περιλαμβάνονται με διαφορετικό χρώμα στα ενεργά ρήγηματα της χώρας όπως αποτυπώνεται στο χάρτη. Το kyparissianews.com ενττόπισε μάλιστα τόσο την περιοχή Φιλιατρών μέχρι την ενδοχώρα της Μεσσηνίας με κίτρινο ή μώβ χρώμα..

Ο χάρτης, σύμφωνα με τα όσα είπε στην Καθημερινή ο γεωλόγος της ΕΑΓΜΕ Δημήτρης Γαλανάκης, έχει αυτή τη στιγμή 5.500 αναγραφές στον ελλαδικό χώρο. «Προσοχή ο αριθμός αυτός δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των ρηγμάτων γιατί για παράδειγμα ένα ρήγμα 40.000 χιλιομέτρων μπορεί να έχει 10 αναγραφές».

Στο χάρτη, τον οποίο ο καθένας μπορεί να επισκεφθεί στη σελίδα activefaults.eagme.gr, διακρίνονται ρήγματα με κόκκινο, με κίτρινο και με μωβ χρώμα. Σε αδρές γραμμές, με μοβ χρώμα παρουσιάζονται τα λεγόμενα «σεισμικά ρήγματα» αυτά δηλαδή που αποδεδειγμένα σχετίζονται με έναν ή περισσότερους από έναν σεισμούς στην ενόργανη ή ιστορική περίοδο (είναι τα πλέον «επικίνδυνα»), με κόκκινο χρώμα τα «ενεργά ρήγματα», δηλαδή αυτά τα οποία έχουν παρουσιάσει μετατόπιση τουλάχιστον μία φορά κατά το Ανώτερο Πλειστόκαινο (τα τελευταία 126.000 χρόνια περίπου) και κατά συνέπεια μπορεί να αποτελέσουν πηγή μελλοντικού σεισμού, και με κίτρινο χρώμα τα «δυνητικά ενεργά ρήγματα», αυτά που έχουν χαρακτηριστικά που θυμίζουν ενεργά ρήγματα (έχουν δραστηριοποιηθεί τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια του Τεταρτογενούς, τα τελευταία 2.600.000 έτη).

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ  πατώντας εδώ 

Σύλληψη άνδρα από μπλόκο της ΟΠΚΕ στην Ε.Ο. Πύργου – Κυπαρισσίας για κατοχή 11 γραμμαρίων κάνναβης

 


Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Εθνική Οδό Πύργου Κυπαρισσίας, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν 11,2 γραμμάρια κάνναβης.

Μεγάλη ποσότητα ισχυρών εκρηκτικών υλών, που ισούται με 100 κιλά TNT, όπλα, αλλά και εκατοντάδες πυρομαχικά εντόπισαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Ήλιδας σε οικία θανόντος στη δημοτική κοινότητα Περιστερίου.

Ο εντοπισμός του πολεμικού υλικού έγινε στο πλαίσιο προσωρινής σφράγισης της οικίας του 73χρονου άνδρα, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του Patris News, έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 26 Αυγούστου.

Κυπαρισσία, ο Μορφέας, το ηλιοβασίλεμα και ο Κλεμανσώ και το Αυγουστιάτικο φεγγγάρι-VIDEO

 


ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ 
Του Παναγιώτη Αντωνόπουλου 

 Κυριακή και βρέθηκα στην πλατεία της πάνω πόλης. Ερημιά, δε σάλευε ρόδα, ούτε ένα χαμόγελο παιδιού δεν έσκαγε, κανένας πότης και ρέκτης  της κουβέντας δεν κατέβαζε τα ουζάκια του στις ταβέρνες.

Άλλοτε οι αστοί εγκατέλειπαν άρον – άρον τα κολαστήρια των μεγαλουπόλεων και κατέφευγαν αγεληδόν στους χέρσους και παράκτιους παραδείσους της πατρίδας μας, μεταφέροντας μαζί με το κουρασμένο σαρκίο τους και τις μίζερες καθημερινές τους βεβαιότητες. Η Κυπαρισσία με την πάνω πόλη, τα άπειρα κάλλη και τις ομορφιές της, τους έσφιγγε στην ολόθερμη αγκάλη της, την εσωτερική ψυχογραφία τους με ίαση ηρεμούσε επί το βέλτιστον. Σήμερα καμία πολυκοσμία, καμία πανηγυρική αγορά. Ερημιά παντού, μοναχικά κτήρια, κλειστά μαγαζιά, σφραγισμένα ταβερνάκια, ατάραχοι δρόμοι, ψιθυρίζουν νοσταλγικά στους ελάχιστους οδοιπόρους, πως δεν ευθύνονται για τα χάλια τους ούτε και για το συρφετό της ερημιάς που εκ πρώτης όψεως δείχνει η πόλη.

Παρά το γκρίζο και το μουντό, ένας αναπάντεχος εξωτισμός με άγγιξε λίγο πριν την είσοδό μου στην πλατεία και πλησίον του Ηρώου. Μυρίζοντας πρώιμο καλοκαιράκι οι ανθισμένες αμυγδαλιές στον κήπο του ερειπωμένου ξενοδοχείου «Μορφέα», φώτισαν με απολλώνια ομορφιά τη διαδρομή της θλιμμένης μου ψυχής, ώστε μπόρεσα και διανοήθηκα ήρεμα και αναδείχτηκε μέσα μου η υπόσταση του κτηρίου έντονα. Ιδιότυπο γεγονός προ πολλών ετών συνέβη δυτικά στο μπαλκόνι του με θέα το γαλάζιο Ιόνιο. Γεγονός που έδωσε στην Κυπαρισσία δημοσιότητα και προκάλεσε παγκόσμιο αντίκτυπο ως δημοφιλές θέρετρο ανά την Υφήλιο. Στο μπαλκόνι λοιπόν του «Μορφέα» ο Γάλλος διακεκριμένος πολιτικός Κλεμανσώ και φιλέλλην, απόλαυσε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασίλεματα του κόσμου, και, θαυμάζοντας αυτό οραματίστηκε λαμπρόν πεδίο δόξης για την πόλη, καταλείποντας το λόγο του στους ευγενείς Κυπαρίσσιους, που γέμισαν με υπερηφάνεια και του έμπλεξαν το εγκώμιο με ασυνήθιστες ραψωδίες επαίνων και επωδών.

Μέμφομαι συχνά το φλύαρο χρόνο που αφήνει πίσω του μνήμες και ερείπια. Ωστόσο περνώντας από το ερείπιο ξενοδοχείο με την πεσμένη στέγη, τους γκρίζους τοίχους και το λογγωμένο κήπο του, κάτι με άγγιξε εσώψυχα και με συγκίνησε που θα ήθελα να σουλατσάρω κάτω στο υπόγειό του και να έβλεπα αυτά που τραγουδάει ο ποιητής: «Μες στο υπόγειο / βρίσκονται στοιβαγμένες / στιγμές αγαπημένες / κάτω απ’ της λήθης τον ιστό //. Βινίλια εντ ρολ / αφίσες του Γκεβάρα / μια γέρικη κιθάρα / κι άδεια μπουκάλια αλκοόλ //. Uranya τηλεόραση / πικάπ μ’ ένα ηχείο / ασπρόμαυροι κι οι δύο / σε σχολική απόδραση //. Κόμικς σε χάρτινα κουτιά / ένα μπλουτζίν καμπάνα / νότες Κάρλος Σαντάνα / σε ξέθωρα παλιά χαρτιά //. Χακί στρατιωτικό μπουφάν / βυζαντινές σημαίες / αριστερές ιδέες / σε σκονισμένα σελοφάν //. Παλιά βιβλία με λεπτές / σε μένα αφιερώσεις / γραπτές φαντασιώσεις / που μας βαπτίζουν ποιητές //».

ellinikoxronograima.blogspot.gr