Pages

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ


ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ φωτιά στα δημοτικά τέλη ιδίως λόγω των απορριμμάτων από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, προκαλούν αντιδράσεις εκτός από τις παρατάξεις του Σώματος και στην τοπική κοινωνία καθώς το ταμειο...είναι μειον! ΣΕ καιρούς κρίσης το μάρμαρο έχουν κληθεί να πληρώσουν οι δημότες οι οποίοι σε λίγο καιρό πιθανό να πληρώνουν ακόμα ακριβότερο ακόμα και την ύδρευση....
Εκτός από την μεταφορά των απορριμμάτων, την εναπόθεση και το τέλος καύσης τα χαράτσια ενσωματώνονται τελικά στους λογαριασμούς ρεύματος ενώ για τις αυξήσεις - φωτιά στα δημοτικά τέλη, την πληρώνουν οι οικογένειες και οι ευάλωτες οικονομικές ομάδες. Οι παρατάξεις του Δημοτικού συμβουλίου ξεκάθαρα σε συνεδριάσεις μιλούν πλεον  για ξεζούμισμα των λαϊκών οικογενειών, αναφερόμενη στην αύξηση των δημοτικών τελών, που στην περιοχή της Τριφυλίας ανέρχεται σε 28%...τουλάχιστον σύμφωνα με τι πρώτες μετρήσεις. 

Θανατηφόρο τροχαίο στους Γαργαλιάνους – Νεκρός 34χρονος αλλοδαπός οδηγός μετά από μετωπική


ΑΛΛΟ ένα θλιβερό τροχαίο ήρθε να επισκιάσει τους δρόμους της Τριφλυίας με ένα νεκρό. Χθες το βράδυ, στο 1ο χλμ της Ε.Ο. Γαργαλιάνων-Μαραθούπολης, δίκυκλη μοτοσυκλέτα που οδηγούσε 34χρονος αλλοδαπός για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, συγκρούστηκε με Ι.Χ. επιβατηγό όχημα, που οδηγούσε 31χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 34χρονου. Προανάκριση για το τραγικό συμβάν διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων.

Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών: ΝΑ τελειώσουν τα ψέμματα για την τύχη του αυτοκινητόδρομου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα


 Θέμα: Αυτοκινητόδρομος Πύργος – Τσακώνα |Απαραίτητος για την Αγροτική Παραγωγή.

Αναλυτικά η επιστολή:

Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών δηλώνει κατηγορηματικά: η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Πρόκειται για ένα έργο που αφορά την επιβίωση της αγροτικής μας παραγωγής, την ασφάλεια των μετακινήσεων και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας. 

Τα Φιλιατρά αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές περιοχές αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας. Με περισσότερα από 3.500 στρέμματα θερμοκηπίων και την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων κηπευτικών, καρπουζιών και ελαιολάδου, η τοπική οικονομία εξαρτάται άμεσα από την ταχύτητα και την ασφάλεια των μεταφορών. Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα συμβάλει αποφασιστικά στην άμεση και ασφαλή μεταφορά αυτών των προϊόντων στις εγχώριες και διεθνείς αγορές, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των παραγωγών της Τριφυλίας. Είναι απαράδεκτο να καθυστερεί η κατασκευή ενός έργου που όχι μόνο θα μειώσει τα κόστη μεταφοράς, αλλά θα προστατεύσει και τις ζωές των κατοίκων. Η επικίνδυνη κατάσταση του υπάρχοντος οδικού δικτύου δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς τα ατυχήματα είναι συχνά και οι συνέπειες ολέθριες. Η κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου θα βελτιώσει την ασφάλεια των μεταφορών και θα αποτελέσει πνοή ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου. 

Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών στηρίζει αποφασιστικά τη σύμπραξη των συλλόγων Μεσσηνίας και Ηλείας για την άμεση υλοποίηση αυτού του καθοριστικού έργου. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, έργο το οποίο θα δώσει δυναμική ώθηση στην τοπική οικονομία και θα ενισχύσει τη θέση της περιοχής μας στον αγροτικό χάρτη της χώρας.

Εκ του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών

Διαμαρτυρία στην Καλλιρρόη για το νερό και τη δυσοσμία από τα σκουπίδια

 


Για μόλυνση του νερού και του αέρα κάνει λόγο σε αναφορά της προς το Δήμο Οιχαλίας, μία ιδιοκτήτρια οικίας και καταγόμενη από την περιοχή της Καλλιρρόης, γνωστοποιώντας ανάλυση νερού ύδρευσης που η ίδια έστειλε σε εργαστήριο.

Η κα Άντα Μαράτου, δημοσιοποιώντας την αναφορά της, αλλά και τις μετρήσεις του εργαστηρίου που δείχνουν ότι το νερό από τη βρύση της δεν ανταποκρίνεται στις προβλεπόμενες παραμέτρους από την νομοθεσία, ζητά ενέργειες από το Δήμο.

Δυσοσμία
Η κα Μαράτου στην αναφορά της εξηγεί ότι το σπίτι της στην Καλλιρρόη βρίσκεται πολύ κοντά στο εργοστάσιο σκουπιδιών (η ίδια το ονομάζει παράνομη χωματερή, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μόνο ταφή απορριμμάτων). Κατά την διαμονή τους εκεί το Πάσχα η δυσοσμία από τα σκουπίδια ήταν αφόρητη, τόσο το πρωί, όσο και αργά το βράδυ. Παράλληλα, όπως αναφέρει, το νερό είχε μία οσμή  από «σκουπιδίλα».

Ρώτησε, όπως διευκρινίζει, την πρόεδρο του χωριού και την καθησύχασαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το νερό, διότι γίνονται δειγματοληψίες από το Δήμο.

Το καλοκαίρι, ωστόσο, απέφυγε να επισκεφτεί οικογενειακώς το σπίτι τους στην Καλλιρρόη, σκεπτόμενη πώς θα αντέξουν την βρώμα από τα σκουπίδια.

Το Σαββατοκύριακο 13-15 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, ήρθαν στο σπίτι τους και περιγράφει το εξής περιστατικό:

«Το Σάββατο το απόγευμα μπήκα στο μπάνιο προκειμένου να λουστώ και να κάνω ντους.  Ανοίγω το ζεστό νερό και μου  κατακλύζει το κεφάλι νερό, που μύριζε σαν βόθρος. Πρώτη φορά στην ζωή μου ένοιωσα τόσο άσχημα και τόσο φοβισμένη για το τι μπορεί να περιείχε αυτό το δηλητήριο».

Αναλύσεις
Και πάλι, όπως λέει, όταν παραπονέθηκε την διαβεβαίωσαν ότι το νερό είναι καθαρό. Καθώς έμαθε ότι συγχωριανός της το Μάρτιο προέβη σε μικροβιολογική ανάλυση του νερού και το αποτέλεσμα έδειξε ότι ήταν ακατάλληλο για οικιακή χρήση, αποφάσισε, φεύγοντας για Αθήνα, να πάρει μαζί της δείγμα από την βρύση της κουζίνας της σε αποστειρωμένο δοχείο.

Το έδωσε για ανάλυση σε πιστοποιημένο εργαστήριο και βρέθηκε ότι περιέχει κολοβακτηρίδια (68 total coliforms),  ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα  ΚΥΑ θα έπρεπε να υπάρχει απουσία αυτών.

Υπογραμμίζει λοιπόν ότι τίθεται θέμα υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής και πως από το 2012 φωνάζουν οι κάτοικοι ότι δεν είναι ορθή επιλογή η τοποθεσία του εργοστασίου επεξεργασίας  απορριμμάτων, διότι κάτω από αυτήν, στο υπέδαφος, υπάρχει υπόγεια λίμνη  με νερό τριών πηγών.

Ζητά λοιπόν από το Δήμο ενημέρωση για τις ενέργειες που θα κάνει και για τα μέτρα που θα λάβει, ώστε να προστατέψει την υγεία των κατοίκων. "ΘΑΡΡΟΣ"

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Δήμου Τριφυλίας για Νέο Κέντρο Νεότητας και Λούνα πάρκ

 


Σας καλούμε στην τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Τριφυλίας η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 01/10/2024, ημέρα Τρίτη και ώρα 13:30 μ.μ., προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τα πιο κάτω θέματα:

  1. Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού Δήμου Τριφυλίας οικ. έτους 2024(Εισήγηση προς το Δ.Σ)

  2. Έγκριση ή μη του πρακτικού της πλειοδοτικής δημοπρασίας για την εκμίσθωση Δημοτικού χώρου για την εγκατάσταση & λειτουργία Λούνα Πάρκ στη Δ.Κ. Γαργαλιάνων.(Εσωτερικός χώρος του Δημοτικού γηπέδου Γαργαλιάνων)

  3. Άσκηση ή μη έφεσης κατά της με αρ. 77/2024 απόφασης του Μον. Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας με ενάγοντα τον Ιωάννη Γκόνη του Κωνσταντίνου επί της με αρ.κατ.191/2023 αγωγής του.

  4. Έγκριση Υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας – Εταίρου της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, για την υλοποίηση της Πράξης «Νέα Κέντρα Κοινότητας» ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Πελοπόννησος», Κωδικός Πρόσκλησης ΠΕΛ61, Α/Α Πρόσκλησης ΟΠΣ 11275.

  5. Λήψη απόφασης ως προς την Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Δ.Κ. Γαργαλιάνων Δ.Ε. Γαργαλιάνων Δήμου Τριφυλίας (Ο.Τ. 218) στη συνοικία ʺΣΚΥΛΟΛΑΚΑʺ ή ʺΠΑΛΗΟΛΑΚΑʺ επί της διασταύρωσης των οδών Ερμού και 28ης Οκτωβρίου(Εισήγηση της Υπηρεσίας Δόμησης)

Φτωχαίνουν τα νοικοκυριά στην Πελοπόννησο με τρομακτική αύξηση δαπανών

 


Καταγράφει την μεγαλύτερη αύξηση δαπανών (13,6%) απ’ όλη την χώρα

Σε διατροφή και στέγαση δαπανά το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του, το μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα, με τις φτωχές οικογένειες να έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις σε είδη διατροφής και ένδυσης – υπόδησης.

Η φτωχοποίηση, δεν έχει αφήσει ανέγγιχτη την περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών της για αγορές φτάνει στα 1.416,10 ευρώ. Το προηγούμενο έτος, το 2022, η μέση μηνιαία δαπάνη ήταν 1.246,61 ευρώ ανά νοικοκυριό. Δηλαδή, τα νοικοκυριά που διαμένουν στην περιφέρεια Πελοποννήσου αύξησαν τις δαπάνες τους μέσα σε ένα έτος κατά μέσο όρο 13,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μεταβολή αξίας ανάμεσα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας!

Επίσης, από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, προκύπτει άλλο ένα σημαντικό στοιχείο: Τα Ελληνικά νοικοκυριά για να περιορίσουν τα έξοδά τους, έχουν μειώσει είδη στην διατροφή τους, με πρώτο στην κορφή της λίστας το ελαιόλαδο.

Συμπεράσματα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητας η ΕΛΣΤΑΤ, η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 5.832 ιδιωτικών νοικοκυριών στο σύνολο της Χώρας.  

Μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης είναι ότι:

– Η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές, κατά το έτος 2023, ανήλθε στα 20.223,36 ευρώ (1.685,28 το μήνα), καταγράφοντας αύξηση σε τρέχουσες τιμές  5,3%, σε σχέση με το 2022.

– Το 50% των νοικοκυριών  δαπανούν περισσότερα από 1.315 ευρώ το μήνα. 

– Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία δαπανούν το 16,8% του προϋπολογισμού τους, κατά μέσο όρο, για ενοίκιο.

– Το μερίδιο της μέσης δαπάνης για είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά και στέγαση των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 55,8% των δαπανών των νοικοκυριών, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 24,8%.

– Η υψηλότερη μέση ετήσια δαπάνη καταγράφηκε στην Περιφέρεια Αττικής και ανήλθε σε 23.325,96 ευρώ, ενώ η χαμηλότερη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ανήλθε σε 14.052,24 ευρώ. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου η μέση ετήσια δαπάνη είναι 16.993,2 ευρώ.

– Η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών το 2023 εμφανίζεται μειωμένη κατά 20,5% σε σύγκριση με το 2008.

– Η μέση ετήσια δαπάνη για κάθε άτομο, το 2023, ανήλθε στα 8.358,24 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 11,2% (841,92 ευρώ ετησίως) σε σύγκριση με το 2022  (7.516,32 ευρώ).

– Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές δαπανούν κατά μέσο όρο 1.386,73 ευρώ το μήνα, ενώ αυτά που διαμένουν σε αστικές περιοχές 1.769,24 ευρώ. Επομένως, τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές δαπανούν, κατά μέσο όρο, 21,6% λιγότερο από τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αστικές περιοχές.

Που χαλάμε τα περισσότερα
Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών, σε τρέχουσες τιμές, αφορά:  στα είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά (20,7%), στη στέγαση (14,1%) και στις μεταφορές (13,1%), ενώ το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,4%) αντιστοιχεί στην εκπαίδευση και τα οινοπνευματώδη ποτά και καπνό.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση δαπανών των νοικοκυριών, σε σχέση με το 2022, παρουσιάζεται στις ομάδες: εστιατόρια, καφενεία  και ξενοδοχεία (15,9%), αναψυχή και πολιτισμό (7%), υγεία (6,3%), ενώ η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφεται στα οινοπνευματώδη ποτά και στον καπνό (0,9%). 

Όσον αφορά στις δαπάνες για είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά, σε σχέση με το 2022, παρατηρείται αύξηση της μέσης μηνιαίας δαπάνης (τρέχουσες τιμές), στα εξής είδη: 

– Έλαια και λίπη (11,9%), ζάχαρη, μαρμελάδες, μέλι, σιρόπια, σοκολάτα (9,8%), φρούτα (7,2%), λαχανικά (6,6%), γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά (6,6%), μεταλλικά νερά, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων και λαχανικών (6,1%),  λοιπά είδη διατροφής (6%), κρέας (3,3%), αλεύρι, ψωμί, δημητριακά (1,2%), ενώ μείωση της μέσης μηνιαίας δαπάνης (τρέχουσες τιμές), παρατηρείται στα ψάρια (-3,9%) και σε καφέ, τσάι και κακάο (-1,2).

Τέλος, σε ότι αφορά τις μεταβολές στη μέση μηνιαία κατανάλωση ειδών διατροφής, οινοπνευματωδών ποτών και καπνού, μεταξύ των ετών 2022 και 2023, καταγράφονται οι εξής μειώσεις:

Ελαιόλαδο -13,6%, οινοπνευματώδη ποτά -12,7%, ψάρια -11,8%, ρύζι -10,7%, τυρί -6,1%,  κρέας -6,1%,  αυγά -5,3%,  γάλα -5,2%, ζυμαρικά -5,2 %,  ψωμί, είδη αρτοποιίας -4,3%, φρούτα -4%, λαχανικά -3,4%,  τσιγάρα -2,5% και γιαούρτι -1,1%.