Pages

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

100 μικρές σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν στον Κυπαρισσιακό κόλπο από χθες


«Ήταν σεισμός ο οποίος εκδηλώθηκε πάνω σε ένα γνωστό ρήγμα που έχει μία διεύθυνση ανατολή – δύση. Το ρήγμα έδωσε πάρα πολλούς σεισμούς. Μέχρι στιγμής έχουμε περίπου 100 σεισμικές δονήσεις, βέβαια οι περισσότερες έχουν μέγεθος 2-3 Ρίχτερ. 
Φαίνεται ότι η κατάστασης εκτονώνεται. Θεωρούμε ότι έχει εκτονωθεί μεγάλο ποσό ενέργειας τεχνικών δυνάμεων και οι πιθανότητες να γίνει κάτι μεγαλύτερο είναι εξαιρετικά μικρές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Δεν υπήρχαν επιπτώσεις στην περιοχή», πρόσθεσε. protothema.gr

ΟΙ περιοχές της Μεσσηνίας που θα βρεθεί από Τρίτη 7 Ιανουαρίου η Κινητή Αστυνομική Μονάδα


 Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 6.1.2025 έως 12.1.2025)

Διεύθυνση Αστυνομίας ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τρίτη (7.1.2025) απογευματινές ώρες

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καλαμάτα – Νέδουσα – Αλαγονία – Πηγές – Αρτεμισία – Λαδάς – Άνω Καρβέλι – Κάτω Καρβέλι – Περιβολάκια – Ελαιοχώριο

Τετάρτη (8.1.2025) απογευματινές ώρες

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καλαμάτα – Καρνάσι – Δασοχώρι – Άνω Μέλπεια – (οικ. Διμάνδρα) – Σύρριζο – Στάσιμο – Κακαλέτρι – Οικ. Μαρίνα (Επιστροφή Διμάνδρα) – Ψάρι – Χρυσοχώρι – Χαλκιάς – Κούβελα

Πέμπτη (9.1.2025) πρωινές ώρες

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καλαμάτα – Πρόδρομος – Αγαλιανή – Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Χριστιανούπολη  – Πλάτη  – Περδικονέρι – Στασιό – Ξηρόκαμπος – Αρμενιοί  – Βρύσες – Μουριατάδα – Σελλά  και Αετός

Παρασκευή (10.1.2025) πρωινές ώρες

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καλαμάτα – Εξωχώρι – Σαϊδόνα – Καστάνια – Καρυοβούνι – Μηλέα – Πλάτσα – Νομιτσί – Θαλάμες – Λαγκάδα – Αγ. Νίκωνας

Κυριακή (12.1.2025) πρωινές ώρες

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καλαμάτα –  Αχλαδοχώρι – Μαθία – Λύκισσα –  Γαμβριά – Κόκκινο – Άνω Αμπελόκηποι – Κάτω Αμπελόκηποι – Εξοχικό – Ζιζάνι – Καπλάνι – Υάμεια

 

Η αποστολή των Κ.Α.Μ.

Μe κατάνυξη στο λιμάνι εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στον Δήμο Πύλου – Νέστορος

 


Με την καθιερωμένη λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια και ο Αγιασμός των υδάτων στον Δήμο Πύλου – Νέστορος, την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στα γραφικά λιμάνια της Πύλου, της Μεθώνης, της Κορώνης, της Φοινικούντας και στο Κεφαλόβρυσο της Χώρας και παρακολούθησε με ευλάβεια τον Αγιασμό των υδάτων και την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.
Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φοινικούντας μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, την οποία παρακολούθησε ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας και ο πρόεδρος της Κοινότητας Φοινικούντας
Νικόλαος Τσώνης, οι πιστοί συνόδευσαν την εικόνα της Βαπτίσεως του Χριστού στο γραφικό λιμάνι της όμορφης κωμόπολης. Ακολούθησε η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο Αγιασμός των υδάτων, με τέσσερις θαρραλέους κολυμβητές να πέφτουν στη θάλασσα για να τον ανασύρουν.
Τον Σταυρό έπιασε ο 11χρονος Κωνσταντίνος Καρύγιαννης!
Στην Πύλο, την έδρα του Δήμου, η Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε
στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου και ύστερα με πομπή η εικόνα μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Πύλου, υπό τις εορταστικές μελωδίες της Δημοτικής Φιλαρμονικής Πύλου – Νέστορος.
Στη θάλασσα βούτηξαν δύο κολυμβητές, ο νεαρός Θεμιστοκλής Κανάκης
που έπιασε τον Σταυρό και ο πρόεδρος της Κοινότητας Πύλου Ηλίας Σαρρής.
Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις το “παρών” έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Πύλου και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύλου Γιώργος Κουφόγιωργας, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύλου – Νέστορος Γιάννης Πανταζόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Σαρδέλης και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Ανάλογες εορταστικές εκδηλώσεις έγιναν στα λιμάνια της Κορώνης και της Μεθώνης, όπως και στο Κεφαλόβρυσο της Χώρας, με πλήθος κόσμου να συμμετάσχει σε αυτές.
Ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλά σε όλο τον κόσμο: “Πραγματοποιήσαμε σήμερα τον Αγιασμό των Υδάτων με τη δέουσα λαμπρότητα. Τα Θεοφάνεια είναι μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία μας και τη Χριστιανοσύνη.
Η θάλασσα η οποία αγιάστηκε σήμερα από τον Τίμιο Σταυρό να μας δημιουργεί όνειρα και ελπίδες για ένα μέλλον με υγεία, αγάπη, πρόοδο και ειρήνη. Χρόνια Πολλά και Καλή Φώτιση σε όλο τον κόσμο»
.

   

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τα αγροτικά προιόντα σταθερός πυλώνας ανάπτυξης πριν ερημώσει η ύπαιθρος

 


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Δημήτρης Πετρόπουλος, κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ήταν μεταξύ των εισηγητών και συντονιστής στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου και του Σωτήρη Αποστολόπουλου, «Ευρωπαϊκές πολιτικές αειφορίας στην ύπαιθρο», που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα στις 3 Ιανουαρίου. Η εισήγησή του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τονίζει τον κίνδυνο να περάσει η ύπαιθρος στην κατοχή εταιρειών και να σταματήσει πλέον η παραγωγή να καθορίζεται από τη ζήτηση αλλά τη ζήτηση να την καθορίζουν οι εταιρίες που θα παράγουν προϊόντα, όχι πια αγροτικά αλλά βιομηχανικά, ανάλογα με τα ποσοστά κέρδους που θα στοχεύουν.   

 

Οι υπόλοιποι εισηγητές στην βιβλιοπαρουσίαση ήταν ο Παντελής Σκλιάς. καθηγητής, πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, βουλευτής, ο Παύλος Γερουλάνος, δουλευτής και ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, πρόεδρος του ΚΠΕ, καθηγητής στο  Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Η εισήγηση του Δημήτρη Πετρόπουλου έχει ως εξής:

«Είμαστε εδώ σήμερα ο κάθε ένας από εμάς για τρεις διαφορετικούς λόγους: Κάποιοι λόγω της αγάπης και της εκτίμησης στον Νίκο και στο Σωτήρη, κάποιοι λόγω της αγάπης και της εκτίμησης στο κο Τάσο και στην κα Στέλλα (σ.σ. οι γονείς των συγγραφέων του βιβλίου) και κάποιοι για την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για την ύπαιθρο και τον αγροτικό τομέα. Εγώ είμαι εδώ και για τους 3 λόγους.

Ύπαιθρος χωρίς αγροτικό τομέα και αγροτική παραγωγή δεν υπάρχει. Η ύπαιθρος και ο αγροτικός τομέας είναι κάτι παραπάνω από παραγωγή, είναι οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα κλπ. Δυστυχώς, όλοι μας ξεχνάμε τη σπουδαιότητα του αγροτικού τομέα. Θεωρούμε δεδομένη την πρόσβασή μας σε τρόφιμα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για το σύνολο του πληθυσμού και της χώρας μας αλλά κυρίως του πλανήτη Γη. Επιπλέον ξεχνάμε την σπουδαιότητα του αγροτικού τομέα για την Εθνική μας Οικονομία.   

Δύο παραδείγματα: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της καραντίνας όλοι οι παγκόσμιοι οργανισμοί το πρώτο που τους απασχόλησε ήταν η τροφοδοσία του πληθυσμού με τρόφιμα και σε δεύτερο μέρος η αντιμετώπιση του ιού. Για φανταστείτε τι θα συνέβαινε εάν υπήρχαν ελλείψεις σε τρόφιμα; Το δεύτερο παράδειγμα είναι ότι η πρώτη κοινή πολιτική της ΕΟΚ (ΕΕ) ήταν η ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική). Η ΚΑΠ η οποία συνεχώς αναθεωρείται-προσαρμόζεται-αλλάζει, προσπαθώντας συνεχώς να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. Έτσι εντάσσει και αναπτύσσει νέες πολιτικές και εργαλεία για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την αειφορία της υπαίθρου.     

Αυτές οι πολιτικές πρέπει να είναι πολύτιμες-ολοκληρωμένες-στοχευμένες, αλλά και εργαλεία μεταφοράς στη ύπαιθρο και στον αγροτικό πληθυσμό (παραγωγούς και μη) πολλών εκατομμυρίων ECU (Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα)…. Ευρώ.

Να δούμε όμως αυτές οι πολιτικές κατά πόσο ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στα χαρακτηριστικά του αγροτικού τομεά της χώρας μας; Κατά πόσο είναι αποτελεσματικές; Κατά πόσο αυτά τα χρήματα έχουν πιάσει τόπο….;         

Να ξεκαθαρίσουμε ότι τα χρήματα που φτάνουν στους αγρότες μέσω επιδοτήσεων (ανά στρέμμα, κιλό, ζώο) δεν εντάσσονται σε κάποια στοχευόμενη πολιτική, αλλά είναι απλώς ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών και κακώς τους κατηγορούμε ότι «έφαγαν τις επιδοτήσεις…». Η απάντηση είναι ότι «καλά έκαναν και τις έφαγαν…».

Η αποτελεσματικότητα των πολιτικών-εργαλείων, όπως πολύ αναλυτικά παρουσιάζονται στο βιβλίο – και ίσως να είναι το επόμενο βιβλίο του Νίκου και του Σωτήρη – είναι από περιορισμένες έως μηδενικές. Ο βασικός λόγος είναι ότι – σαν χώρα – δεν ξέρουμε ΤΙ να τις κάνουμε.

Οι Κυβερνήσεις διαχρονικά περιορίζονται μόνο στην διεκδίκηση και ανακοίνωση των κονδυλίων που εξασφαλίζουν. Αυτά – τα κονδύλια – τα χρησιμοποιούν σαν πέπλο… για να κρύψουν την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών-εργαλείων, αλλά τα χρησιμοποιούν και για προεκλογικούς σκοπούς.

Και πώς να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα, όταν δεν έχει οριστεί; Όταν η χώρα μας δεν έχει αναπτύξει Εθνικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης; Δηλαδή ΤΙ αγροτικό τομέα μπορούμε και θέλουμε να έχουμε το 2040 το 2050; Δηλαδή αύριο… Το παράδοξο είναι ότι τέτοιο σχέδιο υπήρχε τις δεκαετίες 1960-1970. Βάσει αυτού του Σχεδίου δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν οι Διευθύνσεις Γεωργίας, τα ερευνητικά κέντρα, υπηρεσίες προώθησης εξαγωγών κλπ. Βάσει αυτού του Σχεδίου έγινε η ακούσια προτροπή των παραγωγών να καλλιεργούν προϊόντα για τα οποία έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα η περιοχή τους κλπ.

Τι άλλαξε;… Απλώς ο αγροτικός τομέας δεν είναι στις Προτεραιότητες των Ελληνικών Κυβερνήσεων. Δηλαδή απλά δεν τους ενδιαφέρει. Όπως προείπα, τους ενδιαφέρει η εξασφάλιση κονδυλίων, αλλά πως αυτά θα πιάσουν τόπο… δεν υπάρχει το σχέδιο, το πλαίσιο…

Να αναφέρω κάποια παραδείγματα σε εθνικό επίπεδο:

  • Είμαστε η μοναδική Χώρα στην ΕΕ που δεν υπάρχει συνεχόμενη Γεωργική Εκπαίδευση
  • Δεν υπάρχει κρατική αγροτική πίστη
  • Καμία πολιτική – κινήτρων, αντικινήτρων – για αύξηση του μέσου κλήρου των καλλιεργήσιμων εκτάσεων (παραμένει στα 45 στρέμματα)
  • Υποστελεχωμένες Διευθύνσεις Γεωργίας και χωρίς συμβουλευτικό χαρακτήρα
  • Οι Γεωργικοί Σύμβουλοι – θεσπίστηκαν πρόσφατα και είμαστε οι τελευταίοι που τους εφάρμοσαν στην ΕΕ – είναι 2.800 για όλη την χώρα, πιστοποιημένοι για τα πάντα. Δηλαδή χωρίς καμία εξειδίκευση.

Σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο:

  • Το Φιλιατρινό φράγμα χωρίς δίκτυα… Σε πρόσφατη εκδρομή με φοιτητές στην Τριφυλία, οι παραγωγοί μάς είπαν ένα από τα μεγαλύτερα κόστη είναι η αφαλάτωση του νερού. Με τα δίκτυα άρδευσης θα είχαν δωρεάν νερό και καλύτερης ποιότητας τελικό προϊόν.
  • Το Παρατηρητήριο Αγροτικής Οικονομίας Πελοποννήσου. Το είχαμε προτείνει σαν Πανεπιστήμιο στην προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και δεν εγκρίθηκε.
  • Το ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, μια πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είχαν χρηματοδοτηθεί δύο κύκλοι από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Το έχουμε υποβάλει στην νυν Περιφερειακή Αρχή, χωρίς να έχουμε λάβει απάντηση.
  • Το Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων Πελοποννήσου, το οποίο ανακοινώνεται κατά καιρούς χωρίς να υλοποιείται.

Βέβαια το άσχημο και δυσάρεστο είναι ότι αυτή η ΜΗ προτεραιότητα στον αγροτικό τομέα, παρουσιάζεται και στο επίπεδο της ΕΕ. Παρατηρώντας τις μεταρρυθμίσεις της ΚΑΠ σε σχέση με τον ΠΟΕ – Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (Γύρος Ουραγουάης, Γύρος Ντόχας, των οποίων οι συμφωνίες και αποφάσεις αναφέρονται στο βιβλίο), θα διαπιστώσει κανείς ότι ο αγροτικός τομέας θυσιάζεται για την ενίσχυση των βιομηχανικών προϊόντων. Αυτή η αντιμετώπιση είναι έντονη και στην τελευταία συμφωνία MERCOSUR της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Τα παραπάνω δεν είναι λαϊκισμός, όπως αβίαστα κάποιος μπορεί να τα χαρακτηρίσει. Είναι η πραγματικότητα, την οποία πρέπει να τη δούμε στο σύνολό της και στη δυναμική της, προκειμένου να γίνει αντιληπτή. Αν συνεχιστούν τα παραπάνω, δηλαδή η απραξία-απροθυμία των Ελληνικών Κυβερνήσεων για τη δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης του Αγροτικού Τομέα και η αντιμετώπιση από την ΕΕ των αγροτικών προϊόντων ως βιομηχανικών προϊόντων, τότε σε 20-30 χρόνια θα έχουμε μια πολύ σοβαρή αλλαγή της κατάστασης, σε συνδυασμό με το ότι το 70% των τροφίμων παγκόσμια ελέγχεται από τρεις εταιρείες, αλλά και με τη συγκεντροποίηση καλλιεργήσιμων εκτάσεων που γίνεται με όλο και πιο έντονο ρυθμό παγκοσμίως (μετά την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία θα διαπιστώσουμε ότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της έχουν αγοραστεί από εταιρείες άλλων κρατών -μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν αγοραστεί και καλλιεργούνται από εταιρείες άλλων κρατών ενώ στην Πελοπόννησο, όπως έχει γραφτεί στον τοπικό Τύπο, ελαιώνες έχουν αγοραστεί από εταιρείες της αλλοδαπής). Ο συνδυασμός λοιπόν των παραπάνω θα δημιουργήσει ένα αγροτοβιομηχανικό σύμπλεγμα, όπου ή ίδια εταιρεία θα καλλιεργεί-θα μεταποιεί-θα τυποποιεί-θα εμπορεύεται και θα μας προσφέρει τα τρόφιμα για κατανάλωση. Αυτό θα οδηγήσει στο τέλος και σε αλλαγή της Οικονομικής Θεωρίας, δηλαδή να μην προηγείται η ζήτηση της προσφοράς – αυτό που ισχύει σήμερα, εμείς οι καταναλωτές εκφράζουμε τις επιθυμίες μας και οι παραγωγοί, παράγουν και μας προσφέρουν τα προϊόντα τους, προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας. Η προσφορά θα καθορίζει τη ζήτηση, δηλαδή εμείς οι καταναλωτές θα καταναλώνουμε τα προϊόντα που αυτό το αγροτοβιομηχανικό σύμπλεγμα αποφάσισε με κριτήριο βέβαια το μέγιστο για αυτό κέρδος. Άρα σε 20-30 χρόνια θα καταναλώνουμε όντως βιομηχανικά προϊόντα και δεν θα υπάρχει Ύπαιθρος, αλλά Χώρος…            

Η Χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να «ξεφύγει» από τα παραπάνω, εφαρμόζοντας πολιτικές ανάδειξης της τοπικότητας των αγροτικών προϊόντων, των παραδοσιακών προϊόντων, των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, για τα οποία βρισκόμαστε στην 5η θέση στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά στην τελευταία σε αξία αυτών. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν έχουν πιστοποιηθεί σαν τέτοια (ΠΟΠ, ΠΓΕ), αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί, ότι υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες ανάπτυξης.

Τέλος, μόνο δύο λόγια για το βιβλίο – το βιβλίο θα το παρουσιάσουν οι τέσσερις προσκεκλημένοι ομιλητές. Το βιβλίο έχει μια ολιστική προσέγγιση των πολιτικών, είναι εύληπτο και περιεκτικό. Εκτός από την αναλυτική παρουσίαση των πολιτικών-εργαλείων, αποτελείται από κεφάλαια που προσδίδουν μια διάσταση της ελληνικής πραγματικότητας, όπως: οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής υπαίθρου, πολιτικές γης, μυθοπλασίες και πραγματικότητα, αγροτικοί συνεταιρισμοί. Πλέον οι πρώτοι φοιτητές το έχουν στα χέρια τους – οι φοιτητές μου στο μάθημα «Αγροτική Πολιτική»  και θα εξεταστούν με βάση την ύλη του βιβλίου στην εξεταστική του Ιανουαρίου.

Εύχομαι ολόψυχα καλοτάξιδο και σε άλλα πολλά.

Ευχαριστώ!»

1 στους πέντε μαθητές κινδυνεύει να αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο λειτουργικά αναλφάβητος


 Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της ΑΔΙΠΠΔΕ για το 2024 - Προτείνει να επανεξεταστεί το ηλικιακό όριο εγγραφής στην Α' Τάξη Δημοτικού

Ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών, πάνω από το 20%, αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην κατανόηση του σχολικού γραπτού λόγου και ακόμη μεγαλύτερες στη δημιουργία γραπτού λόγου, κατά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Αντίστοιχες δυσκολίες καταγράφονται και στα Μαθηματικά, όπου οι δυσκολίες δεν είναι μόνο μαθηματικές, αλλά και γλωσσικές.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ένα στα πέντε παιδιά κινδυνεύει να αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο λειτουργικά αναλφάβητο.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να κατανοεί επαρκώς τον προφορικό και γραπτό λόγο, να διατυπώνει τη σκέψη του με σαφήνεια, να κάνει αφαιρετικούς συνειρμούς, να αναπτύσσει κριτική σκέψη και να αξιοποιεί ευκαιρίες για βελτίωση των γνωστικών του δεξιοτήτων, όπως ορίζει η UNESCO για τον λειτουργικό αναλφαβητισμό.
Αυτά επισημαίνονται στην ετήσια έκθεση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ) για το 2024, η οποία βασίζεται στην ανάλυση των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στη ΣΤ' Τάξη Δημοτικού και στην Γ' Τάξη Γυμνασίου, σε γλώσσα και μαθηματικά.
Η έκθεση προτείνει μάλιστα να επανεξεταστεί το ηλικιακό όριο εγγραφής στην Α' Τάξη Δημοτικού στη χώρα.

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

Πύργος -Καλό Νερό- Τσακώνα – Συνεχίζεται ο αγώνας διεικδίκησης από φορείς και πολίτες

 


Ανεκπλήρωτες παραμένουν μήνες μετά τις εξαγγελίες για τις προμελέτες, οι υποσχέσεις για το Πύργος -Καλό Νερό – Τσακώνα.

Φορείς και πολίτες της Τριφυλίας δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα ώσπου οι προσπάθειες να αποδώσουν καρπούς. Το ζήτημα του δρόμου που έχει προκύψει με τα πολλά θα ναατηφόρα τροχαία ατυχήματα εντός του 2024 δεν πέρασε απαρατήρητο πανελλαδικά. Μάλιστα "ζεστά" έχουν πάρουν το θέμα φορείς της Ηλείας την ώρα που η Τριφυλία όφειλε να είχει ξεσηκωθεί από άκρο σε άκρο λένε παράγοντες της αγοράς.

Το σίγουρο είναι ότι η Τριφυλία χωρίς εθνικό δρόμο, χωρίς σιδηρόδρομο, χωρίς λιμάνι, χωρίς αναπτυξαικά κίνητρα κινδυνεύει με ερήμωση και αντί για άνοδο προβλέεπται κάθοδος όπως δείχνουν όλοι οι δείκτες τόσο στο δημοκραφικό, την οικονομία, την τοπική αγορά και οικονομία. Ο κατήφορος θα συνεχιστεί άραγε;

“Πρίγκιπες της Πύλου”: Η μεγάλη έκθεση έρχεται για πρώτη φορά στην Καλαμάτα στο Αρχαιολογικό Μουσείο

 


Τα ευρήματα από τον “Γρύπα Πολεμιστή” εκτίθενται για πρώτη φορά στην Καλαμάτα-Στη συνέχεια ταξιδεύουν στην Καλιφόρνια και επιστρέφουν στο Μουσείο της Χώρας το 2026

Τη δυνατότητα να δουν τα ευρήματα από τον τάφο του “Γρύπα Πολεμιστή” θα έχει το κοινό, από τις 15 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 26 Απριλίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για σημαντικά ευρήματα που εκτίθενται στο κοινό για πρώτη φορά. Να υπενθυμίσουμε ότι ο τάφος του Πολεμιστή Γρύπα, ανακαλύφθηκε το 2015 στην Πύλο, από τη σκαπάνη των αρχαιολόγων Τζακ Λ. Ντέιβις και Σάρον Ρ. Στόκερ του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, με τις ανασκαφές να πραγματοποιούνται υπό την άμεση εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

“Ευτυχισμένο το 2025 σε όσους παρακολούθησαν πιστά το έργο μας στο Παλάτι του Νέστορα. Εμείς οι ίδιοι είμαστε έκπληκτοι που έχει περάσει ήδη μια δεκαετία από την ανακάλυψη ή τον τάφο του Γρύπα Πολεμιστή. Στα χρόνια που μεσολάβησαν συχνά μας ρωτούν πότε θα εμφανιστούν δημόσια τα ευρήματα που θάφτηκαν με τον πολεμιστή. Είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έκθεση με τίτλο «Πρίγκιπες της Πύλου» εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα στις 15 Φεβρουαρίου 2025 και παραμένει εκεί μέχρι τις 26 Απριλίου. Η έκθεση ανοίγει τότε τον Ιούνιο στο Getty Villa στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια στην Αθήνα στο Ελληνικό Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το πρώτο εξάμηνο του 2026, και τελικά έρχεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας στη Μεσσηνία εκείνο το φθινόπωρο. Κάθε τεχνούργημα που εκτίθεται έχει αρχαιολογικό πλαίσιο και τα περισσότερα είναι προηγουμένως αδημοσίευτα. Ο Griffin Warrior, οι νέοι τάφοι θόλου που βρέθηκαν το 2018 και το ίδιο το Ανάκτορο του Νέστορα βρίσκονται στο ευρύτερο πλαίσιο των Μυκηναϊκών τοποθεσιών σε όλη τη Μεσσηνία, το Βασίλειο του Νέστορα. Κατάλογος για την έκθεση θα κυκλοφορήσει τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά”, αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση.

Η πόλη της Καλαμάτας ήδη έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για την μεγάλη έκθεση

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ Βορειοδυτικά του Κυπαρισσιακού κόλπου – Αισθητός σε Ηλεία και Μεσσηνία


 Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συνέβη σήμερα 6 Ιανουαρίου, στις 11:47:58 που ήταν αισθητός σε μεγάλες περιοχές.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εντοπίζεται 16,5χλμ Βορειοδυτικά από την Κυπαρισσία Μεσσηνίας και σε εστιακό βάθος 5,0 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε περιοχές της Καλαμάτας, στην Ζαχάρω όπου ήταν κοντά στο επίκεντρο όπως και σε περιοχές της Ηλείας αλλά και της υπόλοιποης Δυτικής Μεσσηνίας. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο.

Με μεγαλοπρέπεια η τελετή Αγιασμού των Υδάτων στο λιμάνι της Κυπαρισσίας- ΦΩΤΟ

 


Η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού τελέστηκε με μεγαλοπρέπεια στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην πανηγυρίστρα, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου.






Στη συνέχεια ξεκίνησε Λιτανεία, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας, με κατάληξη το Λιμάνι της Κυπαρισσίας (στου Μαρτσέλου) όπου και έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού την οποία φέτος πάντα παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου! Τον Τίμιο Σταυρό έπιασε ο 12χρονη μαθήτρια μαζί με αθλητές του Ναυταθλητικού ομίλου Κυπαρισσίας. 

ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΑΝΑΛΥΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε.

 


«Ανοιχτή πληγή» που δεν φαίνεται να «κλείνει» αποτελεί το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ανάμεσα στις περιοχές που οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις η Μεσσηνία, η Αρκαδία, αλλά και οι υπόλοιποι νομοί της Πελοποννήσου. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικά υπεύθυνος Μελέτης της ΚΕΔΕ κ. Ιωάννης Ψυχάρης σημείωσε εμφατικά πως «είναι ένα θέμα και για την Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα γηράσκει περισσότερο» συμπληρώνοντας πως «…σημειώνεται μείωση και ταυτόχρονα γήρανση του πληθυσμού».

Όλα αυτά τα σημαντικά στοιχεία προκύπτουν και από μελέτη της ΚΕΔΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε με σκοπό να αποτυπώσει το δημογραφικό πρόβλημα κατά δήμο, μαρτυρά πολλά με τον κ. Ψυχάρη να τονίζει «έχουμε ταξινομήσει τους δήμους σε 6 κατηγορίες από τους δήμους της Μεσσηνίας στις έξι κατηγορίες οι 3 βρίσκονται στη χαμηλότερη πρόκειται για τους δήμους Μεσσήνης, Πύλου – Νέστορος και Οιχαλίας, στην 4η κατηγορία βρίσκεται ο δήμος Δυτικής Μάνης ενώ ο δήμος Καλαμάτας είναι σε καλύτερο επίπεδο».

Μάλιστα σε οικονομικό επίπεδο οι επιπτώσεις είναι πολλές «πλέον αρκετοί δήμοι έχουν μειώσει την οικονομική τους δραστηριότητα. Από τη μια υπάρχουν τα δημογραφικά μέτρα, ενίσχυσης της οικογένειας, ενίσχυσης υποδομών, πρόσβασης σε δομές υγείας και… χρειαζόμαστε να τονώσουμε την οικονομική δραστηριότητα και να δώσουμε κίνητρα εγκατάστασης μόνιμων κατοίκων στην ύπαιθρο… Πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα και αξιοπρεπή διαβίωση που μπορεί να λειτουργήσει μαζί με τα υπόλοιπα για λειτουργήσει», ανέφερε ο διακεκριμένος Καθηγητής σημειώνοντας την διάσταση της αξιοποίησης του οικιστικού αποθέματος.

Ο κ. Ψυχάρης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας πως το πιο ανησυχητικό είναι ότι «η τάση που έχει διαμορφωθεί είναι μη ανατρέψιμη δηλαδή δεν υπάρχει επαρκής αριθμός σε ηλικιακές ομάδες που μπορούν να σώσουν την κατάσταση».

Αναλυτικότερα η μελέτη της ΚΕΔΕ

3πτυχο Ταξινόμηση των Δήμων με βάση το ΔΔΔ-Α4 View

Στο λιμάνι η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην Κυπαρισσία και στο συντριβάνι στα Φιλιατρά

 


Στο λιμάνι της πόλης πραγματοποιείται σήμερα το πρωί η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην Κυπαρισσία.

Ήδη από το πρωί, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο όπως και η ακολουθία του αγιασμού συνοδεία της Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας με την πομπή να ταξιδεύει ως το λιμάνι για τον καθαγιασμό των υδάτων.

Στο σιντριβάνι στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο εορτασμός των Θεοφανίων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας, στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας θα συγκεντρωθούν οι προσκεκλημένοι στον Ναό Αγίου Ιωάννη, όπου θα βρίσκεται και η φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.

Στις 10.45 θα ξεκινήσουν όλοι μαζί με πομπή για την κεντρική πλατεία, όπου στο σιντριβάνι θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

ΣΕ αδιέξοδο η τιμή του ελαιολάδου και η απειλή με τα πρόστιμα για τους τενεκέδες

 


Είμαστε προς το τέλος της συγκομιδής ελαιοκάρπου και στην παραγωγή ελαιολάδου και κάποιοι έβγαλαν στην φόρα τα πρόστιμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το λάδι σε τενεκέ χωρίς δελτίο αποστολής.

Ισχύει αυτό ή βρήκαν ευκαιρία που τις πρώτες μέρες του 2025 οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο καταρρέουν και προσπαθούν να τις ρίξουν ακόμη πιο κάτω.

Στα λόγια είμαστε καλοί στην χώρα μας και όπως λέει ο λαός «ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια».

Έχουμε λοιπόν την απόφαση της ΑΑΔΕ που αναφέρει ότι αρχές του 2025 ξεκινά «προαιρετικά» η υλοποίηση της εφαρμογής του ψηφιακού δελτίου αποστολής στην πλατφόρμα myDATA, για την παρακολούθηση της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων και αγαθών σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, μετά την πρώτη παράταση που δόθηκε με απόφαση Πιτσιλή, οι προθεσμίες έκδοσης και διαβίβασης δελτίων αποστολής στο myDATA για ελαιόκαρπο και ελαιόλαδο είναι: Προαιρετικά μέχρι 31/3/2025, υποχρεωτικά από 1/4/2025.

Αυτό σημαίνει ότι όταν γίνει υποχρεωτικό το μέτρο θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Επίσης επειδή ζούμε στην Ελλάδα είναι πιθανόν να δοθεί και ακόμη μια παράταση.

Η ΑΑΔΕ αναφέρει ακόμη ότι από 1η Οκτωβρίου 2025 κάθε επιχείρηση και αγρότης σε όλη την αγορά δεν θα μπορεί να διακινεί αγαθά αν δεν έχει εκδώσει ψηφιακό δελτίο αποστολής. Αν δεν το κάνει θα έχει πρόστιμο.

Συγκεκριμένα τα πρόστιμα πρόκειται να ανέλθουν σε:

  • πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και
  • δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικού συστήματος.

Μιλάμε για πρόστιμα που αφορούν όχι μόνο τους τενεκέδες με τα λάδια αλλά για οποιαδήποτε συναλλαγή που θα γίνεται στο χωράφι.

Τώρα πως κάποιοι μιλάνε για πρόστιμα όταν η ίδια η ΑΑΔΕ τους διαψεύδει ας το σκεφτούμε.

Τέλος να θυμήσουμε ότι στην χώρα μας το εμπόριο ελαιολάδου σε τενεκέ απαγορεύεται εδώ και χρόνια αλλά δεν είδαμε κάποια μέτρα από το κράτος για την αποτροπή του.

agrotypos.gr

Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος από τη Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και στη Τριφυλία

 


Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος θα γίνεται από τη Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε) στη Μεσσηνία από την Παρασκευή 13 έως και τις 17 Ιανουαρίου συνεχίζοντας το «πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού».

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας με τον αριθμό των νέων περιστατικών κάθε χρόνο να υπολογίζεται στις 8.950. Παρόλη την υψηλή συχνότητα της, η ασθένεια απειλεί ολοένα και λιγότερο τη ζωή και την ποιότητα της, τόσο εξαιτίας των σημαντικών προόδων της ιατρικής επιστήμης, που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, όσο και γιατί ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορούν να οδηγήσουν στην ίαση.

Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία.

Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ε.Α.Ε. συνεχίζει δυναμικά και στρατευμένα το «Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού». Σε συνεργασία    και έπειτα από πρόσκληση της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας και του Παραρτήματος της Ε.Α.Ε στην Καλαμάτα , η Κινητή μονάδα Μαστογράφου θα βρίσκεται:

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας
Τρίτη 14 Ιανουαρίου στην Κεντρική Πλατεία Μεσσήνης
Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών.
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά.
Τα ραντεβού θα κλείνονται με σειρά προτεραιότητας
Προϋποθέσεις για το Μαστογραφικό έλεγχο:
– Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.
– Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.
– Να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν – 5 ημέρες μετά).

Περισσότερες πληροφορίες: cancerhellas.org & Κέντρο επικοινωνίας της Ε.Α.Ε. στο 210.38.26.600

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

ΑΦΙΕΡΩΜΑ KYPARISSIANEWS: ΟΙ 11 τριήρεις που ταξίδεψαν στον Τρωικό πόλεμο- H Ομηρική Κυπαρισσία που γνώρισε όλη η Ελλάδα

 


Ιστορία

Η ιστορία της είναι πολύ μεγάλη και συμβαδίζει με αυτήν της Πελοποννήσου. Το ξεκίνημά της χάνεται στα βάθη της προϊστορίας. Κατά τα ομηρικά χρόνια η Κυπαρισσία ονομαζόταν "Κυπαρισσίεντας" και ανήκε στο βασίλειο της Πύλου, του βασιλιά Νέστορα. 
Μάλιστα στον Τρωικό Πόλεμο ο Κυπαρισσίεντας απέστειλε 11 πλοία υπό τη διοίκηση του Νέστορα, σύμφωνα με τον Όμηρο. 
Αργότερα η περιοχή υποδουλώθηκε στους Σπαρτιάτες μαζί με την υπόλοιπη Μεσσηνία. Ο Κυπαρισσίεντας ήταν μια ακμάζουσα πολιτισμικά, οικονομικά και εμπορικά πόλη. Μάλιστα το 199 π.Χ. έκοψε δικό του νόμισμα. Πολλοί ενδιαφέρθηκαν για τη στρατηγική θέση της πόλης ανά τους αιώνες. 
Στη θέση της αρχαίας Ακρόπολης χτίστηκε κάστρο κατά τα Βυζαντινά χρόνια (χαρακτηριστικά ο ένας πύργος έμεινε γνωστός ως "πύργος του Ιουστινιανού"), στη συνέχεια οι Τούρκοι και Φράγκοι κατακτητές ανακατασκεύασαν το φρούριο κάνοντας τις απαραίτητες προσθήκες δίνοντας του τη σημερινή του μορφή. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η Αρκαδιά, όπως ονομαζόταν το Μεσαίωνα η Κυπαρισσία, είχε προνομιούχο θέση ως εμπορικό κέντρο της περιοχής και το κάστρο της στελέχωνε φρουρά 300 Αλγερινών. Το σημερινό της όνομα οφείλεται στον Όθωνα. Στην Κυπαρισσία ανακαλύφθηκαν τάφοι της Κλασικής και Ρωμαϊκής εποχής, ενώ στην κορυφή του όρους Ψυχρό υπάρχει Φράγκικο Κάστρο.
Το εκστρατευτικό τμήμα της Πύλου (στ. 591-602)
Οἳ δὲ Πύλον τ᾽ ἐνέμοντο καὶ Ἀρήνην
ἐρατεινὴν
Εκείνοι που ζούσαν στην Πύλο και στην όμορφη
Αρήνη και στο Θρύο,
καὶ Θρύον Ἀλφειοῖο πόρον καὶ ἐΰκτιτον
Αἰπὺ
το πέρασμα του Αλφειού, και στο καλοχτισμένο
Αιπύ, και αυτοί
καὶ Κυπαρισσήεντα καὶ Ἀμφιγένειαν ἔναιον που κατοικούσαν στον Κυπαρισσούντα και στην
Αμφιγένεια και στην Πτελεό
καὶ Πτελεὸν καὶ Ἕλος καὶ Δώριον, ἔνθά τε
Μοῦσαι
και στα Έλος και στο Δώριο, όπου οι Μούσες
αντάμωσαν το Θάμυρη
ἀντόμεναι Θάμυριν τὸν Θρήϊκα παῦσαν
ἀοιδῆς
το Θράκα και τον έκαναν να πάψη να ψάλλη,
Οἰχαλίηθεν ἰόντα παρ᾽ Εὐρύτου Οἰχαλιῆος· καθώς ερχόταν από την Οιχαλία, από τον Εύρυτο
τον Οιχαλέα·
στεῦτο γὰρ εὐχόμενος νικησέμεν εἴ περ ἂν
αὐταὶ
γιατί στην ξιπασιά του βεβαίωνε πως θα νικήση,
Μοῦσαι ἀείδοιεν κοῦραι Διὸς αἰγιόχοιο· ακόμα και αν οι ίδιες οι Μούσες έψαλλαν, οι κόρες
του Δία
αἳ δὲ χολωσάμεναι πηρὸν θέσαν, αὐτὰρ
ἀοιδὴν
που βαστά την αιγίδα. Κι᾿ εκείνες θύμωσαν και τον
κατάστρεψαν:
θεσπεσίην ἀφέλοντο καὶ ἐκλέλαθον
κιθαριστύν·
του πήραν το θείο τραγούδι και τον έκαμαν να
ξεχάση την τέχνη της κιθάρας.
τῶν αὖθ᾽ ἡγεμόνευε Γερήνιος ἱππότα
Νέστωρ·
Σ᾿ αυτούς αρχηγός ήταν ο αρματομάχος ο
Νέστορας από τη Γερήνια,
τῷ δ᾽ ἐνενήκοντα γλαφυραὶ νέες
ἐστιχόωντο.
και μαζί μ᾿ αυτόν ακολουθούσαν ενενήντα βαθιά
καράβια.
~~~
Στίχοι 591-4: Η Πύλος βρισκόταν μάλλον στη Μεσσηνία, παρά στην Τριφυλία ή την Ήλιδα· το θέμα αυτό έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις ήδη από την αρχαιότητα. Γνωρίζουμε πλέον ότι η Μεσσηνιακή Πύλος βρισκόταν εκεί όπου ανακαλύφθηκε το παλάτι του Νέστορα, στις παρυφές των λόφων που δεσπόζουν στο βόρειο τμήμα του έρμου του Ναβαρίνου. Η Πύλος της κλασσικής εποχής βρισκόταν πιο κάτω από το Κορυφάσιο (Στράβων 8, 359). Η Αρήνη ταυτίζεται με το Σαμικόν των κλασσικών χρόνων στην Τριφυλία. Το επίθετο που τη χαρακτηρίζει είναι ‘’ 41 ἐρατεινὴν’’, δηλαδή ‘’χαριτωμένη’’ ή ‘’όμορφη’’, είναι σαφώς συμβατικό καθώς χρησιμοποιείται για τέσσερις ακόμη περιοχές. Το Θρύον ταυτίζεται ασφαλώς με τη Θρυόεσσα του Νέστορος και χαρακτηρίζεται ως πέρασμα του Αλφειού. Το Αιπύ δεν έχει ταυτιστεί ακόμη, με εξαίρεση την τοποθεσία a-pu2 στις πινακίδες της Γραμμικής Β΄ της Πύλου60. Το όνομα του παραπέμπει σε μια υψηλή τοποθεσία, ενώ το hapax legomenon επίθετο του ‘’ ἐΰκτιτον’’, μας παραπέμπει στην καλή οχύρωση του, αν δεν μιλούμε φυσικά για έναν συνηθισμένο λογότυπο του τύπου ‘’ εϋκτίμενον πτολίεθρον’’ . Ο Κυπαρισσήεις δεν ήταν γνωστό στους αρχαίους γεωγράφους που έκειτο.
Σύμφωνα με τον Στράβωνα (8, 349), βρισκόταν βόρεια του ποταμού Νέδα και δεν ταυτιζόταν μετην Μεσσηνιακή Κυπαρισσία, τοπωνύμιο με το οποίο πιθανόν εννοούσε τη σημερινή πόλη που μετονομάστηκε έτσι στην οποία βρέθηκε μυκηναϊκός οικισμός. Η Αμφιγένεια σύμφωνα με την ίδια πηγή, βρίσκεται στην ίδια περιοχή με τον Κυπαρισσήεντα. Ο Στράβων (8, 325) ταυτίζει την πόλη με την Αμφεία χωρίς να είναι δυνατός ένας ακριβής εντοπισμός, εκτός από την άποψη του γεωγράφου ότι η πόλη πρέπει να αναζητηθεί στην περιοχή του Υψόεντα ποταμού. Ο Στέφανος ο Βυζάντιος αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Απολλόδωρο αυτή βρισκόταν στη Μακηστία, ενώ σύμφωνα με τον Αντίμαχο, αυτή βρισκόταν στη Μεσσήνη. Η πόλη αναφέρεται στις πινακίδες της Γραμμικής Β΄(ΡΥ Χα 1044 α-πι-κε-νε-α), εκτός αν πρόκειται για γυναικείο όνομα61 . Τόσο η Πτέλεος όσο και το Έλος παραμένουν άγνωστα. Το Δώριον ταυτίζεται συνήθως με μυκηναϊκή
λοφώδη τοποθεσία στη Μάλθη ( από την ανασκαφική έρευνα του Σουηδού αρχαιολόγου M. N. Valmin). Πιο πριν, ο T. Allen είχε τοποθετήσει στην ίδια περιοχή το Δώριον. Η ταύτιση αυτή δεν προσκρούει στην περιγραφή του Παυσανία (4, 33, 7), ο οποίος ανέφερε το Δώριον κοντά σε μια πηγή ονομαζόμενη Αχαΐα, στην πορεία από την Ανδανία προς την Κυπαρισσία62
.
Το βασίλειο του Νέστορος, εκτείνεται βορείως της Πύλου έως τον ποταμό Αλφειό και το Θρύο,συμπεριλαμβάνοντας το Δώριο στην κοιλάδα του Σουλιμά. Τα ‘’κοντινά’’ και τα ‘’μακρινά’’ μέρη, φαίνεται να εκτείνονται από τη Μεθώνη έως τον ποταμό Νέδα και από την Πύλο έως τον Μεσσηνιακό κόλπο, γύρω από την Καλαμάτα και κατά μήκος της κοιλάδας του Παμίσου, την οποία ο κατάλογος αποσιωπά. Ασφαλώς, η περιοχή αυτή φτάνει στην Τριφυλία. Κοινά τοπωνύμια των πινακίδων της Γραμμικής Β΄ από τον Άνω Εγγλιανό αποτελούν μόνον η Πύλος/ Pu-ro και ο Κυπαρισσήεντας/ Ku-pa-ri-so, αλλά ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πινακίδες απαριθμούν κυρίως ευρύτερες περιοχές, ενώ τα μέρη του καταλόγου απαριθμούν προπάντων πόλεις. Παρόλα ταύτα, τα δύο βασίλεια προφανώς δε συμπίπτουν. Πρέπει γι’ αυτό ν’ αποκηρύξουμε την ομηρική παρουσίαση ως εν μέρει φανταστική όπως ο John Chadwick στο δέκατο κεφάλαιο του βιβλίου του The Mycenaean World (Cambridge 1976); Ο Kirk , απαντά κάθετα σ’ αυτό: ‘’ασφαλώς όχι’’63· ο κατάλογος προσφέρει σε μεγάλο βαθμό γεωγραφικές λεπτομέρειες, που αποδεικνύουν ότι μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν εσφαλμένη. Οι δύο εκδοχές, προφανώς, δεν αναφέρονται σε δύο διαφορετικές περιόδους. Οι πινακίδες της Γραμμικής Β΄ εγράφησαν περί τα τέλη του 13ου αι. π. Χ., ενώ ο ομηρικός κατάλογος αποδίδει μια κατάσταση πολύ μεταγενέστερη· αντικατοπτρίζουνμια κατάσταση από την ύστερη εποχή του χαλκού (και μόνο επειδή οι αναπολήσεις του Νέστορος
ΠΗΓΕΣ
60 Βασίλειος Λεων. Κωνσταντινόπουλος « Η Πύλος στον Ομηρικό Κατάλογο….. ό. π., σελ. 80.
61 Βασίλειος Λεων. Κωνσταντινόπουλος « Η Πύλος στον Ομηρικό…. ό . π. σελ. 81
62 Βασίλειος Λεων. Κωνσταντινόπουλος « Η Πύλος στον Ομηρικό…. ό. π., σελ. 81
63 G. S. Kirk, Ομήρου… ό. π., σελ. 361.

Στις 8 Ιανουαρίου η 6η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας στο Δ.Σ. Τριφυλίας- Βάζει "πλάτη" η Περιφέρεια Πελοποννήσου


 ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ της Δημοτικής αρχής Τριφυλίας εκ νέου σε συνεδρίαση αλλά χωρίς απάντηση στα μεγάλα προβλήματα του τόπου με μόνη αχτίδα φωτός την συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία έβαλε...πλάτη στο δρόμο Φιλιατρών-Γαργαλιάνων, στην ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών, τα έργα αποκατάστασης στο λιμάνι της Κυπαρισσίας και άλλα.
Για την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου και ώρα 7.00 μ.μ. συγκαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας στην 6η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής.

Στην πρόσκληση της συνεδρίασης αναγράφεται: «Σας καλούμε στην 6η ειδικη συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, την 8η του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2025, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00, που θα διεξαχθεί δια ζώσης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία).

Ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία μπορεί να υποβληθεί ένα θέμα προς συζήτηση η 6η/1/2025».

Όχι άλλο αίμα στο δρόμο - Προβληματισμένος ο Αναστασόπουλος, απαισιοδοξία εκφράζει ο Βασιλόπουλος για το Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα

 


Στην πρώτη συγκέντρωση θεσμικών αιρετών εκπροσώπων του τόπου για το 2025, στη εκδήλωση καλωσορίσματος της νέας χρονιάς, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πρωτοχρονιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που κατασκευάζονται ή σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στο νομό μας αυτό το χρόνο. Ωστόσο από τον αντιπεριφερειάρχη δεν έγινε καμία αναφορά για το υπ’ αριθμόν ένα έργο που έχει ανάγκη η περιοχή μας, το οποίο δεν έχει να κάνει μόνο με την ανάπτυξη του τόπου όσο, κυρίως, με την ασφάλεια των ανθρώπων που ταξιδεύουν. Πρόκειται για τον αιματοβαμένο δρόμο Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, εκεί που χάνονται πολλές ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο.


Για το δρόμο-σκοτώστρα μίλησε όμως ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Θανάσης Βασιλόπουλος, απαισιόδοξα ωστόσο. Συγκεκριμένα είπε ότι πρόκειται για έργο που είναι αναγκαίο, ωστόσο σχολίασε πως “δεν βλέπω φως”. 

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες, τους βουλευτές, τους υπόλοιπους δημάρχους, όλους τους φορείς. Ας δείξουν, με την πίεση που πρέπει να ασκηθεί, ότι μπορούν να στρέψουν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης προς την αντιμετώπιση αυτού του τόσο μεγάλου προβλήματος για να σταματήσει ο δρόμος να βάφεται με ανθρώπινο αίμα τόσο συχνά. 

Στ.Μ. 


“Άγγιξε” τους 18°C η θερμοκρασία στην Κυπαρισσία- Έφτασε τους 17°C σε Καλαμάτα, Πύλο, Καρδαμύλη



Με ανοιξιάτικο καιρό έκανε ποδαρικό το 2025 για τη Μεσσηνία, με τις θερμοκρασίες τις πρώτες μέρες του χρόνου να είναι ανεβασμένες. Έτσι, σήμερα 3 Ιανουαρίου, άγγιξε τους 18 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία το μεσημέρι (ώρα 13.50) στην Κυπαρισσία, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Πάνω από τους 17 βαθμούς σε Καλαμάτα, Πύλο και Καρδαμύλη.

 

Πάνω, οι μέγιστες θερμοκρασίες για σήμερα πανελλαδικά, και κάτω οι ελάχιστες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Μεσσηνία και την ευρύτερη περιοχή

Μεταβολή του καιρού το Σάββατο με βροχές στη Μεσσηνία-Ηλιόλουστη η Κυριακή

Βροχές αύριο Σάββατο από το πρωί στη Μεσσηνία που θα συνοδεύονται από παροδική πτώση της θερμοκρασίας, ωστόσο από Κυριακή και πάλι ηλιοφάνεια με άνοδο της θερμοκρασίας.