Pages

Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Αθλητικη Κυριακή στο Στάδιο και το..Κολυμβητήριο!

31/5/2009
ΑΘΛΗΤΙΚΗ Κυριακή ήταν η σημερινή για την Τριφυλία με εγκαίνα αθληιτκού σταδίου και επισκέψεις του υπουργού Πολιτισμού κ. Σαμαρά και του Υφυπουργού Αθλητισμού κ.Ιωαννίδη με υποσχέσεις για την υλοποίηση αθλητικών έργων που φιλοδοξούν να συγκινήσουν τους νέους ανθρώπους. Αρχικά πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου Σταδίου στα Φιλιατρά με την κορδέλα των εγκαινίων να κόβουν οι 2 πολιτικοί εκπρόσωποι του ΥΠ.ΠΟ. παρουσία επώνυμων του πολιτικού κόσμου και του αθλητισμού.
Την βεβαιότητα ότι το έργο θα ολοκληρωθεί με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις για τον περιβάλλοντα χώρο, τα κουλουάρ στίβου αλλά και τις εσωτερικές εγκαταστάσεις εξέφρασε ο Γιάννης Ιωαννίδης που επέμεινε ότι το έργο υλοποιήθηκε απο κονδύλια αξιοποίησης των Ολυμπιακών ακινήτων και άμεσα δεν αφορούσε το αρμόδιο ΥΠ.ΠΟ. Ωστόσο μιλώντας στον 936FM σε ερώτησή του για την αξία των αθλητικών υποδομών υποστήριξε ότι έχουμε χρέος να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ποιοτικά έργα υψηλού επιπέδου για να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας. Παρών στη τελετή ήταν οι Δήμαρχοι Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Αυλώνος, ο Πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Μεσσηνίας, ο Νομάρχης Μεσσηνίας κα εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, ενώ στο γήπεδο αίσθηση προκάλεσε ο δρόμος πρόσβασης που βρίσκεται σε απαράδεκτη κατάσταση.
Αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς με τον κ. Ιωαννίδη παρουσία της υφυπουργού Απασχόλησης κας Σοφία Καλατζάκου, επισκέφθηκαν το Ανοικτό Κολυμβητήριο Κυπαρισσίας στις εργατικές κατοικίες. Εκεί παρουσία του Δημάρχου κ. Σαμπαζιώτη, των Αντιδημάρχων κ. Παν. Φωτεινόπουλου, Γρ. Γκότση, Ζαχ. Κανελλόπουλου, της Προέδρου του Δ.Σ. κα Κωνσταντέλου, του Προέδρου του ΝΟ.ΚΥ κ. Γκότση και τοπικών φορέων ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών καθώς ολοκληρώνονται οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και η διαμόρφωση της πισίνας. Μετά απο πιέσεις του ΝΟ.ΚΥ και φορέων ζητήθηκε να δοθεί ημερομηνία ολοκλήρωσης και έναρξης του έργου από τον εργολάβο δεδομένου ότι το έργο έχει καθυστερήσει σημαντικά. Μάλιστα κατά την επίσκεψη προ μηνών του κ. Γ. Γκότση και του κ. Κουσελά είχε δοθεί ως ημερομηνία ο Ιανουάριος. Μετά απο διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε τα εγκαίνια να εκπληρωθούν στις 14 Ιουλίου όπου ενδέχεται να διεξαχθούν και αγώνες Κολύμβησης στο νέο στολίδι της πόλης. Το κολυμβητήριο είναι θερμαινόμενο Ολυμπιακών διαστάσεων και θα μπορεί να φιλοξενεί ομάδες για προπόνηση αλλά και αγώνες πόλο και αναμένεται να γίνει κέντρο όλων των αθλημάτων του υγρού στίβου Ο πρόεδρος του ΝΟΚΥ κ. Γεώργιος Γκότσης ζήτησε την τοποθέτηση ισοθερμικής κάλυψης για ελάττωση των απωλειών, κερκίδες και ρομποτάκια καθαρισμού της πισίνας. Μετά από πιέσεις του Υφυπουργού προς τον ανάδοχο του έργου, ζητήθηκε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν το έργο, δεδομένου ότι έχει καθυστερήσει σημαντικά. Παρουσία του εργολάβου αναλύθηκαν οι παράμετροι του έργου αλλά και οι υπολειπόμενες εργασίες εξωτερικά και εσωτερικά των χώρων στην πισίνα, αποδυτήρια, εγκαταστάσεις. Μάλιστα ενώπιον όλων αποφασίστηκε τα εγκαίνια του έργου να πραγματοποιηθούν στις 14 Ιουλίου όπου θα διεξαχθούν και αγώνες Κολύμβησης στο νέο απόκτημα της Κυπαρισσίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Το έργο έχει επάρκεια χρηματοδότησης και ο κ. Ιωαννίδης ενώπιον όλων ζήτησε απο τον εργολάβο την επιτάχυνση των εργολαβιών στις προκαθορισμένες ημερομηνίες.
Τέλος η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια σύντομη επίσκεψη στο Αθλητικό στάδιο της πόλης όπου οι υπεύθυνοι του Α.Ο. Κυπαρισσίας ζήτησαν να υλοποιηθούν τα έργα για τα αποδυτήρια και ο φωτισμός του Σταδίου αλλά και η πρόβλεψη για γήπεδο ή χώρο προπονήσεων για τα αθλητικά σωματεία. Παρών ήταν οι εκπρόσωποι της Δημοτικής αρχής που εδώ και καιρό έχουν ενημερωθεί για τις ανάγκες του γηπέδου. Το κυρίαρχο αίτημα που ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Γ. Σαμπαζιώτης στους Υπουργούς είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του σταδίου όπως προτείνεται στην εγκεκριμένη μελέτη που έχει κατατεθεί από το δήμο στην Γ.Γ. ύψους 1.500.000€.

Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Φοιτητές του Ε.Μ.Π. και ο Πρύτανης του Ιδρύματος στο Λιμάνι της πόλης

ΜΑΘΗΜΑ και επίσκεψη στο φυσικό αντικείμενο του μοντέλου προσομοίωσης που έχει εκπονήσει η Διεύθυνση Λιμενικών Έργων του Ε.Μ.Π. πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου η μελετητική ομάδα του έργου παρουσία του Πρύτανη του Πολυτεχνείου κ. Κώστα Μουτζούρη συνοδευόμενος απο τον Δήμαρχο Κυπαρισσίας κ. Γιώργο Σαμπαζιώτη, τους Αντιδημάρχους κ. Γρ. Γκότση και Παν. Φωτεινόπουλο, την Πρόεδρο του Δ.Σ. κα Κωνσταντέλου ενώ παρών ήταν και εκπρόσωποι των ερασιτεχνών και επαγγελματιών αλιέων.
Η ενημέρωση εκκίνησε με τις αναφορές του Δήμαρχου της πόλης στην ιστορία του λιμανιού μέχρι την θεμελίωση των κρηπιδωμάτων και της λιμενολεκάνης αλλά και των συμπληρωματικών έργων θεωρώντας ότι το μοντέλο προσομοίωσης που χαρακτήρισε ως τέλειο θα υποδείξει τις νέες απαιτούμενες παρεμβάσεις για την θωράκιση του λιμανιού και ασφαλή ελλιμενισμό των σκαφών και πλοιαρίων.
Ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Σαμπαζιώτης ως οικοδεσπότης της ξενάγησης μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τόνισε ότι 'η μελέτη του Πολυτεχνείου αναμένεται να παραδοθεί ως το τέλος Ιουνίου, προκειμένου να οδεύσει στην αρμόδια Διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου για έγκριση απο το σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ώστε να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις στο λιμάνι'. Μάλιστα όπως υπογράμμισε υπάρχει δέσμευση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Αγγελόπουλου για δημοπράτηση των έργων που οφείλονται καθώς εκτίμησε ότι 'το καλύτερο απο όλα είναι ότι πρέπει να ξεκινούν τα έργα και να τελειώνουν μέσα απο τη Δ προγραμματική περίοδο'. Ο Πρύτανης του Ε.Μ.Π. ερωτώμενος απο τον 936 υπογράμμισε ότι 'η Κυπαρισσία διαθέτει ένα σύγχρονο λιμάνι που λαμβάνει σπουδαίο ρόλο και μπορει να παίξει ουσιαστικό ρόλο ως λιμάνι αναψυχής ως Πύλη της Μεσογείου δεδομένου ότι διαθέτει μεγάλη χερσαία ζώνη' ενώ καταλήγοντας σχετικά με τις παρεμβάεις που απαιτούνται συμπλήρωσε ότι 'αφορούν την επέκταση του προσήνεμου μόλου κατά 100 μέτρα τουλάχσιτον, την θωράκιση της λιμενολεκάνης για εκτόνωση του κυματισμού και έργα στο μόλο που έχει υποστεί καταστροφές' θεωρώντας ότι οι παρεμβάσεις είναι εφικτές.

Πληροφορίες και φωτο αντλήθηκαν και απο το kyparissiotis.blogspot.com

Πολιτιστικός οργασμός στο Λαογραφικό Μουσείο

30/5/2009
ΣΗΜΕΡΑ Σάββατο 30-5-2009 και ώρα 8 μ.μ. θα διεξαχθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ψηφιδωτά & Σχέδια Ενηλίκων» στο Λαογραφικό Μουσείο. Την εκδήλωση θα συνοδεύουν μουσικά το ντουέτο «Εν Τέχνοις» (Άννα Κτενά - υψίφωνος και Ιωάννα-Βασιλική Κοράκη - πιάνο). Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 30 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα έργα που δημιούργησαν οι μαθητές του εικαστικού εργαστηρίου του Δήμου Κυπαρισσίας στα τμήματα του Ψηφιδωτού και του Σχεδίου.
Το Εργαστήρι λειτουργεί στην Κυπαρισσία, στο ισόγειο σύγχρονου κτιρίου δίπλα από το Δημαρχείο. Από την αρχή το αγκάλιασαν οι κάτοικοι της πόλης (και στη συνέχεια ολόκληρου του Δήμου) και λειτούργησε ως πόλος έλξης και καλλιτεχνικής δημιουργίας με συμμετοχή ατόμων όλων των ηλικιών και σε αριθμό σημαντικό, αναλογικά με τον πληθυσμό του Δήμου.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Το Εργαστήρι είναι στελεχωμένο με έμπειρους καθηγητές που διδάσκουν σχέδιο, ζωγραφική και κεραμική σε μαθητές όλων των βαθμίδων: παιδιά, έφηβους και ενήλικες. Κατά διαστήματα όμως, και με τη βοήθεια επισκεπτών καθηγητών, πραγματοποιούνται μαθήματα χαρακτικής και της τεχνικής του "φρέσκο" για τους ενήλικες. Τα μαθήματα διαρκούν από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Μαΐου κάθε έτους. Μια φορά το χρόνο οργανώνεται έκθεση με έργα των μαθητών απ' όλα τα τμήματα και την οποία επισκέπτονται πολίτες και σχολεία όλων των βαθμίδων της περιοχής.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Στον αγώνα ο νεαρός που χτυπήθηκε απο τρομοκρατική Οργάνωση

Στις επάλξεις της ΕΛ.ΑΣ. θα παραμείνει ο Διαμαντής Μαντζούνης, ο νεαρός αστυνομικός των ΜΑΤ που τον περασμένο Ιανουάριο έπεσε θύμα επίθεσης από τον «Επαναστατικό Αγώνα». Ο 22χρονος... έδωσε δύο μάχες, την πρώτη για να κρατηθεί στη ζωή και τη δεύτερη για να μαζέψει τα συντρίμμια της ψυχής του, να ξεπεράσει το φόβο και να συνεχίσει να ζει όπως πριν.
Σήμερα βρίσκεται στην Κυπαρισσία μαζί με την οικογένειά του, που δεν έλειψε στιγμή από το πλευρό του στις δύσκολες ώρες που πέρασε. Οπως λένε στην «Εspresso» άνθρωποι του κοντινού περιβάλλοντος του Διαμαντή, ο ίδιος «αν και μπήκε με όνειρα στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων, τα οποία βγήκαν όλα ψεύτικα, συνεχίζει να αγαπάει τη δουλειά του και θα παραμείνει στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας».

ΜΕ πληροφορίες απο το troktiko

Επιτυχία του 2ου Δημοτικού Κυπαρισσίας σε Αγώνες..

Ανακοίνωση εξέδωσε το 2ο Δημοτικό Σχολείο με αφορμή την μεγάλη του επιτυχία σε Σχολικούς αγώνες όπου τονίζεται 'Ο Δ/ντής του 2ου Δ. Σχ. Κυπαρισσίας κ. Νικ. Τζώνης, οι εκπ/κοί, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας αισθανόμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για την ομάδα Καλαθοσφαίρισης του Σχολείου μας, η οποία προκρίθηκε στον Τελικό αγώνα του πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Δημοτικών Σχολείων Ν. Μεσσηνίας, για το Σχ. Έτ. 2008-09, που θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα την ερχόμενη Παρασκευή , 29-5-2009 στο γήπεδο της ΤΕΝΤΑΣ .
Τα πιο θερμά μας συγχαρητήρια , κυρίαρχα στους μαθητές – αθλητές μας και στο Γυμναστή μας κ. Παν. Χήναρη ο οποίος τους προετοίμασε κατάλληλα. Η μεθοδικότητα, η σκληρή δουλειά, η αποφασιστικότητα και η μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των αθλητών μας , τους ‘’ όπλισε ‘’ με το αθλητικό πνεύμα που πρέπει να διακατέχει τον κάθε αθλητή να προσπαθεί και μ’ επιμονή κι υπομονή να φθάνει στη νίκη , όχι μόνο στους αθλητικούς αγώνες, αλλά και στη ζωή, συνέχεια, αφού οι μαθητές – αθλητές μας είναι κυρίως της ΣΤ΄ τάξης και σε λίγες ημέρες θ΄ αποφοιτήσουν από το Δημοτικό .
Τέτοιες προσπάθειες είναι αξιοθαύμαστες και παράδειγμα προς μίμηση απ’ όλο το μαθητικό πληθυσμό, αφού δείχνουν το παράδειγμα ότι στη ζωή μας πρέπει να βάζουμε στόχους και με συνεχή προσπάθεια να επιδιώκουμε να τους κατακτήσουμε. Σημειωτέον ότι οι μαθητές – αθλητές μας δεν παραμελούν και τη μελέτη τους κι αυτό είναι που έχει τη μεγαλύτερη αξία και τους κάνει πιο δυνατούς. Ακόμα θέλουμε να συγχαρούμε και τους άξιους γονείς των μαθητών μας και τους ευχόμαστε τα παιδιά τους να έχουν καλή πρόοδο. Αυτά τα τονίζω ως Δ/ντης αυτή, τη συγκεκριμένη στιγμή , προτού έχουμε το αποτέλεσμα του τελικού ( καλοδεχούμενο και το θετικό αποτέλεσμα – θα το πανηγυρίσουμε ! ), γιατί σημασία έχει η συμμετοχή μας και η αδιάκοπη προσπάθειά μας .
Ευχόμαστε στους μαθητές – αθλητές μας καλή πρόοδο και καλή συνέχεια και στις άλλες Βαθμίδες της Εκπαίδευσής μας και να μας κάνουν πάντα περήφανους ! Η πορεία της ομάδας μας προς τον Τελικό της Παρασκευής 29/5/09, στην Καλαμάτα, με την ομάδα του Δημ. Σχολ. της Εύας ( Σχολεία της Περιφέρειας ) , για το Σχολικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης πέρασε μέσα από τους αγώνες...'

Πανελλαδικές τέλος με...καταγγελίες για διαρροές

29/5/2009
Με το μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή, η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Χθες, Πέμπτη, δεύτερη ημέρα διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια (ΟΜΑΔΑ Α), οι μαθητές και οι μαθήτριες διαγωνίστηκαν στα Μαθηματικά.
Την ίδια ώρα, απόπειρα διαρροής θεμάτων κατήγγειλαν εκπαιδευτικοί σε εξεταστικό κέντρο που εδρεύει σε ιδιωτικό σχολείο της Καλαμάτας. Τις φήμες διέψευσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου. Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Καθηγητών Ιδιωτικών Σχολείων ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει το θέμα και -όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα- είναι πιθανό να καταθέσει αγωγή. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το πρωί της 18ης Μαΐου καθηγητές και υπάλληλοι του σχολείου έγιναν αντιληπτοί ενώ προσπαθούσαν να υποκλέψουν τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων λίγα λεπτά μετά τη μετάδοσή τους.
Προς το παρόν το υπουργείο Παιδείας δεν επιβεβαιώνει την είδηση, αλλά διά της γενικής γραμματέως Νίκης Γκοτσοπούλου επιβεβαίωσε ότι στο συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο χρειάστηκε να μεταφερθούν 13 υποψήφιοι προκειμένου να περιφρουρηθεί ο αδιάβλητος χαρακτήρας των εξετάσεων.
Όπως εξήγησε, σύμφωνα με το Βήμα, οι μαθητές μεταφέρθηκαν επειδή αποκαλύφθηκε ομάδα καθηγητών και υπαλλήλων του σχολείου σε διπλανή αίθουσα από εκείνη όπου εξετάζονταν οι μαθητές χωρίς να έχουν ειδικές ταυτότητες, ούτε και νόμιμο λόγο να βρίσκονται εκεί την ώρα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Πηγή: in.gr

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Δύσκολα βάρη τα δάνεια και οι δαπάνες για τους Ελληνες

Ένας στους τρεις Έλληνες δεν αντέχει να σηκώσει το βάρος μιας αναπάντεχης δαπάνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τις οικονομικές συνθήκες διαβίωσης των Ευρωπαίων, το 2007. Επίσης, οι Έλληνες έρχονται πρώτοι, μεταξύ των Ευρωπαίων, σε ό,τι αφορά την αδυναμία να πληρώσουν το ενοίκιο ή το δάνειο του σπιτιού τους και τρίτοι σε ό,τι αφορά την αδυναμία να πληρώσουν τους λογαριασμούς της οικίας τους.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Eurostat αναφέρουν ότι το 34% των Ευρωπαίων και το 30% των Ελλήνων δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν ένα έκτακτο έξοδο το 2007. Στην ίδια δυσάρεστη θέση βρισκόταν πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Λετονίας και της Ουγγαρίας (63%) και της Πολωνίας (54%), ενώ δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα έκτακτο έξοδο λιγότερο από το ένα πέμπτο των πολιτών της Σουηδίας (18%), της Δανίας (19%) και της Πορτογαλίας (20%).
Εξάλλου, σύμφωνα με τη Eurostat, το 7% των Ευρωπαίων, έναντι 16% των Ελλήνων αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της οικίας τους. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει τους Έλληνες στην τρίτη θέση, μετά τους Ούγγρους (18%) και τους Πολωνούς (17%).
Επιπλέον, το 3% των Ευρωπαίων, έναντι 7% των Ελλήνων αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο ή το δάνειο του σπιτιού τους. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει τους Έλληνες στην πρώτη θέση, μεταξύ των ευρωπαίων, σε ό,τι αφορά την αδυναμία να πληρώσουν το ενοίκιο ή το δάνειο του σπιτιού τους. Ακολουθούν οι Γάλλοι και οι Κύπριοι (6%), οι Φιλανδοί, οι Ιταλοί και οι Τσέχοι (4%).
Τέλος, το 80% των ελληνικών και ευρωπαϊκών νοικοκυριών διαθέτουν αυτοκίνητο, ενώ το 9% των ελληνικών και ευρωπαϊκών νοικοκυριών δηλώνουν πως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν αυτοκίνητο. Μεταξύ των ελληνικών νοικοκυριών με ανήλικα παιδιά, το 91% διαθέτουν αυτοκίνητο (έναντι 86% στην ΕΕ), ενώ το 7% των ελληνικών νοικοκυριών με ανήλικα παιδιά δηλώνουν πως δεν έχουν την ανάλογη δυνατότητα.

'Γαλάζια Σημαία' σε παραλίες του Νομού και τον Αι Λαγούδη

28/5/2009
ΣΥΝΟΛΙΚΑ 425 ακτές και οκτώ μαρίνες κέρδισαν φέτος το βραβείο ποιότητας 'Γαλάζιες Σημαίες', όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.
Με 425 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση ανάμεσα σε 39 χώρες. Συνολικά, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 2.699 ακτές και 639 μαρίνες. Η Ελλάδα το 2008 είχε βραβευτεί για 430 ακτές και 8 μαρίνες.
Τα κριτήρια για τη βράβευση είναι συνολικά 29 και αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, όπως επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου. Οι βραβευμένες παραλίες της Μεσσηνίας είναι οι εξής: Δήμος Καλαμάτας Μικρή Μαντίνεια, Ανατολ. Καλαμάτα 1/Ανάσταση, Δήμος Μεσσήνης
Μπούκα, Δήμος Κυπαρισσίας Αϊ Λαγούδης
Στην υπόλοιπη Ελλάδα:
Εβρος [3], Ροδόπη [3], Καβάλα [15], Σέρρες [1], Θεσσαλονίκη [11], Χαλκιδική [47], Πιερία [13], Λάρισα [7], Μαγνησία [23], Φθιώτιδα [6], Εύβοια [2], Κορινθία [10], Αργολίδα [4], Αρκαδία [1], Λακωνία [10], Μεσσηνία [4], Ηλεία [6], Αχαΐα [6], Βοιωτία [2], Αιτωλοακαρνανία [3], Πρέβεζα [3], Θεσπρωτία [2], Κέρκυρα [32], Κεφαλονιά [7], Ιθάκη [2],
Ζάκυνθος [8], Χανιά [27], Ρόδος [33], Ρέθυμνο [16], Ηράκλειο [13], Λασίθι [41], Κάρπαθος [1], Κως [7], Θήρα [3], Ιος [4], Σίφνος [2], Πάρος [4], Νάξος [3], Μύκονος [1], Σύρος [5], Ανδρος [3], Κέα [1], Σάμος [4], Χίος [1], Λέσβος [10], Λήμνος [3].

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Σπάει κάθε ρεκόρ ποιοτητας και τεχνογνωσίας το καρπούζι Τριφυλίας

TO πιο πρώιμο καρπούζι στην Ευρώπη παράγει ως γνωστόν η περιοχή Τριφυλίας και μάλιστα στην Τερψιθέα Κυπαρισσίας..παίζεται το χρηματιστήριο του προιόντος όπου διαμορφώνονται οι τιμές βάση της ζήτησης απο τις Ευρωπαικές χώρες με πρώτους και καλύτερους τους γείτονες Ιταλούς.
Ετσι ικανοποιητικά εξελίσσεται η συγκομιδή των καρπουζιών από τις υπαίθριες καλλιέργειες της Τριφυλίας, έχοντας ως σύμμαχο τον καλό καιρό δεδομένου ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ωρίμανσή τους. Οι πρώτες ποσότητες συγκομίσθησαν απο Τεψιθέα και Αγρίλι ενώ οι τιμές θεωρούνται ευνοικές και ήδη κυμαίνονται από 50-55 λεπτά το κιλό.
Η συγκομιδή ξεπέρασε ως τώρα τους 600 τόννους καρπουζιού με το μεγαλύτερο ποσοστό να έχει προωθηθεί στην εσωτερική αγορά και ελάχιστες, ποσότητες προς το εξωτερικό. Ωστόσο προς το Σαββατοκύριακο θα συγκομισθεί ο κύριος όγκος των καλλιεργούμενων εκτάσεων με αποτέλεσμα σταδιακά να κλιμακώνεται.
Ωστόσο με τους ίδιους ρυθμούς δειξάγονται και οι ποιοτικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, οι οποίοι ειναι καθημερινοί δεδομένου ότι οι παραγωγοί θέτουν ως πρωταρχικό τους στόχο να κατακτήσουν τις αγορές με ποιοτικά προϊόντα. Με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας εκτιμάται ότι οι στρεμματικές αποδόσεις θα είναι σχετικά μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς έχουμε μικρή οψίμιση εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν- με τις βροχές -την περίοδο της καρπόδεσης. Καταλήγοντας σε θέματα σχετικά με την ποιότητα για ακόμη μια χρονιά είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς στην περιοχή η ορθή γεωργική πρακτική συνδυάστηκε με νέες τάσεις και τεχνογνωσία στα χωράφια.

Συνεχίζεται η Δωρεάν Αστική Συγκοινωνία στο Δήμο

27/5/2009
ΜΕ ενδιαφέρον απο τους κατοίκους των Δημοτικών διαμερισμάτων συνεχίζεται για όλο το 2009 το πρόγραμμα Δωρεάν αστικής συγκοινωνίας. Ειδικότερα στο Δήμο Κυπαρισσίας λειτουργούν δωρεάν απογευματινά δρομολόγια Δημοτικής Αστικής Συγκοινωνίας που εξυπηρετούν τα Τοπικά Διαμερίσματα και τους Οικισμούς του Δήμου. Το πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στα γραφεία του ΚΤΕΛ ενώ μπορείτε να κλικάρετε στην φωτό που δημοσιεύουμε προερχόμενη απο τον Δήμο για να πληροφροηθείτε τις ακριβείς ώρες των δρομολογίων. Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον παραμένει ικανοποιητικό για την εξυπηρέτηση των κατοίκων που δεν μπορούν να έρθουν στην έδρα του Δήμου τις ώρες που δεν υπάρχει συγκοινωνία απο τα υπεραστικά λεωφορεία.

Τρίτη 26 Μαΐου 2009

ΥΠ.ΠΟ: Ερχονται για αθλητικές υποδομές στο Νομό

ΤΟ δίδυμο Σαμαράς- Ιωαννίδης θα έρθουν για εξαγγελίες στο Νομό μας τα επόμενα 24ωρα σχετικά με τις αθλητικές υποδομές. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του 936FM σήμερα το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού συνατήθηκε με τον αρμόδιο υφυπουργό και του ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών για σημαντικά έργα. Αυτά μεταξύ άλλων είναι το νέο στάδιο της Καλαμάτας, η αναβάθμιση της 'Τέντας', δημιουργία αποδυτηρίων σε γήπεδα ενώ υπάρχει και το αίτημα για το γήπεδο της Ελαίας στο Δήμο Αυλώνος. Για το γήπεδο αυτό ενώ υπήρχαν απο την τότε Γ.Γ.Α. 100.000 ευρώ η Νομαρχία Μεσσηνίας τα κατένειμε αλλου με άγνωστους λόγους και μετά υλοποιήθηκε 2 φορές μελέτη- η οριστική υπάρχει στο Δήμο- για τα αποδυτήρια, χλοοτάπητα και διαμόρφωση του γηπέδου. Προφανώς ο κ. Δράκος που κατάγεται απο την Ελαία μέχρι σήμερα ακόμα το έργο του είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ λένε κάτοικοι της περιοχές.
Πάντως οι αθλητικές υποδομές της Μεσσηνίας ,τα αθλητικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και αυτά που προγραμματίζονται θα είναι το αντικείμενο της «καθόδου » στην Μεσσηνιακή Πρωτεύουσα της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Κατά την παραμονή τους στην Καλαμάτα ο κος Σαμαράς και ο κος Ιωαννίδης αναμένεται να κάνουν ανακοινώσεις σχετικά με την ανάπτυξη και την βελτίωση των αθλητικών υποδομών στη Μεσσηνία.

Λιγότεροι οι ψηφοφόροι στη Μεσσηνία για τις Ευρωεκλογές

26/5/2009
Συνολικά σε 208.947 εγγεγραμμένους ανέρχονται οι ψηφοφόροι του Νομού Μεσσηνίας που έχουν δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009. Από αυτούς 101.965 είναι άνδρες και 106.982 οι γυναίκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων της Μεσσηνίας ακολουθεί πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια.
Στις εκλογές του 2004 οι ψηφοφόροι ανέρχονταν σε 211.795 (102.005 οι άνδρες και 109.790 οι γυναίκες ). Στις εκλογές του 2007 οι ψηφοφόροι ανέρχονταν σε 211.053 (102.080 οι
άνδρες και 108.973 οι γυναίκες ). Οι ετεροδημότες που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές στην Μεσσηνία ανέρχονται στους 312 ( 140 άνδρες και 172 γυναίκες . Και τέλος οι Νέοι ψηφοφόροι που ψηφίζουν για πρώτη φορά στην Μεσσηνία ανέρχονται σε 1958 ( 979 άνδρες και 979 γυναίκες ). Αν και ο Νομός ακολουθεί καθοδική πορεία πληθυσμιακά ας ελπισουμε να μην έχει επίτπωση στις έδρες των βουλευτών που απο 7 μειώθηκαν σε 5 τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά το Ελληνικό Κοινοβούλιο...

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

'Ανάχωμα στην ανεργία οι δράσεις του Υπουργείου Απασχόλησης' τόνισε η Καλαντζάκου

ΣΤΑΣΗ στην 'Αρκαδιά' έκανε το μεσημέρι το διώροφο λεωφορείο γεμάτο απο χρώματα του νέου Αριθμού Μητρώου κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Απασχόλησης όπου κατάλληλο προσωπικό διένειμε ενημερωτικά φυλλάδια για την εφαρμογή του ΑΜΚΑ που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σύντομα. Στο διώροφο λεωφορείο ήταν ο Δήμαρχος Κυπαρισσιίας κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η παρουσία της συμπατριώτης μας Υφυπουργού Απασχόλησης κας Σοφία Καλαντζάκου η οποία εστίασε στην εφαρμογή του νέου συστήματος, ενώ ερωτήθη απο τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την εξέλιξη προγραμμάτων και μέτρων του ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας και την εφαρμογή δράσεων για να ασχοληθούν οι νέοι άνθρωποι εκταμιεύονται 2,1 δις ευρώ από διάφορους πόρους όπως το ΕΣΠΑ για την συγκράτηση της ανεργίας. Μάλιστα επισήμανε την στενή συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση για την πλήρωση 20.000 θέσεων στους Ο.Τ.Α.
Μιλώντας αποκλειστικά στο 'Πρωινό Δρομολόγιο' του 936FM έκανε αναφορές στην ουσιαστική καταπολέμηση της ανεργίας τόσο για επιχειρήσεις και ιδιώτες αλλά και άνεργους υποστηρίζοντας ότι τα 'μέτρα θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην οικονομική κρίση και την διατήρηση των θέσεων εργασίας'. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί την Τρίτη πρωί 9 με 11 στην ενημερωτική εκπομπή του Σταθμού μας.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο Α.Μ.Κ.Α. ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
Από τον Ιούλιο του 2009, υποχρεωτικά, οι πολίτες της χώρας θα έχουν το δικό τους, μοναδικό και υποχρεωτικό αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, τον επονομαζόμενο Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α). Ο ΑΜΚΑ θα αποδίδεται στους πολίτες από τα ΚΕΠ όλης της χώρας καθώς και από τα 125 γραφεία ΑΜΚΑ που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Απασχόλησης στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Παράλληλα, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται από την τηλεφωνική γραμμή 11131 (χωρίς χρέωση), αλλά και από τη δικτυακή πύλη, στη διεύθυνση www.amka.gr.
Μετά την απόδοση του Α.Μ.Κ.Α., κάθε πολίτης θα παραλάβει και την Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης. Έως σήμερα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικών Ασφαλίσεων Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), ως ο αρμόδιος φορέας, έχει αποδώσει μηχανογραφικά Α.Μ.Κ.Α. σε περίπου 7.000.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους και μέχρι σήμερα έχει αποστείλει 2.000.000 Κάρτες Κοινωνικής Ασφάλισης σε δικαιούχους. Η αποστολή συνεχίζεται.

STOP το κάπνισμα απο την 1η Ιουλίου...


25/5/2009
Πλησιάζει η 1η Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία θα τεθούν σε ισχύ οι ρυθμίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος, με τους καταστηματάρχες να ανησυχούν για το ενδεχόμενο μείωσης της πελατείας τους, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Όσο το επιτρέπει ο καιρός, υπάρχει η δυνατότητα προσέλκυσης πελατών τόσο από τους καπνιστές, όσο και από τους αντικαπνιστές, με τους πρώτους να επιλέγουν τα εξωτερικά τραπέζια των καταστημάτων και τους δεύτερους το εσωτερικό του καταστήματος. Το χειμώνα όμως οι συνέπειες της απαγόρευσης ενδεχομένως να γίνουν περισσότερο αισθητές και οι καταστηματάρχες αναμένουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τους χώρους καπνίσματος πριν πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις προς το συμφέρον των επιχειρήσεών τους, που φοβούνται σημαντική μείωση της πελατείας τους από την απαγόρευση του καπνίσματος.

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Δημοσκοπήσεις για κάθε γούστο πριν τις Ευρωεκλογές

24/5/2009
Προβάδισμα που κυμαίνεται από 2,8% έως 6% διατηρεί το ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών της 7ης Ιουνίου, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Συνεχίζουν τη δυναμική πορεία οι Οικολόγοι, οι οποίοι «αγγίζουν» στα
γκάλοπ έως και 8,1% και έρχονται τρίτο κόμμα. Οι νέες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν αποσυσπείρωση και χαλαρή ψήφο, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένα τα ποσοστά των κομμάτων και οι Οικολόγοι-Πράσινοι να εισπράττουν την ψήφο δυσαρέσκειας των πολιτών.
Δημοσκόπηση της MRB για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής δίνει στο ΠΑΣΟΚ προβάδισμα 2,8%. Η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει 29,2% έναντι 26,4% για τη Νέα Δημοκρατία. Το ΚΚΕ αποσπά 6,6%, ακολουθούν οι ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι με ποσοστό 6,2%, ενώ ο ΛΑΟΣ αποσπά 4,6%. Στα ποσοστά καταλληλότητας για την πρωθυπουργία ο Κώστας Καραμανλής διατηρεί το προβάδισμα με 38,2% έναντι 33,2% που συγκεντρώνει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Στην έρευνα της Public Issue για την Καθημερινή η ψαλίδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανοίγει στις 6 ποσοστιαίες μονάδες και οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι τρίτο κόμμα. Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 34% έναντι 28% της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, οι Οικολόγοι Πράσινοι 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6%, το ΚΚΕ 5,5% και ο ΛΑΟΣ 5%. Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει τα ποσοστά του στο 63% (από 56% στην προηγούμενη μέτρηση στις 13-15 Μαΐου), ενώ στη Νέα Δημοκρατία μειώνονται στο 16% (από 20%).
Τρίτη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για τον Αγγελιοφόρο της Κυριακής δίνει στο ΠΑΣΟΚ προβάδισμα 3,1%. Η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει 31,5% και το κυβερνών κόμμα 28,4%. Η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 12,7% με τους μισούς να προέρχονται
από τη ΝΔ και το 37% από το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ κινείται στο 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 5,3%, ο ΛΑOΣ στο 4,4%, και οι Oικολόγοι Πράσινοι είναι και πάλι τρίτο κόμμα, συγκεντρώνοντας ποσοστό
8,1%. Η Δράση των Στ.Μάνου και Γ.Μπουτάρη φτάνει στο 1,2% και το Μακεδονικό
Μέτωπο των Παπαθεμελή-Ζουράρι στο 0,8%. Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣOΚ θεωρείται νικητής των εκλογών από 2 στους 3 ψηφοφόρους, ενώ η ΝΔ από έναν στους 5. Oι 7 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι ψηφίζουν με τα ίδια κριτήρια τόσο στις βουλευτικές, όσο και στις ευρωεκλογές, ενώ το 27,3% ότι ψηφίζει με διαφορετικά κριτήρια.

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Μη κερδοσκοπική Αστική Εταιρεία για την Παλιά Πόλη

ΕΠΙΣΤΟΛΗ σε φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση απέστειλε η Πρόεδρος και Διευθύνων Συμβούλου της νεοϊδρυθείσας Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, Τζίμα Ιμιρζιάδη, η οποία καταγράφηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας, όπου ενημερώθηκε το Σώμα για το "Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας". Το «Πρόγραμμα» όπως υποστηρίζουν οι ιδρυτές της μη κερδοσκοπικής εταιρείας δημιουργήθηκε για να υλοποιήσει απρόσκοπτα τους στόχους μιας ομάδας ανθρώπων, που με την αγάπη τους για την Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας και την εμπειρία τους από προηγούμενες δράσεις , επιδιώκουν και είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν στην σωτηρία, την αποκατάσταση και την ανάδειξή της.
Η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας σε ένα μεγάλο μέρος της έχει ανακηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός (ΦΕΚ 1159/Β/29-12-1979) και αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 347/Β/10-4-1998). Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε αυτήν γιατί η ιστορία της μετράει περισσότερα από 4.000 χρόνια και μέχρι σήμερα είναι ορατά παντού στοιχεία και μνημεία από όλες τις ιστορικές περιόδους. Επίσης, μέχρι σήμερα δεν έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να περιορισθούν οι ανθρώπινες επεμβάσεις που την κακοποιούν και να μπει σε ρυθμό ανάπλασης και ως εκ τούτου οικονομικής ανάπτυξης της ίδιας της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Απουσία Μεσσήνιων απο τα Ευρωψηφοδέλτια, ενισχυμένα τα μικρά κόμματα

23/5/2009
ΠΟΛΩΝΟΥΝ το κλίμα ενόψει των Ευρωεκλογών τα 2 μεγάλα κόμματα εξουσίας προκειμένου να συσμπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους, ενώ την Κυριακή την ίδια ώρα μιλούν στη Τρίπολη ο Πρωθυπουργός και στη Σπάρτη εκπρόσωπος της Αντιπολίτευσης. Ωστόσο και τα 2 μεγάλα πολιτικά κόμματα φαίνεται ότι δεν περιλαμβάνουν στα πλάνα τους την Μεσσηνία, ενώ πολιτικοί παρατηρητές χαρακτηρίζουν ως ατόπημα το γεγονός ότι στα ψηφοδέλτια των Ευρωεκλογών απουσιάζουν παντελώς οι Μεσσήνιοι που υπο άλλες συνθήκες θα είχαν μια αξιοζήλευτη θέση.
Πιο αναλυτικά τόσο απο τη ΝΔ όσο και απο το ΠΑΣΟΚ αυτή την φορά δεν εμφανίζονται στις λίστες των Ευρωεκλογών ούτε δείγμα Μεσσήνιων καθώς υπάρχουν διακεκριμένες προσωπικότητες που μπορούσαν να αναδείξουν στην Ευρώπη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας όχι μόνο απο τα αγροτικά προιόντα αλλά περισσότερα στην στενή παρακολουθηση Ευρωπαικών προγραμμάτων για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και περισσότερο σε θέματα επενδύσεων που απουσιάζουν απο τον τόπο μας. Μόνο παλιότερα το όνομα του κ .Σαμαρά όταν ήταν στη Ευρωβουλή υπήρχε μια αχτίδα φωτός απο πλευράς Μεσσηνίας δεδομένου ότι εκείνη την εποχή προσκλήθηκαν αυτοδιοικητικοί παράγοντες και φορείς για να διαπιστώσουν απο κοντά την λειτουργία και πορεία της Ε.Ε.
Η 'αδιαφορία' των μεγάλων κομμάτων για την απουσία στελεχών απο το Νομό μας εκτιμάται απο αρκετούς ότι θα εκφραστεί ακόμα και στην κάλπη. Και τούτο περισσότερο στο γαλάζιο κόμμα καθώς επικεφαλής είναι η κα Γιαννάκου, πρώην Κουτσίκου του γνωστού συμπατριώτη μας. Μάλιστα οι Τριφύλιοι είναι εξοργισμένοι απο την αδιαφορία της τότε υπουργού Παιδείας σε ζητήματα στήριξης των εκπαιδευτικών βαθμίδων, για να μην αναφέρουμε την υπόθεση του Τ.Ε.Ι. και παραρτήματός του στη Κυπαρισσίας με βαριές εκφράσεις που ακούστηκαν τότε απο φορείς ακόμα και απο συμβούλους στο Δ.Σ. Η κα Γιαννάκου ακόμα και σε γάμους είχε δημιουργήσει αντιπάθειες καθώς δεν δεχόταν να ασπαστεί συγγενείς και ψηφοφόρους της μειδιάζοντας. Αρκετοί γαλάζιοι ψηφοφόροι μου έλεγαν ότι εκτός απο το τότε υψηλο τουπέ υπάρχει και προηγούμενο για την πολιτική της αποτυχία. Ηταν βουλευτής και ο λαός δεν επιθυμούσε και δεν την εξέλεξε ξανά στην Βουλή. Τώρα πώς πάει επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου; Η απουσία πολιτικής για τη Μεσσηνία εκείνη την εποχή δεν περνά απαρατήρητη.
Οσο για τον κ. Παπακωνσταντίνου που κατάγεται απο την Κοζάνη δεν έχουμε να συμπληρώσουμε κάτι διότι δεν τον έχουμε γνωρίσει αρκετά στον Νομό μας και ως εκ τούτουδεν μπορούμε να σχολιάσουμε περισσότερα. Απο εκει και πέρα έκδηλη είναι η ατμόσφαιρα που διαχέεεται ότι στο Νομό μας μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι τα υπόλοιπα κόμματα απο την κυοφορούσα κάλπη της 7ης Ιουνίου.
Αρθρο απο το http://www.kyparissianews.gr/

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Διημερίδα για τα ναρκωτικά στα Φιλιατρά

ΜΕ ενδιαφέρον για το κοινό ετοιμάστηκε η διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Βορρέειο Πνευματικό κέντρο στα Φιλιατρά το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Μαΐου 2009 και αφορά την ενημέρωση κατά των ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα το Σάββατο 23 Μαΐου από τις 18:00 έως τις 21:00 θα υπάρξει έκθεση με φωτογραφικό υλικό, εντυπα ενημερωσης και προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης των ναρκωμανών στην κοινωνία.
Την Κυριακή 24 Μαΐου θα γίνει ενημερωτική παρουσίαση των εξαρτησιογόνων ουσιών και των στατιστικών στοιχείων για την Ελλάδα. Ομιλήτρια θα είναι η Ψυχολόγος του Δήμου Φιλιατρών Κα Μουρούκη Ζωή. Επίσης την ίδια μέρα θα γίνει ενημερωτική παρουσίαση των προγραμμάτων επανένταξης του ΟΚΑΝΑ. Ομιλήτρια θα είναι η Κα Κερασιώτη Ελένη Ψυχολόγος του ΕΚΚΕΕ ΟΚΑΝΑ. Μετά το πέρας της ομιλίας θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Η φωτο προέρχεται απο το filiatranews

Εκτός ορίου τα νοικοκυριά απο χρέη στις τράπεζες


22/5/2009
ΑΡΧΙΣΑΝ τα 'κανόνια' στην αγορά με την κρίση να διαμορφώνει ένα εξωτικό τοπίο και οι πληστιριασμοί οικιών που αλλάζουν χέρια να αποτελούν καθημερινό φαινόμνο. Μάλιστα χες οικία γνωστού επαγγελματίας της Κυπαρισσίας λόγω χρεών στις τράπεζες απο δάνειο ύψους 100.000 ευρώ πέρα στα χέρια άλλου ιδιοκτήτη και δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο στην αγορά.
Πάνω από τα μισά νοικοκυριά της Ελλάδας έχουν πρόβλημα στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεών τους, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης των κ.κ. Θεόδωρου Μ. Μητράκου και Γιώργου Θ. Συμιγιάννη, η οποία δημοσιεύεται στο 32ο τεύχος του «Οικονομικού Δελτίου» της Τράπεζας της Ελλάδος. «Βραχνάς» τα δάνεια και οι λογαριασμοί είναι η άλλη πραγματικότητα. Όπως προκύπτει, το 2007 το 57,3% των νοικοκυριών είχαν δυσκολία στην πληρωμή των δόσεων στεγαστικού δανείου, το 49,3% στην πληρωμή δόσεων πιστωτικών καρτών και το 68,4% στην πληρωμή δόσεων άλλων τραπεζικών δανείων. Επίσης, το 51,4% είχε δυσκολία στην πληρωμή δόσεων σε καταστήματα, το 66,7% στην πληρωμή ενοικίου και το 57,9% στην πληρωμή λογαριασμών.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Ο Α.Μ.Κ.Α. μπαίνει στη ζωή μας και στη Μεσσηνία!

Την Δευτέρα από τις 08:00 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό που θα δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε οι πολίτες έγκαιρα να αποκτήσουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης- Α.Μ.Κ.Α.
Η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κα Σοφία Καλαντζάκου υπογραμμίζει: «Από τούδε και στο εξής οι πολίτες της χώρας θα έχουν το δικό τους μοναδικό και υποχρεωτικό αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης –Α.Μ.Κ.Α.. Ο Α.Μ.Κ.Α. αποτελεί την ταυτότητα εργασίας και ασφάλισης κάθε πολίτη σε όλες τις συναλλαγές του, που αφορούν στην εργασία και στην ασφάλιση: στη διαδικασία έναρξης απασχόλησης και ασφάλισης, στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, στην έκδοση ή ανανέωση βιβλιαρίου ασθενείας, στην παραλαβή της σύνταξης ή άλλων ασφαλιστικών παροχών και επιδομάτων».
Ο ΑΜΚΑ έχει ήδη αυτοδίκαια αποδοθεί- από τα στοιχεία των Ταμείων- σε ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων και συνταξιούχων, που ξεπερνά τα 7.000.000. Προς αυτούς αποστέλλονται ήδη κάρτες Κοινωνικής Ασφάλισης με τον αριθμό (έχουν ήδη αποσταλεί 2.700.000, τις προσεχείς ημέρες θα αποσταλούν 2.500.000 και η αποστολή συνεχίζεται). Οι πολίτες μπορούν να διαπιστώσουν μόνοι τους αν διαθέτουν ΑΜΚΑ, στο www.amka.gr. Όσοι έχουν ήδη ΑΜΚΑ δεν υπάρχει λόγος να προσφεύγουν στα ΚΕΠ ή στα σχετικά γραφεία των Ταμείων.
Στα ΚΕΠ ή στα γραφεία ΑΜΚΑ των Ταμείων θα πρέπει να προσφύγουν μόνο όσοι έχουν διαπιστώσει ότι δεν έχουν ΑΜΚΑ,, θέλουν να διορθώσουν κάποια στοιχεία του, ή να εγγράψουν τα προστατευόμενα μέλη τους. Σημειώνεται ότι τα ΚΕΠ και τα γραφεία των Ταμείων τις τελευταίες μέρες έχουν αποδώσει εκατοντάδες χιλιάδες ΑΜΚΑ. Μόνο χθες (20/5/09) αποδόθηκαν 60.080 ΑΜΚΑ και οι επισκέψεις στον διαδικτυακό τόπο χθες ξεπέρασαν τις 100.000, ενώ σήμερα (21/05/09) αποδόθηκαν μέχρι το μεσημέρι 60.000 ΑΜΚΑ. Παράλληλα, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται από την τηλεφωνική γραμμή 11131 (χωρίς χρέωση). Η αναφορά στον Ιούλιο για τη χρήση του ΑΜΚΑ, αφορά στις συναλλαγές των πολιτών με τα Ταμεία. Αν κάποιος πολίτης δεν έχει πάρει ΑΜΚΑ μέχρι τότε, θα του αποδοθεί κατά την πρώτη συναλλαγή με το Ταμείο του.

Οργή του Δ.Σ. για μελέτη-εξάβλωμα της Νομαρχίας Μεσσηνίας

21/5/2009
ΟΜΟΘΥΜΑ και κάθετα αντίθετο σε αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην των κατοίκων και αγνοούν τις αποφάσεις του, εμφανίστηκε το Δ.Σ. Κυπαρισσίας χθές βράδυ με αφορμή το αίτημα κατοίκων για λήψη απόφασης σχετικά με την μελέτης της Νομαρχίας Μεσσηνίας για αερογέφυρα και δρόμους που διέρχονται μέσα από οικισμό στην περιοχή του Μεμί προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση στην Εθνική Οδό. Σημειώνεται ότι 2 φορές το Σώμα έχει εκφραστεί αρνητικά στο τέτοιο ενδεχόμενο και μάλιστα η Νομαρχία έριξε λάδι στη φωτιά με την εμφάνιση μιας δεύτερης μελέτης που ουσιαστικά διευρύνει τα όρια του κόμβου, όταν ο Νομάρχης Μεσσηνίας δίνει αόριστες αναφορές για το ζήτημα όταν επικοινώνησε μαζί του ο Δήμαρχος της πόλης.
Ο κ. Σαμπαζιώτης τόνισε στο Δ.Σ. ότι 'ζητήσαμε κόμβο βοριότερα του Λιντλ ή σε άλλο σημείο ώστε να μην προκληθεί αναστάτωση και μετά την αυτοψία μηχανικών μιλώντας με κατοίκους δεν είχαμε νεώτερα και ξαφνικά μάθαμε ότι συντάχθη νέο Τοπογραφικό ερήμην των κατοίκων με μεγαλύτερο κόμβο εντός του οικισμού ' για να προσθέσει ότι ' σωστά το θέμα έρχεται στο Δ.Σ. και επιβάλλεται να εκφράσουμε την άρνησή μας και αν χρειαστεί να παραστούμε πρώτα στο Νομάρχη και μετά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο'. Απαντώντας για την επικοινωνια που είχε με τον Νομάρχη εξήγησε ότι οι φορείς και κάτοικοι δεν αποδέχονται το έργο και η μελέτη δεν πρόκειται να εκπληρωθεί.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Πετρόπουλος ήταν κατηγορηματικά αντίθετος εξηγώντας ότι 'οι κάτοικοι περιμένουν απο το κ.Δήμαρχο να ορθώσει το ανάστημά του και να αντιδράσει για εκείνους που γράφουν στα παλαιά των υποδημάτων τους τις αποφάσεις του Δ.Σ.' για να συμπληρώσει ότι 'δεν δεχόμαστε να περάσει κόμβος μέσα απο οικισμό αφού το θέμα είναι καθαρά πολιτικό εκ μέρους της Νομαρχίας και οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και επιτέλους πρέπει να εξηγήσουμε στο Νομάρχη Μεσσηνίας που υποτίθεται ότι κατάγεται απο τη πειροχή τι είναι Δήμος Κυπαρισσίας' .
Επικριτικός ήταν ο κ. Γιαννόπουλος ο οποίος υπογράμμισε ότι η μελέτη έγινε για να τσεπώσουν κάποιοι μηχανικοί χρήματα και η μελετητική ομάδα να δημιουργήσει ένα εξάβλωμα, θεωρώντας ότι το έργο εκτός απο εξωπραγματικό δεν θέλουμε να γίνει ποτέ. Τελικά σύσσωμο το Δ.Σ. αποφασίστηκε να παραστεί στο Νομάρχη για να επιλυθεί το θέμα και αν χρειαστεί να κάνουν διαμαρτυρία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Στο επόμενο Δ.Σ. η ονοματοδοσία δρόμων της πόλης

ΣΤΗΝ ονοματοδοσία οδών της πόλης σε προσωπικότητες που αγωνίστηκαν για την περιοχή μας και την Πατρίδα μας αποφάσισε να εισηγηθεί η Επιτροπή που συνεδρίασε στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας παρουσία ο Δήμαρχος της πόλης κ. Σαμπαζιώτης, του Αντιδημάρχου κ. Κανελλόπουλου και παρουσία του πρώην Αντιδημάρχου κ. Στρατικόπουλου (Μπαλούσκου) και των εκπροσώπων των αποδήμων Κυπαρισσίων κ. Ματσινόπουλος και Γιαννόπουλος. Καλό θα ήταν να προσκληθεί σε επόμενη συνεδρίαση η Πρόεδρος του Συλλόγου 'Αρκαδιά' κ. Ρούλα Τσατσάκου που έχει δείξει ενδιαφέρον για το θέμα αυτό.
Τα ονόματα που προτάθηκαν και οι μετονομασίες οδών και κόμβων της πόλης αφορούν προσωπικότητες ή στίγματα της Ιστορίας που άφησαν την σφραγίδα τους στην χώρα μας και σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθούν ονόματα παλιών Δημάρχων, κορυφαίων γιατρών-βουλευτών, ενώ θα υπάρξει οδός ή κεντρικός δρόμος με το όνομα του αείμνηστου Δημάρχου Τάκη Αδαμόπουλου, δρόμος για τον λόγιο και συγγραφέα Διονύση Πιτταρά, αλλά και όνομα σε δρόμο για τον ποιητή και αγωνιστή Μιχάλη Κατσαρό και τον Οπλαρχηγό της Επανάστασης του 1821 Αναστάση Γυφτάκη, αλλά και για τον Δημήτρη Φωτιάδη. Την νέα ονοματοδοσία είχε επαναφέρει με ρεπορτάζ του εδώ και 1 χρόνο ο 936FM, πρόταση του οποίου μάλιστα ήταν και η τοποθέτηση πινακίδων στα σημεία αναφοράς στην Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας που υλοποιήθηκε απο το Δήμο και το Σύλλογο για την προστασία της Παλιάς Πόλης.

Τέλος οι θερινες κοπάνες στο Δημόσιο τομέα

20/5/2009
Φρένο στις κοπάνες και μάλιστα ομαδικές το θέρος στις δημόσιες υπηρεσίες. Με εγκύκλιο που απέστειλε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος στους Προϊσταμένους των Δημόσιας Διοίκησης τους εφιστά την προσοχή στον προγραμματισμό των αδειών, ώστε κατά το χρονικό διάστημα από την πρώτη Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου να απουσιάζει το ένα τρίτο του προσωπικού κάθε φορέα ανά εβδομάδα και να βρίσκονται στην υπηρεσία τα δύο τρίτα.
Υπέρβαση του ορίου του ενός τρίτου μπορεί να υπάρξει μόνο στις υπηρεσίες που δεν έχουν μεγάλη συναλλαγή με το κοινό, αλλά και σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό των αδειών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα δεύτερο του προσωπικού. Ο κ. Παυλόπουλος καλεί επίσης τις υπηρεσίες να αποφεύγουν τις περιττές και ενεργοβόρες ενέργειες λόγω των αυξημένων αναγκών στην ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη θερινή περίοδο και να μεριμνήσουν για την εγκατάσταση και λειτουργία σύγχρονων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Τέλη του 2009 ολοκληρώνονται οι σήραγγες στη Μεγαλόπολη

Μέσα στο 2009 θα αποτελέσουν παρελθόν οι στροφές τής Μεγαλόπολης. Αυτό μας επιβεβαίωσε στέλεχος της κοινοπραξίας που κατασκευάζει τις οδούς πρόσβασης στη σήραγγα Ραψομμάτη, επισημαίνοντας ότι μέσα στο χρόνο, το φθινόπωρο, θα παραδοθεί όλο το τμήμα του νέου εθνικού δρόμου, από το Αθήναιο έως και τη γέφυρα Αλφειού.
Μας ενημέρωσε ότι οι εργασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και στα τρία μέτωπα: Από το Αθήναιο μέχρι την είσοδο της σήραγγας Ραψομμάτη, από την έξοδο της σήραγγας έως τα Μαλλωτά (το δύσκολο κομμάτι των 800 μέτρων με τα ημιστέγαστρα) και τη γέφυρα Αλφειού. Μάλιστα, μετά τη γέφυρα Αλφειού, θα δημιουργηθεί επίχωμα και πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή “σηκώνεται” ήδη μια δεύτερη πιο μικρή γέφυρα. Εκτιμάται ότι στις προσβάσεις της σήραγγας, και από τις δύο πλευρές, θα πέσει άσφαλτος μέσα στον Ιούνιο - Ιούλιο.
Οσον αφορά το υπόλοιπο έργο στον εθνικό δρόμο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας, που υλοποιεί ο “Μορέας”, τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου θα είναι έτοιμη η δεύτερη σήραγγα στο Αρτεμίσιο. Αμέσως θα εκτραπεί η κυκλοφορία και θα γίνεται απ’ αυτή τη σήραγγα, ενώ η σήραγγα που λειτουργεί θα κλείσει για να αναβαθμιστεί. Οι εργασίες εκτιμάται πως θα κρατήσουν 2 - 3 μήνες. Νοέμβριο με τέλη του χρόνου θα είναι έτοιμες και θα κυκλοφορούνται κανονικά και οι δύο σήραγγες στο Αρτεμίσιο.
Πηγή: 'Ελευθερία'

Υπεγράφη η Σύμβαση για το Φιλιατρινό Φράγμα

Τρίτη 19/5/2009
Την υπογραφή της σύμβασης του έργου της Κατασκευής Φράγματος στη λεκάνη Φιλιατρινού του Νομού Μεσσηνίας, προϋπολογισμού 35.300.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης. Ενώ ταυτόχρονα προωθείται η οριστική μελέτη για την κατασκευή του Μιναγιώτικου Φράγματος στη Νότια Πυλία Μεσσηνίας. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Σωτ. Χατζηγάκης δήλωσε τα εξής:
«Με ένα ακόμα μεγάλο εγγειοβελτιωτικό έργο, αυτό του Φράγματος στη λεκάνη Φιλιατρινού στο Νομό Μεσσηνίας, συνεχίζουμε το ταχύρρυθμο πρόγραμμά μας για την επίλυση των προβλημάτων υποδομής και ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας, αλλά και ευρύτερα της Ελληνικής περιφέρειας. Το φράγμα θα αποταμιεύει περίπου 8 εκ. κυβικά νερού και θα αρδεύονται από αυτό 25.000 στρέμματα. Παράλληλα, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα οι μελέτες για την κατασκευή δικτύων άρδευσης της περιοχής, ύψους περίπου 20 εκ. ευρώ.
Το έργο αυτό, αποσκοπεί στην επίλυση ενός βασανιστικού προβλήματος της περιοχής και στη θωράκισή της ενάντια στους κινδύνους της λειψυδρίας, όπως και της σπατάλης πολύτιμων υδάτινων πόρων. Αποτελεί αίτημα δεκαετιών των κατοίκων της Μεσσηνίας, των αγροτών, καλλιεργητών και κτηνοτρόφων, αλλά και της ευρύτερης οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Πρόκειται για το όγδοο μεγάλο εγγειοβελτιωτικό και συνοδευτικό έργο που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013», μετά από τα επτά πρώτα που ανακοινώσαμε στις 14 Απριλίου, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά Ελλάδα και στη Μακεδονία. Παράλληλα, προωθούμε την οριστική μελέτη για την κατασκευή του Μιναγιώτικου Φράγματος στην περιοχή της Μεσσηνίας, ύψους περίπου 2,4 εκ. ευρώ.».
Ειδικότερα, το έργο που ανακοίνωσε σήμερα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, παρουσία του Ειδικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Κωνσταντίνου Θεσσαλού και υπηρεσιακών παραγόντων, αφορά στα εξής:
- Το φράγμα στη λεκάνη Φιλιατρινού του νομού Μεσσηνίας και τον αντίστοιχο ταμιευτήρα
- Τον Αγωγό Μεταφοράς του ύδατος στην κατανάλωση που αρχίζει από την περιοχή του φράγματος και περατούται στις θέσεις απόληψης του ύδατος για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων της περιοχής Φιλιατρών.
- Τη νέα οδό αποκατάστασης της κυκλοφορίας Φιλιατρά-Χριστιανούπολη, καθόσον η υφιστάμενη οδός κατακλύζεται από τα νερά του ταμιευτήρα. Το φράγμα προβλέπεται από σκληρό επίχωμα, έχει ύψος από το φυσικό έδαφος 45 μέτρα, υψόμετρο στέψης +215,20, πλάτος στέψης 7,00 μέτρα και μήκος στέψης 246 μέτρα. Ο συνολικός όγκος φράγματος είναι περίπου 370.000 μ3 και ο ωφέλιμος όγκος του ταμιευτήρα του φράγματος είναι 7,81 εκατ. μ3 . Συναφή έργα του φράγματος:
Α) Έργα Εκτροπής των υδάτων κατά το στάδιο κατασκευής θα πραγματοποιηθούν μέσω του κλειστού Αγωγού Εκτροπής από οπλισμένο σκυρόδεμα συνολικού μήκους 123,60μ.
Β) Στοά Αποστραγγίσεως και Προσπελάσεως μέσα στο σώμα του κυρίως φράγματος έχει ορθογωνική διατομή με ελάχιστες εσωτερικές διαστάσεις 2,50μ. πλάτος x 3,00μ. ύψος.
Γ) Έργα εκκενώσεως για την κατασκευή των οποίων θα χρησιμοποιηθεί ο αγωγός εκτροπής, ο οποίος μετά την κατασκευή του πώματος, χρησιμοποιείται ως έργο προσπελάσεως του αγωγού εκκενώσεως.
Δ) Έργα υδροληψίας.
Ε) Έργα υπερχείλισης.
Στ) Έργα προσπέλασης.
Ζ) Εξοπλισμό φρεατίου διάθεσης οικολογικής παροχής και εκκένωσης του Αγωγού Υδροληψίας.
Η) Όργανα παρακολούθησης και ελέγχου του φράγματος.
Θ) Κτίριο ελέγχου
Ι) Λοιπά έργα στα πλαίσια κατασκευής των έργων του φράγματος (δίκτυα της ΔΕΗ κλπ.)
Το έργο αναμένεται να ικανοποιεί τις αρδευτικές ανάγκες εκτάσεως 25.000 στρεμμάτων, με την ταμίευση και εκμετάλλευση των επιφανειακών απορροών και την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της περιοχής.
Ο Δήμαρχος Φιλιατρών, κ. Άλκης Ξύγκας δήλωσε τα εξής: «Εγώ θα μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων των αγροτών γι αυτή τη στιγμή που την περίμεναν πολλά χρόνια τώρα, θα ευχαριστήσω με τη σειρά μου την Κυβέρνηση και τον Υπουργό και πραγματικά θα πω γι’ άλλη μια φορά ότι είναι μια μεγάλη στιγμή για τον τόπο γιατί ετούτο το έργο θα φτιάξει πολλούς νέους ανθρώπους που θα μείνουν στη γη τους, που θα μείνουν στον τόπο τους και θα έχουν δουλειά για τα επόμενα χρόνια». Ο εκπρόσωπος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΝΤΡΑΚΑΤ κ. Πέτρος Σουρέλης δήλωσε τα εξής: «Είναι ιδιαίτερη χαρά σήμερα και για μας που υπογράφουμε ένα τόσο σημαντικό έργο για τον τόπο. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος κι εγώ γιατί κατάγομαι από την περιοχή αυτή. Είναι σίγουρο ότι θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες του Υπουργείου, θα φανούμε αντάξιοι στην επιλογή που έγινε, θεωρούμε ότι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά έτσι ώστε και να αναβαθμιστεί ο τόπος αλλά και να προσφέρουμε κοινωνικά κι εμείς στο κομμάτι που μας αναλογεί».

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Διανομή τροφίμων σε άπορους Πολύτεκνους

Δραστήριος ο Σύλλογος Πολυτέκνων Κυπαρισσίας για τις άπορες οικογένειες στο τόπο μας που χρειάζονται συμπαράσταση και περισσότερο να μάθουμε την αξία του Εθελοντισμού. Προκειμένου-όπως ανακοίνωσε- να γίνει ο προσδιορισμός των δικαιούχων απόρων πολυτέκνων για το 2009, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι πολύτεκνοι ως τις 5 Ιουνίου 2009 να φέρουν στο Σύλλογο Πολυτέκνων Κυπαρισσίας τα πάρα-κάτω δικαιολογητικά:
1. Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας.
2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο. (Πρόσφατο)
3. Εκκαθαριστικό της εφορίας του προηγούμενου έτους. (Αν δεν κάνουν δήλωση, υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη από την εφορία ότι δεν υποχρεούνται)
4. Δήλωση του δικαιούχου για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. (Αυτή τη δήλωση θα τη προμηθευτείτε από το σύλλογο.)

Αθλητική Κυριακή με Γύρο της Πόλης και Δίαθλο

Δευτέρα 18/5/2009
ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία σημείωσε την Κυριακή 17-5-2009 η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Οργανισμός Άθλησης & Νεολαίας του Δήμου Κυπαρισσίας με τον 14ο Γύρο της Πόλεως αλλά και αγώνες Διάθλου (τρέξιμο & ποδήλατο) για όλες τις ηλικίες (νήπια έως ενήλικες). Στους αγώνες δήλωσαν συνολικά συμμετοχή 118 παιδιά (96 τρέξιμο & 22 δίαθλο), τα οποία πήραν αναμνηστικά μπλουζάκια, καπέλα και διπλώματα. Στους νικητές κάθε κατηγορίας απονεμήθηκαν μετάλλια και κύπελλα.
Το ενδιαφέρον και το υψηλό επίπεδο διοργάνωσης ήταν αρκετό για να συγκεντρώσει γονείς και παιδιά στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου είχαν στηθεί ειδικές ράμπες για ποδήλατα, παρουσία της Τροχαίας που ενίσχυσε την προσπάθεια αλλά και ασθενοφόρο απο το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας κι ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Παράλληλα έιχαν στηθεί ειδικοί πίνακες με όλες τις διαδρομές ενώ τελετές απονομών έκαναν οι εκπρόσωποι του Δήμου Κυπαρισσίας, τον Οργανισμού Αθλητισμού και εκπρόσωποι της Τροχαίας, των χορηγών μεταξύ των οποίων ο κ. Δημήτρης Μπαρτζελιώτης απο το 'Γειά σου' ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν όπως πάντα ο 936FM. Απονομές εκτός απο το Δήμαρχο κ. Σαμπαζιώτη και τον Αντιδήμαρχο κ. Γρηγόρη Γκότση έκανε και ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Στρατικόπουλος, εμπνευστής των αγώνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετοχές απο όλες τις ηλικίες απέδειξαν ότι η άθληση είναι για όλους αρκεί να υπάρχει το κατάλληλο κίνητρο.

Κυριακή 17 Μαΐου 2009

3η Γιορτή Καρπουζιού με ίδιες υποσχέσεις και παχιά λόγια

Κυριακή 17/5/2009
ΜΙΑ απο τα ίδια σε οτι αφορά τις εξαγγελίες των πολιτικών παραγόντων της Μεσσηνίας και με ευχολόγια για υποστήριξη του αγροτικού εισοδήματος ξεκίνησε χθες απο το Βορρέειο των Φιλιατρών η 3η κατά σειρά Γιορτή Καρπουζιού η οποία είχε και αρκετές απουσίες χωρίς όμως να μειώνει την αξία της γιορτής και το ενδιαφέρον του κοινού.
Η Οργανωτική Επιτροπή αποτελούμενη απο διακεκριμένους Καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου εστίασαν στην σημασία των συλλογικών προσπαθειών αλλά και την ορθή γεωργική πρακτική με σκοπό την αύξηση της απόδοσης και ποιότητας των προιόντων, καθώς το καρπούζι κατακτά ολοένα και περισσότερες αγορές ενώ το κόκκινο χρώμα του αποδεδειγμένα διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες. Προβλήθηκε βίντεο με το σποτάκι της γιορτής με ήρωα τον Τάκη τον Καρπουζάκη αλλά και αναφορές στη γιορτή του Αγρίλι τον επόμενο μήνα.

Ο Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δράκος επανέλαβε τις περσινές υποσχέσεις με νεώτερο μόνο την είδηση ότι την Δευτέρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράφεται η σύμβαση για το Φιλιατρινό φράγμα που έχει δρόμο ακόμα να διανύσει ως την ολοκλήρωσή του και το μόνο παρήγορο είναι ότι εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, ενώ επέμεινε στην δημιουργία του Δημοπρατηρίου για το οποίο παρατηρείται στασιμότητα καθώς το ενδιαφέρον απο την πλευρά των παραγωγών είναι κάτω του μετρίου. Ο βουλευτής κ. Κουσελάς και ο κ. Μαλαπάνης απο την μειοψηφία του Ν.Σ. υπογράμμισαν την αναγκαιότητα να στηριχθεί απο την Πολιτεία ουσιαστικά ο παραγωγός και όχι να βιώνει εξευτελιστικές τιμές στα προιόντα με δράσεις και μέτρα που θα έχουν αντίκρισμα.

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως οι Δήμαρχοι Φιλιατρών και Κυπαρισσίας αναφέρθηκαν στις συλλογικές προσπάθειες των Δήμων να συνεχιστεί η γιορτή και να αποτελέσει το έναυσμα για μια γιορτή Τοπικών Προιόντων ως Εκθεσιακό Κέντρο, ενώ πρόσθεσαν ότι η αγροτική παραγωγή αποτελεί δυναμικό ανάπτυξης για την τοπική οικονομία. Πέρα απο τους χαιρετισμούς που ανακοινώθηκαν μετά τις ομιλίες ακολούθησε ξενάγηση των καθηγητών σε καλλιέργειες καρπουζιού ώστε να δούν απο κοντά τις εξελίξεις και τα νέα υβρίδια που καταγράφονται στην περιοχή.

Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Καζάνι που..βράζει η Μεσσηνία για αδικίες στις αποζημιώσεις

ΚΑΖΑΝΙ που βράζει θυμίζει η κατάσταση στους αγρότες της Μεσσηνίας μετά την κατάφορη αδικία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς οι αποζημιώσεις για φυσικές ζημιές είναι άνισες ακόμα και μεταξύ όμορων Νομών. Για παράδειγμα παραγωγοί της Ηλείας κοντά στη Νέδα όπως στο Γιαννιτσοχώρι εισπράττουν 15 ευρώ ανα στρέμμα και οι παραγωγοί της Ελαίας απέναντι απο το μυθικό ποτάμι μόλις 9 ευρώ όταν τις καλλιέργειες χωρίζει μόνο το ποτάμι και αντί να τους ενώσει.. τους χωρίζει στην πράξη. Kαι όλα αυτά καθώς και οι 2 όμοροι Νομοί έχουν χαρακτηριστεί ως Πυρόπληκτοι. Ολα αυτά καθώς οι παρατάξεις του Ν.Σ. Μεσσηνίας έχουν ζητήσει να πληροφορηθούν αν εκτός απο πολιτικά κριτήρια υπάρχουν και επιστημονικά για την κατάρτιση της εν λόγω απόφασης και του πίνανα που ανακοινώθηκε.
ΦΙΡΜΑΝΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Ούτε ένα ευρώ να μην πληρώσουν ζητά από τα μέλη της για την φετινή ενεργοποίηση δικαιωμάτων η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας. Ταυτόχρονα η ομοσπονδία απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Σωτήρη Χατζηγάκη στην οποία ζητούν να σταματήσει ο εμπαιγμός προς τους αγρότες και να ακολουθήσει και η Ελλάδα την πολιτική των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στο κόστος των ενεργοποιήσεων.

Ανασύσταση των πυρόπληκτων περιοχών στα Φιλιατρά

Σάββατο 16/5/2009
ΜΕ επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Πρόγραμμα ανασύστασης της βλάστησης, πυρόπληκτων περιοχών με αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά της περιοχής». Καταγράφηκε μάλιστα η αναγκαιότητα για αναγέννηση της φύσης αλλά και η συμπλήρωση του εισοδήματος των παραγωγών με αρωματικά φυτά, καθώς όπως τονίστηκε ανάλογο πρόγραμμα εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ικαρία και τους Φούρνους.
Σε ότι αφορά την ελληνική πραγματικότητα ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπστημίου Αθηνών Κος Πολυσίου Μόσχος με την βοήθεια διαφανειών προέβη σεαναφορά στα αρωματικά φυτά, τα αρωματικά έλαια στις χώρες που καλλιεργούνται, στις ευεργετικές τους ιδιότητες, στην απόδοση που έχουν ανά στρέμα, στον τρόπο συλλογής τους, αποξήρανσης τους αλλά και στον τρόπο παραγωγής των αιθέριων ελαίωνΥπήρχε αρχικά ενημέρωση για την εναλλακτική καλλιέργεια των βοτάνων, καθώς και για το Πρόγραμμα αυτό που διεξάγεται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει πολλά οφέλη, όπως την αξιοποίηση ορεινών χωραφιών, την προοπτική της δημιουργίας μεταποιητικών μονάδων, την αύξηση του γεωργικού εισοδήματος και άλλα. Το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο τις πυρόπληκτες περιοχές, αλλά όλους τους παραγωγούς των περιοχών : Μώραινας, Πλάτης, Χριστιανούπολης και Μάλης. Το πρόγραμμα μπορει να εφαρμοστεί με την συνεργασία όλων των φορέων ενώ όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φιλιατρών κ. Ξύγκας η πρόταση των επιστημόνων μας άγγιξε και ελπίζεται ότι θα τύχει ενδιαφέρον απο τους παραγωγούς.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Τραγικό τροχαίο στο δρόμο παγίδα Φιλιατρά- Μαράθου

ΕΝΑ ακόμα τραγικό τροχαίο σημειώθηκε στις 6 τα ξημερώματα της 15ης Μαΐου στον Δρόμο παγίδα Φιλιατρών - Μαράθου κοντά στο επικίνδυνο γεφυράκι στην πειροχή του Λαγκούβαρδου με θύμα ένα νέο άτομο και ένα ελαφρά τραυματία. Το μοιραίο τροχαίο εκτυλίχθηκε όταν το σκούρο μπλε Nissan Primera με αριθμό κυκλοφορίας ΖΜΝ 5998 κατευθυνόταν από Μάραθο προς Φιλιατρά. Πολύ λίγο πριν το γεφυράκι του Λαγκουβάρδου εξετράπη της πορείας του πέφτοντας επάνω στον τοίχο της μάντρας που βρίσκεται εκεί.
Από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου νεκρός ανασύρθηκε ο οδηγός του 47 ετών κάτοικος Ανω Καλαμακίου Αττικής ενώ ο 44χρονος συνοδηγός του κάτοικος Κυψέλης Αττικής διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ελαφρά τραυματισμένος.
Προανάκριση για τις συνθήκες του ατυχήματος διεξάγει το Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας Γαργαλιάνων καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει παραγγελθεί ιατροδικαστική εξέταση ς. Το ατύχημα αυτό είναι ένα από τα δεκάδες ατυχήματα που συμβαίνουν στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς οι οδηγοί έρχονται από μεγάλη ευθεία, και ξαφνικά βρίσκονται μπροστά σε τρεις απότομες διαδοχικές στροφές (δεξιά, αριστερή και πάλι δεξιά) και όλα αυτά σε στενό σημείο του δρόμου. Στα ατυχήματα συμβάλλουν και τα χόρτα που κρύβουν τις όποιες προειδοποιητικές πινακίδες υπάρχουν.
Τα συχνά ατυχήματα έχουν επισημανθεί απο τους κατοίκους της περιοχής καθώς δεν εξασφαλίζεται ορατότητα ενώ το συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου έχει επισημανθεί αρκετές φορές στην Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας αλλά ΟΥΔΕΙΣ κάνει κάτι για να γίνει μια νέα χάραξη και να δημιουργηθεί νέο γεφυράκι που θα είναι πιο ασφαλές από τις 3 διαδοχικές στροφές που βρίσκονται στο σημείο
.

Στη μάχη των Πανελλαδικών 1200 Μεσσήνιοι υποψήφιοι

Παρασκευή 15/5/2009
Περίπου 90.000 Πανελλαδικά ανερχόταν οι υποψήφιοι σήμερα που μπήκαν στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Στην Μεσσηνία οι υποψήφιοι είναι περίπου 1200, που εξετάζονται σε 25 εξεταστικά κέντρα, το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας έχει τροποποιήσει τα πρωινά του δρομολόγια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των συνοδών τους. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στα λύκεια έως στις 07.30 το αργότερο, καθώς στις 08.00 ξεκινά η μετάδοση των θεμάτων απο το υπουργείο
Παιδείας.
Η εξέταση του μαθήματος διαρκεί τρεις ώρες. Αυτό το πρώτο μάθημα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό από πολλούς υποψήφιους, αν και φέτος για πρώτη φορά μειώθηκαν οι βαθμοί για την έκθεση, που συμπεριλαμβάνεται στην εξέταση του μαθήματος. Η υψηλή, πάντως, βαθμολογία στο συγκεκριμένο μάθημα, εκτιμάται ως κλειδί για πολλές σχολές των Πανεπιστημίων. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας λαμβάνει αυστηρά μέτρα για όλη τη
διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο. Η προσέλευση απο το πρωί ήταν ικανοποιητική και δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα στη μετάδοση των θεμάτων.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Ενημερωτική εκδήλωση στα Φιλιατρά για τις πυρόπληκτες περιοχές

Ο Δήμος Φιλιατρών διοργανώνει αύριο Παρασκευή 15/5/2009 και ώρα 20:00 στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Πρόγραμμα ανασύστασης της βλάστησης, πυρόπληκτων περιοχών με αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά της περιοχής». Θα υπάρχει ενημέρωση για την εναλλακτική καλλιέργεια των βοτάνων, καθώς και για το Πρόγραμμα αυτό που γίνεται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει πολλά οφέλη, όπως την αξιοποίηση ορεινών χωραφιών, την προοπτική της δημιουργίας μεταποιητικών μονάδων, την αύξηση του γεωργικού εισοδήματος κλπ
Το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο τις πυρόπληκτες περιοχές που επλήγησαν, αλλά όλους τους παραγωγούς των περιοχών : Μώραινας, Πλάτης, Χριστιανούπολης και Μάλης.
Θα μιλήσουν οι:
1) Πολυσίου Μόσχος, Αντιπρύτανης Γ.Π.Α.
2) Οικονόμου Γαρυφαλλιά, Επίκουρος Καθηγήτρια Γ.Π.Α.
Επίσης, προσκεκλημένοι στην εκδήλωση είναι οι Νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, οι Αντινομάρχες: Παναγιωτόπουλος Σωτήριος, Κωτσόπουλος Άγγελος, Καφαντάρης Δημήτρης & Αναστασόπουλος Ευστάθιος, ο Δ/ντης της Δ/σης Αγροτικής Αναπτυξής & Τροφίμων Τριφυλίας Κυριακού Κανέλλος, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νίκας Παν/της, οι Δήμαρχοι Κυπαρισσίας, Γαργαλιάνων, Αετού, Αυλώνας, Είρας, Δωρίου, Νέστορος, Παπαφλέσσα & Βουφράδος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Τριπύλας, καθώς και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και λοιποί φορείς της περιοχής.

Ανισότητες Νομών στις αποδόσεις ανά στρέμμα

Πέμπτη 14/5/2009
ΛΑΒΡΑΚΙ έβγαλε το πόρισμα επιστημονικής επιτροπής για τις αποδόσεις ανά στρέμμα καθώς καταγράφονται ανισότητες μεταξύ όμορων Νομών και περιοχών. Φυσικάτο περιβόητο πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΛΓΑ είδε το φως της Δημοσιότητας αλλά οι αγρότες της Μεσσηνίας ……έχασαν το δικό τους. Οι Ελαιοπαραγωγικοί Νομοί της χώρας μας κατατάσσονται σε τρείς κατηγορίες και έχουμε το φαινόμενο η ..Ηλεία να αποζημιώνεται με 15 ευρώ το στρέμμα ενώ ό όμορος Νομός της Μεσσηνίας με …9 ευρώ. Ετσι παραγωγοί στο Γιανιτσοχώρι πάνω απο το ποτάμι λαμβάνουν 15 ευρώ και της Ελαίας μόλις 9 ευρώ.
Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΛΓΑ οι περιοχές της χώρας που διαπιστώθηκαν ζημιές κατά στρέμμα ελαιοκαλλιέργειας είναι σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα. Με αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α. θα καθοριστεί κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή αυτού του πορίσματος.

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Τεχνητοί ύφαλοι στον Κυπαρισσιακό Κόλπο...

Η παρουσίαση μιας πρωτότυπης μελέτης που αφορά το μέλλον της περιοχής μας παρουσίαστηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Κυπαρισσίας παρουσία του Δημάρχου Κυπαρισσίας κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης, αρκετών μελών του Δ.Σ., των εκπροσώπων απο τους Συλλόγους Ερασιτεχνών και Επαγγελματιών Αλιέων Κυπαρισσίας, αλλά και του Καθηγητή κ. Καλλιανιώτη. Πρόκειται για την μελέτη σκοπιμότητας δημιουργίας τεχνητών υφάλων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Η θέση των τεχνητών υφάλων χωροθετείται σε έκταση κοντά στις εκβολές του Αρκαδικού και του Λιμανιού της Κυπαρισσίας, και ο πηρύνας του καταλαμβάνει 1.000 τ.μ., η δε περιοχή εμβέλειά του καλύπτει συνολικά τα 10.000 τ.μ.
Το έργο έχει σκοπό να αυξήσει τα αλιεύματα του Κυπαρισσιακού κόλπου μέχρι και 400%, να δημιουργήσει υποδομές ανάπτυξης καταδυτικού Τουρισμού και να αποτελέσει χώρο Εκπαίδευσης επιστημόνων που ασχολούνται με το θαλάσσιο περιβάλλον. To συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 1,2 εκ. Ευρώ και έχει διάρκεια ολοκλήρωσης τα 7 χρόνια. Ειδικότερα τα 2 χρόνια αφορούν στην κατακσκευή του έργου και τα υπόλοιπα 5 την επιστημονική παρακολούθηση και εξαγωγή των απαραίτητων συμπερασμάτων για την τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητάς του. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που ουσιαστικά θωρακίζει το θαλάσσιο υδάτινο περιβάλλλον του Κυπαρισσιακού Κόλπου σε μεγάλο εύρος, ενώ αύριο στις 8 το βράδυ η μελέτη θα παρουσιαστεί στην αίθουσα του οικειου Δ.Σ. παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Πληροφορίες αντλήθηκαν και απο το
http://kyparissiotis.blogspot.com/

Στον Εισαγγελέα οι χωματερές που απειλούν τους Δήμους...

Τετάρτη 13/5/2009
ΚΙ ενώ η Ε.Ε. περιμένει στη γωνία να επιβάλλει πρόστιμα καθώς δεν υπάρχει λύση στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών άμεσα, μέχρι τον Εισαγγελέα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κοινοποιήθηκε από την αρμόδια επιτροπή η έκθεση αυτοψίας για την επικινδυνότητα των 24 χωματερών της Μεσσηνίας που κινδυνεύουν με πυρκαγιές το καλοκαίρι και αποτελούν εν δυνάμει βόμβες επικινδυνότητας. Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα όπως αποκαλύπτεται στις περιπτώσεις που οι χωματερές, είτε είναι ενεργή είτε ανενεργή το ρόβλημα υφίσταται
Στις 18 ανέρχονται οι ενεργές χωματερές του νομού που απασχολούν τους δήμους καθώς υπολείπονται αρκετά απο τα ενδεδειγμένα και ουσιααστικά μέτρα ασφάλειας που καθορίζει η σχετική πυροσβεστική διάταξη. Μέχρι στιγμής ακόμα και οι εξαιρετικά μικρές αντιπυρικές ζώνες, όπου υπάρχουν, δεν έχουν καθαριστεί. Οι απόψεις της επιτροπής που διενήργησε την αυτοψία, στις περισσότερες απο τις χωματερές αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι “γίνεται απόρριψη χωρίς διαχείριση και σε ορισμένους γίνεται επικάλυψη των απορριμμάτων με χώμα”. Οι χωματερές που εστιάζει άμεσα η έκθεση αυτοψίας είναι στις περιοχές: Κοπανάκι, Λογγά, Διαβολίτσι, Ανδρούσα, Μελιγαλά, Αριστομένη, Σιδηρόκαστρο, Γαργαλιάνους, Βαλύρα, Καρβέλι, Βασιλίτσι, Κυπαρισσία, Μεσσήνη, Χώρα, Πεταλίδι, Πύλο, Φιλιατρά, Δώριο.

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ΟΧΙ των αγροτων σε διακρίσεις για τα δκαιώματα ενεργοποίησης

ΤΗΝ κατηγορηματική αντίθεσή του με το διαχωρισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και των συνταξιούχων του ΟΓΑ,εκφράζει με ανοικτή επιστολή του ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων.
Με ανακοίνωση η οποία τα τσουγκρίζει με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρέχεται η διαβεβαίωση ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και πολιτικό κόστος στις επικείμενες Ευρωεκλογές και για το θέμα αυτό, καλούνται υπουργοί, βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές να αγωνιστούν κατά του διαχωρισμού διαφορετικά θα είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή. Μάλιστα προειδοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι το πολιτικό κόστος που επωμίζεται είναι μεγάλο και ενημερώνει ότι θα επανεκτιμήσει τη στάση του σε νέα γενική συνέλευση που θα γίνει την Πέμπτη 14 Μαΐου.

Πρωτοποριακό πείραμα σε καλλιέργειες καρπουζιού

Τρίτη 12/5/2009
Ενα πρωτοπόρο πείραμα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τεχνικών της γεωργίας της ακριβείας πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην περιοχή της Τριφυλίας σε καλλιέργειες Kαρπουζιού, με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα του καθηγητή του τμήματος Γεωπονίας Σπύρου Φουντά, και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και του γεωπόνου Αντώνη Παρασκευόπουλου. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν υπερσύγχρονα μέσα που απέκτησε το Πανεπιστήμιο.
Αυτά και η χρήση του κατάλληλου λογισμικού προγράμματος μπορούν να προσδιορίσουν με μεγάλη ακρίβεια την ποσότητα του λιπάσματος που χρειάζεται το κάθε φυτό.
Ετσι χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία κατά την λίπανση με ψεκασμό, αυτομάτως ένας ειδικός υπολογιστής που μπαίνει πάνω στο μηχάνημα μπορεί και προσδιορίζει τις ανάγκες σε λίπασμα, δίνοντας έτσι μόνο τις απαραίτητες ποσότητες χωρίς να γίνεται υπερκατανάλωση.
Η εφαρμογή στηρίζεται στην μέτρηση της αγωγιμότητας του εδάφους που γίνεται με ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο συνδέεται με ένα gps ακριβείας. Τα δεδομένα αυτά, δηλαδή γεωγραφικό στίγμα και αγωγιμότητα, καταγράφονται σε ειδική κάρτα. Στην συνέχεια, πάλι με το gps συνδέεται ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα το οποίο δείχνει τον δείκτη βλάστησης των φυτών μέσα από το συνδυασμό υπέρυθρης και ορατής ακτινοβολίας. Επίσης τα δεδομένα αυτά μεταφέρονται σε ένα υπολογιστή και από εκεί με το κατάλληλο λογισμικό αποτυπώνεται η απαιτούμενη ποσότητα λιπάσματος.
Αναφερόμενος στο πείραμα αυτό ο γεωπόνος Αντώνης Παρασκευόπουλος, επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία γίνεται χωρίς χρηματοδότηση αλλά βασίζεται στο μεράκι κάποιων ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν στην περιοχή τους, τόνισε: «Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, παρακολουθώντας τις νέες τεχνολογίες, θέλουμε να τις βάλουμε στην γεωργική πρακτική, σκεπτόμενοι πώς μπορούμε να είμαστε ακριβείς και τεκμηριωμένοι στις προτάσεις θρέψης, λίπανσης και των αναγκών των καλλιεργειών σε θρεπτικά στοιχεία, μειώνοντας το κόστος παραγωγής που είναι πολύ σημαντικό. Σκεφτήκαμε να δούμε τι υπάρχει στη χώρα μας σε επιστημονικό δυναμικό και συνεργαζόμενοι να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στα ερωτήματα αυτά.
Βρίσκεται εδώ μαζί μας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έχει ειδικευθεί στην γεωργία της ακριβείας και τις νέες τεχνολογίες Σπύρος Φουντάς, φιλιατρινός στην καταγωγή. Στην προσπάθεια να αξιοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους ξεκινάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στην καλλιέργεια του καρπουζιού, κάνοντας θεματικούς χάρτες παραγωγής και οικονομικούς, αγωγιμότητας, αλλά και μετρώντας δείκτες που έχουν σχέση με την ευρωστία του φυτού ώστε να μπορούμε να ρίχνουμε σε κάθε ένα διαφορετική ποσότητα λιπάσματος.
Ετσι μειώνουμε το κόστος και δίνουμε στο φυτό ό,τι ακριβώς χρειάζεται. Αυτή είναι η γεωργία της ακριβείας ή γεωργία σημείου, που σημαίνει ότι σε κάθε σημείο θα κάνουμε διαφορετική προσέγγιση με λογισμικά προγράμματα και μέσω δορυφόρων. Η περιοχή μας έχει νέους ανθρώπους. Αυτοί πρέπει να αφομοιώσουν τις νέες τεχνολογίες και είμαστε εδώ όλοι μαζί ώστε να έχουμε τέτοιες προτάσεις που θα απευθύνονται στα σημερινά δεδομένα».
Για το πώς λειτουργεί όλος αυτός ο πειραματισμός αλλά και πώς μπορεί να εφαρμοστεί, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Σπύρος Φουντάς μας είπε:
«Βρισκόμαστε εδώ μαζί με το συνεργάτη μου από το Πανεπιστήμιο του Βόλου, τον κ. Γιαννόπουλο, που και αυτός κατάγεται από την Μεσσηνία, την Μεσσήνη. Ασχολούμαστε με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην γεωργική πράξη. Εχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε με τον κ. Παρασκευόπουλο περίπου εδώ και δύο χρόνια για την ελιά. Φτιάχνουμε επίσης ένα μετεωρολογικό σταθμό και το νέο είναι ότι φέραμε νέα όργανα που έχει το Πανεπιστήμιο, ένα λέγεται κροπ σερκολ και μετρά την υπέρυθρη ακτινοβολία σε σύγκριση με την ορατή ακτινοβολία και με ένα συνδυασμό μάς δείχνει τον δείκτη βλάστησης.
Αυτό έχει έρθει μόλις τώρα στο Πανεπιστήμιο και πρέπει να υπάρχει μόνο άλλο ένα στην Ελλάδα, έχει έρθει από την Αμερική.
Μετρά την παραλακτικότητα στο χωράφι και έτσι μας βοηθά να καθορίσουμε την λίπανση, κάνουμε ένα χάρτη βλαστικής ικανότητας του φυτού και αυξομειώνουμε την δόση.
Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται πολύ στο εξωτερικό, δηλαδή σε Αμερική και Βόρεια Ευρώπη.
Το δεύτερο όργανο μετρά την αγωγιμότητα του εδάφους, είναι το EM 38. Ετσι όταν περάσουμε όλο το χωράφι μαζί με ένα gps θα έχουμε πλήρη χαρτογράφηση της αγωγιμότητάς του. Επίσης το gps είναι υψηλής ακρίβειας και μας δίνει απόκλιση κάτω από 30 εκατοστά.
Στόχος είναι να χαρτογραφήσουμε όλη την περιοχή, να έχουμε χαρτογράφηση σημείου ώστε να ξέρουμε τι ανάγκες υπάρχουν για να κάνουμε επεμβάσεις ακριβείας σε λιπάνσεις.
Για αυτά τα συστήματα υπάρχει ήδη έτοιμο λογισμικό το οποίο, μέσα από έναν υπολογιστή που προσαρμόζεται στα ψεκαστικά μέσα, μπορούμε να το εφαρμόσουμε στην διαφυλλική λίπανση. Στην Ελλάδα για πρώτη φορά γίνεται σε πειραματικό στάδιο μια τέτοια εφαρμογή και γίνεται εδώ στην περιοχή της Τριφυλίας στα καρπούζια που προσφέρονται λόγω του φυλλώματος.
Πηγή: 'Ελευθερία'

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Ενοπλη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στους Γαργαλιάνους

Μια αιφνιδιαστική για τα τοπικά δεδομένα ληστεία, ένοπλη μάλιστα, που προβλημάτισε την τοπική κοινωνία, σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι στην Εθνική Τράπεζα στους Γαργαλιάνους. Ο άγνωστος δράστης, που σύμφωνα με πληροφορίες φορούσε κράνος, εισήλθε στη 1.50 περίπου στο Κατάστημα της ΕΤΕ στους Γαργαλιάνους, που βρίσκεται στην Αγορά της πόλη, ελάχιστα μέτρα από την κεντρική πλατεία, και υπό την απειλή όπλου ζήτησε και πήρε τα χρήματα που ήταν στα ταμεία, χωρίς να συμβεί το παραμικρό και να προβληθεί αντίσταση όπως πληροφορηθήκαμε. Αμέσως μετά ετράπη σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση με μηχανή μεγάλου κυβισμού "Εντούρο", χωρίς πινακίδες... Στο χώρο έφτασαν άμεσα άνδρες της Αστυνομίας από τους Γαργαλιάνους και ελάχιστα αργότερα μετέβη για το συντονισμό των ερευνών και ο Αστυνομικός Δντης Μεσσηνίας
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη ενω το ποσό αγγίζει συνολικά τα 12.805 ευρώ.

Κλιματικό έγκλημα τις επόμενες δεκαετίες στη Πελοποννησο

Δευτέρα 11/5/2009
Στην ημερίδα που διοργάνωσε το Σάββατο στην Αρχαία Ολυμπία, ο Σύλλογος
Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως υπό την αιγίδα του Ευρωπαίου Επίτροπου για το Περιβάλλον κ. Σταύρου Δήμα, με θέμα τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην Πελοπόννησο και τις προοπτικές για πράσινη ανάπτυξη στην περιοχή τα στοιχεία που κατατέθηκαν από τους ειδικούς επιστήμονες είναι ζοφερά για το κλιματικό μέλλον της Πελοποννήσου τα επόμενα χρόνια.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι κλιματικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, θα είναι ραγδαίες, προβλέπουν αύξηση της μέσης θερμοκρασίας μεταξύ 0,5 έως 1,5 βαθμών Κελσίου τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή η μέγιστη θερμοκρασία, με βάση τις προσομειώσεις που έγιναν στο Ερευνητικό Κέντρο Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών του 2007 και της συνακόλουθης καταστροφής των
δασών. Υπολογίζεται ότι την επίμαχη περίοδο αφανίστηκε το 2% των δασών και των αγροτικών εκτάσεων της χώρας, ποσοστό που ισοδυναμεί με 280.000 εκτάρια.
Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό και Πρόεδρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Χρίστο Ζερεφό, στον οποίο αποδίδονται οι συγκεκριμένες προβλέψεις, η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει στην αύξηση των ημερών επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές κατά 20 ημέρες έως το 2050, οι οποίες θα φτάσουν μέχρι και τις 60 ημέρες μετά το 2050. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο τμήμα του καλοκαιριού η Πελοπόννησος και ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος θα είναι
ευάλωτες στις δασικές πυρκαγιές, κυρίως μετά το 2070. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο όμως σε ότι μας αφορά είναι ότι το θέρος του 2007, ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς στην χώρα μας είχε τόσο ακραίες τιμές όσο και εκείνες που αναμένονται μετά το 2030!
Ο Νομάρχης Ηλείας κος Χαραλ. Καφύρας στην ίδια ημερίδα τόνισε «Οι ανεμοθύελλες, οι πλημμύρες, οι καύσωνες, και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχουν γίνει μόνιμος εφιάλτης μας, οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών όπως η διάβρωση, η υποχώρηση εδαφών, οι καθιζήσεις, η είσοδος της θάλασσας στην ξηρά και η εξάντληση των υδάτινων πόρων είναι ήδη ορατές δια γυμνού οφθαλμού».
Να προστατευτεί η λίμνη Καίφα
Ένα ακόμη θέμα που αναδείχτηκε κατά την διάρκεια της ημερίδας, είναι η ανάγκη ανασχεδιασμού της Ιόνιας οδού , ενός μεγάλου οδικού έργου που σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς χρειάζεται νέα χάραξη μετά τις πυρκαγιές ώστε να μην διέρχεται από το δάσος Καϊάφα και οικισμούς του δήμου Ζαχάρως.

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Αρωμα Μητέρας στο Λαογραφικό Μουσείο!

Εκδήλωση για την "Ημέρα της Μητέρας" πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, στο Λαογραφικό Μουσείο, στην Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας, ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών Κυπαρισσίας "ΓΑΙΑ". Η εκδήλωση με άρωμα μητέρας περιελάμβανε αυτή την φορά Ζωγραφική με παιδιά με θέμα «Η μάνα μου», Ομιλία με θέμα «Η μητέρα στην σύγχρονη κοινωνία» από την Σταυρούλα Νικολοπούλου, ΟΑΕΔ Καλαμάτας και την Ερατώ Νασοπούλου, κοινωνική λειτουργό και φυσικά«Μουσική βραδιά» με το Νίκο Πράσινο, τον Βασίλη Τζαμουράνη και την Κατερίνα Μπαρμπαρούση.
Ο Σύλλογος Γυναικών Κυπαρισσίας' Η Γαία' λειτουργεί την τελευταία πενταετία με πλου΄σιο ενεργητικό στις δραστηριότητές του, αναπτύσσοντας την συλλογικότητα και τον Εθελοντισμό αλλά και την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την γυναικεία πλέον επιχειρηματικότητα και όχι μόνο.

Εκλέχτηκαν οι αντιπρόσωποι της Β ΕΛΜΕ για το Συνέδριο της ΟΛΜΕ

Κυριακή 10/5/2009
Οριστικοποιήθηκαν μετά απο ψηφοφορία τα αποτελέσματα εκλογών της Β ΕΛΜΕ Μεσσηνίας για την επιλογή αντιπροσώπων στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΟΛΜΕ όπου είχαμε μια ξεχωριστή επιτυχία. Οι εγγεγραμμένοι ήταν 268 καθηγητές, ψήφισαν οι 225 και έγκυρα ήταν 221 ψηφοδέλτια. Απο τις παρατάξεις η ΔΑΚΕ βγήκε πρώτη δύναμη με 97 ψήφους και 1 έδρα με ποσοστό 46%, ακολούθησε η ΠΑΣΚ με 65 ψήφους και 1 έδρα με ποσοστό 30% και η ΕΑΚ που πρόσκειται στην Αριστερά με 50 ψήφους και καμία έδρα έχοντας ποσοστό 24%.
Απο την διαδικασία εκλέγονται Αντιπρόσωποι απο την ΔΑΚΕ ο πρώτος εκλεγμένος υποψήφιος Καθηγητής και Αντιδήμαρχος κ. Ζαχαρίας Κανελλόπουλος που έλαβε 56 ψήφους με αναπληρώτρια την Μαρίκα Καραμπά Μελά. Απο την ΠΑΣΠ εκλέχτηκε ο Γιάννης Βεργής με 29 ψήφους και ως αναπληρωτή τον Χρήστο Ντέντε που πήρε 23 ψήφους. Σημειώνεται ότι ο Καθηγητής κ. Ζαχαρίας Κανελλόπουλος εκλέγεται Πρώτος για 12η συνεχή φορά και απο ότι φαίνεται είναι για τις επιτυχίες του άξιος συνεχιστής των αγώνων των εκπαιδευτικών. Ιδιώς τώρα που επίκειται αλλαγές στο εκπαδευτικό σύστημα.

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Για τον 'Θησέα' συνεδριάζει το Δ.Σ. Φιλιατρών!

ΜΕ αντικείμενο την έγκριση έργων απο τον 'Θησέα' αλλά και οριστικές αποφάσεις για την εκτέλεση υποδομών συνεδριάζει την Δευτέρα, στις 8.30μμ, το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου είναι: 1. Ορισμός Επιτροπής ονοματοδοσίας οδών.
2. Αποδοχή χρηματοδότησης 15.000,00 από τον Ο.Σ.Κ. για το έργο «εργασίες στους χώρους υγιεινής καθώς και βελτίωση των σκεπών σε σχολικές μονάδες του Δήμου Φιλιατρών».
3. Αποδοχή χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ για την εκτέλεση του έργου «Ασφαλτόστρωση οδών».
4. Οριστική ένταξη του έργου «Κατασκευή αγωγού ομβρίων» στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ».
5. Οριστική ένταξη του έργου «Ολοκλήρωση κεντρικού αγωγού αποχέτευσης οδού Αναπαύσεως» στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ».
6. Αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 2.000,00 € για κάλυψη δαπανών πληρωμής προσωπικού ΚΕΠ με σύμβαση έργου.
7. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου «Κατασκευή στεγάστρου 1ου Δημ. Σχολείου».
8. Αποδοχή και 1η κατανομή ΣΑΤΑ έτους 2009.
9. Τροποποίηση προϋπολογισμού.
10. Μείωση τέλους παρεπιδημούντων.
11. Απ’ ευθείας ανάθεση του έργου «Κατασκευή κηπαρίου Γυμνασίου».
12. Έγκριση παράτασης εκτέλεσης του έργου «Κατασκευή Σταδίου».
13. Ορισμός Επιτροπής διενέργειας πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση χώρου αιγιαλού στη θέση ΣΤΟΜΙΟ για τη λειτουργία καντίνας.
14. Έγκριση δαπάνης κατασκευής αναθηματικών πλακών εις μνήμη ηρώων.
15. Έγκριση δαπάνης διοργάνωσης διημέρου εκδήλωσης ενημέρωσης κατά των ναρκωτικών ουσιών.
16. Έγκριση δαπάνης εορτασμού Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως.
17. Έγκριση δαπάνης διοργάνωσης διασυλλογικού πρωταθλήματος rapping – σκάκι Περιφέρειας Πελοποννήσου – απονομή βράβευσης σκακιστών.
18. Έγκριση δαπάνης διοργάνωσης εκδήλωσης – ενημέρωσης αγροτών , φιλοξενία εισηγητών Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για το Πρόγραμμα ανασύστασης της Βλάστησης πυρόπληκτων περιοχών με αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά της περιοχής.
19. Έγκριση οικονομικής ενίσχυσης του Ο.Φ.Α. για τη διοργάνωση της «ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».
20. Έγκριση οικονομικής ενίσχυσης του ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΠΥΡΣΟΣ».

Σε όρια κινδύνου το ΙΚΑ με μαύρες Τρύπες...

Σάββατο 9/5/2009
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας που καλύπτει 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας συλλόγων του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) στο 19ο συνέδριο της οργάνωσης, που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Καλαμάτα το ίδρυμα έχει οδηγηθεί στο «κόκκινο» από την αύξηση των οργανικών ελλειμμάτων που εκτινάσσονται επικίνδυνα και από 2,4 δισ. ευρώ το 2007, ανήλθαν στα 2,6 δισ. ευρώ το 2008, ενώ για το 2009 προβλέπεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, έλλειμμα 3,2 δισ. ευρώ.
Μέσα σε μια τετραετία οι οφειλές που δεν εξυπηρετούνται προς το ΙΚΑ αυξήθηκαν κατά 100% φτάνοντας τα 4,2 δισ. ευρώ το 2008 από 2,1 δισ. ευρώ που ήταν το 2004, ενώ η εισφοροδιαφυγή εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ποσό των 3,8 δισ. ευρώ. Επτά στις δέκα επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν κανονικά τις οφειλές τους προς το ΙΚΑ, ενώ ένας στους έξι εργαζομένους παραμένει ανασφάλιστος.. Υπό αυτές τις συνθήκες η διοίκηση του ΙΚΑ αλλάζει στρατηγική και προσανατολίζεται στην κατηγοριοποίηση των οφειλών, τη διαγραφή των μικροποσών αλλά και την αποσαφήνιση των χρεών που συντηρούνται από χρεοκοπημένες εταιρείες. Ο διοικητής του Ιδρύματος, κ. Θ. Αμπατζόγλου αναφερόμενος στην κρίση παραδέχτηκε ότι αντανακλάται στα έσοδα με στασιμότητα σε κρίσιμους τομείς όπως οι οικοδομές, ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις διασκέδασης.

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

'Η δυσλεξία δεν είναι ασθένεια΄ τονίστηκε σε ημερίδα Εκπαιδευτικών

'Η Δυσλεξία δεν αποτελεί ασθένεια αλά δείγμα ασυνεχούς μαθησιακής δυσκολίας και πρέπει να αντιμετωπίζεται κατάλληλα όχι μόνο απο τα Ειδικά γυμνάσια και Λύκεια που έχουν θεσμοθετηθεί αλλά κυρίως απο τον εκπαιδευτικό και την οικογένεια' τόνισε μεταξύ άλλων ο σχολικός σύμβουλος της 6ης Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Στάθης κατά την διάρκεια της ημερίδας με θέμα 'Δυσλεξία- Μαθησιακές δυσκολίες και αντιμετώπισής τους' που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο 'Κανελλάκης'.
Ο διακεκριμένος ομιλητής εκτός απο τα μέτρα αντιμετώπισης της δυσλεξίας υπογράμμισε ότι 'η διάγνωσή της απο μικρή ηλικία βοηθά το παιδί να αναπτύξει μελλοντικά τις δυνατότητές τους και μπορει με να τους ακολουθεί μια ζωή αλλά πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα δυσλεκτικά παιδιά είναι χαρισματικά παιδιά που έχουν την δική του μηχανιστική αντίληψη των πραγμάτων' για να καταλήξει ότι 'η δυσλεξία σύμφωνα με τους επιστήμονες απασχολεί το 4% περίπου του πληθυσμού στο Δημοτικό αλλά αποτελεί κληρονομική ασθένεια κυρίως απο τον πατέρα σε ποσοστό 85% περίπου απο τον πατέρα και 15% απο την μητέρα'.
Η ημερίδα διεξήχθη με πρωτοβουλία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Τριφυλίας και όπως μας εξήγησε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ελένη Ανδρουτσάκη οι 'εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα κατακλύζοντας την αίθουσα και αυτό μας παρέχει τη δύναμη να συνεχίσουμε με ανάλογες εκπαιδευτικές ημερίδες τις συναντήσεις μας'. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι στο μέλλον θα εκπονηθούν ανάλογες πρωτοβουλίες με την υποστήριξη του Σχολικού συμβούλου και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυπαρισσίας. Εκφράστηκε πάντως η άποψη να δημιουργηθούν και στο Νομό ανάλογα Ειδικά σχολεία για την διαμόρφωση προσωπικότητας του παιδιού πέρα απο τις συνηθισμένες πρακτικές.

Δεματοποιητής για την διαχείριση των πλαστικών στην Τριφυλία

Παρασκευή 8/5/2009
ΣΤΟ παρά πέντε αναζητούν οι απαιτούμενες λύσεις για την διαχείριση των πλαστικών από τις καλλιέργειες των καρπουζιών δεδομένου ότι οι οριστικές λύσεις μέχρι στιγμής δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως σε όλη την Τριφυλία. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες μας η Νομαρχία Μεσσηνίας προσανατολίζεται τους επόμενους μήνες στην αγορά δεματοποιητή πλαστικών για την διαχείριση του προβλήματος.
Στάση αναμονής τηρούν οι παραγωγοί που βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου Κυπαρισσίας πραγματικά δεν ξέρουν τι να κάνουν τα πλαστικά καθώς χώρος δεν υπάρχει για να συγκεντρωθούν και από εκεί να τα μεταφορτώσουν ή να τα διαχειριστούν με κάποιο τρόπο.
Ετσι μεγάλες ποσότητες πλαστικών έχουν μεταφερθεί και έχουν τοποθετηθεί στον παραλιακό δρόμο από Αγρίλη προς Τερψιθέα.
Στα Φιλιατρά τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα αφού εκεί ο Δήμος έχει υποδείξει και έχει παραχωρήσει χώρο κοντά στο αγροκήπιο όπου έχουν συγκεντρωθεί τα πλαστικά της περιοχής. Η τωρινή διάθεση και διαχείρισή τους φαίνεται να γίνεται από έναν και μόνο ενδιαφερόμενο από την Ιταλία που πήρε και τα πλαστικά τα προηγούμενα χρόνια.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης παραδέχθηκε ότι υπάρχει το πρόβλημα, υποστήριξε ότι υπήρξαν επαφές και με το δήμαρχο Φιλιατρών μήπως βρεθεί κοινός χώρος όπoυ θα συγκεντρώνονται τα πλαστικά.
Το ζήτημα, είπε, είναι ότι πρέπει να χωροθετηθεί ένας τέτοιος χώρος με τις απαραίτητες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις ώστε να είναι μόνιμος και να ξέρουν οι παραγωγοί ότι εκεί μπορούν να πάνε τα πλαστικά από τις καλλιέργειές τους. Πρέπει όμως, υπογράμμισε, να υπάρχει μια λύση και διαχείριση μόνιμη. Την ανάγκη μόνιμης λύσης επισήμανε και ο δήμαρχος Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας, τονίζοντας ότι στην περιοχή των Φιλιατρών έχει υποδειχθεί μια θέση και το σύνολο σχεδόν των παραγωγών πηγαίνουν και εναποθέτουν εκεί τα πλαστικά τα οποία στην συνέχεια τα παίρνουν.

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Δύο ασθενείς σεισμικές δονήσεις στον Κόλπο της Κυπαρισσίας

Μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν τελικά ο σεισμός που σημειώθηκε το απογευμα σήμερα στις 18.31 με εστιακό βάθος 5 χιλ. 8 χιλιομετρα Νοτιοδυτικά των Φιλιατρών. Η δόνηση ανησυχησε για ελάχιστα λεπτά οτυς κατοίκους που είναι πλέον συνηθισμένοι σε τέτοια φαινόμενα.
Ασθενής σεισμική δόνηση έγινε πριν λίγα λεπτά στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας . Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και συνοδευόταν από υπόκωφο ήχο το μέγεθος και το επίκεντρο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αλλά εκτιμάται ότι είναι συνέχεια της μεσημεριανής δόνησης μεγέθους 2.8 R. 8 χιλ. Δυτικά της Κυπαρισσίας. Οι σεισμολόγοι μελετούν το μέγςθος των δονήσεων. Θύματα ή ζημιές δεν αναφέρθηκαν.