Pages

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Πρωτοποριακό πείραμα σε καλλιέργειες καρπουζιού

Τρίτη 12/5/2009
Ενα πρωτοπόρο πείραμα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τεχνικών της γεωργίας της ακριβείας πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην περιοχή της Τριφυλίας σε καλλιέργειες Kαρπουζιού, με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα του καθηγητή του τμήματος Γεωπονίας Σπύρου Φουντά, και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και του γεωπόνου Αντώνη Παρασκευόπουλου. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν υπερσύγχρονα μέσα που απέκτησε το Πανεπιστήμιο.
Αυτά και η χρήση του κατάλληλου λογισμικού προγράμματος μπορούν να προσδιορίσουν με μεγάλη ακρίβεια την ποσότητα του λιπάσματος που χρειάζεται το κάθε φυτό.
Ετσι χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία κατά την λίπανση με ψεκασμό, αυτομάτως ένας ειδικός υπολογιστής που μπαίνει πάνω στο μηχάνημα μπορεί και προσδιορίζει τις ανάγκες σε λίπασμα, δίνοντας έτσι μόνο τις απαραίτητες ποσότητες χωρίς να γίνεται υπερκατανάλωση.
Η εφαρμογή στηρίζεται στην μέτρηση της αγωγιμότητας του εδάφους που γίνεται με ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο συνδέεται με ένα gps ακριβείας. Τα δεδομένα αυτά, δηλαδή γεωγραφικό στίγμα και αγωγιμότητα, καταγράφονται σε ειδική κάρτα. Στην συνέχεια, πάλι με το gps συνδέεται ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα το οποίο δείχνει τον δείκτη βλάστησης των φυτών μέσα από το συνδυασμό υπέρυθρης και ορατής ακτινοβολίας. Επίσης τα δεδομένα αυτά μεταφέρονται σε ένα υπολογιστή και από εκεί με το κατάλληλο λογισμικό αποτυπώνεται η απαιτούμενη ποσότητα λιπάσματος.
Αναφερόμενος στο πείραμα αυτό ο γεωπόνος Αντώνης Παρασκευόπουλος, επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία γίνεται χωρίς χρηματοδότηση αλλά βασίζεται στο μεράκι κάποιων ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν στην περιοχή τους, τόνισε: «Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, παρακολουθώντας τις νέες τεχνολογίες, θέλουμε να τις βάλουμε στην γεωργική πρακτική, σκεπτόμενοι πώς μπορούμε να είμαστε ακριβείς και τεκμηριωμένοι στις προτάσεις θρέψης, λίπανσης και των αναγκών των καλλιεργειών σε θρεπτικά στοιχεία, μειώνοντας το κόστος παραγωγής που είναι πολύ σημαντικό. Σκεφτήκαμε να δούμε τι υπάρχει στη χώρα μας σε επιστημονικό δυναμικό και συνεργαζόμενοι να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στα ερωτήματα αυτά.
Βρίσκεται εδώ μαζί μας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έχει ειδικευθεί στην γεωργία της ακριβείας και τις νέες τεχνολογίες Σπύρος Φουντάς, φιλιατρινός στην καταγωγή. Στην προσπάθεια να αξιοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους ξεκινάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στην καλλιέργεια του καρπουζιού, κάνοντας θεματικούς χάρτες παραγωγής και οικονομικούς, αγωγιμότητας, αλλά και μετρώντας δείκτες που έχουν σχέση με την ευρωστία του φυτού ώστε να μπορούμε να ρίχνουμε σε κάθε ένα διαφορετική ποσότητα λιπάσματος.
Ετσι μειώνουμε το κόστος και δίνουμε στο φυτό ό,τι ακριβώς χρειάζεται. Αυτή είναι η γεωργία της ακριβείας ή γεωργία σημείου, που σημαίνει ότι σε κάθε σημείο θα κάνουμε διαφορετική προσέγγιση με λογισμικά προγράμματα και μέσω δορυφόρων. Η περιοχή μας έχει νέους ανθρώπους. Αυτοί πρέπει να αφομοιώσουν τις νέες τεχνολογίες και είμαστε εδώ όλοι μαζί ώστε να έχουμε τέτοιες προτάσεις που θα απευθύνονται στα σημερινά δεδομένα».
Για το πώς λειτουργεί όλος αυτός ο πειραματισμός αλλά και πώς μπορεί να εφαρμοστεί, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Σπύρος Φουντάς μας είπε:
«Βρισκόμαστε εδώ μαζί με το συνεργάτη μου από το Πανεπιστήμιο του Βόλου, τον κ. Γιαννόπουλο, που και αυτός κατάγεται από την Μεσσηνία, την Μεσσήνη. Ασχολούμαστε με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην γεωργική πράξη. Εχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε με τον κ. Παρασκευόπουλο περίπου εδώ και δύο χρόνια για την ελιά. Φτιάχνουμε επίσης ένα μετεωρολογικό σταθμό και το νέο είναι ότι φέραμε νέα όργανα που έχει το Πανεπιστήμιο, ένα λέγεται κροπ σερκολ και μετρά την υπέρυθρη ακτινοβολία σε σύγκριση με την ορατή ακτινοβολία και με ένα συνδυασμό μάς δείχνει τον δείκτη βλάστησης.
Αυτό έχει έρθει μόλις τώρα στο Πανεπιστήμιο και πρέπει να υπάρχει μόνο άλλο ένα στην Ελλάδα, έχει έρθει από την Αμερική.
Μετρά την παραλακτικότητα στο χωράφι και έτσι μας βοηθά να καθορίσουμε την λίπανση, κάνουμε ένα χάρτη βλαστικής ικανότητας του φυτού και αυξομειώνουμε την δόση.
Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται πολύ στο εξωτερικό, δηλαδή σε Αμερική και Βόρεια Ευρώπη.
Το δεύτερο όργανο μετρά την αγωγιμότητα του εδάφους, είναι το EM 38. Ετσι όταν περάσουμε όλο το χωράφι μαζί με ένα gps θα έχουμε πλήρη χαρτογράφηση της αγωγιμότητάς του. Επίσης το gps είναι υψηλής ακρίβειας και μας δίνει απόκλιση κάτω από 30 εκατοστά.
Στόχος είναι να χαρτογραφήσουμε όλη την περιοχή, να έχουμε χαρτογράφηση σημείου ώστε να ξέρουμε τι ανάγκες υπάρχουν για να κάνουμε επεμβάσεις ακριβείας σε λιπάνσεις.
Για αυτά τα συστήματα υπάρχει ήδη έτοιμο λογισμικό το οποίο, μέσα από έναν υπολογιστή που προσαρμόζεται στα ψεκαστικά μέσα, μπορούμε να το εφαρμόσουμε στην διαφυλλική λίπανση. Στην Ελλάδα για πρώτη φορά γίνεται σε πειραματικό στάδιο μια τέτοια εφαρμογή και γίνεται εδώ στην περιοχή της Τριφυλίας στα καρπούζια που προσφέρονται λόγω του φυλλώματος.
Πηγή: 'Ελευθερία'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου