Στην παραλία κοντά στο «Βουνάκι» στον Ν. Κυπαρισσιακό κόλπο οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πελοπόννησο, με μεγάλη χαρά παρακολούθησαν 8 χελωνάκια να βγαίνουν από την φωλιά Α2 και να τρέχουν προς την θάλασσα.Το ιδιο συνέβη και στο Ρέθυμνο όπου τα 10 πρώτα χελωνάκια έφτασαν στην θάλασσα Έτσι φέτος η περίοδος εκκόλαψης άρχισε στις 23 Ιουλίου ενώ η περίοδος ωοτοκίας είχε αρχίσει στις 30 Μαΐου για τον Κυπαρισσιακό και στις 2 Ιουνίου για το Ρέθυμνο.
Στην Ελλάδα, συνήθως η περίοδος ωοτοκίας ξεκινά τέλη Μαΐου και διαρκεί μέχρι και τέλη Αυγούστου. Κατά το διάστημα αυτό οι θηλυκές θα βγουν το βράδυ για να αφήσουν τα αυγά τους στις παραλίες ωοτοκίας. Σε μια φωλιά βάθους 50-60 εκατοστών εναποθέτουν κατά μέσο όρο 120 αυγά, γεγονός που επαναλαμβάνουν 3-4 φορές μέσα στο ίδιο καλοκαίρι. Η ίδια χελώνα συνήθως επιστρέφει μετά από 2-3 χρόνια, για να ωοτοκήσει, πάντα στην ίδια παραλία που γεννήθηκε. Τα αυγά θα μείνουν μέσα στην άμμο για δύο περίπου μήνες, ώσπου να έρθει η ώρα της εκκόλαψης. Κατά μέσο όρο 80 χελωνάκια από κάθε φωλιά θα κάνουν την μεγάλη προσπάθεια να φτάσουν από την φωλιά στην θάλασσα. Η έξοδος από τη φωλιά συνήθως γίνεται το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί.
Για κάθε 1.000 χελωνάκια που θα βγουν, υπολογίζεται ότι θα επιβιώσουν και θα ενηλικιωθούν 1-2, μόνο!!. Τα θηλυκά χελωνάκια θα χρειαστούν 15-25 χρόνια για να μπορέσουν να αναπαραχθούν και να γυρίσουν στην ίδια παραλία που γεννήθηκαν για να φτιάξουν την φωλιά τους. Θα την βρουν όμως όπως την άφησαν;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου