Pages

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Οδυνηρή ήττα 2-0 στο Μελιγαλά για τον αδύναμο Α.Ο.Κ.

Αλλαγή... σκυτάλης είχαμε χθες στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Α’ τοπικής καθώς στο ντέρμπι που έγινε στον Μελιγαλά ο τοπικός Εθνικός επικράτησε με 2-0 της μέχρι χθες πρωτοπόρου Κυπαρισσίας και ανέβηκε στην πρώτη θέση.
Η ομάδα του Γιώργου Μηλίτση εμφάνισε δυνατό χαρακτήρα και έφτασε εύκολα στη νίκη, απέναντι στην Κυπαρισσία που επηρεάστηκε από τις σημαντικές απουσίες που είχε και πραγματοποίησε μια κακή εμφάνιση. Το ματς δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας και αυτό γιατί κυριάρχησαν τα νεύρα των ποδοσφαιριστών που λίγο έλειψε να... τινάξουν το ματς στον αέρα.
Στο 20ό κιόλας δευτερόλεπτο, ο Μακρυνιώτης βρέθηκε στο έδαφος από σκληρό μαρκάρισμα. Ακολούθησαν πολλά σκληρά φάουλ, λογομαχίες και «γαλλικά» μεταξύ των παικτών και μέχρι το 29’ δεν είχε δημιουργηθεί η παραμικρή ευκαιρία για γκολ. Πάντως οι απουσίες απο τον ΑΟΚ αφορούσαν τον Κιούτακ. Μοροσάνου, Δ. Μικελάτο ενώ πρόβλημα παρουσίασε και ο Μπίζος.
Πληροφορίες και φωτό προέρχονται απο την εφημερίδα' Ελευθερία'

Ο Αντώνης Σαμαράς νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

30/11/2009
Με την καθαρή επικράτηση του Αντώνη Σαμαρά και ενωτικά μηνύματα από όλες τις πλευρές, ξεκαθάρισε το εσωκομματικό τοπίο στη Νέα Δημοκρατία χωρίς την ανάγκη προσφυγής στην περιπέτεια ενός δεύτερου γύρου εκλογών για την επιλογή προέδρου.
Με καταμετρημένο το 72,68% (που αντιστοιχεί περίπου σε 550.000 ψηφοφόρους), ο Αντώνης Σαμαράς λαμβάνει 50,18%, η Ντόρα Μπακογιάννη 39,76% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης 10,06%.
Στο μήνυμά του από τη Ρηγίλλης, ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για νέα αποχή για το κόμμα του μετά το «ηχηρό και αδιαμφισβήτητο», όπως το χαρακτήρισε, μήνυμα των εσωκομματικών εκλογών.
«Με εντολή των ψηφοφόρων της ΝΔ αναλαμβάνω τη τιμή και την ευθύνη να οδηγήσω την παράταξη σε νέους αγώνες» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ.
Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε ενωτικός, τονίζοντας ότι στο εξής «θα είμαστε όλοι μαζί», τόνισε πως αφήνει πίσω του ότι λέχθηκε μέχρι τώρα («σφουγγάρι», είπε χαρακτηριστικά») αλλά προειδοποίησε ότι η βάση δεν θα ανεχτεί φαινόμενα υπονόμευσης της ενότητας. Νικήσαμε όλοι, δεν υπάρχουν ηττημένοι αυτή τη βραδιά είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Δεν ήμασταν αντίπαλοι και, κατά μείζονα λόγο, δεν θα είμαστε αντίπαλοι στο εξής». Παράλληλα, αναφέρθηκε στους συνυποψήφιους του με τα μικρά τους ονόματα, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τη Ντόρα Μπακογιάννη για το τηλεφώνημα με τον οποίο τον συνεχάρη, αλλά και στον Κώστα Καραμανλή. Από αύριο, είπε ο κ. Σαμαράς, «θα είμαστε όλοι μαζί».

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Γιορτή Δημοκρατίας η εκλογή αρχηγού στην Ν.Δ.

29/11/2009
Τελευταία ενημέρωση 21.00
ΧΩΡΙΣ προβλήματα και με αθρόα συμμετοχή εξελίσσεται η διαδικασία ψηφοφορίας για την εκλογή αρχηγού στο κόμμα της Ν.Δ. σε όλο το Νομό και ιδίως σε Κυπαρισσία και Φιλιατρά με τις κάλπες μεχρι το βράδυ να δέχονται τα μέλη για την εκλογική διαδικασία. Σε ρεπορτάζ μας τόσο στα 2 εκλογικά τμήματα που στήθηκαν στην αίθουσα του Δ.Σ. Κυπαρισσίας όσο σε αυτό των Φιλιατρών η διαδικασία κυλά ομαλά χωρίς παρενέργειες με το ηλεκτρονικό σύστημα.
Στη Κυπαρισσία οι εκλογικοί αντιπρόσωποι μας δήλωσαν ότι μέχρι τις 8.30 το βράδυ είχαν ψηφίσει περισσότερα απο 1.530 άτομα ενώ τις πρωινές ώρες επικρατούσε το αδιαχώρητο με ουρές έξω απο τα εκλογικά τμήματα ενώ υπήρχε ειδικός χώρος για την εγγραφή μελών επιτόπου. Οι κ. Πάνος Τσίγγανος και Γιάννης Σταθόπουλος απο τις εφορευτικές επιτροπές μας εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την αθρόα συμμετοχή του κοινού θεωρώντας ότι η εκλογή αρχηγού αποτελεί μια γιορτή Δημοκρατίας.
Ανθρωποι κάθε ηλικίας μετείχαν στην διαδικασία αξιοποιώντας το δικαίωμα ψήφου ενώ ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι ψηφίζουν και νέα άτομα, ενώ στα Φιλιατρά οι περισσότεροι λόγω της συγκομιδής ελιάς θα ψηφίσουν προς το απόγευμα. Ιδια εικόνα παρατηρείται και στην υπόλοιπη Τριφυλία όπου στήθηκαν κάλπες, ενώ το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε νωρίς το πρωί περίπου στις 10.30 ο υποψήφιος αρχηγός και Μεσσήνιος κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος απο την προσέλευση των ψηφοφόρων και τη επιτυχή συσπείρωση με αθρόα συμμετοχή των ψηφοφόρων.

ΚΟΣΜΟΣΣΥΡΟΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Υπομονή υπήρξε και στην Τέντα Καλαμάτας παρά τις ουρές που δημιουργούνται απο το πρωί θυμίζοντας πρωτόγνωρη διαδικασία σε μια γιορτή της Δημοκρατίας όπως την χαρακτήρισαν οι τοπικοί παράγοντες.
Οι φωτο προέρχονται απο την Τέντα Καλαμάτας και την Κυπαρισσία...

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Εργα για το δίκτυο λυμάτων στην παραλιακή ζώνη

ΜΕ γοργούς ρυθμούς ξεκίνησε η κατασκευή αντλιοστασίων του αγωγού λυμάτων ώστε η Κυπαρισσία να ετοιμάσει τα έργα υποδομής για το έργο του Βιολογικού καθαρισμού ως την άνοιξη του 2010. Στο εργοτάξιο όπου παράλληλα εξελίσσονται και οι εργασίες για την ανάπλαση των πηγών του Αι Λαγούδη βρέθηκα ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας μαζί με εκπροσώπους του Δήμου και του εργολήπτη.
Οπως τόνισε σε δηλώσεις του σήμερα στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης ‘στη περιοχή του Αη Λαγούδη ετοιμάζεται το πρώτο από τα 2 αντλιοστάσια του νοτιοδυτικού τμήματος της παραλίας τα οποία θα στέλνουν τα λύματα στο κεντρικό αντλιοστάσιο που θα λειτουργήσει στην περιοχή του λιμανιού και η εργολαβία στο αναφερόμενο τμήμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του εργολάβου το έργο θα είναι έτοιμο γύρω στις 20 Δεκεμβρίου’ για να προσθέσει ότι ‘είμαστε προς το τέλος των εργασιών με τις εργασίες σκυροδέτησης ώστε να προλάβουμε τις τελικές προθεσμίες του έργου’ προσθέτοντας ‘όλη η παραλία μετατράπηκε προσωρινά σε ένα εργοτάξιο για ένα έργο τέτοιο βεληνεκούς που αφορά άμεσα τον Βιολογικό καθαρισμό ολοκληρώνοντας τα δίκτυα στη περιοχή’.

Συζήτηση για τον Καποδίστρια 2 και στους Γαργαλιάνους

28/11/2009
ΜΕ κεντρικό θέμα την διοικητική μεταρρύθμιση και το νέο “Καποδίστρια” αναμένεται να συζητήσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων που συνεδριάζει την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ., αν και δεν έχει συμπεριληφθεί στα τακτικά θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Παράληλλααναμένεται να υπάρχει ενημέρωση του Σώματος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις πάνω σε αυτό το θέμα. Από εκεί και πέρα μεταξύ άλλων στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνονται: Η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους. Η έγκριση του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής αυτοκινήτου 4χ4 για τις ανάγκες της τεχνικής υπηρεσίας. Η κατανομή χρηματοδότησης στις σχολικές επιτροπές. Η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «Αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας και υγιεινής σε σχολεία του Δήμου Γαργαλιάνων». Η έγκριση δαπανών για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης όπως και της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Άμεσα οι αποζημιώσεις από τη χαλαζόπτωση

27/11/2009
Για ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα που αφορά στους παραγωγούς, σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή και στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου. Η κα Γιαννακοπούλου απηύθυνε ερώτημα σχετικά με τις αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες των παραγωγών που επλήγησαν από την τελευταία χαλαζόπτωση, με την απάντηση από τον Υφυπουργό κ. Καρχιμάκη να είναι θετική για την έναρξη της διαδικασίας αποζημιώσεων άμεσα.
Το θέμα είναι ότι πλέον οφείλονται απο την Πολιτεία αποζημιώσεις των 2 τελευταίων ετών για αρκετά αγροτικά προιόντα με αποτέλεσμα το εισόδημα των παραγωγών να συρικνώνεται για αρκετό χρονικό διάστημα. Ελάτε που όμως οι επιδοτήσεις για το λάδι θα έρθουν...τον Μάιο όπως ξεκαθάρισε η αρμόδια Υπουργός. Θα επανέλθουμε για το θέμα αυτό....σύντομα!

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Για το μεροκάματο...ζουν στα βαγονια του ΟΣΕ!

Κάτω από άθλιες συνθήκες μέσα στα εγκαταλελειμμένα βαγόνια τρένων στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κυπαρισσίας ζουν δεκάδες μετανάστες που έχουν συρρεύσει αυτή την περίοδο στην περιοχή για την ελαιοσυγκομιδή. Μικροί και μεγάλοι -όλοι- κάτω από την ίδια στέγη του βαγονιού, άγνωστο πόσοι σε καθένα από αυτά, έχουν αναζητήσει εκεί μια πρόχειρη προφύλαξη από την βροχή και τον χειμωνιάτικο ουρανό.
Χωρίς να τηρείται κανένας κανόνας υγιεινής, προσπαθούν να περάσουν και αυτό το χειμώνα αναζητώντας μερικά μεροκάματα στα χωράφια της περιοχής. Τις μέρες που δεν έχει μεροκάματο ή όταν αργά το απόγευμα γυρνάνε από τη δουλειά, ψάχνουν στους κάδους σκουπιδιών της πόλης αναζητώντας οτιδήποτε μπορεί να τους φανείς χρήσιμο. Κυρίως
ρούχα, παπούτσια ή μικροαντικείμενα για το σπίτι, τα οποία πολλές φορές ο απλός κόσμος
δεν τα πετά καν μέσα στον κάδο, αλλά τα αφήνει σε σακούλες δίπλα από αυτούς, ξέροντας ότι σίγουρα κάποιοι θα περάσουν να τα πάρουν.....Ιδια εικόνα όμως παρατηρείται στα Φιλιατρά, Γαργαλιάνους, Χώρα και αλλού τέτοια εποχή...
Από το άρθρο του Κώστα Μπούρα στην 'Ελευθερία'

Σε θέση μάχης η ΝΔ για την εκλογή Αρχηγού ή ηγέτη;

26/11/2009
ΘΕΣΗ στην εκλογική μάχη της Κυριακής για την ανάδειξη αρχηγού στη ΝΔ λαμβάνουν οι εκλεγμένοι και μη με δημόσιες τοποθετήσεις κορυφώνοντας τις διεργασίες αλλά και τις δηλώσεις που πολλές φορές είναι αλλοπρόσαλες. Ειδικότερα στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά τάχθηκε χθες βράδυ απο τη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων κ. Καλαμπόκης και αρκετοί βουλευτές απο τη Μακεδονία μας. Τον Μεσσήνιο πολιτικό στηρίζουν μεταξύ άλλων ο πρώην βουλευτής κ. Δημ. Σαμπαζιώτης και η πολιτευτής Βασιλική Πλέτσα απο την Κυπαρισσία, όλοι οι Δήμαρχοι προσκείμενοι στο γαλάζιο κόμμα και φορείς.
Αντίθετα ανεξήγητη είναι η στάση της πρώην υπουργού κας Καλαντζάκου προφανώς λόγω καλής σχέσης με την κα Μπακογιάννη αλλά και φρέσκια δήλωση του κ. Λαμπρόπουλου που στηρίζει την πρώην υπουργό. Ομως κάποτε ο κ. Λαμπρόπουλος όταν διετέλεσε υφυπουργός είχε αντιταχθεί στα συμφέροντα για αγορά οπλικών συστημάτων- και καλά έκανε- για να λάβουν κάποιοι τα εύρετρα! Μόνο που σε εκείνη την σκοτεινή διαδικασία είχε εμπλακεί εταιρεία που έχει σχέση με την οικογένεια της κας πρώην υπουργού.
Επομένως όταν ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρεται σε συμφέροντα που καταπολεμά πως εξηγεί ότι στηρίζει τα συμφέροντα που λάμβαναν μεγάλα έργα επι Κυβέρνησης ΝΔ; Πάντως η μάχη αναμένεται σκληρή και μάλλον οι ψηφοφόροι θα πουν τον τελευταίο λόγο και όχι οι βουλευτές νυν και πρώην που επιλέγουν με κριτήρια πολιτικά και μη λένε πολιτικοί αναλυτές....

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Στα 2 Ευρώ η προκαταβολή για το λάδι

Με την τιμή του ελαιολάδου να κυμαίνεται στα 2,30 με 2,35 ευρώ την Παρασκευή συνεδριάζει το Δ.Σ. της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας για να καθορίσει την πολιτική που θα ακολουθήσει, με συγκέντρωση ποσοτήτων και την καταβολή προκαταβολής σε παραγωγούς και συνεταιρισμούς, το πιθανότερο στα 2 ευρώ. Στο μεταξύ, στην Ενωση καταγράφεται αύξηση των παραγγελιών με νέους πελάτες κυρίως στο εξωτερικό για την πώληση ελαιολάδου.
Αυτά σημείωσε ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Δημήτρης Ραπτέας. «Η τιμή παραδοτέο στην Ιταλία είναι 2,45 ευρώ μέχρι τα 5 δέκατα. Δηλαδή, 2,30 με 2,35 στον παραγωγό. Η Ενωση έχει αγοράσει και με 2,35 από παραγωγούς και συνεταιρισμούς για τη δική της εμπορία και τυποποίηση». Ο γενικός διευθυντής επεσήμανε ότι έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες για τυποποιημένο ελαιόλαδο και από παλιούς και από νέους πελάτες, και στο εξωτερικό και στην εσωτερική αγορά. Εκτίμησε πως αυτή η θετική εικόνα οφείλεται στην προβολή από το Διαδίκτυο, από τις ηλεκτρονικές σελίδες του Συνδέσμου Επιμελητηρίων της Ευρώπης και στη συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού. .

Επέλαση του ιου της γρίπης και στην Τριφυλία

25/11/2009
ΛΟΥΚΕΤΟ έβαλαν 3 τμήματα σχολικού συγκροτήματος στην Κυπαρισσία μετά την εμφάνιση κρουσμάτων της νεάς γρίππης ενώ την ίδια ώρα συνεχίζεται ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Πιο αναλυτικά 3 σχολικά τμήματα στο 2ο Δημοτικό σχολείο της πόλης έκλεισαν για προληπτικούς λόγους μετά τις νέες οδηγίες που δόθηκαν απο το υπουργείο Υγείας ενώ λουκέτο έβαλε για λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση κρουσμάτων και ο ιδωτικός Παιδικός σταθμός 'Γελαστή Πολιτεία'. Παράλληλα γιατροί παθολόγοι της περιοχής που επισκεφθήκαμε μας ενημέρωσαν ότι υπάρχει μικρή διασπορά κρουσμάτων ωστόσο με τα πρώτα συμπτώματα απευθύνονται στους γιατρούς προκειμένου να γίνουν εξετάσεις και δεν απέκλεισαν έξαρση μετά το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου.
Παράλληλα συνεχίζεται κανονικά ο εμβολιασμός ευπαθών ομάδων πληθυσμού στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας το οποίο πρός το παρόν έχει επάρκεια εμβολίων ενώ απο την Δευτέρα θα εμβολιαστεί και ο γενικός πληθυσμός. Το εμβόλιο όπως μας έλεγαν όσοι το έκανα είναι αρκετά δυνατό και συνίσταται σε όσους έχουν χρόνια νοσήματα να το κάνουν άμεσα για προστασία τους αλλά και του περίγυρου.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Εξομοίωση τρίτεκνων με πολύτεκνους εδώ και τώρα!

Κάλεσμα σε όλους όσοι έχουν 3 παιδιά, απευθύνουν τα μέλη του συλλόγου τριτέκνων του νομού Μεσσηνίας, προκειμένου να συμμετάσχουν με την παρουσία τους στις προσπάθειες για την επίλυση των όποιων προβλημάτων τους. Ο σύλλογος αρκετά δραστήριος πραγματοποιεί μια σειρά από σημαντικές εκδηλώσεις και ενημερωτικές συναντήσεις, προκειμένου να βρίσκεται όσο το δυνατό περισσότερο, στο πλευρό των οικογενειών που έχουν ανάγκη.
Να τονίσουμε ότι η υπογεννητικότητα σαρώνει και την Μεσσηνία με το οικογενειακό ισοζύγιο να παραμένει υποτονικό για να μην αναφέρουμε ότι οι απογραφές του πληθυσμού τις τελευταίες δύο δεκαετίες αποκαλύπτουν σταδιακή μείωση του ενεργού πληθυσμού. Αυτά δεν τα βλέπει κανένας αρμόδιος;

'Οι ωραίοι έχουν...χρέη' αλλά οι αυτοκτονίες αυξάνονται

24/11/2009
Μέχρι πρότινος μετρούσαμε τα θύματα της νέας γρίπης, στην Κρήτη όμως, όπως φαίνεται από τις αυτοκτονίες επιχειρηματιών του τελευταίου τριμήνου, έχουν αρχίσει να μετρούν τα θύματα της οικονομικής κρίσης με 8 επιχειρηματίες να αφαιρούν την ίδια τους τη ζωή, καθώς δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Δυστυχώς όμως η "νέα αυτή καταμέτρηση" δεν αφορά μόνο την Κρήτη αλλά και όλη την Ελλάδα αν εξετάσουμε τις αυτοκτονίες αλλά και τις απόπειρες των τελευταίων έξι μηνών.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό καταγράφηκε μόλις την περασμένη Κυριακή στα Τρίκαλα με έναν 54χρονο επιχειρηματία που διατηρούσε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της MAZDA επί της περιφερειακής οδού Τρικάλων - Ιωαννίνων να βρίσκεται απαγχονισμένος στο υπόγειο της έκθεσης από οικείους του. Όπως έγινε γνωστό, ο αυτόχειρας χρησιμοποίησε αυτοσχέδιο βρόγχο από σχοινί, τον οποίο είχε δέσει στα κάγκελα του ισογείου.
Έντεκα ακόμη άνδρες έχουν αφαιρέσει την ζωή τους από τον Μάρτιο του 2009 μέχρι σήμερα εξαιτίας του οικονομικού αδιέξοδου που αντιμετώπιζαν είτε γιατί είχαν χάσει τη δουλειά τους, είτε γιατί δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, είτε γιατί συνέτρεχαν και οι δύο παραπάνω λόγοι.
Το προφίλ των θυμάτων της οικονομικής κρίσης
Η πλειοψηφία των αυτόχειρων ήταν οικογενειάρχες, ηλικίας 40-60 ετών που δραστηριοποιούνταν στον χώρο των επιχειρήσεων ή επαγγελματίες που έχασαν τη δουλειά τους λίγο πριν τη σύνταξη ή είναι χωρίς δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο τρόπος που επιλέγουν είναι κατά κανόνα ο απαγχονισμός, η πτώση από κτίριο και ο αυτοπυροβολισμός.
Τα οικονομικά προβλήματα κοινός παρανομαστής όπως επίσης και το αίσθημα της συντριβής και της αποτυχίας, καθώς νιώθουν πως δεν μπορούν να προσφέρουν στην οικογένειά τους τα απαραίτητα για την επιβίωση. Η πράξη τους εκτός από πράξη απελπισίας καθίσταται έτσι πράξη τιμωρίας γιατί "δεν τα κατάφεραν" αλλά και λύτρωσης για τους ίδιους.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Ξεχείλισε η οργή και απόγνωση των ελαιοπαραγωγών της Τριφυλίας!

ΞΕΧΕΙΛΗΣΕ το ποτήρι της οργής και αγανάκτησης για τους παραγωγούς στην ημερίδα για την πτωτική πορεία του ελαιολάδου που διοργάνωσε με επιτυχία παρά τις εντάσεις ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών στο Βορέειο Πνευματικό κέντρο της πόλης, όπου ακούστηκαν σκληρές αλήθειες για τις υποσχέσεις και τα παχιά λόγια των αρμοδίων αλλά και παραδοχές για την κατάσταση του Τριφυλιακού και μεσσηνιακού ελαιολάδου.
O Δήμαρχος Φιλιατρών κ. Ξύγκας υποστήριξε ότι 'ο προβληματισμός είναι διάχυτος φέρνοντας απόγνωση στους παραγωγούς και μόλις σήμερα παράγονται απο τα ελαιοτριβεία μας τουλάχιστον 3 τόννοι ελαιολάδου, οπότε κατανοούμε ότι το προιόν έχει μεγάλες απολαβές σε αποδόσεις στον τόπο μας χωρίς να υπολογίσουμε άλλες περιοχές' για να προσθέσει ότι 'σήμερα αναζητούμε λύσεις με προτάσεις και αν χρειαστει να προβούμε σε ένα ψήφισμα για το μέλλον του ελαιολάδου'.
Ο Πρόεδρος του ΄Νηλέα' κ. Γιώργος Κόκκινος συμφώνησε με τα στοιχεία της καλλιέργειας που παρουσίασε η γεωπόνος του Δήμου κ. Ζωή Πετροπούλου σύμφωνα με την οποία στη τιμή των 3 ευρώ το λάδι παρουσιάζει κάποιο κέρδος στους παραγωγούς χωρίς όμως να αποτελεί ένα εισόδημα που θα επιλύσει όλα τα προβλήματά τους. Ωστόσο ο ίδιος έδωσε στοιχεία απόδοσης των καλλιεργειών σε μαυροελιά και κορωνέικη λέγοντας ότι 'η καλλιέργεια με τα 3 ευρώ καλύπτει μόνο το κόστος και όταν ιδρύσαμε το Νηλέα πιστέψαμε ότι θα πετυχαίναμε καλές τιμές οπότε τις τιμές δεν δίνουν τα πιστοποιητικά αλλά κυρίως η ποιότητα και οι άνθρωποι οπότε θεωρείται επιτακτική η ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής'.
ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΥΝ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

- Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών κ. Τέλης Καναβός αναφέρθηκε στις προσπάθειες για να ρυθμιστεί η αγορά κάνοντας λόγο μαζί με τον κ. Σπυρόπουλο- για καρτελοποίηση της εμπορίας ελαιολάδου απο τις μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να ελέγξουν την αγορά και ζήτησαν την συσπείρωση των αγροτών στο Σύλλογο για την διεκδίκηση κοινών αγώνων ώστε να μην χαθεί το μέλλον των επόμενων γενιών και οι αγρότες να μην οδηγηθούν σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Αρκετές φορές τα πνεύματα οξύνθηκαν καθώς η αγανάκτηση ήταν διάχυτη εκτός απο τον κ. Σπυρόπουλο όταν ακούστηκαν αλήθειες απο τον Πρόεδρο του Α.Σ. Χανδρινού και τον Πρόεδρο της Ομποσονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας για την παρουσία των αγροτών που θεωρούνται επιχειρηματίες αλλά στην ουσία είναι άνθρωποι του μόχθου. Πρότειναν μεταξύ άλλων να εκδοθεί ψήφισμα προς όλους τους αποδέκτες εκφράζοντας τις απόψεις ότι ετοιμάζονται κινητοποιήσεις σε περιοχές της ΝΔ Πελοποννήσου.
Ζήτησαν επίσης η τιμή του λαδιού και κάθε προιόντος να καλύπτει το κόστος παραγωγού και να υπάρξει 3 ευρώ ελάχιστη τιμή για το λάδι ώστε να καλύπτουν το εισόδήμα των παραγωγών, ενώ επέμειναν στην κρατική παρέμβαση στην αγορά. Ιδιαίτερη μνεία δόθηκε στο μείζουν ζήτημα των αθρόων εισαγωγών ξένου υποβαθμισμένου ελαιολάδου απο τρίτες χώρες οι οποίες πολλές φορές γίνονται χωρίς έλεγχο.
Ο Δημήτρης Κουσελάς παραδέχτηκε απο την πλευρά του τις ευθύνες των πολιτικών παραγόντων ξεκαθαρίζοντας ότι θα ασκήσει κριτική αλλά και προτάσεις στην Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την οργή και αγωνία των παραγωγών. Υπογράμμισε ότι 'για την ελιά έχουμε όλοι ευθύνες και όλοι οι εμπλεκόμενοι που κάποιοι το ονόμασαν χρυσάφι της Μεσσηνίας για να γίνει πραγματικότητα χρειάζεται κοινές προτάσεις' ενώ απαντώντας στο 'βρισκόμαστε σε πτωτική πορεία γιατί δεν υπήρξε εθνική στρατηγική με άνοιγμα νέων αγορών και ιδίως της αναδυόμενες μέσα απο πιστοποιημένο παρθένο ελαιόλαδο, την αυτορρύθμιση της εσωτερικής αγοράς με μέτρα και όχι με καρτελοποίηση 2 μεγάλων εταιρειών που διακινούν όλες τις ποσότητες ελαιολάδου και επομένως πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος για να σπάσουν τα καρτέλ, να υποστηρχιθεί η Π.Ο.Π. στο λάδι ώστε να αποκτήσει έστω ετικέτα και ταυτότητα.
Ο Πρόεδρος της Ο.ΑΣ. Μεσσηνίας τόνισε ότι 'αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα σε επίπεδο Μεσσηνίας και χώρας θα υπάρξει καθοδική πορεία και πρέπει να καταλάβουμε ότι ο μόχθος δεν αναπληρώνεται όταν στην Ευρώπη κάνουν κουμάντο 5 εταιρείες και να ελέγχουν την αγορά και η κόντρα Ισπανίας- Ιταλίας μας φέρνει σε αδιέξοδο' ενώ ζήτησαν να υπάρξει ταυτότητα στο ελαιόλαδο.

ΣΠΟΡ: Οκτάσφαιρος ο Α.Ο.Κ. 'καθάρισε' τον Πανθουριακό

23/11/2009
ΟΥΤΕ ένα, ούτε δύο αλλά συνολικά 8 τέρματα κατάφερε να εξασφαλίσει ο Α.Ο.Κ. μετά το κυριακάτικο αποτέλεσμα κόντρα στον Πανθουριακό στο γήπεδο της Κυπαρισσίας. Ασταμάτητος ο ρυθμός της ομάδας απέδειξε ποιος έχει το πάνω χέρι στην συνάντηση αφού από νωρίς στο 4ο λεπτό ο Κιουτάκ άνοιξε το σκόρ δίνοντας τον ρυθμό στην συνάντηση. Μέχρι το 25ο λεπτό φιλοδώρησαν με τέρματα ο Δημήτρης Μικελάτος αλλά και ο Σωτήρης Μικελάτος που κατατρόπωσαν την άμυνα του Πανθουριακού για τα καλά, αλλά η πραγματική έκπληξη ήρθε στο 40ο λεπτό με το έξοχο σούτ του νεαρού Βούλγαρου Αντόνιο Μανόλσκι ο οποίος αποτελεί το πρώτο από τα δύο νέα αποκτήματα του Α.Ο.Κ που έπιασαν δουλειά από αυτή την Κυριακή. Η 5άρα στο πρώτο ημίχρονο όμως φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή αφού οι ποδοσφαιριστές της Κυπαρισσίωτικης ομάδας έπιασαν πάλι δουλειά και φόρα με σκόρερ και δοκάρια από τον Δ. Μικελάτο και μετά από αλλαγή το τελευταίο τέρμα που σφράγισε την νίκη ήρθε κοντά στο 89 με τον Διονυσόπουλο που έπαιξε όλα για όλα. Ικανοποιημένος ο πάγκος της ομάδος και ο Προπονητής που βλέπει ότι φέτος η ομάδα έχει μεγάλη άνοδο ιδίως μετά τις νέες κινήσεις για ενίσχυση του ρόστερ.
Το ευρύ σκόρ του 8-0 δεν αφήνει περιθώρια για περισσότερα σχόλια αφού επίκειται σημαντικοί αγώνες εκτός έδρας μέχρι τις γιορτές όπου θα βγουν αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα για την δυναμική της ομάδας. Ανευρος ο Πανθουριακός υπέκειψε απλά στην ανωτερότητα των γηπεδούχων κάνοντας όμως ορισμένες καλές επιθετικές κινήσεις.

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Συμμαχία Ηλείας- Μεσσηνίας για την Ολυμπία Οδό

22/11/2009
Τα οικονομικοκοινωνικά οφέλη, οι προοπτικές αλλά και τα προβλήματα όπως και η πάγια θέση για ανατολική χάραξη στο ύψος του Καϊάφα, ήταν ορισμένες από τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν στη χθεσινή ημερίδα για την Ολυμπία Οδό που διοργάνωσε η Ν.Α. Ηλείας με θέμα «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ - «ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ-ΤΣΑΚΩΝΑ» Επιπτώσεις - Προοπτικές-Προβλήματα για το νομό Ηλείας».
Έργο στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου και του νομού, χαρακτήρισε την Ολυμπία Οδό ο νομάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας, τονίζοντας την επίδρασή του στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Σημείωσε δε, τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε συνδετήριους κόμβους, ενώ για άλλη μια φορά υπογράμμισε την θέση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για ανατολική χάραξη της οδού στον Καϊάφα, όπως και τη συνέχιση του δρόμου προς την Τσακώνα. «Αταλάντευτη είναι η θέση μας για την προστασία του Καϊάφα όπως άλλωστε έχει εκφραστεί δύο φορές το Νομαρχιακό Συμβούλιο για ανατολική χάραξη. Απαιτούνται μελέτες για εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις γι' αυτό το θέμα, όπως και αταλάντευτη είναι η θέση μας να συνεχίσει απρόσκοπτα η Ολυμπία Οδός έως την Τσακώνα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πολλά τα οφέλη - απαιτείται προσοχή
Τα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία, τα οφέλη, καθώς και τα προβλήματα που έχουν σημειωθεί παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια στην ομιλία του ο αντινομάρχης Ευγ. Μπαλκάμος, κάνοντας λόγο κυρίως για τα σημεία εκείνα που απαιτούνται νέα συμπληρωματικά και αναγκαία έργα, όπως στους κόμβους Κυλλήνης, Γαστούνης, Αμαλιάδας, Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας. Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα για επίσπευση των απαλλοτριώσεων όπως και της ανατολικής χάραξης στο οικοσύστημα του Καϊάφα.Αξίζει να σημειωθεί ότι το κομμάτι που αφορά στην Ηλεία των 87,5 χλμ. του τμήματος Πάτρα - Πύργος - Αλφειός, θα κατασκευαστεί με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδες καθοδήγησης και διαχωριστική νησίδα ασφαλείας.
Περιμένουμε εναλλακτικές προτάσεις
Την πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος έθεσε σε πρώτο πλάνο στην σύντομη εισήγησή του ο περιβαλλοντολόγος κ. Κλειδωνάς, σημειώνοντας και τη θέση της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη για τον Καϊάφα. «Το θέμα του Καϊάφα είναι στις άμεσες προτεραιότητες της υπουργού. Συνυπολογίζουμε στην τελική λύση το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Η λύση που θα δοθεί θα βγει από κοινού, σε στενή συνεργασία με τους πολίτες και τους φορείς του νομού. Ήδη η υπουργός έχει ζητήσει νέο φάκελο του έργου με όλες τις εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της μηδενικής λύσης», δήλωσε και υπογράμμισε πως κάθε πρόταση θα συνοδεύεται και από περιβαλλοντική εκτίμηση. Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δ. Ελλάδος κ. Ζεππάτος, κάνοντας μια αναφορά στις αρχικές ενστάσεις του ΤΕΕ πάνω στο έργο, σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει από το υπουργείο επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, να γίνει άμεσα η μελέτη της ανατολικότερης χάραξης για να προστατευθεί απόλυτα ο Καϊάφας και οι οικιστικές ενότητες και να σταματήσει η πληρωμή διοδίων πριν την ολοκλήρωση αυτού.

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Δεν πάει πιο κάτω, το λάδι έπιασε πάτο!...

Βολές κατά της πλειοψηφίας της νομαρχίας Μεσσηνίας, εξαπέλυσε ο επικεφαλής του συνδυασμού Συνεργασία για τη Μεσσηνία Θανάσης Πετρακος. Ο κος Πετράκος έκανε λόγο για πλήρη αποτυχία σε ότι αφορά την προώθηση των προβλημάτων του νομού, κυρίως για την προώθηση του θέματος του ΠΟΠ και του εργαστηρίου ελαιολάδου.
Οι τιμές του προϊόντος παραμένουν πολύ χαμηλές ενώ η παραγωγή μπορεί να είναι καλή, οι αποδόσεις όμως του λαδιού δεν είναι οι επιθυμητές. Αρκετά ελαιοτριβεία έχουν φουλάρει την παραγωγή αλλά όπως τονίζουν οι ελαιοτριβείς οι τιμές παραμένουν στα 2,30 με 2,40 ευρώ το κιλό με αποτέλεσμα να προδιαγράφεται μια δύσκολη χρονιά για το εισόδημα των αγροτών μας και οι διαμαρτυρίες να κορυφώνονται μέρα με την μέρα. Το θέμα έφτασε και στη Βουλή όπου η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου τα έψαλε ένα χεράκι στο αρμόδιο υπουργείο ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων που υιοθέτησε προεκλογικά η Κυβέρνηση.

ΙΚΑ με 1 υπάληλο εξυπηρετεί 10.000 κατοίκους! Ελεος!

21/11/2009
Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο Δήμαρχος Φιλιατρών Κος Αλκης Ξύγκας στον Διοικητή του ΙΚΑ με την οποία ο κος Ξύγκας θίγει την παντελή στελέχωση με μόνιμο προσωπικό στο ΙΚΑ της πόλη μας. Στην επιστολή του ο κος Ξύγκας αναφέρει τα εξής: ......
"Κύριε Διοικητά, Επισκέφθηκα σήμερα 18/11/2009 το Γραφείο του Υποκαταστήματος Ι.Κ.Α. της πόλης μας, το οποίο νωρίτερα είχε επισκεφθεί και ο συντονιστής Διοίκησης Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Αναστάσιος Καλαμαράς.
Αιτία της επίσκεψής μου ήταν το γεγονός ότι έφεραν στο παρακείμενο Φαρμακείο μου, τον Προϊσταμενο του Ι.Κ.Α. κ. Θεόδωρο Σαπέρα, προκειμένου να του μετρήσω την πίεση και να παράσχω τις πρώτες βοήθειες. Πράγματι είχε έντονη ταχυκαρδία και η πίεση είχε αγγίξει τα επικίνδυνα όρια 20 -11!!!!! Πληροφορήθηκα λοιπόν ότι είχε δημιουργηθεί λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας, πολύ μεγάλη ένταση ανάμεσα στον συντονιστή σας και τους ασφαλισμένους, οι οποίοι έντονα διαμαρτυρόντουσαν για την αδιαφορία της Διοίκησή σας να στελεχώσει το γραφείο του Ι.Κ.Α. της πόλης μας με το ανάλογο αριθμό προσωπικού.
Λειτουργεί με έναν και μόνο Υπάλληλο, τον Προϊστάμενο, όταν είναι κοινή διαπίστωση, πως ένα τέτοιο γραφείο δεν μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερο από 5 ή 6 Υπαλλήλους (λαμβάνοντας υπόψη τη στελέχωση όλων των αντίστοιχων γραφείων Ι.Κ.Α. του νομού μας) και πάντως σε καμία περίπτωση μόνο με έναν.
Ο κ. Καλαμαράς με διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει την αγωνία τη δική μου, ως Δημάρχου της πόλης των Φιλιατρών, αλλά και των ασφαλισμένων σας, το πλήθος των οποίων είναι πολύ μεγάλο, για να εξυπηρετηθεί από έναν και μόνο υπάλληλο.
Σημειώνεται πως και έξω από το γραφείο μου συγκεντρώνεται καθημερινά μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων, κυρίως οικοδόμοι, οι οποίοι δυσαρεστημένοι από την εξυπηρέτησή τους διαμαρτύρονται έντονα. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και θεωρούμε πως οι ασφαλισμένοι σας, καθώς και εγώ προσωπικά ως Δήμαρχος αξίζουμε το σεβασμό της Διοίκησης του Ι.Κ.Α., σε μια κοινωνία που δε θα προσβάλει εμάς.. εσάς...και τον πολιτισμό μας. Η εικόνα της υφιστάμενης λειτουργίας του Υποκαταστήματος Ι.Κ.Α. Φιλιατρών μειώνει το Ελληνικό Κράτος, την Ελληνική Πολιτεία και αγνοεί παντελώς τον Έλληνα Πολίτη."

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Ημερίδα του Δήμου Φιλιατρών για το ελαιόλαδο

20/11/2009
''Είναι ίσως κοινοτυπία ότι η σημασία της ελιάς και των προϊόντων της για τη διατροφή, την υγεία και την εθνική οικονομία είναι μεγάλη. Η χώρα μας είναι η τρίτη δύναμη παγκοσμίως στην παραγωγή ελαιολάδου. Ταυτόχρονα, είμαστε μέλη της παγκόσμιας αγοράς με τις μεγάλες απειλές και τους κινδύνους αλλά και με αρκετές ευκαιρίες. Ωστόσο το προϊόν μας έχει ένα ασήμαντο μερίδιο στις διεθνείς αγορές. Η νέα ελαιοκομική χρονιά ξεκίνησε με χαμηλότερες τιμές από τις προηγούμενες. Η ανοργάνωτη ελληνική γεωργία με τα μόνιμα και συνεχώς διογκούμενα διαρθρωτικά της προβλήματα δυσκολεύεται να κατανοήσει τα κελεύσματα των καιρών. Οι εξελίξεις τρέχουν με ασύλληπτη ταχύτητα. Πως το ελαιόλαδο θα μπορέσει να γίνει καλύτερο και ανταγωνιστικότερο προϊόν;''
Ο Δήμος Φιλιατρών συμμεριζόμενος την αγωνία και τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών διοργανώνει την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 19:00 μ.μ. στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο ημερίδα με τίτλο: «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΑΓΝΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ – ΣΕ ΠΤΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ. ΓΙΑΤΙ;» Ομιλητές: Πετροπούλου Ζωή (Γεωπόνος του Δήμου Φιλιατρών, Θέμα: Η οικονομική βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή των Φιλιατρών), Κόκκινος Γιώργος (Γεωπόνος – Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ελαιολάδου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης «Νηλέας», Θέμα: Η ελαιοκαλλιέργεια σε κρίσιμη καμπή). Προβληματισμοί και προτάσεις: Βασίλης Ζαμπούνης (Γεωργοοικονομολόγος – εκδότης του περιοδικού «ΕΛΙΑ και ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ», Θέμα: Η ποιότητα από το χωράφι στο ράφι. Πως θα την αξιοποιήσουμε). Μετά το τέλος των ομιλιών θα γίνει ανοικτή συζήτηση με σκοπό να ανταλλαγούν εμπειρίες και προβληματισμοί σχετικά με την παραγωγή και την διάθεση του ελαιολάδου.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Καποδίστριας 2 υπο όρους με ισχυρό Δήμο υποστηρίζει η Κυπαρισσία

ΣΤΟ προσκήνιο επανέρχεται η συζήτηση για τον Καποδίστρια 2 μετά την διαβούλευση που ετοιμάζει η Κυβέρνηση καθώς οι Δήμοι λαμβάνουν θέση για το θέμα. Μετά την αποφαση κατά πλειοψηφία στο Δήμο Φιλιατρών για αυτόνομο Δήμο αλλά με την προοπτική ενός μεγάλου ισχυρού Δήμου στην Τριφυλία, ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας επανέλαβε σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ερωτηθείς την προοπτική ενός ενιαίου Δήμου υπο προυποθέσεις με αφρομή και την συνεδρίαση του Δ.Σ. για το σοβαρό αυτό θέμα. Ο Δήμαρχος της πόλης είχε αανφερθει ξανά στο θέμα
Πιο αναλυτικά ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης σε προηγούμενο Δ.Σ. είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι: «Η διοικητική μεταρρύθμιση που για καιρό είχε ετοιμαστεί να σχεδιάζεται από την προηγούμενη κυβέρνηση και λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις των δύο τακτικών συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ, πρέπεινα προχωρήσει και να ολοκληρωθεί. Κι αυτό γιατί δημιουργεί θετικές προοπτικές για τη λειτουργία των δήμων, μια και θέματα που αφορούν σχεδιασμό ευρύτερης κλίμακας όπως είναι προγραμματισμός, τεχνική και οικονομική υπηρεσία, θα αναλαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο ενώ θα διαχειρίζονται οι επιμέρους δήμοι με αναβαθμισμένων αρμοδιοτήτων αντιδήμαρχο και τοπικό συμβούλιο, τα θέματα της καθημερινότητας. Ουσιαστικά, η επαφή των δήμων με τους δημότες όπως είναι σήμερα δεν θα πάψει να υφίσταται συνεπώς η αντίδραση των μικρότερων δήμων ότι θα χάσουν η δυνατότητα επαφής δεν έχει κάποια ουισαστική βάση προς το παρόν. Παράλληλα ένα στοιχείο που τίθεται ως προϋπόθεση είναι ότι όποιες αρμοδιότητες κι αν δοθούν στους δήμους πρέπει να συνοδεύονται και από τις απαραίτητες πιστώσεις».
Σε νεώτερες δηλώσεις του σήμερα ερωτηθείς εξήγησε ότι 'ο Καποδίστριας 2 με βρίσκει σύμφωνο με τον όρο ότι θα υπάρξουν πόροι και Δήμοι με προσωπικό για να επιλαμβάνονται σε θέματα έργων , περιβάλλοντος, τεχνικών υπηρεσιών, νομικής υποστήριξης, οικονομικής υπηρεσίας, άρα σε επιστήμονες που θα έχουν την τεχνογνωσία να φέρουν σε πέρας όλα τα αντικείμενα δράσης'. Υποστήριξε ότι η Τριφυλία παραμένει ενιαίος γεωγραφικός χώρος και είναι εφικτό περισσότερο το σενάριο των 4-5 Δήμων και όχι των 8-9 που θα οδηγήσει σε άλλα σχήματα, αλλά όλα τα παραπάνω προυποθέτουν διάλογο, πόρους και προγραμματισμό.

Αυτονομία διεκδικούν τα Φιλιατρά για τον Καποδίστρια 2

19/11/2009
Στο να παραμείνουν τα Φιλιατρά αυτόνομα σαν δήμος στην επερχόμενη διοικητική μεταρρύθμιση αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης κατά πλειοψηφία, έχοντας όμως αρκετούς προβληματισμούς αλλά και δεύτερη πρόταση, η οποία λέει ότι θα συμφωνούσε στη δημιουργία ενός ενιαίου Δήμου Τριφυλίας, εστιάζοντας εδώ όμως ότι η έδρα του θα πρέπει να είναι τα Φιλιατρά.
Πάντως από ό,τι φάνηκε και από την διαδικασία των ψηφοφοριών στο τέλος της συνεδρίασης, το Δημοτικό Συμβούλιο προβληματίστηκε αρκετά πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς δεν φάνηκε να κυριαρχεί όπως παλιότερα η άποψη να παραμείνει ο δήμος όπως είναι σήμερα. Αυτή την φορά όχι μόνο ακούστηκαν φωνές αλλά κατατέθηκαν προτάσεις υπέρ της διεύρυνσης του δήμου, ενώ ένα άλλο σημείο που απασχόλησε έντονα το Σώμα ήταν το αν θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση στην παρούσα φάση ή θα πρέπει πρώτα να δοθούν οι προτάσεις και τα δεδομένα του υπουργείου και πάνω σε αυτά να αποφασίσουν. Τελικά το συμβούλιο προκειμένου να έχει και ο δήμαρχος μια επίσημη απόφαση, στις όποιες συζητήσεις συμμετέχει, αποφάσισε: κατά πλειοψηφία ο δήμος να παραμείνει με την σημερινή του μορφή, μένοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της θέσης αυτής εφόσον παρουσιαστούν νέα δεδομένα.
Χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο δήμαρχος Αλκης Ξύγκας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να δούμε όλοι το όφελος της πόλης σε βάθος χρόνου στο μέλλον και σε αυτό δεν χωρά πολιτική εκμετάλλευση και να μην φέρουμε τον κόσμο σε διχόνοια" ενώ αντιρρήσεις εξέφρασαν με προτάσεις οι κ. Σωτηρόπουλος και Σαπέρας απο τις παρατάξεις του Σώματος.

Με πληροφορίες απο την 'Ελευθερία'

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Διανομή τροφίμων στους Πολύτεκνους της πόλης

Από το δραστήριο Σύλλογο Πολυτέκνων Κυπαρισσίας ανακοινώνεται ότι αρχίζει η διανομή τροφίμων στους δικαιούχους ΑΠΟΡΟΥΣ Πολύτεκνους του συλλόγου μας. Την Δευτέρα 16/Νοεμβρίου2009 το απόγευμα θα αρχίσουν να διανέμονται ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ στο γραφείο του συλλόγου στο Εργατικό Κέντρο Κυπαρισσίας. Για τη διανομή των υπολοίπων τροφίμων θα ακολουθήσουν άλλες ανακοινώσεις. Αξίζει να τονίσουμε ότι ο Σύλλογος καταβάλλει προσπάθειες για την ενίσχυση των οικογενειών που πληττονται απο την οικονομική κρίση στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.
Για περισσότερες πληροφορίες στο σύλλογο και στα τηλέφωνα: 6945 555 270. Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Πρόεδρος και η Γραμματέας του Συλλόγου Κωνσταντόπουλος Κων/νος Σπανού και Θεοδωρακοπούλου Βασιλική.

Ημερίδα για την νέα γρίπη στα Φιλιατρά

18/11/2009
Ημερίδα - ενημερωση για τον νεο ιό της γρίπης των χοίρων Η1Ν1 θα πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στο Βορρέειον Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών. Την ημερίδα διοργανώνει απο κοινού ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών και ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας σε μια προσπαθεια ενημέρωσης εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων και κοινού.
«Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ που οφείλεται στον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1 είναι πλέον γεγονός και δικαιολογημένα προκαλεί ανησυχία στους πολίτες και πληθώρα ερωτημάτων που ζητούν απαντήσεις…. Η νέα γρίπη, μέχρι στιγμής, εμφανίζεται ..... ήπια στη χώρα μας…. Το κλείσιμο τμημάτων και τάξεων σχολείων σε διάφορες περιοχές της χώρας λόγω συρροής κρουσμάτων γρίπης είναι μια πραγματικότητα…..
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάνει έκκληση για συμμετοχή στον εμβολιασμό, ενώ οι επιστήμονες σημειώνουν ότι το πανδημικό εμβόλιο είναι ασφαλές….»
Ομιλητές της ημερίδας θα είναι οι: Φωτόπουλος Δημήτρης Πνευμονολόγος με θέμα: Εποχιακή – Πανδημική Γρίπη, Βλάσσης Ευθύμιος Παθολόγος με την εισήγηση: Φάρμακα για τη γρίπη,
Μητρόπουλος Λάμπρος Παιδίατρος με αντικείμενο: Γρίπη στα παιδιά και οΑβαρλής Παντελής Πνευμονολόγος που θα αναλύσει το θέμα: Εμβόλια.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Ποτάμι οργής απο τους αγρότες για τις ζημιές..

17/11/2009
Ιδιαίτερα σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στη Μεσσηνία, με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων να κυριαρχούν. Πολλοί από αυτούς συναντήθηκαν στο Χανδρινού και αποφάσισαν από κοινού να διεκδικήσουν άμεσες λύσεις στα προβλήματα τους και ειδικά στα θέματα που αφορούν στο ελαιόλαδο. Εν τω μεταξύ, εκτός από τα σοβαρά προβλήματα με τις τιμές των προϊόντων και το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι Μεσσήνιοι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα από την πρόσφατη κακοκαιρία.Οι παραγωγοί ζητούν από την πολιτεία να τους αποζημιώσει το συντομότερο δυνατό.
Στην Τριφυλία οι παραγωγοί παραμένουν ανάστατοι και τονίζουν ότι πέρα απο τις ημερίδες και συγκεντρώσεις επιθυμούν να χαραχθεί Εθνική στρατηγική επιτέλους για το ελαιόλαδο αλλά και την θωράκιση του έξτρα παρθένου της περιοχής μας και της ποικιλίας Κορωνέικης.

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

ΣΠΟΡ: Στην 2η θέση σκαρφάλωσε ο Α.Ο. Κυπαρισσίας

ΜΕ την μοναξιά της κορυφής βρίσκεται το Φαραί στην Α τοπική κατηγορία μετά το τελευταίο νικηφόρο παιχνίδι ενώ ο Α.Ο.Κ. λόγω αποχώρησης του Πλατύ πήρε άνευ αγώνα τους πόντους και τώρα βρίσκεται στην 2η θέση, ενώ το επόμενο εντός έδρας παιχνίδι θα βοηθήσει στη ψυχολογία της Ομάδας για ένα ακόμα νικηφόρο αποτέλεσμα στον αγωνιστικό χώρο.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ( πάντα στην 7η αγωνιστική)
Σπερχογεία-ΑΕ Αβίας ............................................3-0
Χώρα-Τσικλητήρας Πύλου................................2-2
Αίας-Φαραί....................................................................1-2
Ατρόμητος Πλατύ-Κυπαρισσία..........0-3 (χ.α.)
Πανιώνιος-Αστέρας Βαλύρας.........................3-0
Πανθουριακός-Μιλτιάδης..................................0-2
Ηρακλής-Απόλλωνας...........................................0-1
Μεθώνη-Εθνικός .....................................................0-0
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1. Α.Ο. Φαραί 17-5 15
2. Κυπαρισσία 16-7 14
3. Απόλλωνας 11-11 13
-. Ηρακλής 13-7 13
-. Μιλτιάδης 10-9 13
6. Εθνικός Μ. 10-3 12
-. Μεθώνη 9-7 12
8. Σπερχογεία 19-9 11
9. Πανιώνιος 13-11 10
10. Αβία 10-9 8
-. Χώρα 11-13 8
-. Πανθουριακός 6-11 8
13. Πύλος 11-10 7
14. Αίας 6-8 6
15. Βαλύρα 8-29 3
16. Πλατύ -
* To Πλατύ έχει παραιτηθεί από το πρωτάθλημα
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Χώρα-Σπερχογεία
ΑΕ Αβίας-Αίας
Τσικλητήρας Πύλου-Ατρόμητος Πλατύ
Φαραί-Πανιώνιος
Κυπαρισσία-Πανθουριακός
Αστέρας Βαλύρας-Ηρακλής
Μιλτιάδης-Εθνικός
Απόλλωνας-Μεθώνη

Εκδήλωση για τα ναρκωτικά στο Βορρέειο Φιλιατρών

16/11/2009
Μια εξαιρετική εκδήλωση - ενημέρωση για τις ναρκωτικές ουσίες έγινε το Σάββατο στις 7 το απόγευμα στο Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 80 άτομα ανάμεσα τους και παιδιά τα οποία παρακολουθούσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα λεγόμενα των ομιλητριών.
Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Κα Βιβή Παντελάκη η οποία αφού καλοσώρισε τον κόσμο, είπε ότι η εκδήλωση είναι η συνέχεια της καλοκαιρινής που είχε γίνει και έγινε κυρίως για τα παιδιά του Λυκείου και του Γυμανσίου που λόγω των πανελληνίων εξετάσεων δεν την παρακολούθησαν.
Αναφέρθηκε πριληπτικά στην σύγχρονη μάστιγα των ναρκωτικών τα οποία έχουν διεισδύσει ......στην νεολαία με ολέθρια σε αρκετές περιπτώσεις αποτελέσματα.
Η κα Μαρούκη Ζωή αναφέρθηκε ονομαστικά στα ναρκωτικά τα υποκοριστικά τους, απο που παράγονται και το ποσο εθιστικά είναι. Ξεκίνησε απο τα λεγόμενα ελαφρά ναρκωτικά (Χασίς) και μετα απο μια πορεία στις διάφορες μορφές (κοκκαίνη, Κράκ, κλπ) κατέληξε προοδευτιλα στα σκληρά ναρκωτικά όπως είναι η ηρωϊνη. Σε κάθε αναρκωτικό που αναφερόταν η Κα Μαρουκη παρουσίαζε και σχετικές διαφάνειες.
Από την πλευρά της η Κα Κερασιώτη μίλησε για τον ΟΚΑΝΑ το πς λειτουργεί και τι είδους βοήθεια προσφέρει στην απεξαρτηση των χρηστών και την κοινωνική τους επανένταξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ όλη την διάρκεια της ενημέρωσης ο κόσμος έθετε ερωτήματα προκειμένου να λάβει περισσότερες πληροφορίες για τα ναρκωτικά.

*Ευχαριστούμε το filiatranews για την παραχώρηση του υλικού του

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Στόχος η μικροεγκληματικότητα και οι παραβατικότητα...

15/11/2009
Η μικροεγκληματικότητα και η αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών που εντάσσονται στην καθημερινότητα του πολίτη είναι οι - σε άμεση προτεραιότητα- στόχοι αυτή την περίοδο στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πριν περίπου 6 μήνες, ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, ταξίαρχος Γιώργος Καραβίτης απαντά στις ερωτήσεις του «Θάρρους» για την ασφάλεια των πολιτών, τη μικροεγκληματικότητα, το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών, τα τροχαία ατυχήματα, αλλά και την έλλειψη δύναμης. Βάσει των στοιχείων, όπως τονίζει, η μικροεγκληματικότητα κινείται στα περσινά επίπεδα, κάτι στο οποίο έχει συνεισφέρει η εμφανής αστυνόμευση. Είναι γεγονός, άλλωστε, ότι τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί, τουλάχιστον σε επίπεδο πρωτεύουσας νομού, αλλαγή στον τρόπο αστυνόμευσης, με θετικά, κατά γενική ομολογία, αποτελέσματα. Ο ίδιος αναγνωρίζει το αίσθημα ανασφάλειας που δημιουργείται σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, γι’ αυτό και καταβάλλεται προσπάθεια για συνεχή παρουσία των ειδικών ομάδων όπως η ΟΠΚΕ. Παράλληλα, με τις τελευταίες τακτικές και έκτακτες μεταθέσεις η δύναμη αυξήθηκε κατά 35 άτομα.
Σε επίπεδο τροχαίων ατυχημάτων, ο αριθμός εξακολουθεί να είναι μεγάλος, ενώ, τέλος, ο κ. Καραβίτης τονίζει ότι το έργο που δε φαίνεται και δεν μπορεί να αποτιμηθεί από τους πολίτες είναι η πρόληψη, επισημαίνοντας πως το γεγονός ότι δε συμβαίνουν αδικήματα που παρατηρούνται σε άλλες περιοχές, δε σημαίνει ότι δε θα υπήρχαν σε διαφορετική περίπτωση.

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Στο 15510 για παράπονα και ενημέρωση καταναλωτών

14/11/2009
Σε λειτουργία έχει τεθεί το παρατηρητήριο καταναλωτή, μέσω του οποίου οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται, για να ενημερωθούν για τη λειτουργία της αγοράς, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, σε περιπτώσεις προβλημάτων με συναλλαγές αλλά και να διατυπώσουν παράπονα και καταγγελίες. Ο αρμόδιος αντινομάρχης Μεσσηνίας Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε στο θέμα αυτό, αλλά και την σημασία της ενδυνάμωσης της δράσης του, που ξεκινά με την κλήση στον αριθμό 15510.
Ο νέος θεσμός πρέπει να πετύχει καθώς η Μεσσηνία θεωρείται ένα παραγωγικός τόπος που απαιτεί περισσότερη εντατικοποίηση διαφύλαξης των τοπικών προιόντων αλλά περισσότερο την προστασία του καταναλωτή και κατ επέκταση των ίδιων των παραγωγών αφού οι αγρότες του Νομού μας είναι ταυτόχρονα καταναλωτές των ίδιων των προιόντων μας.

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Ικανοποιητική η πορεία υλοποίησης του Βιολογικού

ΣΤΗΝ αυτοψία του Τεχνικού συμβούλου του έργου του Βιολογικού με τον εργολάβο και τους παράγοντες του Δήμου Κυπαρισσίας, εστίασε σε δηλώσεις του ο κ. Δήμαρχος αναλύοντας την πορεία του μεγάλου έργου για την περιοχή μετά την τελευταία συνάντηση.
O δήμαρχος της πόλης Γιώργος Σαμπαζιώτης εξήγησε ότι αρχικά : «είχαμε την πρώτη ενημέρωση για την πορεία των κατασκευών, για το δίκτυο αποχέτευσης του νοτιοδυτικού τμήματος και τον βιολογικό καθαρισμό. Στο δίκτυο αποχέτευσης διαπιστώθηκε ότι οι ρυθμοί έχουν αυξηθεί με νέα συνεργεία με σκοπό να καταφέρεουμε προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία που έιναι στις 15 /12/2009.
Η υπόσχεση που έχουμε από τον εργολάβο είναι ότι θα εργαστει ενταντικά ακόμα και στα Σαβαβτοκύριακα ώστε να τελειώσει το έργο, δεδομένου ότι τις τελευταίες μέρες έχει τοποθετηθεί και τρίτο συνεργείο
" Ο κ. Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών στο αναφερομενο κομμάτι για να υπογραμμίσει ότι "η ουσία περάιωσης του έργου θα είναι ευεργετική για τον εργολάνο ώστε να μπορέσει να πληρωθεί το έργο, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχει πρόβλημα εξόφλησής του αλλά περισσότερο για τον Δήμο μας ώστε να το παραδώσουμε".
Σχετικά με το έργο αυτό αλλά και τον Βιολογικό αναφέρθηκε στις αποφάσεις και διευκρινίσεις που δόθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, σχειτκά με το ποσό που επιμερίζεται στην ΔΕΥΑΚΥ για ιδία συμμετοχή, όπου και βρέθηκε τελικά η χρυσή τομή. Κατέληξε λέγοντας ότι "Το έργο του βιολογικού θα λέγαμε ότι προχωρά με σαφή χρονοδιάγραμμα. Σύντομα ολοκληρώνεται και η παραγγελία των μηχανολογικών και οι δικτυώσεις οι εσωτερικές, με σκοπό να έχουμε τελειώσει μέσα στις ημερομηνίες που έχουμε θέσει για Φεβρουάριο - Μάρτιο του 2010. Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν το έργο όμως παρόλα αυτά τα συνεργεία δουλεύουν συνεχώς με πολύ καλούς ρυθμούς. Σύντομα θα ξεκινήσουν και εκσκαφές για την τοποθέτηση του αγωγού μεταφοράς".

Σε λίμνη μετά απο τις βροχές...μετατρέπεται το εθνικό οδικό δίκτυο

13/11/2009
ΣΥΧΝΑ λόγω των βροχοπτώσεων είναι τα τροχαία ατυχήματα στο εθνικό οδικό δίκτυο και ιδίως στο δρόμο Κυπαρισσίας- Φιλιατρών που αποτελεί κίνδυνο για τους οδηγούς. Με τη βροχή οι δρόμοι μετατρέπονται σε..λίμνες με αποτέλεσμα να έχουμε πρόσφατα δύο εκτροπές οχημάτων, ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς.
Πιο αναλυτικά ένα ΙΧ αυτοκίνητο κινούμενο στην εθνική οδό Τσακώνας – Καλού Νερού, λίγο πριν το Κακόρρεμα, εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε χωράφι σταματώντας με το πίσω μέρος του πάνω σε μια ελιά. Επίσης ενα ακόμη ΙΧ κινούμενο στην εθνική οδό Κυπαρισσίας – Φιλιατρών εξετράπη της πορείας του στο ύψος της διασταύρωσης με το χωριό Εξοχικό και μετά απο τρελλή πορεία καρφώθηκε πάνω σε στύλο όπου χρειάστηκε επέμβαση της οδικής βοήθειας ώστε να ανασυρθεί. Μήπως κάποιοι αρμόδιοι πρέπει να επέμβουν άμεσα πριν καλά καλά έρθει ο χειμώνας;

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Εβρεξε προβλήματα στους Δήμους της Τριφυλίας...

12/11/2009
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων κ. Ηλίας Βαρούτσος μιλώντας στον 936 για την κακοκαιρία τόνισε ότι ‘μάθαμε ότι υπάρχει σοβαρή ζημιά από τις παρυφές του Βρωμονερίου μέχρι την Χρυσή Ακτή αλλά το επίκεντρο εντοπίζεται στο Βρωμονέρι με ζημιές πάνω από 50% σε δέντρα και τον καρπό’ για να προσθέσει ότι ‘η χαλαζόπτωση θα επιβαρύνει την ποιότητα του λαδιού που θα βγουν υποβαθμισμένα και ξέχωρα που οι αποδόσεις θα είναι ακόμα χειρότερες τόσο φέτος όσο και του χρόνου και ζητούν οι παραγωγοί να ληφθούν μέτρα όπως ράβδισμα ή ράντισμα αφού θα προσπαθήσουν να περισώσουν ότι έχει απομένει’.
Εξήγησε ότι ‘το βασικό επίσης είναι ότι στο εύρος της ζημιάς να γίνει πραγματική εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ και όχι σε άλλες περιοχές που ενδεχομένως υπάρξουν παραγωγοί που θα ζητήσουν δηλώσεις και σε περιφέρειες που δεν υπάρχουν προβλήματα’ ενώ για τις τιμές θεώρησε ότι ‘φέτος είναι ξεφτίλα και εκείνο που πρέπει να γίνει είναι η άμεση χρηματοδότηση σε συνεταιρισμούς που διαθέτουν την υποδομή και μπορούν να κάνουν ποιοτικό και επώνυμο ελαιόλαδο αλλά και συγκέντρωση του προιόντος μαζί με την ΕΑΣ προκειμένου με άτοκη χρηματοδότηση για 3 χρόνια να δοθούν οι επιταγές στους παραγωγούς και φυσικά τα 2,40 δεν μας ικανοποιούν’ . Ζήτησε να ληφθούν μέτρα από το αρμόδιο υπουργείο κάνοντας έκκληση στους αρμόδιους και καταλήγοντας ότι ‘οι κάτοικοι ζουν από το λάδι κατά 90% και αυτό δεν αποτελεί υπερβολή και αποτελεί το μοναδικό εισόδημα που απέμεινε εκτός από τα σταφύλια’.

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Μεγάλες καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή απο τις καρικές συνθήκες

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ είναι οι ζημιές που άφησε πίσω της η χαλαζόπτωση και οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή των Γαργαλιάνων με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση και να ζητούν επιτακτικά την άμεση αποστολή κλιμακίων του ΕΛΓΑ προκειμένου να προβούν στις πρώτες εκτιμήσεις.
Όπως μας δήλωσε ο παραγωγός κ. Παναγιώτης Παγάνης ‘με τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη περιοχή μας να διαρκούν για αρκετή ώρα με έντονη χαλαζόπτωση που άφησε πίσω της μεγάλα σημάδια καθώς οι ζημιές εκτείνονται από την περιοχή Πηγάδια, Βρωμονέρι του Δήμου Γαργαλιάνων φτάνοντας μέχρι τη περιοχή Κοκινοχώραφα’ για να προσθέσει ότι ‘η παραγωγή φέτος σε αυτές τις περιοχές ήταν ικανοποιητική ξεκινώντας με καλές αποδόσεις αλλά ήρθε η χαλαζόπτωση να μας αποτελειώσει’. Συμπλήρωσε ότι ‘επλήγη κυρίως η παραλιακή ζώνη με πληγές στον ελαιόκαρπο αλλά και σε ορισμένα κηπευτικά και μετά τις χαμηλές τιμές στο λάδι ήρθαν οι καιρικές συνθήκες να συμπληρώσουν το άσχημο σκηνικό’ ενώ σε ότι αφορά τις τιμές ‘φέτος βρίσκονται στη περιοχή μας στο 2,40 ευρώ το κιλό με καθοδικές τάσεις και εκτιμούμε ότι μετά το χαλάζι θα μειωθούν και οι στρεμματικές αποδόσεις και ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να έρθει σύντομα οι εκτιμητές και να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί στο πραγματικό ύψος ζημιάς που τους αναλογεί και πιστεύουμε ότι το καλό πρόσωπο που έδειξε ο ΕΛΓΑ τα τελευταία 3 χρόνια θα συνεχιστεί’.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι ‘η ζημιά με τις πρώτες εκτιμήσεις αγγίζει το 50% και το ξεπερνά με έντονη καρπόπτωση και με προβλήματα στους εναπομείναντες καρπούς που θα σαπίσουν αλλά και στα ελαιόδεντρα που έχουν πληγές και μάλιστα το ίδιο φαινόμενο είχε παρουσιαστεί προ 2 ετών’ για να καταλήξει ότι ‘η συγκομιδή ολοκληρώνεται στην περιοχή ως το τέλος Δεκεμβρίου αφού πάντα έχουμε πρώιμη παραγωγή στο τόπο μας’.
ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Τα μεγάλα συμφέροντα χειραγωγούν το λάδι

«Χειραγώγηση της τιμής του ελαιολάδου από μεγάλα συμφέροντα, κυρίως από την Ιταλία», καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας κ. Νίκος Προκοβάκης, ο οποίος πάντως θεωρεί ότι «τα πάντα θα κριθούν από το πόσο ενωμένοι θα εμφανιστούν οι ίδιοι οι παραγωγοί». Σε δηλώσεις του μετά την πρώτη και άγονη δημοπρασία ελαιολάδου από τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων, ο κ. Ν. Προκοβάκης υπογράμμισε: «Η τιμή των 2,70 ευρώ που δεν δέχτηκαν οι παραγωγοί είναι χαμηλή για την περίοδο, αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι πέρυσι η αντίστοιχη τιμή είχε αφετηρία τα 3,40 ευρώ. Εκτιμώ πως μεγάλα συμφέροντα, κυρίως από την πλευρά της Ιταλίας, καλόμαθαν από την περσινή χρονιά και επιχειρούν να πετύχουν τα ίδια, χειραγωγώντας τις τιμές. Από κει και ύστερα, τα πάντα εξαρτώνται πόσο ενωμένοι θα εμφανιστούν οι ίδιοι οι παραγωγοί».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας χαρακτηρίζει την φετινή κατάσταση «κόμη πιο δυσχερή, παρότι φέτος υπήρξε καθοδική πορεία στην τιμή των λιπασμάτων. Θα είναι δύσκολη η ζωή για τους παραγωγούς, μιας και το λάδι δεν θα κρατηθεί βέβαια στα επίπεδα των 2,70 ευρώ. Θεωρώ ότι η τιμή θα πιεστεί προς τα κάτω, αλλά το θέμα είναι πόσο ακριβώς και ιδιαίτερα εάν θα ακολουθήσει τα περσινά δεδομένα. Μακάρι πάντως να διαψευστούμε και να μην επιβεβαιωθούν οι μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι η τιμή θα πέσει κάτω από τα 2 ευρώ, όπως και πέρυσι». Αυτές τις διακυμάνσεις που οδηγούν σε χαμηλή τιμή του προϊόντος ο Ν.Προκοβάκης τις αποδίδει στα «γνωστά και μη εξαιρετέα παιχνίδια όπου οι πάντες περιμένουν να αγοράσουν στην χαμηλότερη δυνατή τιμή, άλλωστε μιλάμε για ένα προϊόν χρηματιστηριακά εισηγμένο που μοιραία εντάσσεται σ' ένα παιχνίδι ευρύτερων δοσοληψιών. Σε τέτοια παιχνίδια συμμετέχουν οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ και των μεγάλων τυποποιητικών μονάδων, ή ακόμα και οι επίσημες αρχές ολόκληρων κρατών.»

Ξεκίνησε πιλοτικά ο εμβολιασμός...

11/10/2009
Ξεκίνησε πιλοτικά σήμερα, ο εμβολιασμός του προσωπικού σε 28 Νοσοκομεία της χώρας, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα, θα αρχίσουν να εμβολιάζονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Το Υπουργείο Υγείας, απευθύνει έκκληση στους γιατρούς να εμβολιαστούν και να ενημερώνουν τους πολίτες τόσο για τη νόσο όσο και για τον εμβολιασμό. Καθ’ όλη αυτή την περίοδο οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται από την τηλεφωνική γραμμή 1135 για τα κέντρα εμβολιασμού της περιοχή τους.
Στην Καλαμάτα θα υπάρχουν 4 εμβολιαστικά κέντρα, στην Κυπαρισσία θα διεξάγοντια εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο της πολης και στα Κέντρα υγείας Φιλιατρών, Πύλου και αλλού το επόμενο χρονικό διάστημα. Ωστόσο απομένει να δούμε ποιοί τελικά θα κάνουν το εμβόλιο.

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Αντί για αμμοχάλικο στο δρόμο… σακούλες σκουπιδιών

10/11/2009
Απίστευτο κι όμως...Ελληνικό είναι αυτό που αποκαλύφθηκε ως συνέπεια μιας κατολίσθησης στο νεοκατασκευασθέντα (!) δρόμο Καζάρμα - Χώρα, όπου αντί για το προβλεπόμενο αμμοχάλικο που θα έπρεπε να τοποθετηθεί στην υπόβαση του δρόμου στο συγκεκριμένο σημείο, είχαν… θαφτεί – δηλαδή χρησιμοποιηθεί – σακούλες σκουπιδιών. Ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας Χρήστος Μαλαπάνης επικρίνει την ηγεσία της Νομαρχίας για την στάση της σε ότι αφορά την κατασκευή των έργων και ζητά άμεσα να προχωρήσουν συγκεκριμένες ενέργειες.
Η ποιότητα των έργων πρέπει να αποτελεί μείζον θέμα για τους πολιτικούς μας ταγούς και μάλλον ήρθε η ώρα να επέμβει ο Εισαγγελέας για την υπόθεση που πιθανόν να έχει και άλλες προεκτάσεις καθώς τώρα με τις βροχές θα...αποκαλυφθούν πιθανόν και άλλοι δρόμοι που κατασκευάαζονται ημιτελείς και εγκυμονούν κινδύνους για την δημόσια ασφάλεια. Ελεος πια!

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Μέτρα για τόνωση της ασφάλειας των πολιτών στην Τριφυλία

ΕΙΧΑΜΕ επισημάνει ότι ανησυχία διακατέχει τους πολίτες για τα κρούσματα κλοπών τις τελευταίες εβδομάδες στην Τριφυλία με αφορμή περιστατικά που συχνα πυκνά καταγράφονται στο Αστυνομικό δελτίο με αποκορύφωμα την ληστεία στον ΙΚΑ Φιλιατρών. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης αλλοδαπών εργατών και επισκεπτών για την ελαιοσυγκομιδή τέτοια εποχή παρατηρείται έξαρση κλοπών στην ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα οι πολίτες να ζητούν όλο και περισσότερη αστυνόμευση για τις οικίες τους και ακόμα περισσότερο για την ύπαιθρο. Περιστατικά με συμπλοκές και μικροκλοπές ειναι συχνό φαινόμενο σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους παρότι πολλα περιστατικά...δεν καταγγέλονται.
Το πρόβλημα είναι έντονο στα αστικά κέντρα μετά την ληστεία σε 2 καφετέριες της Κυπαρισσίας και σε μια οικία στους Μύλους, την απόπειρα ληστείας σε αγροτικές κατοικίες όπου αρκετοί πολίτες μας επισημαίνουν ότι στα χωριά αυξάνονται λόγω του ότι πολλές οικίες στην εξοχή είναι απομονωμένες συνήθως. Μέχρι και φώτα ανοικτά και πόρτες αρθάνοικτες αντίκρυσαν πολίτες σε εξοχική κατοικία στην περιοχή Καλονερού και Αγιαννάκη προ καιρου και ευτυχώς οι ιδιοκτήτες δεν βρέθηκαν κοντά την ώρα..του συμβάντος διότι πιθανόν θα είχαμε τραυματισμούς!
Η ενίσχυση των Αστυνομικών τμημάτων πρέπει να θεωρείται δεδομένη τώρα με την μεγάλη προσέλευση αλλοδαπών οι οποίοι μπορεί να μην είναι εγκληματίες στην πλειοψηφία τους αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις πιστεύουμε μεμονωμένες που δρούν συλλογικά. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν γίνεται ελαιοσυγκομιδή κοντά σε αγροικίες μετά απο λίγο καιρό αφού οι επιτήδειοι βολιδοσκοπούν τον χώρο ....μετά μετατρέπονται σε στόχους διαρρήξεων. Με ελάχιστα άτομα και αστυνομικούς σταθμούς που είναι πλέον...φαντάσματα επιβάλλεται το νέο υπουργείο Προστασιας του Πολίτη να πράξει το αυτονόητο!

Γιορτάζει η Πολεμική Αεροπορία

9/11/2009
Με τετραήμερες εκδηλώσεις η Πολεμική Αεροπορία γιορτάζει τον Προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ. Ο εορτασμός κορυφώνεται σήμερα με πλούσεις εκδηλώσεις οπότε και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ. Πλήθος μαθητών αλλά πολύς κόσμος είχε τη δυνατότητα να ξεναγηθεί και να απολαύσει από κοντά το χθες και το σήμερα της αεροπορίας μας, μέσα από τη στατική έκθεση αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων αλλά και τη φωτογραφική έκθεση. Αξίζει να τονίσουμε ότι η Εκθεση πολεμικών αεροσκαφών αλλά και διαφόρων τύπων είναι αρκετά ενδιαφέρουσα με αναλυτική περιγραφή των σκαφών αλλά και ξενάγηση απο τους μόνιμους της βάσης όπου διεξάγεται και μια μικρή γιορτή.
Οι αιθέρες τους ανήκουν....

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Ντέρμπι Α.Ο.Κ- Χώρας με το τελικό 3-2 μετά απο πέναλντι!

ΣΕ..ντέρμπι κινδύνεψε να μετατραπεί η αναμέτρηση μεταξύ του Α.Ο. Κυπαρισσίας σήμερα το απόγευμα στο γήπεδο της πόλης κόντρα στον Α.Ο. Χώρας με εντάσεις, φάσεις αλλά και πέναλντι που δικαίωσε το αποτέλεσμα του αγώνα που σημειωτέον είχε αρκετές ανατροπές. Απο την αρχή οι παίκτες της Χώρας προκαλούσαν εντός του αγωνιστικού χώρου με πολλές αμφισβητούμενες φάσεις και απρεπείς εκφράσεις αλλά και αρκετά φάουλ καθώς δέχθηκε τουλάχιστον 3 κίτρινες κάρτες.
Ο Α.Ο.Κ. απο την αρχή έδειξε τις προθέσεις του απο το 4ο λεπτό της συνάντησης με το έξοχο τέρμα που σημείωσε ο Δημήτρης Μικελάτος μετά απο έξοχο πλασέ και την μπάλα στο αντίπαλο τέρμα, αλλά αργότερα η Χώρα μετά απο αδυναμία της άμυνας του ΑΟΚ ισοφάρισε με το 1-1. Το παιχνίδι συνεχίστηκε με αρκετές φάσεις και απο τις 2 ομάδες αλλά ο Κιούτακ με θεσπέσια αποφασιστική φάση που δημιουργήθηκε νωρίτερα ξεγέλασε τον τερματοφύλακα κάνοντας το εκπληκτικό 2-1 στο 35ο λεπτό όπου έληξε το πρώτο ημίχρονο.

Στην επανάληψη οι εντάσεις κορυφώθηκαν καθώς εμφανίστηκαν φάσεις με κίτρινες και φάουλ των παικτών της Χώρας πάνω στους αμυντικούς και στο 57 κατάφεραν ξανά να ισοφαρίσουν με το 2-2 επειδή ήταν εμφανής η αδυναμία αξιοποίησης του κοντρόλ απο τους επιθετικούς της Χώρας και μάλλον κάποιοι από την άμυνα του ΑΟΚ δεν κατάλαβαν πως η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα. Ομως μετά απο τα φάουλ στην εκπνοή του αγώνα στο 90ο λεπτό περίπου ο διατητής καταλόγισε φάουλ υπέρ της Κυπαρισσίωτικης ομάδας που εκτέλεσε με επιτυχία ο Λυδιώτης γράφοντας το τελικό 3-2 καθώς ένα λεπτό αργότερα με τις καθυστερήσεις έληξε ο αγώνας! Προκλητικοί οι φίλαθλοι της Χώρας που κατευθύνθηκαν στα αποδυτήρια ζητώντας εξηγήσεις απο το διατητικό τρίο αλλά τελικά αποχώρησαν μετά απο ελάχιστη ώρα.

250.000 ευρώ για τις ζημιές ζητά ο Δήμος Αυλώνος

8/11/2009
Το ποσό των 250.000 ευρώ ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών, για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 3ης Νοεμβρίου, ο Δήμος Αυλώνος.
Αποτέλεσμα των καιρικών φαινομένων, όπως σημειώνει στην επιστολή του ο δήμαρχος Ι. Φιλντίσης, ήταν «η διακοπή της επικοινωνίας των δημοτικών διαμερισμάτων και εγκλωβισμοί κτηνοτρόφων της περιοχής. Οι καταστροφές σε θερμοκήπια, υπαίθριες καλλιέργειες, ελαιοπερίβολα και αγροτική οδοποιία, είναι τρομερές. Ο ποταμός Νέδα υπερχείλισε και θα κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές, αν είχαν μεγαλύτερη διάρκεια τα φαινόμενα αυτά.
Χρειάζεται άμεση παρέμβαση με τα αναγκαία έργα γιατί ο πλουτοπαραγωγικός ιστός του Δήμου σε κηπευτικά και άλλες καλλιέργειες, θα εξαφανιστεί εντελώς. Η δημοτική και αγροτική οδοποιία υπέστη τρομερές καταστροφές. Έχουν αποκοπεί δρόμοι και καταστράφηκαν ολοσχερώς μεγάλα τεχνικά έργα. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση, διότι δεν είναι δυνατό να γίνει η ελαιοσυγκομιδή».
Δεν επαρκεί η υποδομή του Δήμου
Ο δήμαρχος Αυλώνος αναφέρει επίσης πως η υλικοτεχνική υποδομή του Δήμου δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν και για το λόγο αυτό ζητά οικονομική ενίσχυση. Σημειώνει δε ότι ο προεκτιμώμενος προϋπολογισμός για την αποκατάσταση των ζημιών έγινε από το μηχανικό του Δήμου με τη βοήθεια των Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Μεσσηνίας. Καταλήγει με τη βεβαιότητά του για το δίκαιο των αιτημάτων και την αποδοχή τους από το υπουργείο, σημειώνοντας πως ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης.

Με πληροφορίες απο το 'Θάρρος'

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Προβληματισμός στους πολίτες για το νέο εμβόλιο

7/11/2009
Δύσπιστοι δηλώνουν αρκετοί ειδικοί αλλά και οι περισσότεροι από τους πολίτες για το εμβόλιο της νέας γρίπης. Σε λίγες ημέρες αναμένεται η έναρξη του εμβολιασμού – αρχικά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – ωστόσο όπως δηλώνουν οι πολίτες σε ρεπορτάζ του σταθμού μας, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα εμβολιαστούν. Σε κατάσταση επιφυλακής πάντως για το νέο κύμα της πανδημίας είναι τα εμβολιαστικά κέντρα που έχουν καθοριστεί στο νομό μας.
Εμβόλια θα διεξάγονται στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και το Κ.Υ Φιλιατρών αλλά μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι όσοι εμβολιαστούν θα πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση και φυσικά αυτό συνεπάγεται προβληματισμό. Οι πολίτες πάντως έχουν προβεί σε εμβολιασμό με το κοινό εμβόλιο για τη γρίππη προκειμένου να προστατευθούν...

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση με διαδραστικό πόρταλ

6/11/2009
MEΓΑΛΗ επιτυχία σημείωσε η Ημερίδα με θέμα 'Ηλεκτρονική διακυβέρνηση μια πρόσκληση- πρόκληση για τους Δήμους'. Η ενημερωτική ημερίδα διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία στην αίθουσα του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου χθές Πέμπτη απο τις 6 μέχρι τις 9 το βράδυ. Η ημερίδα διοργανώθηκεστα πλαίσια του έργου 'Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαδημοτικής Εξυπηρέτησης πολιτών του Δήμου Κυπαρισσίας' καθώς ολοκληρώνεται η τελική φάση του προγράμματος για την εξυπηρέτηση των δημοτών στους Δήμους Κυπαρισσίας, Ερίας, Δωρίου, Αετού, Τριπύλας και θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τους δημότες των περιοχών αυτών όσο και για την ίδια την αυτοδιοίκηση.
Ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Γιώργος Σαμπαζίωτης αναφέρθηκε στο εγχείρημα και την πρώτη παρουσίαση του προγράμματος- καθώς θα ακολουθήσει μια ακόμα για το ευρύ κοινό σε ανοικτο χώρο-αλλά και τα πλεονεκτήματα για το διαδραστικό ηλεκτρονικό πόρταλ που αποτελεί Πύλη εξυπηρέτησης για τον πολίτη. Επισήμανε ότι 'ο Δήμος μαζί με τους υπόλοιπους θα παρέχει διαδραστικές πληροφορίες τόσο on line με την βοήθεια της ευρυζωνικότητας όσο και in time δηλαδή σε πραγματικό χρόνο για την ουσιαστική διεπαφή πολίτη και υπηρεσιών' ενώ σημείωσε ότι σταδιακά καλύπτονται όλες οι δραστηριότητες απο έκδοση πιστοποιητικών μέχρι και υποβολή προτάσεων και δικαιολογητικών και Δημοτολόγιο μαζί με σειρά άλλων υπηρεσιών.
Ο Καθηγητής του ΤΕΙ Καλαμάτας κ. Γιάννης Παπουτσής εστίασε στις υπηρεσίες που θεσμοθετούν την Ηλεκτρονική διακυβέρνηση όπως 'η Ευρυζωνικότητα, η ποικιλία υπηρεσιών και η διαδραστικότητα μέσα απο πλέγμα μιας Πύλης που αλλάζει το μέλλον καθώς πλέον η πληροφορία και η διαχείρισή της εισέρχεται ολοένα και περισσότερο στο Ιντερνετ' ενώ προέβη σε αναφορά για το ψηφιακό χάσμα που έχει η χώρα μας θεωρώντας ότι αξιοποιούμε συνολικά πολύ λιγότερες υπηρεσίες και εφαρμογές απο ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.
Με τον όρο ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-government) χαρακτηρίζεται γενικά η εισαγωγή των τεχνολογιών της πληροφορικής και των υπολογιστών στη δημόσια διοίκηση και οι νέες διοικητικές πρακτικές, τις οποίες οι τεχνολογίες αυτές εισήγαγαν.

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Κατάληψη με αιτήματα για το Αθλητικό Γυμνάσιο και το Ενιαίο Λύκειο

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ την κατάληψη στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κυπαρισσίας όπου οι μαθητές εξέδωσαν αιτήματα όπως η ανακαίνιση του παλιού Χημείου και Γυμναστηρίου αλλά και η ουσιαστική αξιοποίησητου χώρου στο παλιό υπόστεγο του Γυμνασίου. Εκπρόσωποι του 15 μελούς Συμβουλίου σημείωσαν ότι είχαν διαδοχική συνάντηση τόσο με την Διεύθυνση του σχολείου στο Γυμνάσιο με τον κ. Δράκο και στο Ενιαίο Λύκειο με την κα Πρίτσα αλλά και τον Δήμαρχο Κυπαρισσίας κ. Γιώργο Σαμπαζιώτη.
Ο Δήμαρχος της πόλης τους ενημέρωσε αανλυτικά για την πορεία ολοκλήρωσης της μελέτης που εκπονεί η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σχολικών κτιρίων ως ανάδοχοι του έργουγια την κατεδάφιση του παλιού Χημείου και την δημιουργία ενός πολυχώρου που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του σχολείου και με την δημιουργία μιας Βιβλιοθήκης αλλά και εργαστηρίων. Τα υπόλοιπα αιτήματα των μαθητων αφορούν την δημιουργία ξεχωριστού σχολείου για το Αθλητικό Γυμνάσιο με υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και προβλήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με το κυλικείου του σχολείου όπου μας κατήγγειλαν ότι υπάρχουν περιστατικά επικίνδυνων αναλώσιμων αλλά και τις αυξημένες δαπάνες για την Παιδεία.
Τέλος να σημειώσουμε ότι οι μαθητές του Γυμνασίου Δωρίου έληξαν την κατάληψη και μπήκαν κανονικά χθες στις τάξεις τους, ενώ και χθες συνέχισαν την κατάληψή τους οι μαθητές του Ενιαίου Λυκείου Δωρίου οι οποίοι αναμένεται να αποφασίσουν εκ νέου για το αν θα συνεχίσουν την κατάληψη.

Αδικη επίθεση Κανελλόπουλου στον Οδυσσέα Βουδούρη

“Το αμφίβολης ηθικής βάσης αίτημα του κ. Κανελλόπουλου χαρακτηρίζεται επιπλέον από τον εμφανώς υπερβολικό χαρακτήρα του, που σηματοδοτεί την αναξιοπιστία του”. Με αυτά τα σκληρά λόγια σχολιάζει ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης την ένσταση που κατέθεσε σε βάρος του ο συνυποψήφιός του Γιώργος Κανελλόπουλος.
Μάλιστα για την άδικη επίθεση εναντίνο του σε άλλο κομμάτι της ανακοίνωσης του κ. Βουδούρη επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι “αν στόχος της ένστασης του κ. Κανελλόπουλου είναι να παραμείνει το όνομά του στην επικαιρότητα και μετά το πέρας των εκλογών, προσδοκώντας ατομικά οφέλη, εκφράζουμε τη θλίψη μας διότι αυτό θα αποβεί εις βάρος τόσο του κοινού μας αγώνα, όσο και του ιδίου”. Το μεγάλο ερώτημα που γεννάται είναι να τελικά έχανε το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικούσε και πάλια τη έδρα της Μεσσηνίας εφόσον υποθετικά με αυτό το σενάριο θα βρισκόταν στην αντιπολίτευση ή μήπως θέλει να αδικήσει των χαμηλών τόνων Οδυσσέα Βουδούρη που αναλύει με επιχειρήματα την αήθη επίθεση εναντίον του.

Παρέμβαση Αγροτικού Συλλόγου για τις εξευτελιστικές τιμές στο ελαιόλαδο

5/11/2009
Επιστολή με αποδέκτες τον πρωθυπουργό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τους βουλευτές Μεσσηνίας, την ΕΑΣ Μεσσηνίας και τους Μεσσήνιους παραγωγούς απέστειλε ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών (την προσυπογράφουν ο πρόεδρος Αρ. Καναβός και ο γραμματέας Ιωάννης Γριβοκωστόπουλος) σχετικά με την τιμή του ελαιολάδου.
Η επιστολή αναφέρει:
«
Πριν καν αρχίσει η ελαιοκομική περίοδος το ελαιόλαδο τιμάται με την εξευτελιστική τιμή των 2,20 ευρώ ανά κιλό. Στον Έλληνα καταναλωτή την ίδια στιγμή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγουμε τιμάται 6,25 – 6,75 ευρώ το λίτρο. Για την τάξη των πραγμάτων, αναφέρουμε πως το κιλό έχει 1.000 γραμμάρια ενώ ..το λίτρο 915 γραμμάρια.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο λόγω του ότι νοιώθουμε απροστάτευτοι από το ελληνικό κράτος, αφού δίνεται η δυνατότητα μέσα από συγκεκριμένες καταστροφικές πολιτικές για τον πρωτογενή τομέα, οι εμποροαγροτοδιατροφικές αλυσίδες να κανονίζουν τα τιμολόγια των αγροτικών προϊόντων κατά τα οικονομικά τους συμφέροντα και μόνο, δηλαδή αγοράζουν όσο πιο φτηνά μπορούν για να έχουν το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη, ταυτόχρονα δε να προσφέρουν στον πολίτη αναμφιβόλου αξίας προϊόντα και επικίνδυνα για την υγεία του. Θυμηθείτε την πρόσμειξη ελαιολάδου με σπορέλαια και ορυκτέλαια.
Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις, να σεβαστεί τον Έλληνα αγρότη, να τον ενισχύσει οικονομικά για να συμπληρώσει το χαμένο του εισόδημα και στα απλά ελληνικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση να χρηματοδοτήσει μέσω της ΑΤΕ τις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών να παρέμβουν στην εμπορία του ελαιολάδου.
1. Τρία ευρώ το κιλό ελαιόλαδο οξύτητας 0-1.
2. Παρέμβαση της ΕΑΣ Μεσσηνίας στην εμπορία με προκαταβολή 2,50 ευρώ ανά κιλό.
3. Να ανοίξει η ΕΑΣ Μεσσηνίας όλες τις αποθήκες που είναι παραμελημένες, όπως στα Φιλιατρά, ώστε να συγκεντρωθεί εκεί το λάδι. "

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Υπερχείλισε η Νέδα και πλημμύρισε καλλιέργειες

Προβλήματα απο την κακοκαιρία σημειώθηκαν χθες στην Ελαία του Δήμου Αυλώνα όταν το ποτάμι της Νέδας υπερχείλισε με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά να πλημμυρίσουν πολλές καλλιέργειες προκαλώντας αρκετές ζημιές. Το ποτάμι υπερχίελησε σε αρκετά σημεία εξαιτίας των βαριών βροχοπτώσεων δεδομένου ότι ο καιρός ήταν θυελλώδης στην περιοχή και με έντονη καταιγίδα. Πιο αναλυτικά στις εκβολές του ποταμού το νερό υπερχείλισε με αποτέλεσμα να διεισδύσει σε χωράφια με θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αυλώνα Γιάννη Φιλντίση υποστήριξε ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις καλλιέργειες με το πρώτο φως της ημέρας είναι αποκαλυπτικά. Το πιο σοβαρό είναι ότι η Νέδα υπερχείλισε σε τουλάχιστον τρία σημεία τόσο στην Ελαία όσο και κοντά στο χωριό Καρυές. Οι παραγωγοί και γεωπόνοι επιβεβαιώνουν ότιτο ύψος του νερού έφτανε τους 70 πόντους.
Παράλληλα ο Δήμος επενέβη με συνεργεία του καθώς προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην 29η επαρχιακή οδό κοντά στο χωριό Πλατάνια. Ουσιαστικά η ζώνη κατά μήκος της Νέδας «χτυπήθηκε» έντονα από την κακοκαιρία. Μάλιστα στην περιοχή έδωσε το παρών ώστε να δει απο κοντά τα προβλήματα και ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος.

Δάκτυλος Αρκάδων για τον εκτροχιασμό της Ολυμπίας Οδού

4/11/2009
Μυρίζει… κόλπο Αρκαδίας, λένε οι καχύποπτοι για το ζήτημα της πρότασης που κατετέθη σε ότι αφορά τη νέα διαδρομή, που μπορεί να ακολουθήσει ο αυτοκινητόδρομος της Δυτικής Ελλάδας, μετά την εμπλοκή που παρουσιάζεται στη διέλευση από τον υγροβιότοπο του Καϊάφα. Φυσικά δεν απομένει παρά να δούμε αν έχουν και πολιτικές πλάτες για το σχέδιο που ετοιμάζουν ορισμένοι με την ανοχή πολιτικών δυνάμεων.
Η πρόταση, λοιπόν, έχει να κάνει με την κατεύθυνση από τον Πύργο προς τη Βυτίνα. Κάθετα αντίθετος σε μία τέτοια λογική είναι ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ και Νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, ο οποίος ήρθε ήδη σε συνεννόηση με τους Νομάρχες Ηλείας και Αχαΐας, προκειμένου άμεσα να υπάρξει συνάντηση με τους Υπουργούς Υποδομών και Περιβάλλοντος, και να αποτραπεί η οποιαδήποτε εξέλιξης πέραν της αρχικά καθορισμένης, δηλαδή, της σύνδεσης του άξονα με την Τσακώνα και τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας.

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Νέα Διαδημοτική πύλη για την εξυπηρέτηση των δημοτών

MIA ενδιαφέρουσα ημερίδα που αναδεικνύει τις τάσεις της νέας τεχνολογίας στην καθημερινότητα του πολίτη διεξάγεται με πρωτοβουλία του Δήμου Κυπαρισσίας με κεντρικό θέμα 'Ηλεκτρονική διακυβέρνηση μια πρόσκληση- πρόκληση για τους Δήμους'. Η ενημερωτική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου απο τις 6 μέχρι τις 9 το βράδυ. Η ημερίδα διοργανώνεται στα πλαίσια του έργου 'Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαδημοτικής Εξυπηρέτησης πολιτών του Δήμου Κυπαρισσίας' καθώς ολοκληρώνεται η τελική φάση του προγράμματος για την εξυπηρέτηση των δημοτών στους Δήμους Κυπαρισσίας, Αυλώνος, Δωρίου, Αετού, Τριπύλας και θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο σε όποιο μέρος του κόσμου και να βρίσκονται.
Παράλληλα θα διεξαχθεί η αναλυτική παρουσίαση του έργου με το διαδημοτικό πόρταλ- Πύλη που σχεδιάστηκε καθώς και οι πληροφορίες για τους πολίτες και φορείς της περιοχής, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί και μια ακόμα ενημέρωση σε λίγο καιρό σε άλλο χώρο για το κοινό. Η εισοδος για όλους είναι ελεύθερη και θα έχει ενδιαφέρον λόγω και των εξελίξεων του Καποδίστρια 2.

Απο τον kyparissiotis.blogspot.com

Ένοπλη Ληστεία στο ΙΚΑ Φιλιατρών


3/11/2009
Ένοπλη ληστεία στο ΙΚΑ Φιλιατρών σημειώθηκε χθές το πρωί στις 8.30 όταν άγνωστος φορώντας κράνος μοτοσυκλέτας μπήκε στο υποκατάστημα και με την απειλή όπλου που τράβηξε ζήτησε από τον Διευθυντή να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο μέσα από το οποίο πήρε ως λεία περίπου 5000 ευρώ. Στην συνέχεια βγήκε από το υποκατάστημα και πεζός απομακρύνθηκε από αυτό. Την ώρα της ληστείας μέσα στο ΙΚΑ εκτός από τον Διευθυντή ήταν ακόμη μια υπάλληλος και 3 πελάτες. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας απέναντι υπάρχει η Αγροτική τράπεζα η οποία διαθέτει κάμερα προς την πλατεία και το σχετικό αξιολογείται αν και βάση πληροφοριών δεν φαίνεται κάποιο στοιχείο ενώ όπως μας είπε υπάλληλος της τράπεζας ενδεχομένως ο δράστης να διέφυγε σε αντίθετη κατεύθυνση που είναι το πιθανότερο. Οι έρευνες συνεχίζονται απο το Α.Τ. Φιλιατρών και την Διεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας για τη σύλληψη του δράστη.

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Η υπογεννητικότητα και η επίβωση της Ελλάδας

Την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2009 γιορτάστηκεαπό τους πολύτεκνους όλης της χώρας η μνήμη των των προστατών της πολύτεκνης οικογένειας, Αγίων Μαρτύρων Τερεντίου και Νεονίλλης και των επτά τέκνων τους.
Με αφορμή την φετινή γιορτή σαν πολύτεκνοι θέλουμε να κοινοποιήσουμε ορισμένες απόψεις μας, σχετικά με τα προβλήματα των πολυτέκνων οικογενειών που κατ’ επέκταση είναι και πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας αφού η επιβίωση του Ελληνικού στοιχείου είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πολυτεκνία.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία ή γεννητικότητα στην Ελλάδα αγγίζει το 1%. Κατ΄ αντιστοιχία κάθε ελληνίδα γεννά ένα παιδί. Το 1980 η Ελλάδα ήταν δεύτερη στον δείκτη γονιμότητας ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Το 1999 κατείχε τη 12η θέση. Σε πέντε χρόνια οι αλλοδαποί μαθητές παρουσίασαν αύξηση 300%. Οι έλληνες μαθητές είχαν μειωθεί 30%. Το 1980 είχαμε περί το1.000.000 παιδιά στα Δημοτικά. Το 2000 643.475. Σε 30 χρόνια δεν θα υπάρχουν μαθητές στα σχολεία αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός.
Κατά την ΕΣΥΕ (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.) στην αρχή του 2006 ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 11.125.179 άτομα βάσει των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από τα ληξιαρχεία της χώρας. Ο ρυθμός ετήσιας αύξησης το 2006 ήταν 4,2 επί πληθυσμού 1.000 κατοίκων, που ισούται με συντελεστή 0,6% της φυσικής αύξησης.
Ο δείκτης γεννητικότητας περιορίζεται στο 10,1 επί πληθυσμού 1.000 κατοίκων, ενώ θα έπρεπε να είναι διπλάσιος για να διατηρηθεί ο πληθυσμός της χώρας στα σημερινά επίπεδα. Από το 1995 ως το 2006 η σύνθεση του πληθυσμού κατά ομάδες ηλικιών έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές. Το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 0-14 ετών μειώθηκε το 2006 σε 14,3% από 17,4% που ήταν το 1995. Κατά την ίδια χρονική σύγκριση ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 65 ετών αυξήθηκε κατά 28,6%.
Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός ηλικίας 15-64 ετών ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού μειώθηκε στο 67,1% το 2006 από 67,5% που ήταν το 1995.
Είναι φανερό, αναφέρεται από την ΕΣΥΕ, ότι η σύνθεση του πληθυσμού κατά ηλικίες παρουσίασε μια μετακίνηση προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, με συνέπεια ο δείκτης γήρανσης να ακολουθήσει από το 1995 και μετά έντονα ανοδική πορεία. Το 2006 αντιστοιχούσαν 130 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω σε 100 άτομα ηλικίας 0-14 ετών, ενώ το 1995 αντιστοιχούσαν 87 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω σε 100 άτομα 0-14 ετών.
Όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό για μια χώρα των οκτώ εκατομμυρίων σαν την Ελλάδα. Η διαπίστωση αυτή είναι γενική. Τεκμηριώνεται όμως πολύ καλά και εμπεριστατωμένα από το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της βουλής για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος το Φεβρουάριο του 1993.

Απο το Σύλλογο Πολυτέκνων Κυπαρισσίας και περιχώρων