ΞΕΧΕΙΛΗΣΕ το ποτήρι της οργής και αγανάκτησης για τους παραγωγούς στην ημερίδα για την πτωτική πορεία του ελαιολάδου που διοργάνωσε με επιτυχία παρά τις εντάσεις ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών στο Βορέειο Πνευματικό κέντρο της πόλης, όπου ακούστηκαν σκληρές αλήθειες για τις υποσχέσεις και τα παχιά λόγια των αρμοδίων αλλά και παραδοχές για την κατάσταση του Τριφυλιακού και μεσσηνιακού ελαιολάδου.O Δήμαρχος Φιλιατρών κ. Ξύγκας υποστήριξε ότι 'ο προβληματισμός είναι διάχυτος φέρνοντας απόγνωση στους παραγωγούς και μόλις σήμερα παράγονται απο τα ελαιοτριβεία μας τουλάχιστον 3 τόννοι ελαιολάδου, οπότε κατανοούμε ότι το προιόν έχει μεγάλες απολαβές σε αποδόσεις στον τόπο μας χωρίς να υπολογίσουμε άλλες περιοχές' για να προσθέσει ότι 'σήμερα αναζητούμε λύσεις με προτάσεις και αν χρειαστει να προβούμε σε ένα ψήφισμα για το μέλλον του ελαιολάδου'.
Ο Πρόεδρος του ΄Νηλέα' κ. Γιώργος Κόκκινος συμφώνησε με τα στοιχεία της καλλιέργειας που παρουσίασε η γεωπόνος του Δήμου κ. Ζωή Πετροπούλου σύμφωνα με την οποία στη τιμή των 3 ευρώ το λάδι παρουσιάζει κάποιο κέρδος στους παραγωγούς χωρίς όμως να αποτελεί ένα εισόδημα που θα επιλύσει όλα τα προβλήματά τους. Ωστόσο ο ίδιος έδωσε στοιχεία απόδοσης των καλλιεργειών σε μαυροελιά και κορωνέικη λέγοντας ότι 'η καλλιέργεια με τα 3 ευρώ καλύπτει μόνο το κόστος και όταν ιδρύσαμε το Νηλέα πιστέψαμε ότι θα πετυχαίναμε καλές τιμές οπότε τις τιμές δεν δίνουν τα πιστοποιητικά αλλά κυρίως η ποιότητα και οι άνθρωποι οπότε θεωρείται επιτακτική η ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής'.
ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΥΝ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
- Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών κ. Τέλης Καναβός αναφέρθηκε στις προσπάθειες για να ρυθμιστεί η αγορά κάνοντας λόγο μαζί με τον κ. Σπυρόπουλο- για καρτελοποίηση της εμπορίας ελαιολάδου απο τις μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να ελέγξουν την αγορά και ζήτησαν την συσπείρωση των αγροτών στο Σύλλογο για την διεκδίκηση κοινών αγώνων ώστε να μην χαθεί το μέλλον των επόμενων γενιών και οι αγρότες να μην οδηγηθούν σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Αρκετές φορές τα πνεύματα οξύνθηκαν καθώς η αγανάκτηση ήταν διάχυτη εκτός απο τον κ. Σπυρόπουλο όταν ακούστηκαν αλήθειες απο τον Πρόεδρο του Α.Σ. Χανδρινού και τον Πρόεδρο της Ομποσονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας για την παρουσία των αγροτών που θεωρούνται επιχειρηματίες αλλά στην ουσία είναι άνθρωποι του μόχθου. Πρότειναν μεταξύ άλλων να εκδοθεί ψήφισμα προς όλους τους αποδέκτες εκφράζοντας τις απόψεις ότι ετοιμάζονται κινητοποιήσεις σε περιοχές της ΝΔ Πελοποννήσου. Ζήτησαν επίσης η τιμή του λαδιού και κάθε προιόντος να καλύπτει το κόστος παραγωγού και να υπάρξει 3 ευρώ ελάχιστη τιμή για το λάδι ώστε να καλύπτουν το εισόδήμα των παραγωγών, ενώ επέμειναν στην κρατική παρέμβαση στην αγορά. Ιδιαίτερη μνεία δόθηκε στο μείζουν ζήτημα των αθρόων εισαγωγών ξένου υποβαθμισμένου ελαιολάδου απο τρίτες χώρες οι οποίες πολλές φορές γίνονται χωρίς έλεγχο.
Ο Δημήτρης Κουσελάς παραδέχτηκε απο την πλευρά του τις ευθύνες των πολιτικών παραγόντων ξεκαθαρίζοντας ότι θα ασκήσει κριτική αλλά και προτάσεις στην Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την οργή και αγωνία των παραγωγών. Υπογράμμισε ότι 'για την ελιά έχουμε όλοι ευθύνες και όλοι οι εμπλεκόμενοι που κάποιοι το ονόμασαν χρυσάφι της Μεσσηνίας για να γίνει πραγματικότητα χρειάζεται κοινές προτάσεις' ενώ απαντώντας στο 'βρισκόμαστε σε πτωτική πορεία γιατί δεν υπήρξε εθνική στρατηγική με άνοιγμα νέων αγορών και ιδίως της αναδυόμενες μέσα απο πιστοποιημένο παρθένο ελαιόλαδο, την αυτορρύθμιση της εσωτερικής αγοράς με μέτρα και όχι με καρτελοποίηση 2 μεγάλων εταιρειών που διακινούν όλες τις ποσότητες ελαιολάδου και επομένως πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος για να σπάσουν τα καρτέλ, να υποστηρχιθεί η Π.Ο.Π. στο λάδι ώστε να αποκτήσει έστω ετικέτα και ταυτότητα.
Ο Πρόεδρος της Ο.ΑΣ. Μεσσηνίας τόνισε ότι 'αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα σε επίπεδο Μεσσηνίας και χώρας θα υπάρξει καθοδική πορεία και πρέπει να καταλάβουμε ότι ο μόχθος δεν αναπληρώνεται όταν στην Ευρώπη κάνουν κουμάντο 5 εταιρείες και να ελέγχουν την αγορά και η κόντρα Ισπανίας- Ιταλίας μας φέρνει σε αδιέξοδο' ενώ ζήτησαν να υπάρξει ταυτότητα στο ελαιόλαδο.