Pages

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Εδρα Δήμου με το Δ. Νέστορος θέλουν οι Γαργαλιάνοι

Το Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων, συνεδρίσε με ανοικτή συνεδρίαση χθές βράδυ με μοναδικό θέμα: «Ενημέρωση-συζήτηση για το κατατιθέμενο προς διαβούλευση σχέδιο νόμου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ - Διαμόρφωση θέσης του Δήμου Γαργαλιάνων για τα διαλαμβανόμενα σε αυτό.» Στην συζήτηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων του Δήμου, εκπρόσωποι συλλόγων, εκπρόσωποι τοπικών κομματικών οργανώσεων και πολλοί δημότες.
Μετά από εκτενή ενημέρωση-συζήτηση-διαβούλευση, εξδόθη ΟΜΟΦΩΝΑ ψήφισμα για το μέλλον του Δήμου εμμένοντας στην έδρα Δήμου με τον ιστορικό Δήμο Νέστορος αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι:
"1.- ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ το σχέδιο νόμου για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση, σε ότι αφορά την χωροθέτηση των Δήμων του Νομού Μεσσηνίας και ειδικά σε ότι αφορά την χωροθέτηση 2 (δύο) Δήμων – ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ σε Τριφυλία-Πυλία, ως ΣΦΑΓΙΑΣΤΙΚΟ για τον Δήμο Γαργαλιάνων, έναν δυναμικό και αναπτυξιακό Δήμο, 3ο σε έκταση και 4ο σε πληθυσμό στη Μεσσηνία, με έδρα την πόλη των Γαργαλιάνων εκ των τεσσάρων μεγαλυτέρων πόλεων του Νομού.
2.- Αρχές, κριτήρια και αξίες που αλλού εφαρμόσθηκαν, σε μας απεμπολήθηκαν. Η ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ και η ΑΣΕΒΕΙΑ αυτή απέναντι στο Δήμο και στο λαό των Γαργαλιάνων, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Οι κινητοποιήσεις μας και η αντίδρασή μας θα είναι άμεση και δυναμική.
ΚΑΛΟΥΜΕ τους βουλευτές και τους φορείς του Νομού να τοποθετηθούν δημόσια στην κατάφωρη αδικία που επιχειρείται στο Δήμο μας.
3.- Απέναντι στην αδικία αυτή, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ την συγκρότηση ενός νέου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ στο κέντρο της Δυτικής Μεσσηνίας, που θα αποτελείται από τους υπάρχοντες Δήμο Γαργαλιάνων και Δήμο Νέστορος, με το όνομα ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ και έδρα τους Γαργαλιάνους. Ο Δήμος αυτός πληρεί ΟΛΑ τα κριτήρια του σχεδίου νόμου και έχει τις υποδομές και τις δυνατότητες να αποτελέσει ένα δυναμικό, αναπτυξιακό και σύγχρονο Δήμο, που να ανταποκρίνεται πλήρως στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες των δημοτών του.

4.- Οι Δήμοι Νέστορος και Γαργαλιάνων συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς, έχουν κοινή οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναφορά (παραγωγή, εμπόριο, κοινωνικές σχέσεις, δημόσιες υπηρεσίες, πηγές νερού, κοινή Ι. Μητρόπολη κ.λ.π.), γεωγραφική και χωροταξική συνέχεια και ομοιογένεια, ο καθένας δε αποτελεί ουσιαστικά την ενδοχώρα του άλλου. Στα όριά τους αναπτύσσεται η τουριστική επένδυση της ΠΟΤΑ, εκ των μεγαλυτέρων της χώρας, που δημιουργεί τεράστιες προοπτικές. Όλα αυτά κατοχυρώνουν το δίκαιο της πρότασής μας και δεν μπορεί παρά να ληφθούν υπ’ όψη.
5.- Η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε, θα συνεδριάζει καθημερινά, θα ενημερώνει τους πολίτες και τα ΜΜΕ και θα καθορίζει σε καθημερινή βάση τις μορφές αγώνα και τις κινητοποιήσεις. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε κάθε κατεύθυνση ότι ο λαός των Γαργαλιάνων είναι ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ να αγωνιστεί μέχρι τελικής δικαίωσης.
6.- Όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων θέτουν στη διάθεση του κ. Δημάρχου τις παραιτήσεις τους, που θα ενεργοποιηθούν μαζί με την παραίτηση του κ. Δημάρχου Γαργαλιάνων, στην απευκταία περίπτωση που δεν δικαιωθεί ο αγώνας μας."

Εδρα διεκδικούν τα Φιλιατρά με αιχμές στη μαραθώνια συνεδρίαση του Δ.Σ.

30/4/2010
ΣΕ αδιέξοδο βρίσκονται μετα τις αντιδράσεις τους για το νέο Δήμο Τριφυλίας οι Δήμοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων εγείροντας κινητοποιήσεις και αποφάσεις για την δημιουργία έδρας στην περιφέρειά τους εμφανώς ανικανοποίητοι απο το χωροταξικό προτάσσοντας όμως επιχειρήματα και ομόφωνες αποφάσεις. Με ξεχωριστές αποφάσεις οι 2 Τριφυλιακές πόλεις καταθέτουν τις προτάσεις τους απόψε στην ΤΕΔΚ Μεσσηνίας ενώ μαραθώνια ήταν η συνεδρίση στα Φιλιατρά όπου έγινε πολύ λόγος για την...Κυπαρισσία!!!
Υπερ της δημιουργίας ενός αυτόνομου Δήμου με έδρα τα Φιλιατρά τάχθηκε αρχικά ο Δήμαρχος της πόλης κ. Αλκης Ξύγκας για να τονίσει ότι η απόφαση πρέπει να είναι ομόφωνη για να οδεύσει η πόλη με συγκεκριμένη πρόταση στην ΤΕΔΚ Μεσσηνίας. Ο κ. Σωτηρόπουλος απο την Αντιπολίτευση επισήμανε ότι "δεν υπάρχει άλλη επιλογή απο την δημιουργία Δήμου Τριφυλίας με έδρα τα Φιλιατρά με επιχειρήματα" υποβάλλοντας πρόταση προς ψήφιση θεωρώντας σε ότι αφορά την έδρα του Δήμου ότι "η Κυπαρισσία ξέφυγε με αναπτυξιακή προοπτική εδώ και δεκαετίες αλλά εμείς έχουμε δικά μας επιχειρήματα". Είπε επίσης ότι το "κριτήριο του πληθυσμού πρέπει να είναι πάνω απο 12000 κατοίκους και μπορούσαμε μαζί με τους Γαργαλιάνους να στηρίξουμε μια τέτοια πρωτοβουλία για κοινούς λόγους καθώς η απόσταση απο την Κυπαρισσία είναι μικρότερη και υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση".
Ο Δήμαρχος κ. Ξύγκας παρά την πρότασή του να μείνει η περιοχή ανεξάρτητος Δήμος παραδέχτηκε ότι είναι φοβερά δύσκολο να υλοποιηθεί αλλά είναι ανοικτός σε προτάσεις ψηφίζοντας όλοι κατά βούληση τονίζοντας ότι "θέτοντας στόχους μπορούμε να υλοποιήσουμε κατακτώντας την έδρα αλλά αν δεν γίνει τίποτα θα προχωρήσουμε παρακάτω" ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έγινε κανένα παζάρι με όμορο Δήμο εμμένοντας στις δηλώσεις του στον Τοπικό τύπο.
ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ..ΚΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Ο κ. Τσούτσιας απο την μειοψηφία τοποθετήθηκε με σαφήνεια για το θέμα θεωρώντας ότι η αυτονομία είναι ανέφικτος στόχος λέγοντας ότι "έχουμε διαπραγματευτικό ατού επειδή η Κυπαρισσία επιθυμεί να στηρίζεται στα Φιλιατρά ως γεωργικό και οικονομικό κέντρο και επομένως το εφικτό είναι να γίνει Δήμος Τριφυλίας με έδρα τα Φιλιατρά" για να προσθέσει ότι "για μένα η έδρα είναι δευτερεύον θέμα διότι οι πόλεις σκέφτονται τοπικιστικά και ορθολογιστικά καθώς το πρωτεύουν είναι να έχουμε ένα ανταγωνιστικό Δήμο" χαρακτηρίζοντας ατυχή τη δήλωση Ξύγκα για τις δηλώσεις του στο τύπο υποκρύπτοντας πολιτικά κίνητρα αλλά συνέβη λόγω αυθορμητισμού. Επέκρινε την επίσκεψη Νίκα προ καιρού στην πόλη, εξηγώντας ότι "είναι απορίας άξιον ότι κόπτεται ο Νίκας για τα Φιλιατρά καθώς ένας ισχυρός Δήμος θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στην Καλαμάτα και δεν μπορώ να πιστέψω ότι τον πόνεσε η διόγκωση της Κυπαρισσίας όταν πληθυσμιακά θα έχουμε τον 2ο μεγαλύτερο Δήμο στο Νομό μας και επομένως οι μάσκες πέφτουν και αποκαλύπτονται οι προθέσεις" για να καταλήξει ότι η Καλαμάτα δεν θέλει την ύπαρξη ισχυρού Δήμου.
Ο κ. Παγάνης απο την πλειοψηφία εστίασε στην συνεκτικότητα του νέου Δήμου και με σωστή έκταση ώστε να είναι εφικτό να διοικηθεί συμπληρώνοντας ότι "ο Δήμος Τριφυλίας αποτελεί μόρφωμα τεραστίων διαστάσεων και θεωρώ ότι αποτελεί έκτρωμα χωρίς χωροταξική κατανομή και ομαλή επικοινωνία μεταξύ των πρώην Δήμων με ότι συνεπάγεται αυτό για την δυσλειτουργία που θα έχει ως διαχειριστικό κόστος για το μέλλον του".
ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων Συλλόγων όπως ο Πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου κ. Καναβός όπου ζήτησε ανοικτή σύσκεψη ενημέρωσης με τους πολίτες για το σχέδιο με όσα αφορούν την φορολογία, τα σχολεία, τις υποδομές, την υγεία και άλλα ζητήματα, ενώ ο κ. Βλαστός προέβη σε κριτική προς το ΙΤΑ που διαβουλέυθηκε με άγνωστους φορείς στην αρχική του πρόταση, ενώ ευθύνες στο ΙΤΑ επέρριψε και ο κ. Παπαθεοδοσίου για την πρόταση με τους Γαργαλιάνους τονίζοντας ότι έπρεπε να νοιαστεί η πόλη νωρίτερα.
Από την ελλάσον μειοψηφία ο κ. Θεόδωρος Σαπέρας εξήγησε ότι "ο Δήμαρχος ψαρεύει σε θολά νερά και εφόσον δεν στέκει καμία πρόταση να διεκδικήσουμε Δήμο με τους Γαργαλιάνους" υπογραμμίζοντας ότι 'η έδρα δεν κάνει τον Δήμο αλλά τα πρόσωπα είναι εκείνα που τον διαμορφώνουν και παρέχουν αυτοδιοίκηση και αυτοδυναμία στους ΟΤΑ".
Τελικά ο κ. Ξύγκας δήλωσε ότι απο σήμερα η πόλη βρίσκεται σε "εμπόλεμη κατάσταση με όλους τους θεσμικούς φορείς και κινητοποιήσεις για νέο Δήμο". Στην ψηφοφορία τελικά υπήρξαν ψήφοι για την πρόταση του Δημάρχου περι αυτόνομου Δήμου , πρόταση η οποία θα υποβληθεί προς την ΤΕΔΚ Μεσσηνίας απόψε.

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Νέα ιστορική οντότητα ο Δήμος Τριφυλίας-Εκτακτα Δ.Σ. σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους

ΑΝΑΦΟΡΑ για την νέα χωροταξία του σχεδίου "Καλλικράτης" πραγματοποίησε σήμερα ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αρχικά εξήγησε ότι "η άποψή μας είναι ότι το σχέδιο όπως υλοποιήθηκε, είναι σύμφωνο με την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. Κυπαρισσίας σε συνεεδριάσή του για ενιαίο Δήμο Τριφυλίας παρότι έχουν αφαιρεθεί οι περιοχής του Δωρίου και της Χώρας" για να προσθέσει ότι "η πρόταση που εγκρίθηκε βασίζεται στο σκεπτικό του Δ.Σ. της πόλης μας και πιστεύω ότι η ενότητα που δημιουργείται αποτελεί ισχυρή οντότητα η οποία διαθέτει κοινά χαρακτηριστικά με κοινές ιστορικές αναφορές, κοινούς στόχους προόδου, κοινή γεωγραφία και ανατυξιακά στοιχεία βασισμένοι στο πλαίσιο ανάπτυξης των παραθαλάσιων ιδίως περιοχών κοντά στον Κυπαρισσιακό Κόλπο που αποτελεί σημείο αναφοράς υλοποιώντας με τις συνενώσεις μια δυνατή οντότητα που μπορεί με σχεδιασμό να ατενίσει το μέλλον που αφορά αναμφισβήτητα όλους τους Δήμους της Δυτικής Μεσσηνίας".
Ο κ. Σαμπαζιώτης σχετικά με τις αντιδράσεις που καταγράφονται συμπλήρωσε ότι "καταλαβαίνω ασφαλώς ότι το σχέδιο δημιουργεί προβλήματα και αντιδράσεις σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους δεδομένου ότι διαθέτουν παρόμοια δυναμική με την Κυπαρισσία και θέλουν να αποτελέσουν ένα ξεχωριστό Δήμο, ωστόσο εφοσον η πρόταση του αρμόδιου υπουργείου ισχύσει μπορούμε να βρούμε κοινά σημεία διεπαφής τα οποία θα μας ενώσουν με ανιδιοτελή κριτήρια ώστε να διοχετεύσουμε την ενέργειά μας και την αποφασιστικότητά μας ώστε να δημιουργήσουμε απο κοινού ένα ισχυρό ΔΗΜΟ με ισχυρό αναπτυξιακό προσανατολισμό και πόλο ανάπτυξης προς όφελος όλων των κατοίκων".
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Απο το μεσημέρι στα ΦΙΛΙΑΤΡΑ συνεδρίασε ατύπως παρουσία του Δημάρχου κ. Ξύγκα η διαπραταξιακή επιτροπή για τον Καλλικρατη όπου έγινε ενημέρωση όλων των αρχηγών των παρατάξεων για το σχέδιο Καλλιρκατης ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚ. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ στις 8.30 μ.μ.όπου το Σώμα επαναδιατύπωσε την απόφασή του για έδρα ενιαίου Δήμου με κινητοποιήσεις χωρίς να αποκλειονται νέες κινήσεις εκτός απο την παράσταση αυριο βράδυ στην ΤΕΔΚ Μεσσηνίας.
Στους ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ το μεσημέρι συνεδρίασε η παράταξη του κ. Καλοφωλιά ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτο Δ.Σ. για το νέο χωροταξικό των Δήμων όπου υπάρχουν αντιδράσεις απο την πλευρά όλων των παρατάξεων. Σε επικοινωνία μαζί του ο Δήμαρχος της πόλης αποσαφήνισε ότι θα χαράξουμε την στρατηγική μας μετά την απόφαση του Δ.Σ. ενώ σε ερωτησή μας για φήμες περι παραίτησής του τόνισε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Οξύτατες αντιδράσεις για τον...πράσινο Καλλικράτη

ΑΡΧΙΣΑΝ τα όργανα για τον Καλλικράτη με οξείες αντιδράσεις απο αυτοδιοικητικούς για την ...κομματική χάραξη όπως δηλώνουν που ακολουθεί το αρμόδιο υπουργείο. ΜΕ οργή και προφανώς δυσαρεστημένος σχολίασε έντονα ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ιδίως σε ότι αφορά το κομμάτι της Λακωνικής Μάνης λέγοντας ότι “Λυπούμαι γιατί ο κ. Ραγκούσης παρότι μιλούσε για άλλα κριτήρια στο σχέδιο διέψευσε τον εαυτό του” χαρακτηρίζοντας τον “Καλλικράτη” ως “πράσινη κοπτοραπτική όταν η χώρα διασύρεται διεθνώς και με την οικονομική κρίση δημιουργεί νέα εμπόδια με σχέδιο χωρίς λογική και αξία”.
Ο Αλκης Ξύγκας δήμαρχος Φιλιατρών ο οποίος μετείχε σε σύσκεψη για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα απο το Δήμο του καθώς αναμένονται αντιδράσεις σχολίασε ότι «Μας πήραν την εθνική μας αξιοπρέπεια, πήραν το ηθικό μας, μας πήραν τα λεφτά μας, μας πήραν το φιλότιμό μας, τώρα μας παίρνουν και τις πατρίδες μας. Κάθε έγκλημα έχει την τιμωρία του».
Τέλος απο την πλευρά του ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση. Επανέλαβε ωστόσο ότι ισχύουν όλα όσα έχει πει στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο για την έδρα του Δήμου και την πολεμική ατμόσφαιρα που θα στηθεί ανδεν πυάρξει συνέπεια λογων και έργων...

Αιωνία οδός...μετατρέπεται η Ολυμπία οδός

29/4/2010
ΑΠΟ Ιονία κινδυνεύει να γίνει...Αιωνία Οδός ο νέος αυτοκινητόδρομος, όπως τελικά θα κατασκευαστεί, ξεσηκώνοντας ήδη τους Μεσσήνιους για το μεγάλο κουτσούρεμα με πρώτες αντιδράσεις βουλευτών. Ο δρόμος διακόπτεται στην Αρχαία Ολυμπία αποτελώντας σκαμπίλι για το νομό μας και την προοπτική της σύνδεσής του με την Πάτρα, τη Βορειοδυτική Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ υποβαθμίζει τις προσπάθειες για αυτοκινητόδρομο σ’ όλο το τμήμα Πύργος - Τσακώνα. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, από την Αρχαία Ολυμπία μέχρι το Καλό Νερό δε θα υλοποιηθεί ο νέος αυτοκινητόδρομος. Οπότε παραμένει στενός εθνικός δρόμος, μέσα από διαμερίσματα χωριών. Η τραγική εξέλιξη για τη Μεσσηνία προέρχεται απο τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών της Ηλείας - από τη Ζαχάρω και κάτω. Την εί-δηση αποκαλύπτει η χθεσινή “Καθημερινή“ και την επιβεβαίωσαν “ πηγές του υπουργείου Υποδομών.
Η λύση αυτή επελέγη, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για να απεμπλακεί το έργο από την υπόθεση του Καϊάφα, για την οποία η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο Ευρωδικαστήριο. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης επεσήμανε ότι «πραγματοποιήσαμε σειρά επαφών στην Ηλεία και τη Μεσσηνία, καθώς υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες στο τμήμα, όπου ο αυτοκινητόδρομος δε θα πραγματοποιηθεί». Και μάλιστα, σημείωσε ότι αντί αυτής της διαδρομής θα φτιαχθεί αυτοκινητόδρομος έως την Αρχαία Ολυμπία και στο κομμάτι Καλό Νερό - Κυπαρισσία. Χωρίς πρόβλημα, όπως προβλέπεται, θα φτιαχθεί η Ολυμπία οδός στο κομμάτι Καλό Νερό - Τσακώνα.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ο Χάρτης του καλλικράτη με 6 Δήμους στην Μεσσηνία

ΝΕΑ δυνατή Τριφυλία προβλέπει ο νέος χάρτης του Καλλικράτη που δόθηκε στη δημοσιότητα
OTA ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ - ΚΑΘΑΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΥΚΝΟΣΗΣ Α Στατιστικά Στοιχεία (Πρόταση 1)
ΣΟΠ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Καλαμάτας (3 Συνενώμενοι Δήμοι)
Καλαμάτας 61,373 253.18 242.3 14
Θουρίας 3,690 76.88 48.0 6
Άριος 2,001 22.27 88.9 6
Άθροισμα 67,064 352.33 190.35 26
Μεσσήνης (8 ενωμένοι Δήμοι για την περιοχή)
Μεσσήνης 10,853 84.41 128.3 14
Πεταλιδίου 3,345 104.97 31.9 12
Αριστομένους 2,668 90.68 29.4 11
Ανδρούσας 2,583 50.47 51.1 9
Ικλαινάς 2,144 90.40 23.7 8
Αιπείας 2,134 55.57 38.4 5
Βουφράδων 1,327 42.36 31.3 6
Τρικόρφου 805 42.94 18.7 5
Άθροισμα 25,859 561.80 46.03 70
Λεύκτρου (2 ενιαίοι Δήμοι για την περιοχή της Μάνης)
Λεύκτρου 4,267 222.98 19.1 19
Αβίας 2,391 179.83 13.3 8
Άθροισμα 6,658 402.81 16.53 27
Πύλου - Νέστορος (6 ενωμένοι Δήμοι)
Πύλου 5,251 142.16 36.5 11
Νέστορος 4,725 91.50 51.4 8
Πύλου 4,718 105.16 44.9 10
Χιλιοχωρίων 2,633 73.95 35.6 5
Νέστορος 2,423 97.20 24.9 6
Παπαφλέσσα 1,422 42.14 33.7 5
Άθροισμα 21,172 552.12 38.35 45
Τριφυλίας (6 συνενώμενοι Δήμοι κατ εκτίμηση)
Φιλιατρών 9,098 114.88 79.2 6
Γαργαλιάνων 8,998 122.68 73.3 7
OTA ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΗ ΕΚΤΑΣΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ
Στατιστικά Στοιχεία (Πρόταση 1) ΣΟΠ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
Κυπαρισσίας 8,300 101.02 82.2 11
Αετος 2,305 94.85 24.3 11
Αυλώνα 1,996 112.90 17.7 10
Κοινότητα Τριπύλας 493 69.70 7.1 7

Άθροισμα 31,190 616.02 50.63 52
Οιχαλίας (6 συνενοφμενοι διμοι)
Μελιγαλά 3,641 78.19 46.6 11
Αρφαρών 2,942 87.52 33.6 8
Ανδανίας 2,586 88.69 29.2 14
Δωρίου 2,527 102.83 24.6 9
Οιχαλίας 2,439 59.06 41.3 10
Είρας 488 86.65 5.6 8
Άθροισμα 14,623 502.94 29.08 60

Γ. Ραγκούσης: κανένας ΟΤΑ με πληθυσμό κάτω από 10.000

Σε 333 με 343 από τους 1034 (910 δήμοι και 124 κοινότητες) μειώνονται οι δήμοι του «Καλλικράτη», επιβεβαιώνοντας στην ουσία ρεπορτάζ της αυτοδιοίκησης gr που έκανε λόγο για κάτω από 360. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο για τον "Καλλικράτη", τονίζοντας ότι το υπουργείο κατέληξε σε αυτόν τον αριθμό -η απόκλιση ανάμεσα στα δύο νούμερα οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν 14 περιπτώσεις δήμων που η εφαρμογή των κριτηρίων της μεταρρύθμισης οδηγούν σε δύο λύσεις- με βάση οκτώ ενιαία κριτήρια που βασίζονται στην απόφαση του συνεδρίου της Κυλλήνης της ΚΕΔΚΕ. Τα βασικότερα είναι:
- Με βάση την απογραφή του 2001 πλην των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών δεν υπάρχει δήμος με πληθυσμό κάτω από 10.000 για αυτούς που συνενώνονται και 12.000 για αυτούς που παραμένουν αυτόνομοι.
- Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη το πληθυσμιακό αυτό όριο ανεβαίνει στις 25.000 κατοίκους.
- Τα μεγάλα αστικά κέντρα συνενώνονται με όμορους δήμους που αποτελούν στην ουσία συνέχεια τους ανεξαρτήτως πληθυσμού.
Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών επανάλαβε ότι δεν μπορούν να διασπαστούν τα όρια νομών (δηλαδή, δεν μεταφέρεται κανένας υπάρχον δήμος σε άλλο νομό), ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει μεταφορά δημοτικών διαμερισμάτων σε άλλους δήμους, στο μέλλον.

Επιστρέφουν με το ζόρι το πρίμ οι αγρότες λόγω Μπατζελή

Το 35% των αγροτών που επιδοτήθηκαν επί ΝΔ θα κληθούν να επιστρέψουν το πριμ που έλαβαν σύμφωνα με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή. Η υπουργός είπε ότι από τις ταυτοποιήσεις προκύπτει ότι δε διατέθηκαν τα χρήματα αυτά ως όφειλαν αλλά τα αξιοποίησαν για άλλους σκοπούς.
Η κ. Μπατζελή τόνισε ακόμα ότι τα χρήματα αυτά θα αναδιανεμηθούν στους νέους αγρότες, μέσω του προγράμματος Νέοι Αγρότες.... “Από την εξυγίανση του συστήματος και από την ανάπτυξη και τη σύνδεσή τους από τα Σχέδια Βελτίωσης θα τους εντάξουμε στην πραγματική λογική κι όχι στην πελατειακή αντίληψη” είπε συγκεκριμένα η υπουργός.
Επίσης η υπουργός από τη Βουλή απαντώντας σε επερώτηση των βουλευτών της ΝΔ για το πρόγραμμα “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”, υποστήριξε ότι και τα χρήματα που έλαβαν οι αγρότες από το πακέτο Χατζηγάκη ύψους 500 εκ. ευρώ θα πρέπει να επιστραφούν καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία σε βάρος της Ελλάδας για παραβίαση των κοινοτικών κανονισμών. Παράλληλα, η υπουργός τόνισε ότι το αναθεωρημένο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” θα κατατεθεί στην ΕΕ στις αρχές Μαΐου.
Η κ. Μπατζελή χαρακτήρισε το πρόγραμμα “αναπτυξιακό πυλώνα στην ύπαιθρο και την αγροτική ανάπτυξη. Πολύ περισσότερο τώρα με την καινούργια πρόταση για τον Καλλικράτη θα τεθούν και πάλι στα πλαίσια των νέων δήμων οι υποδομές που θα γίνουν και θα επανεξετασθούν στα πλαίσια και του Αλέξανδρου Μπαλτατζή”.

Πέταξε πάνω απο το 1,5 ευρώ η αμόλυβδη...

28/4/2010
Ακόμα και πάνω από το 1,5 ευρώ το λίτρο έχει σκαρφαλώσει η αμόλυβδη βενζίνη, προκαλώντας... απόγνωση στους οδηγούς, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρξει και νέα αύξηση της τιμής, λόγω της αναπροσαρμογής του ΦΠΑ. Λοιπόν σε πρατηρια της Κυπαρισσίας η τιμή ξεπέρασε το 1,52 ευρώ το λίτρο όπου είναι ακριβότερη απο ότι στη περιφέρεια, ενώ πηγαίνοντας χθες προς Καλαμάτα είδαμε ότι στο Καλονερό εχει 1,43 ευρώ άρα είναι φθηνή και 1,44 στο δρόμο προς τη Τσακώνα.
Με πρόσχημα τη νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, οι πρατηριούχοι επέβαλαν αυξήσεις στην τιμή λιανικής πώλησης, 10 έως 12 λεπτά το λίτρο, ενώ η αύξηση του φόρου δικαιολογούσε έως 8 λεπτά. Τον τελευταίο μήνα, οι αυξήσεις των φόρων και η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία «φούσκωσαν» την τιμή κατά 27 λεπτά περίπου (ενώ δικαιολογούνται περίπου 22). Η αμόλυβδη πωλείται κατά 50 λεπτά ακριβότερα σε σχέση με το Μάρτιο του 2009.
Την Δευτέρα, η αμόλυβδη επωλείτο στην Κρήτη 1,56 ευρώ το λίτρο και στα περισσότερα πρατήρια της Αττικής στο 1,40 περίπου, χωρίς να λείπουν και περιπτώσεις κοντά στο 1,50 ευρώ. Με βάση τις τιμές που δηλώθηκαν στο Παρατηρητήριο Τιμών, από τη μέση τιμή 1,283 ευρώ το λίτρο την Δευτέρα, 1 Μαρτίου, χθες Δευτέρα, 8 Μαρτίου, η μέση τιμή έφτασε το 1,375.

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

'Τα τραίνα που φύγαν'...τελικά εκτροχιάστηκαν;

Για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημέρωσε ο Δημ. Ρέππας τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που τον επισκέφθηκαν στο υπουργείο Υποδομών.Ο υπουργός χαρακτήρισε μεγάλη πληγή τον ΟΣΕ ,ανέφερε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα συνταξιοδοτηθούν με κανονική σύνταξη και όχι εθελουσία 2.000 άτομα, ενώ το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση των πέντε εταιρειών του ΟΣΕ σε τρεις θα μεταταγεί σε άλλους οργανισμούς του ελληνικού δημοσίου, μετά από ταχύρυθμη εκπαίδευση .
Αναφορικά με τις ζημιογόνες σιδηροδρομικές γραμμές, ο υπουργός Υποδομών τόνισε ότι θα καταργηθούν, με εξαίρεση όσες καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες, οι οποίες και θα προκηρυχθούν ως άγονες επιδοτούμενες μετά από διαγωνισμό, σύμφωνα με τις διαδικασίες που διέπουν τα αεροπορικά και ναυτιλιακά δρομολόγια. Παράλληλα, δρομολογούνται συγχωνεύσεις εταιρειών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
ΣΧΟΛΙΟ: Πουληστε έστω τον ζημιογόνο ΟΣΕ στους Γερμανούς που έχουν πείρα μπας και ξελασπώσουμε και επαναλειτουργήσει ο Σιδηροδρομικός σταθμός της Κυπαρισσίας....

Δεν αποκλείει υποψηφιότητα για Περφιερειάρχης ο Μανώλης

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο στο περιθώριο της συνδιάσκεψης που έγινε για την υγεία, να είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ Γιάννης Μανώλης. Ο κ Μανώλης μιλώντας στη τηλεόραση ΒΕΣΤ αναφέρθηκε στο σχέδιο Καλλικράτης, αλλά και στο πως πρέπει να αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι τον νέο διευρυμένο θεσμό. Ο πολιτικός διευκρίνισε ότι παραμένει δεμένος με τον τόπο του και υπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών προερχόμενος απο αγροτική οικογένεια, θέλοντας να υπενθυμίσει ότι όταν χρειάζεται θα κάνει αναφορές υποστηρίζοντας όμως ότι πάνω απο όλα τον βρίσκει σύμφωνο η πολιτική που χαράσσει ο Αντώνης Σαμαρας.
Οταν ρωτήθηκε για την θέση του αιρετού Περιφερειάρχη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό προσθέτονας ότι "στην πολιτική δεν μπορείς να απορρίπτεις τίποτα" για να συνεχίσει λέγοντας ότι θα συνταχθει με τις απόφασεις του πολιτικού του φορέα όταν υπάρξει διαβούλευση για τα ονόματα που θα ακουστούν στο τραπέζι....Αραγε ο Δράκος τι μπορει να αναφέρει τώρα;

Η Συγνώμη στον Ελληνικό λαό αποτελεί πράξη Πολιτικής ανδρείας

27/4/2010
Η νέα Πολιτική τάση είναι γεγονός μετά την ομιλία απο τον Αντώνη Σαμαρά στην Καλαμάτα. Για πρώτη φορά εκείνο που έχει μείζον πολιτική σημασία είναι το γεγονός ότι είδαμε και ακούσαμε για ΠΡΩΤΗ φορά μετά τις εκλογές μια ΣΥΓΝΩΜΗ πρός τον Ελληνικό λαό απο χείλη επίσημου Πολιτικού ακόμα και αν τα λάθη δεν αφορούν τον ίδιο αλλά την προηγούμενη Διακυβέρνηση με παραλείψεις και άστοχες ενέργειες ακόμα και αδράνεια. Η ανάληψη της Ευθύνης για λάθη άλλων αποδεικνύει ότι ο Αντώνης Σαμαράς βλέπει πιο μπροστά για τις επόμενες γενιές.
Μέσα απο μια διαδικασία αυτοκριτικής για άλλους, ξεκαθάρισε ότι πήρε το μήνυμα απο την βάση της Ν.Δ. και το αξιοποιεί κατάλληλα. Απο εκει και πέρα οι πολίτες και ψηφοφόροι του πολιτικού φορέα έχουν πλέον κάθε λόγο να αναμένουν τις θεσμικές αλλαγές που έρχονται..Τα βαρίδια του παρελθόντος και όσων δημιούργησαν πρόβλημα είναι γεγονός ότι θα αποτελέσουν την επόμενη κινησή του, ιδίως αν αναλογιστούμε το νέο Πολιτικό ήθος που εισάγεται απο το Μεσσήνιο πολιτικό.
Αλλά εδώ οφείλουμε να αισθανόμαστε περήφανοι που σε προηγούμενο άρθρο μου, μετά την εκλογή του κ. Σαμαρά είχα γράψει οτι "για να πάει μπροστά το γαλάζιο κόμμα ήταν η απαγκίστρωση απο όσους υιοθέτησαν προσωπικές στρατηγικές και ζημίωσαν τον πολιτικό χώρο που εξέφραζε μεγάλο αριθμό Ελλήνων". Αισθανόμαστε δικαιωμένοι αφού η φράση μας αυτή υιοθετήθηκε απο τον Αρχηγό της Ν.Δ. ιδίως για τις προσωπικές στρατηγικές κάποιων που πιστεύουν ότι τα πολιτικά τζάκια ή απύθμενοι φανφαροφόνοι της πολιτικής ζωής θα είχαν πάντα το πρώτο χέρι. Η Μεγάλη Αλλαγή έρχεται. Οχι γιατι το οφείλει στους ψηφοφόρους του κόμματός του, αλλά κυρίως γιατί το οφείλει απέναντι στην Κοινωνία. Εχει θάρρος και τόλμη η Ελευθερία όσο και η Συγνωμη του κ. Σαμαρά που τον τιμά. Γιατί οι Πολιτικοί άνδρες είναι χαρισματικοί ηγέτες όταν αποδέχονται ακόμα και λάθη που δεν τους βαρύνουν. Aρθρο του Ι.ΜΠ. στην 'Φωνή'

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Τρελλή πορεία λεωφορείου τραυμάτισε θανάσιμα 55χρονο απο την Σπηλιά

ΤΡΕΛΛΗ πορεία λεωφορείου παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα ένα μεσήλικα λίγα μέτρα απο το κέντρο της πόλης και συγκρούστηκε με 2 ακόμα Ι.Χ. απο πιθανό ανθρώπινο λάθος του οδηγού του οχήματος ο οποίος εκεινη την ώρα δεν βρισκόταν μέσα στο λεωφορείο!
Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στις 10.15 το πρωί κοντά στη περιοχή των Σφαγείων κάτω απο το ΟΣΕ σε κατηφορικό δρόμο όταν ο 55χρονος οδηγός Μίτιου Σιράμ ιδιωτικής εταιρείας ταξιδίων που εκτελεί συχνά δρομολόγιο απο την Κυπαρισσία προς την Ρουμανία είχε εξέλθει του λεωφορείου για εργασίες όπου για άγνωστους λόγους ενώ ήταν σταθμευμένο λύθηκε το χειρόφρενο με αποτέλεσμα να κατευθυνθεί στον Σταύρο Καραμίχαλο 65 ετών απο την Σπηλιά Κυπαρισσίας, που εκτελούσε εργασίες εκείνη την ώρα στο όχημά του με αποτέλεσμα να τον παρασύρει θανάσιμα κάτω απο τις ρόδες του και να τον εκσφενονίσει στην δεξιά πλευρά του δρόμου, ενώ η τρελλή πορεία του λεωφορείου συνεχίστηκε για 109 μέτρα συγκρουόμενο με 2 Ι.Χ. αυτοκίνητα προτού ανακοπεί η πτώση του κοντά σε όχημα.
Ο αλλοδαπός 55χρονος οδηγός του λεωφορείου συνελήφθη και διατάχθηκε απο τον Εισαγγελέα πραγματογνωμοσύνη απο 2 ειδικούς ώστε να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος, ενώ μάθαμε ότι διατάχθηκε λήψη αίματος απο το θύμα και τον οδηγό για εργαστηριακή εξέταση. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσιας, ενώ η είδηση προκάλεσε θλίψη σε ολόκληρη την περιοχή.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΣ: Νέα εποχή για την Πολιτική

26/4/2010
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
ΤΗΝ πρώτη του επίσημη εμφάνιση ως Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ πραγματοποίησε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος στην Κυπαρισσία λίγες ώρες μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Καλαμάτα. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του φορέα ήταν προσκαλεσμένος της Τοπικής Οργάνωσης ΟΝΝΕΔ Κυπαρισσίας σε ταβέρνα της πόλης όπου μαζί με φίλους και το σχήμα της οργάνωσης ήπιαν ενα ποτηράκι και μίλησαν όχι μόνο περι πολιτικής αλλά και περι ποδοσφαίρου όπως πληροφορηθήκαμε.
Απλός και προσιτός ο Ανδρέας Παπαμιμίκος όταν ζητήσαμε φωτογράφηση με τα μέλη του φορέα ευγενής σηκώθηκε απο την καρέκλα του και μας δήλωσε ότι είναι χαρούμενος που έρχεται στην όμορφη Κυπαρισσία που τον υποστήριξε με μεγάλο ποσοστό αγγίζοντας το 83%, ενώ μας έδειξε ότι παραμένει απλός και προσιτός. Ο Πρόεδρος της Τ.Ο. Γιώργος Φωτεινός μαζί με νεολαίους δήλωσε ότι ειναι μεγάλη χαρά και τιμή να επισκέπτεται πρώτα την ιστορική μας πόλη ο νέος Πρόεδρος ελπίζοντας ότι θα φέρει νεο αέρα στην διαμόρφωση της Πολιτικής που να υπηρετεί τον νέο άνθρωπο και τον Πολίτη. Μάλιστα ο κ. Παπαμιμίκος επιφυλάχθηκε να επισκεφθεί εκ νέου την πόλη μας κάνοντας επαφές με φορείς και αρχές για να αφουγκραστεί τον παλμό του πολίτη.

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Τρίποντο σταθμός για τον Α.Ο.Κ με 3-0 το Φαραί

ΜΕ ένα παιχνίδι πραγματική διαφήμιση για το ποδόσφαιρο ο Α.Ο. Κυπαρισσίας παραμένει ο μεγάλος ηγέτης στην Α τοπική επικρατώντας μετά απο 90 λεπτά αγώνα τον Α.Ο. Φαραί και διατηρώντας μέχρι στιγμής την διαφορά των 5 βαθμών ασφαλείας απο την Σπερχογεία καθώς υπολείπονται μόνο 3 αγώνες για την ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος και την στέψη του μεγάλου νικητή.
Το παιχνίδι ζεστάθηκε αρκετά απο το 17ο λεπτό όταν ο Εκμετζίδης αξιοποίησε το φάουλ του Λυδιώτη απο πλάγια δεξιά θέση καταφέρνοντας η μπάλα να χτυπήσει στο δεύτερο δοκάρι μετά απο έξοχο πλασέ και να καταλήξει στα δίχτυα. Οι μάχες σώμα με σώμα συνεχίστηκαν με καλές ευκαιρίες απο την πλευρά των γηπεδούχων όταν στο 38ο λεπτό γράφτηκε ξεκάθαρα το 2-0 όταν μετά απο ατομική προσπάθεια του Δημήτρη Μικελάτου μπηκε στην μικρή περιοχή και πλάσαρε έξοχα την μπάλα στα δίχτυα ξεγελώντας τον τερματοφύλακα του Φαραί παρά την κινητικότητά του. Στο 44ο λπετό μετά απο σούτ δημιουργήθηκε ευκαιρία για γκόλ μετά απο ενέργεια του Γεωργόπουλου που πάλεψε δυνατά ως το τέλος σχεδόν του αγώνα.
Η λύτρωση ήρθε στο 60ο λεπτό μετά απο δυνατή σέντρα του Αγγελου Γεωργόπουλου όπου ο Μικελάτος χωρίς δισταγμό σκόραρε με θέληση γράφοντας το τελικό 3-0. Η ομάδα διατήρησε τον ρυθμό ενώ το Φαραί δημιούργησε ευκαιρίες αλλά και φάσεις με αρκετά καλές αποκρούσεις του Τσούλου, ενώ ο Ψωρομύτης προσπάθηκε να κάνει την διαφορά αλλά χωρίς αποτέλεσμα με τις σέντρες και τις κόντρες πάνω στους αμυντικούς της Κυπαρισσίας, ενώ η διαιτησία ήταν σε γενικές γραμμές καλή μέσα σε ένα θετικό κλίμα ενώ αρκετοί φίλαθλοι παρακολούθησαν τον αγώνα.
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Μπίζος, Ελληνας, Κουρκουμέλης, Στρατικόπουλος, Εκμετζίδης, Γεωργόπουλος, Μοροσάνου, Μικελάτος, Ανδρουτσής, Κιούτακ, Λυδιώτης.
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ: Τσούλος, Πουλόπουλος, Σώκαλης, Κορδελάκος, Πουλόπουλος Γ., Τσάμης, Μωράκης, Παπαγεωργίου, Κουρέας, Ψωρομύτης, Κουρέας Βασίλης.

ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

25/4/2010
Αρθρο της Προέδρου της ΝΕΤΠ κ. Αντωνίας Μπούζα
Μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που συγκλονίζει την Ελληνική οικονομία , ο τουρισμός αποτελεί τη μοναδική ελπίδα της Χώρας μας για περιφερειακή ανάπτυξη και διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ιδιαίτερα στη Μεσσηνία , ο τουρισμός αρχίζει και αποτελεί σιγά -σιγά το δυνατό μας σημείο , στο οποίο και επενδύουμε . Ο αερολιμένας Καλαμάτας , είναι η σημαντικότερη πύλη εισόδου για τον τόπο μας . Η εξυπηρέτηση των προγραμματισμένων πτήσεων πρέπει να είναι η καλύτερη και ο αερολιμένας μας , να μην υστερεί σε τίποτα από τα άλλα περιφερειακά αεροδρόμια. Από πλευράς Πολιτικής Αεροπορίας, γίνεται το καλύτερο δυνατόν και η εμπειρία και η εργώδης προσπάθεια των υπηρετούντων στον Αερολιμένα Καλαμάτας έχει ενισχύσει σημαντικά την περιοχή μας. Στην εύρυθμη λειτουργία του ,εμπλέκονται και άλλες Υπηρεσίες που υπάγονται στο Υπουργείο Προστασίας του πολίτη, όπως η Ελληνική Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία οι οποίες παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν από την έλλειψη υπαλλήλων, ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους με τον καλύτερο τρόπο. Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με πληροφορίες ,η ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , σχεδιάζει να αποσύρει τις δυνάμεις της από τον Αερολιμένα Καλαμάτας και το έργο της να το αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία. Η πρόθεση όμως της τελευταίας , είναι να προσφέρει τις υπηρεσίες της μέχρι μία συγκεκριμένη ώρα ( την 22.00) . Αν πράγματι πραγματοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, θα αποτελέσει σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στη διαφαινόμενη ανάπτυξη του τόπου μας, με επιπτώσεις που ίσως δεν έχουμε φαντασθεί.

Επειδή αυτή τη δύσκολη περίοδο για τον τόπο δεν χωρούν ερασιτεχνισμοί και προχειρότητες , ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τουριστικό τομέα, ελπίζω να μην ισχύσει κάτι τέτοιο, αντίθετα πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια του Αερολιμένα με την ίδρυση Σταθμού Αστυνομίας Αερολιμένα , αλλά και με την παραμονή του κλιμακίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Εντύπωση όμως προξένησε και η επισήμανση του βουλευτή του Νομού μας κ.Κουσελά, ο οποίος σε επιστολή του στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα , ανεφέρθη επικριτικά στις πρωτοβουλίες της προηγούμενης Κυβερνητικής πλειοψηφίας σχετικά με τις άγονες γραμμές. Ως γνωστόν ο τότε Διοικητής της Υ.Π.Α. κ. Δημήτρης Σταμάτης το 2005 , πέτυχε να εντάξει τη σύνδεση Θεσσαλονίκης-Καλαμάτας στις άγονες γραμμές, προκειμένου να επιτρέψει η Ε.Ε. την επιδότηση του εισιτηρίου και να γίνει εφικτή η εμπορική εκμετάλλευση της γραμμής. Με αυτή του την πρωτοβουλία , άρχισε επιτέλους να βγαίνει η Μεσσηνία από την απομόνωση και το περιθώριο που συγκεκριμένες πολιτικές την είχαν οδηγήσει.
Συνεχείς αναφορές με αιχμηρό τρόπο και με ασάφειες ,κούρασαν όλους εμάς τους Μεσσήνιους , οι οποίοι επιθυμούμε και προσδοκούμε από τους εκπροσώπους μας στο Κοινοβούλιο, αντί να μεμψιμοιρούν αναμασώντας το παρελθόν, να αναλάβουν επιτέλους πρωτοβουλίες και να βοηθήσουν ουσιαστικά αυτό τον πολύπαθο τόπο. Πράξεις και έργα , είναι αυτό που επιθυμούμε και όχι συνεχείς ερωτήσεις εντυπώσεων.

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

STOP στην Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για δρόμο

Αρνητικά γνωμοδοτεί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Μεσσηνίας για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου βελτίωσης της επαρχιακής οδού Κυπαρισσία - Ραυτόπουλο. Η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο πρόκειται να εξεταστεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου το Σώμα να γνωμοδοτήσει.
Χαρακτηριστικά η διεύθυνση σημειώνει, σε ότι αφορά το σημαντικό αυτό έργο, ότι:
- Δε διαβιβάστηκαν με τη μελέτη: Η τελική έγκριση επέμβασης του Δασαρχείου Κυπαρισσίας για τις εκτάσεις που υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Στοιχεία εγκεκριμένης από την υπηρεσία συγκοινωνιακής μελέτης εφαρμογής πάνω στα οποία να βασίζονται οι προτεινόμενες παρεμβάσεις.
- Οι δαπάνες για τα έργα αποκατάστασης και προστασίας του περιβάλλοντος δεν παρουσιάζονται στον προϋπολογισμό του έργου.
- Δεν προτείνονται από τη μελέτη του έργου χώροι απόθεσης πλεοναζόντων υλικών, προϊόντων εκσκαφής και εργοταξιακών χώρων.
- Δεν παρουσιάζονται σε σχέδιο οι κόμβοι της οδού που αναγράφονται (ως απλή αναφορά) στο κείμενο της μελέτης.
- Στα σχέδια της οριζοντιογραφίας δεν παρουσιάζονται τα τεχνικά του έργου (γέφυρες, οχετοί) και οι προβλεπόμενοι κόμβοι της οδού.
- Δεν παρουσιάζεται ο τρόπος αποκατάστασης της κυκλοφορίας στις δασικές και αγροτικές οδούς που τέμνονται από την εν λόγω οδό.

Με πληροφορίες απο την 'Ελευθερία'

Τέλος στις χωματερές, έρχονται οι δεματοποιητές

24/4/2010
Σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε χθες με την συμμετοχή των προέδρων των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Σε αυτήν τέθηκαν οι άξονες για το οριστικό λουκέτο στις χωματερές αλλά και δόθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις για την εγκατάσταση των δεματοποιητών. Ο Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ του νομού Κώστας Σπυρόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως κάτι θα γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα στην κατεύθυνση των λύσεων.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι για την Τριφυλία επίκειται η αγορά οικοπέδου για την εγκατάσταση δεματοποιητή καθώς πρέπει να τρέξει η Μελέτη Περιβαλλοντικών πειπτώσεων, ενώ η Πύλος έχει λάβει αρνητική ομοφωνη απόφαση για εγκατάσταση δεματοποιητή σε χώρο που έχει υποδειχθέι περιπλέκοντας ακόμα περισσότερα τα πράγματα. Ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι μέσα στον Μαιο το θέμα θα έχει επιλυθεί καθώς τα πρόστιμα ελοχεύουν άμεσα.

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Κατήγειλλε τον εαυτό του για καλλιέργεια χασίς στα Φιλιατρά

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ κι όμως Αληθινό απο τα Φιλιατρά. Σήμερα το πρωί στις 07.20 σύμφωνα με το Αστυνομικό δελτίο προσήλθε αυθορμήτως στο Α.Τ. Φιλιατρών ένας 46χρονος άνδρας κάτοικος Φιλιατρών που διαμένει σε αγροτική περιοχή έξω απο την πόλη και κατήγγειλε τον...εαυτό του. Αιτία της καταγγελίας ήταν ότι καλλιεργούσε στην εξοχική του κατοικία σε γλάστρα με βασιλικό 12 φυτά ινδικής κάνναβης τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες προορίζοντας για προσωπική του χρήση και μόνον.
Οι αστυνομικοί ως όφειλαν απο το Νόμο μετέβησαν στην εξοχική κατοικία του 46χρονού και εντόπισαν τα φυτά ινδικής κάνναβης τα οποία ήταν ύψους 2-3 εκατοστών τα οποία και κατασχέθηκαν. Ο δράστης όπως συνηθίζεται σε ανάλογη διαδικασία συνελήφθη με την σε βάρος του δικογραφία θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας, ενώ προανάκριση διενεργεί το Α.Τ. Φιλιατρών. Η υπόθεση έγινε γνωστή στη κοινή γνώμη της πόλης καθώς ο 46χρονος επαγγελματίας είναι γνωστός στα Φιλιατρά και έχει άριστες κοινωνικές σχέσεις και στα καφενεία της πόλης σχολίαζαν ότι...κάποια στιγμή θα πρέπει να συλληφθούν οι μεγαλέμποροι και όχι οι...καταγγέλοντες ακόμα και τον εαυτό τους!!!

Πολεμικό κλίμα για το χωροταξικό του Καλλικράτη

23/4/2010
Μετά τις… ντομάτες (είδαμε τι έγινε αλλού) ήρθαν και οι απειλές και όχι έμμεσες, αλλά άμεσες για το όσα φέρνει ο «Καλλικράτης». Το… ραβασάκι του Δήμου Φιλιατρών προς τους βουλευτές και πολιτευτές της Μεσσηνίας ήταν ξεκάθαρο: «…σε κάθε περίπτωση που θα αδικηθούμε με δυσκολία θα αντιμετωπίσετε τους Φιλιατρινούς ψηφοφόρους σας. Ήδη συζητείται η πρόταση μη εκλογής κάθε αιρετού σε επόμενες εκλογές με αγώνα εναντίον του σ’ όλη την Ελλάδα!» Ο Δήμαρχος Άλκης Ξύγκας μάλιστα μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST ήταν ξεκάθαρος πως δεν θα ανεχτεί ο δήμος Φιλιατρών, άλλα κριτήρια επιλογής στο χωροταξικό σε σχέση με αυτά που θα ισχύσουν σε ολόκληρη την επικράτεια, διαφορετικά, ο «πόλεμος θα σημάνει…»
Στο μεταξύ προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συγκληθεί η γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας μετά δηλαδή και την ανακοίνωση της νέας γεωγραφίας. Εκεί θα καθοριστούν και οι θέσεις των αυτοδιοικητικών σε επίπεδο νομού, με τις παρατηρήσεις για τα κενά που επισημάνθηκαν και στην χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ, να είναι ήδη αρκετές.

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Μαλλιά-κουβάρια στο Δ.Σ. Κυπαρισσίας για το Γ.Π.Σ.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ήταν ξανά η συνεδρίαση του Δ.Σ. Κυπαρισσίας η οποία αποφασίστηκε ν συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα με αφορμή την παραλαβή της Β1 φάσης του Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου-3η έκδοση με πολιτικές κορώνες απο την πλευρά της Αντιπολίτευσης η οποία ζητούσε αναβολή του θέματος εκθέτοντας όλο το σχέδιο σε μια έντονα φορτισμένη συνεδρίαση.
Κύριο αντικείμενο διαβούλευσης αποτέλεσε η Ζώνη προστασίας τους Ελαιώνα εκατέρωθεν του Εθνικού δρόμου προς Φιλιατρά σε μήκος περίπυο 3 χλμ. κοντά στις εγκαταστασεις του Βιολογικού καθαρισμού, καθώς η εγκύκλιος του ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει ανάλογες ζώνες προστασίας. Αρχικά διευκρινίσεις για την περιοχή προστασίας ζήτησε ο κ .Σταθόπουλος σχετικά με τα ακίνητα της περιοχής προτείνοντας ένας χώρο ΒΙΟ.ΠΑ. ήπιας ανάπτυξης.
Ο μελετητής κ. Πολυζώης ανέλυσε το θέμα με τις προβλέψεις που καταγράφονται στο πόνημα της Γ έκδοσης σχετικά με την πρόσοψη επιχειρήσεων επι της Ε.Ο. όπου εκτός απο την προστασία της ελιας προβλέπει οικιστική ανάπτυξη με όρους εκτός σχεδίου δόμησης σε έκταση 4 στρ., ενώ η περιοχή που αναφέρεται στο σχέδιο αφορά νότια του Βιολογικού σε έκταση περίπου 400 στρ. Ο σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Γιώργος Γκότσης διαφώνησε με το σχεδιασμό αιτιολογώντας ότι σε ζώνη 3 χλμ. δεν μπορούν να γίνουν επιχειρήσεις, ενώ ο κ. Μπακούρος ζήτησε να υπάρξει προστασία πάνω απο τα 300 μ. του άξονα του δρόμου και όχι λιγότερο.
Ο Παν. Τσίγγανος τάχθηκε υπερ της δημιουργίας Θεματικού Πάρκου υπενθυμίζοντας παλιότερα γεγονότα για τον Βιολογικό και την εμπλοκή του Συμβουλίου Επικρατείας, τονίζοντας ότι συμφωνεί για το θεματικό Πάρκο όχι ως μέτωπο στην Ε.Ο, προσθέτοντας ότι οφείλουμε να δούμε τις ανάγκες των μελλοντικών Δήμων με ζώνες ελέγχου προστατεύοντας την ποιότητα ζωής καθώς σήμερα οι συνθήκες δεν είναι ώριμες καταλήγοντας ότι ο περιορισμός των 200-300μ. ανατολικά καλύπτει τη σκοπιμότητα της μελέτης.
Ο Δήμαρχος κ. Σαμπαζιώτης τόνισε ότι "μπορεί να υπάρξει ζώνη προστασίας προς την πάραλία αλλά πρέπει να δούμε τους όρου δόμησης εντός της ζώνης κοντά στην περιοχή Natura 2000 όπου σύμφωνα με τους μελετητές υπάρχει η βάση για ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη με 2ώροφες κατοικίες ενώ για τις επιχειρήσεις οι υφιστάμενες δεν θίγονται αρκεί το όριο να μην υπερβαίνει τα 250 μέτρα".
Ο κ. Γιαννόπουλος ζήτησε περιορισμό του Ελαιώνα πάνω απο τα 200μ. προτιμώντας τα κτίρια με αισθητικές παρεμβάσεις για εμπορική ανάπτυξη, ενώ ο κ. Μπακούρος επανέλαβε την απόσταση 300 μ. πάνω απο τον δρόμο ως ζώνη προστασίας. Ο Γρηγόρης Γκότσης επισήμανε ότι οι Εθνικοί δρόμοι θα αποτελούν παρελθόν σε λίγα χρόνια και επομένως δεν αξίζει να ασχοληθούμε με λεπτομέρειες, ενώ ο Σωτ. Τσίγγανος απο την ελλάσον μειοψηφία χαρακτήρισε την συζήτηση ως "σπέκουλα για ψηφοθηρικούς λόγους με παζάρια απο την πλευρά του Δημάρχου και πιέσεις" θεωρώντας κοντόφθλαμη την λογική που παρουσιάζεται για τις επόμενες γενιές, θεωρώντας ότι η Ευρωπαική προοπτική είναι οι επιχειρήσεις να φεύγουν απο το Κέντρο εμμένοντας στην αρχική πρόταση των μελετητών χωρίς παρατηρήσεις.
Ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος έθιξε το θέμα προστασίας του Περιβάλλοντος θεωρώντας ανήθικο να συζητείται ένα θέμα που έχει εξαντληθεί απο το Σώμα. Επικριτικός εμφανίστηκε ό κ. Πετρόπουλος που κοντραρίστηκε επι προσωπικού με τον κ. Δήμαρο ζητώντας αναβολή του θέματος και εμμένοντας στην αρχική θέση των μελετητών χωρίς τις τροποποιήσεις θεωρώντας ότι η πρόταση όφειλε να έρθει ολοκληρωμένη με βάση την αρχική πρόβλεψη της Β1 φάσης. Το θέμα λόγω περαίωσης του ωραρίου αφού είχε περάσει η ώρα αποφασίστηκε ομόφωνα να συνεχιστεί στην επομενη συνεδρίαση.

Ηχηρό Μήνυμα προς βουλευτές απο Ξύγκα για τον Καλλικράτη

22/4/2010
ΜΗΝΥΜΑ προς πολλούς αποδέκτες με αφορμή τον Καλλικράτη έστειλε προς βουλευτές και πολιτικούς παράγοντες ο Δήμαρχος Φιλιατρών κ. Ξύγκας ξεκαθαρίζοντας την ομόφωνη θέση του Δ.Σ. για τα κριτήρια επιλογής στο χωροταξικό του νέου Σχεδίου αφήνοντας αιχμές για το μέλλον. Πιο αναλυτικά ο Δήμαρχος της Τριφυλιακής πόλης αναφέρει ότι:

"Ως Δήμαρχος Φιλιατρών, εκπροσωπών τη μεγάλη πλειοψηφία των απανταχού Φιλιατρινών, είμαι υποχρεωμένος να σας επιστήσω την προσοχή εν όψει της κατάθεσης προς διαβούλευση του νομοσχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» . Η κατάθεση νομοσχεδίων προϋποθέτει ισονομία, δικαιοσύνη και σεβασμό στην άποψη του «Δήμου» (λαού). Είναι Συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να λάβει υπόψη τη θέληση των τοπικών κοινωνιών στην επερχόμενη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση.
Η εφαρμογή της «Νέας Αρχιτεκτονικής για την Αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη Διοίκηση» χρειάζεται κριτήρια σταθερά για όλη την επικράτεια. Η ζωή της πόλης των Φιλιατρών χρονολογείται από τον 16ο αιώνα , αλλά οι ρίζες της φαίνεται να ξεκινούν από πολύ μακριά με ζωντανή μαρτυρία την ύπαρξη Βυζαντινών μνημείων του 11ο αιώνα.
Ο Δήμος Φιλιατρών είναι ένας οργανισμός, ο οποίος τα τελευταία οκτώ χρόνια εμφανίζει μειωμένες λειτουργικές δαπάνες,, αυξημένες επενδύσεις, έχει πλούσια κοινωνική δράση, καθόλου δάνεια για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών ή εκτέλεση έργων, κανονική ροή βεβαιωμένων εσόδων, λίγες οφειλές και μικρό ποσοστό ανείσπρακτων και συνεπώς έχει ισχυρά επιχειρήματα να απαιτεί να μην αδικηθεί.
Σημειώνεται ότι τα Φιλιατρά είναι η δεύτερη σε πληθυσμό έδρα Δήμου της Μεσσηνίας (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του Κράτους), με το μεγαλύτερο γεωργικό πλούτο και τεράστια εισροή εσόδων από τον τομέα αυτό για το Κράτος καθώς και εύρωστη τοπική αγορά , ενώ πληροί τα γεωγραφικά κριτήρια λόγω της θέσης της και του φυσικού της σχεδιασμού.
Σε κάθε περίπτωση που θα αδικηθούμε με δυσκολία θα αντιμετωπίσετε τους Φιλιατρινούς ψηφοφόρους σας. Ήδη συζητείται η πρόταση μη εκλογής κάθε αιρετού σε επόμενες εκλογές με αγώνα εναντίον του σ’ όλη την Ελλάδα. Η εκλογή σας έχει σκοπό την εκπροσώπηση της φωνής του λαού και όχι την υπηρέτηση κομματικών συμφερόντων.
Αγωνιούμε και περιμένουμε. Παρακαλούμε για τη συμπαράστασή σας στις θέσεις μας, που ήδη σας έχουν γνωστοποιηθεί. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εξετάσει σε βάθος την ορθότητα των επιχειρημάτων, χρησιμοποιώντας μετρήσιμους δείκτες και αντικειμενικά κριτήρια και σε καμία περίπτωση δε νομιμοποιείται να επιβάλει μια μελέτη σχεδιασμένη επί χάρτου χωρίς να έχει σεβαστεί τη βούληση της τοπικής κοινωνίας."

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Μπλόκο...στο σήριαλ του δρόμου Βάλτας- Γαργαλιάνων

Σοβαρή εμπλοκή φαίνεται πως υπάρχει όσον αφορά το ξεκίνημα των έργων του δρόμου ''σήριαλ'' Βάλτας - Γαργαλιάνων, αφού στη τελευταία συνάντηση του Τοπικού Συμβουλίου Βάλτας με τον Δήμαρχο Γαργαλιάνων ο δεύτερος δήλωσε πως δεν υπάρχουν τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις...
Από ότι φαίνεται κάποιοι μας εμπαίζουν και δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα πρέπει να τους ανεχτούμε! Μήπως πρέπει να αρχίσουν οι κινητοποιήσεις; Μήπως πρέπει να κλείσουν δρόμοι, να καταληφθούν Δημαρχεία η καλύτερα να γίνει εμπάργκο της τοπικής αγοράς των Γαργαλιάνων για να ιδρώσουν κάποια αυτιά;
Ποια είναι η θέση της Νομαρχίας Μεσσηνίας για το θέμα; Για την κατασκευή του δρόμου έχει συναφθεί προγραμματική σύμβαση του Δήμου Γαργαλιάνων με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. ''Συζητήσαμε σήμερα τις λεπτομέρειες και θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα και χωρίς εμπλοκές θα περπατήσουμε για να έχουμε τον ανάδοχο του έργου, ο οποίος θα κατασκευάσει αυτό το σπουδαίο έργο για την περιοχή και για το κεφαλοχώρι αυτό, που δυστυχώς δεν έχει καλή πρόσβαση και είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα'', δήλωνε στις 19 Νοεμβρίου 2008 ο κ. Δράκος. Στις 19 Νοεμβρίου 2008!!! Σχεδόν 2 χρόνια πριν!!! Τι έχει γίνει από τότε Κύριε Δράκο;;;; Έως πότε θα συνεχιστεί η υποβάθμιση του χωριού μας;;;;
Ευχαιρστούμε το
http://valta-trifilias.blogspot.com/ για τις πληροφορίες

Το 15% των μικρομεσαίων στο κόκκινο απο την θηλιά των τραπεζών

21/4/2010
Η αγορά ασφυκτιά και οι επιχειρήσεις δεν αποπληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις με ορατό τον κίνδυνο λουκέτων τους επόμενους μήνες αν δεν κινηθεί ταχύτατα η Πολιτεία που παρακολουθεί απαθής τις εξελίξεις. Μάλιστα οι έμποροι κρουόυν τον κώδωνα της αφύπνισης για την κατάσταση που έχει δημιυοργηθεί και προκαλεί παγωμάτα στην αγορά.

Τα «Κόκκινα» δάνεια και «λουκέτα» απειλούν την αγορά, σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές, με τα στοιχεία να δείχνουν πως η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται και οι προβλέψεις να κάνουν λόγο για χειρότερες ημέρες. Το 15% των μικρομεσαίων δεν πληρώνουν δόσεις, σε ρυθμίσεις προχωρούν οι μεσαίες και σε αναχρηματοδοτήσεις οι μεγάλες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι όπως μάθαμε μόνο μέσα σε μια ημέρα προ εβδομάδων σε τράπεζα της Κυπαρισσίας σφραγίστηκαν 30 επιταγές προερχόμενες ακόμα και απο επιχειρήσεις εκτός Νομού αγγίζοντας αριθμό ρεκόρ σε ένα 24ωρο όπως ανέφερε επιχειρηματίας που συναλλάσεται με τράπεζες. Ωστόσο το πιο αρνητικό απο όλα είναι ότι ορισμένες τράπεζες ζητούν απο εμπόρους να κλείσουν παλιά δάνεια και να χρηματοδοτηθούν με νέα για την αποπληρωμή του χρέους με επαχθές επιτόκιο επιβεβαιώνοντας ότι οι.....Βρυκόλακες της οικονομίας παραμένει το τραπεζικό σύστημα όπως έλεγε επιχειρηματίας σε στενό κύκλο του προ ημερών....

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Σοβαρό τροχαίο ξανά στο δρόμο παγίδα Κυπαρισσία- Φιλιατρά

ΑΓΙΟ είχαν οι επιβάτες του ΙΧ αυοτκινήτου όταν εξετράπη το όχημά του στην πολύπαθη εθνική Οδό χωρίς ευτυχώς να συμβούν τα χειρότερα παρά το γεγονός ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση των τοπικών Αρχών για ένα ακόμα τροχαίο στον δρόμο Καρμανιόλα που ΑΚΟΜΑ δεν έχει παραδοθεί απο τις αρμόδιες υπηρεσίες και θεωρείται απο τους κατοίκους που διέρχεται ως το σκάνδαλο της δεκαετίας..
Ηταν ελάχιστα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ, όταν όχημα που κινείτο στην Ε.Ο. Φιλιατρών - Κυπαρισσίας, κοντά στη διασταύρωση για το Εξοχικό εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε κολώνα της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να υποστέι μεγάλες υλικές ζημιές. Οι επιβαίνοντες, δύο Κινέζοι ηλικίας περίπου 32 και 33 ετών , τραυματίστηκαν, δυστυχώς ο πρώτος σε αρκετά σημεία του σώματος του φέροντας μάλιστα βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις με συνέπεια εσωτερική αιμορραγία και ο δεύτερος συνεπιβάτης με αρκετές κακώσεις και χτυπήματα ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του. Απαιτήθηκε η επέμβαση του Πυροσβεστικού κλιμακίου Κυπαρισσίας προκειμένου να απεγκλωβιστεί ο οδηγός του οχήματος και να μεταφερθεί στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο με ασθενοφόρο όπου τελικά εξέπνευσε ενώ η Τροχαία Κυπαρισσίας εξετάζει τα αίτια του δυστυχήματος διενεργώντας την απαραίτητη προανάκριση για το συμβάν...Φωτο αρχείου

Σε τροχιά κινητοποιήσεων οι αγρότες

20/4/2010
Λύσεις στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν θα διεκδικήσουν την Πέμπτη στο πλαίσιο των γενικών κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα οι αγρότες της Μεσσηνίας . Οι προσυγκεντρώσεις θα ξεκινήσουν απο τους Δήμους τη Δυτικής Μεσσηνίας με τρακτέρ και πανώ αντιδρώντας τόσο στην εφαρμογή της κοινής Γεωργικής Πολιτικής, στις μειώσεις των επιδοτήσεων, αλλά και στην αύξηση που παρατηρείται σε γεωργικά εφόδια αλλά και την συρίκνωση του εισοδήματός τους που αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό.
Οι παραγωγοί λόγω των προβλημάτων αυτών βρίσκονται σε απόγνωση, θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα όπου θα ακολουθήσει μια πορεία με ψηφισματα στην Νομαρχία Μεσσηνίας, ενώ αναμένονται να υπάρξουν και δηλώσεις απο τους υπεύθυνους των Συντονιστικών οργάνων των αγροτών για την διεκδίκηση και άλλων κινητοποιήσεων στο απώτερο μέλλον...

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Μπαλάκι των Πολιτικών επιδιώξεων ξανά ο Επικούρειος Απολλωνα

ΜΠΑΛΑΚΙ των Πολιτικών του υπουργείου Πολιτισμού έγινε ο Επικούρειος Απόλλωνας μετά τη απόφαση για διοικητική- και όχι γεωγραφική υπαγωγή του μνημείου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρχ. Ολυμπίας. Ωστόσο παρά τις πολιτικές παλινωδίες έχουμε και αντιδρασεις. Ο Δήμαρχος Είρας Γιάννης Αδαμόπουλος περιγράφοντας την κατάσταση δήλωσε ότι "μόνο στον Πασοκιστάν του 2010 συμβαίνουν αυτά" θεωρώντας ανιστόρητους όσους δεν διαβάζουν τα αποδεικτικά στοιχεία, ενώ επιφυλάχτηκε για την συνέχεια του θέματος που πήρε νέα τροπή...
Ο κ. Χαράλαμπος Καφύρας, μιλώντας στο Ράδιο- Κυπαρισσία θεώρησε θετική αυτή εξέλιξη για την Ηλεία αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα ζητώντας συνεργασία με την Μεσσηνία για μια μεγάλη διεκδίκηση. Υποστήριξε ότι: «Με ικανοποίηση μάθαμε επισήμα ότι η αδικία σε βάρος της Ηλείας αποκαταστάθηκε με την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης που είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 437/10-09-09, που μετέφερε τον Επικούριο Απόλλωνα στη Μεσσηνία, με τη νέα δημοσίευση στο ΦΕΚ 115/6-04-10 της απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου».Η Ηλεία Να μη συζητηθεί εκ νέου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το θέμα του Επικούριου Απόλλωνα αλλά να προχωρήσει η ανάδειξη του Ναού και της ευρύτερης περιοχής των Βασσών, της Φιγαλείας και του Λύκαιου Όρους
Υπενθύμισε ότι Μεσσηνία και Ηλεία αλλά και η χώρα μας πρέπει να προβούν στην διεκδίκηση της επιστροφής της Ζωφόρου του Ναού που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου και δήλωσε έτοιμος να καθήσει σε κοινό τραπέζι με τον ομολογό του καταλήγοντας ότι "ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δεν περιορίζεται στα όρια ενός Νομού, αλλά ανήκει σε όλη την Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο και όλοι εμείς τιμούμε και προφυλάσσουμε την κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοι μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ερίζουμε για το που ανήκει αυτή η κληρονομιά».

Ημερίδα για τη Μελισσοκομία με υποσχέσεις...

19/4/2010
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ημερίδα με πολλαπλά μηνύματα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Απριλίου 2010 με θέμα «η Μελισσοκομία σήμερα και οι προοπτικές της» στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του ΟΓΕΕΚΑ 'Δήμητρα' πρώην ΚΕΓΕ με πολλούς χαιρετισμούς- αν και οι περισσότεροι αποχώρησαν πριν απο την κύρια εισήγηση του διακεκριμένου Καθηγητή κ. Χαρισάνη για τις προοπτικές στον κλάδο- και υποσχέσεις αφού νωρίτερα οι εγκαταστάσεις αγιάστηκαν απο τον Μητροπολίτη Τριφυλίας- Ολυμπίας σε μια σεμνή τελετή.
Στους χαιρετισμούς του οι ομιλητές εστίασαν περισσότερο στην ανάγκη δημιουργίας επιμορφωτικών σεμιναρίων για την κατάκτηση της ορθής γεωργικής πρακτικής αλλά και την σημασία που αποδίδεται στον αναπτυσσόμενο κλάδο της μελισσοκομίας ο ο οποίος στην Τριφυλία γνωρίζει μεγάλη άνοδο καθώς νέοι παραγωγοί ασχολούνται με τον χώρο με θεαματικά αποτελέσματα και τυποποίηση του τελικού προιόντος. Ενδιαφέρον παρουσίασε η αναφορά την πρώην Προέδρου κα Μίκα Ιωαννίδου που ανακαίνισε και αναμόρφωσε τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους αγρότες, αλλά και την αναφορά του νυν Προέδρου για την ανάγκη πιστοποίησης επιμόρφωσης των αγροτών μας.
Φυσικά ο Καθηγητής Πανεπιστημίου κ .Χαρισάνης αναφέρθηκε στις προοπτικές του κλάδου ενώ η Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Τριφυλίας κα Μπέσσα εστίασε στην ανάγκη συλλογικής προσπάθειας για επίτευξη νέων στόχων. Παρά την ημερίδα που τελικά ήταν επιτυχής αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ΠΟΥΘΕΝΑ στο χώρο δεν υπήρχε μια μικρή έκθεση Μελιού απο παραγωγούς λες και η ημερίδα ήταν μια απλή εκδήλωση για δημόσιες σχέσεις. Φυσικά ημερίδα για το Μέλι χωρίς μέλι είναι θεωρούμε άκαιρη και άτονη....

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Α.Ο.Κ- Βαλύρα με 2-0 και παρολίγο τραγωδία...

ΠΑΡΟΛΙΓΟ να εξελιχθεί σε τραγωδία ο κατά τα άλλα αδιάφορος για τους ουραγούς της βαθμολογίας αγώνας στο γήπεδο Κυπαρισσίας μεταξύ του Α.Ο.Κ. και του Αστέρα Βαλύρα απο ένα άτυχο συμβάν 18χρονου παίκτη της Βαλύρας στον οποίο άμεσα όλοι με τον γιατρό του ΑΟΚ έδωσαν τις πρώτες σωτήριες βοήθειες....
Αρχικά στον αγώνα μόλις στο 8ο λεπτό ο Δημήτρης Μικελάτος άνοιξε το σκόρ μετά απο έξοχο πλασέ με το 1-0 να γράφει στα δίχτυα των αντιπάλων ζεσταίνοντας το παιχνίδι, ενώ η ομάδα του Χρήστου Γερολυμάτου είχε την δυναμική να καθαρίσει...απο νωρίς το παιχνίδι. Ετσι ο Αγγελος Γεωργιόπουλος στο 21ο λεπτό μετά απο σούτ στην μικρή περιοχή και καλή κυκλοφορία της μπάλλας έγραψε το 2-0. Ωστόσο το 25ο λεπτό πάγωσε θεατές, παίκτες και παράγοντες όταν μετά απο μια μικρή φάση με κόντρες, χωρίς να προηγηθεί σωματική επαφή έπεσε στο έδαφος ο 18χρονος παίκτης της Βαλύρας Θεόδωρος Γιαννόπουλος ο οποίος ήταν μελανιασμένος και κινδύνεψε να πάθει πνιγμό απο αναστροφή της γλώσσας. Αμέσως το γήπεδο πάγωσε αλλά άμεσα έτρεξε κοντά ο Δ. Μικελάτος για τις πρώτες βοήθειες, ενώ μετά απο δευτερόλεπτα εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο οι Κακούτης και ο γιατρός Ελληνας οι οποίοι έδωσαν τις πρώτες βοήθειες.
Ο νεαρός διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου φέροντας κολάρο στον αυχένα καθώς η αντιμετώπιση των γιατρών ήταν άμεση. Το παιχνίδι φυσικά διεκόπη αφού η Βαλύρα κατέβηκε με 6 παίκτες ολοκληρώνοντας τον αγώνα...
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Μπίζος, Ελληνας, Στρατικόπουλος, Εκμετζίδης, Κουρκουμέλης, Γεωργιόπουλος, Γεωργόπουλος, Ανδρουτσής, Μικελάτος Δ., Κιούτακ, Μοροσάνου.
ΒΑΛΥΡΑ: Μάνδελος, Βασιλόπουλος, Πολυχρονάς, Γιαννόπουλος Θ., Δημητρακόπουλος, Σταματόπουλος,, Σταθόπουλος, Μπουρίκας, Γιαννακόπουλος Κ., Γεωργακόπουλος Γ., Στρατής.

DREAM MΟΔΑ για επώνυμο ρούχο...

ΕΝΑ νέο κατάστημα γεμάτο Ονειρα και Μόδα πραγματοποίησε τα επισημα εγκαίνιά του το βράδυ του Σαββάτου σε μαι εκδήλωση γεμάτη απο κέφι και αρκετούς αυτοδιοικητικούς αλλά και φίλους της μόδας με αρκετές ευχές στους ιδιοκτήτες του νέου δημιουργήματος. Το κατάστημα DREAM MΟΔΑ που βρίσκεται στην οδό Ελ. Βενιζέλου ανήκει στον επιχειρηματία Κώστα και Τάνια Γκότση με επώνυμες δημιουργίες που ξεχωρίζουν για άνδρες και γυναίκες με στύλ. Ρούχα που δύσκολα θα βρείτε να επενδύουν την προσωπικότητά σας κάνοντας μια ξεχωριστή εμφάνιση για πάντα.
Στα λαμπερά εγκαίνια τέλεσε τον αγιασμό ο Μητροπολίτης Τριφυλίας- Ολυμπιας ενώ το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος της πόλης κ. Σαμπαζιώτης, φυσικά ο Αντιδήμαρχος κ. Γρηγόρης Γκότσης με πολυετή επαγγελματική πείρα στην αγορά, ο κ. Παν. Φωτεινόπουλος, η Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κωνσταντέλου, ο κ. Παναγ. Τσίγγανος αλλά και αρκετοί φίλοι του ζεύγους που αγόρασαν δημιουργίες αλλά και τίμησαν δεόντως το έξοχο Κέτερινγκ του κ. Χρόνη Χρονόπουλου που έδωσε το παρών. Καλορίζικο και πάντα καλή Δύναμη για να ομορφύνει η αγορά της πόλης μας με νέες τάσεις που σίγουρα μόνο στην Αθήνα μπορούμε να αναζητήσουμε για να πούμε την Αλήθεια...

Νέα σύσκεψη για το δεματοποιητή της Τριφυλίας

18/4/2010
ΝΕΑ σύσκεψη διεξήχθη το προχθές στα Φιλιατρά για την ολοκλήρωση των ενεργειών που απαιτούνται αναφορικά με τον δεματοποιητή της Τριφυλίας αξιολογώντας περισότερο την αποπεράτωση υπηρεσιακών θεμάτων που αφορούν την υπόθεση αγοράς του οικοπέδου, στο οποίο θα τοποθετηθεί ο μπαλοποιητής, για την διαχείριση των σκουπιδιών της ενότητας της Τριφυλίας. Στην σύσκεψη μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο δήμαρχος Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας, ο εκπρόσωπός του δήμου στον σύνδεσμο διαχείρισης αποβλήτων Χαράλαμπος Παγάνης, ο αντιδήμαρχος Γαργαλιάνων Μιχάλης Αποστολόπουλος που εκπροσωπεί και το δήμο του στο Σύνδεσμο, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Φιλιατρών και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει ακόμα αγοράσει το οικόπεδο με την έκταση που προτάθηκε στην σύσκεψη τέθηκαν απο τους τοπικούς παράγοντες ζητήματα που σχετίζονται με την νομιμότητα των εργειών που έπονται, για την αγορά του συγκεκριμένου οικοπέδου, το οποίο ως γνωστόν οριοθετείται στα γεωγραφικά όρια των Δήμων Φιλιατρών και Γαργαλιάνων. Τελικά αποφασίστηκε να επισκεφθούν άμεσα την Περιφέρεια αλλά και την ελεγκτική επιτροπή, ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο, ενώ υπερτονίσηκε ότι σύντομα θα ενημερωθούν και τα δημοτικά συμβούλια των δήμων για τις εξελίξεις...Να δούμε μέχρι πότε γιατί η διαδικασία τραβάει πολύ...

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Τα οράματα της Πολιτικής είναι ανύπαρκτα μαζί με τις ευθύνες

17/4/2010
ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ που αναφέρεται στους οδικούς άξονες δημοσιεύουμε σήμερα απο επιστολογράφο και τα σχόλια δικά σας. Συμφωνούμε ή διαφωνούμε σημασία έχει η Αλήθεια...

"Με θλίψη και απογοήτευση όπως κάθε Μεσσήνιος παρατήρησα την εικόνα που έδωσαν οι τοπικοί πολιτικοί μας άρχοντες κατά τα εγκαίνια του νέου δρόμου μόλις 14 χλμ που παραδόθηκε στην κυκλοφορία και αφορά το τμήμα Αθήναιο-διασταύρωση Λεονταρίου Αρκαδίας. Συγγνώμη αν γίνω δυσάρεστος αλλά είναι δυνατόν σε περίοδο οικονομικής κρίσης με τις τιμές των Μεσσηνιακών προιόντων σε ύφεση, με τον τοπικό τουρισμό ανύπαρκτο και τα εισοδήματα των πολιτών μειωμένα κάποιοι να καμαρώνουν σαν να βρίσκονται σε άλλη χώρα για ένα δρόμο που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και εικοσιπέντε χρόνια?Όλα πια για την προβολή και τη δημοσιότητα?Αλήθεια τι έχουν μα μας πουν για το δρόμο Παραδείσια-Τσακώνα ? Και εκεί γελούσαν και καμάρωναν αλλά δέκα χρόνια απο το 2000 δεν είναι πολλά για ανακατασκευαστούν είκοσι χιλιόμετρα δρόμου?Τι έχουν να πουν για την Ιονία οδό που στο τέλος θα είναι υπόθεση της Ηλείας και της Αχαιας?
Ο νομάρχης μας ,που έσπευσε εκεί τι έχει να πει για το δίκτυο του νομού? Μία γέφυρα στο χείμαρρο Λαγκουβάρδου οι συμαπτριώτες μου Τριφύλιοι για παράδειγμα πόσα χρόνια πρέπει να την περιμένουν? Πόσους νέους ακόμα θα θρηνήσουμε στις στροφές Κοπανακίου?Δώδεκα χρόνια νομαρχιακής εξουσίας δεν ήταν αρκετά για να γίνει κάτι?Απο την άλλη πλευρά έλεος κυρία και κύριοι παριστάμενοι βουλευτές.Τι πήγατε εκεί να κάνετε?Να πλαισιώσετε έναν υπουργό που 30 χρόνια βουλευτής μόνο όραμα δεν έχει να προσφέρει πλέον και να φωτογραφηθειτε σαν σύγχρονοι εργολάβοι τη στιγμή που κάποιοι απο εσάς δεν έχετε καν δουλέψει και δε θα μιλήσετε καθόλου μόλις τοποθετηθούν διόδια. Κρίμα για όλους και κυρίως για τους νεότερους βουλευτές που μπορούσαν να προωθήσουν μια διαφορετική πολιτική στρατηγική και να μην πέσουν στην παγίδα της πολιτικής που ακολουθούν οι παλιότεροι του τύπου " όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη "
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π ΚΟΥΤΣΟΥΛΗΣ - ΙΑΤΡΟΣ ΓΝ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Καμία σχέση με..τρομοκρατία οι Μεσσήνιοι που πλαστογράφησαν στοιχεία τους

ΚΑΜΜΙΑ σχέση με τρομοκρατική οργάνωση δεν έχουν οι Μεσσήνιοι που φέρεται οι ταυτότητές τους να πλαστογραφήθηκαν προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για ενοικίαση σπιτιών φερόμενων μελών της Οργάνωσης. Μάλιστα η Αστυνομική διεύθυνση Μεσσηνίας φέρεται σαν εκδούσα αρχή των πλαστών ταυτοτήτων που βρέθηκαν στα χέρια των μελών του Επαναστατικού αγώνα .
Πρόκειται για τρείς ταυτότητες με την φωτογραφία του ίδιου ατόμου με διαφορετικά ονόματα . Οι δύο από αυτές έχουν το όνομα Δημοσθένης Μανδαλώζης με τόπο γέννησης την Θουρία ενώ η Τρίτη έχει το όνομα Αναστάσιος Γριβωκοστόπουλος. Ο πατέρας του Μανδαλώζη που βρίσκεται στην Θουρία μιλώντας στην τηλεόραση BEST TV αποκλειστικά εξομολογήθηκε ότι ο γιός του είχε χάσει πριν απο ενάμισι χρόνο την ταυτότητά του σε ταξίδι με πλοίο απο την Ηγουμενίτσα και δήλωσε την απώλειά τους με αποτέλεσμα να εκδώσει καινούργια. Ορισμένα στοιχεία ωστόσο που αναγράφονται στη ταυτότητα δεν ταυτοποιούνται με το υπαρκτό πρόσωπο. Ο έτερος Γριβοκωστόπουλος απο τα Φιλιατρά μιλώντας στα τοπικά μέσα δήλωσε ότι έπεσε απο τα σύννεφα όταν πληροφορήθηκε το περιστατικό απο φίλους του και αμέσως πήγε στις Αστυνομικές αρχές. Πρόκειται για αγρότη Φιλιατρών που ασχολείται με καλλιέργειες και απο ότι φαίνεται κάποιοι έβαλαν στο χέρι τα στοιχεία του. Ωστόσο κι εδώ υπάρχουν ασάφειες σύμφωνα με την πλαστή ταυτότητα
.

"Μούγκα" στο Δ.Σ. απο αυτοδιοικητικό για τον Καλλικράτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ σύντομα. Ποιος αυτοδιοικητικός παράγοντας απο την μειοψηφία ζήτησε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. Κυπαρισσίας να μην καταγράψουν οι δημοσιογράφοι την άτυπη μικρή αναφορά για τον Καλλικράτη; Γιατί υποστήριξε ότι δεν πρέπει να καταγράφουν οι κάμερες και πως δικαιολογήθηκε; Μήπως κάποιοι φοβούνται για τον Καλλικράτη; Ποιοί άραγε συμμετείχαν ενεργά σε διεργασίες του πολιτικού τους φορέα για το θέμα; Αλλά και τι αποφασίστηκε ατύπως και τελικά καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες στον Τύπο;
Τι θα συμβεί σε λίγες ημέρες και ποιοί θα δικαιωθούν για το χρίσμα αλλά και τις αλλαγές στον Αυτοδιοικητικό χάρτη με 6 Νομούς στο Νομό σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου που τελικά πολλοί προτείνουν για 4 σύμφωνα με τα επχειρήματά τους και τι τελικά κατεγράφη;

122.000 ευρώ οφείλονται για τα χειρουργεία του Νοσοκομείου- Νοιάζονται μόνο για νέους Διοικητές;

ΑΝΤΙ η Πολιτεία να φροντίσει για υποδομές υγείας και πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ασχολείται με τις καρέκλες των Διοικητών και αλλαγές προσώπων. Το καυτό αγκάθι με την παράδοση των χειρουργείων του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας θα κληθεί να αναλάβει ο νέος Διοικητής κ. Μπόζος που αναλαμβάνει καθήκοντα την Δευτέρα για το έργο...που πλέον κατάντησε γιοφύρι της Αρτας. Παρότι οι εργασίες αποπερατώθηκαν σε ποσοσό 95% περίπου και το έργο βρίσκεται στην φάση της αποπεράτωσης ήρθε η παράταση ως τις 31 Μαίου οριστικής παράδοσης του έργου.
Μάλιστα στον εργολάβο οφείλονται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες 122.000 ευρώ. Πρόκειται για, 90.000 προερχόμενα από την αρχική σύμβαση των 290.000 ευρώ μαζί με άλλες 32.000 από συμπληρωματικές εργασίες και παρεμβάσεις. Τα αρμόδια υπουργεία με την δαιδαλώδη γραφειοκρατία υποστηρίζουν ότι στο δρόμο βρίσκεται η εκταμίευση των 90.000 τα οποία μετά απο καιρό εγκρίθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς προβλέπεται ότι θα πιστωθούν σε κωδικό που υπάρχει στο υπουργείο Υγείας και από εκεί στην Περιφέρεια, ενώ η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Μεσσηνίας, ως επιβλέπουσα αρχή, ετοιμάζει τα δικαιολογητικά της πρόσθετης πίστωσης των 32.000 ευρώ. Οι εργασίες αναβάθμισης των χειρουργείων του νοσοκομείου, περιλαμβάνουν νέα δίκτυα ίδρυσης και αποχέτευσης, πυροπροστασία, ηλεκτροδότηση, τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις, παροχές ιατρικών αερίων, , ειδικές πόρτες με αυτόματους μηχανισμούς, σύγχρονο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και νέα ιατρικά μηχανήματα. Το ερώτημα ειναι απλό: πόσα χρόνια χρειάζονται για να παραδοθεί ένα έργα Υγείας και μάλιστα με επείγον χαρακτήρα;

Κόκκινες γραμμές θέτουν ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ

16/4/2010
Κόκκινες γραμμές θέτει η ΕΝΑΕ σε ότι αφορά τον "Καλλικράτη" και ζητά άμεσα διορθώσεις επάνω στο μη οριστικοποιημένο προσχέδιο που κατατέθηκε προς διαβούλευση. Μάλιστα ο Πρόεδρός της Δημήτρης Δράκος μιλώντας το τελευταίο 48ωρο ως γνωστόν στην ολομέλεια υπογράμμισε πως θα ακολουθηθεί σκληρή γραμμή εάν δεν γίνουν άμεσα μεταβολές προς το καλύτερο στην υποστήριξη των νέων δομών. Ανάλογη και η διάθεση από την ΚΕΔΚΕ κάτι που πιστοποιήθηκε και στην χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου αλλά και στην επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Πόροι, χωροταξικό και θεσμικές αλλαγές προβληματίζουν ιδιαίτερα και τον α΄ βαθμό. Για πόλεμο μίλησαν στελέχη της ΕΝΑΕ απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που φαίνεται ότι εισάγεται με πολλές ασάφειες οι οποίες θα διευκρινιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα....

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ισοπαλία πικρή Απολλωνας- ΑΟ. Κυπαρισσίας το 2-2

ΑΛΛΑΓΕΣ παρουσιάζει η κορυφή του πρωταθλήματος της Α’ τοπικής μετά την χθεσινή ισοπαλία του Απόλλωνα Καλαμάτας με την πρωτοπόρο Κυπαρισσία. Η Σπερχογεία - που πήρε στα χαρτιά τους βαθμούς χθες - μείωσε στους 3 τους βαθμούς τη διαφορά της από την Κυπαρισσία, η οποία πάντως εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του τίτλου. Το χθεσινό ματς ξεκίνησε με δύο γρήγορα γκολ και σε γενικές γραμμές αποζημίωσε τους φιλάθλους που το παρακολούθησαν αφού είχε καλό ρυθμό και αρκετές ευκαιρίες.
Ο Απόλλωνας του Στάθη Βανικιώτη ισοφάρισε δύο φορές την Σπερχογεία ενώ στο τέλος του αγώνα διαμαρτυρήθηκε για ένα γκολ του Παπαγεωργίου που δεν μέτρησε. Η Κυπαρισσία από την πλευρά της φώναξε για το πέναλτι που καταλογίσθηκε υπέρ του Απόλλωνα και έγινε το 2-2. Η ομάδα του Χρήστου Γερολυμάτου πίεσε ασφυκτικά τον αντίπαλό της μετά το 2-2, όμως έχασε τις ευκαιρίες που δημιούργησε και περιορίστηκε στο βαθμό της ισοπαλίας....

Γιορτή Καρπουζιού και φέτος στην Τριφυλία!

Θα πραγματοποιηθεί και φέτος για τέταρτη χρονιά η «ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ». Η επιτροπή που έχει αναλάβει την οργάνωσή της έχει διευρυνθεί με περισσότερους αγρότες. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τη Νομαρχία Μεσσηνίας και τους Δήμους της Τριφυλίας ώστε να εξοικονομηθούν τα απαραίτητα κονδύλια. Επαφές έχουν γίνει ακόμα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Αγροτική Τράπεζα και με ιδιώτες για χορηγίες.
Έτσι η έναρξη της γιορτής θα γίνει στις 15 Μαΐου με ημερίδα στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο στα Φιλιατρά. Επειδή η εισήγηση του Ισπανού διευθυντή παραγωγής καρπουζιού κατά την προηγούμενη χρονιά ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καταβάλλεται προσπάθεια εφέτος να υπάρξουν δύο εισηγητές από την Ιταλία και την Ισπανία οι ποίοι θα αναφερθούν στην εμπορεία του καρπουζιού στις χώρες τους. Επίσης ένας τρίτος ομιλητής θα αναφερθεί στη συλλογή των πλαστικών από τα χωράφια.
Οι κύριες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 19 και 20 Ιουνίου στο Αθλητικό Κέντρο στον Αγρίλη Φιλιατρών. Θα υπάρχουν εκθεσιακά περίπτερα για την προβολή των τοπικών αγροτικών προϊόντων από ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς, ιδιώτες, τους Δήμους και γυναικείους συλλόγους. Στην έκθεση θα πάρουν μέρος και εταιρίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα εμφανιστεί η Νάντια Καραγιάννη και ο Γιάννης Καλογερόπουλος. Θα υπάρχουν όπως κάθε χρόνο κι εκδηλώσεις για τα παιδιά. Θα γίνουν βραβεύσεις καρπουζιών, παιχνίδια κι ένας σεφ θα βραβεύσει τις καλύτερες γαστρονομικές δημιουργίες από καρπούζι. Η Οργανωτική Επιτροπή καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε κι εφέτος να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση που θα προβάλλει το καρπούζι της περιοχής μας και τον τόπο μας.

Οι αγρότες αποκτούν επαγγελματική ταυτότητα

15/4/2010
Μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων δημιουργείται σύμφωνα με τα όσα προωθούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τους έλληνες αγρότες να αποκτούν επαγγελματική ταυτότητα. Βάσει των στοιχείων της περασμένης περιόδου μόνο το 33% των 870 περίπου χιλιάδων δικαιούχων ενισχύσεων είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Σύμφωνα με τα όσα τόνισε η Υπουργός Κατερίνα Μπατζελή «…το μητρώο αγροτών διασφαλίζει το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και της απασχόλησης στην ύπαιθρο». Φυσικά προηγουμένως πρέπει να λυθούν αρκετά ζητήματα που αφορούν το μέλλον ιδίως της Μεσσηνιακής γεωργίας γιατί εκτός απο τις ταυτότητες απαιτούνται και καινοτόμες ενέργειες και μέτρα δεν νομίζετε?

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ολοκληρώνονται τα έργα για τον Βιολογικό καθαρισμό

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του βιολογικού καθαρισμού Κυπαρισσίας, οι οποίες την περίοδο αυτή έχουν επικεντρωθεί στην κατασκευή του δικτύου όπου θα τοποθετηθούν οι αγωγοί προσαγωγής και απαγωγής των λυμάτων από το κεντρικό αντλιοστάσιο στην μονάδα επεξεργασίας. Παράλληλα ξεκινά και η κατασκευή του κεντρικού αντλιοστασίου σε χώρο πάνω από το λιμάνι της πόλης, όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα λύματα.
Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι εργασίες στις εγκαταστάσεις της μονάδας επεξεργασίας του βιολογικού καθαρισμού με την τοποθέτηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και όπως εκτίμησε ο δήμαρχος Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης στις αρχές του καλοκαιριού θα ξεκινήσει η δοκιμαστική του λειτουργία.
Χαρακτηριστικά ο κ. Σαμπαζιώτης σε δηλώσεις του στην εφημερίδα 'Ελευθερία΄σημείωσε για την πορεία των εργασιών: «Αυτή την εβδομάδα θα ανοιχθεί η οδός Ναυαρίνου, το τμήμα δηλαδή της εθνικής Κυπαρισσίας - Φιλιατρών για την κατασκευή των αγωγών απαγωγής και προσαγωγής. Παράλληλα θα γίνεται η κατασκευή του αντλιοστασίου, οι γεωτρήσεις έγιναν, ενώ θα κατατεθεί και μια μελέτη θεμελίωσης του βράχου για να μην κατολισθαίνουν τα πρανή ώστε να προστατευτεί το αντλιοστάσιο».

Διαμορφώθηκε ο χάρτης του Καλλικράτη...

Τις τελευταίες πινελιές στο χάρτη του «Καλλικράτη» που πρόκειται να παρουσιάσει στην πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη 20 Απριλίου βάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, που από την Δευτέρα έχει συνεχείς επαφές με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να οριστικοποιήσει το χωροταξικό.
. Όπως προκύπτει από τις συναντήσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ (τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση, τους υφυπουργούς Γιώργο Ντόλιο και Θεοδώρα Τζάκρη και το γενικό γραμματέα Δημήτρη Στεφάνου) με βουλευτές που πρόκειται να συνεχιστούν σε μεγάλη συχνότητα μέχρι και τουλάχιστον την Πέμπτη (σήμερα για παράδειγμα υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τους βουλευτές της Κρήτης και νομών της Θεσσαλίας, αύριο με τους βουλευτές νομών της Θράκης, της Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ χθες και προχθές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών συνάντησε μεταξύ άλλων βουλευτές νομών της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας):
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σύμφωνα με τις τελευταιες εξελίξεις επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ μας:
- Στην Κορινθία αν και υπάρχουν διιστάμενες απόψεις φαίνεται ότι προκρίνεται η λύση των 5 από 15 δήμων.
- Στην Αργολίδα 5 από 16
- Στην Αρκαδία 6 από 23
- Στην Λακωνία 5 από 22
- Στην Μεσσηνία 6 από 31

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών η μεγάλη πλειοψηφία των νομών της επαρχίας με τον "Καλλικράτη" δεν πρόκειται να ξεπερνούν τους έξι δήμους.
Όσον αφορά τις νησιωτικές περιοχές, όπως έχει ήδη γράψει η αυτοδιοίκηση gr στις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων αλλά και σε νησιά που εντάσσονται σε άλλες γεωγραφικές περιοχές (για παράδειγμα Σποράδες στη νομαρχία Μαγνησίας, Φολέγανδρος, Σίκινος, Ανάφη, Αντίπαρος, Κίμωλος στη νομαρχία Κυκλαδων, Κύθηρα και Αντικύθηρα στη νομαρχία Πειραιά κλπ) θα ισχύσει ο κανόνας «κάθε νησί και δήμος» (εξαίρεση, βεβαίως, θα αποτελέσουν οι νησίδες όπως για παράδειγμα τα Αντικύθηρα, η Ηρακλειά, τα Κουφονήσια, η Σχοινούσα και η Δονούσα.
Πηγή: aftodioikisi.gr

Ημερίδα για την Μελισσοκομία στο ΚΕΓΕ

14/4/2010
Επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους τρόπους διάθεσης του μελιού, της γύρης, του βασιλικού πολτού και των άλλων προϊόντων κυψέλης, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης των κυριότερων ασθενειών των μελισσών κατά τη διάρκεια ημερίδας που συνδιοργανώνουν ο Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας και ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Τριφυλίας «Τέλος Άγρας».
Το θέμα της ενημερωτικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Απριλίου 2010 στις 19:00 είναι «η Μελισσοκομία σήμερα και οι προοπτικές της». Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας (πρώην ΚΕΓΕ). Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαριζάνης Πασχάλης.
Πριν την έναρξη της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί τελετή αγιασμού από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ Χρυσόστομο στο ανακαινισμένο κτίριο του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ». Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας στο τηλ. 27610- 22116 κ. Τσουμάνης Γεώργιος.

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Τα...παγκάκια της οργής στην Πλατεία Πλατάνου...

Οργή αλλά και θυμό προκάλεσε η προκλητική αναφορά -και όχι κριτική- για την τοποθέτηση 2 παγκακιών απο Σύλλογο και τον Δήμο στην ιστορική πλατεία του Πλατάνου στην πόλη.
Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος εκτός ημερησίας σχολίασε το δημοσίευμα απο επώνυμο επιστολογράφου για την τοποθέτηση με 2 παγκάκια στην Ανω Πόλη σύμφωνα με το οποίο θεωρεί ανάξιους τους πολίτες της περιοχής που δέχονται το ανωτέρω "έκτρωμα" τονίζοντας ότι "όταν ειδαμε την Διακήρυξη της μη Κερδοσκοπικής εταιρείας της Πάνω Πόλης και τις προτάσεις της άμεσα στηρίζουμε με κάθε τρόπο, αλλά τώρα για τα παγκάκια απειλούν στο δημοσίευμα να φέρουν τα Αθηναικα ΜΜΕ για να καυτηριάσουν το θέμα" ζητώντας να καταδικαστεί το δημοσίευμα απο το Σώμα.
Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης ξεκαθάρισε ότι καταδικάζει το δημοσίευμα και εξήγησε μάλιστα ότι "ο δεύτερος Σύλλογος για την ανάδειξη και προβολή της Ανω Πόλης πρότεινε στο Δήμο απο κοινού την τοποθέτηση 2 παγκακίων στην πλατεία Πλατάνου με πρασινωπό χρώμα και για ο Σύλλογος πρόσφατα μετά απο νεώτερη πρόταση συμφωνήθηκε κάποια στιγμή να αλλαχθεί το χρώμα και να τοποθετηθούν ξύλινα παγκάκια" στην ίδια πλατεία αλλά υπογράμμισε σε καμία περίπτωση ότι δεν τίθεται θέμα αισθητικής μετά απο τόσες εργασίες ανάδειξης του ιστορικού χαρακτήρα της Ανω Πόλης. Τελικά πρότεινε να σταλεί έγγραφο στην επιστολογράφο ως απάντηση για το δημοσίευμα που αφορά συνολικά την άποψη του Δήμου για την Ανω Πόλη καταδικάζοντας τον τρόπο και το ύφος του δημοσιεύματος όπου και έγινε αποδεκτό.

Πολιτικό άρωμα εκλογών στο Δ.Σ. Κυπαρισσίας για τους μιαθούς αιρετών και δημοτικών συμβούλων

13/4/2010
ΜΕΓΑΛΕΣ διαστάσεις κινδύνεψε να πάρει η συζήτηση επι 2 ώρες της πρότασης ελλάσσονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Κυπαρισσίας για συμβολή στην οικονομική ανάσταση της χώρας που τελικά κατέληξε σε ένα άτυπο ψήφισμα , όταν η αρχική πρόταση του κ. Σωτήρη Τσίγγανου ήταν να μην αμείβονται οι δημοτικοί σύμβουλοι με τα παραστατικά αλλά και να υπάρξει μείωση 30-50% στα έξοδα παράστασης Δημάρχων, Αντιδημάρχων και Προέδρων συμβάλλοντας στον ανοικτό λογαριασμό για την διάσωση οικονομίας της χώρας μας. Ο κ. Σωτήρης Τσίγγανος τόνισε ότι δεν είναι Επαγγελματίας πολιτικός και οι θέσεις τους έχουν γνώμονα το κοινό συμφέρον και μόνον.
Ο κ. Δήμαρχος πρότεινε να καταθέτει στο λογαριασμό της Βουλής ποσά απο παραστατικά όποιος επιθυμεί, ενώ ο Αντιδήμαρχος κ. Γρηγ. Γκότσης ζήτησε να περικοπεί το 100% των αποδοχών υπο τον όρο ότι "οι υπεύθυνοι της οικονομικής κρίσης που έχουν το θράσος να ζητούν την διάσωση της χώρας οφείλουν να πληρώσουν εκείνοι πρώτοι για το υπέρογκο χρέος που δημιούργησαν στις Κυβερνήσεις τους". Εξήγησε ότι για την κρίση δεν ευθύνονται οι πολίτες αλλά οι πολιτικοί με τα συσσωρευμένα χρέη που δημιουργήθηκαν απο το 1980 και μετά με πολλά εκ. Ευρώ.
Ο κ. Πετρόπουλος απο την αντιπολίτευση συμφώνησε με την αρχική πρόταση του κ. Σωτ. Τσίγγανου ώστε να αποδειχθεί ποιοί πραγματικά ενδιαφέρονται για το καλό της πόλης αλλά πρότεινε ότι μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο υπο μορφή δωρεάς, ζητώντας ωστόσο απο το Σώμα να απαρνηθούν όλοι τις αποζημιώσεις δείχνοντας ότι δεν τους αφορούν. Επίσης προέβη σε αναφορά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων επι ΝΔ για την κρίση, ζητώντας όμως αργότερα συγνώμη για την πολιτικοποίηση του ζητήματος καταλήγοντας ότι το ηθικό δίδαγμα απο την πρόταση αποτελεί η ανάγκη στήριξη της χώρας μας. Ο κ. Κατασαργύρης ζήτησε τα χρήματα να οδεύσουν σε κοινό λογαριασμό συμφωνώντας για τις περικοπές αντιμισθίων των αιρετών, ενώ ο κ. Γκρίτζαλης επέμεινε τα χρήματα να αποδοθούν μόνο στο ταμείο του Δήμου.
Ο κ. Μπακούρος πρόσθεσε ότι ο "Καλλικράτης ζητά Δημάρχουν αποκλειστικής απασχόλησης ώστε να αμείβονται εκτελώντας αξιοπρεπώς εκτελώντας ανεπηρέαστα τα καθήκοντά τους ενώ αποτελεί αλήθεια ότι τα κόμματα εξασφάλισαν ήδη κρατική επιχορήγηση μέχρι το 2016 πολλών εκ. Ευρώ". Ο κ. Παν. Τσίγγανος συμπλήρωσε ότι "η κοινή γνώμη έχει λάβει ως δεδομένο την φράση Φέρτε πίσω τα Λεφτά και τελικά πρέπει να δούμε ποιοί ευθύονται για το χάλι διότι πέρα απο 10 οικογένειες πολιτικών απο τζάκι που έχουν οικονομική άνεση αρκετοί βουλευτές χρωστάνε ακόμα τα φυλλάδια που εξέδωσαν και επομένως δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων" υπογραμμίζοντας ότι το θέμα που ετέθη είναι συμβολικό αφού ένας Δήμος σώζεται απο την συνετή διαχείριση και όχι απο τα έξοδα παράστασης΄. Ο κ. Σωτ. Γιαννόπουλος συμφώνησε να κατατεθούν τα παραστατικά των δημοτικών συμβούλων που είναι παρών στις συνεδριάσεις ή να τα συμπληρώσουν όσοι δεν έρχονται, αλλά ήταν αρνητικός για τα έσοδα των αιρετών θεωρώντας λαικίστικη κάθε ανάλογη συζήτηση.
Ο κ. Σαμπαζιώτης αναφέρθηκε στην θεσμοθετημένη αμοιβή των αιρετών που καθιερώθηκε για την αξιοπρέπεια τους, τονίζοντας ότι το Δ.Σ. ειναι αναρμόδιο να αποφασίσει και ο καθένας μπορεί να πράξει μόνος του για την διάθεση των χρημάτων οπότε η πρόταση μπορει να κατατεθεί ως ψήφισμα με αφορμή την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ ο κ. Γιαννόπουλος εστίασε στο γεγονός ότι η αντιμισθία είναι βοήθημα για όσους εργάζονται και ασχολούνται με την Τ.Α. Τελικά ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι παραχωρεί την αντιμισθία του, ο κ. Αγγελινάς συμφώνησε με τη πρόταση του Σωτ. Τσίγγανου, ο κ. Μπακούρος να καταθέσει όποιος επιθυμεί, ο κ. Κατσαργύρης να κατατεθεί στο Κράτος, ενώ η κα Αδαμοπούλου για το ψήφισμα δήλωσε λευκό θεωρώντας ότι η συνεδριαση ήταν χωρίς νόημα.
Φωτο αρχείου

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Επιστολή Ξύγκα για το καυτό μεταναστευτικό πρόβλημα

ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ η επιστολή που έστειλε ο Δήμος Φιλιατρών στους αρμόδιους φορείς της χώρας για τους λαθρομετανάστες και την μετανάστευση όπου ο Δήμαρχος της πόλης κ .Ξύγκας αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα στους αποδέκτες της επιστολής:
"Είναι γνωστό πως η στρατηγική γεωγραφική θέση της χώρας μας καθώς και η εκτεταμένη ελληνική ακτογραμμή αποτελούν μερικούς από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα.
Η κατάσταση στα Φιλιατρά είναι ενδεικτική των γενικότερων προβλημάτων που σχετίζονται με την παράνομη μετανάστευση και το σύστημα ασύλου της Ελλάδος. Τον τελευταίο χρόνο με εντυπωσιακό ρυθμό διογκώνονται οι ροές λαθρομεταναστών από αφρικανικές χώρες.
Παράνομοι αφρικανοί λαθρομετανάστες από εμπόλεμες χώρες καταγωγής- χωρίς να έχουν χαρακτηρισθεί πολιτικοί πρόσφυγες- έχουν εγκατασταθεί στην πόλη μας και ζουν σε απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες, στοιβαγμένοι σε μικρούς χώρους και πολλές φορές στην ύπαιθρο σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, χωρίς στοιχειώδη μέσα υγιεινής (κουζίνα, wc, ντουζιέρα), με ένα μεγάλο όνειρο ..το όνειρο της επιβίωσης!
Οι προσφερόμενες αγροτικές εργασίες, λόγω έλλειψης εργατικών χεριών, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε μια καθαρά αγροτική περιοχή , όπως είναι τα Φιλιατρά, ευνοεί την παραμονή τους και συνεπώς αξίζει να μην παραβλέψουμε την προσφορά τους στην οικονομία της πόλης.
Παρά τις συγκινητικές προσπάθειες των κατοίκων, συλλόγων και εκκλησίας και πέρα από κάθε ρατσιστική σκέψη και δράση, το πρόβλημα είναι σοβαρό και έχει καταγραφεί από τη Νομαρχία και τους Ελεγκτές της Διεύθυνσης Υγειονομικού.
Η επιλεκτική δίωξη των λαθρομεταναστών και ειδικότερα των αφρικανικών εμπόλεμων χωρών , με σχεδόν μηδενική παραβατικότητα και των Ελλήνων που τους προσφέρουν διευκολύνσεις (εργασία, στέγη κλπ) από την Αστυνομία, δεν επιλύει το πρόβλημα. Αντίθετα η μη προσφορά εργασίας και τροφής, η πείνα και η ανέχεια πιστεύουμε πως θα οδηγήσει αυτούς σε παραβατικές πράξεις. Η εικόνα που καταγράφεται καταρρακώνει τα ανθρωπιστικά μας αισθήματα εκμηδενίζει την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης και μειώνει το Δήμο μας και κατά συνέπεια το Ελληνικό Κράτος.
Σ αυτήν την εικόνα αδυνατούμε να σταθούμε αδιάφοροι. Με δεδομένο πως ποτέ οι άνθρωποι αυτοί δε θα επιστρέψουν σε προθεσμία 30 ημερών οικειοθελώς στην εμπόλεμη χώρα καταγωγή τους, όπως ο νόμος υπαγορεύει, μέχρι την επίλυση του γενικότερου μεταναστευτικού ζητήματος, παρακαλούμε να μας υποδείξετε λύσεις για την υποδοχή, φιλοξενία και ανθρώπινη διαβίωση αυτών, αντίστοιχες του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η παράκλησή μας αυτή αποτελεί και αίτημα όλου του Δημοτικού Συμβουλίου και του Φιλιατρινού
Λαού, το οποίο διατυπώθηκε με την υπ’ αριθμ. 47/2010 απόφαση του Δημ. Συμβουλίου."