Pages

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Καυτή πατάτα για το Δήμο και τους αγρότες το μεταναστευτικό

ΤΟ μεταναστευτικό κυριάρχησε στην συνεδρίαση του Δ.Σ. Φιλιατρών αποτελώντας κύριο θέμα συζήτησης μετά την ενημέρωση του Δημάρχου της πόλης κ. Ξύγκα για τις συσκέψεις που προηγήθηκαν με τους εμπλεκόμενους φορείς. Αφού προηγουμένως ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος Φιλαιτρών δεν νομιμοποιείται για τη δημιουργία υποδομών τόνισε ότι "έχουμε ανάγκη όντως απο εργατικά χέρια και σήμερα υπάρχουν 1.020 νόμιμοι μετανάστες με έγγραφα, αλλά έχουμε και επικίνδυνους καταυλισμούς και σοβαρό πρόβλημα κοινωνικής συνοχής με τους λαθρομετανάστες για την νομιμότητά τους στην χώρα μας". Σε έντονο ύφος ξεκαθάρισε επίσης ότι "ο Δήμος δεν έχει καμία σχέση με εντολές στην Αστυνομία και ελέγχους στα σπίτια αγροτών που απασχολούν λαθρομετανάστες-μετά την σύλληψη αγρότη της πόλης και καταδίκης του μαζί με 2 Σομαλούς εργάτες-καθώς το μόνο που μας αφορά είναι η υποβολή προτάσεων διότι κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή στη πόλη" καταγράφοντας 3 περιστατικά στη κεντρική πλατεία της πόλης δίνοντας στην προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κ. Σωτηρόπουλος μίλησε για ενόχληση του Δημάρχου απο τη παρουσία μεταναστών θέτοντας το θέμα με την διάσταση της κοινωνικής ευαισθησίας θίγοντας το θέμα ανυπαρξίας ουρητηρίων στην πόλη και ζητώντας να υπάρξουν συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης των μεταναστών θεωρώντας ότι όλοι οι φορείς εμπλέκονται στο ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η "κοινωνική παρέμβαση είναι ηθική υποχρέωσή μας διότι συμβάλλουν στην τοπική οικονομία'. Συνέχισε λέγοντας ότι "οι φορείς και το Κέντρο υγείας βοηθούν αλλά δεν υπάρχει σωστή πολιτική απο κανένα φορέα σήμερα".
Ο κ. Σαπέρας απο την ελλάσονα μειοψηφία πρότεινε σειρά μέτρων όπως η καταγραφή των λαθορμεταναστών ανα φύλο και ηλικία, την δημιουργία στοιχειωδών υποδομών ανθρώπινης διαβίωσης , υποβολή ιατρικών εξετάσεων με φαρμακευτική περίθαλψη και τέλος να ακολουθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια αν χρειαστεί όπως συσσίτια στους Γαργαλιάνους, θεωρώντας ότι ο Δήμος δεν διαθέτει κοινωνική ευαισθησία και ότι ο Νόμος προσαπίζει τους αδύνατους κυρίως αλλά και τους πεινώντες.
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου κ. Καναβός επέμεινε να προσεγγιστεί το θέμα απο ανθρωπιστική διάσταση διότι οι αγρότες έχουν εργατικά χέρια και πληρώνουν ικανοποιητικά μεροκάματα εφάμιλλα με τους υπόλοιπους προσθέτοντας ότι "θα μπορούσε ο Δήμος να επιχορηγήσει Συλλόγους και φορείς νόμιμα για να παράγουν ανθρωπιστικό έργο αλλά είναι αλήθεια ότι η Πολιτεία δεν έχει επίσημη μεταναστευτική πολιτική και χρέος μας είναι να τους βοηθήσουμε". Απο τον ίδιο Σύλλογο ο κ. Κοροβήλας συμπλήρωσε ότι "δεν θέλουμε διακρίσεις και ρατσισμό αλλά πολιτική και όχι υποκρισία και ψεύδος" συγκρουόμενος κάποια στιγμη με τον Δημαρχο αποκαλώντας τον 'χιτλερικό'. Ο κ. Ξύγκας αντέκρουσε λέγοντας ότι ορισμένοι θίγονται τα συμφεροντά τους και δεν απηχούν τον κοινό νού, αλλά υπενθύμισε ότι ο λαός της πόλης δεν είναι ρατσιστές σε καμία περίπτωση. Επόσης ο κ. Σπυρόπουλος έκανε αναφορά στα μεροκάματα που είναι επάξια με όλους τους υπόλοιπους και στο θέμα της χορήγησης πολιτικού ασύλου που διεκόπη στη χώρα μας απο το 1978.
Τελικά ομόφωνα αποφασίστηκε να πιεστεί η κεντρική εξουσία με αποστολή εγγράφων στο υπουργείο Εσωτερικών με καταγραφή του προβλήματος και τρόπο να δοθούν άδειες εργασίας για τον αγροτικό κόσμο ενώ θα συζητηθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνεργασία με όλους τους φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου