Pages

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

πρόταση για την κατάργηση – συγχώνευση Πανεπιστημίων

ΠΕΡΙΠΑΤΟ πάει μάλλον το ...Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου . Η Παιδεία απογυμνώνεται και η πρόταση για συγχωνεύσεις με καταργήσεις που κατέθεσε Κρητικός...παντογνώστης αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση σκέφτεται να καταργήσει ακόμα και την μόρφωση!
Ισως ήρθε ο καιρός να παλέψουν οι αρμόδιοι για την αναβάθμιση των ΤΕΙ της πόλης. Υποδομή υπάρχει, καλές σχολές έχει. Ας αγωνιστούν για την αναβάθμιση και την επέκταση. Ίσως βγούμε διπλά κερδισμένοι... Σχέδιο-πρόταση, λοιπόν, κατέθεσε στη Σύνοδο Πρυτάνεων για τη συγχώνευση-κατάργηση Πανεπιστημίων, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκης , επικαλούμενος -μεταξύ άλλων- παράδειγμα προς μίμηση τη Δανία, η οποία συνένωσε τα 18 Πανεπιστήμια σε μόλις δύο.
Ειδικότερα ο κ. Γρυσπολάκης προτείνει:
"Δυστυχώς, από το 1995 μέχρι το 2009 ιδρύθηκαν χωρίς κάποιο σχεδιασμό και επιστημονική τεκμηρίωση Πανεπιστήμια διάσπαρτα στην περιφέρεια. Είναι σαφές ότι ορισμένα εξ αυτών δεν είναι βιώσιμα, αφού η διασπορά σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις, αλλά και σε διάφορα νησιά δεν επιτρέπει την επιστημονική (διδακτική και ερευνητική) μεταξύ τους αλληλεπίδραση, δηλαδή την υλοποίηση της αρχής της διεπιστημονικότητας, απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία ενός σύγχρονου πανεπιστημίου. Η οικονομική κρίση της χώρας μας είναι πρωτοφανής. Κυρίως όμως η κρίση είναι θεσμική και κοινωνική. Το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να σπεύσει να προβεί στις αυτονόητες αλλαγές, προτού τις επιβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι χρηματοδότες μας από την Ε.Ε. Ακόμη, όμως, και αν δεν είχε επέμβει το ΔΝΤ, μόνο μία χώρα με πληθώρα πλουτοπαραγωγικών πηγών και συγχρόνως υπερβολικά σπάταλη με πληθυσμό 11 εκατ. Θα είχε 24 Πανεπιστήμια διάσπαρτα σε 36 διαφορετικές πόλεις και κωμοπόλεις και 16 ΤΕΙ διάσπαρτα σε άνω των 40 πόλεων και κωμοπόλεων. Από τα 24 Πανεπιστήμια μόνον τα Πανεπιστήμια που ευρίσκονται στην Αττική, στην Πάτρα, στα Ιωάννινα, στην Κέρκυρα και Χανιά είναι συγκεντρωμένα στην ίδια πόλη, ενώ τα υπόλοιπα διασκορπίζονται από 2 έως 6 πόλεις και κωμοπόλεις."
Προτείνει μεταξύ άλλων "Κατάργηση των Πανεπιστημίων που δεν θεωρούνται βιώσιμα λόγω της διασποράς των Τμημάτων τους ή λόγω του νεοσύστατου ή λόγω της μη τεκμηρίωσης εθνικών λόγων για την ύπαρξή τους, δηλαδή των Πανεπιστημίων Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Δυτικής Μακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο ως ακολούθως:
(στ) Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού στην Σπάρτη: καταργείται αφού είναι άνευ αντικειμένου και ουσίας
(ζ) Τμήματα Νοσηλευτικής στην Αθήνα και στην Σπάρτη: Αυτά τα Τμήματα δεν έχουν λόγο λειτουργίας σε επίπεδο Πανεπιστημίου, αφού λειτουργούν ήδη σε ΤΕΙ αλλά και καταργήσεις Σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για ορισμένα τμηματά του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου