24/12/2010
Η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ενιαίο χωροταξικό σχέδιο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και να επανεξεταστεί σε βάθος ο ισχύων Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός Καλαμάτας, αναδείχτηκε τόσο με την περίπτωση αύξησης της αρτιότητας των εκτός σχεδίου δόμησης οικοπέδων από τα 4 στα 8 στρέμματα, όσο και με τη νέα μελετητική "γκάφα" που προέκυψε με τη δόμηση στη Βέργα. Ενώ λοιπόν σε λίγες μέρες γεννιέται και τυπικά ο καλλικρατικός Δήμος Καλαμάτας, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ισχύουν... διαφορετικά δεδομένα στις διάφορες περιοχές του. Οι απανωτές παγίδες, στις οποίες φαίνεται να έπεσε με δική του ή όχι ευθύνη ο Δήμος Καλαμάτας, εξαναγκάζουν πλέον τη δημοτική αρχή, τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και τον τεχνικό κόσμο της πόλης με μπροστάρη το ΤΕΕ, σε αγώνα δρόμου - ώστε μέσω έγκαιρων επαφών με τον απερχόμενο γ.γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου Φώτη Χατζημιχάλη να προλάβουν έστω και την τελευταία στιγμή να ανατρέψουν την κατάσταση.
Μετά λοιπόν τις ανεπίσημες πληροφορίες για την απόφαση του ΣΧΟΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο φέρεται να εισηγείται την αύξηση της αρτιότητας για τις εκτός σχεδίου δόμησης περιοχές από τα 4 στα 8 στρέμματα -πιθανότατα με ορισμένες παρεκκλίσεις-, αλλά και την εν μέρει αλλαγή χρήσης γης στον Μπουρνιά, ήρθε και η μελετητική "γκάφα" για τη δόμηση της Βέργας να συμπληρώσει την αναστάτωση των τελευταίων ημερών σε μηχανικούς και ιδιοκτήτες οικοπέδων στις επίμαχες περιοχές. Μετά από μια συνάντηση μηχανικών για τεχνικής φύσεως θέματα, παρουσία και του επικεφαλής της "Ανθρώπινης και Ομορφης Πόλης" Βασίλη Κοσμόπουλου, διαπιστώθηκε ότι προφανώς εκ παραδρομής έχει οριστεί η ζώνη μεταξύ της Αγίας Σιών και της Μικρής Μαντίνειας (εκτός του παλιού οικισμού της Κάτω Βέργας) ως ημιορεινή (Π1) αντί για Περιαστική (ΠΠ3) όπως αρχικά προβλεπόταν.
Το λάθος αυτό ουσιαστικά αλλάζει άρδην τα οικιστικά δεδομένα της συγκεκριμένης περιοχής, που από "φιλέτο" της Καλαμάτας μετατρέπεται σε περιοχή αποκλειστικά για αγροτικές αποθήκες μέχρι 100 τ.μ. και υπό προϋποθέσεις για αγροικίες μέχρι 80 τ.μ. Οι ίδιες ανεπίσημες πληροφορίες μάλιστα, για την εισήγηση του περιφερειακού ΣΧΟΠ, αναφέρουν ότι προτείνεται να καταργηθούν και τα 80 τ.μ. της αγροικίας.
Η εξέλιξη αυτή φυσικά "παγιδεύει" εκατοντάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων στην περιοχή, που μετά και την αύξηση της αρτιότητας βλέπουν από τη μία μέρα στην άλλη την αξία των ιδιοκτησιών τους να κάνουν... βουτιά. Η ευθύνη βεβαίως για τη μελετητική "γκάφα", εκτός των μελετητών, βαρύνει φυσικά υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Καλαμάτας και μέλη της επιτροπής που εξέτασε το ΓΠΣ. Από την πλευρά της δημοτικής αρχής πάντως, και μέσω του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιώργου Σπίνου, επιχειρήθηκε χθες να πέσουν οι τόνοι. Ο κ. Σπίνος, αν και απέφυγε αρχικά να παραδεχτεί δημοσίως το λάθος, στην πορεία εμφανίστηκε καθησυχαστικός - επισημαίνοντας ότι σύντομα και με τις κατάλληλες ενέργειες προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου το θέμα θα διευθετηθεί.
Απο την 'Ελευθερία'
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου