Pages

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Φέρνουν πυρηνικά όπλα στην Δυτική Πελοπόννησο;

Στο προσκήνιο βρίσκεται το θέμα μεταφοράς πυρηνικών βομβών στο γειτονικό στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αράξου σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τις οποίες διαψεύδει ωστόσο η Πολεμική Αεροπορία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το defencenet.gr γίνεται λόγος για 24 πυρηνικές βόμβες Β61-5 (10-500kT) οι οποίες μεταφέρονται από F-16 και Α-7, τα οποία όμως αποσύρονται. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η 116 Πτέρυγα Μάχης όπου εδρεύουν τα F-16 Adv. (335M) και Α-7Ε (336Μ) προετοιμάζεται για να δεχθεί και πάλι πυρηνικές βόμβες, μετά από 20 χρόνια (αποσύρθηκαν το 1990).
«Δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για μεταφορά πυρηνικών, ούτε προετοιμασία από εμάς των εγκαταστάσεων του Αράξου», αναφέρει από την πλευρά της η Πολεμική Αεροπορία, ενώ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.
Η αεροπορική βάση του Αράξου, σύμφωνα με την παραπάνω πηγή, έχει εκσυγχρονιστεί «εκ θεμελίων» για την υποδοχή των 30 F-16 Adv. και υπάρχουν ειδικά φυλαγμένες, με τα πιο σύγχρονα μέσα, κατʼ απαίτηση των ΗΠΑ, εγκαταστάσεις για την φύλαξη των όπλων JSOW και των συλλογών JDAM.
Μάλιστα είχε καθυστερήσει η άφιξη των όπλων γιατί οι Αμερικανοί προέβαιναν σε συνεχείς επιθεωρήσεις των μέτρων ασφαλείας και είχαν απορρίψει το αρχικό πλάνο. Άραγε όλα αυτά τα μέτρα ήταν μόνο για τις JDAM και JSOW;
Η μεταφορά των πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα γίνεται –πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- έπειτα από την απόφαση των Αμερικανών να αποσύρουν τα όπλα αυτά από την βάση Ινσιρλίκ της Τουρκίας.
Εικονική άσκηση για πυρηνικά
Στο μεταξύ, εικονική άσκηση χρήσης πυρηνικών όπλων και εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εξέλιξη χθες και σήμερα γύρω από τη βάση του Αραξου. Σύμφωνα με τα "ΝΕΑ" η άσκηση αποσκοπεί να δοκιμάσει τα συστήματα των υπόγειων πυρηνικών αποθηκών της βάσης, που σύμφωνα με τον ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό πρέπει να είναι πάντα λειτουργική και «ετοιμοπόλεμη» για υποστήριξη.
Το σενάριο της διήμερης άσκησης-δοκιμής αφορά τον έλεγχο των Δικτύων Επικοινωνίας που συνδέουν τις (άδειες) αποθήκες με το κεντρικό στρατηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Περιλαμβάνει δε, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, σειρά εκπομπών και λήψης απόρρητων εντολών σχετικά με (εικονικά) ζητήματα που αφορούν αποθήκευση, έλεγχο, φόρτωση και λοιπές διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου