Την 1η Ιουλίου 2005 το Κέντρο Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων εγκαταστάθηκε στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ» στην Καλαμάτα όπου εδρεύει έως σήμερα. Το στρατόπεδο κατασκευάσθηκε μετά τους σεισμούς του 1986 και στέγαζε από τον Μάρτιο του 1989 το 9ο Σύνταγμα Πεζικού που λειτουργούσε ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και το οποίο διαλύθηκε με την άφιξη του ΚΕΔΒ.
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, έντονες είναι οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για παύση λειτουργίας του ΚΕΔΒ στην Καλαμάτα, στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του στρατεύματος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, στα πλαίσια των περικοπών λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας, το τελευταίο χρονικό διάστημα επανέρχεται στην επικαιρότητα η πιθανή παύση λειτουργίας του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα» στην Καλαμάτα, όπου τώρα λειτουργεί το ΚΕΔΒ. …
Η κατάργηση της λειτουργίας του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα», μετά από εκείνη του 9ου Συντάγματος πεζικού, είχε επιχειρηθεί και πάλι το 2003, με άλλο σκεπτικό βέβαια τότε και απετράπη με τη σύσσωμη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, αφού έγινε κατανοητή η αναγκαιότητά του από την πολιτική ηγεσία.
Από τη μία, όσον αφορά το ΚΕΔΒ στην Καλαμάτα και τη λειτουργία ή όχι του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα», αυτή εντάσσεται στην αναγκαιότητα περικοπών, αλλά και στην ανάγκη να βρίσκονται γρήγορα στις μονάδες οι νέοι στρατιώτες μετά τη βασική εκπαίδευση. Και τούτο διότι η θητεία πλέον διαρκεί μόνο 8 ή 9 μήνες οπότε δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μένει ένας στρατιώτης επί 2 μήνες στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως, προκειμένου να κάνει τη βασική του εκπαίδευση και να πάρει ειδικότητα. Επιπλέον, το γεγονός ότι στο ΚΕΔΒ Καλαμάτας δε λειτουργεί πλέον Ειδικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως, καθώς στο πλαίσιο της ανάγκης να πηγαίνουν γρήγορα οι στρατιώτες στη μάχιμη μονάδα της παραμεθορίου κρίθηκε ότι είναι δυνατόν να λαμβάνουν εκεί την εκπαίδευση που αντιστοιχεί στην ειδικότητά τους, συνηγορεί στην φημολογούμενη απόφαση του Υπουργείου. Συνεπώς, η αφαίρεση του ΕΚΕ αποδυνάμωσε το χαρακτήρα του ΚΕΔΒ και το κατέστησε ένα απλό Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων, οπότε πλέον θεωρείται ότι οι στρατιώτες των Διαβιβάσεων θα κάνουν τη βασική εκπαίδευση των τριών εβδομάδων σε οποιοδήποτε Κέντρο και μετά θα πηγαίνουν στις μονάδες του Δ’ Σ.Σ. και των νήσων του Αιγαίου και εκεί θα εκπαιδεύονται στην ειδικότητά τους ως Διαβιβαστές.
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, είναι διάχυτη η σπερμολογία περί παύσης λειτουργίας είτε του Κέντρου της Τρίπολης είτε εκείνου της Κορίνθου που αποτελούν Κέντρα Εκπαιδεύσεως Πεζικού. Μάλιστα, για το τελευταίο αναφέρεται ως προτέρημα η εγγύτητά του στην Αθήνα, αλλά ως μειονέκτημά του το κόστος συντήρησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου